Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/38., okt. 22.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtári terek: 70%-át az állomány foglalta el, 30% volt a látogatóké -- mára megfordult!
Kiderült: brutális lesz az internetadó
Tüske László: 'A feldolgozott állomány is veszélyben van' -- adatvesztési katasztrófa is volt
A könyvtár haszna a felnőttképzésben és a foglalkoztathatóság növelésében (olvasóink szavazatára)
Diákok tanítják az időseknek a nethasználatot
Négy tér koncepció a dán közkönyvtárakban
Milyen szöveg segíti. illetve gátolja olvasásunk eredményességét?
Csúszik az ELTE EK átadása -- kötbért kap a könyvtár?
Lobbizás Kecskeméten: hívd meg az államtitkárt!
A megbocsátás hete... (felmérés)
Megbocsátás-méltánytalanság -- kiküszöbölhető
Halloween a gyermekkönyvtárban
Rajz- és fotópályázat állatokról -- Bonyhádi gyerekmotiváció
Olvass és írj Anne Frankkal! - Kiállítás a FSZEK-ben
A betűk varázsa: ma is olvasunk, csak másképpen (Debrecen)
Egymilliárdot kap turizmusra a MANDA -- lehet találgatni
Válsághatás: egyre több önkéntes az angol közkönyvtárakban
Az Olvasás Éjszakája - a terjesztők külön akcióznak
16 napos téli szünet lesz -- összehangolják-e nyitva tartásukat a könyvtárak?
Kirándulás a digitális jövőbe és a zettabyte-ok világába
A közkönyvtárak átvesznek városi közszolgálati feladatokat
Színészeti gyorstalpaló a dunaújvárosi könyvtárban

Analógiák

Műholdképeket tettek közzé -- hol lehet még sötétadat-gyűjtemény?

Kisszínes

Nyugdíjas? Menjen dolgozni ingyen!
Hírminőség; forráskritikával és anélkül -- közpénzből

Információforrások

Bosszantják a munkahelyén? Meg ne szólaljon!
Magyar nyelvű mobilalkalmazás segíti követni Ferenc pápa megnyilatkozásait


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Könyvtári terek: 70%-át az állomány foglalta el, 30% volt a látogatóké -- mára megfordult!FEL

A könyvtárak is áldozatul estek a költségvetés-csökkentési politikának. 2012-ben 4600 közkönyvtár volt (350-nel kevesebb, mint 2010-ben). Csupán néhány könyvtárnak sikerült költségvetését megőriznie. A tendencia folytatódik, a könyvtáraknak át kell értékelniük tevékenységüket. Az optimizmus alapja, hogy a lakosság 60%-ának van olvasójegye, nő a kiadott művek, az új olvasóeszközök megjelenésével a könyvtárlátogatók és a virtuális online szolgálatok használóinak száma.
Előreláthatólag 2020-ban a lakosság fele 50 évesnél idősebb lesz, több a magányos ember, változik a társadalom etnikai összetétele, nő a távolság a szegények és a gazdagok között. A könyvtárhasználók egyre szegényebbek, nőni fog a könyvtárhasználat. Nő a könyvtárak szociokulturális szerepe is: míg korábban a könyvtári terek 70%-át az állomány foglalta el, és 30% jutott a látogatóknak, mára ez az arány megfordult. (ref.: Közkönyvtárak Nagy-Britanniában a gazdasági megszorítások idején; Vicsocsakné P. É.)


Kiderült: brutális lesz az internetadóFEL

Kifejezetten magas lesz a jövő évre bejelentett internetadó mértéke. Az adó alapja a felhasználó által bonyolított adatforgalom lesz.
Minden megkezdett gigabájtnyi adatforgalmazás után 150 forintos adókötelezettséget ír elő a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által ma bejelentett, jövőre életbe lépő új szabályozás. A távközlési adóról szóló törvény módosítása szerint az adó alanya a szolgáltató lesz, a mértékét a felhasználó által lebonyolított, GB-ban kifejezett adatforgalom jelenti majd.
Egy 5 GB-os mobilnetcsomag ma nagyjából 3000 forintba kerül, erre 750 forintnyi plusz költség kerül majd, ami 25 százalékos emelkedést jelent. Egy korlátlan vezetékes nethozzáférés árát 4-5000 forintnak számolva még brutálisabb arány jön ki, ezen ugyanis egy átlagfelhasználó havi 30-50 gigát, de akár 200-at is minden további nélkül leforgalmaz. (Itt megmérheti, ön mennyit fogyaszt.) Ebben az esetben az adó mértéke 4500-7500, vagy akár 30 ezer forint lehet, ami jól láthatóan több, mint a havi díj. Ekkora pluszt egyik szolgáltató sem fog lenyelni.
-- Internetadó: így tiltakozott a Fidesz 6 éve az ellen, amit most bevezet link
-- Letölthető adó... link


Tüske László: 'A feldolgozott állomány is veszélyben van' -- adatvesztési katasztrófa is voltFEL

Nem túl friss a cikk, de mos online is olvasható...
-- Egy év interregnum után nevezték ki az OSZK élére. A könyvtáros és arabista szakember szívesen költöztetné a Magyar Rádió székházába a nemzeti könyvtárat, csaknem egymilliárdos gyorssegélyt kért a kormánytól, és igyekszik távol maradni a MaNDA-tól.
... Az bizonyos, hogy 800-900 milliós, elsősorban az informatikai területet érintő gyorssegélyre van szüksége a könyvtárnak. A gépeinken Windows XP fut, nincs wifi, de a legsúlyosabb probléma az, hogy a két évtized alatt feldolgozott állomány is veszélyben van. Annyira elöregedett a hordozóállomány, hogy adatvesztéstől lehet tartani. Sőt, a közelmúltban valóban bekövetkezett egy adatvesztési katasztrófa.


A könyvtár haszna a felnőttképzésben és a foglalkoztathatóság növelésében (olvasóink szavazatára)FEL

Múlt heti számunkban már idéztük az Evidence review of the libraries c. dokumentumot, a brit Arts Council England júniusi kiadványt. Most a jelentés 27. oldalán található diagramot mutatjuk ábrán: a könyvtári szolgáltatások hogyan hoznak megtakarítást az állam ás a társadalom számára a felnőttképzésen és foglalkoztathatóságon keresztül. Az ábrát ld.: link


Diákok tanítják az időseknek a nethasználatotFEL

A Délután Alapítvány középiskolákkal karöltve működteti a programot, melynek során a diákok elvégezhetik a kötelező, közösségi önkéntes munkát, az idősebbek pedig megtanulják a számítógép rejtelmeit.


Négy tér koncepció a dán közkönyvtárakbanFEL

Dániában új koncepciót dolgoztak ki szakemberek, az ún. négy tér modelljét a közkönyvtárak számára. (A modell ábrája a folyóirat 34. oldalán látható.) A modell szerint négy területen kell vonzerőt nyújtani:
- a felismerésben -- tapasztalásban,
- az elkötelezettségben,
- a kompetencia erősítésében és
- az innovációban (az első és a második az érzékelést, az élmény világát és az egyén részvételét igényli, a harmadik és negyedik inkább társadalmi célokra irányul).
Mindez négy 'térben' zajlik:
- a tanulótérben,
- az inspirációs térben,
- a találkozóponton és
- a színpadon.
A kialakítás során főleg a fizikai terek kialakítására, a bútorzatra, valamint a rendezvények kínálatára stb. ügyelnek. (ref.: Széles spektrum lefedése -- a modern könyvtár koncepciója. A német könyvtárak és a dániai fejlemények; Murányi L.)


Milyen szöveg segíti. illetve gátolja olvasásunk eredményességét?FEL

Fontos felismerésük a kutatásoknak ..., hogy az olvasó aktivitásának, motiváltságának szintje, a szöveg tipográfiája, szerkesztettsége, megfogalmazásának nehézkessége, az anyanyelvi normától eltérő szórendű mondatok alkalmazása megnyújtja az olvasó fixációit, rövidíti a szakkádokat, növeli a regressziók számát.


Csúszik az ELTE EK átadása -- kötbért kap a könyvtár?FEL

Az ELTE Egyetemi Könyvtár felújítás miatti zárva tartása október 31-ről január 5-re változott.


Lobbizás Kecskeméten: hívd meg az államtitkárt!FEL

Hoppál a kecskeméti könyvtárban -- A kormány egyik fontos célja, hogy minden ember számára megszervezze a kulturális alapellátást, a kultúrával való találkozás lehetőségét, ennek a programnak egyik kiemelt terepe a könyvtár -- hangsúlyozta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, az országos könyvtári napok alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
Hoppál Péter szerint sokan úgy vélik, hogy a Gutenberg-galaxisnak leáldozott, a könyvtár pedig 'anakronisztikus képződmény', a kormányzat és a szakma képviselői azonban ellenkező véleményen vannak: úgy gondolják, hogy a könyvtár az egyik legfontosabb eleme a magyar kulturális intézményrendszernek.
-- Ramháb Mária egy korábbi kijelentése: 'A könyvtár működési forrásai nem függnek a szolgáltatás minőségétől'

Régebbi hírforrás(ok): Ramháb: 'A könyvtár működési forrásai nem függnek a szolgáltatás minőségétől' link

A megbocsátás hete... (felmérés)FEL

A megbocsátás hetével kapcsolatban kérdezők olvasóinkat a múlt héten. A választható kiegészítések megoszlása:
8 - Mi nem élünk vele
10 - Számottevően növeli a visszahozott könyvek számát
9 - Nem oszt, nem szoroz
12 - Talán megéri
0 - Egyéb válasz.
-- Úgy tűnik, a könyvtárokos bizonytalanok a megbocsátás hetének eredményességében. A könyvtáros szokás újragondolandó, ügyviteli és pr-szempontból érdemes felülvizsgálni. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. október 22.

Megbocsátás-méltánytalanság -- kiküszöbölhetőFEL

Az Országos Könyvtári Napok keretében a megbocsátás hete van most a könyvtárakban, vagyis elengedik a késedelmi díjakat.
Találkozzunk a könyvtárban! Ezzel a jelmondattal invitálják ismét az olvasókat, de legfőképp a leendő olvasókat az Országos Könyvtári Napok.
-- Arany Ferenc ügyfélpanasz-kezelési szakértő szerint joggal merülhet fel könyvtárimázs-romboló méltánytalanság-érzés az akció idején kívül késedelmi díjat fizető használók körében. Ezt fokozhatja a nyilvános meghirdetés. Segíthet a helyzeten, ha a könyvtár személyre szabott üzenetet küld a késedelembe esett használóknak. Az esetlegesen ennek ellenére előforduló panaszokat pedig méltányosság alkalmazásával lehet rendezni -- fejtette ki a szakértő a KIT-nek.

Régebbi hírforrás(ok): Czupi Gyula: méltánytalan a megbocsátás-akció, ráadásul rosszul szocializál link

Halloween a gyermekkönyvtárbanFEL

Halloween a gyermekkönyvtárban ? Várnak minden alkotni vágyó gyermeket és szüleikkel együtt, október 30-án, 10-11.30 óra között a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtárában.


Rajz- és fotópályázat állatokról -- Bonyhádi gyerekmotivációFEL

Ezúttal is egy remek kezdeményezést hívott életre a Solymár Imre Városi Könyvtár, amit a megmérettetéshez csatlakozók száma, és a visszajelzések is alátámasztanak.
Az állatok világnapja alkalmából szervezett pályázat témája a ló volt, a gyerekek rajzokkal és fotókkal csatlakozhattak a kiíráshoz. Összesen 371 rajz és 14 felvétel érkezett a bonyhádi iskolák mellett Mórágyról, Györéből, Szekszárdról, Szászvárról, Cikóról, Aparhantról, Dombóvárról és Mecseknádasdról.


Olvass és írj Anne Frankkal! - Kiállítás a FSZEK-benFEL

Ismeretterjesztő vándorkiállítás Anne Frankról, az íróról. Az amszterdami Anne Frank Ház, az ELTE Néderlandisztika Tanszéke és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 'DACS Hollandia, királyság!' című rendezvénysorozat keretében Olvass és írj Anne Frankkal címmel közös kiállításmegnyitót tart 2014. november 4-én 11 órakor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában.


A betűk varázsa: ma is olvasunk, csak másképpen (Debrecen)FEL

Az emberek nem olvasnak kevesebbet, mint régen, csak a szokások változtak meg, vélték a szakemberek a könyvtárak vasárnapján.
Jó hangulatban telt az irodalombarátok családi vetélkedője a Könyvtárak Vasárnapján, a Méliusz Könyvtárban. A versenyen résztvevő fiatalok szerint jó olvasni. A könyvtár igazgatója szerint nem olvasnak kevesebbet az emberek, mint korábban, csak megváltozott az olvasás módja. A könyvtárba idén 23 ezren iratkoztak be. Az olvasók összesen 600 ezer alkalommal jártak az intézményben.


Egymilliárdot kap turizmusra a MANDA -- lehet találgatniFEL

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az Észak-Magyarországi Operatív Program ?Kiemelt turisztikai termék- és attrakciók fejlesztése? című, ÉMOP-2.1.1/A-14 kódszámú kiemelt projekt felhívása. A 1555/2014. (X. 1.) Korm. határozat értelmében projektjavaslatot a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet nyújthat be. (via Heti Attila)


Válsághatás: egyre több önkéntes az angol közkönyvtárakbanFEL

A könyvtárosok létszámának csökkentése miatt nőtt az önkéntesek iránti igény. Mintegy 800 fő segít a könyvtári szolgáltatásokban, például könyvek házhoz szállítását végzik idősek számára. 13 könyvtárat úgy sikerült megmenteni, hogy a helyi lakosok önkéntesen vállalták az irányítását. A megyében a jelentős eredmények mellett vannak még problémák, többek között önkéntesek toborzása a szegényebb körzetekben, ahol nagyobb szükség van rájuk.
Bár a könyvtáros szakemberek száma egész Nagy-Britanniában csökken, az ő feladatuk marad az infrastruktúra fenntartása, szakmai ismereteik bővítése, tudásuk továbbadása. (ref.: Közkönyvtárak Nagy-Britanniában a gazdasági megszorítások idején; Vicsocsakné P. É.)


Az Olvasás Éjszakája - a terjesztők külön akcióznakFEL

Az Olvasás Éjszakája a magyar nemzeti írott kultúra szépirodalmi szegmensének ismert és elismert alkotóit hozza kommunikációs helyzetbe a befogadókkal és a leendő befogadókkal.
Mivel Az Olvasás Éjszakája helyszínei ismert könyvesházak, a rendezvénnyel azokra a helyekre visznek nagy tömegeket, ahol a fesztivál ideje után is találkozhatnak az magyar írott kultúra műveivel.
Az Olvasás Éjszakája 2014-ben a kapcsolatfelvételt mint pillanatot emeli fókuszba. A fesztivál témája tehát a létrejövő kontakt, a létrejövő összefüggés, a létrejövő (érzelmi, akár intim) viszony. Az Olvasás Éjszakáján kapcsolatfelvételek történnek, az olvasó találkozik íróval, olvasó találkozik más olvasóval. Az Olvasás Éjszakája egy olvasásnépszerűsítő, a nemzeti írott kultúra értékeit felmutató irodalmi és könyves fesztivál. Elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be. A társadalom olvasásképét szeretnénk frissíteni.
2014. október 18-án 16:00 órától másnap hajnalig a rendezvény négy központi helyszínén (budapesti könyvesházakban és az Akváriumban) a könyv- és folyóirat kultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget. Ezen a napon az ország (kapcsolódó) könyvesboltjai meghosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat.


16 napos téli szünet lesz -- összehangolják-e nyitva tartásukat a könyvtárak?FEL

A téli szünet is jó hosszú lesz, a hétvégékkel együtt 16 napos. 2014. december 22-től január 2-ig tart. Pontosabban az utolsó tanítási nap december 19., péntek, a szünet után először 2015. január 5-én, hétfőn kell iskolába menni.


Kirándulás a digitális jövőbe és a zettabyte-ok világábaFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás és elektronikus hozzáférés címen adott helyet 2014. október 8-án a K2 kísérleti műhely konferenciájának a magyarországi digitalizációs trendek és projektek legújabb fejleményeiről, illetve jövőjéről.
A konferencia bevezetőjében Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója beszámolt az intézmény digitalizációs tevékenységéről, illetve a tömeges digitalizált anyagot, köztük régi könyveket, folyóiratokat, aprónyomtatványokat, archív fotókat és képeslapokat is összegyűjtő, szolgáltató és publikáló MaNDA adatbázis gyarapodásáról.


A közkönyvtárak átvesznek városi közszolgálati feladatokatFEL

Warwickshire-ben a megyei tanács közvetlen irányításával 19 közkönyvtár és 5 mozgókönyvtár működik, 13 könyvtár önigazgatású, a munkatársak száma 298 fő, az önkénteseké 450. Az állomány nagysága 1 millió könyv, a megye könyvtárait naponta 9 ezer ember látogatja, a kölcsönzött művek száma napi 10 ezer, a honlapokat 40 ezren nyitják meg. Új szolgáltatások: önkiszolgáló kölcsönzés, egy kórházban automata könyves kioszk, egy bevásárlóközpontban láda a kölcsönvett művek visszaadására.
Az optimális működtetéshez a könyvtárat más állami szolgálattal, például a rendőrséggel, tűzoltósággal stb. közös épületben helyezik el. Az ?egyablakos? rendszerű szolgáltatások közül több a könyvtárban kap helyet. Warwickshire-ben stratégiai megállapodás van az oktatási, az egészségügyi osztállyal (?könyvek receptre? projekt), a rendőrséggel stb. A költségek optimalizálása regionális szinten is folyik: 2011-től a warwickshire-i mozgókönyvtárak a szomszéd megyét is kiszolgálják. (ref.: Közkönyvtárak Nagy-Britanniában a gazdasági megszorítások idején; Vicsocsakné P. É.)


Színészeti gyorstalpaló a dunaújvárosi könyvtárbanFEL

A színház és a színészet rejtelmeibe tekintettek be az érdeklődők a József Attila Könyvtár pénteki rendezvényén. A 'Mesterségem címere: színész' című eseményen a Bartók Kamaraszínház két színésze, Polgár Lilla és Gasparik Gábor egy mesén keresztül mutatták be a színészek felkészülési folyamatát. A részt vevők betekinthettek a kulisszatitkokba, ezt követően pedig a gyermekek is előadhatták a történetet, a könyvtár dolgozói által készített jelmezekben.
Analógiák

Műholdképeket tettek közzé -- hol lehet még sötétadat-gyűjtemény?FEL

Rengeteg, sosem látott fénykép került elő a műholdfelvételek őskorából, a hatvanas évekből. A most megmentett adatok tudományos kutatási célokra is felhasználhatók. Annak idején több milliárd dollárt áldoztak a fotók elkészítésére, ehhez képest évtizedeken át egy raktárban rohadtak. Az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont online elérhetővé és kereshetővé tette a több százezer képet, méghozzá szabványosított formátumban, ahogy azt Gallaher eredetileg tervezte. A képeket egyelőre nem használták fel a tengerijég-kutatásokhoz vagy a hosszú távú előrejelzésekhez, de minden további nélkül alkalmasak rá.
Valószínűleg nem ez volt az utolsó sötétadat-gyűjtemény (dark data), amit találtak; ez a gyűjtőneve a potenciálisan értékes, de csak elzárva, ismeretlen formátumban létező adatoknak. Ezek között vannak olyanok, amiket még soha nem látott senki.
A képek elkészítése mai árfolyamon több milliárd dollárjába kerülhetett az amerikai adófizetőknek. Azért, hogy évtizedeken át egy raktárban rohadjanak. Gallaher épp ezt szeretné elkerülni; szerinte néhány százezer dollárból megoldható lenne, hogy a régi kutatási anyagokat is nyilvánossá tegyék.
Kisszínes

Nyugdíjas? Menjen dolgozni ingyen!FEL

Címkék: önkéntes | munkaügy |

Nyugaton megszokott dolog az, hogy a nyugdíjasok önkénteskednek. Parkot takarítanak, múzeumban órát adnak a látogatóknak, gyerekekre vigyáznak, és mindezt ingyen. Nálunk kevés ilyen példa van, de egy alapítvány már száznál is több nyugdíjast közvetít ki családokhoz, hogy segítsenek be, de lelkükre kötik, nem erőltethetik rá az akaratukat a választott családra.

Hírforrás: HVG
2014. október 22.

Hírminőség; forráskritikával és anélkül -- közpénzbőlFEL

Egy impresszum nélküli blogocska gyalázkodó cikkeit osztja meg hivatalos Facebook-oldalán az MTVA. A közintézményt az objektív tájékoztatás céljából tartjuk fenn évi 77 milliárd adóforintból.
A Skoff Elza nevű mikroblog aláírás nélküli kirohanásait posztolja heti rendszerességgel az MTVA hivatalos Facebook-oldala. Végigtekintve az ismeretlen szerző írásain, egyetlen vezérelv rajzolódik ki: a független közintézmény bloggere a Fidesz vélt vagy valós ellenfeleit gyalázza tendenciózusan.
Beszól a köztévé műsorpolitikáját kritizáló Bokros Lajosnak, majd ismeretlen apropóból előveszi az ellenzéki főpolgármester-jelölt MSZP-s és állítólagos MSZMP-s múltját.
Mészáros Antóniáról, aki két héttel ezelőtti interjújában beszélt a MTVA-ban uralkodó viszonyokról, azt írja: 'Messziről jött ember azt mond, amit akar', munkásságáról pedig azt: 'Lássunk már tisztán! Ez nem újságírás!'
Információforrások

Bosszantják a munkahelyén? Meg ne szólaljon!FEL

Kizárólag tőlünk függ, mire ugrunk és mire nem. Mert van, amikor a legjobb védekezés nem a támadás! Íme 6 tipp.


Magyar nyelvű mobilalkalmazás segíti követni Ferenc pápa megnyilatkozásaitFEL

Pápa-mobil néven már elérhető az első magyar nyelvű, okostelefonokra és táblagépekre letölthető alkalmazás, amellyel szinte percről perce nyomon lehet követni Ferenc pápa megnyilatkozásait, valamint a Magyar Katolikus Egyház híreit.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu