Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/6., febr. 8.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Anomáliák a használati adatok kozmetikázására
Bécsben is a fiataloknál nő inkább a könyvtárhasználat
* * * Oknyomozás + Információ a közösségi médiából - MIBE-klub, febr. 8. * * *
Maskarás könyvtárosok Kaposváron (fotókkal)
0 és 130 Euró / 10 dok. a könyvtárközi - egyenlő esélyeket szorgalmaznak
Kapcsolat a könyvtár teljesítménye és elismertsége között? (szavazás)
Megnézhető-e könyvtárad belseje a Google Maps-en? - hogyan lehetséges?
Könyvtári információ: relatíve visszaszorul, de még mindig jelentős (BOBCATSSS-impressziók)
Magyar szakember-felhozatal a BOBCATSSS-en
Valentin-napi olvasójegy - kísérlet beiratkozás-ösztönzésre
Alternatív tények, álhírek és igazolhatóság (IFLA) (olvasóink szavazatára)
Az állomány 70%-át szabad polcra kellene helyezni
Egyre kevesebb a hagyományos könyvtárhasználó - friss stratégia kell(ene)
A könyvtárhasználat az élettartamot is növelheti - ha akarjuk
Könyvtárbuszon - almás pite és túrós palacsinta a fizetség
Rendezvény a magyar és a román kultúra napjai között
BBC-tartalmak óvodától a kutatóintézetekig - ingyen (a RES projekt)
Mese köré: mondóka, ének, meseillusztráció-készítés, gyurmázás, jelmez és papírszínház (kamishibai)
Tüske László, orientalista: a valóság megismerésének igénye szükséges
Módszertan, szaktanács, mintaprojektek, akkreditált képzések 2 milliárdból
Összecsúszott a közalkalmazotti bértábla
Sikerlista Sepsiszentgyörgyön - adományozni szándékozók figyelmébe
Könyvtár is lesz a zuglói mecsetben

Analógiák

Hogy ne riasszuk el a célcsoportot a meglévő könyvtárimázzsal...

Kisszínes

Meghalt az infografikák guruja
YouTyúk - friss tojás, közvetlenül a gazdáktól

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtáros munkaerő-piac - Győrben

Információforrások

Hiteles üzleti és politikai források az USA-ban (Forbes-lista)
Kínai áruk tesztje - vásárlás előtti információ
Csokorba kötött TED-előadások


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Anomáliák a használati adatok kozmetikázásáraFEL

Szak- és közkönyvtár-vezetőkkel beszélgetve említettek néhány példát - mondjuk "hallomásból" - mely alkalmas arra, hogy a pályázati projektek eredményességét jobban kidomborítsák. Érdekesség azonban, hogy helyi szinten a fenntartót ritkán érdeklik ezek az adatok.
Kedvezőbb színben tűnhet fel a könyvtár...
- az előtérben elhelyezett alig 10 könyvből álló "kiállítás" mellett elhaladók elszámolhatók, mint a kiállítás megtekintői
- a fő- és fiókkönyvtárt (egyazon intézmény esetén is) külön olvasójeggyel lehet használni, így a két halmaznak nincs metszete: a közös használók kétszer számolhatók el
- van, amikor egy kiállítás 10 napig tart, és ezért 10 rendezvényként számolják el
- van, hogy a csecsemőket is beiratkoztatják, mint babaolvasót, holott jó pár évig legfeljebb a babakocsiban gőgicsél az anyuka mellett
- van ahol kivezényelt iskolásokat és óvodásokat iratkoztatnak
- nem egységes, hogy a hosszabbított kölcsönzési idejű könyvet egy vagy több kölcsönzésként számolják el,
- és persze van a radír és a ceruza az adatok "korrigálására".
Működhet-e olyan körülmények között a minőségbiztosítás - vagy éppen a szakmai szintű döntéshozatal - tényeken alapuló döntéshozatala, ahol a tények dokumentálása bizonyul hátrányosnak? (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 08.

Bécsben is a fiataloknál nő inkább a könyvtárhasználatFEL

2015-höz képest tavaly 8 százalékkal, 41 ezerrel többen iratkoztak be könyvtárba Bécsben. A fiatalok körében még ennél is magasabb, 18 százalékos volt a növekedés. A városszerte 40 kisebb-nagyobb könyvtárat tömörítő Büchereien Wien olvasói csaknem 1,5 millió könyv, CD, film, számítógépes játék, magazin és elektronikus kiadvány közül választhatnak, amit 2016-ban szorgalmasan ki is használtak. A kölcsönzések száma meghaladta az 5,9 milliót. A könyvek között a német író, Joachim Meyerhoff legújabb regénye, az "Ach diese Lücke, diese entsetzliche Lücke" vezette a listát, amelyet Donna Leon "Endlich Mein" (Falling in Love) című krimije és Jojo Moyes "Mielőtt megismertelek" című regénye követett. A gyerekkönyvek kölcsönzési listájának élén Jeff Kinney "Egy ropi naplója 5 - A rideg való" állt.
De jelentősen nőtt a 2010-ben elindított elektronikus könyvtár forgalma is. 2016-ban összesen 535.400 elektronikus kiadványt - e-könyvet, e-magazint, hangoskönyvet és zenét - kölcsönöztek ki ily módon az olvasók, ami 14 százalékkal több, mint az előző évben.
A digitális médiakínálat folyamatos bővítésével új ügyfeleket nyerünk a könyvtárnak - nyugtázza a stratégia sikerét Elke Bazalka, a Büchereien Wien vezetője.


* * * Oknyomozás + Információ a közösségi médiából - MIBE-klub, febr. 8. * * *FEL

MIBE-klub lesz ismét, ahol a vendég Brückner Gergely (Figyelő) lesz. Téma: "Igaz, hamis? - információszűré az oknyomozás során + Információnyerés a közösségi médiából" - 2017. febr. 8. 17.00, Bp. Stex-ház link . A kb. másfél órás kötetlen beszélgetésre a MIBE szeretettel vár minden, az egyesület munkája iránt érdeklődőt. Nem voltál még ilyen rendezvényünkön? Kattints ide link a legutóbbihoz. Jelentkezési lehetőség itt link , vagy az info@mibeinfo.hu emailen.

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2017. február 08.

Maskarás könyvtárosok Kaposváron (fotókkal)FEL

A polcok és gondolák világában mindig történik valami. A kaposvári könyvtár dolgozói most éppen farsangi jelmezeket öltöttek. Február 3-án, pénteken, és 4-én, szombaton, nyitvatartási időben a kaposvári farsang alkalmából a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár dolgozói is jelmezt öltenek, és még a megszokottnál is vidámabb hangulatban várják az olvasókat. (Kapos)
- A könyvtár dolgozói idén először csatlakoztak a városi farsangi programokhoz, és mindjárt egy nagyot gurítottak, minden dolgozó imidzset váltott erre a napra.
A ruhákat, kellékeket nagy műgonddal, saját kezűleg készítették el, akik pedig ihlethiányban szenvedtek, a Csiky jelmeztárából válogattak. (74nullanulla)
- A könyvtár dolgozóinak beszámolója szerint az olvasók tetszését is elnyerte az akció. Ezt sugallták a mosolyok mellett a szóbeli dicséretek is. Fotókat ld.: link .


0 és 130 Euró / 10 dok. a könyvtárközi - egyenlő esélyeket szorgalmaznakFEL

Az egyenlő lehetőségek biztosításában nagyobb érzékkel rendelkező Hollandiában Mark Deckers független könyvtári tanácsadó és kollégája felmérte a holland könyvtárak könyvtárközi tarifáját. Az adatokat térképre is vitte. Egyben javaslatot tesz egységes tarifarendszer kidolgozására, várva a törekvéshez csatlakozni vágyó könyvtárak jelentkezését. (ref.: MG)


Kapcsolat a könyvtár teljesítménye és elismertsége között? (szavazás)FEL

A közelmúltban adták át a Minősített könyvtár címeket link . Mivel kevéssé egyértelmű, milyen módon számítjuk a könyvtári teljesítmény-adatokat (s ezzel még nem is járunk a minőségnél), és a helyzetről sem folyik diskurzus, marad a szubjektív tapasztalat felmérése - legalábbis könyvtáros oldalról: Van-e kapcsolat a könyvtár jó teljesítménye és elismertsége között?. Múlt héten feltett kérdésünkre az alábbi, nem reprezentatív válaszok érkeztek:
10 (18%) - Egyáltalán nincs
20 (35%) - Inkább nincs
15 (26%) - Inkább van
11 (19%) - Természetesen.
E kérdéseket 2012-ben is feltettük, így láthatjuk az elmozdulást. Úgy tűnik, a könyvtárakat érő kitüntetések, elismerések, díjak kevéssé hitelesek a könyvtárosok számára, mint korábban. Az adatokat ld. diagramon: link (MG)


Megnézhető-e könyvtárad belseje a Google Maps-en? - hogyan lehetséges?FEL

Terjednek a 360 fokos képek és videók. A felhasználóknak tetszik az interaktivitás és a körbenézés lehetősége. A Google Utcakép (Street View) tette népszerűvé ezeket a fotókat, de eleinte csak sajátjait jelenítette meg. Ma a felhasználók is közzé tehetik ilyen anyagaikat a Facebookon és egyes Google-felületeken. A Google Térképen és az Utcaképen virtuális túra is létrehozható gömbpanoráma képek összekötésével. Ez remek lehetőség cégeknek, boltoknak, vendéglátóhelyeknek és intézményeknek, hogy bemutassák szolgáltatásaikat.
Innen a könyvtári túrát ötlete is.
1. független szolgáltató örökíti meg az épületet az utókornak
2. az is láthatja ezt az épületet belülről, akinek nincs lehetősége felkeresni
3. a legfontosabb: leendő olvasók is körbenézhetnek, így nem ismeretlenül lépnek majd az épületbe. A nyitva tartási időben készült fotókon láthatják pl.: vannak kellemes zugok, ahol fiatalok beszélgetnek egymással. Láthatják gyűjtemény gazdagságát, és az egyes témájú könyvek elhelyezkedését.
A Halis-könyvtár virtuális túrája 62 darab 170 Megapixeles gömbpanorámából áll. A felkerülés utáni első három napban összesen 2000, 2 hét alatt összesen pedig 4500 megtekintés volt.
Virtuális túrát készítette: kep360.hu link (Szörényi Szabolcs közlése alapján)

Régebbi hírforrás(ok): A Google Street View-ban a Debreceni Egyetem Könyvtára (videó) link 10 könyvtár a Google Street View-ban link

Könyvtári információ: relatíve visszaszorul, de még mindig jelentős (BOBCATSSS-impressziók)FEL

A 2017. évi BOBCATSSS-konferencia fő témaköre volt: az egyéni és társadalmi életminőség növelése az információs szolgáltatásokon keresztül. Három altémakör: információ, könyvtárak, interaktív média.
- Carol Tenopir (a Tennessee Egyetem és a Helsinki Egyetem oktatója) szólt a könyvtárak relatíve visszaszoruló, de még mindig igen jelentős információszolgáltatási szerepéről a mindennapi társadalmi információs igények és szükségletek szempontjából.
- Josie Billington (Liverpooli Egyetem Olvasáskutató Központ, igazgatóhelyettes) a "Get into Reading" című programot mutatta be. E program keretében az olvasóköröknek, a társas olvasásnak és a minőségi szépirodalom élményének a résztvevők (mentális) egészségére gyakorolt hatását kutatják, például pszichiátriai zavarokkal élők körében.
- Különösen érdekesek voltak a főként groningeni hallgatók által szervezett workshopok, melyek például az intelligens városok információs szolgáltatásainak szervezését, a nyílt kapcsolt adatok kormányzati szakpolitikákat érintő felhasználását, illetve a közösségi médiában terjedő álhírek elleni védekezés lehetőségeit látják körül. Holland hallgatók külön startup céget is alapítottak, amelynek révén a Twitter szolgáltatásban terjedő álhírek kiszűrésére fejlesztenek algoritmusokat. (Németh Márton)

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros 2017/2.
2017. február 08.

Magyar szakember-felhozatal a BOBCATSSS-enFEL

Máshonnan közelítve: mely magyar fiatal szakember képes külföldön, idegen nyelven szakmai tartalmat prezentálni? (MG)
- Arany Zsuzsanna, a PTE elsőéves mesterszakos informatikus könyvtáros hallgatója Tiltva? Tűrve? Támogatva? Az infokommunikációs eszközök megjelenése a közoktatásban címmel a tanárok és diákok IKT eszközökhöz való hozzáállását és igényeit taglalta.
- Nagy Andor, a PTE másodéves mesterszakos informatikus könyvtáros hallgatója az általa fejlesztett szoftver segítségével ismertette meg a közönséget az automatizált tartalomelemzés folyamatával, fontosságával.
- Kállai Anita az ELTE másodéves mesterszakos hallgatója előadásának témájául a magyar Minősített Könyvtár projektet választotta, melyet a vállalati társadalmi felelősségvállalással hasonlított össze.
- Németh Márton, a Debreceni Egyetem Informatikai Doktori Iskolájának hallgatója, a Qulto platformhoz kapcsolódó Monguz Kft. munkatársa a szemantikus webes könyvtári szolgáltatások használatának felhasználói, kognitív dimenziójára helyezte a hangsúlyt. A felhasználók számára hozzáadott értéket jelentő szemantikus webes fejlesztések megvalósítása céljaik között szerepel.
Poszter szekció:
- Béres Judit a PTE oktatója biblioterapeuta hallgatójával, Tóth Viktóriával közös posztere egy biblioterápiás adatbázis fejlesztését mutatta be.
- Farkas Csenge az ELTE BTK KITI másodéves mesterszakos hallgatója Baranya megye könyvtárbuszainak létjogosultságát és sikerességét állította a középpontba.
- Bálint Dániel, aki szintén az ELTE másodéves mesterszakos hallgatója, poszterével a hazai közkönyvtárakban szerzett munkatapasztalatairól adott számot. (Németh Márton)

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros 2017/2.
2017. február 08.

Valentin-napi olvasójegy - kísérlet beiratkozás-ösztönzésreFEL

Alkalomhoz illő olvasójegyet készített a Halis-könyvtár. Felhívásuk: "Ajándékozza Valentin-napra a Halis István Városi Könyvtár erre az alkalomra készülő olvasójegyét! A beiratkozás 16 éves korig és 70 év felett ingyenes, diáknak 350., felnőtteknek 700 Ft. Az ajánlat 2017. február 14-ig érvényes. Ha mindketten olvasóink, akkor is érdemes ilyet csináltatni;az új olvasójegy ára 100 Ft.
Ha szeretné, hogy egyforma és különleges olvasójegyük legyen, akkor akár mindkettőjüknek készíttethet." link Az olvasójegyen egy piros stilizált szív van felülnyomva.

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok Valentin-ra: link

Alternatív tények, álhírek és igazolhatóság (IFLA) (olvasóink szavazatára)FEL

Politikai környezetünk kedvez az alternatív tények és álhírek megerősödésének. Az információszolgáltatás és véleménynyilvánítás közötti kapcsolat meghatározhatatlan területen mozog. Nem könnyen azonosítható az igazság hazugság határa.
Bár a hazug politikus, vagy szenzációhajhász újságíró nem újdonság, ám a fals hírek olyan sebességgel terjednek a világhálón, hogy már a korrekció, a bocsánatkérés is kevésnek bizonyul. Az amerikai elnökválasztás megmutatta, hogy mennyire komolyan kell venni az álhírek felbukkanását.
- Több országban is próbálkoznak a hamis hírek betiltásával. Ennek eredményességét még nem ismerjük. E kétélű fegyver a szólásszabadságot is korlátozhatja.
- Sokan vádolták a Facebookot is, mivel álhírek sokasága jelent meg a falhasználók oldalain.
- A szűrőbuborék miatt minden felhasználó az érdeklődési körének megfelelően kapja a híreket, és nem szerez tudomást az "ellentábor" véleményéről.
A választást követően a Facebook és a Google is ígéretet tett arra, hogy a már ismert, hamis híreket szállító weboldalakon betiltják a reklámokat, valamint egy hamis híreket beazonosító szoftver fejlesztése is előtérbe került.
- Mit tehetnek a könyvtárak? - A könyvtárosok már régóta feladatuknak tekintik, hogy a legpontosabb információval szolgálják közönségüket. Wikipédia is folyamatos korrigáláson megy keresztül szerkesztése során. (ref.: Nagy Marianna)
Az IFLA 8 pontos javaslatáról itt írtunk: link


Az állomány 70%-át szabad polcra kellene helyezniFEL

Megújul a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár. Erről és az intézmény életéről Vántsa Judit igazgatót kérdezték.
- Legnagyobb eredménynek az épület külső felújítását nevezném, amit végre sikerült megvalósítani, az önkormányzat segítsége révén új tetőzetet kapott, megújult a homlokzat, azt megelőzően a pince készült el. A tatarozásra már igen nagy szükség volt, és a folyamat itt nem áll meg, idén is óriási feladat elé nézünk: a belső felújítás a következő lépés. Termenként tervezzük megvalósítani, hatalmas munkálatról van szó, hiszen a villanyhálózat cseréje is időszerűvé vált, amihez a falakat fel kell törni, majd visszaállítani, festeni stb. Mindezt igyekszünk majd úgy megvalósítani, hogy az olvasóknak minél kevesebb kellemetlenséget okozzon, ugyanakkor kérem a türelmüket, megértésüket is.
- Belső átalakítások is várhatóak?
- Igen, a két nagy raktár közül az egyiket már lebontottuk (a másik is sorra kerül majd), és a helyén különálló termet alakítunk ki a kicsiknek, ahol nagyon sok meséskönyvet, ifjúsági könyvet találnak majd a gyerekek a polcokon, olvasásra ösztönző teret képzelünk el, ahol böngészhetik is a köteteket kölcsönzés előtt. A második raktár felületével a kölcsönzői részleg bővül majd, hiszen a teljes állomány 70%-át szabad polcra kellene helyezni, de jelenleg 30%-nál többre nincs hely. Természetesen azokat a köteteket, amelyeket nem találnak a polcokon, ugyanúgy ki lehet kérni, a teljes állomány jegyzéke interneten is hozzáférhető. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Egyre kevesebb a hagyományos könyvtárhasználó - friss stratégia kell(ene)FEL

Aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet korábban az ILO link is. Kutatásukban arra világítottak rá, hogy egyre több közepes jövedelmű család kerül a mediánjövedelmi szintek alá, a fiataloknak pedig egyre nehezebb a középosztálybeli státusukat megtartani.
Magyarországgal kapcsolatban azt írták, hogy a középosztály nem is nevezhető valójában középosztálynak. Ugyanis a középosztály szó jelentése azt is jelentené, hogy az e csoportba tartozó személynek biztosított a megfelelő lakhatása, a földrajzi mobilitás lehetősége (van autója), vannak megfelelő tartalékok (vagy biztosítás) az idősebb korra, amikor már gyengébb az egészsége és alacsonyabb a munkabírása, biztosítani tudja a rendszeres kikapcsolódást saját magának és a családjának, nem okoz gondot a gyerekei iskoláztatásának finanszírozása, illetve egy váratlan élethelyzeti sokk esetén biztosítani tudja magának erre az átmeneti időszakra a megélhetéséhez szükséges jövedelmet anélkül, hogy elveszítené a középosztálybeli státusát.


A könyvtárhasználat az élettartamot is növelheti - ha akarjukFEL

A társadalom elesettebb rétegei számára nyújtja a legnagyobb nyereséget a könyvtár - amennyiben képes - illetve egyáltalán: akarja - becsalogatni tagjait. A könyvtár az egyetlen hely, ahova a legrászorultabbak is térítésmentesen betérhetnek, amennyiben nem szembesülnek pl. indirekt elutasítással. E befogadó attitűd sokszor nem kis ráfordítás a könyvtárostól, de elsajátítható. (MG)
- A magány és a társadalmi elszigeteltség hatással lehet a génekre és évekkel megrövidítheti az életet. Korábban soha nem gondoltam volna, hogy a magány milyen komoly hatással lehet a mentális és a fizikai egészségre - idézi az InfoRádió Dr. Steve Cole-t, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem genetikus kutatóját.
A magány egy sor egészségi probléma kialakulásával összefüggésbe hozható. Amellett, hogy hangulati zavarokat, depressziót okozhat, kapcsolatot találtak a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az immunrendszer és az idegrendszeri rendellenességek felé is.
Egy 2015-ös tanulmány szerint pedig a szociális elszigeteltség érzése 26 százalékkal megnövelte a szükségtelenül korai halál kockázatát.
Dr. Cole és kutatótársai már tíz éve felfedezték, hogy a magányos időszakokat is megélő emberek sejtjei a többiekétől eltérően néznek ki. Leginkább a fehérvérsejtek károsodtak.


Könyvtárbuszon - almás pite és túrós palacsinta a fizetségFEL

Négy keréken viszik a kultúrát a Baranya megyei falvak életébe a könyvtárbuszok. Nem csak irodalmat kínálnak, hanem az olvasók kérésére önéletrajzot, álláskereső levelet írnak, gyógyszert váltanak ki. Van, aki csak beszélgetne. Legtöbbször almás pite és túrós palacsinta a fizetség.
- Kilencen voltak a buszon. Ez már magas látogatottságnak számít.
Olvasom a kölcsönzők életkorát a jelenléti íven: 18, 5, 12, 9, 24, 69, 64, 68, 62. A Baranya megyében szolgáló két könyvtárbuszt a fiatalok és az idősek látogatják. Úgy látszik, a középkorúaknak nincs idejük olvasni.
A girbegurba utakon kanyarogva megtudom, hogy kétezer-ötszáz könyv, DVD, hangoskönyv található a fedélzeten. A magyar klasszikusokat, Jókait, Krúdyt, Kosztolányit kevesen olvassák, a hangoskönyvet pedig még fel sem fedezték a falusi emberek. Igaz, amikor halloweenkor tököt faragtak egy faluban, hangoskönyvet kölcsönöztek, hogy faragás közben azt hallgassák. Előfordult már, hogy a tizenévesek horrort szerettek volna kivenni, vagy a felnőttoldalakat keresték az ingyeninterneten.
Meg is nézzük az egyik gép keresőjében az előzményeket: ?autós játék, főzés, zombi, horrorbohóc, malacvágás, Petőfi Sándor utca, nuna, punci és ingyenes pornó?.


Rendezvény a magyar és a román kultúra napjai közöttFEL

A Bod Péter Megyei Könyvtár a román kultúra napja (január 15-e) és a magyar kultúra napja (január 22-e) között találó módon olyan költőket hívott 2017. január 20-án közönségtalálkozóra, akik maguk is partok között lavíroznak: a fiatal brassóiak, Andrei Dósa és Róbert G. Elekes identitását egyszerre határozza meg az, amit a brassói Áprily Lajos Líceum végzettjeiként magukénak tudhatnak, illetve az, amit a brassói román írók közösségében, önképzőkörében elsajátítottak, olyannyira, hogy románul alkotnak, köteteiket elismeréssel fogadta a kritika is.
A Tein színpadán Szonda Szabolcs könyvtárigazgató és Adrian Lăcătuş irodalomkritikus faggatta a fiatal szerzőket, akik főleg románul, de magyarul is feleltek a kérdésekre, illetve felkonferálták, felolvasták verseiket. (via ReMeK-e-Hírlevél)


BBC-tartalmak óvodától a kutatóintézetekig - ingyen (a RES projekt)FEL

A RES projekt fő célja: javítsák a brit nyilvános könyvtárakhoz, levéltárakhoz és a BBC közszolgálati médiaarchívumához való hozzáférést az oktatás és a kutatás számára az óvodától az egyetemig és a kutatóintézetekig. Az audiovizuális és a vonatkozó szöveges kulturális tartalmak szolgáltatásán van a hangsúly. A szándékok szerint előbb utóbb minden iskolai és egyetemi tantárgyban, s a kutatási projektek széles körében is megjelenik az a hozzáadott érték melyet a nyílt kapcsolt adatok szolgáltatása kínál.
A BBC segítségével kidolgoztak egy nyílt alapú tartalomszolgáltatási keretrendszert (Acropolis) melyre alapozva vonnak be külső fejlesztőket az oktatási és kutatási alkalmazások felépítésére. Fő projektműködtetők: a BBC, a JISC (amely összefogja a brit oktatási, kutatási digitális fejlesztéseket), ill. a Learning on Screen oktatási és kulturális adatbázis és on-demand alkalmazásfejlesztő non-profit szervezet. Kiemelt partnerek: British Library, a British Museum, a National Archive, illetve számítanak az összes közgyűjteményre, mint lehetséges partnerre. Napirenden van az Europeana tartalmainak integrálása is a keretrendszerbe. A RES keretrendszeréhez történő csatlakozás és tartalomszolgáltatás ingyenes, a keretrendszer fejlesztési költségeinek fedezésére sem kérnek pénzt a közgyűjteményi és fejlesztő partnerektől. (Németh Márton)

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros 2017/1.
2017. február 08.

Mese köré: mondóka, ének, meseillusztráció-készítés, gyurmázás, jelmez és papírszínház (kamishibai)FEL

Új élményalapú, olvasásra ösztönző program indult a könyvtárban, E'mese vár elnevezéssel, amely az eddigi Meseklubhoz hasonló tevékenységeket tartalmaz, de keretet ad a három részre, "próbára" bontott foglalkozásoknak. Mondóka, mesemondás, ének, meseillusztráció-készítés, gyurmázás, jelmez és papírszínház (kamishibai) készítése is része, utóbbi során a gyermekek maguk adnak elő kisebb jeleneteket, részleteket.
A kicsik számára szervezett könyvtári foglalkozások nem titkolt célja, hogy idejében megismertessék őket a könyvek világával, hozzászoktassák az intézményhez, hogy rendszeres olvasókká válhassanak. Mindezt azonban játékos, szórakoztató formában, ami leköti őket, és új ismereteket, készségeket is szereznek közben.
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban zajló, kicsiknek szóló tevékenységekről és az új programról annak helyi kezdeményezőjét, Dénes Mária Magdolnát kérdezték, az interjú itt olvasható: link (via ReMeK-e-Hírlevél)


Tüske László, orientalista: a valóság megismerésének igénye szükségesFEL

Orientalisták az OSZK-ban címmel programsorozat indul a nemzeti könyvtárban, amelynek keretében.
Tüske László: Azért fontos a rendezvény, mert ha orientalistákról beszélünk, akkor tudósokról van szó. A tudósok a kritikai tudomány alapján állnak, a kutatásuk tárgyát tudományos kritikával szemlélik. Nem értékelik azt, nem minősítik, nem erkölcsi alapon állva kinyilatkoztatnak, és főleg nem azért írnak le bármit, mert ellenérzéssel viseltetnének az iszlám vallással szemben.
- Az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetében végzett munkám legfontosabb hozadéka az a rádöbbenés volt, hogy nyugati oldalon ugyanazok a beállítódások működnek, csak ellenkező előjellel. A tudós világban nagyon gyakran erős előítéletek fogalmazódnak meg az iszlám kutatásával foglalkozó módszertanok kimunkálásában. Hibásan, példaként vázolnak fel és túloznak el egy-egy részletkérdést, és nem a struktúra egészének működésében helyezik azt el. A valóságra kellene odafigyelni. A nyugati szemüvegen át látott muzulmán világ, és a muzulmán szemüvegen át látott nyugati világ szinte teljesen nélkülözi a valóság megismerésének az igényét.


Módszertan, szaktanács, mintaprojektek, akkreditált képzések 2 milliárdbólFEL

Kétmilliárd forintos múzeumi és könyvtári fejlesztési program indult. - Országos múzeumi és könyvtári fejlesztési program indult 2 milliárd forint értékben - jelentette be csütörtökön az EMMI kultúráért felelős államtitkára.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója a szakterületen történő fejlesztések között megemlítette egyebek mellett a módszertani fejlesztést, szaktanácsadói hálózat kialakítását és működtetését, a mintaprojektek megvalósítását, új akkreditált képzések tervezését és megvalósítását.


Összecsúszott a közalkalmazotti bértáblaFEL

Visszamenőleg megkapják ugyan a bérpótlékot a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak, de ez nem épül be a fizetésekbe. Ráadásul most egy kezdő diplomás könyvtáros annyit keres, mint egy középfokú végzettségű kollégája ötven év után.
Az alapbéren felül 15 százalékos bérpótlékot kap januártól a kulturális területen dolgozó több mint 20 ezer közalkalmazott - jelentette be tavaly Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Sok bizonytalanság vette körül az intézkedést. Eredetileg ugyanis úgy volt, hogy a nem szakmai dolgozók - rendészek, műszakiak, takarítók - nem részesülnek ilyen juttatásban, vagyis a munkatársak harmada kimarad. A kormányrendelet végül január végén jelent meg. Akkor meg attól kellett tartani, hogy nem lesz idő a bérszámfejtésre, és csak márciusban fizetik ki az első magasabb keresetet.
... Nagyobb baj, hogy annyira összecsúszott már a közalkalmazotti bértábla, hogy egy diplomás kezdő könyvtáros annyit keres, mint egy középfokú végzettséggel rendelkező kollégája 50 év után: garantált bérminimumot, vagyis bruttó 161 ezer forintot. A diplomásnak 25 évet kell dolgoznia ahhoz, hogy az első nagyobb béremelést megkapja. A megoldás az lenne, ha a normál keresetekhez igazítanák a bértáblát.


Sikerlista Sepsiszentgyörgyön - adományozni szándékozók figyelmébeFEL

Közzétette a 2016-ban leggyakrabban kölcsönzött száz szerző listáját a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. A legnépszerűbbek egyértelműen a gyerekkönyvek: Geronimo Stiltont, a Rágcsáló Hírek főszerkesztőjét 621-en kölcsönözték ki egy év alatt, utána Bartos Erika (Bogyó és Babóca), Jeff Kinney (Egy ropi naplója) és Marék Veronika (Boribon) következik a listán.
A gyerekkönyvek a 2015-ös listavezetőt, Agatha Christie-t a hatodik helyre szorították vissza. Az első tíz legnépszerűbb szerző között van még Nora Roberts, Lainer Laura (A Szent Johanna gimi), Rachel Renée Russel, Berg Judit és Holly Webb. 2015-ben az első tíz legtöbbet kölcsönzött szerző Jókai Mór, Mihail Sadoveanu, Szabó Magda, Mikszáth Kálmán, Antoine de Saint-Exupéry, Wass Albert, Móricz Zsigmond, Ion Luca Caragiale és J. K. Rowling volt.
A legnépszerűbb magyar szerző 2016-ban a gyermekkönyv-szerzőkön kívül a romantikus regényeket író Fábián Janka (11. hely), a legnépszerűbb román szerző pedig Ion Luca Caragiale (25. hely). Román szerzők közül egyébként csak kötelező olvasmányok szerzőit találtuk a listán.
A magyar szerzők között is túlsúlyban vannak a kötelező olvasmányok szerzői, de szerepel néhány kortárs szerző is, például Esterházy Péter a 35. helyen - ő például nem került fel a 2015-ös listára -, Bán János sci-fi író (60. hely), Popper Péter (73. hely), Dragomán György (73. hely) vagy Csernus Imre (95. hely). A leggyakrabban kölcsönzött szerzők listája itt link olvasható. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Könyvtár is lesz a zuglói mecsetbenFEL

Kovács Zoltán Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség (MIK) imámja még január végén jelentette be a híveknek, hogy a szervezetet mecsetet épít Zuglóban, a Paskál utcában - tudta meg az ATV.
Az Origo megkérdezte Bolek Zoltánt, a MIK vezetőjét, hogy mi igaz ebből, mire Bolek nevetve azt felelte: dehogy építünk mecsetet.
Majd kifejtette, arról van szó, hogy vettek egy házat Zuglóban, amelyet most átalakítanak kulturális központtá. Felőlem hívhatjuk mecsetnek is - egyezett bele végül Bolek Zoltán. A három szintes, 1800 négyzetméter összterületű épülethez tartozik egy 900 négyzetméteres kert is. A házban az irodák mellett nyilvános könyvtár és imaterem is helyet kap majd, külön férfi és női rituális mosakodóhelyiségekkel és gyermekmegőrzővel.
Analógiák

Hogy ne riasszuk el a célcsoportot a meglévő könyvtárimázzsal...FEL

Biztos, hogy a társadalom legalább 85%-át kitevő nemhasználókat a könyvtár emlegetésével lehet megfogni? Talán éppen az ellenkező stratégia lehet a nyerő: számokra hasznos projekteket kínálni, melyről később kiderül: a könyvtár nyújtja. A gyenge könyvtár-imázs ugyanis a nemhasználókat inkább eltántoríthatja, s meg sem ismerik az esetleg mégis kívánatos szolgáltatást. A másik esetben viszont meglepetésszerűen felértékelődik - egyben modernizálódhat is a könyvtár imázsa. Nézzünk egy drogmegelőzési analógiát. (MG)
- Olyan kamaszokat vettek be a projektbe, akik nem kerestek kezelést, de tanáraik szerint drogproblémáik voltak. A kutatók nem kezelést ígértek a kamaszoknak, hanem azt mondták nekik: "Megtanítunk titeket bármire, amit tanulni akartok: zene, tánc, hiphop, képzőművészetek, harcművészet." Úgy gondolták, hogy ezen módszerek révén a gyerekek majd megtalálják azt a módot, ahogyan drogok nélkül képesek elérni a kívánt agyi változást: vagyis akik szoronganak és nyugalmat keresnek, azok találnak valami megnyugtató elfoglaltságot, akik kalandot, kihívást keresnek, azok meg azt találják meg. Emellett a résztvevők problémamegoldó és kommunikációs tréningen is részt vettek, megtanultak bánni saját gondolataikkal, érzéseikkel, és társas készségeik is javultak.
Kisszínes

Meghalt az infografikák gurujaFEL

2017. febr. 7-én meghalt Hans Rosling, aki meghökkentő módon és ügyességgel mutatta be azokat az adatokat, amelyeket a statisztikából mindenki ismert. De ő tudta, hogy hogyan lehet azokból elgondolkodtató, netán cselekvést kiváltó ingert komponálni. Emlékezetes előadásai a TED-en: link

Hírforrás: Gapminder ; TED
2017. február 08.

YouTyúk - friss tojás, közvetlenül a gazdáktólFEL

Közösségi digitalizálás, közösségi kertek, közösségi finanszírozás után megjelent a közösségi tyúktartás és tojás is.
Kiemelt Katalist-hír

Könyvtáros munkaerő-piac - GyőrbenFEL

Győrben akkora a munkaerőhiány, hogy még művelődésszervező munkakörre sem könnyű képzett és némi tapasztalattal rendelkező kollégát találni. Szenvedünk, ha takarítót, gépkocsivezetőt, vagy hasonló kisegítő munkaerőt keresünk, remélem a bérminimum emelése valamit segít ezen.
Amikor diplomás könyvtárost keresünk, győri jelentkező alig van, inkább nincs, messziről járnának be, vagy az ország keleti feléből jönnének ide, de amikor megtudják a győri albérletek árát, akkor rájönnek, hogy a keresetük javarészt arra menne el...

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári álláspályázatok tanulsága, városi könyvtárban linkInformációforrások

Hiteles üzleti és politikai források az USA-ban (Forbes-lista)FEL

Az amerikai elnökválasztás nem várt reakciókat indított el az olvasási szokások változásában, főleg az USA-ban. Megnőtt az eladása a disztópikus műveknek, mint például Orwell 1984 vagy Huxley Szép új világ c. regényei, de azóta a New York Times előfizetések száma is megugrott. A Facebookon elburjánzó "félrevezető hírek" pedig rávilágítottak, hogy fejleszteni kell az internetes olvasási és tanulási képességeket, vagyis a kritikus olvasást. Ezen kívül az újságíróknak is jobban kell figyelni a hírforrások hitelességére, és a tények publikálására.

Az amerikai Forbes a helyi újságok előfizetése mellett a következő médiumokat javasolja, ahol hiteles információk szoktak megjelenni.
1. The New York Times - Az üzleti, politikai és kulturális hírek kiemelkedő forrása. Az egyik legnagyobb befolyással rendelkező lap Amerikában.
2. The Wall Street Journal - Napi szintű üzleti hírek és hosszabb riportok, a washingtoni republikánusoknál "kötelező olvasmány".
3. The Washington Post - A három legfontosabb lap közül a legelőrehaladóbb szemléletű. Egy ideje az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos irányítása alatt működik.
4. BBC - Rádió- és tévéműsorai is kiválóak szórakoztatás, dokumentumfilmek és hírek szempontjából.
5. The Economist - Heti megjelenésű brit magazin, a tényeket középpontba helyező közgazdászokkal és újságírókkal.
6. The New Yorker - Olyan hosszabb és ellenőrzött riportok politikáról, üzletről és kultúráról, amely máshol nehezen lenne megtalálható.
7. Hírügynökségek: The Associated Press, Reuters, Bloomberg News - Nem magánszemélyek fizetnek rá elő, de megbízható cikkek, amelyek ezekből dolgoznak, főleg politikai és közgazdasági témákban.
8. Foreign Affairs - A Council on Foreign Relations (CFR) szervezet kéthavonta megjelenő magazinja nemzetközi kapcsolatokról.
9. The Atlantic - Havonta megjelenő magazin Wadhingtonban, hosszabb és elemző cikkekkel.
10. Politico - Politikai helyzet Amerikában, kitekintéssel Európára. Elérhető interneten és mobil eszközökön is.
További fontos források: National Public Radio, Time, The Los Angeles Times, USA Today, CNN, NBC, CBS, ABC
Üzleti források: Forbes, Bloomberg BusinessWeek, Fortune, The Financial Times
Jobboldali nézőpont: National Review, The Weekly Standard
Baloldali nézőpont: The New Republic, The Nation (ref.: Habók Lilla)


Kínai áruk tesztje - vásárlás előtti információFEL

A Rendelj kínait blog szerzői megveszik és tesztelik a nem gagyi kategóriájú drágább kínai gyártású kütyüket.

Hírforrás: Rendelj kínait
2017. február 08.

Csokorba kötött TED-előadásokFEL

A TED kiváló minőségű (tartalom és módszertan) tudományos-ismeretterjesztő, közösségépítő előadásairól nevezetes. A weben elérhető archív anyagait ügyesen csomagolja, Twitter-csatornáján pl. tematikus csokrokba kötve is kínálja őket. A gyakran magyar felirattal is választható előadások példaképpen:
- az amerikai rasszizmusról link
- hogyan legyünk úrrá félelmeinken? link
- hogyan kezeljük a szűrőbuborékot (mesterségesen leszűkített információáramlást)? link
- hogyan szüntethető meg az erőszak tabusítása? link
Talán kevéssé ismert, hogy a TED rövid szakcikkeket is kínál angolul, előadásokhoz kapcsolódva. Pl.: Mi a közös a kiváló vezetés és a zene között? link ; Hogyan beszéljük a mentális egészségről? link ; A menekültek segítésének 8 praktikus lehetősége link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 08.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu