Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/16., ápr. 18.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Használó és könyvtáros közötti kapcsolatfelvétel száma és minősége - analógia
Lassan a tájékoztató könyvtáros is lecserélhető - itt a Google Talk to Books
Jó ötlet ma Nyirő Józsefről elnevezni Erdélyben egy könyvtárat?
A könyvtári egyesületi elnök elkötelezettsége - tapintható a demokrácia szolgálata
Üzleti alapon kínál közkönyvtári e-learning specializációt a Michigani Egyetem
Olvasás - büntetésként. És a tapasztalatok (olvasóink szavazatára)
Hajléktalan a könyvtárban - hogyan segíthet a könyvtáros? - 3. Használati szabályok és beszélgetés
Szakmári Klára a KIT-ben
Úgy gondolod, hogy kellemes használói élményt nyújt könyvtárad? - Mérd fel! 2.
Jobban komáljuk a papírkönyvet az e-könyvnél - adatok a könyvfogyasztásról
Finn felsőoktatási könyvtárak - tanulásra használják a korábbi könyvespolcok helyeit
A kritikus / kritikai olvasás területei 30. - Az álhírek terjedési módjai
Könyvtárak Kárpátalján - rendezvények is megjelentek
Könyvtárbelső - romantika: pazar budapesti enteriőrfotók
Új nevet kapott a könyvtár Bonyhádon
OSZK: 24 verssel ünnepeltük a költészet napját - belső és külső pr egyszerre (videókkal)
Megjelent a terder az OSZK raktárának tervezésére
A könyvtárosok világnapja alkalmából tüntettek (ki)
A jó könyvtáros... A könyvtárosok világnapja alkalmából
Teleragasztották Hajdúsámson központját

Analógiák

Választási tanulságok a könyvtári marketing számára

Praktikus

Okoshangszóró (smart speaker) - mi is az?

Kisszínes

A magasabb végzettség az ütőkártya a propaganda hatásai ellen
Sajtó - mit várhat a médiapiac a harmadik 2/3-tól?
Könyvautomata - Budapesten is
Digitális témahét középiskolában - diákoktól tanulnak, álhíreket kezelnek
Közösségi finanszírozási forrásokat kutat a kormányzattól független sajtó
Megszűnik a The Budapest Beacon magyar és angol nyelvű hírportál

Információforrások

Így néz ki a maradék kormányfüggetlen sajtó


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Használó és könyvtáros közötti kapcsolatfelvétel száma és minősége - analógiaFEL

Könyvtárunk tényleges sikere szorosan összefügg a helyi közösségbe ágyazottságától, illeszkedésétől (vö.: link ), ami viszont nagyban függ a könyvtáros és a használók közötti kapcsolatok számától és minőségétől. Ennek első lépése a megszólítás, mely a köszöntésen túl alkalmat kínál olyan tapogatózó beszélgetés indítására, amely által előbb-utóbb kiderülhet a használó pontosabb igénye, elégedettségének szintje, könyvtárról alkotott képe, tájékozottsága, tájékozódási képessége stb. - azaz olyan "lágy" információk, amelyek visszaforgathatók a könyvtár sikerességének építésébe. (Persze, segít a "kemény" információ, a használat, használók illetve az állomány statisztikai adatai is.), Hírszerzőket kiképeznek fedett információszerző beszélgetésre, a könyvtáros esetében nem kell a titkosítás - csak a felkészültség. Ami azonban nagy elvárás lehet egy gyakran introvertált könyvtárostól (vö.: link ).
Egy szexológus vagy 30 éve azt kérdezte közönségétől egy tv-műsorban: tudják-e mit kérdeznek tőlem legtöbbet a fiatalok? - Nem találják ki: azt, hogy hogyan szólítsam meg... Szóval, ez nem könnyű, de tanítható, pl. a könyvtárosképzés során, vagy erre vonatkozó tréningeken.
A használó-könyvtáros interakció lehetőségei:
- a használói küszöbfélelem oldása
- a könyvtárimázs javítása; vö.: barátságos, megszólítható könyvtáros
- az állomány hibáinak kompenzálása (a használó kevésbé azért megy vissza a könyvtárba, mert megkapta a könyvek, amit akart, hanem mert számára tartalmas kapcsolatba került)
- a szolgáltatások promóciója
A link oldal képgalériájában egy ilyen szándékot látunk: egy nagyáruházban átrendezték a gondolákat, és hogy megelőzzék a vásárlók bolyongását a polcok között, gyakornokokat öltöztettek be "Segítek megtalálni" feliratú pólóba. Hogy mennyire vált be a biztatás? Én kipróbáltam, működött.
A könyvtárban a kölcsönző munkatárs mindenképpen vált szót a használóval, a tájékoztatónak is van esélye rá. Elemzésre alkalmas használói információ inkább az utóbbi számára lenne érdekes. A tájékoztató és kölcsönzési pont összevonása lehet a nyerő - akár tőlünk nyugatabbra gyakori.
Neked van jó gyakorlatod az információszerző beszélgetésről? Írd meg: kithirlevel@gmconsulting.hu . (MG)


Lassan a tájékoztató könyvtáros is lecserélhető - itt a Google Talk to BooksFEL

Itt a Google új keresője, és mindenre megtalálja a választ a könyvtárban. - A Google a hétvégén elindította új keresési oldalát, a Talk to Books link nevet viselő felületét, ahol bármilyen kérdésünkre egy pillanat alatt kihozza a választ a Google Books-on fent lévő könyvek virtuális átböngészésével.
Az oldal keresési adatbázisában egyelőre nagyságrendileg 100 ezer könyv szerepel, ezek alapján hozza ki a választ a kérdésünkre. Bár egy 100 ezres könyvtár igazán gazdag, a Gutenberg-galaxison belül csak néhány naprendszernyi kötetnek felel meg. Az 1440-es évek óta úgy 130 millió könyvet adtak ki idáig a világon (nagyjából ennyi cím létezik állítólag, a publikációk száma azonban évi 750 ezer új kiadású könyvvel bővül), sőt, a Google Books-ban is több, mint 25 millió könyv van már beszkennelve.
A Talk to Books-t a Google híres futurológusa, a szövegfelismeréssel, mesterséges intelligenciával foglalkozó Raymond Kurzweil mutatta be. Az adatmennyiség tehát még erősen korlátozott, de az irány nagyon ígéretes: most először lehet természetes nyelven megfogalmazott kérdéseket a könyvekben felhalmozott tudásmennyiségre ráereszteni - ahhoz hasonlóan, ahogy például a Wolfram Alpha link faktuális kérdésekre kalibrált okoskeresője is működik, csak ott meghatározott online felületeken keresi a releváns információt.


Jó ötlet ma Nyirő Józsefről elnevezni Erdélyben egy könyvtárat?FEL

Balázs Imre József, Demény Péter, Gáspárik Attila, Selyem Zsuzsa és Tamás Gáspár Miklós adják meg a kérdésre a választ.
A Székelyudvarhelyi Városi Tanács március 15-én határozott úgy, hogy a városi könyvárat elnevezik az egykori íróról és politikusról. Az Elie Wiesel Holokausztkutató Központ kisvártatva tiltakozott, az igazgató állítása szerint Nyirő József, mint a Horthy és Szálasi rendszer kiszolgálója erősen fasiszta és nemzetiszocialista nézeteket vallott és képviselt, ezért helytelen az ő nevével ellátni egy közintézményt.
Balázs Imre József, irodalomtörténész: Nyirő József a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős szerzői közé tartozik, elismert tagja volt a helikoni íróközösségnek, Uz Bence alakjában a székelység egyik prototípusát formálta meg emlékezetes módon. Prózájára, amelynek legjobb darabjai a két világháború közötti időszakban íródtak, nem jellemző a gyűlöletkeltés. Politikai nyilatkozatait és gesztusait tekintve azonban megítélése méltán problematikus, ebben a tekintetben a magyar kultúra megosztó személyiségei közé tartozik. Ha párhuzamokat keresünk azzal kapcsolatban, ahogyan más kultúrák hasonlóan problematikus személyiségek utóéletét kezelik, Louis-Ferdinand Céline példájára gondolhatunk, akinek irodalmi művei újabb és újabb kiadásokban jelennek meg, a kultúrpolitika ugyanakkor nem ápolja kultuszát, hivatalos állami ünnepségeken nem népszerűsíti személyét. Személyes véleményem az, hogy állami fenntartású intézmények névadásakor nem a megosztó személyiségek közül kell választani, hiszen az a cél, hogy a közösség minden tagja magáénak érezhesse az intézményt. (...)


A könyvtári egyesületi elnök elkötelezettsége - tapintható a demokrácia szolgálataFEL

"Köszönöm a vezetés lehetőségét. Várom, hogy szorosan együttműködhessek a tagsággal az érdekérvényesítésben, a különbözőség és a befogadás erősítésében, valamint szakmánk értékeinek kommunikálásában." (Library Journal) - mondta Wanda Brown, frissen megválasztott ALA-elnök (president elect). Érdekes megfigyelni a nyilatkozat tételeit (mi van benne és mi nincs), valamint azok fontossági sorrendjét: együttműködés, befogadás, érték-kisugárzás. Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete persze nem okoz meglepetést; következetesen kiáll értékeik mellett:
- A különbséget ünnepelni kell link
- Stabil erkölcsi-szakmai alapelvek link
- Befogadás link
- Politikai függetlenség link
- Szakmai kohézió link
Az ALA-elnöki kiválasztási folyamatról itt írtunk; a jelöltek nyilvánosan bemutatják elképzeléseiket: link

Hírforrás: Library Journal ; KIT-összeállítás
2018. április 18.

Üzleti alapon kínál közkönyvtári e-learning specializációt a Michigani EgyetemFEL

A MOOC kurzusok [Massive Open Online Course, bb.: online szabadegyetemek] esetében a könyvtári menedzsment témája néhányszor felbukkant már, arra viszont még nem volt példa, hogy üzleti alapon professzionális továbbképzési programot kínáljon egy egyetem ilyen módon. A University of Michigan az EDX oktatási alkalmazás felületén 2017-18-ban vezette be egymásra épülő kurzusait. Ezek révén elsajátíthatók a könyvtárak menedzselésének alapkompetenciái a források megszerzésétől kezdve a szakmai tervezés lépésein át a munkaerő-menedzsmentet keresztül az erőforrás-gazdálkodást is érintve egészen a marketing és PR ismeretekig.
A képzés az előbb vázolt témakörökhöz kötődően nyolc modulból áll. A kurzusgazdák gyakorló könyvtárvezetők illetve egyetemi oktatók - egyenlő arányban. A kurzus költsége pedig nagyjából arányban áll az itthoni szakmai továbbképzések díjaival. Az egyetem hivatalos oklevelet állít ki a teljes specializáció elvégzését követően. Az EDX MOOC keretében egyébként többek között a Harvard és a Berkeley egyetemek illetve a Microsoft kínál hasonló módon specializációkat különféle informatikai témákból. (ref. Németh Márton)

Régebbi hírforrás(ok): Induló karrier az USA-beli frissen végzett könyvtárosoknak link

Olvasás - büntetésként. És a tapasztalatok (olvasóink szavazatára)FEL

Címkék: biblioterápia | olvasás | USA |

Öt tinédzser Virginia államban egy jellemzően feketék által látogatott iskolára fekete-ellenes jelképeket és szövegeket festett fel 2016-ban. A bíró közösségi munka helyett olvasást ítélt számukra. A bírálat mellé egy listát csatolt a választható könyvekről. Mind a történelem megosztó és tragikus időszakairól tartalmaztak történeteket. Szerepeltek például a Holokausztról, rasszizmusról szóló regények és Arthur Millertől A salemi boszorkányok. A fiatalok összefoglalót készítettek az olvasmányokról.
A The New York Times-nak nyilatkozott az egyik résztvevő a tanultakról. Az esszéje szerint korábban fogalma sem volt mit jelent a falra festett szvasztika. A könyvekből megtanulta, hogy a jelképek fájdalomra emlékeztetnek másokat.
A büntetéstípust közben más esetre is átültették a bírák. A szerzők nem teljesen elégedettek a gyakorlattal. Van, aki nem örül, hogy a művét büntetésnek használják. Más azt reméli, hogy nem veszik el a műve üzenete. Hogy a tinédzserek bele tudják képzelni magukat mások bőrszínébe, és ez tágítja a látókörüket.
Másokat is megoszt a bírói gyakorlat. Egy tanár szerint nem kellene az olvasást büntetésnek használni. Egy idősebb diák szerint ez inkább az igazi büntetés megúszása. Csak növeli a társadalmi szakadékot. Más diák szerint viszont van értelme a módszernek. A fiatalok ebből érthetik meg, hogy mit tettek rosszul. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Olvasásterápiát (is) javasoltak Szálasinak - csak nem hajtották végre link Biblioterápia, bírósági döntésként - nyugdíjba vonul a bírónő link

Hajléktalan a könyvtárban - hogyan segíthet a könyvtáros? - 3. Használati szabályok és beszélgetésFEL

Múlt heti anyagunkat link folytatva:
A hajléktalan a könyvtárban is más lehet, és ez a másság problémákat is okozhat. A leggyakoribb problémák: túl hangos, nincs tekintettel másokra, ittas, nem vigyáz elvárható módon a könyvekre és büdös. Ezek olyan problémák lehetnek, amik miatt konfliktushelyzetek alakulhatnak ki, melyek megoldása a könyvtárosra hárul. De hogyan?
- Első körben ismertessük meg a könyvtárhasználat írott és íratlan szabályaival, elmagyarázva, ezek közül mit nem tart be, mit kellene másképp tennie. Természetesen négyszemközt, nehogy újabb megaláztatásként élje meg az eseményt, ami akár agressziót is kiválthat.
- Vegyük fel a kapcsolatot a hajléktalanellátó helyi szervezetekkel és működjünk együtt velük; hasznos információval szolgálhatnak.
- Ismerjük meg a hajléktalanszállások házirendjét a közösségi viselkedésre és tisztálkodásra vonatkozóan (akár kimásolva a megfelelő pontokat, részeket) és a fent jelzett tapintattal szükség esetén hívjuk fel a hajléktalan ember figyelmét arra, hogy a könyvtárban is ezek a szabályok érvényesek a szolgáltatásokat igénybe venni kívánókra.
- És persze beszélgetni kell... Sokat és türelmesen. (Dicső Zsolt)

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok "hajléktalan" kifejezésre: link

Szakmári Klára a KIT-benFEL

Nyugdíjba vonult link Szakmári Klára, könyvtárostanár, a Könyvtárostanárok Egyesületének volt elnöke. Ha a KIT-ben nevére keresünk, tevékenységének töredékét követhetjük vissza. Ami azonban feltűnik - ha máshonnan nem is ismerjük: az iskolai könyvtárosoknak valódi szószólója, a szakmában lényegében egyedülálló módon meg nem hunyászkodva a hatalom előtt. Esélyes, hogy a KIT hangvételével sem értett mindig együtt, és éppen ezért - vagy ennek ellenére? :-) megtisztelte véleményével, rámutatva addig nem hangsúlyozott összefüggésekre. Nemzetközi szintű elismerése sem pozíciójának, hanem értékes tevékenységének szólt. A KIT tisztelettel listázza archívumának Szakmári Klárára vonatkozó tételeit (MG):
1. 2018-02-07 Diákok értékelik az iskolai könyvtárost is - több fronton link
2. 2017-12-13 Megkérdeztük: Az olvasásra nevelés során... link
3. 2017-11-29 Megkérdeztük, és szükség van a rászorulókat segítő könyvtári akcióterv(ek)re? link
4. 2017-11-15 A könyvtáros szakma lassú elöregedése... link
5. 2016-09-14 Melyik szervezettől vár el leginkább szakmaiságot és tájékoztatást? (szavazás) link
6. 2016-09-07 Kit, mit lájkol(sz) leginkább a szakmai Facebook-csoportokban? (szavazás) link
7. 2016-02-24 Emailes szavazás is működik magyar könyvtárszakmai egyesületben! - a KTE csatlakozik a Civil Oktatási Platformhoz link
8. 2016-01-20 Könyvtáros egyéniség! - Szakmári Klára nemzetközi elismerése link
9. 2015-04-08 Gyereknek csak gyerekkönyvet! -- túllihegett kormányrendelet? link
10. 2015-02-25 Az iskolai könyvtárak megkapják a KELLO felesleges raktárkészletét?! link
11. 2014-10-08 Október az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja link
12. 2013-12-11 Tankönyvbotrány: a 'Nagy Testvért' továbbra sem érdekli, mit mond a szakma -- állatorvosi ló link
13. 2013-01-09 Iskolai könyvtárak: több a könyv, csökkent a kölcsönzés, a helyben használat nem mért link

Hírforrás: KIT-összeállítás ; Katalist
2018. április 18.

Úgy gondolod, hogy kellemes használói élményt nyújt könyvtárad? - Mérd fel! 2.FEL

Korábbi anyagunkat link folytatva:
A kutatás második fázisában információkat helyeztek el a kritikus pontokon, nem egyértelmű helyeken, majd az első fázishoz hasonló feladatokkal végezték el a felmérést. Jelentős javulást tapasztaltak a feladatokhoz szükséges idővel való gazdálkodásban, a teljesen új, könyvtárban még nem járt hallgatók esetében is. A második kutatási fázisban feleannyi idő alatt oldották meg a feladatokat az új hallgatók, mint az elsőben. Nehezebben kezelték, ismerték föl a használók azokat az információkat, amelyek nem szemmagasságban voltak elhelyezve (a kijáratnál vagy a pulton).
A kognitív séta során bebizonyosodott, hogy a használók könnyen felismerik a gyenge és erős jeleket a könyvtári terek jelöléseiben. Vannak pontok, ahol a használók gyakrabban megállnak, hosszabban időznek, tanácstalanok a könyvtári szakkifejezések tekintetében. A kísérlet célja volt az is, hogy erősítse az önálló és intuitív mozgást a könyvtári terekben az új használók esetében. A könnyebb használói tájékozódás a könyvtárost is mentesíti a fölösleges instrukciók, magyarázatok alól, több ideje marad ezáltal a szakmai munkára. A jelzéseken kívül a könyvtárosok további térképek elhelyezését javasolták a használók tájékozódásának segítésére. (Használói élmény a könyvtár tereiben való tájékozódás során; ref.: Prókai Margit)


Jobban komáljuk a papírkönyvet az e-könyvnél - adatok a könyvfogyasztásrólFEL

Vatera-felmérés a hazai könyvvásárlási és -olvasási szokásokról.
A friss kutatás szerint továbbra is a hagyományos, papír alapú könyveket részesítjük előnyben - 87% -, és még a 25 év alattiaknál is csak néhány százalékkal volt alacsonyabb ez az arány. Szeretjük a sajátos hangulatukat - 70% -, kényelmesebb számunkra az olvasásuk - 55% -, és még az illatuk is elvarázsol bennünket - 45%. Alig akadnak olyanok, akik elsősorban, illetve kizárólag e-könyvet olvasnak - 9% -, ugyanakkor ez az arány a kiemelkedő jövedelműeknél meglepően magas - 23%. Hasonlóan viszonyulunk a külföldön igen népszerű hangoskönyvekhez is: a válaszadók többségének egyáltalán nincs ilyen "olvasmánya" - 73%.
A gyermek- és ifjúsági könyvkiadás a hazai könyvpiac egyik húzóágazata. Nem meglepő tehát, hogy a vaterázók közül is ilyen kötetek vásárlását tervezik a legtöbben. A hölgyeknél ez az arány kiugró, 43%, hiszen számukra különösen fontos a legkisebb családtagok szellemi fejlődésének elősegítése. A legutóbb vásárolt és a beszerzendő ifjúsági könyvek toplistásai a Harry Potter sorozat és Bartos Erika meséskötetei voltak. A bestsellerek is nagyon népszerűek, ami a nők második kedvenc kategóriája - 37% -, de minden bizonnyal klasszikus regényeket - 24% - is fognak vásárolni az elkövetkező fél évben. A sztereotípiákat megerősítve a férfiak főként szakkönyveket, kézikönyveket terveznek beszerezni - 32% -, míg a kikapcsolódást a történelmi - 24% - és a fantasztikus regények, sci-fik és thrillerek - 22%-22% - jelentik számukra.
A válaszadók többsége az új könyveket preferálja - 50% -, szintén sokan vásárolnak vegyesen új és régi példányokat - 37% -, és csupán kevesen keresik kimondottan a használtakat - 12%. Használt könyveket elsősorban akkor keresünk, ha már nem érhető el a keresett termék - 53% -, de természetesen azért is, mert szeretnénk olcsóbban hozzájutni a vágyott olvasmányhoz - 39%.

Régebbi hírforrás(ok): Digitális vagy nyomtatott? - egy akadémiai könyvtáros szemszögéből link ; E-könyv-használat - felmérés hallgatók és kari dolgozók körében link

Finn felsőoktatási könyvtárak - tanulásra használják a korábbi könyvespolcok helyeitFEL

A költségvetési megszorítások hatnak az állomány alakulására és a beszerzésre is, főleg ami a növekvő elektronikus tartalmakat illeti. A raktározási költségek csökkentek a nemzeti tároló könyvtár révén (link melyet az állam tart fenn. Az elmúlt 25 év alatt az egyetemi könyvtárak 90 ezer polcfolyóméter könyvet és folyóiratot adtak át tárolásra, ami legalább 25 ezer m2 - és jelentős pénzügyi - megtakarítást jelent. Érdekes, hogy közben nem csökkent a nyomtatott dokumentumok használata, míg a könyvtári látogatások száma igen, viszont drámaian nőtt az elektronikus formátumok forgalma.
A cikk következtetéseiben arra jutott, hogy a finn felsőoktatási könyvtárak az új helyzetre új stratégiát dolgoztak ki. A tároló könyvtár 1989. évi létrejöttével nem csökkent a nyomtatott anyag használata, de a felszabadult tereket egyre inkább tanulásközpontú célokra lehetett használni. A takarékossági intézkedések nem érintették a szolgáltatásokat. A jövőben az állományépítés szabályozása és a könyvtári terekkel való gazdálkodás lesz a legnehezebb feladat. Mind az elektronikus, mind a nyomtatott anyagot kezelniük kell, és úgy kell takarékoskodniuk, hogy az e-dokumentumok költségei évről évre folyamatosan nőnek. Mindez a könyvtáraktól elvárt nyílt tudomány iránti szolgáltatásokkal együtt még jobban hangsúlyozza, hogy megfelelő stratégiai menedzsmentre van szükség. (A digitalizálás hatása a nyomtatott gyűjteményekre vonatkozó szabályokra: a digitális tudásgazdaság és a finn felsőoktatási könyvtárak; ref.: Murányi L.)


A kritikus / kritikai olvasás területei 30. - Az álhírek terjedési módjaiFEL

Wardle (2016) a hamis információ terjesztési módja alapján hat típust különít el egymástól:
1. Hiteles forrás használata nem megfelelő kontextusban (például: az illegális migránsokról bemutatott videó nem abban az országban készült, mint ahogy azt a kommentár állítja; amerikai kontextusban: Marokkóban készült videót mexikóiként tálaltak).
2. Eredeti híroldalakat utánzó, a márkájuk hitelességét kiaknázó, hamis oldalak (például: az ABC News abcnews.go.com oldala helyett abcnews.com.co; The Guardian helyett The Guardlan [L betűvel helyettesítve az I-t]; az index.hu helyett index.blog.hu cím).
3. Álhíroldalak (például: az önmagát "fantázia-híroldal"-nak tituláló WTOE 5 News oldalon jelent meg az amerikai elnökválasztás előtt az a hír, miszerint Ferenc pápa támogatja Trump megválasztását).
4. Hamis információt terjesztő vizuális elemek (képek, videók), mémek (például: az a mém, amely szerint lehet sms-ben szavazni, és nem kell személyesen megjelenni a választási bizottság előtt, és a képen még Hillary Clinton sms-száma is szerepel, nagyon sok megosztást kapott).
5. Manipulált tartalom (például: fotosoppolt képek terjesztése).
6. Paródiatartalmak (gyakran a vicceket, a humoros tartalmakat is komoly hírként osztják meg a felhasználók; az USA-ban a The Onion és a Clickhole, Magyarországon jelenleg a Hírcsárda a legismertebb szatirikus híroldal).


Könyvtárak Kárpátalján - rendezvények is megjelentekFEL

A Kárpáti Igaz Szó a Szempont rovatában Varga Évát, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökét kérdezte.
- Hány magyar könyvtár működik a megyében?
- Olyan, mint magyar egy sem, ugyanis a közkönyvtárak és az iskolai könyvtárak is, amelyek magyarlakta településeken vannak, mind vegyes állományúak. A megyében egyébként összesen 484 közkönyvtár működik, ebből 96 nemzeti kisebbségek által lakott településeken található. Magyar állománnyal 78 bibliotéka rendelkezik.
- Örömmel tapasztaljuk, hogy egy kicsivel jobb, mint régebben. Amikor még újdonság volt az internet és az Fecebook, észrevehető volt a visszaesés, de nagyon úgy tűnik, hogy az emberek lassan visszatérnek a könyvekhez. A legaktívabb olvasóink a gyerekek. Betérnek kötelező olvasmányokért, szabad idejüket meséskönyvek olvasásával töltik. Ezekből a kiadványokból egyébként sosincs elég. Több településen vannak különböző szakkörök, ahová szeretnek járni. Sárásorosziban például jól működik a Hangraforgó szakkör, ahol megzenésített verseket énekelnek. A felnőttek pedig szórakoztató regényeket keresik.


Könyvtárbelső - romantika: pazar budapesti enteriőrfotókFEL

... felkerestem Budapest legszebb olvasótermeit. Ilyenekből akad bőven, ugyanis a világ legimpozánsabb könyvtárai közül többet is itt találunk - a magyar egyetemisták igazán szerencsések, hogy olyan káprázatos épületekben kutathatnak, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak helyet adó Wenckheim-palota vagy a Szkalnitzky Antal tervei alapján készült Egyetemi Könyvtár. A Könyvtárosok Világnapja alkalmából most hetet mutatunk be ezek közül.
- Magyar Tudományos Akadémia könyvtára
- Országgyűlési Könyvtár
- a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára
- ELTE Egyetemi Könyvtár
- Országos Idegennyelvű Könyvtár
- BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár
- a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtára


Új nevet kapott a könyvtár BonyhádonFEL

A Város Hete rendezvénysorozat negyedik napján Földi Istvánra emlékeztek. - Április 6-án a helyi gimnázium egykori igazgató-helyettesének a Rákóczi utcai temetőben lévő sírját többek között fia, dr. Földi Imre és családja, szülőhelye, Kézdivásárhely alpolgármestere, Derzsi Gyula és a székelyföldi település művelődési házának igazgatója, Lung László, valamint számos tisztelője koszorúzta meg.
A város könyvtára ez alkalommal vette fel Földi István író link nevét, az erről szóló oklevelet Szabó Loránd polgármester adta át a bibliotéka igazgatójának, Bán Emmának.


OSZK: 24 verssel ünnepeltük a költészet napját - belső és külső pr egyszerre (videókkal)FEL

Ugye, ismerős az a sztereotípia, hogy egész nap csak olvasnak a könyvtárosok? No, ez nem teljesen igaz, mert még arra is volt időnk A magyar költészet napján, hogy verseket is mondjunk! Huszonnégy verset a könyvtár izgalmas tereiben szavaltak egész nap kollégáink.
József Attila 113. születésnapján folyamatosan töltöttük fel az intézmény közösségi oldalaira a munkatársaink által erre az alkalomra választott verseket, versrészleteket. Egészen este tíz óráig követhették a versfolyamot a felhasználók. Eddig mintegy húszezren néztek meg minket a közösségi térben. (Instagram, YouTube, Facebook)
Most megmutatjuk az összes verset egyben: ...


Megjelent a terder az OSZK raktárának tervezéséreFEL

4/04/2018 S73 -- Szolgáltatások - Ajánlati felhívás - Nyílt eljárás
Az épület könyv és irattárolási kapacitása 81 000 iratfolyóméterre tervezendő, tömörraktáras kialakítással. Becsült épületméret cca 11 000 m2. (Source: ted.europa.eu)
Szerződés meghatározása: Tervezési szerződés. Tárgya: "A piliscsabai Iosephinum a "Makovecz Imre Bástyája" nagyprojekten belül, az OSZK Archivális Raktárépületének teljes körű tervezése, valamint a kapcsolódó infrastruktúra (külső közmű, út, karsztkút, tűzivíz-hálózat, tározók, optikai VAN-hálózat, felszíni vízelvezetés) teljes körű tervezői feladatainak ellátása tervezési szerződés keretében".


A könyvtárosok világnapja alkalmából tüntettek (ki)FEL

A könyvtárosok világnapja alkalmából idén is kiosztották a Magyar Könyvtárosok Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének díját.
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója Tomasovszki Anita és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei elnöke dr. Kührner Éva, ünnepi műsor keretében ismertette a döntést, aminek értelmében a gyűrűt és a Szabolcs Szatmár Bereg Megye Könyvtári Kultúráért elismerő oklevelet bemutatták, amit a távollévő Vadné Kokovay Zsuzsanna, a Nyíregyházi Egyetem központi könyvtárának vezetője kap meg.


A jó könyvtáros... A könyvtárosok világnapja alkalmábólFEL

A könyvtárosok lelkesedésükkel, küldetéstudatukkal nagyon sok jó élménnyel ajándékoznak meg bennünket. Nevetségesen alacsony fizetésért népszerűsítik az olvasást, túlóráznak, író-olvasó találkozókat szerveznek felnőtteknek és gyerekeknek, családi napokat, babaprogramokat, nyugdíjas klubokat, nyári táborokat, fesztiválokat, szakmai konferenciákat rendeznek, pályázatokat írnak, könyvállományt újítanak fel, bútorokat szereznek be, ha kell, falat festenek, hátrányos helyzetű gyerekeket és családokat karolnak fel, tartják a pedagógusokban a lelket, azt állítják, hogy érdemes még tanítani az irodalmat, mert igenis lesznek olvasók. Ők legalábbis mindent elkövetnek azért, hogy legyenek.


Teleragasztották Hajdúsámson központjátFEL

A hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Muzeális Intézmény idén másodjára csatlakozott a Magyar Költészet Napja alkalmából meghirdetett "Posztolj verset az utcára" elnevezésű országos felhíváshoz. Az intézmény munkatársai Hajdúsámson központját ragasztották tele költeményekkel.
A jeles naphoz kapcsolódóan április 16-án, hétfőn a Bihari Múzeum Arany János balladaköltészetét feldolgozó "Gyertek elő, szép regém van" című időszaki vándorkiállításának megnyitóján lehetnek ott a sámsoniak a városi könyvtárban.
Analógiák

Választási tanulságok a könyvtári marketing számáraFEL

Címkék: analógia | marketing |

A filozófusokban, pszichológusokban és marketingesekben van egy közös pont. Mindhárom tudomány, szakma képviselői ismerik azt az arisztotelészi bölcsességet, hogy az emberek cselekvését két dolog határozza meg:
- a jutalom megszerzésének reménye;
- és / vagy a veszteségtől való félelem.
A mostani választási kampányban egyedül a Fidesz volt képes mindkét mozgatórugóra tartósan hatni. Az ellenzék elfelejtette, hogy miről szól a választás. Nem volt elég ereje és bölcsessége ahhoz, hogy átlépje saját árnyékát és belső válsága vagy zsibbasztó technikai részletek helyett a választókra fókuszáljon.
És ahogy rövid távon, a piacon is halálra van ítélve egy olyan cég, amely önmagáról és nem az ügyfelei problémáiról és azok megoldásáról vagy a vágyaik kielégítéséről kommunikál, úgy az ellenzéknek sem volt reális esélye arra, hogy az "összefogás-mantrával" szavazók széles tömegeit állítsa maga mögé.
Praktikus

Okoshangszóró (smart speaker) - mi is az?FEL

A 2018-as év az okos hangszórónak (smart speaker) is nevezett digitális asszisztensek széles körű elterjedésének kezdete lesz, a Canalys előrejelzése szerint ebben az évben indul be a technológia gyors adaptációja a konzumer szegmensben. (Bitport)
- Az okos hangszóró elektronikus asszisztens szolgáltatást nyújt pl. az Amazon vagy az Apple szolgáltatásának keretében, értelmezve az emberi hangon adott utasítást. Az itt link látható videón az anyával együttműködve segít a kisbaba megnyugtatásában, vagy szórakoztató zene szolgáltatásában. Izgalmas kérdés persze, hogy a kütyü hogyan használható könyvtári-információs szolgáltatásokban. (MG)
További hírek a témában pl.: link
Kisszínes

A magasabb végzettség az ütőkártya a propaganda hatásai ellenFEL

A 2018. áprilisi szavazást követő Medián-felmérés alapján Csongrád és Vas megyében mért adatok alapján kimondható:
"A számok arra is megadják a választ, hogy mi védhet meg a Fidesz-propagandától. Hát a tudás. A két megye 276 településének adataiból is kirajzolódik, hogy minél több valahol az érettségizett, illetve a diplomás, annál kisebb az adott városban-faluban a Fidesz-fanok aránya. Ahol a 18 évesnél idősebbek
- 20%-át sem éri el az érettségivel rendelkezők száma, ott a 70%-ot közelíti a kormánypárt szavazataránya;
- ahol háromszor akkora a végzettségi mutató értéke, ott 38% alatt van az állampárti propagandagépezet eredményessége."

Hírforrás: HVG 15. sz. (regisztrációval)
2018. április 18.
Régebbi hírforrás(ok): Kevésbé terjesztik az álhíreket, ahol nagyobb a könyvtárhasználat link

Sajtó - mit várhat a médiapiac a harmadik 2/3-tól?FEL

Lehet, hogy a könyvtárhasználók is összedobják független újságjuk számára a megjelenéshez szükséges összeget? (MG)
- A médiás vezetőkkel való beszélgetések során viszont kirajzolódott az a félelem, hogy a hirdetőkre gyakorolt nyomással - legalábbis az online médiumok alól - ki lehet húzni a széket. A HVG éppen a választások utáni napon jelentette be pártoló tagsági programjának elindítását, amelyben az online olvasóitól különböző kedvezményekért cserébe szednének éves tagdíjat, de a 444 is ősszel futtatott egy crowdfunding kampányt. Minél több lábon áll egy médium, annál nehezebb lehetetlen helyzetbe hozni. A napokban több olyan fejtegetés is napvilágot látott, amely szerint rendkívül szűk a támogatók köre, és nem bővül olyan gyorsan, mint az erre számot tartó médiumok köre.


Könyvautomata - Budapesten isFEL

Színesek, megfizethetők, jókötésűek - a költészet napján, a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében indult útjára a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő projektje. A Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján megvalósult POKET egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására törekszik, s elsődlegesen a közösségi közlekedést választókat és a fiatalokat célozza meg a könyvautomatákból megvásárolható, okostelefon méretű zsebkönyvekkel.
Az induláskori öt kiskönyvet egy-egy nagykövet karolja fel. Így Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye Rudolf Péter, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági könyve Geszti Péter ajánlásával jelenik meg. Esterházy Péter alkotásaiból barátja, Dés László állított össze egy kötetre valót És mesélni kezdtem címmel. Zacher Gábor Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója, a Margaret Island frontembere, Lábas Viki pedig Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című művének lett a nagykövete. A kezdeményezés olyan nagy sikerrel indult, hogy a POKET csapata az alábbi gyakori kérdésekre válaszolt ma a Facebookon.

Hírforrás: Válasz
2018. április 18.
Régebbi hírforrás(ok): Siker a bukaresti digitális metrókönyvtár -- könyvautomatával link

Digitális témahét középiskolában - diákoktól tanulnak, álhíreket kezelnekFEL

Egy iskolai kiadvány, a Stáb szerkesztősége tudósítja a 7. kerületi II. Rákóczi Ferenc Szakgimnázium diákjait arról, hogy mi történik az iskolában a digitális témahét alatt. Álhíreket is publikálnak, méghozzá szándékosan. A Stáb keretében a diákok a gyakorlatban tanulják meg például azt, hogy miről ismerszik meg a fake news. A Qubit stábja a Rákóczi Stábját kérdezte arról, mit tanultak egymástól a diákok és a tanárok: ... [a videót ld. az alábbi forráslinken]
A tanárok és a diákok "nem ugyanazokat a felületeket" használják, de a tanárok "érdeklődnek a diákok felől" és "néha" a diákok is meghallgatják őket. Nem egyértelmű, ki kit tanít a Rákócziban, legalábbis a digitális témahéten.


Közösségi finanszírozási forrásokat kutat a kormányzattól független sajtóFEL

... A médiás vezetőkkel való beszélgetések során viszont kirajzolódott az a félelem, hogy a hirdetőkre gyakorolt nyomással - legalábbis az online médiumok alól - ki lehet húzni a széket. A HVG éppen a választások utáni napon jelentette be pártoló tagsági programjának elindítását, amelyben az online olvasóitól különböző kedvezményekért cserébe szednének éves tagdíjat, de a 444 is ősszel futtatott egy crowdfunding kampányt. Minél több lábon áll egy médium, annál nehezebb lehetetlen helyzetbe hozni. A napokban több olyan fejtegetés is napvilágot látott, amely szerint rendkívül szűk a támogatók köre, és nem bővül olyan gyorsan, mint az erre számot tartó médiumok köre.


Megszűnik a The Budapest Beacon magyar és angol nyelvű hírportálFEL

Befejezi működését a négy és fél évvel ezelőtt indított The Budapest Beacon link című, magyar és angol nyelvű hírportál. Az ügyvezető, Richard Field amerikai-magyar üzletember az oldalon vele angolul és magyarul is közölt interjúval jelentette be.
A döntést az ügyvezető azzal magyarázta, hogy Magyarországon a média sokszínűségének súlyos erodálódása szinte lehetetlenné teszi számukra egy Magyarországról szóló tényszerű napilap kiadását.
Négy és fél évnyi működést követően döntött a magyar és angol nyelven működő hírportál bezárása mellett a tulajdonos. A cég másik terméke, a vidékre fókuszáló Abcúg link továbbműködik. A tulajdonos keményen bírálja Orbánt és az EU-t, Orbánt korrupt, a hatalomért mindenre képes embernek tartja, és megdöbbentőnek tartja a miniszterelnök szerinte fasisztázósra sikeredett székesfehérvári beszédét. Szerinte az Európai Unió egyes tagjai korruptak, amiért eltűrik Orbánnak a jogállamiság leépítését.
Információforrások

Így néz ki a maradék kormányfüggetlen sajtóFEL

Összegyűjtöttük, milyen portálok, tévék, rádiók és újságok maradnak a porondon Simicska Lajos bedöntött közéleti birodalma után.
Kedd reggel jelentették be, hogy megszűnik a Magyar Nemzet, az Mno.hu, valamint a Lánchíd Rádió. Korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy milyen eléréseket produkáltak a vélhetően megszűnő médiumok, most azt gyűjtöttük össze, hogy ezek után hol lehet még a kormánytól független hírekkel találkozni, és ezeknek a szerkesztőségeknek mit lehet jelenleg tudni a helyzetéről. (A listában tehát azok a nagy olvasottságú/nézettségű oldalak, hírműsorok nem szerepelnek, amelyek finanszírozása és/vagy szerkesztői gyakorlata egyértelműen a kormányzati kommunikáció irányítóihoz köthető.)
- Online sajtó: Index.hu, 24.hu, Blikk,hu, Hvg.hu, 444.hu, Napi.hu, Zoom.hu, Mno.hu, Portfolio.hu, Atv.hu, Rtl.hu, Nepszava.hu, Hirtv.hu, 168ora.hu, Infostart.hu, Valasz.hu, Atlatszo.hu, Magyarnarancs.hu
- Nyomtatott lapok: 168 Óra, Blikk, Heti Válasz?, HVG, Magyar Narancs, Magyar Nemzet?, Népszava, Szabad Föld, Vasárnapi Hírek.
- Tévéd híradók, rádiók: RTL Klub, RTL2, ATV, Music FM, Klubrádió, Lánchad Rádió, Inforádió.
(részletek az alábbi forráslinken)
- Adatok a kormányzat-támogatta sajtóról: link
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu