Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/22., máj. 30.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Miért éri meg visszafogni a könyvtárak fejlesztését?
* * * Mesterséges intelligencia az információ-keresésben és -feldolgozásban * * *
Virtuális tájékoztató eszköz: Google Assistant (videó)
Szakkönyvtári trendek az USA-ban 2018 (olvasóink szavazatára)
Beszédes könyvtári vezetői feladatok egy dán fiókkönyvtárból
Hogyan készült a Hullámfürdő?
Kulturális magazint ad ki a megyei könyvtár - Győri Szalon 2. Viszonyban a széles közösséggel
Milyenek az oktatásba bekerülő gyerekek? - Külső körülmények könyvtárosoknak, 16 pontban
Meglepő könyvtári ötletek (fotókkal) - intim ETO-tól a polcok közötti bújócskáig
Törölközőnap és filmvetítések - felpörög a könyvtár és környéke Székelyudvarhelyen
Falusi könyvtár mint co-working office? Lehetőség
Könyvtárbusz - alkotói teret (makerspace) szállítanak benne
Könyvtárbusz-találkozó lesz Pécsett - közreadott tapasztalatokra várva
A kritikus / kritikai olvasás területei 34. - Minden hír propaganda?
Átadták a könyvtár gyermekrészlegét Alsónemesapátiban
Kép-regény-történet - júl. 26-ig látogatható az OSZK-ban
Mesekuckót adtak át a könyvtárban
Csendes óra az Üllői úti könyvtárban - Magyarországon elsőként?
Robotokat mutattak be a könyvtári gyermeknapon

Analógiák

Képes-e a közkönyvtári berendezkedés az innovációra? - Hagyományos kontra mobiltelefon
Mi lehet a főnök packázásának oka? És mit tehetünk ellene?

Kisszínes

Adomány könyvtár Elisa emlékre - A pápa látogatta meg az iskolában berendezett közkönyvtárt
Fapados Kormányzati Adattrezor

Információforrások

A közgazdaság alapjainak megértése, középszintű angol nyelvgyakorlással


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Miért éri meg visszafogni a könyvtárak fejlesztését?FEL

"A különböző csoportok sikerét és kudarcát látva a tanulság: gyakran megesik, hogy befolyásos érdekcsoportok útját állják a gazdasági fejlődésnek, és leállítják a felvirágzás motorját. A gazdasági növekedés egyre több és jobb gépet, és egyre több tanult és jobban képzett embert jelent. Ez egy olyan folyamat, mely átalakítja és destabilizálja a gazdaságot, és mely együtt jár egy általános teremtő rombolással. Növekedés tehát csak akkor valósulhat meg, ha nem állják útját a gazdasági változás vesztesei, akik már látják, hogy elvesztik privilégiumaikat, vagy a politikai folyamatok vesztesei, akik attól félnek, hogy hatalmuk semmivé lesz."
- Ha a magyar könyvtárügyben azt látjuk, hogy ugyanazt a dokumentumot 30 évvel a számítógépes hálózatok megjelenése után is ugyanabban az időben több száz helyen írják le és veszik állományba az országban, vagy hogy mi az eredménye a több évtizedes digitalizálási folyamatoknak, a könyvtári teljesítményekről nincsenek hiteles adatok stb. stb., akkor nehéz kizárni a fenti Acemoglu-Robinson idézet igazának lehetőségét (a teljes könyvet keresd a könyvespolcon).
A jelen vezetői státuszokat megrendítheti ugyanis egy nagyobb szakmai változás. S mivel gyakran azok az emberek a fejlesztési projektek irányítói, akik a jelenlegi alacsony hatékonyságú rendszerek felelősei, illetve a pozícióhoz kötődő képesség nem mindig esik egybe a szakmai-intellektuális képességekkel, nem meglepő a rendszerek tartósan alacsony teljesítménye. Ehhez járul még a rendszerigazolási mechanizmus (vö.: link mely szerint a vezetettek ugyan szenvednek a rendszerben, mégis támogatják azt a változással járó lehetséges bizonytalanságok miatt. Az ilyen berendezkedés rendre elriasztja a tehetségesebb fiatalokat (kontraszelekció), ami azért fontos, mert kevesebb szembesülési alkalma és konkurense marad az aktuális vezetőknek. Ha ennek ellenére felmerülnek alternatív megoldások, akkor azokat direkt vagy indirekt módszerekkel, pl. pénzmegvonással lehet peremhelyzetben tartani, agyonhallgatni. (MG)

Hírforrás: Miért buknak el a nemzetek? / Acemoglu, Robinson, 2013. p. 89-90
2018. május 30.

* * * Mesterséges intelligencia az információ-keresésben és -feldolgozásban * * *FEL

Hol jelenhet meg a mesterséges intelligencia a könyvtárak és információkereső szakemberek eszköztárában? Pl.: deep learning, sales lead generation, vagy a magyar könyvtárakban már itt-ott használt chatbot? Érdemes-e a könyvtárnak magának foglalkoznia vele, vagy jobban megéri kiadnia /megvásárolnia a szolgáltatást, és alkalmaznia a kész megoldásokat?
A Magyar Információbrókerek Egyesületének konferenciáin a térítéses információt nyújtó szakemberek és a téma iránt érdeklődők megismerhetik a rokon területek tevékenységét, módszereit, lehetőségeit, és szakértőikkel kapcsolatba kerülve együtt is működhetnek velük.
2018. jún. 6., 9.30-16.00. (Magyar Telekom, Bp., Krisztina krt. 55., Tölösi 3-as terem)
- Meghívó: link
- Hogy a résztvevők felkészülve minél jobb kérdéseket tudjanak feltenni, a témába bevezető anyagok itt találhatók: link
- Jelentkezés: link


Virtuális tájékoztató eszköz: Google Assistant (videó)FEL

Sony az IFA-n bemutatta az első Google Assistant hangszóróját. A Sony LF-S50G most már egy pár napja nálam van és röviden bemutatom, mit kell róla tudni és mit tud 70 ezer Forintért (229 Euró)... (a videóhoz katt az alanti forráslinkre). (TechVideoHU)
- A masina azt tudja, hogy kérdésekre válaszol - pl. milyen a budapesti időjárás - és utasításokat hajt végre: lejátssza a kívánt zenéket és lámpákat kapcsolgat. Az eszköz korántsem tökéletes, de semmi okunk feltételezni, hogy rövidesen magyarul is ért illetve beszél, valamint hogy komolyabb referenszkérdésekre is válaszol a beépített mesterséges intelligencia rendszerrel.
Ezért még fontosabb kérdés, hogy
1. hogyan tudja használni a könyvtáros információforrásként az eszközt?
2. hogyan találunk olyan tevékenységeket, amelyek nem győzi le a mesterséges intelligencia? (MG)
(Ez az anyag segít a Mesterséges intelligencia az információkeresésben és -feldolgozásban link c. konferenciára való felkészülésben.)

Régebbi hírforrás(ok): Okoshangszóró (smart speaker) - mi is az? link Tájékoztató robotot okosítanak a kínai kolostorban link

Szakkönyvtári trendek az USA-ban 2018 (olvasóink szavazatára)FEL

Címkék: hozzáférés, nyitva tartás | hatékonyság | használóképzés | felmérés | átszervezés, racionalizálás | adatgazdálkodás, CRM | USA | tudásstratégia (2015.05-) | szervezés, szervezeti kérdések | szakmai szervezet | repozitórium | önkiszolgálás | legjobb gyakorlat (felsőoktatási könyvtár) | leépítés, restrikció | kutatás + fejlesztés | könyvtár, felsőoktatási v. szak- | irányítás, mérés, szabályozás | innováció, szolgáltatásfejlesztés | informatikai fejlesztés, automatizálás | információs írástudás | információ prezentálása | fenntartó | információ szolgáltatása weben | tájékoztatás (virtuális) | továbbképzés, HR-fejlesztés | munkaügy | oktatás, tanulás | jog, szerzői (általában) | nyílt hozzáférés / forráskód |

Az elmúlt öt évben az akadémiai könyvtárak 21%-ában nőtt a személyzet. Míg 19%-ában csökkent a finanszírozás és 60%-ban átalányfinanszírozás maradt. A teljes könyvtári kiadás átlag 57%-a a bérjellegű kiadások. Ez idő alatt 61%-uk képezte a munkatársakat vagy tervezte át személyzeti struktúrát az új technológia függvényében.

SZOLGÁLTATÁSOK - A legtöbb szolgáltatás igénybe vétele nőtt - a megtakarítások ellenére. Az öt leggyakoribb új szolgáltatás:
- webfejlesztés
- nyílt forrású intézményi repozitórium
- tanulmányi rendszer menedzselése
- digitális humán- és médiatermékek.
Ezenkívül az újdonságok része a tömeges nyílt online tanfolyam (MOOC), e-portfólió fejlesztés, alkotóműhely (makerspace), földrajzi információs rendszer (GIS).

TOVÁBBKÉPZÉS - A legtöbb könyvtár az alkalmazottaknak szerzői jogi, metaadat, adatmenedzsment, impact kutatás, oktatás tervezési és adatvizualizációs képzést adott.

TÁJÉKOZTATÁS ÉS KÉPZÉS - A tájékoztatási modellen változtatott az akadémiai könyvtárak 58 százaléka. Leggyakrabban az on-calling (készenléti, ügyeleti) személyzetre tértek át. Ezenkívül más egyetemi szolgáltatásokat is támogatnak, például tutorálás, tesztelés, ösztöndíjas digitális kutatóközpontok. A könyvtárosok több mint 6.2 millió tanulónak nyújtottak képzést. Ebből 43 százalék digitális volt. Tájékoztatást és tanácsadást a doktori programokat biztosító intézmények igényeltek leginkább (16 700), ezt követte a többi egyetem (5100), főiskola (7200) és alapképzést nyújtó iskola (2300).

A doktorit adó intézményekben az átlagos nyitvatartási idő heti 109 óra, az egyetemeken és a BA iskolák könyvtáraiban 87-88 óra, míg a főiskolákon 63 óra.
A gyűjteményre szánt kiadás a doktori intézményekben több mint 5,5 millió dollár volt, az egyetemeken 700 ezer dollár, az alapképző iskolákban közel 500 ezer dollár. A költségek 70-80 százaléka az említett intézménytípusokban az aktuális évi előfizetésre ment el. Kifejezetten az újság előfizetésekre az akadémiai könyvtárak átlag 70 százalékot költöttek. (ref.: Habók Lilla)


Beszédes könyvtári vezetői feladatok egy dán fiókkönyvtárbólFEL

Múlt heti lapszámunkban link szóba került a dán Österbro Könyvtár. Honlapja link szerint izgalmas beosztású munkatársai vannak. A 3 vezető beosztását tekintve:
- innovációs és könyvtárfejlesztési vezető
- stratégiai és szervezetfejlesztési vezető
- kommunikációs és együttműködési vezető.
A beosztottak:
- 2 fő könyvtáros
- 3 fő adminisztratív munkatárs
- 1 kommunikációs munkatárs
- 1 kulturális koordinátor (rendezvényszervező?).
Österbro körzet lakossága 76.000, azaz 7600 lakosra jut egy könyvtári alkalmazott. A szervezet lapos; nincsen középvezető. A 3 vezető egymással azonos vezetői szinten áll, ami dinamikus mellérendelt kommunikációt, folyamatos érdekharmonizációt és diskurzust feltételez. A dokumentum-feldolgozást, katalógusépítést rendes skandináv szokás szerint minden bizonnyal beszállító cég végzi. (összeáll.: MG)


Hogyan készült a Hullámfürdő?FEL

A KIT kérdéseire Fodor János válaszolt:
- A hallgatókkal közös munka link a Tartalomszolgáltatás eszközrendszere című három féléves, mesterszakos kurzus gyakorlati része volt. A három félév biztosította, hogy a hallgatók több fázist és a gyűjteményt jobban megismerve dolgozhattak, miközben más, a kurzus témájához tartozó ismeretekre is jutott idő (lásd a kurzus blogja: link
Oktatói szemszögből az alkotó, publikus gyakorlatnak ugyanaz az előnye, mint a hallgatók szemszögéből: tudás, tapasztalat átadására és megszerzésére a friss anyag, a konkrét szituáció mindig életszerűbb, hitelesebb. Hátránya ugyanakkor, hogy az oktató felelős szerkesztő is: megengedhetetlen az egyenetlen minőség, ami egy vizsgán eltérő jegyekkel nyugtázható. Hiába osztjuk el a feladatokat, a gyengén teljesítő munkáját is jeles szintre kell hozni, lehetőleg úgy, hogy végül ő is örüljön eredményének.
Ezért is fontos a motiváció: a legjobb hallgatók jutalma az önbizalmat növelő gyors sikerélmény, a gyengén teljesítőket sokszoros javításra kell kérni. Az egészséges középút érdekében fontos, hogy teljesíthető méretűek, mélységűek legyenek a szétosztott részfeladatok, s változatos maga a munka. Részben ezért is építünk webes gyűjteményeink kialakításában asszociációkra, kapcsolódó területek ízelítő-szintű bemutatásaira.
A projekt témáját a Budapest Gyűjtemény link felajánlása szabta meg. Ők segítettek képek keresésében, de kaptunk forrásokat az Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárában link és képeket a Békés Megyei Könyvtártól link is. Ahol a hallgatóktól elvárható tudásszint véget ért, ott szakértőket - ezúttal történészeket - hívtunk meg az órákra.
A projektet, mint minden, az inaplo.hu oldalról elérhető projektünket, ingyenes, rendszergazdát és programozót nem igénylő környezetben készítettünk. Az adatbázis-alapú CMS-funkciókat a Blogger blogrendszerével modellezzük. A statikus html oldalak és a design az oktató munkái, de ezúttal pl. egy hallgató készítette a nyitólap alapjait, design és stíluslaptervét.
A kérdésre, hogy szerintünk tartalom előállítónak kell-e lennie a könyvtárosnak, egyértelmű igennel válaszolunk, azzal a megkötéssel, hogy a webtartalom attól könyvtári, hogy tájékoztató jellegű. Gyűjtemények elérhetővé tétele, közvetítése, kontextusba helyezése, ajánlása - ebben kell példát, kreativitást mutatnunk a weben, a közösségi médiában.
A vonatkozó fotókat ld.: link .

Hírforrás: Fodor János
2018. május 30.
Régebbi hírforrás(ok): Térképre vitték a fogyatkozó budapesti neonörökséget link

Kulturális magazint ad ki a megyei könyvtár - Győri Szalon 2. Viszonyban a széles közösséggelFEL

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér link kiadványa link az egyetlen webmagazin, melyet egy könyvtár ad ki, s mely nonprofit, nem tartalmaz hirdetést sem. Az egyetlen olyan helyi sajtótermék, mely teljes egészében kultúrával foglakozik. Ráadásul merítése és elismertsége országos, azaz országos médiumok is vesznek át tőle cikkeket. Így a visszajelzések sem csak Győrből érkeznek.
A könyvtár számára virtuális közösségépítő erő, ingyenes online marketingfelület, valamint szakmai publikálási lehetőség a kollégáknak (pl. Érdekességek a győri könyvtár muzeális gyűjteményéből vagy a Várostörténeti puzzle c. sorozat). A KORzó programajánló rovat első helyen hozza az intézmény honlapjáról automatikusan átkerülő rendezvényeket, a csakMI rovat pedig kizárólag a könyvtárról szóló írásokat tartalmaz: beszámolókat, tudósításokat és könyvtár témájú cikkeket.
Az átlagosan 2000-2500 napi felhasználó mintegy fele állandó olvasója a Szalonnak, a másik felét a keresőrobotok hozzák. Ez utóbbi abból is látszik, hogy a cikkek olvasottsága az idő múlásával is nő, akkor is, amikor már csak az archívumból elérhető. A legkeresettebbek írások:
- melyek tartalma máshol nem olvasható, és egyedi hangvételűek
- lokálpatrióta nézőpontú publikációk
- az ismert emberekkel készített interjúk.


Milyenek az oktatásba bekerülő gyerekek? - Külső körülmények könyvtárosoknak, 16 pontbanFEL

Kiket, milyen gyermekeket is fog tanítani a XXI. század második évtizedében az alapfokú oktatási rendszer? Az alábbiakkal jellemezhetnénk őket:
1. Az életvitelük hihetetlenül felgyorsult (ami 5 percben nem tudható meg, nem érthető meg, az már unalmas).
2. A képi világ számukra sokkal meghatározóbb, mint az írott anyag.
3. A szabályok betartása nekik nem fontos, a lényeg a megszokottól eltérő utak keresése, emiatt rendkívül innovatívak.
4. A szabadság a lételemük, a korlátozásokat nem tűrik, legfeljebb elviselik.
5. Véleményük szerint nem a tartalmi tudás, hanem az alkalmazás ismerete a legfontosabb.
6. Forgatókönyvekben gondolkodnak, nem trendekben.
7. Mindent egyénekre akarnak szabni.
8. Mindent meg akarnak vizsgálni (hihetetlen a tudásvágyuk, de ami nem érdekes, azt azonnal el is felejtik). A lehető legegyszerűbb megoldást keresik, a túl bonyolult helyzeteket ott hagyják. Azt a látszatot keltik magukról, hogy nincs kitartásuk.
9. Úgy tűnhet, magányosak, de az online világban hihetetlen kapcsolatviláguk van (az X generáció tagjaihoz képest nyolc-tízszeres). Nagymértékű együttműködési kényszerük van az online világban.
10. Sokkal több időt töltenek az online világban, mint az offline világban.
11. Sokáig fognak a szülői házhoz ragaszkodni (Mamahotel). A gyermekvállalás ideje még jobban kitolódik.
12. Párhuzamosan, egyszerre több dolog végzését (multitasking) kedvelik.
13. A gondolkodásukban egyre nagyobb teret nyer a zöld szemlélet (ez nem tudatos viselkedés, csak a netvilág egyik hozadéka).
14. A többségük olyan tudással fog rendelkezni és olyan munkát fog végezni, amely munkahelyek, munkatípusok napjainkban még nem is léteznek.
15. Sokkal nagyobb technikai és digitális tudással fognak rendelkezni, mint az őket megelőző korszakokban élők.
16. Ételfogyasztásuk, öltözködésük, viselkedési kultúrájuk teljesen azonos lett, éljenek bárhol az internet által elérhető világban.


Meglepő könyvtári ötletek (fotókkal) - intim ETO-tól a polcok közötti bújócskáigFEL

Néhány ötletről már beszámoltunk a KIT-ben fotókkal, de érdemes végignézni ezt a teljesebb gyűjteményt. Pl.:
1. A kölcsönzést igazoló blokk kiírja: mennyi pénzt takarítottál meg a kölcsönzéssel - a vásárlással szemben.
2. A rejtélyekről szóló könyvek polca titkos járatot rejt.
3. Tábla gyűjti ki a kérdezni szégyellt témák ETO-jelzeteit, pl. szex, bántalmazás, öngyilkosság stb.
6. Könyvtári takarók - hűvös órákra.
7. A gyerek részleg könyvespolcai alatt bujkálni is lehet.
8. Sütőformák kölcsönzése.
11. Könyvklub-csomag - kölcsönzésre.
13. Privát olvasói tér - gyerekeknek.


Törölközőnap és filmvetítések - felpörög a könyvtár és környéke SzékelyudvarhelyenFEL

Forgalmas hetek várnak a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag-tárára. Lesz törülközőnap nyereményekkel és két filmfesztivál ingyenes vetítésekkel. Először is pénteken 15 órára a Patkóba időzítették "őrült" törülközőnapi rendezvényüket, "bár tudjuk, ez egy zsúfolt időszak a kicsengetések miatt" - szögezte le Szabó Károly a szervező Bibliofil Alapítvány nevében. Az első ötven részvevő az esemény "Don't panic!" nemzetközi mottójával feliratozott törülközőt kap ajándékba, az első száz érdeklődő között pedig 500 lejes vásárlási utalványt sorsolnak ki, továbbá az összegyűlteknek egy villámcsődületben lesz részük, ugyanis a Douglas Adam angol sci-fi író emléke előtt tisztelgő törülközőnapon főműve, a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényfolyam egy részletét koreografálják majd meg dj Nitzu űrzenéjére. Az alkalomra esszépályázatot is hirdettek.


Falusi könyvtár mint co-working office? LehetőségFEL

Egyre nagyobb probléma Magyarországon a belső migráció, a falvak elnéptelenedése. Erre jelenthet távlati megoldást az otthoni munkavégzés?
Urgyán Csabával, az Explosive Consulting vállalati tanácsadója: - Abszolút. Azt mondhatom, hogy a tárgyiasult célon bőven túlmutató társadalmi plusszal is járhat az otthoni munkavégzés elterjedése. A munkánk során mi is gyakran találkozunk azzal, hogy a fiatalok elvégzik az egyetemet nagyobb városokban, utána munkába állnak, viszont azoknál a partnereinknél, ahol a betanulást követően lehetőség van az otthoni munkavégzésre, többen visszaköltöznek, mert egyébként szeretnek ott élni, szeretik azt a közösséget, vagy kevésbé jön be nekik a nagyvárosi nyüzsgés. Ez egy jó lehetőség arra, hogy a helyi szolgáltatóknak is növekedjen a forgalmuk.
Egyre többször felmerülő kérdés Magyarországon az otthonról történő munkavégzés lehetősége. Ez azonban sokszor, sokkal bonyolultabb ügy, mint az első ránézésre tűnik: Hogyan lehet például pszichológiailag rendbe tenni azt, hogy az eddig megszokott szociális környezetből egyszercsak kiszakítják a dolgozókat; milyen törvényi szabályozása van a távmunkának; milyen - akár halálos - veszélyek leselkednek azokra a munkavállalókra, akik otthon maradnak? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ.

Régebbi hírforrás(ok): Bérelt iroda a közösségi térben - lehet-e modell a Loffice könyvtáraknak is? link

Könyvtárbusz - alkotói teret (makerspace) szállítanak benneFEL

A Maker[Space]Ship (Alkotó[űr]hajó) innovatív mobil műhely, amely fel kívánja tárni a San Jose-i képességeket, támogatva a kreatív ötleteket, összekapcsolva az embereket a technológiával, ösztönözve a problémamegoldást, az együttműködést és a felfedezést.

Régebbi hírforrás(ok): Közösségi szerelőműhely - könyvtári helyiségben? - A szerelők kiáltványa link Alkotói tér, amelybe nem rokkan bele az iskola költségvetése link

Könyvtárbusz-találkozó lesz Pécsett - közreadott tapasztalatokra várvaFEL

A Csorba Győző Könyvtár, szorosan együttműködve Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával május 31. és június 2. között rendezi meg a II. Pécsi Könyvtárbusz-találkozót. A nemzetközi találkozó célja, hogy a könyvtár Pécs testvérvárosainak könyvtárbusszal rendelkező könyvtáros szakemberei és az I. Pécsi Könyvtárbusz-találkozón megismert szervezetek munkatársai számára szakmai tapasztalatcserét biztosítson a szolgáltatások továbbfejlesztése és a szorosabb együttműködés reményében.
Az esemény továbbá tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít azon könyvtárak számára, ahol könyvtárbusz beszerzését tervezik. A rendezvényen számos hazai és külföldi könyvtár kollégái vesznek részt, a programon összesen tíz - négy magyar, három horvát, kettő szlovén, és egy román - könyvtárbuszt lehet majd megtekinteni.
Az esemény második napján, június 1-jén a könyvtárbuszok nyílt nap keretében várják a járművekhez kapcsolódó interaktív játékos vetélkedőre a meghívott általános iskolás diákokat és az érdeklődőket 10.00 órától 12.30-ig a Széchenyi téren. Az eseményt megnyitja dr. Őri László, Pécs város alpolgármestere. A megnyitón közreműködik a PTE Brass Band.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárbusz-találkozó lesz Pécsen link

A kritikus / kritikai olvasás területei 34. - Minden hír propaganda?FEL

Mikor ezt tömeges mértékben, politikai érdekek szolgálatába állítják, propagandáról beszélhetünk. Bizonyos értelemben tehát a propaganda a nép ellenében, politikai célból megvalósított bullshit. A látszat ellenére szinte lehetetlen, hogy a média teljes mértékben kivonja magát a politikai érdekek kusza szövedékéből, amelyek áthatják mindennapjainkat.
Ennek okai: akaratlan idomulás, hirdetések lehetséges befolyása és a médiamunkások saját politikai irányultsága. De...
A propagandista és az újságíró között az a különbség, hogy bár mindkettőjük tevékenységét befolyásolják, sőt vezérlik politikai értékek és érdekek, csak a propagandista áldozza fel az igazságot politikai érdekérvényesítés kárára.
Éppen ezért nekünk, hírolvasóknak sem kell elvetnünk mindenféle médiaterméket mint politikai érdekcsoportok félrevezető hazugságait. A mi kötelességünk annyi, hogy minden médiához - legyen szó az általunk kedvelt, az általunk ellenzett, vagy akár a semlegesnek kikiáltott médiáról - kritikusan viszonyulunk, feltesszük magunknak a kérdést, hogy milyen értékek és érdekek vezérelték a média dolgozóit, miféle gazdasági, politikai nyomásnak voltak kitéve munkájuk során, összehasonlítjuk több különféle médiafelület termékeit is egy adott ügy kapcsán, és ezáltal igyekszünk valamiféle megközelítő képet kapni arról, mi zajlk a világban.


Átadták a könyvtár gyermekrészlegét AlsónemesapátibanFEL

Hároméves[!] előkészítés után tegnap adták át a gyerekeknek a falu könyvtárának gyermekrészlegét.
A település önkormányzata és a megyei könyvtárellátó szolgálat együttes anyagi hozzájárulása tette lehetővé, hogy a község kisgyermekei inspiratív környezetben élvezhessék az olvasás örömét. Az átadáson Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester, Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója és Krápitz Lászlóné Ili, a könyvtáros szólt a kulturális fejlesztésről. A könyvtári hálózat 800 ezer forintot költött a tetszetős környezetre, az önkormányzat pedig az épület felújításában vett részt. Alsónemesapátiban a lakók 20 százaléka könyvtári tag, ők használják a mintegy 4000 kötetes bibliotékát, amelynek egy része az igények alapján kéthavonta cserélődik.
Az átadáson az ovisok műsorral köszönték meg az új könyvtári kuckót, amelyben óvodás foglalkozásokat tarthatnak a jövőben.


Kép-regény-történet - júl. 26-ig látogatható az OSZK-banFEL

A képregény olyan önálló műfaj, amely sajátos formanyelve révén még azt a jogot is kivívta magának, hogy a kilencedik művészetként emlegessék. Bár többféle elmélet létezik arról, hogy mikortól beszélhetünk képregényről, és arról is, hogy mit nevezhetünk egyáltalán képregénynek, az irodalommal való kapcsolata tagadhatatlan. Különösen így van ez a műfaj magyar vonatkozásait illetően.
Ennek apropóján az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség együttműködésében megvalósuló kiállítás célja, hogy prezentálja milyen a jó képregény, bemutassa a mestereket, betekintést nyújtson, mennyi munkával is készül egy képregény, egyben rálátást adjon, hogy hol és hogyan használják fel ezt a műfajt. Ezen túl a kiállítás ízelítőt ad a Füles újság indulásával kezdődő, klasszikus irodalmi adaptációra épülő, magyar "szocialista" képregény jellegzetes alkotásaiból is. Mindezek mellett pedig a különböző adaptációk alapjául szolgáló, eredeti magyar irodalmi művekre is ráirányítja a figyelmet.
A kiállítás több érdekességre is felhívja a figyelmet, mi köze például Pulitzer Józsefnek a legnagyobb showman, P. T Barnumhoz, ki javította ki Jókai kiadott művét az író kérésére, mit keres egy Karinthyról készült fénykép a képregény kiállításon, melyik az a híres magyar író, aki Krúdy müncheni kiadású Ál-Petőfijét ajánlotta az olvasóknak 1978-ban.


Mesekuckót adtak át a könyvtárbanFEL

A Bocskai Utcai Óvoda Katica és Süni csoportjának ovisai avatták fel pénteken délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár új Mesekuckóját. A gyerekek bábjátékkal készültek, de a könyvtár Gyerekvilág részének kollégái is bemutatták, milyen sok lehetőség rejlik a megújult meseszobában.
Ramháb Mária, a könyvár igazgatója köszöntötte a gyerekeket, elmondta nekik, legyenek büszkék arra, hogy ők az elsők, akik láthatják, sőt be is mehetnek a most elkészült Mesekuckóba. A kuckót pedig mi mással avathatták volna fel, mint mesével, játékkal, közös énekléssel.
A gyerekek kényelmes plüss ülőhelyekről nézhették végig a mókás előadást, ezek beszerzése is része volt ugyanis az átalakításnak, amely uniós pályázati támogatásból valósulhatott meg. Az új Mesekuckó nem csak könyvtári foglalkozásokhoz nyújt hangulatos helyszínt, de a családok meghitt meseolvasására, óvodai csoportok fogadására is lehetőséget kínál.
Mindemellett a szülők is gyakorolhatják az élő szavas meseolvasást, de olyan könyvtári játékokat is megismerhetnek, amelyek segítik a gyerekek szövegértését, szókincsük bővítését. Ez is része ugyanis az életen át tartó tanulást segítő Könyvtár Tudás-Esély Minden-Kor! projektnek. A Mesekuckót jelenleg a Ciróka bábjai díszítik, a későbbiekben azonban gyerekrajzokból is terveznek itt kiállítást - tudtuk meg Koleszár Mártától, a gyerekvilág vezetőjétől.


Csendes óra az Üllői úti könyvtárban - Magyarországon elsőként?FEL

A kispesti Üllői úti könyvtár rendkívüli nyitvatartást szeretne biztosítani az autista gyerekeknek és felnőtteknek.
Első alkalommal május 29-én, kedden 15 órától várják a könyvtárba az autista gyerekeket illetve felnőtteket. A későbbiekben a könyvtár látogatására minden hónap utolsó keddjén lesz lehetőség. Ezzel a rendkívüli nyitvatartással szeretnék megkönnyíteni számukra a kölcsönzést, válogatást, nézelődést. Ebben az időpontban a könyvtár már zárva van, így csendesebb, nyugodtabb környezetet tudnak a gyerekeknek biztosítani.
Az olvasójegy kiállításához a szülő személyigazolványára, lakcímkártyájára lesz szükség. Előzetes bejelentkezés nem szükséges.


Robotokat mutattak be a könyvtári gyermeknaponFEL

Ujjait nyitogató műkezet, a Csillagok háborújából ismert R2D2 robotot és mindenféle másfélét irányíthatta azok a gyerekek, akik részt vettek a Németh László Városi Könyvtár és az "Új Világ" Alapítvány mai gyermeknapján. A robotok kipróbálására bizony várni kellett, száz gyerek ugyanis nem fért hozzájuk egyszerre.
- Az volt a legjobb, hogy lehetett irányítani a robotot, melyet több Csillagok háborúja és jedis filmben is láttam már. Ezek jó filmek voltak - árulta el Verók Brendon. A kisfiú hozzátette, azért jött el a gyereknapra, mert az anyukája mondta. - A kiállítás, azaz a robotok miatt jöttünk el leginkább erre az alkalomra, ugyanis Brendont érdekli a technika. És a testvére is eljött velünk - árulta el édesanyja, Szitás Barbara.
- Azért a robotok szerepelnek ezen a gyermeknapon, mert a 21. században élünk, ahol meghatározó szerepük van a robotoknak és a számítástechnikának - árulta el Gulicska Irén. A hat éve működő, a megye rászorult családjait segítő, valamint kutyás terápiás foglalkozásokat támogató és vezető Új Világ Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: fontosnak tartották, hogy szemléltessék is a robotok működését a gyerekeknek. - Tavaly kutyás bemutatót tartottunk, előtte lévő évben Horkai Zoltán farkasait hoztuk el. Az idén arra gondoltunk, hogy robotokat hozunk, hiszen a gyerekek technikai eszközök között nőnek fel. A robotokat a budapesti Robotépítő Egyesület tagjai hozták el.
Analógiák

Képes-e a közkönyvtári berendezkedés az innovációra? - Hagyományos kontra mobiltelefonFEL

Mit tehet(ne) a versenypiac a könyvtáraknak illetve a használóknak? Lássunk néhány példát Bogár Gábortól, 2013-ból:
- A hagyományos fix telepítésű vonalak szükségszerűen vezettek monopolhelyzetekhez, le is lassult a fejlődés. A mobiltelefónia viszont versenyben született, ez a verseny ma is tart és csodákat teremt. Miért van az, hogy parányi mobiljaink ezerszer többet tudnak, mint a behemót asztali készülékek? Semmi akadálya nem lenne, hogy az asztali készülékben is könnyen lehessen keresni a telefonkönyvben, össze legyen kötve naptárunkkal, azaz tudja mindazt a kényelmet nyújtani, ami a mobilunknál már természetes. Persze ha nincs verseny, akkor minek?
Ismerek más jó hazai innovációs példákat is, nemcsak a szoftvervilágból. A taxiszolgáltatás volt például az egyik első olyan terület, ahol még a pártállam idején szabadjára engedték a piaci versenyt. Lehet itt innoválni? Persze hogy lehet! Nem tudok olyan nagyvárosról Európában vagy Amerikában, ahol a taxitársaságoktól sofőrt is rendelhetsz saját kocsidhoz, ha azzal mentél vacsorázni és megkívántál pár pohár bort. Vagy bármilyen küldeményt elküldhetsz a taxival bárhová, akár a gyerekedet is az óvodába, ha váratlanul nincs más megoldás. Eleinte viszonylag jól működött a hazai bankrendszer privatizációja nyomán kialakult verseny is, például legjobb tudomásom szerint Magyarországon vezették be a világon először azt a banki innovációt, hogy azonnali sms-üzenetet kapok hitelkártya-költéseimről. Ehhez sem kért vagy kapott egyetlen bank sem innovációs támogatást. És végül: ma is az innovatív szellem szimbólumaként jelenik meg az egész világon a 40 éves Rubik-kocka - ez sem támogatásból született.


Mi lehet a főnök packázásának oka? És mit tehetünk ellene?FEL

A zaklatás - az önző érdek erőszakos, a törvényeket és az együttélés szabályait áthágó, kíméletlen érvényesítése - hagyományosan a magas hatalmi helyzetű és magas státuszú személyek felől irányult az alacsony hatalmi helyzetű és alacsony státuszú személyek felé. ...
Ez a típusú zaklatás tömegessé válhat erőszakos és gyors elitcsere idején. Ilyenkor a hosszú időn keresztül, szilárd teljesítménykritériumok alapján kiformálódott szakmai, kulturális és politikai elitet "leváltják". Helyüket kinevezés útján, viszonylag gyorsan, korábban alacsony hatalmi és státuszhelyzetű emberek foglalják el. ...
Az egyetlen, amitől a hatalom fél: a szolidaritás, az összefogás és a bölcsesség. ... Ez nem pusztán morális lehetőség, hanem, mondjuk így, kategorikus imperatívusz.

Régebbi hírforrás(ok): ?? de mit tegyünk a főnökkel?? linkKisszínes

Adomány könyvtár Elisa emlékre - A pápa látogatta meg az iskolában berendezett közkönyvtártFEL

Az úgynevezett irgalmasság péntekje alkalmából május 25-én a Szentatya meglátogatta a római Elisa Scala Intézetet, egy iskolát, amely egy leukémiában elhunyt kislány nevét viseli. A pápa találkozott a névadó kislány szüleivel is, valamint könyveket adományozott az iskola könyvtárának.
A maghalt kislány szülei magától értetődőnek tartották, hogy kezdeményezik egy projekt elindítását, hogy valóra válhasson kislányuk álma: egy terem tele könyvekkel, melyek hozzáférhetők a gyerekek számára. Néhány hónappal később, 2015 decemberében létrejött "Elisa könyvtára", egy helyiség, amely arra várt, hogy "könyvek töltsék meg".
Ezt követően az apa, Giorgio és az anya, Maria útjára indított egy másik kezdeményezést, amely az ?Adományozz könyvet Elisának? nevet kapta. Ebben bárki részt vehetett, és bármilyen kis könyvadományt szívesen fogadtak. Az összegyűlt kötetek száma hamar elérte az ezret, és azóta is folyamatosan növekedik ez a szám. Ma több mint 20 ezer kötetet számlál a gyűjtemény, a könyvek Olaszország, Európa és Ausztrália különböző részeiről érkeztek. Elisa könyvtára ma a római közkönyvtárak hálózatának tagja. Néhány hónappal ezelőtt az iskola megkapta az engedélyt Róma városától és az illetékes minisztériumtól is, hogy felvehesse Elisa nevét.
Látogatása alkalmából Ferenc pápa találkozott Elisa szüleivel is, akik meghatódva mutatták meg a pápának a könyvtárat. A Szentatya elidőzött néhány percet a teremben, amelynek aztán könyveket adományozott, mindegyiket Elisának ajánlva.


Fapados Kormányzati AdattrezorFEL

Megvalósult a központi Kormányzati Adattrezor csak "magyar módra": mivel még nem épült ki a rendszer és nem lehet simán online feltölteni az adatokat, a rendőrség kötelékébe tartozó, fegyveres Állami Futárszolgálat rohangál az adathordozókkal. Sikerült beszélnünk olyan állami szervezetnél dolgozó informatikussal, aki szerint ennek a fapados, offline adattrezor-imitációnak nem sok értelme van, viszont egy csomó munkával, adminisztrációval és költséggel jár. Hogy mennyi (köz)pénzbe fáj mindez, arra a Belügyminisztérium nem válaszolt.
"Nem így volt kitalálva, csakhogy nem készültek el az adatparkkal, de a feltöltéshez a megfelelő sávszélességtől kezdve egy sor informatikai feltételnek meg kellett volna lennie. De mivel hatályba lépett a jogszabály, nincs mit tenni, szívunk az egésszel, és rohangálnak a futárok. A legrosszabb, hogy semmi értelme az egésznek, poénkodtak is benn a fiúk azzal, hogy akár pornót is rámenthetnénk, és elküldhetnénk egy hétre megőrizni az adattrezorba. A kutya nem venné észre, kivéve, ha pont akkor lebombázzák a hivatalt és kinyitják a leplombált bőröndöt."

Hírforrás: HVG
2018. május 30.Információforrások

A közgazdaság alapjainak megértése, középszintű angol nyelvgyakorlássalFEL

Igen jól érthető, didaktikus animáció arról, hogy miként működik a gazdaság, mi a csere, a piac, a hitel stb., egészen a gazdasági ciklusokig. Az is kiderül belőle, hogy milyen eszközökkel lehet megelőzni a válságokat. Közvetett módon az is, hogy mit baltázunk el... Az anyag megértéséhez középszint közeli angol nyelvismeret szükséges.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu