Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/43., nov. 26.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kevesebbet magolni, többet olvasni
* * * Kiforrott integrált könyvtári szoftverhez juthat iskolája hozzá -- ingyen * * *
Használna-e ingyenes, csak szoftverkövetés-díjas (upgrade-es) könyvtári rendszert?
Bontakozó vita: csendes vagy hangos legyen a brit könyvtár? (olvasóink szavazatára)
Magyar hallgatók angol egyetemi könyvtárban -- miért és hogyan?
A jövő foglalkozása -- pl. a könyvtáros
Hasznos-e a könyvtár léte, hozzájárul-e a piac bővítéséhez? (videó)
Újabb rossz hír az ülőmunkát végzőknek -- az olvasás is ülőmunka?
Évtizedek a könyv szolgálatában -- 20 éves a MEK
Címkézett pénzek az OSZK-nak: raktér és ELDORADO
LibInfo-konkurenst indított a Magyar Telekom
Annotált bibliográfiával kezdődött -- most egyetemeket minősít
A papírt őrizgetjük, digitális örökségünk pedig elszáll...
Az ősellenségnek tekintett internettel segítik az oktatást
Új svéd közkönyvtár (videó)
Billy Joel kapta a Kongresszusi Könyvtár popzenei díját
A Pécsi Kulturális Központban nyit újra a Minerva Könyvtár
Információs és kommunikációs technológia a közkönyvtárakban -- európai adatok
A lövöldözős játékok okosabbá teszik a gyerekeket -- könyvtárba is rendszeresítsük?
Papp Anna Máriát nevezték ki az Országos Idegennyelvű Könyvtár élére
300 milliós kéretlen könyvsorozat a könyvtáraknak -- mit szereznénk be 140 ezerért?
KSZR Somogyban -- programszervezésre könyvajánlás

Analógiák

Kreatív szponzorálás -- Segítsen, és híres írók, költők, alkotók szavait kapja cserébe

Praktikus

Facebook - munkahelyi kommunikációra

Kisszínes

Könyv mentette meg a floridai diák életét -- egy érvvel több a könyvkölcsönzés mellett
Milyen (is) lehet a könyvtári karácsony?
Még mindig menő albumot hallgatni -- persze, letöltötteket
Oroszországban a zenei és irodalmi művek illegális internetes közzététele is tilos lesz
Néha nem is könyv és a szövege hiányzik, hanem az érzés, amit keltett bennem

Információforrások

Bookazine: történelem, tudomány és életmód -- a magazinformátumot a könyvekkel párosítja


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Kevesebbet magolni, többet olvasniFEL

Harmadik hónapja követjük három magyar diák életét, akik a röghöz kötés helyett azt választották, hogy Angliába jelentkeznek egyetemre...
A leggyakoribb kritika, ami a magyar oktatást éri, az, hogy nem gyakorlatias, nem használható a tudás, amit ad, csak a száraz elméletet veri bele a diákok fejébe, nem számít, ha nem értik, nem tudják felhasználni, a lényeg, hogy vissza tudják mondani a vizsgán. Ahogy az ismert műegyetemi mondás tartja: előadás az, amikor a tanár fejéből áramlik az információ a diákok fejébe, anélkül, hogy bármelyikük is használná az eszét. Az angol egyetemek, úgy tűnik, ezen már túlléptek. Nórinak van összehasonlítási alapja, ő az ELTE alapképzése után ment Angliába:
'Nekem az a furcsa, vagy más, hogy nincs olyan, hogy be kell magolni valamit és utána tesztes vizsgán visszaadni. Itt rengeteget kell könyvtárazni, olvasni és gondolkodni. Esszéket kell írnom, 4000-5000 szó általában egy. Rengeteget olvasni, levonni a következtetést és pontosan hivatkozni mindent és mindenkit. Az ELTE-n inkább a magolós, betanulós papírforma ment. A gyakorlati rész nekem eddig még csak kutatástervezésben jelent meg, de jövőre lesz egy modulunk amikor kutatóasszisztens lesz belőlünk, és egy igazi kutató mellett kell valóban dolgoznunk a gyakorlatban.'


* * * Kiforrott integrált könyvtári szoftverhez juthat iskolája hozzá -- ingyen * * *FEL

Kivételes lehetőség! Egy 15 éve folyamatosan fejlesztett, kiforrott integrált könyvtári szoftverhez juthat hozzá -- licensz-díj nélkül!
A szoftver szerves része a szoftver használatához nyújtott segítség: ügyfélszolgálat, tanfolyamok, továbbképzések, biztonsági mentés, folyamatos biztonsági- és fejlesztési frissítések -- ezeket együttesen hívjuk Szoftverkövetés szolgáltatásnak.
Az oktatási intézmények 2015. március 31-ig rendelhetik meg ingyenesen a SZIKLA-21 Integrált Könyvtári rendszert. Cserébe csak a szoftverkövetés szolgáltatás megrendelését kell vállalni.
Részletek: link


Használna-e ingyenes, csak szoftverkövetés-díjas (upgrade-es) könyvtári rendszert?FEL

Használna-e ingyenes, csak szoftverkövetés-díjas (upgrade-es) könyvtári rendszert? -- tettük fel a kérdést a múlt héten. A konstrukciót értékelendő az alábbi válaszok születtek:
15 - igen
10 - nem
5 - esetleg.
-- Úgy tűnik, hogy a válaszadók felét érdekli a lehetséges újfajta konstrukció. (MG)


Bontakozó vita: csendes vagy hangos legyen a brit könyvtár? (olvasóink szavazatára)FEL

Vége a könyvtár csendjének a bölcsődei foglakozások, táncórák és koncertek miatt -- amelyek által a könyvtárak látogatókat csábítanak. Nagy-Britanniában ezért mozgalom indult a könyvtárak csendjének megőrzéséért. A Public Libraries News egyik múlt heti száma azt írta, hogy a könyvtárosok lassan elhagyják a pisszegő könyvtáros sztereotípiájától, ám egyúttal el is távolodnak egyik fontos, csendre vágyó célcsoportjuktól. A könyvtárosok a váltással a költségcsökkentések ellenében kívánják saját fontosságukat bizonyítani. Sokan úgy vélik: ügybuzgalmukban a könyvtárosok túl messzire mentek. Ed Vaizey kultuszminiszter szerint a könyvtáraknak meg kell találni az egyensúlyt az egyes használói csoportok igények között.
Sok közkönyvtár arra bátorítja pici gyerek használóit, hogy hangszereket próbáljanak ki -- a mondókák mondása közben. A Cardiff Central Library szombatonként koncerteket tart, a Newcastle Városi Könyvtár bölcsődés foglalkozásokat tart, a Library of Birmingham üzleti klubot tart kezdő vállalkozóknak.
A 4134 brit közkönyvtár évi 262.7 millió kötetet kölcsönöz, 10.3 millió használó számára. Ám a Chartered Institute of Public Finance and Accounting legutóbbi felmérése szerint a 6%-kal csökkent a könyvtárak használói tábora, a kölcsönzés pedig 8,6%-kal.
Brian Ashley, a Libraries Arts Council England igazgatója szerint a dolog mögött a könyvtárosok régi imázsa áll, amelyet mindenki a háta mögött kíván tudni. Ugyanakkor megvan az igény a könyvtári elcsendesedésre is.
2011 januárjában több mint 400 könyvtárat veszélyeztetett bezárás megszorítások miatt -- minek kapcsán a használók elindították a Save Our Libraries (mentsd meg könyvtárainkat) kampányt -- melyhez több szerző is csatlakozott. A kampány szervezői szerint a bezárások 2016-ig több mint 1000 könyvtárt érintenek. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Milyen minőségű csönd legyen a felsőoktatási könyvtárban? -- eszegetés az ultracsöndben link

Magyar hallgatók angol egyetemi könyvtárban -- miért és hogyan?FEL

Az egyetemeken játszódó filmekben azt lehet látni, hogy a diákok folyton a könyvtárban ülnek, és ott tanulnak (mármint amikor nem eszméletlenre isszák magukat a különféle testvériségi bulikon, de ezt a témát már érintettük). Felmerül a kérdés, hogy miért olyan rettentő népszerű hely a könyvtár -- hát nem elérhető egyébként minden tanulnivaló online is? Azt vártuk, hogy diákjaink végre megmagyarázzák a könyvtár misztikus jelentőségét, de csak még jobban összezavartak. Réka például nem hisz a könyvtári tanulásban: 'Én nem tudok könyvtárban tanulni, túl csöndes nekem. Azért járnak olyan sokan a könyvtárba, mert az esszékben kell lennie minimum 8 referenciának, és ilyen helyzetben sokat tud segíteni az adott témán belüli könyv. Online is elérhető egyébként minden, a kötelező olvasmányok is fent vannak az egyetemi portálon illetve az órai anyagok is.'
Nóri ennek pont az ellenkezőjét mondja: 'Bent jobb a hangulat, vannak csendes részek, hangos részek, postgrad részek, kávézó, szociális élet, scan, nyomtató... Ki akarna így a szobájában egyedül tanulni? Arról nem is beszélve, hogy oké, elérhető sok minden online, de ha van az embernek egy csöpp esze, nem mindent monitoron olvas, mert a végére kikészül a szeme. Nagyjából mindennap megyek könyvtárba, inkább délután és este. Nem vagyok egy reggeli típus. Még jó, hogy a könyvtár egész éjjel nyitva tart.' Gergő megint egy úgy nézőpontból világítja meg a helyzetet: 'A könyvtárban tanulás itt is megszokott dolog, nem csak az amerikai filmekben. Én is jobban szeretek a könyvtárban tanulni, vagy írni a beadandómat, mert ott rá vagyok kényszerítve. Ha a koliban tanulnék, az biztos, hogy nem lenne olyan hatékony -- a hűtő is közel van, meg a barátok is elhívnának mindenfelé...'


A jövő foglalkozása -- pl. a könyvtárosFEL

A könyvtárosok fontos szerepet töltenek majd be a jövőben. Az internet elérések szaporodásával
- többnek kell lenniük egy adatfeldolgozónál.
- Be kell épülniük az őket övező környezetbe,
- kulturális események gazdájává kell válniuk,
- csoport találkozókat szervezniük.
2030-ban a könyvtárakhoz múzeumok, színházak, parkok és iskolák kapcsolódnak. A szakembereknek összhangba kell hozniuk ezeket az intézményeket, és ezt megfelelően kommunikálni. Szakmai elvárás lesz az
- informatikai rendszerek tervezése,
- adat virtualizáció,
- kutatás,
- kommunikáció.
Mindennek ellenére a könyvtárak megtartják az eredeti funkciójukat is. Szaktudásukat tekintve otthon kell lenniük
- a könyvtártudományban,
- HR és szociológiai tudományban,
- jogi, politikai, történelmi vagy antropológiai ismerettel kell rendelkezniük és
- otthon kell lenniük az üzleti életben. (Részlet a Fast Future Co. kutatásaiból, London, UK)


Hasznos-e a könyvtár léte, hozzájárul-e a piac bővítéséhez? (videó)FEL

... tette fel a kérdést Balog Géza, az Infodok Kft. munkatársa a MIBE Könyvek nélküli könyvtár konferenciáján. A vállalati könyvtárak száma erőse megcsappant az utóbbi 10 évben: 162-ről 23-ra esett. A csökkenés nem a GDP-vel, hanem az internet elterjedésével arányos, fordítottan. A könyvtárak egy része megmaradt könyves szolgáltatónak, másik, kisebb részük megtanult alkalmazkodni az elektronikus környezethez. A Telekomot tekintve elmondható, hogy a 2007-es vállalati szolgáltatási portfólió jelentősen megváltozott 2014-re (vö. pl.: áramszolgáltatás, gázszolgáltatás). E változást a vállalat a könyvtár támogatásával valósította meg, amihez hozzájárult a folyamatos munkaerőcsere, a mai igények szerint nem írástudó kollégák lecserélése. A szükséges információ jellemzője: azonnali s csak a lényeget tartalmazó; témája pl.: Miért, hogyan nyer a versenytársam annyi tendert? Hogyan kezeljem az X és Y termékkörök beszállítóit? Melyik versenytárs / partner van süllyedő- vagy emelkedőfélben?


Újabb rossz hír az ülőmunkát végzőknek -- az olvasás is ülőmunka?FEL

Egy új pszichológiai kutatás részletei jelentek meg az Association for Psychological Science szakoldalon, amely az ülőmunka mentális hatásait vizsgálja. A kutatók abból indultak ki, hogy az állandó ülés bizonyítottan rontja fizikumunkat, de feltették a kérdést: vajon pszichológiai szempontból is van-e rossz hatása? A válasz sajnos határozottan igen.
Egy nagy létszámú, közel 3400 fős kutatást indítottak, amelyben ülőmunkát végző embereket vizsgáltak. Volt különbség az alanyok között, hiszen egyeseket csak a munkájuk egy részében kötötték székhez feladataik, másokat viszont szinte állandóan. Az előbbi kategóriába tartozóknál pedig azt vették észre, hogy mentálisan jóval egészségesebbek. Konkrétabban: akik napi átlagban három óránál kevesebbet ültek a munkájuk miatt, jóval kevesebb tünetét mutatták a szorongásnak és a depressziónak, mint azok, akik naponta több mint hat órán át ültek munkahelyükön.


Évtizedek a könyv szolgálatában -- 20 éves a MEKFEL

A Magyar Elektronikus Könyvtár fiatal intézmény, ha életkorát összevetjük más, polcokat és tárlókat magukba rejtő könyvterekkel. Az írott örökség házaiban, a tradicionális könyvtárakban, peregnek az évszázadok, de az idő nem rombol, inkább nemesít. Az értékek magukért állnak ki, nem avulnak el, ha körülöttük a természeti és társadalmi környezet megváltozik. Az Országos Széchényi Könyvtár, vagy éppen a vele egyidős marosvásárhelyi Teleki-Téka dacol az idővel.
A gigantikus könyvgyűjtemények hatósugara azonban mindig időben és térben korlátozott volt. A művek kölcsönzése, különösen a ritkább darabok esetében, nem volt megoldható. Maradt a helyben olvasás. Néhány évtizede felépült az Internet, eszközrendszere beépült az olvasás világába. Ezt így utólag egyszerű kimondani. A valóság, mint annyiszor az életben, ennél küzdelmesebb, harcosabb képet mutat. Az e-könyv apostol, Michael Hart Gutenberg Projectje, amely mára közel ötvenezer digitális művet szolgáltat, néhány begépelt szöveggel kezdte. Évtizedek múltán pörgött csak fel a gyűjtemény gyarapítás. Ma már a Google is onnan kínálja free választékát, benne magyar dokumentumokkal.


Címkézett pénzek az OSZK-nak: raktér és ELDORADOFEL

Plusz 280 millió a raktárgondok enyhítésére, 40 millió az ELDORADO (Országos Elektronikus Dokumentumküldő és Archiváló Rendszer) beindítására és működtetésére.


LibInfo-konkurenst indított a Magyar TelekomFEL

A Gondolatbörze az ügyfelekkel való közvetlen és nyilvános interakcióhoz, gondolatmegosztáshoz nyújt segítséget: a fórum ötletmegosztó és blogfelület is egyben, ahol lehetőség nyílik a szakértő és a kezdő felhasználók és alkalmazók találkozására.
A Gondolatbörzén link a felhasználói keretek között bárki bármit kérdezhet, bármihez hozzászólhat, véleményt formálhat, segítséget nyújthat. Ez utóbbi esetében -- a segítségnyújtásra adott sikerességi visszajelzés, a kérdező általi elfogadás alapján -- a rendszer rangsorolja a kérdésre adott megoldásokat. Így a hasonló problémával bejelentkező következő felhasználónak már nem kell a válaszok között keresgélnie: a válaszlista első helyére a megoldás kerül.
A rendszer szakértői háttértámogatással folyamatosan moderált, a beérkező kérdésekre a közösség tagjai reagálnak, adott türelmi időn túl pedig a Telekom munkatársai adnak választ.


Annotált bibliográfiával kezdődött -- most egyetemeket minősítFEL

A Times Higher Education (THE) megegyezett az Elsevier kiadóval, hogy a World University Rankings (egyetemi rangsor) készítéséhez a Scopus adatbázist és a SciVal kutatáselemző rendszerét fogja használni.
A rangsor összeállításának módszertana lényegében marad: az intézményeket saját küldetésük, kutatási eredményeik, a tudástranszfer, nemzetközi beágyazottság és oktatási környezet alapján vizsgálják. (ref.: MG)
-- A Scopus jóval a Thomson Reuters Web of Science szolgáltatását követően indult. A késés egyben azt is jelentette, hogy az akkor elérhető modernebb megoldásokat kezdte alkalmazni. Mára sorra veszi át azokat a területeket, ahol korábban a WoS szolgáltatott. (MG)


A papírt őrizgetjük, digitális örökségünk pedig elszáll...FEL

A történelem szellemei leszünk, ha nem teszünk valamit a digitális adatok megőrzéséért -- riogat Vinton Cerf, akit az internet atyjaként szoktak emlegetni, 2005 óta pedig a Google hivatalos evangélistája. A Heidelberg Laureate Forumon -- ahol a Nobel-díjnak megfelelő matematikai és számítástechnikai díjjal kitüntetett tudósok és tehetséges fiatal kutatók találkoznak -- tartott előadásában és az azt követő sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy nemcsak a felejtéshez, de a megőrzéshez is jogunk van, ám ennek jelenleg még rengeteg technikai és elvi akadálya van.
A papíralapú adatmegőrzés természetesen sok esetben ma már nem jelent megoldást, nem csak a papírmennyiség miatt, hanem például a kép-, videó- és hangfájlok, vagy a nem statikus tartalmak miatt sem. Ráadásul már most szembesülhetünk azzal, hogy a régebbi formátumban mentett dokumentumainkat nem tudjuk megnyitni. Nem is beszélve arról, hogy a fizikai mérések eredményeinek későbbi értelmezése is gondot okozhat. ...
Hiszen archiválnunk kell a szoftvereket is.


Az ősellenségnek tekintett internettel segítik az oktatástFEL

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár Azolo (az olvasás órája) c. programjába pályázati forrás révén sikerült néhány iskolát is bevonni, Czupi Gyula igazgató azonban ennél többről álmodik. Azt reméli: pályázat nélkül is ki tudják terjeszteni valamennyi nagykanizsai iskolára az olvasást, méghozzá egy sokáig a könyvek ellenségének tekintett eszköz, az internet segítségével. És erre minden esély meg is van, hiszen a kezdeményezés ki is lépett a megyéből.
Kissné Rentkó Zsuzsanna, a kőszegi városi könyvtár gyermekkönyvtárosa elmondta: a vasi városból már 130-nál több gyerek kapcsolódott be a programba és regisztrált az Azolo oldalán, ami nagy siker.


Új svéd közkönyvtár (videó)FEL

Nyelvismeret nélkül is jól azonosíthatók az
- akadálymentes polcok (se mélyre, se magasra nem kell nyúlni, a könyvek kerekesszékből is elérhetők)
- relatíve kevés könyv, nagy közösségi tér
- inspiráló bútorok
- önkiszolgáló kölcsönzés
- automatikus könyvválogató berendezés
- színházterem, múzeum, kávézó.
(Szokatlan, hogy a bemutató film nem mutat infokommunikációs eszközöket.)
Koncepciója nagyon hasonlít például a KIT-ben még bemutatott almerei vagy amszterdami közkönytárakéhoz. (MG)

Hírforrás: SVT Nyheter
2014. november 26.
Régebbi hírforrás(ok): Városi könyvtár -- ahol korábban a tenger hullámzott (Almere) link

Billy Joel kapta a Kongresszusi Könyvtár popzenei díjátFEL

A Kongresszusi Könyvtár Billy Joel énekes-dalszerzőt tüntette ki szerdán a popzene nagyságait elismerő Gershwin-díjjal. A 65 esztendős zenész, a New York State of Mind, az Allentown, a Piano Man és számos más sikerszám szerzője a díjátadó alkalmából koncertet adott a Fehér Ház mellett, amelyen Tony Bennett, Gavin DeGraw, LeAnn Rimes, John Mellencamp és Natalie Maines is fellépett. A George és Ira Gershwinről elnevezett életműdíjat az amerikai Kongresszusi Könyvtár alapította.


A Pécsi Kulturális Központban nyit újra a Minerva KönyvtárFEL

November 24-én 13 órától új helyén, a Pécsi Kulturális Központban (volt Szivárvány Gyermekház, Pécs, Veres Endre u. 6.) újra működik a Minerva Könyvtár.


Információs és kommunikációs technológia a közkönyvtárakban -- európai adatokFEL

Az EU-ban több mint 63 ezer közkönyvtár működik, éves fenntartásuk meghaladja az 1100 millió eurót. Az egy lakosra jutó költség 6 (Portugália) és 65 euró (Dánia) között mozog (Csehország: 15 euró). Csehországban a közkönyvtári hálózat sűrűsége az 5408 könyvtárral 10 ezer lakosonként 5,1 könyvtárat jelent -- Lettországban a legsűrűbb a könyvtári hálózat.
A könyvtárak többsége (80%) internetelérést és ICT szolgáltatásokat is biztosít. Ennél alacsonyabb arányban Németország (30%), Bulgária (40%) és Franciaország (55%) szerepelt. Csehországban 91%-os volt 2011-ben az internetelérés a könyvtárakban, mivel ezt a könyvtári törvény is kötelezően előírja.
A kutatás 12 hónapja alatt a felnőtt lakosság 23%-a vette igénybe a könyvtárakat, a nők aránya 26%, a férfiaké 19% volt. A vizsgált időszakban 14%-os volt azok aránya, akik internetet és ICT-t is használtak. A legkisebb értékek 6?7% (Franciaország, Lengyelország) a legmagasabb 38% (Litvánia). Összességében az EU felnőtt lakosainak 4%-a, 13,9 millióan használják az internetet könyvtárakban, életkor szerint többnyire a legfiatalabbak (15-24 év közöttiek 34%-ban). A könyvtári internethasználat fő oka az ingyenesség (33%), összességében a használók 14%-a (1,9 millió lakos) számára nincs más ingyenes internetezési lehetőség (ők a digitális szegények, roma közösségek, egészségileg károsultak, idősek, munkanélküliek, bevándorlók). A használók 92%-a pozitívan értékelte a könyvtári internet és ICT elérést. (Európai közvélemény-kutatás az információs és kommunikációs technológia hasznosságáról a közkönyvtárakban; ref.: Prókai M.)


A lövöldözős játékok okosabbá teszik a gyerekeket -- könyvtárba is rendszeresítsük?FEL

Egy friss amerikai kutatás bizonyította, hogy a tanulás során igen jó jön, ha a gyerekek lövöldözős videójátékokkal ütik el szabadidejüket.
A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban jelent meg egy kutatás, amely bebizonyította: nem csak a vizuálitáshoz kapcsolható tanulási képességeket javítják a lövöldözős videójátékok, hanem más fontos területet is. ...
Az eredmények alapján a Princeton egyetem professzorai állítják: a vizuális képességek mellett a tanulási gyorsaságot is látványosan növelik az akciódús videójátékok. Ennek az az oka, hogy az ilyen típusú játékoknál kell a lehető leggyorsabban tanulniuk a játékmódszereket, kiismerni a pályákat, a fegyverek hatásait vagy épp az ellenfeleket, ez a fokozott tempó pedig átragad a tanulásra. Az ilyen játékokat használó gyerekek tehát a kísérlet után gyorsabban tanultak meg egyes tananyagokat, mint a videójátékokat nem kedvelő kortársaik.


Papp Anna Máriát nevezték ki az Országos Idegennyelvű Könyvtár éléreFEL

Papp Anna Máriát nevezte ki az Országos Idegennyelvű Könyvtár élére az emberi erőforrások minisztere. Az új főigazgató Cseri Miklóstól, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkárától vette át kinevezését szerdán -- közölte a minisztérium az MTI-vel.
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár augusztus 4-én közzétett főigazgatói pályázati kiírására két érvényes pályázat érkezett.
Papp Anna Mária a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán egyetemi diplomát, doktori fokozatot pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett. 2002 óta az Országos Idegennyelvű Könyvtár munkatársa, 2008-tól a Nemzetiségi és Dokumentációs Osztály vezetője, 2012-től a Gyűjteményi és Nemzetiségi Főosztály vezetője.


300 milliós kéretlen könyvsorozat a könyvtáraknak -- mit szereznénk be 140 ezerért?FEL

'Kérjük, fogadják megbecsüléssel Magyarország Kormányának ajándékát.' Ezt írta látogatóinak a szarvasi városi könyvtár. Ide már megérkezett a nagy csomag, amit a kormány küldött. Annak tartalma pedig az állami könyvellátó, a Kello tájékoztatása szerint:
'Magyarország kormányának döntése nyomán most a hazai olvasóközönség széles rétegei férhetnek hozzá egy eddig szinte elérhetetlen kulturális kincshez, amely az egyesült Európa előképét hordozva mutatja be a XIX. század második felét, és hűen tükrözi a Kárpát-medence korabeli magyar világát.' A szinte elérhetetlen kulturális kincs egyébként bárki számára hozzáférhető a neten (például itt link ), kiadták CD-n is és több könyvtárnak is van még az eredeti példányból.
Mindezt úgy, hogy a könyvtárakat meg sem kérdezték, hogy mire lenne igényük. Az iskolai könyvtáraknak, amióta 2013 elején átvette a KLIK a működtetést, egy fillére sincs arra, hogy frissítsék az állományukat. Ha vásárolhattak volna 280 ezerért (vagy a feléért), aligha ebben gondolkodtak. Pláne, hogy számos helyen megvan még a régi kiadás is.


KSZR Somogyban -- programszervezésre könyvajánlásFEL

Nem elég, ha egy könyvtáros csak a katalógushoz ért. Programokat kell szerveznie, a közösséget kell összefognia, hiszen ma már egyre nehezebb a bibliotékába csábítani az embereket. A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár egy képzéssel segíti a kistelepülési könyvtárosokat.
Analógiák

Kreatív szponzorálás -- Segítsen, és híres írók, költők, alkotók szavait kapja cserébeFEL

Írók, költők, alkotók kézírásos szavaikat, mondataikat adják el egy budapesti könyvesboltban konzervért, lisztért, rizsért. Az ennivalót Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley Többcélú Intézmény óvodásai és iskolásai kapják.
Idén a szavak és mondatok egy része külföldről érkezett, érkezik: Németországból, Franciaországból, Romániából és Indonéziából. Berlinből az elismert, német nyelven író Terézia Mora ? Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos fordítója ? küldte el postafordultával a szavakat.
Az akció teljesen civil, kitalálója és szervezője Scipiades Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíró. Az akció Facebook oldalát itt link érheti el.
Praktikus

Facebook - munkahelyi kommunikációraFEL

Bár a Facebook is dolgozik egy munkahelyi verzión, most egy olyan webes és mobilos alkalmazásra hívjuk fel a figyelmet, amely kis cégeknek már most remek lehetőség lehet a munkatársak között kommunikáció lebonyolítására. Androidra és iPhone-ra is ingyenes.
A Slack nem csak iPhone-ra és Androidra tölthető le ingyen, de számítógépen is használható erről az oldalróllink amely nagyon hasznos kis cégek napi munkájában. Az app olyan, mint egy munkahelyi chat és e-mail szolgáltatás egyben, de a lehető leginkább kézre eső módon.
Kisszínes

Könyv mentette meg a floridai diák életét -- egy érvvel több a könyvkölcsönzés mellettFEL

Címkék: könyv, papír alapú |

Három diák sebesült meg szerda éjszaka egy lövöldözésben, a Floridai Állami Egyetem tallahassee-i campusának könyvtárában. Egyikük állapota válságos, egy negyedik diákot pedig csak tankönyvekkel teli táskája mentett meg.
A könyv, amelyik felfogta a golyót A könyv, amelyik felfogta a golyót Forrás: Facebook/Jason Derfuss
A 21 éves bölcsészhallgató, Jason Derfuss három könyvet vett ki a könyvtárból, köztük az angol teológusról, John Wycliffe-ről szólót. Kifelé tartott a könyvtárból, amikor meghallotta az első lövést, de nem érzett fájdalmat. 'Azt gondoltam, hogy én nem voltam célpont. Az igazság ehelyett az, hogy ma éjszaka majdnem meghaltam, de Isten közbelépett' -- fakadt ki a diák a Facebookon.
A hallgató elmenekült a helyszínről, és csak órákkal később, hazaérve jött rá, hogy a támadó őt célozta -- csak a tankönyvekkel teli táskája fogta fel a golyót -- számolt be az NBC.


Milyen (is) lehet a könyvtári karácsony?FEL

Lehet más a karácsonyi rendezvény? -- Lehet! A megszokott vacsora és tánc menetrendet érdemes megtörni egy kis csapatösszekovácsoló játékkal. Az alábbi színes, interaktív programok közül biztosan talál olyat, amelyet szívesen kipróbálnának a kollégákkal:


Még mindig menő albumot hallgatni -- persze, letöltötteketFEL

Bár egyre inkább uralkodnak a lejátszási listák, úgy tűnik, még mindig sokan döntenek a komplett albumok mellett, főleg, ha az Hi-Res Audio minőségű.
A zenét vásárlók többsége még mindig szívesebben hallgat meg egy teljes albumot, és nem csak egyes számokat válogat. A minőség azonban döntő tényező: legtöbben a Hi-Res minőség esetén ragaszkodnak az albumokhoz.
A Sony Europe statisztikái szerint a Hi-Res Audio letöltések száma 2014 áprilisa óta 11%-ról 53%-ra növekedett, és most szeptember volt az első olyan hónap, amikor több mint a bevétel felét adták.


Oroszországban a zenei és irodalmi művek illegális internetes közzététele is tilos leszFEL

Az orosz törvényhozás pénteken olyan törvénymódosítást fogadott el, amely kiterjeszti a filmekre már érvényben lévő tiltást a zenei alkotásoknak, szerzeményeknek, a könyvek tartalmának és a számítógépes programoknak az illegális közzétételére az interneten.


Néha nem is könyv és a szövege hiányzik, hanem az érzés, amit keltett bennemFEL

Címkék: olvasás |

Hogy álltok a zenehallgatással olvasás közben? -- Én mindig kiválasztok egy számot, ami passzol a könyv hangulatához, és azt beteszem ismétlőre. Mivel ismétli mindig ugyanazt egy idő után nem figyelek a szövegre és nem zavar bele az olvasásba :)
Hogy miért jó ez? Vannak azok az imádott könyveim, amikre visszatérnék, de épp nincs időm, vagy nincs kéznél -- ilyenkor elég meghallgatni azt a számot, és egyből azok az érzések törnek elő, amiket olvasás közben éreztem. Nagyon szeretem, mert néha nem is könyv és a szövege hiányzik, hanem az érzés, amit keltett bennem.
Szóval most megmutatom melyek a legsikeresebb kombinációk, amik még most is felállítják a szőrt a karomon, ha meghallom őket: 1.Gabriel Garcia Marquez: 100 év magány vs. Birdy: People help the people
Információforrások

Bookazine: történelem, tudomány és életmód -- a magazinformátumot a könyvekkel párosítjaFEL

Nyugat-Európában már megjelent tematikus kiadványsorozat jelenik meg Magyarországon. A Bookazine Kft. negyedévente fogja kiadni a Bookazine Életmód, Bookazine Történelem és a Bookazine Tudástár kiadványokat, amelyek első részei november 20-án jelennek meg.
A történelem, tudomány és életmód egy-egy témakörét bemutató, a magazinformátumot a könyvekkel párosító ismeretterjesztő kiadványok - Bookazine Életmód, Bookazine Történelem és a Bookazine Tudástár - célja a szórakoztató tudásbővítés. A Királyok, hősök, vezérek -- A történelem formálói Kleopátrától Mandeláig, A Tudomány csodái -- junior kiadás, illetve a Fuss okosan -- Az első lépésektől a maratonig című kiadványok november 20-tól negyedévente jelennek meg.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu