Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/3., jan. 17.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hogyan dupláztuk meg a kölcsönzést az iskolai könyvtárban? (olvasóink szavazatára)
Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 1.
Megkérdeztük: Milyen képzést javasolnál leginkább könyvtári vezetőknek?
Milyen életkorú használók kölcsönzések leginkább? És az e-könyvek kölcsönzése?
IFLA-trendek, 2017 - hallottál már a globális könyvtári vízió építéséről?
Nem segít a legrászorultabbakon a Cselekvő Közösségek mentorprogram
Szatmár: növekedett a beiratkozottak száma
Digitális labor, mobil pavilon és önkiszolgáló kölcsönzés - tervek Békéscsabán
Nem meglepő, hogy könyvtárhasználatra alig jut idejük
Itt a holnap mozgókönyvtára (is)
Élet a bombák közé csempészett könyvek között
A szenvedélyes tudásvágy támogatása - könyvtár(os)i küldetés lehetősége
Így készül Csíkszereda a román kultúra napjára
Crowdsourcing az ELTE EK-ban: keresik a könyvtár hangját
Legókiállítás Pakson - a használók hobbijának beemelése
Kerekítő foglalkozás Nyíregyházán: fél óra höcögés, göcögés, kacagás
A kritikus / kritikai olvasás területei 16. - Nem zörög a haraszt... manipuláció

Analógiák

Miért nem garantáljuk használóink jogait - szavakkal is?

Praktikus

Új év - jobb szövegek! - Olvashatóbb, áttekinthetőbb és olcsóbb szövegek készítése - Tippek

Kisszínes

Rendet tesz a Facebook a hírfolyamban
Könyvtár + üzlet - Éjszakázzon Nagy-Britannia egyik legszebb könyvtárában
A magyartanítás nem próbál olvasóvá nevelni, de...
Iskolákban tanítaná a kormány, mi a fake news

Információforrások

Ha újféle adatvizualizációt szeretnél


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Hogyan dupláztuk meg a kölcsönzést az iskolai könyvtárban? (olvasóink szavazatára)FEL

A tanárok egyre nehezebben tudták motiválni a diákokat hosszabb könyvek elolvasására. Változásra szánrák el maguk. Felülvizsgálták a kötelező olvasmányok listáját. Hozzáadták a legolvasottabb, értékes kortárs irodalmat. A diákok ettől függetlenül is választhattak maguknak könyveket. A választásra és az olvasásra is kaptak időt. A keresést az iskolai könyvtárban kezdték a tanár segítségével, aki megtanította, hogyan kell digitális eszközökkel hasonló könyvet keresni, hogy kell a katalógust használni, hol találnak ajánló oldalakat. A tanárok többféle modell közül választhattak:
- Tematikus egyéni olvasási projekt. A diákok egy kérdésre adott válaszként kerestek könyvet. Minden pénteken az osztályban olvashattak. Tanév végén közösen esszét fogalmaztak meg.
- Penny Kittle's Book Love módszer. Minden harmadik héten a diákok a tanárral közös könyvkonferenciát tartottak. Továbbá könyvismertetőt az osztály előtt és könyves beszélgetéseket.
- Nyitott struktúra. A diákok az osztályban kaptak időt az olvasásra. Ha befejeztek egy könyvet, kölcsönözni kellett egy másikat. Negyedéves írásbeli értékeléseket készítettek vagy könyves beszélgetést tartottak.
Mikor elkezdték a módszert, szemeszter elején még csak 200 kölcsönzés történt. Két évvel később már 1356 könyvet kölcsönöztek negyedév alatt. A diákok már olvasnak otthon is az unatkozás helyett. A tanulmányok javulásában is mutatkozik az olvasás hatása.
Az iskola szerint a következők fontosak: tanár és könyvtáros elkötelezettsége, a választás szabadsága, a keresés megtanulásához nyújtott segítség, idő a keresésre és az olvasásra, olvasottak kiértékelése. (ref.: Habók Lilla)


Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 1.FEL

A siófoki közkönyvtár link (BRTK) rendszeresen tart kézműves-jellegű foglalkozásokat 35-70 IQ-jú fogyatékkal élő fiatalok számára (vö.: 50-70 IQ - tanulásban akadályozott, 35-50 IQ - értelmileg akadályozott, 35 alatt: értelmileg súlyosan akadályozott). Laki Judit igazgató, szervező, mentor tapasztalatai:
- 2016 júniusától hetente egy délelőttöt töltök el a társaságukban. Pihenés? Feltöltődés? Inspiráció? Tanulás? Tapasztalás? - Igen.
Korábban főleg egészséges gyermekekhez szóltunk. A Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékkal élők Nappali Intézményéből 10 éve látogatott el hozzánk 20-25 fiatal.
Eleinte nehéz volt a nekik szánt foglalkozásokra való felkészülés. Igyekeztem olyan kreatív dolgot tenni eléjük, melyet meg tudnak oldani. Az utolsó pillanatban pattant ki a nagyon egyszerű ötlet, a fakanál báb, textillel ötvözve, amellyel sikert is arattam körükben: segítséggel el tudták készíteni.
Akkor még félévente találkoztunk. 2016-ról hetente jönnek, 2 kísérővel. A foglalkozások tele vannak meglepetéssekkel. Természetes emberi hozzáállással, empátiával és nyugalommal, humorral mindent lehet kezelni.
És az is eredmény, hogy van közülük, aki segítséggel, és van, aki egyedül: látogat vissza könyvet kölcsönözni. Fotók a Facebook-on link (folyt köv.)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. január 17.

Megkérdeztük: Milyen képzést javasolnál leginkább könyvtári vezetőknek?FEL

Milyen képzést javasolnál leginkább könyvtári vezetőknek? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
18 - Stratégia, tervezés
15 - Mentálhigiénia, empátia
5 - Könyvtári szakismeret
8 - Információ, informatika
3 - Megírom: kit@gmconsulting.hu
18 - Szervezés, irányítás
Emailben érkezett válaszok:
- "Először is: jó vérképzést, ami a poézist sem nélkülözi (haem(at)opoesis)". (Debreceny György, Katalist)
- "Egyrészt mindegyiket, vagy ha csak egyet lehet-kell választani, akkor az intézményi önértékelés, vezetői önértékelés és a munkatársi kérdőívek alapján azt a területet, ami gyengeségként vagy veszélyként jelentkezik."
- "mentálhigiénia"
- Horváth Zoltánné nyilvános levele a témában: link
- "műveltség, etika"
- "A könyvtári vezetőknek legfontosabb lenne az önismereti képzés, hogy megtanulják felismerni és elfogadni, hogy miben jók és miben kell mások segítségét igénybe venni. Valamit azt is, hogy nem jelent presztízsveszteséget a szakértő kollegák véleményét figyelembe venni, na meg hogy megtanuljanak megbízni magukban és ezzel másokban is, hogy tudjanak delegálni, és ne maguk akarjanak mindent megcsinálni.
Hogy felismerjék miért csinálják a mikromedzsmentet és az hova vezet. A fentiek lényegesen fontosabbak, mint egy vezetőképző tanfolyam, vagy szakmai képzés."
KIT: Közel 27-27%-ot adtak a válaszadók a tervezés és stratégia, valamint a szervezés és irányítás klasszikus menedzsment-területeinek. A személyiségjegyek fejlesztésére utal a 22%-nyi mentálhigiénia és empátia. (MG)


Milyen életkorú használók kölcsönzések leginkább? És az e-könyvek kölcsönzése?FEL

Jó, ha működik a nemzeti könyvtári statisztika - mert akkor hatékonyabban működhet a tényeken alapuló döntéshozatal is. Akkor néhány kattintással megtudható pl. az is, hogy országos szinten milyen életkorú használók kölcsönzések leginkább? Mark Deckers holland könyvtári tanácsadó blogjából kiderül, hogy a csúcs 51 és 70 év között van. (Amiből az is következhet, hogy hosszabb holland élettartam dacára ez a korosztály 10-15 éven belül már nem fog kölcsönözni. - Magyarországon ez feltehetően fáziskéséssel fog bekövetkezni, azaz van lehetőségünk a felkészülésre.) A másik kimutatás a blogbejegyzésben az e-könyvek kölcsönzésének alakulása, ami azt mutatja, hogy a növekedés lassult 2017-re. Ránk ez még nem vonatkozik. (MG)


IFLA-trendek, 2017 - hallottál már a globális könyvtári vízió építéséről?FEL

A 2016-os IFLA-trend-kiadvány (itt szóltunk róla: link ) három éves intenzív szakmai diskurzus eredményeként született a nemzetközi szakmai közvélemény bevonásával - írják. A 2017-es frissítésben a szervezet 2017-es elnöki gyűlésén elhangzott három előadás szöveges változatát tartalmazza:
- Könyvtár és antikönyvtár: az igazság megőrzése a 21. században [könyvtár és az álhírek]
- Könyvtárak: soha nem volt nagyobb igény rájuk
- 3D-nyomtatás a könyvtárak alkotói tereiben.
E rendezvény egyúttal útjára indította a Global Vision párbeszédet. Ehhez, a jövő könyvtára globális víziójának építéséhez - melynek célja a művelt, informált és bevont közösség - már 213 ország könyvtárosai és könyvtárbarátai csatlakoztak (ref.: MG)

Hírforrás: IFLA
2018. január 17.

Nem segít a legrászorultabbakon a Cselekvő Közösségek mentorprogramFEL

Magyar Narancs: Tavaly elindult a Cselekvő Közösségek mentorprogram, ez sem segít a közösségfejlesztés hiányán?
L. Titók Nóra: Az a program a kultúrára fókuszál, és nem ezt a társadalmi csoportot célozza meg. A mélyszegénységben élő emberek ugyanis nem érintkeznek a magas kultúrával. Amikor először jött el Toldra, az alapítványhoz egy színházi társulat, a gyerekeknek, de a felnőtteknek is meg kellett mutatnunk, hogyan tapsoljanak az előadás végén. Innen az emberek moziba, múzeumba vagy állatkertbe nem jutnak el egész életükben, nemhogy színházba. Szegregált környezetben ezek nem értelmezhető tartalmak. Nem járnak könyvtárba, mert nem tudnak megfelelően olvasni. A családjukban sosem volt olvasási kultúra, nincsenek könyveik, nem járt nekik újság sem. Sajátos szubkultúra alakul ki a szegregátumokban, amit érteni kell, ha az ember segíteni szeretne.


Szatmár: növekedett a beiratkozottak számaFEL

Paula Maria Horotan, a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese számolt be a 2017-ben elért eredményekről. A részletes táblázatokat átböngészve kiderült, hogy tavaly 2999 aktív felhasználót jegyeztek a könyvtárban. Aktívnak azokat a könyvtárlátogatókat tekinthetjük, akik már 2016-ban is rendelkeztek könyvtári belépővel és ezt 2017-ben is megújították. Ez 545-tel több, mint ahányat 2016-ban jegyeztek.
Szép számban voltak azok is, akik tavaly első alkalommal ismerkedtek a könyvtárral és annak szolgáltatásaival. 2017-ben 1887 új taggal bővült a könyvtárlátogatók csoportja, ez 770-nel több, mint a 2016-ban regisztráltak száma. Azonban nem kötelező valódi látogatást tenni az intézményben, hiszen a könyvtár számos olyan szolgáltatással rendelkezik, melyek a honlapjukon keresztül is elérhetők. Az online felület adta lehetőségekkel 2017-ben közel 20 ezren éltek.
Az igazgatóhelyettes arról is pontos számokat közölt, hogy hány kiadványt kölcsönöztek ki tavaly. A kicsivel több, mint 115 ezer kölcsönzés nem csak könyveket ölelt fel, hanem folyóiratokat, régi dokumentumokat, CD-ket és DVD-ket is. A kikölcsönzött kiadványok 85 százaléka (97.962 db) román nyelvű volt, 15 százaléka pedig magyar (17.288 db).


Digitális labor, mobil pavilon és önkiszolgáló kölcsönzés - tervek BékéscsabánFEL

Egy digitális labort és egy digitális lépcsőt alakítanak ki a bibliotéka épületén belül, valamint lesz egy szabadtéri, mobil pavilon is - ismertette Rakonczás Szilvia igazgató. Hozzátette, hogy a megyei könyvtár az úgynevezett EFOP keretében olyan infrastrukturális fejlesztésekre kapott 119 millió forintot, amelyek az egész életen át tartó tanulás jegyében a kompetenciák fejlesztését, az oktatást és a területi ellátást segítik elő.
A digitális labor egyfajta közösségi tér lesz, felszerelve informatikai eszközökkel. Amíg a mostani oktatóterem főleg általános és középiskolai csoportoknak áll rendelkezésére, addig ebben bármilyen csoportok szabadon összejöhetnek, hogy közösen tervezzenek, alkossanak - például a számítógépekkel, a 3D-s nyomtatóval, az okosvarrógéppel, a könyvkötészeti alapgépekkel. Emellett a robotikával is megismerkedhetnek a látogatók. Lesz olyan különleges szkenner, ami magától lapoz és fényképezi le az oldalakat.
A projekt fontos szelete, hogy a könyvtári munkát segítő eszközöket ugyancsak beszereznének, elkezdenék kiépíteni az önkiszolgáló kölcsönzési rendszert. A kiadványokba olyan elemek kerülnének, amelyek az azonosítást teszik lehetővé, ezzel folyamatosan lehetne látni az adatokat, például azt, hogy mely könyvek vannak bent a könyvtárban és melyek az olvasóknál - zárta Rakonczás Szilvia, hozzátéve, a projekt több eleme révén úttörő lesz az országban a Békés megyei bibliotéka.


Nem meglepő, hogy könyvtárhasználatra alig jut idejükFEL

Elvégezhetők a felsőoktatási tanulmányok könyvtárhasználat nélkül is. De mit, hogyan kínálhat a felsőoktatási könyvtáros az időszűkében lévő használóknak? (MG)
- Hatalmas anyagi előnnyel indulnak a budapesti egyetemisták azokkal szemben, akik vidékről érkeznek a fővárosba tanulni. Még ha örökségként nem is hullik egy lakás az ölükbe, akkor is az egyetem évei alatt otthon élhetnek a szüleikkel vagy bármikor hazaköltözhetnek, ha nem tudják fizetni az albérletet. A vidékieknél nem is kérdés, hogy dolgozniuk kell az egyetem mellett vagy diákhitelt felvenniük, hogy finanszírozzák a megélhetésüket, ami sokszor a májkrémes kenyérig és a SPAR-os felvágottig terjed.
Horváth Marin egyetemista: "Hatalmas hátrányban vagyunk azokkal szemben, akik budapestiek. Ez megkérdőjelezhetetlen. Nagyon sok szaktársamon látom, hogy nekik van idejük könyvtárba járni, ezt elolvasni, azt elolvasni. Ők nincsenek rákényszerülve arra, hogy elmenjenek dolgozni. Sokkal jobban tudnak teljesíteni, elmenni konferenciára, kutatni, mert van idejük" - magyarázza Marin.
Marin a munkája miatt már jobb anyagi helyzetben van, de a teljes állás meggátolja abban, ami miatt úgy döntött, hogy feljön Budapestre. Az egyetem előadásait egyáltalán nem látogatja, szemináriumokra csak akkor jut be, ha szerencsés időpontban hirdetik meg. A tanárok próbálnak megértők lenni vele, de sokszor taktikáznia, hogy több ideje legyen leadni egy-egy beadandót, mert az iskolában a gyerekeknek nem mondhatja, hogy nem volt ideje a dolgozatokat kijavítani, mert beadandót írt.


Itt a holnap mozgókönyvtára (is)FEL

A japán autógyártó egy új koncepciót mutatott be. A Toyota e-Palette nem csupán egy elektromos gépkocsi, hanem gyakorlatilag egy - akkumulátorok segítségével - teljesen önállóan közlekedő többfunkciós jármű, amely lehet minibusz, guruló iroda, orvosi szoba, játékszoba vagy szerviz, valamint szállítóautó. Az egyes változatok hossza 4 és 7 méter között lehet. A kiállított dizájnmodell hossza 4,8 méter volt, a szélessége 2 méter, míg a magassága 2,25 méter. Akio Toyoda, a Toyota első embere a Las Vegasban rendezett Consumer Electronics Show (CES) keretében tartott beszédében kijelentette, hogy az embereknek ma még el kell menniük a különböző boltokba, de holnap már az üzletek jöhetnek hozzájuk.
A megálmodott e-Palette modellek könnyen átkonfigurálhatók és akár 24 órán át is működhetnek. Az első gépkocsikat a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokon helyezhetik üzembe. A Toyotának sikerült több vállalatot is megnyernie az e-Palette szövetségbe való belépéshez. A társaságok között van az Amazon, a DiDi Chuxing, a Mazda, a Pizza Hut és az Uber. Közülük a DiDi Chuxing, a Mazda és az Uber technológiai partnerek.

Hírforrás: Sg.hu
2018. január 17.

Élet a bombák közé csempészett könyvek közöttFEL

Címkék: könyvtár, köz- | Szíria |

Damaszkusz tartomány szívében, Daraja városában önkéntes szír fiatalok nyitottak könyvtárat. A menedékhelyen a papír illata a robbanószerek porával keveredik. S miközben Damaszkuszt körbeveszik az Assadot támogató erők, fiatal önkéntesek rendezik, osztályozzák és számozzák nap mint nap a város romjai alól kimentett könyvek ezreit. A könyvtár két és fél éve működik egy félig beomlott épület pincéjében. "Mikor már mindent elvesztettünk, csak a kultúra marad" - meséli a 23 éves Ahmad, ennek a szokatlan földalatti kulturális helynek társ-alapítója és szóvivője.
"Körülbelül 11.000 arab és külföldi szépirodalmi, filozófiai, teológiai könyvünk van, amit a látogatók ingyen olvashatnak és kölcsönözhetnek. Péntek kivételével minden nap nyitva tartunk reggel 9 és délután 5 óra között." - A körülmények bizonytalanok, nincs villany, a könyveket gyertyafénynél, a hideg ellen vastagon felöltözve olvassák a látogatók. A művek témánként, ABC-rendben sorakoznak a hatalmas, fából készült polcokon.


A szenvedélyes tudásvágy támogatása - könyvtár(os)i küldetés lehetőségeFEL

... És a titkuk pontosan abban a kielégíthetetlen kíváncsiságban, abban az elfojthatatlan tudásszomjban állt - függetlenül a tárgytól, függetlenül a kockázattól (...) "Élj úgy, mintha a mai lenne az utolsó napod - mondta Mahátma Ghandi. - Tanulj úgy, mintha örökké élnél." Ez az én szenvedélyem. Pontosan ez. Ez a csillapíthatatlan, rettenthetetlen étvágy a tanulásért és tapasztalatokért, nem számít, mennyire nevetségesnek, mennyire ezoterikusnak, mennyire rendszerellenesnek tűnik. Ez határozza meg az elképzelt jövőjét magyar társainknak... - mondja TED előadásán Bernie Dunlap Monterey-ban, Kaliforniában. A 2007-es előadásban, mely több mint 1,8 millió letöltésnél jár, az előadó magyar mentorainak tudni és tenni akarásáról állít lelkesítő emléket.


Így készül Csíkszereda a román kultúra napjáraFEL

Az egész délutánt felölelő rendezvénysorozatot szervez hétfőn a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a román kultúra napja alkalmából. A rendezvényekkel a kortárs román irodalmat kívánják népszerűsíteni.
A román kultúra napját 2010 óta ünneplik január 15-én, Mihai Eminescu költő születésnapján. A Kájoni János Megyei Könyvtár ez alkalommal hétfőn délután négy órától több rendezvényre várja az érdeklődőket.
Előbb a csíkszeredai Buna Vestire irodalmi kör fog bemutatkozni, majd 16.45-től három kortárs román irodalmi művet ajánlanak az érdeklődők figyelmébe. Az elhangzott ajánlókat díjazzák is a közönség szavazatai alapján. 17.15-től este hét óráig Az írott kultúra innovatív közvetítése címmel a George Bariţiu Brassó Megyei Könyvtár munkacsoportja bemutatja az IZILIT és a Jurnalul - portal spre cultură elnevezésű projekteket. A Kájoni János Megyei Könyvtár tájékoztatása szerint a brassói megyei könyvtár informatikai osztálya és a romániai könyvkiadók egyesületének közös projektje, az IZILIT - Întâlnire ZIlnică cu LITeratura - olyan, okostelefonokra ingyenesen letölthető, Android és IOS operációs rendszerekre optimalizált alkalmazás, amely naponta ajánl felhasználói figyelmébe egy-egy kortárs román irodalmi művet. A Jurnalul - portal spre cultură projekt keretében a fiatalok körében kívánják népszerűsíteni az írott kultúrát. Bedő Melinda, a csíkszeredai könyvtár munkatársa elmondta, az innovatív módszereket ajánlják pedagógusok és könyvtáros kollégák figyelmébe is, várják őket is a bemutatóra.


Crowdsourcing az ELTE EK-ban: keresik a könyvtár hangjátFEL

A mai naptól automatikus hangos bemondással tájékoztatjuk látogatóinkat a legfontosabb információkról, például a közelgő záróráról. Ehhez keressük a "könyvtár hangját"! Aki úgy érzi, orgánuma alkalmas hangos tájékoztatásra, keressen meg bennünket és előfordulhat, hogy a jövőben az év majdnem minden napján az Ő hangját hallja majd mindenki az épületben.
Részletek a jelentkezésről: Január 17-ig egy próba hangfájl küldésével lehet jelentkezni a "Könyvtár hangja" pozícióra. A hangfájlban a következőt kérjük bemondani: "Tisztelt Látogatóink! A könyvtár fél óra múlva bezár. Dear Readers! The library is closing in about 30 minutes!". A jelentkezéseket a konyvtarhangja@lib.elte.hu címre várjuk. Sajnos pénzügyi honorálásra nincs lehetőségünk, de reméljük, büszkeséggel tölti el majd a nyertest, hogy az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár hangja lehet.


Legókiállítás Pakson - a használók hobbijának beemeléseFEL

Körmöczi Zoltán legóterepasztalai, diorámák és jelenetek, valamint ritka, különleges készletek és figurák láthatók a paksi tárlaton.
Abszolút rendhagyó - mondta a Csengey Dénes Kulturális Központ könyvtárának vezetője, Lampert Marianna a tékában nyílt új tárlat kapcsán. A könyvtárgalérián Körmöczi Zoltán saját tervezésű és építésű legóterepasztalai, diorámák és jelenetek, valamint ritka, különleges készletek és figurák láthatók.
- A könyvtár ezen részén amatőr és profi képzőművészek mellett az olvasók kapnak bemutatkozási lehetőséget. Alkotásaikat és gyűjteményeiket tárhatják a közönség elé - fogalmazott a könyvtárvezető. Körmöczi Zoltán a megnyitón elárulta, hogy gyerekkorában viszonylag kevés legója volt, öt éve - miután ajándékba kapott két kisebb dobozkával - kezdett újra építeni, s ráébredni, hogy felnőttek is legóznak. Azóta egy hobbi- és kiállítóközösség tagjaként több tárlaton megfordult. Mostani kamarakiállítása február 6-ig látható a könyvtár nyitvatartási idejében. Hobbija - mondhatni - családi vállalkozás, hiszen kisfia és kislánya is be szokott kapcsolódni a terepasztalok elkészítésébe.


Kerekítő foglalkozás Nyíregyházán: fél óra höcögés, göcögés, kacagásFEL

Szikora Csilla hetedik éve tart mondókázást az anyukákkal a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár gyermek részlegén.
- Fontosnak tartom, hogy igényes környezetben teljen ez az együtt töltött idő. A könyvtár azért is nagyon jó helyszín, mert a gyerekek észrevétlenül is részesévé válnak ennek a magas színvonalú kulturális környezetnek, és később olvasókká válnak.
Mi is az a Kerekítő? - Félóra höcögés, göcögés, kacagás a Kerekítő mondókás könyv-sorozat ölbeli játékai, mondókái nyomán! Lovagoltatás, lógázás, hintáztatás, cirókázás, csúszdáztatás, zsuppolás élő hangszerjátékkal, népi hangszerekkel, népdalokkal, sétáltatókkal színesítve.
Nagymamáinktól örökölt játékaink az érzelmi biztonság és a művészeti-zenei nevelés bölcsője. Az első évek mondókáinak szeretetnyelve, az érintés, ölelés és mosoly, egy életen át elkíséri a gyermekeket. Elődeink ölbéli játéktára időtálló, Ma is nagy örömet jelent a legkisebbeknek és szüleiknek egyaránt. Aki kicsiként megtapasztalja az érintés és ölelés erejét, az fog tudni felnőttként is adni és kapni.
Az élet első éveiben az önfeledt együttjátszás, az érintés, testközelség, a szeretetteljes hangulat melyeket az ölbeli játékok, más néven bizalmi, kapcsolatteremtő játékok biztosítanak, segítik a biztos érzelmi kötődést, erősítik az érzelmi biztonságot, mely az értelmi és érzelmi fejlődés alapja. Ezek a rövid, korosztálynak megfelelő, kántált, olykor énekelt rigmusok egyben a művészeti és zenei nevelés alapkövei is.


A kritikus / kritikai olvasás területei 16. - Nem zörög a haraszt... manipulációFEL

Az átverő módszer lényege a felelősség és a felelősségre vonás elkerülése. Így tehet olyan kijelentéseket, amik hamisak, felháborodást keltőek.
A következő módszert Donald Trump fejlesztette ki még a választások ideje alatt. Lényegében arról van szó, hogy minden kijelentésnél úgy tesz mintha idézne valakit. Ezáltal ha kiderül, hogy nem igaz akkor is hivatkozhat arra, hogy ő is csak hallotta az információt. (HVG)
Tovább fokozhatják ezt a kétértelmű kifejezések. Elsőnek botrányt kelt velük, a figyelem középpontjába kerül, majd az emberei elkenik a dolgot az első pontra hivatkozva. A közönség pedig értelemszerűen a tömegpszichózis miatt csak a felhajtásra figyel fel, majd úgy is elfelejtik, hogy miről volt szó.
Viszont ez az örökös vadászat a figyelemre azt éri el, hogy forrófejűnek, megbízhatatlannak tartsák az emberek. (Napi)
Analógiák

Miért nem garantáljuk használóink jogait - szavakkal is?FEL

Szolgáltatásaink vannak. Vagy 20 éve a minőséget is igyekszünk biztosítani, ám garantálástól, pláne felelősségvállalástól - tartózkodunk. 25 éve jelent meg az angol közkönyvtári charta link , amely elmondta a használóknak, hogy pontosan mit is garantál az intézmény. Ez könyvtáranként önkéntes és testre szabhatóan tette. A charta magyarországi alkalmazása 25 éve nem ismert. Az okok érdekese lehetnek.
A sok sebből vérző egészségügyben Magyarországon is kommunikálják a használói jogokat. Az meglepő nevű Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ link plakátjai megjelentek az egészségügyi intézményekben, ahol a betegek, ügyfelek a sorok kiállása közben tanulmányozhatják őket. A plakátok egyes részleteit - gyerekeknek, felnőtteknek, gyógyszertárt használóknak szóló rajzos-didaktikus anyagok - ld: link . A jogok biztosítása és azok kommunikálása nem ugyanaz. Pr-es alapvetés: "dolgozz jól és beszélj róla". Mindkettőre szükség van: a munkaminőségre éppúgy, mint a bizalomépítésre. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. január 17.Praktikus

Új év - jobb szövegek! - Olvashatóbb, áttekinthetőbb és olcsóbb szövegek készítése - TippekFEL

Sajnos túl gyakran találkozhatunk a befogató idejével, továbbá a papírral, tintával pazarló írásművekkel, nyomtatványokkal. Csökkenthetjük mindezeket, ha megfontoljuk az alábbi linken elérhető javaslatokat.
Kisszínes

Rendet tesz a Facebook a hírfolyambanFEL

A tervek szerint a közösségi oldal a jövőben kevesebb céghez és kiadóhoz tartozó bejegyzést fog mutatni a hírfolyamban, helyette a ismerősök és családtagok üzenetei jelennek majd meg, mivel utóbbiakkal lehet "jelentőségteljes beszélgetéseket" elindítani, ami tavaly óta a közösségi óriás gyakran hangoztatott jelszava. Így viszont a vezérigazgató azt is megjósolta, hogy a felhasználók kevesebb időt fognak tölteni a felületen.
A Facebook saját belső tanulmányokkal és megbízott kutatókkal próbálta elemezni (...) hogyan lehetne a közösségi hálónak hozzájárulni a felhasználók "jól-létéhez". A nem is olyan meglepő eredmények szerint az emberek akkor érzik jól magukat, például kevésbé magányosan, ha más ismerőseikhez kapcsolódhatnak, és nem csak passzívan híreket olvasnak vagy videókat néznek - annak ellenére, hogy ezek lehetnek szórakoztatóak vagy informatívak. Úgyhogy Zuckerberg elképzelései szerint a fejlesztőcsapatok a jövőben kevésbé azon dolgoznak majd, hogy releváns tartalom jelenjen meg a facebookozók számára, hanem inkább "jelentőségteli közösségi interakciók" induljanak, mint például hosszabb hozzászólások, és megosztások formájában.


Könyvtár + üzlet - Éjszakázzon Nagy-Britannia egyik legszebb könyvtárábanFEL

Nemcsak olvasni, de aludni is lehet a jövőben a walesi Hawardenben található Gladstone könyvtárban link . Az egykori brit miniszterelnökről elnevezett intézmény egy részét ugyanis 26 szobából álló szállóvá alakították át.
A könyvtár a látogatók előtt 5-kor mindig bezárja a kapuját ugyan, de a szállóvendégek este 10-ig böngészhetnek a 250 ezer kötet között. A szobákat 63 fontért lehet foglalni; ezért az árért ingyenes wifit és reggelit is kapnak a vendégek link , de televízió természetesen nem tartozik a helyiségekhez.


A magyartanítás nem próbál olvasóvá nevelni, de...FEL

Arató László szerint nagyon fontos, hogy olyan történetekkel találkozzanak először a diákok, amelyek a saját életükhöz is köthetők, bár persze a klasszikusok épp attól klasszikusok, hogy évszázadok, évezredek múltán is aktuálisak, megőrzik megszólítóerejüket. A Shakespeare-tudós Géher István például azt mondta: a Hamlet arról (is) szól, hogy egy ember felnőve csalódik a szüleiben, a Lear király meg arról, milyen az, amikor egy magas rangú ember nyugdíjba megy, de szeretné megtartani azt a tekintélyt, ami a pozíciójával járt.
Csakhogy nem minden mű annyira párbeszédképes, mint Shakespeare drámái. Ezért szükséges, hogy olyan, időben és életvilágban a diákok mai életéhez kapcsolódó műveket is tanítsunk, amelyekben a "terád vonatkozik" élménye evidensebb, könnyebben átérezhető ? mondja Arató. "Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a múlt irodalmával nem kéne ismerkedni, mert önmagunkat úgy ismerhetjük meg, ha megismerjük azt is, aki másmilyen volt: önmagunk megismerése a más, az idegen tapasztalat megismerésén keresztül bontakozhat ki."
De Az éhezők viadalában is sok az elgondolkoztató, értelmezésre felhívó mozzanat, például a médiakritikáról, arról, hogy a megfigyeltség, a mediatizálódás hogyan torzítja el az emberi érzelmeket, de a benne szereplő ország, Panem kapcsán a gladiátorokra vagy akár a Thészeusz-mítoszra is ki lehet térni (ld. "panem et circenses", azaz a népnek kenyér kell és cirkusz: ez volt a gladiátorjátékok alapelve). A Harry Potter révén pedig egy saját életprobléma, az iskolai beilleszkedés is a tananyag része lehet: erről beszél például az Iskola a határon is.


Iskolákban tanítaná a kormány, mi a fake newsFEL

A magyar kormány 2016 szeptemberében fogadta el a Digitális jólét programon (DJP) keretén belül kidolgozott Magyarország digitális gyermekvédelmi stratégiáját (DGYS), amely alapvetően azokat a témákat járja körül, hogy mit is kellene tenni annak érdekében, hogy a gyerekek tudatosan, értékteremtő módon és biztonságosan tudják használni az internetet - mondta a Napi.hu érdeklődésére Farkas Attila Erik, a DJP állandó szakértője.
Véleménye szerint a következő években a biztonságos internethasználat érdekében "jelentős tudatosítási folyamatnak" kell történni, amelynek fontos eleme az oktatás. Nemcsak a gyermekeké, hanem az őket tanító pedagógusoké, a szülőké és mindazoké, akik hivatásszerűen gyermekekkel foglalkoznak. Ezért például a szociális ellátórendszerben, az igazságszolgáltatásban és a bűnüldözésben dolgozók képzése is része a DGYS-nek - mondta Farkas.

Régebbi hírforrás(ok): Ilyen szintű álhírgyártás nem volt a rendszerváltás óta linkInformációforrások

Ha újféle adatvizualizációt szeretnélFEL

Az egyelőre csak meghívásos alapon kipróbálható Flourish link azoknak készült, akik szeretnének kilépni a Tableau, Infogram, Gephi adta adatvizualizációs keretekből, de nem tudnak kódolni. Olyan adatvizualizációkat lehet ugyanis készíteni vele nagyon egyszerűen, egy előre megadott template-ba berakva az adatokat, amiket például Tableau-ban csak kínkeserves munkával, Excel-táblázatok összevonásával és külön matematikai képletek megírásával lehet csak megakotni, mint például valamilyen hálózatvizualizáció, Sankey-diagram, slope-chart vagy survey. Nekünk pont egy ilyesmire volt szükségünk.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu