Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/19., máj. 11.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kétszemélyes falukarbantartó intézmény - akár a könyvtár is lehet hasonló :-)
Gyerekkönyvtár - mit kér és mit biztosít? 1. Információ szülőknek
Volt-e olyan, hogy egy dokumentumot kevésbé elérhetővé tettek? (felmérés)
Zöldkönyvtár lesz a tatabányai közkönyvtár? - De mit is jelenthet az?
Zöld könyvtár, 4 pontban
Éjfélig is nyitva tart a horvát nemzeti könyvtár
A digitalizálás rejtett költségei: mire legyünk tekintettel
Családbarát munkahely - kellék a gyerekváró szakkönyvtár
Bűnösnek találták a motoros rablót elgázoló nőt
LMBTQI - az adatbázis mellett a könyvtárosok érzékenyítését is fontolgatja a FSZEK
Akkor végülis van igény könyvtárosra, vagy sem? Ha igen, milyenre?
Könyvtárvezető és a bizalom kérdése (olvasóink szavazatára)
E-könyv-használat - felmérés hallgatók és kari dolgozók körében
Keresik a férfit, aki egy kislányt zaklatott a balatonalmádi könyvtár női vécéjében
Magyar könyvtár Izraelben - túlsúlyként szállatották repülőn a könyveket
Hogyan álljunk neki digitális fotógyűjtemény létrehozásához?
Mobil könyvtárat csinált a furgonból az indiai pár

Analógiák

Maga az intézményrendszer tehetetlensége akadályozza az innovációt
Receptolvasás és online bevásárlás egyszerre
Hogyan lehet kikezdeni egy szakma identitását?

Praktikus

Írói célszerszámok: 3 + 2 profi könyvíró program

Kisszínes

Az internet és a média halálos fenyegetést jelent a demokráciára. - Tényleg?
Az oroszok tagadják, hogy Soros-könyveket égettek volna
Századvég: káros ügy a Nemzeti Könyvtár kiadása
A szabad információ­áramlás mellett álltak ki - a G7-es államok

Információforrások

Változás a Facebookon: máshogy (is) lehet ismerősnek jelölni, a nevet sem kell tudni hozzá
Hamvas Béla köteteket kapnak az iskolák


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Kétszemélyes falukarbantartó intézmény - akár a könyvtár is lehet hasonló :-)FEL

A borsodi zsákfaluban egy házaspár segíti, tanítja, eteti azokat, akik hozzá fordulnak. Önerőből, közös munkával, mert adni nekik sincs miből. Alulról szerveződött, kétszemélyes intézményt mutatunk be Balajtról.
A házaspár elválaszthatatlan egységet alkotva dolgozik együtt, gyakorlatilag intézményként tekint rájuk a falu. Hozzájuk jönnek nyomtatni, tanácsot kérni ügyes-bajos dolgaikban, ügyeket intézhetnek itt a neten. Lászlóék segítenek kitölteni az adóbevallást, kérvényt írnak, hivatalokkal való levelezést bonyolítanak. Egy más nevére szóló, bontatlan levelet mutat, a biztosítótól jött. El sem olvasták, vakon megbíznak benne: "megkértek, értelmezzem, mondjam meg, mit tegyenek?


Gyerekkönyvtár - mit kér és mit biztosít? 1. Információ szülőknekFEL

1993-ban jelent meg az angol Közkönyvtári charta link . Akkor azt gondoltam, hogy az akkor cseperedő minőségügyi mozgalom egyik hasznos alapdokumentumának fogja tekinteni. Tévedtem. Bizonyos vélemény szerint azért, mert abban a könyvtárosok ígérnek, garantálnak valamit - amit azután számon is lehet(ne) kérni. És ennek kockázatát pedig inkább nem vállaltuk. Az alábbi szöveget a South Eastern Education & Library Board adta közzé plakátokon, szintén a kilencvenes években. Korrektnek tűnik: mit vár, és mit nyújt - ebben az esetben - a gyerekkönyvtár. Ha pedig egyre gyakrabban a könyvtárak léte a tét, hasznos lehet az ilyen szolgáltatói egyességeket elővenni. (MG)
Gyermeke a könyvtárban - Információ szülőknek
Kérjük segítsen; bizonyosodjék meg gyermeke biztonságáról a következők szerint:
- legyen gyermekének kísérője a könyvtárba eljutáshoz és távozáshoz, legalább az alsó tagozatos években
- maradjon vele, míg könyvet választ vagy az eszközöket használja
- bizonyosodjon meg róla, hogy a gyermek udvarias és előzékeny a többi gyerekkel, felnőttekkel, illetve a könyvtár dolgozóival
- mielőtt bezár a könyvtár, GYŰJTSE BE A GYERKŐCKÉT
Óvodás gyermekek csak szülői vagy idősebb testvéri kísérettel tartózkodjanak a könyvtárban.
Munkatársaink értesítik a rendőrséget, ha úgy ítélik, hogy GYERMEKÜK NINCS BIZTONSÁGBAN AZ ÉPÜLETBEN.
Kérje tájékoztatónkat
"Gyermeke és a könyvtár: útmutató szülőknek" (ford.: WKÁ)
- Jövő heti lapszámunkban: "Könyvtári szolgáltatások gyermekeknek és fiataloknak" (SEELB).


Volt-e olyan, hogy egy dokumentumot kevésbé elérhetővé tettek? (felmérés)FEL

Volt-e olyan, hogy egy dokumentumot kevésbé elérhetővé tettek? - tettük fel a kissé körülményes kérdést a múlt héten a szoft-cenzúra ügyében. A nem reprezentatív válaszok:
10 - Igen, raktárban tartunk / helyeztünk kényesebb témákat
0 - Olvasói kérésre helyeztünk háttérbe dokumentumokat
1 - A fenntartó kérte bizonyos témák / dokumentumok háttérbe helyezését
8 - Eleve nem szerzünk be bizonyos témákat
15 - A várható igény arányában szerzünk be kivétel nélkül minden témát.
- A válaszok sok - akár egymásnak ellentmondó - szempontokból interpretálhatók: fontosnak tűnik a használók várható igénye, a raktár ápol és eltakar: segít elkerülni a lehetséges konfliktusokat, egyben a diskurzust vagy toleranciára nevelést is. (MG)


Zöldkönyvtár lesz a tatabányai közkönyvtár? - De mit is jelenthet az?FEL

Az ország első "zöldkönyvtára" lehet a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A szándék megvan, a határidőt 2019-ben valószínűsítette tatabányai látogatásán a miniszterelnök. A tartalmi feltételeknek már most is megfelel a tatabányai bibliotéka - mondja dr. Voit Pál igazgató.
- Az ökoszemlélethez új mottót is talált a könyvtár: "Nyitottak vagyunk". Mit jelent ez a gyakorlatban?
- A cél az ökológiai gondolkodás, a környezettudatosság erősítése könyvtári eszközökkel. Ide tartozik a szemléletformáló nevelés, a környezeti információk gyűjtése, és az ezeken alapuló szolgáltatások szervezése. Az "öko" szakszót mi sokkal tágabban értelmezzük, hiszen nagyobb távlatokat ölel fel: bolygónkon ugyanis minden életforma kölcsönös összefüggésben, együttműködésben van egymással. A törékeny egyensúlyt, a fenntarthatóságot csak nagy tudatossággal lehet megőrizni. A könyvtár a környezetvédelem, a gazdasági növekedés és a szociális előrehaladás összhangjából kiindulva Nász János kollégám közreműködésével szervezi az öko-esték előadássorozatot, ökosarokban kínáljuk a témával összefüggő szakirodalmat, hírlevelet adunk ki, és 2013 óta ökotáborokat szervezünk. A gyerekekkel voltunk Agostyánban, kétszer Koppánmonostoron. Az idén a bajnai alkotóházba "költöznek be" a 10-14 éves, jobbára hátrányos helyzetű gyerekek.


Zöld könyvtár, 4 pontbanFEL

A zöld könyvtár a fenntarthatóság részét képezve olyan, több tudományos területet érintő fogalom és elképzelés, amely a környezetvédelmi irányelvek és célkitűzések alkalmazásán túl magába foglalja a közintézményben a humánökológiai zöld és fenntarthatósági szempontok érvényesítését és érvényesülését. - Egyszerre: intézmény, épület, hely, állomány, szemlélet, szolgáltatás.
1. Az épületet és elemeit (pl. bútorok, világítás, energiafelhasználás) a környezettudatos épületminősítési rendszerek előírásai szerint tervezték és építették, vagy a már meglévő épületet ennek jegyében újították fel.
2. Rendelkezik zöld állománnyal (humánökológiai szempontokat, fenntartható fejlődést, környezettudatos gondolkodást, környezetvédelmet szolgáló gyűjtemény). Figyeli és gyűjti az ökológiai szakirodalmat.
3. A működésébe és szolgáltatásaiba emeli a humánökológia és a fenntartható fejlődés célkitűzéseit és az érvényesülését szolgáló elemeket és gyakorlatokat.
4. Programjaiban hangsúlyos a zöld gondolkodás társadalom mindennapi életébe való átültetése, és aktívan terjeszti a humánökológiai zöld és fenntarthatósági szempontokat.
Az illusztrációk - zöld-előadásoktól az öko-táborokig - link oldalon láthatók, s Voit Pál bocsátotta a KIT rendelkezésére.

Hírforrás: Voit Pál közlése nyomán
2016. május 11.

Éjfélig is nyitva tart a horvát nemzeti könyvtárFEL

A Horvát Nemzeti és Egyetemi Könyvtár honlapján szerepel a megszokott nyitva tartás mellett: esti nyitva tartás (150 olvasói hellyel) 21.00-24.00. A KIT kérdésére a könyvtár képviselője elmondta: a könyvtár egy szintjét tartják nyitva ebben az időszakban, korlátozott hozzáféréssel. A 150 férőhelyet előjegyzés alapján biztosítják. A szolgáltatás meglehetősen kihasznált: 2014-ben pl. 15,204-en vették igénybe. A normál nyitva tartás egyébként: hétfőtől péntekig 8.00-21.00, szombat: 8.00-15.00. (MG)


A digitalizálás rejtett költségei: mire legyünk tekintettelFEL

A könyvtárakat általában két dolog motiválja, amikor digitalizálásba fognak: a szélesebb körű hozzáférés és a romló állomány védelme. E két cél szorosan összekapcsolódik: az állományvédelmi digitalizálásnak köszönhetően is javul a hozzáférés. A sikeres digitalizálás kulcsa egy átfogó előzetes terv elkészítése és a projekt megfelelő menedzselése. Fel kell tenni a következő szavakkal kezdődő alapvető kérdéseket: ki, mit, hol, miért és hogyan. A legkevesebb forrás felhasználásával kell a lehető leghasznosabb munkát elvégezni. Foglalkozni kell a hosszú távú fenntarthatóság problémáival. (A digitalizálás rejtett költségei: mire legyünk tekintettel; ref.: Hegyközi I.)


Családbarát munkahely - kellék a gyerekváró szakkönyvtárFEL

A Tittel Pál Könyvtár mostantól még lelkesebben várja a kisgyerkőccel érkező olvasókat, munkatársakat - szuper cuccokkal kedveskednek a lurkóknak!
Az Eszterházy Károly Főiskola munkatársai, vendégei, és a Tittel Pál Könyvtár olvasói kényelmét szolgálja az újítás. A Főiskola a múlt évben megnyerte a Családbarát munkahely pályázatot, melynek egyik eleme a gyermek- és babasarok kialakítása volt. Az ide érkezők így hasznos, érdekes elfoglaltságot tudnak biztosítani gyermekeiknek, amíg az épületben tartózkodnak.
A Könyvtár leglátogatottabb, és legkönnyebben megközelíthető része a 113-as terem, ennek központi részén kapott helyet egy kuckó, és számtalan játék. A belső terem egyik sarkában kialakítottak egy meghitt zugot a babákkal érkező édesanyáknak, akik itt tudják majd ellátni csöppségeiket. Ha esetleges "higiéniai tevékenységre" kellene sort keríteni, azt az alagsori, mozgáskorlátozottak számára fenntartott mellékhelyiségben elhelyezett pelenkázó részen tudják megejteni.

Régebbi hírforrás(ok): Vállalati közkönyvtár a gyerekmegőrző és az étkező között (fotókkal) link

Bűnösnek találták a motoros rablót elgázoló nőtFEL

A bíróság kedden közúti veszélyeztetés és rongálás vétségében első fokon bűnösnek találta azt a nőt, aki az őt meglopó motoros rablót üldözni kezdte, majd azzal ütközött úgy, hogy a motor utasa meghalt. K. Andreát azért ítélték 1 év börtönre, két év próbaidőre felfüggesztve, mivel az üldözés során ártatlan embereket sodort veszélybe, de a motoros tolvaj haláláért nem okolták.
Az eset még 2012. december 7-én történt. Az Országos Széchenyi Könyvtár volt igazgatója, K. Andrea (született S. Andrea) a Kolosy tér közelében állt autójával egy piros lámpánál, amikor kifosztották: a mellé guruló motoron ülő két elkövető egyike betörte a kocsi ablakát, és kiemelte onnan a táskáját. (Ilyen rablásokat sorozatban követtek el Óbudán.) A motorosok elhúztak, a nő kocsijával üldözőbe vette őket, ám amikor beérte őket, a motornak nekiütközött, azt egy másik kocsi elé lökte, és később a motor utasa az életét vesztette. Az ügyészség szerint erről kamerafelvétel is van.


LMBTQI - az adatbázis mellett a könyvtárosok érzékenyítését is fontolgatja a FSZEKFEL

Az 1995-ben alakult Háttér Társaság a kezdetektől gyűjti a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (a kezdőbetűkből áll össze az LMBTQI betűszó) témájú szak- és szépirodalmat, folyóiratokat, cikkeket, játék- és dokumentumfilmeket és egyéb dokumentumokat. Az archívumban ma 1500 könyv és háromszáz tételnyi folyóirat található, a médiakollekciójában több mint 700, moziban vagy tévében bemutatott filmet, riportot, beszámolót őriznek.
Az archí­vum­ban olyan anyagokat rendszereznek, amelyek a meleg és leszbikus életmód, az LMBTQI történeti és jogi aspektusait mutatják be. A webes adatbázist 2010-ben kezdték el építeni önkéntesek. Mint a programot vezető Nagy Sándortól megtudtuk, ebben jóval több dokumentum adatai szerepelnek majd, mint ami fizikailag is a birtokukban van, a gyűjtemény gyarapodása a támogatók lelkesedésén, lehetőségein múlik. A remények szerint az új adatbázis néhány hónapon belül elérhető lesz a Háttér Társaság honlapján link
A FSZEK Központi Könyvtárának igazgatója, Dippold Péter lapunk érdeklődésére elmondta: a kért linket hamarosan kiteszik a honlapjukra, és az LMBTQI irányú könyvtáros-érzékenyítést is fontolgatják.
- Az adatbázis már most is kereshető külsősök számára, mindössze egy előzetes regisztráció szükséges, és küldik a megfelelő kódot, vagy jelszót, amivel be lehet lépni az adatbázisba. (Somorjai Noémi)

Régebbi hírforrás(ok): Érzékenyítés és források - LMBTQI link

Akkor végülis van igény könyvtárosra, vagy sem? Ha igen, milyenre? FEL

Rádióbeszélgetés vázlata a Kossuth Rádióban (2016.04.16.), téma: a könyvtáros diploma piaci értéke, a könyvtárak helyzete és az olvasási szokások megváltozása.
Fülöp Ágnes:
- sok könyvtáros jelentkezik a könyvtáros állásokra, egy álláshirdetésre akár 200 diplomás is
- nagy kereslet van információbrókerre, információmenedzserre
- hogyan tesszük népszerűvé a könyvtárat (vagy hagyjuk is el a könyvtár nevét)
- a funkció megmarad
- az internetes információk eltűnnek az éterben, a könyvtári papírdokumentumok megmaradnak
- a 10 évvel ezelőtti floppyn tárolt információ nehezen használható.
Krúdy Tamás: mi a különbség a hagyományos és e-olvasás között?
Fülöp Ágnes: úgy tűnik, továbbra is van létjogosultsága a papírváltozatnak is, szegényedést jelenthet a papírról olvasás zsugorodása.
Németh György: azé a hatalom, aki leteszi a használó elé a lényeget; a könyvtárosnak ismernie kell a minőségi információ forrását.
Fülöp Ágnes: Még hosszú ideig megmaradnak a városi könyvtárak. Előremenekülnek, használóképzést végeznek, tudást közvetítenek, információvagyonukat olyan formában kínálják, ahogyan azt a használók szeretnék megkapni. Mostani projekt volt 8 megyei napilap digitális elérhetőségének megteremtése.
Krúdy Tamás: a tv-t kiiktattuk az életünkből, s amikor már nagyon unatkoznak a gyerekek, akkor előveszik a könyveket. Az olvasott könyvvel jobban azonosulunk. Feltehetően nem nagy különbség, hogy elektronikusan vagy papíron olvasunk. Nem maga az olvasás a kérdés, fontosabb az olvasás tárgya.
Németh György: a diavetítéskor a történet a gyerekek fejében zajlott. A gyerekek a szelektálási készséget sajátítsák el, ez a legfontosabb képesség.
Krúdy Tamás: Ebben segíthetnek az információbrókerek.
Fülöp Ágnes: Elég sokan jelentkeznek, de nem emelkedik a hallgatók száma. A legtöbben azonban nem könyvtárban helyezkednek el.
Többen: Információbrókerek lesznek.
Fülöp Ágnes: A könyvtárak alkotják a legstabilabb intézményhálózatot. A legkisebb falvakban is ott vannak. Vétek nem kihasználni az információmegosztásnak ezt a lehetőségét. (MG leirata, szabadon javítható :-)


Könyvtárvezető és a bizalom kérdése (olvasóink szavazatára)FEL

Steven Bell könyvtáros szerint egy a munkatársaiért felelős vezetőnek legfontosabb feladata a beosztottak bizalmának megszerzése. A beosztottak olyan főnököt képzelnek el, akiben megbízhatnak. Ez sajnos nem általános. Az egyik legfélrevezetőbb vezetői tévhit, hogy a beosztása mellé a bizalmat is automatikusan megszerezte. Ennek sokkal inkább az ellenkezője igaz. A bizalmat tehát ki kell érdemelni.
A "bankszámla-effektus" szerint egy bankszámla akkor gyarapszik, ha pénzt is raknak rá. Puszta pénzfelfétel esetén azonban előbb-utóbb kimerül. Ez bármely beosztásban igaz. "Bankszámla-gyarapító" tevékenységek: kedvesség, becsületesség, megtartott ígéretek, hűség, odafigyelés, állandóság, a hibák beismerése. Ezek nélkül csak eltékozoljuk a "befektetett vagyont", megszűnik a beosztottak bizalma.
A felmérések szerint 3-ból egy alkalmazott nem bízik a munkáltatójában, a munkaadó szervezetben. A bizalom erősíti a beosztottakkal való nyílt, átlátható kommunikáció. (ref.: NM)


E-könyv-használat - felmérés hallgatók és kari dolgozók körébenFEL

Egyetemi könyvtári környezetben általánosan elterjedt az a nézet, miszerint a dákok a nyomtatott műveket preferálják a digitális kiadványokkal szemben, de erre vonatkozó felmérés egészen a legutóbbi időkig nem volt elérhető. Az egyesült államokbeli Gustavus Adolphus College könyvtárban kutatást végeztek.
Az e-könyvvel vagy okostelefonra, tabletre telepített kifejezetten e-könyvolvasó szoftverrel a válaszadók 42,2% rendelkezik. 49,4% nem rendelkezik ilyennel, és nem tervezi ennek beszerzését. Az e-könyvvel rendelkezőknek a 83,8%-a olvas szép-, 47,2% pedig szakirodalmat ilyen eszközön. 34,6% olvas tananyagokat, 20,1% pedig kutatási jelentéseket vagy más kutatási projektekhez kapcsolódó tartalmakat.
A válaszadók több mint fele (52,5%-a) állította, hogy használna e-könyveket, amennyiben a könyvtár beszerezne ilyeneket. Jellemzően erre a kérésre azok a diákok feleltek igennel, akik egyébként is a könyvtár használói. A hallgatók közül 37,8% vélte úgy, hogy könnyebb kutatómunkát elektronikus könyvekben végezni, mint hagyományos papíralapú dokumentumokban, 31,9% szerint nehezebb, 30,4% pedig nem tudott erre válaszolni.
A kari dolgozók körében készített kérdőíves kutatásból az derült ki, hogy ez a réteg jóval kevésbé nyitott az új hordozóra, mint a diákság. Mindössze 14,8% biztatná a diákokat arra, hogy inkább az elektronikus forrást használják a nyomtatottal szemben, és 70,3% biztosan nem tenné ezt. Saját maguk sem preferálják az e-könyvek használatát a nyomtatottal szemben. Mindössze egy fő nyilatkozta ennek az ellenkezőjét, míg 48,1% kifejezetten a nyomtatott formát részesítette előnyben. Mindezek mellett a többségük úgy véli, hogy az elektronikus könyvek használata negatívan befolyásolná a diákok kutatási szokásait. (Az e-könyvek hatása a diákok olvasási szokásaira; ref.: Tóth M.)


Keresik a férfit, aki egy kislányt zaklatott a balatonalmádi könyvtár női vécéjébenFEL

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság zaklatás miatt nyomoz a képen látható férfi ellen, aki 2016. április 27-én 18 óra körül, a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban egy rendezvény ideje alatt a női vécében egy kislányról készített felvételt a mobiljával. Mikor észrevették, hogy mit művel, gyorsan lelépett a helyszínről.


Magyar könyvtár Izraelben - túlsúlyként szállatották repülőn a könyveketFEL

A Drory Izraeli-Magyar Könyvtárat Dávid Drory magyar származású újságíró emlékére alapította az Izraelben bejegyzett Jewish Reader Ltd. A magyar nyelvű kulturális programoknak is otthont adó, Tel-Aviv givatayimi részén lévő lakáskönyvtár rangját jelzi, hogy - többek között - Dessewffy Tibor, Hammer Ferenc, Hegedűs István, Nyáry Krisztián és Ungvári Tamás is járt már ott előadóként. A Drory megteremtője, gazdája, motorja, Nagy Gabi úgy véli, aki mecénás akar lenni, annak félre kell tennie a pénz kérdését. Izraelben, egy Heller Ágnes-est est után beszélgettünk.
- Az új generációknak már nincs igazán igényük arra, hogy könyveket vegyenek vagy könyvtárba járjanak, mert ott az internet, de a 80-90 éveseknek még mindig fontos. A soá után Izraelbe települt zsidóság kulturális színvonalára jellemző, hogy eleve négy-öt nyelvtudással érkeztek, mindemellett a magyar szó, a magyar irodalom a mai napig annyira fontos nekik, hogy képesek felgyalogolni a negyedik emeletre egy-egy könyvért. Ez motivált, úgyhogy amikor Magyarországról jöttem haza, folyamatosan hoztam magammal a legfrissebb könyveket, leginkább zsidó irodalmat, zsidó fordításokat, de mást is. Timi lányom, aki félig-meddig már szintén Izraelben él, ugyanúgy mázsaszámra hozza a könyveket. Az útiköltségünk java részét nem a saját repülőjegyünk összege teszi ki, hanem a túlsúly ára, amit a könyvekért fizetünk. (Nevet.)


Hogyan álljunk neki digitális fotógyűjtemény létrehozásához?FEL

A pénzszerzés, szakértelem, eszközök, feldolgozás, promóció kérdései közül a közösségi média szempontját emeljük ki:
A közösségi média használatával a közösségi emlékezetet lehet megmozgatni. A könyvtár gyakran tesz közzé képeket emberekről vagy helyekről, arra kérve a használókat, hogy azonosítsák azokat. Rendszeres programok is vannak: a "Bajuszos hétfőn" (Mustache Monday) bajuszos embereket posztolnak, a "Találj rám pénteken" (Find Me Friday) napokon a korábban a térségben működő vállalkozásokról, helyi üzletekről tesznek közzé képeket. A képekről minél részletesebb leírást kell adni. Minden fénykép egy-egy történetet mesél el, amelyben a hiányzó elemeket gyakran a kollégák pótolják. (Digitális fotógyűjtemény létrehozása a gyakorlatban; ref.: Tóth M.)


Mobil könyvtárat csinált a furgonból az indiai párFEL

Satabdi Mishra és Akshaya Kumar Rautaray nem kisebb célt tűztek ki magunk elé, mint hogy India-szerte megszerettessék az olvasást és az irodalmat minél több fiatallal és időssel.
A nemes cél érdekében átalakítottak egy furgont mozgókönyvtárrá, és terveik szerint 90 napon keresztül utaznak majd több mint 10 000 km-t a mobil könyvkölcsönzővel. A különleges projekthez nagyjából 4000 könyvvel pakolták meg a járművet, amiket kedvezményes áron meg is vásárolhatnak a látogatók, de a pár azokat sem szólja meg, akik fizetés nélkül betérnek olvasgatni kicsit.




Analógiák

Maga az intézményrendszer tehetetlensége akadályozza az innovációtFEL

"...a magyar támogatáspolitikai intézményrendszer 2014 eleji átalakítása, az ezzel járó fluktuáció, a 2016-ban zajló 2007-2013-as programok és projektek zárása, valamint a késve induló új 2014-2020-as programok elindítása (ami a kései új EU jogszabályok következménye is) a pénzügyi eszközök terén tapasztalattal nem rendelkező KEHOP IH - Irányító Hatóság - számára nem tette lehetővé olyan erőforrások átcsoportosítását erre a területre, amelynek köszönhetően biztonsággal elindítható lenne egy rendkívül bonyolult, ugyanakkor rugalmatlan lakossági támogatási rendszer. Látható tehát, hogy a lakossági energetikai pályázati rendszer kialakításával összefüggő nehézségek közvetlen forrásvesztési kockázatot hordoznak magukban, ami a KEHOP IH számára nem felvállalható".
Mindezek eredményeként az uniós operatív program eredeti célkitűzései ugyan nem fognak teljesülni - mutat rá Jávor, aki szerint ez azt jelzi, hogy "olyan sikeresen átalakították az intézményrendszert, hogy az alkalmatlanná vált a munkája végrehajtására egy olyan stratégiai fontosságú területen, mint az uniós pénzek felhasználása".


Receptolvasás és online bevásárlás egyszerreFEL

Az ApróSéf.hu és a GRoby közös online szolgáltatást hozott létre.
Új szolgáltatást indított az ApróSéf.hu, melyet a GRoby online szupermarkettel közösen fejlesztettek ki. Az együttműködésük alapját az adta, hogy ahol recept tartalomfogyasztás történik, ott a hozzávalók megvásárlásának igénye is felmerülhet. Ezt a tényt felismerve olyan online felületet hoztak létre, melyen a receptolvasáskor azonnal meg is lehet rendelni a hiányzó alapanyagokat. A rendszer létrehozásában a BigFish csapata vett részt.
Az ApróSéf.hu tervei szerint az olvasók hamarosan az összes nagy online bevásárlást nyújtó cég szolgáltatását igénybe vehetik az oldalon. Ennek keretében akár preferált kiszállítót is választhatnak, vagy akár összevethetik az egyes szolgáltatók árait. Mindez mobileszközökre optimalizált reszponzív felületen, és mobilalkalmazással egyaránt igénybe vehető lesz.
A szolgáltatás jelenleg Pest megyében érhető el.


Hogyan lehet kikezdeni egy szakma identitását?FEL

Porogi András arról beszélt, hogy miért dühösek a pedagógusok. A budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója úgy véli, hogy a kormány az átalakításokkal megtámadta a pedagógusok szakmai ethoszát. Az ethosz és identitás szerinte több összetevőből áll. - A pedagógus a közjót szolgálja, gyereket nevel. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerűen csak a fizetéséért dolgozik. Ez fontos identitástudat. Egy másik fontos elem az áldozatos munka. A mérleg emiatt negatív. Valamit felajánlok egyoldalúan a közjónak vagy a hazának, de nem kapok vissza semmit. A negatív mérleg esetenként pozitívba fordul, amikor egy volt tanítvány azt mondja, "tanár úr, mindent magának köszönhetek". Az áldozattudat a kevés fizetés miatt alakult ki. Része ennek az identitásnak az autonómia is. Becsukom az osztálytermet, és azt csinálom, amit akarok. Ez sokszor szerencsés, sokszor nem az. A pedagógusnak nincs főnöke. Az igazgató nem főnöke, ő csak megszervezi a munkáját. A pedagógus egészen másképp viselkedik, mint egy hivatalnok. Igazából nem mérhető a munkája. Persze sok minden mérhető, de a pedagógus azt gondolja a munkájáról, mint a kis herceg: "a lényeg láthatatlan", ő felneveli a haszontalan gyermeket - sorolta a pedagógus identitásának főbb elemeit.




Praktikus

Írói célszerszámok: 3 + 2 profi könyvíró programFEL

Aki szeretne komolyabb történeteket írni, összetett, több szálon futó, fordulatos sztorikat alkotni, amelyekben koherensen fejlődő "hús-vér" szereplőkért lehet izgulni, vagy egyszerűen csak logikus, jól strukturált ismeretterjesztő könyvet szeretne összeállítani, az igen hamar "kinövi" a hagyományos szövegszerkesztőket. Azokban ugyanis hol több dokumentum között kell állandóan ugrálni, hol pedig - már egy kevésbé hosszabb szöveg esetén is - elveszik a szerző a karaktertengerben, és könnyen megfeledkezhet szereplőkről, félbehagyhat cselekményszálakat, esetleg ellentmondásos döntésekre "kényszeríti" főhősét.




Kisszínes

Az internet és a média halálos fenyegetést jelent a demokráciára. - Tényleg?FEL

"A keresztény, illetve a konzervatív értékektől eltérő szemlélet terjesztésében jelentős szerepet tölt be a nehezen szabályozható, ugyanakkor a nemzetközi tőke és a nagy cégek által ellenőrzött internet és média" - fejtette ki Kövér, a demokráciát veszélyeztető "halálos fenyegetésnek", és a szemünk láttára alakuló "új totalitarizmusnak" nevezve ezt a jelenséget". - Kövér László, Magyarország harmadik számú közjogi méltósága, az Országgyűlés elnöke a lengyel Gosc Niedzielny című katolikus hetilap ma megjelent interjújában link .


Az oroszok tagadják, hogy Soros-könyveket égettek volnaFEL

Az orosz kulturális minisztérium tagadta, hogy megtörtént volna a komiföldi könyvégetés, ami ellen az orosz írószövetség közleményben tiltakozott. Januárban az orosz hatóságok beszámolója szerint 53 könyvet vetettek tűzre, és több mint 500 címet távolítottak el az ország északnyugati területén húzódó Komi Köztársaság két egyetemi könyvtárából azzal az indokkal, hogy a könyvek az orosz ideológiával ellentétes nézeteket is bemutatnak. Az írószövetség a petíciójában arra kérte Putyint, hogy akadályozzon meg minden jövőbeli könyvégetést, és nyilatkozzon arról, hogy más külföldi források által támogatott könyveket is fenyeget-e az elpusztítás veszélye.

Régebbi hírforrás(ok): Elérték a könyvégetés szintjét Oroszországban link

Századvég: káros ügy a Nemzeti Könyvtár kiadásaFEL

Az MMA-hoz hasonlóan káros ügynek tartja egy 2013 eleji összefoglaló a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott nevéhez fűződő Nemzeti Könyvtár köteteinek megjelentetését is.
Jogosnak tartja az elemzés a sorozat kiadásának 300 milliós költségét sokalló bírálatokat és a kötetek "egyenetlen kulturális színvonalát? ért kritikákat is, a könyvek "esztétikailag vitatható megjelenése" (törvénykönyvekre hasonlító, vastag, bordó kötetek) "túlhangsúlyozza a kormányzati időszak szellemi megalapozásának szándékát".
A kiadáskor vétett eljárási hibák pedig - például, hogy a sorozat néhány kötete (Márai Sándor, Weöres Sándor, Szabó Magda vagy Bánffy Miklós egyes könyvei) a jogutódok engedélye nélkül, kvázi kalózkiadásként jelent meg - az elemzés szerint végső soron a politikai károkozás és a felelősség kérdését is felvetik.
Az ilyen hibák az elemzés szerint egyrészt "a hosszú távú konszolidációs politika erejét gyengítik", másrészt, mivel a Nemzeti Könyvtár terve és Kerényi megbízása mögött végső soron a miniszterelnök áll, "a kiadással kapcsolatos bírálatok - hogy kirekesztő nézeteket terjesztő szerzőket választanak szellemi előképnek, megszegik a törvényeket, és erőből szereznek érvényt a szándékaiknak, végső soron rá és a kormánypártokra hullnak vissza".


A szabad információ­áramlás mellett álltak ki - a G7-es államokFEL

Az ENSZ-főtitkára szerint a demokratikus társadalmak az információ szabad áramlásán alapulnak.
A G7-es államok politikusai egy Japánban megrendezett információs és kommunikációtechnológiákkal kapcsolatos miniszterei konferencián döntöttek a digitálisan hálózatba kötött világ chartájáról. Az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán és Kanada képviselői a dokumentumban többek között kiálltak az emberi jogok és a nyitott internet mellett.




Információforrások

Változás a Facebookon: máshogy (is) lehet ismerősnek jelölni, a nevet sem kell tudni hozzáFEL

Megkérdezi valaki nevét, beírja a Facebook keresőjébe, kiválasztja, melyik is lehet ő... A Facebook új módszerével a név ismerete nélkül is pillanatok alatt megtalálhat valakit, és bejelölheti vagy azonnal el is kezdhet chatelni vele.


Hamvas Béla köteteket kapnak az iskolákFEL

Jövő szerdán nyit a Hamvas Béla Alapítvány Központja. Nagyszabású könyvadomány-program indul: a filozófus köteteit könyvtáraknak, iskoláknak, egyetemeknek juttatják el.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu