Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/36., okt. 11.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Azt gondolod, hogy a könyvtári vezetők racionálisan döntenek?
Kritikai érzék és kreativitás - Gyúrunk rá, vagy romboljuk?
Szolgáltatások gyerekeknek a szuterénben - játszótérrel és kávézóval együtt
Lehet, hogy a következő Országos Könyvtári Napok gyúrhatna az emberek boldogságára?
50 gondolatébresztő idézet könyvtárakról és könyvtárosokról
Facebook - információ keresés mellett a hatékony könyvtári megjelenés
Hogyan tájékoztatnál a legalább kétgyermekes anyák internettel kapcsolatos félelmeiről?
A fiatalok 92%-a az Instagramon van. És a könyvtárak?
A kritikus / kritikai olvasás területei 3. - Morális vállalkozó, álhír, álhír-portál
A rendezvényen ismerték el a Katona József Könyvtárat
A könyvtáros a (nép)mesék ajánlásával segíthet a nőiség minél teljesebb megélésében
Indítanak-e fülkeforradalmat a könyvtárak? - Kihasználatlan telefonfülkék
Chatbotot tesztel az OSZK is
Lázadnak a diplomás közmunkások - arányuk kb. 20% a közintézményekben
A könyvtárosok örökbe fogadták az örvösmedvéket Kecskeméten
Digitális könyvtárak - a kulturális örökség céljaira
Spanyol zászló színeibe öltözött a Békés Megyei Könyvtár; Finn-nap Székesfehérváron
Az olvasás mennyiségi paramétereinek elismerése
Filmpakkok. Népszerű a KönyvtárMozi - azt mondják

Analógiák

Dán múzeumi branding és rebranding - megragadják a figyelmet
Milyen a kiváló könyvtári vezető? - akarom mondani: szövetségi kapitány

Kisszínes

Nevet keresnek a mártélyi könyvtár macskájának
A munkáltatónak biztosítani kell a munkavállaláshoz szükséges szemüveget
Sokak számára a könyvtár jelentheti a nem penészes, fűtött helyet

Praktikus

Történetmesélés - a hallgatóság megragadására

Információforrások

Itt az összes ingyen letölthető Szabó Magda-könyv
A szakdolgozat-írás lépései. Nézz szét!
Új Google-szolgáltatás - utazáshoz


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Azt gondolod, hogy a könyvtári vezetők racionálisan döntenek?FEL

Nem, talán ők sem. Nincs semmiféle információ pl. arról, hogy az ODR szerzeményezési pénzek elosztása racionális alapon - pl. hatékonysági szempontok szerint - dőlnének el. (MG)
- A piacok nem hatékonyak, az emberi döntések nem optimálisak és nem is önérdekűek, nem elfogulatlanok, emiatt az ezekre az axiómákra épülő közgazdasági modelleket kéretik kritikával venni - mondja Richard H. Thaler amerikai közgazdász, a Chicagói Egyetem Booth Üzleti Karának professzora, aki 2017. friss Nobel-emlékdíjasa. - A folyamatok megismeréséhez az emberi viselkedést, a köznapi tapasztalatokat is figyelembe kell venni; az előre jelezhető, rendszerszerű "hibák" pedig mérhetők, kikísérletezhetők és a döntésekben felhasználhatók. Thaler olyan beszédes fogalmakat hozott be a közgazdasági elméletbe, mint a viselkedésbeli torzítások, a birtoklási hatás, az önuralom vagy a költségek mentális nyilvántartása. Titulálták "lélekgazdásznak", volt része szakmai vesszőfutásban, míg a szakma élvonalába emelkedett.


Kritikai érzék és kreativitás - Gyúrunk rá, vagy romboljuk? FEL

Könyvtárosok számára két oldalról is fontos e szempont: egyrészt a használók kritikai érzékének és kreativitásának aktív támogatása, másrészt a saját ebbéli képességek fejlesztése. Felehetően az utóbbi ez előbbinek a feltétele. (MG)
- Vekerdy Tamás: Az elkövetkezendő évtizedekben, mint ezt a Szilícium-völgytől Nyugat-Európáig mindenki hangsúlyozza, a kritikai érzék és a kreativitás lesz a legfontosabb a hatékony tevékenységhez, ezekre ké­ne kiképződni ifjúkorban.
A mi iskoláinkban ezeket utálják.
A kritikai érzék szemtelenségnek minősül, a kreativitást pedig a maga ezerfelé szétfutó gondolkodásával (divergens gondolkodásával) figyelmetlenségnek tartják ("Ne hadoválj, édes fiam, válaszolj a kérdésre!"), mert az iskola csak a konvergens gondolkodást szereti: meghatározott útvonalon - sínen - jön a feladat, ugyanezen az úton küldd vissza az egyetlen lehetséges megoldást. Egyetlen lehetséges megoldás a leggyakrabban nincs. Egyetlen lehetséges út pedig soha sincs.


Szolgáltatások gyerekeknek a szuterénben - játszótérrel és kávézóval együttFEL

A celjei Miško Knjižko gyerekkönyvtár (Szlovénia) szolgáltatásai: könyvtáros általi animált, alkotó tevékenységgel kombinált meseolvasás, illetve éneklés, játszás - klubfoglalkozásként (csütörtökönként, októbertől májusig), elképzelt és kitalált hősök bemutatása, egyben hely a tanulásara. (A könyvtár gyerek-vonzó arculatáról korábbi cikkünkben szóltunk link )
A gyerekkönyvtári szolgáltatás kiterjed óvodásokra is. Az idősebbeknek izgalmas webes forrásokat mutatnak, kvízjátékokat szerveznek, könyves rejtvényeket készítenek, kedvenc könyveket kérdeznek a gyerekektől, a diszlexiásoknak számokra megfelelő könyveket ajánlanak, képregényeket és hangoskönyveket kínálnak. Havonta szerveznek táncos, színházas, bábszínházas foglalkozásokat, melyen hivatásos fellépők és óvodai, iskolai csoportok is előadnak.
A gyermekkönyvtár a szuterén szinten helyezkedik el, egy picit sötétebb, mint a többi helység, de a földszinti kávézó melletti játszótérről belátást is engedő nyitott udvar segítségével még így világosabb az átlagnál. A több mint 200 négyzetméteres teret ezen felül mozgó falakkal fel is lehet osztani, így meghittebb lehet pl. a bábozás. Az elhelyezkedés előnye: a foglalkozások és a gyermekek játéka nem zavarja a könyvtárat, és fordítva, kevésbé kell a csendre intő könyvtárost imázsát építeni. Továbbá: a könyvtár tulajdonában lévő büfé kiszolgálhatja a gyerekfoglalkozásokat is. (Szörényi Szabolcs)

Hírforrás: Osrednja knjižnica Celje
2017. október 11.

Lehet, hogy a következő Országos Könyvtári Napok gyúrhatna az emberek boldogságára?FEL

... s netán a könyvtárak is, úgy általában. (MG)
A dán Boldogságkutató Intézet (azaz Happiness Research Institute) egyik munkatársa, Michael Birkjer szerint egyébként az a fontos megállapítás is, hogy attól, hogy valakit boldog emberek vesznek körül, még nem biztos, hogy boldogabb lesz, sőt. Azokban az országokban, amelyek jól szerepelnek a boldogságlistán, rendre magas az öngyilkosságok száma (lásd skandináv országok). Ennek oka, hogy aki boldogtalan, az sokkal mélyebben éli meg saját boldogtalanságát egy alapvetően boldog társadalomban. Ezzel szemben egy olyan közegben, ahol mindenki szarul érzi magát, kevésbé tűnik fel, ha mi magunk is szarul vagyunk.
Azt azonban elmondta, hogy meg tudnak nevezni hat olyan faktort, ami számításaik szerint felelős a boldogságérzet 75 százalékáért. Ezek a
- szociális beágyazottság
- az egészség
- a jólét
- a szabadság
- a bizalom és
- az önzetlenség.
Ha ezek úgy nagyjából rendben vannak, akkor az ember jó eséllyel boldognak érzi magát.


50 gondolatébresztő idézet könyvtárakról és könyvtárosokrólFEL

"A vacak könyvtárak állományt építenek, a jók szolgáltatásokat, a kiválóak pedig közösséget." - David Lankes
"A könyvtárak jobban segítenek neked átvészelni a pénztelen időszakokat, mint a pénzed a könyvtár nélküli időszakikat." - Anne Herbert
"Mik lennénk könyvtárak nélkül? Se múltunk, se jövőnk." - Ray Bradbury.
- Ilyen és hasonló idézeteket gyűjtött össze Piotr Kowalczyk, varsói geek, digitális történetmesélő, kiadó és részmunkaidős kódoló. (ref..: MG)


Facebook - információ keresés mellett a hatékony könyvtári megjelenésFEL

Melyek az oldal fő- és részcéljai; kinek, mit, hogyan szolgáltatok? Talán ez a legfontosabb, amit egy (könyvtári és információs) Facebook-oldal szerkesztőjének legelőször tisztáznia kell. Ugyanis ehhez mérten értelmezhető a befektetett munka eredményessége, hogy létrejön-e az a folyamat, amiben a látogató elégedettsége és pozitív visszajelzése sikerélményt ad, segítve ezzel a továbbfejlődést. A hatékonyság a tervezéssel kezdődik: a tartalomtípusok tudatos kiválasztásával, azok időbeni elosztásával és a CTA (call to action) stratégiával: mikor és mit kérünk látogatóinktól - pl. hetente egy megosztást. A kiegyensúlyozott jelenlétet segítheti az időzített megjelenés, melyek a bejegyzés-szerkesztés opciói között érhetők el. (Csoportoldalnál a közzététel melletti legördülő menüben; az előkészített bejegyzés a "bejegyzések" menüben található; személyes profilban is van, az alsó sor ikonjai között a naptár.)
Bővebben: Németh-Laczi Nóra prezi-előadása a Magyar Információbrókerek Egyesületének múlt heti konferenciájáról itt érhető el: link


Hogyan tájékoztatnál a legalább kétgyermekes anyák internettel kapcsolatos félelmeiről?FEL

Szekeres Péter "megoldása": Ehhez a feladathoz szűrni kellett a szakértőknek a közösségi oldalon megtalálható bejegyzések szerzőinek nemét, a kisgyerekre utaló szavakat, majd pedig ezen belül az internetre és a félelemre vonatkozó kifejezéseket. Az általa képviselt cég ebben az esetben több ezer véleményt tartalmazó listát kapott, amelyet a továbbiakban tartalomelemzéssel kezdett vizsgálni.
- Közösségi oldalak keresési lehetőségeivel, szabályaival és az elemzés nehézségeivel foglalkozott a Magyar Információbrókerek Egyesülete (MIBE) Keresés a közösségi médiában című konferenciája link október 3-án - az előadók a Facebook, az Instagram, a LinkedIn és a Pinterest oldalakat is érintették. Az alapvető ismereteken kívül szóba került az álhírek témaköre, és a Direkt36 újságírója gyakorlatban is szemléltette, hogyan szokott politikusok és hírességek profiljáról olyan információkhoz hozzájutni a Facebook Graph segítségével, amelyet alapesetben próbálnak elrejteni előle. A fő hangsúly azonban a keresési technikákra és az elemzést nehezítő körülményekre került.

Hírforrás: HWSW
2017. október 11.

A fiatalok 92%-a az Instagramon van. És a könyvtárak?FEL

A hazai online felmérésből pedig kiderült, hogy 18 év alatti korosztály 92 százaléka rendelkezik Instagram-profillal és ők nagyobb arányban is vannak jelen a képmegosztón, több profilt követnek, gyakrabban posztolnak és néznek rá az alkalmazásra, mint a náluk idősebbek. Ötödük óránként néz rá az Instára, közel 80 százalékuk pedig legalább naponta egyszer tesz így. A középiskolások 16 százaléka több mint 500 profilt követ, közel fele pedig több mint 200-at. Fotóban utaznak: ez gyakorlatilag mindkét korcsoportban az Instagram-használókra vetítve 95 százalék körüli, míg csupán 4 százalék körüli részarányt képviselnek a fotó mellett videót is megosztók. A legfiatalabb online generáció tagjainak harmada legalább hetente egyszer posztol az Instagramon.


A kritikus / kritikai olvasás területei 3. - Morális vállalkozó, álhír, álhír-portálFEL

- Morális vállalkozó: a pánik által létrehozott társadalmi mozgást próbálja kihasználni valamilyen társadalmi változás elérésére. Többnyire ő indítja vagy gerjeszti a pánikot azáltal, hogy valamilyen eseményt, viselkedést deviánsnak bélyegez. A morális vállalkozó ugyanakkor kijelöli azokat a személyeket vagy csoportokat is, akik ezért felelősek (forrás: link ).
- Álhír (fake news): manipulációs, hatalmi céllal készített információ (szöveg és / vagy kép, videó), mely valamilyen igazságtartalmat önös érdekből félremagyaráz, valótlan szemponttal egészít ki. Gyakran álhírgyárakban (link ) készül. (vö.: link )
- Álhír-portál: olyan elektronikus gyűjtőoldal, mely megrendelésre álhíreket közvetít. A manipuláció része, hogy bizonyos százalékban valós híreket is közöl. link


A rendezvényen ismerték el a Katona József KönyvtáratFEL

Idén 120 éves a kecskeméti Katona József Könyvtár. A jubileum kapcsán tartottak emlékülést a megyei könyvtárban az Orszá­gos Könyvtári Napok nyitónapján.
A szakma részéről elsőként Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke, valamint az IFLA (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) igazgatótanácsának tagja gratulált a jubiláló intézménynek. Előadásában rámutatott: az elmúlt 120 év egyszerre kötelez és felhatalmaz. A Katona József Könyvtár működése országos és nemzetközi szinten is figyelemre méltó, az intézmény sosem félt a kihívásoktól. Kollégáinak azt kívánta: legyenek büszkék és magabiztosak abban, hogy jó úton járnak, tájékozottak, és az általuk tárolt információk segítik a felhasználókat. A könyvtárnak pedig azt, hogy maradjon meg erős, tettre kész és fiatal intézménynek, legyen akárhány éves.
- Kiindulási pont, meghatározó mérce és támasz a többi megyei könyvtár számára a Katona József Könyvtár - méltatta az ünnepeltet Tőzsér Istvánné, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Ez az a szakmai műhely, amely nemcsak megálmodta és kimunkálta az újabb és újabb szolgáltatási mintákat és modelleket, hanem meg is osztotta, közkinccsé tette azokat. Például a kistelepülési könyvtárellátást, a mára országossá vált könyvtári napokat, a tavaszi internetfiesztát. Vagy az éppen felfutóban lévő könyvtármozit, ami országosan, de talán a világon is egyedülálló - sorolta az előadó.


A könyvtáros a (nép)mesék ajánlásával segíthet a nőiség minél teljesebb megélésébenFEL

Azt a tényt, hogy a gyerekeknek az egészséges fejlődéshez olyan nagy szükségük van a mesékre, mint mondjuk a C-vitaminra, ma már nem vitatja senki. Ám az, hogy miféle mesékre, gyakran okoz gondot a szülőknek.
"... Minden nőnek érdemes volna megismernie minél több mesebeli nőalakot, hogy az erényeikből és a hibáikból tanulva, megtalálva a számukra legmegfelelőbb szerepet, szereplőből saját meséjük hősévé válhassanak. Nem egy, hanem sok mese és a támogató, nyitott, elfogadó környezet segíthet abban, hogy az állandóan változó világban mindig megtaláljuk és akár a társadalmi elvárásokkal szembefordulva is merjük megélni a számunkra egy-egy korszakunkban ideális szerepet."


Indítanak-e fülkeforradalmat a könyvtárak? - Kihasználatlan telefonfülkékFEL

Sokkal kevesebben használják, mint a fénykorban és a fejlesztés sem segített rajtuk. Egy fülkére egy hónapban kevesebb mint 1 óra telefonálás jut.
Bár ma már nagyon keveset használják őket, egyelőre maradnak a telefonfülkék - derül ki a Magyar Telekom Buksza kérdésére adott válaszából.
Annak apropóján érdeklődtünk a cégnél, hogy Lengyelországban az egyik szolgáltató - a francia hátterű Orange - nekimenne a telefonfülkéknek, mert szinte senki nem használja azokat. Bécs pedig már az idén lépett telefonfülkeügyben az idén: hat metróállomáson az év elején mobilautomatákra cserélték a régi telefonfülkéket. A bécsi automatákban egyebek mellett külső akkumulátor, szelfibot és fülhallgató kapható, de okostelefonokat is lehet belőlük venni. A szolgáltatás annyira népszerű lett, hogy a berendezéseket naponta kell tölteni.


Chatbotot tesztel az OSZK isFEL

Ingyenes chatrobotot tesztelünk. Jelenleg még fapados, két legtöbbször kérdezett, irányított témát ajánl egyelőre a robot.
Itt láthatjátok a mintát, link a Messengeresek az m.me/nemzetikonyvtar oldalon próbálhatják ki.
Sok lehetőség van az eszközben, akár egy komplett menürendszert is el lehet készíteni, és a főbb információkat be lehet illeszteni automatikus megjelenésűre. Lehet kulcsszavakkal is tervezni, a kérdésből megpróbálja majd a robot kitalálni, hogy mit kérdezett a felhasználó, majd megválaszolja.
Az eddigi FB-tapasztalatok alapján a prioritások: Könyvek értékbecslése, nyitva tartás, digitalizált dokumentumok kérése, ISBN-ISSN számok kiadóknak és nyomdáknak, kötelespéldányok eljuttatása, rendezvényekre jelentkezés, érdeklődés.
Teszteljetek velünk, gondolkodjatok ti is, hogy merre érdemes fejleszteni a robotot. Mit kíván a felhasználó! Köszönjük szépen!

Régebbi hírforrás(ok): Chatbottal újított a KLM és a Justh-könyvtár link

Lázadnak a diplomás közmunkások - arányuk kb. 20% a közintézményekbenFEL

A kulturális közfoglalkoztatás, sőt, a közszférában valamennyi közmunka felszámolását javasolják civilek, szakszervezetek és polgármesterek. Kész a belügyi tárca idevágó javaslata is, de a kormány halogatja a döntést.
István 25 évig volt történelemtanár, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) könyvtárát vezette. Csakhogy Orbán Viktor 2012 szeptemberében úgy döntött, meg kell szüntetni a magyar műemlék- és régészeti ügyek intézményét, mert a feltárások miatt késett néhány látványberuházás és a Fidesz-barát vállalkozóknak is figyelni kellett a szakmai szempontokra, amikor belevágtak a potom pénzért megszerzett kúriák, kastélyok felújításába. A hivatallal együtt István is mehetett, így lett belőle kulturális közmunkás egy országos múzeumban. Az anyagilag is megalázó helyzetet apró gesztusokkal tetézték, új munkahelyén például nem kapott állandó belépőt, nem hívták meg az értekezletekre. Az alig 70 ezer forintos béren foglalkoztatott magyar értelmiségi réteg megnyomorításának példáit ezerszám lehet sorolni. A kulturális szféra szakszervezete közben elkezdte felmérni, mekkora a közmunkások aránya a művelődési házakban, könyvtárakban, levéltárakban és múzeumokban. Dobrovits Orsolya, a KKDSZ művészettörténész végzettségű irodavezetője ismertette a megdöbbentő adatokat: a fővárosban és a megyei jogú városokban eléri a 20 százalékot a közfoglalkoztatottak aránya, a kisebb településeken pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Ez talán a legszemérmetlenebb aljasság, amit az állam elkövethetett a diplomásaival szemben - fogalmazott több hozzászóló.


A könyvtárosok örökbe fogadták az örvösmedvéket KecskemétenFEL

Állati örökbefogadásra került sor ma délután a Kecskeméti Vadasparkban. Az Országos Könyvtári Napok alkalmával a Katona József Könyvtár munkatársai a 2016-os év után idén is támogatták városunk állatkertjét az örvös medvék adoptálásával.


Digitális könyvtárak - a kulturális örökség céljairaFEL

... a címe Tatjana Aparac-Jelusic nemrégiben megjelent könyvének (Digital Libraries for Cultural Heritage
Development, Outcomes, and Challenges from European Perspectives).
Európa digitalizálási "specialitása", hogy - különösen tudományos és kulturális szervezetek esetében - az oktatási, kulturális és kutatási erőforrások szolgáltatása a legfontosabb feladat. Ezek célja a civilizációs értékek fejlesztése, terjesztése és megőrzése.
A könyv megvizsgálja az EU digitalizálással és a digitális kultúrával kapcsolatos megközelítéseit, problémákat és eredményeket a digitális kulturális örökség szempontjából. Bemutatja a digitalizálás fontos dokumentumait, szerzői jogi és kapcsolódó dokumentumokat; az európai digitális könyvtárakkal kapcsolatos kutatásokat és képzéseket; emellett néhány nemzeti kezdeményezést és projekteket is.
A könyv első fejezete: link


Spanyol zászló színeibe öltözött a Békés Megyei Könyvtár; Finn-nap SzékesfehérváronFEL

Pirosba és sárgába, a spanyol zászló színeibe öltözött szombaton délután és este a Békés Megyei Könyvtár, ekkor zajlott ugyanis - az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódóan - a nyolcadik alkalommal megrendezett könyvtári éjszaka, amelynek a témája ezúttal Spanyolország volt.
Mint azt Szarka Judit irodavezetőtől megtudtuk, a könyvtári éjszakát a Békés Megyei Könyvtár már hagyományosan a Europe Direct Tájékoztató Központtal együtt szervezi meg. Az utóbbi években mindig egy uniós ország volt a középpontban, most Spanyolországot választották. (Behir)
- Szombaton délután, az Országos Könyvtári Napok székesfehérvári programsorozatának kiemelkedő eseményeként megkezdődtek a "Könyvtárunk Éjszakája" programjai, amelyek ezúttal a száz éves autonóm finn állam ünnepeihez, kultúrájához kapcsolódnak. Élménybeszámolók, északi mesefigurák, a jellegzetes finn építészet sajátosságai, a szaunák világa, kóstolók és nyelvóra is várta a látogatókat egészen a késő estig. (Székesfehérvár.hu)


Az olvasás mennyiségi paramétereinek elismeréseFEL

A 90 éves Rozika néni kölcsönözte a legtöbb könyvet idén a könyvtárból.
Az Országos Könyvtári Napok keretében adták át az Év olvasója díjakat Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a hétvégén. A kezdeményezést hét éve indította útjára a félegyházi könyvtár. A díjjal szeretnék kifejezni megbecsülésüket mindazoknak, akik valamilyen formában kiemelkedően részt vesznek az intézmény mindennapi életében. Azoknak, akik évek óta hűséges látogatóik, illetve azoknak, akik ebben a rohanó világban rendszeresen járnak könyvtárba és könyvet olvasnak - mondta díjátadón Kállainé Vereb Mária igazgató.
Az Év Olvasócsaládja-díjat a Rácz-Szabó család kapta, a család minden gyermeke lelkesen jár a gyermekkönyvtárba. Az Év Gyermekolvasója-díját Zsigó Nóra kapta, hiszen Nóri kölcsönözte ki a legtöbb könyvet a gyermekolvasók közül 2017-ben. Az Év Betűbölcsise Hekkel Éva lett, aki pici baba kora óta látogatja a betűbölcsi programjait. Szinte a gyermekkönyvtárban nőtt fel. Édesanyjával hetente többször járnak a könyvtárba. Vicuska teljesen otthon érzi magát könyvbirodalomban, jó példával járva mások előtt, hogy milyen kellemes és hasznos lehet a könyvtárban töltött idő. Az Év Médiatár Használója Dodo Ildikó lett, aki idén a legaktívabban használta a könyvtár Médiatárját. Az Év Könyvtári Segítője címet Kis-Fekete Vilmos kapta, aki idén a legtöbb önkéntes munkával támogatta a könyvtárat.


Filmpakkok. Népszerű a KönyvtárMozi - azt mondjákFEL

A 2015 őszén útjára indult KönyvtárMozi projekt lehetőséget teremt arra, hogy az ország kistelepülésein működő könyvtárakban a nagyközönség megtekinthesse a kiváló hazai filmeket. Hátterét a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), mint infrastruktúrát biztosító intézmény biztosítja - lásd kiemelt összefoglalónkat! A KönyvtárMozi a gyakorlatban nem filmszínházat jelent, hanem filmalapú ingyenes könyvtári szolgáltatást, ami hasonlóan működik, mint egy filmklub, ahol a közönség megtekinti a filmeket, majd a látottakat a résztvevők közösen megbeszélik, feldolgozzák a könyvtáros vezetésével.
Az előzőekben bemutatott szolgáltatásra alapozva a pécsi székhelyű Csorba Győző Könyvtár új szolgáltatási csomagot vezet be Baranya megyében, FilmPakk elnevezéssel. Ennek szakmai bemutatójára került sor a mai napon Harkányban, az Országos Könyvtári Napok 2017 programsorozat keretében megszervezett Baranya Megyei Könyvtárosok Találkozóján.
Pajor Zsófia projektvezető és Márkus István, a projekt egyik közreműködője lapunknak elmondták: a filmpakkokkal a KönyvtárMozikat működtető könyvtárak programjait kívánják gazdagítani, és a könyvtáros munkáját segíteni. A FilmPakk a népszerű KönyvtárMozi projekt tartalmát mélyíti el, lehetőséget teremtve a vetítésre kerülő filmek komplex feldolgozására, elemzésére, a filmekhez kapcsolódó foglalkozások megtartására.
A szolgáltatás bevezetésének alapját a hasonló programokat évek óta sikeresen működtető Grazi Városi Könyvtár és a Bécsi Központi Könyvtár gyakorlati tapasztalatai képezték.
Analógiák

Dán múzeumi branding és rebranding - megragadják a figyelmetFEL

A dán múzeumok meglátogatása, sőt már a honlapjuk áttekintése során is mindegyiknél találkoztam az intézmények küldetésének kiemelésével - szakszerűen, figyelemfelkeltően és lényegre törően bemutatva az adott intézmény identitását. A tapasztalatcsere során számomra az arculat és megjelenés kezelése szolgált a legtöbb itthon is hasznosítható újdonsággal. A dán muzeális intézmények tudatosan alkalmazzák a branding [márkaépítés] elemeit, mint például a pozicionálást, a történetmesélést, a designt, az árképzést és a kapcsolattartást (vö.: link ). Néhány éve újradefiniálták önmagukat, s azóta megújult erővel érvényesülnek a kultúra és a szórakoztatás piacán. Mind rendelkeznek egy érzelmekre ható történettel, amelynek a látogató is részese lesz, amikor megnézi a tárlatokat, részt vesz egy-egy programon. A nagy márkákhoz élmények kapcsolódnak, és a branding azokra az élményekre épít, amelyet a látogatók kötnek hozzájuk. Az intézmények egyediségüket emelik ki, elhelyezik magukat a hasonló kulturális intézmények között, s célközönségüket is meghatározzák - bár az általánosan elmondható, hogy a múzeumlátogatók körét minden múzeum szélesíteni igyekszik. A branding a legfontosabb érzékszerveinkre - a látásra és a tapintásra - hat elsősorban. Magában foglalja a termék - esetünkben a múzeum - nevét, felépítését, a "csomagolását", a hirdetéseket és más marketinganyagokat, mint a weboldalt is. Ez az első szembetűnő elem, amivel a látogató találkozik. Ezután jön az alkalmazottak megjelenése és minden olyan mögöttes jelentés, ami a külsőségekhez kapcsolódik.
Néhány pl.:
- We Have the Objects! - A tárgyak nálunk vannak! (Dán Nemzeti Múzeum) link
- Go Slow - azaz Lassulj le és élvezd a művészetet, ami körülvesz! (Ny Carlsberg Glyptotek) link
- Five Ships - 1000 years of History - azaz Öt hajó - 1000 év történelme (Viking Hajó Múzeum) link

Hírforrás: Magyar Múzeumok
2017. október 11.

Milyen a kiváló könyvtári vezető? - akarom mondani: szövetségi kapitányFEL

A [svájci futball válogatottnál] az edzéseken és az öltözőkben sincs egységes nyelv, németül, angolul, olaszul, franciául és szerbül is lehet hallani mondatokat.
De ha ekkora a "széthúzás", hogy lehet mégis ilyen sikeres a csapat? Amellett persze, hogy tele van fantasztikus futballistákkal a keret?
A megoldást pont a már említett kapitány, Vladimir Petkovic jelenti.
"Petkovic tényleg mindent megtesz azért, hogy ez a csapat összekovácsolódjon, és meglegyen az összhang. Hat nyelven beszél, így mindegyik játékossal meg tudja értetni magát. Arról pedig gondoskodik, hogy a csapaton belüli klikkek ne húzzanak túlságosan szét. Amióta ő vezeti a válogatottat, kötelezővé tette például, hogy a vacsorát mindig közösen fogyasszák el egy nagy asztalnál. És hogy mindenki beszélgessen mindenkivel, sosem ülhet le ugyanarra a helyre egy játékos" - árulta el a titkot Eva Tedesco, a svájci 20 Minuten sportújságírója.
Kisszínes

Nevet keresnek a mártélyi könyvtár macskájánakFEL

Ciceró legyen, Bumeráng vagy Ördögszem? Többször örökbe akarták fogadni a mártélyi könyvtár lábtörlőjére költöző cicát, de nem hagyta. Mindig visszatért az ajtóba, így a könyvtáré lett a kandúr. Most nevet keresnek neki.
- Egyszer csak itt volt ez a cica a könyvtárajtóban. Fogalmunk sincs, hogy került ide - mondta Sajti Imréné, a mártélyi faluház könyvtárosa. - Lehet, hogy valakinek feleslegessé vált, és a környékünkön tették ki. Mivel szeretjük az állatokat, többen is etetjük a faluház dolgozói közül. Akadna gazdája, már többször is elvitték, de mindig visszaszökött a könyvtárhoz. Itt akar maradni. Ha így döntött, akkor most már hivatalosan is könyvtári cica lett. Először is nevet keresünk neki. A faluház oldalára már több javaslat is érkezett, például Ciceró, Werner, Bumeráng, BackCat, Ördögszem. A héten kiválasztjuk, hogy minél hamarabb a saját nevén szólíthassuk őkelmét. Mártély - Többször örökbe akarták fogadni a mártélyi könyvtár lábtörlőjére költöző cicát, de nem hagyta. Mindig visszatért az ajtóba, így a könyvtáré lett a kandúr. Most nevet keresnek neki.


A munkáltatónak biztosítani kell a munkavállaláshoz szükséges szemüvegetFEL

Kevesen tudják, de létezik egy törvény mely szerint a szemüvegesek számára a munkáltatónak biztosítani kell a munkavállaláshoz szükséges szemüveget - írja a Világgazdaság.
Egy 1999-es rendelet szerint a munkáltató köteles látásvizsgálatra, foglalkozás-egészségügyi orvoshoz küldeni azokat a dolgozókat, akik rendszeresen, azaz legalább napi négy órában a képernyő előtt dolgoznak - írják.
Erre a vizsgálatra még a képernyős munkavégzés megkezdése előtt sor kell kerüljön, és kétévente meg kell ismételni. A jogszabály nem rögzíti, hogy a munkáltató mekkora összeget köteles megtéríteni a szemüveg vagy a kontaktlencse árából.
A Magyar Látszerész Szövetség adatai szerint másfél millió magyarországi lakos még sosem vett részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól, ezért is jött hirdették meg a látás hónapját, ami októberben van. Emiatt 2015-ben 39 ezren, tavaly már 65 ezren vettek részt októberi látásvizsgálaton.


Sokak számára a könyvtár jelentheti a nem penészes, fűtött helyetFEL

Több mint félmillió gyerek él vizes, penészes lakásban, több mint másfél millió magyarnak időről időre gondot okoz a számlák fizetése, miközben öt év alatt csaknem a duplájára nőttek az albérleti díjak. Eközben a kormány a rászorulók helyett a vagyonosok lakáshoz jutását támogatja - derül ki a Habitat for Humanity Magyarország éves jelentéséből.
Az sem jelent garanciát semmire, hogy valakinek van hol laknia. Több mint 92 ezer lakásban nincs vezetékes víz, 112 ezer helyen nincs fürdőszoba, összességében pedig, a KSH 2015-ös lakásfelmérése alapján a lakásállomány 8,2 százaléka, 317 ezer lakás nem elfogadható minőségű. A legszegényebb tizedbe tartozó háztartások csaknem negyede él ilyen helyen.
Ezek a lakások jellemzően az ország szegényebb részein koncentrálódnak, Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon a lakóingatlanok 13,5 százaléka ebbe a kategóriába tartozik (vagyis például nincs vezetékes víz, vályog a fal, csak egy, 12 négyzetméternél kisebb szobával rendelkezik). Ennél is sokatmondóbb, hogy az önkormányzati lakások 14,6 százaléka nem kínál elfogadható életminőséget.
Annál több pénz jut azokra a lakástámogatási programokra, amelyek nem a szegénységben élőket segítik. Ilyen elsősorban a családok otthonteremtési kedvezménye, a csok, amelynek a juttatásait 2016-ban bővítették ki - elsősorban a háromgyermekeseknek, megfelelő méretű új lakás vásárlása esetén járó 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás kapott hírverést.
Praktikus

Történetmesélés - a hallgatóság megragadásáraFEL

Györffy Kinga szerint a történetmesélés az egyik leginkább hatékony előadói eszköz. "Ne tévesszük össze a sztorizgatással, az öncélú viccelődéssel! Egy jó történet kapcsolatot teremt emberek között, többnyire nem hosszabb egy percnél, és üzleti célja van. Kiválasztása, felépítése alapos mérlegelést igényel. Legyen letisztult, egyszerű, a közönség számára átélhető." A történetmesélés egyik mestere Pál Feri atya. A népszerű budapesti katolikus pap könnyed, magával ragadó történetei mögött sok év kemény munkája és rengeteg gyakorlás áll. Viszont a rosszul megválasztott történet tönkreteheti az előadást. Egy cégvezér a vasárnapi családi ebédről mondott egy sztorit, ami kis híján botrányba fulladt. Ugyanis az alkalmazottai vasár-nap is dolgoznak, így az ünnepnapi ebéd fennköltségébe csomagolt mondanivalót provokációnak tartották.
Információforrások

Itt az összes ingyen letölthető Szabó Magda-könyvFEL

Száz évvel ezelőtt ezen a napon született Szabó Magda. Ebből az alkalomból is érdemes (akár újra is) elővenni írásait. Jó hír, hogy három tucat teljes kötet és 375 hosszabb-rövidebb mű teljesen legálisan elérhető ingyen az interneten.
Közel két évtizeddel ezelőtt hozták létre az azóta a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Digitális Irodalmi Akadémiát (DIA), melynek alapító tagjai között ott volt Szabó Magda is. Így mi sem természetesebb, minthogy az írónői művei felkerültek az ingyen olvasható e-könyvek gyűjteményébe.
A DIA-ban elhelyezett műveket két módon lehet olvasni. Egyrészt a címekre kattintva böngészőből, akár számítógépen, akár telefonon. Másrészt akinek androidos készüléke van, annak érdemes letöltenie a Google Play áruházból link ingyenesen telepíthető DIA Olvasó nevű alkalmazást. Azzal ugyanis a Digitális Irodalmi Akadémia szerzőinek művei mobileszközre optimalizálva olvashatók, ráadásul az alkalmazás lehetőséget kínál az offline használtra is, így a kikölcsönzött művek 14 napig tárolódnak a készüléken. (A kéthetes időszak természetesen bárhányszor újraindítható.) A könyvek emellett egy kis trükközéssel link Kindle-n is kényelmesen olvashatók.


A szakdolgozat-írás lépései. Nézz szét!FEL

Felejtsd el a témában írt könyveket. A gyors tájékozódást segíti a témában infografikákkal, videóval a megújult SZTE könyvtári honlap.


Új Google-szolgáltatás - utazáshozFEL

Magyarul is elérhető az úgynevezett Repülőjáratok és Úti célok szolgáltatási felületeit, amelyek segítségével ígérete szerint egyszerűbbé és kényelmesebbé válik az utazásszervezés.
A Google Repülőjáratok (Google Flights) link a megfelelő járat megtalálásban segíti a felhasználókat. A szolgáltatáson belül nem csak a célállomás és a dátum állítható be, de akár az utazásra szánt pénzügyi keret és a preferált légitársaság is. A megadott kritériumokat figyelembe véve jelennek meg a lehetőségeket. Ezen felül különlegesség, hogy az árbeli változások is könnyedén nyomon követhetőek, ezekről értesítést is beállíthat a felhasználó - közölte a cég.
Nem ad adatokat a Google a magyar hatóságoknak
Az Úti célok (Destinations on Google) link az utazásszervezés kezdeti fázisában nyújthat segítséget. Az ország, vagy akár kontinens nevét, és az 'Úti célok' szavakat beírva a keresőbe, a találatok között rögtön megjelenik az Úti célok felület. Itt a repülőjáratok és szállás lehetőségek mellett olyan további információk segítik az utazni vágyókat, mint időjárási előrejelzés, fontosabb helyi látnivalók, vagy, hogy mikor látogatják a legtöbben az adott célállomást. A repülőjegy árakat és a szállás lehetőségeket hat hónapra előre lehet összehasonlítani, így a funkció azoknak is ajánlott, akik szeretnék megnézni, hogy egy adott célállomásra mikor lehet a leggazdaságosabban eljutni.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu