Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/41., nov. 12.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Van-e jövője a középiskolai könyvtárnak Magyarországon?
Könyvlépcső-módszertan Székelyudvarhelyről I. (képekkel)
* * * Csillag és szentjánosbogár -- szeretni való fények járják be ezt a kötetet * * *
Könyvek nélküli könyvtár -- MIBE-konferencia
50%-kal növekszik a folyóirat-előfizetés összege (olvasóink szavazatára)
Könyvlopások... -- nincs, vagy nem beszélünk róla?
Digitális középkor: a használói igények azonosítása még várat magára
Csíkszeredai könyvcsata -- magyar és román nyilvános beszéd és egymásra figyelés
Trombózisos könyvtári állomány helyett -- megújulási lehetőségek erdélyi könyvtárakban
Hogy mi mindenre lehet használni az iskolai könyvtárat... -- rrrendnek kell lenni ;-)
Kolozsváron ingyen buszozhat, aki olvas
Hogyan és miért ajánljunk mondókáskönyveket?
DORA: San Franciscó-i nyilatkozat a kutatások értékeléséről
eFestival-különdíjas a KSH Könyvtár Népszámlálási digitális adattára
XML-es fülszöveg a MEK-ben
Egy könyvesbolt, ami elvarázsol (képekkel)
Mit mondanak a mának Mátyás corvinái? -- interjú Zsupán Edinával
Itthon is elérhető a Google filmes kínálata
Hargita megyei iskolai könyvtárosok -- a leépítéseket is megvitatták
L. Simon László nem érti az internetet -- és láthatóan nem is törekszik rá
Rosszul járnak a közalkalmazottak
Szabotáltak a könyvtárosok -- könyvzúzás, 1944

Analógiák

A Telekomé az ország legjobb online ügyfélszolgálata

Kisszínes

Könyvritkaságokat küld az állam a megye könyvtáraiba -- hiánypótló
Hemingwrite: az e-könyvolvasó után jön az e-írógép
Ezek a legolvasottabb könyvek most Magyarországon

Információforrások

Ingyenes online könyvtárat indít az UNESCO és a Nature


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Van-e jövője a középiskolai könyvtárnak Magyarországon?FEL

A kormány az új költségvetésben 24 százalékkal csökkentené a középfokú oktatás finanszírozását, ami gimnáziumok bezárásával, az egy főre jutó támogatás radikális csökkentésével járhat. Minden jel szerint így a gimnázium lehet a jövő évi büdzsé egyik vesztese, ezért megkérdeztük a Fidesz-KDNP frakciót, szülőként gimnáziumba, szakközépiskolába vagy szakiskolába járatják-e a gyermeküket. Hiába, mert 123 emailre egy lepattintás és 3 érdemi válasz jött, igaz, utóbbi három önbevalló gyermeke mind gimnazista.


Könyvlépcső-módszertan Székelyudvarhelyről I. (képekkel)FEL

Az ötlet nem eredeti: az interneten látott könyves-lépcsőt egy picit újragondoltuk és a helyhez igazítottuk.
- A látvány- és hangzóanyag-terem felé vezető lépcsősoron nagy klasszikus filmek DVD-inek borítói jelennek meg pl. Casablanca, Sátántangó, Vuk.
- A kölcsönző felé a magyar és a világirodalom remekművei vannak felsorakoztatva (már amennyit lehetett a 12 lépcsőfokon) legfelül a helyi vonatkozású Legendáriummal -- reklámot is biztosítva nekik.
- Az emeleti lépcsősor fiktív sorozat, azokon helyet adtunk a helytörténet, néprajz vagy tudomány Székelyudvarhelyi és Udvarhelyszék szerzőinek és munkáinak.
A sorozat nem valós, de grafikailag egységes; nem csak a gerincnek van jelentősége, hanem a rajta található feliratnak is. A lépcsők lapjain az 50 éve elhunyt Tompa László költő verse olvasható lentről felfelé (azért nem fentről lefelé, mert fordítottan jönni és olvasni balesetveszélyes lenne). (Szőcs Endre
Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár) folyt. köv.
(fényképeket ld.: link )

Hírforrás: Szőcs Endre
2014. november 12.

* * * Csillag és szentjánosbogár -- szeretni való fények járják be ezt a kötetet * * *FEL

'Debreczeny György jól bánik a vers fényeivel, fókuszál, szétszór, részekre bont, szivárványt készít, s ha kell, akár lézerdárdát is.
Költészete egyszerre összefoglaló és megújító kísérlet: megtanult mindent, ami megtanulható, s tud mindent, ami sohasem lesz iskolás anyag. A huszadik-huszonegyedik század gyermeke, megszabadult a kötelező poétikai sallangoktól, de benne lélegzik a líra egész múltja, s az a tétova félmúlt és dadogó jelen is, amire még kíváncsi lehet a versolvasó ember. Mindaz, amiben a jövőt sejtheti.
Felkavaró könyv, ritka olvasmány, rejtjeles térkép ez a kötet köznapjaink kusza partvidékéről. Harsány hangjai, okos csendjei egyaránt poklot tagadnak, jövőt ígérnek.'
Syllabux Könyvkiadó, Ára: 2500 Ft -- A könyvtáros szerző ezen 5. verseskötetét link önmaga forgalmazza. Megrendelhető: dgy@citromail.hu .


Könyvek nélküli könyvtár -- MIBE-konferenciaFEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete november 13-án tartja a Könyvek nélküli könyvtár -- Tájékoztatás elektronikus forrásokból című konferenciáját. A cím sokféle értelmezésnek ad teret, és azok mindegyike felveti a hagyományos 'könyv-tárral' kapcsolatos elképzelések tarthatatlanságát, a könyvtáros szakmán belüli értékválságot. Nem mintha a tudomány könyvtárnak nevezett csarnokában való csendes elmélyülés, építkezés vagy éppen kikapcsolódás ne hordozna továbbra is értéket! Ugyanakkor a használói igények -- melyek kielégítésére a könyvtár intézményét több ezer évvel ezelőtt létrehozták --, átrendezik a hangsúlyokat.
Az amerikai Columbus Metropolitan Library (közkönyvtár) nem reprezentatív, de elgondolkodtató 2014. októberi használói felmérése szerint a hagyományos könyvtárfelfogáshoz képest a fogalmi imázstérképen
- a 'könyv' jelentősen, az 'olvasás' és a 'kutatás' némileg visszaszorult, a 'csend' kifejezés eltűnt;
- növekedett valamelyest az 'információ' fontossága;
- markánsan megjelent a 'közösség' és a 'technológia' fogalma. ...


50%-kal növekszik a folyóirat-előfizetés összege (olvasóink szavazatára)FEL

... egy friss tanulmány szerint, a brit felsőoktatási könyvtárakban 2010 óta. A költségek leginkább az Oxford University Press esetében nőttek -- 49,2%-kal; Springer: 36,3%, Wiley: 33,5%. A legkisebb növekedés - 17,4% - az Elsevier folyóiratoknál volt. Összességében 23,9%-kal nőttek a kiadások. Bár többek hoztak nyilvánosságra adatokat, a kiadások és a szerződések részletei sokszor titkosak. Az áttetszőség hiánya azonban frusztráló. A tanulmány szerzői blogjukon jelzik, hogy a közölt adatokat a könyvtárak felhasználhatják összehasonlításokra, illetve hogy ellenőrizhető legyen: a már térített OA-cikkekért nem kell fizetni. A dolog azonban összetett: az OA-publikációk növekedése mellett az előfizetéses modell publikációk mennyisége is növekszik.
Az Oxford University Press képviselője szerint a látszólagos áremelkedés háttere, hogy jelentős számú, magas idézettségű forrás került be a kiadói csomagba. Elmondása szerint a kiadó elkötelezett a tisztességes és fenntartható árak mellett. Az előfizetési díj ár--érték-arányt tükröz. Emellett az OUP-é az egyik legalacsonyabb költség / idézet arány a piacon -- tette hozzá.
A Wiley képviselője szerint lehetetlen a közzétett adatok alapján megkülönböztetni 'a valódi árnövekedést és egy egyetem döntésének következményét, azaz, hogy többet költsenek értékesebb gyűjteményre'. (ref.: MG).


Könyvlopások... -- nincs, vagy nem beszélünk róla?FEL

Könyvlopások gyakoriságáról érdeklődtünk a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
5 - Gyakori nálunk
16 - Időnként előfordul
14 - Alig fordul elő.
-- A válaszok szerint nem mondható gyakorinak a válaszadók szerint a könyvtári könyvlopás. Múlt heti hírünk link ismeretében azonban az sem zárható ki, hogy a könyvtárosok nem szívesen beszélnek e témáról, az ugyanis hatalmi kultúrában e beismerés komoly ellenérzéseket, vagy akár szankciókat válthat ki a fenntartó vagy szakmai felügyelet részéről. További, háttérben meghúzódó ok lehet -- hipotetikusan -- hogy az esetek gyengébb feltártsága is. (MG)

Hírforrás:
2014. november 12.

Digitális középkor: a használói igények azonosítása még várat magáraFEL

A tünékeny Internet meghatározással, hiszen a legújabb technológia előnyei mellett a mulandóság kísértete ugyanúgy ott lebeg, mint a korlátlannak tekintett lehetőségek opciói. A webhálózat legnagyobb kérdése éppen a megőrzés funkcióját érintheti a legkomolyabban: fennmaradás vagy pusztulás? Példaként hallhattuk, hogy statisztikailag nézve már a Vizsolyi Bibliához is 800 példányra volt szükség ahhoz, hogy végül mára 51 példány fennmaradhasson belőle, s ha azt nézzük, hogy az Interneten egy 'anyag' átlagosan 5-6 példányban szerepel csupán, ráadásul különböző formátumokban, akkor nagy az esélye a végleges eltűnésüknek. Hiszen ezek a digitális információk rettentően sérülékenyek a gyakori adatvesztések, a fizikai defektusok (háttértárolók, szerverközpontok), a nem mentett adatok, vagy a letörölt adatok miatt.
-- A Győri Szalon rendezvényének írott beszámolója az örökségmegőrzés fontos szempontjai mellett nem tartalmaz utalást arról, hogy a résztvevők a használói igényekről ejtettek volna szót. Ezért továbbra is időszerűnek tűnik a májusi IFLA elnöki ülés mottója: Elég az állományközpontú könyvtárakból! (ld.: link (MG)


Csíkszeredai könyvcsata -- magyar és román nyilvános beszéd és egymásra figyelésFEL

2014. október 28-án zajlott a Kájoni János Megyei Könyvtárban a csíkszeredai könyvcsata zárórendezvénye, amelyen huszonkét csíkszeredai diák, tanárok, könyvtárosok, a megyei tanfelügyelőség és a helyi sajtó képviselői vettek részt. Az előzetesen benyújtott írott anyagokon kívül a résztvevők a Győzzön az olvasás! címmel szervezett vita keretében fejtették ki véleményüket és ajánlották kedvenc olvasmányaikat.
Az év olvasója díjat a 11-13 évesek korcsoportjában Ábrahám Ágnes, a Nagy István Művészeti Líceum tanulója, a 14?18 éveseknél pedig Pustianu Valeria, a Joannes Kájoni Középiskola tanulója nyerte. A zsűri külön értékelte az eredeti gondolatokat, a meggyőző érvelést, az olvasás szeretetét, az aktív részvételt. A versenybe román és magyar nyelven tanuló diákok egyaránt beneveztek, olvasni mindkét nyelven lehetett, az olvasónaplókat román nyelven kellett elkészíteni, és a vita is román nyelven zajlott. A szervezők véleménye szerint minden résztvevő nyert: egymásra figyelés és nyilvános beszéd terén tapasztalatot mindenképpen. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Trombózisos könyvtári állomány helyett -- megújulási lehetőségek erdélyi könyvtárakbanFEL

Kovászna és Hargita megyei könyvtárosok hallgathatták meg a szervező intézmény meghívására érkezett dr. Mikulás Gábor előadását Megugró használat -- legjobb könyvtári gyakorlatok címmel 2014 október 27-én a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár felújított alagsori termében.
Az előadás után felmerült egyebek mellett az állományapasztás / állományegészség kérdése, a 'trombózisos' könyvtári állományok újraélesztése. Az IFLA lakosonként 2 dokumentumot javasol a közkönyvtárakban, az ennél nagyobb arányt mutató állományok csökkentése pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint használószám-növekedéssel jár.
'Öröm volt látni erdélyi könyvtárakban az állomány minőségi növekedésének jeleit: az összetartozó állományrészek egybeosztását, az olvasók számára látogatható terek növekedését a raktárak rovására, valamint a friss dokumentumokat a polcokon. Az apasztással kapcsolatban -- a várható hatékonyság-növekedés ellenére -- azonban számos könyvtárosi-fenntartói-használói ellenérzés tapasztalható. Érdemes feltérképezni ezeket, hogy a felek között a közös érdekek mentén kialakuló bizalom szolgálhassa az apasztást.' -- mondta az előadó. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Hogy mi mindenre lehet használni az iskolai könyvtárat... -- rrrendnek kell lenni ;-)FEL

Mint könyvtáros, magam is tapasztaltam, de sok kolléga információi alapján állíthatom, hogy ha a rendeltetésnek megfelelő tevékenység zajlik a könyvtárban, akkor nincs semmi baj, sőt, jómagam egészen felvillanyozódom tőle. Viszont nem vagyok már attól sem elragadtatva, hogyha a diák mondjuk tanulás vagy versenyekre való felkészülés ürügyével jön be a könyvtárba, s egészen mással foglalkozik. Gondolok az előző napi élmények megbeszélésére, boldog viháncolásokra valamilyen saját 'téma kapcsán', a világhálón való nem éppen tananyaghoz és a tudást serkentő anyag böngészésére. Aztán, ha a legelemibb szabályokat sem tartják be, s kaszinónak képzelik a teret, akkor igazán harapós tudok lenni. Főleg, amikor ki tudja hányadjára sem jut el az általam küldött üzenet hozzájuk.


Kolozsváron ingyen buszozhat, aki olvasFEL

Nem túl friss a hír, de hasznos...
Érdekes módját találta ki a kultúra támogatásának Kolozsvár polgármestere, Emil Boc, aki szeretné, hogy ingyen utazhasson a kolozsvári tömegközlekedési eszközökön az, aki könyvet olvas. Ha nem is mindig, legalább minden hónap első vasárnapján ingyen buszozhatnának a könyvfalók. Az ötletet egyébként Victor Miron író vetette fel, írja a Citynews.ro.
A tervek szerint az ingyenbuszozást már idén megvalósítják. A kolozsvári taxisok már eddig is támogatták a kultúrát -- őket a Clever Taxi telefonos applikáció segítségével lehet megkeresni --, csütörtökönként 9 és 17 óra között szállítják ingyen azt, aki olvas. A Cărţile pe faţă (Nyílt kártyákkal -- a cím azonban a könyvekre is utal) című kötet szerzője, Victor Miron elmondta, a kiadványról elnevezett kampány célja, hogy megmutassa: olvasni menő.


Hogyan és miért ajánljunk mondókáskönyveket?FEL

A mondókák, versikék sokkal többet adnak a babáknak, mint azt elsőre gondolnánk.


DORA: San Franciscó-i nyilatkozat a kutatások értékelésérőlFEL

A tudományos teljesítmény mérése körül egyre több vita folyik. A talán egyik leghangosabb és számos tudományterületet érintő kritika a DORA (Declaration on Research Assessment) 2012-es megszületésével jelent meg.
Az eredeti 82 aláíró között volt a kezdeményező Amerikai Sejtbiológiai Társaság és más tudományos társaságok, valamint ismert folyóiratok szerkesztőbizottságai, neves kutatóintézetek és alapítványok. 2014 januárjában 40 intézményi és 10 ezer egyéni támogatója volt. A DORA aláírói szerint kevesebb figyelmet kell kapnia a cikkek publikálásán alapuló metrikáknak, különösen a folyóiratok impakt faktorának (IF), amely jelentősen torzít, mégis aránytalanul fontos szerepet játszik a kutatók és oktatók alkalmazásában, előmenetelében és anyagi támogatásában. A DORA felsorolja az IF hiányosságait. Megállapítást nyert többek között, hogy a hivatkozások eloszlása rendkívül torz, amit az is mutat, hogy a cikkek 20%-a kapja a hivatkozások 80%-át. Más szóval az IF nem mutatja reprezentatív módon az egyes cikkek hatását, mivel egy magas impakt faktorú folyóiratban megjelent cikknél nem tételezhetjük fel automatikusan, hogy az fontos vagy jó minőségű. Az IF szakterületenként más és más, ami vitathatóvá teszi a tudományok közötti értékeléseket. A hivatkozási szokások eltérő volta, a cikkekben található hivatkozások számában megnyilvánuló tudományterületenkénti eltérések, valamint a publikálás és a hivatkozás között eltelő idő különbözősége okozza ezt. Ezen kívül az IF manipulálható, például úgy, hogy a szerzőket arra késztetik, hogy azokra a folyóiratokra hivatkozzanak, amelyekben írásuk meg fog jelenni. (ref.: DORA: San Franciscó-i nyilatkozat a kutatások értékeléséről; ref.: Koltay T.)


eFestival-különdíjas a KSH Könyvtár Népszámlálási digitális adattáraFEL

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Könyvtár és az Arcanum Adatbázis Kft. által közösen kifejlesztett Népszámlálási digitális adattár (Néda) a balatonfüredi Infotér Konferencia eFestival-díjátadó gáláján elnyerte a 'Kormányzat/turisztika' kategória minőségi különdíját, és jogosulttá vált a 'Kiváló magyar tartalom', valamint a 'Felhasználóbarát holnap' cím viselésére -- közölte a KSH az MTI-vel pénteken.


XML-es fülszöveg a MEK-benFEL

A MEK-es könyvekhez tartozó ú.n. fülszöveg esetében áttértünk az XML formátum használatára a 13400-as számú tételtől kezdve és elkezdjük visszamenőleg is erre átalakítani a már korábban elkészült fájlokat - de a kompatibilitás megőrzése érdekében továbbra is konvertálunk statikus HTML állományokat is. A fulszoveg.xml a következő elemekből áll(hat): azonosító, URL, szerző, cím, alcím, tartalomjegyzék, előszó vagy utószó vagy ismertető, idézet, leírás (lásd: link Az XML formátumú fájlok elsősorban a külső intézményi partnereink számára lesznek hasznosak, akik így tovább gazdagított metaadatokat vehetnek át a saját adatbázisaikba. A MEK olvasók számára annyi újdonságot jelent ez a változás, hogy ezentúl, ha valamelyik könyv weblapján a főcímre visszük az egérkurzort, akkor egy lebegő ablakban egy rövid, 1-2 mondatos leírás jelenik meg az adott műről. (Ez rövidesen a címkés katalóguscédulákra is kikerül majd.)

Hírforrás: Moldován István
2014. november 12.

Egy könyvesbolt, ami elvarázsol (képekkel)FEL

Sokan azt gondolják a könyvesboltokról és a könyvtárakról, hogy unalmasak, pedig ez nem igaz, vannak belőlük igazán varázslatosak is. Mutatunk egy példát egyenesen Kínából.


Mit mondanak a mának Mátyás corvinái? -- interjú Zsupán EdinávalFEL

Mátyás király könyvtáráról mindannyian hallottunk, de nem mindannyiunknak adatott meg a lehetőség, hogy naponta láthassuk köteteit. Zsupán Edina corvinakutatóval, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos titkárával a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek corvináit feldolgozó új kötetének megjelenése kapcsán beszélgettünk.


Itthon is elérhető a Google filmes kínálataFEL

Megérkeztek a filmek a Google Play magyarországi kínálatába. A Google szórakoztató központjában az alkalmazások, játékok, zenék és könyvek mellett már több ezer film is várja az internetezőket, akik kikölcsönözhetik vagy megvásárolhatják kedvenceiket, melyeket számítógépen, Androidon és iOS-es eszközön is nézhetnek, akár internetkapcsolat nélkül is.
A Google Play filmes katalógusában magyar felirattal elsőként olyan mozisikerek érhetőek el, mint a Godzilla (2014), A Bourne-csapda (2004), A Bourne-ultimátum (2007), Koszorúslányok (2011), Őrült, dilis, szerelem (2011), vagy az Ördög bújt beléd (2009). A folyamatosan frissülő filmes kínálaton túl a nézők kényelmesebbé tehetik a filmnézést. Ha filmrajongóknak valamiért le kell állítaniuk a filmet, bármikor folytathatják egy másik eszközükön, de le is tölthetik azokat, így akár internetkapcsolat nélkül is mozizhatnak. Az előhívható infókártyákkal (Info Cards) pedig további hasznos dolgokat tudhatnak meg a kiválasztott filmről: például az adott jelenetben felbukkanó színész nevét, vagy a főszereplő további szerepeit, esetleg a háttérben szóló zene címét és előadóját.


Hargita megyei iskolai könyvtárosok -- a leépítéseket is megvitattákFEL

2014. október 28-án a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza a Hargita megyei iskolai könyvtárosok módszertani gyűlésének adott helyet. A rendezvény szervezője, Márdirosz Ajka, a házigazda intézmény könyvtárosa, aktuális könyvtárosi sikerek és problémák köré csoportosította a kiválasztott témákat.
Az iskolai tevékenységek, ellenőrzések mellett szó esett a folytonos leépítésekről is, amely alól a könyvtáros sem kivétel. Már egyre több könyvtáros van, aki saját munkáján kívül mást is kénytelen végezni. A tankönyvezés már rég bevett szokás, de van, aki a titkárságnak, könyvelőségnek stb. dolgozik be, illetve van, aki fénymásolással, nyomtatással, bentlakási teendőkkel, fizetésszámítással, futárkodással, hasonlókkal van megbízva. Így kevésbé lehet megfelelően kivitelezni és megszervezni a mindennapi munkát.


L. Simon László nem érti az internetet -- és láthatóan nem is törekszik ráFEL

Az újmédiás ügyekben is rendszeresen megszólaló fideszes politikus még nem vette észre, hogy megszűnt iWiW. L. Simon László azt is fájlalja, hogy az interneten világháló.
A Népszabadság beszámolója szerint L. Simon László az Informatika a Társadalomért konferencián feltette a kérdést, hogy miért használja a sok magyar ember a Facebookot, ahelyett, hogy az iWiW-et használná. Habár ennek több oka is van, segítségképpen most csak egyet emelnénk ki: a szolgáltatást 12 év után idén július 1-jén végleg bezárták. Ez négy hónapja történt.
Az államtitkárt egyébként az is zavarja az internetben, hogy nemzeti kincseink 'valahol a felhőben' találhatók, szerinte sokkal jobb lenne, ha mi, magyarok digitalizálnánk, magyar földön, magyar szervereken tárolnánk a legfontosabb értékeinket.


Rosszul járnak a közalkalmazottakFEL

A közalkalmazottak közül igazán csak a rendvédelmi dolgozók bére emelkedhet jelentősen jövőre - derül ki a Policy Agenda elemzéséből. A kormány a költségvetés alapján nem számol érezhető reálbér-emelkedéssel 2015-ben.

Hírforrás:
2014. november 12.

Szabotáltak a könyvtárosok -- könyvzúzás, 1944FEL

Homályos módszertani elvek alapján állították össze 70 évvel ezelőtt a magyar könyves halállistákat a zsidó származású szerzők bezúzásra ítélt műveiről. A végrehajtást könyvtárosok szabotálták. A könyves szakma vonakodását is jelezte, hogy a nagy 'könyvpurgálást' csak tételes lajstrom alapján volt hajlandó megkezdeni. Arra ugyanis nem gondolt a rendeletalkotó, hogy megkülönböztesse az azonos nevű szerzőket, amit nem old meg az sem, ha zárójelben feltüntetik a születési nevet. A közkönyvtárakból és könyvkereskedésekből kivonandó műcímek pontos jegyzékének összeállítását ezért a Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárára bízták, kéthetes határidővel. A csaknem négyezer könyvcímet tartalmazó jegyzék elkészült ugyan, ám a könyvtári példányokat a főigazgató nem szolgáltatta ki. Fitz József már 1941-ben páncélszekrénybe záratta a legértékesebb kódexeket és kéziratokat; a fővárost ért első légitámadást ? 1942. szeptember 9. -- követően pedig az állomány pótolhatatlan részének védelmét is megszervezte -- tudható meg Németh Mária könyvtörténésznek egy, az 1990-es évek elején megjelent tanulmányából. Fitz váteszi szavakkal fordult 1943-ban a Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesületének közgyűlésén a társintézmények kollégáihoz: 'a könyvek és az iratok nemcsak a bombáktól pusztulhatnak el, de a háborúk végén politikai veszélyek is felléphetnek'.
Analógiák

A Telekomé az ország legjobb online ügyfélszolgálataFEL

A Magyar Telekom nyerte el 2014-ben a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban Díjat az elektronikus csatorna kategóriában. Ezzel a Telekom az ország legjobbjának bizonyult az online ügyfélkiszolgálás terén a a link vállalati honlapon keresztül biztosított ügyfélszolgálata révén.
Kisszínes

Könyvritkaságokat küld az állam a megye könyvtáraiba -- hiánypótlóFEL

Monumentális, hiánypótló könyvsorozat hasonmás kiadása kerül 55 Baranya megyei, középiskolai, valamint egyetemi- és közkönyvtárba.
Az első világháborús centenáriumi emlékprogram keretében, a tárgyszerű történelmi emlékezet erősítésének céljából, Magyarország Kormánya az 'Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben' című 21 kötetes könyvsorozat hasonmás kiadását adományozza hazai és határon túli középiskolai, egyetemi- és közkönyvtár részére, mindösszesen 2100 példányban.


Hemingwrite: az e-könyvolvasó után jön az e-írógépFEL

Elsőre talán furcsa ötletnek tűnik a mai világban egy kizárólag írásra alkalmas készüléket piacra dobni, de ha jobban belegondolunk abba, milyen gyakran szakítja meg a legtöbb ember a különböző szövegek írását a közösségi oldalak vagy a hírportálok kényszeres csekkolása miatt, és ez mennyivel veti vissza a produktivitást, akkor már nagyon is indokoltnak tűnik egy ilyen eszköz megjelenése.


Ezek a legolvasottabb könyvek most MagyarországonFEL

Októberben a kortárs magyar irodalom került a figyelem fókuszába a Bookline TOP50-es listáján. Ken Follett Évszázad-trilógiájának befejező részét megelőzte D. Tóth Kriszta új regénye, a Húszezer éjszaka. Szintén óriási sikert aratott az olvasók körében Fábián Janka a Koszorúfonattal, a könyv a 3. helyen szerepel.
Információforrások

Ingyenes online könyvtárat indít az UNESCO és a NatureFEL

Ingyenes online tudományos könyvtárat nyitott az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a tekintélyes Nature folyóirattal közösen a természettudományok kutatói és tanulói számára hétfőn.
A World Library of Science (WLoS) elnevezésű könyvtár indulását hétfőre, a tudomány világnapjára időzítették. Az angol nyelvű adatbank első változata a Nature több mint 300 referenciacikkét, 25 tudományos e-könyvét és a Nature Education 70 videóját tartalmazza, ezt a jövőben újabb és újabb munkák gazdagítják. A portálon a diákok csoportokat alakíthatnak, felvehetik a kapcsolatot más osztályokkal. -- tájékoztat az MTI.
Az adatbank célja, hogy erősítse a természettudományos képzést és elérhetővé tegye a legfrissebb tudományos információkat a szegényebb régiókban tanulók számára is. Az UNESCO az online könyvtárban az esélyegyenlőség megteremtésének eszközét is látja. 'Több tudományra és több tudósra van szüksége a világnak, hogy szembe tudjon szállni az új kihívásokkal. A tudomány a jólét motorja, mely a jobb jövő felé visz' -- mondta Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.
Az online könyvtár indulásakor genetikai, sejtbiológiai, nanotechnológiai és alternatív energetikai területeket tanulmányozhatnak a felhasználók. Minden témához tudományos cikkek, könyvek, videók és más oldalakra irányító linkek tartoznak.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu