Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/42., nov. 22.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

IFLA-trendek, 2016 - a hátrányos helyzetűek igényeit célozzák meg
Egyre értékesebb a közkönyvtári szociális funkció - Tömeges koldusbot a vidéki nyugdíjasoknak
Olvasás megbélyegzés nélkül - felnőtt kezdő olvasók támogatása 2. Módszertan, hat pontban
Médiaközpont Grazban - kurrens filmsorozatokban erős (fotókkal)
Összefogva hatékonyabb ellátni a menekülteket
Ahol versenyt lehet nyerni akár egy Justin Bieber-hez írt szonettel is - a jó iskolai könyvtár
Tudod gyerekkönyvtárosként, mit néznek a gyerekek a Youtube-on?
5 trend, amellyel tisztában kell lenniük a felsőoktatási könyvtárosoknak (olvasóink szavazatára)
Előfordul, hogy a könyvtáros az olvasószolgálatban megsérti az etikai normákat (oktatójáték)
A Dokk1 olyan könyvtár, amely az emberekért és nem a könyvekért van - design thinking
A kritikus / kritikai olvasás területei 8. - Hallgatási spirál; képmutatással megtévesztjük észlelésünket
Lemezen tárolt tartalmak - megőrzési tapasztalatok a British Library-ban
Megjelent a személyes elnöki beszámoló a 3 hónappal ezelőtti IFLA-konferenciáról
Egyetlen IKR minden könyvtárnak, szükségből - elektronikus könyvek kölcsönzésére is - Izland
A könyvtári dokumentumok helyes bemutatása...
Eredményes publikálás - folyóirat-kiválasztástól a megjelent tudományos közlemény marketingjéig
3 napig ünnepli 215. születésnapját az Országos Széchényi Könyvtár
Közös laktanyaépületbe költözik a szekszárdi könyvtár és a levéltár
Ismerős olvasásiminta-változás Ukrajnából
A képregény nem veszi el a kedvet az olvasástól - vallja a szegedi alkotó

Analógiák

Kellemetlen igazság kommunikálása - miért nehéz, és hogyan lehetséges? (a klímaváltozás példája)

Praktikus

Szerverhűtés és takarékoskodás - annak, akinek még nem a felhőben van a katalógusa

Kisszínes

Alig tudunk együttműködni - kétségbeejtő PISA-adatok a magyar diákokról
Az introvertált emberek előnyei
Ingyeninternetet adnak az önkormányzatok: térképen, hol férhetsz hozzá
Amiért bomlanak (és rettegnek) a gyerekek: Kinder-tojást kibontó és mondóka Youtube-csatorna

Információforrások

Interaktív szakácskönyv-konkurensek: gasztro-véleményformálók
Kísérleti történelemórák - havonta ingyen filmek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

IFLA-trendek, 2016 - a hátrányos helyzetűek igényeit célozzák megFEL

A nemrégiben magyarul is megjelent IFLA-trendek, 2016 kiadvány szemlézését folytatva, a rászorulókhoz való lehajlást húzza alá. Ők azok, akik számára a könyvtár a legnagyobb hasznos jelentheti:
"A trendjelentés latin-amerikai megbeszélésein felvetették, hogy a könyvtárak hatékony eszközként használhatnák a hálózatba kapcsolt világot annak érdekében, hogy csökkentsék a társadalmi sérülékenységet és egyenlőtlenségeket. Ezt úgy lehetne elérni, hogy a digitális és mobil platformokat olyan szolgáltatások nyújtására használnák fel, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok (nők, testi fogyatékkal élők, migráns közösségek) speciális igényeit céloznák meg. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy az egyes régiók hálózati kapcsolatainak korlátai és a közöttük lévő eltérések valószínűleg akadályai az egyenlő esélyeknek."


Egyre értékesebb a közkönyvtári szociális funkció - Tömeges koldusbot a vidéki nyugdíjasoknakFEL

Mostanában érik el a nyugdíjkorhatárt Ratkó-gyerekek, köztük több százezer őstermelő, közmunkás és napszámos. Most szembesülnek azzal, hogy fillérekből kell majd tengődniük nyugdíjaséveikben.
A közfoglalkoztatottak 50 ezer forintos bérük után filléres nyugdíjjal számolhatnak, bár ez változó lehet attól függően, hogy előtte milyen állásban voltak. Most úgy tűnik, senki nem fog túl jól járni, hiszen a napszámosoknál egy éven belül legfeljebb 90 nap számolható el szolgálati időként. Összegezve a hallottakat: sem a közmunka, sem a napszám, sem az őstermelői státusz nem hoz békés nyugdíjaséveket. Dolgozni kell, amíg bírja az ember.

Régebbi hírforrás(ok): Magányos az ötven feletti magyarok nagy része - kapcsolatépítési lehetőségre ugorhat a könyvtár link Tényleg mindenki számára elérhetőek a könyvtárak?! link

Olvasás megbélyegzés nélkül - felnőtt kezdő olvasók támogatása 2. Módszertan, hat pontbanFEL

Múlt heti cikkünket - Olvasás megbélyegzés nélkül - felnőtt kezdő olvasók támogatása link módszertani szempontokkal folytatva:
1. Csak egyszerűen! - Nem kell elmagyaráznod az osztályozási rendszert, vagy a cédulakatalógus használatát. Csak mutasd meg a felnőtt kezdő olvasónak, hol vannak az őt érdeklő könyvek.
2. Igénynek megfelelő tanulás. - Kérdezd meg, mi érdekli, mit szeretne megtudni.
3. Fedezd fel a ki nem mondott igényét! - Mivel gyakran nem fejezi ki pontosan a kívánságát, halld meg pl.: "Otthon fejeltettem a szemüvegemet" és olvasd fel neki, amit szeretne.
4. Keresd meg szószólóikat! - Gyakran szégyenlősek. Viszont segíthetik őket olyanok, mint barátjuk, szomszéduk, rokonaik.
5. Közvetíts! - Gyakran merül fel munkával kapcsolatos, vagy számítógép-kezelési, akár családi alfabetizálási igény. Keresd meg számukra az ilyen segítséggel foglalkozó szervezeteket és teremts közöttük kapcsolatot.
6. Felejtsd el az előítéletet! - Gyakran nem egyértelmű a hátterük. Jó, ha elismered erőfeszítéseiket. Kiemelkedő képességeik lehetnek, amelyekkel sikereket érhettek el az élet egy-egy más területén. Gyakran válik belőlük kiváló önkéntes, hogy meghálálják a nekik nyújtott segítséget. (MG)


Médiaközpont Grazban - kurrens filmsorozatokban erős (fotókkal)FEL

Van még lejjebb! - mondta a városi központi könyvtárral átellenben működő Mediathek (Médiaközpont) könyvtárosa a betérő magyar könyvtárosoknak: nézzék meg a pince helyiségeit is.
A Grazi Városi Könyvtár központi részlegének épülete mellett áll a hozzá tartozó Mediathek link . A földszinten és a pincében elhelyezkedő gyűjtemény videóanyagokat szolgáltat. Nem annyira klasszikus filmeket, sokkal inkább a használók mai igényeinek megfelelő anyagokat.
Filmsorozat-gyűjteményüket elkülönítve tartják és kölcsönzik. Mindehhez tudni érdemes, hogy Ausztriában komolyabban veszik a szerzői jogokat, így a filmletöltés helyett sokan a könyvtárat választják. Ezért esélyes, hogy a DVD-anyagok arányaiban jobban keresettek az osztrák könyvtárakban, mint Magyarországon.
A pince kialakítása ámulatba ejti a látogatót: a vakolatlan falak között különleges érzés még monitor előtt ülni is. Szintenként önkiszolgáló büfé is kényezteti a használókat. (MG)
A vonatkozó képeket ld.: link


Összefogva hatékonyabb ellátni a menekülteketFEL

A skandináv országok közösen törekednek arra, hogy a nyelvi kisebbségek és a bevándorlók megfelelő és jól működtetett könyvtári szolgáltatásokat kapjanak.
Az együttműködés 2009-ben indult. A partnerek a svéd és norvég nemzeti könyvtár, valamint az Aarhusi (Dánia) Állami és Egyetemi Könyvtár. A többi skandináv ország is képviselteti magát a kooperációban. A cél a szolgáltatások színvonalának emelése, a költségek egyidejű csökkentése és a hatékonyság növelése.
A projekt négy témakört (feladatcsoportot) ölel fel:
1. Beszerzések és szerzői jogi kérdések - Nem európai (arab, pastu/dari, perzsa, tigrinya és szomáli) nyelvű műveket szereznek be (felnőtteknek és gyermekeknek szóló szép- és ismeretterjesztő irodalmat, skandináv művek fordításait), lehetőleg elektronikus formátumban vagy digitalizálható változatban.
2. Katalogizálás és digitalizálás - Minden ország azokat a dokumentumokat dolgozza fel, amelyek beszerzéséért felelős. A létrehozott rekordokat minden ország felhasználhatja. Ez a munkacsoport gondoskodik a digitalizálásról is.
3. Kiadás és terjesztés - A dokumentumok terjesztése a jó digitális könyvtár alapfeladata. Törekszenek a jó minőségre, a különböző dokumentumtípusok közös terjesztési megoldásainak kidolgozására.
4. Az aarhusi könyvtár a digitális publikálási platform (Verdensbiblioteket.dk) felelőse. A platform jelenleg a zenei és filmdokumentumok kezelésére képes, a könyvek kezeléséhez további fejlesztésére van szükség.
2016-ban főként a beszerzésekre és a szerzői jogok megszerzésére összpontosítottak, beérkeztek az első dokumentumok, hamarosan indul a projekt újabb fázisa. (ref.: Hegyközi I.)


Ahol versenyt lehet nyerni akár egy Justin Bieber-hez írt szonettel is - a jó iskolai könyvtárFEL

Tévedés azt hinni, hogy a mai gyermekek zseniálisak volnának a keresők alkalmazásában. Az internetnek és a különböző keresőmotoroknak köszönhetően ugyan korlátlanul rendelkezésre álló információ van a birtokukban, ezt azonban meg kell tanulniuk feldolgozni. A megbízható oldalak, szakfolyóiratok, online folyóiratok fellelhetőségeire, a szerzői jogok betartására és az internet hatékony használatára megtanított diákok sokkal hatékonyabban boldogulnak nem csak az iskola falain belül, de az életben is.
A könyvtár híd lehet a középiskola és az egyetem között, a könyvtárosok pedig egyre inkább felelősek a pályaválasztási tanácsadásban való segítségnyújtásban, akár a konkrét jelentkezések kitöltésében, hiszen a folyton változó rendszerben az amúgy is leterhelt osztályfőnököktől nem várható el, hogy egyszemélyben nyújtsanak alapos segítséget mindenkinek.
A könyvtár továbbá biztosíthatná azt a fajta szórakoztató és pezsgő légkört, amit a túlterhelt tanárok és a diákok felé magas követelményeket támasztó tantervek mellett a tanóra keretei nem mindig tesznek lehetővé. Teret adhat olyan programoknak, mint kortárs könyvklubok, tematikus teapartik, Éhezők viadala íjászbajnokság, Harry Potter napok (kviddicsmeccsekkel és bagolytartási órákkal), vagy éppen Twilight randizási tanácsadó.


Tudod gyerekkönyvtárosként, mit néznek a gyerekek a Youtube-on?FEL

A 10 és 29 év közötti fiatalok 96 százaléka rendszeresen néz YouTube-videókat, saját bevallásuk szerint átlag napi 2 órát töltenek a videómegosztón. A legtöbb időt a 10-15 évesek fordítják YouTube-csatornák követésére, 22 százalékuk napi 4 óránál többet szán videónézésre - derült ki a Sakkom Interaktív reprezentatív influencer kutatásából, melyet a Gemiusszal közösen végeztek.
Top10 hazai YouTube-csatorna a 10-29 évesek körében (kedveltségi toplista spontán kérdés alapján):
1. TheVR
2. Szirmai Gergely
3. Dancsó Péter
4. Nessaj
5. PamKutya
6. Magyarósi Csaba
7. Viszkok Fruzsi
8. BENIIPOWA
9. Zsozeatya
10. Barni

Régebbi hírforrás(ok): Youtuberek és influencerek - a könyvtárnak is rajtuk keresztül célozhatják a fiatalokat link

5 trend, amellyel tisztában kell lenniük a felsőoktatási könyvtárosoknak (olvasóink szavazatára)FEL

A felsőoktatási könyvtárak mintha nem változtak volna az elmúlt száz évben. Pedig 5 trendre mindenképp érdemes odafigyelniük:
1. Változik az USA-ban használatos vizsgalap (index). Újabban akár a digitális műveltség, könyvtári konzultáció és a Wikipédia szerkesztés is feltüntethető a felsőoktatásban tanult készségek közt.
2. Könyvtári területen is szerezhető lenne a tanuló tudását egy speciális területen igazoló mini-diploma (microcredential). A MOOC-kurzusokkal szemben ez igazolást is ad, mégsem kötelezi a hallgatókat nagy hitelek felvételére.
3. Az USA-ban is van tandíjmentes felsőoktatás, például a Tennessee's Promise és a New York-i Excelsior program.
4. Sok adatuk van az intézményeknek a hallgatókról és a tanulmányi előmenetelükről. E big data-val elemezhetővé is válnak ezek az adatok. Előrejelzéseket és személyre szabott tantervek készíthetők. A felsőoktatási könyvtárak jobban aggódnak az adatvédelem miatt mint más intézmények. De vannak könyvtárak, amelyek az adatvédelem megsértése nélkül elemzik a hallgatói adatokat.
5. A könyvtárosok a felsőoktatás változásait elősegítő mozgalmak élére állhatnának. Hirdethetnék a nyílt oktatást és a nyilvános adatmegosztást. Partnermegállapodásokat köthetnének például, hogy segítsék a hátrányos helyzetű közép- és középiskolások felsőoktatásba bejutását. (ref.: Habók Lilla)


Előfordul, hogy a könyvtáros az olvasószolgálatban megsérti az etikai normákat (oktatójáték)FEL

... azaz véleményét hangoztatja, tanácsokat ad vagy nem ad stb., a publikációkban gyakran fellelhető a plágium.
Az orosz helyzetet feltáró cikk szerint a kompetencia alapú megközelítésből kiindulva a figyelmet - mások mellett - a könyvtárosok etikai kompetenciáinak kialakítására kell fordítani. A Kelet-szibériai Állami Kulturális Intézetben hasznos tapasztalatokat szereztek ezen a téren. A könyvtárosok viselkedésében a különböző etikai normák és szabályok közötti kapcsolatok megértéséhez a derékszögű koordináta rendszert célszerű használni, amelynek x és y tengelyén egy-egy etikai elv betartása/be nem tartása szerepel. A hallgatók konkrét példákkal illusztrálják az egyes négyszögekben a könyvtáros viselkedését, ami az önkontroll fejlesztését segíti. Másik módszer: a levelező tagozatok hallgatói a gyakorlati foglalkozásokon esettanulmányokat dolgoznak ki, a 3-5 oldalas dolgozatokban etikai jellegű ellentmondásokat tartalmazó, problémás, szakmailag orientált, pragmatikus eseteket vizsgálnak; a megoldást az etikai kódex alapján kell megtalálniuk. Hatékony eszköz a hallgatók bevonása a jogalkotásba, azaz különböző típusú könyvtárak számára az olvasók viselkedési kódexének kidolgozására irányuló projektekbe. Az etikai normák tipikus szakmai szituációkban való alkalmazását segíti az Etikett játék: indulásakor a vezető ismerteti az etikett történeti alapjait, szerepét a társadalom működésében és fajtáit ((királyi) udvari, diplomáciai, katonai, vallási, mindennapi). (A könyvtári kommunikáció etikája; ref.: Viszocsekné P. É.)


A Dokk1 olyan könyvtár, amely az emberekért és nem a könyvekért van - design thinkingFEL

A cikk a Dokk1 (Aarhus) mint a modern hibrid könyvtár új generációja egy példájának bemutatása. A Dokk1 a használók, a partnerek és az érdekeltek együtt alkotásának eredménye. Nyílt és flexibilis könyvtári térré vált, mely a technológiát is felhasználja arra, hogy hívja a használókat: váljanak maguk is a tér részévé. A munkának a design thinking alapján álló új módszereivel az együtt alkotás az új szolgáltatások, az új terek fejlesztésének és a könyvtári személyzet munkamódjának is részévé vált. A Dokk1 olyan könyvtár, amely az emberekért és nem a könyvekért van. A váltást mutatja be a könyvtárak fejlődésében a média-orientálttól a polgárorientált felé. A polgárorientált könyvtár különböző szinteken kívánja meg az együtt alkotást, például:
1. A munka új módja, tervezésvezérelt könyvtárrá válás;
2. Nyitott terek, melyek lehetővé teszik a polgárok, a partnerek és a könyvtár számára, hogy együtt tegyenek dolgokat;
3. technológia, mely alátámasztja azt a tényt, hogy ez a könyvtár a használóké. (Az együtt alkotás mint a könyvtári munka új módja; autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): KIT a Dokk1 könyvtárról: link

A kritikus / kritikai olvasás területei 8. - Hallgatási spirál; képmutatással megtévesztjük észlelésünket FEL

- "Nem erő a hangerő", "fecseg a felszín, hallgat a mély"...
Elisabeth Noelle-Neumann német szociológus választási tapasztalata, hogy egy-egy tábor nagyságának és erejéről alkotott kép döntően befolyásolhatja a politikai
győzelmet. A nagy támogatottságot észlelők hangosabbak lesznek, a magukat kisebbségnek érzők pedig elhalkulnak, bizonytalanná válnak. A folyamat oda vezet, hogy mindkét oldal másnak látszik, mint amilyen valójában, a halkabbak közül pedig - elsősorban az elbizonytalanodók - mind többen csatlakoznak a győztesnek véltek táborához. Az átállással
- csökkenthető az elszigetelődéstől való félelem
- megtakaríthatók a kritikai gondolkodásra szánt források
- a saját egyéni vélemény megváltoztatásával pedig ezzel egyidejűleg a biztonságérzet is növelhető: az elterjedt véleményt kinyilvánító egyén nagyobb eséllyel kerül olyan helyzetbe, ahol a többiektől megerősítést kap.
Kuran és Noelle-Neumann is ugyanarról a komplex szociálpszichológiai jelenségről ír: a képmutatás társas, közösségi megnyilvánulásairól. (Szvetelszky Zsuzsanna cikke alapján)


Lemezen tárolt tartalmak - megőrzési tapasztalatok a British Library-banFEL

A British Library az Egyesült Királyság nemzeti könyvtáraként hatalmas mennyiségű digitális tartalmat őriz, digitalizált és a digitálisan létrejött (born digital) dokumentumokat egyaránt. Ez utóbbiak száma 2013 óta ugrott meg, amikor a kötelespéldány-rendeletet kiterjesztették a digitális dokumentumokra, e-folyóiratokra, e-könyvekre, és ekkor indult meg a brit webtér rendszeres webaratása is.
A könyvtár digitális megőrzési csapatának figyelme ezzel párhuzamosan egy más gyűjteményrész felé fordult: az 1980-as és a 2000-es évek közötti időszak öröksége, a könyvtár állományában lévő floppy, CD és DVD lemezek sokasága más jellegű problémákat vet fel - becslések szerint a CD-k és a DVD-k élettartama a tárolási körülményektől függően 5-10, a floppy lemezeké 1-30 év, arról nem is beszélve, hogy a lejátszásukhoz szükséges technológia sem áll már feltétlenül rendelkezésre. Mindezek gyors beavatkozást sürgetnek, ezért a British Library 2015-2016-ban működésképességi projektet indított Flashback néven, amelynek keretében egy kisszámú mintán próbálták ki az adatmentési technológiákat azzal a céllal, hogy a kísérletezésből később mindennapi ügymenet lehessen, amelynek a költségvonzatát is fel lehet becsülni. A projektiroda digitális megőrzési munkatársak, informatikusok és az adott gyűjteményrész referenseinek részvételével állt fel. (A lemezen tárolt tartalmak megőrzése a British Library-ben: a Flashback projekt tanulságai; ref.: Szabó P.)


Megjelent a személyes elnöki beszámoló a 3 hónappal ezelőtti IFLA-konferenciárólFEL

Az egyes szám harmadik személyben írt beszámolóban végigtekinthetjük, hogy az MKE elnöke milyen szekciókon vett rész és kikkel találkozott (a találkozásokról fotók csatolva).
- Kurrens beszámolóink a témában: link

Régebbi hírforrás(ok): Wroclaw, IFLA: szakmai civil tájékoztatás rulez link

Egyetlen IKR minden könyvtárnak, szükségből - elektronikus könyvek kölcsönzésére is - IzlandFEL

1998-ban az oktatási minisztérium bizottságot hozott létre egy olyan új könyvtári rendszer kiválasztására, mely minden könyvtári típus számára megfelelő. A fő cél a felesleges többszöri feldolgozás elkerülése és egy országos közös katalógus létrehozása volt. A választás az Aleph könyvtári rendszerre esett, melyet 2003 májusában avattak fel Gegnir néven. 2006-ban az Aleph SFX linkfeloldó rendszerét is alkalmazták az egyetemi könyvtárakban és néhány tudományos könyvtárban. Jelentős lépés volt 2011-ben a leitir.is link nemzeti keresési és tájékoztatási portál elindítása volt, mely a Primo szoftveren alapul, s kezdettől fogva nemcsak könyvtárak, hanem múzeumok, művészeti és fotógalériák gyűjteményeihez is hozzáférést biztosít. 2013 őszétől kezeli a Sarpur nevű külső kulturális-történeti adatbázist is (sarpur.is), melynek tulajdonosa a Sarpur Management Company. A nemzeti múzeum kezdeményezte az adatbázissal való munkát, melynek első változata a Gegnirrel egy időben indult. A Sarpur izlandi, erre a projektre készített szoftvert használ, melynek fejlesztése most már a vállalat dolga. Az utóbbi két évben a vállalat a Reykjaviki Városi Könyvtárral együttműködve tárgyalásokat kezdett az Izlandi Kiadók Egyesületével az elektronikus könyvek kölcsönzési lehetőségeiről, és utánanézett a használható rendszereknek is. (A szükség a találékonyság szülőanyja: új fejlemények az izlandi könyvtárakban; ref.: Murányi L.)


A könyvtári dokumentumok helyes bemutatása...FEL

A könyvtári dokumentumok helyes bemutatása... - ezt a félmondatot kértük kiegészíteni a múlt héten. A kevés válasz - a téma érdektelen mivolta? - miatt nem érdemes értékelni:
4 - a raktári rend és dokumentumtípus szerint
4 - a raktári rend, idény- és akciójellegű átrendezésekkel
8 - a használók igényei; folkszonómia
1 - megírom: kit@gmconsulting.hu.

Hírforrás: KIT-információ
2017. november 22.

Eredményes publikálás - folyóirat-kiválasztástól a megjelent tudományos közlemény marketingjéigFEL

Angol nyelvű szerzői tréningnek adott helyet az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár november 16-án és 17-én, melyen a 10-es H-indexszel rendelkező Szergej Adonin vegyészkutató számolt be a szakmai publikációs folyamatról, saját gyakorlati tapasztalataival fűszerezve. A résztvevő huszonöt, Magyarországon tanuló PhD-hallgató, kutató gyakorlati feladatokon keresztül kapott segítséget, pl. kísérőlevél írásában, időgazdálkodásban, szerzői jogi és etikai kérdésekben, vagy éppen abban, hogy a lektor véleményével a kézben hogyan harmonizálhatjuk saját tudományos érdekeinket. A rendezvény hazai szervezője, a GM Info Consulting Kft. az orosz Eko-Vektor partnercéggel együttműködve további ugyanilyen, illetve információmenedzsment-kurzusokat tervez nemzetközi szakember-gárdával Közép-és Kelet-Európában. A helyszínt ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár biztosította.


3 napig ünnepli 215. születésnapját az Országos Széchényi KönyvtárFEL

Koncertek, családi nap, szavaló verseny. Így ünnepli meg fennállásának 215. évfordulóját az Országos Széchényi Könyvtár. November 23-tól 25-ig több szempontból is érdemes lesz a könyvtárba látogatni.
Koncerttel, családi nappal, az országos Arany-szavalóverseny megrendezésével és tudományos konferenciával ünnepli 215 éves fennállását az Országos Széchényi Könyvtár november 23. és 25. között. November 23-án a Kaláka együttes korábbi tagjukkal, Huzella Péterrel együtt Arany-koncerttel emlékezik a 200 éve született költőre.


Közös laktanyaépületbe költözik a szekszárdi könyvtár és a levéltárFEL

Új könyvtár épül a volt szekszárdi laktanya területén. A projekt előkészítésére az idén 263 millió forint áll rendelkezésre. Az épületben kap majd helyet a levéltár is. Az átadási határidő 2019. december 31.
Tágas lesz a hely. A könyvtár a mostani kétezer helyett négyezer négyzetmétert használhat majd, s a levéltár is több mint háromezret. A jelenleginél csak jobb helyzet alakulhat ki. Mert nemcsak a levéltári anyagok vannak több helyen tárolva, hanem a könyvtáriak is. A gyermekkönyvtárat már rég kiköltöztették a központi épületből, és sorra birtokba vettek helyiségeket a szomszédos házakból: a volt KISZÖV-székházból, a volt Kispipa Étteremből, a Mattioni Eszter-féle házból. A könyv- és hanghordozó-kölcsönzés mellett foglalkozik rendezvényszervezéssel, oktatással, kínál játszóházi és más programokat a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, miközben 97 település szolgáltató könyvtáraként is működik. Teszi mindezt 33 fős alkalmazotti létszámmal, szemben más megyei könyvtárakkal, amelyek 40-50 személyt foglalkoztatnak.
S ha minden összejön, már csak annyi lesz a dolgunk, körülbelül 2020 tavaszán, hogy a könyveket, kazettákat, lemezeket átköltöztessük. Ami nem kevesebb, mint 364 ezer tétel.
[Szekszárd lakossága: 33 e fő; IFLA-norma: 2 dokumentum / lakos, a Könyvtári Intézet ajánlása: 3 dokumentum / lakos.]


Ismerős olvasásiminta-változás UkrajnábólFEL

Címkék: felmérés | marketing | olvasás | Ukrajna |

Valamennyi kutatás tanúsítja a gazdasági okok jelentőségét: megszűnt az olcsó és elérhető könyves kultúra. Gondolhatnánk, hogy a drága könyvek megvétele helyett az emberek könyvtárba járnak; a valóságban azonban ez mindössze a felnőtt lakosság 5%-ára igaz. Több kutató a nem olvasás okait abban látja, hogy ma az olvasás nem a mindennapi élet része, időt, gondolkodást igénylő, azonnali hasznot nem hozó elfoglaltság. A kutatásokban részt vevők nagy része valójában nem készült fel arra, hogy magát a nem olvasók csoportjába sorolja.
A szociológiai kutatások tanúsítják, hogy csökkent a szépirodalom olvasása, és némileg nőtt a tudományos és szakirodalomé. A felnőttek és az egyetemisták nagy része különböző okokból csak szakirodalmat olvas. Az olvasás célja általában a szellemi erőfeszítések nélküli lazítás, amit a könyvek nem túl magas színvonala igazol.
A kutatók számos összefüggést találtak a különböző használói csoportok és az olvasási gyakorlat fejlesztési dinamikája között. Az olvasási szokások mindig függenek az iskolázottságtól, az életkortól, a lakóhelytől, a nemtől, de pozitív hatása csak az olvasás szeretetének lehet. (Az olvasás Ukrajnában: az elmúlt évek szociológiai vizsgálatainak eredményei; Viszocsekné P. É.)


A képregény nem veszi el a kedvet az olvasástól - vallja a szegedi alkotóFEL

Akár több tízezer forintot is elköltenek hobbijukra egy képregénybörzén a rajongók - derült ki a szombati 9. Szegedi Képregény-fesztiválon, ahol előadásokat hallhattak, alkotókkal találkozhattak és együtt is rajzolhattak velük a műfaj kedvelői.
- Mindenkinek kell valami hepp. Én képregényeket gyűjtök, más meg inkább iszik - mondta szombat délelőtt a Somogyi-könyvtár alagsorában nyüzsgő tömegben az óriási képregény-választékból mazsolázó Bajsz András, aki elárulta, havi 10 ezer forintot is elkölt a hobbijára. Listával érkezett, amelyen azok a hiányzó darabok szerepeltek, amelyeket mindenképp be akart szerezni.




Analógiák

Kellemetlen igazság kommunikálása - miért nehéz, és hogyan lehetséges? (a klímaváltozás példája)FEL

Ahhoz, hogy megérintsen bennünket (pl.) a klímaváltozás veszélye, 5 dolog (5D) megváltoztatására van szükség. Ez az 5D lerontja a kommunikáció hatékonyságát:
1. Időben és térben távoli dolgokat (distance) mutat be, pl.: a távoli gleccserek 50 év múlva...
2. Végzet-érzés (doom): az első találkozás után az egész riasztó gondolatkört el akarjuk hessegetni: e keretezés tehát immunitást okoz.
3. Kognitív disszonancia (dissonance): az észlelt ellentmondás elfogadása és racionalizálása, pl.: bár a karbonfelhasználás tényleg káros, a szomszédnak szennyezőbb autója van, mint nekem, és az étrendem megváltozása sem jelent semmit, ha csak én teszek így.
4. Tagadás (denial): olyan elmeállapot, amelyben úgy élünk és cselekszünk, mintha nem ismernénk egy dolgot; ezért a közösség inkább nem hozza fel a kényelmetlen témát.
5. Identitás (identity): a fentiek miatt átírhatja bennünk a tényeket, érzéktelenek leszünk a tények iránt..
Az 5D 5S-re váltása azonban megmutatja a tényekre alapozott megoldást. Az 5S tehát:
1. Közösségi cselekvés (social): ahogyan elterjed a közösségben pl. a napelemek "divatja".
2. Támogatás (support): a kommunikációs átkeretezés: pl. a környezetkímélő áramtermelés biztos új munkahelyeket teremt (minden klímakatasztrófa-fenyegetést ellensúlyozó elkötelezettség felébresztéséhez felmérés szerint 3 pozitív, támogató keret szükséges).
3. Egyszerű tevékenységek (simple actions): alapértelmezetté kell tennünk a klímabarát viselkedést, pl. ha kisebb tányért kapunk, kisebb adagokat eszünk.
4. A tagadás ellenében mutassuk fel az előrelépés jeleit (signals).
5. Meséljünk történeteket (stories) arról és azokról, akiknek sikerült lépniük a klímavédelemben.
Mindezek alulról(!) támogatják a kezdeményezések erejét. (ref.: MG)




Praktikus

Szerverhűtés és takarékoskodás - annak, akinek még nem a felhőben van a katalógusa FEL

Az adatközpontok energiafogyasztása komoly kihívást jelent főként a nagy adatközpontokat üzemeltető IT-vezetők számára. Hogyan lehet a legjobban spórolni a szerverparkokban? Ezt mutatjuk most be.
Az Európai Bizottság közel 300 EU-s adatközpontot vizsgáló kutatása szerint az adatközponti szektor összesített áramfogyasztása a globális áramfelhasználás 1,4%-át teszi ki, és ez az érték évente 4,4%-kal nő. Egy létesítmény átlagosan 13 684 MWh áramot emészt fel évente, amit az informatikai eszközök, az energiaellátó rendszerek és a hűtés igényelnek. Ezek közül a hűtési rendszer átlagban a teljes fogyasztás 40%-át teszi ki, ezért egyáltalán nem mindegy, mennyire optimális a működése. Az adatközpontokban a kompresszoros hűtésen alapuló megoldások a leggyakoribbak (egy háztartási hűtő is ilyen elven működik), ezek azonban még szabadhűtéssel sem nyújtanak maximális energiahatékonyságot, ezért a külső levegőt kell minél jobban kihasználni.




Kisszínes

Alig tudunk együttműködni - kétségbeejtő PISA-adatok a magyar diákokrólFEL

A kedden publikált legújabb PISA-felmérés eredményei alapján már nem csak a matematika, a szövegértés és természettudomány területén sereghajtók a magyar diákok, hanem az idén első alkalommal vizsgált kollaboratív problémamegoldásban is. A világszerte 72 országban, több mint félmillió középiskolás bevonásával készült kompetenciafelmérés alapján a rossz teljesítmény egyik oka a tudásalapú magyar oktatás, ami nem a képességekre épít.
A háromévente végzett világszintű kompetenciafelmérésben szinte mindig az OECD-átlag alatt teljesített Magyarország, ez a ma publikált, kollaboratív problémamegoldást vizsgáló modult illetően is így történt, ám ezúttal rosszabb lett a helyzet: a régióban is sereghajtók vagyunk. Míg az OECD átlag 500, a magyar diákok mindössze 472 pontot értek el.
A posztszovjet országok közül előttünk van Észtország (535), Szlovénia (502), Csehország (499), Lettország (485) és Horvátország (473) is. Mögöttünk mindössze Litvánia (467), Szlovákia (463) és Bulgária (444) végzett a mért államok közül. A legjobb helyen Szingapúr végzett 561 ponttal - olvasható a Case Solvers oktatási cég összefoglalójában. (Napi)
- Lehet, hogy most rosszak az eredmények, de a kormány tevékenysége majd csak később mutatkozik meg. Egyébként sem fontos annyira a PISA - írja az emberminisztérium. (HVG)


Az introvertált emberek előnyeiFEL

A visszahúzódó személyiségtípus értékes. Segítünk beazonosítani! "A társadalom hajlamos a kommunikatívabb, nyitottabb, más szóval extrovertált személyiségeket előnyben részesíteni, az utóbbi időszakban azonban a munkaerőpiacon egyre nagyobb figyelmet kapnak a viselkedési skála másik oldalát képviselő, befelé forduló kollégák" - Nézzük, pontosan milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek a visszahúzódó személyiségek. Látni fogjuk, hogy a lista a munkáltatók által igen nagyra értékelt tulajdonságokat is tartalmaz:
- kiválóan fejezi ki magát írásban
- magas szintű gondolatiság jellemző rá
- visszafogott, érzelmeit magában tartja
- jó önértékeléssel rendelkezik
- szeret információt gyűjteni és összegezni döntéshozatal vagy véleménynyilvánítás előtt
- a csendes, nyugodt munkakörnyezetet értékeli
- a megbeszélések témáját szigorúan szakmai keretek között tartja
- ha csak teheti, egyedül vagy egyéni projekteken dolgozik
- krízishelyzetekben visszavonul
- kerüli a konfliktusokat.
Fontos tudnunk és beazonosítanunk ezeket a tulajdonságokat, mert kutatások bizonyítják, hogy nagyjából az emberek 60 százaléka az extrovertált, 40 százaléka pedig az introvertált kategóriába tartozik.


Ingyeninternetet adnak az önkormányzatok: térképen, hol férhetsz hozzáFEL

Nehéz az internetről úgy írni, hogy ne pufogtassunk közhelyeket, ezért meg sem próbáljuk. Az információs világsztráda ugyanis teljesen behálózta az életünket, ott foglalhatunk időpontot az orvosi rendelőkbe, elolvashatjuk a legfrissebb híreket, rendelhetünk ételt és még sorolhatnánk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a budapesti belváros kerületei, illetve maga a Fővárosi Önkormányzat, hol biztosítanak ingyenes internet-hozzáférést, ahol bárki netezhet. Az eredményt térképre is elhelyeztük, hogy könnyen tájékozódhass.


Amiért bomlanak (és rettegnek) a gyerekek: Kinder-tojást kibontó és mondóka Youtube-csatornaFEL

Pár napja jelent meg egy cikk a New York Timesban arról, hogy a YouTube gyerekeknek szánt applikációján időnként kifejezetten ijesztő tartalmak is átcsúsznak, a frászt hozva a gyanútlanul videókat néző páréves gyerekekre.
Nem egyszerűen klasszikus szörnyfilmekről vagy egyéb jól ismert ijesztgetési formákról van szó, hanem egy egészen sajátos műfajról: ismert rajzfilmek nagyon bizarr, sokszor szürreális és zavarba ejtő eltorzításairól, melyekben erőszakos jelenetek, villódzó hang- és képhatások és teljesen megmagyarázhatatlan jelenetek váltják egymást.
A YouTube gyerekek látogatta világa egy egészen bizarr univerzum, ami sokkal nagyobbra nőtt, mint amire gondolni szoktunk: jól jelzi ezt a Bridle által is említett Kinder-tojás kicsomagolására létrehozott csatornák létezése. Az ilyen kicsomagolóvideókon egy kezet látni, amint szép lassan kibont Kinder-tojásokat. Az egyik legnagyobb erre specializálódott csatornának ma 3,7 millió feliratkozója van, videóikat pedig több mint hatmilliárd (!!!) alkalommal nézték meg. Ezek egészen döbbenetes számok, Justin Bieber videóit például 10 milliárd alkalommal tekintették meg eddig.
A műfaj már magyarul is megjelent, visszafogottabb számokkal, de azért ez a videó például összeszedett 80 ezer megtekintést: link
Hasonlóan durva megtekintési számokat tudnak hozni a különféle mondókavideók: az erre szakosodott Little Baby Bum a YouTube hetedik legnépszerűbb csatornája, 515 videóval szedtek össze 11,5 millió feliratkozót és 13 milliárd megtekintést.




Információforrások

Interaktív szakácskönyv-konkurensek: gasztro-véleményformálókFEL

Érdemes kiragasztani a gasztrooldalak qr-kódját a szakácskönyvek polcára. (MG)
- Másfél éve az online gasztrolappiacot bemutató cikkünket javarészt a három nagy receptoldal (Nosalty, Mindmegette, Apróséf) üzleti modelljei, fejlesztési elképzelései töltötték ki. Mindháromnak új gazdája lett azóta, sőt egyikük nevet is váltott. Közben rákapcsoltak a még kimaradtak is, születtek izgalmas megoldások, ahogy a magazinos gasztrooldalak száma is gyarapodott.


Kísérleti történelemórák - havonta ingyen filmek FEL

A környezetünk rejtett vetületét feltáró ismeretterjesztő filmek forgalmazása nem sikeres az online térben. Dénes Gábor filmrendező stúdiójának honlapján egy film mindig ingyen megnézhető.
DG: Lehet, hogy Raj Tamás ezt-azt másként tudott, de legalább felvetett addig kitárgyalatlan témákat. Például hogy a vészkorszakban megölt több mint félmillió ember hiánya óriási szellemi, gazdasági hátrányt okozott az országnak.
- Említett a főrabbi olyasmit, ami talán nem is került be a filmbe, de önt meglepte?
DG: Noha évekig kutattam levéltárakban, könyvtárakban, rengeteg fotóanyagot gyűjtöttem össze, azon én is megütköztem, hogy a kétszázezer katona, akit Horthy a frontra indított, miután 1941-ben hadat üzent a Szovjetuniónak, még hétszáz kilométerre benyomult a területére, perzselő tűzként, ölve, rabolva, gyújtogatva vonult végig az útjába eső településeken. Ezt soha nem tanították a magyar iskolákban, és egyre kevésbé fogják. Richter Gedeonra viszont nagyon büszkék a ma hatalmon lévők, ám azzal nem dicsekednek, hogy a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjét 1942-től nem engedték be a saját gyárába; telefonon irányította a termelést.
A film nagy hatalom. Azt mutatja meg, amit mindenki néz, de mindenki másként lát. Ha a rendezőnek sikerül hatásosan megjelenítenie a rejtett vetületeket, akkor az emberekben talán felvillan egy pici fáklya: jé, ebből a szemszögből minden másként fest.
- Dénes Gábor Egész estés filmet forgatott például Neumann Jánosról, amikor itthon csak a beavatottak hallottak valamit a játékelméletről. De a magyar értelmiség XX. századi története keretében felrajzolta Szent-Györgyi Albert, Teller Ede portréját vagy az üldözötteket mentő és 1956 után emigráló Király Béláét is. Fő témája a mássággal szembeni tolerancia is.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu