Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/3., jan. 18.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtár - ha a társadalmi változások élvonalában van
A könyvtárak álljanak ellen a trumpizmusnak (olvasóink szavazatára)
* * * Oknyomozás + Információ a közösségi médiából - MIBE-klub, febr. 8. * * *
Csend, mint a felüdülés és béke lehetősége (fotókkal)
Mire használhatók a könyvtárak által megadott forgalmi adatok? (szavazás)
Jobb könyvtárszakmai döntések - idegen szempontok bevonásával
Fizetésrendezés? - A szakismeret az egyén belső elvárásává válik
Csak ígéret marad a bérpótlék - Késik a hónapok óta ígért bérpótlék?
A kölcsönözhető dolgok könyvtára - kanadai siker (videó)
Hogyan bánhat a könyvtár a használói adatokkal? - A NISO-szabályozás pontjai
600 millió - Az MKKE levelet írt Balognak - Eduline: mégsem pénzkidobás a Borovszky-sorozat?
Közös országos könyvtári portál - cseh tapasztalatok
Kik a leghivatkozottabb kutatók - pl. a Te felsőoktatási intézményedben?
Korai érzékenyítő olvasástámogatás - projektek Európában
Mérd fel konfliktuskezelési képességedet!
Tartson kuruzslás-információt a könyvtár, vagy inkább neveljen tudományra?

Analógiák

Ilyen, ha független a teljesítménymérés - valóban biztosítják a minőséget
LassúTv - elgondolkodtat

Praktikus

Gyorsan szeretne jó MP3-as zenéket ingyen letölteni? Tegye fel ezt a Chrome-ja mellé
El akarsz magyarázni valamit? Videós alkalmazás
Videókonferencia-alkalmazás - regisztrálni se kell

Kisszínes

Már a pályázat is a folyóiratok elektronizálását támogatja
Nem úgy kell ülni, ahogy eddig hittük
Szinte mindent elárul rólad a böngésződ - előnyök és hátrányok
Attól túlterhelt egy diák, ha minél többet foglalkozik számára érdektelen dolgokkal

Információforrások

Modern Nyelvoktatás - ingyenes, online elérés


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Könyvtár - ha a társadalmi változások élvonalában vanFEL

"Hogy mi lehet a megoldás azok számára, akik hosszú távon Európában maradnának? A Harvard Business Review neves szerzője szerint pofon egyszerű a válasz: segítsük a menekülteket vállalkozni! A magyar származású Steven R. Koltai főként a muszlim országokban történő vállalkozásfejlesztés szakértője. Fő műve, a Peace Through Entrepreneurship (Vállalkozással a békéért) azt feltételezi, hogy az Amerika biztonságát is fenyegető közel-keleti megmozdulások, az arab tavasz fő oka nem vallási vagy kulturális, hanem az, hogy az érintett államokban óriási a gazdasági bizonytalanság, kezelhetetlen a munkanélküliség. Nem meglepő tehát, hogy friss írásában is azt taglalja, hogyan lehetne egyrészt a menekülők hazájában gazdaságot fejleszteni, másrészt milyen eszközök segíthetnének Európában új munkahelyteremtő vállalkozásokat beindítani, kifejezetten migránsok számára."
- Ennek olvastán ugrott be, hogy a svéd közkönyvtárak miért tanítanak vállalkozást link . Úgy tűnik, hogy van olyan proaktív hozzáállás, amely a társadalomban végbemenő kívánt változtatásokhoz megbízható, robusztus eszközül a könyvtár szolgáltatásait várja. - S ez még csak az egyik oldal. A másik, hogy e feladatok ellátásával a könyvtárak saját stratégiai nélkülözhetetlenségüket bizonyítják link - Svédországban pl. De ezt kívánom igehaza is. Nem "felzárkózni a Nyugathoz", hanem felzárkózni saját célcsoportjaink stratégiai igényeihez, mégha azok ma nálunk nem is nagyon látszódnak széles körben. A könyvtárnak tehát potenciálisan helye van az oktatási, egészségügyi, infrastrukturális, munkaerő-piaci stb. stb. fejlesztési projektekben, ha azok képesek kilépni a könyv+tár imázs fogságából. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Malmö könyvtára felkészült a menekült gyerekek fogadására link A menekültek befogadása segíthet megtartani a svéd kiskönyvtárakat? link

A könyvtárak álljanak ellen a trumpizmusnak (olvasóink szavazatára)FEL

Jason Giffrey radikálisan látja a világot, és könyvtárosként is ezt a vonalat követi. Ellenállásra szólítja fel mindazokat, akik hisznek abban, hogy a kormányzati kontrollnak nem szabad teret és utat engedni a könyvtárakban sem. Korábban már sikerült a Bush elnök által meghirdetett, személyiségi jogok elleni hadjáratnak ellenállni.
Giffrey állítása szerint most a Trump-elnökség ideje alatt fokozottabb odafigyelésre / éberségre lesz szükség:
- a könyvtáraknak helyet kell biztosítaniuk az elnyomott / kisebbségi csoportoknak
- elengedhetetlen a felhasználók jogainak megvédése bármilyen áron
- a digitális felhasználók adatainak védelmében limitálni kell az adatbányászatot, meg kell semmisíteni a tárolt adatokat, valamint titkosítani kell a kommunikációt minden szinten
- olyan programokat kell létrehozni, melyek támogatják és segítik a kisebbségi csoportokat
- megfelelő érvekkel és elfogadással, ellen kell állni a kormányzati befolyásoltságnak. (ref.: Nagy Marianna)


* * * Oknyomozás + Információ a közösségi médiából - MIBE-klub, febr. 8. * * *FEL

MIBE-klub lesz ismét, ahol a vendég Brückner Gergely (Figyelő) lesz. Téma: "Igaz, hamis? - információszűré az oknyomozás során + Információnyerés a közösségi médiából" - 2017. febr. 8. 17.00, Bp. Stex-ház link . A kb. másfél órás kötetlen beszélgetésre a MIBE szeretettel vár minden, az egyesület munkája iránt érdeklődőt. Nem voltál még ilyen rendezvényünkön? Kattints ide link a legutóbbihoz. Jelentkezési lehetőség itt link , vagy az info@mibeinfo.hu emailen.

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2017. január 18.

Csend, mint a felüdülés és béke lehetősége (fotókkal)FEL

A New York-i ENSZ székház 1945-ben megnyílt meditációs tere adta az alapötletet a Csend Helyiségére. A berlini Brandenburgi kapu épületében működő teret link a hasonló nevű Egyesület link tartja fenn 1994 óta. A Csend helyiségében felirat jelzi: "lépjen be, itt elhallgathat..."
A helyiség célja kettős: 1. meggyőződéstől, vallástól, fajtól, nemtől stb. függetlenül helyet ad a meditációra, imádságra, megpihenésre a nyüzsgő városban. 2. az emberek, népek, világnézetek közötti béke, el- és befogatás, tolerancia üzenete az erőszakkal és idegenellenességgel szemben. A helyiséget ismertető kiadványában az idézetet Dietrich Bonhoeffertől link vették, aki evangélikus lelkész, teológus, a második világháború alatti német ellenállás támogatója és mártírja volt.
- A könyvtár imázsában szintén megtalálható a csend. Annak ellenére, hogy egyre többször esik szó a zajosabb, együttműködésre alkalmas terek fontosságáról, megmaradni látszik az igény a csendre, melynek célja lehet a tanulás, olvasás, pihenés, elmélyülés. Fotókat pl.: link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. január 18.

Mire használhatók a könyvtárak által megadott forgalmi adatok? (szavazás)FEL

Mire használhatók a könyvtárak által megadott forgalmi adatok? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
7 - Precíziós döntéselőkészítésre
6 - Döntéselőkészítésre, megszorításokkal
11 - Csak komoly kiegészítő kutatások mellett vehetők figyelembe
8 - Adatszolgáltatók belső használatára érvényesek lehetnek
7 - Inkább nem írom ide...
A kapott adatok szerint a válaszadók 80%-a nem alkalmas megalapozott döntéshozatalra könyvtárak közötti viszonylatban. Közel 20%-nak lesújtó véleménye van a könyvtárosok önbevallásával előállított és beszolgáltatott adatokból. Mindez önmagában is megkérdőjelezi döntéshozatali minőséget, illetve az adatszolgáltatás célját. (MG)


Jobb könyvtárszakmai döntések - idegen szempontok bevonásávalFEL

Katherine Phillips kísérlete volt: 4 fős csoportoknak problémamegoldási gyakorlatokat kellett végezniük. Kétféle csoport játszott - különböző eredményekkel:
1. A négy barátból álló csoportok 50%-os eredménnyel tudtak kreatív feladatot megoldani.
2. A 3 barátból és egy idegenből álló csapatok viszont 75%-os eredménnyel.
Az előbbiek jobban érezték magukat, és úgy vélték, hogy teljesítményük is jobb. A másik típusú csapat tagjai bizonytalanabbak voltak saját eredményükben, annak ellenére, hogy az az előbbieknél jobb volt.
Jellemzően nem hiszünk abban, hogy a kihívások, a változatosabb ingerek segítségünkre vannak.
- A fenti tapasztalatok alapján eredményesebb, jobb minőségű döntést vetít előre, ha a könyvtárszakmai gondolkodásban a vegyes, vagy a csoportba nem tartózó szereplőket - legyen nem könyvtáros, másik szakmai, szervezeti szekértáborhoz tartozó, nem magyar stb. - vonunk be. Amennyiben szempont a döntések minősége. (MG)


Fizetésrendezés? - A szakismeret az egyén belső elvárásává válikFEL

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) 2017. január 10-én hivatalos levélben kereste meg Hoppál Pétert, az EMMI kulturális ágazatért felelő államtitkárát - közölte csütörtökön a szakszervezet. A kulturális foglalkoztatás területén ez az intézkedés - az üdvözlendő keresetemelkedés mellett - azt is jelenti, hogy egy doktori fokozattal rendelkező, többéves tapasztalattal bíró muzeológus, könyvtáros bére ezután megegyezik az adott intézményben középfokú végzettséggel dolgozó gondnokéval - közölte a szakszervezet.
- Kommentárok a Facebook-on: link


Csak ígéret marad a bérpótlék - Késik a hónapok óta ígért bérpótlék?FEL

Címkék: fenntartó | fizetés |

A közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók bérpótlékáról még társadalmi vita sem volt ? mondta el Magyarország élőben című műsorunkban az ágazati szakszervezet elnöke. (HírTV)
- A kultúra és a kulturális dolgozók megbecsüléséért, béremelésért a KKDSZ szervezésében megtartott demonstráció az Emmi oktatásért felelős államtitkárságánál 2015. január 21-én
Először februárban kellene kifizetni a kulturális dolgozóknak a június óta ígért bérpótlékot, de a rendeletnek még a tervezete sem ismert. Közben a garantált bérminimum okán a kulturális szférában ugyanannyit kereshet a muzeológus vagy a könyvtáros, mint a gondnok. A szakszervezet szerint emiatt a teljes szakma legalább hetven százaléka ugyanannyit keres: bruttó 161-250 forintot.
Fogalmuk sincs a kulturális dolgozóknak, hogy megkapják-e februárban a januártól esedékes bérpótlékot, amelyet múlt nyáron jelentett be az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a kulturális államtitkárság. 15 százalékos béremelkedésre tett ígéretet a szaktárca, ezt számos helyen elismételték decemberig, ám mostanáig nem jelent meg semmilyen rendelet, amely alapján kifizethető lenne a dolgozóknak a bérpótlék. (MNO)


A kölcsönözhető dolgok könyvtára - kanadai siker (videó)FEL

Sok város kínál lakosainak kiterjesztett közkönyvtári kölcsönzési szolgáltatást Kanadában: varrógépet, csiszolót, takarítógépet stb. lehet igénybe venni a "tárgyak könyvtára címszó alatt". A szolgáltatást videófilm mutatja be. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikor lesz barkácsasztal, CNC és lézerágyú egy könyvtárban? link Mi mindent lehet kölcsönözni az olvasójeggyel? link Mit kölcsönözhetünk a könyvtárakból? link

Hogyan bánhat a könyvtár a használói adatokkal? - A NISO-szabályozás pontjaiFEL

Egyetértés született a felhasználók digitális magánszférájának védelméről a könyvtári, kiadói és a szoftverbeszállítói rendszerekben, a Nemzeti Információs Szabványosítási Szervezet (National Information Standards Organization, NISO) közzétette a magánszférára vonatkozó alapelveit. Az elvek lényege röviden a következő pontokban foglalható össze:
1. A magánszféra védelmében közös a felelősség,
2. A magánszféra tudatosságának az átláthatósága és ennek megkönnyítése,
3. A biztonság kérdései,
4. Az adatgyűjtés és az adatok használata,
5. Az adatok névtelenségének biztosítása,
6. Opciók és beleegyezés,
7. Az adatok megosztása másokkal,
8. A magánszférával kapcsolatos szabályok és gyakorlat.
9. A név nélküli használat segítése,
10. A saját adatokhoz való hozzáférés,
11. Állandó fejlesztés,
12. Megbízhatóság.
A szállítók potenciálisan felelősek a kezelt ügyfél- és olvasói adatokért, és ha valami baj van, kártérítési kötelezettséggel tartoznak a veszteségekért. Már több cég is szembesült jogi, pénzügyi következményekkel, vagy azzal, hogy a reputációja bánta. (Elfogadták a NISO magánszférára vonatkozó alapelveit; ref.: Murányi L.)


600 millió - Az MKKE levelet írt Balognak - Eduline: mégsem pénzkidobás a Borovszky-sorozat?FEL

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése levelet intézett Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Levelükben tiltakoznak Borovszky Samu újrakiadott sorozatának 600 milliós, a KMTG 400 milliós támogatása ellen, és nehezményezik a 2017-es Arany János Emlékév költségvetésének elmaradását. A levelet teljes terjedelmében közöljük. (Litera)
- Pazarlásnak tűnhet elsőre, amit a kormány tesz Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című sorozatával, hiszen elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban is, de van pár érvünk, hogy mégsem az. (Eduline)


Közös országos könyvtári portál - cseh tapasztalatokFEL

2015-ben 23 cseh könyvtár kötött együttműködési megállapodást a cseh könyvtárak központi portáljának építésére. A fő cél egy erős, központi portál kialakítása, amely minőségi szolgáltatásokat nyújtva lehetővé teszi a használó számára a kért dokumentum vagy információ hagyományos nyomtatott vagy digitális formában való elérését bármikor, bárhonnan és bárhol legyen is. A program megvalósítását a brnói Morva Területi Könyvtár a VISK 8 program támogatásával valósítja meg. A projekt első évében a legfontosabb feladat a portál fejlesztését irányító csapat kialakítása volt. A problémamentes működéshez szükségessé vált a megfelelő, nagy kapacitású adattárhelyek létrehozása. Az infrastrukturális fejlesztés fontos része a fejlesztő és tesztszerver működtetése, utóbbi a beta.knihovny.cz címen érhető el. A fejlesztések, a gyűjtemények érzékeny adatai a github.com szerverre kerülnek, melynek forráskódja szabadon elérhető. (A cseh könyvtárak központi portáljának béta-verziója; ref.: Prókai M.)


Kik a leghivatkozottabb kutatók - pl. a Te felsőoktatási intézményedben?FEL

A Times of Higher Education folyóirat közreadta a világ leghivatkozottabb kutatóinak listáját (ld. alant). Ezt a Scopus vagy a Web of Science segítségével a felsőoktatási könyvtáros is pillanatok alatt lekérheti, és közzé is teheti - pl. 2016-ra vonatkoztatottan. Ha esetleg intézményedben nem lennének e források elérhetők, feltehetően a kollégák "könyvtárközi" vagy más kapcsolatok alapján lekeresik Neked. Ezek után már csak a közreadás marad. Ha éveken keresztül nyújtod ezeket az adatokat, előbb-utóbb kérni is fogják az egyetemi döntéshozók Tőled.
A szolgáltatás cifrázása: egy adott szakterületen hányadikok az egyetem kutatói? A magyar szakemberek között hányadikak...? Az egyes kutatók helyezése hogyan változott az utóbbi években stb. (MG)


Korai érzékenyítő olvasástámogatás - projektek EurópábanFEL

A Cseh Köztársaságban és Európában az olvasás fontosságát, a könyvek gyermekekhez való eljuttatását számos projekt támogatja. Már 2000-ben ezért alakult meg az "EU READ" nem formális csoport, amely az olvasás népszerűsítésével foglalkozó európai szervezeteknek a konzorciuma. 2015 őszén a csoport hivatalosan, jogilag bejegyzett közhasznú szervezetté vált. Olyan nagy szervezetek a tagjai, mint a német Stiftung Lesen, a brit Book Trust, az olasz (dél-tirol) LeseForum, a portugál Plano Nacional de Leitura, valamint további svájci, osztrák, belga, norvég szervezetek. A cseh Könyvekkel növünk fel kampány is része, amelyet a cseh Könyvvilág Társaság szervez. Az EU READ csoport a jövőben további partnereket szólít meg az olvasás népszerűsítésére. Az Európai Bizottságot is nyugtalanítja, hogy az európaiak 20%-a funkcionális írástudatlan. A nem túl kedvező helyzetet a nemzetközi PISA és PIAAC kutatásai is tükrözik, melyet a migránsok beáramlása tovább ronthat. Az olvasás támogatásának egyik ideális példája a Bookstart projekt, amely Nagy-Britanniából indult, átterjedt Németországba, Ausztriába, Olaszországba és más országokba is.
- Brit, német, portugál példák... (EU READ. Építsünk olvasó Európát!; ref.: Prókai M.)


Mérd fel konfliktuskezelési képességedet!FEL

A konfliktuskezelési képességet méri fel a Menedzsment - Bevezetés 7 vezetői teszttel, 222 információs és könyvtári példával c. könyv interaktív tesztmelléklete.


Tartson kuruzslás-információt a könyvtár, vagy inkább neveljen tudományra?FEL

Magyarország nem hisz az orvostudománynak. A magyarok többsége hatásosabbnak tartja az alternatív gyógyítási formákat, mint a hivatalos orvostudományt, gyűlöli a gyógyszergyárakat, és szilárdan hisz többszörösen megcáfolt egészségügyi téveszmékben - ezek a főbb tanulságai a Závecz Research által az Index megbízásából végzett országos, reprezentatív közvélemény-kutatásnak. Ijesztően magas az oltásellenesség támogatottsága, a homeopátiában viszont meglepően kevesen hisznek.
Analógiák

Ilyen, ha független a teljesítménymérés - valóban biztosítják a minőségetFEL

Nagy-Britanniában az országos HESA (Higher Education Statistics Agency) nagyjából 6 hónappal a diplomaszerzés után elkezdi mérni, hogy az egykori hallgatók hol helyezkedtek el, milyen pozícióba, mennyi a kezdő fizetésük, stb. Majd legközelebb diplomaszerzés után körülbelül 3,5 évvel újra megkérdezik a diákokat, hogy hova jutottak az eltelt idő alatt, milyen pozíciót szereztek meg, mennyit keresnek - mondta a Pénzcentrumnak a londoni Westminsteri Egyetem oktatási osztályának munkatársa.
Ezeket a felméréseket az egyetemek készítik a saját egykori hallgatóikkal, de a HESA által előírt módszerekkel és formában. Csapatok (alumni team) végzik ezeket a feladatokat, akik a diplomaosztón begyűjtik minden végzős elérhetőségeit.
A kutatás eredménye a briteknél tényleg nagyon fontos, mert befolyásolja, hogy melyik intézmény mekkora állami támogatást kap.


LassúTv - elgondolkodtatFEL

Egy norvég tv-csatorna megkapta a leghosszabb dokumentumfilmért járó Guinness-díjat. Több hosszú valóság show-t mutattak be az utóbbi években. 7 órás vágatlan film szólt pl. egy 7 órás vasutazásról.
"Hagyni kell a nézőt, hogy maga alakítsa ki a saját sztoriját, és erre mondok is egy példát. Ez tavaly nyáron történt [hosszan mutat egy norvég tengerparti tájat], és tévéproducerként azt mondanám, hogy ez egy remek kép, de most már lássuk a következőt. Azonban ez itt a Slow TV, tehát addig kell ezt a képet mutatnunk, amíg meg nem fájdul a gyomrunk tőle, aztán még egy kicsit tovább. És ha elég sokáig mutatjuk, néhányan biztosan észreveszik a teheneket. Néhányan a zászlót. Páran elgondolkoznak: vajon otthon van a gazda? Elment? Vagy a tehenekre vigyáz? És hova megy az a tehén? Az a véleményem, hogy ha elég hosszú ideig mutatunk ilyen képeket, ezt például 10 percig mutattuk, akkor elkezdenek a történetek kialakulni a nézők fejében. Ez a Slow TV."

Hírforrás: TED
2017. január 18.Praktikus

Gyorsan szeretne jó MP3-as zenéket ingyen letölteni? Tegye fel ezt a Chrome-ja melléFEL

Az egyik legjobb zenemegosztó oldalhoz készült ez a Chrome-bővítmény, amellyel egy letöltés gombot kapunk, erre kattintva minden sláger és rádióadás ingyen és gyorsan beszerezhető.
A SoundCloudon rengeteg jó zene van, ráadásul sokszor jobb hangminőségben, mint a YouTube-on. Épp ezért jó hír, hogy elkészült a létező legegyszerűbb eszköz a SoundCloudon talált számok gyors és ingyenes letöltéséhez.
Ehhez csak telepíteni kell a SD: Download Free Music from SoundCloud bővítményt, ami után Chrome böngészőben minden zene alatt megjelenik egy 'Download' feliratú gomb. -- link


El akarsz magyarázni valamit? Videós alkalmazásFEL

A kollégák nem mindig vannak egy helyen, pláne távmunka esetén, ilyenkor jól jön ez a videós Chrome-bővítmény: saját magyarázatunkkal együtt felvehetjük, hogy mit kell csinálni egy adott feladatnál.
El lehet magyarázni emailben is, hogy mikor mit kell csinálni egy adott munkafolyamatnál, de sokkal egyszerűbb, ha szóban elmondjuk, és közben csináljuk, ezt pedig videóra vesszük. Ez macerásnak tűnhet, de nem az, a Viewedit Chrome-bővítménnyel például gyerekjáték.
Telepítés után Google-fiókkal kell regisztrálni a felugró oldalon, illetve az 'Allow Permissions' feliratra kattintva hozzáférést adni a számítógép beépített kamerájába. Ezután csak a Viewedit ikonjára kell kattintani, és megjelennek a következő lehetőségek. -- link


Videókonferencia-alkalmazás - regisztrálni se kellFEL

Regisztráció nélkül, azonnal használható ez az oldal - SayHello link - ami videókonferenciát tesz lehetővé villámgyorsan, egyszerre hat embernek is. Amennyiben hirtelen ahhoz támad kedve, hogy pár barátjával egyszerre beszélgessen, esetleg sürgősen kellene valamit megbeszélni a kollégáival, akkor kattintson a Hello oldalára. Itt nincs regisztráció, csak egy kattintással engedélyt kell adni, hogy a szolgáltatás hozzáférjen a kamerához, és már indulhat is a videókonferencia.
Kisszínes

Már a pályázat is a folyóiratok elektronizálását támogatjaFEL

Nagy hagyománnyal rendelkező, innovatív, jelentős tudományos ismeretterjesztő, kulturális, társadalmi és művészeti értékkel bíró országos, vagy fontos regionális szereppel rendelkező magyarországi kiadású és határon túli magyar nyelvű múzeumi folyóiratok, valamint könyvtári és levéltári szakmai folyóiratok támogatása.
Pályázati feltételek: a pályázó az NKA portálján a regisztrációt megtette.
Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.
Támogatás forrása: 2016. évi XC. törvény Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről, LXVII. Nemzeti Kulturális Alap fejezet.
Rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 12 550 000 Ft
Maximális támogatási intenzitás mértéke: legfeljebb 80%.
Előnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyeknek célja, hogy a folyóiratok nyomtatott formáról online formára térjenek át.


Nem úgy kell ülni, ahogy eddig hittükFEL

A legtöbben, ha helyesen szeretnének ülni az íróasztaluknál, kiegyenesítik a hátukat, és a teljes talpukat a padlóra teszik. Gyerekkorunkban azt tanították, így kell szépen ülni az asztalnál. A kutatások szerint viszont egyáltalán nem jó, sőt, nagyon megterhelő, ha így ülünk munka közben.
A professzor szerint a legkényelmesebb pozícióban érdemes dolgozni. Hátra kell dőlni úgy, hogy 100-110 fokos legyen a szög, amit bezár a lábunk és a törzsünk. A szék támlája támassza meg a derekunkat, a hátunkat. Ha nem teljesen egyenes a törzsünk, akkor kisebb súly nehezedik a medencénkre is. Lazán nyújtsuk előre a lábainkat úgy, hogy bármikor meg tudjuk mozgatni, vagy emelni egy kicsit. Ez egy pihentető testtartás, és sokkal tovább tudunk ebben a pozícióban ülni az íróasztalnál.
Ez a testtartás egyébként olyan, mint amikor az autóban ülünk vezetés közben. A kezünkkel kényelmesen érjük el a billentyűzetet és az egeret, ne nyújtózkodjunk érte, és monitor se legyen túl messzire, ne kelljen előre dönteni a fejünket ahhoz, hogy jól lássuk. Ebben a kényelmes, pihentető testtartásban sokkal tovább képesek vagyunk egy helyben ülni, mint egyébként.


Szinte mindent elárul rólad a böngésződ - előnyök és hátrányokFEL

Az internetes sütik nem feltétlenül a bosszantásunkra lettek kitalálva, a böngészőnkbe beépülő információk a mi érdekünket is szolgálják.
"Állandóan felugrik ez a cookie-s ablak, persze, hogy leokézom" - vallja még a gyakorlott felhasználó is a honlapokon most már kötelezően megjelenő tájékoztató ablakról. Aztán csodálkozik, ha az adott üzlet vagy márka visszaköszön a Facebookon, vagy bármelyik Google hirdetéseket kezelő portálon. A sütik miatt az az érzésünk, hogy ismer minket a böngészőnk, olyan oldalakat ajánl, melyekre szívesen kattintunk.


Attól túlterhelt egy diák, ha minél többet foglalkozik számára érdektelen dolgokkalFEL

Ha az iskola csak az a hely, ahol jó jegyeket kell szerezni, azután érettségit, és másra nem való, akkor szerintem zárjuk be az iskolákat, és töltsük értelmesebb dolgokkal az időt - mondja Nényei Pál, a Piarista Gimnázium magyartanára, akinek nemrégiben jelent meg Az irodalom visszavág című kötetének folytatása.
NP: Ez a túlterhelés dolog csak egy kifogás, eltereli a figyelmet a lényegről. A diákok terhelhetőek, ha érdekli őket valami. Iszonyú mennyiségű időt fordítanak azokra a dolgokra, amelyek érdeklik őket. Az iskola meg gyakran nem tudja, hogyan lehetne érdeklődést csiholni a gyerekekből, ezért aztán kötelezővé teszünk nekik mindenféle hülyeséget. Attól túlterhelt egy diák, ha minél többet foglalkozik számára érdektelen dolgokkal.
... mindennél fontosabb, hogy a tanárok merjenek változtatni. A változásnak belülről kell elkezdődnie. Nem a kormányok vagy a miniszterelnökök felelőssége, hogy egy tanórán mi történik, hanem egyedül a tanáré. Ha a szülők támogatják a változást felvállaló tanárokat, az jó, de ha nem, mert ők egy magoltatós, poroszos rendszerben nőttek fel, és ezért gyanakvással néznek az újítóra... hát ez van. Attól még dolgozni kell. Jó lenne, ha a konzervatívabb szülők meg tanárok is megértenék, hogy az az iskola, ami régen jó volt, ma már nem az.
Információforrások

Modern Nyelvoktatás - ingyenes, online elérésFEL

A folyóirat itt érhető el: link Az elérés ingyenes, nem kötött jelszóhoz, vagy regisztrációhoz.
A folyóirat tartalmához két gomb segítségével juthatunk: tartalomjegyzék illetve könyv elektronikus formában. A tartalomjegyzék gomb megnyomásával a tartalomjegyzék alapján célirányosan kereshetők az egyes cikkek, a könyv elektronikus formában gomb pedig a teljes folyóiratba enged betekintést. Lehetőség van teljes cikkek vagy az egész folyóirat nyomtatására illetve letöltésére. Engedi rövidebb részletek kijelölését és másolását is.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu