Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/1., jan. 4.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A svéd könyvtárosok bártak erőt meríteni a saját hibáikból
Miért nem jár könyvtárba sok fiatal kutató? (olvasóink szavazatára)
Szilveszteri közösségteremtés - közkönyvtárban (fotókkal)
Szerencsés-e a katalistes karácsonyi üdvözletek közzététele? (szavazás)
A publicitás fogásai Kaposvárról - 2.
Fantasztikusan szerepel a Bács-Kiskun megyei könyvtár - a 2017-es költségvetésben
Ahol működőképes, sőt nyereséges is a falusi mozi
Gondolatébresztő: késedelmi díj, mint adomány a könyvtárnak
Székelyudvarhely - a Városi Könyvtár költségvetése, a munkatársak fizetése
Az év kistelepülési könyvtárosa Tolna megyében - Bogyiszló, Németkér
Van másik: Az új Elsevier CiteScore
Tartalom szerint lehet majd keresni a szövegben, bármilyen nyelven
Jó, hogy tudatosul bennünk: hamis hírekkel is bombáznak bennünket
Szolgáltatások kisgyerekeknek - kis és nagy lépések a többlettámogatások és együttműködések felé
Az IoT (a dolgok internete) - könyvtári munkát segítő felhasználási lehetőségek
Életünket forradalmasító technológiák - mire ugorhat a könyvtár, ill. mi segítheti munkáját?
Tökéletes olvasókuckók (fotókkal)
T-Pain tippjei: aki utálja a könyvtárosokat, a csendre intés miatt, ne járjon könyvtárba
Találd meg erősségeidet! - Csak olvassuk, vagy tesszük is?
Szenzációs Korán-töredék a Birminghami könyvtárból - lehetnek még könyvtárakban lappangó részek

Analógiák

Hogyan manipuláljunk célszerűen és hatékonyan? Mondjuk, olvasásra
A karácsony lényegét megragadó videók
3D-s szkenner - lassan könyvtári kellék lesz?

Kisszínes

A könyvek holtukban is sok örömet szerezhetnek - falikép-alkotás és könyvlapos ruha
Komoly veszteségeket szenvedett a közéleti sajtó
Propaganda-e a magyar médiamodell? - Az erdélyi magyar sajtónak is vége
Könyvtár is van a MMA Hild-villájában - a kutatások területe még nem ismert
Közkincsé válik a Happy Birthday dal is
Hogyan változott az írástudók és írástudatlanok aránya a világban?
Kedvezményt kap a fodrásznál az a gyerek, aki hangosan felolvas

Információforrások

Csak kifejezések jutnak eszedbe egy filmből?
Közkincs - műemlékvédelmi adatbázis hangarchívum


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

A svéd könyvtárosok bártak erőt meríteni a saját hibáikbólFEL

A svédországi Örebroban február 23-24-én rendezik meg az első Fail Campet. Témája: miben hibáztak a könyvtárosok s milyen tanulságokat lehet levonni a sikeres továbblépéshez? Csak az nem hibázik ugyanis, aki nem csinál semmit. Jelszavuk: a hibázás mindig lehetőség a javításra. A hibákat ugyanis sokan a szőnyeg alá söprik. Ha viszont perspektívát váltunk, a hibákból tanulni lehet egyéni szinten, illetve a munkahelyi szervezet és szolgáltatásfejlesztés terén is. Az esemény Facebook-oldala: link (ref.: Németh Márton)

Hírforrás: Peter Alsbjer, Biblist levelezőlista
2017. január 04.

Miért nem jár könyvtárba sok fiatal kutató? (olvasóink szavazatára)FEL

Felmérések szerint a legtöbb fiatal kutató már évek óta nem tette be a lábát egyetlen könyvtárba sem, és a repozitóriumokat sem értékelik nagyra. Mind többük a Google segítségével próbál szakmai információhoz jutni. Ezért kérdés: szükség van-e a könyvtárakra, vajon tudnak-e megfelelő mennyiségű és értékű információt szolgáltatni?
Az Egyetemi Könyvtárak Szövetsége (College, National and University Libraries - Sconul) szerint az egyetemi könyvtár mindkettőt kínálja: a Google-keresést és az adatbázisokhoz való hozzáférést is.
116 megkérdezett fiatal kutató többsége szerint link a könyvtár csak az alapképzésben résztvevőknek nyújt segítséget és teret, a kutatók számára viszont túl nagy ráfordítás beülni oda, bár a Sconul felhívja a figyelmet arra, hogy sok olyan releváns információt nyújtanak, melyek elérhetőek akár otthoni gépekről is.
Martin Reid, a London School of Economics szolgáltatási igazgatóhelyettese szerint a fiatal kutatók függetlenek és belülről motiváltak, megteremtik saját támogatói hálózatukat. Ugyanakkor ezáltal el is szigetelődhetnek. Ezért - ha sikerül bizalmukba és kutatói kommunikációs hálózatba férkőzni - nagyra értékelik a számukra kínált testre szabott támogatást, amelyekre sok szakkönyvtár egyre nagyobb időt fordít. Olyan, kutatók számára "kellemetlen" területeken tudnak segíteni, mint az adatgazdálkodás, open access illetve szerzői jogi tanácsadás, archiválás és teljesítménymérés. - Ezekkel igyekszünk - könyvtárunk jövője érdekében - a hagyományos könyvtárképet leváltani. Amihez persze idő kell - mondja Reid.
Bár a fiatal kutatók számára lehetőség az open access publikálás, sokan mégis ódzkodnak ettől a magas publikációs díjak miatt. (ref.: Nagy Marianna - MG)


Szilveszteri közösségteremtés - közkönyvtárban (fotókkal)FEL

Középkori világzene köré gyűltek a Halis-könyvtár ingyenes szilveszteri batyusbáljára azok, akik már tudják: a könyvtár jóval több, mint könyvek tára. A jelenlévő mintegy 50 fő közül többen meg is fogalmazták: nem gondolták eddig, hogy könyvtár is rendezhet ilyen eseményt. A szervezésnek helyszínt biztosító intézmény igazgatója, Czupi Gyula évek óta igyekszik minden apropót megragadni, hogy az közkönyvtár a lehető legtöbb gondolati szálon kapcsolódjék a helyiek mindennapjaihoz, oldani a könyvtárral kapcsolatos képzetek korlátait.
Most a talpalávalót - és a hozzá tartozó táncot, a hastáncot, valamint a hangulat függvényében érzékkel adagolt szellemi muníciót a Szelindek együttes link biztosította, meghívását szponzor tette lehetővé, a szervezésben pedig önkéntesek segítettek. A könyvtár programjaiban szinte elmaradhatatlan gólyalábasok ügyességi bemutatót tartottak, Kardos Ferenc improvizatív mesét mondott. A hajnali négyig tartó mulatságban volt lehetőség a fiatalok illetve idősebbek zenei igényének megfelelő tánczene szolgáltatására is. (KIT-összeállítás)


Szerencsés-e a katalistes karácsonyi üdvözletek közzététele? (szavazás)FEL

Szerencsés-e a katalistes karácsonyi üdvözletek közzététele? - tettük fel a kérdést legutóbb. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
21 - Csak ha kreatív elem, szellemi tartalom van benne
30 - Nem; olcsó hatású a személytelen üzenet
10 - Igen, felkészít bennünket az ünnepre
- Úgy tűnik, a válaszadóknak csak 15%-a tartja kellemesnek a karácsonyi üdvözlet-zuhatagot. Többek szemében lehetőség azonban a kreatív hozzáállás, a tényleges tartalom kínálata.
Zárójelbe téve eddigi gondolataimat, nem zárhatom ki annak lehetőségét, hogy egy könyvtáros, könyvtárvezető, szakmai szervezeti vezető az év során ezért vagy azért nem tud, nem mer megnyilatkozni szakmai kérdésekben. Pedig lehet, hogy szeretne. Lehetőség neki tehát az, hogy egyszer az évben közzé tegyen egy bármilyen sablonos, giccses - vagy éppen nem ilyen - karácsonyi üdvözlő anyagot. - Amúgy őszintén.
- A korábban készített hasonló témájú felmérésünk eredménye: Karácsonyi üdvözlet - szakmai körben (listán)? - kreativitást várunk saját magunktól link .

Hírforrás: KIT-információ
2017. január 04.
Régebbi hírforrás(ok): Karácsonyi üdvözlet - szakmai körben (listán)? - kreativitást várunk saját magunktól link

A publicitás fogásai Kaposvárról - 2.FEL

Előző lapszámunk hírét link folytatva:
4. Verssorok - megyei könyvtárosok felolvasásában. A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban a költészet napjára szerettünk volna egy országos könyvtári megmozdulást, így jött az ötlet, hogy a 19 megyei könyvtár, az OSZK és FSZEK együtt közösen mondjon el egy verset. Lackfi János költeményét soronként mondta fel egy-egy könyvtár, ezzel is erősítve a könyvtárak közötti együttműködést és kommunikációt. Bővebben: link
5. Mannequin challenge videó. Nagy kihívás a fiatal korosztály becsábítása a könyvtárba, ezért próbálunk minden olyan megmozdulásban részt venni, amivel bemutathatjuk, hogy a könyvtárat kreatív munkatársak "lakják". A Mannequin challenge-dzsel olyan helyzeteket mutattunk be, amelyek megtörténhetnek egy könyvtárban - s mindezt a fiatal korosztály számára érdekes formában. Bővebben: link
- ??? link
- ??? link
- ??? link
A keletkezett tartalmakat a Facebook és az Instagramon is megjelenítettük, bemutattuk
- munkatársaink kreativitását
- olyan munkafolyamatokat, amelyek kevésbé ismertek a használók számára
- ???.
Az országos média (HVG, ???.) figyeli a bejegyzéseinket, egy-egy akció révén megszólítanak minket. Így gyakran olyan nézettséget sikerül produkálnunk, mint a nagy olvasószámmal rendelkező oldalak. (Fehér Zsófia)

Hírforrás: KIT-információ
2017. január 04.

Fantasztikusan szerepel a Bács-Kiskun megyei könyvtár - a 2017-es költségvetésbenFEL

Vajon mi alapján kapott a kecskeméti Katona József Könyvtár 245 millió Ft-ot, a legtöbbet a megyei könyvtárak közül. A lélekszám, vagy a teljesítmény nem látszik igazodási pontnak. A kérdésre Ramháb Mária elvi eligazítása sem ad tényleges támpontot: 'A könyvtár működési forrásai nem függnek a szolgáltatás minőségétől' link - Így marad a találgatás az okra és a meddigre. (MG)


Ahol működőképes, sőt nyereséges is a falusi moziFEL

Magyarország egyetlen még működő falusi mozija Bölcskén van - épp a karácsony előtti Star Wars-őrület idején jártunk ott, és már értjük, hogyan termelhet profitot egy filmszínház Tolna megye közepén, miközben a világ mozijai haldoklanak. A 29 évesen megválasztott polgármester és a családi hagyományt továbbvivő mozigépész avatott be a titkokba.
Ahogy a polgármestertől megtudtuk, a falu kultúrcentrumának (az IKSZT a mozi mellett egy könyvtárból és egy rendezvényházból áll) felújítása 2014-ben fejeződött be. Ez a festésen vagy tetőcsere típusú munkán kívül egy új mozigép beszerzését jelentette, amelyet idén tavasszal még egy új mozivászonnal is megtoldottak, és 2015 júniusában már új pompájában várta vendégeit a filmszínház. De az Emmi pályázatának volt egy feltétele: artmoziként kell működni, tehát legalább 50 százalékban a művészfilm kategóriába sorolt alkotásokat kell vetíteni - még akkor is, ha most sem ült be senki a cannes-i fődíjasra.
A terem 280 fős, de a vászon felújítása óta az első három sorba nem adnak el jegyeket, így 224 fő jelent telt házat. A vászon egészen a tavaszi automatizálásig kézi tekerésű, láncos volt, most már csak a hosszú távon némileg kényelmetlen székeket szeretnék lecserélni. Hogy még patinásabb legyen a kép, erkély is van, amit a polgármester igazi randihelynek nevez: "A fiatalok szeretnek ide jegyet venni. Nem látni olyan jól, de legalább el lehet bújni".


Gondolatébresztő: késedelmi díj, mint adomány a könyvtárnakFEL

Mi történik, ha 40 évig nem viszed vissza a könyveid? Igazi horrorsztori is kerekedhetne a címben feltett kérdésből (legalábbis a pénztárcánk számára biztosan), de a most következő történet szerencsére inkább egy újabb nagyszerű példázat lesz nagylelkűségből.
Jon Kramer, egy minnesotai könyvtárimádó nemrég éppen elhunyt szülei könyvei között kutakodott kanadai nyaralójukban, amikor kezébe került egy szakács-, és egy kempingkönyv, amit egy marylandi könyvtárból vettek ki még a hetvenes években.
Kramernek csupa jó emléke volt a családi könyvtárazásokról, így úgy döntött, a hetvenes évek gyakorlatának megfelelő napi ötcentes árfolyamot alapul véve megfizeti a késedelmi díjat. Így történt, hogy a férfi nagyjából 1550 dollárt, azaz kb. 450 ezer forintot utalt a könyvtárnak. A férfi egyébként azt mondta, hogy megtartja a könyveket, de a jövőben is hajlandó fizetni a késedelmi díjat.


Székelyudvarhely - a Városi Könyvtár költségvetése, a munkatársak fizetése FEL

A székelyudvarhelyi városi könyvtárra vonatkozó adatsorok: 587 ezer lejes költségvetésből tartja fenn magát [34 ezer lakos, 40 millió Ft].
'A Városi Könyvtár számára 2012 óta összesen tizenhét poszt volt jóváhagyva, 2015 januárja óta a meghatározott időre szóló munkaviszonyt minden alkalmazott esetében meghatározatlan időre cserélték, a tizenhét főből tizenhárom könyvtáros, míg négy kisegítőként dolgozik.'
'A közölt adatok szerint a városi tékában az osztályvezető könyvtáros keres a legjobban, bruttó fizetése 2969 [201 e Ft], a könyvtárosok között a legnagyobb bruttó fizetés 2053, a legkisebb pedig 1294 lej [88 e Ft]. Az adminisztratív személyzetből a könyvelő keres legjobban, bruttó fizetése 1900 lej, a legkevesebb fizetés a könyvkötőnek jut, aki bruttó 1294 lejt kap.' (via ReMeK-e-Hírlevél)


Az év kistelepülési könyvtárosa Tolna megyében - Bogyiszló, NémetkérFEL

Kilencvenhat kistelepülési könyvtáros van a megyében. Közülük nemrég ketten nyerték el "Az év kistelepülési könyvtárosa Tolna megyében" címet.
Kaposi Ildikó - A kérdésre, hogy szeretnek-e olvasni a bogyiszlóiak, azt válaszolja, korábban talán nem annyira, de egyre inkább azt veszi észre, hogy nő a könyvtár tekintélye. A több mint 5000 kötetes bibliotéka olykor már kicsinek bizonyul, mert van, aki az érdeklődésébe vágó könyveket már mind kiolvasta. Természetesen ő sem marad olvasmány nélkül, mert a könyvtárközi kölcsönzés korlátlan lehetőségeket biztosít. Kaposi Ildikó figyelme most elsősorban a fiatalabb korosztály felé fordul, őket szeretné behívni a könyvtárba. Partner ebben a nevelőtestület is, hozzák a gyerekeket, Ildikó pedig könyvtárhasználati órákat tart nekik. Nő az új olvasók száma, az idén mintegy kilencvenen iratkoztak be.
Nagy Anikó - Középiskolába Szekszárdra, a Bezerédj szakközépiskolába, marketing szakra járt, s 2002-ben érettségizett. Ő is, akár csak Kaposi Ildikó, a bajai Eötvös József főiskolára jelentkezett, de előtte még a Bezerédjben elvégezte a marketing és reklám ügyintéző szakot, felső fokon pedig a menedzser szakot. Mint mondja, mindennek most nagy hasznát veszi. Baján művelődésszervezőként, könyvtárosként végzett. Münchenben is megfordult, hogy könnyebben le tudja tenni a nyelvvizsgát - au pair-ként dolgozott. A diplomái megszerzése után rengeteg helyre beadta a jelentkezését, de sokáig nem sikerült elhelyezkednie. Pedig nem csak a könyvtárosságot vagy a művelődésszervezést célozta meg. Végül is bolti eladóként helyezkedett el, amiről egyébként azt mondja, neki az is nagyon ?feküdt?.


Van másik: Az új Elsevier CiteScoreFEL

Az Elsevier az egyik vezető tudományos kiadó egy új mértéket vezet be a folyóiratok és sorozatok minőségének értékelésére. Az új mérték neve a CiteScore és a Scopus adatai alapján kerül kiszámításra. További újdonság a CiteScore Tracker, ami egy havonta kiszámított index, ami a CiteScore változását évközben is nyomon tudja követni.
A folyóiratok hivatkozás-analízisen alapuló értékelése egy széles körben elterjedt módszer, melyet a könyvtári beszerzések hatékony tervezésétől a kutatóintézetek, vagy akár egyes kutatók teljesítményének értékeléséig széles körben kerül felhasználásra. Az alapgondolat szerint egy folyóirat minősége - ami valószínűleg a hírnevétől és a szerkesztőség összetételétől függ - középtávon állandó, így egy megjelent cikk értéke becsülhető a cikkek átlagos értékéből. Nyilvánvalóan pontatlan megközelítés, de igazság szerint senki nem tud jobbat. Megjelennek gyenge cikkek is jó lapokban, ha a szerző neve elviszi a gyengébb munkát - igazából neki már nem számít az értékelés -, és persze megjelennek jó cikkek is gyenge lapokban - kár érte, az ok többnyire a szerző tapasztalatlansága.
- Kár, hogy a cikk legérdekesebb kijelentéseit nem követi magyarázat, alátámasztás. (MG)


Tartalom szerint lehet majd keresni a szövegben, bármilyen nyelvenFEL

Egyedi megoldás a magyar nyelvtechnológusok által alkotott számítógépes szövegelemző rendszer, amely a lehető legjobban igyekszik követni az emberi szövegértést.
A rengeteg információból szóbokrok készülnek, melyekben egymás mellé kerül minden olyan szó, ami például a bankokkal vagy mondjuk az egyetemekkel kapcsolatban szokott előfordulni. Bekerülnek a ritkán, de olyankor szintén mindig egymáshoz tapadó szavak is. Így azt is nyilvántartja a gép, hogy a Porva-Csesznek névnél nem kell az idejét pazarolnia az összetett szó második felének értelmezésére. Emberi munkával a szóbokrok tömegének létrehozása több száz évig tartana. "Azt reméljük, hogy a nem túl távoli jövőben már tartalom szerint lehet keresni a szövegben, méghozzá bármilyen nyelven" - vázolja a terveket Prószéky Gábor. A nyelvi egységek még magyarul vannak, de a köztük lévő relációk már a nemzetközi szabványok szerint valók, és mivel maguk a szavak, szókapcsolatok is fordíthatók, többnyelvű lekérdezéshez is rendelkezésre áll majd a rendszer.


Jó, hogy tudatosul bennünk: hamis hírekkel is bombáznak bennünket FEL

Rácz András: ... az orosz külpolitikai koncepcióban kerek perec benne van, hogy az állami média az orosz külpolitikai eszköztár integráns része. Nem nagyon tudnék hasonló európai példát mondani. Az RT az egy kormányzati szerv állami pénzen fenntartva. Az ő gondolkodásukban az információs háború egyenértékű a szárazföldi, légi vagy tengeri hadviseléssel.
hvg.hu: A hamis hírek pedig a nem integráns részei.
R. A.: Ugyanaz az eszköztár. A Putyin-közeli Jevgenyij Prigozsin nevű oligarcha neve éppen most került fel az uniós a szankciós listára. Az ő nevéhez fűződik a szentpétervári trollgyár. Ez ugyanúgy a külpolitikai eszköztár része - úgy is lehetne fogalmazni, hogy az eredeti szerszámosládában van ez eszköz is, legfeljebb más színűre van festve kicsit a csavarkulcs. Ugyanazt próbálják elérni ugyanazok. De itthon nincs szó arról szó, hogy a hamis híroldalak leuralták volna a magyar hírfogyasztást. A Globsec Policy Institute régiós felmérése szerint a csehek hisznek a környékünkön a legjobban az alternatív médiának, ott ez az arány 24 százalék, míg nálunk a válaszadók mindössze 16 százaléka adott hasonló választ.
hvg.hu: Mégis mindenki erről beszél.
R. A.: Az, hogy beszélünk róla és tudatosul bennünk, hogy van olyan ellenérdekelt fél, aki efféle eszközöket használ, kifejezetten hasznos. A fenyegetettség felfogása, tudatosulása a hatékony védekezés első lépése. Én örülök, hogy erről beszélünk, mert hozzásegíti a magyar társadalmat ahhoz, hogy védettebbé váljon az ilyen információs nyomásgyakorlással szemben.
- Az orosz propaganda célja, hogy megossza a nyugati társadalmakat, aki elhiszi, amit mondanak, az saját magának árt. A szovjet időkben maskirovkának hívták a dezinformációt, a központilag irányított félrevezetést, a ma használt taktikák alapjai innen származnak. (444)
- A magyar közmédia úgy terjeszti az orosz háborús propagandát, mintha közvetlenül Moszkvából szerkesztenék (444)

Régebbi hírforrás(ok): Bedőlünk-e a Geraszimov hadműveletnek, vagy képesek vagyunk kritikus olvasásra? link

Szolgáltatások kisgyerekeknek - kis és nagy lépések a többlettámogatások és együttműködések feléFEL

Mostanában kezdenek rájönni a könyvtárosok, hogy képesek befolyásolni a kisgyermekek szellemi fejlődését, s hogy munkájuk nyomán már a kicsik korai évei is boldoggá és pozitívvá tehetők. Mi lenne, ha külön könyvtáros foglalkozna a legkisebbekkel, egy másik az óvodáskorúakkal, egy harmadik az alsósokkal és egy negyedik a felső tagozatos gyerekekkel? - kérdezi a szerző, aki gyermekkönyvtáros és oktató. Ez a megoldás persze a legtöbb könyvtár számára kivitelezhetetlen. Fontos azonban a leggyorsabban fejlődő korcsoportra, a csecsemőkre és tipegőkre összpontosítani.
A könyvtárvezetés felelőssége is nagy, hiszen elkötelezettségük nagyban emelheti a gyermekkönyvtári munka színvonalát. Szoftverekre, biztonsági kamerákra számolatlan adnak ki pénzt, de érdemes lenne a kisgyermekek ellátására is fordítani valamennyit. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a gyermekkönyvtárosok egyenlő bérezése is gondot jelent sok intézményben. Mit tehetnek ők a tartós, értelmes változás érdekében? Jól felkészült szakembereket alkalmaznak, azonos fizetést adnak a gyermekkönyvtárosoknak, bevonják őket a megbeszélésekbe, jobban tájékozódnak a kérdésben, képviselik a szakmát a könyvtáron kívül is. Politikai befolyásukkal felhívják a figyelmet a kisgyermekes családokra, és lobbiznak a politikai tájkép átalakítása érdekében megfelelő forrásokat biztosítva a gyermekkönyvtári szolgáltatásokra, s továbbképzik azokat a munkatársakat, akik hajlandók tanfolyamokon bővíteni szakmai ismereteiket. (Kisgyerekek a könyvtárban: egy elmélet megvalósítása; ref.: Murányi L.)


Az IoT (a dolgok internete) - könyvtári munkát segítő felhasználási lehetőségekFEL

Az IoT bevezetése a könyvtári területen is óriási lehetőséget jelent, a könyvtárak általa értéknövelt szolgáltatások nyújtására lesznek képesek. A könyvtárosok már jól ismerik és használják az RFID technológiát, amely hasonlít az IoT lényegéhez annyi különbséggel, hogy az IoT esetében a tárgyak (ebben az esetben a könyvek) csatlakoznak közvetlenül az internethez.
- Az IoT a könyvtári dokumentumokkal kapcsolatban olyan információkra és problémákra tud rávilágítani, mint a használati adatok vagy a félreosztás.
- Napjainkban a használók többsége rendelkezik saját okostelefonnal, és alkalmazásokat használ, ezért a könyvtáraknak elérhetővé kell tenniük a könyvtári forrásokat virtuális könyvtári kártya segítségével.
- Ezáltal olyan könyvtári térkép is hozzáférhetővé válhat, amely elkalauzolja az olvasót az adott dokumentum fizikai helyéhez.
- A kölcsönzés előtt egyéb kiegészítő információk is olvashatók, egyes honlapokról (pl. Amazonról) lehívott információk hozzákapcsolásával.
- Amennyiben a könyvtárban használják az RFID-t, akkor lehetővé válik a gyűjtemény virtuális reprezentációja.
- Az RFID chipek az olvasói kártyákba integrálásával jobban követhetővé válik az állomány forgása, és könnyebbé válhat a kölcsönzés.
- Az IoT képes lesz megmondani a felhasználóknak, hogy melyek a lejárt könyveik, mekkora késedelmi díjjal tartoznak a könyvtárnak, valamint lehetőséget nyújt ennek online kifizetésére és a könyvek visszahozatalára, sorban állás nélkül.
- Az eltűnt dokumentumok felkutatásában is nagy segítséget fog nyújtani.
A digitális okos polcok segíthetnek a kölcsönzési adatok és az internetes keresési előzmények alapján könyveket ajánlani.
A tanulmány néhány működő példát is bemutat. Az Orlandói Városi Könyvtár egy applikáción keresztül küldött híreket az olvasóknak a könyvtári ajánlatokról, programokról. Más könyvtárak arra használják az új eszközöket, hogy reklámozzák a workshopjaikat, könyvvásáraikat, vagy hogy értesítsék olvasóikat a lejárt könyvekről. (ref.: Bognár N. E.)


Életünket forradalmasító technológiák - mire ugorhat a könyvtár, ill. mi segítheti munkáját?FEL

A mai ismert világunk gyökeresen átalakul, mégpedig hamarabb, mint azt ön gondolná. Az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2016. évi Tudományos, Technológiai és Innovációs Kitekintőjében (STI Outlook 2016) 10 olyan technológiát sorolt fel, amely nélkül teljesen máshogy alakulhatna az emberiség jövője. Ezek:
- a "big data" (hatalmas mennyiségű adatok feldolgozását lehetővé tevő eszközrendszer),
- a dolgok internete (Internet of Things - IoT),
- a mesterséges intelligencia (AI),
- a 3D nyomtatás,
- a mikroszatellitek,
- az idegtudományhoz kapcsolódó technológiák,
- a szintetikus biológia,
- a nanoanyagok,
- a fejlett energiatárolási technológiák,
- a blockchain (olyan elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát tart nyilván, a hamisítást és módosítást kizáró módon - pl. bitcoin).


Tökéletes olvasókuckók (fotókkal)FEL

A tökéletes olvasókuckó helyét nem könnyű megtalálni, a kényelmes székek vagy fotelek nélkülözhetetlen részei -, de a lelkes olvasó tudja, hogy szükség van a megfelelő helyre, a megfelelő fényviszonyokra is. A bemutatott olvasósarkok, kuckók teljesítik a könyvek szerelmeseinek minden kívánságát. Akár azt szeretné, hogy a könyvtárába beépítve legyen egy kényelmes kis hely olvasásra, akár a nappali ablakpárkányán szeretne ülve olvasni, vagy függőágyban heverve, itt mindenre talál példát.

Hírforrás: KP
2017. január 04.

T-Pain tippjei: aki utálja a könyvtárosokat, a csendre intés miatt, ne járjon könyvtárba FEL

T-pain, amerikai hiphop és R&B énekes link javaslatokkal látja el hallhatóságát. Ezek közül a könyvtárra és könyvtárosokra vonatkozó 4'31-től hallható. (Habók Lilla ajánlásával)


Találd meg erősségeidet! - Csak olvassuk, vagy tesszük is?FEL

Az önsegítő irodalommal egyszerűen nem lehet versenyezni. Legalábbis erről tanúskodik az Amazon legjobban fogyó könyveinek top 10-es listája, amelyre egyetlen könyv tudott minden alkalommal felkerülni az elmúlt tíz év folyamán. Ez pedig nem valamelyik Harry Potter, hanem a Find Your Strength 2.0 (Találd meg erősségeidet, 2.0).
Philip Rath könyvét 2007-ben adták ki, és azóta letaszíthatatlan a legjobb tíz közül. A Gallup Intézet kutatója ezzel hatalmas fölénnyel nyerte a versenyt, hiszen a következő könyv is csak kétszer tudott felkerülni a toplistára. Pedig a Strengthfinder 2.0 is csak folytatása a professzor első önsegítő könyvének, a Now, Discover Your Strengthnek. A könyv állítólag abban segít, hogy megtaláljuk, miben vagyunk tehetségesek, így kevesebb időt pazaroljunk az egyéb területekre. A kiadó nem fukarkodik az ígéretekkel, szerényen azt állítja, hogy ez a mű örökre megváltoztatja a magunkról és a világról alkotott képünket.
- Néhány hete e témakörre igyekezett a KIT rákérdezni, a logikai másik oldalról: "Akkor lehetünk könyvtárosként a digitalizáció nyertesei, ha..." - a rutinműveleteket elhagyjuk válaszlehetőséggel, melyet a válaszadók igen kis arányban választottak. Ld.: link (MG)


Szenzációs Korán-töredék a Birminghami könyvtárból - lehetnek még könyvtárakban lappangó részekFEL

A világ egyik legrégebbi Korán-töredékének felfedezése megtréfálja a tudósokat. Egyidős az iszlám keletkezésével, de az is lehet, hogy még korábbi, és írója ismerhette Mohamedet. A felfedezés egy kutatónak köszönhető, aki a Birminghami Egyetem könyvtárában lapuló, a VII. század kései éveiből származó Korán lapozgatása közben figyelt fel két, a többitől elütő lapra. Az alapos vizsgálatnak, az Oxfordi Egyetem radiokarbonos kormeghatározásának eredménye a kutatók legvadabb álmait is felülmúlta: kiderült, hogy a tintával juh- vagy kecskebőrre írt lapok több mint 95 százalékos valószínűséggel az 568-645 közötti időből származnak, azaz jóval korábbiak, mint az a Korán-példány, amely a kincset rejtette - ecsetelte David Thomas, a Birminghami Egyetem tanára.
A birminghami lapok rendkívül hasonlítanak a Francia Nemzeti Könyvtárban őrzött, 16 lapból álló Korán-töredékekre.
Nem kizárt, hogy a kérdéses Korán több lapja is felbukkan majd magángyűjtemények vagy könyvtárak mélyéből. A birminghami lapok mindkét oldalára írva van, mégpedig a 18., a 19. és a 20. szúrából - Korán-fejezetből -; az egész könyv 200 lapból állhat.
Analógiák

Hogyan manipuláljunk célszerűen és hatékonyan? Mondjuk, olvasásraFEL

A feltételekhez kötött segélyezés módszerét (CCT) leginkább szociális területen alkalmazzák, nálunk a politikai és él az eszközzel. Azonban a tapasztalatok szerint csak akkor van ösztönző hatásuk, ha azok fenyegetés helyett - pl. pénzek elvonása - lehetőséget kínálnak.
"... ha a "feltétel" valamiféle pozitív böködő ösztönzés, afféle "nudge" [angol kifejezés, jelentése "bökdösés"], akkor az így kiváltott hatások látványosan eredményesek lehetnek. Ha egy tál lencsét adnak Fekete-Afrikában a gyereküket beoltató anyáknak, akkor ez ugrásszerűen megnöveli az oltási programok hatékonyságát. (A legnagyobb költség a technika és a személyzet "kivonulása", amelyek fajlagos költsége jelentősen csökken, ha egyszerre többen oltatják be magukat - ehhez a hatékonysági nyereséghez képest jelentéktelen költség a lencse, de hat.) Ugyanígy, ha az USA szegényebb környékén működő iskolákban 3-5 dollárt adnak a gyerekeknek, mert elolvasnak egy könyvet és néhány egyszerű kérdésre tudnak válaszolni (hogy hívták a főszereplőt? stb.), akkor ezekkel a böködésekkel a gyerekek olvasási kompetenciája, teljesítménye lényegesen jobban javul, mint ha magas ösztöndíjakat ajánlanak fel a jó tanulmányi eredményekért stb. A könyv, bár jellemzően speciális környezetekben, de hatott és működött. A jól megtervezett, jó irányba ható, érzékenységeket jól eltaláló "nudge"-ok valóban kedvező magatartási hatásokat váltottak ki. Akkor is, ha a Világbank némi szomorúsággal azt is megállapította, hogy sajnos a mentalitásokat és gondolkodásmódokat e hatások nem tudták megváltoztatni, csak a konkrét döntéseket és magatartásokat - ami azért nem rossz eredmény."


A karácsony lényegét megragadó videókFEL

Na igen, hogy mi is a lényege... Talán nem állunk messze az igazságtól, hogy a szeretetben való újrakezdés eléggé lényeg-közeli megfogalmazás. Klisé és giccs persze bőven akad, mégha jószándékú is. A múlt évben csokorba kötöttük néhány videót - Karácsonyi vírusvideók - mit léphet a könyvtár? - Hagyjuk el a negédes kliséket! link - melyet kiegészítünk néhány újabbal:
- KLM link
Amazon link
Továbbiak: link

Hírforrás: KIT-információ ; Viki a világban
2017. január 04.
Régebbi hírforrás(ok): Karácsonyi vírusvideók - mit léphet a könyvtár? - Hagyjuk el a negédes kliséket! link

3D-s szkenner - lassan könyvtári kellék lesz?FEL

Fénymásolás-egyszerűségűvé fejlődött a tárgyak vagy akár emberek letapogatása és kinyomtatása. Kipróbáltunk néhány 3D-s szkennert.
Akár az ifjú pár is beszkennelhető és kinyomtatható (kicsinyítve) az esküvői torta tetejére. Reprodukálhatók apró műanyag alkatrészek, vagy beszkennelhető a törött alkar, és akkor a gipsznél könnyebb és mutatósabb sínben gyógyulhat a csont. A térhatású nyomtatás ma már majdnem annyira egyszerű, mint a hétköznapi (mondhatni, 2D-s) fénymásolás.
Elsőként az egyik legolcsóbb megoldást fogtuk kézbe. Ezt szó szerint kell érteni, mert a Sense kézben mozgatva érzi igazán elemében magát. A mintegy 155 ezer forintos kütyühöz a szerényebb teljesítményű régebbi számítógépek is tökéletesen megfelelnek. Elsősorban nagyobb tárgyak vagy éppen emberek beszkenneléséhez találták ki. 20 centisnél kisebb tárgyakkal nem igazán érdemes kísérletezni, de például 3 méteres objektumot jól beolvashatunk vele. Működéséhez egy infravörös fényforrást és két kamerát használ. Villámgyorsan teszi a dolgát, a háromdimenziós kép egy percen belül megjelenik a monitoron, és nem sokkal később már küldhető is a 3D-s nyomtatóra. A Sense pontossága 1-2 milliméter, ez elegendő például ahhoz, hogy húszcentis miniszobrot nyomtassunk magunkról.
... Mindebből látható, hogy a néhány százezer forintos 3D-s szkennerek leginkább oktatási célokra vagy hobbihoz, vicces dolgokhoz valók. Komoly munkához nem úszható meg a több millió forintos beruházás - de igénybe lehet venni bérszkennelési szolgáltatásokat is.
Kisszínes

A könyvek holtukban is sok örömet szerezhetnek - falikép-alkotás és könyvlapos ruhaFEL

Fotókat ld. az alábbi linken. - Lassan ideje felkészülni a jelmezbálra :-)
A könyvtár lehetséges üzenete:
- a könyvtárban a legtöbb könyv gyorsabban-lassabban elavul
- a könyvtári selejtezés nem rombolás, hanem az értékekhez való hozzáférés javítása (ez értékvesztett dokumentumok eltávolításával)
- az újrahasznosítás: kultúra (ld.: szerelők kiáltványa link )
- a könyvek még holtukban is sok örömet szerezhetnek. (MG)


Komoly veszteségeket szenvedett a közéleti sajtóFEL

Hosszú a politikai áldozatok listája: Vs.hu, Népszabadság, Metropol, PLT, Világgazdaság, Figyelő. A nyomtatott és az online médiapiac 2016-os összefoglalójában azért elméletileg van pár pozitív hír is, bár azoknál is akad, ahol szkeptikusak vagyunk.
A kormányközeli oldal totális letámadásáról szólt a magyar médiapiac nyomtatott és online szegmensének 2016-os éve. Túl szép volt ahhoz a Vs.hu, hogy igaz legyen: az MNB-s alapítványok pénze kiverte a biztosítékot a fél szerkesztőségben. A Nol.hu még egy ideig a következő kis szigetnek tűnt, aztán egy éjszaka alatt Népszabadságostul elsüllyesztették. A Figyelő, a Világgazdaság vagy éppen a Portfolio.hu esete sem mutat sok biztatót a jövőre nézve, ahogy az Origo is egyre gyorsabban távolodik attól, ami eredetileg volt.


Propaganda-e a magyar médiamodell? - Az erdélyi magyar sajtónak is végeFEL

Nádori Péter megvizsgálja, hogy Edward S. Herman és Noam Chomsky propagandamodellje mennyire alkalmazható a 2016 végére kialakult magyar médiapiaci helyzetre. Spoiler: szinte 100 százalékig.
Origo, Népszabadság, migránskampány, MTVA, Tv2, Class FM, Vs.hu, olasz paparazzi a susnyásban, "vírusterjesztő álcivilek", Kövér László, adatigénylés megtagadva, Figyelő, riportírás miatt bíróság elé citált és elítélt újságíró, Putyin-szájtok, és a többi, és a többi.
A valóság bemutatásában és a hatalom ellenőrzésében aktív médiumok száma jelentősen csökkent, ergo az ilyesmivel foglalkozó újságírók száma is csökkent. Az egyébként közérdekű, még jogszabály szerint (meg egyébként) is köztulajdonú információkhoz való hozzáférés lehetőségei tovább szűkültek, a döntéshozókhoz való fizikai hozzáféréséi ugyancsak. Minden eddiginél több közpénzből lett magánpénz állt a vad gyűlöletkeltés, egyúttal további rettenetes mennyiségű közpénzek magánpénzzé való transzformálása szolgálatába.
- TGM: Az erdélyi magyar sajtónak is vége link

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok propaganda kifejezésre: link

Könyvtár is van a MMA Hild-villájában - a kutatások területe még nem ismertFEL

Az épület átadásán többen is beszédet mondtak, amelyből számos, a Hild-villa felújításához kapcsolódó információ elhangzott, de arról nem tudni, hogy milyen kutatások helyszíne lesz a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.
A könyvtárral és kutatószobával ellátott Hild-villa felújítását 823 millió forintos költségkeretből végezték, amely magában foglalta a villa rekonstrukcióját és bővítését, az ingatlanon álló svájci lak újjáépítését, valamint teljes körű kertrekonstrukciót. A két épület összterülete a bővítéssel és pincebeépítéssel együtt mintegy 600 négyzetmétert tesz ki.
Tuzson Bence államtitkár szerint az MMA kiválóan képes összefogni az egész magyar művészeti életet, amely azonban akkor képes igazán kiteljesedni, ha nem hiányzik a befogadó oldal sem.


Közkincsé válik a Happy Birthday dal isFEL

Mivel az EU-n, így Magyarországon is az utolsó szerző halálától számított hetven év után közkincsé válik egy szellemi mű, az 1946-ban elhunyt alkotók munkái 2017 első napjától is ide tartoznak. Így válik közkincsé például minden idők legtöbbet játszott születésnapi dala, a Happy Birthday, továbbá H.G. Wells író művei is, valamint Moholy-Nagy László munkássága.


Hogyan változott az írástudók és írástudatlanok aránya a világban?FEL

Az interaktív diagram link 1800 és 2014 között mutatja az írástudók és írástudatlanok arányát. (A statisztikai beszámoló emellett mutatja a világ összlakosságának fejlődését a következő területeken: szegénység, egészség, szabadság, termékenysége, oktatás.


Kedvezményt kap a fodrásznál az a gyerek, aki hangosan felolvasFEL

Logikus üzleti érdek is vezetheti azt a michigani gyerekfodrászt, aki a címben szereplő kedvezményt kínálja. A feketék által lakott negyedben működő üzlet tulajdonosa szerint sok gyerek nem olvas, és a kedvezmény az olvasás ösztönzését is szolgálja, Sőt, a szövegértését is, ugyanis alkalmasint bele is kérdez a hangosan felolvasó gyerek szövegébe. A választékot az üzletben lévő több mint 100 kötet biztosítja.
A borbély - aki az ötletet egy másik gyerekfodrászatból vette át - úgy látja: a 2 dolláros kedvezménnyel vissza ad valamit a közösségnek, illetve támogatja az oktatást. A csupán üldögélés vagy kütyünyomogatás helyett az olvasás lehetőségével erős pozitív üzenetet híván adni a gyerekeknek. (ref.: MG)
Információforrások

Csak kifejezések jutnak eszedbe egy filmből? FEL

A "What is my moovie" weboldal filmek angol jellemzőinek beírása - szavak a történésből, címből, szereplők és közreműködők nevei - után igyekszik kitalálni, mi is lehet a keresett alkotás.


Közkincs - műemlékvédelmi adatbázis hangarchívumFEL

A Közkincs, majd Közkincs-kereső című rádióműsor 2003 tavaszától számolt és számol be heti rendszerességgel az örökségvédelem világáról. A kezdetektől sugárzott több mint 500 adás (ami ötszáz órát, több mint húsz nap folyamatos rádióhallgatást jelent) azt bizonyította, hogy épített és tárgyi örökségünk kifogyhatatlan kincsesbánya - egyik történetből nyílik a másik, a múlt, s vele összefonódva a jelen annál érdekesebb, minél több rétegét ismerjük meg. A helyszíni riportok, a stúdióbeszélgetések, a telefoninterjúk hol időtlen, hol napi aktualitású témákat dolgoznak fel.
A Közkincs-kereső adásai élőben a Gazdasági Rádióban hallhatók minden szerdán 14 és 15 óra között.
Ebben a hangarchívumban a műsor 2012 augusztusától elhangzott adásait találja meg, vágott, vagyis a szignálok többségétől, a zenétől, hírektől mentes változatban. Az új műsorokkal természetesen rendszeresen frissítjük az archívumot. A korábbi helyszíni riportokból a Hangos térkép oldalon hallhat ízelítőt.
- A jobb oldalon lent (a támogató bannerek alatt) a műsorok címében szereplő szavakra lehet rákeresni.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu