Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/42., nov. 19.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hatékonyabb, ha a használóra bízzuk a könyvbeszerzést
Könyvtáros nélkül is működik a Lawrence iskolai könyvtár (olvasóink szavazatára)
Könyvlépcső-módszertan Székelyudvarhelyről II.
Hogyan változott a KELLO kínálata?
Kevés a szakképzett könyvtáros -- a legtöbben programok miatt járnak könyvtárba
Horvátországi 'magyar' könyvtárak -- 1991-től máig alszanak
A külföldi hallgatók jobb könyvtárhasználók, etikusabb forrásfelhasználók
Eljött a nap, amikor a könyörtelen lektor visszaveszi jogos jussát a Széchényi Könyvtártól
Cseh olvasási szokások -- hozzánk képest nagy számok, de ott is csökkennek
Románia legelegánsabb és legmodernebb könyvtára Temesváron nyílt meg
Újjávarázsolnák a gyerekkönyvtárat -- meghökkentő ötleteket is várnak (videó)
A könyvtárostanári munka támogatása -- előadások az etikus forrásfelhasználásról
Könyvtár szócikk a Wikipédiában -- vállalhatatlan minőségű
Wikipédia vagy könyvtár?
Eldorado Amerikában?
Elektronikus irányba fejlődnek a könyvtárak (ELDORADO)
Első világháborús fotókiállítás a Széchényi Könyvtárban
Megyei német nyelvű vers- és prózamondó verseny az Audi városában
MUZEUM@DIGIT 2014: ismét terítékre került a digitalizálás és a digitális kultúra
Miben hasonlít a könyvtár és a levéltár?
Képregényfesztivál rendeznek Szegeden -- hatodszorra

Analógiák

Okospolc, a kereskedők új csodafegyvere
Rohamtempóban nő az igény az internet alapú információk iránt

Praktikus

Hogyan válasszunk e-könyv olvasót?

Kisszínes

Hol áll Magyarország az internethasználatban?
8 könyvtáros, akikről nem gondoltad volna, hogy könyvtárosok
Indul a Titkok könyvtára I. (The Librarian)
Ha beteg vagy, ne a Google-ön keress megoldást! -- fordulj orvoshoz
Kínos: 15 ezren várnak még mindig a tankönyvekre


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Hatékonyabb, ha a használóra bízzuk a könyvbeszerzést FEL

A Kent State University Libraries (KSUL) 2012-ben indított el egy hat hónapos projektet a PDA modell (patron-driven acquisition: a használók által kezdeményezett gyarapítás) kipróbálására. Ez a modell napjaink egyik legnépszerűbb könyvtári állománybeszerzési technikája, különösen e-könyvek beszerzésére.
A kutatási eredmények azt tükrözik, hogy az e-könyveket sokkal aktívabban használják, mint a nyomtatottakat. Amíg a PDA jellegéből adódóan nem volt olyan e-könyv, amit aztán senki sem használt, addig a nyomtatott könyvek több mint 37,5%-át nem kölcsönözte ki senki a vizsgált időszakban, több mint 12,7%-ot pedig csupán egyszer. A viszonylag gyakran (2-9 alkalommal) használt könyvek között is megmutatkozik a különbség: a PDA-s dokumentumok közel 90%-a forgott ilyen gyakran a kezekben, míg a nyomtatott könyveknek csupán 39,9%-a. (A használó kezdeményezte e-könyv gyarapítás értékelése egy egyetemi könyvtárban;ref.: Jávorka B.)

Régebbi hírforrás(ok): Olvasó is szerzeményez -- bizonyítékon alapuló szelekció link

Könyvtáros nélkül is működik a Lawrence iskolai könyvtár (olvasóink szavazatára)FEL

A múlt évi létszámcsökkentés áldozata lett a Lawrence iskola könyvtárosa is, e pozíció megszüntetése váltotta ki a legnagyobb felháborodást. Az igazgatónő ígéretet tett a hiány pótlására. Ideiglenesen egy adminisztratív alkalmazottat költöztetett a könyvtárba, aki saját addigi munkája mellett végzi a könyvtári feladatokat. Betanítását a szomszéd iskola lelkes könyvtárosa végezte. Az új 'könyvtáros' igyekszik megfelelni a feladatnak, de mindenki tisztában van azzal, hogy a képzett könyvtáros sokkal megfelelőbb. Ugyanis a kölcsönzésen túl nagy szükség van a gyerekek oktatására is: kritikus keresésre (pl. a Google-ben), alapszintű kutatási gyakorlatra, számítógép-kezelésre vagy adatbázisokban való keresésre, annak ellenére, hogy a könyvtárban a gyerekek leginkább a számítóképeket használják. (ref.: MG)


Könyvlépcső-módszertan Székelyudvarhelyről II. FEL

Az előző lapszámunkban közölt hír link folytatása:
A kivitelezést helyi vállalkozásokra bíztuk, akik előkészítettek és burkoltak már intenzív terhelésnek kitett felületeket.
Törekedtünk az egységességre, ezért szükség szerint megfordítottuk a gerincfeliratot, vagy a könyvborító feliratát picit eltoltuk a könyvgerinc irányába, mert sok esetben a lépcső keskenysége miatt nem lett volna látható.
A burkolat két részből áll: egy alsó, színes, öntapadós fóliából, valamint egy felső, rugalmas, átlátszó, de nagyon ellenálló, úgynevezett koptató rétegből. A fóliázás előtt egy kőművessel kijavíttattuk a lépcsők hibáit (lehetett volna jobban is), ugyanis a legkisebb gödör vagy dudor nyomot hagy a felszínen.
A fólia mérete néhány centivel rövidebb, mint a lépcső, hogy a felső koptató réteg ne csak a színes fóliára, hanem a lépcsőre is tudjon rátapadni. Ez plusz tapadást ad a fóliának és ellenállóbbá teszi a vízzel vagy más folyékony anyaggal szemben.
A lépcsőfokok két nap alatt kialakíthatók, de ez alatt zárva kellett tartsunk, hogy biztosítsuk a portalanítás és a vegyi zsírtalanítás eredményességét.
Végezetül még néhány gondolat:
A kivitelező együttműködése példás volt. Az ötlettől a megvalósításig kb. egy hónap telt el. A legnehezebb a könyvek, DVD-k kiválasztása volt. Ma már nem csak esküvői fotózások helyszíne lett, de sokan készítenek képet közösségi oldalak számára is.
A három lépcsősor összköltsége 650 euró, de hála a kialakított reklámfelületeknek ez nekünk nem került semmibe!

Hírforrás: Szőcs Endre
2014. november 19.

Hogyan változott a KELLO kínálata?FEL

Hogyan változott a KELLO kínálata? -- tettük fel a kérdést a KIT-portálon. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
3 - javult
11 - romlott
5 - maradt jó
15 - maradt gyenge.
-- A válaszok alapján a KELLO teljesítményének megítélése romlott az utóbbi időben -- s ezt a válaszolóknak háromnegyede gondolja így. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. november 19.

Kevés a szakképzett könyvtáros -- a legtöbben programok miatt járnak könyvtárbaFEL

A jó könyvtáros ugyanis nemcsak a katalóguscédulákhoz ért, hanem a programszervezéshez is. Harminc somogyi településen most változik a helyzet. A somogyi kiskönyvtárak felében nincs szakirányú végzettségű munkatárs. Ezen szeretne változtatni a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, amely a megye könyvtárainak szakmai felügyeletét is végzi. Ma harminc somogyi kistelepülés könyvtárosa végezte el az alapfokú képzést.
A szakemberek szerint erre nagy szükség van, hiszen ma már nemcsak a kölcsönzést kell tudnia egy könyvtárosnak, hanem a programszervezést is. A legtöbben ugyanis a programok miatt járnak könyvtárba.


Horvátországi 'magyar' könyvtárak -- 1991-től máig alszanakFEL

A magyar állománnyal is rendelkező könyvtáraink többsége nem működik, viszont vannak kezdeményezések a falusi bibliotékák felélesztésére. Könyvtáraink közül a Pélmonostori Városi Könyvtár részlegeként működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára a legaktívabb.
A Pélmonostori Városi Könyvtár az 1960-as évektől az 1991-es fordulópontig (háborúig) jól működő könyvtárhálózatot hozott létre a Drávaszögben. A békés reintegráció (1998) utáni években ún. központi nemzetiségi könyvtárak alakultak, köztük a magyar is, amely ma is a Pélmonostori Városi Könyvtár keretein belül működik. A vörösmarti, kopácsi, csúzai, laskói, várdaróci, kiskőszegi, sepsei és újbezdáni bibliotékák rendelkeztek magyar nyelvű állománnyal.
Ezen könyvtárak többsége a háború kitörése óta (1991) zárva van. Gazdag gyűjtemények porosodnak a legtöbbször a kultúrotthonokban kialakított könyvtártermek polcain. Igény van az olvasásra, de a nyomtatott könyveket mára háttérbe szorították elektronikus klónjaik, amelyek könnyen letölthetők az internetről. Ennek ellenére még mindig sokan a papír alapú olvasmányokat részesítik előnyben.
Ezeket az igényeket kielégítendő, vannak pozitív kezdeményezések a könyvtárak újjászervezésére.
Tavaly újították fel a 2500 magyar és horvát kötetből álló szentlászlói bibliotékát, amely minden helybéli polgár előtt nyitva áll. Vörösmarton októberben alapítottak letéti könyvtárt, és másutt is vannak már tervek ilyen intézmény létrehozására.


A külföldi hallgatók jobb könyvtárhasználók, etikusabb forrásfelhasználókFEL

-- hangzott el a Magyar Információbrókerek Egyesületének Könyvek nélküli könyvtár -- Tájékoztatás elektronikus forrásokból c. konferenciáján, s melyet több nagy felsőoktatási könyvtár tájékoztató munkatársa megerősített. A külföldiek gyakrabban látogatják a könyvtárat, jobban ismerik és ki is használják a szolgáltatás lehetőségeit. (MG)


Eljött a nap, amikor a könyörtelen lektor visszaveszi jogos jussát a Széchényi KönyvtártólFEL

Orbán: Haditanáccsal foglaljuk vissza a Várat. A budai várnegyed rekonstrukciója nemcsak a kormány, hanem minden magyar ügye -- mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken a budai Vár átfogó rekonstrukciójával foglalkozó Hauszmann Bizottság alakuló ülésén, a Parlamentben.
A beszédről a kormányzati honlapon tettek közzé videofelvételt. Ebben a miniszterelnök a most megalakult bizottságot haditanácsként jellemezte, ahol megvitatják, miként foglalják vissza a magyar nemzetnek -- 'nem csellel vagy ostrommal, hanem széles nemzeti összefogással és munkával' -- a budai Várat, a magyar nemzet szimbolikus helyszínét, identitásának szerves részét. A Várhegy a magyar kultúra Akropolisza, méltán része a világörökségnek -- fogalmazott.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, 'egy élő Várra van szükségünk, ahol zajlik az élet', reméli, ezt az ott élők is elfogadják majd.
Megjegyezte egyúttal, hogy mára a Budavári Palotában lévő Országos Széchényi Könyvtár kinőtte a hozzá tartozó épületrészt, és a szintén ott lévő Magyar Nemzeti Galéria is jobb otthonra találhatna a múzeumi negyedben. (NOL)
-- L. Simon László a bizottság elején hosszú előadásában számolt be a várnegyed jelenlegi állapotáról, valamint a palota lehetséges felújítási irányairól, a lehetséges felújítások konkrét összegét is említve. A testület külön kitért például arra, hogy a Szent István-terem külső szerkezeti felújítások nélkül is felújítható, emellett az Országos Széchényi Könyvtár lehetséges új helyszínei is szóba kerültek. Utóbbival kapcsolatban a felszólalok egy új, metrókapcsolattal rendelkező épület megépítését javasolták -- fejtette ki L. Simon László, aki szerint a miniszterelnök is egy a XXI. századi igényekhez igazodó könyvtár megépítését javasolta. (Kormány.hu)


Cseh olvasási szokások -- hozzánk képest nagy számok, de ott is csökkennekFEL

Az olvasási szokások és olvasói adatok kutatásának sokrétű vizsgálatában jelenleg a 2007-es, 2010-es és 2013-as statisztikai felmérés adatai állnak Csehországban rendelkezésre.
Az egy könyv elolvasása tekintetében 2007-2013 között jelentős változás nem történt, az 83-84% között volt jellemző. 2007-2010 között azonban jelentős mértékben csökkent azok száma, akik évente legalább egy könyvet megvásároltak (71%-ról 48%-ra). 2010 és 2013 között pedig a nyilvános könyvtárba járók számának csökkenését regisztrálták (38-ról 32%-ra), a vásárlások száma ekkor változatlan maradt.
Az olvasás vizsgálata mindhárom kutatásban stabil adatokat mutat, jelentős eltéréssel a nemek közti különbségre, amely a nők javára pozitív. Változatlan maradt az az adat is, mely szerint minél képzettebb valaki, annál többet olvas. A település mérete cseh környezetben nem mutatott meghatározó szerepet az olvasásban. Az életkor szerinti megoszlás azt mutatja, hogy a 15-24 év közöttiek sokat, de nem intenzíven olvasnak, 25-44 év között jelentős hanyatlás mutatkozik, majd 55 év felett újra emelkedni kezd az olvasói arány. 2010-hez képest azonban az utolsó kutatás szerint a középkorúak olvasási kedve kiegyenlítődött, nem olyan nagy a különbség a többiekhez képest. (Cseh olvasási kultúra a 'teli polcok' idején: A harmadik olvasói és olvasási felmérés után; ref.: Prókai M.)


Románia legelegánsabb és legmodernebb könyvtára Temesváron nyílt megFEL

Felújították a Temesvári Műszaki Egyetem könyvtárát (TME). Több mint 11 millió euróba került. A Bánság fővárosában tanuló diákoké Románia legmodernebb könyvtára. A TME könyvtára a temesváriak büszkeségei közé fog tartozni. Az elegáns, világos, legmodernebb nyugati elvárások szerint berendezett könyvtár 700 000 kötettel rendelkezik, és korlátlan hozzáférést kanál a számítógépes informatikai rendszerekhez. Non stop nyitva lesz a tanulók, tanárok és kutatók számára.
A felavatás november 12-én volt, a könyvtár azonban két hete nyitotta meg kapuit, a tudás és tudomány iránti nagy számú érdeklődés pedig mindent elárul a hely jövőjéről. A tanulókörnyezet különleges, figyelembe véve a belső elrendezést, a bútorzatot és a tereket, a kilátást. Minden felsőfokú. Halk zene -- jazz és blues -- szól benne. (via ReMek-e-Hírlevél)


Újjávarázsolnák a gyerekkönyvtárat -- meghökkentő ötleteket is várnak (videó)FEL

Az 1000 lejes pályázatot a Székelyudvarhelyi könyvtár hirdette meg.


A könyvtárostanári munka támogatása -- előadások az etikus forrásfelhasználásrólFEL

A letölthető előadásokat ld. az alábbi forráslinken.


Könyvtár szócikk a Wikipédiában -- vállalhatatlan minőségűFEL

'Ez a szócikk sürgős javításra/bővítésre szorul, mert ahhoz képest, amilyen fontos témát tárgyal, vállalhatatlan, katasztrofális állapotban van. A felmerült kifogásokat a szócikk vitalapja részletezi.'
-- Talán nem teljesen vállalhatatlan, de színvonala mindenképpen emelhető. (MG)


Wikipédia vagy könyvtár?FEL

Wikipedia -- The Free Encyclopedia: ez nem azt jelenti, hogy szabadon, ingyenesen hozzáférhető, olvasható, hanem azt, hogy szabadon szerkeszthető. Azaz nincs egy egységes szakmai kontroll alatt az a tartalom, ami a Wikipédián megjelenik. A tartalmat a felhasználók hozzák létre és ők is módosíthatják. Mi az előnye ennek, és mi a hátránya?
Előnye a papíralapú kiadványokkal szemben egyértelműen a naprakészség: az új információk nagyon gyorsan be tudnak kerülni a szócikkekbe. Érdekes ezt megfigyelni híres személyek halálakor: gyakorlatilag a gyászhír megjelenése utáni percekben már olvashatjuk a Wikipédia-lapon is az információt, hogy az illető elhunyt. Az azonnali korrekció lehetősége is alapvetően előnyként számolható el: egy papíralapú kiadványban is lehetnek tévedések, de azok maradandóak; a Wikipédián megjelenő hamis állítások könnyen és gyorsan korrigálhatóak.
Hátránya azonban az lehet, hogy nem feltétlenül szakemberek, hanem sokszor lelkes amatőrök írják, illetve fordítják angolból a cikkeket. Így a tartalma kissé esetleges: amit a lelkes amatőr valahonnan kiguglizott benne van, de esetleg más, fontosabb információ hiányzik. Előfordul az is, hogy az alapvető tudományos szaknyelv használata is hiányzik, így a tartalom megfogalmazása sokszor pontatlan. A szócikkek többször nem ütik meg a tudományosságtól elvárható objektivitást: a tény- és a véleményállítások keverednek különböző hipotézisekkel és tévhitekkel. Jó példa a pontatlan és rosszul megfogalmazott szócikkre a Nyelv és Tudomány (nyest.hu)-ról szóló.

Hírforrás: Nyest
2014. november 19.

Eldorado Amerikában?FEL

A három nagy amerikai vállalkozás -- HathiTrust, Google Books, DPLA -- azonos problémákkal küzd. A Google mellett a HathiTrust is perben áll a szerzők szervezeteivel. Egy másik problémás területet jelentenek az árva művek. A HathiTrust egy kutatási programot szponzorál, amely az árva művek azonosítására dolgoz ki új módszert. Mindhárom kezdeményezést foglalkoztatják a metaadatok kérdései (hibás rekordok, jó minőségű könyvtári rekordok átvétele, a metaadatok megosztása). A Google Books-ot sok kritika érte a digitalizálás és a metaadatok minősége tekintetében. A HathiTrust törekszik arra, hogy jó minőségű tartalmat szolgáltasson, ezért repozitóriumát auditáltatja. Az utolsóként indult DPLA arra törekszik, hogy partnerként megnyerje a Google-t is. (Három nagyszabású digitalizálási vállalkozás: a Google Books, a HathiTrust és a DPLA;ref.: Hegyközi I.)

Hírforrás: Humanus
2014. november 19.

Elektronikus irányba fejlődnek a könyvtárak (ELDORADO)FEL

Egyetlen számítógépes felületről elérhetővé válik az össze könyvtári adatbázis.
A felhasználók az online olvasástól kezdve a katalógusban keresésen át a dokumentumok jogosultságától függő elektronikus kölcsönzésig mindent egy adott ablakból lebonyolíthatnak a könyvtárak közös, országos elérést biztosító új szolgáltatása, az ELDORADO (ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára) projektet révén. Többek között erről is hangzott el előadás a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban hétfőn, ahol az Őszi könyvtári napok záróeseményeként szakmai napot rendeztek.


Első világháborús fotókiállítás a Széchényi KönyvtárbanFEL

Képsorsok címmel nyílik kiállítás november 19-én az Országos Széchényi Könyvtárban az intézmény első világháborús, tematikus, archív gyűjteményéből, kiemelten Müllner János fotóiból.
A magyarországi közgyűjtemények fényképgyűjteményei között az egyik legkorábbinak tekinthető tematikus magyar fotóarchívum az Országos Széchényi Könyvtár I. világháborús gyűjteményének része. Ebből, és a fotók feldolgozása során előkerült, Müllner János korabeli, budapesti fotóiból válogat a november 19. és január 10. között, a könyvtár épületében látható tárlat, amely a háborún és a fotográfus személyén keresztül egy fotóarchívum sorsába is bepillantást enged -- közölte az intézmény az MTI-vel.


Megyei német nyelvű vers- és prózamondó verseny az Audi városábanFEL

A Győr Megyei Jogú Város Német Önkormányzata és a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér a hagyományokhoz hűen idén is meghirdeti a Megyei német nyelvű vers- és prózamondó versenyt.


MUZEUM@DIGIT 2014: ismét terítékre került a digitalizálás és a digitális kultúra FEL

Sikerrel zárult a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja által november 5-én és 6-án, immár második alkalommal megrendezett MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencia.
A Magyar Nemzeti Múzeumban több mint 150 vendég, 28 előadó és 9 kiállító cég szakemberei gyűltek össze, hogy a múzeumi digitalizálás, digitális múzeum témakörét alaposan körüljárják, megvitassák a jelenlegi helyzetet és a jövőbeli lehetőségeket. A kellemes környezetben eltöltött két nap során az érdeklődők számára -- a számos igényes előadás meghallgatása mellett -- lehetőség nyílt a szakmai kapcsolatépítésre is.
A rendezvény a közgyűjteményi szféra minden képviselőjét vonzotta, így múzeumi, könyvtári és levéltári területről is érkeztek vendégek Magyarországról és külföldről egyaránt. A könyvtárakból érkezők számára is tartogatott érdekességeket a MUZEUM@DIGIT Konferencia, a résztvevők megismerhették többek között az Országos Széchényi Könyvtár ELDORADO- és az Országgyűlési Könyvtár digitalizációs projektjét is.
A konferencia előadásai elérhetőek az MNM OMMIK weboldalán. (Szabó Dóra)
-- A rendezvény egyik legizgalmasabb pontja az volt, amikor a résztvevők Manda és az Nemzeti Múzeum digitalizálási projektek közötti párhuzamosságok kerültek terítékre. (KIT-információ)
-- A Manda tudosítása a témában: link


Miben hasonlít a könyvtár és a levéltár?FEL

Mindkettő számára igen fontos stratégiai cél, hogy az információkat azonnal, egyszerűen és biztonságosan hozzáférhetővé tegyék (tetszőleges helyről és időpontban). A két szakterület együttműködése igen gyümölcsöző lehet. Alaposan előkészített online kiállításokon például olyan tárgyak kerülhetnek egymás mellé, amelyek a fizikai valóságban soha nem szerepeltek volna együtt. Vagy: a korábbi digitalizálás eredményeként elkészült másolatok esetenként pótolhatják a természeti katasztrófák során egyébként elvesztett kulturális értékeket.
A könyvtárosokat és a levéltárosokat egyaránt foglalkoztatják a megőrzési megoldások. A szakemberek a tudományos kutatásban működőkkel egyetemben újfajta feladatokkal birkóznak meg: metaadatokat szerkesztenek, digitalizálási projekteket vezényelnek le, gondoskodnak a hosszú távú megőrzésről. A gyűjteményekben a digitális szurrogátumokat és az eredeti fizikai dokumentumokat egyaránt kezelik. E feladatoknak tükröződniük kell a munkakörükben, és a korábbinál több munkatárs bevonása szükséges. A könyvtárakban és a levéltárakban is új technikai készségekre és folyamatos technikai képzésre van szükség. A tömeges digitalizálásból adódó feldolgozási teendőket önkéntesek bevonásával lehet célszerűen megoldani. Archiválni kell a Web 2.0-t és a közösségi médiát. (A digitalizálás mindent megváltoztat. Mi a közös a könyvtárakban és a levéltárakban?; ref.: Hegyközi I.)


Képregényfesztivál rendeznek Szegeden -- hatodszorraFEL

A képregényműfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik pénteken és szombaton ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba, ahol a rajongók személyesen is találkozhatnak kedvenc alkotóikkal.
Az immár hatodik alkalommal megszervezett fesztivál célja elsősorban az ismeretterjesztés, bemutatni, hogy tematikájában és stílusában mennyire színes és sokrétű a képregények világa. Az előadások és beszélgetések mellett a vendégek alkotás közben figyelhetik meg a meghívott több mint egy tucatnyi képregényrajzolót, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva maguk is bekapcsolódhatnak a munkába. A fesztiválon bemutatják újdonságaikat a képregénykiadók és -terjesztők, a gyűjtők pedig a régebbi kiadványok között böngészve egészíthetik ki kollekciójukat.
Analógiák

Okospolc, a kereskedők új csodafegyvereFEL

A magyar kereskedők számára is elérhetővé válik az a technikai megoldás, amely szoftveresen támogatja az eladást. A megoldás 'megmondja', az üzletben mely termékeket hová érdemes rakodni a polcokon. Az árukihelyezést támogató rendszer mellett a kereskedelem számos területén hoznak új elemeket -- jelentette be a ma kezdődött Laurel Retail Konferencián Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.
Intelligens szoftver segíti a kereskedők munkáját, amely az áruház forgalmi adatai és számos egyéb paraméter elemzése után megmutatja, mely termékeket hová érdemes elhelyezni a polcokon az eladás fokozása érdekében. A rendszer ismeri a termékek méreteit, így abban is segít, hogy kihelyezésüket optimalizálja, ezzel elkerülhető a zsúfoltság és a vásárlók is kényelmesebbnek érzik a bolti környezetet. A szoftver a fogyási adatok alapján jelzi, mikor érdemes utánrendelni, hogy elkerülhető legyen a túlzott raktározás, de a készlet idő előtti kifogyása is. A rendszer tehát nemcsak a kereskedők, de a gyártók számára is értékes információkat szolgáltat -- ismertette Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.


Rohamtempóban nő az igény az internet alapú információk irántFEL

Egyre több információt szeretnének elérni okostelefonjukon a városlakók, többek között a forgalmi helyzetről szóló valós idejű adatokat és háztartási energiaköltségeik napi szintű alakulását - mondta Michael Björn, az Ericsson ConsumerLab fogyasztói viselkedést kutató központ vezetője Stockholmban, az Ericsson éves üzleti innovációs fóruma keretében.
A svéd távközlési óriáscég egyik kutatásából kiderült: az okostelefonnal rendelkező városlakók háromnegyede szeretné, ha a köztereken szenzorok, érzékelők lennének, amelyek folyamatosan tájékoztatnak a forgalomról az utakon, járdákon, bevásárlóközpontokban a tömeg és a dugók elkerülését megkönnyítve.
A válaszadók 70 százaléka hasonlítaná össze saját háztartási víz-, gáz- és villamosenergia-használatát a szomszédjáéval, hogy optimalizálja a felhasználását. A felmérés azt is kimutatta, hogy az emberek 66 százaléka szeretné valós időben ellenőrizni a csapvíz minőségét összehasonlítva más vízével.
Praktikus

Hogyan válasszunk e-könyv olvasót?FEL

Az e-olvasók növekvő népszerűsége az elmúlt időben nyomon követhető a digitális könyvek piacának fejlődésén, melynek értéke már 2012-ben átlépte a 4,4 milliárd dollárt. Ugyanebben az évben Amerikában 10-ről 19%-ra nőtt a készülékek penetrációjának aránya -- míg az európai a világ második legnagyobb és rohamosan fejlődő piaca, az Egyesült Királysággal és Németországgal az élen.
Kisszínes

Hol áll Magyarország az internethasználatban?FEL

A Világbank adatai szerint 2013-ben Magyarországon 100 emberből 72,6 használta valamilyen módon az internetet az elmúlt 12 hónapban, akár számítógépről, mobilról, digitális tévéről, pda-ról vagy éppen valamilyen játékkonzolról. A fejlődés töretlen, hiszen 2000-ban, ez még csak 7 százalék volt, egy múlva már megduplázódott az arány, míg az 50 százalékpontot 2007-ben sikerült átlépnie hazánknak.
Érdemes megnézni, hogy kivel voltunk egy szinten: a csehek például alig voltak előttünk a maguk 74,1 százalékos eredményével, míg Máltával (68,9), Puerto Ricóval (73,9), Izraellel (70,8), Kuvaittal (75,5) tulajdonképpen egy szinten voltunk, de ami igazán érdekes, hogy a Világbank statisztikái szerint Hongkong is hasonló szinten volt, hiszen 74,2 százalékot ért el. A régiót vizsgálva kiderül, hogy eltűnt Szlovénia kezdeti előnye (72,7), ahogy a lengyelek sem szerepelnek túl fényesen (62,8). Szlovákia viszont minimálisan ellépett (77,9), ám Románia (49,8) és Bulgária (53,1) lemaradása viszont továbbra is jelentős.


8 könyvtáros, akikről nem gondoltad volna, hogy könyvtárosokFEL

Bibó István, Hamvas Béla, Mao Ce-tung...


Indul a Titkok könyvtára I. (The Librarian)FEL

2014. december 8-án útnak indul "The Librarians" sorozat, amely Magyarországon a 'Titkok könyvtára' néven futó filmek folytatása lesz, immáron több könyvtárossal. De mielőtt elkezdődne a sorozat nézzük meg, hogyan is kezdődött el mindez, amikor is Noah Wyle már nem mindig doktoroskodott, de még mielőtt elkezdett volna űrlényeket kaszabolni...


Ha beteg vagy, ne a Google-ön keress megoldást! -- fordulj orvoshozFEL

A belgiumi flamand kormány megbízásából a DDB Brussels olyan társadalmi célú kampányt készített, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy ne a Google-be írják be az emberek a tüneteiket, hanem keressenek fel egy orvost -- írja az Adweek.
A Google keresőjébe beütött szimptómák ugyanis sokszor hamis információkat dobnak ki a diagnózist vagy a gyógymódot illetően, ez pedig csak pánikot kelt a betegben


Kínos: 15 ezren várnak még mindig a tankönyvekreFEL

Az őszi szünet kezdete előtt még 15 ezer tankönyv hiányzott az iskolákból a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) szerint -- írja a Magyar Nemzet. A lapnak a Kello ezt azzal indokolta, hogy a pótrendelés keretében igényelt könyvek egy részéből a kiadóknak sem volt példányuk, így sokat újra kellett nyomtatni.
Elmondták: az érintett iskolákkal egyeztetni fognak, hogy a hiányzó tankönyvek milyen kiadványokkal pótolhatók, és azokat sürgősséggel szállítják majd ki. Hozzátették, hogy a nem teljesítő kiadóknak pedig kötbért kell fizetniük.
Az állami fejlesztésű tankönyvekkel nincs gond - írta a lap. Hegedűs István tankönyvellátási miniszteri biztos elmondta: a megújuló tankönyvekért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek (OFI) nincs 'tartozása' a Kello -- és így az iskolák -- felé. Az idei tanévben országszerte 11,8 millió kiadványt kellett kiszállítani 1,3 millió diáknak.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu