Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/45., dec. 10.

Önkéntes szerkesztőt keres a KIT Hírlevél www.kithirlevel.hu!

A KIT 13 éve jelenik meg, közel 18.000 rekordjával a legnagyobb kurrens hazai szakmai adatbázis.

A szerkesztő folyamatosan karban tartja szakmai gondolkodását, figyeli a híreket, kombinál, konzultál. A heti kb. 6 órás munkába
- magyar (és lehetőség idegen nyelvű) olvasás
- szemlézés
- címkézés, szövegjavítás
tartozik. A lapszámokat a szerkesztők munkamegosztásában végzik, melyben tág tere van az egyeztetésnek, betanulásnak. Kívánatos, hogy a szerkesztő a KIT-et saját, egyéni céljaira is felhasználja.

További információ:
Mikulás Gábor mikulasg@gmconsulting.hu

Szerkesztő: Mikulás Gábor

 

Hírek

MKE-tisztújítás: kit jelöljünk jan. 15-ig?
Az iskolai könyvtárak nélkülözhetetlenek a tanuláshoz (olvasóink szavazatára)
Karácsonyváró kézműveskedés -- régi könyvek újrahasznosítása (fotókkal)
Petíció -- a lejárati időpont elektronikus figyelmeztetéséért (FSZEK)
Számít az Ön szava a könyvtárban?
Fenntarthatók-e a könyvtárak II. -- kihívások: hatékonyság, integrált rendszerek, rugalmasság
A könyvtár neve ezen túl: KIKH?
Szakkönyvtári trendek I.: birtoklás helyett hozzáférés
'Hivatásból szivatás lett' -- Közszolgák tüntettek Budapesten
Milyen gyorsan olvasol irodalmi, jogi, műszaki, angol stb. szöveget? - itt a teszt
Teljes élethosszig tartó tanulás? Könyvtári piacnövekedést hoz-e az új kormánystratégia?
Egymilliós könyvcsomagot kapott a szekszárdi iskola könyvtára
A nők vonzzák a férfi hallgatókat a könyvtárba -- ezért volt 50 évig tiltott nekik az egyetemi könyvtár
Scoutea -- cserkészek üzemeltetik a könyvtári kávézót
Ybl-makettek a tapolcai közkönyvtárban
Nyugdíjasklub és könyvtár -- a tekepálya helyén
Könyvtár- és Információtudományi Tanszék. Mi ebben a meglepetés?
Fogyatékkal élők étterme nyílt Miskolcon -- kis autizmus-szakkönyvtárral
Tízéves a szegedi egyetemi könyvtár
'Száz százalékos a könyvtári lefedettség' -- egyre többet tesz a Kultúráért Felelős Államtitkárság

Analógiák

Gyerekbarát verziót kapnak a legnépszerűbb Google termékek -- lesz gyerekbarát könyvtári katalógus is?

Kisszínes

Diákkönyvtár -- áthatotta a Kádár-kor oktatásszemlélete: fura felkentség és küldetéstudat
Hay-on-Wye -- a könyvek városa
Egyedi könyveket ajándékozna? Most megteheti!

Információforrások

Tippek takarékosságra -- ha szegényeket / takarékosakat is szolgál a könyvtár :-)
Felkerült a netre minden, amit Albert Einstein életében papírra vetett
Interneten is látogatható az auschwitzi múzeum
Ezek a karácsony slágerkönyvei: itt a kedvencek toplistája


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

MKE-tisztújítás: kit jelöljünk jan. 15-ig?FEL

Címkék: szakmai szervezet | vezető |

2015. jan. 15-ig lehet jelöltet állítani a Magyar Könyvtárosok Egyesületének új vezetőségébe. Az ezzel kapcsolatos értesítéseket rövidesen megkapják a jelöltállításra jogosult szervezetek. Érdemes ezért áttekinteni az eddigi prominenseket és az általuk elért eredményeket, az erőfeszítéseket, a szakma fejlődését és kilátásait.

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. december 10.

Az iskolai könyvtárak nélkülözhetetlenek a tanuláshoz (olvasóink szavazatára)FEL

Nem úri huncutság, hanem pótolhatatlan szolgáltatás a könyvtár az iskolában.
1991-ben 176 képzett könyvtáros dolgozott Philadelphia iskoláiban (az USA 5. legnagyobb iskolai kerülete) -- mára csak tizenegyen vannak, s közülük csak öt dolgozik a szakmájában.
Egy 2012-es kutatás szerint azok a tanulók, akik képzett könyvtárosok és jól kidolgozott könyvtárpedagógiai programok segítségével tanulhattak, mérhetően jobb eredményeket értek el az írás-olvasátudással, szövegértéssel kapcsolatos teszteken. Különösen igaz volt ez azokra a diákokra, akik valamilyen szempontból elmaradottságban éltek, legyen az etnikai, gazdasági hátrány vagy fogyatékosság.
Sokak szerint a könyvtár csak 'úri huncutság' az iskolákban s az internet egészében képes helyettesíteni azt. Ám ez olyan, mint a Webbeteget oldalt látogatni az orvos helyett. A könyvtárosok szerepe elengedhetetlen abban, hogy a hasznos és a kevésbé hasznos vagy haszontalan információt elválasszuk egymástól, hogy biztonsággal használjuk a világhálót -- és még sorolhatnánk. (Emellett az amerikai háztartások 46%-a anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak az otthoni internetet.)
Az iskolai könyvtár pótolhatatlanságát jól tudják a szülők is: 81%-uk állította, a könyvtárakban olyan információforrásokhoz és ismeretekhez jutnak hozzá a fiatalok, amelyekhez otthon lehetetlen volna hozzáférni.
Nem támogatni, megtagadni a könyvtári szolgáltatásokat tehát olyan volna, mintha mi magunk helyeznénk nehézségek, hátrányok közé a diákokat -- zárják soraikat Carol Heinsdorf és Debra Kachel, a cikk szerzői. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

Régebbi hírforrás(ok): 0123456 Kiforrott integrált könyvvtári szoftverhez juthat hozzá - ingyen 'Jó minőségű' iskolai könyvtáros is kell a gyereknek, nem csak Google link Az USA állami iskoláinak 90%-ában van könyvtár (jelentés az amerikai könyvtárakról) link

Karácsonyváró kézműveskedés -- régi könyvek újrahasznosítása (fotókkal)FEL

A karácsonyi készülődés és a régi könyvek legkedvezőbb hasznosításának feladata összekapcsolódott a Halis István Városi Könyvtárban. A program keretében a diákok és óvodások a könyvtár szolgáltatásainak megismerése mellett lazító programként gólyalábazhatnak és kézműveskedhetnek: a könyvtárosok irányításával az állományból kivont, megsárgult könyvekből hajtogatnak és ragasztanak tárgyakat: sünt, karácsonyfát, díszeket. -- Vannak nagyon ügyes, figyelmes gyerekek, de olyanok is, akiknek figyelme szétszórt, s akik mögött szomorú családi és közösségi történetek rajzolódnak ki -- mondja Bogdán Erzsébet könyvtári közmunkás --, s ez utóbbira még több figyelmet kell fordítanunk. Bízunk abban, hogy a figyelem, a buksi-simogatás, elismerő szavak olyan benyomásokat keltenek, amelyek később a könyvek, olvasás, könyvtár iránti kötödést indíthatják, vagy erősíthetik. (KIT-információ)


Petíció -- a lejárati időpont elektronikus figyelmeztetéséért (FSZEK)FEL

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár -- a legtöbb nagy forgalmú budapesti és vidéki közkönyvtárral ellentétben -- nem nyújt elektronikus értesítési szolgáltatást a kölcsönzött dokumentumok lejárati időpontjáról, még a határidő után sem.
-- Maga a technológia -- automatikus üzenetküldés a könyvtári integrált rendszerből -- több mint egy évtizede elérhető. (MG)
-- A FSZEK reakciója (dec. 9.): link


Számít az Ön szava a könyvtárban?FEL

Számít az Ön szava a könyvtárban? -- tettül fel a kérdést a KIT portálján egy hete. A beérkezett nem reprezentatív válaszok:
24 - Általában figyelembe veszik
18 - Előfordul, hogy figyelembe veszik
4 - Inkább nem veszik figyelembe
6 - Lényegében sosem veszik figyelembe-
-- A válaszok szerint a könyvtárosok véleménye döntően meghallgatásra talál az adott szervezetben. Ez azt is jelentheti, hogy a könyvtárak -- a többség által nem megfelelőnek talált könyvtári státuszt -- a többség saját akarata árán is éri el. (MG)

Hírforrás:
2014. december 10.

Fenntarthatók-e a könyvtárak II. -- kihívások: hatékonyság, integrált rendszerek, rugalmasságFEL

A könyvtárakat érintő negatív kihívások közül még az alábbiakat emeli ki a szerző:
1. A dokumentumok digitális leírása még mindig nincs eléggé központosítva az intézmények között. Az lenne az ideális, ha minden könyvről egy alap leírás készülne, s ez egészülne ki intézményi adatokkal. Ma még azonban a könyveket eltérő katalogizálási hagyományok szerint párhuzamosan katalogizálják számos esetben.
2. A könyvtári katalógusok és integrált rendszerek amilyen modernek voltak a 80-as 90-es években, olyan mértékben avultak el mára. A Google generáció nem szeret sok helyen keresgélni információszegmensek után. Közös felületen, ergonomikus és személyre szabott információs szolgáltatásokat igényelnek a sok helyről kényelmetlenül összekalapozható információforrások helyett.
3. A könyvtárak nem teljesen tudják lekövetni napjaink társadalmi változásait. Tetten érhető ez a nyitvatartási idő rugalmatlanságában (legyen, akkor nyitva a könyvtár sokáig amikor az emberek felkeresnék, hétvégén és ünnepnapokon is !), illetve a közösségi hálózat alapú információs szolgáltatások nehézkes adaptálásában.


A könyvtár neve ezen túl: KIKH?FEL

'Hoppál Péter emlékeztetett arra: a Kultúráért Felelős Államtitkárság csak 2014-ben csaknem 100 kistelepülésen adott át megújított Könyvtári, Információs és Közösségi Helyet, amelyeknél már kiemelten figyeltek a közösségi tér kialakítására, valamint az informatikai felszereltség javítására is.'


Szakkönyvtári trendek I.: birtoklás helyett hozzáférésFEL

A tudományos életet átjáró technológia olyan fejleményekben jelenik meg, mint az e-tudomány, e-kutatás, kiber-infrastruktúra; mindez jelentős mértékben megváltoztatja a tudományos együttműködést, a kutatók mind privát, mind nyilvános kommunikációját. A technológia egyre inkább teret hódít a humán tudományok terén is, megjelent a 'digitális tudományosság' (= digital scholarship; az utóbbi szó elsősorban a humán területek tudományos életét fejezi ki). A könyvtárak -- szemben azzal az elterjedt véleménnyel, hogy konzervatív intézmények lennének -- igen gyorsan reagáltak a változásokra. Az infrastruktúra terén (természetesen az infokommunikációs technológia eszközeinek bevezetése és rendelkezésre bocsátása mellett) a digitális gyűjtemények növekedése nyomán felszabaduló helyeket alakították át a formális és informális kommunikáció helyeivé. A 'tanulószoba' ('tanulási köztér') (learning resources; learning vagy educational commons), az 'információs köztér' (information vagy research commons) kifejezések bevonultak a könyvtári szakzsargonba. Mindez a fizikai és a virtuális tér koncepcionális egységesítését jelzi, amelyben a könyvtár együttes használatot és azonos hozzáférést biztosít az általa szolgált közösség valamennyi tagjának.
Ami az állományépítést illeti, a forgalmazó már nem fizikai darabot, hanem hozzáférést árusít, az olvasó pedig egy-egy darab 'tartalmat' igényel, nem az egész 'tartót', így az állományépítés egészen új és bonyolult stratégiát igényel. A birtoklás, hozzáférés és használat feltételei még a könyvtár utolsó fizikai darabja, a könyv esetében is megváltoztak (a digitalizálás és az e-könyv elfogadhatóvá fejlődése nyomán). (Tudományos könyvtárak modern környezetben; ref.: Mohor J.)


'Hivatásból szivatás lett' -- Közszolgák tüntettek BudapestenFEL

'Tele a puttonyunk!' jelmondattal, mintegy 200 közszolgálati dolgozó tartott demonstrációt többek között béremelést követelve szombaton Budapesten a József nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédságában.
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által szervezett demonstráció résztvevői, azonnali 5 százalékos, de legalább a 10 ezer forintot elérő béremelést követeltek a kormánytól. A tüntetők, jelképesen 'virgácsot' küldtek a kormánynak, amivel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a közszolgálatban dolgozóknak 2008 óta egyharmadával csökkent a reálkeresete és a 2015-ös költségvetésben sem szerepel béremelés.


Milyen gyorsan olvasol irodalmi, jogi, műszaki, angol stb. szöveget? - itt a tesztFEL

Címkék: felmérés | olvasás |

Egy internetes teszt segítségével link végre kideríthetjük, hogy milyen gyorsan olvasunk -- ehhez mindössze három rövid szöveget kell elolvasni, az egész nem tart tovább néhány percnél!
Egy internetes oldal segítségével most végre megtudhatjuk, hogy milyen gyorsan olvasunk, és mennyi időbe telne elolvasni például az elképesztő hosszúságú Háború és békét, vagy az amúgy rövidke A kis herceget.
Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy elolvasunk az interneten link három, néhány perc alatt elolvasható rövid szöveget, majd válaszolunk az ezekkel kapcsolatos kérdésekre. Az oldal ezután kiszámolja, hogy melyik szöveget mennyi idő alatt olvastuk el és mennyi az átlagos olvasási sebességünk karakter/másodperc mértékegységben.
Az átlagos olvasási sebesség kiszámolása után az oldal azt is megmutatja, hogy egyes híres irodalmi műveket ezzel a sebességgel nagyjából mennyi idő alatt tudnánk elolvasni.


Teljes élethosszig tartó tanulás? Könyvtári piacnövekedést hoz-e az új kormánystratégia?FEL

A kormány célzott beavatkozásokkal növelné a felnőttek tanulási kedvét az Emberi Erőforrások Minisztériumának új szakpolitikai stratégiája szerint -- írta a Magyar Nemzet.
A lap csütörtöki számában ismertetett dokumentum szerint a felnőtt oktatásban jelentős Magyarország lemaradása, míg az EU-ban a felnőttek harmada önszorgalomból is szívesen tanul, addig Magyarországon 6 százalék ülne vissza önként az iskolapadba.
A szervezett tanulási alkalmakban Magyarországon a felnőttek mindössze 2,8 százaléka vesz részt. Magyarországon főként a munkaadók finanszírozzák a felnőttképzéseket, 30 százalék az egyéni, 14 százalék az uniós és 13 százalék az állami finanszírozású képzés. A 2014-2020-as időszakra kitűzött célok között szerepel a felnőttképzési szolgáltatások választékának bővítése, tartalmának és infrastruktúrájának korszerűsítése.
A felnőttoktatást a fejkvóta jellegű és a programfinanszírozás mellett, adótámogatással, speciális kölcsönökkel és a tanulási célú távollét lehetőségeinek bővítésével is segíthetnék a stratégia szerint.


Egymilliós könyvcsomagot kapott a szekszárdi iskola könyvtáraFEL

Egymillió forint értékben nyert könyvcsomagot a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola. Ehhez nemcsak szerencse kellett, Fortunának meg is kellett ágyazni.
A 425 könyv 402-féle, és a Könyvmolyképző Kiadó legnépszerűbb köteteit, így például az Egy ropi naplója és az Egy Zizi naplója címűeket is tartalmazza. Az egymillió forint értékű könyvcsomagot, melyet a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia Alapítványa által kiírt pályázaton nyert a Dienes Valéria Általános Iskola, hétfőn kapta meg az intézmény könyvtára. Simon Andrea intézményvezető a délutáni ünnepélyes átadón elmondta, a legjobban az a kis társaság örül majd ennek a nyereménynek, mely lelkes látogatója a könyvtárnak, de bízik benne, hogy ez a kör ezután szélesebb lesz.


A nők vonzzák a férfi hallgatókat a könyvtárba -- ezért volt 50 évig tiltott nekik az egyetemi könyvtárFEL

Korábban az egyetem rektorhelyettese még arra hivatkozott, hogy nőket azért nem fogadhatnak a könyvtárban, mert a látványuk négyszer több férfi hallgatót vonzana az egyébként is túlzsúfolt épületbe.
Az Aligarhi Muszlim Egyetem hallgatónőinek egy nyolcfős csoportja vasárnap reggel lépett be a patinás Maulana Azad Könyvtárba, ők voltak az első látogatók azóta, hogy a hatvanas években egy rendelet kitiltotta az épületből a nőket. 'Történelmi pillanat ez mind a női hallgatók, mind az egyetem számára' -- nyilatkozta egyikük.


Scoutea -- cserkészek üzemeltetik a könyvtári kávézótFEL

Kéthónapos szünet után újra lehet teázni a Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén. 2014. november 28-án 17 órakor számos érdeklődő jelenlétében nyílt meg a főbejárat mellett az új, Scoutea nevű teázó. Az ünnepélyes megnyitó után egy csésze finom tea vagy kávé mellett kötetlen beszélgetésre invitálták a vendégeket. A Romániai Magyar Cserkészszövetség működteti az új teázót, képviselőjük tervei szerint várják mindazokat a vendégeket, akik szeretik a könyvet, a kultúrát, magukénak vallják a cserkészek által gyakorolt életformát, vagy egyszerűen csak kellemes, otthonos, dohányfüstmentes helyet keresnek baráti vagy akár üzleti beszélgetésre, találkozóra. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Ybl-makettek a tapolcai közkönyvtárbanFEL

Ybl Miklós épületeit bemutató makett kiállítás nyílik kedden a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumban, ahol különleges perspektívában tárulnak a közönség elé a 200 éve született építész alkotásai -- tájékoztatta az MTI-t az intézmény igazgatója.


Nyugdíjasklub és könyvtár -- a tekepálya helyénFEL

Nyugdíjasklub és könyvtár lelt új otthonra Nagyiratoson, a felújított tekepálya helyén
Az Arad megyei Nagyiratos Nyugdíjasklubjának 60 négyzetméteres helyiségét a kultúrotthon udvarán lévő, eléggé romos állapotba került tekepálya épületének felújítása során alakították ki. A tavaly elkezdődött felújítási munkálatok során előbb a tetőszerkezetet tették rendbe, idén a belső átépítés folytán két új termet alakítottak ki benne, a Nyugdíjasklubot, valamint a 48 négyzetméteres könyvtár termét. Mindkettőt teljesen felújították, hőszigetelő nyílászárókat szereltek rájuk, illetve lecsempézték. A kultúrotthonból ide költöztették a könyvtárat. A helyiség bebútorozását a polgármesteri hivatal segíti. A belső felújítással párhuzamosan, az épületet kívülről is újravakolták és -festették, a kultúrotthon udvarát új kerítéssel övezték, illetve beszerelték a rendezvények alkalmával szükséges éjjeli világításhoz is a csatlakozókat, valamint a reflektorokat. A klubhelyiség és a könyvtár előtti részt lebetonozták, míg az udvar többi részét parkosítják, illetve térkővel kívánják kirakni. A kultúrotthonban a közeljövőben fognak hozzá a belső, korszerű mosdók és illemhelyek kialakításához. A klubhelyiség és a könyvtár felújítási költségei mintegy 50 ezer lejre emelkednek, a község önerőből finanszírozta -- tudtuk meg a felavatási előkészületek során Papp Attila polgármestertől. (via ReMeK-e-Hírlevél


Könyvtár- és Információtudományi Tanszék. Mi ebben a meglepetés?FEL

Könyvtár- és Információtudományi Tanszék (link alakult a City Egyetemen, Londonban. Elődje az egyetem, Lyn Robinson és (főként) David Bawden nevével fémjelezett, és nagynevű Információtudományi Tanszék volt. Továbbra is kapcsolódik hozzá az Információtudományi Központ (link névre hallgató kutatóközpont.
Blogbejegyzésében, Bawden arról ír, hogy több mint harminc évvel ezelőtt éppen a többi tanszéktől való különbözőségüket kívánták hangsúlyozni Információtudományi Tanszék elnevezéssel, még akkor is, ha hallgatóik jelentős részben könyvtárosként helyezkedtek el. A mostani változtatás, vagyis a könyvtártudomány beemelésének több oka van. Miközben más intézmények az információtudományi jelleget hangsúlyozzák, sőt az iSchool, nevet vették fel, a City oktatói megint csak különbözni kívánnak. A fő ok azonban az, hogy hisznek a könyvtárban. (ref.: Koltay Tibor)


Fogyatékkal élők étterme nyílt Miskolcon -- kis autizmus-szakkönyvtárralFEL

Miskolc belvárosában szerdán megnyílt az északkelet-magyarországi régió első olyan étterme, ahol a személyzetet fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek alkotják.
A Batyu-Téka, több mint étterem elnevezésű vendéglátóhelyről Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, az étterem névválasztása már önmagában különleges. Az étterem mellett könyvtárként is működik a hely: egyebek mellett minden autizmussal kapcsolatos magyarul megjelent könyv megtalálható, és számos gyógypedagógiai, rehabilitációs könyv, kiadvány.


Tízéves a szegedi egyetemi könyvtárFEL

Hihetetlen, de tíz év telt el azóta, hogy hosszú várakozás, sok-sok készülődés, munka és izgalom után kinyitott az új szegedi egyetemi könyvtár.
A tízedik évfordulón is szeretnénk egy napra megállni, körülnézni, és örülni mindannak, ami megvalósult, mindannak, amit együtt hoztunk létre. Szeretnénk, ha ezen a napon azok is velünk lennének, akiket könyvtárunk támogatóiként, partnereiként számon tartunk: ünnepeljünk együtt 2014. december 9-én! -- Keveházi Katalin, főigazgató


'Száz százalékos a könyvtári lefedettség' -- egyre többet tesz a Kultúráért Felelős ÁllamtitkárságFEL

Idén elérte a 100%-ot a könyvtári lefedettség Magyarországon, vagyis minden kistelepülésen a könyvtári szolgáltatás mellett elérhetővé váltak a könyvtár által szervezett egyéb közösségi programok is -- jelentette be Dr. Hoppál Péter Pécsett.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Baranya megyei Csorba Győző Könyvtár megújult Kertvárosi Fiókkönyvtárában arról is tájékoztatott: Baranya megyében összesen 282 településen, 117 131 lakosnak biztosítja a könyvtári hálózat a kulturális esélyegyenlőség lehetőségét a legkorszerűbb könyvtári és információs szolgáltatások elérhetővé tételével.
A kultúráért felelős államtitkár hozzátette: a megyei könyvtárak a kistelepülési könyvtárak létrehozására és működtetésére 2014-ben 1 milliárd 823 millió forint forráshoz jutottak hozzá a központi, vagyis állami költségvetésből. Ezen felül a kultúráért felelős tárca a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül további 105 millió forintot biztosított erre a célra 2014-ben. 2015-ben az állami támogatás 1,9 milliárd forintra emelkedik.
Analógiák

Gyerekbarát verziót kapnak a legnépszerűbb Google termékek -- lesz gyerekbarát könyvtári katalógus is?FEL

A Google megerősítette a hírt, miszerint készül népszerű termékeinek a gyerekbarát változata. A szolgáltatások megjelenését és funkcióit kifejezetten a 12 év alatti korosztályhoz igazítják.
Az USA Today interjúvolta meg Pavni Diwanjit, aki a Google műszaki elnökhelyettese. Ő beszélt arról, hogy a Google jelenlegi termékei kifejezetten felnőttek számára vannak tervezve, és jelenlegi formájukban nem megfelelőek a gyermekeknek.
A jövő év kezdetével a techóriás a gyermekek számára szeretne a legnépszerűbb termékeiből egy gyerekbarát verziót készíteni, kifejezetten a 12 év alatti fiatalokra fókuszálva. Az új, átszabott szolgáltatásokban más funkciók kapnak majd helyet, valamint továbbfejlesztett szűrőrendszert és adatvédelmi szabályozást vezetnek be.
Kisszínes

Diákkönyvtár -- áthatotta a Kádár-kor oktatásszemlélete: fura felkentség és küldetéstudatFEL

Az Európa Könyvkiadó új külsővel jelenteti meg a diákkönyvtár-sorozatát. Gerhes Gábor, az Európa Könyvkiadó művészeti vezetője.
A diákkönyvtár-sorozat egy nagyon speciális, mondhatni egyedülálló létforma. Áthatja a Kádár-kor oktatásszemléletének öröksége, valami fura felkentség és küldetéstudat, amit egykoron a kötelező olvasmány címkével eufemizáltak. Működését nem a piac szabályozza, hiszen évről évre egy bizonyos mennyiség kötelezően elfogy belőle, ilyen értelemben megnyugtató és kiszámítható. Ebből adódóan évtizedeken át semmi nem indokolta külalakjának megújulását.


Hay-on-Wye -- a könyvek városaFEL

Hay-on-Wye egy gyönyörű környezetben található kis település Walesben, amit úgy emlegetnek mint a 'Könyvek városa'. A kisváros ugyanis rengeteg antikváriummal és könyvesbolttal büszkélkedhet, illetve a Hay Fesztiválról híres, amely 1988 óta a világ egyik legnagyobb irodalmi és kulturális fesztiváljává nőtte ki magát.


Egyedi könyveket ajándékozna? Most megteheti!FEL

Címkék: könyv, papír alapú |

Az elektronikus könyvolvasók, tabletek és más digitális eszközök elterjedésével azt gondolhatnánk, hogy a nyomtatott könyveknek már leáldozott. Azonban manapság egyre többen vélik úgy, hogy a régi könyveknek és a papírnak külön hangulata van, amely szorosan hozzátartozik az olvasás élményéhez. Az itt bemutatott könyvkülönlegességek egytől-egyik olyan egyedi darabok, melyek biztos, hogy csodálatos élménnyé teszik az olvasást. A műtárgy.com ajánlójában a könyvkülönlegességeken túl bemutat két egyedi térképet is, amelyek mind elérhető kikiáltási árról indulnak és licitálhatók lesznek a következő hetek aukciós piacán, de már most megtekinthetők a műtárgy.com kínálatában.
Információforrások

Tippek takarékosságra -- ha szegényeket / takarékosakat is szolgál a könyvtár :-)FEL

Adventi cikksorozatunk link harmadik részében kivárásra buzdítjuk takarékoskodni vágyó olvasóinkat. El sem hinnétek, mennyit lehet spórolni, ha ugyanazokat az ajándékokat pár nappal később szerzitek be.
Vásárolj karácsony után! -- Bár a karácsonyi vásárlási szezon kezdetén egymást érik az akciók, mint például a Black Friday, összességében viszont biztos rosszabbul jársz, mintha karácsony után, a két ünnep között, vagy csak januárban veszed nyakadba a várost. Karácsony után ugyanis a boltok kemény kedvezményekkel próbálják fenntartani a vásárlók érdeklődését. Ilyenkor sokkal olcsóbban juthatunk hozzá szinte bármihez; nem meglepőek a 10-20, majd később akár a 60 százalékos akciók sem. Szeretteinknek pedig készítsünk kuponokat, vagy adjunk vásárlási utalványokat, amit 24-e után válthatnak be az adott boltban.


Felkerült a netre minden, amit Albert Einstein életében papírra vetettFEL

Több tízezer dokumentumról van szó a cipősdobozba rejtett szerelmeslevelektől a fizikai értekezésekig link


Interneten is látogatható az auschwitzi múzeumFEL

A 360 fokos panorámafotók bemutatják a volt náci német tábor hiteles helyszínét és objektumait. A képeket a szemtanúk elbeszéléseivel, történelmi leírásokkal, dokumentumokkal, fényképekkel, az egykori foglyok művészi munkáival és a tábor történetével kapcsolatos tárgyakkal gazdagították.


Ezek a karácsony slágerkönyvei: itt a kedvencek toplistájaFEL

Az idei karácsonyi szezonban is az egyik legnagyobb sláger várhatóan a könyv lesz. Érdekesség azonban, hogy bár 2014-ben is sok a jó könyv, rekordoteladást várhatóan egyik sem hoz majd. A magyar könyvpiac nagyon farnehéz: az árbevétel 30-35 százaléka jellemzően a karácsonyi szezonban képződik.
A Pénzcentrum iparági értesülései szerint a gyerekkönyvek esetében az idei sláger várhatóan Varró Dániel új könyve lesz, de a klasszikus Disney-s könyvek is jól teljesítenek majd. Sőt, a Demény nevű kutya életét feldolgozó, egy blogból kinőtt könyv is óriási siker lehet. A felnőtt irodalomban pedig Németh Miklós életrajzi könyve, Nyáry Krisztián friss története, és - bár ez nyilván nem karácsonyi könyv - Kelemen Anna bulvárvallomása tarolhat. Úgy tudjuk, D. Tóth Kriszta második regénye is a várakozások felett teljesít - az első 10 ezer példányt úgy elkapkodták a boltokból, hogy pár napig nem is volt, újra kellett nyomni.
2014. sikerkönyvei: ... (ld. az alábbi linken)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu