Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/26., jún. 28.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtárpolitika, gyakorlat és kultúra - a radikális befogadás irányába (olvasóink szavazatára)
Chicagoban már a diákmunkás is kiáll saját érdekei mellett (olvasóink szavazatára)
* * * Könyvtárba botlasz vakációd alatt? - Nézz körül, és oszd meg tapasztalataidat a KIT-ben! * * *
Foglalkozzanak-e a könyvtárak e-könyvekkel? (felmérés)
Az üveghegyig kell elmenni, hogy 5 perc alatt ingyen olvasójegyet kapjunk - Riga
Kreatív pr- és marketing-ötletek
Érdekes komplexitás és az információ
Az input növeléséről beszélt Hoppál: Két és félszeresére nőtt a kultúra költségvetési forrása 2010 óta
A könyvtárfelújítás megdobja a használati adatokat - FSZEK
Könyvtári szolgáltatások kisgyermekkorban: a gyakorlat és a jelenlegi politika
Szabadtéri könyvtár Kaposváron - a gubbasztós, antikreatív könyvtári imázs ellen
Gondolatok a könyvtárról

Analógiák

Az jellemez egy rendezvényt, hogy kik (nem) léphetnek fel rajta?
A szolgáltatót támogatja az állam - a szabad döntést befolyásolva, fordítva ül a lovon

Praktikus

Bővül a Facebook csoport-adminisztrátorok eszköztára
Ismerkedj a könyvtár téma angol kifejezéseivel!

Kisszínes

Így ünnepli a Facebook az első Harry Potter-könyv 20. születésnapját a Facebook
Óvszer - könyvjelzőként
Fotók - régmúlt idők mozgókönyvtárai az USA-ból
Könyvtárosok lóháton
10 ok, amiért a Harry Potter a legjobb könyv, amit a gyerek kezébe adhatsz
Tánc a könyvkocsival - az USA-ban lelkesednek érte (videó)
Több játék, lassabb írás-olvasás - nagyobb boldogság

Információforrások

Vajon miért nem a tényekre hallgatunk (és hogyan tudnánk változttatni ezen)
Vigyázat - butító tankönyvek! - Nem először, nem másodszor
Nyár 2017 a budapesti könyvtárakban - nyitva tartások


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Könyvtárpolitika, gyakorlat és kultúra - a radikális befogadás irányába (olvasóink szavazatára)FEL

Az ALA etikai kódexe szerint a könyvtár célja szolgálni és segíteni a könyvtár körzetében élőket, függetlenül azok anyagi vagy szociális hátterétől. A könyvtárak programjai azonban jellemzően nem kavarják fel az állóvizet, nem okoznak problémát a nagyközönséggel, valamint a fenntartóval kialakult viszonyban. Ám ideje radikálisabban fellépni, a szociális érzékenységet előtérbe helyezni, függetlenül mások véleményétől. Álljon itt néhány pozitív példa a határozottabb megnyilvánulásokra:
1. Egy egyetemi csoport szerint a felszínen látszólag egyenlően bántak a fehér és a fekete hallgatókkal, de a valóságban a feketéknek még mindig küzdeniük kellett mások előítéletével. Saját kiadású magazinokkal szemléltették a meg nem értés igazságtalanságát és keserűségét.
2. A könyvtárnak az a dolga, hogy a hátrányos helyzetben élőknek is mindazt megadja, amit saját anyagi keretein belül megengedhet. Sok vallási csoport képviseli magát az egyenlőség elérését célzó könyvtári programokban. A radikális szemléletű könyvtárban mindenki szívesen látott vendég, senkit nem kritizálnak. Bárki elvárások nélkül látogathatja az intézményt. Az ideális könyvtár túlmegy az elfogadás tényén, legfőbb céljának a korlátok megszüntetését tekinti.
3. Philadelphiában egy közkönyvtár kiállítás útján tájékoztatta olvasóit a mindenkit megillető alapvető emberi jogokról. A kiállítás a fiatalkorú elítéltek tragikus helyzetét elemezte egy üres cella felállításával. A látogatók megtapasztalhatták az elidegenedés, az egyedüllét, a bezártság érzését.
4. A Chili közkönyvtár (New York állam) biztonságos és megértő környezetet biztosít a meleg / transzszexuális fiataloknak. A felmérések alapján nagy szükség van egy ilyen típusú közegre.
Az elnyomás ellen létrejött csoportok ünneplik a sokszínűséget, ezzel együtt hangoztatják a radikális konfrontáció szükségességét. Legfontosabb megérteni: az alapvető emberi jogok elfogadása és betartása politikai nyomásra sem változhat meg. (ref.: Nagy Marianna)


Chicagoban már a diákmunkás is kiáll saját érdekei mellett (olvasóink szavazatára)FEL

A Chicagói Egyetem (UC) diploma nélküli diákmunkás könyvtárosai szakszervezetet alapítottak. A Student Library Employees Union (SLEU) legfeljebb 220 tagot képviselhet, és az egyetemmel folytathat tárgyalásokat a bérekről, a munkaórákról és a jogi képviseletről. A diákmunkások május 7-én nyújtották be a petíciót az alapításához, amelyben a teljes munkaidős könyvtárosokat képviselő szervezet segítette őket. A szavazáson június 8-án végül 80 százalék voksolt a diákmunkásokat képviselő könyvtári szakszervezet megalapítása mellett.
A munkakörülményekkel kapcsolatos frusztrációk és a képviselet hiánya miatt probléma tavaly novemberben kezdődött. A követelés részei a magasabb bérek, a nagyobb átláthatóság és az ütemezések rugalmasságának tiszteletben tartása. Továbbá törvényes jogi képviselő, akinek panaszt lehet tenni a zaklatás, bántalmazás vagy a fogyatékkal élők törvényeinek megsértése miatt. A szakszervezet szerint a diákmunkások az alacsony bérek miatt nem tudtak eléggé a tanulmányaikra koncentrálni, inkább túlórát vállaltak a fizetéskiegészítés miatt.
Az egyetem elismerte, hogy a diákmunkások is megérdemlik a jó munkafeltételeket és a megfelelő fizetést. Egy diákképviselő szerint így az egyetem demokratikusabb intézménnyé vált, ahol figyelnek a diákok érdekeire. (ref.: Habók Lilla)


* * * Könyvtárba botlasz vakációd alatt? - Nézz körül, és oszd meg tapasztalataidat a KIT-ben! * * *FEL

Ha a kikapcsolódás szüneteibe belefér egy-egy könyvtárlátogatás, friss szemmel nézhetsz egy-egy idegen könyvtárra. Vedd szemügyre, kérdezz, fotózz. Fókuszálj az izgalmas szakmai kérdésekre, újdonságra! A KIT szívesen közreadja képes beszámolódat.
A KIT a fotókat fekvő formátumban közli. Éles, lényegre összpontosító fotóid ugyanazt több szempontból is ábrázolhatják: közelebbről, távolabbról, egészében, részletében stb. Néhány javaslat: link . Ha félsz a szövegezéstől, majd segítünk! További információ: kithirlevel@gmconsulting.hu
Kellemes nyári kikapcsolódást! :-)


Foglalkozzanak-e a könyvtárak e-könyvekkel? (felmérés)FEL

Foglalkozzanak-e a könyvtárak e-könyvekkel? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
21 - Persze, csak nem tudunk megegyezni a kiadókkal
4 - Már úgyis csökken az érdeklődés iránta
12 - Ha marad rá kapacitásunk
12 - Igen, ez a prioritás.
A kapott adatok szerint a válaszadók szeretnék az e-könyveket munkába állítani a könyvtárban, ugyanakkor nem látják képesnek a könyvtári vezetőket arra, hogy megegyezzenek az érintett felekkel. - Máshogyan fogalmazva: az érintett könyvtárvezetők számára nagy lehetőség, hogy bizonyítsák képességeiket az e-könyvek könyvtári hasznosításával kapcsolatban. Szintén nagy előny, hogy egyre több példa áll előttünk más országokból, ahol már sikerült saját könyvtárhasználók igényeihez felzárkózni egy ügyben. Pl.: link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. június 28.

Az üveghegyig kell elmenni, hogy 5 perc alatt ingyen olvasójegyet kapjunk - RigaFEL

A Lett Nemzeti Könyvtár ikonikus épülete Rigának, az "üveghegy" a Daugava folyó partján áll, szemben a történelmi belvárossal. Az 1919-ben alapított könyvtár új épületét 2014-ben adták át, a könyvtár 4 milliós állományának egy részét a lettek élőláncot alkotva költöztették át az új könyvtárépületbe. A Gaismas Pils (Castle of Light), azaz a Fény kastélya elnevezésű épületet Gunars Birkerts lett származású amerikai építész tervezte, amelyben a modernizmus keveredik a folklórral, maga a név is egy legendából (alvó hercegnő az üveghegyen), illetve epikus költeményből származik, mely megzenésítve a lettek második nemzeti himnuszává vált, metaforája nemzetük függetlenségének. Fény árasztja el egész nap a 40.455 négyzetméteres, 68 méter magasságú, földszint +12 szintes épületet, két felső szintjén csodás panorámájú "üvegházzal", mely rendezvényeknek ad helyszínt. Lenyűgöző a hatalmas, nyolcemeletes átrium, melynek déli oldalát egy nagy vitrin, benne könyvespolcokkal és könyvekkel foglalja el.
Számos kiállítási tér, konferenciaközpont számos kisebb teremmel, egy nagy "Ziedonis Hall" elnevezésű koncert- illetve konferenciaterem, az egyes szinteken a tudományterületeknek megfelelő olvasótermek. Pihenőhelyek gyönyörű kilátással a városra, étterem, kávézó, meditációs terem, nemcsak kutató- és tudás-, hanem igazi közösségi központ is. Több mint 120.000 regisztrált olvasó, napi 1000-2000 látogató, plusz legalább 40.000 ember keresi fel évente turistaként, akik 8 nyelvű vezetett túrán vehetnek részt, ingyenes wifi, 5 perc alatt ingyenes olvasójegy, 5-15 éveseknek gyermekolvasójegy. Lehetőség van "örökbe fogadni könyveket" (Special book for a special bookshelf) és egyéb módokon támogatni a könyvtárat, pl. az előtérben fémtéglaszerűségre gravírozzák a támogatók nevét. - Fotókat ld.: link ; hosszabb beszámoló: link (Zsoldos Marianna)


Kreatív pr- és marketing-ötletekFEL

A könyvek kézzel költöztetése viszonylag új könyvtári pr-eszköz (vö.: pl. link ). Nem kétséges, hogy a műveletet profi könyvtárköltöztető segítségével hatékonyabb - viszont sokkal kisebb a mozgósító pr-érték.
A nagy médiazajban nagy szükség van kreatív, meghökkentő pr- és marketing-ötletekre. A könyv és olvasás téma ugyanis túlságosan elcsépelt, unalmas már - legalábbis önmagában. Úgy tűnik, arányaiban egyre kevesebb figyelmet csatornáz be a könyvárak számára pl. az "Összefogás", vagy a könyvhét. Az alkalmi kitepülés, strandkönyvtár jó, de ma már nem újdonság; inkább "kötelező gyakorlat".
Néhány könyvtári, ill. könyvtár által is használható példa:
- szélesebb közösség véleményének kikérése: link
- beépített könyvtárosság (mely a kiemelkedő rugalmasság-igény miatt a használóknál bejött, de a könyvtárosoknál nem) link
- célcsoport-szélesítés, bevonás link ; link
- újraértelmezett médiakapcsolatok link (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2017. június 28.
Régebbi hírforrás(ok): A 3 leggyakoribb marketing-hiba a könyvtárban link

Érdekes komplexitás és az információFEL

Az információ és az entrópia kapcsolatával foglalkozó szemlében a szerzők két fő kérdésre koncentrálnak: a fizikai entrópia statisztikai mechanika szerinti hivatalos definíciójának és az információ információelméleti definíciójának hasonlósága; valamint az entrópia lehetséges szubjektivitása, amit hiányzó információnak tartanak. A tanulmány Shaw és Davis 1983-as elemzésének frissítése. A szerzők kiemelten foglalkoznak az információ különböző értelmezésével, ami Shannon, illetve Wiener nevéhez fűződik, és az információtudomány szempontjából rendkívül fontos. A kérdéskör felvázolásához számos publikációt elemeztek az irodalomtudománytól kezdve a termodinamikáig. Különös figyelmet fordítottak az eredeti források használatára és a közvetlen hivatkozásra annak érdekében, hogy eloszlassanak néhány félreértést és túlzott leegyszerűsítést ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Bár az információ szorosan kapcsolódik az entrópiához, nem azonos, és nem is ellentétes vele. Az információ a rendhez és a mintához (pattern) köthető, de a rendetlenséghez és véletlenszerűséghez is. Figyelemre méltó az információ és az "érdekes komplexitás" közötti kapcsolat, amely mintákat és véletlenszerűséget egyaránt megtestesít. ("Néhány izgalmas szó": az információ és az entrópia újragondolása; sajnos autoref.)


Az input növeléséről beszélt Hoppál: Két és félszeresére nőtt a kultúra költségvetési forrása 2010 ótaFEL

Két és félszeresére nőtt a kultúrára szánt fejezeti előirányzat a polgári kormányzás évei alatt, jövőre 127 milliárd forint lesz, de kultúrára összességében 40 milliárddal több jut, mint idén - mondta Hoppál Péter a központi büdzsé múlt heti végszavazása kapcsán.
A kultúráért felelős államtitkár egy budapesti sajtóreggelin örvendetesnek nevezte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkársága saját keretén belül felhasználható állami forrása az idei 66,9 milliárd forintról 81,3 milliárdra emelkedik 2018-ban. Az összeg a várható további kormányhatározatokkal emelkedhet 127 milliárdra.
Kiemelte, hogy az Emmi költségvetésében 15 milliárd forinttal több jut kulturális beruházásokra is és ötmilliárddal több más tárcák kulturális célú infrastrukturális fejlesztéseire. Kulturális feladatok ellátására a Belügyminisztérium önkormányzati fejezetében 2,4 milliárdos a többlet, miközben a kulturális alapellátás jegyében 50 százalékkal nőtt kétezer település éves kulturális normatívája.


A könyvtárfelújítás megdobja a használati adatokat - FSZEKFEL

Idén 65 éves a FSzEK Pestszentimrei fiókkönyvtára. A bibliotéka - amely 1952-ben nyílt meg - év elejétől a Pestszentimrei Közösségi Ház emeletén kapott helyet. A városrész vezetője szerint fontos, hogy az összes könyvtár méltó helyen legyen, ezért kísérletet tesznek arra, hogy a Havanna-lakótelepen található fiókkönyvtárat is kulturális intézmény részeként működtetik.
A városrész vezetője rámutatott, az elmúlt hónapok alatt 75 százalékkal nőtt meg a kölcsönzések, 50 százalékkal nőtt meg a beiratkozók száma, sőt amióta méltó helyet kapott a könyvtár, számos kedvelt, kortárs gyermekíró meghívásának eredményeképpen több gyermekcsoport járt már az épületben.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója úgy véli, a gyermekek különösen a kortárs magyar írók műveit kedvelik: nagyon népszerűek Varró Dániel vagy éppen Berg Judit alkotásai. Mint mondta, fontos, hogy a könyvtáros ismerje a bibliotéka körül élő lakóközösség igényeit, hiszen a fiatalok napjainkban nem csak kölcsönzésre használják ezeket a kulturális intézményeket, de beülnek olvasni, vagy csak keresgélnek az adatbázisában.


Könyvtári szolgáltatások kisgyermekkorban: a gyakorlat és a jelenlegi politikaFEL

Egyre nagyobb teret kap a korai gyermekkor jelentősége: számos kutatás bizonyítja, az első 5 életév kulcsfontosságú szerepet játszik az értelmi, szociális és érzelmi fejlődésben, valamint meghatározó a későbbi tanulási eredmények és így a felnőttkori életlehetőségek szempontjából is.
A különböző állami szociálpolitikai intézkedések, a "biztos kezdet" (Sure Start) programok egyik fontos szereplője tehát a (gyermek)könyvtár. Az Egyesült Királyságban a 2002-es Start with the Child (Első a gyermek) című jelentés is rámutat arra, milyen nagy mértékben hozzájárulnak a könyvtárak a lifelong learning elősegítéséhez, a társadalmi kirekesztés visszaszorításához és a gyermekek életminőségének javításához azáltal, hogy univerzális közszolgáltatásokat nyújtanak, és biztonságos teret kínálnak a művelődéshez, a találkozásokhoz és a kikapcsolódáshoz, egyben növelve az egyén és a közösség társadalmi tőkéjét. Fontos tudatosítani a szülőkben, hogy lehetőségként, erőforrásként és partnerként tekinthetnek a könyvtárra a gyermek fejlesztésében; a könyvtáraknak pedig szolgáltatásaikat a helyi közösség igényeihez szabva kell a kisgyermekes családokat segíteniük.
Egy másik beavatkozási pont a könyvajándékozás: az első angol kezdeményezés (Bookstart projekt) 1992-ben indult, melynek keretében minden 6-9 hónapos baba szülei könyveket kaptak a kórházakban és a védőnőktől. Azóta ez a gyakorlat nemzetközileg elterjedt. (Könyvtári szolgáltatások kisgyermekkorban: a gyakorlat és a jelenlegi politika; ref.: Szabó P.)

Régebbi hírforrás(ok): Folyamat- vagy szakaszos olvasás az óvodában - a hatékonyabb szövegértéshez link

Szabadtéri könyvtár Kaposváron - a gubbasztós, antikreatív könyvtári imázs ellenFEL

Az ötlet pofonegyszerű, de mutatja, hogy túl lehet lépni a poros könyvek közt gubbasztós, antikreatív könyvtári imázson: a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár saját kertjében berendezett egy szabadtéri olvasó sátrat. Az egész onnan jött, hogy az idei Múzeumok éjszakája alkalmából megszervezték az I. kaposvári képregénynapot a hétvégén, az alkalomra felállított sátrat pedig nem bontották el. Inkább kivittek asztalokat, székeket, természetesen könyveket és hideg vizet, hogy bárki megállhasson, leülhessen lapozgatni egy kicsit. Kaposváron a könyvtár a városközpontban található, így tényleg elég csak arra járni.
Persze azért nem rohanták meg úgy a könyves sátrat, mint egyszeri teszkózó az ingyen-kaja-kóstoltató pultot, de kedden további motivációként már folyóiratokat is böngészhetnek a becsalogatott olvasók.
A kaposvári könyvtárosok nem első alkalommal villantanak könyvtári komfortzónán túli dolgokat: tavaly például olvasói vakrandit szerveztek, de a borítókkal rendezett performanszuk is híres lett - utóbbiról megnézheti a Kötve-fűzve blog beszámolóját.


Gondolatok a könyvtárrólFEL

Lehet, hogy nem modern dolog, de a mai napig járunk a gyermekkel a helyi könyvtárba. A könyvtárnak ugyanis nem csak az az előnye, hogy gyakorlatilag ingyen juthat az ember könyvekhez, de valami olyan hangulatot áraszt, ami mostanában egyre inkább kiveszőben van.
Sokunk gyermekkorának meghatározó élménye a könyvtár, ami aztán az egyetemi évek alatt szinte szó szerint az ember második otthonává vált. Eszméletlenül hosszú órákat, napokat, vizsgaidőszakban nem egyszer heteket sikerült eltölteni a különböző könyvtárakban, az illatok, zajok, a hangulat pedig örökké belénk ivódott.
A könyvtár lehet kicsi (mondjuk egy kerületi "szabóervin", lehet nagy (az Országos Széchenyi), elegáns és kopottas, modern vagy régies, a lényeg, a miliő majdnem mindenhol ugyanaz. Azt gondolná az ember, hogy a digitális korban a könyvtár lassan elveszíti a jelentőségét, amiben persze lehet némi igazság, ugyanakkor a könyvtár nem csak a könyvek tára, jóval több annál - megpróbáltuk hát összeszedni, miért érdemes a gyermeket rászoktatni.

Hírforrás: Család.hu
2017. június 28.Analógiák

Az jellemez egy rendezvényt, hogy kik (nem) léphetnek fel rajta?FEL

Katolikus társadalmi kirekesztősdi. - Június utolsó napjaiban zajlik a Kattárs, ami elvileg igazán alkalmas lehetőséget teremtene a katolikusokkal való megismerkedésre. Gyakorlatilag is így van, csak másként.
Elvileg így készült mindenki a 2017-es alkalomra is, amely előtt pár hónappal kaptam egy telefonhívást a szervezőktől, hogy tartanék-e egy koncertet a zenésztársaimmal (...), plusz tarthatnánk tanúságtételt a feleségemmel a családunkról. Utóbbi kérés miatt egy nap gondolkodási időt kértem, hiszen ilyesmit azért meg kellett beszélnünk kettesben a párommal. Másnap már arról szólt az újabb telefonbeszélgetés, hogy mégsem olyan jó ötlet sem a koncert, sem a tanúságtétel, mert a Győri Egyházmegye egyes, meg nem nevezett képviselői szerint a helyi püspök nem venné jó néven, ha én, aki ővele kapcsolatban kritikus hangvételű cikket mertem írni, színpadra állnék.


A szolgáltatót támogatja az állam - a szabad döntést befolyásolva, fordítva ül a lovonFEL

Kaáli Nagy Géza (Kaáli Intézet): Véleményem szerint az egészségügyi szakpolitikusok fordítva ülnek a lovon. Az állami finanszírozás nem az intézeteknek jár, hanem a meddő pároknak. Ők akkor járnak a legjobban, ha maguk választhatják ki azt az intézetet, ahol a legnagyobb esélyt látják a gyermekáldásra, legyen az állami vagy magán. Nem tartom szerencsésnek, ha a betegek szabad választását bárhogy befolyásolják.
- Magyarországon a könyvtári ellátórendszer a politika által kiválasztott szolgáltatókat dotálja. Ez a rendszer visszafogja a minőségi teljesítést, ugyanis - támogatottságuk hiányában - az ügyfelek nem tudják megversenyeztetni a szolgáltatásra jelentkezőket. Ezért a minőségi szemléletet a használó alapvető érdekein szemlélet igyekeznek a rendszerbe táplálni. Nem meglepő, hogy alacsony hatékonysággal, a minőségi szemléletet gyakorlatilag lejáratva. - Emlékszünk még arra a szolgáltatási színvonalra, amikor az állam a pékek szövetkezetét támogatta, hogy ellássa a munkásokat pékáruval? (MG)
Praktikus

Bővül a Facebook csoport-adminisztrátorok eszköztáraFEL

Bejelentette Mark Zuckerberg az első olyan funkciókat, amelyektől a Facebook csoportok "jelentőségteljesebbé" válását vagyis az aktivitások növekedését reméli.
Több új funkcióval is bővítette a Facebook a csoportok adminisztrátorainak eszköztárát a múlt héten rendezett Communities Summit alkalmából - számol be róla a cég egy blogbejegyzésben. A csoportokat az egyik fő szolgáltatássá akarja emelni a közösségi óriás, mivel ahogy Zuckerberg a manifesztójában is megjegyezte és a mostani bejelentésekkel együtt is hangsúlyozta, ez a megoldás segíthet "globális közösségeket létrehozni", legalábbis a Facebook-vezér víziója szerint.
Hosszútávon a Facebook célja, hogy a csoportok jobban hasonlítsanak a rajongói oldalakhoz, finomabb ajánlórendszerrel rendelkezzenek és ösztönözzék a tagokat a csatlakozásra. A mérőszámot viszont a tagság mennyisége helyett az jelenti, hogy mennyire "jelentőségteljesek" ezek a közösségek Zuckerberg szóhasználata szerint, vagyis mennyire aktív a párbeszéd és a kapcsolatépítés a tagok között. Az új adminisztrátori funkciók és a későbbi fejlesztések elméletileg ezeket a célokat szeretnék befolyásolni.


Ismerkedj a könyvtár téma angol kifejezéseivel!FEL

Az 5 perc angol szolgáltatás - napi hírlevélben is - segít a középszintű szókincs elsajátításában - ezúttal az könyvtár témával kapcsolatban.
Kisszínes

Így ünnepli a Facebook az első Harry Potter-könyv 20. születésnapját a FacebookFEL

A hardcore Facebook-rajongók már bizonyára észrevették, hogy különös dolog történik, ha az ember rákattint Harry nevére. Nem akarjuk elhinni, hogy éppen 20 éve, pontosan 1997. június 30-án jelent meg a Bloomsbury gondozásában a Harry Potter és a bölcsek köve című regény angol kiadása. J. K. Rowling csodálatos világa teljesen megváltoztatta a gyerekek olvasási szokásait és világszerte milliók rajonganak a később filmen is megjelenő sorozatért.
Ennek tiszteletére a Facebook is kedveskedett a mágia szerelmeseinek és persze a mugliknak is: a Harry Potter, illetve a Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw és Hufflepuff szavak színesen jelennek meg a hírfolyamban, de ez még nem minden, rákattintva egy kis varázslat is történik, így:


Óvszer - könyvjelzőkéntFEL

Címkék: könyv, papír alapú |

Vajon mit szóltak az ELTE könyvtárosai, amikor ezt találták egy kötetben? Valaki egy óvszer csomagolóját hagyta valaki egy könyvben, amit a meglepő tartalommal együtt annak rendje és módja szerint vissza is vitt az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárba. A könyvtár csapata azonnal posztolta is a meglepetésről készült fotót.

Hírforrás: Eduline
2017. június 28.

Fotók - régmúlt idők mozgókönyvtárai az USA-bólFEL

A fotólat ld. az alábbi forráslinken.


Könyvtárosok lóhátonFEL

A gazdasági világválság idején az elmaradottabb vidéki városokba, falvakba lóháton hordták a könyvtárosok a megrendelt könyveket. Kentucky államot érintette leginkább az elszegényedés. A lakosság legnagyobb részének étel is alig jutott, így érthetően könyvekre sem telt. Ezen a problémán próbáltak segíteni Kentucky állam könyvtárosai: 1936-ban 50,000 családhoz juttattak el könyveket, 1937-ben 155 iskolát szolgáltak ki ilyen módon. A programnak 1943-ban lett vége, de azóta is Kentucky állam rendelkezik a legnagyobb számú mobilis könyvtárral. (ref.: Nagy Marianna)

Hírforrás: Smithonian
2017. június 28.

10 ok, amiért a Harry Potter a legjobb könyv, amit a gyerek kezébe adhatszFEL

- Barátságról
Harry kétségkívül ügyes kviddicsjátékos, összességében egészen kompetens varázslógyerek és persze ott van az a prófécia-dolog is - de akárhogy is, semmire nem ment volna egyedül. Ron kitartása, támogatása, Hermione okossága, hármójuk összetartásának ereje nélkül a túléléssel is lettek volna gondok - és a sima hétköznapok is elég siváran teltek volna. Harry történetéből ráadásul a gyerekek azt is megtanulhatják, hogy a barátok néha hibáznak és csalódást okoznak, de az igazi barátságot ez nem rendíti meg.
- Bátorságról
Harry és barátai dönthettek volna számtalanszor úgy, hogy megfutamodnak, ám tudták, hogy ha így tesznek, nemcsak ők halnak rövidesen csúf halált, de az egész varázsvilág sorsa megpecsételődik. Innentől kezdve viszont nem azt nézték, hogy ők csak gyerekek, és milyen nehéz dolguk van - azaz nem hisztiztek az élet csapásai felett -, hanem bátran beleálltak a kihívásba. Lehet, hogy a világ megmentéséhez nem komolynak meg felnőttnek kell lenni, csak oda kell állni és csinálni? Nem baj az, ha egy gyerek megtanulja ezt. (folyt.: ld. az alábbi forráslinken)


Tánc a könyvkocsival - az USA-ban lelkesednek érte (videó)FEL

Címkék: humor | szakmai rendezvény | USA |

Az ALA gyűlésein visszatérő elem a könyvkocsikkal való "tánc". A számunkra furának tűnő megmozdulásról az egyik legfrissebb videó - ld. az alábbi linken.


Több játék, lassabb írás-olvasás - nagyobb boldogságFEL

Látszólag egyszerű okra vezethető vissza, hogy a dánok évtizedek óta a világ legboldogabb nemzetei között vannak. Ez pedig a teljesítménykényszer helyett az empátiára, a sok szabad játékra, a hitelességre alapuló nevelés. Sajnos a magyar közoktatás semmit nem tanul a Lego és Andersen népétől.
Míg mi magyarok (az amerikai utat követve) sokszor arra törekszünk, hogy minél korábban tanuljon meg a gyerek írni-olvasni, érjen el jó teljesítményt a sportokban, járatjuk mindenféle szakkörökre, "fejlesztő foglalkozásokra", magántanárokhoz a gyerekeinket, és kétségbe esünk, ha a gyerek "nem csinál semmit, csak játszik", addig a dánok kifejezetten olyan környezetet teremtenek, amelyben a gyerek minél többet játszhat.
A szabad (és semmiképp az irányított, "fejlesztő"!) játék annyira fontossá vált Dániában, hogy az ottani tantervkészítők is ebből indultak ki. Nem a lexikális anyagokkal tömik a legkisebbek fejét, nem akarják, hogy a kisgyerekeket a tanulás kösse le, amikor még gyerekeknek kéne maradniuk és játszaniuk kellene. A 10 évesnél fiatalabbak kettőkor végeznek az iskolával, és utána sem a házi feladatok következnek, hanem (igen) a játék.
Szerintük ha egy gyereknek állandóan teljesítenie kell, hogy elérjen valamit - jó osztályzatot, díjakat, felnőttek dicséretét - akkor nem alakul ki benne a saját belső ösztönzés. Úgy gondolják, hogy a gyerekeknek térre, bizalomra van szükségük, hogy maguktól megtanuljanak dolgokat, hogy megoldják a problémáikat, mert ebből származik az önbecsülésük, önállóságuk.
Információforrások

Vajon miért nem a tényekre hallgatunk (és hogyan tudnánk változttatni ezen)FEL

3 perces amerikai kisfilm, magyar felirattal. Érzelem alapú döntések, csoportintegritás megtartása, identitás veszélyben érzése, visszatűz esete, a tudatlansággal szembeni tényekkel való harc esélyei, együttérzés hiánya. Nyerő stratégia: csoportképzés, az identitás megtámadottság-érzésének feloldása, a saját és mások lehetséges tévedésének elfogadása, megrögzöttségeink felülvizsgálata.
A KIT tematikus olvasmányajánlója a témában: link

Régebbi hírforrás(ok): A KIT tematikus olvasmányajánlója a témában: link

Vigyázat - butító tankönyvek! - Nem először, nem másodszorFEL

Hülyeségek tárháza az Eszterházy Károly Egyetem gyógynövény- és drogismereti tankönyve. Kiakadt a gyógyszerészszakma a pár éve tanárképző főiskolából egyetemmé előléptetett Eszterházy Károly Egyetem használt gyógynövény- és drogismereti tankönyvön, írja a Magyar Nemzet. Dr. Németh Imre a TÁMOP-ból, vagyis uniós forrásból finanszírozott "tankönyve" ugyanis hemzseg az olyan hülyeségektől, amelyek még egy alternatívgyógyászati weboldalon is szemet szúrnának.
Az egy dolog, hogy olyan rákkeltő növények káros voltát is relativizálja, mint a fekete nadálytő, mert mindennapjainkban is fogyasztunk rákkeltő dolgokat, például alkoholt, amit az ENSZ szakosodott szervei is rákkeltő anyagként tartanak nyilván. Ennél aggasztóbb, hogy az elméletileg tudósok, szakemberek képzésére használt anyag hiteles elméletként foglalkozik Samuel Hahnemann agymenésével, a homeopátiával, aminek se tudományos alapja, se klinikailag igazolható gyógyító hatása nincsen.


Nyár 2017 a budapesti könyvtárakban - nyitva tartásokFEL

Csak ismételni tudjuk tavalyi és tavalyelőtti hírünket és reményünket. (MG)
- A korábbi évekhez hasonlóan idén is összegyűjtöttük, hogy hogyan alakul a nagyobb budapesti könyvtárak nyári zárva tartása. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitva tartással fogadják a használókat. A táblázatban színessel jelöltük azt az időszakot, amikor az intézmény nem látogatható. A táblázat csak tájékoztató jellegű, a pontos részletekért kérjük, látogasson el ez intézmények honlapjára!
- Remélhetően az oldalt linkelik a budapesti könyvtárak, netán QR-kóddal is elérhetővé válik a nyári nyitva tartást jelző tábláikon. - Erre egyelőre - 2017-ben - még várni kell. (MG)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu