Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/30., aug. 27.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Miben segíthet az ask.fm a könyvtárnak?
Admont -- a világ legnagyobb kolostorkönyvtára (fotókkal)
Megint a Széchényi-könyvtár költözéséről beszélnek
Hét hálózatépítő tipp a machiavellista könyvtárostól, 2.
Könyvtárak -- az Amazon-modell szerint?
Könyvtárak helyett Amazon Kindle Unlimited...
Gyengébb az e-könyv olvasás utáni befogadás -- vagy csak a gyakorlatlanoknál?
A börtönkönyvtárak használatánál alkalmazandó elvek
Szigorúbb adatvédelmi gyakorlat lesz érvényes a könyvtárakra is
Nehézségek és sikerek az üzleti könyvtárossá válás útján
Folyamatosan nő a Wikipédia használata; a többi forrás stagnál
Információmenedzsment-szak -- nem jobbak ez elhelyezkedési esélyeik
Mit tartsunk a könyvtár sarlatán könyveiről? Hogyan tájékoztassunk egészség ügyében?
A férfiak felolvasását ösztönzik -- végre új promóciós projekt
Az információ tömeges begyűjtése és megosztása -- totális hatalom negatív utópiája
10 könyvtár a Google Street View-ban
Szívecskék mágnestáblán -- sarok fiataloknak a Somogyi-könyvtárban
Kelendőbb a könyvnél a puzzle Kolozsváron
Hogy többet és jobban kutassanak a könyvtárosok

Analógiák

Hogyan gyűjtsünk referenciákat? -- Példa az AcerShoptól
A 12 legidegesítőbb dolog, ami miatt utálsz bankfiókba járni -- és könyvtárba?

Praktikus

Forgalmat terelnél az oldaladra? Így linkelj a Facebookon!

Kisszínes

CIA - mint irodalompropagandista
Ingyen hozzáférhető könyv is hozhat anyagi hasznot
Városi könyvtár, péntek este -- amikor csak a portás van bent
Seinjäoki posztmodern új közkönyvtára, Finnország (videó)
25 év után megromlanak a gyári CD-k
A 10+1 legidegesítőbb dolog egy könyvben

Információforrások

A nyár legolvasottabb könyvei -- toplista
Innen kiderül, mennyire biztonságos az utca, ahol lakik
Elérhető a magyar kommunista vezetők adatbázisa


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Miben segíthet az ask.fm a könyvtárnak?FEL

Eddig is bármit kérdezhetnek az olvasók a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár link dolgozóitól, néhány hónapja azonban a könyvtár kísérleti jelleggel regisztrálta az egyik legnépszerűbb kérdezős-közösségi oldalra, az ask.fm-re link A 2010-ben indult szolgáltatás oldalán a látogatók névtelenül tehetnek fel kérdéseket az ott regisztrált tagoknak.
A kaposvári könyvtár kettős célja a megjelenéssel: névtelenség biztosításával olyan kérdéseket, észrevételeket is kapjon a használóiktól, melyeket személyesen nem tennének fel. Emellett igyekeznek elérni az oldalt elsősorban használó tizenéves korosztályt is.
A kérdés még nem, de a megválaszolt tartalom regisztráció nélkül látható. Az esetlegesen nem odaillő (és meg nem válaszolt) kérdés nem jelenik meg könyvtár oldalán, bár eddig még nem volt példa ilyenre.
A regisztráció óta eltelt 4 hónapban -- reklám nélkül, nyáron -- 19 kérdés és megjegyzés érkezett. Az ezekre írt válaszok az intézmény adatlapján link olvashatóak.
Ugyan a könyvtár előterében már régebb óta a látogatók rendelkezésére áll egy doboz, amibe adataik megadása nélkül dobhatják be javaslataikat, kérdéseiket, egyelőre ezzel a lehetőséggel csak kevesen éltek.

Hírforrás: Horváth Péter ; SONLINE
2014. augusztus 27.

Admont -- a világ legnagyobb kolostorkönyvtára (fotókkal)FEL

Az ausztriai Admont bencés kolostorkönyvtára 70 méter hosszával a legnagyobb a világon. Hagyomány, innováció és kommunikáció a Könyvtár és Múzeum link szlogenje. A 2003-ben megnyitott múzeum ennek megfelelően meghökkentően modern videóinstallációval és a legfiatalabbak ízlésének is megfelelő módon mutatja be a bencés rend történetét, valamint modern művészeti, művészettörténeti és természettudományi kiállításait.
A későbarokk, a könyvek témáinak megfelelő allegóriákat ábrázoló mennyezetfreskókkal díszített könyvtárterem 77 ezer kötetnek ad otthont.
(Az Admonti Biblia már nem itt, hanem az osztrák nemzeti könyvtárban található.)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. augusztus 27.

Megint a Széchényi-könyvtár költözéséről beszélnekFEL

Tüske László főigazgató az Országos Széchényi Könyvtár költözéséről beszélt egy keddi állománygyűlésen -- írja az atv.hu. Azt mondja, új épületbe kellene költözniük, mert egyre csökkennek a költségvetési támogatások, és egyre magasabbak a fenntartási költségek.
Arról is beszélt, hogy rossz állapotban van az OSZK informatikai háttere, és hogy bármilyen technikai meghibásodás több éves, évtizedes munka elvesztéséhez vezethet. Szerinte 900 millió forintos beruházás kellene a probléma elhárításához.


Hét hálózatépítő tipp a machiavellista könyvtárostól, 2.FEL

A 4. ponttól folytatva korábbi link cikkünket:
4. Keresd meg a helyi szakmai csoportot, amely stratégiai szövetségesetek lehet. Én összekötöttem az Élethossziglani Tanulás Bizottságot az állami állatorvosi szövetséggel, hogy részese legyek a szakmai kommunikációnak.
5. Fontold meg a részvételt a fenntartóid közösségi eseményein. Én részt veszek az iskola rendezvényein, öregdiák- happy hour- és a kutatási eredményeket bemutató rendezvényeken, mindenhol, ahol növelhetem láthatóságomat, és kapcsolatokat építhetek. Van, mikor fagyit osztok, támogatom a bevételszerző eseményeket, vagy akár vásárolok a cserkészlányok süteményeiből. Kocsimat a tanári parkolóban hagyom, így reggel és távozáskor is köszönőviszonyba kerülhetek az oktatókkal.
6. Szervezz kapcsolatépítő rendezvényeket az új szakoknak. A Minnesotai Egyetemnek külön kerete is van arra, hogy munkaebéd finanszírozásával támogassa a könyvtár és a kar közötti kapcsolatépítést. Ha gondolod, harcolj ki Te is ilyet.
7. Helyettesíts a könyvtári szolgáltatással támogatott iskoláknak. Indulásként kérd el a helyettesítésekre vonatkozó szabályzatot. A könyvtáros előnye, hogy munkaidején belül nem kell fizetni számára. (ref.: MG)


Könyvtárak -- az Amazon-modell szerint?FEL

A könyvtárak is kínálhatnak az Amazonéhoz hasonló csomagot (vö.: Az Amazonon mindig megtalálom. Miért nem igaz ez a katalógusokra? link ). A dán közkönyvtárak évek óta látják el használókat zenével (link A közkönyvtárak konzorciuma által vásárolt országos licencben, melyben egyaránt szerepelnek a népszerű zenék és a rétegigényt kielégítőek.
Az Amazon Unlimited nagy hátránya, hogy -- mivel több nagy kiadóval nem tudott megállapodni, illetve feltehetően a legnépszerűbb kiadványokat érdemesnek látja külön megvásároltatni -- a sikerlisták kiadványai elég hézagosan vannak meg benne. Az összehasonlítást link amerikai szolgáltatók és könyvtárak között végezték el, olyan eredménnyel, hogy a könyvtárak több sikerkönyvet kínáltak, mint az Amazon szolgáltatása. Sok olvasó számára hiába kínál tehát 600.000 könyvet az Amazon, ha A szürke ötven árnyalata nincs a csomagban.
A könyvtárak potenciális szolgáltatásának hátránya, hogy a sikerkönyvek esetében gyakran sorba kell állni. Előnye viszont, hogy nem csak e-könyveket, hanem kiegészítő szolgáltatásokat nyújt -- pl. segítség a könyvkiválasztásban, technikai asszisztencia, az olvasmányélményeket megbeszélő 'fizikai' közösség.
A magyar könyvtárak is megjelenhetnének / megjelenhettek volna a skandinávhoz hasonló szolgáltatással, ám úgy tűnik, még mindig nem érzékelhető az innovációt megkövetelő piac (a hazai könyvtári szemlélet a szolgáltatót és nem az igényt támasztó használói oldalt finanszírozza), a könyvtári rendszerekbe döntően nem épültek be az e-könyvek használtatását lehetővé tevő alkalmazások, a jogi szabályozás is elmaradott. Ilyen módon kisebb az esély arra, hogy az egyes könyvtárakban lecsapódó használói igények szerint alakuljon a szolgáltatói kínálat. Így az könnyebben válik kevéssé használóbaráttá és lassúvá.
Az USA-beli közkönyvtárak 90%-a kölcsönöz e-könyveket. E-könyv-kínálatuk a ráfordított adódollárok mennyiségétől függ.
A magyar szakkönyvtárak mindazonáltal a használók számára térítésmentesen kínálnak e-könyv-gyűjteményeket, melyek közül legnagyobb (vö.: Ebsco, Elsevier ScienceDirect, Sage stb.) adatbázisok. Ezekben az e-könyvek mellett egyszerre lehet folyóiratokban is keresni -- a szakembereknek ugyanis a szakkönyvek mellett a szakfolyóiratok a friss legfontosabb dokumentumforrás. E szolgáltatásokra a hazai felsőoktatási oktatók és hallgatók jogosultak, kölcsönzési lejárati időkorlátozás nélkül. (összeáll.: MG)


Könyvtárak helyett Amazon Kindle Unlimited...FEL

A Kindle Unlimited szolgáltatást 9,9 dollárért kínálja az Amazon -- egyelőre az USA-ban. Ebben korlátlan hozzáférést ad 600.000 címhez. A szolgáltatás sokak fantáziáját beindította: pl. 60 millió brittel számolva évi 1 (az idén éppen 1,7) milliárd fontból tartják fenn könyvtári rendszerüket, ami potenciális előfizetésenként hozzávetőleg 20 fontot jelent. Ráadásul ilyen összeg esetén jelentős diszkont kedvezmény és könyvgyűjtemény is kialkudható. Angliában a könyvtárak már eddig is az Amazon rendszeréhez hasonlóan működnek. Public Lending Right rendszerének továbbfejlesztésével biztosítani lehet, hogy az olvasott művek arányában kapjanak jogdíjat (igaz, nem túl nagyot) a szerzők.
A briteknek mindössze 8% vásárol évente egy kötetnél többet. Aki viszont vásárol, az egy kötetnél jóval többet. Ezek az adatok ugyan csak vásárlásról, és nem olvasásról szólnak, de azért összefüggenek.
A modell hasonló az első brit könyvtárakéhoz: használati díj fejében az olvasó az összes könyvhöz hozzáférhetett. Akkor fizikai könyvekről volt szó. Ugyanakkor nincs ok arra, hogy ugyanez a magánvállalkozásokra jellemző modell ne működne elektronikus kiadványok esetén. Lehet, hogy a hagyományos fizikai könyvtárakra nincs is már szükség?
Sokkal nagyobb a könyvválaszték, mint amennyi egy könyvtárépületbe beférne (ha nem a kötelespéldány-jogokkal bíró könyvtárakra gondolunk, akkor is).
Több cím, könnyebb hozzáférés, és nagyobb megtakarítás. (ref.: MG)

Hírforrás: Forbes ; NOL
2014. augusztus 27.

Gyengébb az e-könyv olvasás utáni befogadás -- vagy csak a gyakorlatlanoknál?FEL

Egy friss kutatásban azt vizsgálták, van-e különbség abban, ahogy megmarad számunkra egy szöveg, ha azt Kindle-n vagy pedig könyvformátumban olvastuk. És az derült ki, hogy jelentősen rosszabb eredmény jött ki az e-book-olvasós befogadás után. A kísérletet Európa-szerte több országban végezték párhuzamosan, és a kérdés az volt, hogyan hat a digitalizáció az olvasási élményekre.
A kutatás eredményeit Olaszországban mutatták be. A kísérlet úgy zajlott, hogy 50 olvasónak Elizabeth George egy novelláját adták át elolvasásra. Felük Kindle-n olvashatta el a 28 oldalas történetet, a többiek kötetben. Aztán részletekre menő kérdéseket kaptak, tárgyak, karakterek, jelenetek részleteire kellett visszaemlékezniük.


A börtönkönyvtárak használatánál alkalmazandó elvekFEL

'Most, midőn hazánkban el van ismerve a börtönkönyvtárak jótékonysága szükséges, hogy ezek használatánál alkalmazandó elvekről szóljunk.
Minden erkölcsi javitás tényezői között első helyen áll az olvasmány. A gondosan kiválasztott könyvek olvasása által uj és jobb eszmevilágba vezéreltetik a fegyencz, abban szórakozást és oktatást talál, reá öntudatlanul tapad a jó gondolat és ennek folytán az egyik a másikhoz sorakozik és javul anélkül, hogy sejtené, ez az igazgatási teendőket is könnyiti. Könyv nélkül a magánzárkarendszer merénylet volt a fegyencz szelleme ellen, mig most ez a l e g b ö l c s e b b t a n á c s a d ó ez a legerkölcsösebb társ, mely elviselteti a magányosságot. De a közös fogságban is a fecsegök és gonoszkodók tervezetei között jobb gondolatokra vezeti a fegyencz eszmejárását és a lármás társaságból elvezérli és megóvja a rosz példáktól a szájhősök mérges befolyásától. Szükséges azonban egy különös könyvtár a müveltebbek s az intézeti hivatalnokok számára, mert kell, hogy az utóbbiak is a fegyintézeti ügyek mezején gyüjtött tapasztalások előmozditását és felvirágoztatását czélzó uj eszmékkel és intézményekkel megismerkedjenek. De az olvasmány által eléretik azon czél is, hogy a hivatalnok a város zajos életétől a különben is rendesen távol eső hivatali magányban jól érzi magát s a hasznos, szivet és észt képező könyvek között mulattató és vidámitó szórakozást talál.
A fegyenczek számára nemcsak vallásos, hanem ismereteket tárgyazó gyakorlati szakkönyvek is választandók, fősuly fektetendő a szivreható népies irályban irt vidámitó könyvekre, mert hangsulyozni kell, hogy csupa vallásos könyvek nem vezetnek czélhoz. ...'


Szigorúbb adatvédelmi gyakorlat lesz érvényes a könyvtárakra isFEL

A legtöbb vállalat nem készült még fel az Európai Unió új, jövő évben életbe lépő adatvédelmi szabályozására, pedig a büntetés mértéke kellően elrettentő.
Az Európai Unióban a személyes adatok védelméről jelenleg egy 1995-ös szabályozás gondoskodik, melyet hamarosan felvált az új adatvédelmi irányelv, aminek egyik célja, hogy növelje az informatikai szolgáltatókkal szembeni bizalmat mind a végfelhasználók, mind a vállalatok körében.
Az új irányelv megosztja az adatvédelmi incidensekért és jogszabályszegésekért való felelősséget az adatot birtokoló vállalat és az adatot őrző felhőszolgáltató között, emellett pedig már nem csupán az európai szolgáltatókra vonatkozik, de azokra a tengerentúli vállalatokra is, melyek európai uniós állampolgárok adatait kezelik. (MMOnline)
-- Petrányi-Széll András, a Blancco magyarországi képviselője a KIT-nem elmondta: az új szabályozás vonatkozni fog minden magyarországi szervezetre, mint ahogyan a mostani Infotörvény link is vonatkozik rájuk.
Természetesen az ilyen kis szervezeteknek nem kell majd számolniuk ugyanolyan jogkövetkezményekkel, mint egy Google-nek vagy Facebooknak, és nyilván az ellenőrzésük is sokkal kevésbé valószínű. De bárki, aki adatokat kezel, annak szabályokat kell betartania -- így ha egy könyvtár kezeli az olvasók lakcímét, nevét, email címét, esetleg személyi számát, akkor neki is be kell tartania ezeket a szabályokat.

Hírforrás: MMOnline ; Petrányi-Széll András
2014. augusztus 27.

Nehézségek és sikerek az üzleti könyvtárossá válás útjánFEL

Sok munkát, tanulást, kreativitást és lelkesedést igénylő folyamat pályakezdő üzleti könyvtárosként beilleszkedni egy egyetem életébe. Így látja a cikk szerzője, aki angol-spanyol alapszakon nyugvó könyvtáros mester fokozattal, valamint némi könyvtárosi tapasztalattal -- melyre diákként egy kisvállalkozásokat segítő üzleti tanácsadó központban dolgozva tett szert -- az angliai Auburn Egyetemen helyezkedett el. Az első tíz hónap alatt szerzett tapasztalatairól személyes hangú és élményszerű írásban ad számot.
A specializálódás, azaz az üzleti könyvtárossá válás felé autodidakta módon indult a szakirodalom olvasásával és megfelelő levelezőlistákra való feliratkozással, de a szakterület strukturált és holisztikus szemléletére az ALA online üzleti tájékoztató tanfolyamán sikerült szert tennie. (Új könyvtáros a vártán. Nehézségek és sikerek az üzleti könyvtárossá válás útján; ref.: Fazokas E.)


Folyamatosan nő a Wikipédia használata; a többi forrás stagnálFEL

A felmérés alapfeltevése szerint a Kérdezd a könyvtáradban! nevű tájékoztató szolgálat keretében a Wikipédia adatai használatának és idézésének mennyisége folyamatosan nő, elsősorban az enciklopédia cseh nyelvű változata esetében, míg a többi hagyományos (nyomtatott vagy online), nagy általános enciklopédia használata és idézése lényegesen kisebb mértékű, mint a Wikipédiáé. A felmérés eredményei részben igazolták, hogy a Wikipédiát nemcsak a nagyközönség, hanem a könyvtárosok és információs szakemberek is egyre inkább használják információs és tájékoztató eszközként. (A Wikipédia mint tájékoztatási eszköz használata a 'Kérdezd a könyvtáradban!' nevű szolgáltatás keretében; autoref.)


Információmenedzsment-szak -- nem jobbak ez elhelyezkedési esélyeikFEL

A cikk a végzettek szempontjából igyekszik feltárni, hogy a Sheffieldi Egyetem könyvtárosképző intézetében (iSchool-jában) IM szakon diplomát szerzettek hogyan látják elhelyezkedési lehetőségeiket. 13 mélyinterjút elemeztek tematikusan és diszkurzív módon.
Az IM-et úgy is tekintették, mint eszközt a hatékony kommunikációs szokások kialakításához, amelyek hiányoznak a más szakon végzetteknél. Ezzel szemben nem volt kimutatható, hogy digitális bennszülöttként jobbak lennének elhelyezkedési lehetőségeik. (Információmenedzsment szakon végzettek beszámolója elhelyezkedési lehetőségeikről: esettanulmány a Sheffieldi Egyetemről; autoref.)


Mit tartsunk a könyvtár sarlatán könyveiről? Hogyan tájékoztassunk egészség ügyében?FEL

A reménytelenség vámszedői -- 'Az emberek fölöslegesen dobják ki a pénzüket' -- Végtelen türelemmel viseli, hogy azok esnek neki, akiknek megkérdőjelezi a hitét. Nem a bizniszben érdekelt orvosok, távgyógyítók, diagnoszták, masszőrök, természetgyógyászok. Ők hallgatnak. Az orvosszakma is. Boldogkői Zsolt professzor, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója missziónak tekinti, hogy háborút viseljen a ?csodagyógyító? áltudományok ellen. NEJ GYÖRGY interjúja.


A férfiak felolvasását ösztönzik -- végre új promóciós projektFEL

Apás-gyerekes felolvasás rekordot tervez felállítani a hollandiai Deventer közkönyvtára. A projekt szervezését a helyi főiskola zenetanára vezeti.


Az információ tömeges begyűjtése és megosztása -- totális hatalom negatív utópiájaFEL

Orwelli félelmeket idéző kiszolgáltatottság fenyeget, bár nem állami kényszer, hanem magáncég hatására, önként -- sugallja egy amerikai sikerregény, mely a Circle-ról szól, a cégről, amely mindenki üdvét akarja.
Különbség a Circle és az 1984 vagy a Szép új világ között, hogy míg az időben korábbiakban a tudás megvonása szolgálja a zsarnokság céljait, addig az újabb disztópiában éppenséggel minden információ minél szélesebb körű terjesztése (és persze az emberektől önkéntes alapon beszerzett rengeteg adat begyűjtése) alapozza meg a hatalmat...


10 könyvtár a Google Street View-banFEL

Az interneten sétálhatunk olyan könyvtárakban, ahová behívták a Google-t.


Szívecskék mágnestáblán -- sarok fiataloknak a Somogyi-könyvtárbanFEL

Milyen típusú könyveket kölcsönzöl legszívesebben? Melyik könyv volt legnagyobb hatással rád? Milyen szempontok szerint választasz olvasmányt? Ezekre a kérdésekre válaszolhattak (természetesen névtelenül) a tiniöböl fölfedezői az elmúlt hetekben. Mondandójukat apró, színes papírlapokra írva, mágneskorongokkal táblára erősítve oszthatják meg egymással, s persze a fiatalok olvasói ízlését föltérképező könyvtárosokkal. 'Legjobban a fantasy könyveket szeretem, azon belül is inkább a lányosabbakat' -- áll egy rózsaszínű, szív alakú cédulán. A népszerűségi listán dobogós fantasy, krimi és (mai szóhasználattal) romantikus regények kedvelői mellett olyanok is akadnak (nem is kevesen!), akik a tanulmányaikkal kapcsolatos irodalmat tartják fontosabbnak.
A könyvtárosok számára külön öröm, hogy sokan és szívesen válaszolnak az olvasási, könyvtárhasználati szokásokat vizsgáló fölmérés kérdéseire.


Kelendőbb a könyvnél a puzzle KolozsváronFEL

Programot indított Kolozsváron a Kolozs megyei Octavian Goga könyvtár, amely a sétatéri parkban hivatott megszerettetni az olvasást. A könyvtár egyik munkatársa a maszol.ro-nak elmondta, a projekt célja, hogy 'kihozzák a könyvtárat az épületből', közelebb az emberekhez, ezért augusztus minden szerdáján meg lehet találni őket délelőtt 11 és délután 15 óra között. Néhány széket és asztalt helyeznek ki a park közepén, és egy autót, amelyben mini-könyvtár működik.
A parkban szervezett akciót elsősorban a kicsiknek szánták, ez már a kihelyezett székek és asztalok méretéből is látszott, de bárki vehetett a friss folyóiratokból, és leülhetett egy közeli padra. A gyerekek ottjártunkkor nem könyvet olvastak, hanem a szüleikkel rajzoltak, vagy puzzlet játszottak.


Hogy többet és jobban kutassanak a könyvtárosokFEL

A Kanadai Tudományos és Szakkönyvtárak Egyesülete (CARL) különböző dokumentumaiban (ilyen például A tudományos és szakkönyvtárosok legfontosabb kompetenciái a 21. században című) síkra szállt amellett, hogy a könyvtárosok kutatást végezzenek, és gazdagítsák szakmájukat. 2012 júniusában négynapos országos szemináriumot (Librarians Research Institute) tartottak a könyvtári kutatások témakörében. Ennek előkészítésével foglalkozik a cikk. (Könyvtárosok -- könyvtárosoknak. A kutatási kultúra fejlesztése kanadai felsőoktatási könyvtárakban; ref.: Hegyközi I.)
Analógiák

Hogyan gyűjtsünk referenciákat? -- Példa az AcerShoptólFEL

Kedves xxxx [keresztnév]!
Annyira büszkék vagyunk rá, hogy már Téged is az AcerShop vásárlói között üdvözölhetünk! :)
Reméljük, hogy az a kütyü, amit kiválasztottál már rendben megérkezett és olyan, mint amilyennek szeretted volna.
Megtennéd, hogy leírod röviden az első benyomásaidat?
Acer Aspire E1-570G-33214G1TMnkk - Fekete - Már 2 év garanciával!
Hidd el, mások már néhány sornak is örülni fognak, hiszen Te már használsz egy ilyet, amin ők még csak gondolkodnak.
A fenti linkre klikkelve a megvásárolt termék adatlapját látod majd, és a véleménynyilvánítás lehetőségét. Itt klikkelj a 'Szóljál hozzá Te is!' feliratra és már írhatod is azt a bizonyos pár sort.
Nagyon kedves vagy, hogy megteszed nekünk ezt!
Köszi szépen!

Üdv,
az AcerShop csapata

ui: Ha valamivel nem boldogulsz, csörögj bátran, segítünk: 06-20-xxx-xxxx
ui2: Minden nap reggel 9-től este 8-ig :)


A 12 legidegesítőbb dolog, ami miatt utálsz bankfiókba járni -- és könyvtárba?FEL

Hiába törekszenek a bankok arra, hogy minél több ügyet tudjunk online vagy telefonon elintézni, sok esetben elkerülhetetlen, hogy bankfiókba menjünk. Ilyenkor számos bosszantó dologba lehet belefutni, összegyűjtöttünk ezek közül néhányat. Téged mi idegesít a legjobban a fióki ügyintézéskor?
Praktikus

Forgalmat terelnél az oldaladra? Így linkelj a Facebookon!FEL

Ha most megosztunk egy külső linket a Facebookon, az eleve egy viszonylag nagy képpel, címmel és az adott oldal leírásával (cikk esetében a leaddel) jelenik meg, ami azért szerencsés, mert a felhasználó azonnal tudja, hogy mire számíthat, ha átkattint. Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy sok oldaladmin a mai napig is úgy posztol, hogy feltölt egy képet, és a képaláírásba másolja magát a linket. Ez a módszer nem túl szerencsés, hiszen egyrészt gyengébb elérést eredményez, másrészt a felhasználók jó eséllyel átsiklanak a szöveges link felett, pláne, ha egy semmitmondó lerövidített linkről van szó.
A Facebook arra biztat, hogy ha eddig nem tettük volna, akkor most mindenképp térjünk át a linkek posztolására, hiszen ezek a jövőben lényegesen nagyobb elérést produkálnak majd, mint az olyan képek, amelyeknek a képaláírásába másolják az URL-t.
Kisszínes

CIA - mint irodalompropagandistaFEL

A CIA adta ki először oroszul a Zsivago doktort. A most közzétett iratok irodalmi mecenatúrával felérő akciókról árulkodnak.
A regény kék borítója letépve hevert mindenfelé az 1958-as brüsszeli világkiállításon, mivel a zsebükbe tömködték a lapokat a szovjet látogatók, hogy feltűnés nélkül magukkal vihessék őket. Az épségben megmaradt kötetek ma már ezer dollárért keringenek gyűjtői körökben, de akkor ingyen osztogatták őket. Legalábbis az expón. Moszkvában már egyhavi átlagbért is leperkált akkoriban, aki hozzájuthatott az illegális olvasmányhoz. Borisz Paszternak világhírű regényéről, a Zsivago doktorról van szó, a legnevezetesebb példájáról annak a hidegháborús akciónak, amelynek keretében az amerikai titkosszolgálat, a CIA titokban könyveket -- a szépirodalom mellett történeti munkákat is -- csempészett a vasfüggöny túloldalára.


Ingyen hozzáférhető könyv is hozhat anyagi hasznotFEL

Elenyésző arányban részesednek a szerzők a köteteik eladásából befolyó összegből, valamivel jobb az arány, ha nem papíron jelenik meg az írás, hanem e-könyvként. Magyarországon azonban ez típusú kiadvány alig fogy, részben mert egyre gyakoribb, hogy illegálisan teszik elérhetővé őket. Lehet azonban, hogy utóbbi nem csak kárt okozhat, hanem épp fordítva, növelheti a nyomtatott változat eladásait.


Városi könyvtár, péntek este -- amikor csak a portás van bentFEL

Címkék: könyvtár, köz- |

Igaz történet: Szex a könyvtárban -- Néztem a kezét, ahogy végigsimít az ajkán, majd a nyakán keresztül vándorol lefelé a melle irányába. Milyen buja látvány volt!


Seinjäoki posztmodern új közkönyvtára, Finnország (videó) FEL25 év után megromlanak a gyári CD-kFEL

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) munkatársa Dohnányi Ernő Op. 11, 4 rapszódiájának CD-felvételét próbálta hallgatni a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban, de az először recsegett, mint egy bakelitlemez, majd le is állt a lejátszás.
A kompakt diszkek elterjedésekor a kilencvenes években múzeumok, levéltárak és különböző intézmények kezdték erre a megbízhatónak hitt háttértárolóra archiválni anyagaikat. Az Egyesült Államok 1990-ben a teljes ingatlan-nyilvántartását is CD-re digitalizálta. Ekkor úgy hitték, így akár évszázadokig biztonságban tudhatják az adataikat. A Kongresszusi Könyvtárban folytatott kutatások viszont nem erről árulkodnak, egyre nagyobb az aggodalom, hogy a lemezek tönkremennek, az adatok pedig elvesznek...


A 10+1 legidegesítőbb dolog egy könyvbenFEL

1. Amikor mesterségesen lelassítják a sztorit
2. Amikor túl van csavarva
3. Amikor nagyon bölcs akar lenni
4. Amikor akkora, hogy nem fér el a táskámban
5. Amikor annyira sablonos és közhelyes, hogy már a huszadik oldalon tudom, mi lesz a vége
6. Amikor a valós alapproblémára kap az olvasó egy teljesen valótlan megoldást
7. Amikor az ágyjelenet erőltetetten körülményes
8. Amikor mindenki tökéletes és/vagy megfelel a sztereotípiának
9. Amikor messziről látszik a fordítási hiba
10. Amikor egy egyébként teljesen valós történetben tárgyi tévedések vannak
+1 A rossz kötés
...
Információforrások

A nyár legolvasottabb könyvei -- toplistaFEL

A borzongatás nagymestere gondolt egyet és rajongók tömegeinek legnagyobb örömére elkészítette a kultikussá vált Ragyogás folytatását, amiből az olvasók megtudják mi lett a kis Danny Torrance-szal és ismét átélhetik azt a lidérces atmoszférát, amit a Ragyogás óta hanyagolniuk kellett. Ráadásul duplázik is a mester és még egy másik könyvével is találkozhatunk a TOP 50-ben, azonban az első helyről neki sem sikerült leszorítani a Csillagainkban a hiba című regényt...


Innen kiderül, mennyire biztonságos az utca, ahol lakikFEL

Látványos interaktív térképen vehető szemügyre a bűnözés alakulása Budapesten és 44 vidéki városban.
A 2013 márciusa és 2014 februárja között elkövetett bűncselekmények területi megoszlását dolgozta fel interaktív térképeken az Otthontérkép blog. Az adatok forrása a Magyar Rendőrség hivatalos statisztikája.
A 2012. január 1-jén mért lakosságszám és az ezer főre jutó bűnesetek száma alapján készült interaktív atlaszon nyomon követhetők, hogyan alakultak a különféle bűnesetek, a kocsifeltörés, a lopás, a lakásbetörés, a személyek ellen elkövetett bűncselekmények -- mindezeket különféle színek illusztrálják a térképen. -- link


Elérhető a magyar kommunista vezetők adatbázisaFEL

Az egykori magyar kommunista vezetőket bemutató online kiadványt link tett közzé a Kommunizmuskutató Intézet a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu