Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/7., febr. 15.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Speciális munkatársak - és a közösség - tudatos fejlesztése
Valentin-napi olvasójegy - tapasztalatok
Könyvtárunkat felkereső könyvtári szakértők... (szavazás)
Játékszoftver-kölcsönzés a könyvtárban? Pl. a New 3DS
Budapesten is növekedett-e a fiatalok könyvtárhasználata?
Növekszik a beiratkozottak száma Sepsiszentgyörgyön
Láthatóbb könyvtári szolgáltatások - felszámolták a tájékoztatópultokat
Gyerekektől elzárt könyvek, melyeket el kell olvasnia a gyerekeknek (olvasóink szavazatára)
Közoktatásban dolgozó könyvtárosok - feladataik és bérük
Közoktatásban dolgozó könyvtárosok - feladataik és bérük
Gyerekek félelmei - miben segíthet nekik a könyvtár?
Milyen típusú rendezvényeket szerveznek a holland könyvtárak?
IFLA-plakát az álhírek kezeléséről - használó- (és könyvtáros-) képzés
Változások a nemzetközi könyvtárközi kölcsönzésben
Segítség, szakdolgozatot írok! - konzultáció a Corvinusban
Apátfalvi könyvtári ringató

Analógiák

Hogyan működhet egy könyvtár fogyatékos emberek alkalmazásával?

Praktikus

Online tartalmak: leomlanak a határok

Kisszínes

Digitális tízparancsolat
A középosztályba tartoznak-e a magyar könyvtárosok? És a használók?
Öt évet gyalogolt, hogy eljusson egy könyvtárba, de nem engedték be
Bűvösvölgy: médiaértés-oktatás, NMHH-felügyelettel

Információforrások

Műanyagok kódjai a palackokon - röviden
Válogathatnak a műkedvelők - nagy múzeumok, online
Helyismeret és sajtótörténet Bajáról


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Speciális munkatársak - és a közösség - tudatos fejlesztéseFEL

Stratégiai erőforrásnak tekinthetők a könyvtárban dolgozó speciális hátterű munkatársak - amennyiben van rá szándék. Munkatársak, akik valamilyen szempontból hátrányt szenvednek, vagy előítélet alá esnek, pl. beilleszkedési zavar, roma, meleg, mozgás- vagy értelmi sérült, speciális élethelyzet. Ugyanis befogadásukkal 3 területen is fejleszthetjük környezetünket.
1. A közösség egésze megismerkedik a munkatárssal, (munka)kapcsolatba kerül vele, megtanulja a kapcsolatteremtést, elfogadhatja speciális mivoltát.
2. Az el- és befogadott munkatársak tapasztalatai, munkaereje integrálódik a szervezetben.
3. A speciális kollégákon keresztül a könyvtár célcsoportjává válnak olyan csoportok, akik számára a könyvtár sokkal fontosabb szocializációs közeg, mint az "átlagos" lakosságnak.
A könyvtár ilyen módon három szempontból is betölti esélyegyenlőségi küldetését, azon túl, hogy növeli a társadalmi kohéziót, a széleskörű befogadói attitűdöt, hozzájárul a társadalombiztosítási kiadások mérsékléséhez.
Van olyan könyvtár Magyarországon, ahol nem roma, mozgássérült, meleg, értelmi sérült, roma dolgozik együtt, figyelemre méltó eredményeket elérve. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 15.
Régebbi hírforrás(ok): Hogyan működhet egy könyvtár fogyatékos emberek alkalmazásával? link

Valentin-napi olvasójegy - tapasztalatokFEL

A múlt héten beszámoltunk egy Valentin-napi kísérletről - Valentin-napi olvasójegy - kísérlet beiratkozás-ösztönzésre link . Azóta tapasztalatok is születtek, melyről Szörényi Szabina kölcsönző könyvtáros (Halis-könyvtár) számol be.
- Az olvasók kedves gesztusként, örömmel fogadták a speciális, színes olvasójegyet link (kék, citromsárga, narancssárga, sötét zöld, világoszöld, rózsaszín, lila, barna, vajszínű). A kampány 7 munkanapja alatt összesen
- 31 fő kapott ünnepi olvasójegyét (100 Ft-ért),
- 7 olvasó újította meg tagságát (korábban már volt tag)
- 2 fő volt új beiratkozó.
Gyerekek, tinédzserek, fiatalok, barátnők, barátok kértek, és válogattak a színes olvasójegyek közül. Volt, hogy egy hölgy ajándékozott az édesanyjának, vagy anya és lánya egymást ajándékozták meg. Két kislány úgy reagálta le az ajándékozást, hogy ?Te vagy a legjobb barátnőm, csináltassunk ugyanolyan színű olvasójegyet, mert olyan kis cuki színes, meg szívecskés is!? Többen saját magukat lepték meg vele, mert - úgymond - jópofa, színes, jól néz ki. Úgy tűnik tehát: a Valentin nap nem csak a szerelemről, hanem a szeretetről, barátságról is szól. A kedvelt szín a lila, rózsaszín, sötétzöld volt. (Szörényi Szabina)
- Musztács Krisztián könyvtáros tapasztalata szerint: elsősorban nem a könyvtári tagság ajándékozásának lehetőségét látták a dologban az olvasók, hanem egyedi lehetőségként értelmezték, melynek keretében különleges olvasójegyük lehet, melyet ők választhatnak ki. Ilyen módon kicsit megkülönböztetve érezhették magukat.

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 15.

Könyvtárunkat felkereső könyvtári szakértők... (szavazás)FEL

Könyvtárunkat felkereső könyvtári szakértők... - e félmondatra kértünk kiegészítést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
15 - Sokat segített(ek)
5 - Segített(ek)
7 - Némileg segített(ek)
12 - Csak felbosszantott(ak)
22 - Nem találkoztam ilyennel.
- A válaszok alapján úgy tűnik, a szakértővel találkozott kétharmad közül valamivel több mint 50% elégedett a szakértők teljesítményével. Ez - feltételezve, hogy a szakértők kiválasztása szakértelem alapján történik - nem tűnik túl jó aránynak. Elképzelhető az is, hogy a szakértők szaktudása megfelelő ugyan, de annak kommunikálása gyengélkedik. De feltehetően célszerű a kommunikációs is szakértői kompetenciának tartani.
A kérdéssel kapcsolatban a Katalisten felmerült, hogy lehetséges, hogy valaki több, egymástól eltérő képességű szakértővel találkozott, mely megnehezítette a válaszadást. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 15.

Játékszoftver-kölcsönzés a könyvtárban? Pl. a New 3DSFEL

Korábban többször írtuk, hogy sok holland közkönyvtár kölcsönöz játékszoftvereket, illetve helyben is lehet ezeket használni link . Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete elektronikusjáték-versenyt is szervez link . Ezért - mégha vannak fenntartások is - érdemes eltűnődni, milyenek is azok a játékeszközök, amelyekkel a könyvtár fontos célcsoportja jelentős időt tölt. Ha tetszik: felhasználóismereteink bővítéseként.
Az egyik ilyen játékmasina a Nintendo cég New 3DS kézikonzolja (ld. a vonatkozó fotókat: link ). Néhány jellemzője:
- felső kijelzője 3 dimenziós megjelenítésre is képes
- beépített kiterjesztett valóság (AR), mellyel pl. a hozzá adott kártyákat felismerik, és játékot varázsolnak rá
- internetes kapcsolódásra is alkalmas
- alsó képernyője érintős
- árak kb. 6e e Ft., a szoftverek 5-20 ezer Ft körüliek.
Ezek alapján elgondolkodhat a könyvtáros pl.:
- érdemes-e az eszköz használatával komolyabban foglalkozni, szoftver vagy hardver gyűjtésével, kölcsönzésével, vagy éppen használói klub szervezésével
- felhasználható-e a játék közvetlenebb könyvtári és oktatási célokra (pl. könyvtári szoftver írására). (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 15.
Régebbi hírforrás(ok): Videojátékokat a hazai könyvtárakba -- Mikor lesz rá pályázat? link Közkönyvtár vonzóvá tétele -- shop-koncepció link

Budapesten is növekedett-e a fiatalok könyvtárhasználata?FEL

Az elmúlt hetekben két hír is szólt arról, hogy növekszik a fiatal könyvtárhasználók száma - pl. Amszterdamban link és Bécsben link A cikkek a magyarázatot a közkönyvtárak által nyújtott programokra vezetik vissza.
Budapesten a FSZEK osztályvezetőjét kérdeztük. Babák Mariann elmondta, hogy 2016-ban a Központi Könyvtárban a gyerekkönyvtárba beiratkozott olvasók száma csökkent, ezt indokolhatja az az intézkedés, amely a 0-3 év közötti gyerekek számára csak gyerekkönyvek kölcsönzését engedi meg. Ugyanakkor, ha a fenti külföldi példákhoz hasonlóan a beiratkozott olvasók létszámához hozzáadjuk a rendezvényeken megjelent gyerekek számát, ez összességében nagyfokú növekedést mutat. A beiratkozott tinédzserek, középiskolások száma növekedett, a számukra kialakított tini részlegnek és a meghirdetett rengeteg programnak köszönhetően.

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 15.

Növekszik a beiratkozottak száma SepsiszentgyörgyönFEL

Tevékenységét illetően jó évet zárt a Bod Péter Megyei Könyvtár: a beiratkozott olvasók száma növekvő tendenciát mutat, elérve a 9500-as számot, az aktív olvasóké 7500 körüli. Évente 75-80 ezer olvasót szolgálnak ki, a könyvtár 230 ezres állománya is folyamatosan bővül, az új kiadványok beszerzésekor igyekeznek figyelni minden területre, legalábbis egy bizonyos határig, hiszen közkönyvtárként nem a szakirodalom gyűjtése elsődleges feladatuk. Leginkább azokat a kiadványokat vásárolják meg, amelyekre az olvasói visszajelzések alapján érdeklődés mutatkozik: szépirodalmat, magyar és román nyelvű könyveket egyaránt.
A Bod Péter Megyei Könyvtár nagy hangsúlyt fektet az olvasásra ösztönző programokra: a könyvkelengye - az újszülötteknek ajándékozott könyvcsomag - még nem elég az olvasói tábor utánpótlásának biztosításához (bár ha a szülők belenéznek a könyvekbe, már az is eredmény), de az óvodásokat, kisiskolásokat felkereső mozgó könyvtár, az elemistáknak szervezett vakációs olvasóklub, az V-VIII. osztályosok számára kiírt vetélkedők és olvasótáborok, nem beszélve az egyedi és nagyon sikeres Varázskuckóról már olyan kezdeményezések, amelyek hosszú távra biztosítják az olvasóközönséget - a Bod Péter Megyei Könyvtárnál ugyanis azt az elvet vallják, hogy az ifjonti kíváncsiságot a könyvek felé kell csatornázni.

Régebbi hírforrás(ok): Találatok Sepsiszentgyörgyre a KIT-ben: link

Láthatóbb könyvtári szolgáltatások - felszámolták a tájékoztatópultokatFEL

A University of South Australia (UniSA) könyvtárában átszervezték a könyvtári tájékoztatást: a referenszpulthoz kötött szolgáltatások helyett virtuális és igény szerinti szolgáltatások kombinációját valósították meg a közelmúltban. (A pultokat teljes egészében felszámolták.) A változtatás fő célja az volt, hogy a könyvtári szolgáltatások láthatóbbá és elérhetőbbé váljanak mind a fizikai, mind a virtuális környezetben. Hosszú távra tekintve azt várják, hogy a könyvtár erőforrásai és szolgáltatásai könnyebben áttekinthetők és megismerhetők lesznek, és a tájékoztatók szükség esetén bárhol és bármikor segítségül hívhatók. Az átszervezés során a munkafolyamatokat is áttekintették, gondoskodtak a mennyiségi és minőségi adatok gyűjtéséről, a szükséges elemzések és jelentések elkészítéséről.


Gyerekektől elzárt könyvek, melyeket el kell olvasnia a gyerekeknek (olvasóink szavazatára)FEL

Perri Klass még általános iskolai tanárától látta, hogyan vehető rá az osztály az olvasásra: elég volt a tiltó szó, és máris a magukénak érezték a gyerekek a könyvet.
Sok felnőtt túl sokat aggódik a könyvek gyerekekre kifejtett esetlegesen káros hatása miatt. Sok szülő szeretné megakadályozni e könyvek elolvasását, pl. mert szerintük az adott könyv túl vallásos, vagy akár azért, mert a könyv főszereplője túl "gyerekesen" viselkedik.
A testiség legkisebb jele is felháborodást kelthet, ezzel is növelve annak esélyét, hogy az adott könyv felkerül a tiltott könyvek listájára.
A tiltólista remek lehetőség a legérdekesebb, legértékesebb könyvek bemutatására / elolvasására. Több e könyvek közül megmutatja, hogy a világ összetett és zavaros hely, ahol az emberek nem mindig viselkednek az elvárt normák szerint, és a gonosz sem mindig nyeri el a büntetését. Gyakran az a tartalom teszi a könyvet "ártalmassá", mely a legérdekesebb és a gyermek számára leghasznosabb információt tartalmazza.
Néhány cím ízelítőül a "tiltott listáról":
- Mentsétek meg a feketerigót!
- Huckleberry Finn kalandjai
- A csokoládéháború
- Kedves Jóisten. (ref.: Nagy Mariann)


Közoktatásban dolgozó könyvtárosok - feladataik és bérükFEL

A közelmúltban félreérthető kijelentések hangoztak el a Katalist levelezőlistán a közoktatásban dolgozó könyvtárosok bérével kapcsolatban. Érdemes tehát tisztázni a helyzetet. Az alábbi kategóriák léteznek:
1. Könyvtárostanító / könyvtárostanár. Előírt végzettség: könyvtáros diploma vagy segédkönyvtáros + tanító, tanár vagy szociálpedagógus diploma. Besorolása: pedagógus. Bér: pedagógus bértábla.
2. Könyvtáros. Előírt végzettség: könyvtáros diploma. Besorolása: nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő. Bér: ha VAN pedagógus végzettsége: pedagógus bértábla.
3. Könyvtáros. Előírt végzettség: könyvtáros diploma. Besorolása: nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő. Bér: ha NINCS pedagógus végzettsége: közalkalmazotti bértábla + 7+3%
4. Könyvtáros asszisztens, technikus. Előírt végzettség: középfokú könyvtáros végzettség. Besorolás: technikai. Bér: közalkalmazotti bértábla.
A felsorolásból kitűnik, hogy a szabályozás számos ellentmondást tartalmaz:
- A könyvtárostanító/tanár munkakörhöz megengedett az OKJ segédkönyvtáros végzettség. Eszerint, a zömében egyszemélyes iskolai könyvtárakban nem szükséges diplomás könyvtáros? Ez további kérdéseket vet fel.
- Könyvtáros munkakörben az előírt végzettség a könyvtáros diploma. A pedagógus szakképesítés nem elvárás, de ha rendelkezik vele, bekerül a pedagógus életpályába, a hozzá tartozó jóval kedvezőbb bérrel. Azaz a nem előírt, de meglévő diplomát értékelik. Az ilyen végzettségű alkalmazottaknak az első kategóriába kellene kerülniük!
- A pedagógus végzettséggel nem rendelkező könyvtárosok 2017. januárjától a közalkalmazotti besoroláshoz tartozó bérükre 7 (kötelező) + 3 (munkáltató döntés alapján) %-os emelést kaptak. Azonban a garantált bérminimum emelését nem követte a bértábla, eszerint B2-től F9-ig mindenki ugyanannyit keres. A végzettségből és az ledolgozott évekből adódó előnyök így teljesen eltűntek!
2017. január 1-vel a kulturális közalkalmazott bérpótlék valamennyire követi a végzettség és a munkakörben eltöltött évekből adódó előnyöket. Ránk ez jelenleg nem vonatkozik!
A könyvtáros életpálya bevezetése régóta tervben van, ebbe mi is szeretnénk beletartozni. (Lévai Tamás)

Hírforrás: Lévai Tamás
2017. február 15.

Közoktatásban dolgozó könyvtárosok - feladataik és bérükFEL

Címkék: könyvtár, iskolai |

A közelmúltban félreérthető kijelentések hangoztak el a Katalist levelezőlistán a közoktatásban dolgozó könyvtárosok bérével kapcsolatban. Érdemes tehát tisztázni a helyzetet. Az alábbi kategóriák léteznek:
1. Könyvtárostanító / könyvtárostanár. Előírt végzettség: könyvtáros diploma vagy segédkönyvtáros + tanító, tanár vagy szociálpedagógus diploma. Besorolása: pedagógus. Bér: pedagógus bértábla.
2. Könyvtáros. Előírt végzettség: könyvtáros diploma. Besorolása: nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő. Bér: ha VAN pedagógus végzettsége: pedagógus bértábla.
3. Könyvtáros. Előírt végzettség: könyvtáros diploma. Besorolása: nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő. Bér: ha NINCS pedagógus végzettsége: közalkalmazotti bértábla + 7+3%
4. Könyvtáros asszisztens, technikus. Előírt végzettség: középfokú könyvtáros végzettség. Besorolás: technikai. Bér: közalkalmazotti bértábla.
A felsorolásból kitűnik, hogy a szabályozás számos ellentmondást tartalmaz:
- A könyvtárostanító/tanár munkakörhöz megengedett az OKJ segédkönyvtáros végzettség. Eszerint, a zömében egyszemélyes iskolai könyvtárakban nem szükséges diplomás könyvtáros? Ez további kérdéseket vet fel.
- Könyvtáros munkakörben az előírt végzettség a könyvtáros diploma. A pedagógus szakképesítés nem elvárás, de ha rendelkezik vele, bekerül a pedagógus életpályába, a hozzá tartozó jóval kedvezőbb bérrel. Azaz a nem előírt, de meglévő diplomát értékelik. Az ilyen végzettségű alkalmazottaknak az első kategóriába kellene kerülniük!
- A pedagógus végzettséggel nem rendelkező könyvtárosok 2017. januárjától a közalkalmazotti besoroláshoz tartozó bérükre 7 (kötelező) + 3 (munkáltató döntés alapján) % -os emelést kaptak. Azonban a garantált bérminimum emelését nem követte a bértábla, eszerint B2-től F9-ig mindenki ugyannyit keres. A végzettségből és az ledolgozott évekből adódó előnyök így teljesen eltűntek!
2017. január 1-vel a kulturális közalkalmazott bérpótlék valamennyire követi a végzettség és a munkakörben eltöltött évekből adódó előnyöket. Ránk ez jelenleg nem vonatkozik!
A könyvtáros életpálya bevezetése régóta tervben van, ebbe mi is szeretnénk beletartozni. (Lévai Tamás)

Hírforrás: Lévai Tamás
2017. február 15.

Gyerekek félelmei - miben segíthet nekik a könyvtár?FEL

A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadik aggódik "csak" a jövőjéért, míg a szegények között ez az arány 81 százalék. Minden tízedik középiskolás más országban képzeli el az életét - derül ki egy friss kutatásból.
A fiatalok elsősorban a testükkel elégedetlenek. Majdnem minden második fiatal szeretne soványabb (40,7 %), vagy sportosabb (40,2 %) lenni. Minden harmadik gyerek okosabb és szebb lenne, 34,6 % pedig azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna. A megkérdezettek 18,4 %-a állítja csak, hogy nem szeretne másmilyen lenni.
A fiatalok többsége aggódik a jövőjéért (69,5 %).
A jövő szempontjából a fiataloknak a három legfontosabb dolog, hogy legyen jó munkájuk (74,7 %), párkapcsolatuk/házasságuk (60,8 %), boldogok legyenek (40,3 %). Minden 10. gyerek külföldön képzeli el az életét. A legkevésbé azt tartják fontosnak, hogy legyen nagy házuk, vagy autójuk.
A fiatalok majdnem fele nagyon fél attól, hogy nem veszik fel továbbtanulni, minden harmadik gyerek pedig attól is, hogy megbukik az iskolában. A középiskolások 40 százaléka attól tart, hogy nem lesz saját családja, 46 százaléka a munkanélküliségtől.


Milyen típusú rendezvényeket szerveznek a holland könyvtárak?FEL

A holland független könyvtári tanácsadó, Mark Deckers nekiesett a holland könyvtári statisztikának, és sorra gyártja kimutatásait - amelyek nekünk, magyar könyvtárosoknak összehasonlítás lehetővé tevő adatnak (benchmarknak) számíthatnak. A 2015-ben megtartott közel 77 és fél ezer könyvtári rendezvény adatait átvizsgálva megállapította azok tematikai arányát:
45% - olvasás és irodalom (író-olvasó találkozó kötöttebb és kötetlenebb formában)
31% - oktatás
11% - művészet és kultúra
8% - eszmecsere és vita
5% - tudás és információ. (ref.: MG)


IFLA-plakát az álhírek kezeléséről - használó- (és könyvtáros-) képzésFEL

Bár minden kívánságunk meghallgatásra találna :-) Egy legalábbis mér teljesült. Két hete kérdeztük: IFLA az álhírek kezeléséről - ki adja ki magyarul? link . És íme, az anyag elérhetővé vált a magyarul tudók számára. (A plakátot Nagy Ádám, József Attila Megyei és Városi Könyvtár ajánlja)


Változások a nemzetközi könyvtárközi kölcsönzésbenFEL

Összehasonlítva a 2011. évi adatokkal továbbra is az OCLC a legnagyobb szolgáltató, de használata több mint a felére csökkent. A kéréseknél a közvetlen kommunikáció maradt a legfontosabb, a könyvtárak 12%-a még mindig postán kapja a kéréseket. A webes kérőlapok száma 1%-kal nőtt, a teljesítésnél csökkent az Ariel és a fax használata (7%-kal és 4%-kal). 1%-kal nőtt a gyorsposta igénybevétele a küldésnél és a könyvek visszaküldésénél, a futárszolgálatok 5%-os növekedést mutatnak, a normál postai szolgáltatások 6%-os csökkenést. Másolatküldés: míg 2011-ben a másolatok 80%-át küldték elektronikusan, 2015-ben mindössze 73%-át (miközben a kérések e-mailben küldése 6%-kal több), a kinyomtatott másolatok küldése 5%-kal nőtt. Fizetési módok: a tranzakciónkénti fizetésről egyre többen térnek át központi fizetési rendszerre, az OCLC IFM rendszere 3%-kal, az IFLA-voucherek használata 7%-kal nőtt, a csekken történő fizetés külföldi devizában 10%-kal, hazai pénzben 4%-kal csökkent; a hitelkártyák használata a korábbi 9%-on maradt.
A nehézségek és megoldandó feladatok között az első helyen a szerző jogi kötöttségek (32%) (különösen Németországé) álltak, majd a fizetési lehetőségek (24%) és a küldés (20%). (A nemzetközi könyvtárközi kölcsönzés helyzete 2015-ben; ref.: Viszocsekné P. É.)


Segítség, szakdolgozatot írok! - konzultáció a CorvinusbanFEL

Várunk minden kedden és csütörtökön a könyvtárban, hogy segítsünk, ha elakadtál a szakdolgozatírással. Ötleteket, tanácsokat kaphatsz dolgozatod témájával, szerkezetével, stílusával, hivatkozásjegyzékével kapcsolatban. Hozd el az elkészült bevezetőt, összegzést, nézzük át együtt! Időpont: kedd 15.00-16.00, csütörtök 10.00-11.00 (a szorgalmi időszakban) - Helyszín: I. / 111. konzultációs szoba. Jelentkezés...


Apátfalvi könyvtári ringatóFEL

Az apátfalvi édesanyák közösen énekeltek, s közben az ölükben ültek a babáik kedden a könyvtárban. Ennek a zenés, mondókás foglalkozásnak a lényege, hogy erősebb legyen a kapcsolat a szülő és gyermeke között.
Apróságok és édesanyjuk vették birtokba kedden az apátfalvi könyvtár olvasótermét. Ugyanis Szikszai Zsuzsanna pedagógus vezetésével úgynevezett ringatót szerveztek a számukra. - Az ötlet nem tőle ered, hanem egy szekszárdi zenetanártól, Goór Ilától, aki kitalálta, hogy már pici korban el kell kezdeni énekelni, mondókázni - avatott be a részletekbe a makói pedagógus.

Hírforrás: Promenád
2017. február 15.Analógiák

Hogyan működhet egy könyvtár fogyatékos emberek alkalmazásával?FEL

Nem Adom Fel Café és Bár - a hozzáállás módosító kávézó. - Nemrégiben nyílt meg a Józsefvárosban a Nem Adom Fel Café Budapesten, ahol majdnem minden ott dolgozó fogyatékkal élő ember. Leginkább Down-szindórmával, és autizmussal élő emberekkel foglalkoznak, de vannak itt látás,halláskárosult felszolgálók is, és mindenkit szívesen látnak itt, aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni.
Praktikus

Online tartalmak: leomlanak a határokFEL

Megállapodásra jutottak a főbb uniós intézmények a megvásárolt online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról. A várakozások szerint lehetővé válik, hogy az európai uniós polgárok az EU-n belül bárhol igénybe vehessék filmekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra vonatkozó előfizetéseiket.
"A digitális technológiák új lehetőségeket kínálnak arra, hogy otthonunktól távol is élvezhessük a kulturális tartalmakat, ezért nagy igény mutatkozik irántuk." - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos.
Szakértők szerint az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még kiemeltebb jelentőséget nyer a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörlésével. A megállapodást a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan is jóvá kell hagynia, amely várhatóan idén tavasszal történik meg. Ezt követően az új szabályok a jövő év elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak. Felmérések szerint tavaly az európaiak mintegy 64 százaléka használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszására vagy letöltésére. Ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket.
Kisszínes

Digitális tízparancsolatFEL

"Ne kívánd felebarátod kütyüjét!" - Fabiny Tamás evangélikus püspök digitális korra alkalmazott tízparancsolat-parafrázisát közöljük... (ld. a forráslinken)

Hírforrás: Kötőszó
2017. február 15.

A középosztályba tartoznak-e a magyar könyvtárosok? És a használók?FEL

Magyarországgal kapcsolatban azt írták [ILO link ], hogy a középosztály nem is nevezhető valójában középosztálynak. Ugyanis a középosztály szó jelentése azt is jelentené, hogy az e csoportba tartozó személynek biztosított a megfelelő lakhatása, a földrajzi mobilitás lehetősége (van autója), vannak megfelelő tartalékok (vagy biztosítás) az idősebb korra, amikor már gyengébb az egészsége és alacsonyabb a munkabírása, biztosítani tudja a rendszeres kikapcsolódást saját magának és a családjának, nem okoz gondot a gyerekei iskoláztatásának finanszírozása, illetve egy váratlan élethelyzeti sokk esetén biztosítani tudja magának erre az átmeneti időszakra a megélhetéséhez szükséges jövedelmet anélkül, hogy elveszítené a középosztálybeli státusát.


Öt évet gyalogolt, hogy eljusson egy könyvtárba, de nem engedték beFEL

Útlevél és igazolványok nélkül, mezítláb szelt át kontinenseket egy skizofrén férfi, hogy eljusson egy könyvtárba, ahova be sem engedték. Öt év után, a dzsungelből került elő.
Anton Pilipa, a most 39 éves skizofrén férfi 2012-ben, vancouveri otthonából tűnt el minden nyom nélkül. Családja már lemondott róla, majd karácsonykor Brazíliából értesítették őket, hogy Anton él. A férfi mindenféle hivatalos papír nélkül, jobbára gyalog szelte át a kontinenst. Több mint tízezer kilométert tett meg, csak hogy eljusson a Buenos Aires-i nemzeti könyvtárba. Legalább tíz országon kelt át pénz nélkül, kukákból szerzett ételt és ruhákat, kevéske holmiját elrabolták, így végül mezítláb, koszosan érte el az áhított célt. Ám onnan ápolatlan külseje és az igazolványok hiánya miatt kiutasították.


Bűvösvölgy: médiaértés-oktatás, NMHH-felügyelettelFEL

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke ünnepélyes megnyitó keretében szerdán átadta a debreceni Bűvösvölgyet, az ország második - első fővároson kívüli - médiaértés-oktató központját.
Az NMHH 2014 májusában a budapesti Hűvösvölgyi úton nyitotta meg első, a médiaműveltség és -tudatosság erősítését célzó oktatóközpontját, amely azóta is nagy sikerrel üzemel. A megnyitás óta több mint 200 település 17 ezernél is több diákja látogatta meg az intézményt - mintegy harmaduk halmozottan hátrányos helyzetűként vagy halmozottan hátrányos helyzetű településről érkezett -, és vett részt a gyakorlott médiaértés-oktatók vezette foglalkozásokon. A budapesti központ népszerűsége és leterheltsége alapján kijelenthető, hogy Debrecenben sem lesznek kihasználatlan órák.
Információforrások

Műanyagok kódjai a palackokon - rövidenFEL

A polietilén-tereftaláttól a polisztirénig, most megtudhatja, miből készült pontosan, amit a kezében tart.
Gondolkodott már azon, hogy az újrahasznosításra utaló három egymásba forduló nyíl között miért vannak számok 1-től 7-ig? Ha megnézi egy műanyag palack alját, rendszerint három egymásba forduló kis nyilat lát, ami az újrahasznosíthatóság jelképe. A szimbólum közepén azonban számok is vannak, méghozzá 1-től 7-ig.


Válogathatnak a műkedvelők - nagy múzeumok, onlineFEL

A New York-i Metropolitan Múzeum link gyűjteménye 375 ezer darabjáról készült fotót tett szabadon letölthetővé és felhasználhatóvá. Így például El Greco Szent János látomása című festményét is nagy felbontásban lehet letölteni az intézmény honlapjáról. A múzeum másfél milliós gyűjteményéből további 65 ezer műalkotást digitalizált, de azokat egyelőre nem tette hozzáférhetővé. Korábban a Washingtoni Nemzeti Képzőművészeti Galéria és az amszterdami Rijksmuseum link is több tízezer képet bocsátott e módon a műkedvelők

Hírforrás: Haszon hírek
2017. február 15.

Helyismeret és sajtótörténet BajárólFEL

Elsősorban a helytörténészek, levéltárak, tájékoztató könyvtárosok és kutatók, de valamennyi érdeklődő számára a napokban elektronikus könyvként kiadásra került és hozzáférhető Jász Anikó: A Bajai Honpolgár repertóriuma (1989-2014), amely az elmúlt 25 évben megjelentetett 4386 cikk kronológiai rendben, folyamatos sorszámozással és annotációval, magyarázatokkal kiegészített bibliográfiai leírásait tartalmazza. A történeti, módszertani, könyvészeti részeken túl hatféle mutató - szerzői, név, tárgy, illusztrációk, cikksorozatok, könyvismertetők mutatója -, segíti a folyóirat egészében lévő információk megtalálását. A repertórium hiánypótló úgy a lokálpatrióta, mint a helytörténeti, kultúr- és sajtótörténeti kutatás számára.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu