Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/8., febr. 21.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Lehetséges! :-) - a rendszer ellenére addig nem létező folyamatokat kezdtek el kiépíteni
Macron a könyvtárak esti és vasárnapi nyitvatartását szorgalmazza
Idősödő könyvtáros, idősödő használók - közösségi lehetőségek 1.
Hogyan építse önismeretét egy könyvtárvezető? 2. (olvasóink szavazatára)
Virtuális valóság a könyvtárban - új tapasztalatok (olvasóink szavazatára)
Tízmilliárd forintot mellett akadoznak az Országos Széchényi Könyvtár digitális szolgáltatásai
Mit jelez, ha a sajtóból értesülünk könyvtári dolgainkról?
A kritikus / kritikai olvasás területei 21. - A fake news célja: gyűlöletkeltés
Megkérdeztük: Kell-e javítani a könyvtár kifejezés imázsát?
A menő könyvtári arculat és logó - 5. Az arculat frissítése
Egyre közelebb van hozzánk az önkiszolgáló könyvtár
A könyvtárközi kölcsönzés piaci értéke - kiszámolták
A Valentin nap - mint marketing, lehetőség könyvtáraknak is
Nincs változás a Méliusz-könyvtár élén
Amelyik a gyerekek arcát világítja meg - hogy emlékezzem, miért jövök dolgozni
Megújítja a környék KSZR-könyvtárakat a városi könyvtár
Pilisborosjenő - halad az ÁSZ-vizsgálat
Rekonstrukciója alatt is működik a komlói gyerekkönyvtár
Ne üss vissza, hanem építs, digitális zaklatás esetén is - kiállítás az OPKM-ben
Nézzünk bele egy holland város - Enschede - tervezett könyvtárába (videó)
Ismét Ramháb-királynő - 26-odszorra a megyei mesemondó találkozó
Minden a japán animékről szólt a szolnoki könyvtár új rendezvényén - SzolnoCon
Megújult a maroslelei könyvtár - Lázár Jánossal és püspöki áldással

Praktikus

Milyen listákat fogsz közzétenni könyvtárad - vagy a szakmai szervezet - Fb-oldalán?
Szeretnél színt adni fekete-fehér fotóidnak?
Képes tippek könyvtár-berendezésre, könyvtári kitűzőkre és sok másra - Pinterest könyvtárosoknak 2.

Kisszínes

Bezár a szegények Wikipediája


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Lehetséges! :-) - a rendszer ellenére addig nem létező folyamatokat kezdtek el kiépíteniFEL

Pataki Józsefné, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója: ... a rendszer kialakításában nagyon sokat segített, hogy úgy dolgoztak, "mintha minden lehetséges lenne, rendszereket, folyamatokat kezdtek el kiépíteni ott, ahol nem voltak", a korábbi példák hibáiból próbáltak tanulni és időben tudtak korrigálni. A pici elemek pedig elkezdtek rendszerré kovácsolódni. Emellett pedig sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a különféle ideológiai értékekben (szociális, liberális, konzervatív) és ezeknek az előnyeit beépíteni a modellbe.
Ugyanakkor kudarcként értelmezte, hogy bármilyen pozitív kezdeményezés is indul el helyi önkormányzati szinten, ezek a rendszerek kicsik ahhoz, hogy az olyan nagy rendszerek hibáit ellensúlyozzák, mint az egészségügy, az oktatás - a melynek irányítását kivették az önkormányzatok kezéből -, vagy a kultúra és ez a zuglói esetben is inkább korlátként jelenik meg.


Macron a könyvtárak esti és vasárnapi nyitvatartását szorgalmazzaFEL

Emmanuel Macron francia államfő és Francoise Nyssen francia kulturális miniszter azt kérte kedden az önkormányzatoktól, hogy hosszabbítsák meg a könyvtárak nyitvartását esténként és vasárnap "a kulturális és társadalmi törésvonalak" csökkentése érdekében.
A könyvtárak nyitvatartása "az emancipációs küzdelem" része és a kormánypolitika "vezérfonala" - fogalmazott a francia elnök kedden Mureaux-ban, az egyik párizsi előváros könyvtárában tett látogatásán. Franciaország 16 500 közkönyvtára közül alig 135 látogatható vasárnap, és többségük dél és délután 2 óra között zárva tart - derül ki abból a jelentésből, amelyet Erik Orsenna író és Noel Corbin kulturális ügyekért felelős kormánymegbízott készített el a kulturális minisztérium megbízásából.
Az elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron kifogásolta, hogy a francia nagyvárosok könyvtárai hetente 41 órában látogathatók, míg Koppenhágában 98 órát tartanak nyitva az ilyen intézmények. A kulturális miniszter szerint az is problémát jelent, hogy a francia könyvtárak többségének nyitvatartási idejében az emberek dolgoznak és nem tudnak eljutni a könyvtárakba.
Hivatalos statisztikák szerint 2016-ban a 15 évesnél idősebb franciák 40 százaléka fordult meg könyvtárban és 12 százalékuk kölcsönzött könyveket. A jelentéstevő Erik Orsenna szerint nem központilag, Párizsban kellene meghatározni a könyvtárak nyitvatartását, hanem helyi szinteken, a lakosság igényei szerint, és a könyvtárakat "kulturális közszolgáltató központtá" kell átalakítani.
A kormány 2018-ban nyolcmillió eurót fordít a közkönyvtárak nyitvatartásának bővítésére. (MTI)


Idősödő könyvtáros, idősödő használók - közösségi lehetőségek 1.FEL

Charles Handy a mai idősödő nemzedék talán egyik legfontosabb életvezetési könyve. Gondolatának középpontjában egy, helyesebben két S-görbe áll. Minden ember ér el sikereket a saját szakterületén, életpályáján. Ezek az eredmények főleg 40-50 éves korra érnek be. Ekkor az ember úgy érzi, érti a világot, legalábbis a szakterületén, neki már nem kell sok újdonságot tanulnia. És a veszély pontosan ekkor jelenik meg: az adott szakterületen sikeresek vagyunk, ezért elkényelmesedünk, egyre kevésbé leszünk nyitottak az új dolgokra, nem vesszük észre a jeleket, hogy a világ elrobog mellettünk. Nem fektetünk energiát új területek meghódításába, így tudásunk egyre inkább elavul, és mire eljutunk a nyugdíjig, a készségeink, képességeink nem lesznek piacképesek. Különösen igaz a magyar idősödő társadalomra az az attitűd, hogy "én már dolgoztam eleget, élvezni akarom a pihenés örömét". Ez a kényelem nem csak egyének, de persze nagy cégek esetében is megfigyelhető. Ha nincs egy időben elkezdett megújulási folyamat, akkor az első görbe szükségszerűen elindul lefelé, ahonnan idő hiányában nagyon nehéz visszakapaszkodni.
Handy javaslata, hogy ha egy pozícióban, állásban túl kényelmesen érezzük magunkat, akkor ideje elindítani egy újabb S-görbét, egy olyan tevékenységet, amiben a nyugdíjas éveinkben érünk a csúcsra. Ezek az átmenetek viszonylag hosszú ideig tartanak, így a nyugdíj előtt álló idősödőknek a második görbe elindítása szinte kötelező.

Régebbi hírforrás(ok): A szakmai utánpótlás anomáliái -- 2. Közelítés a szeniorok oldaláról link

Hogyan építse önismeretét egy könyvtárvezető? 2. (olvasóink szavazatára)FEL

Az önismereti hiányosságok felismerése (ld.: link ) után azt nézzük: milyen következményei lehetnek a hiányosságoknak, és mit tehetünk ellenük?
- Az önismeret típusai: 1. Belső tudatosság, hogy mennyire ismerjük saját értékeink, érzéseink, magatartásunk. Ez nagyobb munkahelyi elégedettséghez vezet. 2. Külső tudatosság: tudjuk, mások hogyan néznek ránk, és hogyan hatunk rájuk. Ez utóbbi a fontosabb. Az ilyen vezetők képesek az empátiára, nyitottságra más perspektívák irányában. Ez vezet elégedettebb munkavállalókhoz, akik jobb kapcsolatot akarnak a vezetőjükkel. Egy tanulmány szerint a vezetők 10-15%-árnak van meg mindkét tudatossága.
- Önismeret építése: Először is tükörbe kell nézni, megismerni a saját hibáinkat. Ennek egyik módja a 360 fokos visszajelzés. Utána lehet elkötelezni magunk az önismeret megszerzésére.
1. Jó módszer a "mindfulness", ami segít fókuszálni a külső és belső tapasztalatokra. Kutatók szerint naponta 10 perc tudatosságnövelő gyakorlat 5 héten át 35%-kal növeli az önismeretet.
2. Sok negatív eredmény a megszokott gondolkodásból és cselekvésből ered. Tarts szünetet a cselekvés előtt. Pl. elég csak egy polcon a jelzeteket végignézni, hogy másra tereljük a figyelmünk.
3. Az agy szereti az egyszerűséget. Ez rossz hallgatósággá tesz minket, mert a figyelem helyett a prekoncepciókra támaszkodunk, megnehezítve mások aggodalmának és szükségletének megismerését. Összpontosíts, nehogy megelőzze az ítélet a megértést.
4. Légy nyitott, kíváncsi mások új ötleteire. Készülj fel olyan információkra, ami kihívás elé állítja eddigi feltételezéseidet.
- Tanulható készség: a vezetés az érzelmi intelligenciával függ össze, ahogyan az önismeret is. Talán veleszületett képességnek tűnik, de fejleszthető is, akár az önismeret. Mint ahogy lehet jobb étrendet vagy testmozgás gyakorlatokat összeállítani. A jutalom a nagyobb munkahelyi elégedettség a vezető és a munkatársak részéről egyaránt. Megtérülő idő- és energiabefektetés. (ref.: Habók Lilla)


Virtuális valóság a könyvtárban - új tapasztalatok (olvasóink szavazatára)FEL

A montreáli könyvtár és archívum link új virtuális kiállítása: ?A virtuális valóság (VR) jövője a könyvtárban?. A könyvtárak oktatást és élményt nyújtó közösségi terekké váltak. A látogatók a Wi-Fi, a 3D nyomtató, a számítógépek és a programok miatt érkeznek. Sokan inkább a virtuális könyveket néznek, mint a hagyományost. Talán a virtuális labor, túra és workshop a következő. A technológia kitapossa az utat a játékok, filmek, oktatás felé, és mindennapossá válnak. Néhány lehetőség:
- Virtuális utazás és élmény: földrajztanítás egyszerűsödik. Meglátogatható városok, múzeumok.
- Virtuális játék és új készségek összeköthetők autentikus környezetben.
- Új határok: nincs magasság, testsúly, nemek vagy fajok a VR-ben. Eltűnnek a stigmák és a testi hátrányok.
Milyen programokon használhatják a könyvtárak a virtuális valóságot?
- Történetmesélés: sztorik megosztása és elmesélése, pl. vrse link alkalmazással
- NASA oktatás: szimuláció egy űrhajóban és robotkar irányítása saját testtel
- Járműbiztonsági programok: Toyota veszélyekre hívja fel a tizenévesek figyelmét. Kipróbálhatják a vezetést
- Tanulmányi kirándulások: Google Exhibitions Pioneer Program béta link
Mennyibe kerül? Az Oculus Rift nem csak drága, hanem erős PC-t is igényel. Vannak elérhetőbb megoldások.
- Samsung Gear VR: okostelefonnal kontrollálható eszköz. De csak megszabott készülékekkel.
- Zeis VR One összekapcsolható iPhone vagy Samsung készülékekkel.
- Google Cardboard: ez a legegyszerűbb eszköz. Számos verziója van és 3D nyomtatóval is nyomtatható sablonok alapján. A Google oktatókkal és könyvtárosokkal is dolgozik megfelelő alkalmazásokon. (ref.: Habók Lilla)


Tízmilliárd forintot mellett akadoznak az Országos Széchényi Könyvtár digitális szolgáltatásaiFEL

Tízmilliárd forintot kapott, mégis akadoznak az Országos Széchényi Könyvtár digitális szolgáltatásai. Alig pár hete büszkélkedett Hoppál Péter államtitkár a kormányzat kulturális nagyberuházásaival, köztük, az Országos Széchényi Könyvtárnak juttatott tízmilliárd forinttal. Ehhez képest a valóság lesújtó. Döglődő szerverek, akadozó szolgáltatások. A Lévai Anikóval jó kapcsolatot ápoló Szőcs "Sámándob" Géza mindenesetre "elnöki" irodát kapott az épületben.
"Tájékoztatom Önöket arról, hogy nem tudjuk biztosítani az OSZK IT szolgáltatások teljességét. A meglévő szerverek állapota annyira leromlott, hogy mostanra tarthatatlanná vált az eddig bevett gyakorlat, mely szerint minden reggel újra működővé kellett tennünk a szolgáltatások egy részét. Az eszközök leromlott állapotát csak jelentős többletmunkaidő ráfordítás árán tudtuk kompenzálni. Ezt a gyakorlatot a továbbiakra vonatkozóan felfüggesztem. (...) Jeleznem kell azt is, hogy a fentieken kívül bármely más szolgáltatásunk leállhat."
Politikai celebek a könyvtár fizetési listáján - Az Eldorado-pénzek felhasználására kiírt egyik, közel 170 milliós közbeszerzés kiírásának bonyolításában a Gál és Társa Ügyvédi Iroda működött közre 2013-ban. Az iroda névadója, Gál András Levente - bár nem ő járt el személyesen Eldorado-ügyben - korábban az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, majd a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásáért felelős kormánybiztosa volt.


Mit jelez, ha a sajtóból értesülünk könyvtári dolgainkról?FEL

- Fejletlenségben tartott szakmai belső kommunikációt, alacsony szintű tájékoztatási kultúrát.
Ha beleolvas az ember a napi- és hetilapokba, időnként belefut könyvtárról szóló cikkekbe. Sőt, van, hogy nagy, sokhasábos elemzésekbe, tudósításokba szólnak a könyvtárosok többsége számára ismeretlen szakmai tartalmakról. A minap az internet-archiválás link , aztán az OSZK link pályázatának ügye jelent meg úgy, hogy a téma könyvtárszakmán belüli ismertsége legalábbis gyengécske volt.
Vannak ugyan szakmai orgánumok, de?
- lassú megjelenésűek (vö.: folyóiratok)
- szándékosan vagy képességhiány miatt nem kommunikálnak rajtuk az információgazdák, a többi résztvevő pedig fél véleményt nyilvánítani
- a kommunikált információ gyakran nehézkesen kezelhető (kellemetlen formátum, sok kattintás, eldugott webhely stb.)
- publikációk gyakran a szerzők közlési vágyát, nem pedig a megcélzott olvasók érdeklődését fedik le
- titkolnivalót takarnak: az információ nyilvánosságra kerülése vélt vagy valós félelemmel tölti el az információgazdát
- nemtörődömség: sokan gondolják, hogy az általuk birtokolt ismeretnek mindenki birtokában van, ezért nem tartják magukat érintettnek a közreadásban
- félreértelmezett betyárbecsület és saját fészekbe nem piszkítás (mivel a szakmai kritikát a gyenge minőségirányítási kultúra miatt is támadásnak és nem fejlesztési lehetőségnek vesszük, ezért hajlamosak vagyunk meggyőződésünk ellenére is összezárni, védekezni - ami miatt valóban nem marad kapacitásunk a fejlesztésre, javításra)
- pozícionálisnak tarott információ (olyan információtípus, melynek megosztásával az információ értéke csökken, pl. ha egyedül tudom a lottó biztos nyerőszámait, többet nyerek, mintha másnak is elmondanám; ennek ellentéte a nem pozícionális információ, ahol nem vesztek a megosztás által).
Mindez nem meglepő merev szakmai hierarchia esetén, és olyan szakmakultúrában, amelyben a rendszertől egzisztenciálisan nem függők engedhetik meg maguknak a nyilatkozatot, a többiek legfeljebb nevük elhallgatását kérik - ha nem tartanak az információforrás visszafejthetőségétől. A felmerülő motívumok:
Pr-alapvetések a témában:
- Ha munkatársaidnak nem mondod el azt, ami érdekli őket, munkaidejüket találgatásra fogják fordítani.
- A(z imázsromboló) pletyka ellenszere a több csatornán kínált bőséges információ.
Ráadásképpen a témához: az Absolut vodka gyártója azt kommunikálja (szándékosan sarkítva a mondanivalót), hogy náluk nincs semmi takargatni való: link .

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. február 21.

A kritikus / kritikai olvasás területei 21. - A fake news célja: gyűlöletkeltésFEL

A fake news a pápa szerint nem egyszerűen álhír, hanem a megtévesztésen túl megbélyegez embereket, ezáltal indulatot, sőt, gyűlöletet gerjeszt, végső fokon pedig aláássa a társas kapcsolatok békéjét.
A fake news romboló hatásától csak akkor lehetséges megszabadulni, ha szembefordulunk a megosztottsággal, ha azért lépünk fel, hogy az emberek közötti kapcsolatok szabadon és egymás javára legyenek alakíthatók. A pápa úgy gondolja, hogy a védekezéshez nem stratégiára van szükség, hanem egoizmustól megszabadult emberekre, akik párbeszédképesek. A feltárandó igazság nem személytelen, mert a megrontott kapcsolatok megjavításának, a szabadság meg- vagy visszahódításának eszköze.
A tájékoztatás kapcsolataink alakítását jelenti. A tájékoztatás védelme azt jelenti, hogy utat nyithatunk egymás felé a bizalom építése és a békeszerzés jegyében. Az igazság nem elvont és magányos tudás, mert nem lehet elszigetelve a társas kapcsolatoktól. Csak ha ezt elfogadjuk, akkor válik érthetővé a Názáreti közlése János evangélista tolmácsolásában: "az igazság szabaddá tesz benneteket" (Jn 8,32). Az igazság nem olyan tudás, amely, megoszt, hanem olyan, amely egyesít embereket. (Deák Dániel)


Megkérdeztük: Kell-e javítani a könyvtár kifejezés imázsát?FEL

Kell-e javítani a könyvtár kifejezés imázsát? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
22 - Ha hasznosabbak tudunk lenni használóink szemében, lassan javulni fog
30 - Kell, újabb és újabb imázsnövelő fejlesztési projektekkel
0 - Nem érdemes, mert nincs a javításra elég forrás. Új elnevezésen kell gondolkodni.
12 - Nem kell; jól cseng a használók és a fenntartó számára
1 - Megírom: kit@gmconsulting.hu.
A kapott adatok szerint közel 50% imázsnövelő fejlesztési projektben gondolkodik. A "Megírom" lehetőség kivételével ugyanezt a kérdést tettük fel 5 éve is. A változásokat ld. diagramon: link
Elgondolkodtató, hogy helyet cserélt a két fontosabb válaszlehetőség. De lehetséges, hogy a válaszlehetőségek nem voltak elég egyértelműek. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. február 21.

A menő könyvtári arculat és logó - 5. Az arculat frissítéseFEL

Új tervezése helyett a frissítés jó akkor, ha az egyébként bevált arculati elemeink kissé porossá, avíttá válnak. Vannak 20 évesen is frissnek ható logók, de ma pl. a 80-as, 90-es évek arculatai réginek hatnak. A frissítés oka lehet a szervezet életében bekövetkezett alapvető változás, vagy a kor vizuális stílusának való megfelelés. (Változtatás előtt logikus lépés a célközönségben felmérni a meglévő arculattal kapcsolatos érzéseket.) A nagy márkák a frissítés során döntően a régi elemek stílusát változtatják meg.
Példák a folyamatos fejlesztésre, nem könyvtárak esetében:
- Pepsi, Ford link
- Starbucks link
- Shell link
- Fiat link
Könyvtárak esetében azonban ritka a csiszolgatás a szerves fejlődés, inkább teljesen újat terveznek. Példák:
- New York Public Library: fejlesztett oroszlán: link
- Library of Congress, régi és új: link
- Somogyi-könyvtár régi: link , új: link
- OSZK régi: link , frissebb: link . (MG, okl. pr-szakember)

Hírforrás: KIT-információ
2018. február 21.

Egyre közelebb van hozzánk az önkiszolgáló könyvtárFEL

Ha a kiskereskedelemben már Közép-Európában is bizonyíthatóan működik, Skandináviában, Hollandiában pedig mér könyvtárak esetében is régóta, mi akadálya van, hogy magyar könyvtárak is igénybe vegyék a modellt? A kölcsönzés és visszahozatal több magyar közkönyvtárban már ma is automatizált. (A Katona József Könyvtárban az automata berendezés beszerzése után párhuzamosan a manuális kölcsönzést is használják.) - Emellett számos kívánatos könyvtárosi funkció ellátása erősen hiányos. (MG)
- Közel 200 ezer euróból, mintegy 62 millió forintból létesített az Alza éjjel-nappal nyitva tartó, pénztárosok nélküli, önkiszolgáló üzletet Prágában, amelynek működtetési költsége kevesebb mint a fele a hagyományos üzleteknek - közölte az internetes kereskedelemmel foglalkozó cég magyarországi képviselete az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint az üzlet az egyedi beruházásnak köszönhetően naponta több mint ezer vásárlót tud kiszolgálni 40 olyan szekrénnyel, amely több 100 különböző méretű termékkiadó fiókkal rendelkezik.
A Flora metróállomás melletti boltban a vásárlók a fogadó helyiségben lévő számítógépen adhatják le rendeléseiket, a termékeket pedig kártyás vagy online fizetést követően vehetik át abból a fiókból, amelyhez egy üvegajtón átlépve különböző színű LED égők kísérik. A rendelés leadásához, illetve a termék részleteiről a boltban elhelyezett számítógépeken videóterminálon keresztül, a termékszegmens szakértőjétől lehet segítséget kérni.


A könyvtárközi kölcsönzés piaci értéke - kiszámoltákFEL

A kutatásban a kölcsönzés gazdasági értékét egy alternatív beszerzési forrásra vonatkozó fizetési hajlandósággal mérték, a következő kérdésekkel:
- Képzelje el, hogy ez a könyv nem érhető el egyik könyvtárban sem, senkitől nem tudja kölcsönkérni, sem pedig megvásárolni. Egyetlenegy antikváriumban találja csak meg, mennyit volna hajlandó érte fizetni?
- Képzelje el, hogy az antikvárius nem adja el Önnek ezt a példányt, mert már odaígérte másnak, de hajlandó lenne kölcsönadni Önnek egy hónapra. Mennyit volna hajlandó a kölcsönzésért fizetni?
Míg a konkrét könyvek átlagértéke, amelyekre a kérdés vonatkozott 283,3 cseh korona volt, a vásárlásért átlagosan 151,1 koronát, az egy hónapos kölcsönzésért 61,1 koronát volnának hajlandók fizetni az olvasók. A korrelációs koefficiensek vizsgálatából kiderült, hogy az idősebbek, a magasabban iskolázottak és a gyakrabban kölcsönzők jellemzően kevesebbet fizetnének mind a vásárlásért, mind a kölcsönzésért. Szintén kiderült, hogy a könyv nagyobb értéket jelent a használó számára, ha azt szakmai célból veszi ki, valamint amennyiben a könyv ára magasabb. (A könyvkölcsönzés gazdasági értéke a Prágai Városi Könyvtárban link ; ref.: Tóth M.)


A Valentin nap - mint marketing, lehetőség könyvtáraknak isFEL

A 30 alatti internetezők körében azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tengeren túlról átvett "hagyomány". Körükben ráadásul 41 százalék kifejezetten pozitívan áll a témához és örül a kezdeményezésnek. Sőt, a nemzetközi trendeket követve hazánkra is igaz, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb jelentőéggel bír számára február 14-e - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából.
A Valentin-nap igazán azon párok körében népszerű, akik ugyan már együtt élnek, de még nem házasok, hisz esetükben a nap különlegességét még nem árnyékolja be a megszokottság. Érdekesség, hogy ők a legelégedettebbek (90%-uk) a szexuális életükkel is, náluk a leggyakoribbak a kifejezetten Valentin-naphoz köthető emlékezetes, adott esetben extrém szexuális élmények is. Ez utóbbi főleg a fiatalokra jellemző,
míg a 30 felettiek körében már alig jelenik meg a sex, mint Valentin-napi program.
Előítéletek tehát ide vagy oda, abban azért egyetért a kapcsolatban élő internetezők többsége, hogy valamilyen módon idén is meglepi majd a párját. Ráadásul mindenkinek határozott véleménye van arról, hogy ezt a napot mi tehetné igazán különlegessé. Sőt, 5-ből 4 válaszadó saját maga is örülne valamilyen meglepetésnek. Az igények persze nem túl magasak, 36 százaléknak már valamilyen gesztus értékű aprósággal is elégedett lenne.


Nincs változás a Méliusz-könyvtár élénFEL

Debrecen - A vezetői posztra meghirdetett pályázatokra csak a jelenlegi intézményvezetők jelentkeztek, így várhatóan ők folytatják az eddigi munkát. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár link igazgatói posztjára kiírt pályázatra csupán egy beadvány érkezett, a jelenlegi intézményvezetőé. Kovács Béla Lóránt pályázatát egyhangúlag támogatta a szakmai bizottság, így ő is újabb öt évig irányíthatja a könyvtárat.


Amelyik a gyerekek arcát világítja meg - hogy emlékezzem, miért jövök dolgozniFEL

Többször idéztük már Michael Bierut New Yotk-i designer előadását, aki iskolai könyvtárakat varázsolt újjá. Talán megéri mégegyszer...
- Elhatároztam, hogy elhívom mindazokat az irodámba, akik részt vettek a munkában - illusztrátorokat és a fotósokat -, mondtam nekik: béreljünk egy furgont, és járjuk be vele New York öt kerületét, nézzünk meg annyi helyszínt, amennyi belefér. Történetesen 60 ilyen könyvtár van, talán egy féltucatnyit tudtunk megnézni egy hosszú nap alatt. A könyvtárosokkal való találkozás a legjobb az egészben, ők működtetik, sajátjuknak tekintik ezeket a helyeket, ez az ő színterük, ahová feltöltődni hívják diákjaikat, hogy életre keltsék a könyveket. Valóban izgalmas tapasztalat volt mindannyiunk számára megnézni mindezt működés közben. Egy hosszú napot töltöttünk el ezzel. Az utolsó könyvtárban voltunk. Tél volt, mert gyorsan sötétedett. Azt mondta a könyvtáros: "Épp zárni készülök. Örülök, hogy itt jártak. Várjanak csak egy percet, megnéznék, hogyan oltom le a villanyt?" Mire én: persze. Azt mondta: "Megvan a módja, ahogy csinálom." Aztán megmutatta. Egyenként kapcsolta le a fényeket, utolsóként hagyta azt, amelyik a gyerekek arcát világította meg: "Ezt a fényt kapcsolom le utoljára minden este, hogy emlékezzem rá, miért jövök be dolgozni." (a szöveg a 11. perctől kezdődik)


Megújítja a környék KSZR-könyvtárakat a városi könyvtárFEL

A nyolcvanas-kilencvenes években a térség hozzánk tartozó 45 településére úgynevezett ellátórendszerben szállítottuk ki a könyveket - bocsátotta előre Bognár Csilla (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa). - Ez azt jelenti, hogy a települések önkormányzatai bizonyos összeget fizettek a Halis István Városi Könyvtárnak, s ebből a pénzből vásároltunk könyveket a községek, falvak könyvtárainak. Sajnos azonban, gyakran minimális összeget szántak erre a célra az önkormányzatok. Ráadásul, ha kivittük azt a kevés könyvet is, akkor megesett, hogy amikor a következő alkalommal mentünk, ugyanúgy találtuk az előző szállítmányt, mint ahogy leraktuk, hozzá sem nyúlt senki... A könyvtár teendői mindig csak úgy rajta maradtak valakin, de az is megesett, hogy folyamatosan cserélődtek az emberek, rendszerezés, állományellenőrzés nem történt, az egész egyfajta raktár-jelleget öltött, ahol a régi könyveket tárolták. Nem csoda, hogy a település lakói nem szívesen látogatták a könyvtárat. Persze, voltak kivételek. Az új szisztéma, a mozgókönyvtári ellátás 2005-ben indult el, a rendszerhez a nagykanizsai könyvtár elsőként csatlakozott. Ez úgy működött, hogy egy autóra való könyvet összepakoltunk, kivittük a településekre, s "turkálószerűen" válogathattak közülük a könyvtárhasználók. Ekkor kezdtünk bekapcsolódni a kistelepülési könyvtárosok munkájába is, segítettünk a felgyűlt állományt rendszerezni, s igyekeztünk szakmai tanácsokat adni nekik a könyvtár működtetéséhez. A folyamat tavaly teljesedett ki - szögezte le Bognár Csilla.
- A kistelepüléseink könyvtárosainak (akikkel kapcsolatban az állandóságra törekszünk, s ezt kérjük a polgármesterektől is) rendszeresen szakmai továbbképzéseket tartunk - folytatta Bognár Csilla. - Arra is próbáljuk őket rávezetni, hogyan szervezzenek olyan programokat a könyvtárukban, melyekkel újabb olvasókat csábíthatnak be.


Pilisborosjenő - halad az ÁSZ-vizsgálatFEL

Az előre meghatározott ütemezés szerint folytatódik Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár és fenntartójának, Pilisborosjenő Önkormányzatának belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének, valamint pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése.
Az ellenőrzés aktuális fázisában az elvégzett számvevői munka eredményeképp az ellenőrzésben részt vevő számvevők elkészítették a számvevői munkaanyagokat. A számvevői munkaanyagokat az ellenőrzésvezető használja fel az ellenőrzés jelentéstervezetének összeállítása során.
Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően 2018. január 2-án kezdődött el a nyilvános könyvtári ellátás működésének ellenőrzések keretén belül, a Reichel József Könyvtár és Művelődési Ház ellenőrzése, fókuszálva annak pénzügyi és vagyongazdálkodására, a kezelt vagyon nyilvántartására és megőrzésére, a belső kontrollrendszer kialakítására, működtetésére, valamint az intézményfenntartói feladatok ellátására.


Rekonstrukciója alatt is működik a komlói gyerekkönyvtárFEL

Teljes felújításon esik át a komlói gyermekkönyvtár. A 32 millió forintos, európai uniós finanszírozású beruházás végére a gyerekek kedvence, a Komlosaurus is "beköltözik" a könyvtárba.
Szinte csak a falak és a könyvek maradnak a régiek a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény gyermekkönyvtárának hamarosan kezdődő teljes felújításának a végére. A két éve átadott Dínóbirodalom játszóház után egy újabb épületrész újul meg. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) nyert, nagyjából 32 millió forintos támogatásból megvalósuló munkálatok a városközponti épület alsó szintjét érintik. Kicserélik a burkolatokat, vezetékeket, kapcsolókat, új bútorokkal rendezik be a helyiségeket, korszerű riasztóberendezést és légkondicionálót szerelnek be. Bővül a könyvtár technikai felszereltsége: korszerű számítógépeket és okostáblát használhatnak majd a gyerekek. Ráadásul a gyermekkönyvtár akadálymentesítését is tartalmazza a projekt.
A munka március elején indul, a teljes befejezés év végére várható. A tényleges építés ennél jóval rövidebb ideig tart majd, így a könyvtárhasználóknak csak alkalmi kellemetlenségekre kell felkészülni. A projekt idején ugyanis mind a felnőtt, mind a gyermekkönyvtár a megszokott rend szerint tart nyitva. Utóbbi egy ideiglenes helyiségbe települ át, ahol szűkösebb körülmények között, de minden szolgáltatás elérhető marad. Mindössze a költözés idejére, február 12-től kezdődően maximum két hétre zárnak be, de utána újra várják az olvasókat.


Ne üss vissza, hanem építs, digitális zaklatás esetén is - kiállítás az OPKM-benFEL

Internetes zaklatás - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum - 2018 február 2018. február 16-án az Igazságügyi Módszertani Irányításáért Felelős Helyettes Államtitkárság Igazságügyi Projekttámogatási és Rendszerszervezési Főosztály Áldozatsegítő Központja a "Digitális zaklatás és resztoratív sérelemkezelés" témakörében szervezett pedagógus szakmai tájékoztató napot, melynek az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum adott otthont. A konferenciához kapcsolódóan elkészült egy a könyvtár állományára épülő kamarakiállítás.
A kiállítás célja, hogy a könyvtárunkat látogató pedagógusok és szülők figyelmét felhívja a napjainkban eluralkodó internetes zaklatás problémájára, okaira, megelőzési lehetőségeire valamint a már áldozattá vált gyermekek traumáinak feldolgozási lehetőségeire.
A paravánokon és tárlókban bemutatják a téma legfontosabb magyar és külföldi szakirodalmát, valamint a gyermek- és ifjúsági különgyűjteményből olyan szépirodalmi műveit, amelyek a gyermekek és a fiatalok szemszögéből mutatják be az internetes zaklatás "kegyetlen" világát. További inf.: ld. az alábbi forráslinken. (Goda Beatrix)
A vonatkozó fotókat ld.: link .


Nézzünk bele egy holland város - Enschede - tervezett könyvtárába (videó)FEL

A 160 ezer lakosú Enschede 5500 négyzetméteresre tervezett könyvtára link a város Zenenegyedében épül fel, részben üres telekre. Az építész Aat Vos videóban link mutatta be a terveket.


Ismét Ramháb-királynő - 26-odszorra a megyei mesemondó találkozóFEL

Meseország immár 26. éve hívogatja a gyerekeket egy nagy megyei mesemondó találkozóra a kecskeméti Katona József Könyvtárba link . Több mint ezer alsós és felsős általános iskolás nevezett hónapokkal ezelőtt az első szint meghallgatásaira a megye 13 térségében, közülük szombat délelőtt a legjobb 27 mondhatta el meséjét Meseország királynője (Ramháb Mária könytárigazgató), királya (dr. Kriston Vízi József néprajzkutató) és a Bölcsek Bölcse (dr. Kríza Ildikó néprajzkutató) előtt.
- Ez egy nagy mesemondó találkozó, nem versenynek tekintjük, inkább bemutatkozási lehetőségnek - mondta kérdésünkre a mesemondó "udvarmestere", civilben a könytári Gyerekvilág vezetője, Koleszár Márta. A megye városai gyűjtik össze a helyi és a környékbeli kistelepülések mesemondóit, majd februárban a megyei találkozóra egy alsó- és egy felsőházi - vagyis egy-egy alsó és egy felső tagozatos - mesemondót delegál a megye 13 körzete.
A játék felépítése szerint ősszel, aki kiállja helyben az első próbákat, Meseországba költözhet, majd a második fordulóban eredményes mesemondók a kacsalábon forgó kastély lakó lesznek. A februári megyei - azaz a mai - forduló résztvevői pedig különböző udvari rangokban részesülnek teljesítményük alapján.
A találkozó célja elsősorban a bemutatkozási lehetőség, a tehetségkutatás és a hagyományőrzés, a népmesekincs bemutatása, az anyanyelvi kultúra fejlesztése.

Régebbi hírforrás(ok): A meghívott gyerekek láthatták ismét Ramháb-királynőt link Meseország királya és királynéja a Sárkányos Gyerekkönyvtárban -- vaskakas-lövéstől lakomáig link

Minden a japán animékről szólt a szolnoki könyvtár új rendezvényén - SzolnoConFEL

A japán animációsfilm-rajongók nagy örömére Szolnokon is megrendezték az első anime-találkozót. A nem mindennapi eseménynek a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár adott otthont. A számos érdekes és izgalmas program között pedig mindenki talált kedvére valót.
Czakóné Gacov Katalin intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a találkozó teljes mértékben a fiatalok kezdeményezésére valósult meg. A könyvtár 'csak' anyagi támogatást és helyet biztosított a rendezvénynek, valamint a vendégek meghívásában segített.
... Ezután kezdték el a fiatalok szervezni a találkozót, mely a budapesti MondoCon mintájára a SzolnoCon nevet kapta. A rendezvényt animekörünk vezetője, Nagy Rita álmodta meg, és mindent meg is tett azért, hogy mindez jól sikerüljön.


Megújult a maroslelei könyvtár - Lázár Jánossal és püspöki áldássalFEL

Szebb, modernebb, tágasabb: megújult a maroslelei könyvtár. 40 millió forintot költöttek a maroslelei könyvtárra link - pénteken adták át. Szebb, modernebb, tágasabb lett.
Óriási a különbség a régi és az új maroslelei könyvtár között - ez volt az első mondata szinte mindenkinek, miután tegnap belépett az épületbe. A falu különböző pályázati forrásból, no meg saját erőből nagyjából 40 milliót költött rá - tudtuk meg Martonosi György polgármestertől. Az energetikai korszerűsítés során külső hőszigetelést és új fűtési rendszert kapott, napelemeket szereltek rá, rendbe hozták az elektromos hálózatot, a vizesblokkot és a tetőt, még a parkettát is újracsiszolták. Új bútorokat ugyancsak vásároltak.
A megújult könyvtárat Kiss-Rigó László megyés püspök áldotta meg, beszédet mondott a Somogyi-könyvtár osztályvezetője, Genczinger Ildikó, valamint a falu első embere és Lázár János honatya-miniszter is. Utóbbi többek között arról beszélt, fontos, hogy a kistelepüléseken élő fiatalok számára is elérhető legyen az egészséges életmód és a versenyképes tudás - ezért építenek vagy újítanak fel a térségben sok helyütt sportlétesítményeket, könyvtárakat, iskolákat.
Praktikus

Milyen listákat fogsz közzétenni könyvtárad - vagy a szakmai szervezet - Fb-oldalán?FEL

A Facebook hírfolyamába nem csak a jól megszokott bejegyzésfajtákat tehetjük közzé, hanem listákat is készíthetünk.
Az új funkciónak köszönhetően mostantól nemcsak szöveges posztokat, képeket, videókat és a többi, eddig megszokott bejegyzéseket tehetjük ki a hírfolyamba, hanem listákat is készíthetünk. A használatával az újévi fogadalmunkról, a bakancslistánkról, vagy épp a napi/heti tervünkről is készíthetünk egy listát, amit az ismerőseinkkel megosztva kérhetjük őket, hogy véleményezzék, vagy tegyenek javaslatot, hogy mivel egészítenék ki azt.


Szeretnél színt adni fekete-fehér fotóidnak?FEL

Ehhez elektronikus fényképeket kell feltölteni a link oldalra, ahol a rendszer, mesterséges intelligenciát alkalmazva (korábbi képek sokaságának adatain szerzett mintákat felhasználva) színeket ad (a fekete árnyalatai mellé) a képhez. Az így kapott fotó le is tölthető.


Képes tippek könyvtár-berendezésre, könyvtári kitűzőkre és sok másra - Pinterest könyvtárosoknak 2.FEL

Múlt heti lapszámunkban a Pinterestről és annak szakmai információforrás-funkciójáról írtunk. Most tájékoztatási forrásként és pr-eszközként szólunk róla:
Az oldal a képalapú tájékoztatás hasznos eszköze lehet. Amennyiben egy olvasó kifejezetten egy vagy egy témához tartozó több képet keres. Esetleg valamilyen képhez hasonló tartalmakat szeretne megtalálni.
Példák hasznos tájékoztatást segítő gyűjteményekre:
Library of Congress saját fiókja, több mint 60 gyűjteménnyel, például régi receptes könyvek, amerikai elnökök, történelmi események illusztrációi link
Infographics Archive: különböző témák szerint rendezett infografikák, pl. közösségi média adatok, egészségügy, közgazdaság, sport link
I love Biology: betegségek, testrészek, egészséges táplálkozás, kémiai és matematikai összegyűjtött anyagok link
Art History Kids: 84 művészeti gyűjtemény elsősorban gyerekek művészeti nevelése céljából, pl. művészek válogatott képei, művészeti projektek gyerekekkel, művészeti stílusokhoz tartozó képek link
All new cars: autótípusok képei és tippek a vezetéshez link
Példák könyvtári pr-re:
Saját képgaléria készítése és egyszerű közzététele: link (Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában készült kézműveskedések (bébillér = ezermester))
Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményei link
Könyvtári események dokumentálása link
Digitális gyűjtemény tárolása link
Kisszínes

Bezár a szegények WikipediájaFEL

Váratlanul bejelentették, hogy bezár a hat éve üzemelő Wikipedia Zero, amely a világ 72 országában 800 millió embernek tette elérhetővé az online enciklopédiát. A felhasználóknak a mobiltelefonjukon nem kellett megfizetniük az adatforgalmi költséget.
A Wikimedia Foundation most új módszereket keres az enciklopédiában meglévő tudás megosztásához, de erről egyelőre nem árultak el részleteket. Azt nem titkolja az alapítvány, hogy a probléma része a Wikipedia nevének viszonylagos ismeretlensége a megcélzott piacokon, a fejlődő országok nagy részében, például Mexikóban, Indiában és Nigériában rengetegen nem is hallottak róluk.
Bizonyos országokban pedig kihasználták a Wikipedia Zero ingyenességét, és szerzői jogot sértő anyagokra mutató linkeket rejtettek el az enciklopédia bejegyzéseiben.

Hírforrás: Index
2018. február 21.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu