Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/4., jan. 24.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Az Állami Számvevőszék ellenőrzi a nyilvános könyvtári ellátás működését
Szemléletváltásra és módszertani megújulásra van szükség a könyvtári szakmában
Lassan csökken a könyvtárhasználat - más szerint nőtt (párhuzamos valóságok)
A menő könyvtári arculat és logó - 1. Arculati elemek
Megkérdeztük: Mivel nincs országos könyvtári stratégia...
Az ontarioi Hamilton Könyvtárban kreatív tereket készítettek - hogyan is? (olvasóink szavazatára)
Társasjáték délután a dorogi könyvtárban
Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 2.
Ezért szerezzük be a legjobb képregény és fantasy-köteteket
Ezeket a könyveket kölcsönzik előszeretettel a csíkiak
Drámai petíciót indítottak a Szépművészeti Múzeum dolgozói
Könyvtárosok százai követelnek béremelést, a számláikat sem tudják fizetni
Roma könyvtár nyílik Prágában
Napi 2 Facebook-hír a mosonmagyaróváriak oldalán - 25 lakosra 1 könyvtár-kedvelés
Kortárs és kedvelt - Online játék a FSZEK-től
A kritikus / kritikai olvasás területei 17. - Melyek az újságírói objektivitás jelei?
Titkok, amiket a könyvtárosok nem árulnak el, pedig tudnunk kellene
Legféltettebb kincsét mutatja meg a marosvásárhelyi Teleki Téka
A múzeumok is közösségi terek lesznek
Irodalmi szövegeket illusztráltak gyerekek
Pont ezerrel több könyvtár van Magyarországon, mint tíz éve - nyilvántartás szerint
Hozzák be a gyűjtők relikviáikat a könyvtárba

Analógiák

Belterjes szakmai elismerés
Versenyre táncolnak a múzeumban

Kisszínes

Átmenet a nyomtatott könyvkultúra és a digitális tér között az irodalomórán (videóval)

Információforrások

Nyomtass te is!: alternatív sajtótermék, félbehajtott A4-es lappal (sajtótörténet!)
Képes album a Himnusz történetéről


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Az Állami Számvevőszék ellenőrzi a nyilvános könyvtári ellátás működésétFEL

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően 2018. január 2-án megkezdte "A nyilvános könyvtári ellátás működésének ellenőrzése - Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár" című ellenőrzését. A könyvtárak fenntartására fordított közpénz nagysága, a nyilvános könyvtárak fenntartóinak sokszínűsége, valamint a könyvtárak által kezelt speciális vagyoni kör, indokolják a nyilvános könyvtárak ellenőrzésének szükségességét.
A most induló Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár és a fenntartó - Pilisborosjenő Község Önkormányzata - ellenőrzésének középpontjában annak vizsgálata áll, hogy az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása - ezen belül a könyvtári feladatellátást szolgáló vagyongazdálkodása - a kezelt vagyon nyilvántartása és megőrzése, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint az intézményfenntartói feladatok ellátása szabályszerűen történt-e, továbbá érvényesült-e az integritás szemlélet.
Az ellenőrzés kezdeti szakaszában az ÁSZ adatszolgáltatásra kérte fel az intézményt és fenntartóját, amelyek alapján megkezdődhet az ellenőrzés lefolytatása. A számvevők eközben folyamatosan készülnek az ellenőrzési feladatok teljesítésére.


Szemléletváltásra és módszertani megújulásra van szükség a könyvtári szakmábanFEL

Ecclesiam semper reformanda (az egyház szüntelen megújulásra szorul) - biztatgatják magukat a katolikus egyház tagjai olykor-olykor. És igazuk is van: ha a változó környezettel tartani akarják a megszokott kapcsolatot, akkor épp a megszokott kapcsolat fenntartásához kell maguknak is hasonló ütemben változniuk. (MG)
- Szemléletváltásra és módszertani megújulásra van szükség a könyvtári szakmában Az én könyvtáram programban végzett kutatásokról és fejlesztésekről tartott szerdai könyvtárszakmai konferencián elhangzottak szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága szerdán az MTI-vel.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár projektjének első évében létrejöttek az olvasásfejlesztéssel, a szövegértéssel, az információkereséssel és a digitális kompetenciafejlesztéssel foglalkozó módszertani műhelyek. Megalakult az ország teljes területén módszertani tanácsadói feladatot ellátó, 40 fős könyvtári szaktanácsadó hálózat, valamint elkészült a továbbképzésekre és szakmai rendezvényekre alkalmas, új oktatási központ is - olvasható az összegzésben.
A közlemény idézi Závogyán Magdolnát, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkárát, aki a konferencián elmondta, hogy az elvégzett kutatások reális képet adnak a lakosság aktuális könyvtárhasználati és olvasási szokásairól, valamint a könyvtárosok 21. században szükséges kompetenciáiról.
Hangsúlyozta: a könyvtárnak a digitális világban sem szabad elveszítenie hagyományos funkcióit, ezért az olvasás szeretetét és a szövegértés fejlesztését már kora gyermekkorban el kell kezdeni. A szövegértés mellett a szókincsfejlesztésben is fontos szerepük van a meséknek.


Lassan csökken a könyvtárhasználat - más szerint nőtt (párhuzamos valóságok)FEL

Nem drasztikusan, de lassan csökken a könyvtárak látogatottsága - ha nem a könyvtárak önbevallásán alapuló statisztikát, hanem a - minőségbiztosítás szerint - a használók véleményét kérjük ki. Többek között ez derült ki a Mérföldkőhöz érkeztünk (Az én könyvtáram projekt) szerdai rendezvényén link , a FSZEK-ben.
"A könyvtárhasználat kapcsán az egyik legfontosabb kérdés, hogy a hazai lakosság hány százaléka kötelezi el magát beiratkozással az intézményeink mellett. A könyvtári tagsággal kapcsolatosan évtizedek óta visszatérő kérdés, hogy "Beiratkozott tagja-e Ön, vagy volt-e tagja valamikor valamilyen könyvtárnak?" A kérdésre a következő válaszlehetőségeket kínáltuk
1. soha nem volt könyvtári tag;
2. most nem tag, de régen az volt (több mint 5 éve - 2012 előtt);
3. most nem tag, de nemrég, korábban az volt (az elmúlt 5 évben - 2012-2016 között);
4. jelenleg tag: egy könyvtárban;
5. jelenleg tag: több könyvtárban?" (forrás: link )
Értékek a 4. és 5. pontok összeadásával:
1964 - 18%
1985 - 17,7%
2000 - 11,7%
2005 - 11,5%
2017 - 9,6%
- Hoppál Péter: Növekszik a könyvtárak és a múzeumok látogatottsága - Folyamatosan emelkedik a múzeumok és könyvtárak látogatottsága - mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán. Szerinte majdnem minden településen van könyvtári szolgáltatás és 2600 felett van a fiókkönyvtárak száma, amelyek mintegy háromnegyedét már felújították. (Magyar Idők)


A menő könyvtári arculat és logó - 1. Arculati elemekFEL

Az arculat mindaz, amit egy szervezet (vagy éppen személy) magából mutatni szeretne. Nem azonos a valósággal, sem az önimázzsal, sem a befogadók által ászlelt imázzsal, de akkor hiteles, ha nem áll messze tőlük.
Az arculat szűkebben értelmezve arculati elemek sorát jelenti: logó, név, színek, arányok, betűtípus, jelmondat és verbális elemek, hangok, netán illatok. Ezek kombinációja számos helyen megjelenik: épületen belüli színhasználat, közösségimédia-megjelenés, email-formátum, honlap, nyomtatványok (névjegy, boríték, szóróanyag, plakát, jelentések, beszámolók, feliratok stb.), prezentáció elemei, névtábla, belső terek dekorációja, megállítótábla, display, formaruha, roll-up, hanghatások (használók figyelmeztetésére szolgáló szignál, a könyvtári lift hangja) stb.
Tudatos használatukat az arculati kézikönyv foglalja össze (pl.: link - a felhasználásával készült galériát ld.: link .
Az arculat megalkotásának színvonala nagyon gyakran - főként hatalmi közegben - a csúcs döntéshozó (vizuális) kultúrájának ilyen-olyan szintjét viseli magán. Mivel ő csak ritkán szakembere az arculatkészítésnek, az élenjáró szervezetek nem a saját (vagy igazgatói) ízlésből indulnak ki, hanem a célcsoport ki nem mondott elvárásait célozzák. E munka összetettsége és stratégiai hatása miatt érdemes szakemberhez fordulni. (MG, okl. pr-szakember)

Hírforrás: KIT-információ
2018. január 24.

Megkérdeztük: Mivel nincs országos könyvtári stratégia...FEL

Mivel nincs országos könyvtári stratégia... - e félmondat kiegészítésére kértük olvasóinkat a múlt héten. A kapott, nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 - pótolnia kell a minisztériumnak
7 - saját könyvtári hatáskörben rögzítsük a célokat
9 - semmi gond: amikor volt, akkor se volt sok értelme
7 - könyvtárak önszerveződve szőjenek egyre összetettebb terveket
10 - a szakmai szervezetekre, kiemelt könyvtárakra támaszkodjunk
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu.
- A "hivatalos" utat választók 47%-ot képviselnek. Meglepő azonban az öntevékenyek 36%-os aránya. 52% van meg országos stratégia nélkül. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. január 24.

Az ontarioi Hamilton Könyvtárban kreatív tereket készítettek - hogyan is? (olvasóink szavazatára)FEL

Címkék: Kanada | könyvtár, köz- |

Két célt tűztek ki az ontarioi közkönyvtár átalakításakor:
1. olyan szolgáltatások és technológia elérése a látogatóknak, amelyhez otthon nem könnyen férnek hozzá
2. a város növekvő művészeti és innovációs közösségének támogatása.
A digitális médialabor két helyszínen indított alacsony skálázódású pilot projektet. A kiválasztáshoz figyelembe vette a helyszínt, fizikai teret, különböző társadalmi csoportokat és felhasználói szokásokat.
Egy kisebb projekten tesztelték a látogatók reakcióját a központi könyvtári bevezetés előtt. Jobb szoftvereket vezettek be, frissítették a tájékoztató anyagokat, hatékonyabb képzést adtak a munkatársaknak és szabványosított állomásokat találtak ki a visszajelzések alapján. A médialabort makerspace-nek nevezték át. Mérettől függően különböző stúdiókat alakítottak ki, eltérő erőforrásokkal.
Minden hely tartalmaz iMac gépekből álló médiastúdiókat Adobe Creative Suite szoftverrel.
Az eredeti helyeken van hang- és fotóstúdió mikrofonokkal, kamerákkal, zongorákkal, dobfelszerelésekkel és a felvételekhez zöld háttérrel. A központi könyvtárban van többek közt 3D nyomtató, nagyformátumú nyomtató, műanyagvágó, hímzőgép, hangszerek, felvevőkészülékek, VHS és audiokazettás digitalizálás, Wacom tabletek, Rasberry Pi. A könyvtár mindenféle lehetőséget kínál a veszélyeztetett fiatalokat célzó programoktól kezdve az élő koncertekig.
A megvalósítás a kisebb helyeken 3 hétbe telt. A megnyitóra minden kommunikációs eszközt bevetetett a médiától a közösségi médiáig. Azóta is folyamatosan hirdetik a szolgáltatásokat és használható technológiát. Most már azokhoz is szeretnének eljutni, akik egyáltalán nem járnak könyvtárba. (ref.: Habók Lilla)


Társasjáték délután a dorogi könyvtárbanFEL

Az idei év első társasozására invitálják a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár dolgozói azokat a gyerekeket és játékos kedvű felnőtteket, akik izgalmas kikapcsolódásra vágynak.
Január 19-én, pénteken 14:30 és 16:30 között a jelenlévők megismerkedhetnek és kipróbálhatnak érdekes családi és gyermekjátékokat, táblás és kártyás társasjátékokat. Az esemény az Esztergomi Társasjáték Klub szervezésében jön létre, hozzájárulás 500 Ft/fő. A jelenlévőket Varga Piroska és Horváth Zoltán segíti a szabályok megismerésében.

Régebbi hírforrás(ok): A magyar gyerekeknél is gyenge kooperációs készséget fejlesztik az új társasjátékok - akár könyvtárban is link

Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 2.FEL

Múlt heti anyagunkat link folytatva:
A legfontosabb eredmény a bizalom elnyerése. Egyenrangúként kezelve az egészséges közeggel nem érzik magukat hátrányban, és őket is elfogadják. A projekt célja: kimozdítani őket a megszokott környezetükből. Esélyt adni, hogy egy idegenebb környezetben is jól érezzék magukat. A kreatív dolgokkal fejleszteni is igyekszünk őket. A pontosságra, a figyelemre, az esztétikai érzékre helyezve a hangsúlyt. És hogy ne féljenek.
Hosszú folyamat... Van, akinél semmi javulás nem fog történni. De van, akivel már a színek harmonizációjával sikert lehet elkönyvelni. Van, akinek a ceruzavezetéshez megfogom a kezét, és úgy tudunk dolgozni, de a kivágást, a ragasztást már egyedül végzi. Nála egy év kelett, hogy engedje megfogni a kezét.
Érdekes, és nagyon jó ezekkel a fiatalokkal együtt dolgozni. Még akkor is, ha mindegyiknek segíteni kell. Akarás van bennük, szeretet és tisztelet.
A BRTK könyvtárosai is alakulnak. Nem zárkózom el, sőt előbb-utóbb szeretnék is olyan embert alkalmazni, aki valahogyan akadályoztatva van egészséges társaival szemben. Elsősorban most olyanra gondolok, aki testi fogyatékossága révén szorul háttérbe. Láttam Down kóros gyerekeket, felnőtteket dolgozni. Még nem tudom, hogy fel vagyunk-e erre készülve. (Laki Judit, igazgató, szervező, mentor)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. január 24.
Régebbi hírforrás(ok): Hogyan működhet egy könyvtár fogyatékos emberek alkalmazásával? link

Ezért szerezzük be a legjobb képregény és fantasy-köteteketFEL

A 14-18 évesek több mint 13%-as gyakorlatilag folyamatosan online van (ez a felnőtt lakosság esetében valamivel több, mint 6%). A nethez ilyen mértékben kötődők majdnem 58%-a(!) soha nem olvas könyvet. Kedvelt műfajok a 3-18 évesek körében pl.:
20,2% - képregények
15,5% - klasszikus regények
15,0% - tini (szerelmes-romantikus)
10,4% - sci-fi.
(A % jelentése: a megkérdezettek milyen arányban mondták az adott műfajt.)
A kedvenc szerzők és művek listáján alig vannak 1930 és 2010 között született művek. A gyerekek esetében "természetesen" jobbak az eredmények az olvasók / nem olvasók arányát tekintve mint a felnőttek esetében. A felnőtteknél 50%, a gyerekeknél 33,8% mondta azt, hogy az elmúlt egy évben egy könyvet sem olvasott. A könyvmolyok, a havi egy könyvet olvasók aránya is a fiatalabbaknál jobb: 11,8% vs. 6,9%. - Gombos Péter (HUNRA) összeállítása
(Az adatok forrása: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" pályázati konstrukció keretében, "Az én könyvtáram" című kiemelt projekt részeként országos, reprezentatív olvasásfelmérés. A kutatás részletes eredményeit hamarosan közzéteszik.)


Ezeket a könyveket kölcsönzik előszeretettel a csíkiakFEL

Ki olvas és mit olvasunk leginkább? - ezt kérdeztük a Magyar Kultúra Napja alkalmával a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársaitól. Mint kiderült, sok az olvasó és sok a könyvkölcsönzés, a legkedveltebb pedig a kortárs irodalom, mind a felnőttek, mind a fiatalok és a gyermekek körében.
4558 aktív olvasója van a csíkszeredai könyvtárnak [42.000 városi lakos], és ennek fele diák - ismertette Péter Katalin könyvtáros. Érdekesség, hogy az olvasók túlnyomó többsége, hetven százaléka, nő. 48 598 látogatás és 79 829 kölcsönzés volt, 93%-ban könyv, a többi: újság, vagy pl. DVD-k.
A felnőttek leginkább szépirodalmat olvasnak, azon belül is a kortárs irodalom a legkedveltebb, úgy a magyar, mint a külföldi szerzőktől. A könyvújdonságokat külön szokták tenni egy polcra, a legtöbben azt nézik meg, amikor betérnek - mesélte a könyvtáros. A külföldi szerzők közül többek között Kaled Hosseini, Orhan Pamuk könyvei népszerűek, a magyar kortárs szerzők közül pedig Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Bartis Attila könyvei sikeresek. Bár nem napjaink alkotója, Szabó Magda is ott van a gyakran keresett szerzők között.
A fiatalok sokat olvasnak, leginkább az ifjúsági irodalmat, fantasyket, de nemcsak, az úgymond komolyabb könyveket is igénylik - tudtuk meg.
Az idősebbek körében továbbra is népszerű a lektűr irodalom, például a romantikus történelmi regények, az idős hölgyek pedig előszeretettel keresik a romantikus regényeket is, Danielle Steel nem maradhat ki a népszerű szerzők listájáról. Amit szinte mindenki olvas, azok a skandináv krimik, a fiatalok és a felnőttek egyaránt keresik ezeket - mondta el a könyvtáros. A szépirodalom mellett a pszichológiával, egészséges életmóddal, vallással, történelemmel, helyismerettel kapcsolatos kiadványokat kölcsönzik még gyakran a könyvtárból.
Vannak olyan kiadványok, amelyek két nyelven, románul és magyarul is tartalmaznak egy adott művet, ezt előszeretettel viszik a gyermekek, mert így össze tudják vetni a tartalmakat.


Drámai petíciót indítottak a Szépművészeti Múzeum dolgozóiFEL

Kedden Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az M1-en azt mondta, folyamatosan emelkedik a múzeumok és könyvtárak látogatottsága, a kormány jelentős mértékben támogatja ezen intézmények felújítását. Tavaly 360 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztésről született döntés, amelyek a következő 4-5 esztendőben valósulhatnak meg.
A könyvárakban, levéltárakban és múzeumokban dolgozók azonban nem látják ennyire rózsásan a helyzetet. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) kiadott egy közleményt link , amelyben követelik a bértárgyalások megindítását.
A Magyarországon dolgozó összes könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozók negyede írta alá az erről szóló petíciót. A húszméteres aláírási ívet január 22-én, a magyar kultúra napján tervezik átnyújtani Hoppál Péternek. A petíciót a Szépművészeti Múzeum dolgozói kezdeményezték.


Könyvtárosok százai követelnek béremelést, a számláikat sem tudják fizetniFEL

Háromezer könyvtáros, levéltáros, muzeológus írta alá azt a petíciót, amelyet a Magyar Kultúra Napján adtak át. A szakszervezet elnöke szerint mind ugyanazt szeretnék: változtassák meg a jelenlegi kaotikus bérrendszert.
Az RTL Híradó műsorban elhangzottak szerint már kitekerni sem volt egyszerű a könyvtárosok, levéltárosok, valamint muzeológusok által aláírt dokumentumot. Az aláírók mind ugyanazt szeretnék a szakszervezeti elnök szerint, vagyis hogy a jelenlegi kaotikus bérrendszert változtassák meg.
Mindaddig, amíg ez megtörténik, egy ötven százalékos bérpótlék-emelés szükséges ahhoz, hogy a kollégák egyáltalán méltósággal tudjanak bemenni dolgozni a munkahelyükre, és ki tudják fizetni az alapvető számláikat - mondta az elnök, aki az RTL kérdésére hangsúlyozta: ez jelenleg nem teljesül. A műsorban elhangzott, ez jelenleg nemcsak a pályakezdőkre, hanem a nyugdíj előtt álló, több nyelvet beszélő munkatársakra is érvényes.
A közművelődési dolgozók szerint bérkorrekció is 2010 előtt volt utoljára, ezért akarták a kulturális államtitkárnak átadni a petíciót, ám Hoppál Péter helyett egy politikai tanácsadó vette át a követeléseket.
A Kultúráért Felelős Államtitkárságtól azt a választ kapta az RTL, hogy "a kormány elkötelezett a közszféra dolgozóinak béremelésében".


Roma könyvtár nyílik PrágábanFEL

Roma irodalmi könyvtár link nyílik február 1-jén Prágában. A Romafuturismo elnevezésű projektet a független kultúrával foglalkozó prágai tranzit.cz szervezet gondolta ki és tervezi megvalósítani. A könyvtár megnyitása napján Elena Lacková (1921-2003) szlovákiai születésű roma író Szerencsés csillagzat alatt születtem című könyvéből olvasnak fel a meghívott neves művészek és vendégek.
A roma szerzők prágai könyvtárának létrehozását Ladislava Gaziová, képzőművész kezdeményezte. A könyvtárba kerülő könyvek kiválasztását mindig egy romákból és civil aktivistákból álló bizottsággal vitatja meg. Alapvetően olyan művekről van szó, amelyek a társadalom peremén élő etnikumok és csoportok kultúrájával foglalkoznak és azok integrációját kívánják elősegíteni. "A könyvtár megalapítását leginkább az a szándék vezérelte, hogy ismereteket terjesszünk azokról a társadalmi csoportokról, amelyeket közös történelmünkből gyakran kihagynak, kitörölnek. Ez nálunk leginkább a romákat érinti, de nem csak őket" - nyilatkozta Tereza Stejskalová, a tranzit.cz egyik vezetője az elsősorban fiatalokat megszólítani kívánó közszolgálati Wawe rádióban.
Közlése szerint az új prágai közkönyvtárban már több tucatnyi kötet áll az érdeklődők rendelkezésére roma szerzőkről, a romákról és az ehhez kapcsolódó témákról roma, cseh, szlovák nyelven, illetve néhány világnyelven. "A könyvtár egy platform szeretne lenni, amelyben kulturális és politikai témákról fognak vitázni, bemutatják a roma szerzőket és a roma személyiségeket. Kiemelt célunk, hogy a könyvtár mindennapi életébe aktívan bevonjuk a különböző roma közösségeket" - olvasható a Romafuturismo könyvtár nyilatkozatában.


Napi 2 Facebook-hír a mosonmagyaróváriak oldalán - 25 lakosra 1 könyvtár-kedvelésFEL

A Huszár Gál Könyvtár felhasználóinak száma évek óta jószerével állandó, a 2016-os 5600-as olvasói létszám tavaly 5750-re növekedett - derül ki a könyvtár éves statisztikájából.
Gyurics Zoltánné, a könyvtár igazgatója elmondta, 2017-ben csökkent a DVD-lemezek kölcsönzésének száma, ez összefüggésben állhat azzal, hogy a filmek, zenék ma már könnyen hozzáférhetők a világhálón. Ennek ellenére sem kevés, mintegy 94 ezer dokumentumot kölcsönöztek a könyvtár olvasói 2017-ben. A látogatók száma 87 ezerre rúgott, ebbe beletartoznak a távfelhasználók is, akik otthonról hosszabbítottak, jegyeztek elő, illetve böngésztek a katalógus könyvei között. A felnőtt felhasználók mellett tízezer gyermek talált olvasmányt magának az intézmény könyvespolcain.
Mint megtudtuk, Facebook-oldaluk link is egyre népszerűbb. A könyvtár munkatársai naponta két friss bejegyzést osztanak meg a platformon. - Az olvasók egyre több üzenetet küldenek a közösségi hálón, például a kölcsönzési idő hosszabbítása kapcsán kérnek segítséget a könyvtár dolgozóitól, akik ezen a felületen nyitva tartási időn kívül is a felhasználók rendelkezésére állnak - tudtuk meg az igazgatótól.
[Facebook-oldalukat 1274 ember kedveli, 1224 ember követi. A település lakossága: 32.700]


Kortárs és kedvelt - Online játék a FSZEK-tőlFEL

Játsszon velünk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kortárs és kedvelt című online játékában, amelyet a link oldalon érhet el! A január 22-én induló játékban hetente teszünk fel kérdéseket a kortárs magyar irodalom köréből. A játékba bármikor be lehet kapcsolódni, akár visszamenőlegesen is megválaszolhatja az egyes kérdéssorokat. A játék fordulói folyamatosan elérhetők a jobb oldalon található Feladatok menüpontban.
A végig velünk játszó és legtöbb pontot elért játékosok sorsoláson vesznek részt; a fődíj egy Amazon Kindle 8 e-book olvasó, de hetente is sorsolunk nyereményt az adott heti kérdéssort helyesen megfejtők között.

Régebbi hírforrás(ok): Kortárs műveket támogat a FSZEK link

A kritikus / kritikai olvasás területei 17. - Melyek az újságírói objektivitás jelei?FEL

Az objektivitás a hírekben a nyers valósághoz való közelséget kívánja előírni és jellemezni, amely a bemutatásban a neutralitás, a hitelesség, az autentikusság módszereivel valósul meg. Mindhárom módszer tehát eljárás, amellyel az objektivitás elve kielégíthető és a hírben, mint szociális konstrukcióban megvalósítható.
- A neutralitást a személyesség és személytelenség (szereplők vagy a stílus tekintetében, például érzelmesség, erős kifejezések, ún. kapcsolók kerülése) szembeállításával,
- a hitelességet az azonnalisággal, megéltséggel (lásd tudósítás),
- az autentikusságot a hír reprezentációjának terével és a források ellenőrzött sokféleségével képes előállítani.
Az objektivitás az állampolgár szerző nélküli hangja - fogalmaz Fiske, felhívva a figyelmet a hírszövegben megnyilvánuló személytelenség hitelesítő és közössé tevő szerepére.


Titkok, amiket a könyvtárosok nem árulnak el, pedig tudnunk kelleneFEL

Mint minden más szakma, úgy a könyvtárosi hivatás űzői is számos olyan információ birtokosai, amikről a laikusok nem tudnak, tudhatnak. Most azonban fellebben a fátyol - 7 olyan titkot szedtünk össze, amit a könyvtárosok nem árulnak el, pedig tisztában kellene lennünk velük.
1. Nem olvastak minden létező könyvet
2. Nem kizárólag azért vannak ott, hogy segítsenek a könyvek keresésében
3. Van egy kérdés, amit utálnak
4. Nem várják el, hogy teljes csendben legyél
5. Meglepő dolgok bukkannak fel a könyvekben
7. Nem csak gyerekeknek való
6. Nem mindig kell befizetni a késedelmi díjat
7. Nem csak gyerekeknek való


Legféltettebb kincsét mutatja meg a marosvásárhelyi Teleki TékaFEL

Legértékesebb és legféltettebb kincsét mutatja meg a marosvásárhelyi Teleki Téka a magyar kultúra napján. Négy napon át megtekinthetik a látogatók a Koncz-kódexet, azt a 14. századi kéziratos latin nyelvű Bibliát, amely a Marosvásárhelyi sorok és glosszák néven ismert hatodik magyar nyelvemléket őrzi - derült ki az M1 délelőtti műsorából.
A Teleki Téka a magyar nyelvterület első olyan könyvtára, amelyet valóban közkönyvtárként alapított Teleki gróf, ezért is ritka pillanat, hogy a magyar kultúra napja alkalmából megmutatják a legértékesebb kincsüket, a Koncz-kódexet, a 14. századi kéziratos latin nyelvű Bibliát - tájékoztatott a helyszíni tudósító, aki azt is elmondta, erre korábban öt évvel ezelőtt volt lehetőség, akkor csak egy napig volt látható, idén azonban négy napig lesz megtekinthető a könyv.


A múzeumok is közösségi terek lesznekFEL

Vajon más miliő, merőben új élmények fogadják-e egy-két évtized múlva a múzeumlátogatókat?
Ha az utópikus verzió diadalmaskodik, akkor a minőség élvez majd elsőbbséget a mennyiséggel szemben, és a múzeumok sokkal inkább a megőrzésre, a kutatásra és a kommunikációra összpontosítanak. A modern művészetek nyugatorientált kánonja pedig bővülni fog az afrikai és ázsiai művészetek integrálásával, ráadásul a múzeumokat bárki ingyen látogathatja majd - ismerteti jövőképét Yilmaz Dziewior, a kölni Ludwig Múzeum igazgatója. Bármelyik szcenárió valósul meg, abban mindenki egyetért, hogy új korszak kezdődött a múzeumok világában. A múzeumlátogatás egyre kevésbé lesz unalmas program, a hódolatteljes bámulat templomaiból találkozóhelyek, interaktív agorák formálódnak.


Irodalmi szövegeket illusztráltak gyerekekFEL

Több mint kétszáz pályamunka érkezett tíz szegedi általános iskolából a Kass János illusztrációs pályázatra. Közülük negyvenketten részesültek jutalomban a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában rendezett eredményhirdetésen.
Kass János Kossuth-díjas grafikusművész, Szeged város díszpolgára tavaly lett volna 90 éves. Barátai és tisztelői megalapították a Kass János Baráti Kört, és az elmúlt évben számos rendezvénnyel emlékeztek meg a neves grafikusművészről, megszólítva minden korosztályt.
Az emlékév utolsó rendezvénye a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárához kapcsolódott, ahol Fénnyel, füttyel címmel rendeztek kiállítást Kass János által illusztrált gyermek- és ifjúsági irodalmi témájú könyvekből. Ehhez a tárlathoz illusztrációs pályázattal kapcsolódott a művész nevét viselő baráti kör.


Pont ezerrel több könyvtár van Magyarországon, mint tíz éve - nyilvántartás szerintFEL

Címkék: felmérés |

Tavaly 360 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztésről született döntés, amelyek a következő 4-5 esztendőben valósulhatnak meg. Hozzátette, majdnem minden településen van könyvtári szolgáltatás és 2600 felett van a fiókkönyvtárak száma, amelyek mintegy háromnegyedét már felújították.


Hozzák be a gyűjtők relikviáikat a könyvtárbaFEL

Régi szállodakulcs, közel százéves telefon, ósdi szódásüveg és más különlegességek gyűlnek a könyvtárban egy közelgő kiállításra. Érdekes helytörténeti gyűjteményekből válogatnak a szervezők. Szalayné Bodor Edit - helyismereti könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár:
"Arra kérjük ezeket az embereket, hogy válogassanak a relikviáik közül, hiszen nincs arra mód, hogy komplett gyűjteményt bemutassunk, hanem a sokféleségen van a hangsúly. Arra törekszünk, hogy ízelítőt nyújtsunk abból, hogy mennyiféle tárgyat lehet és érdemes gyűjteni. Vagy hogy milyen érdekességek, tényleg extrém dolgok lehetnek magánemberek tulajdonában." (TV Szombathely)
- Megmutatják Barna György régi miskolci képeslapjait A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vette meg a gyűjteményt.
Hozzáférhetővé teszi a 2015-ben elhunyt ismert gyűjtő, Barna György miskolci képeslapgyűjteményét a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Dr. Prokai Margit igazgató beszélt erről, amikor a megye fontos kulturális intézményeit vezetők sorában, szerkesztőségünk vendégeként idei terveikről beszélgettünk. (BOON)
Analógiák

Belterjes szakmai elismerésFEL

Hiába hazudjuk magunknak, hogy világraszóló a magyar költészet. nincsen sem olyan kulturális tér, sem olyan rendezvény, sem olyan alkotóház, amin keresztül a külföldi líra beszivároghatna és kölcsönhatásba léphetne a magyarral.
Magyarországról ki kell menni valahová, hogy mindez megtörténhessen. Ami helyben van, az olyan, mintha mindennek a paródiája lenne. A 2012-ben alapított, 50.000 euró díjazású, az alapító Szőcs Géza által költészeti Nobel-díjnak megálmodott Janus Pannonius-díj lehet, hogy sok mindenre alkalmas, egyre biztosan nem: nem közvetít a külföldi és a hazai szcéna között. Minden évben elhoz egy ismert külföldi költőt Magyarországra, ez tény, és minden évben meg is jelenteti ennek a költőnek a kötetét magyarul, ráadásul még a díjazottak (vagy a jelöltek) névsorával sem lenne nagy vitánk - csakhogy mindezt úgy teszi, mintha direkt az lenne a célja, hogy hozzáférhetetlen és hatástalan legyen az egész. A díjátadó zártkörű és nincsenek nyilvános kísérőeseményei sem, a kötetek pedig lényegében beszerezhetetlenek.
Mintha egy zárt klub hóbortja lenne az egész, Szőcs magándíja, a köz pénzén, persze. Se a magyar költőknek, se a kiadóknak, se a költészet iránt érdeklődő olvasóknak nem ad valódi alkalmat a találkozásra a Janus Pannonius-díj a külföldi színtér szereplőivel - olvashatatlan könyvekkel és láthatatlan szerzőkkel ez nem is lehetséges.


Versenyre táncolnak a múzeumbanFEL

Museum Dance Off 5 - Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Museum Dance Off nevű versenyt, melyen a világ minden múzeuma részt vehet egy táncos videóval. A verseny lényege, hogy egy szabadon választott zenére a múzeum dolgozói (akár a látogatók bevonásával) az intézményben táncolnak, ezt rögzítik és mindenki láthatja, hogy milyen hangulat és jókedv uralkodik a különböző múzeumokban. Ezzel egyrészt a múzeum egy másik oldalát is meg lehet mutatni a közönségnek, másrészt a kollégákat is ki lehet szakítani a mindennapi rutinból és rávenni őket, hogy valami egészen mást csináljanak.
A vidám felvételek elkészítése után kezdődik csak a verseny, a rögzített anyagot régiónként minden jelentkező feltölti, majd ezután szavaz a közönség az általa legjobbnak vélt videóra. Első körben régiónként kiválasztják a legjobbakat, majd pedig a nemzetközi finálé következik, amikor is a legjobbak közül megszavazzák a végső győztest.
Tavaly a Herman Ottó Múzeum győzedelmeskedett, így a magyar múzeumoknak is minden esélye megvan a sikerre. Táncoljunk minél többen! Jelentkezési határidő: március 26.

Hírforrás: OMMIK
2018. január 24.
Régebbi hírforrás(ok): Tánc a könyvkocsival - az USA-ban lelkesednek érte (videó) linkKisszínes

Átmenet a nyomtatott könyvkultúra és a digitális tér között az irodalomórán (videóval)FEL

Nagyon fontos a mobileszközöknél, hogy kijelöljük, mikor vehetik elő, mikor tegyék el. Szeretném megteremteni a gyerekeknek az átmenetet a nyomtatott könyvkultúra, a Gutenberg-galaxis és a digitális tér között. Lássák, hogy az okostelefon nem csak egy kütyü, ami arra jó, hogy szórakozunk rajta, hanem lehet multifunkciós taneszköz is. "Én amellett szeretnék harcolni, hogy igenis van helye a mobileszközöknek az oktatásban." - mondja Fegyverneki Gergő, akinek három könyve jelent meg eddig, módszere létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte hetente jár iskolákba továbbképzéseket tartani, és egyetemen is oktatja a tanárjelölteket. Természetesen a mobileszközök bevezetése a tanórákra nem mehet egyik napról a másikra. Fel kell mérni, milyen eszközökkel rendelkeznek a diákok és az iskolák, beszélni kell többek között a mobilhasználatról, az internetes zaklatásokról, hogyan használja a tanuló úgy az eszközt az órán, hogy ne kalandozzon el közben.
Információforrások

Nyomtass te is!: alternatív sajtótermék, félbehajtott A4-es lappal (sajtótörténet!)FEL

Nyomtass te is!: félbehajtott A4-es lappal a mindent beterítő kormánypropaganda ellen. - A megyei napilapok tavalyi felvásárlása után széles rétegek nem tudnak hozzáférni a kormánnyal szemben kritikus hírekhez. A Nyomtass te is! mozgalom a független sajtóban megjelenő cikkeket juttatja el azokhoz, akik egyébként csak a kormánypropagandát fogyasztanák. Interjú L. László Jánossal, a Nyomtass te is! mozgalom ötletgazdájával, a lapot kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület elnökével.
Egyelőre inkább önkéntes munkára alapozva és kisebb, jellemzően 5-10 ezer forintos magán pénzadományokból működtetjük a mozgalmat. A pénzt szinte kizárólag nyomtatásra költjük. A hazug híresztelésekkel ellentétben például Soros György nem támogatja a projektet. Akik önkéntes munkával vagy papírral, nyomtatóval, netán pénzzel akarják támogatni a munkánkat, azok a link link oldalon találják meg az elérhetőségünket.


Képes album a Himnusz történetérőlFEL

Amit ma tudunk a Himnuszról, az bekerült a Magyar Himnusz Képes Albumába. A kötet négy tanulmányon keresztül mutatja be a világ himnuszainak születését, Kölcsey sorait értelmezi, a keletkezés korát ismerteti, végül Erkel kéziratának történetét és a dallam változását is bemutatja.
A Vaszary Galériában tartott bemutatón a kötet szerzői közül ketten, Riskó Kata és Szabó G. Zoltán kutató, és a kiadó Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, Boka László vett részt, a beszélgetést Praznovszky Mihály irodalomtörténész vezette. Boka László elmondta, hogy a nemzeti könyvtár páratlan gyűjteményében található meg Kölcsey eredeti Himnusz-kézirata és az eredeti Erkel-pályamű is.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu