Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/35., okt. 1.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Hogyan tehető értékessé egy könyvtár? (olvasóink szavazatára)
Pénzügy, statisztika, lobbizás, marketing, emberi erőforrások fejlesztés kellene a könyvtárosképzésbe
* * * Innováció -- ügyfélpanaszból: MIBE-klub okt. 7-én * * *
Betelt a könyvtár! -- Apasztás-módszertan módszeres oktatással
Megalakult a Kulturális Alapellátás Kerekasztala -- nem nyilvános tanácskozás
Országos Könyvtári napok -- változatlan forma, változatlan tartalom mellett eltérő könyvtárhasználat
Túl sokat akart segíteni a könyvtáros -- helytelenül
Már alapelvárás az elektronikus forrásokból tájékoztatás?
Betiltott könyvek hete Magyarországon is? (felmérés)
Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára
A könyv bűnre csábít, Shakespeare nem eléggé családbarát
Könyvtártudomány elméletben és gyakorlatban: ELTE EK -- ELTE KITI
Zotero-támogatás a MEK-ben -- hivatkozások gyűjtésére és kezelésre
Facebook-használók, mint célcsoport -- jellemzőik
Magyar népmese napja, szept. 30. -- mérhetetlen vagy nem mért eredmények?
Közös olvasási rekordkísérlet a FSZEK előtt
Hétszáz olvasója van a Nagytétényi Könyvtárnak
Kocsis eljátszotta a Mozart-művet, ahogy még senki nem (hallgassa meg!)
Kutatók éjszakája -- Nógrádban kutatók hajnalával várják az érdeklődőket

Analógiák

Megsorozza Londont a Fornetti -- és kell-e könyv a londoni magyar migránsoknak?
Elégedetlenség, innováció, rugalmas szervezet és ügyfélkapcsolat

Praktikus

Hatékonyabb kézzel jegyzetelni...

Kisszínes

Jelnyelvi tolmácsoló és feliratozó alkalmazás
Így teszi tönkre az irodai munka az egészségét
Renitens olvasók a könyvtárban (kandi kamera)
Nem mindenki érett az olvasásra -- közösségi e-könyv
A mai alsó tagozatosok ABC-je -- Hová lett az Ablakzsiráf?

Információforrások

1818 -- ingyenes telefon, közigazgatási kérdésekhez
Magyar-szlovák álláskereső portál indult
A milánói Scala mindenki számára hozzáférhetővé tette archívumát
Csendben elindult egy Origo-utód -- oknyomozás, visszaélések feltárása


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Hogyan tehető értékessé egy könyvtár? (olvasóink szavazatára)FEL

Philadelphia központi könyvtára nem változott az 1927-es megnyitása óta. Folyosói kissé dohosak, a könyvek kopottak. De ez most változik. Szeptemberben 25 millió dollárnyi alapítványi adományt kapott.
Nehéz idők járnak a könyvtárakra: ugyan az emberek fontosnak tartják őket, de egyre kevesebb a használó. Ám nem olvasnak kevesebbet -- a fiatalok sem. Nagy konkurens az internet, melynek használatát a könyvtárak készséggel tanítják. A laptopok terjedésével a könyvtári asztali gépek is lassan néptelenednek. Az Amazon könnyen és olcsón juttat könyvhöz bárkit. A válság eközben 20-35%-kal visszavette a könyvtárak költségvetését, sokuk be is zárt. 2008 és 2011 között 6%-kal csökkent a könyvtárosok létszáma az USA-ban.
Philadelphia könyvtára a magánadományt használhatja most ki. A központi könyvtár állománya helyett 'megosztott munkahelyet' (shared working space) épít. A szintén megnyitandó üzleti és vállalkozási innovációs központ startup vállalkozásokat fog segíteni. A környező fiókkönyvtárakat is felújítják. A könyvtár kevésbé lesz a 'tudás temploma', sokkal inkább közösségi térré válik. Folyamatban lévő kísérlet a könyvtár konyhája, ahol szakácskönyvet használni és főzni tanulhatnak a lakosok. Másik példa a texasi Bexar könyvtár, amely csak e-könyveket tart és kölcsönöz.
Sok könyvtárost megrémít, hogy a könyvtár megszentelt tereibe kávézó, bár, vagy éppen bölcsőde költözik. De ez nem gátolja meg a folyamatot. A támogatók közösségi fejlesztő létesítménynek tekintik a könyvtárat, amely a magas kultúra és praktikus tudás segítségével növeli a szegények életminőségét. A philadelphiai könyvtár támogatója a 'lehetőség kapujának' tartja a könyvtárat és e funkció gyakorlásában mindössze azt szorgalmazza, hogy népesüljön be az intézmény. A dohos folyosók és a kopott könyvek ezt a célt nem szolgálták... (ref.: MG)
-- Korábbi cikk a könyvtárról: A könyvtár haszna link (Király P.)


Pénzügy, statisztika, lobbizás, marketing, emberi erőforrások fejlesztés kellene a könyvtárosképzésbeFEL

A múlt héten ismertetett cikk (A norvég könyvtárvezetők élvezik munkájukat link folytatása:
A pénzügyi helyzet sok könyvtárakban jelent komoly kihívást, sőt frusztrációt. Ami a személyzetet illeti, országosan közel száz könyvtárban egynél kevesebb a teljes munkaidejű könyvtáros, akinek meglehetősen önállóan kell dolgoznia. A könyvtárosok 60-80%-a részmunkaidőben van alkalmazásban, kedvezőtlen időbeosztásban, hetente többször esti műszakban.
A könyvtárosok nyitottak mások tapasztalataira, és nagyra értékelik a megyei könyvtárak módszertani segítségét. A kis könyvtárakban fontolgatják a nyitott, önkiszolgáló működés meghonosítását. A felsőoktatási és a közkönyvtárak együttműködésében még vannak tartalékok.
Ami a könyvtárvezetők szakmai jártasságát illeti, már többen kétségbe vonják, hogy erre szükség lenne. Fontosabbnak tartják a pénzügyi és marketingismereteket, a gazdasági problémák biztonságos és hiteles megoldására való képességet. Felmerült, hogy a képzésben kapjanak helyet a következő témák: pénzügyek, statisztika, lobbizás, marketing, emberi erőforrások fejlesztése. (ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Azért lehetne újat tanulni link

* * * Innováció -- ügyfélpanaszból: MIBE-klub okt. 7-én * * *FEL

A (tavasszal betegség miatt elmaradt) MIBE-klub vendége Arany Ferenc ügyfélpanasz-kezelési és CRM-szakértő, aki kötetlen beszélgetésben szól arról, hogy miként lehet az ügyfélpanaszokat összegyűjteni és innovációra felhasználni szervezeten belül illetve kívül, továbbá hogyan érdemes az információs tanácsadónak kezelnie az ügyfélóhajokat, -panaszokat. Helyszín: Budapest, Stex étterem link okt. 7. (kedd), 17.00.
A Magyar Információbrókerek Egyesülete szeretettel várja tagjait és az egyesület iránt érdeklődőket. A részvételi szándékát a wildgica@gmail.com -on. W. Kovács Ágnesnél jelezze.
Arany Ferenc néhány korábbi írása:
- Ördögi játszmák az ügyfélszolgálaton link
- A reklamációk kezelése link
- Panaszügyek hatékony megoldása (könyv) link

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2014. október 01.

Betelt a könyvtár! -- Apasztás-módszertan módszeres oktatássalFEL

Norvégiában Buskerud megyében alakítottak ki egy olyan modellt ami országos hírre tett szert. Az állományapasztást végző szakemberek először a saját megyei könyvtárukban 2008-ban szembesültek azzal, hogy kinövi őket az épületből a kevésbé használt állomány.
Lefordítottak norvégra egy amerikai alapművet a tárgykörben: Continuous Review Evaluation and Weeding guidelines (CREW) , s a szerzők hozzájárulásával a norvég viszonyokhoz igazították, s ingyen hozzáférhetővé tették. Ez a mű annak össze s gyakorlati vonatkozásával részévé vált az osloi könyvtárosképző tanszék alapképzési tananyagának is.
Jellemző, hogy az állományapasztással szembeni idegenkedés leküzdésében nagy szerep jut a humornak is. az amerikai awfullibrarybooks.net mintájára létrehozták 2010 májusában a trangtihylla.wordpress.com blogot, ahol számos illusztráció világít rá humoros formában az adott mű állományból való kivonásának szükségességére. A blogra mintegy 800 látogatást regisztrálnak havonta, s intenzíven osztják meg bejegyzéseit facebookon s twitteren is. Az állományapasztással kapcsolatos fotó és videoanyagokat pedig flickeren és vimeon terjesztik.


Megalakult a Kulturális Alapellátás Kerekasztala -- nem nyilvános tanácskozásFEL

Megalakult a Kulturális Alapellátás Kerekasztala húsz szervezet képviselőinek részvételével kedden Budapesten azzal a céllal, hogy a minőségi kultúra minél szélesebb rétegeket érjen el Magyarországon.
A Kulturális Alapellátás Kerekasztalának alakuló ülésére húsz szervezet képviselőit hívták meg, köztük van mások mellett az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Magyar Népművelők Egyesülete, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság.
A kerekasztal elnöke Hoppál Péter, titkára Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár. A fórum a tervek szerint negyedévente, de legalább évente egyszer ülésezni fog, az összejövetelek nem lesznek nyilvánosak. (MNO)
-- Kommentár: Szürreális nyarat kívánok minden vénasszonynak a Kulturális Alapellátás Kerekasztalával link


Országos Könyvtári napok -- változatlan forma, változatlan tartalom mellett eltérő könyvtárhasználatFEL

A rendszeresen 150 ezer érdeklődő által látogatott eseménysorozatot idén október 13-tól 20-ig rendezik meg, a hívómondat: Találkozunk a könyvtárban!
'Több mint 3700 nyilvános könyvtár van jelenleg Magyarországon, a látogatók száma 2002-ben 26 millió volt, azóta folyamatosan nő. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatokon keresztül 2012 óta mintegy 1,3 milliárd forintot adott a könyvtári szakma részére' -- hangsúlyozta Doncsev András, az NKA alelnöke a hétfői sajtótájékoztatón a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.
Kitért arra, hogy félszáz kis falut leszámítva minden településen van könyvtár vagy nyilvános szolgáltatást nyújtó hely. Doncsev András hangsúlyozta: az OKN egyik fontos célja felhívni a figyelmet arra, hogy a könyvtárak, az ott dolgozó szakemberek felkészültsége nélkülözhetetlen a hatalmas információ-tengerben.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója felidézte, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség két és fél évtizede kiemelt országos rendezvénynek tekinti a könyvtári napokat, amelyek 2006 óta egységesek tartalmilag és formailag. 'Napjainkban a korábbi évtizedektől eltérő könyvtárhasználat van kialakulóban, erre a könyvtáraknak nyitottnak kell lenniük' -- fogalmazott a főigazgató. (Havasok)
-- Többet járunk könyvtárba, mint moziba? (Librarius)
-- A könyvtárak nem temetők (Magyar Hírlap)


Túl sokat akart segíteni a könyvtáros -- helytelenülFEL

'Úgy felbaszott az egyik könyvtáros, hogy azt hittem, elharapom a torkát. Pedig csak segíteni akart. Túl sokat.' (via Heti Attila)


Már alapelvárás az elektronikus forrásokból tájékoztatás?FEL

Bár az USA-ban avíttas a cikk, a trend fontosabb...
Egy felsőoktatási könyvtárakkal kapcsolatos vizsgálat keretében arra keresték a választ, hogy a technológiai tudás iránti megnövekedett igény tükröződik-e a munkaköri elvárásokban. 1999. évi és 2011-es álláshirdetéseket vetettek össze.
A munkaköröket illetően: furcsamód az elektronikus források ismeretét 1999-ben több helyen írták elő, mint 2011-ben. Fontos új feladatként jelent meg az elektronikus források értékelése és kiválasztása. Mivel a könyvtári gyakorlatban nehéz pontosan elkülöníteni egymástól az IT-szakemberek és a referensz könyvtárosok használóképzési feladatait, ma már inkább olyan ?hibrid? könyvtárosokra mutatkozik igény, akik referensz könyvtárosok és számítógépes tanácsadók is egyben. Fontos szempont, hogy a technológiai változások állandó alkalmazkodást követelnek meg, és ennek meg kell mutatkoznia az álláshirdetésekben, továbbá a kiválasztás és a betanítás során egyaránt. (A 'konnektorba dugott' referensz könyvtáros; ref.: Hegyközi I.)


Betiltott könyvek hete Magyarországon is? (felmérés)FEL

Legyen-e az amerikai könyvtáros egyesületéhez hasonló Betiltott könyvek hete Magyarországon is? -- tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok szerint:
20 - Igen
11 - Ne
14 - Okafogyott: nálunk nincsenek háttérbe szorított könyvek.
-- Eszerint a válaszadók többsége nem szeretne az ALA-éhoz hasonló hazai rendezvényt, mely a tudatosan háttérbe szorított könyvekre, a gondolatszabadságra hívja fel a figyelmet. Úgy tűnik, Magyarországon még kevéssé fejlődött ki a téma iránti tudatosság. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. október 01.

Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúráraFEL

A legendás texasi humorról tett tanúbizonyságot egy texasi iskola vezetősége, ugyanis épp a Betiltott Könyvek Hetét választották, hogy száműzzenek néhány könyvet az irodalomóráról. A hét áldozat között szerepel John Green (Katherine a köbön), Toni Morrison (Salamon-ének) és Sherman Alexei (Junior -- Egy indián naplója) is, az intézkedésekre pedig azért volt szükség, mert a szülők panaszkodtak, hogy gyereküknek mindenféle obszcén, trágár olvasmányokat kell megtárgyalniuk a tanteremben.


A könyv bűnre csábít, Shakespeare nem eléggé családbarátFEL

A könyvek cenzúrázása olyannyira nem új keletű dolog, hogy már jóval Gutenberg előtt volt rá precedens. (Elég csak Omár kalifa ámokfutására gondolni az alexandriai könyvtárban időszámításunk előtt 642-ben.) A HuffPost egész héten a betiltott könyvekkel foglalkozik, és ezúttal hat olyan történelmi pillanatot elevenített fel, amikor a cenzor győzedelmeskedett az írott szó felett -- az ókori Kínától a 19. századi Angliáig.


Könyvtártudomány elméletben és gyakorlatban: ELTE EK -- ELTE KITIFEL

A Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (TMT) című könyvtár- és információtudományi szakfolyóirat (link: link 2014. évi (61. évf.) 7-8. 'összevont lapszámában közölt tanulmányok vezérfonala a valós könyvtári (munkáltatói) igényekhez igazodó képzés modellje az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karon, a számos partner közül kiemelve az Egyetemi Könyvtárral való -- az utóbbi időben egyre szorosabb -- közös munkát. Kiszl Péter tanulmánya az ELTE Egyetemi Könyvtára (EK), valamint a BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete (KITI) 2007-től felerősödött, modellértékű eredményeket hozó, komplex szakmai együttműködésének kulcselemeit tárja fel, melynek következményeként a felsőfokú könyvtárosképzés tartalma a valós munkaerőpiaci igényekhez, illetve a foglalkoztatói elvárásokhoz igazítható és a központi könyvtár (továbbá a hálózat tagkönyvtárai) szűkös erőforrásai jelentősen kiegészíthetők. Boda Gáborné Köntös Nelli és Fodor János tanulmányai egy-egy szegmenset világítanak meg részletesen a konkrét -- tudományosan is értékelhető -- eredmények felmutatásával.' (Részlet Fonyó Istvánné Feladatok a felgyorsult fejlődés idején című szerkesztői ajánlójából)


Zotero-támogatás a MEK-ben -- hivatkozások gyűjtésére és kezelésreFEL

Az önállóan vagy böngésző-kiegészítőként is telepíthető Zotero szoftvert sokan használják a felsőoktatási és a tudományos intézményekben szakirodalmi hivatkozások gyűjtésére és kezelésre. A weboldalakba megfelelő formátumban beágyazott metaadatok a böngésző URL címsorának jobb szélén levő kis ikonnal közvetlenül átemelhetők a Zotero adatbázisába. Ilyen lehetőség már évek óta van pl. az OSZK Nektár katalógusában, több hazai egyetemi OPAC-ban és a MATARKA-ban is. Egy MEK Egyesületi támogatással megvalósított fejlesztésnek köszönhetően most már a MEK-es könyvek weblapjaiba is belekerülnek a metaadatok abban a COinS mikroformátumban, amit a Zotero is támogat.


Facebook-használók, mint célcsoport -- jellemzőikFEL

Makai Gábor szerint személyiségtípustól függ, ki hogyan használja a Facebookot. Vannak például, akik
- állandóan a magáról készített képeket, szelfiket tesz fel, az ilyen önimádó emberek arra használják a közösségi oldalt, hogy a középpontban lehessenek. Hozzátette: ezeknek az embereknek az önértékelése valójában nagyon gyenge lábakon áll. A nárcisztikus mellett további típusok
- a 'kukkoló',
- az informátor vagy éppen
az 'evangélista' -- aki idézetek, gondolatokat kiposztolva megmondja, 'mi a helyes'.
Magyarországon már 4,8 millióan használják a Facebookot, és a szám folyamatosan emelkedik. A közösségi oldal szolgáltatásait igénybe vevők között kissé több a nő, a nagyjából 2,5 millióan vannak. A felhasználók nagy része a mobilján keresztül csatlakozik a felülethez.


Magyar népmese napja, szept. 30. -- mérhetetlen vagy nem mért eredmények?FEL

Szeptember 30-án, Benedek Elek, 'a nagy mesemondó' születésnapján ünneplik Magyarországon a magyar népmese napját, amelyen már tíz éve felolvasásokat, mesemondó versenyeket, kötetbemutatókat, előadásokat szerveznek országszerte és a határon túl egyaránt a műfaj népszerűsítésére.
Idén több mint 100 helyszínen, könyvtárakban és oktatási-, művelődési intézményekben rendeznek programokat a népmese napján, valamint az azt megelőző hetekben.
A gazdag programkínálatból, amelyben már az amerikai Ohio államban tengerentúli esemény is megtalálható, a link weboldal segítségével is válogathatnak az érdeklődők.


Közös olvasási rekordkísérlet a FSZEK előttFEL

Neves közreműködők részvételével egy tízperces 'közös olvasási rekordkísérletre' hívunk mindenkit 2014. október 17-én pénteken 13 órára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára előtti Szabó Ervin térre.
A program keretében adjuk át A vers legyen veled! játék díjait is. Az esemény házigazdája Lévai Balázs író, televíziós műsorvezető lesz. Kérjük, hogy egy verseskötetet mindenki hozzon magával! Az első 1000 résztvevő színes szilikon karkötőt kap ajándékba, Divatba hozzuk az olvasást! felirattal!


Hétszáz olvasója van a Nagytétényi KönyvtárnakFEL

Szebb, korszerűbb helyen olvashatnak Egy éve annak, hogy a nagytétényi városközpont megújításának részeként a könyvtár tavaly a zsinagóga épületében kapott helyet. A korábban romos épületre rá sem lehet ismerni, főleg a belső térben.
Könyvtárunk egyre népszerűbb, érdekes módon elsősorban az óvodáskorúak fedezték fel, akik a szülőkkel jönnek 'olvasni', foglalkozásokra. Az idősebbek, főleg a nyugdíjasok pedig az újságokat, folyóiratokat böngészik át naponta. Egyébként tízezer kötet vár itt az olvasókra -- olvashatóak Szakács Edit szavai az önkormányzat honlapján.


Kocsis eljátszotta a Mozart-művet, ahogy még senki nem (hallgassa meg!)FEL

Óriási érdeklődés mellett mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) az ott talált Mozart-kézirattöredéket pénteken, a Kutatók éjszakáján.
A zsúfolásig megtelt díszteremben előadások hangzottak el a záró török indulóról ismert A-dúr szonátáról (K. 331), amelyet Kocsis Zoltán zongoraművész az est záróprogramjaként adott elő egy korabeli fortepiano kópiáján (hallgassa meg: link ). A díszteremben sokaknak már csak állóhely jutott, mások kintről követték a kihangosított előadásokat.
Hoppál Péter kulturális államtitkár, a program védnöke köszöntőjében kiemelte: egy ehhez hasonló, világunikumnak számító kézirat megtalálása ösztönözheti a kutatás iránt érdeklődő fiatalokat, hogy 'igenis érdemes belevágni a kutatói életpályába, a felfedezések világába, amely különleges élményeket ígér, miközben gazdagítja az egyetemes tudományt is'.


Kutatók éjszakája -- Nógrádban kutatók hajnalával várják az érdeklődőketFEL

A Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva 'Kutatók Hajnalát' tartja pénteken Salgótarjánban a város önkormányzata, a Semmelweis Egyetem és a Balassi Bálint Megyei Könyvtár -- közölte a rendezvénynek otthont adó Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója az MTI-vel.
Analógiák

Megsorozza Londont a Fornetti -- és kell-e könyv a londoni magyar migránsoknak?FEL

Megsorozza Londont a Fornetti, sorra nyílnak a Fornetti-üzletek az angol fővárosban a tesztjelleggel beindított boltok sikere nyomán. Stabil keresletet támaszt a fagyasztva sült pékárunak az Angliába emigrált mintegy félmillió magyar.


Elégedetlenség, innováció, rugalmas szervezet és ügyfélkapcsolatFEL

A Hauff-Technik vezetői azt is elmondták, hogy szerintük nem elég csak az említett pontokra koncentrálni a siker eléréséhez. A cég egyik vezető beosztású alkalmazottja szerint három fő dolog szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen egy cég, ezek pedig a következőek:
1. elégedetlenség a cég teljesítményével, folyamatos újítás, innováció;
2. minden egyes fő innovációt egy szervezeti változásnak is kell követnie, például meg kell teremteni a piacot az új termékeknek, ehhez a cégnek is alkalmazkodnia kell;
3. minden egy fő változás eléréshez egy partnerre is szükség van, például egy terméket adott esetben a jövőbeli ügyféllel egyeztetve kell lefejleszteni.
Praktikus

Hatékonyabb kézzel jegyzetelni...FEL

Bár sok az ellentmondó adat, a Princeton és a Kaliforniai egyetem idei közös vizsgálata szerint például bár a billentyűzeten pötyögők több szót írnak le, az előadást követő teszten a tollat és papírt használók teljesítenek jobban. A kézzel írott, esetleg ábrákkal, jelekkel kiegészített szöveg alapján láthatóan eredményesebb az anyag feldolgozása, árnyaltabb és hatékonyabb a felidézése.
Kisszínes

Jelnyelvi tolmácsoló és feliratozó alkalmazásFEL

Valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító digitális alkalmazást mutattak be az elmúlt héten az Európai Parlament (EP) után az Európai Bizottságban is.


Így teszi tönkre az irodai munka az egészségétFEL

Bár az irodai munka minden bizonnyal biztonságosabb, mint egy gyári állás, egyre több jel mutat arra, hogy ez a típusú munka is rossz hatással van az ember egészségére.
A Business Insider összeszedett 22 olyan pontot, mely azt mutatja, hogy az iroda munka rossz hatással van a szervezetünkre és egészségünkre.


Renitens olvasók a könyvtárban (kandi kamera)FEL

Címkék: használó, igény | humor |

A filmhez kattints az alanti forráslinkre.


Nem mindenki érett az olvasásra -- közösségi e-könyvFEL

Szeptember 29. és október 18. között születik meg az ország első közösségi e-könyve, amelyet Kelecsényi László és Ungvári Tamás közösen ír az olvasókkal. A kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza az írót az olvasóhoz, az olvasót a történethez, a formálódó történetet pedig a mindennapokhoz. Ungvári Tamás szerint az olvasás a beavatottak játéka.


A mai alsó tagozatosok ABC-je -- Hová lett az Ablakzsiráf? FEL

A kép a forráslinken érhető el.
Információforrások

1818 -- ingyenes telefon, közigazgatási kérdésekhezFEL

Befejeződött a kormányzati telefonos ügyfélszolgálati rendszer teljes fejlesztése - jelentette be a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) elnöke a csütörtöki, budapesti projektzáró eseményen. A 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon az állampolgárok a hét minden napján, nullától 24 óráig tehetik fel a közigazgatást érintő kérdéseiket a szakembereknek.


Magyar-szlovák álláskereső portál indultFEL

Kétszázezer munkanélkülinek nyújthat segítséget az az álláskereső portál, amely egyedülálló módon, magyar-szlovák együttműködéssel valósult meg. Az Európai Unió regionális fejlesztési forrásaiból megvalósult JobFish (link portál öt dél-szlovák kerület és hét észak-magyarországi megye álláskeresőinek és álláskínálóinak nyújt új segítséget. A JobFish koncepciója szerint az egymással szomszédos, de két külön ország munkalehetőségeire összpontosít.


A milánói Scala mindenki számára hozzáférhetővé tette archívumátFEL

A milánói operaház teljesen ingyenesen, regisztráció nélkül hozzáférhetővé tette archívumát. A gyűjtemény nemcsak zeneműveket tartalmaz, hanem az előadások kellékeit, plakátjait és díszleteit is megismerhetik az érdeklődők.
Az internetes adatbankban, a link oldalon a milánói operaházban 1950-től színpadra vitt előadásainak anyagát tették elérhetővé. Ötezer jelmez, több mint kétszázezer fénykép, nyolcszáz kellék, és 12 ezer plakát látható a gyűjteményben. Az 1998-ban indult digitalizáció során a Scala történetének utóbbi mintegy hatvanöt éve nagyrészt már bekerült az archívumba, amelyben az operák címe, a darabok szereplői és előadói, valamint az évad alapján is lehet keresni.


Csendben elindult egy Origo-utód -- oknyomozás, visszaélések feltárásaFEL

Abcúg lett a neve a Richard Field amerikai üzletember által indított online lapnak, az impresszumban szereplő nyolc névből hatan egykori origósok. Átfutottam, mire számíthatunk. Az első nap főszereplői a romák és a nők.
Egyszerű, a későbbi komolyságot megelőlegező dizájnnal és harciasan aktivista címmel indult Tóth Sára egykori origós felelős szerkesztő vezetésével az új lap. A neve nekem egyszerre XIX. századi és enyhén gyurcsányoid hangulatú, de majd megszokom.
Ennek alapján az Abcúg olyan kemény témákkal kíván foglalkozni, hogy hozzá képest az Átlátszó maga a Kretén magazin. A nagy, kiemelt anyagok sorban az egyik miskolci roma nyomortelep felszámolásával, a rendőrök által megalázott megerőszakolt nőkkel, a szopatásból agyonbüntetett roma biciklistákkal, illetve a felesleges méheltávolításokkal foglalkoznak. A sima hatósági önkény itt már talán csak a Tücsök és bogár rovatban férne el. Ilyen rovat persze nincsen, csak politika, média, társadalom és fotó/videó.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu