Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/28., júl. 26.

A következő lapszám 2017. aug. 9-én jelenik meg.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Rekordszámú olvasó: a 3D-s mozi dobta meg a beiratkozást Székelyudvarhelyen
A könyvtár haszna lehet: gyorsítópálya Édes Annának és Árvácskának?
A multikulturális környezet meghatározza a könyvtár küldetését is
Celje - automatikus kölcsönzés és dokumentum-válogatás (fotókkal)
Az ön számára miért lehet jó a vándorgyűlés? (felmérés)
Mennyi időt érdemes könyvtárosként dolgozni - megelőzve a kiégést?
A fizikai közelség segíti az innovációt - könyvtár, mint találkozóhely?
A (könyvtári) gyerekjáték is segti az ismeretszerzési képességeket
Mesterséges intelligencia a könyvtár irányításában - hogyan is lehet?
Mit tanulhatunk az információs műveltségről az egyetemi oktatóktól?
Kérdezzük meg a célközönségünket, hogy mit szeretnének tudni rólunk!
A könyvtár az idősek találkozási, kikapcsolódási helye is
Kontraszelektált és kontraszelektáló oktatási rendszerünk - innen szép nyerni
Ki olvas ma? - Gombos: tovább nőhetett a nemolvasók száma
Képviselő ajándékozott számítógépeket a könyvtárnak
Új bútorok és olvasósarok: duplájára nőtt a könyvtár Sajólászlófalván
A 'könyvek birodalmába' csábít a csengersimai díjazott KSZR-könyvtáros
Békéscsabai Százak - a Békés Megyei Könyvtár felhívása
Kétszer nagyobb lett a könyvtár Szegiben - input-adatokkal

Analógiák

Nem a teljesítmény, hanem a pozíció számít - honnan ismerős...?
Mennyire fontos a könyvtárosoknak a kreativitás? - Befogadóbb kultúra: nagyobb kreativitás
Puszta dokumentumkínálat helyett szolgáltatáscsomagot a könyvtárba!
Használói élmény - hogy holnap is élhessen még a szolgáltatásod
Megszavazhatja-e pl. egy magyar könyvtár nevét a település lakossága?

Praktikus

A Facebookon mostantól csoportokat nyithatnak a vállalatok

Kisszínes

Kötelező gyakorlat könyvmolyoknak
Németországban már büntetik az illegális internetes tartalmakat - a szólásszabadság kerete
A propaganda ellen segít az ördög ügyvédje - saját agyunkban
A jók között vagyunk internethasználatban

Információforrások

Pazar képeket kínálnak a legjobb múzeumok és könyvtárak - színezéshez
A digitális jó és rossz születése ? új könyv a média átalakulásáról (videó)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Rekordszámú olvasó: a 3D-s mozi dobta meg a beiratkozást SzékelyudvarhelyenFEL

Idén rekordszámú új olvasója van a székelyudvarhelyi városi könyvtárnak, pedig még csak június van. A Székelyhon portál az intézmény munkatársait arról kérdezte, hogy mit olvasnak a fiatalok, illetve hogy nyáron milyen programok várják a tékába betérőket.
Nyáron rövid programmal tart nyitva a könyvtár, ám ez nem jelenti azt, hogy leállt vagy akár lelassult az intézmény tevékenysége. Az olvasók is aktívak. Az utóbbi időszakban az intézmény legnépszerűbb szolgáltatása a 3D-s mozi volt, de a társasjátékozási lehetőséget és az olvasótermet is sokan használják. Évente átlagosan nyolcszáz új olvasó iratkozik be a könyvtárba, 2017-ben már 838-an váltottak olvasójegyet, főként a 3D-s filmnézési lehetőség miatt. Tavaly szeptembertől majd' 28 ezer kötetet kölcsönöztek ki, és bár az olvasók 75 százaléka a szépirodalmat keresi, nincs olyan szakterület, amely népszerűtlen lenne - mondta el Rendi Éva, a könyvtár munkatársa. Népszerűek például a pedagógiai, orvosi könyvek, de filozófiai, művelődéstörténeti kiadványokat is előszeretettel olvasnak az udvarhelyiek. A gyermekkönyvek iránt szintén nagy a kereslet egész évben. (via ReMeK-e-Hírlevél)


A könyvtár haszna lehet: gyorsítópálya Édes Annának és Árvácskának?FEL

Éber Márk Áron adjunktus, az ELTE Szociológia Tanszékének oktatója:
... Lássunk néhány példát! Ha máshonnan nem is, irodalmi példákból mindenki ismeri a "jó helyre" született, de érdemben sosem teljesítő "úri gyerek" karakterét. A Mikszáth-regény Noszty Ferije remek példa erre. Nem erőfeszítései, munkakedve, szorgalma vagy teljesítménye miatt került oda, ahová került. Ellenkezőleg: családja kapcsolatai, ismeretségei, vagyona tartották víz felett. Saját teljesítménye kimerült a gőgös, manipulatív viselkedésben, amivel megpróbálta Tóth Mari hozományát megszerezni. Másfelől szintén ismerős Árvácska vagy Édes Anna karaktere is: méltatlan sorsukat ők sem maguknak köszönhették. Egy ideális, nyitott társadalomban Noszty Feri mellékvágányra kerül, Árvácskát a gyermekvédelmi rendszer megóvja a keserű tapasztalatoktól, Édes Anna pedig tanulással és munkával igenis kitörhet a cselédsorból.


A multikulturális környezet meghatározza a könyvtár küldetését isFEL

Az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár (azelőtt, 1952-től 1995-ig járási könyvtár, 1996-tól 2000-ig Zsitva menti könyvtár) nyilvános regionális könyvtár, amely egyúttal a városi könyvtár funkcióját is betölti Érsekújvárott, ezen a mintegy 38 544 lélekszámú, főként szlovák, magyar és roma nemzetiségűek által lakott járási székhelyen. Ez a multikulturális környezet meghatározza a könyvtár küldetését is, mely a mindennapi alapvető feladatai mellett - könyvet, egyéb dokumentumot begyűjt, szakszerűen feldolgoz, közread - így magára vállalja a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok közti dialógus közvetítőjének szerepét, valamint elősegíti a közép-európai öntudat megerősödését. A könyvtár céljai közé tartozik az is, hogy a lakosok szellemi gyarapodását különböző művelődési programokkal igyekszik támogatni. Mindezt a tolerancia, a humanizmus és a demokrácia szellemében.


Celje - automatikus kölcsönzés és dokumentum-válogatás (fotókkal)FEL

Folytatva a celjei könyvtárban tett barangolást link most a teljesen automatizált kölcsönzési rendszerre összpontosítunk.
- A könyvek hátsó borítóján a címke a hagyományos vonalkód mellett RFID-t is tartalmaz. Számunkra meglepő, de a gerincen nem volt szükséges tehát jelölés: az állományellenőrzés pillanatok alatt, szkennerrel történik. Az RFID-t kölcsönzésnél és visszahozatalnál is használják, az utóbbi 0-24-ig bármikor történhet, a könyvtár bejárata mellett. (Persze a hagyományos kézi visszavétel is működik nyitva tartás esetén.) Ha megtelik az automata tárolóegysége, pl. hosszú hétvégék esetén, akkor a visszavételt megtagadja a rendszer, ám a késedelmi díj továbbra is gyűlik. E tényre írásban is felhívják a figyelmet. A földszintre visszahozott dokumentumokat a rendszer válogatja a pinceszinten, és tematikus szempontból külön-külön mozgó konténerekbe teszi, melyet a könyvtárosok visznek szét az épületben. Bármennyi könyv kivihető, de egy címből csak egy példány vihető (e korlát betartásával egy olvasójeggyel akár az egész könyvtárat kiüríthetik). (Szörényi Szabolcs)
A kölcsönzési rendszer jól látható a könyvtár imázsfilmjéban is: link .
Kölcsönzési díjak a honlapon: link .

Hírforrás: KIT-információ ; Osrednja knjižnica Celje
2017. július 26.

Az ön számára miért lehet jó a vándorgyűlés? (felmérés)FEL

Az ön számára miért lehet jó a vándorgyűlés? - tettük fel a kérdést legutóbb a KIT-portálon. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
0 - A szakmai kiállítás, kiállítók megtekintése
6 - Csak pofavizit az egész, inkább a várost nézem meg
6 - Nem járok, számomra nincs ott semmi érdekes
20 - Sörözés, beszélgetés kollégákkal, néhány szakmai program
29 - Szakmai tapasztalatok szerzése.
- Az ugyanezen kérdésre 2012-től - immáron 7. alkalommal - kapott adatok link szerint szerint a szakmai tapasztalatok szerzése a legemlítettebb motívum. Talán óvatosan kijelenthető, hogy ha nagyobb a részvételi kedv, akkor az a "sör" hatása, nem a puszta szakmai tapasztalatok szerzése, ugyanis a sörözés... és a nem járok... egymásnak lényegében tükörképét mutatja. Mindez nyilván nem zárja ki az oldott hangulatban történő szakmaitapasztalat-szerzést, sőt! A csak városnézők száma alacsony, de kitartóan növekszik.
A felmérés mintája kicsi. Ugyanakkor feltételezve a nagyjából azonos alapsokaságot, az adatok évről évre való elmozdulását érdemes önmagában is figyelembe venni - illetve a szakma érdekeit figyelembe véve reprezentatív felmérést készíteni. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. július 26.

Mennyi időt érdemes könyvtárosként dolgozni - megelőzve a kiégést?FEL

A címben feltett válaszra több szempont is felhozható.
- Másfél évnyi munka - egy pozícióban - olyan szintre juttatja el az ember, ahol a tanulás, adaptációs képesség minimálissá válik.
- Az életmű-díj az eltöltött időnek és nem a munka minőségének szól - hangzik cinikusan
- Akkor tud az ember igazán értéket előállítani, ha az ügyfél illetve a szolgáltató helyzetét is kipróbálta.
- Elszigetelődik, marginalizálódik az a szakma, amelyből nem távoznak és nem jönnek más tapasztalatú munkatársak. Stb. (MG)
A HVG Trend mellékletének cikke szerint:
- Megszokás, rutin, biztonság, vagy az új kihívásban rejlő pluszhajtóerő? - szakmai útja során szinte mindenki találkozik e dilemmával, de egyre kevésbé van benne választási lehetőségünk. "Négy-öt évente lépj tovább, akkor is, ha sikeres vagy, ha megbecsülnek, ha jól érzed magad - tanácsolta apám még a rendszerváltás előtti időkben, amikor nem volt jellemző ez a hozzáállás. Nem hallgattam rá, több mint húsz éve vagyok a cégemnél. Megrekedtem, egyre kevésbé érzem az előnyeit, de már képtelen vagyok változtatni" - vallotta meg a HVG-nek egy középkorú értelmiségi. A mai világ viszont az édesapa mentalitását követeli meg és ismeri el - mondják a szakemberek. "A rendszeres változtatás nemcsak szakmai kihívást és motivációt jelent, hanem - tudósok által igazoltan - segít az agysejtek frissítésében is" - mondja Frankó Csuba Dea, a vezetőképző Spark Intézet vezetője.


A fizikai közelség segíti az innovációt - könyvtár, mint találkozóhely?FEL

A fizikai közelség jótékonyan segíti az innovációt - s ennek terepe lehet a könyvtár. A kutatók, vagy a település gondolkodó polgárai tudatos szervezés eredményeképpen a könyvtárban találhatnak egymásra. A könyvtár tehát dokumentumok mellett a helyi gondolkodó fejeket kínálhatja - egymásnak.
- A kutatók közötti fizikai közelség a virtuális kommunikáció korszakában is növeli az együttműködést. A MIT (Massachusetts Institute of Technology) friss kutatása szerint különösen a szakterületeken átnyúló és az intézetek közötti együttműködéseket segíti nagyban a fizikai közelség. A kutatást végzők több mint 40 ezer tudományos közleményt és 2,300 szabadalom születésének hálózatkutatási elemzésével jutottak következtetésükre. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan leszünk okosabbak, ha a színesebbek vagyunk? 1. link

A (könyvtári) gyerekjáték is segti az ismeretszerzési képességeket FEL

A kisgyermekek a világot játékkal értik meg, ami csecsemőkorban kezdődik, és tovább alakul, ahogy a gyermekek fejlődnek. A kutatások azt mutatják, hogy erős kapcsolat van a játék és a korai olvasás, valamint egyéb kulcsfontosságú fejlődésbeli készségek között. A tanulmány áttekinti, mit tanulnak a kisgyerekek a játékkal, és azokat az optimális felnőtt interakciókat, melyek a legjobban támogatják a korai műveltségfejlesztést. A cikk megvizsgált bizonyos játékot akadályozó tényezőket, s rámutat, mi gátolja, hogy a szülők, gondviselők jelen legyenek, és reagáljanak a gyermekek játékára. A Brooklyni Városi Könyvtárban a szerzők kifejlesztettek egy játékalapú tananyagot csecsemők és kisgyermekek számára, melyet a cikk ismertet, beleértve a javasolt játéktevékenységeket és gyakorlati tanácsokat a hagyományos mesemondó programok vagy teljes körű játékok alatti ?játék állomások? létrehozására. Végül a szerzők példákat is felsorolnak, miképpen valósítják meg a könyvtárosok az innovatív játékokat csecsemők és kisgyermekek számára Egyesült Államok-szerte. (Autoref.)


Mesterséges intelligencia a könyvtár irányításában - hogyan is lehet?FEL

Ha a használó kikölcsönöz valamit, rákeres valamire a könyvtári adatbázisban, bizonyítja annak a könyvnek / adatnak létjogosultságát. Egy addig csak a könyvtáros által feltételezett igényt bizonyít. Más könyvek, adatok esetében pedig annak lényegileg feleslegességét bizonyítja. Ha integrált rendszerünket mesterséges intelligencia (Artifical Inteligence - AI) irányítaná, akkor a bizonyított igényeket (evidence based) összegezve, kellően nagy mintán tanulva meg is jósolhatja az a várható igényeket. Rugalmasan állítaná be a könyvtár méretét, a szükséges polc, beszerzési keret, könyvtárosi képességek nagyságát, összetételét, s mindezeket egyszerre nagyon sok könyvtárra alkalmazva. Rég elfelejthetnénk, hogy ugyanazt a könyvet az országban egyidőben 275 helyen írjuk le, 100 féleképpen.
A könyvtári szolgáltatás jóval hatékonyabb lehetne, radikálisan nagyobb használói elégedettséget kívánva. S maradnak a könyvtárosnak azok a feladatok, amelyek kreativitást kívánnak.
Ötlet: Az intuitív mesterséges intelligencia hihetetlen találmányai link


Mit tanulhatunk az információs műveltségről az egyetemi oktatóktól?FEL

Az információs műveltség (IM) volt a témája a torontói York Egyetem 24 oktatójával készített félig strukturált interjúknak.
A diákok tudásában lévő hiányok meglepték és megzavarták az oktatókat, más esetekben azonban empatikusak voltak, és felismerték, hogy a hallgatók csak gyakorlással és segítséggel fejlődhetnek ebben. Ilyen támogatandó terület például a tanulmányírás, a kutatási kérdések jó megfogalmazása, a tudományos források feltérképezése és az adatbázisokban való keresés, de a kritikus gondolkodást is fontosnak tartották. Az oktatók szerint komoly hiányosságaik vannak a diákoknak a források szintetizálásában. Az egy-egy témával kapcsolatos eltérő álláspontok zavarják őket, nehezen tesznek különbséget aközött, hogy valakit szó szerint idéznek, vagy csak hivatkoznak a véleményére, így tudatlanságból még plágiumba is keveredhetnek. Saját álláspontjuk kialakítása és megjelenítése is nehéz számukra. A társadalomtudományi oktatók a terület sajátosságaiból adódóan a hallgatókat könyvtári források használatára ösztönözték, míg a többiek sok esetben az internet adta lehetőségekkel is megelégednének. (Mit tanulhatunk az információs műveltségről az egyetemi oktatóktól?; ref.: Jávorka B.)


Kérdezzük meg a célközönségünket, hogy mit szeretnének tudni rólunk!FEL

Egy ohiói egyetemi könyvtárakat bemutató kiadvány megszületését mutatja be a cikk, ami a könyvtár célközönségének együttműködésével készül. A brosúra feladata az olvasók érdeklődésének a felkeltése. A könyvtárosoknak pontosan ismerniük kellett, mit szeretnének tudni az olvasók, s eddig már milyen információik vannak. Annak értékelése, hogy pontosan miről értesülnek a könyvtárral és annak szolgáltatásaival kapcsolatban, nagy feladat volt a projekt számára. Az írás azt mutatja be, a felsőoktatási könyvtár hogyan ismerte meg jobban célközönségét annak érdekében, hogy elérje a kitűzött célokat. (Kérdezzük meg a célközönségünket, hogy mit szeretnének tudni rólunk!; ref.: Bognár N. E.)


A könyvtár az idősek találkozási, kikapcsolódási helye isFEL

Ha kellemes helyen, kulturált környezetben szeretné eltölteni szabadidejét, akkor a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár szeretettel várja programjára. Az Idősebb könyvbarátok klubja 2017 májusában indult, és kéthetente találkoznak az olvasást, az irodalmat, a kellemes időtöltést választó gyergyóiak.
A gyergyószentmiklósi könyvtárban immár a negyedik alkalommal ültek össze az 50 év felettiek. Ferencz-Mátéfi Kriszta, a könyvtár igazgatója elmondta, fontosnak tartják a szellemi fejlődést, az egyéni látókör bővítését; a közösség- és személyiségfejlesztést; az esztétikai ízlés, a szépérzék erősítését az irodalom által. "Azt szeretnénk, hogy ami érdekelheti ezt a korosztályt, arról mindenképp beszélgessünk" - mondta Csergő Aliz. "Elsősorban az a lényeg, hogy jó hangulatot teremtsünk, a résztvevők kikapcsolódhassanak a mindennapi élet problémáiból, felszabadultan beszélgethessenek, ismerkedhessenek. Mindemellett igyekszünk tartalmassá is tenni a találkozókat, hogy a résztvevők érezhessék, egy kicsivel többek lettek minden alkalom után, egy kicsivel többet megtudtak Gyergyóról, egymásról, kedvenc témáikról." - számolt be a programvezető.
A találkozók ingyenesek és nyitottak bárki számára, folyamatosan lehet jelentkezni. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Kontraszelektált és kontraszelektáló oktatási rendszerünk - innen szép nyerniFEL

Rabszolgákat az iparnak - A magyar oktatás utánpótlást gyárt. A közoktatás nagyon hamar visszajelezte, hogy nem alkalmas azokra a feladatokra, amiket a társadalom elvár tőle. A mítoszának lerombolódását legutóbb a PISA-eredmények is igazolták, amelyek nagy nyilvánosságot kaptak. A felsőoktatásban más a helyzet, egy kutatás szerint az emberek nagy része még mindig azt gondolja, hogy magas színvonalú, mert messze van tőlük, a gyerekek már nagyok, keveset mesélnek.
Azt szoktuk mondani, hogy nem lehet tudni pontosan, mitől függ az oktatás eredményessége, egy biztos pont azonban van: a pedagógus, aki alapvetően meghatározza azt. Azt kellene elérni, hogy a legjobb képességű diákok menjenek pedagógusnak, ehhez jól meg kell fizetni őket, és nagyon jól ki kell képezni őket a tanításra. Ehhez következetes politikára lenne szükség, de az utóbbi évtizedekben csak fellángolások vannak. A keresetek kérdését hosszú távon kell megoldani, az utóbbi emelések rendre inflálódnak. Évtizedekig tartó következetes elhatározásokra van szükség a probléma megoldásához.


Ki olvas ma? - Gombos: tovább nőhetett a nemolvasók számaFEL

Magyarországon 2005-ben készült legutóbb országos, reprezentatív kutatás az olvasásról. Bizonyos trendek már akkor is látszottak. Míg 1965-ben a magyar lakosság kétharmada olvasott rendszeresen, egyharmada nem, ez az arány teljesen megfordult. Mint Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke mondja, egyre tágabbra nyílik az olló. Egyre többen vannak az egyáltalán nem olvasók, miközben érdekes módon a nagyon sokat olvasók is.
Kányádi Sándor szerint az internet olyan mértékben változtatta meg életünket, mint a kereszténység megjelenése. Habár az internet és az olvasás nem feltétlenül ellenségek, általában igaz, hogy az internettel "megfertőzött" olvasó kevesebbet olvas és mást. Egy 2011-es, a digitális bennszülöttekről szóló amerikai kutatás szerint eltűnt az életükből az élményszerű olvasás, és inkább az információszerzés lett az olvasás elsődleges funkciója. (Dudics Emese cikkét ajánlja: Jenei Ágnes)
- Az 2005-ös felmérés adatai némileg ellentmondanak Kányádi Sándor vélekedésének: a számítógépes és offline könyvolvasás ugyanis inkább korrelál. Vö.: Könyvtár- és / kontra internethasználat link . (MG)

Hírforrás: Éva (júl.-aug., p.,66-69.)
2017. július 26.
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtár- és / kontra internethasználat link

Képviselő ajándékozott számítógépeket a könyvtárnakFEL

Szeged - Olvasni szerető gyerekekkel telt meg az északvárosi könyvtár. Az irodalmi tudás megszerzése mellett az interneten is böngészhetnek a kicsik, mert új számítógéppel gazdagodott a Somogyi-könyvtár északvárosi fiókkönyvtára. Részletek a videóban.


Új bútorok és olvasósarok: duplájára nőtt a könyvtár SajólászlófalvánFEL

Közel 3 millió forintból újították fel a sajólászlófalvai intézményt. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatán Sajólászlófalva önkormányzata a könyvtárának szakmai eszközfejlesztésére, korszerűsítésére 2 644 219 forintot nyert el. Pálcza Józsefné polgármester hozzátette, a képviselő-testület közel 300 000 forint önerővel is kiegészítette a beruházási összeget.
'A pályázat segítségével teljesen új bútorokat, számítógépet vásároltunk, és külön a gyermekek számára készített olvasósarkot is sikerült kialakítani - folytatta a polgármester. Az önkormányzat korszerűsítette a világítást, az elektronikai hálózatot, elvégezte a szükséges festést is. A támogatás és az önerő segítségével a könyvtár - a korábbi 25 négyzetméter helyett - immár 58 négyzetméter területen várja az olvasókat."
A község vezetője hangsúlyozta: a könyvtár rendkívül fontos közösségi tér a település életében, mivel a lakosság ötöde regisztrált használója a könyvtárnak és a regisztráltak között sok a 14 éven aluli.


A 'könyvek birodalmába' csábít a csengersimai díjazott KSZR-könyvtárosFEL

Csengersima - Nem könnyű, de nem lehetetlen "becsábítani" a fiatalokat és az időseket a könyvek birodalmába.
Kulturális rendezvényszervező szakképesítést szerzett nemrégiben Jónás Kinga, a csengersimai Könyvtár és IKSZT vezetője. A fiatal és sokoldalú hölgy neve ismerősen csenghet olvasóinknak, hiszen szakmai elhivatottsága és teljesítménye okán legutóbb ő kapta a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer elismerését, az "Év KSZR-könyvtárosa" díjat. A simai könyvbirodalom lelkes dolgozója örömmel mesélt munkájáról, a szüntelen megújulás, valamint a könyv- és könyvtárszeretet fontosságáról.


Békéscsabai Százak - a Békés Megyei Könyvtár felhívásaFEL

Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója kapcsán a Békés Megyei Könyvtár szeretne megemlékezni a város híres személyeiről. A Békéscsabai Százak életét kívánják összefoglalni egy-egy szócikkben.
A könyvtár kéri mindazokat, akik információval, adattal, történettel, fotóval, dokumentummal (születési anyakönyvi kivonat, oklevél, bizonyítvány...) vagy egyéb forrással rendelkeznek valamelyik személyről, azt jelezzék a bmk@bmk.hu e-mail címen, személyesen az emeleti olvasóteremben vagy a könyvtár Facebook-oldalán.
Önkéntes szócikkírókat is szívesen fogadnak, akik a felsorolt módok valamelyikén jelezhetik szócikkírási szándékukat. A szócikkírásról bővebb információ olvasható a bekeswiki.bmk.hu oldalon, illetve személyesen is tájékoztatást tudnak adni.


Kétszer nagyobb lett a könyvtár Szegiben - input-adatokkalFEL

Új, az eddiginél több mint kétszer nagyobb helyre költözött az intézmény a Borsod megyei Szegiben. Eddig 20 négyzetméteren működtek, mostantól azonban 55 négyzetméteren várja a több mint ezer kötet az olvasókat.
A település önkormányzata mintegy 3 millió forintot költött a felújításra: az összeg döntő részét a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyerték, és ezt a teljesen új berendezésre költötték. A helyiség festését, a vizesblokk felújítását pedig saját erőből végezték el. Az új könyvtárban gyermekkuckó, foglalkoztató asztalok és két olvasói számítógép is szolgálja az információszerzést és a közösségi élményt.
Analógiák

Nem a teljesítmény, hanem a pozíció számít - honnan ismerős...?FEL

A kutatásból egy befagyott társadalom képe bontakozik ki. Uniós összehasonlításban egy kifejezetten zárt, már-már kasztszerűen merev társadalomé. Az ilyen társadalmakban az előrejutás elsősorban nem az erőfeszítések, a teljesítmény, az érdemek eredménye, hanem annak következménye, kinek hová (milyen családba) volt szerencséje (vagy szerencsétlensége) megszületni. Ez egy szélsőségesen igazságtalan társadalom képe. Igazságtalan, mert az esélyek egyenlőtlensége a felemelkedni kívánó sokak elé falakat emel: a jelen Édes Annái és Árvácskái ugyanúgy sorsukba bezártak maradnak, mint a regények lapjain. De igazságtalan ez a társadalom azért is, mert az esélyek szélsőséges egyenlőtlensége nem akadályozza meg a rosszul teljesítők, a semmit sem teljesítők, a komolyabb erőfeszítések nélkül is fenntartott Noszty Ferik kihullását. Semmi sem ösztönzi őket erőfeszítésre, érdemi munkára, teljesítményre. Fenntartja őket a család, megvédi őket a papa vagy a mama kapcsolatrendszere, hatalma, manőverező képessége - fogalmazza meg Éber Márk Áron adjunktus, az ELTE Szociológia Tanszékének oktatója.
- A felmérés eredménye talán nem alaptalanul terjeszthető ki az egyszerre támogatott a félhomályos folyosókon erősen kritizált szakmai klikkekre is. A cselekvésképtelenség ilyetén fenntartása mögött az alacsony teljesítményorientáció és a magas szintű öröklött státusz tűnik fel. (MG)


Mennyire fontos a könyvtárosoknak a kreativitás? - Befogadóbb kultúra: nagyobb kreativitásFEL

R. Florida ma már közel 20 éves kutatásának eredménye: miszerint csakis azok a földrajzi területek lehetnek versenyképesek és sikeresek a XXI. században, ahol jelen vannak a technológiai újítások (a mozdulatlansággal szemben jelen van a mozgás), ahol ennek jóvoltából megjelennek azok a magas hozzáadott értékű termékeket előállító tehetségek (művészek, kutatók, fejlesztők), akik csak olyan helyen telepednek le és alkotnak, ahol a társadalmi közeg befogadó, toleráns. A tolerancia a kreatív osztály megjelenésének legfontosabb társadalmi feltétele.
- Mennyire toleránsak a könyvtárosok és irányítóik? És mennyire fontos számukra a kreativitás?


Puszta dokumentumkínálat helyett szolgáltatáscsomagot a könyvtárba!FEL

A legnagyobb változás tehát abban történik, hogy a gyártók egyre inkább nem csak magát a terméket értékesítik, hanem ahhoz kapcsolódó szolgáltatást (is) - vagyis az ügyfelek nem a terméket vásárolják meg, hanem például annak használata után fizetnek.
A Rolls-Royce-nál például már történt egy olyan váltás, hogy a vállalat által gyártott dízel- és gázturbinák értékesítésekor hosszú távú szolgáltatási megállapodást is kötnek a vásárlóval. Ez a légi közlekedési iparban például úgy néz ki, hogy a repülőgép tulajdonosa/üzemeltetője a hajtómű repült órái után fizet, a válláról pedig lekerül a hajtómű karbantartási kockázata, miután ezt egy havi fix összegért a gyártó elvégzi. A repülőgép tulajdonosánál/üzemeltetőjénél ez a megoldás a cash flow volatilitását is csökkenti, azaz hosszabb távon egyenletes kiadással számolhat. Ez szakértők szerint sokkal olcsóbb, mint a korábbi idő- és anyagigény szerinti modell (T&M).
A példánál maradva, a Rolls-Royce ugyan nem kap pénzt azonnal az eladott turbina/hajtómű után, de karbantartásból folyamatos bevétele származik a vállalatnak - mondta Kube.
Azok a vállalatok, amelyek korábban termékeket állítottak elő és/vagy forgalmaztak, egyre inkább úgy próbálják a bevételeiket feltornászni, hogy annak 30-40-50 százaléka szolgáltatásból (adatszolgáltatás, tanácsadás) származzon - mondta Kube.


Használói élmény - hogy holnap is élhessen még a szolgáltatásodFEL

Még mindig szép számmal akadnak vállalkozások, amelyek az elmúlt évezred ?mindenkinek ugyanazt? jelszavával kínálják termékeiket és szolgáltatásaikat. Valamivel előrébb járnak, akik az ügyfél előző néhány vásárlása ? vagy az ugyanazt a terméket vásárlók egyéb választásai ? alapján tesznek ajánlatot, így próbálják némi extra költésre rábírni a fogyasztókat. Az ajánlatok azonban már sokkal pontosabban személyre szabhatók, különösen, ha más adatbázisokat és ügyfelek által maguk mögött hagyott digitális lábnyomokat is felhasználunk, például a közösségi médiából. Így ha valakiről ismerősei körében köztudott, hogy lelkes horgász, akkor ezt az a bank is tudhatja, amely személyihitel-ajánlatokkal bombázza ügyfeleit. Ha neki a terméket egy új motorcsónak képével próbálják ?eladni?, az érdeklődés felkeltése, azaz a siker esélye sokkal nagyobb, mintha a sztenderd lakásfelújítás-zsánerekkel szembesítenék. Hasonlóan, az extrém sportok kedvelőinek érdeklődését nem biztos, hogy családi wellness-hétvégékkel lehet leginkább felkelteni.

Hírforrás: MMOnline
2017. július 26.

Megszavazhatja-e pl. egy magyar könyvtár nevét a település lakossága?FEL

... vagy az egyetemi könyvtárét az egyetemi polgárok, iskolaiét a diákok?
A Svéd Vasutakat üzemeltető MTR Express és a svéd Metro újság megszavaztatta online a lakosságot, hogyan is nevezzék ezen túl a Göteborg és Stochholm között közlekedő vasutat. A nyilvános szavazás eredmény a Trainy McTrainface lett, amely mosolyt csalhat azok arcára, akiket kiábrándított az, hogy a britek elutasították a Boaty McBoatface nevet egy hasonló szavazás alkalmával, egy sarkkutató hajó neveként. (A nevek magyarul kb: vonatos vonat-arc, illetve hajós hajóarc). A svéd szavazáson 49% szavazott a mókás névre, megelőzve a Hakan, a Miriam és a Poseidon nevet. (Németh Márton ajánlásával)

Régebbi hírforrás(ok): Működhet-e könyvtári felmérések és hírek esetén, hogy a célcsoport szavaz? linkPraktikus

A Facebookon mostantól csoportokat nyithatnak a vállalatokFEL

A Facebook lehetővé tette a nagy kiadóvállalatok Facebook-oldalai számára, hogy kisebb csoportokat hozzanak létre az oldalon belül, amivel a szűkebb érdeklődésű közönséget is bevonzhatnák - írja az Adweek.
A Facebook zárt körben, néhány piacon már pár hónapja teszteli az új feature-t, most nyilvánossá tették és kiterjesztették az egész világra. A kiadók eddig csak az adminisztrátorok saját profilján keresztül hozhattak létre hivatalos csoportokat (group), mostantól ezt közvetlenül is megtehetik. Ez egyébként a közösségimédia-menedzsereknek is jó hír, akik nyilvánvalóan szeretnék különválasztani a magánéletüket a munkájuktól.
"Képzeljük el, hogy van egy termékhez kapcsolódó támogatói csoport, amiben rengeteg kérdés hangzik el, és lassan oldódnak meg a folyamatok. Ahelyett, hogy a vállalat emberei válaszolnak a kérdésre, a felhasználók egymás között megbeszélhetik a felmerülő problémákat" - mondta a Facebook egyik termékmenedzsere, Linda Xiong. Xiong ezen kívül még egy példát említ: olyan csoportot létrehozni, ami segíthet a tagoknak eldönteni, hogy szükségük van-e egy adott termékre vagy szolgáltatásra.
Kisszínes

Kötelező gyakorlat könyvmolyoknakFEL

Mivel napi másfél órányi olvasás már a kognitív teljesítmény rovására mehet, az ilyenre hajlamos embereknek érdemes az olvasástól teljesen eltérő tevékenységgel, leginkább testmozgással foglalkozni. Optimális esetben szabad levegőn link . Ugyanakkor egyre több könyvtár kínál épületen belüli testmozgási lehetőséget is. A könyvmoly-lét veszélye leginkább a lányokat veszélyezteti, ezért nekik kezdő bátorítás is szükséges lehet. A fiúk számára viszont feltehetően megpihenésként jöhet szóba az olvasás. :-) (MG)


Németországban már büntetik az illegális internetes tartalmakat - a szólásszabadság kereteFEL

A Bundestag június 30-én elfogadott egy (...), nemcsak Németország, hanem Európa és talán az egész világ jövője szempontjából is sokkal fontosabb törvényt:
ezen túl akár 50 millió eurós büntetéssel is sújthatók azok a közösségimédia-cégek, amelyek nem távolítják el felületeikről az illegális tartalmakat.
Heiko Maas igazságügyminiszter, aki a törvény egyik legfőbb támogatója volt, azt nyilatkozta, hogy 14 hónapon át próbáltak egyeztetni a nagy közösségi oldalakat működtető techcégekkel valamiféle szabályozásról, de ezeknek a tárgyalásoknak semmilyen komoly eredménye nem lett. A német kormány számai szerint az utóbbi két évben a gyűlöletbűncselekmények száma 300 százalékkal növekedett, és Maas szerint "A szólásszabadságnak ott kell véget érnie, ahol a büntetőjog kezdődik."
Az új német törvény a legegyértelműbb jele annak, hogy az internet egy korszak végéhez közeledik. Az utóbbi néhány évtized legfontosabb technológiai újítása, amely az emberi élet legalapvetőbb területeit is forradalmasította, a vásárlástól a párkeresésig, forradalmi változások elé néz. A Bundestag lépése ennek eddigi legbiztosabb jele.
2016 októberében Ian Bremmer, a rendkívül befolyásos politikai-gazdasági tanácsadó azt írta Twitterén, hogy:
"Meglepne, ha az internetes névtelenség még egy évtized múlva is létezne. A megszüntetésével nagyon sok pénz kereshető, és nagyin sok hatalom megszilárdítható."


A propaganda ellen segít az ördög ügyvédje - saját agyunkbanFEL

Ha egészséges emberek vagyunk, ott van fejünkben az ördög ügyvédje, és riadót fúj, ha túlságosan, akár veszélyesen eltorzítottuk a valóságot. Ez annyira így van, hogy a mai idegtudomány a koherenciát mindenáron biztosítani törekvő viselkedést a bal féltekéhez köti, az ördög ügyvédje szerepét pedig a jobb féltekénk tölti be. Amikor általában bizonytalanság uralkodik körülöttünk, akkor a szokásosnál nagyobb mértékben törekszünk akár önámítással is fenntartani a biztonságérzetünket. Az elmúlt egy-másfél évtized kialakított a magyar társadalomban egy ilyen stratégiát. Az elmúlt néhány év propagandája pedig az ötvenes-hatvanas évek óta nem látott mértékben használja a félelemkeltést.


A jók között vagyunk internethasználatbanFEL

A 16 és 74 év közötti állampolgárokra reprezentatív felmérési eredmény szerint van a közösségi média használatában a magyarok mindenki más nemzetet beelőznek az EU-ban. Az eredmények összegzéséből kiderült, hogy a magyarok 83 százaléka használ közösségi oldal(aka)t, ezen a listán első helyre kerültünk, és 20 százalékkal vagyunk az EU-átlag felett. A facebookozás és egyéb közösségi oldalak használatában egyébként a magyar nyugdíjasok is az élmezőnyben vannak, hiszen a 65 és 74 év közötti korosztályt vizsgálva a második helyen állunk, mindössze egy százalékkal lemaradva az éllovas Belgiumtól.
Más szempontokból is az Európai Unió élmezőnyébe tartozunk: online videó- és hanghívásokban (54%) a hatodik helyen állunk, online hírfogyasztásban (88%) ötödikek vagyunk, online zenehallgatásban (61%) pedig a hatodikak. Az e-mailezésben és információkeresésben nincsenek nagy különbségek az EU tagállamai között, de e szempontokból is jól állunk.
Az online videónézés terén 68 százalékkal a középmezőnybe tartozunk, de van két terület, amelyben kifejezetten le vagyunk maradva. Az egyik ráadásul kifejezetten fontos: a banki ügyek online intézése csak a magyarok 44 százalékára jellemző, míg az EU-átlag 59 százalék, az első három helyezett (Finnország, Dánia, Hollandia) pedig 90 százalék feletti értékkel bír.
Az utazással és szálláshelyek foglalásával kapcsolatban sem olyan sokszor használjuk az internetet, mint a legtöbb EU-s ország, e tekintetben 29 százalékot értünk el, ami 20 százalékkal marad el az EU-átlagtól.
Információforrások

Pazar képeket kínálnak a legjobb múzeumok és könyvtárak - színezéshezFEL

A jelentősebb múzeumok és könyvtárak csodás színezőket kínálnak ? ráadásul ingyen letölthető formában. Ilyen szolgáltató pl. a Cambridge University Library. Így felmerülhet a kérdés: miért érdemes vásárolni kifestőt, ha igen jó minőségben ingyen le is tölthetők ilyen anyagok. (A példákat ld., az alábbi forráslinken.)
10 éve indította el a New York Academy of Medicine Library a színezőkönyvek tartalmaként szolgáló lapok gyűjtését célzó projektet a Color Our Collections-ot. A résztvevők vállalják, hogy kifestőkönyvet állítnak össze és ingyenesen letölthető pdf-formában adják közre őket. megosztva azokat a Facebook, Twitter és egyéb közösségimédia-felületeken ezzel a hashtag-gel: #ColorOurCollections. (ref.: MG)


A digitális jó és rossz születése ? új könyv a média átalakulásáról (videó)FEL

Tófalvy Tamás A digitális jó és rossz születése - Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása című könyvének a bemutatójára került sor 2017. június 7-én Budapesten, a Kossuth Klub termében. A L'Harmattan Kiadónál megjelent kötetet bemutatta és a szerzővel beszélgetett György Péter esztéta, médiakutató, egyetemi tanár.
A kötet provokatív könyv a média és az újságírás legújabb, 21. század eleji átalakulásáról. Tófalvy Tamás új munkája arról szól, hogy az újságírás átalakulása a digitális korban vajon válságot vagy forradalmat okozott-e, és hogy valóban a digitális világ okozta a változásokat, vagy kulturális tényezők is szerepet játszanak.
A kötet ajánlott mindazoknak, akik szeretnék egy új nézőpontból megismerni a média legfrissebb átalakulását. A szerző, Tófalvy Tamás az utóbbi bő évtizedben sokféle nézőpontból - újságíróként, szakemberként, kutatóként, civil szervezetek munkatársaként és egyetemi oktatóként - volt megfigyelője és résztvevője a média legújabb átalakulásának. Jelenleg a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének adjunktusa, az MTE főtitkára és az MTA Médiatudományi Kutatócsoportjának tagja.
Beszélgetés a szerzővel (video): ld. a forráslinken. (via ReMeK-e-HírlevélÖ
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu