Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/37., okt. 15.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Elvi és gyakorlati gondok az ún. 'olvasásnépszerűsítéssel'
A gyerekek és fiatalok oktatási előmenetele és személyes fejlődése -- a könyvtárak által (olvasóink szavazatára)
Mennyiben segíti a könyvtár a leszakadó rétegeket?
Milyen szavak jellemzik a tegnap illetve a holnap könyvtárát? -- háttérbe szorult a könyv
Rosszul olvas a gyerek? A testmozgás is segíthet rajta
Mit is értünk jó olvasás alatt?
Erdélyi Magyar Gyűjtőkönyvtár létesült -- nem e-dokumentumszolgáltatásban gondolkodnak
Potenciális célcsoport: 5%-nyi magyart kezelnek intézményesen pszichés betegségekben
Kép nélküli gyerekkönyv, mely hangos tetszést vált ki -- könyv-pr (videó)
Digitalizált térképeken tanulmányozható a főváros fejlődése
Animációkészítés a könyvtárban
Vékony, megformázott, exkluzív... A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont épülete
Könyvtárosaink másik arca
Kreatív játszótér-könyvtár -- Kínában
Közönségtalálkozó a Tizenkét dühös emberrel
Könyvtár lett a kocsmából egy Bákó megyei faluban -- Csak könyv. Ital nélkül
A középiskola az egyetemtől veszi a könyvtári szolgáltatást

Analógiák

L. Simon: 'Senki ne gondolja azt, hogy a kormány azt fogja csinálni, amit a szakma kíván'
És mennyire együttműködőek a könyvtárosok?
Na, hát a reklám is külön szakma -- milyen lehet a tényleg kreatív könyvtár-reklám?

Praktikus

Kevés szabad hely van a gépén? Itt az 52 GB-os megoldás, ingyen

Kisszínes

A felhasználók után kémkedik az Adobe e-book olvasója
Szobrot állítanak a Wikipédiának
Végrehajtás 'középfokon' -- könyvtáros diplomával is lehet végrehajtani
Királynő csókja ébreszti fel az alvó hercegnőt -- botrány vagy a tolerancia jele?

Információforrások

Biztonságosabb internethasználat -- Felvilágosító oldalt indított az Invitel
Naponta frissített helyismeret okostelefonon -- ingyenes, praktikus
Jelek a Facebookon -- amit elmondhatunk fiatal használóinknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Elvi és gyakorlati gondok az ún. 'olvasásnépszerűsítéssel'FEL

A jó szándékot és a következő generációkért aggodalmat sokszor tükröző rendezvények...
1. Többnyire az olvasás mennyiségét és a kitalálók szerinti minőséget kívánják növelni, kevéssé a hatékonyságot és befogadó szempontjai szerinti minőségét. A halmazok metszete lehet nyerő.
2. Sokszor a könyvtár kínálatából indul ki, nem a célcsoport -- pl. gyerekek -- informálódási igényeiből, azaz deduktív megközelítés az induktív helyett).
3. Nagyon hiányos, illetve nagyon kevéssé publikus a projektek eredményesség- és hatékonyságmérése.
4. Legtöbbször a jól olvasókat célozzák, nem a ténylegesen rászorulókat. Az egyébként jól olvasók jutalmazása motivációcsökkentő hatású. Nekik inkább más, gyakorlati tevékenységekre, pl. mozgásra lenne szüksége.
5. Tematikában főként a fikcióra összpontosítanak, nagyon kevés a praktikus információszerzés (mely a veszélyeztetettebb fiúkat tolja háttérbe).
6. Gyakoriak a kényszerkampányok: pl. a TÁMOP-ban vállalni kell valamit akkor is, ha a vizesblokkot kellene felújítani. A pályázatba kerül tehát: Olvasásnépszerűsítés, állománykorszerűsítés, akadálymentesítés.
A nemzetközi tapasztalat a különböző intézmények közös kampányait mutatja hatékonynak.
7. A gyakran hiányos használóismeret hitelteleníti a projekteket, így károkat okoznak az olvasás népszerűtlenné tételét eredményező kampányaikkal. (összeáll.: MG)
-- E cikk utóélete a Népszabadságban: link


A gyerekek és fiatalok oktatási előmenetele és személyes fejlődése -- a könyvtárak által (olvasóink szavazatára)FEL

Az alábbi forráslinken szereplő dokumentumot (Evidence review of the libraries) a brit Arts Council England adta közre 2014 júniusában. A jelentés 21. oldalán található diagram azt mutatja be, hogy a könyvtári szolgáltatások hogyan hoznak hasznot a társadalomban -- ha a gyerekek és fiatalok potenciális elmenetelét tekintjük. A folyamatábra megtekinthető magyarul a link oldalon. (ref.: W.K.Á)


Mennyiben segíti a könyvtár a leszakadó rétegeket?FEL

Mennyiben segíti a könyvtár a leszakadó rétegeket? -- tette fel a kérdést a KIT a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok:
9 - Minden tőle telhetőt bevet a célért
10 - Alig tesz valamit
21 - Szokott tenni a célért.
-- A válaszok szerint úgy tűnik, a könyvtárak igyekezete fokozható még, hogy a Magyarország közel egyharmadát kitevő leszakadó célcsoport igényeit figyelembe vegye, illetve nekik célzott szolgáltatást nyújtson. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. október 15.

Milyen szavak jellemzik a tegnap illetve a holnap könyvtárát? -- háttérbe szorult a könyvFEL

A Columbus Metropolitan Library Facebook oldalán 10 szót kért követőitől: 5 olyat, ami gyermekkoruk könyvtárát jellemzi, s 5 olyat, amit amilyennek a jövő könyvtárát gondolják, 20 év múlva. (via Koreny Á., Facebook)
-- Fontossági sorrendben:
Anyáink könyvtára: könyvek, kutatás, csendes, olvasás, információ
A jövő könyvtára: közösség, technológia, kutatás, információ, könyvek.


Rosszul olvas a gyerek? A testmozgás is segíthet rajtaFEL

Bár elsőre lehet, hogy sokan azt hinnék, egy délután a könyvtárban javíthatja a gyerekek olvasási képességeit, valójában egy parti tenisz, vagy egy kis úszás sokkal többet segíthet az olvasásfejlesztésben.
A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis a fizikailag aktív és edzett gyerekek agya gyorsabban reagál olvasás közben, mint a kevésbé mozgó társaiké. Az aktív gyerekeknek ezen kívül azok a nyelvi képességeik is jobbak, amik a mondatok gyors felolvasásához és a nyelvi hibák felismeréséhez szükségesek. A tudósok szerint a mostani kutatási eredmények segíthetnek megérteni, hogy a fizikailag aktív emberek miért olvasnak jobban, és miért dolgozzák fel könnyebben a nyelvi információkat.
A kutatók elektroenkefalográf (EEG) segítségével figyelték meg a gyerekek agyi aktivitását. ...
Bár a tudósok kapcsolatot találtak a jobb olvasási képességek és az edzettség között, ok-okozati összefüggéseket nem állapítottak meg, tehát nem szükségszerű, hogy a fizikai aktivitás feltétlen jobb olvasási képességekkel jár együtt.

Régebbi hírforrás(ok): Wii a múzeumokban -- a mozgás segít megjegyezni a látottakat link A Wii alapfelszereltség a megújuló holland közkönyvtárakban link

Mit is értünk jó olvasás alatt?FEL

Címkék: felmérés | olvasás |

Az olvasás, a szövegértés és a szemmozgás összefüggésében a legfontosabb jellemzők, hogy a jó olvasó 7-9 karaktert átfogó szakkádokkal (ezek nem esnek egybe a szavakkal) halad előre a szövegben. A szórás nagy: 1 és 20 karakter közötti, átlagosan 200-250 ezredmásodperces fixációkra van szükség a megértéshez. Ritkán jelentkezik a regresszió. Az olvasás kezdő szakaszában járókra és a gyenge olvasókra jellemző, hogy jóval rövidebbek a szakkádok, a fixációk hosszabbak, gyakoribb a regresszió. Jól mutatja mindez, hogy a szórutinok nem alakultak ki a megfelelő mennyiségben és minőségben, nem automatizálódott a képesség, nem áll rendelkezésre a folyékonyság, vagyis az, hogy az agy a dekódolás helyett a megértésre koncentráljon.


Erdélyi Magyar Gyűjtőkönyvtár létesült -- nem e-dokumentumszolgáltatásban gondolkodnakFEL

Az 1989 decembere után megjelent erdélyi magyar kiadványok, könyvek összegyűjtésére vállalkozik az Erdélyi Magyar Gyűjtőkönyvtár link , a régóta tervezett, szervezett projektet 2014. szeptember 17-én indították hivatalosan is útjára befogadó intézményében, a Bod Péter Megyei Könyvtárban.
Jelen pillanatban nem létezik egyetlen ilyen átfogó gyűjtemény sem Erdélyben, sem Budapesten, sem Bukarestben, a szakembereket évek óta foglalkoztatja a gondolat, amely most testet ölteni látszik.
Egyelőre csak egy komplex számítógépes keresőprogram szolgálja a célt: a romániai magyar irodalmi és sajtótermés minél teljesebb körű feltérképezését -- tájékoztatott Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A történetben még sok az ismeretlen tényező, hiszen csak az ismert, illetőleg 'rejtőzködő' állomány azonosítása után lehet körvonalazni, mekkora tárolófelületet, illetve emberállományt igényel a nagy léptékű munka. 'Első szakaszban a könyveket, azt követően a periodikákat, majd a kisebb kiadványokat vesszük sorra -- mondta el Szonda Szabolcs. -- Alapvetően a tényleges kiadványok begyűjtését célozzuk, de természetesen számolunk azzal is, hogy egyes kiadványokat egyetlen példányban őrizgetik a partnerintézmények. Hasonló esetekben a digitalizálás lehet a megoldás. A kiadványok megvásárlásának anyagi kereteit is csak a későbbiekben tudjuk meghatározni.'


Potenciális célcsoport: 5%-nyi magyart kezelnek intézményesen pszichés betegségekbenFEL

A pszichiátriai betegségek a fejlett országokban mindenütt súlyos gazdasági terhet jelentenek: Magyarországon csak a pszichiátriai gyógyszerek támogatása évi mintegy 30 milliárd forintba kerül. A nem kezelt depresszió viszont nemzetgazdasági szinten hússzor többe kerül.
Magyarországon évente több mint félmillió embert kezelnek pszichés betegségekkel egészségügyi intézményekben. A kezelt betegek száma az utóbbi években enyhén csökkent -- derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott adatokból. Ma van a lelki egészség világnapja, amelyet 1992 óta tartanak meg, hogy harcoljanak a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek ellen, és a lelki egészséget állítsák a középpontba.


Kép nélküli gyerekkönyv, mely hangos tetszést vált ki -- könyv-pr (videó)FEL

Azt gondolhatnánk, hogy unalmas lehet egy kép nélküli gyerekkönyv. Ám B.J. Novak bebizonyítja ennek az ellenkezőjét. A könyv használatának egyetlen szabálya van: mindegy, milyen szó van benne, fel kell olvasni. -- Nézd meg, hogyan reagálnak a gyerekek, miután a férfi elkezd felolvasni.


Digitalizált térképeken tanulmányozható a főváros fejlődéseFEL

Bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amelyek segítségével az interneten tanulmányozható a főváros fejlődése a 18. század elejétől a 20. század közepéig.
A Budapest Főváros Levéltárában tartott bemutatón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a múltat többféleképpen lehet megőrizni, például a térképekkel. Talán sokan nem tudják, mennyire fontos ez - tette hozzá -, pedig egyetlen város fejlesztése sem képzelhető el a múlt, a földrajzi adottságok tökéletes ismerete nélkül. Szavai szerint Budapest szerencsés helyzetben van, mert 'sok-sok réteg, az élet különböző szintjei rakódtak rá'.


Animációkészítés a könyvtárbanFEL

Enfield közkönyvtárában (London külvárosa) a helyi fiatalok mozgófilmeket készíthettek -- akár az igazgató székébe ülve. Az állóképekből mozgófilmet készítő alkalmazást (Stop-Motion Animation Studio) a könyvtárban leginkább a 12-18 évesek használták. A kész alkotásokat utána fel is tölthették közösségi oldalakra.

Hírforrás: Courant
2014. október 15.

Vékony, megformázott, exkluzív... A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont épületeFEL

A bécsi Közgazdaság-és Gazdálkodástudományi Egyetem Könyvtárának és Tanulóközpontjának homlokzata FiberC betonburkolattal készült -- a Zaha Hadid által tervezett bécsi épület üvegszál erősítésű beton burkolati elemek uralják.
A bécsi Közgazdaság -- és Gazdálkodástudományi Egyetem 90 000 m2-es területének középpontjában létesült Könyvtár és Tanulóközpont épületét Zaha Hadid tervezte. Az épület egymásba kapcsolódó két fő részét összetéveszthetetlenné teszi a megjelenés: a fekete a nyilvános tér és a fehér a magántér. Az építész üvegszál erősítésű betonelemeket választott a homlokzat megkülönböztető anyagaként.


Könyvtárosaink másik arcaFEL

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatán belül a könyvtárosok is bemutatkoznak nem hétköznapi alkotásaikkal. 'Bereg virágai' címmel, Gulyásné Veress Sarolta tákosi népi iparművész kézműves remekeit láthatták az érdeklődők a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében. A rendezvényen közreműködött a Vikár Sándor zeneiskola növendékeinek kórusa.

Hírforrás: SZON
2014. október 15.

Kreatív játszótér-könyvtár -- KínábanFEL

A World Architecture Festivalon ezt a kis játszótérbe forduló könyvtárat választották meg az év kisprojektjének, amit John Lin és Olivier Ottevaere tervezett egy földrengés-sújtotta faluba, s a Hong Kong-i egyetem hallgatóival építették meg.


Közönségtalálkozó a Tizenkét dühös emberrelFEL

Szeged - Reginald Rose Tizenkét dühös ember című drámájának rendhagyó szegedi bemutatója előtt a Somogyi-könyvtárban tartottak közönségtalálkozót szerdán.


Könyvtár lett a kocsmából egy Bákó megyei faluban -- Csak könyv. Ital nélkülFEL

Romániában egyedülálló megvalósítással büszkélkedhet a Bákó megyei Blăgeşti község: könyvtárrá alakították át az egyik helyi kocsmát.
A desteptarea.ro által idézett könyvtáros szerint máris sokan látogatják az intézményt. 'Székhelyünk a település központjában, forgalmas helyen van. Egyre többen térnek be hozzánk' -- mondta Elena Munteanu.
A kocsmát az önkormányzat költségvetéséből és a helyiek adakozásából újították fel és alakították át számítógépekkel is felszerelt könyvtárrá. Jelenleg tízezer kötetből válogathatnak a helyiek, de a könyvállomány egyre bővül.


A középiskola az egyetemtől veszi a könyvtári szolgáltatástFEL

Columbus városának (Ohio) új, természettudományos, műszaki, mérnöki és matematikai alapú oktatási programú középiskolájának nincs könyvtára: partneri viszonyban áll az Ohiói Állami Egyetemmel, és annak könyvtárát, könyvtári szolgáltatásait használja.
A tanulók nem az iskolában, hanem az egyetemi könyvtárban kaptak tájékoztatást a könyvtár nyújtotta lehetőségekről, a használat módjáról. Ennek ellenére a tanulók 77%-a soha nem kért könyvtárosi segítséget az egyetemi könyvtárban.
A tanulók az iskola és az egyetem együttműködése révén sokkal több információs lehetőséghez jutottak, mint ha a középiskolának saját könyvtára lett volna, és többségük ezt jól ki is használta. Ugyanakkor egyes technikai problémák (főleg az elektronikus források távoli használata) állandó gondot jelent, aminek megoldásán még dolgozni kell. Az egyetemre készülő tanulók a könyvtári szolgáltatások használatára felkészültebben érkeznek majd, mint a más iskolákból jövők. (21. századi tanulás: egyetemi könyvtári szolgáltatások egy ohiói műszaki középiskola diákjai számára; ref.: Mohor J.)
Analógiák

L. Simon: 'Senki ne gondolja azt, hogy a kormány azt fogja csinálni, amit a szakma kíván'FEL

-- osztotta meg a szakmai egyeztetésekkel kapcsolatos ars poétikáját felütésként. A Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, nyitottak ugyan az okos javaslatokra, kíváncsiak rá, hogy a szakma mit szól a koncepciójukhoz, de annak lényegéhez ragaszkodni fognak.
Átalakítják a régészeti szabályozást: az ásatásokat talán mégsem szervezik ki magáncégeknek, a szakmát is bevonják a törvénymódosításba, de a kormány mindenképpen keresztül akarja vinni a koncepcióját. A régészet képviselőivel L. Simon László vezetésével zajlott szakmai egyeztetés a Parlamentben.


És mennyire együttműködőek a könyvtárosok?FEL

A munkaerő kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó Randstad friss felmérése szerint a magyarok nem jó csapatjátékosok. A kutatásban megkérdezetteknek csak a fele mondta azt, hogy jobban teljesít a közös munkavégzés során, miközben globálisan ez az arány 60, egyes ázsiai országokban pedig legalább 80 százalékos. 'Ez a beállítottság nem egyszerűen kulturális különbség, hanem problémát is jelenthet, hiszen a megkérdezettek 77 százalékának kell a munkaideje legalább egy részében csoportos feladatokat megoldania' -- mondja Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. A megkérdezettek nagyobb része legfeljebb ugyanannyit dolgozik csapatban, mint öt évvel ezelőtt, vagyis nem nőtt a hazai arány, annak ellenére sem, hogy a technológiai fejlődés következtében a közös munkavégzésre egyre nagyobb szükség van.
Az adatok szerint a hazai vállalatok felénél egyáltalán nem jár elismerés a csoportos munkavégzésért, az alkalmazottak értékelésénél vagy bónuszánál nem esik külön megítélés alá az így teljesített feladat. A felmérésből az is kiderül, hogy a világszerte vizsgált 33 ország közül utolsó előttiek vagyunk a csoportmunkával kapcsolatos vállalati tréningek mennyiségét tekintve.


Na, hát a reklám is külön szakma -- milyen lehet a tényleg kreatív könyvtár-reklám?FEL

Ha többet szeretnél annál, mint hogy 'nekem bejössz, ha a könyvtárba bejössz'... (példák alant)
Praktikus

Kevés szabad hely van a gépén? Itt az 52 GB-os megoldás, ingyenFEL

Tudja, hogy mennyi ingyen online tárhelyet biztosítanak a legnépszerűbb felhőszolgáltatások? A Dropbox, a Google Drive, a OneDrive, a MediaFire és a Box összesen 52 GB-ot. A Jolicloud Drive abban segít, hogy mindezt egyetlen helyen tudjuk kezelni, így valóban kényelmesen használható alternatívát nyújt, ha a számítógépünkön már fogyóban van a hely.
Kisszínes

A felhasználók után kémkedik az Adobe e-book olvasójaFEL

Titkosítatlan csatornán, egyszerű szövegként jelent a felhasználók tevékenységéről az Adobe-nak a cég e-book olvasó szoftvere, a Digital Editions. A program ráadásul nem csak a saját könyvtárában tárolt digitális könyvekről, de minden, a számítógépen található hasonló fájlról küld információkat a vállalatnak.


Szobrot állítanak a WikipédiánakFEL

Szobrot állítanak a Wikipédia szabad internetes enciklopédia szerzőinek tiszteletére a nyugat-lengyelországi Slubice határvárosban.
A kezdeményező Krzysztof Wojciechowski professzor, a slubicei Collegium Polonicum igazgatója csütörtökön elmondta, hogy ez lesz a világ első Wikipédia-emlékműve. Október 22-én avatják fel a slubicei Frankfurt téren. Mint mondta, valósággal ámulatba ejti őt az a hatalmas és megbízható munka, amely a -- Lengyelországban rendkívül népszerű -- Wikipédia mögött van.
A Wikipédiát bárki bővítheti, de vannak szerkesztői, akik ügyelnek arra, nehogy hamis vagy nem helyénvaló tartalmak kerüljenek fel rá. Lengyel nyelven már több mint 1 millió szócikk található rajta, ami vetélkedik a francia vagy spanyol szócikkek számával. Naponta több mint 200 új lengyel szócikk kerül fel rá. Havonta mintegy 5 ezer lengyel szerkesztő működik közre a munkában.

Hírforrás: Prím
2014. október 15.

Végrehajtás 'középfokon' -- könyvtáros diplomával is lehet végrehajtaniFEL

Címkék: munkaügy | emberi minőség |

Csupán maroknyi jogász van az önálló bírósági végrehajtók között. Bár hihetetlenül hangzik, de állattenyésztő, óvodapedagógus és könyvtáros végzettségű önálló bírósági végrehajtók is akadnak. A közel kétszáz hatósági személy csaknem felének mindössze érettségije van, s alig negyven a jogi végzettségűek száma. Pedig a hétköznapi életben és az emberek számára roppant fontos, ?húsba vágó? területen tevékenykednek.


Királynő csókja ébreszti fel az alvó hercegnőt -- botrány vagy a tolerancia jele?FEL

A sikerszerző új könyve gyönyörű illusztrációkat tartalmaz, és egy erős személyiségű női főhős szerepel benne.
Információforrások

Biztonságosabb internethasználat -- Felvilágosító oldalt indított az InvitelFEL

Az Invitel a közelmúltban elindította NetBarát oldalát, amelynek célja, hogy segítse a szülőket és gyermekeiket az internet minél biztonságosabb használatának elsajátításában. A portál a felnőttek és fiatalok számára is hasznos információkkal, tanácsokkal és hírekkel kíván szolgálni az internet lehetőségeinek felfedezésével és az online veszélyek elleni védekezéssel kapcsolatban.


Naponta frissített helyismeret okostelefonon -- ingyenes, praktikusFEL

Okostelefonon elérhetők a nevezetes helyek, nyitva tartások, kulturális és sportrendezvények. Turistáknak és helybelieknek is hasznos a Szombathely Pont. Hol van nyitva a hétvégén patika? Mikor kezdődik a meccs vagy éppen milyen filmet játszanak a szombathelyi moziban? Ilyen kérdésekre is választ ad az a Szombathelyen kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazás, amelyet egyaránt használhatnak turisták és helybeliek.
Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével bárki naprakész információhoz juthat a nevezetes helyekről, éttermekről, kulturális rendezvényekről.
A felmérések szerint minden harmadik-negyedik fiatalnak androidos telefonja van, így a turisztikai és kulturális szolgáltatóknak lépést kell tartaniuk velük, ha el akarják juttatni az információkat a célcsoportokhoz - mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorának az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója, Parais István. Hozzátette: az alkalmazást folyamatosan, naponta frissítik.
A Szombathely Pont elsősorban a helyi lakosoknak szól, de a turisták is hasznát vehetik, saját, könnyen kezelhető felületet kapnak, melyen egyebek mellett térképeket és az aktuális látnivalókkal kapcsolatos információkat találhatnak -- hangzott el a Kossuth Rádióban.


Jelek a Facebookon -- amit elmondhatunk fiatal használóinknakFEL

Azt szinte mindenki tudja, hogy a :) egy mosolygó sárga fejjé változik, ahogy a ;)-ből kacsintás lesz. De ezeken kívül még rengeteg jel van Facebookon, amiket bejegyzésekben, hozzászólásokban és chatelés közben is használhat. Mutatjuk őket: balra a hangulatjelet látja, jobbra pedig azt, hogy milyen karaktersorozattal lehet előhozni.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu