Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/31., szept. 3.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Google Art a magyar örökségvédő intézményeknek -- a meglévő digitális vagyonra is
Ideiglenes játszóterek, marketing-célra -- könyvtár-konkurensek vagy partnerek? (fotókkal)
Hogyan alakítja át a 'Google Science' a tudományos kiadást? (olvasóink szavazatára)
Kölcsönöz-e könyvtára e-könyveket? -- Fontolva haladunk
Könyvtár nyílt a rábapatonai buszmegállóban -- magán-kszr a polgármestertől
Könyvtárszakmai, üzemeltetési és vezetői válság -- vezetőváltásnál szóba kerülhet, amit addig nem volt illő kimondani
Öt könyv elolvasása után egyet ajánlani - Péterfi Rita könyvtáros, olvasásszociológus -- rádióinterjú
Ismét egy műegyetemi könyvtár polc és könyv nélkül
2.0-ás pótérettségi-felkészülést szervezett a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár
Mit kíván a magyar felhasználó?
Mit kell tudnia egy tudományos adatokkal foglalkozó szakembernek?
Mikor lehet eredményes a könyvtári szolgáltatás vakok számára?
Érvek az iskolai könyvtárosok mellett -- infografika
Hol vannak a könyvtárak a sajtó- és hírfigyelés-piacon?
Őszi sokadalom Kézdivásárhelyen -- olvasásra gerjesztő falvédőkkel
Életképes könyvtárakért -- az RMKE idei vándorgyűlése
Tanévkezdés + késés -- minden megyében infopontokkal segíti a tanévkezdést a KELLO
A könyvtár mint fizikai hely reneszánsza a 21. században. -- könyvtárak Szingapúrban
New York Public Library (videó)
Norvég--magyar -- krimi, civilek és könyvtár
Szűrni kell az iskolák és könyvtárak internetforgalmát -- szűrjük le a tanulságot
Bibliobusz -- 2 millió dokumentum forgott, 100 ezer kölcsönzés, 500 ezer látogató -- 20 év alatt
Márais könyvek a Somogyiban -- főként szépirodalom

Kisszínes

Digitális eszközök -- a régi mérce a műveltség meghatározásakor sem alkalmazható
Az Anna Kareninát olvassák fel élőben az interneten

Információforrások

Olvasnivalók a gyerekről, olvasnivaló a gyereknek
MEK az I. világháborúról
Több száz év milliónyi könyvillusztrációja érhető el az interneten
Térkép: Miből, mennyit isznak a magyarok és a világ többi népe
Gyors hallásteszt -- akár új szolgáltatás a könyvtárban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Google Art a magyar örökségvédő intézményeknek -- a meglévő digitális vagyonra isFEL

A párizsi székhelyű Google Cultural Institute négy projektlehetőséget kínál a kulturális örökség magyar közintézményeinek az Art Project link keretében:
- Megjelenés a Street View-ban (a kiállítótér bebarangolása), az intézmény által biztosított terekben (pl.: Google Street View készítése a Puskin Múzeumban: link könyvtárak: link
- Virtuális galéria (pl. a Street View-t kiegészítheti műtárgyakról való egyedi fotókkal, szövegekkel. Pl. a Petőfi Irodalmi Múzeumé link
- Gigapixeles fotó készítése (mely élményt senki nem kaphatja meg az ember a múzeumban, pl. Vénusz születése -- intézményenként 1 db) Pl. Chagall egy mennyezetfreskója: link
- Micro riportok, pl. alkalmak megünneplésére (fotó, videó, szöveg) pl. XIV. Lajosról link
A Street View-t és a gigapixeles fotót a Google munkatársai készítik, a másik két projekthez már digitalizált anyagot várnak. A lehetséges partnerek egy metaadatokkal (legalább angolul) kitöltendő táblázatot kapnak. Az adatvédelmet segíti, hogy a Google Art Project portálról nem lehet letölteni. A Street View szolgáltatás anyaga a Google-é marad.
A projektek célcsoportjai: nonprofit kulturális információt, anyagot szolgáltató múzeum, levéltár, könyvtár.
A Google mindezek mellett segít az intézmények online stratégiájának kialakításában, ingyenesen. Nem akar a tartalomból pénzt csinálni, és reklámot sem helyez el az oldalakon. (MG)


Ideiglenes játszóterek, marketing-célra -- könyvtár-konkurensek vagy partnerek? (fotókkal)FEL

Nyáron ott is játszótér teremhetett, ahol máskor nincs is. Pl. Eisenstadt (Kismarton) vagy Fürstenfeld (Fölöstöm) főterein a vendéglősök, cukrászatok szorgalmazására nyári játszótéren nyíltak. Áldásos hatásukra a szülők több időt tölthetnek a vendéglátóknak jövedelmező fogyasztással. E marketing-eljárás a könyvtár számára is használható, és gyakran használja is: a családi könyvtár gyereknek-felnőttnek egyaránt kikapcsolódást, elfoglaltságot kínál. Nyári játszótér-fotók a témában: link . (MG)


Hogyan alakítja át a 'Google Science' a tudományos kiadást? (olvasóink szavazatára)FEL

Úgy hírlik, hogy a Google dolgozik egy saját, nyílt forráskódú tudományos együttműködési és publikációs rendszeren, a 'Google Science'-n. Egy állítólag elhangzott előadás szerint a rendszer összehozná a már meglévő Google Docs, Google Plus, YouTube és más alkalmazások platformjait, kihívást intézve a térítéses tudományos publikációs rendszerekhez és a kutatási együttműködési platformokhoz [pl. link ]. Az értesülést a Google szóvivője nem cáfolta és nem erősítette meg. Több startup vállalkozás ugrott már rá a kutatás menedzselésére, ilyen a Digital Science a Macmillan Publisherstől, vagy a PLoS OA-kiadvány. A legnagyobb tudományos kiadó, az Elsevier is 2000 OA-folyóirattal jelent meg, miközben a kormányzatok is lépéseket tettek e mozgalom finanszírozására.
A Google szolgáltatása több ponton katalizálná a tudományos termelési folyamatot. Önszerveződő lapokat, minőségi lektorálást vázol fel. A kétkedők bizonytalanok abban, hogy a technológia további erősítésével jelentős eredményt lehetne elérni egy több mint 90%-ban emberi hozzájárulást kívánó területen. A keresőóriás néhány éve már megjelent a Google Research Datasets alkalmazással, de rövidesen és hirtelen leállt vele. Lehet tehát, hogy csak hoax az egész történet. A Google azonban csak kísérletezzen, jót tesz a diskurzus a témában. (ref.: MG)


Kölcsönöz-e könyvtára e-könyveket? -- Fontolva haladunkFEL

-- Kölcsönöz-e könyvtára e-könyveket? -- tettük fel a kérdést portálunkon. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 - Nem, nincs is tervben
6 - Igen, kölcsönzünk
14 - Egyelőre vizsgáljuk a lehetőségét
6 - Egyéb válasz.
-- Feltételezhető a torzító hatás a büszke 'igen, kölcsönzünk' válasz javára. Biztató a lehetőséget vizsgálók tábora, ugyanakkor elgondolkodtató az elzárkózók viszonylag magas száma. Nincs azonban kizárva, hogy a kölcsönzést nagyobb, pl. konzorciumi keretek közt elképzelők az 'egyéb válasz'-ra szavaztak :-) Emlékeztetőül: az USA-beli közkönyvtárak 90%-a kölcsönöz e-könyveket. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. szeptember 03.

Könyvtár nyílt a rábapatonai buszmegállóban -- magán-kszr a polgármestertőlFEL

Buszmegállóba épített könyvtárral lepte meg lakóit Rábapatona polgármestere, Jutasi Kálmán. A kultúrmegállót imádják a helyiek, eszükben sincs megrongálni, sőt saját maguktól bővítik ki magazinokkal, könyvekkel és CD-lemezekkel. Két megállóban építtettek könyvszekrényt és feltöltötték pár kötettel. -- Könyvet venni nem olcsó mulatság, sokaknak -- főleg az időseknek -- gond a megvásárlása. Olvasni szeretnek, viszont könyvtárba menni fáradságos. Így azonban bárki, akár a boltba menet megállhat olvasgatni -- magyarázta a községvezető.

Régebbi hírforrás(ok): Fiókkönyvtár-pótlás Szolnokon -- szabad könyvespolc, mint önkormányzati kampányesemény link

Könyvtárszakmai, üzemeltetési és vezetői válság -- vezetőváltásnál szóba kerülhet, amit addig nem volt illő kimondaniFEL

A különféle problémák mind arra mutatnak, hogy új helyszín szükséges, ahol mindenképp megmaradna egy hagyományos, olvasótermi és kutatószolgáltatást nyújtó központ -- mondta lapunknak az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nemrég kinevezett új főigazgatója. Tüske László hozzátette: bár konkrétumok még nem ismertek az esetleges költözésről, ennek módjára 2016 végéig pontos terveket dolgoznak ki. Arra is rámutatott, hogy el kell végezni a teljes állomány digitalizációját, bárhonnan hozzáférhetővé téve azt, a raktározás kérdését pedig mindenképp könyvtárszakmai szempontból elfogadható módon kell megoldani.
'Hármas válság van itt egyszerre: könyvtárszakmai, üzemeltetési és vezetői. Az OSZK a magyar nemzeti kulturális örökség, benne számtalan ritkaság és felbecsülhetetlen érték gyűjtője, őrzője és szolgáltatója, nem engedhetjük meg, hogy ne gondoskodjunk róla. Kihívásnak, ugyanakkor fontos feladatnak tartom a válság megoldását, ezért pályáztam. A vezetési válság mintha tünet lenne: néhány hónap alatt három vezető volt, a dolgozók így nem tudják, merre tart a ház, nincs stratégia.'


Öt könyv elolvasása után egyet ajánlani - Péterfi Rita könyvtáros, olvasásszociológus -- rádióinterjúFEL

A portrésorozat ismert személyiségeket vagy a hallgatók előtt eddig még ismeretlen embereket mutat be. Péterfi Rita könyvtáros, olvasásszociológus húsz éve kutatja a felnőttek és a gyerekek olvasási szokásait, hogy mitől válik valaki olvasóvá, s mit tehetünk azért, hogy gyerekeink megszeressék a könyveket. Munkájában a tudományos ismeretterjesztést tartja a legfontosabbnak, hogy az olvasásfejlesztésben rejlő lehetőségeket a pedagógusok és a könyvtárosok mellett a szülők is megismerhessék.


Ismét egy műegyetemi könyvtár polc és könyv nélkülFEL

A vadonatúj amerikai felsőoktatási intézmény, a Florida Műszaki Egyetem könyvtárát úgy nyitották meg Lakelandben, hogy egyetlen könyvet sem helyeztek el a polcain. Mert polcai sincsenek -- írja a Guardian.
A körülbelül ezer négyzetméter (11 ezer négyzetláb) területű könyvtárban 135 ezer e-könyv áll a hallgatók rendelkezésére. A Santiago Calatrava spanyol építész tervei szerint épített tágas épületben számítógépek és elektronikus olvasók töltik meg a teret. Lehetőség van a könyvek kinyomtatására is, de a könyvtárosok a digitális olvasásra biztatják a diákokat.

Hírforrás: NOL
2014. szeptember 03.
Régebbi hírforrás(ok): A könyvek nélküli könyvtár -- Kansas, Stanford, San Antonio, Drexel egyetemein link

2.0-ás pótérettségi-felkészülést szervezett a Gyergyószentmiklósi Városi KönyvtárFEL

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban befejeződött román nyelvből és irodalomból a felkészülés a pótérettségire. A könyvtárban harmadik éve szerveznek felkészítőt azoknak a fiataloknak, akiknek nem sikerült a román érettségi vizsgájuk.
'Az év újdonsága, hogy az első találkozásra meghívtunk néhány olyan magyar anyanyelvű diákot, akik 9-es körüli jegyet kaptak az idei román érettségin. Arra gondoltunk, hogy ők, akik közvetlen érintettek, meggyőzőbben tudnak társaikra hatni tanácsaikkal, egyéni tanulási módszereikkel.
Azt tapasztaltam, hogy a diákok sorstársként kezelik egymást, és egyáltalán nem közömbösek egymás problémái iránt, mivel a felkérésünkre pozitívan reagáltak. Talán mi, felnőttek nem is vagyunk képesek igazán átérezni az ő helyzetüket, amely egy nagyon nehéz és sorsdöntőnek számító időszak' -- mondta Csergő Aliz programfelelős.
Az idén 46 diák vett részt a heti két alkalommal sorra kerülő felkészítőn. A program közvetlen hangulatban zajlott, interaktív volt, a diákok bátran bekapcsolódtak az órákba. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Mit kíván a magyar felhasználó?FEL

- Ingyenes könyvtárakat
- A kölcsönzési díj és a pénzbüntetés eltörlését
- Bármelyik könyvtárban leadható és visszahozható könyveket
- Előjegyzett, kölcsönzendő könyvek házhoz szállítását
- Éjfélig nyitva tartó egyetemi könyvtárakat a vizsgaidőszakban
- Közös keresővel ellátott magyar nyelvű digitális könyvtárat
- Egységes kulturális kártyát, ingyenes belépőjegyet az összes közgyűjteménybe
- Elektronikus olvasójegyet
- Szerzői jogos dokumentumok kölcsönzését otthonról
- Mobilos, tabletes alkalmazásokat az elérhető, előjegyezhető könyvtári könyvekről. (via Heti Attila; a formálódó Magyar Felhasználók Mozgalom nyomán)

Régebbi hírforrás(ok): Milyennek tartják az amerikaiak közkönyvtáraikat? link Milyen szolgáltatásokat kell kapnod egy közkönyvtárban? link

Mit kell tudnia egy tudományos adatokkal foglalkozó szakembernek?FEL

Álláshirdetések, valamint a könyvtár- és információtudományi képzések elemzése azt mutatja, hogy a tudományos adatokkal foglalkozó szakemberek feladatai és a velük szemben támasztott követelmények között szerepel, hogy
-- nyújtsanak konzultációt és tájékoztatási szolgáltatásokat a tudományos kutatás és az adatgondozás számára;
-- gyűjtsék össze a visszajelzéseket a kutatók által az adatgondozással szemben támasztott követelményekről;
-- nyújtsanak a felhasználóknak oktatást és képzést az adatgondozás területén;
-- hozzanak létre metaadat-szabványokat, és lássák el a kutatási adatokat ezekkel;
-- segítsék a felhasználókat a kutatási adatok gyűjtésében, elemzésében és tárolásában;
-- dolgozzanak ki az adatgondozást elősegítő irányelveket és eljárásokat;
-- vegyenek részt az adatgondozással kapcsolatos programokban, kezdeményezésekben és szervezetekben.
Ezek megvalósításához szükséges a csapatmunka és az együttműködés képessége. Igény van az interperszonális, szóbeli és írásbeli kommunikációs készségekre, az adatgondozási eszközök és technológiák, valamint az általános metaadat-szabványok ismeretére. Fontos az adatgondozás trendjeinek, a kvantitatív kutatási módszereknek, valamint a tudományos adatforrásoknak az ismerete. (A tudományos adatokkal foglalkozó szakemberek kompetenciái: a könyvtárosképzés fejlesztése az e-tudományok ellátásához szükséges igényeknek megfelelően, ref.: Koltay T.


Mikor lehet eredményes a könyvtári szolgáltatás vakok számára?FEL

Ha a könyvtáraink képesek lesznek rá, hogy kielégítsék ezeket az elvárásokat, akkor a fogyatékkal élők látogatni fogják ezeket az intézményeket? Ha nem, miért nem? A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élők nem használják a közkönyvtárakat olyan mértékben, amennyire tudnák, illetve kellene. A potenciális használók nincsenek tisztában azzal, hogy mit képes számukra nyújtani a közkönyvtár. Sok könyvtár egy főt nevez ki, aki képes kezelni a fogyatékkal élők könyvtári ellátásának kérdéseit. Ez nem szokott működni. Szerencsésebb, ha a teljes személyzet tudja, hogy mit kínál a könyvtári rendszer (helyben vagy máshol) ennek a rétegnek. Hiányosságok vannak az akadálymentesítéssel is. Találkozhatunk például olyan akadálymentes szolgáltatásokat népszerűsítő szórólappal, amely nem olvasható a vakok és gyengén látók által.
Mit tehetünk azért, hogy a könyvtárosok képesek legyenek szolgáltatásokat nyújtani a fogyatékkal élőknek? Maryland államban rendszeresen vannak olyan továbbképzések, amelyek a könyvtárosok ilyen irányú ismereteinek, készségeinek bővítését célozzák. Ezek akkor igazán hatékonyak, amikor vagy a hallgatók, vagy a trénerek között vannak olyanok, akik maguk is fogyatékkal élnek. Ezek a tréningek segíthetnek, ha a könyvtár rendelkezik akadálymentes szolgáltatásokkal. Ilyenkor a könyvtárosoknak kellő rutinnal kell rendelkezniük ezen a területen. Szintén segíthet, ha a könyvtárosok között van, vagy ha legalább a döntéshozatalban részt vesz olyan, aki maga is fogyatékkal él. (Információs esélyegyenlőség a fogyatékkal élőknek: létezik ilyen?; ref.: Tóth M.)


Érvek az iskolai könyvtárosok mellett -- infografikaFEL

A New Jersey Association of School Librarians (NJASL) infografikája bár nem a legfrissebb, jó érvekkel szolgálhat az iskolafenntartó előtt. De legalábbis egy kísérletet megér :-) (via Facebook, Koreny Á.)


Hol vannak a könyvtárak a sajtó- és hírfigyelés-piacon?FEL

Még viszonylag kevés sajtófigyelő cég működik Magyarországon, a legjobbak szoftvereket is alkalmaznak az adatgyűjtéshez.
Az online és a nyomtatott médiaforrások mellett vállaljuk a televízió és a rádióadások figyelését is. Infrastruktúránk segítségével az elektronikus médiában elhangzó említéseket is ki tudjuk szűrni, így ügyfeleink azonnal tudomást szereznek arról, ha velük, versenytársaikkal vagy éppen ágazatukkal foglalkozik a sajtó -- jellemzi saját tevékenységét a weboldalán a Médianéző Kft., amely a Világgazdaság által megnézett négy sajtófigyelő cég közül a legnagyobb forgalmat és adózott eredményt könyvelhette el tavaly.
A társaság ügyfelei számára átfogó képet ad a meghatározó blogok, a kommentek és a közösségi oldalak világából is. A Médianézőn kívül az Observer, az Imedia és a Hír-Adás Kft. eredményeibe néztünk bele.


Őszi sokadalom Kézdivásárhelyen -- olvasásra gerjesztő falvédőkkelFEL

A város főterén tartott rendezvényről ld. a fotókat az alábbi linken.


Életképes könyvtárakért -- az RMKE idei vándorgyűléseFEL

Címkék: Románia | szakmai szervezet |

Ezzel a címmel szervezi meg a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a könyvtárosok vándorgyűlését Csíkszeredában 2014. szeptember 19-20. között. A program szeptember 19-én a résztvevők regisztrációjával kezdődik, majd előadásokkal folytatódik. Másnap az előadásokat követően beszámolóra kerül sor az egyesület tevékenységéről, majd tisztújítás következik. A rendezvényt támogatja a Bethlen Gábor Alap, illetve a Communitas Alapítvány. (via ReMeK-e-Hírlevél)
-- Érdemes megfigyelni a rendezvény címét, mely elérendő célt határoz meg, nem pedig egy meglévőnek mondott állapotot. (MG)

Hírforrás: Kopacz Katalin
2014. szeptember 03.

Tanévkezdés + késés -- minden megyében infopontokkal segíti a tanévkezdést a KELLOFEL

A KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. megújulását és kibővített termékkínálatát bemutató egyik stand a Kft. fővárosi nyílt napján, a Károlyi-palota udvarán 2014. augusztus 29-én. A cég információs pontokkal segíti a tanévkezdést valamennyi megyében. Budapest, 2014. augusztus 29. A KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. megújulását és kibővített termékkínálatát bemutató egyik stand a Kft. fővárosi nyílt napján, a Károlyi-palota udvarán 2014. augusztus 29-én. A cég információs pontokkal segíti a tanévkezdést valamennyi megyében. (SZON)
-- Megint hiányosan jöttek meg a tankönyvek. Vajon miért kell előre fizetni, ha a szolgáltatást nem jól teljesítik? (Zalai Hírlap)


A könyvtár mint fizikai hely reneszánsza a 21. században. -- könyvtárak SzingapúrbanFEL

A szingapúri példák arról tanúskodnak, hogy a könyvtárak egyik fontos előnye, vonzó szerepe éppen abban rejlik, hogy olyan helyek, amelyek nyugodt, kellemes, vonzó, csöndes, hagyományos tereire szüksége van az embereknek. A mindennapi rohanás és stressz elől, ha csak kis időre is, jó a könyvtári terekbe betérni, ott megpihenni, feltöltődni. A könyvtár mint fizikai hely reneszánszát éli, ezt a szingapúri könyvtárak tanúsítják, egy olyan nagy és gazdag városban, amelyet 1819-ben alapítottak, és 2011?2015 között több mint 16 milliárd szingapúri dollárt fordítottak a fejlesztésére. (A könyvtár mint fizikai hely reneszánsza a 21. században. Példák a külföldi gyakorlatból -- modern könyvtárak Szingapúrban; ref.: Prókai M.)


New York Public Library (videó)FEL

A könyvtár létét megelőző igényről, a könyvtár építéséről történetéről, enteriőrjéről, s röviden a mai szolgáltatásokig. (via Heti Attila)

Hírforrás: YouTube
2014. szeptember 03.

Norvég--magyar -- krimi, civilek és könyvtárFEL

A legnagyobb poén, hogy amíg a budapesti központi Szabóban a beiratkozási díj 5700 Ft (más kerületekben a helyi leányvállalatoknál meg 2300 vagy 4100 Ft), addig Norvégiában mindez ingyenes. Nem csak az, hogy bemész újságot és szabadpolcos könyveket olvasatni (nálunk az sincs ingyen, lásd az OSZK-t is), hanem a könyv-, a DVD- és a CD-kölcsönzés is. Ha nincs meg a könyv, beszerzik. Ha kéred, beszerzik az elektronikus könyveket is. Bármilyen nemzetközi folyóiratból a (szak)cikkeket. Csak kérjed. Ne óvd a könyvtárost! Magyarba? alig mersz hozzászólni -- és tudod is, azért a fizetésért miért is tenné ki a szívét, legalább annyi baja van, mint neked.


Szűrni kell az iskolák és könyvtárak internetforgalmát -- szűrjük le a tanulságotFEL

Az iskolakezdéssel együtt egy olyan friss törvény is hatályba lépett, amely leginkább a diákokat érinti. A 2013. évi CCXLV törvény mától érvényes szabályozása szerint minden magyarországi köznevelési intézményben, valamint nyilvános könyvtárban olyan szűrőprogramokat kell alkalmazni, amelyek meggátolják a kiskorú internet-használókat abban, hogy bizonyos tartalmakat elérhessenek.
A törvény megfogalmazása több ponton kissé szabadon értelmezhető. A megfogalmazás szerint olyan oldalakról és szolgáltatásokról van szó, melyek 'károsak lehetnek a kiskorúak lelki és értelmi fejlődésére nézve'. Ez alapvetően az erőszakot és a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalmakat jelenti, de emellett az intézmény saját hatáskörben dönthet úgy, hogy a szűrőprogram korlátozásait más témákra (például dohányzás, drogok, alkohol) is kiterjeszti. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.


Bibliobusz -- 2 millió dokumentum forgott, 100 ezer kölcsönzés, 500 ezer látogató -- 20 év alattFEL

Az 1993-as év Svidník (Felsővízköz) könyvtárának életében meghatározóvá vált egy új könyvtári információs szolgáltatás, a mozgókönyvtári ellátás bevezetése miatt. A holland-szlovák mintaprojekt Szlovákiában egyedülálló módon két bibliobusz elindítását tette lehetővé.
A húsz év alatt a bibliobuszok összesen 2 millió könyvtári egységet kölcsönöztek, ez évente átlagosan 100 ezer kölcsönzést jelentett. 1993 és 2012 között 500 ezer látogató kereste föl a mozgókönyvtári szolgáltatást, ami évente átlagosan 24 ezer látogatót jelentett. (A bibliobusz második évtizede; ref.: Prókai M.)


Márais könyvek a Somogyiban -- főként szépirodalomFEL

A napokban a Márai-program VI. generációs pályázatának köszönhetően két raklapon, 61 dobozban, egymillió forint értékű könyv érkezett a Somogyi-könyvtárba -- áll a könyvtár közleményében.
A könyvek több mint fele kicsiknek és nagyoknak szánt szépirodalom, de a könyvcsomag szép számmal tartalmaz ismeretközlő köteteket is. A határon inneni és túli magyar szerzők művei mellett a külföldi írók munkái is helyet kaptak a válaszható könyvek listáján. A használói szokások alapján a könyvtárak egy felkínált listából válogathatták össze a maguk csomagját. A szegedi olvasók a Márai-könyvpakk darabjaival a Somogyi-könyvtár központi, Dóm téri épületében és a fiókkönyvtárakban egyaránt találkozhatnak majd. A program keretében érkező könyveket egy-egy matricával megjelölik, valamint az elektronikus katalógusban is feltüntetik, hogy az adott példány mely forrásnak köszönhetően került a könyvtár tulajdonába.




Kisszínes

Digitális eszközök -- a régi mérce a műveltség meghatározásakor sem alkalmazhatóFEL

Egyes kutatók szerint az életmódot erősen befolyásoló digitális eszközök kiterjedt használata a fiataloknál az elmagányosodás felé mutat, és náluk is fennállhat az elbutulás veszélye, mert a 'kütyük' leegyszerűsítik, de egyben be is szűkítik az életüket. Ezzel szemben Tristyán László szociológus a Napközben csütörtöki adásában azt mondta, szerinte a mai világban nem jobbak vagy rosszabbak az emberek közötti kapcsolatok, hanem mások. Azt látni, hogy azok a fiatalok, akik a kapcsolataikat a virtuális valóság közbeiktatásával bonyolítják, nem érzik magukat rosszul, magányos embernek, és valóságosan is össze tudnak jönni másokkal.
A szociológus szerint a régi mérce a műveltség meghatározásakor sem alkalmazható a mai világban, ma nem olyan tudásra van szükség, mint kétezer éve vagy akár néhány évtizeddel ezelőtt. Úgy véli, a kreativitás sem csökkent, hanem más területeken érvényesül.
Gyarmathy Éva pszichológus szerint azért jó ez a mai világ, mert több a választási lehetőség azáltal, hogy ilyen sok információ érhető el. A gyerekek olyan ismereteket is megszerezhetnek a világháló segítségével, amelyek érdeklik őket, de az iskolában esetleg nem tanítottak. Úgy szerezhetnek tudást, hogy pontosan annyit 'vesznek be', amennyit kedvük tartja. Hatalmas lehetőség a fejlődésre, különösen, mert sokszor a kevesebb több. Ezzel szemben az iskolában általában túl sok tárgyi tudást akarnak velük elsajátíttatni, ahelyett, hogy azt tanítanák meg nekik, hogyan kell jól, szakszerűen és hatékonyan választani az egyre nagyobb mennyiségben elérhető információk közül -- tette hozzá Gyarmathy Éva.


Az Anna Kareninát olvassák fel élőben az internetenFEL

Több mint 700 ember fogja felolvasni a Google+-on és a YouTube közösségi videómegosztón Lev Tolsztoj híres regényét, az Anna Kareninát október elején. A 'Karenina. Az élő kiadvány' elnevezésű akció az orosz íróklasszikus Jasznaja Poljanában lévő egykori birtokán berendezett múzeum és a Google oroszországi leányvállalatának közös akciója. A védnökséget Fjokla Tolsztaja, az író ükunokája vállalta.
A felolvasómaratonon az vehet részt, aki regisztrálja magát a link honlapon. Ezt már több mint 373 ezren tekintették meg. A szervezők a jelentkezők között választják ki azt a több mint 700 embert, aki mintegy 30 óra alatt felolvassa a tragikus hősnőről szóló regényt más helyszínek mellett Moszkvában, Tulában, Vlagyivosztokban, Novoszibirszkben, Párizsban, Los Angelesben. A válogató szeptember 10. és 12. között lesz. Egy-egy felolvasó 30-60 másodperces részletet választhat a regényből.
A résztvevők között máris több híres orosz van, például Georgij Grecsko űrhajós és számos neves színész, rendező, sportoló, blogger.




Információforrások

Olvasnivalók a gyerekről, olvasnivaló a gyereknekFEL

Mentális és érzelmi intelligenciánk mértéke túlnyomórészt nem genetikai adottságainkon múlik, hanem azon, hogy csecsemőként elfogadó, gondoskodó, szükségleteinkre odafigyelő és azokat kielégítő, inger gazdag, interaktív, biztonságot nyújtó közeg vett-e körül bennünket. Ha igen, nemcsak memóriánk, logikánk, kreativitásunk lesz fejlettebb, hanem szociális képességeink is.
Az elég jó szülő mesél a gyerekének. Nemcsak hébe-hóba, hanem mindennap, lehetőleg többször. Hogy miért? Mert a mese nem mese, ahogy a legtöbb felnőtt hiszi. Nem a csekély értelmű gyerekek szórakoztatására kitalált lila történetecske, hanem gyógyszer, amely segít eligazodni a világban, és élni tanít.


MEK az I. világháborúrólFEL

Az 1. világháború kitörésének 100. évfordulóján a 20 éve fennálló Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK), a 10 éve elindult Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) és a szintén az Országos Széchényi Könyvtárban működő Digitális Képarchívum (DKA) 2014-ben fontos feladatának tartotta, hogy minél több forrást közzétegyen a "nagy háború"-ról. A munka nagyrészt az Internet Szolgáltatók Tanácsának a MEK Egyesület számára nyújtott pályázati támogatásával készült.
A világháborúval kapcsolatos dokumentumokat az év végéig még tovább gyarapítjuk. A műveknek egy válogatott listája a link weboldalon tekinthető meg.

Hírforrás: OS
2014. szeptember 03.

Több száz év milliónyi könyvillusztrációja érhető el az internetenFEL

Az elmúlt 500 évben megjelent több mint 600 millió könyvből vonta ki a fotókat, rajzokat és más képi illusztrációkat egy amerikai kutató, aki meg is osztotta az adatbázist az interneten.


Térkép: Miből, mennyit isznak a magyarok és a világ többi népeFEL

Kattintható térkép készült a világ országainak alkoholfogyasztási adataiból. A magyarok mindhárom alkoholtípust -- sör, bor, pálinka -- előszeretettel fogyasztják. De vajon ki iszik többet, az oroszok vagy az ukránok? És mennyi pia fogy az iráni bulikon?
A 15 év feletti magyarok hetente átlagosan 5,3 deciliter bort, 1,6 liter sört és 18,7 centiliter röviditalt isznak meg egy hét alatt. Tehát egy bő fél üveg bor, három sör és csaknem 4 feles a magyarok heti italadagja -- derül ki a Ghost in the Data oldalon közzétett kattintható alkoholtérképből link


Gyors hallásteszt -- akár új szolgáltatás a könyvtárbanFEL

Tesztelje le 1 perc alatt: mennyire hall jól? -- Az emberi fül által hallható hangtartomány 20 Hz-től akár 20 000 Hz-ig is terjedhet, de ahogy öregszünk, úgy csökken a hallásunk tartománya. Íme egy gyorsteszt, amivel kipróbálhatja, hogy ön milyen hangokat hall még.
A 8000 Hz-et még mindenki hallja, de az 50 évesnél fiatalabbaknak általában a 12 000 Hz sem jelent gondot. A 15 000 Hz-nek 40 év alatt simán mennie kell, de a 24 éveseknek jó eséllyel a 18 000 Hz-et is hallaniuk kell. Ha 20 év alatti (és olyan egészséges még a hallása), akkor pedig a videó utolsó tesztjét is sikerrel veszi majd.
A pontos teszteredmény érdekében használjon fülhallgatót, és a lejátszóablak jobb alsó sarkában kapcsolja át 1080p-s HD minőségbe a videót.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu