Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/44., dec. 3.

Önkéntes szerkesztőt keres a KIT Hírlevél www.kithirlevel.hu!

A KIT 13 éve jelenik meg, közel 18.000 rekordjával a legnagyobb kurrens hazai szakmai adatbázis.

A szerkesztő folyamatosan karban tartja szakmai gondolkodását, figyeli a híreket, kombinál, konzultál. A heti kb. 6 órás munkába
- magyar (és lehetőség idegen nyelvű) olvasás
- szemlézés
- címkézés, szövegjavítás
tartozik. A lapszámokat a szerkesztők munkamegosztásában végzik, melyben tág tere van az egyeztetésnek, betanulásnak. Kívánatos, hogy a szerkesztő a KIT-et saját, egyéni céljaira is felhasználja.

További információ:
Mikulás Gábor mikulasg@gmconsulting.hu

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Fenntarthatók-e a könyvtárak I. -- a szabad, hálózatos, digitális információ világában? (olvasóink szavazatára)
* * Kiforrott integrált könyvtári szoftverhez juthat iskolája hozzá -- ingyen * *
Az 'olvasásnépszerűsítés' hiányosságai és lehetőségei
Kinek a közreműködésével épül a legjobb könyvtári állomány?
Lényegelemző szövegolvasás (Common Core Reading)
Gazdálkodás a személyes információval -- könyvtári is felkarolja
Az amerikai könyvtárak 95 százaléka kínál már e-könyveket
Café-könyvtár nyílt a TIK-ben
Gyerekkönyvtárosok -- munkájukon múlhat a jövő könyvtáros-generációja
Biciklis futár szállít könyveket az iskolai könyvtárba
Az Open Access árnyoldala -- mennyiség kontra minőség?
Teszt és gólyaláb
Kihívások... életpálya
Országos könyvtári napok -- pécsi videó
Hogyan idéznek saját oldalaikról a társadalom / egészségtudományi / műszaki tudósok?
Könyvtárak a Szaharában -- eltűnőben?
Nyílt hozzáférés Szlovákiában -- felsorakoztak a nagy kiadók
Megújult a paksi közkönyvtár homlokzata
Interneten a Kiadók Nemzetközi Regisztere
A könyvtárba nem kellő, de még olvasható könyvek kerülnek a buszmegállóba - Rábapatona
Magyar számot jelentetett meg egy orosz könyvtári szakfolyóirat

Analógiák

Akik átugrottak néhány lépcsőfokot -- mielőbb érdemes lépni, ha előbb-utóbb úgyis ez lesz a trend
Számít az Ön szava a könyvtárban?
Pszichológia, magatartáskutatás, gyermeklélektan -- akár a nagyobb kölcsönzési arányért is
Lehet-e egy könyvtár legjobb munkahely? -- Ha hiteles felsővezetés, teljesítményközpontú a kultúra...

Praktikus

Így rögzíthet mindent, ami a képernyőjén történik
A könyvtári is csökkentheti telefonköltségét -- pl. Viberrel

Kisszínes

16 nagy könyvtári filmjelenet -- Harry Pottertől a Szellemirtókig (képekkel)
Karácsonyfák -- könyvtár díszítésére és könyvtári foglalkozásra (fotók)
Jelnyelvi videótolmácsolással bővülnek a WEBBeteg egyes cikkei

Információforrások

Térítésmentesen olvashatók a Nature tanulmányai


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Fenntarthatók-e a könyvtárak I. -- a szabad, hálózatos, digitális információ világában? (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárak még az 1990-es évekre is sikeresen megőrizték információs monopóliumukat, viszont az informatika térhódítása nagyban megnövelte a szolgáltatási és a működési költségeket. A társadalmi pozíció megmarad tehát, de fenntarthatósági, szolgáltatás bővítési szempontból a növekvő költsége miatt már nem olyan rózsás a helyzet, mint az ezt megelőző időszakban volt.
A könyvtárak információközvetítő szolgáltatásainak számos szegmense szinte láthatatlan, statisztikailag nehezen megfogható, ha összevetjük a korábbi időszakok állomány nagysággal és kölcsönzési statisztikákkal operáló világához képest. Miközben a könyvtárak társadalmi hasznossága nő, s különösen a közkönyvtárak igen fontos szerepet töltenek be a szociális kohézió erősítésében, addig a döntéshozóknak nehéz reális képet kapniuk arról, hogy miért tartsák szinten, illetve adott esetben növeljék is ezen intézmények finanszírozását.
A könyvtárak információs monopóliuma a korábbi időszakokhoz képest megtört, használtságuk a szerző szerint mégis magas. Gond van azonban a könyvtárak imázsával, a technológiai innováció nem megfelelő szintű meghonosításával. Mindezen trendek figyelembe vételével a digitalizálás korában a könyvtárak szolgáltatásfejlesztési, fenntarthatósági szintje lefelé tartó spirálba kerül.


* * Kiforrott integrált könyvtári szoftverhez juthat iskolája hozzá -- ingyen * *FEL

A leggyakoribb kérdések az ingyenes SZIKLÁ-val kapcsolatban:
-- Melyik SZIKLA programváltozatot kapják az iskolák?
Az ingyenes akció keretében az iskolák a Szikla-MINI változatot kapják MNB Adatbázissal és Bibliográfiai-rekord Letöltő Modullal együtt. A Szikla-MINI 100 ezer kötetes könyvtárat kezel és max. 4 munkaállomásig bővíthető.
-- Milyen alap modulokat ill. funkciókat tud a Szikla-MINI?
Gyarapítási Modul, Katalogizáló Modul (MNB Adatbázissal és KELLO Tankönyvi Adatbázis támogatással) - Könyv, Elektronikus dokumentum, Hang- és Video-dokumentumok kezelésével, Kereső Modul, Kölcsönző Modul, további rengeteg funkció pl.: Selejtezés, Leltár, Statisztika, Iskolai funkciókészlet...
-- A Szikla-MINI-vel lehet-e a tartós tankönyveket adminisztrálni?
Igen. Ehhez a program sok extra támogatást nyújt, pl. a tankönyvek rögzítéséhez használhat a KELLO Tankönyvi adatbázisa, ahonnan a leírások egy kattintással átvehetők.
A tanulók adatai egy Excel táblázatból egyszerre betölthetők. A Szikla a kölcsönzésekről aláírható bizonylatot nyomtat.
-- Milyen számítógép szükséges a Szikla-MINI-hez? Mennyibe kerül a tanfolyam?
Bármilyen számítógép megfelelő, amely Windows 7 vagy Windows 8 operációs rendszert futtat. A tanfolyam ingyenes.


Az 'olvasásnépszerűsítés' hiányosságai és lehetőségeiFEL

Az olvasói igényeket nem ismerik, a rosszul olvasókat nem tudják becsábítani, a népszerűsítő programok sokszor azokat nem érik el, akiket igazán el kellene, a kampányokat gyakran anyagi kényszerből indítják a könyvtárak -- állítja a szakember.
-- A problémák mellett lehetőségeket is felvet a KIT korábbi híre link nyomán született cikk.


Kinek a közreműködésével épül a legjobb könyvtári állomány?FEL

Dokumentumállomány legeredményesebben... -- volt a kiegészítendő felvetés a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
15 - a használó kezdeményezésére építhető
18 - szakértő v. könyvtáros által épül
5 - az integrált könyvtári rendszer szolgáltatója által építhető.
-- Úgy tűnik tehát, hogy a válaszadók legfontosabbnak a szakértői (szolgáltatói) tudást tartják a forrásbeszerzésben, a közvetlen használói igények második helyre szorulnak. (A szerkesztőnek küldött levél negyedik válaszlehetőséget is ajánlott: 'a használói igények ÉS a könyvtáros(ok) által'.)
A dolog érdekessége, hogy a KIT két lapszámmal ezelőtt közölt hírt a lap elején Hatékonyabb, ha a használóra bízzuk a könyvbeszerzést címmel link . A fejlettebb könyvtárüggyel rendelkező országokban az is bevett modell, hogy a könyvtári rendszer szolgáltatója -- sok hasonló kaliberű könyvtár és a könyvtári rendszeren keresztül a használói elvárások alapos ismerőjeként -- vállalja a dokumentumellátás munkáját is. Ez az üzleti modell Magyarországon még várat magára. (MG)


Lényegelemző szövegolvasás (Common Core Reading)FEL

Egy újabb tanítási módszernek tűnt, újabb 'púp' a tanárok hátára. Nevada Államban a középiskolákban bevezettek egy olyan szövegelemzési módszert, amivel sikerül lekötni a gyengébben olvasó és tanuló diákok figyelmét, a jól tanuló diákok számára pedig -- akik általában gyorsan el tudnak olvasni egy szöveget és válaszolni a kérdéseket -- újfajta kihívást jelent.
A szöveg olvasása után nem arra kíváncsi a tanár, hogy kinek mi a véleménye. Ebben a gyorsan olvasók és bátran beszélők lennének előnyben. Hanem hosszabban elidőznek egy szöveg elolvasásával és elemzésével. Csoportokra bontják az osztályt, csoportokban hangosan fel kell olvasniuk a szöveget, majd olyan kérdésekre válaszolni, aminek megválaszolásához a szövegből kell idézniük. Pl.: 'A 6. sorban a szerző ezt a kifejezést használja: 'mesterségesen gerjesztett megosztottság'. Mit jelent a 'gerjesztett' szó?' A válaszok nem rosszak vagy jók, de elvezetnek a legmegfelelőbb szómagyarázathoz. Majd a tanár egy másik csoporthoz lép, ahol egy másik kérdésen dolgoznak a diákok. A diákok nem szokták meg, hogy a szövegeket elemezzék, így meg kell küzdeniük vele, amíg pontról pontra értelmet nyer számukra. Miközben elemzik a szöveget, használják az eszüket, megtanulják az új fogalmakat és összefüggéseket találnak.
Mindez olyan módszert ad a tanár kezébe, ami nem azt mondja meg a tanárnak, hogy mit tegyen, hanem a 'hogyan'-hoz ad ötleteket. A fizikától a történelemig bármilyen órán alkalmazható. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Gazdálkodás a személyes információval -- könyvtári is felkaroljaFEL

2012-ben egy felmérés során 110 írót kérdeztek meg arról, hogyan kezelik személyes fájljaikat: a többség nem alakít ki stratégiát az archiválásukra, még azok sem, akik szakképzettségüket tekintve könyvtárosok vagy levéltárosok. Ez különösen azért érdekes, mert az ő munkájuk során nagy hangsúlyt kap ez a tevékenység, ám a hétköznapokban mégsem alkalmazzák. A felmérés válaszadóinak 80%-a azt mondta, szívesen fogadna javaslatokat ebben a témában.
A könyvtárak készek arra, hogy felkarolják az ügyet: az ALA Preservation Week programja során a Library of Congress munkatársai egy teljes napot szenteltek a személyes digitális archiválás kérdésének. Mike Ashenfelder javasolta a következő stratégiát: keressünk meg mindent, amit el akarunk menteni; döntsük el, mit akarunk megtartani, a többit dobjuk ki; következetes elnevezéseket használjunk a fájlok rendezésekor; különböző helyekre mentsük a példányokat a 3-2-1 szabályt használva, vagyis: három példányt készítsünk, kettőt két különböző adathordozóra, egyet pedig egy olyan helyen tároljunk, ami nem a lakóhelyünk, és ötévente új tárolóeszközre tegyük át a megőrzött tartalmakat. Nem szabad elfeledkeznünk a linkek és a jelszavak mentéséről sem. (A személyes információk szervezése; ref.: Jávorka B.)


Az amerikai könyvtárak 95 százaléka kínál már e-könyveketFEL

Címkék: e-könyv | kölcsönzés | USA |

Nincs könyvtár e-könyv nélkül - legalábbis Amerikában. Egy friss kutatás szerint ugyanis ma az amerikai közkönyvtárak 95 százalékából kölcsönözhet e-könyvet az olvasó, ami egyértelmű emelkedést jelent a 2012-ben és 2013-ban mért 89 százalékhoz képest.
Az Egyesült Államokban amúgy nem csak azoknak a könyvtáraknak a száma nő, melyek e-könyveket kínálnak, hanem az olvasók is egyre több e-cím (átlagosan 10 ezer) közül választhatnak. Azok a könyvtárak, ahol egyáltalán nincsenek elektronikus könyvek, rendszerint a pénzhiányra hivatkoznak.
Tavaly egyébként San Antonióban nyílt meg először az a könyvtár, amely csak és kizárólag e-könyvek kölcsönzésére szakosodott.


Café-könyvtár nyílt a TIK-benFEL

'Kávézz, lapozgass, olvass!' -- ezzel a szlogennel nyílt meg a Café-könyvtár a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kávézójában.
Az egyetemi bibliotéka, a TIK Café és az Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Kft. jóvoltából kialakított minikönyvtárban lévő könyvek és folyóiratok szabadon használhatók, olvashatók, sőt haza is lehet őket vinni és elolvasás után visszatenni a polcra. Az egyetemi polgárok olyan saját könyveket is bevihetnek a Café-könyvtárba, amelyet már elolvastak és megválnának tőlük. Ezeket egyszerűen csak fel kell tenni valamelyik polcra, hátha új olvasóra talál a könyv.
-- Hol van már a kocsmakönyvtári vita a Katalisten... Megváltozott a könyvtárosi szemlélet :-) (MG)


Gyerekkönyvtárosok -- munkájukon múlhat a jövő könyvtáros-generációjaFEL

Az Amerikai Könyvtáros Egyesületben (ALA) 1905-ben megfogalmazták, milyen tulajdonságokkal rendelkezzen egy leendő gyermekkönyvtáros. Az elvárások ma is érvényesek, bár a gyermekkönyvtárosok között ma már nemcsak nők vannak, és az otthoni neveltetésük helyett inkább a szakmai képzettségük számít. Annak idején még nem esett szó az USA sokszínű és multikulturális társadalmáról, és arról sem, hogy a bevándorlók, az új amerikaiak szívesen veszik, ha a könyvtárban olyan dokumentumokkal, szolgáltatásokkal és könyvtárosokkal találkoznak, akiknek valamilyen közük van az ő kultúrájukhoz.
A könyvtárosi pálya, bár nem jól fizetett, sok értelmes és lelkes embert vonz, akik számos esetben korábban más területeken dolgoztak. Tapasztalataik alapján vonzónak találják a könyvtárakat, örömmel készülnek a könyvtárosi pályára, illetve szeretnek ott dolgozni. A legjobban maguk a gyermekkönyvtárosok tudnák népszerűsíteni ezt a foglalkozást, akár az olvasóik, akár a pályaválasztásra készülők körében. (Ki fog a gyerekeknek szolgáltatni? A jövő gyermekkönyvtárosainak kiválasztása és képzése; ref.: Hegyközi I.)


Biciklis futár szállít könyveket az iskolai könyvtárbaFEL

Luxus és környezetkímélés: biciklis könyvfutár szállítja ki a könyveket az iskolai könyvtárba a hollandiai Deventerben. A városi projekt keretben a gyerekek bármely könyvet megrendelhetik iskolájukba a városi könyvtárból. A kerékpáros szállítás heti gyakoriságú. Az első szállítást gyerekek tucatjai várták az iskolában. (ref.: MG)


Az Open Access árnyoldala -- mennyiség kontra minőség?FEL

Martijn Arns, az Agykutatási és Biológiai Pszichológia Kutatóintézet igazgatója szerint az Open Access (nyílt hozzáférés) mozgalom nem csak jót hoz a kutatói közösség számára. Az online elérhető irodalom az utóbbi 15 évben 230%-kal növekedett. Eközben a lektorok száma egyáltalán nem követte a lépést. Ezért e szakemberek túlterheltek és ezért csökken munkájuk minősége. Arns lát megoldást a helyzetre: egy két színűnek nevezett kiadási rendszerben különbséget tennének olyan kutatások között, melyek teljes egészében lektorálást kívánnak meg, illetve olyanokat, melyek eredményei azonnal közölhetők egy blogban vagy hasonló felületen -- közlés utáni lektorálási eljárást alkalmazva. -- A szerző vonatkozó cikke a Nature-ben: link (ref.: MG)

Hírforrás: Volkskrant
2014. december 03.

Teszt és gólyalábFEL

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban egy különleges, saját fejlesztésű szoftverrel népszerűsítik az olvasást, javítják a szövegértést a város iskolásainak köreiben. Az aktuálisan legnépszerűbb, legfrissebb gyermek-és ifjúsági könyvekhez a egy-egy tizenöt kérdésből álló online tesztsort készítettek az adott történetet felidézendő, a tanulóknak pontonként három kérdés közül kell kiválasztaniuk az odaillő választ. A könyvtárat vezető Czupi Gyula érdeklődésünkre elmondta: a program egy rakás sikerélménnyel gazdagíthatja a gyerekeket, és mivel a megoldások rögzíthetők, a pedagógusoknak is nagy segítség, hiszen a tesztsorok elég pontosan megmutatják nekik, melyik diákjuk hogyan éppen áll az irodalom befogadásával. Eddig hozzávetőleg ezer könyvhöz készült ilyen kérdéssor, a szám folyamatosan nő, a projektet más könyvtárak is elkezdték a magukévá tenni. A nagyjából négyórás foglalkozások szüneteiben gólyalábazással mozgatják meg tagjaikat az egybegyűltek (a gólyalábazást helyi tradícióként tartják számon Nagykanizsán). A programról az link címen olvashatnak bővebben.

Hírforrás: NOL
2014. december 03.
Régebbi hírforrás(ok): Az ősellenségnek tekintett internettel segítik az oktatást link

Kihívások... életpályaFEL

'Az ország életét befolyásoló társadalmi és gazdasági hatások olyan kihívást jelentenek kulturális intézményeink számára, amelyre közösen kell megtalálnunk a válaszokat: azokat a lehetőségeket és eszközöket, amelyekkel a könyvtári munka eredményessé, a könyvtárosi pálya vonzóvá tehető' -- mondta Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség által szervezett szakmai konferencián az Országos Széchényi Könyvtárban.
A kiszámítható életpálya címmel megszervezett országos rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta: a konferencia jó példája annak, hogy a szakmai szervezetek a közös cél érdekében együtt gondolkodva keresnek válaszokat a könyvtárügy kiemelt és aktuális kérdéseire, a könyvtári ellátás színvonalának növelésére és a könyvtári szolgáltatások társadalmi hasznosságára. Ennek középpontjában ma a könyvtáros áll.

Hírforrás: Orientpress
2014. december 03.

Országos könyvtári napok -- pécsi videóFEL

Az alábbiakban látható a Baranya megyében szervezett Országos Könyvtári Napok 2014-es eseményünk összefoglaló videója. A rendezvények október 19-től egészen október 21-ig tartottak nálunk. Megyénkben nem kevesebb, mint 277 program volt 116 településen.


Hogyan idéznek saját oldalaikról a társadalom / egészségtudományi / műszaki tudósok?FEL

A tanulmány célja, hogy feltárja a gyakran idézett európai tudósok linkelési szokásait, mégpedig online publikációs listájuk és munkahelyi személyes weboldaluk alapján. Először 1525 magas idézettséggel bíró, európai intézetekben működő tudóst kerestek, majd egy személyes böngészőprogram segítségével összegyűjtötték azokat a kifelé mutató linkeket, melyek a tudósok online publikációs listájáról és weboldaláról népszerű tudományos weboldalak és fájltípusok előre meghatározott együttesére mutattak. Meglepő módon az derült ki, hogy
- a társadalomtudósok zöme a többi tudományág művelőivel összehasonlítva legalább egy kifelé mutató linket produkált. Szinte az összes linkelt fájltípus PDF volt, a legtöbb megcélzott weboldal pedig valamilyen tudományos adatbázis, főleg a DOI (Digital Object Identifier) weboldala.
- Az egészség- és az élettudományok kutatói többnyire tudományos adatbázisokra linkeltek, míg
- a műszaki, természet- és társadalomtudományok kutatói a weboldalak jóval szélesebb körére.
Ritkán került sor könyveket tartalmazó vagy a közösségi média oldalaira, elsősorban az előbbiek részéről. (A sikeres kutatók online népszerűsítik eredményeiket: gyakran idézett európai tudósok egyéni honlapjainak elemzése; autoref.)


Könyvtárak a Szaharában -- eltűnőben?FEL

A kezdődő téli hidegben a legtöbb olvasónk bizonyára szívesen kirándul velünk egy izgalmas szaharai városkába, amelynek lakói ugyan alig páran maradtak, viszont ők -- alig páran -- féltve őrzik a település évszázados könyvtárait. Annál is inkább érdemes körülnézni ebben a mauritániai kisvárosban, különösen, mondom, a könyvtáraiban, mert bibliotékái olyan ritkaságokat is őriznek, amelyeknek kedvéért kutatók tucatjai vállalják a szaharai utazás fáradalmait.


Nyílt hozzáférés Szlovákiában -- felsorakoztak a nagy kiadókFEL

A Szlovák Nemzeti Könyvtár öt évvel ezelőtt indította Innovációs információk nevű projektjét, amelynek keretében használói számára távoli elérést biztosít az elektronikus információs forrásokhoz (EIZ). A projekthez további tíz szlovákiai tudományos és felsőoktatási könyvtár csatlakozott. A kiadókkal kötött szerződések konkrét címek (bizonyos szakterületek meghatározott idejű) elérését tették lehetővé.
A projekten kívül a nemzeti könyvtár az EBSCO adatbázis nemzeti licencének is a koordinátora, amelyet jelenleg 155 tudományos és felsőoktatási könyvtár és intézet használ Szlovákiában. Ebben 17 adatbázis található, köztük néhány több szakterületet is lefed, de vannak egy-egy tudományterülethez kapcsolódók is.
A nemzeti könyvtár folyamatos vásárlója az EIZ azon nagy kiadóinak, amelyek nyílt hozzáférést biztosítanak. Ilyen a SpringerLink, amely 2010-től kínál nyílt hozzáférést a SpringerOpen (link platformon keresztül. Ez a használók számára jelenleg 130 referált és teljesen szabadon hozzáférhető, valamennyi tudományterületről származó folyóiratot kínál, amelyhez 2012 augusztusában szabadon elérhető e-könyvek társultak. Az Elsevier is kínál nyílt hozzáférést (link folyóiratokhoz, cikkekhez és saját archívumába is.
Az Emerald kiadó sajátos nyílt hozzáférést alakított ki. Minden héten egy kiválasztott folyóirat elérhetőségét biztosítja, de nemcsak az aktuális, hanem néhány visszamenőleges évre is. Weboldalukon hasznos információk találhatóak a szerzők számára arról, hogyan történik a cikkek kiválasztása, mit kell a cikknek tartalmaznia, milyen szabályokra kell figyelni írás közben (link ). (Nyílt hozzáférés a Szlovák Nemzeti Könyvtárban; ref.: Prókai M.)


Megújult a paksi közkönyvtár homlokzataFEL

Befejeződött a Pákolitz István Városi Könyvtár homlokzatának felújítása. A műszaki átadást tegnap tartották. A nyílászáró csere, homlokzati hőszigetelés, festés elkészült, némi tereprendezés zajlott még tegnap délután az épület körül, amelynek nyugati homlokzatára szinte alig lehet ráismerni. Az egykori zsinagóga épületét az eredeti formában drága lett volna visszaállítani, illetve mesterkélt lett volna, mondta a tervező, Nagy István.


Interneten a Kiadók Nemzetközi RegisztereFEL

A Nemzetközi ISBN Központ egy új termékét ismertette a Román Országos ISBN Központ: a Kiadók Nemzetközi Regisztere (The Global Register of Publishers) online elérhető a link címen.
A Kiadók Nemzetközi Regisztere több mint 200 ország, illetve tartomány kiadóinak adatait tartalmazza, amelyeket az országos ISBN-központok szolgáltattak.
Egyszerű kereséssel meg lehet állapítani egy kiadó nevét, valamint a hozzárendelt jelzőket. A kiadók elérhetőségeihez csak azok a felhasználók férhetnek hozzá, akik regisztráltak, és összetett kereséssel kapcsolódnak az adatbázishoz. A felhasználók regisztrálása egyszerű, gyors és ingyenes. (via: ReMeKe-Hírlevél)

Hírforrás: Laura Mărgărit, Román Nemzeti Könyvtár, Országos ISBN-ISSN-CIP Központ
2014. december 03.

A könyvtárba nem kellő, de még olvasható könyvek kerülnek a buszmegállóba - RábapatonaFEL

Jó lehetőség a porosodás csökkentésére :-)
A rábapatonai könyvtárat 2012. júniusában törölték a nyilvános könyvtárak jegyzékéből. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtár nyílt a rábapatonai buszmegállóban -- magán-kszr a polgármestertől link Törlés a nyilvános könyvtárak jegyzékéről link

Magyar számot jelentetett meg egy orosz könyvtári szakfolyóiratFEL

Az úgynevezett magyar számot hétfőn mutatták be a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjában. Baranyi András igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a csaknem 30 ezer példányszámban megjelenő kiadvány valamennyi oroszországi iskolai könyvtárba eljut, amelyek a folyóirat mellékletében szereplő listáról kiválaszthatják, milyen könyvekkel bővítik állományukat. Így tudomást szerezhetnek az oroszul megjelent magyar irodalmi művekről és beszerezhetik azokat. Baranyi András hozzátette, hogy a magyar különszám kiadása a tavaly szeptemberi Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállításon és Vásáron a magyar-orosz kulturális kapcsolatokban tapasztalt fellendülésnek köszönhető. A rendezvénynek Magyarország volt a díszvendége.
Analógiák

Akik átugrottak néhány lépcsőfokot -- mielőbb érdemes lépni, ha előbb-utóbb úgyis ez lesz a trendFEL

A világ egyik legjobban digitalizált állama jött létre Észtországban, ahol másfél évtizede alapvető emberi jognak minősítették a széles sávú internet elérését.
- a függetlenség kivívása után azonnal megkezdte kötelezővé tette a programozási órákat is az iskolákban -- 1998-ra a legtöbb osztályteremben volt már számítógép
- teljesen digitalizálta az államigazgatást az utóbbi években, így 5-10 percbe telik az éves adóbevallás
- e-mailen is szavazhatnak
- a digitalizálásnak köszönhetően néhány percbe kerül a cégbejegyzés is
- az év végén vezetik be a digitális letelepedési engedélyt, amellyel az EU valamennyi polgára számára elérhetővé válnak az eddig leginkább az észt állampolgároknak járó szolgáltatások.


Számít az Ön szava a könyvtárban?FEL

Jagicza Ágnes, az 1700 főt foglalkoztató, Invitel HR és vezérigazgató-helyettese szerint az innovációé és a kreativitásé a jövő, ez pedig az emberektől kell, hogy jöjjön, így ő például a proaktivitást támogatja a cégnél. Ehhez viszont olyan munkahelyi légkört kell biztosítani, ahol a munkavállaló tudja, hogy a vezető nem csak hogy meghallgatja, de számít is a véleményére. Sümegi Zsuzsanna, az IT Services kommunikációs vezetője, azt hangsúlyozta, hogy bár egy 3800 fős cégnél óhatatlan a fluktuáció, ha karrierutat tudnak mutatni és fejlődési lehetőséget biztosítani a munkavállalónak, akkor lehet felépíteni a lojalitást, türelmet a cég irányában.


Pszichológia, magatartáskutatás, gyermeklélektan -- akár a nagyobb kölcsönzési arányért isFEL

Pszichológia, magatartáskutatás, gyermeklélektan - a legmodernebb eszközöket is bevetik a hipermarketek, hogy fogyasztásra csábítsák a vásárlókat.
Piackutatók mobil szemkamerás vizsgálatai bizonyítják, hogy a legtöbb vásárló a szemmagasság alatt 15-20 fokkal lévő termékeket nézi meg. Nem véletlen, hogy a Tesco így helyezi el saját márkás termékeit is. És persze az sem, hogy a dán Lego játékgyár a szemmagasságot pont a 6-7 éves gyerekek testarányaira állítja be.
A vonzó csomagolás -- amely sokakat késztet be nem tervezett vásárlásra -- főként a nőkre, a 20-29 évesekre, a fővárosiakra és a magasabb jövedelemmel rendelkezőkre hatnak, míg a vidéken élők jobban ellenállnak az ilyen csábításnak.
Már az előtérben elkezdődik a csábítás. Itt olyan forgó plakátok jelennek meg, amelyek egyből magukra vonják a tekintetet. Az akciókat is itt emelik ki.


Lehet-e egy könyvtár legjobb munkahely? -- Ha hiteles felsővezetés, teljesítményközpontú a kultúra...FEL

A Hilti, a Microsoft, és a Provident végeztek első helyen az Aon Hewitt idei legjobb munkahely felmérésében, amelynek során több mint 34 ezer munkavállaló mondta el véleményét munkahelyéről.
Az Aon Hewitt szerint a legjobb munkahelyeket a hiteles felsővezetés, a teljesítményközpontú kultúra, valamint a vonzó és hiteles munkáltatói márka különbözteti meg leginkább az átlagos vállalatoktól a felmérés alapján.
Praktikus

Így rögzíthet mindent, ami a képernyőjén történikFEL

Az egyik legsokoldalúbb médialejátszó, a VLC szinte mindenkinek ott van a gépén. Azonban van olyan funkciója is, amelyről csak kevesen tudnak.
Bár a VLC elsődleges feladata a filmek, zenék lejátszása, valójában arra is jó, hogy felvegyük vele, ami a képernyőnkön történik.
Ehhez indítsuk el a VLC-t, és a Média opció alatt válasszuk ki a Felvevőeszköz megnyitása lehetőséget. Ennek hatására megjelenik a Média megnyitása ablak. A Felvételi módnál állítsuk be az Asztalt, majd a felvétel képkocka sebességét válasszuk 15 fps-re.


A könyvtári is csökkentheti telefonköltségét -- pl. ViberrelFEL

Megváltoztatja a Skype az EU-ban élő ügyfelekre vonatkozó áfa-számítási módszerét. A magyarok esetében ez annyit jelent: drágább lesz használni a szolgáltatást. Az új díjszabás értelmében egy hazai vezetékes számot januártól 0,021 eurós (kb. 6,4 forintos) percdíjjal lehet majd hívni, míg a mobilos percdíj 0,203 euró (kb. 62,1 forint) lesz.
A Skype-nál sokkal olcsóbb (lesz) Vibert használni, mert bár kevesen tudják, a Viber is alkalmas sima telefonszámok hívására. Náluk az aktuális árfolyam mellett egy vezetékes perc díja 5,94 forint, mobilt pedig percenként 43,75 forintos áron lehet hívni.
Kisszínes

16 nagy könyvtári filmjelenet -- Harry Pottertől a Szellemirtókig (képekkel)FEL

(via Koreny Á., Facebook)
Érdekes, hogy könyvtár kapcsán leginkább a szakkönyvtár jut a filmalkotók eszébe.


Karácsonyfák -- könyvtár díszítésére és könyvtári foglalkozásra (fotók)FEL

A példák közül több készíthető poros könyvekből és újságokból -- kitűnő könyv-újrahasznosítási lehetőség, mely egyben a könyvtár arculatát is formálja. (MG).


Jelnyelvi videótolmácsolással bővülnek a WEBBeteg egyes cikkeiFEL

A WEBBeteg.hu és Bertus Tímea jelnyelvi tolmács egy új kezdeményezést indított útjára. A portálon a népbetegségnek számító egészségi problémákról szóló cikkek jelnyelvi tolmácsolással egészülnek ki, így a sikeretek is követhetik a legfontosabb bejegyzéseket.
Információforrások

Térítésmentesen olvashatók a Nature tanulmányaiFEL

Minden általa közölt kutatási anyagot elérhetővé tesz a Nature -- képernyőn nézhető formátumban. Másolni, letölteni, vagy nyomtatni nem lehet őket -- közölte dec. 2-án a lapot kiadó Macmillan.
Ezt a megosztási irányelvet a kiadó még 48 másik lapjára is alkalmazza, így pl. a Nature Genetics, Nature Medicine vagy a Nature Physics lapokra is. A modellel a kiadó jelzi, hogy fontosnak tartja lapjainak kutatók általi elérését, ugyanakkor ragaszkodik fő bevételi forrásához, a könyvtárak és az egyéni használók általi díjakhoz is. (ref.: MG)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu