Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/6., febr. 7.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Számvevőszéki vizsgálat - milyen is az?
A menő könyvtári arculat és logó - 3. Fókusz: könyv, vagy újítsunk?
A könyvtárosok vagy levéltárosok - nem a sztrájk lehet a fő megoldás
A könyvtárosok a 'kódolásra készen' támogatásból egymást is tanítják (olvasóink szavazatára)
Szoptatás a könyvtárban - TTT-ben a középső?
Megkérdeztük: Legyen-e közös katalógusa a könyvtárnak és a könyvesboltnak?
Könyvtári-bolti katalógus? - Előbb legyünk hatékonyak
Diákok értékelik az iskolai könyvtárost is - több fronton
Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 3.
A beiratkozottak kétharmada nő - 6 éves korban kapcsolnak rá a lányok
A kritikus / kritikai olvasás területei 19. Morális pánik (ismét): kínálati és keresleti oldal
Fizetési meghagyással az olvasói tartozással szemben
Könyvtárosként vált a település értékteremtő krónikásává
Már több tízezer oldalt digitalizáltak a Kájoni-könyvtárban
Digitális Jólét - Várpalotán kezdik
Helytörténeti témahét, vetélkedő, kézműves, informatikai, valamint könyvkötészeti foglalkozások lesznek Pápán
Felavatták a hang- és videotárat a Verseghy-könyvtárban
Több könyv a kézben, de kevesebb a sokat olvasó
Nem lesz szükség se kölcsönzőpultra, se kölcsönző könyvtárosra - van IoT
Tolnai olvasmányok - szöveg alapú marad-e egyáltalán az információáramlás?
Olvasni jó, bárhol a világon - Mozgó könyvtár Nigériában
Ismét kimaxolták a farsangot Kapocsváron
Könyvtár az Értéktárban, Nyíregyházán

Analógiák

A jó munkaerő képességei (a Google felmérése) - kinek vannak szakmánkban ilyen képességei?
Csak a szépe emlékezzünk? - Kényszerhírkezelés
Hátrányos helyzetűek, és még az élet is drágább számukra - többszörösen korlátozott hozzáférés

Praktikus

Begépelés nélkül oldja meg legbonyolultabb matekpéldákat is: Photomath

Kisszínes

Nem is olyan veszélyesek az európai álhíroldalak?
Turisták által készített fotók segítenek a tönkretett régészeti emlékek rekonstruálásában

Információforrások

Konferenciára készülve - tudástermelés előtte, alatta és utána. Hogyan is?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Számvevőszéki vizsgálat - milyen is az?FEL

Úgy értesültünk az ÁSZ utóbbi gyakorlatáról, hogy az ellenőrzés alá vontakat megkeresi, és számos dokumentum elektronikus feltöltését kéri tőlük. Ez több alkalommal, a részletek tisztázása céljából megismétlődhet, és bizonyos idő múltán a hatóság már csak a szabálytalannak talált ügyekben vizsgálódik.
Az ÁSZ ellenőrzésének sajátossága, hogy számukra a törvény feljelentési kötelezettséget ír elő, tehát szabálytalanság alapos gyanúja esetén, annak típusától függően feljelentést tesz a NAV, a Közbeszerzési Döntőbizottság, az Ügyészség, vagy más hatóság felé. A feljelentést általában a szervezet, illetve annak felelős vezetője ellen teszi meg.
Más meg nem erősített forrás szerint az ellenőrzés a könyvtáraknak típusonként 10%-át - városi, megyei, országos stb. - érinti. - A témára további adatok birtokában még visszatérünk. (KIT-összeállítás)
- Az ellenőrzést végző számvevők az Állami Számvevőszék elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján, az előre meghatározott ütemezésnek megfelelően [ld. még: link ] megkezdték a szakmai munkaanyagok készítését a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház ellenőrzésével kapcsolatban.
A könyvtárak felbecsülhetetlen nemzeti értéket képviselve az egyetemes kultúrához kapcsolódó gyűjteményeket őrizve járulnak hozzá a könyvtári és információs szolgáltatás stratégiai jelentőségű állami feladat ellátásához.
Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervében foglaltaknak megfelelően folyamatban van a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház ellenőrzése.
A könyvtár 1986 óta működik a történelmi Esterházy kastély főépületében. Gyűjteményének nagysága közel 130 ezer dokumentum, mely könyveket, kiadványokat, leveleket, filmeket és egyéb anyagokat tartalmaz. A gyűjtemény összértéke közel 50 millió forint. (Állami Számvevőszék)


A menő könyvtári arculat és logó - 3. Fókusz: könyv, vagy újítsunk? FEL

A legtöbb könyvtár logójában a könyv jól felismerhető motívumát látjuk, ami a könyv-könyvtár nem túl eredeti (mondhatni: sablonos) sztereotípiát erősíti, ellent mondva a könyvtárral szembeni mai - és pláne jövőbeni - elvárásokkal. A könyvtár fő célja, a használók szolgálata, a közösségépítés azonban ritkán jelenik meg az arculatokban. Nagyobb esély van a vágyott figyelem megragadására a hagyományos sablonok lecserélésével, inspiratív megújításával.

1. KÖNYV - Leggyakoribb, hogy a könyv valamilyen szintű stilizált motívumát jelenítik meg, pl. Országos Széchényi Könyvtár link , Bibliotheque nationale de France link .
2. E-KÖNYV - Ahol igyekeznek utalni a számítógéppel elérhető dokumentumokra, vizuálisan pl. a könyv-motívum elpixelesedik link , vagy éppen elektromos csatlakozót kap.
3. FA-MOTÍVUM - A többször előforduló tudásfája- vagy életfa-motívum link vagy az
4. OLVASÁS - képe, pláne a tudás képviselőjével link vagy link vagy link ; bár elég egyértelmű, mégsem teljesen funkció- vagy használóorientált.
5. ÉPÜLET - Olyan is előfordul, hogy a könyvtár közösségen belül ismertebb épületére (vagy éppen az előtte álló szoborra) utalnak, pl. New York Public Library link , Patten Free Library link Bibliotheque Centre Pompidou link .
6. KÖNYVTÁRNÉV - A könyvtár neve is lehet a kreatív alkotás tárgya, pl. British Library link Bibliothek Uznach link Bibliotheque de La Chapelle sur Erdre link . A rövidítés formájában új jelentést hordozó könyvtárnév is adhat ötletet: link .
7. INSPIRÁCIÓ - Mások tágabb asszociációt követnek, és a könyvtől szinte teljesen független, információra, vagy vidámságra ld.: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár link , Amszterdam közkönyvtára link kreativitásra utaló asszociációkat igyekszenek kelteni: transzcendencia + könyv link , leszűrt tudás link .
8. KÖZÖSSÉG - Nehéz nem sablonosan ábrázolni a közösségépítést, de vannak kísérletek kapcsolatteremtésre link (Oslo közkönyvtára), link vagy link , és színes közösségre link .
9. ÚJ ASSZOCIÁCIÓ - Lehet imázselem a gólyaláb, egy ruhadarab (póló) is; Halis István Városi Könyvtár link . Hátrányuk, hogy hosszas bevezetést igényel, és az adott közösségen kívül kevéssé asszociatív.
10. CÉLCSOPORT, GYŰJTŐKŐR - Ha a gyerekkönyvtár önállóan épít arculatot, vagy szakkönyvtár az adott szakmát tekinti célcsoportjának, adott a gyerekekkel, vagy az adott szakterülettel kapcsolatba hozható eszközök, értékek vizuális alkalmazása link .
11. FENNTARTÓI ÉS HELYI IMÁZS - Szintén logikus, bár egyszerű lépés, ha a tagszervezetként működő könyvtár a felettes szervezet arculati elemeit (pl. a település címere) felhasználva link , vagy helyi jellegzetesség imázsát felhasználva link jelenik meg.
12. WEBCÍMMEL - Ritkán előfordul, hogy az arculat szerves része a könyvtár webcíme is: Ady Endre Könyvtár, Hatvan link .

A jó logó a befogadóban inspiráló asszociációt teremt, általában többféle motívum ötvözésével (pl. olvasás + inspiráció, fenntartó + vidámság, gyűjtőkör + név stb.), mely vágyat ébreszt - esetükben - a könyvtári szolgáltatás igénybe vételére. (MG, okl. pr-szakember)


A könyvtárosok vagy levéltárosok - nem a sztrájk lehet a fő megoldásFEL

Egyetemet végezni, utána pár évig kutatni és PhD-t írni, majd az egyetemi doktori végzettség birtokában a nemzeti levéltárban, a nemzeti múzeumban vagy a nemzeti könyvtárban keresni állást - ezt csak a nagyon elhivatottak vagy a havi keresetre rá nem szorulók engedhetik meg maguknak.
... a felsőoktatási és a kutatási szféra is ki tudta húzni magát a közalkalmazotti bértábla hatálya alól, igaz, egy tanársegéd bruttó 221 ezer, vagy egy adjunktus 277 ezer forintos fizetése még így is messze elmarad nemcsak az Aldi-pénztárosok, de még a költségvetési szféra átlagfizetésétől is. Hogy e szakmák dolgozói magasabb fizetést kapnak például a közgyűjteményi dolgozóknál, az annak is köszönhető, hogy aránylag jó az érdekérvényesítő képességük. A felsőoktatási és az akadémiai közeg mindig is "közelebb volt a tűzhöz", a tanár- vagy egészségügyi sztrájktól pedig minden kormány tart, míg a könyvtárosok vagy levéltárosok sztrájkja enyhén szólva sem ütné át az ingerküszöböt. Így marad a petíciózás: hétfőn például egy húszméteres tekercsen adta át a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a béremelés ügyében gyűjtött aláírásokat az erőforrás-minisztérium kulturális államtitkárságának.


A könyvtárosok a 'kódolásra készen' támogatásból egymást is tanítják (olvasóink szavazatára)FEL

Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete tavaly októberben hirdette meg az 500 ezer dollár értékű "Kódolásra készen" támogatást a Google-lel közösen. A cél az informatika és algoritmikus gondolkodás fejlesztése az iskolások körében. Az elmúlt három hónapban 28 kis és nagy iskolai és közkönyvtár indította a programot a gyerekek számára. Az egyeztetések és felmérések során összeállt az eszközkészlet a kódolóprogramhoz, amelyből mindenki választhat majd elemet a maga speciális közösségéhez. A bétaverzió áprilisban a Könyvtároshétre jelenik meg.
Van könyvtár, amely alkalmazást fejleszt támogatásból, mások kész verziót használnak. Például Belmár általános iskolájában kódoló klub indult. Eredetileg egy héten egy lett volna, de olyan sikeres volt, hogy három külön klub is indult. Ha a könyvtáros tudta volna, akkor nem egy éves tantervet rak össze, hanem több rövidebb kurzust. Az iskola a támogatáson felül is szerzett be számítógépeket. A könyvtáros célja túlterjed az eszközökön, inkább egy mentorprogramot szeretne kialakítani. Februártól a 4-8. osztályosok workshopot tartanak a kisebbeknek. A munkaerő kapacitása az egyik legnagyobb gond. A kódoló klubok elindításához a hiányon mentorok bevonásával segítenek.
A heti webináriumokon a könyvtárosok is tanulnak egymástól. A megbeszélések során kiderültek: kis falusi könyvtár is tud segíteni a nagy városi intézménynek, hogyan helyettesíthetők egyes eszközök, illetve hogyan adaptálhatók más térben. Fontos a projektcélokról is beszélni: szüksége-e akár 75 gyereket elérni, vagy teljesíthető a cél, ha csak 12 tinédzser jelentkező akad? (ref.: Habók Lilla)


Szoptatás a könyvtárban - TTT-ben a középső?FEL

Nagy érdeklődést váltott ki múlt heti anyagunk: az újkígyósi könyvtárban piktogrammal is hirdetik: szoptatóbarát hely link . A Facebook-csevejben link elhangzott: sokan támogatják magát a lehetőséget, ugyanakkor ennek nincsen kimondott, explicit kommunikációja - mint Újkígyóson. Jó, hogy vannak könyvtárak, ahol pelenkázásra is van helyiség, felszerelés - bár ezt sem kommunikálják kellően.
A használóknak ugyanakkor biztonságot jelent az egyértelmű kommunikáció: piktogram esetén nincs kellemetlen kérdezősködés, a rutinok begyakorlottak könyvtári oldalról is. Mi lehet az oka annak, hogy riadozunk az egyértelmű (támogató) kommunikációtól? Akár a közkönyvtári charta esetében is link , azaz tesszük a tiltott-tűrt-támogatott kategóriában a támogatottba?
Legegyértelműbb lenne: (köz)könyvtár = szoptatóbarát hely - nem utolsó sorban a bababarát könyvtár és a gyerekkori könyvtári szocializáció előkészítéseként.

Régebbi hírforrás(ok): Miért nem garantáljuk használóink jogait - szavakkal is? link

Megkérdeztük: Legyen-e közös katalógusa a könyvtárnak és a könyvesboltnak?FEL

A kapott, nem reprezentatív válaszok megoszlása:
7 - Igen, a könyvtárak vehetnek át a bolt használóiból
36 - Igen, a nagyobb kínálat mindkét fél forgalmának kedvezhet
3 - Nem, a könyvesboltok csökkenthetik a könyvtárak forgalmát
13 - Nem, technikailag / üzletileg kivitelezhetetlen.
A válaszadók közel kétharmada szerint hasznos lenne az együttműködés. 20% körül vannak, akik szerint technikailag vagy üzletileg nem lenne kivitelezhető. Ami a mai külső (technikai) környezetben gyakorlatilag belső akarathiányt jelent. Ezek a válaszok hajszálra megegyeznek a 2013-ban ugyanezen kérdésre adott válaszokra. A vonatkozó diagramot ld.: link .
- Használói oldalról persze hasznos lenne, ha egy felületen dönthetne, hogy egy kívánt dokumentumot örökbe, ideiglenesen, használtan, vagy e-formátumban kívánna. (MG)
- Gál Andorné kommentárja: Alternatív megoldás lehet könyvtárak és könyvesboltok között. Erre lehetne kidolgozni olyan modult, mely kapcsolódhat az integrált könyvtári rendszerekhez, abszolút innovatív megoldásként.


Könyvtári-bolti katalógus? - Előbb legyünk hatékonyakFEL

Borkuti László kommentárja múlt heti kérdésünkhöz: Legyen-e közös katalógusa a könyvtárnak és a könyvesboltnak?
- Helyénvaló a témában mélázni, de objektív okok miatt sem időszerű! A szubjektív körülményekről nem is beszélve. 36 évi könyvkiadói és könyvkereskedelmi, valamint pár év könyvtárigazgatói tapasztalattal úgy látom: oly nagy az enerváltság, céltudatlanság szakmai területen, hogy a felek számára a kölcsönösen kedvező együttműködéshez minimum paradigmaváltásra kellene kényszeríteni (a könyvtárakat, illetve azok fenntartóit, szóval) a magyar államot.
Nem a közös katalógus hiánya miatt lesz "kihalóféle" a könyvtárhasználó, hanem a mögötte meghúzódó szakmai érdektelenség, személyes motiválatlanság problémája miatt. Ma a beszerzések egyirányúsága, (a KELLO, mint kötelezően választható beszerezési csatorna) is gátja annak, hogy a katalógusötlet e tekintetben értékelhető legyen.
A Líra és a Libri adatbázisaiból és telefonon tájékozódva sem tudok tovább lépni, hogy KELLO-n keresztül beszerezhető-e egy könyv, vagy sem. Így aztán az olvasóink csak abban biztosak: nem érdemes a könyvtárba menni egy agyonreklámozott könyvért. A kurrens könyvek beszerzése ráadásul elsősorban fedezetfüggő, másodsorban csak hónap múlva derül ki, a kiadó szállított-e értékesíthető példányokat a KELLO-nak, vagy sem.
Évekkel ezelőtt érdeklődéssel figyeltem az link vállalkozást, magam is úgy gondoltam, (akkor még vállalkozóként) meghonosítom városomban az ötletet, és szerződött részese leszek annak a hálózatnak. Ám kivárva megtapasztaltam, hogy még Budapesten sincs olyan fizetőképes kereslet, hogy egy újdonságközpontú könyvkölcsönző fejlődni tudjon piaci alapon.
Szóval miért is a közös katalógus?
Ettől nagyobb problémának tartom a jelenlegi könyvtári marketing tevékenység gügyeségét, a könyvtárak online tevékenységének szakszerűtlenségét, még olyan szinten is, hogy, azt tudatosítsuk: "a könyvtár egy olyan hely, ahol remek olvasnivalót talál az ember, csekély beiratkozási díj fejében."

Hírforrás: Borkuti László
2018. február 07.

Diákok értékelik az iskolai könyvtárost is - több frontonFEL

Múlt héten megjelent anyagunkhoz - Egy vépi tanárnő merész húzással állt elő. Vajon lesznek-e (iskolai) könyvtáros követői? link - írt kommentárt Szakmári Klára:
- Iskolánkban még az életpályamodell bevezetése előtt - pont "minőségbiztosítási" szempontból standard, anonim e-kérdőíven értékelték a diákok tanáraikat, így engem is, mint könyvtárost és magyartanárt. Igaz, a könyvtári szempontok kevésbé érvényesültek, de nagyon tanulságos volt. Jól látták az erősségeket és gyengeségeket. Jó volt tőlük visszajelzést és bátorítást kapni. Emellett a DÖK-alapította Arany-tollat is meg lehetett kapni a diákok javaslata alapján. A legtöbb szavazatért járt az Év tanára- Arany-toll díjasa cím (sajnos, mióta új igazgató van, ezek a dolgok megszűntek... neki nem fontos, sőt.)
- Magam is szoktam visszajelzést kérni a könyvtárinformatika órák után, és régebben magyartanárként is - szöveges értékelést: Mivel voltál elégedett? Mi volt hasznos számodra? Miről nem hallottál még? Mit fogsz hasznosítani a tanultakból? Mit csináljak másképp? Miről legyen még szó? Mit szeretnél a könyvtárban: dokumentum, program, szolgáltatások terén. Emailben, dobozba dobott papíron és szóban is. Ha közvetlenül elmondják, akkor rögtön vissza tudok kérdezni, tudok pontosítani és jobban kiderül, hogy miért volt neki problémás valami. Igaz, ez nem túl egzakt, de mégis valami visszacsatolás.
- A pedagógus életpálya-modellhez is kapcsolódik a diákok értékelése: pl. a belső értékelés során, ami 7 évente mindenkit elér. Itt is egy standard kérdőívet tölthetnek ki a diákok - ha év elején a DÖK írásban kéri! - az őket tanító, éppen soros tanárokról. Eredményét jegyzőkönyvezni kell, és ezt is jó felhasználnia a pedagógusnak saját fejlesztési tervéhez. Az összesített diák / szülő / kolléga értékelésébe a tanfelügyelő, és pedagógus-minősítés esetén a minősítő bizottság két tagja is belenézhet - elvileg minden közoktatási intézményben.

Hírforrás: Szakmári Klára
2018. február 07.

Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 3.FEL

Sorozatunkat - link és link - folytatva:
Laki Judit igazgató, szervező, mentor: A BRTK átlagosan heti két gyerekfoglalkozást tart. Ebből a Máltai Szeretetszolgálattól érkezett fogyatékos fiatalokat egyedül viszem. A küldőktől kértem, hogy max. 10 fővel és egy kísérővel jöjjenek; így lehet dolgozni, és akár még fejlődést is elérni. Így alakult ki szoros kapcsolat. A kis "kézműves" tárgyakat, dolgokat döntően papírból készítjük, de néha előfordul a filc, vagy a nagyobb szemű gyöngy. Varrás kedvelt körükben, vannak, akik rendszeresen készítenek gobelint. Más eljárásoktól elzárkóznak, ilyen a festés, vagy a nemezelés. Viszolygás, félelem volt bennük, amikor próbálkoztunk ezekkel. A mintadarab elkészítéséhez szabadon választhatnak színeket. Nem mindenkinek megy a sablonok körberajzolása; ilyenkor jön az egyezkedés: "Jó, körberajzolom. De, Te vágod ki.".
Van köztük rendkívül precíz, de lassabban dolgozó. Mások inkább alkudoznak, segítséget kérnek. A ragasztást egyedül végzik. A díszítés fantáziájukra van bízva. Mindegyikük igényli, hogy valamilyen munkafázisban együtt dolgozzon velem. Ez a bizalom, az elfogadás jele.
Az elrakodáskor a legapróbb fecnit is összeszedik, és rendszerezve - nagyságok szerint - kerülnek a szemetesbe.

Hírforrás: KIT-információ
2018. február 07.

A beiratkozottak kétharmada nő - 6 éves korban kapcsolnak rá a lányokFEL

- hangzott el a Mérföldkőhöz érkeztünk (Az én könyvtáram projekt) kerekasztal-beszélgetésén.
Számos könyvtár van, amely időről időre lekéri saját integrált könyvtári rendszeréből azokat az adatokat, amelyekkel a szolgáltatásfejlesztést tudatosabban végezheti. Az országos reprezentatív vizsgálat adatai mellett terítékre kerültek a Szikla városi könyvtárainak adatai is. Innen tudható, hogy kétszer annyi nő jár könyvtárba, mint férfi (67-33%). A kölcsönzések aránya pedig még a beiratkozási aránynál is nagyobb különbséget mutat a nők javára: 70%-30%.
Mint a kerekasztal beszélgetésen elhangzott, 6 éves korig még fele-fele arányban vannak jelen a lányok és a fiúk a könyvtárban. Az általános iskolásoknál már jelentkezik az eltolódás: náluk már 60-40%-os az arány a lányok javára, ami a középiskolásoknál (a 14-18 év közöttieknél) már a teljes népességre jellemző arányt mutatja: azaz 70-30%.


A kritikus / kritikai olvasás területei 19. Morális pánik (ismét): kínálati és keresleti oldalFEL

A tudatos félelemkeltés eszköze a morális pánikkeltés, melynek lényege az, hogy olyan félelem és hisztéria jöjjön létre, hogy [adott esetben - szerk.] a kormány mint az ország védelmezője tudjon fellépni. A morális pánik egyébként nem eredendően rossz, vannak olyan morális pánikok, amelyek hasznosak is tudnak lenni. Például nem baj, ha az emberek felizgulnak a klímaváltozással vagy a dohányzás ártalmaival kapcsolatban, és kialakul egy morális pánik. Ami viszont itthon zajlik, nem ezekhez hasonlítható. Amit Őcsényben vagy éppen Kömlőn láttunk, annak egyetlen célja a kormány hatalmon tartása. Ha megnézi a helyiek nyilatkozatait, világosan elmondják, hogy ők ezt a tévéből, a kormánysajtóból tudják, nem maguk találták ki, hanem nekik mondták, hogy ezektől az emberektől félni kell. A morális pániknak - és ezt nagyon fontos látni - van egy keresleti oldala is.
- A pánik egy olyan izgalmi állapot, amely közösséget teremt.
- Ma az országban a gyűlölet az embereket a közös ellenséggel szemben összeköti,
- van közös téma, egyetértés, pozitív megerősítés. A szomszéddal arról lehet beszélni, hogy milyen gonoszak a migránsok, és lehet bólogatni.
- Az őcsényi kisnyugdíjas ugyanazt papolja, mint a miniszter, a gyűlölködésben egyenlőkké válnak.
- A hisztéria morális világosságot is teremt: tudjuk, ki a jó, ki a rossz, és a menekültek szidalmazásával saját erkölcsi magasabbrendűségünket nyilvánítjuk ki.
- A morális pánik az embereknek értelmet, célt ad, átmenetileg lehetővé teszi, hogy elfelejtsék igazi gondjaikat, bajaikat.
Az emberekre erőszakosan tukmált félelem ezért működik ideig-óráig. ... Amikor egy morális pánik véget ér, a résztvevők legnagyobb része őszintén úgy emlékezik, hogy ő már korábban látta és tudta, hogy ez egy őrület volt, és csak annyira vett benne részt, amennyire feltétlenül szükséges volt, vagy még annyira sem.


Fizetési meghagyással az olvasói tartozással szembenFEL

Könnyen lehet, hogy a megbírságoltat utoljára látjuk használóink között, de... (MG)
- A fizetési meghagyás egy olyan határozat, ami pénzbeli marasztalást tartalmaz. Amikor jogerőre emelkedik, ugyanolyan hatályú, mint egy jogerős bírósági ítélet, és ez alapján végrehajtást lehet kezdeményezni. A tapasztalatok szerint már a fizetési meghagyás kézhezvétele is növeli az adósok fizetési hajlandóságát. Ráadásul a tévhitekkel ellentétben a fizetési meghagyás kezdeményezéséhez nincs szükség a ki nem fizetett számlák, szerződések vagy más bizonyítékok csatolására sem - csupán közjegyzőhöz kell fordulni.
Ettől az évtől növekedhet azok száma, akik bírói határozat nélkül fognak hozzájutni jogos követelésükhöz. Ezzel még egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a követelések visszaszerzése. Legalábbis a kisebb összegek esetén, mivel egyúttal jelentősen, 400 millióról 30 millió forintra csökkent az az összeghatár, amelynél nagyobb pénzkövetelést csak bírósági úton lehet érvényesíteni. A fizetési meghagyásos eljárás pedig csak abban az esetben indítható el, ha nekünk és az adósunknak is van magyarországi kézbesítési címe, azaz belföldi lakó-, vagy tartózkodási hellyel, illetve jogi személyek esetén székhellyel vagy képviselettel rendelkezünk.
Az évi közel félmillió fizetési meghagyásos eljárás elenyésző százalékát kezdeményezik magánszemélyek, holott a kis összegű - hárommillió forint alatti - tartozások esetén a fizetési meghagyás az egyetlen, a három- és harmincmillió közötti követelések esetében pedig a legegyszerűbb, leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldás.
További változás, hogy 2018-tól bővült az elektronikus ügyintézésre kötelezettek köre, így például már nem csak a cégek és a jogi képviselővel rendelkezők, hanem az egyéni vállalkozók is kizárólag csak elektronikus úton, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elektronikus rendszerén keresztül kezdeményezhetik és intézhetik a fizetési meghagyásos eljárást. Emellett arra is figyelni kell, hogy szigorodott a törvény abban a tekintetben, hogy e személyi kör kizárólag elektronikus úton mondhat ellent, amennyiben fizetési meghagyást kap. Ha nem így járnak el, a közjegyzőnek hiánypótlás nélkül vissza kell utasítania az ellentmondást.


Könyvtárosként vált a település értékteremtő krónikásáváFEL

Szívügyének tekinti a történelmi múlt feltárását és kulturális téren is folyamatosan kihívásokat keres. Kvassay Istvánné könyvtáros a helyi közélet fontos szereplője.
- Milyen eszközökkel segíti a település kulturális életét?
KI: A könyvtár link mindig is a közösségi élet egyik fontos színtere volt, és ahogy Villány fejlődött, úgy fejlődtünk mi is. Egyre nagyobb igény mutatkozott a működtetésére és arra, hogy minél több funkciót töltsön be. A programok, rendezvények is a kulturális életet gyarapították, melyek szervezésében mindig nagy örömmel vettem részt.
- Mit jelent az életében maga a könyvtár?
KI: Mindig is vonzódtam a humán területekhez. Amikor Szigetváron megüresedett egy könyvtárosi állás, akkor már tudtam, hogy ezt szeretném. Elvégeztem a megfelelő képzést és elkezdődött a közalkalmazotti pályafutásom. Amikor Villányba kerültem, megpályáztam a helyi könyvtárosi állást és azóta, most már harminc éve itt dolgozom. Az életemben a könyvtár, a közművelődés, a kultúra egy hobbi.
- Közben elmélyült a település történetében?
KI: Gyerekkoromban honismereti szakkörre jártam Mozsgón, és olyan tanárom volt, aki megerősítette az ehhez fűződő vonzalmamat később. Kerestem a lehetőséget, hogy mikor és hogyan tudnék foglalkozni ezzel a témakörrel. Régen már írtak egy villányi krónikát, de ez további fejlesztésre, aktualizálásra szorult. Könyvtárosként a helytörténeti gyűjtemény gondozását is fontos feladatomnak tartom, ezért már harminc éve írom ezt a krónikát.


Már több tízezer oldalt digitalizáltak a Kájoni-könyvtárbanFEL

Az alispán lányának esküvője, a szépvízi szolgabíró eljegyzése, új tisztiorvos Csíkszeredában, fősorozások a vármegyében - az országos jelentőségű hírek mellett ezekről a helyi eseményekről is beszámoltak a Csíki Hírlap 1913. február 1-én megjelent számában link . Az újságot a csíkszeredai könyvtár digitalizáló tevékenységének köszönhetően néhány kattintás után bárki olvashatja. Profi szkennerrel folytatják a digitalizálást a könyvtárban.
"A digitalizáció által kiváltott változások, az új információs technológiák, információhordozók és közvetítők, a folyamatosan változó használói szokások és igények kihívásként jelentkeznek napjainkban a könyvtárakkal szemben is. Megfelelni a digitális korszak kihívásainak a könyvtárak hagyományos feladatainak átalakulásával is jár. Többek közt a kulturális örökség digitalizációjának és online közzétételének, széleskörű közvetítésének a mindennapi könyvtári tevékenység részévé kell válnia" - vallja Kelemen Katalin, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár (KJMK) link osztályvezetője, a dokumentációs könyvtár munkatársa. Közölte, a csíkszeredai könyvtár is fontos célkitűzésének tekinti, hogy minél teljesebb körben elérhetővé tegye a regionális és helyi, kulturális és természeti értékeket a virtuális térben.


Digitális Jólét - Várpalotán kezdikFEL

Az országban elsőként Várpalotán adta át a megújult Digitális jólét programpontot a városi könyvtárban Deutsch Tamás, a programért felelős miniszterelnöki biztos.
Laptopokat, tableteket és okostelefonokat is kapott a program keretében a Krúdy Gyula Városi Könyvtár, amelynek épületében Digitális jólét programpont működik a jövőben, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatóan, ahol Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára beszélt részletesen az országos programról. Elmondta, az ország 1500 pontján várhatók a digitalizációt célzó hasonló fejlesztések, összesen mintegy ötmilliárd forint értékben. A 2018-as esztendő végéig megvalósuló programban digitális eszközöket adnak át, növelik az internet sávszélességét, a wifit is kiépítik, korábbi tudástárak újulnak meg és szakértő segítséget nyújtó mentorokat képeznek. Az ő feladatuk az lesz, hogy a programpontok működtetése mellett segítsék az oda betérőket az internet használatának megismerésében, használatában.


Helytörténeti témahét, vetélkedő, kézműves, informatikai, valamint könyvkötészeti foglalkozások lesznek PápánFEL

A Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Jókai Mór Városi Könyvtár az EFOP 3.3.2-16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért elnevezésű pályázat keretében 30 millió forint támogatásban részesült. Az elnyert összegből 24,5 milliót a múzeum, 5,5-et a könyvtár használhat fel - tudtuk meg Nagy-L. István múzeumigazgatótól, a pályázat szakmai vezetőjétől a csütörtökön a múzeumi foglalkoztatóban tartott sajtótájékoztatón.
Politzerné Antal Mónika informatikus-könyvtáros megjegyezte, a könyvtár a pályázatban hat oktatási intézménnyel - egy óvodával, három általános iskolával, két középiskolával - működik közre, hét tanulási formát megvalósítva. Szerveznek például helytörténeti témahetet, zenetörténeti és mesevetélkedőt, kézműves, informatikai, valamint könyvkötészeti foglalkozásokat. Mindhez készül módszertani kiadvány, amit a tanulók is megkapnak.


Felavatták a hang- és videotárat a Verseghy-könyvtárbanFEL

Manapság ritkának számító ünnepségre kaptunk meghívót a napokban. A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár gyermek- könyvtárának, valamint a hang- és videotár avatására szólt a meghívás.
Mintegy 140 ezer forintot adományoztak a berendezéshez a szolnoki kft.-k, virágokat ajánlottak fel az új létesítmény díszítéséhez a város virágboltjai. Így a tegnap délutáni avatón már teljes pompájában várta az ünneplőket az új létesítmény, amelyet dr. Boros Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke adott át jelképesen a városnak, az olvasóknak, a zene barátainak.


Több könyv a kézben, de kevesebb a sokat olvasóFEL

Jelentős mértékben csökkent a nem olvasók aránya, míg tizenkét esztendeje a teljes lakosság 60 százaléka mondta azt, hogy egy könyvet sem olvas el egy évben, addig ez az arány mára 50 százalékra apadt - mondta lapunknak Gombos Péter olvasáskutató a 2017-es felmérés adatai kapcsán. Negatív tendencia viszont az, hogy a havi egy könyvet elolvasók aránya a 2005-ös felmérés 16 százalékához képest hét százalékra csökkent. A szakértő a 3 és 18 év közötti korosztályt érintő adatokról nyilatkozott.


Nem lesz szükség se kölcsönzőpultra, se kölcsönző könyvtárosra - van IoTFEL

Ahogyan a teljesen automatizált voltban, a könyvtárban is elég lesz, ha a kívánt dokumentummal az olvasó elhagyja a könyvtár területét, mert az IoT-rendszer automatikusan regisztrálja a kölcsönzés és visszahozatal tényét. (MG)
- Átadták az Invitech Solutions Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát. Az Internet of Things platformmal a társaság az IoT-értéklánc minden elemét képes egymaga biztosítani vállalatok, államigazgatási és önkormányzati intézmények számára.
Az alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú, vezeték nélküli LoRa-technológia segítségével a megbízók hatékonyan kapcsolódhatnak majd a kihelyezett IoT-szenzorokhoz.
Az IoT, azaz az Internet of Things, magyarul a Dolgok internete azt a rendszert jelöli, amelyben már nem csak az emberek, hanem a különféle szenzorok is tömegesen kapcsolódnak fel az internetre ipari vagy lakossági berendezésekből, hogy különféle feladatokat szolgáljanak. A nemzetközi LoRa-szövetség tagjaként a társaság missziójának tekinti a technológia elterjedését Budapesten, hamarosan pedig országszerte is.
A most átadott LoRa-rendszer egy LPWAN-alapú megoldás. Az LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) egy alacsony energiaigényű, vezeték nélküli technológiát jelent, amely nagy hatótávolságra (a területi adottságoktól függően akár 10-15 km távolságra) képes biztosítani az eszközök kommunikációját. Emiatt kiválóan alkalmazható a nagyobb kiterjedésű, mobil-lefedettség vagy vezetékes energiaellátás nélküli területeken elhelyezett adatgyűjtő szenzorok információinak továbbítására.


Tolnai olvasmányok - szöveg alapú marad-e egyáltalán az információáramlás?FEL

Egy község (Fadd), egy város (Tolna) és a megyeszékhely (Szekszárd) könyvtárvezetőjét kérdeztük a téma kapcsán.
- Link Judit tolnai link könyvtárvezető tapasztalata szerint a szépirodalom iránti kereslet meglehetősen visszaszorult. Ezen nem is lehet csodálkozni, mert a rendszerváltás előtt a lapkiadás és a könyvkiadás is irányított volt. Jókai még a hetvenes-nyolcvanas években is forradalmi írónak számított, mert a nála "forradalmibb" kortársak nem jutottak fórumhoz. Akkor 70-30 százalék volt a kikölcsönzött könyvek aránya, a szépirodalom javára. Mára ez megfordult, és a lazább romantikus műveket, krimit, sci-fit keresik főként a könyvtárlátogatók.
Ugyanakkor nem keresik a szótárakat, a lexikonokat, a barkács- és kertészeti könyveket, mert ami azokban található, az az interneten villámgyorsan megtalálható, elolvasható, letölthető.
- Bedekovityné Pál Magdolna is hasonlóan vélekedik, mint faddi link könyvtárvezető. Visszaszorult a szépirodalom iránti kereslet. A felnőttek a szórakoztató és a történelmi könyveket keresik, ideértve a helytörténetet is, a faddi monográfiát. Korábban tíz évig iskolakönyvtáros volt, ott azt látta, hogy a felsősök már "kinőttek" az olvasásból. Az alsósok még szorgalmasan kölcsönözték ki a mesekönyveket, a növényekkel, állatokkal kapcsolatos köteteket, s magasabb osztályba lépve ez véget ért. A kötelező olvasmányokból is csak szemelvényeket ragadtak ki, vagy átfutották a zanzásított változatot, vagy megnézték filmen.
- Liebhauser János a megyei könyvtár link igazgatója egy picit a jövőbe is tekint. Az olvasási szokások szerinte is alaposan átalakultak, előtérbe került a lektűrirodalom, miközben a határok elmosódtak. Nem könnyű elkülöníteni a szépirodalmat a szórakoztatótól, s esetenként egy míves krimitől sem. Hosszú távon pedig az lesz a kérdés - szakmai konferenciákon már tárgyalnak erről -, hogy szöveg alapú marad-e egyáltalán az információáramlás a jövőben, vagy felváltja valami más ábrázolás.


Olvasni jó, bárhol a világon - Mozgó könyvtár NigériábanFEL

Az AFP felvételén egy fiatal lány látható, amint elmélyülten olvas egy könyvet az I-Read mobil könyvtárban 2018. január 30-án. Az I-Read kezdeményezés Nigéria első mobil könyvtári szolgáltatása. A mobil könyvtár projektet 2013-ban indította el egy vállalkozó, akinek ma már 13 alkalmazottja van, négy autóval járják az országot. Iskolákat is meglátogatnak, ennek során önkéntesek olvasóműhelyeket tartanak, gyakran iskolán kívül a nyomornegyedekben.
A Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet által is meggyötört, Afrika legnépesebb országában nagy a szegénység, a várható élettartam ennek is következtében a férfiaknál 52 év, a nőknél 54 év. A csecsemőhalandóság is nagyon magas. Ami az oktatási rendszert illeti, a szomszédos országokéhoz képest viszonylag fejlett, és Nigériának Nobel-díjas írója is van: Wole Soyinka 1986-ban első afrikai íróként kapta meg az elismerést.


Ismét kimaxolták a farsangot KapocsváronFEL

Még hogy a könyvtár unalmas hely! Valószínűleg erről elfelejtették tájékoztatni a kaposvári könyvtár dolgozóit, akik idén is nagy meglepetéssel készültek a farsangra. Idén is jelmezben várják az olvasókat a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosai. Mottójuk: ami jól sikerült, az megismételhető! A könyvtárban így ma nem fehér köpenyes könyvtárosok várják az olvasókat [eddig sem - szerk.], hanem Jedi lovagok, bohócok, gésák és apácák, orvosok és maga a király! A vidám kaposvári könyvtárosokról legutóbb zseniális borítóképes akciójuk kapcsán írtunk.

Régebbi hírforrás(ok): Maskarás könyvtárosok Kaposváron (fotókkal) link

Könyvtár az Értéktárban, NyíregyházánFEL

Működésének ötödik évébe lépett a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság, amelynek feladata a megyeszékhely nemzeti értékeinek felkutatása, dokumentálása, rendszerezése és népszerűsítése. Tomasovszki Anitát először arról kérdeztük, hogyan egyeztethető össze a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vezetése az értéktár bizottság elnöki tisztségével.
- Az értéktár küldetése szervesen illeszkedik a könyvtár funkciójához: mindkettő gyűjti a helytörténeti vonatkozású dokumentumokat, értékeket. Kisebb településeken is jellemző, hogy az értéktár a helyi kulturális intézményekhez kapcsolódik.
- Ezeknek a rendezvényeknek gyakran ad otthont a könyvtár, ahol adott az infrastrukturális háttér, de talán még sikeresebbek azok az alkalmak, amikor a városlakók személyes élményeket szerezhetnek a nemzeti értékekről. Ilyen volt például az állatparki séta vagy tűzoltóság munkáját bemutató előadás, amikor a létra tetejéről szemlélhettük a várost - vélekedett az elnök-igazgató, s elárulta: felmerült az érdeklődőkben, hogy a hagyományosan minden hónap 16-án 16 órára időzített program kezdődhetne később, így még többen tudnának részt venni az egyre népszerűbb rendezvényeken.
Analógiák

A jó munkaerő képességei (a Google felmérése) - kinek vannak szakmánkban ilyen képességei?FEL

Elterjedt nézet, hogy természettudományokat (STEM - science, technology, engineering, mathematics) kell tanulni, ha érvényesülni akarunk. Mindez nem rossz, de vannak más fontos szempontok is. A Google 2013-as HR-felmérése (Oxigén-projekt) szerint a legfontosabb készségek között a STEM utolsó helyen szerepelt. Olyan lágy készségek bizonyultak fontosnak, mint
- coaching, mások segítése
- a meghallgatás és kommunikálás képessége
- más értékekkel és szempontokkal bíró emberek megértése
- empátia
- kritikus gondolkodás és problémamegoldás
- asszociációs és elemző képesség.
Meg is fogalmazódott: lehet, hogy a Google csúcs koponyái annak ellenére sikeresek, hogy technikai képzésük is erős?
Egy másik belső felmérésükben (Arisztotelész-felmérés) arra jöttek rá, hogy nem az ún. A-csapatok (bennük csúcs tudósok, speciális tudással), hanem a B-csapatok termelik a legtöbb jó ötletet, melyekben nem a legokosabb emberek vannak. Erősségeik viszont:
- egyenlőség
- nagylelkűség
- kíváncsiság a csapattársak ötleteire
- empátiára
- érzelmi intelligenciára irányuló kíváncsiság. És ami a listát vezeti:
- érzelmi biztonság. Nem zaklatás.
A STEM-ismeretek köre tehát nem elég, ahogyan ezt Steve Jobs is megállapította annó. Olyan munkavállalókra van szükség, akik emellett humánusak, kulturáltak, közösségiek - és persze értenek a számítógépekhez. (ref.: MG)


Csak a szépe emlékezzünk? - KényszerhírkezelésFEL

Jó, ha folyamatosan hírt adunk viselt dolgainkról. Hitelt akkor szerezhetünk, ha ebbe az aktuális kellemetlen hírek is bekerülnek. Persze, nem a hitelesség az egyetlen szempont. (MG)
- A Népszava által felhívott intézményvezetők elismerték, hogy van ilyen feladat, de nyilatkozni egyikük sem akart. Érzékeltették, hogy nincsenek nagyon meglepve, "van gyakorlatuk az elhallgatásban", és a "hülye feladatok" teljesítésében. Mint emlékezetes, hat évvel ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának Költségvetési Főosztálya elrendelte a lovak megszámlálását a kórházakban. Akkor a kórházi vezetők egy hetet kaptak lovaik megszámolására, a tenyészkancák, a mének, a csikók számbavételére, az eredmény jelentésére.
Központi utasításra heti két pozitív kicsengésű médiamegjelenést kell prezentálniuk kórházukról az igazgatóknak - értesült a Népszava. Az egészségügy hírének gyógyítását is a kórházaktól várja a kormányzat - csak így magyarázható, hogy új feladatot kaptak a gyógyító intézmények vezetői. Hetente két róluk szóló, a médiában megjelent pozitív hírt kell küldeniük a "központba". Ha ezt esetleg elmulasztják, figyelmeztetik őket kórházfenntartó hivatalból.


Hátrányos helyzetűek, és még az élet is drágább számukra - többszörösen korlátozott hozzáférésFEL

- s persze a könyvtár is távol van :(
A legszegényebbek közül sokan kénytelenek megvenni a drágább élelmiszereket - derült ki a Házon Kívül szerda esti adásából. Csak az Ormánságban 15 olyan település van, ahol egyáltalán nincsen bolt, ahol a helyiek vásárolhatnának. Busz pedig általában 3-4 óránként jár, és a lakosok biciklivel sem indulnak neki a legközelebbi városnak, ahol egy-egy áruházban jóval olcsóbban szerezhetnék be az élelmiszereket.
Így maradnak a falvakat járó mozgó boltok. Az RTL Klub stábja egy 130 lelkes Baranya megyei faluban, Siklósbodonyban forgatott ahol már évek óta nincsen kisbolt, ezért a helyiek (gyors számítások alapján) az alapvető élelmiszereket 40-60 százalékkal drágábban tudják megvenni helyben, mint egy bevásárlóközpontban.
Praktikus

Begépelés nélkül oldja meg legbonyolultabb matekpéldákat is: PhotomathFEL

Mutatunk egy remek alkalmazást, amely jól jöhet, ha éppen matekot gyakoroltok, és ellenőrizni szeretnétek a végeredményeteket. Csak egy telefon kell ahhoz, hogy minden matekfeladatot meg tudjatok oldani.
Egyszerűen irányítsátok a kamerát egy matekfeladatra, és a Photomath varázsütésre megmutatja az eredményt, részletes, lépésről lépésre történő magyarázat kíséretében - olvasható az alkalmazás leírásában. Kipróbáltuk az appot, és valóban működik. Grafikonokat ábrázol, ismeri a képleteket, szoroz-oszt, hatványoz. Tényleg hihetetlen, de még a magyarázatokat is lépésről lépésre levezeti. Ha szeretnétek kipróbálni, akkor itt link letölthetitek.
Jelenlegi értékelések alapján 4,5 csillagot kapott, 300 807 ember adott 5 csillagot, a kommentekben pedig folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb visszajelzések: Te jó ég!! Ez az alkalmazás sokkal jobb mint egy matektanár nagyon szépen köszönöm a fejlesztőknek és az app kitalálójának!!! Nagyon jól elmagyarázza a műveletek megoldásának folyamatait! Szuper, zseniális és fantasztikus!
Kisszínes

Nem is olyan veszélyesek az európai álhíroldalak?FEL

Az Oxford Egyetem Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ) kutatóközpontja Franciaország és Olaszország álhíreit vizsgálta 2017-ben. Az eredmények az "álhírek és online félretájékoztatás Európában" tanulmányban jelentek meg. A kutatók mindkét országban 300 weboldalt vizsgáltak, amelyet korábban független tényszerűség ellenőrzők álhírterjesztő oldalaknak minősítettek. Összességében az eredmények a kutatás szerint megnyugtatóak. Az álhíroldalak sokkal kisebb eléréssel rendelkeznek mint a nagy híroldalak. A felhasználók több időt töltenek a megbízható források olvasásával.
Van egy aggasztó adat. Az álhíroldalak egy része legalább annyi, sőt még több interakciót (hozzászólást, megosztást, reakciót) tud generálni Facebookon, mint a legnépszerűbb hagyományos hírforrások. A francia Santé+ álhíroldal például a vizsgált hónapban 11,4 millió interakciót hozott létre. Ez ötször több mint a széles körben elfogadott híroldalaknál az átlagos felhasználói tevékenység. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez nem minden álhíroldal esetében igaz. Az olasz forrásoknál nem látszik ennyire kiugró adat.


Turisták által készített fotók segítenek a tönkretett régészeti emlékek rekonstruálásábanFEL

Crowdsourcing eszközét - a közösség erőforrásainak bevonása - használják abban a német projektben, amelyben 3D-ben rekonstruálnak megrongált szobrokat. A megrongálás előtt készült fényképeket pl. a Flickr internetes fénykép-adatbázisból gyűjtik össze, hogy utána virtuális múzeumot, kiállítást készítsenek az alkotásokból a RecoVR Mosul keretében.
Információforrások

Konferenciára készülve - tudástermelés előtte, alatta és utána. Hogyan is?FEL

A szakmai konferencia akkor éri el célját, ha tudást generál, gyűjt össze, ad át és dolgoz fel - a rendezvény előtt, alatt és cselekvést is indít utána. A jobbak már közben is. Pl. azzal, hogy tág teret engednek a konferencia alatti kötött és kötetlen diskurzusnak. A valódi konferenciát ez különbözteti meg a pályázati elvárások elvárásai szerint kényszerből szervezettől.
A link
A Konferenciára készülve c. anyag javaslatokat tesz résztvevőnek, előadónak és rendezőnek egyaránt, hogyan tudja a maga számára a lehető legjobban kihasználni a rendezvényt.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu