Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/5., febr. 1.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Frissített könyvtári küldetés: a szolgáltatásminőség a látogatószám mellett
* * * Oknyomozás + Információ a közösségi médiából - MIBE-klub, febr. 8. * * *
Kölcsönözzön-e egy közkönyvtár eszközöket, gépeket (szavazás)
Könyvtári szakemberek, mint egymás mentorai
Obama mondásai az olvasásról (olvasóink szavazatára)
Elfordulnak a fiatalok a plázától. Ideje beszerezni egy könyvtári kávézót!
Megújul a 3K :-) - az eke szarvára tette a kezét?
Egyetlen tájékoztatási pont a könyvtárban - továbbra is vonzó lehetőség
IFLA az álhírek kezeléséről - ki adja ki magyarul?
Több ötletet kölcsönözhetnének a kórházak a hotelektől
Kézről kézre adogatták a könyveket - könyvtárköltöztetés - videó
Önálló intézmény lesz a könyvtár Gyöngyösön
Könyves emberek közös ügyei - Against The Grain
Hatvani Dániel Könyvtárat avattak Tiszaderzsen
Könyvtárvezetőt választottak Szentesen - bért turbóztak
Szemozgást vizsgálva tesztelték a moibilképernyőn keresést

Praktikus

Hogyan válasszak magamnak táblagépet?
Van élet a Photoshopon túl - 50 USD

Kisszínes

Ki akar bújni az Amazon az antitröszt-bírság alól
12 jóga-pozíció könyvszerető embereknek
Egyre több a szegény diplomás - könyvtárosok és használóik
Színtévesztés ellen - Már kapható a magyar csodaszemüveg

Információforrások

Dezinformációt feltáró hírszolgálat: Disinformation Review
A kormányközeli médiabirodalom tagjai
Kevesebb, de drágább szolgáltatás - itt Magyar Posta új díjszabása


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Frissített könyvtári küldetés: a szolgáltatásminőség a látogatószám mellettFEL

Nem az a lényeg, hogy a könyvtári rendszert mennyien látogatják a Hennepin Megyei Könyvtár Brooklyn Parkban található, frissen felújított (23,5 millió dolláros) fiókkönyvtára szerint. Könyvtári rendszere már másodjára nem kapott értékelést a Library Journaltól, pedig korábban 5 csillaggal illették. "A számok nem mesélik el a teljes történetet" - mondta Ali Turner, az intézmény egyik könyvtárosa, "nem a mutatja a szolgáltatásminősége, csak az adatokkal mérhető dolgokat ítéli meg" - tette hozzá Keith Curry Lance, denveri tanácsadó. Egy workshopot sem az alapján lehet megítélni, hogy hány száz ember vett részt rajta.
A Brooklyn Park Könyvtár bizonyítja a könyvtár küldetésének változását: az épületben külön részében fényekkel kísérletezhetnek a gyerekeknek, míg a tinédzserek készíthetnek felvételeket. Az idősebbek a konferenciaterem hatalmas kivetítőjét használhatják a Skype-beszélgetésekhez. A korábbiakhoz képest sokkal nagyobb a tér a közösségi beszélgetésekhez. Sok konnektort helyeztek el a mobiltelefonok töltéséhez. A könyvtárból fontos közösségi tér lett, s ezzel együtt a kölcsönzés is nőtt - 10 ezer dokumentummal többet kölcsönöztek a felhasználók 2016 júliusában, mint 2015 azonos hónapjában. A minőséget és a boldog látogatókat nehezebb kérdőívekkel mérni, de a Hennepin könyvtár szerint nincsenek válságban a könyvtárak, csak a szerepük változik. (ref.: Habók Lilla)


* * * Oknyomozás + Információ a közösségi médiából - MIBE-klub, febr. 8. * * *FEL

MIBE-klub lesz ismét, ahol a vendég Brückner Gergely (Figyelő) lesz. Téma: "Igaz, hamis? - információszűré az oknyomozás során + Információnyerés a közösségi médiából" - 2017. febr. 8. 17.00, Bp. Stex-ház link . A kb. másfél órás kötetlen beszélgetésre a MIBE szeretettel vár minden, az egyesület munkája iránt érdeklődőt. Nem voltál még ilyen rendezvényünkön? Kattints ide link a legutóbbihoz. Jelentkezési lehetőség itt link , vagy az info@mibeinfo.hu emailen.

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2017. február 01.

Kölcsönözzön-e egy közkönyvtár eszközöket, gépeket (szavazás)FEL

Kölcsönözzön-e egy közkönyvtár eszközöket, pl. fúró- vagy fényképező gépet? - tettük fel a kérdést a múlt héten, melyre azután a Katalisten is kb. 10 levél született. Volt, ki meglévő gyakorlatukat mutatta be, volt, ki a fenntartó illetve a jog akaratából indult ki, s volt, aki a felvetést is meglepőnek tartotta. A portálunk nem reprezentatív szavazatai inkább az utóbbi véleményt tükrözik:
11 (14%) - igényekre figyelve, lépésenként bevezetve
7 (8%) - elég a mostani állomány
8 (10%) - természetesen
53 (67%) - marhaság
- Érdekes, hogy a hivatalosok által az utóbbi évtizedek "zárkózzunk fel a nyugathoz" szlogenje szlogen maradt - vagy éppen visszájára fordult, legalábbis e témában. Tőlünk nyugatabbra a gépek, berendezések kölcsönzése nem általános, de a nagyobb használat, forgalom és szinergikus hatások mentén nem ritkán fordulnak e lehetőséghez. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy könyvtári költségvetésből, könyvtárosokkal zajlik a folyamat. A lényeg az - az elsőre talán meglepő cél -, hogy a használó minél jobban érezze magát - ld., az alábbi videókat. Kulcs tehát: ha a használónak úgy jobb, akkor... (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. február 01.
Régebbi hírforrás(ok): A kölcsönözhető dolgok könyvtára - kanadai siker (videó) link Mit kölcsönözhetünk a könyvtárakból? link Drónok a katalógusban: a műszakis hallgatóknak is érdemes könyvtárba járniuk link

Könyvtári szakemberek, mint egymás mentoraiFEL

Az International Librarians Network program struktúrája az ún. peer mentoring modell szerint épül fel, amelyben két, azonos vagy hasonló érdeklődésű személy partnerként megosztja egymással az információkat és szakmai támogatást nyújt egymásnak.
A programban való részvételre évente kétszer, 4 hónapos ciklusokban van lehetőség, amelyek elején a résztvevők mindegyike egy-egy párt kap egy másik országból. Online beszélgetésüket a négy hónap során az "ILN központ" különböző témafelvetésekkel, a témához kapcsolódó bevezető cikkel, szempontrendszerrel generálja, segíti. (A tagok általában személyesen nem találkoznak, legalábbis a program keretein belül nem.)
Az ILN mindenki számára nyitott, aki könyvtár és információ menedzsment területen dolgozik vagy tanul, jelentkezhetnek rá tehát akár múzeumok, levéltárak, galériák munkatársai is.


Obama mondásai az olvasásról (olvasóink szavazatára)FEL

Barack Obama, a 44. amerikai elnök híres a könyvek iránti szeretetéről is. Politikai pályafutása (ügyvéd, szenátor, elnök) során 3 könyvet jelentetett meg, valamint tudományos cikkeket is írt. Többször hangoztatta az olvasás fontosságát, a könyvtárak szükségességét. Tájékozottsága, politikai nézetei is tükrözik olvasási szokásait.
- "A könyvtárak emlékeztetnek bennünket arra, hogy nem annak van igaza, aki a leghangosabb, hanem annak, aki pontos, megfelelő információval szolgál."
- "Az olvasás további képességek elsajátítását teszi lehetővé."
- "Amikor rábeszélünk egy gyermeket, vagy egy felnőttet, hogy belépjen a könyvtárba, máris jó irányba változtattuk meg az életét."
- "Az igazság az, hogy a szavak lelkesítenek, segítenek abban, hogy résztvevők legyünk, ne csak kívülről szemléljük az eseményeket."
- "Az olvasás nagyon fontos, egy új világ nyílik meg előtted az olvasás által." (ref.: Nagy Marianna)

Hírforrás: Bustle
2017. február 01.

Elfordulnak a fiatalok a plázától. Ideje beszerezni egy könyvtári kávézót!FEL

Csökkent a plázák forgalma, ami a középiskolások megváltozott szokásai eredményeztek. A hagyományos vásárlás helyett inkább online rendelnek, a barátaikkal pedig szívesebben ülnek be egy étterembe beszélgetni. (Pénzcentrum)
- Több jel mutat arra, hogy a könyvtár nemigen tud hatékonyan büfét üzemeltetni, pl. gazdálkodási ismeret hiánya, a fizikai környezet gyengesége, imázs-problémák stb. miatt. Ugyanakkor tudatos tervezéssel hosszabb távon változtathatunk ezen, pl. külső vállalkozó segítségével. Így talán sikerül kihasználni a két szolgáltatás kapcsolódási pontjait. (MG)


Megújul a 3K :-) - az eke szarvára tette a kezét?FEL

Jelentős változás, hogy februártól három rovatszerkesztő segíti a főszerkesztő munkáját, akik a publikálásra érdemes anyagok felkutatásában, a szerzőkkel való kapcsolattartásban, a benyújtott anyagok elbírálásában és szerkesztésében segédkeznek majd: Dancs Szabolcs, az OSZK főtanácsosa, aki elsősorban a Könyvtárpolitika rovat tartalmáért felel, Németh Márton, a Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatója, a Monguz Kft. munkatársa, aki elsősorban a külföldi szakmai trendeket, jó gyakorlatokat bemutató Extra Hungariam rovat felelőse lesz, valamint Szeifer Csaba, a pécsi Csorba Győző Könyvtár munkatársa, aki a Műhelykérdések rovat szerkesztői feladatai mellett a 3K közösségi médiában (főként az új Facebook-oldalunkon) megjelenő tartalmainak és kommunikációjának tartalomfejlesztéséért felel. Mindnyájan az érdeklődési és szakterületeinkre jellemző írásokkal mutatkozunk be a februári számban.
A 3K továbbra is elsősorban nyomtatott formában jelenik meg, megtartva emellett a megszokott online változatát is.


Egyetlen tájékoztatási pont a könyvtárban - továbbra is vonzó lehetőségFEL

Az elmúlt néhány évtizedben sok kiadvány, prezentáció és vita foglalkozott a korábban különálló funkcionális vagy szolgáltató szervezeti egységeket komplex módon egyesítő, úgynevezett egyetlen szolgáltató pont kérdésével. Összevonjuk-e a szolgáltató pontokat vagy sem, sokan teszik fel ezt a kérdést. A szakirodalom alapján az egyetlen szolgáltató pont kérdésének különböző megközelítései lehetségesek. A publikációk főként a felsőoktatási könyvtárakat tekintve foglalkoznak a források és a szolgáltatások kezelésének ezzel az innovatív és hatékony megoldásával, de megfigyelhető, hogy mindenfajta könyvtárat egyre inkább foglalkoztat ez a gondolat, méretére való tekintet nélkül. A tapasztalatokról várhatóan beszámolnak majd a szakirodalom közleményei. (Egyetlen szolgáltató pont a könyvtárban. Szakirodalmi szemle; ref.: Hegyközi I.)


IFLA az álhírek kezeléséről - ki adja ki magyarul?FEL

A könyvtáros egyesületek nemzetközi ernyőszervezete (IFLA) plakátot adott közre: Hogyan állítsuk meg az álhíreket? címmel.
1. Vizsgáld meg a forrást
2. Mi van a szöveg egészében?
3. Csekkold a szerzőt
4. Alátámasztják-e a linkek a sztorit?
5. Ellenőrizd a dátumot
6. Nem szatíra?
7. Nem torzítanak-e saját előítéleteid?
8. Kérdezz meg szakértőket; a könyvtárost, vagy a téma szakemberét! (ref.: MG)


Több ötletet kölcsönözhetnének a kórházak a hotelektőlFEL

Petra Wilsont, aki egészségügyi intézményeknek ad tanácsot, egy saját magát érintő orvosi kivizsgálás során egy lelet alapján hibássá tették, melyet azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem bocsátottak rendelkezésére. E negatív tapasztalatok meg is osztotta a következő szakmai konferencián. Ha egy hotel vendége voltál, emailt kapsz, mely elégedettségedet firtatja. Jelzik, hogy ezek alapján kívánják javítani szolgáltatásaikat. Egészségügyi intézményektől azonban nemigen kapsz ilyet. Pedig jó lenne.
Michael Porter harvardi professzor szerint a magasabb ügyfél-elégedettség 20-30%-os kiadáscsökkenést is vonhat maga után. (ref.: MG)


Kézről kézre adogatták a könyveket - könyvtárköltöztetés - videóFEL

A ghenti könyvtár önkéntesei megmutatták, milyen az igazi összefogás. A könyvtár mindössze 250 méterrel költözött arrébb a belgiumi Ghentben, a költöztetést pedig teherautók helyett csatárlánccal oldották meg. Az 1200 önkéntes, köztük gyerekek is kézről kézre adogatták a könyveket, míg minden át nem került a könyvtár új épületébe.


Önálló intézmény lesz a könyvtár GyöngyösönFEL

Megtárgyalták és elfogadták a város 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozó kulturális koncepcióját. Alapítanának továbbá egy városi ösztöndíjat is, amellyel leendő gyöngyösi művészek tanulmányaihoz járulna hozzá az önkormányzat. A koncepció elfogadásával a képviselők azt is támogatták, hogy a jelenleg a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ részeként működő Vachott Sándor Városi Könyvtár a jövőben önálló intézményként működjön.


Könyves emberek közös ügyei - Against The GrainFEL

Az Against The Grain link nyomtatott folyóirat, ami a könyvtárosok és kiadók valamint egyéb könyves emberek közös ügyeivel foglalkozik. A Charleston Conference ugyanennek a témának a konferencia-változata. Tavaly decemberben elindítottak közösen egy podcastot - részben a konferenciaelőadásokkal. Az első adások témái: ... link


Hatvani Dániel Könyvtárat avattak TiszaderzsenFEL

A 80 éve született, 10 éve elhunyt Hatvani Dánielről, a Forrás folyóirat 1972 és 1988 közötti főszerkesztőjéről nevezték el szülőföldje könyvtárát. Tiszaderzs község önkormányzata nyilvános ülésen adományozta Hatvani Dánielnek poszthumusz a díszpolgári címet, majd megtartották a könyvtár névadó ünnepségét. Egykori munkatársai nevében beszédet mondott Pintér Lajos József Attila-díjas költő, aki a Forrásnak ma is szerkesztője.


Könyvtárvezetőt választottak Szentesen - bért turbóztakFEL

Címkék: fenntartó | vezető | fizetés |

Sallainé Gresó Klára vezetheti februártól a szentesi könyvtárt, így döntött tegnap a képviselő-testület. Az új igazgató 2000 óta dolgozik az intézményben. Rajta kívül még egy pályázó volt.
Róla időközben az derült ki, nem tartja önmagát esélyesnek, ezért - bár nem vonta vissza a pályázatát - tulajdonképpen kihátrált a megmérettetésből, mondták a képviselők. Az intézmény korábban közhasznú nonprofit kft.-ként működött, ettől az évtől költségvetési szervként, Szentes Városi Könyvtár néven. - Méltánytalan az előterjesztésben szereplő 253 ezer forintos vezetői bér, alakítsuk át úgy, hogy elérje a 300 ezret - javasolta Kovács János (Fidesz-KDNP).


Szemozgást vizsgálva tesztelték a moibilképernyőn kereséstFEL

Az utóbbi években a mobil eszközökkel történő webes keresés rendkívül népszerűvé vált. Mivel ezek az eszközök viszonylag kis képernyővel rendelkeznek, és kevesebb keresési eredményt mutatnak, a mobilos keresési szokások eltérhetnek az asztali számítógépekről vagy laptopokról való keresésekétől. Ezért ezeknek az eltéréseknek a vizsgálata javaslatokkal szolgálhat a mobil keresőgépek jobb, hatékonyabb dizájnjához. A szerzők a kísérletben a szemmozgás követését alkalmazták a használói magatartás és teljesítmény vizsgálatára. (A szemmozgás követése a használók keresési szokásainak és teljesítményének elemzésre nagy és kis képernyős webes keresés során; autoref.)
Praktikus

Hogyan válasszak magamnak táblagépet?FEL

Az okostelefonok monopol helyzete miatt tény, hogy egyre kevesebben érezzük szükségét a tablet vásárlásnak. Ennek ellenére a munkánk vagy az utazás szempontjait követve, sok esetben elegendő a táblagép is, nincs szükség rá, hogy a laptopunkat magunkkal hurcoljuk. Kijelenthetjük, hogy vannak olyan élethelyzetek, ahol nem feltétlen merül fel az igény a laptop használatára, de szeretnénk az okostelefonnál nagyobb képernyőjű eszközön dolgozni, szórakozni, böngészni. Otthon is lényegesen kényelmesebb rajta internetezni, mint az okostelefonunkon vagy a laptopunkon. Tehát bőven van potenciál a táblagépek használatában, csak meg kell találni azt az eszközt, amire valóban szükségünk van. Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, ha új tabletet szeretnénk vásárolni? Melyek azok a specifikációk vagy nézőpontok, amelyek leginkább fontosak egy ilyen eszköznél? Cikkünkben összegyűjtöttük nektek azokat a tételeket, melyeket mindenképpen érdemes mérlegelni a vásárlás előtt. Melyek is ezek? Lássuk a listát!


Van élet a Photoshopon túl - 50 USDFEL

Több évtizede a Photoshop uralja a digitális képszerkesztés piacát, de ez elég drága szoftver, és az Adobe által pár éve bevezetett előfizetős modell sem enyhített a spórolósak kínjain. A legolcsóbb Photoshop+Lightroom opció is évente közel 50 ezer forintba kerül, és ha lemondjuk az előfizetést, akkor szoftver nélkül maradunk.
Itt jön be a képbe a Serif által kifejlesztett Affinity Photo. A fotószerkesztő program nemrég megjelent Windowsra (egy évvel a Mac verzió után), csak 50 dollárba kerül, vagyis sokkal olcsóbb, mint egyetlen évnyi photoshopolás, és még a frissítések is ingyen érkeznek.
Kisszínes

Ki akar bújni az Amazon az antitröszt-bírság alólFEL

Az antitröszt vizsgálatot 2015-ben indította az Európai Bizottság az Amazon e-könyv kereskedelmével kapcsolatban, azzal a gyanúval, hogy a terület legnagyobb disztribútora visszaél erőfölényével és korlátozza a piaci versenyt. Az Amazon tiltakozik az előzetes értékelés ellen, és változtatna a kiadókkal kötött megállapodáson.


12 jóga-pozíció könyvszerető embereknekFEL

Az alábbi linken található ábrák önmagukért beszélnek.


Egyre több a szegény diplomás - könyvtárosok és használóikFEL

Egyre nagyobb a szegénység a dolgozó magyarok körében, már a diplomások is veszélyeztetettek - írja a Világgazdaság. Minden tizedik (9,6%) dolgozó magyar szegénységben él, ami az Eurostat szerint azt jelenti, hogy a jövedelmük nem éri el a medián 60%-át. A helyzet egyébként 2014 óta romlik, azelőtt 5 és 7% között mozgott az adat. A jelenséget többek között az okozza, hogy a közmunka program résztvevői egyre többen vannak, az ebből származó bér pedig jelentősen elmarad az átlagtól, így a jövedelem is jellemzően alacsonyan marad.
Végzettség szerint persze van különbség a szegénységben:
- A középfokúnál alacsonyabb végzettségűek aránya 25-ről 27%-ra nőtt.
- A felsőfokú végzettség nélküliek körében 11,6-ról 11,4%-ra csökkent.
- A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében viszont jelentősen, 4,6-ról 6%-ra emelkedett, ami 30%-os növekedést jelent.


Színtévesztés ellen - Már kapható a magyar csodaszemüvegFEL

A világon közel 300 millió, ebből csak Magyarországon 400 000 ember színtévesztő. A látási rendellenesség a tanulástól, a munkától kezdve a leghétköznapibb tevékenységekig az élet szinte minden területén hátrányt jelenthet. Egy magyar kutatócsoport olyan eszközt fejlesztett ki, amellyel hatékonyan korrigálható a színlátás. Az egyedi Colorlite szemüvegekhez elsőként Magyarországon juthatnak hozzá azok, akik valódi színeiben szeretnék élvezni a világot.
Információforrások

Dezinformációt feltáró hírszolgálat: Disinformation ReviewFEL

A "Keleti Stratégiai Kommunikációs Akciócsoport" (East Stratcom) néven életre hívott uniós szervezet a 2015. őszi megalakulása óta 30 országból mintegy 400 fős, újságírókból, diplomatákból, politológusokból, kommunikációs szakemberekből és civil aktivistákból álló hálózatot verbuvált. Ők folyamatosan küldik a Stratcom közös adatbázisába az általuk észlelt, orosz eredetű, vagy Moszkva által felkarolt más médiaforrásokból származó hamis állításokat, amelyeket a szervezet - forrásmegjelöléssel és cáfolattal együtt - heti angol és orosz nyelvű hírleveleiben link , illetve Twitter-üzeneteiben tesz közzé.


A kormányközeli médiabirodalom tagjaiFEL

Nézzük végig mit szereztek meg vagy zártak be 2014 óta a médiában: Class FM, Origo, Metropol, Napi Gazdaság, Népszabadság, TV2, a megyei lapok és portálok, aztán most a Népszava és a Figyelő. Ott van még a korábban balos, de az utóbbi időben egyre furcsább dolgokat produkáló ATV. Na meg a semmiből, vagyis dehogy semmiből, hanem közpénzből felhúzott fideszes médiabirodalom a Magyar Időktől a 888-on át a Lokálig. (Kettős Mérce)
- TV2
- MTVA
- Lokál
- Ripost
- Pesti srácok
- Magyar Hírlap
- Magyar Idők
- Echo TV
- Figyelő
- VS.hu
- Origo
- Faktor.hu
- Rádió 1
- Világgazdaság
- Nemzeti Sport
- Heves Megyei Hírlap
- Új Dunántúli Napló
- 24 Óra
- Somogyi Hírlap
- Tolnai Népújság
- Új Néplap
- Békés Megyei Hírlap
- Petőfi Népe
- Vasárnap Reggel
- Bama.hu
- Heol.hu
- Kemma.hu
- Baon.hu
- Beol.hu
- Szoljon.hu
- Sonline.hu
- Teol.hu
- Zaol.hu
- Vaol.hu
- Veol.hu
- Feol.hu
- Duol.hu
- Fejér Megyei Hírlap
- Dunaújvárosi Hírlap
- Veszprém Megyei Napló
- Vas Népe
- Zalai Hírlap
- 888.hu
- Atmedia. (Index)


Kevesebb, de drágább szolgáltatás - itt Magyar Posta új díjszabásaFEL

Nem a hibák feltárásával és a szolgáltatás színvonalának emelésével reagált a Magyar Posta a tavaly év végi katasztrofális teljesítményére, hanem a szolgáltatások csökkentésével és a postai díjak emelésével (díjtáblázat: link ). Úgy döntött a többségében állami tulajdonú vállalat, január 1-jétől nem foglalkozik bizonyos levélpostai küldemények kiszállításával, hiszen így is komoly gondot okozott az ünnepi időszakban megnövekedett mennyiségű levelek, csomagok időben történő kézbesítése. Az új szabályok szerint azokat a levélpostai küldeményeket, amelyek meghaladják a "nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méretét", többé nem szállítja házhoz a posta. Csak abban az esetben lehet ilyen pakkot feladni belföldön, ha postafiókra küldi a feladó, és a címzett a lakhelye szerinti illetékes hivatalban veszi át. (Külföldre továbbra is elérhető ez a szolgáltatás - talán a külföldi partnerpostáknak nem jelent gondot.)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu