Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/10., márc. 8.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Semmi tájékoztatópult - a tájékoztatók bárhol és bármikor segítségül hívhatók
A könyvtárosi bibliometria-tudás a rektori döntéshozatalt segíti - SciVal konzorcium alakult
- Kérdés és referenszkérdés - Nálatok mi az arány?
Minőségirányítás - hazai könyvtárakban? Hitel-deficit (felmérés)
Távol-keleti hónap a gyerekkönyvtárban - izgalmas enteriór
Költő-előadó a közkönyvtári kampányban: A könyvtárak a képzelet játszóterei (olvasóink szavazatára)
Informatórium - Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához
Akkor melyek is lennének azok a kompetenciák? (MKE-konferencia után)
Digitális olvasás - felületesebb, de gyakran ez a cél
A leglátogatottabb, leghatékonyabb, legnagyobb stb. közkönyvtárak rangsora
Elhisszük, mert olvastuk a Facebookon - ki leplezi le a hazug híreket?
Elindult az ország első könyvtári rádiója - most havi egy adás, később streaming
Nem kell megőrizni a kiemelt közéleti digitális tartalmakat - de mondjuk, nem tiltják
KönyvtárMoziról a Szabad Földben
Digitális tartalom-előállításban erősíthetnek leginkább a magyar könyvtárosok
Creatice Commons-szal láncreakció-szerűen nőhet a szabadon felhasználható művek száma
A fiatalok nagy része megmarad a virtuális térben, kommunikációs vagy passzív befogadói szinten
Az értelmiség legnagyobb ellenségei ma, akik nem tűrik a kritikai gondolkodást
Kiégés ellen: akár olvasás

Kisszínes

Az Oxfordi Egyetem Könyvtára - Potter-filmek kulisszája
Napi tizenöt perc felolvasás két év előnyt jelent a kortársakhoz képest
A Terror Háza vetetett le fotókat a Fortepanról

Információforrások

Cigány mesék a Youtube-on
Inforgazmus és információs bulimia - micsoda?!
Bács-, Békés, Borsod- megyék zsidó temetői - térképen
Interaktív térképen az összes valaha megtalált fosszília
Elindult az első erdélyi magyar történelmi portál


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Semmi tájékoztatópult - a tájékoztatók bárhol és bármikor segítségül hívhatókFEL

A University of South Australia (UniSA) könyvtárában átszervezték a könyvtári tájékoztatást: a referenszpulthoz kötött szolgáltatások helyett virtuális és igény szerinti szolgáltatások kombinációját valósították meg a közelmúltban. (A pultokat teljes egészében felszámolták.) A változtatás fő célja az volt, hogy a könyvtári szolgáltatások láthatóbbá és elérhetőbbé váljanak mind a fizikai, mind a virtuális környezetben. Hosszú távra tekintve azt várják, hogy a könyvtár erőforrásai és szolgáltatásai könnyebben áttekinthetők és megismerhetők lesznek, és a tájékoztatók szükség esetén bárhol és bármikor segítségül hívhatók. Az átszervezés során a munkafolyamatokat is áttekintették, gondoskodtak a mennyiségi és minőségi adatok gyűjtéséről, a szükséges elemzések és jelentések elkészítéséről.
A változtatások végrehajtása előtt elemezték a referensz kérdéseket. Mérlegelték, hogy az illető kérdés elkerülhető lett volna-e vagy hatékonyabban megválaszolható lett volna-e. A kérdések legtöbbje a munkafolyamatokhoz vagy a számítógépes rendszerhez kapcsolódott, és megválaszolása munkaigényes volt.
A campus könyvtáraiban a nagy forgalmú helyeken Kérdezd a könyvtárat! és IT szolgáltató pontokat állítottak fel, ezek egy számítógépből és egy telefonból állnak. Ezeken keresztül segítséget lehet kérni, videokonferencia keretében. A kérdéseket ?sorba állítják?, átirányítják, lehetséges tehát, hogy a válaszoló egy másik campuson dolgozik. Személyes konzultációra is van mód. A szolgáltató pontok mellett rugalmasan áthelyezhető, alkalmi tájékoztató pontokkal is dolgoznak, ezek helyét és az időpontokat meg is hirdetik. (A könyvtári tájékoztatási szolgáltatások átalakítása: bárhol, bármikor, bármilyen eszközön; Hegyközi I.)


A könyvtárosi bibliometria-tudás a rektori döntéshozatalt segíti - SciVal konzorcium alakultFEL

Márc. 2-án, a Fenntartható konzorcium c. szakmai napon jelentették be: február végén megalakult a SciVal-konzorcium a Semmelweis Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Debreceni Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia részvételével. Az Elsevier kiadó szolgáltatása a Scopus-adatbázisra épül, és olyan kérdések megválaszolásában segít pl. hogy
- az egyetem / kutatóintézet mely kutatási projektje ígérkezik a leginkább megtérülőnek?
- mely egyetemi karok a legjobbak pl. a belgyógyászatban / pénzügyi tervezésben Közép-Európában?
- kik a legjobb kutatóink és kikkel érdemes együttműködnünk a világban?
- hogyan készítek pontos és látványos beszámolót teljesítményünkről?
A SciVal-konzorciumi bejelentés mellett Porosz Péter, az Elsevier képviselője azt is elmondta, hogy a Scopus-konzorcium duplájára nőtt: az eddigi 20 helyett most már 40 tagot számlál, azaz a hivatkozási adatbázis - mely pl. a Times felsőoktatási rangsor inputjának 30-40%-át teszi ki - lényegében minden hazai felsőoktatási intézményben elérhető. (MG)


- Kérdés és referenszkérdés - Nálatok mi az arány?FEL

A használók különféle kérdéseket tesznek fel a könyvtárosoknak. Bonyolult referenszkérdések mellett, hol találom a mosdót, vagy hogy meddig kölcsönözhető a felcsíkozott könyv. A KIT portálján (bal felső sarok) jelezd tapasztalatodat:
- kb. a fele a referenszkérdés
- kb. negyede
- kb. tizede
- kevesebb.
Köszönjük!

Hírforrás: KIT-információ
2017. március 08.

Minőségirányítás - hazai könyvtárakban? Hitel-deficit (felmérés)FEL

Minőségirányítás - hazai könyvtárakban? - volt múlt heti felvetésünk. A nem reprezentatív minősítések megoszlása a KIT-portálon (n=45):
17 (38%) - Jó dolog, de hiteltelen a szakmapolitika hozzá
9 (20%) - Jó dolog, csak nehéz rávenni a könyvtárosokat
9 (20%) - Jó, de nem könyvtárakba való
3 (7%) - Alapvetően téves elképzelés
7 (16%) - Jó is és működik is.
- Ezek szerint nem reménytelen a minőségirányítás helyzete, de sokkal nagyobb sikere lenne, ha azt szakmailag hiteles emberek, szakmai vezetők képviselnék. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. március 08.

Távol-keleti hónap a gyerekkönyvtárban - izgalmas enteriórFEL

Márciusban keleti berendezési tárgyak dekorálják a FSZEK terézvárosi fiókkönyvtárát link a Liszt Ferenc téren. Az installáció mellé program is jár; eddig volt kínai oroszlántánc a könyvtár előtti téren, lesz kung fu-bemutató, kalligráfia és ételbemutató is. A Távol-Kelet programja Kína után Koreával, Japánnal és Indiával folytatódik.
A gyerekszemnek kellemesen színes könyvtárban szezonális rendezvényektől független berendezés a nyugágy, a hinta, babakonyha, a rajzoláshoz kiváló hatalmas falitáblák vagy a kandalló előtti fotelek. Teát is egész évben mérnek: a gyerekeket ide hordó szülők adják össze a filterre és cukorra valót. Rövidesen elkészül a tizenévesek ízlése szerint berendezett steampunk stílusú olvasóhelyiség, alias Teri padlása - számol be Kaszás Veronika könyvtárvezető. Fotók: link


Költő-előadó a közkönyvtári kampányban: A könyvtárak a képzelet játszóterei (olvasóink szavazatára)FEL

A CILIP könyvtári és információs szervezet olyan plakáttal kampányol a könyvtárak mellett, amelyen többek közt Jacob Sam-La Rose, költő-író-előadó-oktató szerepel. Mellette megjelenik még Stephen Fry színész és humorista, illetve Mary Beard klasszicista professzor is a könyvtárakat hirdető plakátokon. "A könyvtárak a képzelet játszóterei. Gazdátlan kincsek, a felfedezés és a kutatás helyei, és terek az életkoron átívelő közös gondolkodáshoz." - írja a hirdetés szövege.
Az angol közkönyvtárak 220 millió könyvet kölcsönöznek, 30 millió óra internethozzáférést biztosítanak, és a helyi közösségek szerves részei. Fejlesztik a készségeket és az egészséges életmódot, támogatják a vállalkozóvá válást és a munkakeresést. Ahogy a hírességekkel folytatott plakátkampány is bizonyítja, a sikeres működés ellenére tovább folytatják a marketingtevékenységet az új olvasók megnyerése érdekében. (ref.: Habók Lilla)


Informatórium - Szó-kalauz a kortárs információs kultúráhozFEL

Az lehet a legjobb, ha az ember először az information overload, majd az inforgazmus (vö.: link ) c. szócikket olvassa el. Ezt követően pedig a kötet bevezető tanulmányát - hangzott el Z. Karvalics László szerzőtől, könyvének bemutatója - Informatórium; Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához - alkalmából. A kalauz az információ elő- vagy utótagú kifejezéseket sorolja fel strukturáltan. Az "információ" tag időnként adatra, időnként tudásra cserélhető. Sőt, időnként akár cyber-re.
A kötetben való tájékozódást szókategóriák felsorolása (információs alapkategóriák, negatív információ, politika és politikatudomány stb.) szójegyzék (tartalomjegyzékként), szókategória-jegyzék és maguk a kb. másfél oldalas szócikkek segítik. Ez utóbbiakban: szinonimák, ellentétek, kategóriák és használati jellemzők. Az anyag egyaránt tartalmaz tudományos és szleng-kifejezéseket is. A vaskos kötet láttán elmélázik az ember, hogy az utóbbi évtizedekben mennyire megszaporodtak az információ-kifejezések. Ugyanakkor a könyvbemutatón jelen lévő 1926-os születésű Vietorisz Tamás professzor elmondta, hogy az utóbbi 80 évben a látványos fejlődés ellenére milyen hasonlóak maradtak a problémák.
A kötet - és majdan a kapcsolódó adatbázis - alkalmas arra, hogy az adatokkal, információval és a tudás kezelésével foglalkozó szakemberek közötti megértést, átjárást, pontos kommunikációt segítse. Ezzel szinte sarokkőként hozzájárul a könyvtáros szakma infrastruktúrájának építéséhez is. (összeáll.: MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. március 08.

Akkor melyek is lennének azok a kompetenciák? (MKE-konferencia után)FEL

A "Szakmai ismeretek és készségek - Átalakuló hivatás" MKE-konferencia cím keltheti azt a várakozást, hogy a részvevők megismerhetik a könyvtárosok szükséges kompetenciáinak sorát, és hogy hogyan változik ez az ellátandó közösség igényei szerint.
A nevezett konferencia az IFLA-irányelvek és a külföldi trendek ismertetésével kezdődött. Igen, mindenképpen hasznos tudnunk, mi van a világban, s ebben Hajdu Ágnes törekvése figyelemre méltó. Emellett azonban érdemes tudatosítani, hogy a mi használóink itt vannak - akiknek az igénye a konferencián csak szólisztikusan került elő. Gazda István tudománytörténész pl. elemezte a könyvtárosok által előállított bibliográfiák minőségét. (Nos, a használói visszajelzés hatására büszkeség nem öntött el bennünket.) Megtudtuk, hogy gyúrnunk kell az internetes publikálási készségre link , hallottunk egészség-menedzsmentről, szerzői jogról és közösségimédia-igényekről is. A hazai igényekre épülő fentebb nevezett lista azonban egyelőre nem akart összeállni. Ha csak e "szervezési elvet" nézzük, akkor a marketing-orientáció nem olyan fontos kompetencia. És a szakmai belső diskurzus sem, ugyanis elmaradt a beígért szakmai párbeszéd lehetősége is: a frontális ismeretközlés felzabálta a diskurzus lehetőségét, nem először, nem másodszor. (E sorok írójának meggyőződése, hogy ha valami fontos kompetencia, akkor magas szintű szakmai és szakmaközi diskurzus mindenképpen az.) Viszont a tapasztalt hiány megteremtette a lehetőséget arra, hogy a tavalyi biztató konferenciasorozat-kezdést nem feledve a témát egyszer ismét áttekintsük. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. március 08.

Digitális olvasás - felületesebb, de gyakran ez a célFEL

Viszonylag közismert tény, hogy a digitális szövegek olvasása gyakran felületes. Sőt, úgy tűnik, sokak számára azért fontosak az online felületek, hogy elkerülhessék a hagyományos értelemben vett olvasást. Részben erre vezethető vissza az a tény, hogy az egyetemi hallgatók és az oktatóik többnyire nem elmélyült olvasásra, hanem meghatározott információk megkeresésére használják az e-könyv formájában elérhető tankönyveket. Az információk megkeresését szolgáló és az elmélyült olvasás közötti különbség nem minőségi természetű, hanem az olvasás eltérő céljaiból következő funkcionális különbség.
Gósy Mária olvasástipológiájában az olvasás célja szerint lehet: ismeretszerző olvasás, tanulási célú olvasás és élményszerző olvasás. Az eszközjellegű technikák között pedig a következőket találjuk:
- kereső olvasás;
- feladatazonosító olvasás;
- áttekintő olvasás;
- javító/ellenőrző olvasás;
- korrektúraolvasás.[8]
Tévedés volna azt gondolnunk, hogy gondatlanul járunk el, ha nem szóról-szóra olvasunk el valamit, mivel nem minden olvasási cél követeli meg a teljes szöveg elolvasását.[9]A digitális környezetben viszont nem ritka, hogy megelégszünk az információ azonosításával, tehát a megtalált információt a fenti két formához képest alacsonyabb szinten dolgozzuk fel.


A leglátogatottabb, leghatékonyabb, legnagyobb stb. közkönyvtárak rangsoraFEL

Az egyik diagram link lakosságszám-arányhoz viszonyított értékeket, a másik az abszolút helyezetteket mutatja be az integrált könyvtári rendszerek által nyújtott statisztika alapján. Az első nyertese Deventer, ahol egy lakosra 9,3 könyvtárlátogatás jut évente, az országos átlag pedig meghaladja a 3-at. A másik listán Amszterdam közkönyvtára, az OBA áll. A listák persze a holland közkönyvtárakat mutatják.
A másik blogbejegyzés link a közkönyvtárakat a költségvetés, állományméret illetve hatékonyság alapján rangsorolja. Zeeland könyvtára büszkélkedhet a legtöbb beiratkozottal, a lakosság 39%-a tagja a könyvárnak. Az országos átlag 22,4. Egy holland lakosra átlagban 24 Euró / év jut a könyvtártfenntartási összeg formájában. Országos átlagban egy lakosra 1,5 db médiaegység jut(!). [Az IFLA javaslata: 2 db / lakos, a magyar Könyvtári Intézet ajánlása: 3 db / lakos; a valóság ennél - személyes beszámolók alapján - jóval nagyobb lehet.]
Magyarországon hiteles adatok hiányában egyelőre nem lehetséges ilyen vagy hasonló kimutatások összeállítása. (MG)


Elhisszük, mert olvastuk a Facebookon - ki leplezi le a hazug híreket?FEL

A hazugságkutatás még nem tart ott, hogy számítógép pótolhassa a józan észt, viszont emberi erőfeszítéssel most lehetetlennek látszik a tudatos internetes megtévesztés enyhítése.
Emberek levágott feje, megkínzott állatok, megbecstelenített kisgyermekek - vannak, akik szerény fizetésért teljes munkaidőben nézik és szelektálják az ilyen gyomorforgató fotókat és videókat. A Facebookra föltett, törvénysértő vagy ízlésromboló dolgok eltávolításáról van szó, bár a tisztogatást nem a nagy közösségi hálózat - sokak szerint egyúttal a világ legolvasottabb hírlapja - alkalmazottai végzik, hanem külső szolgáltató. Nem gépekkel, nem algoritmusokkal, hanem emberekkel. A döntések szempontjai nem nyilvánosak, de a Süddeutsche Zeitung tényfeltáró riportjából nemrég kiderült, hogy a válogatás szabályai meglehetősen hasonlítanak egy szerkesztőség irányelveihez. Beleértve még azt is, hogy nem kell mindent eltávolítani, ami valakit sérthet, mert véleményük kialakításához az embereknek szükségük lehet a kellemetlen információkra is.


Elindult az ország első könyvtári rádiója - most havi egy adás, később streamingFEL

Új rádió indult a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A Book FM-nek elnevezett rádió első adására ma került sor, amit középiskolások szerkesztenek középiskolásoknak.


Nem kell megőrizni a kiemelt közéleti digitális tartalmakat - de mondjuk, nem tiltjákFEL

Az Országgyűlés Dúró Dóra (Jobbik) elnökölte bizottsága nem vette tárgysorozatba link Ikotity István (LMP) indítványát az "Egyes törvényeknek a kiemelt közéleti jelentőségű digitális tartalmak elérhetőségét biztosító módosításáról" szóló törvényjavaslatát.
- Mindeközben olyan suttogás hallik, hogy készülődik egy magyar könyvtári internet archívum. (MG)


KönyvtárMoziról a Szabad FöldbenFEL

Délután fél öt. Egyre több embert látni a homokmégyi utcákon. Mindannyian egy irányba tartanak. Gyerekek szaladnak át az iskolából a könyvtárba. ...
- Évek óta dolgozunk azon, hogy az ötezer lélekszám alatti kistelepülések könyvtárait teljes egészében új típusú közösségi térré alakítsuk át - mondja Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója. - Ahol nincs megfelelő hely, ott a szolgáltatás is nehezebb. Pályázatok révén sikerült felújítani és berendezni a megyei hálózathoz tartozó bibliotékák többségét. Barátságos környezetben mindenki szívesebben tölti az idejét. És mint kiderült, filmeket is jobban szeretnek együtt nézni.
A KönyvtárMozi ötlete a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál pár évvel ezelőtti konferenciáján fogalmazódott meg. Mikulás Ferenc fesztiváligazgató (akinek nevével összeforr a kecskeméti rajzfilmstúdió léte) csapata először "csak" a versenyben lévő produkciókat vitte el néhány kistelepülésre, ahol az érdeklődők szavazhattak a közönségdíjra. Így merült fel, hogy miért ne nézhetnék ugyanígy a magyar filmgyártás dobozban lévő kincseit is az emberek.
Ezen gondolat mentén Ramháb Mária máris tervezte egy filmalapú könyvtári szolgáltatás bevezetését, amely remek lehetőséget ad a közösségépítésre is. Miután a könyvtárigazgató az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnökeként országos ügyeket is képvisel, fontosnak tartotta kiszélesíteni a mozis kezdeményezést.


Digitális tartalom-előállításban erősíthetnek leginkább a magyar könyvtárosokFEL

Az MKE tavaly márciusi, első kompetenciás konferenciánkon tájékoztattam a jelenlévőket a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökségének arról a szándékáról, hogy az egyesületi tagok közreműködésére építve el szeretnénk végezni a könyvtárosok digitális kompetencia mérését. Ennek elsődleges célja, hogy reális helyzetképpel rendelkezzünk, amely alapot adhat további pályázatokhoz, képzések indításához, együttműködésekhez.
A felmérés elméleti alapját az Európai Bizottság kezdeményezésére 2013-ban létrejött DIGCOMP keretrendszer biztosította. Az önértékelésben 606 kitöltő vett részt 2017 februárjában. Az adatfelvétel óta eltelt idő rövidsége miatt még csak néhány általános megállapítás tehető a könyvtárosok digitális kompetenciájáról. Pozitív eredmény, hogy a szakmánk gyakorlása szempontjából nagy prioritású információkezelésben a válaszadók közel 90%-a, az internetes kommunikációban pedig 73%-a közép vagy haladó szinten áll.
A kiértékelés jelenlegi állapotában úgy látszik, hogy a tartalom-előállítás területén vallották magukat legkevesebben közép vagy haladó szinteken jártasnak.
A mólt heti Szakmai ismeretek és készségek - Átalakuló hivatás konferencián általam elmondottak alapján ez a néhány gondolat egyelőre elegendő lehet a téma iránt érdeklődők figyelmének felkeltésére. (Eszenyiné Borbély Mária)


Creatice Commons-szal láncreakció-szerűen nőhet a szabadon felhasználható művek számaFEL

Mivel a kulturális örökséget őrző intézményeknek a szerzői jog által felállított akadályokkal kell küzdeniük, amikor digitális stratégiájukat akarnák megvalósítani, egyre gyakrabban merül fel annak lehetősége, hogy a hagyományos szerzői jog vonzó alternatívájaként copyleft licenceket használjanak fel. Egy-egy 2008-ban és 2012-ben elvégzett felmérés adatai alapján vizsgálták a Creative Commons (CC) licencek használatát. A két időpont között jelentős növekedés volt tapasztalható a CC licencek használatában. Ez némileg ellentmondani látszik azoknak a kijelentéseknek, amelyek szerint lehetetlen a szerzői jogi védettséget élvező művek digitális formában való terjesztése, viszont azt mutatja, hogy a felmérésben részt vevő intézményeknek az alacsonyabb technikai minőségű és a nemkereskedelmi terjesztésű művek esetében volna igénye a kevésbé korlátozó feltételek meglétére. Ez nyomós érv a CC licencek alkalmazása mellett, amelyek használata 30%-ra nőtt a vizsgált intézményekben. Bár ez az arány túlzottnak tűnik, arra utal, hogy Flandria kulturális örökséget őrző intézményei a szerzői joggal szembeni valódi alternatívának tekintik a CC-t, amely nagyobb rugalmasságot biztosít a szerzői jogi védettséget élvező művek felhasználására, mivel az eredeti mű szerzőjének kezébe adja a döntést.
A CC licencek széles körű használatával láncreakció-szerűen nő a szabadon felhasználható művek száma. Bár ezek a licencek nem minden kihívásra tudnak választ adni, segíthetnek a kulturális örökséget őrző intézmények digitális stratégiájának kialakításában és megvalósításában. (Creative Commons licencek Flandria kulturális örökségi intézményeiben; ref.: Koltay T.)


A fiatalok nagy része megmarad a virtuális térben, kommunikációs vagy passzív befogadói szintenFEL

A 29 éven aluli korosztály mintha csak hozzászokna a küszködéshez, inkább az életmódját igazítja a szűkös lehetőségekhez. Ez is kiderül a Magyar Ifjúság kutatás 2016-os eredményeiből.
Mit csinálnak a fiatalok a szabadidejükben? Az első három legkedveltebb elfoglaltság a tévézés, internetezés és a csetelés, utána következik a zenehallgatás és a beszélgetés és együttlét a barátokkal. Könyvük egyre kevesebb van (a háztartásokban 2004-ben még 344 könyv volt, 2016-ban pedig 172), szinte soha nem jár a fiatalok 37 százaléka étterembe, 40 százalékuk sörözőbe-borozóba, 42 százaléka multiplexbe, 43 százalékuk kávézóba-teázóba, 54 százalékuk koncertre, 67 százalékuk színházba.
Úgy tűnik tehát, hogy az itthon maradó fiatalok nem is terveznek gondtalan, színes, sok tevékenységet biztosító életet, nagy részük megmarad jobb híján egy virtuális térben, akár kommunikációs, akár passzív befogadói szinten.
2012 óta megnőtt azok aránya, akik szerint a diktatúra bizonyos körülmények közt jobb, mint a demokrácia.


Az értelmiség legnagyobb ellenségei ma, akik nem tűrik a kritikai gondolkodástFEL

(Orientalisták az OSZK-ban sorozat) Komoróczy Géza: A szóbeliség nem elég hatékony akkor, ha a közlemény címzettje több emberből álló csoport (esetleg egymással nem is szoros érintkezésben lévő személyek), vagy ha az információt hosszabb ideig kell tárolni. ... A helyhez kötött (szilárd anyagra rögzített) emlékeztető jel (piktogramma) az információnak csak egy vagy kevés elemét tárolja. A szám- és írásjegyek (amelyek több lépésben alakultak ki), hordozható anyagon, lehetővé teszik nagy távolságok áthidalását. A tartós anyag pedig (például Mezopotámiában az agyag) lehetővé teszi az információ időbeli tárolását. Ezek a folyamatok a társadalmi szerveződés bonyolultabbá válása során bontakoznak ki, kultúránként más-más technikai részletekkel, de lényegük szerint azonosan. Fontos tudni, hogy maga az írás nem kódolja (nem tudja kódolni) az olvasáshoz és értelmezéshez szükséges (meta-)információkat. ...
- Kik a szellemi pálya, az értelmiségi lét mai démonűzői?
KG: Az értelmiség legnagyobb ellenségei ma azok, akik hatalmi pozícióban vagy dogmatikus okokból nem tűrik a kritikai gondolkodást, a bírálatot, illetve a kutatás, tanítás, bírálat autonómiáját, és az ilyen tevékenységet marginalizálni próbálják, lehetetlenné teszik vagy üldözik.


Kiégés ellen: akár olvasásFEL

Teljesen normális, hogy az ember kimerültnek érzi magát egy hosszú, stresszes munkanap után, mint ahogy az is, ha egy húzós időszakot követően kell a hosszabb kikapcsolódás. Amikor azonban a fáradtság állandósul, és elveszítjük a munka iránti lelkesedésünket, valamint egyre inkább eluralkodik rajtunk a cinizmus, akkor ez már a kiégés előszele, ami pedig nem csak a hatékonyságunkat rontja, de hosszú távon károsítja az agyunkat és az érrendszerünket is.
Szakemberek sokszor mondják, hogy törjük meg a kötelező napi rutinunkat, és próbáljunk meg beiktatni olyan programok, amelyek feltölthetnek minket. Ez lehet olvasás, zenélés, vagy akár torna is, ha éppen ahhoz van kedvünk. Érdemes elaprózni a dolgot, vagyis napi egy órát rászánni erre, mert vizsgálatok szerint ez a fajta napi jutalmazás a leginkább hatásos.
Kisszínes

Az Oxfordi Egyetem Könyvtára - Potter-filmek kulisszájaFEL

Az Oxfordi Egyetem a bolognai egyetem után a második legrégebbi egyetem, amely még ma is működik. A hírneve tagadhatatlan, az egész világon az egyik vezető felsőoktatási és kutatási helynek tekintik.
Az 1487-ben épült Duke Humfrey's Library a legöregebb olvasóterem az Oxfordi Egyetemen, a Bodleian Könyvtáron belül. Ez a kutatókönyvtár Nagy-Britannia második legnagyobb könyvtára, de európai viszonylatban is előkelő helyen áll méretét tekintve. Már 1605-ben hatezer kötettel büszkélkedett, manapság a gyűjtemény pedig meghaladja az ötmillió könyvet, milliónyi térképet és több mint 150 ezer kéziratot.
Ha a képek alapján ismerős lesz a helyszín, az egyáltalán nem véletlen, ugyanis a Harry Potter-filmek számos jelenetét itt forgatták.


Napi tizenöt perc felolvasás két év előnyt jelent a kortársakhoz képestFEL

Akár már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes felolvasni verseket. A már pár hetes kortól használható, adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehet gyermekünk kortársaihoz képest az iskola első évére.
"A korai fejlesztés híve vagyok, de csak azok a módszerek használnak, amelyek a baba korának megfelelőek. Az olvasás ismerete és szeretete a csecsemőkorban kezdődik" - Kovács Zsanett, a Móra Kiadói Csoport kommunikációs munkatársa tartott előadást a Somogyi-könyvtárban. Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti azt, hogy a három-négy évesen meg kell tanítani a gyermeket olvasni, inkább a meseolvasás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, napi 15-20 perc foglalkozás másfél-két év előnyt jelent az iskolában a kortársakhoz képest.


A Terror Háza vetetett le fotókat a FortepanrólFEL

Szomorú levelet kaptunk ma egy régi barátunktól, Bakó Jenő fényképésztől. Többezres életművéből 35 kocka évek óta látható a Fortepanon. Ma kiderült, hogy a továbbiakban csak illegálisan mutathatnánk meg a fotókat. Így - a Fortepan történetében egyedülálló módon - a képek egy része lekerül a honlapról.
A történet háttere: a hagyatékot megvette a Terror Háza Múzeum és a fotók felkerültek a link honlapra. Ezen a furcsa fotós oldalon Bakó Jenő képei jelentik az egyetlen tartalmat. Nem tudom, hogy miért jött létre a site, és azt is csak sejtem, hogy valószínűleg közpénzen működik. Ennek ellenére a fotókat nem lehet letölteni, minden kép jogdíjas. (Az árlista szerint egy-egy fotó újságban való publikálása 15-30.000 ft között mozog). Mint szerzőnk mai leveléből megtudtuk, a Terror Háza kötelezte őt, hogy vetesse le a nálunk is szereplő képeket. Ellenkező esetben perre viszik a dolgot.
Még szerencse, hogy Schmidt Máriának nem kell ilyen helyzettől tartania. Hisz képeinket - ahogy a vállalhatatlan 56-os emlékév során is - nyugodtan használhatják, bármire.
Kedves Jenő, köszönjük az eddigi jelenlétet! Nagyon sajnáljuk, ami történt.
Barátsággal: Tamási Miklós
Információforrások

Cigány mesék a Youtube-onFEL

Káló, a cigánylegény; A cigányasszony, meg az ördög; Doja, a cigánytündér és hasonló filmek a Magyar népmesékből is ismert Kecskemétfilm alkotásai. A filmek Szécsi Magda meséiből, Orsós Teréz képeinek felhasználásával készültek. Rendező: Horváth Mária.

Hírforrás: YouTube
2017. március 08.

Inforgazmus és információs bulimia - micsoda?!FEL

- Inforgazmus: eufórikus élmény, amelyet egy régóta keresett, vagy váratlanul izgalmasnak, hasznosnak bizonyuló információ megtalálása vagy felismerése okoz.
- Ugyanilyen vagy alig eltérő jelentésben használt kifejezések: információnarkós.
- Ellentéte: infonánia, információ-elkerülés.
- Tágabb fogalomcsaládjához tartozó kifejezések: információs felhalmozás, információfelfedezés, flow, információmánia, információvadászat
- Milyen kategória? Városi szlengkifejezés.
- A szó a nyelvi rendszerben kilépett ebből a szűk körből, és terjedni kezdett, elsősorban az információépítészek és infografikusok között, de feltűnik számos népszerű Internetes oldal felhasználói kommentárjai között is.

Nos, így kezdődik egy szócikk az Informatoriun c. kötetben (ld. hírünket róla: link ) Ezt követi maga a kifejtés, majd az értékelés és ajánlás. Végül a szócikkhez tartozó felhasznált irodalom. S persze ugyanezt a struktúrát találjuk pl. az információs bulimia, az információbróker, információs hányados, információkormányzás stb. kifejezések esetében is.

Hírforrás: KIT-információ
2017. március 08.

Bács-, Békés, Borsod- megyék zsidó temetői - térképenFEL

Térképen három megye 345 településének 378 zsidó temetője. Nem elírás a szám. Van olyan település, ahol két temető is van.
A névsorban elől lévő három megyénk zsidó temetőinek a helyét lehet megnézni legújabb aloldalunkon. Több hónapos meló után térképre tettük Békés megye, Bács-Kiskun megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye zsidó temetőit. Forrásaink a 19. századi kataszteri térképek. A térképen több temető szerepel a ma ismert listán kívül.
Még egyszer: a kataszteri térképek alapján lényegesen több temető van annál, amit eddig tudtunk. A temetők nagyobb része, 98%-a pontos helyet, pontos telekméretet mutat. Narancssárgával jelöltük azokat a temetőket, melyeket nem lehet helyrajzi szám szerint beazonosítani, azaz nem jelölik egészen pontosan a temető helyét.


Interaktív térképen az összes valaha megtalált fosszíliaFEL

Néhány programozónak köszönhetően most már interaktív térképen link is keresgélhetünk a Paleobiology Database fosszíliákról szóló, hatalmas mennyiségű adata között - írja az Esquire. A térképen gyakorlatilag minden valaha megtalált fosszília helye fel van tüntetve, a korai emlősöktől egészen a dinoszauruszokig. Keresni
- lehet korszakok alapján
- rétegek alapján, azaz hogy az adott lelet melyik rétegben volt,
- vagy rendszertani osztályok alapján is.
A korszakok különösen érdekesek, ugyanis ezek között váltogatva a kontinensek is átrendeződnek, így azt is megfigyelhetjük, hogyan mozogtak a tektonikus lemezek az évmilliók során.
A térképpel az időt is jól el lehet ütni egyébként, hiszen érdekes lehet például megnézegetni, hogy találtak-e leleteket a házunk környékén.


Elindult az első erdélyi magyar történelmi portálFEL

Elsősorban a történelem szakos egyetemi hallgatókat és a helytörténeti érdekességek iránt érdeklődőket szólítja meg a 2017 elején indult Erdélyi Krónika link . Az első magyar nyelvű történelmi portál Erdély múltjának hiteles, ezzel együtt olvasmányos bemutatására törekszik, és az erdélyi történészek közötti eszme-, tapasztalat- és forráscserét szorgalmazza.
Fazakas László főszerkesztő a Főtér portálnak elmondta: a nehezen felkutatható források miatt döntött úgy, hogy egy blogfelületen összegyűjti az összes olyan tanulmányt, cikket, linket, ami hasznos lehet a hasonló kutatást végző egyetemistáknak, pályakezdő történészeknek. Így született meg 2016 februárjában a Kolozsvári Krónika blog. Viszonylag hamar átlépték a blog kereteit, ezért a tematikák kiterjesztésével 2017 elején létrehozták az Erdélyi Krónika portált, ahol immár nemcsak Kolozsvár, hanem Erdély más nagyvárosainak múltjával is foglalkoznak. A szerkesztőcsapat szerencsés módon úgy állt össze, hogy minden nagy történelmi korszakot lefednek. (via ReMeK-e-Hírlevél)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu