Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/19., máj. 9.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtárhasználat az USA-ban - egyre fontosabb a közösségi központ szerep (olvasóink szavazatára)
Torzult viszonyok épülnek a társadalmi egyenlőtlenségekre - ha leépül az intézményrendszer
Kásler: 'a pénz kevés, lehet, hogy az ember sok'; Hoppál helyett Fekete Péter
Cirkuszigazgató bűvész menedzser lehet a kulturális államtitkár
Fiókkönyvtár Londonban - a használók érdekei mentén (fotókkal)
Több marketingszemléletet a tárgyszavazásba és az olvasmányajánlásba!
Finn pavilon a Velencei Biennálén - persze: könyvtár
30% a felújított kövegyi könyvtár látogatottsága
A kutatók a Twitteren vannak - és az őket segítő könyvtáros?
Száll az azbesztpor a Széchenyi Könyvtár épületében, a munkatársak aggódnak
Közösségek hete - kampány, vagy folyamatosan támogatja a könyvtár a civileket?
Siklós - hiányzik a szakképzett könyvtáros, minőség irányba indulnak
Lerajzolni az évfordulós budafoki könyvtárt
A kritikus / kritikai olvasás területei 33. - Hazai összeesküvés-jövőkép: van-e jövője a kritikus olvasásnak?
Úgy tűnik, minden önálló könyvtár típusából vett mintát a számvevőszék
Ismersz-e zsoldos katona, karrier katona netán szamuráj könyvtári vezetőket?

Analógiák

Ha hazai könyvtár is indul a vállalkozások támogatásában...
Praktikus állampolgári ismeretek - ötletek a hivatalos ügyintézés oktatásához
Bullying - módszeres szekálás. Tökéletes marketing
Nagyon utálom, ha az embereim nem mondják el, mit gondolnak

Praktikus

Hagyjátok már a prezentációs szoftvereket!

Kisszínes

Tiltott művek garmadája jelent meg 1988-ban - hogyan is volt?
Nem tolódott jobbra a kulturális kánon
Videójáték: tiltani - tűrni - támogatni?

Információforrások

Áltudomány-ellenes oldalt indít az Akadémia
Utazási infó: szállás és repjegy
Módosuló postai díjszabás
Magyar Hang: hetilap a bezárt Magyar Nemzet stábjától - újra gyűjtik az előfizetéseket


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtárhasználat az USA-ban - egyre fontosabb a közösségi központ szerep (olvasóink szavazatára)FEL

Az OCLC és a PLA 2018-ban a választók könyvtárhasználati szokásait, a könyvtárakhoz és könyvtárosokhoz való hozzáállását is tanulmányozták. Ez egy 2008-as kutatás frissítése volt (link Az eredmények szerint
- az amerikai választók többsége még mindig alapvetőnek tartja a könyvtárat a közösségek szempontjából. 2007-ben
- a szavazók 52%-a volt könyvtárban, 2018-ban a 70%-uk.
- Kétharmaduk értékeli a hagyományos szolgáltatásokat, mint könyvek, csendes terek, technológia, Wi-Fi.
- De egyre növekszik az igény a közösségi központ szerep iránt (2008-ban 35% szerint, 2018-ban 44% szerint fontos).
- Bár sokan még mindig nincsenek tudatában a könyvtárak valamennyi szolgáltatásának. (ref.: Habók Lilla)

Hírforrás: ALA
2018. május 09.

Torzult viszonyok épülnek a társadalmi egyenlőtlenségekre - ha leépül az intézményrendszerFEL

Sik Domonkos, az ELTE-TÁTK szociológusa azt kutatta, a társadalmi szenvedés hogyan alakulhat mentális zavarokká. Magyarország nem áll jól európai összehasonlításban: nem véletlenül népbetegség az alkoholizmus és a depresszió. A jóléti államok leépülése csak fokozza a problémákat, ám azt még nem látni, milyen társadalompolitika nyomul be a jóléti rendszerek után maradt vákuumba.
SD: Fontos kitérni a szolidaritás történetére, hogy megértsük, mit nyögünk most. A modernitással átalakult a szolidaritás, a korábbi közösségi alapú szolidaritás, ahol a falu- vagy a családközösség volt kulcsfontosságú, lecserélődött. A modernitásban professzionális intézményekbe szerveződött ki a szolidaritás: például egészségpénztárak, társadalombiztosítás. Ezek az intézményrendszerek nemzetállamokhoz kötődnek, ezeknek lesznek a mintapéldái a skandináv jóléti államok.
- Tehát a modernitásban lecserélődtek az emberek, a személyes kapcsolatok intézményekre.
SD: Így van. Később, a globalizáció időszakában azonban a nemzetállamok mozgástere beszűkül, ebből fakad a jóléti rendszerek leépülése.
Magyarországon kevésbé épültek ki ezek a jóléti rendszerek, ezért sokkal drasztikusabban érezhető a leépülés is.


Kásler: 'a pénz kevés, lehet, hogy az ember sok'; Hoppál helyett Fekete PéterFEL

A klasszikus emberi, keresztényi és nemzeti értékek képviseletét, elmélyítését és átadását tekinti a humán tárca legfontosabb feladatának az emberi erőforrások leendő minisztere. Kásler Miklós először a Magyar Időknek adott interjút, amelyben a demográfiai mutatók javítása érdekében szükséges lépések között elsőként a családtámogatások erősítését, az egészségügyi ellátás minőségének javítását, az oktatási rendszer értékalapú átalakítását és a munkaalapú társadalom erősítését is említette. (...)
- A fizetések rendezésére más területeken is sor kerülhet? A múzeumi, könyvtári, levéltári dolgozóknál például, akik eddig ebből kimaradtak?
- Az egészségügyben is van adósságunk, a gazdasági-műszaki területen dolgozók bére sem emelkedett az elmúlt években. De mindig a feladat, a létszám és a fizetés háromszögében kell gondolkodni. Meg kell nézni, mennyi emberrel látható el színvonalasan egy adott feladat, és akkor látható, hogy ehhez mennyi pénzre van szükség. Mert nem biztos, hogy a pénz kevés, lehet, hogy az ember sok, vagy nincs jól elosztva a munka.


Cirkuszigazgató bűvész menedzser lehet a kulturális államtitkárFEL

Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint várhatóan Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára. A most 55 éves Fekete Péter Jászai Mari-díjas színházi rendező, előadóművész, cirkuszművész, korábban illuzionista trükktervezőként és bűvészként is dolgozott Münchenben. A Wikipédia szerint a Békéscsabai Jókai Színház korábbi és a Szarvasi Vízi Színház művészeti igazgatója, a Magyar Teátrum színházi lap főszerkesztője. 2002 és 2004 között a Nemzeti Színház oktatási és külkapcsolati igazgatója volt, 2007-2015-ig a békéscsabai színház igazgatója. Miniszteri biztosként 2011-ben a megyei előadóművészeti intézmények átadását felügyelte, 2012-ben a Nemzeti Színház, majd 2015-ben a Pesti Magyar Színház vezetőváltásával kapcsolatos ügyeket vezette. 2015 óta a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelt miniszteri biztosként és a Magyar Cirkusz- és Varieté ügyvezetőjeként. Miután 2015-ben menesztették Richter Józsefet a Nagycirkusz éléről, Fekete Péter vette át az intézmény vezetését. Fekete Péter feladata volt az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előkészítése.
Az angolul jól beszélő Fekete Pétert a szakmában jó menedzsernek tartják, aki a békéscsabai színházat is felfuttatta, most pedig igyekszik megújítani a hazai cirkuszművészetet. Egyik forrásunk azt mondta: igazán sem bal-, sem jobboldalra nem lehet besorolni, mindkét oldallal jóban van.
A Magyar Idők szerdai számában méltatja Fekete Péter érdemeit - a jövőbeni kormányzati poszt említése nélkül. A cikk szerint Fekete Péter már a kilencvenes években kísérletezett a színházi pedagógiával angol nyelven. Most folyik egy cirkuszpedagógiai program kidolgozása, amelyben humán és reál tárgyakat egyaránt tanítanak cirkuszi előadások segítségével. A cikkben Fekete arról beszél, hogy aki egy kötéltáncos artista műsorszáma után tanulja a hallójárat és egyensúly kapcsolatát, az biztosan nem felejti ezt el.


Fiókkönyvtár Londonban - a használók érdekei mentén (fotókkal)FEL

A KIT-ben illusztrált sorozat indul Upper Norwood Library Hubról link , azaz Dél-London egyik fiókkönyvtáráról. Nem csilli-villi könyvtár, amit a szervezett szakmai kirándulások részvevőinek szoktak mutogatni. Hanem az angol "rögvalóság", vagy talán az átlag(?) könyvtári szolgáltatás képviselője. Figyelembe véve, hogy az angol közkönyvtárak az utóbbi években jelentős megszorításokon mentek keresztül, hasznos ismerkedni a valósággal. (A katakomba-paktum link jut eszembe, melynek püspök részesei a II. vatikáni zsinat szellemiségéből kiindulva 1965-ben vállalták, hogy osztoznak a híveik többségét kitevő szegények sorsában, például a lakás, az étkezés, az öltözködés és a tömegközlekedési eszközök igénybevétele tekintetében.) Mint minden könyvtárnak, nekik is saját használóikhoz kell felzárkózniuk, nem egy távoli igazodási ponthoz. E szellemiségben a szolgáltató könyvtár a helyi közösség számára küszöbfélelmet nem teremtve az ő kimondva-kimondatlan hosszú távú érdekeiből kiindulva kínálja szolgáltatásait. A link oldalon látható képek is jelzik: a Dél-londoni szegényesebb városrészeinek vegyes nemzetiségű, alsó közép- és annál rászorultabb rétegei számára kínál szolgáltatásokat:
- tiszta, biztonságos helyiségeket, olvasnivalót (meg videót, játékot stb.)
- kölcsönözhető dokumentumokat és szerszámokat (később erről is bővebben)
- a társadalmi felemelkedéshez szükséges térítésmentes ill. térítéses szolgáltatásokat, pl. tanulási segítség, a közösségi öngondoskodás eszközei, vállalkozási ismeretek stb.
Mindezeket a könyvtár részben saját, részben Lambeth városrész önkormányzati, részben civil szervezeti összefogás keretében nyújtja - vagy biztosít teret hozzá. Ez önmagában rávilágít arra, hogy a könyvtár beépült a városrész közösségi infrastruktúrájába (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. május 09.
Régebbi hírforrás(ok): Pénzhiány miatt zárták be a könyvtárakat - majd háromszor annyiért őrizték link -_majd_haromszor_annyiert_oriztek;Százasával zárnak be könyvtárak, könyvtárosok vesztik el állásukat link

Több marketingszemléletet a tárgyszavazásba és az olvasmányajánlásba!FEL

(...) míg a könyvtári tárgyszavak a műfaj felől írják le a műveket, a használói metaadatok a mű témája, tónusa vagy az olvasóra gyakorolt érzelmi hatás felől teszik meg ugyanezt. A kutatás második lépcsőjében hasonló módszertan alapján az olvasói értékeléseket vizsgálták meg közelebbről, megalkotva a művekkel kapcsolatban felmerülő érzelmek, hangulatok és asszociációk osztályozását. Az e mintából kapott 44-féle érzelem, 141-féle hangulat és 31-féle asszociáció megmutatja, milyen sokszínű az olvasói értékelések világa a könyvtári tárgyszókészletekhez képest.
A kutatás megerősítette a hipotézist, hogy a használói tartalmak a katalógusrekordok "csontvázát" hozzáadott értékkel és gazdag árnyalatokkal egészítik ki, mindez pedig segít abban, hogy eligazodjunk a szépirodalmi művek között, hiszen valójában az alapján választunk olvasnivalót, milyen stílus, hangulat vagy érzelemvilág áll hozzánk közel, illetve hogy milyen hasonló könyveket olvastunk azelőtt, amik tetszettek.
A fenti kutatásban leszűrt kategóriák hatékonyabbá tehetik az olvasmányajánlás folyamatát, akár a katalógusok közösségi keresőalkalmazásaiba épülő potenciális szűrőként, akár az olvasószolgálati könyvtáros által készített ajánlásokon, olvasmánylistákon keresztül, így a megfelelő könyvet a megfelelő időben adhatjuk a használó kezébe. (Szabó P.)


Finn pavilon a Velencei Biennálén - persze: könyvtárFEL

A 2018-as Velencei Biennálén a "szabad tér" mottó kapcsán a Finn pavilon a könyvtárak jövőjéről szólt. Bemutatták, hogyan alakították a finnországi Alvar Aalto pavilont ideiglenes könyvtári térré.
A kiállítás a finn könyvtári építészet fejlődéséről szólt, és a jövő könyvtárai felé tekintett. Központi motívum volt az új Helsinki Központi Könyvtár, melyet 2018 decemberében nyitnak meg.
A modern időkben a könyvtár a finn civil társadalom egyik pillére volt, amely tükrözi az oktatás mindenkori alapértékeit, és közösségi csomópontként (hub) működik. Úgy tűnik, a könyvolvasás és kölcsönzés továbbra is alapvető szerepet töltenek be amellett, hogy új lehetőségeket kínálnak a tanuláshoz, a munkához és a közösségi együttléthez. (ref.: MG)


30% a felújított kövegyi könyvtár látogatottságaFEL

Kövegy - Nemcsak olvasgatni járnak ide az emberek, különböző előadások, rendezvények kedvéért is, és a gyerekeknek ugyancsak gyakran tartanak foglalkozásokat.
Bár Kövegy a megye legkisebb faluja, mégis az egyik legmodernebb könyvtárral büszkélkedhet - mondta el lapunknak a község polgármestere, Galgóczkiné Krobák Mária (független). Ez a nemrégiben véget ért felújításnak köszönhető, amely során az épületre összesen 1,8 millió forintot költöttek, pályázati forrásból. Az épület teljes felújításán túl még a bútorokat, a polcrendszert is kicserélték.
A faluban azt hallottuk, a könyvtár igen népszerű. Nemcsak olvasgatni járnak ide az emberek, különböző előadások, rendezvények kedvéért is, és a gyerekeknek ugyancsak gyakran tartanak foglalkozásokat. Most a kezdők számára meghirdetett számítógépes tanfolyam a legnagyobb sláger. Az órákat hetente kétszer tartják, tucatnyian járnak el rendszeresen.
A Somogyi-könyvtár égisze alatt működő kövegyi bibliotékának egyébként a felújítással együtt járó selejtezést követően 4 ezer kötetes a könyvállománya, beiratkozott olvasói pedig 120-an vannak. Ez igen tekintélyes szám, hiszen a legfrissebb adatok szerint a falunak mindössze 404 lakója van.


A kutatók a Twitteren vannak - és az őket segítő könyvtáros?FEL

A cikk a Twitteren link tudományos kommunikációt vizsgálja. Célja, hogy megismerje és leírja azokat a tevékenységtípusokat, amelyek ezen a platformon zajlanak, azonosítva a közölt információk típusait is. A vizsgált minta olyan, a könyvtár- és információtudomány területén működő kutatókból állt, akik 2009 és 2013 között legalább három alkalommal publikáltak az El Profesional de la Información című folyóiratban, és jelen vannak a Twitteren. A módszer kvalitatív, virtuális etnográfiai volt részvétel nélküli megfigyelés révén. A főbb következtetések szerint a kutatók a Twittert alapvetően informális tudományos kommunikációra használják, valamint arra, hogy ismertebbé tegyék szakmai tevékenységüket, terjesszék saját maguk (és közvetlen munkatársaik) tudományos publikációit annak érdekében, hogy nagyobb láthatóságot és hatást biztosítsanak azoknak. (Autoref.)


Száll az azbesztpor a Széchenyi Könyvtár épületében, a munkatársak aggódnakFEL

Mégis van azbeszt, nem is kevés az Országos Széchenyi Könyvtár épületében, akad helyiség, ahol csak védőfelszerelésben ajánlott tartózkodni, akkor is csak rövid ideig, és olyan is, amit teljesen le kellene zárni. Mindez a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége előzetes szakvéleményében olvasható. Nem tudni, az OSZK mit lép, ugyanis nem válaszoltak a kérdéseinkre.
"Egészségre veszélytelen azbeszt mennyiséget még semmilyen tudományos vizsgálat sem állapított meg" - hűti le a kedélyeket a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége az Átlátszó birtokába került előzetes szakvéleményében. A véleményt megrendelő Országos Széchenyi Könyvtár volt az, amelyik a kiszivárgott információk szerint azért odázná el az épület nyolcadik emeletének teljes azbesztmentesítését, mert mérték ugyan az azbesztmennyiséget, de nem éri el az egészségügyi határértéket a porban szálló szennyezés.
Az azbeszt-tartalmú födém alatt, a nyolcadik emeleten a tervek szerint több tucatnyi munkaállomást alakítanának ki.
Információink szerint amióta a könyvtáron belül kiszivárgott az azbesztmentesítő szövetség szakvéleménye, aggodalom tapasztalható a dolgozók körében.
Kérdeztük az OSZK-t, hogy ismerik-e az előzetes szakvéleményt és milyen lépéseket terveznek, de egyelőre nem válaszoltak - írta az Átlátszó.
- Korábbi híradásunk a témában: Rákkeltő anyagot távolítanak el a Széchenyi Könyvtárban link

Régebbi hírforrás(ok): Rákkeltő anyagot távolítanak el a Széchenyi Könyvtárban link

Közösségek hete - kampány, vagy folyamatosan támogatja a könyvtár a civileket?FEL

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár várható programjairól Magasházi Virág és Nagy Veronika, az olvasószolgálat munkatársai számoltak be. Május 8-án, kedden 17 órakor a slam poetry-vel és annak veszprémi képviselőivel ismerkedhetnek meg alaposabban a könyvtár előtt megszervezett interaktív programra látogatók. A Közösségek Hetének egyik legizgalmasabb programjának a május 10-én csütörtökön 13 órától a könyvtárban megszervezett BeszÉLŐ Könyvtár ígérkezik, ahol az élő könyveket emberek reprezentálják, akik saját történetüket hozzák el az eseményre. Őket lehet kikölcsönözni 20-30 percre.
- Már régóta kacérkodtunk az Élő Könyvtár veszprémi megszervezésével, mellyel itthon és külföldön is találkozhat az ember. Az Élő Könyvtár összehozza a közösséget, olyan csoportokat is bevon a társadalmi kommunikációba, akik egy kicsit kirekesztődnek a mindennapokban, jó alkalmat nyújtva arra, hogy ők is meg tudjanak szólalni - fogalmazott Nagy Veronika. Május 12-én, szombaton 14 órától az I. Veszprémi Molytalálkozót rendezi meg a könyvtár, melyre azonban nemcsak a népszerű könyves weboldal követői, tagjai közül várja a vendégeket.


Siklós - hiányzik a szakképzett könyvtáros, minőség irányba indulnakFEL

Vincze Bernadett (Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont link ) vezetői beszámolójában kitért arra, hogy az elmúlt években nagy teher volt az összes városi rendezvény szervezése, melyet a művelődési ház mint telephely koordinált, de időben és energiában a könyvtártól is követelt áldozatokat. Szakképzett munkaerő híján, nagy fluktuáció mellett, állandó újrakezdésekkel bajlódva kevés idő maradt a háttérmunkára és a dokumentációra. Az intézményvezető azonban úgy véli, a könyvtár most végre elindulhat a minőségbiztosítás útján. Több programot, író-olvasó találkozót szerveznének, irodalmi esteket, valamint igény szerint nyelvórákat és számítógépes képzést indítanának. Mindemellett az emeleti részt a továbbiakban is kiállítótérként (is) szeretnék kihasználni. Amennyiben a beadott pályázatuk támogatást kapna, akkor az emeleti számítógépes részleget a kihasználatlanság miatt kettéosztanák és a nagyobb helyiségből egyéni fejlesztőirodát alakítanának ki. Szintén pályázati forrást igényelne, hogy terveiket megvalósítva a Vida Dezső siklósi festőművész életét és munkásságát bemutató emlékalbumot kiadhassák.
Vincze Bernadett még a honlap régóta esedékes megújítására is kitért, ezen már dolgoznak a megbízottak, így remélhetőleg hamarosan az online felület is megújulhat.


Lerajzolni az évfordulós budafoki könyvtártFEL

A Budafoki Könyvtár rajzpályázatot indít iskolás és óvodás korú gyermekek részére, hogy megmutathassák, ők hogyan látják az idén tíz éves Budafoki Könyvtárat, az ott zajló életet. Nevezni május 26-ig lehet.
Idén lesz tízéves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtárának új épülete. Ha ismered az épületet, és a könyvtárosok munkáját, rajzold le, te hogyan látod őket!
Hogyan látod a könyvtárat akár kívülről, akár belülről, vagy hogyan látod a könyvtárosokat; miről szól a munkájuk, mi az, ami tetszik neked benne?


A kritikus / kritikai olvasás területei 33. - Hazai összeesküvés-jövőkép: van-e jövője a kritikus olvasásnak?FEL

Az összeesküvés-elméletek jellemzői: koherens és kielégítő magyarázatot adnak, szembemennek a hivatalos magyarázatokkal, ismerős ellenségekkel telepítik be a világot. "A jól működő demokratikus rendszerek a bizalom és bizonytalanság kényes egyensúlyára épülnek. Bizalom: elhiszem, hogy a szavazófülkében leadott szavazatomat tényleg az kapja, akire adtam, a megválasztott vezetőt elfogadom, ha nem is szeretem, és valamennyire bízom az intézményrendszerben. Ha nincs meg a bizalomnak egy szintje, nem tudnak jól működni az intézmények. A független sajtónak, a civil szervezeteknek, az ellenzéki pártoknak, az Állami Számvevőszéknek, a bíróságoknak, ügyészségeknek - normál körülmények között - az a szerepük, hogy a visszaéléseket (összeesküvéseket) feltárják. Az az érdekes, hogy akik összeesküvőknek láttatják ezeket a szervezeteket, azok valójában azokat támadják, akik az összeesküvések leleplezését tűzték ki célul."
Nem minden összeesküvés hamis (pl. Watergate-ügy), és valamennyire minden oldal a részese - ha nem is hasonló arányban.
Jövőkép: "A hagyományos, presztízzsel rendelkező médiumokat, újságírókat egyre inkább ignorálni fogják. Egyre kisebb lesz az igény a társadalmi középre, hiszen az lesz a fontos, hogy a saját információs törzsén belül meg tudjon erősödni az adott politikai szereplő. Ez a logika szembemegy azzal, amit eddig megismertünk. Ha egy politikus, mondjuk, korrupciós botrányba keveredik, akkor ezen túl egyre kevésbé az lesz a fontos, hogy kiálljon a nyilvánosság elé, és cáfolja a vádakat, sokkal inkább az, hogy kamumédiának állítsa be az ellenoldal médiáját, és ha ezt sikerül átvinni a saját közegében, akkor nyert ügye van. Nem szeretem az apokaliptikus jóslatokat, de ez egy olyan disztópia, amelyben már részben benne élünk. Nem látszik, mi állítaná meg ezeket a folyamatokat. Erodálódnak a felvilágosodásbeli eszmék, nem arról van szó, hogy különbözőképpen értelmezett tényekről beszélünk, hanem különböző tényekről. Egyre inkább olyan világ alakul ki, amelyben különböző párhuzamos univerzumokban élhetnek emberek, és ezek köszönő viszonyban nincsenek egymással. Nézzük meg a vezető ellenzéki és a vezető kormánypárti weboldalakat! Nem csak máshogy tudósítanak ugyanarról, hanem teljesen más hírekről tudósítanak."
A kormányzati álhír-médiában több minden keveredik: a pártközpontok utasításai és az alacsony szakmai színvonal. S ijesztő, hogy ahol politikai összeesküvés-elméletek vannak, megjelennek másmilyenek is, vö.: rákot okoz a naptej. A rendszer tartósan nem működik, ezért kérdés, hogy mely területek maradnak bent az ezoterikus-törzsi gondolkodás körében.
(Ismertetett könyv: Krekó Péter: Tömegparanoia - Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája, 2018. link )


Úgy tűnik, minden önálló könyvtár típusából vett mintát a számvevőszékFEL

Második szakaszba lépett az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtárának az ellenőrzése. A számvevők megkezdték az ellenőrzési bizonyítékok értékelését, a számvevői munkaanyagok készítését. A jóváhagyott ellenőrzési ütemtervnek megfelelően folytatják a számvevők az ellenőrzést az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtáránál.
Az ellenőrzés célja, hogy az ÁSZ meggyőződjön arról, hogy a nemzetiségi intézmény gazdálkodása, belső kontrollrendszerének kialakítása és működése szabályszerű volt-e 2014-2016. között, továbbá a fenntartó által nyújtott támogatás felhasználása megfelelt-e a jogszabályi előírásnak. Az ellenőrzés keretében azt is értékelik a számvevők, hogy az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználása szabályszerűen történt-e.
A felkészülést követően a számvevők megkezdték az ellenőrzött intézmény és a fenntartó Országos Ruszin Önkormányzat adatszolgáltatásának feldolgozását. Feladatuk, hogy az ellenőrzés során a rendelkezésre bocsátott dokumentumok értékelésével és minősítésével választ adjanak az ellenőrzési program kérdéseire és számvevői munkaanyagaik alapján tényszerű, közérthető és megalapozott számvevőszéki jelentés készüljön.


Ismersz-e zsoldos katona, karrier katona netán szamuráj könyvtári vezetőket?FEL

A professzionális vezetői szerepnek van egy eszköztára, amit tudatosan el kell sajátítani és használni is kell. Azt azonban esetükben is a válaszolók nagyjából fele ismerte fel, hogy ez egyben egy önismereti tanulási utat is jelent. Vagyis ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen, tisztában kell lennie saját magával, hogy hogyan hat emberekre, hogyan működik.
Míg a korábban végzett Aranykalitka kutatásban
- a "zsoldos katona" hozzáállás volt gyakran jellemző, azaz a vezetést a pénzért, az egzisztenciáért csinálta, addig most
- a "karrier katona" hozzáállás, vagyis a tudatos profizmus jellemző, de még mindig van hova fejlődni. Hiszen ott van a 3. típus,
- a "szamuráj", aki hivatásként kezeli, küldetésnek tartja a munkát, aki ebben önazonosságra is törekszik.
Még mindig jellemzőbb a rövid távra gondolkodás, az aktuális célok elérése, a csapat építése, a nagyobb léptékű hatás még kevésbé gyakran van fókuszban.
Analógiák

Ha hazai könyvtár is indul a vállalkozások támogatásában...FEL

Paizs Dóra (coach): - Paizs Dóra Létezik olyan, hogy valaki száz százalékig biztos abban, hogy vállalkozni szeretne, megvan az erős motivációja, de nem tudja pontosan, hogy mit szeretne csinálni. Ilyenkor megnézzük, hogy mihez ért és azt is, mit szeret csinálni. Jó esetben ebben van egy közös halmaz, akkor sínen vagyunk, hisz utána már csupán egy üzleti modellt kell erre a jó alapra ráhúzni. Ha nincs átfedés aközött, hogy mihez ért és mit szeret valaki csinálni, az eggyel nehezebb dolog. Az a tapasztalatom, hogy hosszútávon fenntarthatóbb olyan témával, tevékenységgel vállalkozni, amit az ember szeret. Ilyenkor azon dolgozunk, hogy hogyan lehetne a kedvenc feltöltő tevékenységekből pénzt csinálni. El sem tudod képzelni, mi mindenre épülnek vállalkozások.
Mindenre lehet értelmes üzleti modellt találni, még olyan extrémnek tűnő hobbikból is születtek vállalkozások, mint amikor valaki filmeket szeret nézni a saját kanapéjáról, vagy az erdőben szeret kirándulni a kutyájával.
- Amikor elkezdtek dolgozni egy vállalkozáson, találkozol-e olyan problémákkal, amelyek a rögzült nemi szerepekből vagy egyéb okokból adódóan, de azért merülnek fel, mert az ügyfeled nő?
P.D.: Ami nagyon kiugró különbség a férfiak és nők vállalkozásindítása között az az önbizalom és az önértékelés nagyon alacsony szintje a nőknél. Általában ez az a terület, amelyet hangsúlyosan fejleszteni kell, szinte mindegy, hogy valaki mihez ért, hány év tapasztalata van vagy mennyire volt sikeres korábban. Készségek szintjén nem látok semmilyen különbséget férfiak és nők között.


Praktikus állampolgári ismeretek - ötletek a hivatalos ügyintézés oktatásáhozFEL

A kecskeméti Hírös Agóra Kék Elefánt Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, valamint a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon kínálatából szemezgetve.
"- hivatalok világának megismerése (Kormányablak, polgármesteri hivatal, NAV)
- ügymenetek megismerése és elsajátítása (e-ügyintézés, adóbevallás)
- az igazságszolgáltatás rendszerének megismerése (szabálysértési eljárások, büntetésvégrehajtás)
- állampolgári részvételt támogató kompetenciák fejlesztése helyi civil szervezetek és közösségi kezdeményezések megismerése, alkalmi bekapcsolódás éppen futó projektekbe"
vagy:
"Életpálya tervezés elméletben és gyakorlatban. Segítséget kívánunk nyújtani pályakezdő fiataloknak, munkanélkülieknek az alapvető életpálya-építéshez szükséges kompetenciák megismeréséhez, fejlesztéséhez. Modulok: kommunikáció, önismeret, szakma és pályaismeret, képzési rendszer ismerete, önéletrajz-írás, álláskeresési technikák, munkajogi, pénzügyi és gazdálkodási ismeretek."
Ld. továbbá: Személyes kompetenciáink hiánya növeli nyomorunkat - hogyan segíthet a könyvtár? link illetve TED-előadás a témában: link magyar felirattal is.

Hírforrás: Kecskeméti Kínáló programfüzet
2018. május 09.
Régebbi hírforrás(ok): Személyes kompetenciáink hiánya növeli nyomorunkat - hogyan segíthet a könyvtár? link

Bullying - módszeres szekálás. Tökéletes marketingFEL

Az Ikea arra kért egy csapat gyereket, hogy szekálják a növényeiket. Tényleg. És, az eredmény szinte mesébe illik. Fogtak két növényt az áruház polcáról, bevitték őket egy iskolába, és letették őket egymástól néhány lépésnyire. Mindkét virág egyforma mennyiségű vizet kapott a 30 napos teszt alatt, miközben arra kérték a gyerekeket, hogy az egyik növénynek csak csúnyákat, a másiknak csak szépeket mondjanak a burán keresztül. (Index)
A meghökkentő eredmény link magéért beszél...
- Ahogyan az utóbbi időben a könyvtári marketing-konferenciákon elhangzott, nemigen mérvadó a könyvtári marketing-ráfordítások eredménye, ha a hagyományos üzenetekkel - pl. könyv, olvasás, kölcsönrés, műveltség - igyekszik hatást elérni. Sőt, kimondhatjuk: az unalmas imázs erősítésével saját maga közösségi elismertségének aláásásával kárt okoz. S persze, közpénzen. Ha viszont a használók problémáiból indul ki - ahogyan pl. az IKEA a diákok esetében a bullyingből - akkor jó esélye van megérinteni őket. Felejtsd el tehát a hagyományos könyvtári üzenetek szajkózását, mert magad alatt vágod a fát. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tévhit, hogy a könyvtármarketing a könyvekről szól! - A könyvtármarketing konferencia margójára link "Mobbing" - módszeres szekálás a KIT-brn: link

Nagyon utálom, ha az embereim nem mondják el, mit gondolnakFEL

Hogy mi a titka? A mérhetetlen munkabírás mellett az, hogy hallgat a beosztottjaira. "Amit nagyon utálok, az az, ha egy értekezleten az emberek nem mondják el, mit gondolnak. Ha nem tudom, mik a lehetőségek, milyen következményei lehetnek egy-egy döntésnek, akkor nem tudok határozni" - mondta többször is. Vállalatainál úgy provokál vitát, hogy olyan munkacsoportokat hoz létre, amelyek élére az adott területen kevéssé jártas embereket állít, mert így egy-egy folyamat legalapvetőbbnek vélt elemeit is megkérdőjelezhetik.
Ugyancsak fontosnak tartja, hogy megmagyarázza, mit miért csinál. "El kell mondani, hogy mi a cél, s kötelezettséget kell vállalni arra, hogy azt el is érem. Az emberek nem szeretik a változást, hacsak nincs mellette kötelezettségvállalás is. Ha viszont van, akkor van esély a bizalomra." És persze fontos a fegyelem is: évek óta minden hónap első hetét Franciaországban, a harmadikat Japánban tölti, közben pedig cikázik a világban. Amíg távol van, az általa kinevelt menedzserek viszik az üzletet.
Praktikus

Hagyjátok már a prezentációs szoftvereket!FEL

Érdemes újragondolni, mit is akarunk elérni a Powerpoint, Prezi, vagy Keynote használatával - javasolja a szerző (történetesen állásinterjúk kacsán). Mert igaz ugyan, hogy vizuális téren megkönnyíti az előadó munkáját - hiszen pl. egy diagram vagy ábra elmagyarázása nehézkes szóban -, ám a szövegszerű közlésből a befogadók túlnyomóan a kivetített tartalmat figyelik, és jóval kevesebb marad meg a szóban elhangzott kommentárból. Ezért vagy mindent felírunk a diára, vagy nem használunk diát - javasolja a cikk szerzője.
A szöveg közléséhez nem kell tehát (pl.) Powerpoint.
Oktatás során pedig eredményesebb olyan készségeket elsajátíttatni, ami a szóbeli előadói készséget fejleszti - ahogyan ennek fontosságára Steve Jobs is többször felhívta a figyelmet. Ez a készség nem csak előadás, hanem állásinterjú esetén is jól felhasználható. (ref.:MG).

Régebbi hírforrás(ok): Elbutít a PowerPoint, ráadásul nem mérik a tanulási képességet; link A jövő előadása? - kiterjesztett valóság a Prezitől linkKisszínes

Tiltott művek garmadája jelent meg 1988-ban - hogyan is volt?FEL

A szellemi táplálékra kiéhezett olvasókhoz 1988-ban, a rendszerváltás előévében soha nem látott dömpingben zúdultak az addig tiltott művek. Az újdonságok között felbukkant jó néhány ősrégi, a szóbeszéd szerint bezúzott kiadvány.


Nem tolódott jobbra a kulturális kánonFEL

Hiú ábrándnak bizonyult Orbán Viktortól, hogy 2009-ben előadott kötcsei beszédében úgy ítélte meg: a baloldali kormányzati kudarc "diszkreditálta a szociálliberális értékrendű kultúrateremtő közösséget". Esterházy Pétert természetesen nem hívták meg az ominózus eszmecserére, pedig későbbi bonmot-jával talán már akkor figyelmeztethette volna a miniszterelnököt, hogy csak államtitkárt tud kinevezni, költőt nem. A kulturális elit meghirdetett cseréje teljes kudarcot vallott, hiszen a gazdasági és politikai hatalom birtokosaival szemben itt megkerülhetetlen a valós, a táradalom által elismert teljesítmény. A színházak, könyvesboltok, hangversenyterek pénztáránál nem párthűség, hanem minőség alapján vásárolnak az emberek - mondja Kolosi Tamás.
A kulturális kánon jottányit sem tolódott jobbra azért, mert a Fidesz a Magyar Művészeti Akadémia révén kreált egy saját kulturális élcsapatot. Az MMA környékéről nem is az új művészi teljesítményekről szóltak a hírek, hanem ingatlanok halmozásáról, az állami kultúrafinanszírozás egyes elemeinek elfoglalásáról, díjak, járadékok alapításáról. Igaza lehet Spiró Györgynek, hogy nem volt kultúrharc, hiszen ahhoz két kulturális értékrend összecsapása kellett volna. Jobbról azonban nem volt ilyen ajánlat. A Fidesznek meg kellett elégednie a kulturális intézmények elfoglalásával - igaz, ezt néhány budapesti művészszínház kivételével szinte teljes egészben meg is tette. Sőt a vidéki teátrumok esetében már 2010 előtt elkezdte. Ugyanakkor ezek az intézmények nem teremtették meg a ?jobboldali kultúrát?, pusztán nem feszegetnek a kormány számára kínos társadalmi kérdéseket. A vidéki színházak egyenesen a kommersz irányába fordultak.


Videójáték: tiltani - tűrni - támogatni?FEL

A 2017 szeptemberében az eNET-ben készült kutatásunk link alapján, a 18 év alatti gyerekek 56 százaléka játszott rendszeresen videojátékkal. Korcsoportokat tekintve már az öt év alattiak negyedéről elmondható, hogy játszanak videojátékkal, de a játékosok aránya az idővel egyenes arányban nő. Hat és tíz év között már a gyerekek kétharmada, tizenegy és tizennyolc év között pedig háromnegyede játszik videojátékkal. A gyerekek számára természetes tevékenység a videojáték, a mindennapjaik része, nem valamilyen szubkulturális vagy ritka tevékenység. Ma Magyarországon nagyjából hat-tíz év közé tehető az a határ, ahol a gyerekek többsége elkezd videojátékot játszani. Tehát mire felső tagozatba lépnek, teljesen a hétköznapok részévé válik a videojátékozás számukra.
Az igazán kemény játékosok (az úgynevezett hardcore gamerek), akik legalább heti 20 órát videojátékkal töltenek. A hardcore gamereknek egyébként a túlnyomó többsége férfi, húszból mindössze egy nőt találni közöttük.
Információforrások

Áltudomány-ellenes oldalt indít az AkadémiaFEL

Az Akadémia nem egyes tudományos tételek mellett áll ki, nincs "hivatalos véleménye" tudományos kérdésekről. Az Akadémia a tudományos módszer mellett áll ki. Nem azt állítjuk, hogy egy növény kivonata hatástalan - de elvárjuk, hogy mielőtt a hatásosságát hirdetnék, ugyanolyan szigorú vizsgálaton menjen át, mint a törzskönyvezett gyógyszerek. Nem állítjuk, hogy a magyarság finnugor, török, vagy akár sumér eredetű, de azt elvárjuk, hogy a magyarság őstörténetére vonatkozó kérdések tudományos pontossággal legyenek feltéve - mondta Lovász László elnök hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. közgyűlésén.
Lovász szerint az Akadémiának és maguknak a tudósoknak is felelősségük van a tudomány képviseletében és népszerűsítésében. Pláne, hogy több aggasztó jelenség is elharapózott az elnök szerint az utóbbi időben: egyre terjednek az áltudományok és a kuruzslás, miközben a diákok érdeklődése csökken a tudományok iránt, az innováció nem pörög eléggé, és munkaerőhiány a természettudományos és technológiai tudást igénylő területeken.
Az Akadémia igyekszik is tenni ezek ellen, Lovász kiemelte például a Magyar Tudomány Ünnepe éves rendezvénysorozatának sikerét - és bejelentette az áltudományok elleni küzdelem legújabb fegyverét: egy kifejezetten tudománynépszerűsítésre és ismeretterjesztésre szánt új oldalt, a tudomany.hu-t link . Ezt elsősorban tanároknak és újságíróknak, illetve a laikus érdeklődőknek ajánlják, hogy legyen egy megbízható, mégis érthető forrás a mindennapjainkban felmerülő (ál)tudományos témák helyretételéhez. Az első cikk link az oltásellenességről szól, és a tervek szerint havonta egy hasonlóan aktuális témát járnak körbe.


Utazási infó: szállás és repjegyFEL

- Mi a helyzet az egyre népszerűbb Airbnb-vel link ?
Jó megoldásnak tartom, de én főleg ott használom, ahol kirívóan drágák a hotelek. Norvégiában például egy hotelszoba megfizethetetlen, de ilyen Alaszka, Kanada, Izland, a Feröer szigetek és Japán is. Ezeken a helyeken még a nagy utazók is azt mondják, hogy a hotelszoba esélytelen.
- Repülőjegyet hol keressünk?
Repülőjegyvadászatnál a skyscannert link tudom ajánlani vagy a momondót link . Sokan azt mondják, hogy a légitársaság honlapján kell megvenni a jegyet. Ez nem igaz. Jártunk például úgy, hogy Kenyába vettünk repülőjegyet 137 ezer forintért egy közvetítő irodán keresztül, míg maga a légitársaság 180 ezerért árulta ugyanezt. Ha egy iroda előre leköt vagy 20 jegyet, olcsóbban tudja adni, ennyi.


Módosuló postai díjszabásFEL

Május 16-tól drágább lesz a normáltól eltérő súlyú, azaz a 100 grammot elérő, vagy azt meghaladó súlyú közönséges és elsőbbségi levelek feladása. Az árváltozás érinti az ajánlott és a tértivevényes leveleket is, az ajánlott levél feladása 320 forintba kerül majd, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint lesz.
A belföldi csomagszolgáltatások díjaiban is lesznek változások. Így például az egyetemes szolgálatás alapján biztosított MPL Postacsomag ára a leggyakoribb 2 kilogramm alatti súlykategóriában 20 forinttal lesz több, az MPL Üzleti Csomagért pedig - szintén 2 kilogrammig - 50 forinttal kell majd többet fizetni. A csomagautomatáknál nem változik az ár, csomagmérettől és súlytól függetlenül egységesen 889 forint marad.
Az uniós országokba küldött, 10 kilogramm alatti EUROPA+ küldemények díja kis mértékben emelkedik, de pár ország esetén (például Románia és Franciaország) 20-35 százalékkal csökken. Változás az is, hogy az összes szomszédos uniós ország a legolcsóbb zónába kerül.


Magyar Hang: hetilap a bezárt Magyar Nemzet stábjától - újra gyűjtik az előfizetéseketFEL

Magyar Hang címmel megjelenik az április 11-én megszűnt Magyar Nemzet egykori stábjából verbuválódott csapat új újságja - értesült a 24.hu. A főszerkesztő elmondta: a Magyar Hang május 8-án, kedden jelenik meg először, 0. számként. Ez még szamizdat jellegű kiadvány lesz. A lap péntekenként jelenik majd meg, az első hivatalos száma május 18-án kerül az újságárusokhoz.
A május 8-i számot főleg Budapest belvárosában, utcán terjesztik majd, de megpróbálják vidékre is eljuttatni, ahogy lehetőségeik ezt engedik. A terv egyébként az, hogy az első hivatalos számtól kezdve már hagyományos postai terjesztésben is árulni fogják a lapot, erről megállapodást is kötöttek a Magyar Postával.
A Magyar Hang hetilap lesz, ezért a Magyar Nemzet napilap egykori stábjából 20-25 embert vesznek át. Több ismert név is a csapat tagja lesz. Az induló lap terjedelme 24 oldal lesz, megjelenése egyébként inkább napilapos formátumra hasonlít majd.
Arra, hogy akkor most teljesen nulláról kezdenek-e felépíteni egy előfizetői adatbázist, vagy esetleg megkapták-e azt Simicska Lajostól, a megszűnt Magyar Nemzet tulajdonosától, György Zsombor azt felelte, teljesen nulláról kell kezdeniük az építkezést, semmiféle jogfolytonosság nincs a Magyar Nemzet és az induló Magyar Hang között.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu