Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/22., máj. 31.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Belváros, korzó, folyópart - és Celje könyvtárának épülete
* * * Információs tanácsadó a közösségi médiában - hogyan használhatja ki? * * *
A szakmai viták... (felmérés)
Iskolai könyvtáros hősök - az esélyegyenlőtlenség ellen - példák 1. (olvasóink szavazatára)
Norvégia digitalizálja Nigéria irodalmát
A szakma fekete báránya segíthet a csoportgondolkodás legyőzésében 2.
Növekvő könyvtárhasználat? - önlelkesítő akció vagy a kirakat a fenntartónak?
Videó a Töyeni gyermek- és ifjúsági könyvtárról (Oslo)
Egymást támogatják a közkönyvtár és a lakásügyi hatóság (olvasóink szavazatára)
Az egyetemet szolgálják-e az egyetemi könyvtárak?
Izgalmas trendek az USA felsőoktatási könyvtáraiban - a hallgatók hasznában gondolkodnak
Térképre vitték a fogyatkozó budapesti neonörökséget
A világ legtökéletesebb bibliotékája Anglia legcsúnyább városában? - Birminghami anzix
10 év alatt 2,5-ször több beitatkozott a török közkönyvtárakban
Az én könyvtáram - adatok
Könyvtolvaj, aki politikai kapcsolatai miatt könyvtárigazgató lesz - hamisítási botrány
Felismer és alkalmazkodik a FSZEK
Oktatóbázis épül Budapesten - az országos könyvtári program keretében
Magyar minta alapján már el is indult az amerikai Fortepan.us oldal
Harry Pottert és barátait keresik Debrecenben

Analógiák

Mérgező munkahelyek - hogyan kezeljük a negatív munkahelyi légkört?

Kisszínes

Ajánlj könyvet cégvezetőknek elalvás előttre - egészségükre!
Ingyen wifi a falusi könyvtárakban is - nem áll meg Brüsszel
Hangoskönyv a kívánt színész hangján? - mesterséges intelligencia
Hogyan digitalizálta a British Library a világ egyik legnagyobb könyvét?

Információforrások

Interneten kutathatunk erdélyi felmenőink után a kolozsvári egyetem adatbázisával
25 millió tételt tett elérhetővé a Kongresszusi Könyvtár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Belváros, korzó, folyópart - és Celje könyvtárának épületeFEL

Celje könyvtáráról korábban szóltunk link . Most magát az épületet tekintjük át.
Sokszor hallani: nem építünk modern épületet régi környezetbe, mert kilógna. Nos, Celje esetében az illeszkedés kellemes. Üvegfelületei hatalmasak, a folyóparti kilátás csodaszép, az épületben világos van. Az árnyékolásról elektromos sötétítő rolók gondoskodnak, a belső hőmérsékletéről pedig légkezelő rendszer.
A világítás és a polcok elrendezése összehangolt: pontosan két polcsor között fut a világítás.
A fém bútorzat modern, formái letisztultak, jól illenek a nagy üvegfelületekhez. Tetejükön egy kis fa díszítés. Jó ötlet a polcokba beépített, kihúzható bútorlap, mely a könyvek átlapozására szolgál. A kiállításra használt táblák, asztalok is a többi bútorzat stílusjegyeit hordozza. A babzsák foteleket az épületben elszórva helyezték el. Két előadóterem és tanulófülkék is találhatók az épületben.
A tömörraktárban a polcok automatikusan mozogtak, a kívánt résznél nyíltak meg a polcok, úgy hogy a többi egyszerre gurult arrébb.
A 7 éves épület bekerülési költsége (könyvtárgépészettel együtt) 12,5 millió Euró volt, ami meglepően kedvezőnek tűnik. - A vonatkozó fotókat ld.: link

Hírforrás: Szörényi Szabolcs ; Osr ; Osrednja knjižnica Celje
2017. május 31.

* * * Információs tanácsadó a közösségi médiában - hogyan használhatja ki? * * *FEL

A Magyar Információbrókerek Egyesületének klubja 2017. máj. 31-én. - Infobróker a közösségi médiában
Lévai Richárd (az RG Stúdió marketingvezetője) friss könyve: "Hogyan lehet eredményesen eladni a közösségi médiával"?. A klubban választ kaphatunk arra: hogyan érdemes használnia az információs tanácsadónak a közösségi médiát értékesítési és marketing-célokra.
Helyszín: Budapest, Stex-ház link , időpont: 2017. máj. 31., 17.00. Jelentkezési lehetőség a info@mibeinfo.hu emailen vagy az esemény Facebook-oldalán link . Szólj bátran ismerősödnek, kollégádnak is!


A szakmai viták... (felmérés)FEL

Milyenek a szakmai viták? - Kérdeztük olvasóinktól a múlt héten. A választható válaszok megoszlása nem reprezentatívan, persze:
0 - Károsak; a szakma egységét kérdőjelezik meg
9 - Hasznosak; kisebb az esély a rossz döntésre
8 - Mindegy, úgyis fent döntenek
37 - Hasznosak, ha tényleg érvek kerülnek elő
4 - Veszélyesek, mert bosszú lehet a vége.
Az adatok szerint közel kétharmad mondja: "Hasznosak, ha tényleg érvek kerülnek elő". A "hasznos" tábor összesen majdnem 80%-ot tesz ki. A mindegy tábor 14%, a megtorlástól félők 7%-on állnak. Nagy kérdés azonban, hogy ha "helyzet van", miért tűnnek vérszegénynek a hazai szakmai viták. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. május 31.

Iskolai könyvtáros hősök - az esélyegyenlőtlenség ellen - példák 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Mi kell a könyvtári munka sikeréhez? - Nos, határozottság, képzelőerő és a legjobb megoldást kereső szemlélet. Olyan könyvtárosokat mutatunk be, akik a használók érdekeit tartják szem előtt, és lehetőségük szerint minden eszközt igénybe vesznek céljuk eléréséhez.
1. Érettségi megszerzése egy rezervátum könyvtárában.
Sandy Tharp-Thee használói közül kevesen fejezik be a középiskolát, még kevesebben jutnak el főiskolára. Sok gyermek nagyszülőkkel él, kiknek anyagi helyzete korlátozza az előrejutást. Hiányoztak az olyan lehetőségek is, melyek az egészségügyi állapotfelmérést tették lehetővé. Sandy irányításával már több, mint 80-an leérettségiztek. Jelenleg egy olyan programon dolgozik, mely az időskorúakat aktivizálja a számítógép alaposabb megismerésében.
2. Gentlemen's Club Arizonában
Jamille Rogers iskolai könyvtáros a klub alapítója. Kb. 100 tanuló vesz részt a programban. Havonta egyszer a résztvevő fiúk öltözéke is jelzi a sikerességre utaló igényüket. A program kezdete óta a viselkedési problémák száma visszaesett, a tanulásban is szép eredményeket értek el.
3. Sérült gyermekek támogatása
Stephanee Rauch iskolai könyvtáros Tennessee államban. Olyan diákokkal foglalkozik, akik tolókocsival közlekednek, többen halmozottan sérültek. Több dologgal is próbálkozott, melyek segítik a gyermekek olvasási igényeinek bővítését. Munkájának eredményességét leginkább az mutatja, hogy januárban megnyitottak egy új könyvtárat, mely a sérült diákok javát is szolgálja. (folyt. köv.)


Norvégia digitalizálja Nigéria irodalmátFEL

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy "önálló afrikai digitális könyvtárat".
Az észak-európai és a nyugat-afrikai ország nemzeti könyvtára június 10-én Abujában írja alá a megállapodást, amely alapján kezdetnek Nigéria haussza, igbó és joruba nyelvű irodalmát teszik elektronikusan elérhetővé. A költségeket közösen fedezik, a nigériai fél az irodalmi művek begyűjtését, a norvég könyvtár a digitalizációt, míg a nigériai könyvek Norvégiába szállítását a nigériai norvég nagykövetség vállalja magára - közölte Aslak Sira Myhre, a Norvég Nemzeti Könyvtár igazgatója.
A nigériai irodalmi műveket az Északi sarkkör városának is nevezett Mo i Rana norvég településen, egy speciális intézetben digitalizálják.
A Norvég Nemzeti Könyvtár élen jár az irodalmi örökség digitalizálásában, 2014-ben bejelentette, hogy addigra elektronikusan is feldolgozták a 2001 előtti norvég irodalom csaknem egészét és egy, a szerzői jogok tulajdonosaival nyélbe ütött sajátos ügylet keretében interneten is elérhetővé tette a műveket. A teljes norvég irodalom digitalizálását idén tervezik befejezni.


A szakma fekete báránya segíthet a csoportgondolkodás legyőzésében 2.FEL

Folytatva korábbi cikkünket link : Van, hogy a keresett alternatíva ott van az orrod előtt. Egyszer mérnökökkel dolgoztam egy innovációs projekten, és nagyszerű ötletelést találtunk ki, mely során elmentünk még egy művészeti múzeumba is a fontos probléma megoldásának inspirációjáért. De a csoport ötletei továbbra is nagyon hasonlóak maradtak. Az utolsó pillanatban felkértünk egy jogi kollégát, kinek váratlan megjelenése adott döntő, új perspektívát a probléma megoldásához.
Végül, a kreativitás növelésére irányuló eltérő nézetek integrálása a marketingesek számára természetes feladat. A GE-nél a marketing szerepe az ügyfelek értékrendszerének feltárása és az ehhez köthető fejlesztés. Ehhez különböző elképzeléseket kell integrálnia egy innovációs csapatnak. Ám ügyfeleink problémái gyakran túl összetettek az egyes megközelítések szempontjából: ezért a különböző perspektívák cégen belüli integrálása kívülről való bevonása nélkülözhetetlen az átütő megoldásokhoz. (ref: MG)
(A hír első része: link )


Növekvő könyvtárhasználat? - önlelkesítő akció vagy a kirakat a fenntartónak?FEL

Miközben a kölcsönzések száma évről évre lassan, de biztosan csökken, egyre többen iratkoznak be Magyarországon könyvtárakba. De mit jelez az, hogy a több olvasó kölcsönöz kevesebbet, mint korábban? A válasz összetett, s elsősorban abban keresendő, hogy nagyon megváltozott a könyvtárak szerepe az ezredforduló után. Az informatika térhódítása alapjaiban változtatta meg az olvasóknak, felhasználóknak nyújtott szolgáltatásokat. Mostanra nagyjából megszűnt a rendszerváltás előtti könyvtári struktúra - akkor politikai cél volt, hogy minden településen legyen könyvtár, de ezek egy része csak formálisan létezett. A korábbi rendszer lassan átalakul szolgáltatás-központúvá - mondja Sipos Anna Magdolna könyvtárkutató, címzetes egyetemi tanár. (MNO)
- Hááát... Több gond is felmerül:
- az 2005-es OSZK-TÁRKI-felmérés (vö.: link ) óta nem volt olyan vizsgálat, amely a használókat kérdezte volna
- az online használatmérésnek nincs könyvtárak által használt módszertana
- az offline használat mérése nem egységes, időnként ellentmondásos Magyarországon (vö.: link )
- a használati adatok pedig önbevallás-alapúak.
Ezeknél fogva nagyon bátor állításnak tűnik használószám-növekedést emlegetni. Ld.: link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): 'Növekszik a könyvtárhasználat', bár nem tudjuk, mi is a könyvtárhasználat link Nagyot nőtt az önbevalláson alapuló nemtudjukmi - továbbá pedig minden egyre jobb! link

Videó a Töyeni gyermek- és ifjúsági könyvtárról (Oslo)FEL

Múlt heti lapszámunkban írtunk link az Oslo Töyen városrészének gyermek- és ifjúsági könyvtáráról. Érdemes megnézni egy videót is róla: link És az építéséről, az extravagáns installációról is: link


Egymást támogatják a közkönyvtár és a lakásügyi hatóság (olvasóink szavazatára)FEL

- 2013-ban indult a Los Angeles-i közkönyvtár és a helyi lakásügyi hatóság együttműködése. A program célja a társadalmi, egészségügyi, oktatási és munkalehetőségek információinak eljuttatása volt egy lakótelepen élő, kockáztatott életű gyerekek és fiatalok számára. A projektpénz akkor egy évig tartott, de most nyáron újraindítását tervezik egy házon belüli ideiglenes könyvtárral.
- A Chicagói közkönyvtár 2013-ban indult egy iskolába, az Oktatási Tanács finanszírozásában. 2016-ban még szélesebb körű együttműködést jelentettek be: a város összes közkönyvtárát iskolákba és művelődési központokba fogják költöztetni a költségcsökkentés érdekében. A projekt 2018-ban fejeződhet be, az intézményekben lesz internethozzáférés, így számítástechnika órák és más tanórák, mint például grafikai tervezés.
- Milwaukee közkönyvtára más úton jár: Westlawn Gardens területén egy napi 24 órában működő könyvautomatát helyezett ki, könyvtárosok nélkül. A könyvek főleg a gyerekeket célozzák. A tartalmát havonta cserélik, fenntartása kb. évi 25 ezer dollárba kerül (egy hagyományos könyvtár éves költsége 600 ezer dollár). Ennek ellenére egyelőre nem tervezik az elterjesztését más területeken. (ref.: Habók Lilla)


Az egyetemet szolgálják-e az egyetemi könyvtárak?FEL

Az ACRL (USA) felmérése szerint anyaintézmény stratégiai céljaival 40 könyvtár hangolta össze terveit (63,5%), de ennek részletessége is nagyon eltérő, sokszor egy egyszerű szándéknyilatkozatban merül ki. Mindössze 17 könyvtár tér ki konkrétan a kérdésre, pedig a hallgatók eredményességének, sikerességének és a könyvtárak ebben játszott szerepének kimutatása fontos kérdés, hiszen az állam és az akkreditációs intézmények ezt nyilvánvalóan elvárják. Sajnos a stratégiai terveknek csak kb. egyharmadában szerepel a tanulási eredmények témája, holott a könyvtárak háromnegyedében van könyvtárhasználati és információs műveltséget fejlesztő képzés.
A hiányosságok az oktatás kimeneti adatainak mérésében és az egyetem céljaival való összhang kimutatásában gátolják, hogy a fenntartó világosan lássa a könyvtárba történt befektetések megtérülését, a könyvtár értékét, hozzájárulását a szervezet céljaihoz. Az adatok összegyűjtése, elemzése létfontosságú ahhoz is, hogy a könyvtár hozzájárulhasson az egyetemi képzések akkreditációjához is. (Javítandó területek: prioritások az egyetemi könyvtárak stratégiai terveiben; Fazokas E.)


Izgalmas trendek az USA felsőoktatási könyvtáraiban - a hallgatók hasznában gondolkodnakFEL

Az ACRL (Felsőoktatási és Tudományos Könyvtárak Egyesülete) bizottsága, a Research Planning and Review Committee minden évben sorra veszi a felsőoktatási könyvtárakat érintő legfontosabb trendeket 2016-ban.
- A könyvtárak a más egységgel összefogva kutatási központot hoznak létre korszerű kutatási módszerekkel (vizualizáció, big data kezelése, digitális vagyonértékelés).
- Gazdaságos méretű állomány (pl. What to Withdraw Tool, pay-per-view és a használói igény szerinti beszerzési modell).
- A nagy kereskedelmi cégek, pl. az integrált rendszerek szállítóinak összeolvadása.
- Fontos téma a hallhatók sikeressége, melynek növelésében a könyvtár kulcsszereplő (Assessment in Action - AiA program, mely a könyvtárnak a diákok tanulására, sikerességére gyakorolt hatását vizsgálja).
- Információs műveltség (Framework for Information Literacy for Higher Education; főként az információ kritikus kezelése váltak politikai szempontokat sem nélkülöző kulcskérdéssé).
- Altmetrika és eszközei (Altmetric, ImpactStory, Plum Analytics).
- Munkaerő-igény: technikai felkészültség, a digitális bölcsészet, virtuális szolgáltatások, tudásmenedzsment, együttműködés, a csapatmunka, a kommunikáció; előny az adatelemzés, a vizualizáció.
- Nyílt Oktatási Források (Open Educational Resources - OER) mozgalom. (A legfontosabb trendek az amerikai felsőoktatási könyvtárakban 2016-ban; ref,: Fazokas E.)


Térképre vitték a fogyatkozó budapesti neonörökségetFEL

Budapest már a II. világháború előtt is neonfényben úszott esténként, köszönhetően a főként nyugaton gyártatott látványos reklámoknak. A háború után, az ötvenes, hatvanas években a Fővárosi Neonberendezéseket Gyártó Vállalattól tudtak a boltok, állami cégek neonreklámokat rendelni, és ennek köszönhetően több ezer magyar gyártású, elképesztően szép tipográfiájú fényfelirat, művészi igénnyel megformált világító kép jelent meg Budapesten és ragyogta be az éjszakát.
Aminek most a sok pótolhatatlan veszteségen túl valamelyest örülni lehet, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Intézetének kutatói és hallgatói Fodor János adjunktus vezetésével tető alá hoztak egy régóta áhított online projektet a főváros még létező és már eltűnt neonreklámjairól. A tervek szerint folyamatosan bővülő, pontosuló fényképes és leíró webes gyűjteményt, a Neon Budapest 2017 oldalt pénteken mutatták be az ELTE bölcsészettudományi karán tartott szakmai rendezvényen.
- NEON BUDAPEST - link
Projektvezető: Fodor János PhD
Alapgyűjtemény, szervezés: Prusinszki István
Grafika, arculatterv: Patkós Luca
ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet


A világ legtökéletesebb bibliotékája Anglia legcsúnyább városában? - Birminghami anzixFEL

Európa legnagyobbjának, a világ legtökéletesebb könyvtárának tervezték a 4 éve tavasszal átadott birminghamit. A világ legexkluzívabbja, a világ legszebbje - mondják rá. Utóbbit azért nem hinném, de tagadhatatlanul impozáns. Így néz ki kívülről. [ld. az alábbi forráslinken]
A 2013-ra elkészült könyvtár, átadása után kapott hideget, meleget egyaránt. 31 ezer négyzetméteres, üveggel borított az egész monstrum. Az építője ezt mondta róla: "Az épületre úgy gondolok, mint egy óda a kör formájához!" Ezért nem csak kívülről díszítik körök, a belső tér is így épül fel. Maga a csoda, ami a szemed elé tárul, ha felérsz az első emeletre: ... [ld. az alábbi forráslinken]

Régebbi hírforrás(ok): Megnyílik Európa legnagyobb közkönyvtára -- a centrum rehabilitációjának legnagyobb projektje link

10 év alatt 2,5-ször több beitatkozott a török közkönyvtárakbanFEL

Törökországban a centralizált közkönyvtári rendszer a Kultúra és Turizmus Minisztériuma alá tartozik, tevékenységét a könyvtári és kiadványügyi főigazgatóság (GDLP) irányítja. Az állami források (személyzet, finanszírozás stb.) biztosítása a politikai hatalomtól függ. Különböző okokra hivatkozva sokáig kétséges volt a közkönyvtárak átadása a helyi hatóságoknak.
Munkaerő: a könyvtárakban 3386 fő dolgozott, felsőfokú végzettsége 511-nek (15%) volt. A 2004-hez képest az alkalmazottak száma 15%-kal nőtt, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezőké 11%-kal (nincs mindenhol felsőfokú végzettségű könyvtáros). Tartományi szinten több közkönyvtár működik, és van legalább egy felsőfokú végzettségű könyvtáros.
Felhasználók: az adatoknál megkülönböztették a használót (látogatások száma) és a regisztrált (beiratkozott) használót. Ez utóbbiak száma 10 év alatt 2,5-szeresére nőtt, 2013-ban meghaladta az 1 milliót, ami a lakosság 1%-a. A ritkán lakott tartományokban az arány 5%, míg a nagyvárosokban nem éri el az 1%-ot sem. (A közkönyvtárak Törökországban: visszatekintés és a jelenlegi helyzet; ref.: Viszocsekné P. É.)


Az én könyvtáram - adatokFEL

Megnéztem a kétmilliárdos Az én könyvtáram projekt adatlapját. A Skanzennek kiírt kiemelt projektre a két éve hirtelen távozó kultúráért felelős helyettes államtitkár, Cseri Miklós intézménye és a MOKK pályázhatott a FSZEK-kel. Projektgazda - (konzorciumvezető): Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Konzorciumi tag: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK)
Cél: A múzeumi és könyvtári terület intézményeinek és szakembereinek felkészítése arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra oly módon, hogy a társadalom fiatal korosztályait helyezik reflektorfénybe, s fejlesztési tevékenységük minél hatékonyabb elvégzését a közoktatási rendszeren, azaz az intézményeken, a pedagógusokon, illetve a leendő pedagógusok érzékenyítésén keresztül vigyék véghez.
Projektelemek: Projekt előkészítés: Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, 5 millió forintba került a tanulmány, a Skanzen régi ismerőséé, az Oktatáskutató és Fejlesztő egyik szakértőjének a gyermekeié a cég, 2015-ben 10 millió forint bevételük volt, tavaly minden bizonnyal ez nőtt.
- Projekt költségvetés: bruttó 2 milliárd Ft
- Projektütemezés: 2016.08.06-2017.01.31.
- Projekt előkészítés 2017.02.01-2020.01.31.
- Projekt megvalósítás (fizikai) 2020.05.01-2025.04.30.
Projektszervezet létszáma 3 fő projektmenedzsment szervezetben tevékenykedő munkatárs, 18 fő SZNM-MOKK szakmai megvalósító munkatárs, 41 fő múzeumi koordinátor, 16 fő FSZEK szakmai megvalósító munkatárs, 40 fő könyvtári szaktanácsadó.
Projekt eredmények:
- 250 fő, képzésben, átképzésben résztvevő pedagógus
- 791 fő, továbbképzési programban résztvevő humán közszolgáltatásban dolgozó szakember
- 7 730 fő, támogatott programban résztvevő gyermek és diák
- 110 mintaprojekt,
- 363 szakmai és disszeminációs rendezvény,
- 14 akkreditált képzés,
- 280 együttműködő intézmény,
- 39 módszertani kiadvány.
Kb ennyi.


Könyvtolvaj, aki politikai kapcsolatai miatt könyvtárigazgató lesz - hamisítási botrányFEL

A majdnem tökéletes könyvhamisítás évekig extázisban tartotta a tudományos elitet, amely meg volt győződve a semmiből előkerült különleges Galilei eredetiségéről, és arról, hogy az forradalmasítani fogja a tudománytörténetet. Egy outsider fiatal kutató kivételével, aki felfigyelt arra, ami másoknak nem szúrt szemet, és hiába hülyézték befutott professzorok, ő kitartott az álláspontja mellett. Egy könyvtolvaj, aki politikai kapcsolatai miatt könyvtárigazgató lesz, hogy nagyipari szinten űzhesse a lopást; egy túl tökéletes hiúzos pecsét; és egy nagy rakás átvert szakértő a könyvtörténet egyik legnagyobb hamisítási botrányában.
Galilei 1610 januárjának egyik éjjelén kozmológiai jelentőségű felfedezést tett az erkélyén. Távcsövébe pillantva három csillagot vett észre a Jupiter körül, melyeknek pontos helyzetét üstöllést fel is rajzolta füzetkéjébe. Hat nappal később az égitestek még mindig megvoltak, de már nem teljesen ugyanott. A Jupiter holdjainak felfedezése a kopernikuszi fordulat empirikus bizonyítását jelentette: a Föld nem középpontja többé a világegyetemnek.


Felismer és alkalmazkodik a FSZEKFEL

A Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárat általában beválogatják a világ legszebb könyvtárai közé, és azt sem árt tudni, hogy Európa harmadik legnagyobb közkönyvtára. Budapesten 49 tagkönyvtár működik és tavaly 324 000 regisztrált olvasójuk volt, virtuálisan pedig 5,5 millióan használták a szolgáltatásait. A könyvtár nagyarányú fejlesztésekre készül, Terézvárosban új könyvtárat építenek és olyan szakmai programot indítanak, amelyben összegyűjtik az ország sikeres könyvtárainak módszereit. Hogyan lehet rávenni egy digitális eszközöktől függő embert, hogy könyvtárba járjon? Erről és a könyvtár feladatairól beszélgettünk Fodor Péter főigazgatóval.


Oktatóbázis épül Budapesten - az országos könyvtári program keretébenFEL

A FSZEK megállapodást írtak alá az Országos Széchenyi Könyvtárral és a Könyvtári Intézettel. Miben működnek együtt?
Fodor Péter: A IX. kerületben egy Oktatóbázist alakítunk ki, amely szeptember végére készül el egy EU-projekt részeként az országos könyvtári program keretében. Mi a könyvtári fejlesztésekkel foglalkozunk, a szentendrei skanzen, amellyel közös konzorciumban vagyunk, ugyanezt végzi a múzeumi területtel. A fejlesztési terv 2020-ig tart és Az én könyvtáram link címet kapta. A fő iránya az olvasáskultúra fejlesztése és támogatása, a digitális írástudás közvetítése, a könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése, a digitális szövegértés. Van egy stábunk, amelyik ezt szervezi, és többféle célcsoportot szeretnénk elérni. A könyvtári szakembereket, az alap- és középfokú oktatásban részt vevő tanulókat és a pedagógusokat is. Egyik célja az, hogy mérsékeljük az esélyegyenlőtlenséget és csökkenjen a korai iskolaelhagyók száma. Persze ezt a tervet a helyén kell kezelni, mert a könyvtárnak nem mindent megváltó, helyettesítő funkciója van, de megtaníthat egyfajta szemléletre és életformára, és megértetheti a gyerekekkel, hogy mért fontos az, hogy x éves koromra ne csak tudjak olvasni, hanem értsem is azt, amit olvasok.


Magyar minta alapján már el is indult az amerikai Fortepan.us oldalFEL

Ma naponta átlag öt újságcikkben jelennek meg Fortepan-képek. A fotóarchívum honlapján több mint 83 000 fotográfia tölthető le ingyen. Többségük amatőr fotó, de neves fotográfusok hagyatékai is találhatók itt. A képek azt mutatják be, milyen volt a hétköznapi élet Magyarországon a 19. század végétől 1990-ig. A Fortepant két barát hozta létre főleg a lomtalanításokon talált fotónegatívokból. Már csak egyikőjük foglalkozik aktívan az archívummal: Tamási Miklós a CEU-hoz tartozó Centrális Galériát vezette, de otthagyta a munkahelyét, hogy minden idejében fortepanozhasson. Azóta sincs miből élnie.
A Fortepan a világon is egyedülálló kezdeményezés volt eddig. Az iowai egyetem vizuális antropológia tanszékének vezetője az interneten böngészve fedezte fel a magyar fotóarchívumot. Annyira megtetszett neki, hogy a professzor többször is iderepült Budapestre, hogy találkozzon Tamásival. Két évvel ezelőtt az iowai egyetem is úgy döntött: létrehoznak egy Fortepanhoz hasonló közösségi fotóarchívumot. Minden diákjuknak előírták, hogy fejenként 50-50 régi fényképet gyűjtsenek össze, a kötelező akció azonban nem nagyon működött, mígnem egy diák megtudta, hogy az egyik farmon egy idős özvegy él, akinek a férje valaha neves fotóriporter és műgyűjtő volt, rengeteg értékes régi fotográfiát felvásárolt. A másfél millió képkockából álló hagyatékot az özvegy végül ingyen odaadta az iwoai egyetemnek. A tanszéken digitalizáló stúdiót alakítottak ki, szakembereket vettek föl, s hamarosan elkezdik a hagyaték feldolgozását. Magyar minta alapján már el is indult az amerikai Fortepan.us oldal.


Harry Pottert és barátait keresik DebrecenbenFEL

Szereted a varázslótanonc világát? Van kedvenc karaktered? Szeretsz beöltözni? Ne habozz! - A Méliusz Juhász Péter Könyvtár munkatársai a könyvhétre olvasni szerető, a Harry Potter világát kedvelő fiatalok jelentkezését várják, akiknek ráadásul van kedvük beöltözni kedvenc szereplőjüknek.
A könyvhét még kicsit távolabb van időben, de a jelentkezési határidő már nem annyira. Személyesen a Bem téren lehet jelentkezni a Méliusz gyermekrészlegében, telefonon ezen a számon: 502-824, vagy emailben a harrypottercosplay2017@gmail.com címen.
Analógiák

Mérgező munkahelyek - hogyan kezeljük a negatív munkahelyi légkört?FEL

Egy barátomtól tizennyolc éven keresztül tanított matematikát egy iskolában. Nagyszerű eredményeket ért el: felkarolta a rosszul teljesítő gyerekeket, akik aztán az átlagosnál jobb tanulók lettek. Tanítás után ingyenes korrepetálást tartott. A kollégái nagyra becsülték. Minden jól ment egészen addig, amíg új igazgató nem került az iskola élére, aki mindenben a hibát kereste. Kifogásolta, hogy a tanár íróasztala rendetlen, összevissza hevernek rajta a papírok, és huszonnégy órát adott neki, hogy rendbe tegye az asztalát és az irodáját. Azt állította, hogy a szülőktől panaszok érkeztek a tanítási módszereivel kapcsolatban, de amikor a barátom megkérdezte, hogy kik és mire panaszkodtak, az igazgató csak hallgatott. (...) Egy alkalommal közölte vele, hogy nincs jövője az iskolában. (...)
Az érzelmi zaklatás három éven át tartott. egészen addig, amíg az igazgatót át nem helyezték egy másik intézménybe, és tanár barátom végre újra a munkájára koncentrálhatott. Kollégái biztatták: Jó, hogy kitartottál. A gyerekeknek nagy szükségük van rád." Elgondolkodtam azon vajon mi történt volna, ha az igazgatót nem helyezik át. (Chapman -Myra - White: Mérgező munkahelyek / A negatív munkahelyi légkör kezelése)
Kisszínes

Ajánlj könyvet cégvezetőknek elalvás előttre - egészségükre!FEL

A gazdasági vezetők elalvás előtt nem regényt olvasnak, hanem üzleti papírokat, jelentéseket böngésznek. Tehát amikor becsukódik a szemük, cégvezetőként alszanak el, illetve csak szunyókálnak. Márpedig ennek a következménye súlyos: az alváshiányban szenvedők napközben ingerlékenyek, nincs türelmük átgondolni a bonyolult helyzeteket és sokszor nem racionális, hanem érzelmi, hangulati alapon döntenek. A Le Figaro szerint csak jól kipihent ember lehet jó főnök. Igaz, egyelőre elég kevesen merik vállalni a "coming outot", vagyis annak bevallását, hogy cégvezetőként nem szégyellnek napi nyolc és fél órát aludni.


Ingyen wifi a falusi könyvtárakban is - nem áll meg BrüsszelFEL

Eldőlt, nem lehet megállítani Brüsszelt: 6-8 ezer városban épít ki ingyenwifit az EU. Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes wifi hotspotok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen.
Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el a programra, amelynek keretében 6-8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifi-hálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken.


Hangoskönyv a kívánt színész hangján? - mesterséges intelligenciaFEL

Maga az amerikai elnök beszél a Lyrebird kanadai startup honlapján a technikai újdonságról. Illetve nem ő, csak a hangja, de éppen arról van szó, hogy az egyelőre kísérleti állapotban lévő eljárás egyetlen percnyi, akár véletlenül elcsípett hangminta alapján, mesterséges intelligencia felhasználásával fél másodperc alatt ezer mondatot is képes generálni. A fejlesztők biztató példák sorával igazolják találmányuk létjogosultságát: hangoskönyveket lehetne gyártani ismert művészek hangjával, beszédhangot lehetne kölcsönözni fogyatékkal élőknek.


Hogyan digitalizálta a British Library a világ egyik legnagyobb könyvét?FEL

Fotók az alábbi forráslinken...
Információforrások

Interneten kutathatunk erdélyi felmenőink után a kolozsvári egyetem adatbázisávalFEL

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kutatócsoportja adatbázist készített a történelmi Erdély lakosságának adataiból - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.
Az adatbázis link mintegy 400 ezer ember adatait tartalmazza az 1850 és 1914 közötti időszakból, ami Erdély korabeli 5,4 milliós lakosságának a 6,9 százalékát teszi ki. Az adatbázis elkészítéséről a projekt vezetője, Luminita Dumanescu számolt be a Mediafaxnak. Elmondta: ez az első romániai adatbázis a történelmi Erdély lakossági adataival.


25 millió tételt tett elérhetővé a Kongresszusi KönyvtárFEL

A Library of Congress az eddigi legnagyobb digitális csomagot tette most közzé - ingyenesen. Ezt megelőzően a könyvek, folyóiratok, zene, kéziratok, térképek és képek 1968-tól 2014-ig csak térítésért voltak elérhetőek link .
- A Kongresszusi Könyvtár nemzeti tudományos emlékművünk és biztosak akarunk lenni abban, hogy mindenki számára hozzáférhető, nem csak fizikailag, hanem digitálisan is - nyilatkozta Carla Hayden, a könyvtár főigazgatója. - Nagy lépés előre nyilvánossá tenni az adatok széles körét a könyvtár online katalógusába. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogják kihasználni az emberek ezt az információt? (ref.: MG)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu