Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/2., jan. 10.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Roskadozó vagy szellős könyvtári polcok jelentik a szolgáltatásminőséget és a gazdagságot? (fotókkal)
Meghirdették 2018-as terveiket a könyvtárban: 'közösen gyűjtünk és használunk'
Megkérdeztük: Jobb lesz-e 2018 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2017 volt?
Mit vesztenek a könyvtárak a netsemlegesség eltörlésével? (olvasóink szavazatára)
Hiányzó megelőzés és közösségfejlesztés - kulturális intézmények lepapírozzák a félretervezett rendezvényeiket
Megvannak a 2017-es olvasási és könyvtárhasználati felmérés eredményei!
Életeket menthet a könyvtár - ha akar
Több pénz jut a helyi múzeumoknak, könyvtáraknak
Az idősek által várt 3 fajta segítség
Bevándorlók könyvtári szolgálata, 9 tétetlen - madridi példa
Könyvtárosfigurák - imázsunk Legóból és szuperhősként
Könyvtárakra is kereshetsz 2018-tól a KIT-ben
150 angol író az iskolai könyvtárak mellett
Könyvtárbusz - kéthetente másfél órán át egy faluban (fotók)
Az elfogultság jelei az általunk olvasott szövegekben
Tabletet nyert, aki Móricz-cal szelfizett
Közösségépítés: a könyveken kívül sok minden más is jusson az emberek eszébe a könyvtárról (videó)
A kritikus / kritikai olvasás területei 13. - Memóriabeültetés

Analógiák

Vizsgáljuk meg időnként szakmai érvelésünket
Projekt: legyen minden könyvtáros az, ami akar lenni

Kisszínes

A 15 éves korosztály tagjainak 25 százaléka funkcionális analfabéta

Információforrások

Diagramok, térképek, táblák, táblázatok - melyiket válasszam?
Tabukról, tabuk nélkül - görcsoldó videókönyvtár
Az elmúlt év legjobb adatújságírás és adatvizualizációs projektjei


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Roskadozó vagy szellős könyvtári polcok jelentik a szolgáltatásminőséget és a gazdagságot? (fotókkal)FEL

A ruhadiszkontok kirakatai zsúfolásig vannak pakolva tiritarka árucikkekkel, míg a luxusboltok kirakata egy vagy néhány ruhát mutat be. Melyik szinthez vonzódik inkább a könyvtáros - és a könyvtárhasználó? A mennyiség - úgy tűnik - nemcsak nem csap át minőségbe, hanem mintha ellentétesek is lennének. Galériánkban - link - szellős polcokat mutatunk egy német gyerekkönyvtárból. A dokumentumok bemutatása eleganciát sugall - a praktikum mellett:
- Van lehetőség a vonatkozó prospektusok, vagy éppen gyerekszemet vonzó játékmackó elhelyezésére.
- A használónak nem kell a kicibálnia a keresett könyvet a polcról, s a böngészés is könnyebben megy.
- Holland ajánlás szerint (vö.: shop-koncepció) a könyvek 50%-a ne gerinccel, hanem címlappal nézzen az olvasó felé, lehetőleg azok, amelyeken arc látható (ez az eljárás néhány százalékkal fokozza a kölcsönzést).
A tetszetősebb bemutatás gyakran állományapasztással oldható meg: a lakosonként 2 db dokumentumig való állománycsökkentéssel megszabadulhatunk a ballasztként cipelt állományegységektől, és nagyobb kölcsönzési mutatókat érhetünk el (ld. a hozamgörbe 3. szakasza helyett a 2-at link ).

Régebbi hírforrás(ok): Polcológia: három soronként maradjon 30 cm üres hely link

Meghirdették 2018-as terveiket a könyvtárban: 'közösen gyűjtünk és használunk'FEL

Az év első munkanapján meghirdettük újabb tematikus évünket: 2018 - közösen gyűjtünk és használunk - Írja elektronikus heti hírlevelében a Halis István Városi Könyvtár. - Egy sajtótájékoztató kertében ismertettük terveinket. Három témát vetettünk fel. Az első egy a kanizsaiak lokálpatrióta érzelmeire alapozott kezdeményezés. Szeretnénk a nagykanizsai iskolák értesítőit (melyeket ma inkább évkönyveknek neveznénk) összegyűjteni és az interneten közzétenni.
Az első digitalizált értesítők itt olvashatók: link


Megkérdeztük: Jobb lesz-e 2018 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2017 volt?FEL

Jobb lesz-e 2018 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2017 volt? - kérdezzük hasonló módon a jövő évről olvasóinkat immár 7. éve. A vonatkozó nem reprezentatív válaszok megoszlásának idei eredménye 2018-ra vonatkozóan:
5 - határozottan
14 - talán
25 - ugyanolyan
11 - kicsit rosszabb
10 - sokkal rosszabb
Ha a "határozottan" értékeit 2-vel, a "talán"-t 1-gyel, az "ugyanolyan"-t nem értékeljük, a "kicsit rosszabb" -1-gyel, a "sokkal rosszabb"-at -2-vel szorozzuk, akkor -10-et kapunk. Magyarán, inkább pesszimisták vagyunk 2018-at illetően.
Az utóbbi 7 év adatainak 2 diagramját itt találjuk: link (MG)


Mit vesztenek a könyvtárak a netsemlegesség eltörlésével? (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárosok nem boldogok a netsemlegesség eltörlése miatt. Véleményük szerint megszűnik a szabad, nyilvános internet, amit eddig ismertünk. A New York Public Library, a Brooklyn Library, és a Queens Library nyílt írást tettek közzé a problémájukról. Indoklásuk szerint a döntés növelni fogja az egyenlőtlenséget az oktatásban és szélesíti a digitális széttagoltságot. Ugyanis a szabályok változásával az internetszolgáltatók "elkezdhetnek játszani" a könyvtári internetes előfizetésekkel. A könyvtárak gyanítják, hogy a szolgáltatók az árakkal fogják priorizálni a hálózat használatát. Egy könyvtárnak annyit kellene fizetni mint a nagy médiacégeknek az internetes nagyméretű gyűjtemények eléréséhez. Ez azonban még csak spekuláció. Egyelőre nem lehet tudni az árakat, a határidőket és a következményeket sem.
A New York-i közkönyvtár igazgatója, Anthony Marx telefonos interjúban is kifejtett az érveit a The Verge-nek. A könyvtárban 2017-ben 3,1 millió munkamenetet indítottak 4700 számítógépen. Egy negyedév alatt 16,2 millió oldalmegtekintés történt a digitális gyűjteményből. A könyvtár az egyetlen hely a városban, ahol ingyen lehet használni gépeket és az internetet. Ez az egyik indoka, hogy a könyvtár az egyik lelátogatottabb közintézmény New York-ban.
Az utóbbi időben a látogatók hot spotokat is hazavihettek egy évre. Így otthon is volt digitális hozzáférésük. Ezt amúgy 2 millióan nem tehetnék meg New York-ban. Pedig az internet fontos például a házi feladathoz, kutatásokhoz, munkakereséshez. A könyvtárak attól félnek, hogy a netsemlegesség garanciája hiányában a könyvtárak már nem tudnák ezeket az előnyöket nyújtani. Az audió-, videó- és képgyűjtemények kifejezetten forrásigényesek, a nyílt és szabad internettől függenek. Mint például az internetes videós állásinterjúk. Ha a könyvtárban lassított internetet kell majd alkalmazni, akkor félő, hogy a szolgáltatások nem fognak működni. Ebből kifolyólag a könyvtárak látogatottsága is alacsonyabb lesz. (ref.: Habók Lilla)


Hiányzó megelőzés és közösségfejlesztés - kulturális intézmények lepapírozzák a félretervezett rendezvényeiketFEL

L. Ritók Nóra: ... a prevenció, a közösségfejlesztés ma Magyarországon nincs meg a [szegényeket támogató] rendszerben. Nincsenek meg a közösségi terekhez kötődő élmények az elszegényedő falvakban, a kultúrházak, könyvtárak nem tudják ezt biztosítani. Az épületek ott vannak, persze. De ezt a társadalmi csoportot a programok nem érik el, és a többieknél is egyre kevésbé töltik be a funkciójukat. Vannak uniós projektek is, néha jönnek ismeretterjesztő, kulturális előadások, de anélkül, hogy utánajárnának, az adott közösségnek mire lenne igénye, mivel lehetne magasabb szintre léptetni az egészet. Odaviszik a programot, lebonyolítják, az érdeklődés minimális, kicsit "megtolják" hát a jelenléti ívet, mondjuk, a családtagok nevével, és mindjárt teljesítve vannak az indikátorok. Elszámolják a pályázatot, és kész. Az egyik faluban például már egy éve vittünk egy egészségnevelési programot, amely rájuk volt szabva, az ő lehetőségeikre, élethelyzeteikre, amikor uniós forrásból jött egy egyszeri, megyei projekt: érkezett egy előadó, és az egészséges táplálkozásról beszélt, a szénhidrátok kerüléséről egy olyan közegben, ahol az anyagi lehetőségek miatt ez értelmezhetetlen.


Megvannak a 2017-es olvasási és könyvtárhasználati felmérés eredményei!FEL

A kutatások 1500-1500 fő 3-17 éves, illetve 18 év feletti megkérdezésével az olvasási és könyvtárhasználati szokásokat, a mindennapi tájékozódáshoz használt információforrásokat és a könyvtár- és könyvtárosképet vizsgálták. Az eredményeket bemutató konferencián az olvasásfejlesztés, szövegértés, könyvtárhasználat-információkeresés és digitális kompetencia fejlesztési irányokhoz kapcsolódó módszertani fejlesztésekről, a programban megvalósuló képzésekről és a 40 fős szaktanácsadói hálózat működéséről is információk hangzanak el.
A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" (EFOP-3.3.3-VEKOP/162016-00001) kiemelt projekten belül a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatások fejlesztését megvalósító "Az én könyvtáram" program az első mérföldkőhöz közeledik. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ebből az alkalomból 2018. január 17-én könyvtárszakmai konferenciát szervez a programban megvalósult kutatásokról és a módszertani fejlesztések állásáról.
A projekt megbízásából végzett közvélemény-kutatások hiánypótlóak, hiszen évtizede nem volt lehetőség ilyen átfogó, országos, reprezentatív felmérésre a lakosság körében.
A konferencia programja és a regisztráció: link


Életeket menthet a könyvtár - ha akarFEL

A téli hónapokban 30 százalékkal több a szívinfarktus miatti halálozás, mint nyáron és van két időpont télen, az egyik a karácsony, a másik az újév, amikor még 5-10 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozások száma - hívta fel a figyelmet Maurovich-Horvat Pál kardiológus pénteken az M1 aktuális csatornán.
- Ha ez a helyzet, akkor innentől a könyvtárosok brainstormja jöhet. Készítsünk adventi naptárat egészségügyi, mozgással kapcsolatos javaslatokból? Adjunk szórólapot a témában az idősebbeknek? Állítsunk össze tematikus webes és papír olvasmány-ajánlót? Helyezzünk kondigépet az olvasóterembe? - Innentől nyilván a könyvtár és könyvtárosok fantáziája, adottságai adják a lehetőségeket és a kereteket. Rajtunk múlik a közszolgálati döntés. (MG)


Több pénz jut a helyi múzeumoknak, könyvtáraknakFEL

Több mint 10 százalékkal nő idén 2017-hez képest a megyei hatókörű városi múzeumok és könyvtárak, valamint a települési önkormányzatok muzeális feladatainak állami támogatása.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága azt közölte, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok és könyvtárak működésükhöz, valamint állami feladataik ellátásához, a települési önkormányzatok muzeális intézményi feladataikhoz idén összesen csaknem 7,2 milliárd forint támogatást kapnak, ez több mint 10 százalékkal, 754 millió forinttal haladja meg a 2017-es keretösszeget.
A támogatás felosztásánál figyelembe vették az intézmények kulturális alapellátásban betöltött szerepét és eredményeit, valamint a megyei hatókörű városi könyvtáraknál azt, hogy mekkora lakosságot látnak el - írták. A támogatásban részesülő önkormányzatok, illetve múzeumok száma a tavalyi évhez képest tizenöttel emelkedett: az önként vállalt feladatként múzeumot fenntartó önkormányzatok 3-3 millió forint egyszeri működési támogatásban részesülnek.


Az idősek által várt 3 fajta segítségFEL

Magányenyhítő akciónak is tekinti a kormány a nehézkesen induló idősügyi infokommunikációs programot. A honi körülmények között hamarabb szorulnak segítségre önálló életvitelük fenntartásában az idősek, mint a nyugat-európai országokban. A modellprogram során kikérdezett idősek alapvetően három területen várnának segítséget:
- egészségromlásuk megakadályozásában,
- otthoni biztonságuk megteremtésében és
- magányuk enyhítésében.
A felmérés szerint mindezt nem elsősorban a digitális kütyüktől és a gépen folytatott távcsevegéstől várják. A 65 éven felüliek mindössze 24 százaléka tesztelte volna az otthoni vérnyomásmérőt, 22 százalék az állapotjelző, segélyhívó karperecet, s mindössze 15 százalék érdeklődését keltette fel a netes magányenyhítés.


Bevándorlók könyvtári szolgálata, 9 tétetlen - madridi példaFEL

A Spanyolországban élő bevándorlók száma az elmúlt időszakban megnövekedett, a 90-es évekhez képest húsz évvel később a főváros 12%-a bevándorló. Ez a változás 2005 és 2012 között a könyvtárakat a Nyitott könyvtár kampány megvalósítására ösztönözte. A bevándorlók aránya a fővárosban 12%, az autonóm területen valamivel több, 13%-os.
Kilenc terület bekapcsolásával valósították meg a tevékenységeket.
1. A bevándorló kisebbségek nyelvére lefordították az alapvető könyvtári információkat.
2. A használóképzéseket kibővítették a migránsok számára szervezett könyvtárhasználati ismeretek oktatásával.
3. A könyvtárak integrációs közösségi térként, találkozóhelyként működtek.
4. A speciális gyűjteményi részeket kibővítették (többnyelvű állományok, spanyol nyelvoktató anyagok).
5. Kétnyelvű feliratokkal látták el a könyvtárakat.
6. Kampányokat szerveztek az integráció érdekében (szociális támogatások, kultúra terjesztése, analfabetizmus elleni küzdelem).
7. Közzétették a Nyitott könyvtár projekt weboldalát.
8. Használói vizsgálatokat, elemzéseket végezték a könyvtári szolgáltatások igénybevételéről.
9. A könyvtárosoknak továbbképzéseket szerveztek. (ref.: Prókai M.)


Könyvtárosfigurák - imázsunk Legóból és szuperhőskéntFEL

Levehető piros köpenye van, 9 centi magas, és leginkább azt tudja, hogy mi legyen a következő elolvasandó könyvünk. Könyvtáros szuperhős-figurát adtak ki az amerikaiak. Egy létező, nagyon is ismert amerikai könyvtárosról és íróról, Nancy Pearlről mintázták azt az akcióhős-figurát, amellyel új szintre emelték a primitívség elleni harcot és egyúttal a lököttséget is - írja az Origo. - A 2017 decemberében piacra dobott termék teljes neve Nancy Pearl könyvtáros akciófigura lett, és az Archie McPhee nevű - elsősorban különösebb funkció nélküli bolondságokkal foglalkozó - cég gyártja. A játékot jelenleg 10 dollárért lehet beszerezni. (A hír forrása: link )
Korábban sztereotíp könyvtáros LEGO-figuráról számoltunk be: link

Régebbi hírforrás(ok): Kardigános és szemüveges, de a miénk (Lego-figura) link

Könyvtárakra is kereshetsz 2018-tól a KIT-benFEL

"Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár" vagy "Bucharest, 'Carol Davila' University of Medicine and Pharmacy" - ilyen címkék is élnek a KIT-ben 2018. első lapszámától kezdve. Így könyvtári helyismereti vonatkozásokat is vissza lehet keresni benne, persze a teljesség igénye nélkül. A 2018. előtti lapszámaink feldolgozására is gondolunk, ám ehhez többletkapacitásra - pénz és / vagy munkaerő (pl. szakdolgozó könyvtáros-hallgató?) van szükségünk. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. január 10.

150 angol író az iskolai könyvtárak mellettFEL

Csaknem 150 író jegyezte azt a levelet, amelyet a brit kormánynak írtak, és amelyben az írásbeliség értékei, valamint az iskolai könyvtárak mellett álltak ki. A helyzet súlyos, hiszen a brit iskolák majdnem negyedében már nincsen könyvtáros.
A kormány álláspontja szerint ugyanis a könyvtárak fenntartása az iskolák hatáskörébe tartozik, ám ez oda vezetett, hogy a brit tanintézmények több mint negyedében már nincs könyvtáros egy felmérés szerint.
"Az iskolai és főiskolai könyvtárak 2008 óta drasztikusan kevesebb új könyvvel gazdagodtak. Mielőtt a gyermekek és a fiatalok elsajátítják a tanulmányaikhoz szükséges olvasási készségeket, meg kell tanulniuk könyveket olvasni, hogy sikeresen igazodjanak el és kutassanak korunk információ-gazdag világában" - olvasható a nyílt levélben. "A jelenlegi helyzet Angliában az, hogy míg az önkormányzatoknak és a büntetés-végrehajtási intézményeknek a törvény biztosítja a könyvtárak üzemeltetését és folyamatos fejlesztését, addig az iskolák esetében ez nem így van" - teszi hozzá a levél.
Azt a kormány is szeretné, ha minden gyermek hozzájutna az olvasás csodájához, az oktatási minisztérium szerint "az iskolai könyvtáraknak ebben fontos szerepe van, és az iskolák felelőssége eldönteni azt, milyen formában biztosítják ezt a tanulóiknak".


Könyvtárbusz - kéthetente másfél órán át egy faluban (fotók)FEL

A pécsi, megyei feladatokat is ellátó Csorba Győző Könyvtárnak 283 településen vannak olvasói. Ezek többségében könyvtár működik, a legkisebb, zömmel zsákfalvakban pedig a könyvtárbuszos szolgáltatás kínál jó alternatívát. A könyvtár két mozgó járműve több ezer dokumentummal, nyomtatási és internetezési lehetőséggel várja az olvasókat, akik emellett a pécsi Tudásközpont milliós állományából is kérhetnek könyveket. A könyvtárbusz projektek célja a hátrányos helyzetű térségek könyvtári ellátása. A buszok kéthetente jutnak el egy-egy faluba, ahol másfél órán át állnak. Olyan helyeket is felkeresnek, ahol sokszor már a kisbolt és kocsma sincs. Van, ahol a másfél órás szolgáltatási idő éppen arra elég, hogy mindenki kivehesse a választott műveket, máshol esetleg csak két rendszeres vendég van, de ők több ember helyett is olvasnak. A polgármesteren és a kontaktszemély lelkesedésén is sok múlik: az utóbbi nem csak az áram és mosdó biztosításában segít, de figyelmezteti a feledékeny olvasókat a könyvtár érkezésére, vagy akár kölcsönöz is azoknak, akik épp nem érnek rá felkeresni a kamiont. A könyveknél azonban többet is visz a könyvtárosból és sofőrből álló személyzet: segítenek informatikai problémák megoldásában, álláshirdetésre való jelentkezésben, és a busz nem egyszer játszóházként is szolgál. Az olvasókat névről ismerik, a beszélgetések mindennapi problémáikról és örömeikről, a családtagok hogylétéről is szólnak. Ehhez a munkához nem elég a szakmai felkészültség, egy jó adag, az emberekre való nyitottságot is feltételez.

Régebbi hírforrás(ok): Baranyai mozgókönyvtár - ott, ahol még a kocsma is bezárt link

Az elfogultság jelei az általunk olvasott szövegekbenFEL

Grice maximái adják meg az elfogulatlan, tárgyilagos beszéd alaphangját. Ezek:
- Minőség. 1. Ne mondj olyat, amiről úgy hiszed, hogy hamis. 2. Ne mondj olyat, amire nézve nincs megfelelő bizonyítékod.
- Mennyiség. Hozzájárulásod - a társalgás pillanatnyi céljai szempontjából - legyen a kívánt mértékben informatív.
- Relevancia. Légy releváns.
- Mód. 1. Kerüld a kifejezés homályosságát. 2. Kerüld a kétértelműséget. 3. Légy tömör (kerüld a szükségtelen bőbeszédűséget) 4. Légy rendezett.
Ha ezektől altérést tapasztalunk, joggal kezdhetünk el gyanakodni. Gyanúnkat erősíthetik:
- A tárgyilagos szöveg helyett érzelmeket kiváltó jelzők, melléknevek stb. dúsulnak fel a szövegben, főként, ha egy irányban:
- Közelítés-távolítás: ez-az, ettől-attól stb.: a távolabbra mutató névmás érzelmi távolságot is jelezhet. Mely tárgy irányában ez, mely irányában az?
- Aránytalan cselekvők: a nyilatkozótól távolabb állók többször válnak cselekvőkké az elmondott történetben (a rendőrök közelítettek a tüntetőkhöz és kiemelték a hangadókat - tehát a beszélő a rendőrökkel szimpatizál kevésbé).
- Külső forrás lehet a nyilatkozó korábbi megszólalásainak, státuszának minősége. Nem csodálkozunk, ha a porszívóügynök saját termékeit méltatja, vagy ha az illetőt kaptuk már hazugságon.
Figyelmeztetés: egy jel nem jel! Ám minél többet találunk belőlük, annál biztosabb lehet véleményünk. Feltételezve. hogy a jelekkel nem manipulálnak bennünket. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. január 10.

Tabletet nyert, aki Móricz-cal szelfizettFEL

Befejeződött a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár "Szelfizz a Móricz szoborral" című, az olvasás népszerűsítésére meghirdetett játéka. A pályázatra végül 16 fotó érkezett be, amelyekre a közönség a könyvtár Facebook-oldalán szavazhatott. Összesen 4936 szavazat érkezett a pályaművekre. A győztes Bákonyi Hajnalka 1134 lájkot gyűjtött be, és egy tablettel lett gazdagabb. A második helyezett Arnóczki Attilának, illetve a harmadik Németi Ágnesnek egy 15, illetve 10 ezer forintos utalvány lett a nyereménye.


Közösségépítés: a könyveken kívül sok minden más is jusson az emberek eszébe a könyvtárról (videó)FEL

A Halis István Városi Könyvtárban évek óta szerveznek szilveszteri programot, de a mostani már a második alkalom volt, amikor autentikus hangulatú műsor is szórakoztatta a vendégeket. Az est során a Szelindek zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A középkori zenét játszó együttes fellépését Tóth Tamás támogatta. - Szeretem ezt a fajta zenét, a folkzenét, a világzenét, a középkori zenét. Ez tele van élettel, s én azt nagyon szeretem, ha van élet. Meg azt is nagyon szeretem, ha körülöttem is van élet. S ennek a fellépésnek köszönhetően sok jó emberrel lehetek együtt - árulta el Tóth Tamás.
A rendezvény célja az is, hogy könyveken kívül más is eszébe jusson az embereknek a nagykanizsai városi könyvtárról. - Szeretném, ha erről a ?könyvtárságról? - amiről azt gondolom, hogy egy végtelenül modern műfaj - a könyveken kívül sok minden más is jusson az emberek eszébe. Ezért én néhány esztendővel ezelőtt a barátaimat hívtam, hogy én itt leszek, akinek van kedve, látogasson meg - mondta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.


A kritikus / kritikai olvasás területei 13. - MemóriabeültetésFEL

Egy kriminálpszichológus, Julia Shaw mutatott rá arra, hogy az Eredet című filmben látható emlékbeültetés nem is olyan lehetetlen, mint azt gondolnánk. Írt egy könyvet a memóriáról és annak komplexségéről és ennek kapcsán beszélgetett vele a Motherboard újságírója. Shaw szerint "akárhányszor elmondunk egy történetet, mindig egy kicsit másként mondjuk, és ebben máshol hallott, olvasott és látott apróságok is közrejátszhatnak, amelyeket apránként beemelünk a memóriánkba, míg a történet ettől megváltozik, de mi biztosak vagyunk benne, hogy úgy történt."
Bonyolultabb asszociációs módszerekkel ezt olyan szintre lehet emelni, aminek komoly következményei lehetnek. "Londoni vizsgálataik szerint többhétnyi munkával és ismétlődő vallomásokkal el lehet jutni addig, hogy valaki úgy érezze, megtörtént valami, ami valójában nem."
Ezt úgy érik el, hogy a fikciós és a reális anyagot kevergetve adják az alanynak az információt. "Mindig ismételtetnek vele olyan eseményeket, amelyek meg sem történtek." Pár hét után az alany már nem fogja tudni megkülönböztetni a kettőt és beépül a memóriájába a hamis információ.
Felmerült a tájékoztatón egy olyan kérdés hogy az ellenkezője vajon megtörténhet-e. Lehetséges-e már meglévő emlékeket kivenni. A válasz pedig nem. Mivel ha az emlékeket sikerül is kivennünk az ahhoz tartozó érzelmek megmaradnak.
Analógiák

Vizsgáljuk meg időnként szakmai érvelésünketFEL

25 éve holland barátomnak megéltem az ELTE gyakorló könyvtáráráról. Nem értette, miről van szó. Akkor sem, miután elmagyaráztam. Meghökkenve mondta, hogy szerinte semmi szükség nincs olyanra. Más kollégák viszont nagyon hasznosnak nevezték. (MG)
- Az Egyesült Államok fura hely. Memphisben például még a hetvenes években is érvényben volt az az autózás korai időszakában hozott helyi rendelet, mely szerint a nők csak akkor vezethettek, ha a férjük a kocsi előtt sétálva egy piros zászlót lengetve figyelmezteti a járókelőket a rájuk veselkedő veszélyre. New Jersey-ben és Oregonban pedig törvény tiltja, illetve az utóbbiban már csak tiltotta, hogy az autósok maguk tankolják meg az autójukat.
Tina Good szociális megfontolásokból ellenezte a törvényt, mert "rengeteg oka van annak, hogy a személyzet tankoljon, például az, hogy nekik is kell munka". Perrone-hoz hasonlóan ő is egészen fondorlatos, nagy műszaki tudást és szakértelmet igénylő feladatnak érzi, hogy behelyezzen egy csövet egy nyílásba, és meghúzzon egy kart. "Sokan nem is tudnak tankolni, vagy nincsenek tisztában a veszélyeivel, ha rosszul csinálják" - írta Good, aki úgy képzelheti, hogy a csőből csak úgy záporozik szanaszét a benzin, mert attól is fél, hogy tankolástól benzinszagú lesz a ruhája.


Projekt: legyen minden könyvtáros az, ami akar lenniFEL

Pár éve egy nagy banknál dolgoztam, amely megpróbált több újdonságot vinni a céges kultúrába. A csapatommal prototípus-versenyt hirdettünk, s arra biztattunk mindenkit, hogy építsen bármit, amit akar. Azt próbáltuk kideríteni, mi áll leginkább az újítások útjába: az ötletek vagy a tehetség hiánya, és kiderült, hogy egyik sem. A probléma a jogosultságban rejlik. A program lenyűgöző eredményekkel járt. Először is arra biztattunk mindenkit, képzeljék el, ők mit tudnak hozzátenni a csapathoz. A verseny nemcsak arról szólt, hogy építsenek bármit, amit akarnak, hanem hogy mindenki az lehessen, ami lenni akar. Amikor az emberek nem érezték többé, hogy a pozíciójuk beszűkíti őket, szabadon bevetettek mindenféle képességet és tehetséget, hogy megoldják az előttük álló problémákat. Láttunk technológusokat dizájnerként, marketingeseket vezető tervezőként, még pénzügyeseket is, akik vicceket írtak.
Kétszer futott ez a program, mindkétszer több mint 400 ember villantott meglepő képességeket a munkában, és oldott meg évek óta megoldásra váró problémákat. Ők együtt több millió dollárnyi értéket teremtettek, például könnyebben kezelhető telefonos ügyfélszolgálati rendszert terveztek, vagy egyszerűbb alkalmazásokat, vagy egy köszönőlevél-rendszert, amely a munkahelyi kultúra alapeleme lett. Nyolc hét alatt az emberek olyan izmaikat mozgatták meg munka közben, mint korábban soha. Új gyakorlatokat szereztek, új ismeretségeket kötöttek. A végén valaki félrevont, és azt mondta: "Azt kell mondjam, az elmúlt hetekben olyan keményen dolgoztam, mint soha korábban, de egy pillanatra sem éreztem munkának."
Kisszínes

A 15 éves korosztály tagjainak 25 százaléka funkcionális analfabétaFEL

Egyre népszerűtlenebb hiányszakmák, eredménytelen Hídprogram, lemorzsolódás, elöregedő pedagógusok - ez jellemzi a szakképzést egy a kormánynak készült, nem nyilvános jelentés szerint. A jelentés szerint ez összefügg a diákok alacsony szövegértési és matematikai eszköztudásával. "A teljes 15 éves korosztály mintegy 25 százaléka alapvető számolási és szövegértési problémákkal küzd, gyakorlatilag funkcionális analfabétának tekinthetőek, így a szakmai készségeik megfelelő fejlesztése sem lehetséges" - írták.
Információforrások

Diagramok, térképek, táblák, táblázatok - melyiket válasszam?FEL

A Ferdio infografikai ügynökség összeállított egy katalógust az infografikák (diagramok, térképek, táblák, táblázatok stb.) egyes fajtáiról. Az oldal angolul, példákkal mutatja be őket.


Tabukról, tabuk nélkül - görcsoldó videókönyvtárFEL

A könyvtár feladatai közé tartozik a társadalmi kommunikáció katalizálása. Az elhallgatott témák terítésre kerülése oldhatja a személyes és társadalmi görcsöket, ami javítja a társadalom immunrendszerét is. A Spektrum TV közelmúltbeli ismeretterjesztő szintű sorozatának egyes epizódjai immár online is elérhetők:
- Halál link
- Bűnök, titkok link
- A gyász link
- Függőség link
- Család (Beszéljük meg) link
- A szexuális identitás és vágyak link
- Függőség (Beszéljük meg) link

Hírforrás: YouTube
2018. január 10.

Az elmúlt év legjobb adatújságírás és adatvizualizációs projektjeiFEL

A könyvtárosok sok információ birtokában vannak. Az információ használószempontú bemutatásában azonban még sok lehetőség áll előttük. Időnként egészen meghökkentően nehézkes, nehezen értelmezhető könyvtári anyagok születnek tervekben, projektbeszámolókban. Ezért is érdemes átböngészni az Átlátszó adatvizualizációs ajánlatát. (MG)
- Idén sem jött el az adatvizualizáció alkonya (ezt minden évben beharangozzák), ennek pont az ellenkezője történt: pazar, előremutató, és itthon is megcsinálható dolgok sorát láttuk, és azt is hozzá kell tennünk, hogy itthon is egyre erősebb projektek készültek. Az alábbiakban egy önkényes tematikai rendbe szedett még önkényesebb válogatást láthatnak azokból a projektekből, amelyekre az Átlátszó idén a legjobban rá volt izgulva. Összeszedtük, hogy idén mitől esett le az állunk, miből tanultunk sokat és mire irigykedtünk nagyon.

Régebbi hírforrás(ok): Információ prezentálása téma a KIT-ben linkHírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu