Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/10., márc. 7.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A bejelentés: márc. 19. : IFLA Globális vízió - közös gondolkodás?
Kincsesbánya lehet a könyvtár - a politikusok archív nyilatkozataival
Nem kell mindig minden könyvtárban tájékoztató szolgálat - mehet virtuálisan is
Konferencia-ütemezés - múzeumi jó gyakorlat
Könyvtáros dilemma: felelős-e az elérhetővé tett információ veszélyességéért?
A vásárosnaményi könyvtárosok nem alszanak. - Altatnak (recept)
A menő könyvtári arculat és logó - 7. Az emberi arculat
Mesterséges intelligencia és a könyvtárak jövője (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: mi jellemzi szakmai vitáinkat?
Idősödő könyvtáros, idősödő használók - 3. Aktív idősödés és lifelong working - kényszer vagy lehetőség?
A kritikus / kritikai olvasás területei 23. - A demagóg kérdezés rejtett hatása
Eltűnt cikkek nyomában - újabb innováció a KIT-portálon
Költöznének a megyei könyvtárak Szatmárban és Kovásznában
Hegyi gyűjtők a Berzsenyi-könyvtárban - kiállítás 2.0 (videó)
Épül az új deventeri könyvtár - és mutatják is
Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár - 1/3-os használatnövekedésre számítanak a felújítás után
Helyismereti konferencia Székesfehérváron - Minden nagyon fontos
Elindult az Eötvös Károly Megyei Könyvtár számvevőszéki ellenőrzése

Analógiák

Inclusion rider - lehet-e faji és nemi egyenlőség a könyvtárban is?

Praktikus

Ha destruktív a főnököd, vagy minősíthetetlen az olvasó...
Egy szabadúszó újságíró kedvenc információforrásai: könyvjelző, a nyelvi ellenőrzés és betűtípusok

Kisszínes

Könyvtáros volt az Oscar névadója?
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet eldugott munkássága az OSZK és a KSH katalógusaiban (HVG)
Mi a MI? (mesterséges intelligencia)
Hazai Egyetemek a QS-rangsorban - CEU, ELTE, Semmelweis

Információforrások

Új adatbázisok az Erdélyi Magyar Adatbankban
Székely Könyvtár: eddig 60 kötet jelent meg a 100-ból


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.



Hírek

A bejelentés: márc. 19. : IFLA Globális vízió - közös gondolkodás?FEL

Mentsd el a dátumot! - biztat az IFLA febr. 13-án kiküldött emailje, sőt, még egy erre a célra készített videóval link is szítja a várakozást. Mint írják: a világon az első globális könyvtárosi eszmecsere eredményét - Global Vision Report - fogják bejelenteni 2018. márc. 19-én a barcelonai IFLA elnöki gyűlésen. "Soha nem volt ilyen sok könyvtáros, minden kontinens és szinte a világ összes országa képviseltette magát. Az összegyűlt átütő ötletek segítenek egymást összekötni és egyesíteni.
Könyvtárvezetők, kiváló szakértők, fiatal szakemberek és több generációból való könyvtárosok véleménye szerint egyedülálló és rendkívül nagy hatású dokumentum született, amely alakítja a könyvtári terület jövőjét.?
Úgy tűnik, hogy az IFLA nagyon hangsúlyosan a közösségi minél szélesebb körű gondolkodás mellett tette le a voksát. Felmerül a kérdés: a magyar könyvtárosok milyen széles köre járulhatott hozzá a széles körű munkához?
A KIT korábbi hírei a témában:
- IFLA-trendek, 2017 - hallottál már a globális könyvtári vízió építéséről? link
IFLA-trendek, 2016 - könyvtárosok, tanuljatok nap mint nap link


Library leaders, outstanding experts, young professionals and librarians from multiple generations have had their say, making this a unique and hugely influential document that will shape the library field's future.

IFLA-trendek, 2017 - hallottál már a globális könyvtári vízió építéséről? link
IFLA-trendek, 2016 - könyvtárosok, tanuljatok nap mint nap link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. március 07.

Kincsesbánya lehet a könyvtár - a politikusok archív nyilatkozataivalFEL

A könyvtárban számos adatbázishoz férhet hozzá a könyvtáros aktív útmutatásával a használó. Választások előtt külön érdekes lehet, hogy egy-egy helyi vagy országos politikus mit mondott 4, 10 vagy még annál is több évvel ezelőtt. Ez például a Népszabadság archívuma: link , itt pedig böngészhetünk a napi- és hetilapok archívumaiból: link - A keresés ingyenes, a tartalom megjelenítése előfizetéses.
- Simicska Lajos hibátlan hipszter szemüvegben, cigizés közben mondja el, milyen nehéz a Fidesz gazdasági vezetőjének lenni. A magyar politika félmúltjára specializálódott Coub-fiók újabb kincset kapart ki a Nemzeti Audiovizuális Archívumból. Íme, a 34 éves Simicska Lajos, a Fidesz gazdasági igazgatója, huncut kis félmosollyal a szája körül: link .


Nem kell mindig minden könyvtárban tájékoztató szolgálat - mehet virtuálisan isFEL

Az észak-angliai felsőoktatási könyvtárak együttműködési csoportja közös virtuális tájékoztató szolgáltatás kialakítását határozta el, amelyet a könyvtárak zárva tartási ideje alatt (este, éjszaka, hétvégeken, ünnepnapokon) szándékoztak működtetni. Előzetesen tüzetesen megvizsgálták a hasonló szolgáltatásokat nyújtó külső szervezetek kínálatát, és eldöntötték, hogy az OCLC-vel (24/7 Reference Cooperative) 15 hónapos kísérleti együttműködést indítanak, ebben hét könyvtár előfizetéses alapon vett részt. Gondosan elemezték a használati statisztikákat, az elégedettséget, a résztvevők esettanulmányait. 2013 szeptembere és 2014 májusa között összesen kb. 3000 referensz kérdést kezeltek, havonta intézményenként 13-101-et. A legtöbb kérdés hétfőtől péntekig délután 5 és éjfél, valamint reggel 7 és 9 között érkezett be; a hétvégeken egyenletesebb volt a kérdések eloszlása. A kérdések 40%-a volt valódi referensz kérdés, és igen sok vonatkozott különböző eljárásmódokra, illetve volt információtechnológiai vonatkozású. Az egy kérdésre jutó költségek 3-tól 20 fontig terjedtek, tehát jelentősen kevesebbnek bizonyultak, mintha több száz font költséggel saját szolgáltatást üzemeltettek volna. A hallgatók 75%-a elégedett volt a szolgáltatással (különösen a részidős és a távhallgatók), 81% újra igénybe venné. A webes csevegés bevezetése jelentős kulturális változást jelentett egyes intézmények számára. Az együttműködési program presztízse is nőtt a szolgáltatásnak köszönhetően. A promóció igen fontos volt a befektetés megtérülése szempontjából. 2014 júliusában jelentés készült, amely üzleti modellt is tartalmazott.
A hét résztvevő kiválóan működött együtt, közösen képezték tovább a munkatársakat. A tagok száma mára 16-ra nőtt. Elképzelhető, hogy ez az együttműködés a jövőben országos szolgáltatássá alakul, amelyet a SCONUL koordinál majd. (Kommunikáció, együttműködés és a tanulási élmény fokozása. Közös virtuális tájékoztató szolgáltatás létrehozása az észak-angliai egyetemi könyvtárakban; Hegyközi I.)


Konferencia-ütemezés - múzeumi jó gyakorlatFEL

Több észrevételt kaptunk múlt heti anyagunk kapcsán "Konferencia-kiáltvány - elég a hagyományos rendezvényekből!" link a Katalisten (link , link , link és link . Itt egy külföldön gyakoribb, idehaza még nem elterjedt gyakorlatról szóló magánba érkező gyakorlatot bemutató tapasztalatot közlünk:
"A múzeumi területen bevált gyakorlat, hogy nem egymást követő egyéni előadások hangzanak el, hanem:
- plenáris előadás - felkészült(!) előadóval (30 percben)
- panelbeszélgetés a plenáris témájáról: 3-4, a témában jártas szakértő párbeszéde moderátor vezetésével (kb. 30 percben)
- a panelbeszélgetést szünet nélkül követő észrevételek, hozzászólások, melyekre a panel tagjai is reagálhatnak (kb. 30 percben).
E két utóbbi rész együttesen nem haladhatja meg az 1 órát.
Ezekből a másfél órás blokkokból több is lezajlik egy nap alatt."

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. március 07.

Könyvtáros dilemma: felelős-e az elérhetővé tett információ veszélyességéért?FEL

1998. február 28-án a brit Lancet orvosi szakfolyóirat friss számában megjelent egy tanulmány, ami összefüggést vázolt fel a kanyaró vírusa, a gyulladásos bélbetegségek, és az autizmus között. Ez egészen radikális gondolat volt, és ha igaz lett volna, az autizmus okainak felderítése simán Nobelt ért volna - csakhogy a későbbi kutatások és vizsgálatok nem tudták megerősíteni a tanulmány mögötti kísérletek eredményét. Előfordul néha ilyesmi a tudományos világban, általában az a következménye, hogy kinyomozzák, milyen mérési vagy módszertani hiba vezetett az alapkutatás tévedéséhez, levonják a tanulságot, és az élet megy tovább. Emlékezhetünk, pár éve pont ez történt a fénysebességet átlépő részecskék szenzációja kapcsán is. (Index)
- A könyvtárban közzé tennéd-e a pluralizmus jegyében e szakcikket, vagy elzárnád? Esetleg figyelmeztetéssel közölnéd? - Lehet-e társtettes a könyvtáros? - Több észrevétel született a Facebookon e kérdésre: link


A vásárosnaményi könyvtárosok nem alszanak. - Altatnak (recept)FEL

Ki hallott már olyat, hogy a könyvtárban alszanak a gyerekek? Vásárosnaményban link ez is lehetséges! (fotókat ld.: link És a recept:
1. Végy egy csipet-csapat lelkes és kreatív könyvtárost, akik el tudják képzelni, hogy a könyvtárban a pénteki záróra után felsős gyerekekkel egy jót játszanak, buliznak, és reggelig haza se mennek.
2. Kérdezzétek meg a rendszeresen könyvtárba járó gyerekeket, lenne-e kedvük egy ilyen bulihoz, azzal a feltétellel, hogy el kell olvasniuk egy könyvet (Egy ropi naplója 9. kötet: A nagy kiruccanás). Mi más is lehetne? Ezt a sorozatot minden gyerek élvezettel olvassa, az olvasmány alapján összeállított kérdések megválaszolásával, csapatonként szabadulós játékban fognak részt venni.
3. Ha megvan a kellő számú jelentkező, állítsátok össze a programot, a részletes forgatókönyvet
4. Ha eljött a pénteki könyvtárzárás, kezdődjék a szabadulós játék, csapatonként elkülönítve, az épp várakozó gyerekekkel folyamatos ügyességi játékok könyvvel, matematikai gondolkodást fejlesztő kártyajáték (SET) megtanítása, beszélgetés.
5. Vacsorakészítés és evés
6. Farsangi jelmezbemutató
7. Táncolós bulika
8. Az alvás előkészítése: felfújható matracok beállítása a könyvespolcok közé, fogmosás és elcsitulás kezdeményezése (több-kevesebb sikerrel)
9. Reggelig tartó felügyelet a könyvtárosok részéről, míg a gyerekek alszanak
10. Reggelizés, összepakolás, a könyvtár nyitása
Értékelés: A gyerekek élvezték, a könyvtárosok és segítőik legalább annyira, mint ők! A könyvtár olyan hely, ahol klassz dolgok történnek, ahol úgy szeretnek lenni a gyerekek, hogy szívesen itt is alszanak! Minden résztvevő könyvajándékkal tért haza.
A megyében egyedülálló kezdeményezés ezzel nem ért véget, hamarosan folytatjuk! (Fejes Csilla, könyvtárvezető)

Régebbi hírforrás(ok): Éjszakázz a Király utcai könyvtárban! link Iskolai könyvtárak éjszakája a Budai Nagy Antal Gimnáziumban link

A menő könyvtári arculat és logó - 7. Az emberi arculatFEL

Ha legfontosabb információforrásairól kérdezzük az embereket, akkor a környezetükben lévőket nevezik meg, s csak nagy sokára a könyvtárat, mint intézményt. Nyert ügye vagy a könyvtárnak, ha sikerül barátságos, segítőkész könyvtári arcokat beültetni lehetséges és valós használói fejébe. Gyakori, hogy a használókban a könyvtári szolgáltatást egy-egy könyvtáros testesíti meg. Nem a szervezet, hanem a kolléga imázsa számít neki, feltehetően mert egyszer tőle kapott megfelelő tájékoztatást. Ugyanakkor az olvasó elégedettségét nem kérdésének megválaszolása, kérésének teljesítése befolyásolja leginkább, hanem a könyvtáros barátságos igyekezetének általa tapasztalt mértéke.
A segítőkész könyvtáros általános ismertetőjegyei:
- köszönti a használót (helyzettől függően szóval is
- biztatja a küszöbfélelemmel rendelkezőt
- az olvasónak kellemes mennyiségű szemkontaktust biztosít
- látható, megközelíthető (nem bújuk mellvéd, könyvhalmok, növények mögé) és megszólítható (ebben bizalomépítő segítség a könyvtáros által viselt névtábla)
- az olvasó képességeinek megfelelő kifejezéseket használ (kerüli a könyvtári szakzsargont)
- az olvasó által elvárt mennyiségű erőfeszítést tesz kérdésének megválaszolására
- udvarias, ha pl. a könyvet a használó felé fordítva adja át, a kezébe
- alkalmazza az általános udvariassági szokásokat
A személyes imázst támogató tárgyi eszközök: kitűző, személyes kontaktadatok a weboldalon, könyvtárost azonosító öltözet, fényképes névtábla a könyvtár falán, a leveleken és más dokumentumokon szerelő aláírások (durva hiba a megszólítás nélküli vagy alá nem írt levél, email) stb.
Megjegyzendő: a könyvtáros és a környezet közötti megfeleltethetőség: a használóknak alapvetően nagyobb bizalmuk van a saját ívású könyvtároshoz, pl. férfi / nő, mozgássérült, roma, fiatal / idősebb stb. De a sztereotípiák is segítik: szemüveges idősebb tájékoztatóhoz komolyabb kérdésekkel fordul, a piercinges könyvtároshoz pedig fiatalokat érintő kérdésekkel stb.

Hírforrás: KIT-információ
2018. március 07.

Mesterséges intelligencia és a könyvtárak jövője (olvasóink szavazatára)FEL

A Stanford Egyetem kutatási igazgatója szerint két átütő technológiával foglalkoznak jelenleg. A CRISPR-Cas9 technológia alapú génszerkesztés és a mesterséges intelligencia (MI) - (A MI-ról ld. külön anyagunkat: link ).
A Stanford Könyvtár szerint az MI alapjaiban változtathatja meg a tudományt. Szeretnék általa a teljes gyűjteményt a felfedezhetővé, kereshetővé és elemezhetővé tenni. Az MI segítségével végzett átalakítás nem teljesen új. A feltételek adottak, hogy újragondoljunk Ed Feigenbaum elképzelését a jövő könyvtáráról. Hogyan lehet felhasználni a könyvtárosok, a tudósok és a hallgatók tudását. Egy olyan intelligens információs rendszer tervezéséhez, ami tiszteletben tartja a forrásokat, segíti a kritikus gondolkodást, serkenti a képzeletet, támogatja az emberi tanulást és tudáslétrehozást. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: mi jellemzi szakmai vitáinkat?FEL

A "Szakmai vitáinkban..." félmondatot kértük olvasóinktól kitölteni a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
0 - nem tudok vitás kérdésekről
22 - a pozícióban lévők döntenek
3 - a megfelelő információ birtokában lévők döntenek
3 - kiterjedt szakmai eszmecsere zajlik
1 - megírom: kit@gmconsulting.hu
12 - inkább halogatás vagy szócséplés van.
Érdekesen alakult a döntéshozók pozíciója és a döntéshozatali információ birtoklása között viszony: az adatok szerint több mint 7x gyakoribb, hogy a pozíció és nem a döntéshez szükséges információval rendelkezők döntenek! Szintén elgondolkodtató, hogy közel 30% szerint "inkább halogatás vagy szócséplés van". (MG)
- Egy olvasónk észrevétele: "A laposság és a mersz hiánya. A vér hiánya a pucából. Meg ilyesmik :-)"
- Ungváry Rudolf megjegyzése: "Arra a válaszra a kérdések egyike se alkalmas, hogy nemcsak a vitákat, hanem azt is széleskörű tartózkodás jellemzi, hogy egyáltalán vitásnak tekintsenek egy-egy kérdést. A könyvtárosi életpályával, netán az olvasói szolgáltatással és az olvasókkal kapcsolatos, tehát néhány tényleg nagyon élethez és mindennapokhoz közeli kérdéshez még csak-csak érkezik reakció, de ezek is csak szűk körből. A könyvtári technológia alapvető fejleményeivel összefüggésben úgy tűnik, hogy mindenki azt az inkompetenciát érzi, ami egy technológiailag fejletlen, Unió széli, a nyugati innovációkat csak követni tudó országban triviálisnak tűnik. Holott - például - a szemantikus web, vele a határon túli magyar kultúra összekötése a határon belülivel megérdemelnek komoly eszmecseréket, a fejlesztés mikéntjéről való gondolkodást.
Azokban a problémákban, melyek könyvtári politikát, vele a politikai hatalmat érintik, teljes a csönd. Ez utóbbi természetesen nem azokat minősíti, akiknek lenne mit mondaniuk, de hallgatnak.
Egy kicsit olyan ez, mintha sokan valamiféle vert helyzetben éreznék magukat, ahol nincs illetékességük a lényeges kérdésekben.
Van néhány szakember, aki a nemzet csinosítása érdekében behozza a külföldi eredményeket, igyekszik konferencián megosztani a munkáját, és kész. Persze a nyelvújítás se volt sokak gondja. De azóta még inkább európaiak lettünk, enélkül magyarok se vagyunk. Minden okunk megvan a derűlátásra és a kezdeményező kedvre.
Valójában azonban nagyon sokan élvezettel, hivatásszeretettel végzik a munkájukat ebben a szakában (amit az is bizonyít, hogy még a kevés fizetésért is vállalják). Örülnék nem csak annak, ha valaki velem egyetért az említett szakmai társaim közül, hanem annak is, ha nézeteimet vitatja és saját véleményét megfogalmazza. Ezt előre is köszönöm."

Hírforrás: KIT-információ
2018. március 07.

Idősödő könyvtáros, idősödő használók - 3. Aktív idősödés és lifelong working - kényszer vagy lehetőség?FEL

40 év munka után közel 30 év nyugdíj áll előttünk.
Az egész életen át tartó munka persze képletes, és "csak" azt jelenti, hogy talán tovább kell majd dolgoznunk, és a nyugdíjas években még inkább szükségszerűvé válik valamilyen munkavégzés, mely a hasznosság, a társadalmi elismerés, megbecsülés érzését nyújtja az idősödő egyénnek. Meglátásunk szerint a lifelong learningnek is csak akkor van értelme, azt az egyén csak akkor tartja fontos eszköznek, ha a lifelong workingre motiválva, "kényszerítve" van. Ezt pedig nem csak az öngondoskodás követelménye sürgetheti, hanem a többségi társadalom felől jelentkező nyilvánvaló igények vagy rejtett szükségletek. Jóllehet a szenior munkaerő iránti fogadókészség még nem nyilvánvaló.
Ezt a társadalmi fogadókészség-növekedést több oldalról is elő lehet segíteni. Egyrészt természetesen a munkaadói, intézményi, foglalkoztatási kultúra szemléletváltoztatásával, egy befogadó, az intergenerációs kapcsolatokat szolgáló társadalmi piac kiépítésével, a civil társadalom régi értékeinek, például az önkéntesség kultúrájának a feltámasztásával, újra tanulásával.
Kísérletünk link célja az aktív idősödést szolgáló társadalmi környezetének alakítása. Európai Bizottság Aktív Idősödés Indexe (Active Ageing Index) link 2012 óta. Az index alapján felállított rangsorban Magyarország - a többi volt szocialista állammal együtt - az utolsó helyek egyikét foglalja el. link


A kritikus / kritikai olvasás területei 23. - A demagóg kérdezés rejtett hatásaFEL

Kísérlet: Online előfizetés: $59, Print előfizetés: $125, Print és online előfizetés: $125. - Senki nem kérte a rossz ajánlatot. Tehát a hallgatóink tudnak olvasni. (Nevetés) De ha van egy lehetőség, amit senki nem akar, ezt el is dobhatjuk, nem? Ezért nyomtattam egy másik változatot. A középső ajánlat nélkül. Kiosztottam másik 100 hallgatónak. Ez történt. A nyertes ajánlat lett a vesztes. A vesztes ajánlat pedig a nyertes. Tehát a teljesen felesleges ajánlat, amit senki nem kért, képes volt rávezetni a hallgatókat arra, hogy mit is akarnak. (TED)
- Ezért lehet szükség a nyilvánvalóan buta választási lehetőség felkínálására pl. ún. konzultáció esetén. (MG)


Eltűnt cikkek nyomában - újabb innováció a KIT-portálonFEL

Ugyan a KIT teljes megújításához még nem sikerült elegendő pénzt gyűjteni, apró lépésekkel igyekszünk segíteni olvasóinkat. Drótos László inspirálására és az Internet Archive ügyének önkéntes, egyben haszonelvű támogatásával a szerkesztéskor élő, de KIT-ből már el nem érhető hivatkozott tartalmakhoz az alábbi segítséget kínáljuk a KIT-portálon: "A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek. Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás, másold a linket az archive.org keresőjébe." - Az Internet Archive szolgáltatása tehát a KIT portáljáról folyamatosan elérhető. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. március 07.

Költöznének a megyei könyvtárak Szatmárban és KovásznábanFEL

Új épületbe kerülne a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Sajtótájékoztatón számolt be Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy az önkormányzat egy új, modern városrész kialakítását tervezi a városközpontban. A jelenleg a Multitrans szállítási vállalat és a Közművek Rt. székhelyének elköltöztetésével felszabadult területre megépülne egy új színház a Tamási Áron társulat számára, az Erdélyi Művészeti Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár új épülete is. Az elképzelések szerint idén sor kerül a terület előkészítésére és megszületnek az épületek tervei is. (Maszol) (via ReMeK-e-Hírlevél)

Új székhelyet terveznek a Szatmár Megyei Könyvtárnak. Rendkívül megterhelőnek tartja a Szatmár megyei önkormányzat a Megyei Könyvtár működésére fordított havi 11 000 eurót, amelyet bérleti díj címen köteles fizetni (az intézmény a FederalCoop épületében működik), ezért Pataki Csaba megyei tanácselnök felvetette, hogy megoldást jelentene, amennyiben a könyvtár átköltözne a városközpontban található zsinagóga épületébe, raktárépületnek pedig a mellette álló iskolaépületet használná. A tanácselnök kijelentése szerint mind a szatmári zsidó hitközség, mind a polgármesteri hivatal (a jelenleg használaton kívüli iskolaépület tulajdonosa) beleegyezne a költözésbe.
A Szatmár Megyei Könyvtár székhelyének kérdése régóta megoldatlan kérdés, 2013-ban említette az akkori megyei tanácselnök első ízben, hogy a legmodernebb követelményeknek is eleget tevő, 61 millió eurós befektetésből építenék meg a könyvtár épületét, azonban időközben Kereskényi Sándor polgármester bejelentette, hogy a polgármesteri hivatal emeletes parkolóépületet tervez a kiszemelt helyszínen. (Presasm) (via ReMeK-e-Hírlevél)


Hegyi gyűjtők a Berzsenyi-könyvtárban - kiállítás 2.0 (videó)FEL

A derelyeszaggatótól a vasutassapkáig címmel nyílt kiállítás magángyűjtők féltve őrzött kincseiből a Berzsenyi Könyvtárban. Ritkaságok, különlegességek, vagy éppen hétköznapi tárgyak és emlékek érkeztek a nem mindennapi bemutatóra.
Malacok mindenféle változatban, porcelánbabák a kicsitől a nagyig, a legkülönbözőbb formájú söröspoharak, pecsétes téglák, vagy éppen agyonhallgatott régi lemezek borítói - felsorolni is nehéz lenne, hányféle különös gyűjtemény darabjai láthatók a Berzsenyi Könyvtárban.
Van, aki míves, kerámia wc-lehúzókat gyűjt, más órakulcsokat, amelyekkel egykor hetente fel kellett húzni a faliórát, de olyan is akad, aki a régiségvásárokat járva a régi petróleumlámpákat keresi.


Épül az új deventeri könyvtár - és mutatják isFEL

Az új vagy felújított könyvtárban jellemzően megugrik a használat, akár egyharmaddal is. A jelenség fokozható a teaser-hatással, azaz a várakozás tudatos fokozásával. Ennek egyik eszköze, ha bemutatjuk a készületi állapotokat. Ahogyan pl. a hollandiai Deventer új könyvtárnak építésével teszik a könyvtár honlapján: link (az oldal jobb felső tartományában). A képre kattintva aztán kibomlik az építés részletesebb története: link . A sorrend kényelmes, használóorientált, azaz fordított kronologikus: a használó mindig a legfrissebb állapottal szembesül először.
A pr másik izgalmas eleme látható abban a videóban link amelyben gyerekek látogatják és kezdik a majdani könyvtár helyén álló régi épület bontását.
Némileg hasonló webes aloldalt tart fenn a makói közkönyvtár is: link (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. március 07.

Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár - 1/3-os használatnövekedésre számítanak a felújítás utánFEL

A 2017 augusztusa óta belső felújítás alatt álló Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár igazgatója, Váncsa Judit részletezte a felújítás eddigi eredményeit, valamint a további terveket.
A gépészeti korszerűsítés és a helyiségek funkcióian érrendezése mellett... "A polcrendszert is korszerűsítjük, az eddigi, mennyezetig érő állványokat kétméteresekre cseréljük, ezzel segítve a könyvekhez való könnyebb hozzáférést".
"Eddig a 66 ezres könyvállományunk [Kézdivásárhely - 18.400 lakos] mintegy hetven százaléka volt raktáron, a többi meg szabad polcon, holott az arány éppen fordított kell legyen. Most ezen dolgozunk, továbbá felleltározzuk a teljes könyvállományt, ami nyolcévente kötelezően elvégzendő feladat", hangsúlyozta.
Emellett természetesen működik a pincehelyiség előadótermébe költöztetett kölcsönző. Az intézményvezető hozzátette, bízik abban, hogy még több látogatója lesz az intézménynek, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy felújítás után 1/3-dal nő a könyvtárak látogatottsága és a beiratkozott olvasók száma.
"A kézikönyvek és szótárak iránti kereslet csökkent, azonban a szépirodalom, illetve a széles tömegeket megcélzó szakirodalom - egészséges életmód, természetgyógyászat, életmódváltás, pszichológia témájú - rendkívül népszerű az olvasók körében. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Helyismereti konferencia Székesfehérváron - Minden nagyon fontosFEL

A hely, ahol élünk címmel rendeztek országos helyismereti konferenciát a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. A rendezvényen szó volt Székesfehérvár 125 éves könyvtáráról, a helyismereti munkáról a XXI. században, valamint bemutatnak helyi közösségeket, gyűjteményeket is.
- Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte: kiemelve a könyvtárnak a kulturális életben, a közösségformálásban és a helyismeretben betöltött szerepét, valamint a szakemberek munkájának jelentőségét, felelősségét a helytörténet feldolgozásában.
- "Nem hiszem, hogy a résztvevő szakembereknek hangsúlyozni kell, hogy a helyismeret miért fontos..."
- Vasné Borsos Beáta Bíborka igazgató a könyvtári helyismereti tevékenység fontosságáról beszélt (...).
- Szőnyegi Hajnalka helyismereti könyvtáros, a VMK Helyismereti és digitalizálási csoportjának munkatársa "Pillanatképek könyvtárunk életéből - Ízelítő egy készülő albumból" címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást. Bevezető szavaiban kiemelte, hogy a helyismeretről, honismeretről nem lehet elégszer beszélni...


Elindult az Eötvös Károly Megyei Könyvtár számvevőszéki ellenőrzéseFEL

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően 2018. február 19-én megkezdte "A nyilvános könyvtári ellátás működésének ellenőrzése - Eötvös Károly Megyei Könyvtár" című ellenőrzését. A könyvtárak fenntartására fordított közpénz nagysága, a nyilvános könyvtárak fenntartóinak sokszínűsége, valamint a könyvtárak által kezelt speciális vagyoni kör, indokolják a nyilvános könyvtárak ellenőrzésének szükségességét.
A most induló Eötvös Károly Megyei Könyvtár - Veszprém ellenőrzésének középpontjában annak vizsgálata áll, hogy az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása - ezen belül a könyvtári feladatellátást szolgáló vagyongazdálkodása - a kezelt vagyon nyilvántartása és megőrzése, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint az intézményfenntartói feladatok ellátása szabályszerűen történtek-e, továbbá érvényesült-e az integritás szemlélet.




Analógiák

Inclusion rider - lehet-e faji és nemi egyenlőség a könyvtárban is?FEL

Frances McDormand megkapta az Oscar-díjat a Három óriásplakát Ebbing határában főszerepéért. A színésznő az este legemlékezetesebb köszönőbeszédét adta elő. Megkért minden női jelöltet a teremben, hogy álljanak fel, (külön kiemelve Meryl Streepet, mert ha ő feláll, követik mások is), és azt mikor felálltak azt mondta: "(...) két szót szeretnék itt hagyni ma estére: Inclusion rider" - Ha valaki nem érti, nem kell rosszul éreznie magát: még a Guardian percről percre tudósításában sem értették először, hogy miről van szó, de a Hollywood Reporter is külön magyarázócikket írt gyorsan. (És valószínűleg a kifejezés Google-keresései is megugranak most.) Szóval, ha jól értem, az inclusion rider a filmszakmában kötött szerződésekben megjelenő pont, ami arról szól, hogy a színész kikötheti, a forgatáson törekedni kell a nemi és faji egyenlőségre a stábtagok között. Frances McDormand tehát valószínűleg azt akarta jelezni, hogy minél többen kössék ezt ki a szerződésükben.
- A könyvtáros szakemberben felmerülhet: mennyiben adja vissza a könyvtár munkatársainak összetétele a környező társadalom demográfiai összetételét? Milyen a környező társadalom illetve a könyvtári munkatársak nő-férfi, fiatalok / idősek aránya, milyen a faji stb. megoszlás. A dolog marketing-vonzata: a közösség ezen vagy azon részcsoportjához tartozó kolléga minden jó szándéka ellenére saját részcsoportja szempontjait jobban képviseli szerzeményezésnél, a terek kialakításánál, a tájékoztatásnál, és kevésbé veszi a nem saját csoport szempontjait. Kisebb-nagyobb küszöbfélelemmel rendelkező mozgássérült használó például nagyobb induló bizalommal fordul szintén mozgássérült könyvtároshoz (a mozgássérült kifejezést ki-ki tetszése szerint kicserélheti tetováltra, romára, idősre, fiatalra stb.). (MG)




Praktikus

Ha destruktív a főnököd, vagy minősíthetetlen az olvasó...FEL

A bunkó kollégát vagy főnököt talán senkinek sem kell bemutatni. Mentálisan rombolnak, fizikailag kikészítenek. De létezik-e kiút az idegesítő együttlétből? Mi a helyes stratégia: meneküljünk, vagy vágjunk vissza? A lényeg: bunkók között se legyünk bunkók! Alapszabály, hogy minél kevesebbet adjunk magunkból a kínzóinknak. Az érzelmi eltávolodás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy elviseljük a bunkókat. Ha egy adott konfliktus közben másra, jó dolgokra gondolunk, és a lehető legfelszínesebb válaszokat adjuk, "így a seggfejeknek hamarabb elfogy az üzemanyaguk", ugyanis nem mutatunk érzelmeket, amitől még jobban bepörögnének.
Gyakori védekezési stratégia lehet az is, ha átkeretezzük a problémát és a gondolkodásmódunkat: egy, a könyvben szereplő volt kadét arról mesélt a szerzőnek, hogy az első évben a felsőbb évesek öt centiről üvöltötték az arcába, hogy micsoda csődtömeg. A nőt olyan nevetséges ostobaságokkal szívatták, hogy eszébe sem jutott, hogy neki ezzel foglalkoznia kellene: egy idő után már csak arra gondolt, hogy milyen fantáziadúsan csesztetik megállás nélkül.
A San Franciscó-i Philz Coffee vezérigazgatója például ragaszkodik hozzá, hogy baristái az idióta vendégeket is megfojtsák a kedvességükkel. "Legyetek hozzá kedvesek. A picsába az ilyenekkel, de legyetek kedvesek!" A bunkóságra adott kedves reakció akár zavarba ejtő is lehet, és még az is előfordulhat, hogy a bunkó vendég visszavesz. Kiderült, hogy a kávézó alkalmazottai kollektíven büszkék arra, hogy meg tudják őrizni a hidegvérüket még a világklasszis seggfejekkel szemben is, holott rengeteg hajmeresztő történetről számoltak be. A jutalmunk tehát a tudat, hogy nem alacsonyodnak le, sőt egészen biztosan nem keverednek sárdobálásba sem.

Régebbi hírforrás(ok): ?... de mit tegyünk a főnökkel?? link

Egy szabadúszó újságíró kedvenc információforrásai: könyvjelző, a nyelvi ellenőrzés és betűtípusokFEL

Graham Southorn, a Jinfo és más kiadványok szabadúszó szerzőjeként és szerkesztőjeként, és egyéni vállalkozóként keres eszközöket a tartalom kutatásához és előállításához. Minősített újságíróként 20 év alatt számos internetes oldalt és alkalmazást próbált ki. Mint írjam az alábbiak bizonyultak nélkülözhetetlenek a munkájához:
Grammarly link : hónapokig figyelmen kívül hagytam a Grammarly hirdetéseit, vélve, hogy nincs szükségem egy extra widgetre az életemben. De miután kipróbáltam, folyamatosan használom. Ingyenes univerzális [angol] helyesírás-ellenőrző, amelyet böngészőbővítményként telepítenek, és aktív, amikor webes tartalmakat, például blogokat és közösségi média postákat írok.
Diigo link : míg a többi könyvjelző és feliratozó eszköznek nagyobb a füstje, mint a lángja, a Diigo igen jól használható. Az ingyenes verzióját böngésző-kiegészítőjével használom évek óta, több száz webhelyet könyvjelzőzve és címkézve.
oTranscribe link : ez ment meg engem az ízületi bántalmaktól, amikor a hanginterjúk leírására használom. Leállítja, felgyorsítja és visszalépteti a felvételt ugyanabban az ablakban, ahová beírja. Azaz: nem kell folyamatosan váltani a szövegszerkesztő és az audioalkalmazás között.
Typ.io link : sokat használtam, amikor weboldalamat, grahamsouthorn.com-ot terveztem. Egyszerű és szórakoztató utat kínál ahhoz, hogy felfedezzük a betűk világát. Megmutatja, melyik betűtípusok illenek egymáshoz, melyek az éppen legnépszerűbbek, és megmutatja, hogyan használják őket a weboldalak.
Google Scholar link : tudományról írva hasznos: megtalálom benne a témához kapcsolódó tudományos cikkeket. És szerzők munkásságát is kereshetem benne. Megadja a művekre való hivatkozások számát is, és könyvjelzőt is tehetünk a tételekhez. (ref.: MG)




Kisszínes

Könyvtáros volt az Oscar névadója?FEL

1929 óta ítélik oda minden évben az Academy Awardot a legjobb filmeknek, de az Oscar név csak később ragadt rá a színpadon átadott szoborra. A figurát George Stanley készítette, előbb agyagból, majd bronzból, és 24 karátos arannyal vonta be. Ötszáz dollár ütötte a markát a 12 szobrocskáért, amely csak 1931-ben kapta ma ismert nevét. Állítólag Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa úgy látta, az aranyozott figura hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re, innen az Oscar név.


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet eldugott munkássága az OSZK és a KSH katalógusaiban (HVG)FEL

Könyvet jelentetett meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet "Menjek vagy maradjak?!" címmel, tele ismeretlen eredetű idézetekkel arról, hogy miért jó Magyarország, illetve miért lehet nehezen boldogulni külföldön. Olyan támadhatatlan érvek jelennek meg, hogy rossz az időjárás, nincs közbiztonság, nem lehetsz boldog, a szüleidnek pedig fáj, ha itt hagyod őket. A könyvnek nem találni nyomát a kutatóintézet honlapján, de egy közbeszerzésből lehet következtetni arra, hogy temérdek közpénz folyt el rá.
De az NSKI nemcsak konferenciákat és bálokat szervez, hanem könyvkiadással is foglalkozik, az Országos Széchényi Könyvtár link gyűjtése alapján legalább kilenc darabról tudni. Köztük van olyan, amelyik "Az átányi parasztember szerszámai" címet viseli, másik "Az udvarhelyszéki gyógyászat története" cím alatt jelent meg. (Megjegyezzük, a KSH könyvtárkatalógusa link több kötetet említ az NSKI-tól, közte a 115 oldalas "Menjek vagy maradjak?!" c. könyvet link is.)


Mi a MI? (mesterséges intelligencia)FEL

Az MI életünk szinte minden területét érinti, a webes kereséstől az emailek spam-szűréséig. Jelen van az Apple Siri, Microsoft Cortana, Amazon Alexa és a Google Assistant beszédfelismerésében, feldolgozásában és válaszadásban. Segíti az önvezető autók számítógépes látását vagy az ételszállító robotokat. Nem mély megértésről, hanem perceptuális felismerésről van szó. Hatékonyabban és rutinosabban ismeri fel a mintázatokat, mint az emberek.
Az MI az utóbbi évtizedben terjed el a kép, hang és szöveges keresésben. A számítógépes nyelvi feldolgozás (NLP) a nyelv megértésére szolgál. Új lehetőségeket nyitott az egyetemi kutatásban. Sokkal nagyobb korpuszelemzést, témaazonosítást, tárgyfelismerést és jobb teljesítményű hangulatelemzést tesz lehetővé. A gépi látás alkalmazása sok tudományterületen elterjedt a képek és videók megértésében a fizikától a neurobiológiáig. A gépi tanulás (machine learning) drámaian felgyorsítja a statisztikai mintázat felismerést a példákból tanulással.
A gépek nem önmagukat tanítják. Rengeteg emberi munka és felcímkézett adat szükséges hozzá. A hatalmas adatmennyiség, a számítógépes teljesítmény és a tanulás folyamatának mélyebb megismerése adja a mély tanulást. Ez mesterséges neurális hálózatokat használ. Ahhoz hasonlóan, ahogy a neuronok működnek az agyban, a neurális hálózatok idővel új funkciókat tanulnak. Ez lehetővé teszi a nem felügyelt tanulást is. A gép saját maga alkot osztályokat végtelen számú kép alapján. (ref.: Habók Lilla)

Hírforrás:
2018. március 07.

Hazai Egyetemek a QS-rangsorban - CEU, ELTE, SemmelweisFEL

- A Semmelweis Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) szűkebb szakterületeket rangsoroló listáján az orvostudományi és a gyógyszerészeti képzést tekintve bekerült a világ legjobb 200 intézménye közé. Az egyetem a szakterületi rangsor élet- és orvostudományi képzési kategóriájában javított tavalyi eredményéhez képest, és a 254. helyen végzett, amivel a legjobb helyen szerepel a hazai felsőoktatási képzőhelyek közül. (Semmelweis Hírek)
- A CEU örömmel jelenti be, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az ötévente esedékes felülvizsgálatát követően megújította az Egyetem magyar jogi entitása, a Közép-európai Egyetem intézményi akkreditációját. Szintén örömmel fogadtuk a hírt, hogy öt tudományterületen is a világ 100 legjobb programja közé kerültek programjaink a Quacquarelli Symonds (QS) ma nyilvánosságra hozott, képzési területekre lebontott rangsorában.
"Egyetemünk büszke arra, hogy újra akkreditálták itthon, Magyarországon, és örömmel tölt el bennünket, hogy ennyi tudományterületen is a világ legjobb egyetemei közé rangsoroltak." - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. (CEU)
- Több mint száz helyet javított pozícióján a természet- és bölcsészettudományban az ELTE a 2018-as QS-rangsor szerint. A régészet, a nyelvészet, a filozófia a világ legjobb kétszáz képzése között van.
Három szakterületen, hat tudományágban került be a Quacquarelli Symonds (QS) 2018-as összesítésébe az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A bölcsészettudományon, a természettudományon, valamint a társadalomtudományok és menedzsmenten belül a régészet, a nyelvészet, a filozófia, a mezőgazdaság és erdészet, a matematika, a fizika és a csillagászat került be a rangos összesítésbe - olvasható az egyetem közleményében. (Eduline)




Információforrások

Új adatbázisok az Erdélyi Magyar AdatbankbanFEL

Ez az adatbázis, amely Erdély 1852 és 2011 közötti, etnikai és felekezeti statisztikáit a népszámlálási adatok alapján összegzi, az Adatbank egyik leggyakrabban használt adatbázisa, ezért is tűnt fontosnak, hogy létrejöjjön a könnyen kereshető mobilverzió is, amellyel bármikor, pillanatok alatt megkereshetők egy település adatsorai. (A mobilverzió a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.)
Új anyagként kerültek fel az Erdélyi Magyar Hírügynökség 1983 és 1989 közötti jelentései. Ara-Kovács Attila, az erdélyi Ellenpontok c. szamizdat folyóirat társszerkesztője 1983-ban, Romániából való kiutasítása után indította útjára egyszemélyes magán-hírügynökségét Budapesten. Az EMH elsősorban az erdélyi magyarságot érintő, nem hivatalos úton beszerzett híreket és háttéranyagokat közölt, eleinte magyarul, később angol fordításban is, s ezáltal a nyugati jogvédő szervezetek egyik fontos híranyag-szállítójává vált.
A februári újdonságok közé tartozik a helytörténet és honismeret módszertani digitális szövegtár összeállítása és internetes hozzáférhetővé tétele is. A helytörténeti digitális szövegtár összeállítását az motiválta, hogy egyre több, honismereti kutatásokkal kapcsolatos módszertani, bibliográfiai kérés érkezett az Erdélyi Magyar Adatbank tartalomfejlesztőihez. Az összeállítás a helytörténeti kutatókat és kutatásaikat akarja azzal segíteni, hogy a legfontosabb vonatkozó kézikönyveket, tankönyveket, bibliográfiákat, repertóriumokat és módszertani tanulmányokat közreadják, a téma historiográfiai irodalmával és nem utolsó sorban néhány elismerten szakszerű, mintaértékű munkával együtt. (A szövegtár a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.) (via ReMeK-e-Hírlevél)


Székely Könyvtár: eddig 60 kötet jelent meg a 100-bólFEL

A 2010-ben indított Székely Könyvtár sorozatát száz kötetre tervezték, melyből eddig mintegy hatvan jelent meg. A könyvsorozat Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal közös könyvkiadási projektjeként indult, amely a székelységgel - és Székelyfölddel - foglalkozó irodalom igen széles palettáját kínálja az olvasóknak. A sorozatban megtalálhatók klasszikus és kortárs szépirodalmi művek, történettudományi, néprajzi vagy szociográfiai munkák is.
A tervezett sorozatnak immár a felén túl, a Székely Könyvtárról, Székelyföld-képekről, a székely(földi) identitás kihívásairól és lehetőségeiről a főszerkesztő, Lövétei Lázár László költő beszélt.
- A sorozatot 100 kötetesre terveztétek, eddig 60 jelent meg belőle. Tudtommal a megjelentetett (és tervezett) könyvek publikálása mögött - tematikai vagy korszakolási szempontból - jól átgondolt koncepció áll... (via ReMeK-e-Hírlevél)




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu