Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/24., jún. 13.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kiállnak-e a könyvtárak a társadalomban alapértékeik mellett? Miért igen és miért nem?
Közösségi tájékoztatási és rekreációs erőmű - Upper Norwood könyvtára 2.
Közkönyvtár, mint drogambulancia
A könyvtárvezetőkben nem tudatosul mikromenedzselésük kártéteménye (olvasóink szavazatára)
Elmenni sem lehet Magyarország legszegényebb falujából - bibiobusz azért segít
Az olvasás, jó nevelés felezi a későbbi nehéz sors esélyét - gyerekszegénység a másik 50%
Könyvtárstratégiai változások sürgető lépései
A könyvtárba járó gyerekek között nagyon sok jól olvasó gyereket találnak a könyvtárban
Mesterséges intelligencia tájékoztat, pl. a Plázacica
MI - bár veszély is lehet, sokkal jobb megismerni és (ki)használni
A könyvtári intelligens rendszerek és a mesterséges intelligencia összefüggései 2.
A TED könyvajánló listát készített a nyárra - a Te könyvtárad is használja e marketingmódszert?
LMBTQ-megítélés - Legnagyobb probléma az információhiány
A kritikus / kritikai olvasás területei 35. - Deepfake - szemednek nem hihetsz; fontosabb a forráskritika
Diplomás közmunka éhbérét: 'Kultúrkubikos vagyok ötvenezerért' - 1061 közmunkás az OSZK-ban
Könyvtárfejlesztési tervek Szekszárdon
Mit is várunk el a XXI. század oktatásától?
Kommunikálja-e könyvtárad a hűvös helyiségeit? (ha van olyan)

Analógiák

Automatizálódó kommunikáció - előre felkínált válaszlehetőségek
Tájékoztatásminőség - kilúgozták Závada Pál könyvheti megnyitóbeszédét Nyíregyházán
Nincs valós teljesítménymérés, elég az is, hogy jön az állami pénz
A könyvtárai is egyre inkább vadásznak munkaerőre
Mennyire alkalmas a hazai könyvtári rendszer az innovációra? - Kiirtjuk a szakmai startupokat?

Kisszínes

Az 5 leghatásosabb szó a marketingben
Iskolai informatika - egyebek mellett kritikai gondolkodás, problémamegoldás is kellene
Illiberális hátszél a török közkönyvtáraknak - meg ingyen sütemény is

Információforrások

Miért jó a fiúknak az orális szex? - Mehet a Yelon qr-kódja a 305-hoz, a polcra?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kiállnak-e a könyvtárak a társadalomban alapértékeik mellett? Miért igen és miért nem?FEL

Ha a könyvtárak el akarják ismertetni magukat a közösségben, megkülönböztető arculatot kell mutatniuk. Melyet természetesen befolyásol a könyvtárak küldetése. A British Library kiáll a szexuális megkülönböztetésekkel szemben, melynek kifejezése képpen a pride ideje alatt szivárványosra cserélte logóját link a közösségi médiában. Mi a helyzet azonban akkor, ha az érdekelt felek között értékkonfliktus áll elő? Pl. az állami szabályozás a könyvtár alapértékeit - pl. semlegesség, anonimitás, bizalmas adatkezelés - veszélyezteti? Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete link - ahogyan az IFLA - sem ijedt meg felszólalni az USA Hazafias törvénye ellen link . Feltételezhető, hogy a vallott értékek mellet kiállás megerősíti a könyvtár és könyvtári szervezet imázsát, és bizalmat ébreszt a társadalomban. Ilyen társadalmakban a könyvtárak gyakran működnek együtt civil közösségekkel, amelyek segítenek befoltozni az állami szolgáltatáshálójának kisebb-nagyobb lyukait.
Más szociokultúrájú - pl. nagy hatalmi távolságú - közösségekben az alapértékek
- inkább nem merülnek fel nyílt szakmai diskurzusokban
- gyakori, hogy a közösség is megosztott az értékek tekintetében, vagy csak névlegesen támogatja azokat
- a könyvtárak könnyen szem elől tévesztik küldetésüket, alapértékeiket
- a szervezeteik hajlamosak belesimulni a fenntartói és ágazati irányítói elvárásokba,
mindezekkel pedig saját megújulási képességüket és imázsukat egyaránt rombolják. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtáros a titkosszolgálat ellenében link Az IFLA leleplezi az amerikai hazafias törvényt link

Közösségi tájékoztatási és rekreációs erőmű - Upper Norwood könyvtára 2.FEL

A közkönyvtár képtelen a közösség szerteágazó igényeinek egymagában megfelelni. Ezt belátva nélkülözhetetlenek a helyi, vagy országos civil és üzleti szervezetekkel való együttműködések.
Korábbi hírünket link folytatva:
4. KÉPESSÉGFEJLESZTÉS
- Babák érzékenyítése (Baby Sensory link ) díjjal elismert közösség, melyben ellazulhatsz és találkozhatsz frissen szülővé vált társaiddal, miközben fejleszted 1-13 hónapos gyermeked környezet iránti fogékonyságát; mindezt csütörtökönként délelőtt. A részvételhez előjegyzés szükséges.
- Angol mint idegen nyelv (ESOL) - mely a nyelvtanulásban a hangsúlyt a másokkal való találkozásra, praktikus készségek elsajátítására helyezik; kezdő, középhaladó és haladó szinten, ami praktikusan a bevándorlók támogatása.
- Személyes tanácsadás ConnectingU (kb: összekötni téged) néven, közösségi beilleszkedés, barátkozás, támogató csoport megtalálása, praktikus tanácsok a személyes bevételek, adósságok, egészségügyi kérdések kezelésére, önkéntesség munkavállalás, lakhatás, megtakarítások az energiaszámlán. A programot az önkéntesekkel dolgozó The London Community Foundation link (Londoni Közösségi Alapítvány) biztosítja városszerte.
- Segélyvonal gyerekeknek (Childline) link mely szórólapon ajánlja magát a könyvtárban: "Aggódsz, beszélned kellene valakivel?" Online és telefonon, ingyenesen elérhető szolgáltatás.
- "Befektetés az agyakba" (IM Tuition) általános és középiskolás gyerekeknek segít az önbizalom megszerzésében link Az egyes vizsgák előkészítéseként működő foglalkozások térítésesek. A tutorok, ismerve a nemzeti tantervet, tanulási stratégiák átadásával támogatják a diákok előmenetelét.


Közkönyvtár, mint drogambulanciaFEL

Ha belépsz egy közkönyvtárba, feltehetően nem gondolnád, hogy ópiát-túladagolás elleni szerrel is szolgál a könyvtáros. Viszont mivel a könyvtár mindigis a közösség érdekei szerinti szolgáltatásokkal és programokkal jelentkezik, a munkakereséstől az állampolgári jogokig, okkal beletartozhat az ópiumfüggőség kezelése is - amennyiben az közösségi igényként merül fel. A philadelphiai McPherson Square Library (a Free Library of Philadelphia fiókjaként), mely az alacsony jövedelmű Kensington kerületben teljesít szolgálatot, bizony előfordulhat ez az igény. Chera Kowalski, aki gyerekkorában találkozott a függőséggel, könyvtárosként találkozott ezzel az igényel. A TED-előadásban elmondja, miként sikerült az ópium hatását semlegesítő Narcan szerrel a könyvtárban életet mentenie. A könyvtár felelősséggel tartozik az általa szolgált közösségért. A mentési feladatra kiképzést kaptak.
A húszas éveiben járó nő már alig lélegzett, mikor hívták Chera-t kollégái. A beavatkozás sikeres volt, még mielőtt a riasztott mentősök odaértek volna. Mentését végignézték a könyvtárhasználó gyerekek is. Nem tűntek meglepettnek. A közösségben ez természetes. Katasztrofálisan természetes. Ő pedig a sikeres akció után szobájába vonult, és a sokktól eleredtek könnyei. Először mentett életet. De leginkább a gyerekek miatt sírt. Úgy tűnik tehát, ezt a külső körülményt el kell fogadni.
Az ópiumfüggőség nem csak a szert használók betegsége, hiszen hatása túlnyúlik a függő családján; az egész közösségre hatással van. A körzet, Kensington az ópiumhasználat megjelenése előtt is veszélyeztetett közösség volt, a faji különbségek, a helyi és a szövetségi kormány mulasztásai, az iskolák alulfinanszírozottsága és a gazdasági kitörési lehetőségek hiánya miatt. A McPherson könyvtár azonban megtalálja a módját, hogy támogassa közösségét a válságban. Most, az ópiumjárvány miatt több ember figyel Kensingtonra. Ettől függetlenül, a McPherson fiókkönyvtárban továbbra is meg tudjuk csinálni, erőforrásainkat bevetve. A könyvtár a közösség számára fizikai menedék, osztályterem, biztonságos menedékhely, ebédlő, erőforrás-központ; és igen, akár életmentő is - mondja Chera Kowalski, könyvtáros. (ref.: MG)

Hírforrás: TED
2018. június 13.

A könyvtárvezetőkben nem tudatosul mikromenedzselésük kártéteménye (olvasóink szavazatára)FEL

Javasolt lenne a vezetőknek feladni a részletekbe menő irányítást (mikromenedzselést) a munkatársak bátorítása érdekében. Ez viszont nehéz lehet számukra. A kulcs, a konfliktushelyzet felismerése és a változtatás. Gyakori könyvtáros-panasz, a folyton beavatkozó vezető, aki megmondja, mit kellene csinálni, soha nem mutatva elismerést. Ez sérti a dolgozókat és csökkenti az elkötelezettséget. Gyakran a vezető nem veszi észre, mekkora kárt okoz.
A vezetőknek sokszor kérdezni kell, de nem mindegy, a szándék. Valóban magasabb hatáskörébe tartozik a kérdés? Stratégiai fontosságnál érdemes beavatkozni, egyébként nem. Ez a delegálástól való félelem jele. Vélelem, hogy senki nem tud olyan jól dolgozni, mint ő. Rá akar látni minden csapatra. Önbizalmát növeli, ha "megmentheti a napot".
Egy jó vezető elfogadja, hogy a dolgozók jól fogják végezni munkájukat, jó döntéseket fognak hozni. Ha mégsem teljesen elégedett, akkor irányt mutat, támogat. Felelős, megbízható felnőttként kezeli beosztottait. De ha valaki nem ad bizalmat, akkor hogy várhat bizalmat? A főnöki attitűd miatt a munkatársak félgőzzel fognak dolgozni, várva, hogy a főnök majd megmondja, mit kell tenni. A helyzeten négy stratégia változtathat:
1. Túllépni a nárcizmuson, hogy nélküle semmi nem sikerülhet. A pozitívumra kell gondolni, hogy valami jól is sikerülhet, ha nem avatkozik be.
2. Készíteni kell egy teendő-listát, és kihúzni róla a kevésbé fontos feladatokat. Ha majd a könyvtárosnak segítség kell, akkor kérdezni fog.
3. Azt mondd meg "mit" kell tenni, ne azt hogy "hogyan".
4. Fókuszálj a pozitív kimenetelre vezetői támogatással, az irányítás helyett. (ref.: Habók Lilla)


Elmenni sem lehet Magyarország legszegényebb falujából - bibiobusz azért segítFEL

A legszegényebb magyar falu dél-Baranyában található, az Ormánság határán, oda csak a közmunka hoz némi életet. Sem bolt, sem kocsma, sem óvoda, sem iskola nincsen Siklósbodonyban, a külvilághoz néhány mozgóárus és a pécsi Csorba Győző Könyvtár busza kapcsolja az itt élőket. Ha valaki munkára akarna jelentkezni, ahhoz sűrűbb buszjárat kellene, ha örökre el akarna menni innen, ahhoz meg sok pénz. Így maradnak a romantikus regények, amelyek elrepítenek innen távoli országokba, ahol minden van, és nincs szükség.
Az első pécsi könyvtárbusz nyolc éve indult, ma már - uniós támogatásból - két busz összesen hatvanegy települést lát el. Mintegy négyezer könyvet, hangoskönyvet, DVD-t, CD-t, folyóiratot visznek azokba a falvakba, amelyeknek többségében se bolt, se kocsma, és a közmunkán kívül más munka sincsen. A buszban internetezésre is van lehetőség, és kulturális programokat is szerveznek a könyvtárosok a települések lakóinak.
A buszban van fiús polc meg csajos is. Középen meg kőkemény irodalom. Ahogy távolodunk Pécstől, távolodunk a középső polctól is. Ezt Csobán Lászlótól tudom. Ő is könyvtáros a buszon. Ma a könyvtárban dolgozik.


Az olvasás, jó nevelés felezi a későbbi nehéz sors esélyét - gyerekszegénység a másik 50%FEL

Helen Pearson: - A tudósok szívesen olvasó gyerekeket vizsgáltak, azaz, akik képeslapot, képeskönyvet, mesekönyvet olvasnak. Az adatok kimutatták, hogy az 5-10 éves korukban szívesen olvasó gyerekek átlagosan jobb eredményt értek el iskolai dolgozatokban további életük során. Nemcsak szövegértésben, hanem helyes-írási és matekdolgozatokban is. A kutatás törekedett kiszűrni a zavaró tényezőket, ezért az egyformán intelligenseket és azonos társadalmi osztályból származókat vetették össze. Úgy látszik, épp az olvasás segített nekik az előmenetelben és jobb dolgozateredmények elérésében életük során.
Előadásom elején mondtam, hogy az első szabály: ne szülessünk szegény vagy küszködő családba, mert azokra a gyerekekre általában nehezebb sors vár. Majd azt is mondtam, milyen fontos a nevelés s hogy a jó nevelés segíti a gyerekeket a rossz esélyek s bizonyos kezdeti hátrányok leküzdésében. De várjunk csak! Ez azt jelenti, hogy a szegénység semmi szerepet nem játszik? Mondhatják: nem számít, ha a gyerek ugyan szegénynek született, de szülei gondoskodók, s így minden jóra fordul. Nem hiszem, hogy ez igaz. A tanulmány kimutatta, hogy a szegénység s a nevelés számít. Ezt számokkal igazolja az egyik kutatás, amely állandó szegénységben élő gyerekeket vizsgált iskolai előmenetelük tükrében. Az adatok kimutatták, hogy bár a szülők mindent jól csináltak: idejében fektették le őket, naponta olvastak nekik stb., ez csak bizonyos mértékig segít. A jó neveltetés csak 50%-kal csökkentette a gazdag és szegény gyerekek közötti oktatási űrt. Eszerint a szegénység tartós sebet hagy maga után, ezért ha a jövő nemzedékének valóban sikert s jólétet szeretnénk biztosítani, akkor a gyerekszegénység elleni küzdelem elsőrendű fontosságú.


Könyvtárstratégiai változások sürgető lépéseiFEL

Viharos idők jönnek: még sohasem követelték ilyen hevesen a könyvtárak gyökeres megváltozását - kezdi írását a 78 éves elismert Andreas Degkwitz. ...
A felvetett kérdések bizonytalanságokat jelentenek, ha jövőorientált stratégiát kívánunk kidolgozni. Ezért döntő fontosságú, hogy figyeljünk olyan trendekre, melyek új víziókhoz vezethetnek. Néhány fejlesztési területet vázol fel a szerző:
1) eljutunk a régi katalógustól a szövegkörnyezetben megjelenő és hálózati adatállományok ökoszisztémájához, majd
2) a nyomtatott dokumentumokhoz való ingyenes hozzáféréstől a nyílt hozzáférésű (OA) publikáláshoz, bár az új publikációk kis része csak ilyen. A jövőben a publikálás kezelése is könyvtári feladat lesz.
3) A könyvtár hagyományos szerepe átalakul, tartalomszolgáltatóból szolgáltatásnyújtó lesz.
4) A használóból partner lesz.
5) Az eddigi felügyelői könyvtár a tanulás és kreativitás szabad tereit biztosító intézménnyé alakul.
6) A digitalizálás nyomán felértékelődik az egyedi könyvek szerepe, melyek kutatása új, eddig csak a múzeumokban látható módszerekkel, eljárásokkal dolgozik majd.
"A szereplők együttműködése, a szolgáltatások integrálása, osztott kompetencia-központok és interaktív hálózat - ez a feltétele olyan digitális infrastruktúra fel- és kiépítésének, amelyre a jövő könyvtára alapozható. A megosztott, digitális gyűjtemények alapján a "könyvtármodell" olyan virtuális munkakörnyezet lesz, mely független a helytől és időtől, és lehetővé teszi a hozzáférést a hálózatos, webalapú adatcsomópontokhoz, információs platformokhoz, médiaarchívumokhoz és portálokhoz." (Mi az úticél? Könyvtárpolitika a 21. század elején; ref.: Murányi L.)


A könyvtárba járó gyerekek között nagyon sok jól olvasó gyereket találnak a könyvtárbanFEL

A Katona József Megyei Könyvtár munkatársai egyértelműen pozitív tapasztalatokról számolnak be mind a fiatalok, mind a felnőttek olvasási szokásait illetően.
- Nagyon sok olvasó gyerekkel találkozunk a könyvtárban. Igazán bosszantó, hogy szinte csak arról van szó a híradásokban, hogy a fiataljaink nem értik a szöveget. Ez a probléma valóban jelen van, de nem általánosan érvényes. Számos olyan gyerekkel találkozunk, aki jóval előbbre tart az olvasmányaiban annál, mint ami elvárható lenne életkora alapján. Erről sajnos keveset beszélünk, pedig nagyon fontos üzenet mindannyiunknak - fogalmazott Koleszár Márta, a könyvtár munkatársa.


Mesterséges intelligencia tájékoztat, pl. a PlázacicaFEL

A Plázacica is tud tájékoztatni, akár a néhány hete bemutatott kínai bábu link . A Plázacica a Budapesti Árkád bevásárlóközpont "alkalmazottja", aki Messenger és Viber alkalmazásokon keresztül szolgáltat szöveges információt az érdeklődéknek - mondta el a MIBE Mesterséges intelligencia konferenciáján link Deliága Ákos, akinek az elmondása szerint . A könyvtárban a könyvtárosokhoz intézett kérdések túlnyomó többsége rutinkérdés, pl. hol a wc, merre vannak az ilyen-olyan témájú könyvek, e funkció mesterséges intelligencián alapuló chatbottal ki is pipálható.
Kérdés persze, hogy a fentebb leírt, kis értékű emberi kontaktus a könyvtári szolgáltatás mely pontján lehet a fentieknél sokkal értékesebb. A rendszer Magyarországon értelmes összegért elérhető és korlátlanul tanítható.
Nos, ezt már nem a technika, hanem a könyvtáros válaszolhatja meg. Ha megválaszolja. (MG)


MI - bár veszély is lehet, sokkal jobb megismerni és (ki)használniFEL

Beszámoló a MIBE konferenciájáról
- A mesterséges intelligencia nem a jövő, hanem már a jelen. Tudta, hogy robotok gyártják már a hamis híreket is? Ugyanakkor készségesen segítenek az orvosoknak a pontos diagnosztika kialakításában, írnak és szerkesztenek cikkeket, de már jósolni is tudnak. A Magyar Információbrókerek Egyesületének (MIBE) MI-konferenciáján jártunk. (Folyt a forráslinken).


A könyvtári intelligens rendszerek és a mesterséges intelligencia összefüggései 2.FEL

A digitalizálás hasonló módszerei (karakterfelismerés, beszéd- és hangfelismerés, minták alapján történő kép- és szövegelemzés) megkönnyítik az új eredmények elterjedését, továbbfejlesztését a kereskedelmi, ipari vállalkozásokban, de számunkra, az un. memorial, vagy kulturális örökségvédő intézményekben kialakuló hasonló eljárások, elméleti kutatások képviselnek jelentős erőt. A fejlődés nem csak a technológia és a számítógép kapacitás növekedése nyomán jelentkezik a könyvtárakban, hanem a szakértői kör változásában is, amely túlnyúlik az intézményi határokon, egyre több kooperációs vállalkozás során. Az e-learning, a digitális tananyagok globális elérése, a szakértői módszerek publikálása, a nyílt oktatási formák (pl. MOOC) terjedése a globális hálózati kooperációk lehetőségét kínálja egyrészt a "nagy" könyvtári szolgáltatások munkássága alapján (OCLC, Library of Congress, Ex Libris, EBSCO, stb.), másrészt a nemzetközi szinten kapcsolódni képes szakértők hálózata révén. Az adatmenedzsment új típusú elméletének és gyakorlatának fejlesztése során kb. 10 éve elindult az új szemantikus adatsémák (Bibframe, FRBR, RDF, RDA, SKOS, LOD és MARC21 kooperációk, stb.), bevezetése a könyvtárakban, múzeumokban és archívumokban - gyakran közös kurátorok vezetésével. Az informatikában régóta alkalmazott adatszótárak, adatkódolási tevékenységek a könyvtárak igényeiben is jelentkeztek, és az adatspecialisták körében kialakultak a gyakorlat, a fejlesztés, a szabványosítás és az adattudomány szintjei, amelyek túlnyúlnak az intézményi kereteken és az oktatásban is új követelményeket jelentenek. (Ld. az ELTE adattudományi képzését). A korábban fejlődésnek indult RFID könyvtári alkalmazásokat is a mesterséges intelligencia jegyeit felmutató módszernek tartom (szenzorok jelzéseit érzékelő és értékelő számítógépes automatizmus alkalmazása), amelynek jelenlegi fejlődési stádiumában az Internet of Things fejlesztési irányban láthatjuk a tárgyakkal kapcsolatos jelzések értékelését és automatikus döntések beépítését a rendszerbe. Már megjelentek az első könyvtári robotok egyrészt a chat szolgáltatás, másrészt a tájékoztatás standardizálható szintjein is, de számomra sokkal érdekesebbnek tűnnek a "neurális hálózatok" fejlődését leképező "adathálózatok" és keresőnyelv mátrixok az interneten.


A TED könyvajánló listát készített a nyárra - a Te könyvtárad is használja e marketingmódszert?FEL

88 könyv, hogy élvezd a nyarat: a TED olvasmánylistája. Függetlenül attól, hogy elutazol-e hosszabb-rövidebb időre vagy csak nyugalmasabb napjaid vannak, a TED-sorozatban mindenféle hangulatra, tevékenységre és ízlésre találsz olvasnivalót - írják.


LMBTQ-megítélés - Legnagyobb probléma az információhiány FEL

A magyarok közel fele szégyellné, ha lenne egy meleg családtagja. Európában Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt, hozta, nálunk csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről.
Lesújtó eredményeket hozott egy friss európai kutatás a meleg és leszbikus emberek hazai elfogadásáról. A magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. A Háttér Társaság ezért a családi elfogadást segítő projektbe kezdett. "A legnagyobb problémát az információhiány, a megalapozatlan félelmek jelentik" - összegezte a tapasztalatokat Hauer Szilvia. "A szülők úgy érzik, nincs kihez fordulniuk, magukat hibáztatják, félnek más családtagok reakciójától és nem találkoznak hasonló helyzetben lévő emberekkel." (HVG)
- A képzettebb emberek is előítéletesek, de inkább olyan csoportok irányában, amelyeknek tagjai maguk döntenek ahhoz a csoporthoz való tartozásról (azaz belső a körülmény). A kevésbé képzett emberek hajlamosabbak a külső körülmények miatt adott csoporthoz tartozókkal való előítéletességre. (MG)
- A buták, vagyis azok, akik rosszul szerepeltek a wordsum [tudásmérő] teszten, leginkább a liberális, nem konvencionális csoportok tagjait, például az ateistákat vagy a meleg és leszbikus közösségekbe tartozókat utálják, illetve azokat, akiknek nincs túl sok választási lehetőségük abból a szempontból, hogy hová tartoznak - a származását vagy a bőrszínét senki sem maga választja meg (ezeket hívják "low choice" csoportoknak).
Brandt és Crawford kutatásából kiderül, hogy az okosak ezzel szemben a konzervatív, konvencionális csoportokkal, például a keresztényekkel, illetve az úgynevezett "high choice" csoportok (hadsereg, nagyvállalatok) tagjaival szemben mutattak előítéleteket. Az ide tartozók nem kényszerből vagy születésüknél fogva, hanem saját elhatározásukból tagjai ezeknek a csoportoknak. (444)

Régebbi hírforrás(ok): LMBTQI - az adatbázis mellett a könyvtárosok érzékenyítését is fontolgatja a FSZEK link Háttér Társaság Archívum és Könyvtár link

A kritikus / kritikai olvasás területei 35. - Deepfake - szemednek nem hihetsz; fontosabb a forráskritikaFEL

A mesterséges intelligencia (AI) alapú videomanipuláció jelensége a reddites fórumok nyomán deepfake néven terjedt el, ami a deep learning (mély tanulás) és a fake (ál-, hamis) szavakból áll össze. Bár már az amerikai hadsereg is felvette a harcot ellene, a jó célokra is használható, de tömegmanipulációra és kicsinyes bosszúkra egyaránt alkalmas deepfake megállíthatatlannak tűnik: az álhírek és a poszt-igazság (post-truth, a 2016-os év szava az Oxford Dictionariesnél) korszakának legnagyobb fegyvere lehet, amely végső soron az általunk értelmezett valóság végét jelentheti.
Renee DiResta dezinformációs szakértő elmondta, még ha nem is következik be a tömeges álvideó-gyártás, az egyszerű hamisítási technológia puszta léte is elég ahhoz, hogy minden digitális tartalom elveszítse a hitelességét. "Nem kell konkrétan elkészíteni a hamisított videót, hogy a technikának komoly hatása legyen."
Egy hamis emlék akkor épül be a legkönnyebben az agyunkba, ha az egyezik a jelenlegi politikai világnézetünkkel, ha ismétlődően találkozunk vele, ha megbízunk az információ forrásában, és ha ezt hozzánk hasonló gondolkodású emberek is megerősítik. Így nem is létezhetne a hamis emlékek generálásának kedvezőbb környezet a közösségi médiánál, ahol az írott álhírek és a manipulált fotók már most nagy gondot okoznak - talán mondani sem kell, mennyivel komolyabb veszélyt rejtenek a deepfake videók ezen a téren.
A deepfake veszélyeivel való szembenézésre a törvényhozók egyelőre nem állnak készen, és kérdéses, hogy egyáltalán milyen jogi kategóriában lehetne felelősségre vonni az álvideók alkotóit. Németh Kornél szerint a deepfake rosszindulatú felhasználásával szembeni küzdelem leghatékonyabb módja "az emberek figyelmének felhívása a kritikus gondolkodás, az információkeresés és felhasználás fontosságára, valamint erre nevelni, edukálni őket. Nem véletlen, hogy a diktatórikus berendezkedésű társadalmakban ez nem prioritás, sőt."


Diplomás közmunka éhbérét: 'Kultúrkubikos vagyok ötvenezerért' - 1061 közmunkás az OSZK-banFEL

Kevesebb a közmunkás tavalyhoz képest, de az állami intézményeknél, cégeknél alig kimutatható a csökkenés, és közöttük gályáznak a diplomások is. Fiókban maradt az a terv, amit tavaly áprilisig kellett kidolgoznia a Belügyminisztériumnak arra, hogyan lehetséges az itt dolgozók állományba vétele. Vannak más furcsaságok is.
Míg a versenyszféra munkáltatói az elmúlt két évben kétszer is jelentős béremelést voltak kénytelenek kipréselni a gazdálkodásukból, addig a Magyar Államvasutak vagy a Magyar Közút töredékéért dolgoztatja a közmunkásait. ...
A foglalkoztatói listából kiragadva az Nemzeti Művelődési Intézet 2079, és az Országos Széchenyi Könyvtár 1061 közmunkását, akkor náluk minimum 74 ezer forinttal kellene fizetést emelni, hogy legalább a garantált bérminimum szintjére kerüljenek, ez összesen évente 2,7 milliárd forint pluszt jelentene az állam terhére. Csak a toplistás közfoglalkoztatóknál ez 6,7 milliárd többletkiadást jelent a jelenleg fizetett közmunkás béren felül. Mivel jelenleg 31 869 közmunkás az állami szférát szolgálja, így a pluszösszeg ennek a többszöröse lehet. Ha nagyon nagyvonalúan saccolunk, akkor legalább háromszoros összeget kellene pluszba betolnia az államnak, ez nagyjából három stadion ára. Mielőtt sajnálkozni kezdünk, fordítsuk meg úgy, hogy ennyit spórolhatnak az állami rabszolgákon.


Könyvtárfejlesztési tervek SzekszárdonFEL

Az Ünnepi Könyvhét vidéki megnyitóját Szekszárdon tartják június 7-én. Az író-olvasó találkozók, bemutatók mellett hosszú idő óta először lesz valódi könyvvásár a megyeszékhelyen. ...
A könyvtár link udvarán könyvvásár lesz, nem is akármilyen, hiszen a Libri teljes ünnepi kínálatát lehozza. Ez azért örömteli, mert az utóbbi években nem jöttek a kiadók Szekszárdra. A Librivel egyébként a könyvtár hosszú távon szövetkezne, a költözés ugyanis alapot adhat arra, hogy a bibliotéka olyan terveket szőjön, amelyek eddig vágyálomnak tűntek. - Amióta kiderült, hogy lesz új épület, őrült nagy az érdeklődés a megyei könyvtár iránt. Több civil szervezetnél jártam már, ez pedig azért hasznos, mert szeretnénk tudni, ők mit szeretnének kapni a könyvtártól, szerintük mit jelent a könyvtár. Közben mindig kiderül, sok mindent nem tudnak rólunk. Például, hogy bekapcsolódtunk az e-kereskedelembe, és mert hagyatékokat adnak át nekünk, egyfajta antikváriumként is működünk - mondta az igazgató.
Arról is beszélt, hogy olvasás alapú társadalmunkban a könyvtár fontossága megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a bibliotékák szerepe a közösségteremtés. Ez most a rossz adottságú épületben is működik, ugyanakkor az új épület új feladatokat jelent. Szeretnének nyitni például a kamaszok felé, és jó volna, ha sokaknak az otthon, a munkahely után a könyvtár jelentené a harmadik legfontosabb helyet az életükben. Azt is megtudtuk az igazgatótól, hogy a szolgáltatás bővítést illetően érdekes példákban bővelkedik a világ, sok helyen kávézó, Békéscsabán 3D nyomtató, egy dán gyűjteményben pedig CNC varrógép működik.


Mit is várunk el a XXI. század oktatásától?FEL

Megítélésem szerint az újragondolásnak öt alapvető pillére van:
1. Egyénre szabott oktatás.
2. A formális, a nem formális és az informális tanulás egységének megteremtése.
3. Az online és az offline tanulás egységének megteremtése.
4. Helyi és országos tanulási hálózatok létrehozása.
5. A pedagógus nem tanárrá, hanem tanulást irányító személlyé változtatása.
A tanulási környezet tekintetében Radó Péter 10 pontban foglalta össze az elvárásokat[4]:
1) személyre szabottság,
2) motiváltság, intenzív bevonás a tanulásba,
3) együttműködésen alapuló társas tanulás,
4) személyes biztonságérzet,
5) a tanulói érdeklődés, kíváncsiság kielégítése,
6) sokféle forrás felhasználása (több szálon történő megerősítés),
7) a tanulási módszerek sokfélesége és átjárhatósága,
8) a kontextusok sokfélesége és átjárhatósága
9) folyamatos és fejlesztő értékelés, visszajelzés
10) kreativitást szolgáló fizikai tér.


Kommunikálja-e könyvtárad a hűvös helyiségeit? (ha van olyan)FEL

Amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kánikula rossz hatással van a tanulmányi eredményekre is. Középiskolások tesztjeit vizsgálták meg, figyelembe véve az éghajlati sajátosságokat, valamint a 2001 és 2014 közötti időjárási viszonyokat is. A nyári hőhullámok idején vizsgázók mindig is panaszkodtak arra, hogy a kánikula akadályozza őket a tanulásban. Az átlaghőmérséklet fél Celsius-fokos emelkedése 1 százalékos visszaesést mutatott az eredményekben. Mindez 21 fok fölött érvényes, 32 fok fölött pedig látványos a romlás. A légkondicionálót használó családok gyerekei, illetve a hűthető iskolába járó diákok előnyben vannak társaikkal szemben.
Analógiák

Automatizálódó kommunikáció - előre felkínált válaszlehetőségekFEL

Ha a Facebook-on kedvelni kezdünk egy oldalt, a Facebook-tulajdonú Messenger automatikus chat-üzeneteket kínál fel, pl.: "Megtudhatnám az egyik termék árát?" "Hol található a bolt?" "Hogyan van nyitva ma a bolt?" "Milyen típusú fizetési lehetőségeket használhatok?" - Arról persze én döntök, hogy e szájamba adott kérdéseket használom-e, vagy sem. Arra azonban mindenképpen hasznos, hogy olyan kommunikációt segít a rendszer beindítani, amire én nem feltétlenöl gondoltam. És persze növeli ennek az esélyét ez az első lépcsős chatbot-alkalmazás.
Lehet, hogy a könyvtár is biztathatna hasonlóan szolgáltatásainak igénybe vételére e mesterségesintelligencia-alkalmazást? Pl.: Melyik eheti programunkat szeretnéd meglátogatni. A hétvégére van-e már olvasnivalód? Milyen irodalmat tudnak tanulmányaimhoz ajánlani? - Persze, az adott Facebook-profilhoz igazodva, más-más kérdést ajánlva a diáknak, kismamának, nyugdíjasnak, középkorú hölgynek; mást a hét elején, mást egy-egy ünnep előtt stb. (MG)


Tájékoztatásminőség - kilúgozták Závada Pál könyvheti megnyitóbeszédét NyíregyházánFEL

Csütörtökön országszerte megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét. Az esemény kezdetét a budapesti Vörösmarty téri megnyitón kívül több vidéki nagyvárosban is ünnepelték. Nyíregyházán Závada Pál mondott beszédet ez alkalomból.
"De ha már egyszer beszél, mondjon is valamit az ember" alapon Závada nem finomkodott: őszinte volt, kritikus. Bevallotta, borúlátó. Arról beszélt, amiben élünk, ami épp történik a kultúrában: hogy "a kormányzati berendezkedés aktuális értékrendje, a kultúra és a művészetek támogatása nem kedvez a szabad, az öntevékeny, az öntörvényű, a sokszínű és a kreatív kezdeményezéseknek"; nem a hozzáértés, tehetség szerint osztanak pozíciókat és így tovább? De szólt a civilekről és az elviselhetetlen szegénységben élőkről is.
Úgy tűnik, mindez nem fért bele a nyíregyházi helyi sajtó tudósításába, ezért Závadát egyszerűen ignorálták, hiába ő nyitotta meg az eseményt a városban. Dacos beszédéből csupán annyit említett meg a lap, hogy a "rendezvény díszvendége Závada Pál író volt, aki elmondta: mindent meg kell tenni a könyvek népszerűsítése érdekében".
Závada ezt speciel nem mondta így a megnyitóbeszédében, bár kétségtelenül egyetérthet vele - ha mással nem is, amit a helyi lap ez esetben művelt.


Nincs valós teljesítménymérés, elég az is, hogy jön az állami pénzFEL

A ripost.hu az olvasottság méréséről lemond, az állami pénzekről nem
Nem mérik többé a ripost.hu és a szintén a Ripost Médiához tartozó faktor.hu olvasottságát sem - döntött a tulajdonos. Amikor még láthattunk hivatalos Gemius-adatokat, a Ripost heti 827 ezer, a faktor.hu heti 168 ezer olvasót ért el. Annyira azért nem fontos a Ripostnál, hogy mennyi olvasója van, a hirdetési árbevétel 44 százaléka az államtól vagy az államhoz közeli helyekről érkezik. A kiadó pedig szárnyal: a 2016-os nyereségét majdnem négyszeresére növelte, így már 208 milliós pluszt hozott Habony Árpádnak és Győri Tibornak.


A könyvtárai is egyre inkább vadásznak munkaerőreFEL

Lassan lasszóval kell fogni a szakképzett munkaerőt, ezért egyre több cég veti be a munkáltatóimárka-építés tudományát. Hatásos, de nem csodafegyver.
"Egyszerűen fogalmazva a munkaerő bevonzásának, elkötelezésének és megtartásának a tudománya. Lényege, hogy az adott munkahely megkülönböztethető, hiteles és vonzó legyen a dolgozók számára. Felfigyeljenek rá a hiányszakmák képviselői és a kiemelt tehetségek, s ott akarjanak dolgozni, a bevált, régi munkaerő pedig ne hagyja el azt. S mindez ne pusztán a vonzó fizetés miatt történjék" - mondja Kádár Balázs, a Bindermann - The Employer Branding Company ügyvezető partnere. "A munkáltatói márka akkor sikeres, ha a munkatársak szeretnek bejárni a munkahelyükre, ami általában azon múlik, milyen élmények érik őket a munkás hétköznapokon."


Mennyire alkalmas a hazai könyvtári rendszer az innovációra? - Kiirtjuk a szakmai startupokat?FEL

A hazai könyvtári rendszerben időről időre előbukkannak olyan kezdeményezések - a KIT-ben ld.: "szakmai civilek", pl.: link ; a piacgazdaságban: startupok - , amelyek nem a könyvtári rendszer aktuális irányítóinak érdekszférájában fogannak. A döntően hierarchikus elrendezésű szakmakultúrában (vö.: a pozíció fontosabb a teljesítménynél) ezek eleve perifériára szorítottak, ezért tőke és szakmai kapcsolatok hiányában kifejlődésük és a szakmai megújulás segítése helyett sínylődésre ítéltettek. Arra is van példa, hogy fejlődésüket hatalmi pozícióból, adminisztratív eszközökkel korlátozzák; inkább legyen mindeninek rosszabb. Mindez persze nem jelenti, hogy minden önálló szakmai kezdeményezés eleve piacképes. A gond sokkal inkább az, hogy nemigen jutnak el ennek teszteléséhez, miközben az optimális szint alatt teljesítő, hierarchiában működő rendszerek akármilyen gyengén teljesítenek, gyakran leosztott pályázati támogatások birtokában nem tudnak kihalni. (MG)
Oszkó Péter: - Magyarországon túlzott mértékben avatkozik be az állam a gazdaságba, óriási az újraelosztás mértéke, és irreálisan erős a politikai befolyás.
Állandó hátrányban vagyunk azokkal az országokkal szemben, ahol piaci logika alapján működik a gazdaság, és így építhetők új vállalkozások.
A startupok célja nem az, hogy évente 10-15 százalékkal növeljék a bevételüket és néhány százalékos osztalékot fizessenek, hanem az, hogy akár veszteséges működés mellett, de - esetleg kockázati tőke bevonásával - gyorsan megtöbbszörözzék a méretüket. A végén pedig váljanak akkora piaci szereplőkké, hogy lényegében már ne is hívhassák őket startupnak. Beszédes történet, hogy éppen akkor dobták piacra az Instagram fotókészítő és -megosztó alkalmazást, majd adták el jó áron a Facebooknak, amikor a Kodak csődöt jelentett. A 130 éves cégnél jóval több fejlesztő dolgozott, mint az Insta csapatában, mégsem nekik jutott eszükbe, hogy az emberek mind nagyobb része nem fényképezőgéppel, hanem mobillal fotózik, és még ha azok általában nem különösebben jó képek is, szeretik megosztani őket. Ez a fajta alkalmazkodóképesség akkor is hiányzik a nagyvállalatokból, ha sokat költenek innovációra.
Kisszínes

Az 5 leghatásosabb szó a marketingbenFEL

Erről már sokan írtak, de a szavak erejét nem lehet eléggé túlhangsúlyozni. Kezdetben vala az ige!! Ismerős a szöveg? Agyunk úgy van bedrótozva, hogy bizonyos szavak szinte mágikus hatást fejtenek ki az emberi tudatra, más szavak viszont elsuhannak a fülünk mellett. Ezek működését nem ismerve írni marketingszöveget olyan, mint csukott szemmel autót vezetni...
Természetesen nem azt akarjuk mondani, hogy folyton ezeket a szavakat használd, mikor marketingszöveget írsz. Az emberek nem hülyék, egyszerűen csak valahogy működnek, és ha tényleg értelmes üzenetet akarsz hozzájuk eljuttatni, akkor ezt miért ne tennéd úgy, hogy meg is hallják?!
Te, Ingyen, Mert, Új, Most.
S hogy miért? Ld. a forráslinken.


Iskolai informatika - egyebek mellett kritikai gondolkodás, problémamegoldás is kelleneFEL

A magyar iskolarendszer még javában a harmadik ipari forradalom kihívásaival birkózik, miközben már a negyedikkel kellene foglalkoznia. Egyebek között ezt állapította meg Radó Péter oktatáskutató Az iskola jövője című, link nemrég megjelent kötetében.
Eszközökben egyébként látszólag nem is áll olyan rosszul a magyar közoktatás. Internet gyakorlatilag minden intézményben van, csakhogy a sávszélesség alacsonyabb az európai átlagnál (a minimálisan szükséges 30 Mb/s-hoz képest átlagban 4 Mb/s). A számítógépek túlnyomó többsége pedig a laborokban van, ezért más tanórán nem érhető el. Ráadásul a gépek öregek, és csak mintegy harmaduk kapcsolódik az internethez. Interaktív táblákkal viszont európai összehasonlításban is előkelő helyen állunk, kérdés, mire használják azokat.
Az oktatáskutató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a sikeres munkavállalóknak manapság olyan készségekkel is rendelkezniük kell, mint a kritikai gondolkodás, a problémamegoldás, a kreativitás, az interkulturális kommunikáció.
Egyelőre azonban inkább csak az iskolarendszeren kívüli képzések alkalmazkodnak az új igényekhez. Szaporodnak a programozást, robotikát és egyéb digitális készségeket fejlesztő tanfolyamok. Mindez pedig utolérhetetlen az egyébként is hátrányos helyzetű, szegényebb családokba született gyerekeknek, akiknek így tovább csökken az esélyük a korszerű tudás megszerzésére.


Illiberális hátszél a török közkönyvtáraknak - meg ingyen sütemény isFEL

Ingyen kávét, teát és süteményt ígért Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki kampánybeszédében a nyilvános könyvtár-kávézók (kiraathane) közönségének - írta az ensonhaber.com török hírportál.
Erdogan központi szerepet szán a közösségi élet új színfoltját jelentő kiraathanéknak, amelyek tervei szerint a hét minden napjának minden órájában nyitva tartanának. "Fiatalok és idősek jönnek majd" - mondta a kampánygyűlésen résztvevő tömegnek Erdogan a szíriai határ közelében található Hatayban. "Könyveket olvashatnak, teát és kávét ihatnak, süteményt ehetnek, és mindezt ingyen" - tette hozzá az ingyenességet többször hangsúlyozva.
A június 24-i választásokra készülő török elnök hangsúlyozta, hogy ezek a kávézók nem olyan helyek lesznek, ahol kártyáznak, szerencsejátékot játszanak az emberek. Az úgynevezett kiraathanék egyre népszerűbbek azóta, hogy Erdogan az év elején kijelentette: a kávéházak nem a szerencsejáték, hanem az olvasás szentélyei.
Információforrások

Miért jó a fiúknak az orális szex? - Mehet a Yelon qr-kódja a 305-hoz, a polcra?FEL

A kérdést egy tizenéves lány tette fel egy chatfelületen, a választ pedig egy felnőtt önkéntes adta meg neki. Egyikük sem ismerte a másikat, csak az anomim chaten érintkeztek, az önkéntes mégis hosszan elbeszélgetett a lánnyal. Ebből kiderült, hogy a lényegre törő kérdés ellenére a lányt elsősorban nem is az orális szex érdekelte, hanem sokkal inkább az, hogyan lehet, hogy az osztályában lévő fiúkat ennyire érdekli a szexualitás, miközben őt nem.
Egyszerűen csak próbálta felderíteni, hogy az orális szexben, vagy bármi másban, amikkel a korabeli fiúk foglalkoznak, mi lehet olyan nagyon érdekes, és miért nem lehet a fiúkkal már úgy beszélgetni, mint azelőtt.
A beszélgetésben pedig végül oda jutottak, hogy ez így normális, van, hogy a fiúkat elviszi ez a téma. A lánynak pedig már az is sokat segített, hogy egyáltalán valaki meghallgatta, és tudott beszélni a csalódottságáról.
Ez egy volt a közül a 3500 beszélgetés közül, amely a Yelon-chaten link zajlott le tavaly február óta. A yelon.hu oldalt tavaly indította a gyerekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány, a célja pedig, hogy az életkoruknak megfelelő információkat ad-janak gyerekeknek testkép, szerelem, kapcsolatok és szexualitás témakörökben.

Régebbi hírforrás(ok): Ezer beszélgetés a szexről link Szexedukáció - gyerekeknek link Meglepő könyvtári ötletek (fotókkal) - intim ETO-tól a polcok közötti bújócskáig linkHírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu