Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/29., aug. 13.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

KÖVETKEZŐ LAPSZÁMUNK KÉT HÉT MÚLVA, AUG. 27-ÉN JELENIK MEG

 

Hírek

A használók unalmasnak tartották az almerei könyvtárat -- hát átalakították. Használói tudást közvetítenek
Mennyiben helyettesítheti az e-könyv-előfizetés a könyvtárat? (felmérés)
Hogyan tett engem olvasóvá a közkönyvtár? (olvasóink szavazatára)
Kőszeg közkönyvtára -- képekkel
Jó gyakorlatok gyűjteményével jelentkezik a Könyvtári Intézet is
Legfontosabb információforrás és érdeklődés: a másik ember -- a Facebook-on is
Vajon miért nem vett részt az OSZK új főigazgatója a vándorgyűlésen?
A zárolások versztese a Nemzeti Kulturális Alap is
Meddig van előnye az offline könyvtárosképzésnek az e-learninggel szemben?
Hogyan fejlesztendő az ausztrál könyvtárosképzés?
Kiköltöztetik a Várból a Széchényi Könyvtárat -- hotel lesz a helyében?
A felsőoktatási könyvtár marketingje -- térítésmentes e-könyv
Nyílt hozzáférés nemzeti könyvtári gyakorlata -- országok és gyakorlatok
Strandkönyvtár Balatonalmádiban -- képekkel
Tárlat mutatja a 60 éves Gyűrűk Urát a Somogyiban
Mi az e-könyv kölcsönzés?
Helyismeretre épít az új közösségi oldal
Új tetőt kapott a veszprémi könyvtár
Pellengérre állította a Kello a késlekedő tankönyvkiadókat -- szálka, gerenda és az állatorvosi ló
Elindult az adomány-üzletlánc -- könyvtárak partnerei is lehetnek
Ismét életveszélyes a Tudásközpont

Analógiák

Már a gazdák is marketinget tanulnak...

Praktikus

Nem talál egy weboldalt? Akkor próbálja ki ezt

Kisszínes

Videojátékok a gyerekek könnyebb beilleszkedéséért
Maradjanak drágábbak az e-könyvek -- szorgalmazzák a szerzők

Kiemelt Katalist-hír

A 3D-s nyomtatás lehetőségei

Információforrások

20.000 nagyfelbontású térképet tett közkinccsé a New York-i könyvtár
Iskolaújság névvel indul gazdasági magazin
Pinkpuli néven melegportál indul
OFI: az interneten már elérhetők a kísérleti tankönyvek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

A használók unalmasnak tartották az almerei könyvtárat -- hát átalakították. Használói tudást közvetítenek FEL

A holland olvasók unalmas helynek tartották a könyvtárat. Ám a könyvtárosok megmutatták, hogy nem feltétlenül az. A hollandiai Almere igazán új város: az első házat 1974-ben építették, 1984-ben vált településsé, jelenleg közel kétszázezren lakják. A tervek szerint a következő másfél évtizedben a lakosok száma közel kétszeresére fog nőni. Talán ennek köszönhető, hogy a város lakói is modern gondolkodásúak, nyitottak -- a városi Új Könyvtár dolgozói mindenképp. Ők ugyanis teljesen újratervezték a könyvtárat és működési rendjét -- számol be róla a Sharable.
A látogatók körében végzett felmérés szerint az odajárók is unalmas helynek találták a könyvtárat, éppen ezért a teljes átalakítás mellett döntöttek. A legtöbb ötletet a könyvesboltokból merítették. A könyveket nem a hagyományos könyvtári felosztás szerint, hanem tematikusan rendezték el: így egymás mellé kerülhetett tény- és szépirodalom, így az olvasók könnyebben megtalálják, ami érdekeli őket. A különböző látogatói körök számára különböző tereket alakítottak ki, külön színvilággal, bútorokkal, stílussal.
A látogatók regisztrálhatják magukat, és megjelölhetik, milyen kérdésekben, milyen szakterületen járatosak. Amikor a könyvtárba mennek, bejelentkezhetnek, és ilyenkor tudásuk más látogatók számára is elérhetővé válik: az emberek könnyen megtalálják egymást, kapcsolatba léphetnek.

Régebbi hírforrás(ok): A KIT hírei az almerei könyvárral kapcsolatban link

Mennyiben helyettesítheti az e-könyv-előfizetés a könyvtárat? (felmérés)FEL

Mennyiben helyettesítheti az e-könyv-előfizetés a könyvtárat? - tettük fel a kérdést a KIT-portálon két hete. A katalistes hozzászólásokat is kiváltó kérdésre adott nem reprezentatív válaszok megoszlása:
6 - A dokumentum-hozzáférésben, egyre inkább
7 - A Google-lel együtt lassan minden könyvtári funkcióban
8 - A szegények és a nagyon speciális igényűek maradnak a könyvtárnak
18 - Nem kell félnünk tőle
5 - Egyéb válasz.
-- A válaszok szerint -- a könyvtárak folyamatos piacvesztése ellenére (vö.: a potenciális használók egyre kisebb arányban fordulnak információért és rekreációs céllal a könyvtárakba -- nem gondoljuk, hogy az otthoni elérésű, közvetlen térítéssel (minőségi visszacsatolással) bíró szolgáltatás túl veszélyes lenne a könyvtárak számára; mások (kisebb számban) tartanak a kiszorító hatástól. A válaszok érezni engedik, hogy a fizetőképes használók fordulhatnak leginkább a a nevezett típusú szolgáltatáshoz. Ez tovább értékeli fel a könyvtárak felelősségét és lehetőségeit a kevésbé tehetős rétegekkel szemben. (MG)


Hogyan tett engem olvasóvá a közkönyvtár? (olvasóink szavazatára)FEL

A cikk könyvmoly szerzője döbbenten vette észre, hogy már hónapok óta New Yorkban él, mégsem tagja a metropolisz közkönyvtárának. Mentségére szolgál, hogy lakása tele van olvasott és félbehagyott könyvekkel. Visszatekint gyerekkorára, amelyben a kölcsönző könyvtáros által végzett kölcsönzési rituálé annyira elbűvölte, hogy otthon könyvtárosdit játszott. Még a mágnescsík-lehúzást is imitálta. Lassan felnövekedve ugyan csökkent a könyvek vonzereje számára, a könyvtártól és könyvektől azonban nem maradt el. Az egyes kötetek nem hagytak mély nyomot benne; leginkább feledésbe merültek. Hatásuk azonban megmaradt. Visszatekintve bevallja: nagy hatással volt rá a lakásuktól 10 percre fekvő közkönyvtár; nélküle szegényebb lett volna gyerekkora.
A cikkszerző mostanra már tagja a New York Public Librarynak, bár nem kölcsönöz. Úgy tűnik, életszakaszára az könyvek tartalmának összegzése és nem a könyvek kölcsönzése a jellemző. De ez megváltozhat, főként, ha lakásában az egyre csak tornyosuló könyvek -- macskája le- s felugrálása miatt -- egyre nagyobb baleseti kockázatot rejtenek magukban. (ref.: MG)


Kőszeg közkönyvtára -- képekkelFEL

A kőszegi Chernel Kálmán Városi könyvtár egyike azon könyvtáraknak, ahová a kényes szőnyegpadló végelme miatt a használóknak papucsot kell zúzniuk.
Az első emeletre feljutva találjuk a kölcsönzőpultot, előtte a legfrissebb illetve a sikerkönyvek polcát.
Nagyobb akadálymentesítést találunk a polcok esetében: a könyvtárosok igyekeznek a legalsó és legfelső polcokat kihagyni. A helyi művészeti alkotásokkal gazdagon ellátott könyvtár aktuális kiállítása a női alkotók az irodalomban. A város 11 és félezer lakóját, valamint a környékbelieket hát könyvtári munkatárs szolgálja ki olvasnivalókkal és a különböző korosztályoknak rendezett programokkal.
A könyvtár holnapja link a helyi igényeknek megfelelően horvát, német és angol nyelven is kezelhető.
A képeket ld.: link

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. augusztus 13.

Jó gyakorlatok gyűjteményével jelentkezik a Könyvtári Intézet isFEL

Közkönyvtárak jó gyakorlatai. Pályázati ötletek és tanácsok már korábban sikeresen végrehajtott projektek alapján címmel 36 oldalas kiadványt jelentetett meg a Könyvtári Intézet. A régóta szorgalmazott, 17 leírást tartalmazó 2013-as keltezésű kiadvány, mely magyar könyvtárak gyakorlati tapasztalataiból válogat sajnos nem tartalmaz tartalomjegyzéket, és az adott projektek sikerének objektív mutatóit is nélkülöznie kell a kiadvány olvasóinak. Ugyanakkor a kezdeményezés ígéretes irány. (MG)
A KIT legjobb gyakorlat-hírgyűjteményei:
- gyermek- ifjúsági és iskolai könyvtárak link (26 db)
- közkönyvtárak link (175 db)
- felsőoktatási könyvtárak: link (63 db)
- szakkönyvtárak: link
- nemzeti könyvtárak: link (39 db)
- szakmai szervezetek: link (58 db)
- kereskedő, terjesztő: link (23 db)


Legfontosabb információforrás és érdeklődés: a másik ember -- a Facebook-on isFEL

Jobban érdeklik az ismerősök a Facebookon, mint a céges tartalmak? A hiba nem az Ön készülékében van! -- Közzétettek a napokban egy, a hazai lakosság körében készített kutatást a közösségi platformok használatáról, amelynek egyik nem meglepő megállapítása, hogy a felhasználók leginkább ismerőseikkel szeretnek kapcsolatot tartani e felületek segítségével. Erre nyilván senki nem kapja fel a fejét, hiszen a legnépszerűbb közösségi oldalt, a Facebookot tulajdonképpen eredetileg erre találták ki. A kutatást bemutató cikkekben ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy 'a hazai felhasználók nem igazán aknázzák ki a közösségi média rejtette lehetőségeket', utalva ezután például a munkakeresésre, de megemlítik azt is, hogy az eredmények alapján a megkérdezettek fele nem kíváncsi a cégek, szervezetek megnyilvánulásaira, s ezért 'a marketingesek számára sem Kánaán már ez az oldal.'


Vajon miért nem vett részt az OSZK új főigazgatója a vándorgyűlésen?FEL

Dávid Bogi megírta a könyvtárosok egyik civil szervezetének az oldalán:
'A kisplenáris ülés levezető elnöke, Biczák Péter bejelenti, hogy Tüske László, az OSZK leendő főigazgatója nem tud részt venni az ülésen.
Bakos Klára kiegészíti a bejelentést azzal az információval, hogy július 21-től Tüske László az OSZK főigazgatója lesz minden bizonnyal, a miniszter aláírta kinevezését, azonban előző munkahelye, a Balassi Intézet vezetője még nem írta alá a papírokat. Mivel ő igazi diplomata, emiatt nem vállalta a látogatást. Reméli, hogy lesz alkalom a bemutatkozásra, hogy elmondja terveit.' (Via mke.info.hu)


A zárolások versztese a Nemzeti Kulturális Alap isFEL

A Varga Mihály által júliusban bejelentett 110 milliárdos zárolás legsúlyosabb vesztese, mint általában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek 9 milliárd 671 millió forint megtakarításával kell hozzájárulnia a spóroláshoz. Az intézkedés a magyar kultúra fő finanszírozóját, a tárcához tartozó Nemzeti Kulturális Alapot annak ellenére különösen súlyosan érintheti, hogy az ilyen zárolások jóformán részei az éves rutinjuknak és az utóbbi időben többnyire végül vissza is kapták az elvett pénzek jó részét.


Meddig van előnye az offline könyvtárosképzésnek az e-learninggel szemben?FEL

Az ausztrál felsőoktatás régóta egyet jelent a fejlődő technológiák integrációjával, ami a távoktatás motorja. Mivel egyre olcsóbb az internetes egyéni hozzáférés, a felsőoktatási intézmények többnyire online kurzusokat indítottak, hogy rugalmas e-learning tereket hozzanak létre diákjaik részére. Bár az online oktatási programok konkrét előnyökkel járnak, vannak hátrányai is, és nagy a lemorzsolódás is. A tanulmányban közölt eredmények az Újrafogalmazni és újrapozicionálni az ausztrál könyvtár- és információtudományi oktatást a huszonegyedik századra c. kutatási projekt keretében az egyik hallgatói témacsoport által végzett felmérésből származnak. (Jelen vagyunk még? E-learning és a könyvtár- és információtudományi kurzusok Ausztráliában. autoref.)


Hogyan fejlesztendő az ausztrál könyvtárosképzés?FEL

A jelentés szerint az oktatók előnyben részesítik az oktatást a kutatással szemben, ami ellentmond az országos felsőoktatási környezetnek (a professzorok a kutatást tartják fontosabbnak). A hallgatók körében végzett felmérés szerint nagy többségük elégedett az oktatás, a tananyagok és a gyakorlatok minőségével. Ez a munkáltatók véleményével áll szemben, akik szerint a hallgatóknak nincs meg a kellő szakmai jártasságuk. A gyakorlat tekintetében a jelentés a különböző lehetőségek konvergenciáját (új fogalom, az együttműködés szinonimája) vizsgálja, ideértve az információmenedzsment iránti kereskedelmi, állami, intézményi érdekeket, az információtechnológia és rendszerek konvergenciáját a könyvtártudománnyal. A jelentés szerint az együttműködést a szakmai szervezeteknek (Ausztrál Könyvtárosok Egyesülete stb.) kell kialakítaniuk. (ref.: Információtudományi képzés a 21. században Ausztráliában -- a kutatás, az oktatás és a gyakorlat szinergiája; Viszocsekné P. É.)


Kiköltöztetik a Várból a Széchényi Könyvtárat -- hotel lesz a helyében?FEL

Szintén napirenden van az Országos Széchényi Könyvtár új otthonának a megtalálása, amely a város frekventáltabb pontjára kerülhet -- nyilatkozta L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Napi Gazdaságnak. Ezzel felmelegített egy régi tervet, amiről akkor sem lehetett tudni sokat, most meg még kevesebbet.
Legutóbb akkor került elő komolyan az OSZK Várban lévő épületének einstandolása, amikor a Sándor Palotát szemelte ki dolgozónak első kormányzati ciklusában Orbán Viktor. Mivel a Sándor Palota belső terei kicsik, az OSZK-nak otthont adó épületben viszont vannak tágas terek, így vetettek szemet könyvtárra. A kormányváltás után elkészült felújítás befejezése után a Sándor Palotába végül a köztársasági elnök ment, az OSZK pedig maradt.
Időről időre így is előjött, hogy új helyet keresnek a Várba 1985-ben felköltöztetett OSZK-nak, volt arról is hír, hogy Kőbányát nézték ki. Most a jelek szerint lassan tényleg kezdhetnek csomagolni.
Hogy hova költöznek és mi lesz a helyén, arról L. Simontól nem lehetett sokat megtudni. Beszélt arról a százmilliárdos Hauszmann-tervről, aminek a célja, hogy a korábbi állapotoknak megfelelően rekonstruálják a Várban lévő palotanegyedet. Ez tízéves program, százmilliárdos költséggel. A munkák 2016-ban kezdődnek.
Korábbi hírek arról szóltak, hogy az elköltöző Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár helyén szálloda, államtörténeti múzeum és állami rendezvényház lesz. (444)
-- Napirenden van az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új otthonának a megtalálása, amely a város frekventáltabb pontjára kerülhet - nyilatkozta L. Simon László a Napi Gazdaságnak. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki a Várnegyed megújításáért is felel, arról nem beszélt, hogy pontosan melyik ez, a "frekventáltabb" pontja a fővárosnak, ahogy arról is hallgatott, mit tervez a kabinet az OSZK helyére.

Már az első Orbán-kormány tervbe vette az OSZK kipaterolását, éppen azért, mert a régi-új kormányfő már akkor a Sándor-palotába kívánt beköltözni, s úgy tervezték, a Köztársasági Elnöki Hivatal számára a budai Vár épülete adhat otthont. Miután a terv meghiúsult, s az államfő költözhetett a Sándor-palotába, időről időre mégis napirendre került, hogy új helyet keresnek a Várba 1985-ben beköltöző OSZK-nak. (Népszava)


A felsőoktatási könyvtár marketingje -- térítésmentes e-könyvFEL

Töltse le!
(A könyvből már referáltunk: Hét hálózatépítő tipp a machiavellista könyvtárostól link


Nyílt hozzáférés nemzeti könyvtári gyakorlata -- országok és gyakorlatokFEL

Tíz éve született a Berlini nyilatkozat a tudományos információ nyílt hozzáféréséről, mely (link nemcsak a publikálásra, hanem a hozzáférésre is vonatkozik: ingyenes, változtathatatlan és világviszonylatú elérhetőséget és a teljes verzió elektronikus megőrzését foglalja magában. A 471 aláíró között nemzeti könyvtárak is vannak, Dániáé, Izlandé, Katalóniáé és Svédországé. Mi ösztönözhette őket erre? A válasz egyrészt kiolvasható a Berlini Nyilatkozatból, hiszen a tudományos információk mellett az emberi gondolkodáshoz, a kultúrához és a kulturális örökséghez tartozó ismeretekhez való jogot is megfogalmazta. A tudomány és a kultúra így fonódik össze pénzügyi korlátok nélkül, bár látszik, hogy a tudományos ismereteket egyre több jogszabállyal védik (kitolódik pl. a szerzői jog hatálya), és a jelentős kutatások szabadalmi oltalmat kapnak. Talán ezért karolták fel a nemzeti könyvtárak az információterjesztés új módozatait, és azért is, mert kapcsolatban állnak az egyetemek, kutatóintézetek szakembereivel, akik a nemzeti kulturális örökség őrzői és szakmai kérdésekben országos szintű döntéshozók, akiknek módjukban áll a tudományos publikálás pénzügyi, közösségi és nyilvános lehetőségeinek folyamatos újragondolására. (ref.: A nemzeti könyvtárak érdekeltsége a nyílt hozzáférésben; Pajor E.)


Strandkönyvtár Balatonalmádiban -- képekkelFEL

(via Heti Attila)


Tárlat mutatja a 60 éves Gyűrűk Urát a SomogyibanFEL

Kamarakiállítás mutatja be a Somogyi-könyvtár második emeletén A Gyűrűk Ura trilógia születésének történetét, valamint szerzőjének életét. Az augusztus 28-ig látogatható tárlatot a bibliotéka nyitva tartási idejében tekinthetik meg az érdeklődők.


Mi az e-könyv kölcsönzés?FEL

Az IFLA memorandumot állított össze az e-könyv kölcsönzés jelenlegi helyzetéről.
-- Az e-könyv kölcsönzés folyamán a könyvtár ideiglenes használatra átengedi az adott művet olvasásra beiratkozott olvasójának a könyvtár helyiségein kívül, vagy a könyvtárban az olvasó igényei szerint.
A meghatározás kiegészítő elemei:
- A könyvtár maga határozza meg, milyen konstrukcióban kölcsönzi az e-könyvet. Megvásárolhatja, licenszelheti (szövegbérlet) a művet, a jogtulajdonossal kötött megállapodás alapján biztosíthatja egy adott mű kölcsönzésének módját (pl. példány alapú kölcsönzés vagy párhuzamos kölcsönzés, a kölcsönzés határidejének megszabása, stb.)
- Az olvasó eszközére való eljuttatás történhet a könyvtár, a kiadó, vagy egy közbeiktatott lebonyolító szervezet (gazdasági vállalkozás) szerveréről is.

Hírforrás: Könyvkonnektor
2014. augusztus 13.

Helyismeretre épít az új közösségi oldalFEL

Miutcánk.hu néven egy új, lokális közösségi oldal indul Magyarországon. A környékbeli garázsvásárokat, közös munkábajárásokat segítheti az új site.
A magyar online közösségek állóvizét szeretné felpezsdíteni a lokális közösségépítésre fókuszáló új oldal, a Miutcánk.hu, amely két egyszerű ötletre épül: az emberek, ha a környezetükben élőkkel összeszervezik életüket, izgalmas közös programokat találhatnak ki és csökkenthetik a pazarlást.


Új tetőt kapott a veszprémi könyvtárFEL

Befejeződött a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár tetőszerkezetének felújítása, a munka ötvenkét millió forintba került. A 113 éves épület teteje egy tavaly augusztus 28-án lezúdult özönvízszerű esőzésben ázott be. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) hétfőn a helyszínen elmondta, a város - amely 2013 január 1-je óta fenntartója a megyei könyvtárnak -- a Belügyminisztérium vis maior keretéből 70 százalékos támogatást, 36,3 millió forintot kapott a felújításra. A fennmaradó 15,7 millió forintot az önkormányzat saját forrásból egészítette ki.


Pellengérre állította a Kello a késlekedő tankönyvkiadókat -- szálka, gerenda és az állatorvosi lóFEL

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) saját honlapján elérhetővé tette azoknak a kiadóknak a névsorát, amelyek a határidőig, vagyis július 31-éig nem teljes körűen szállították be a Kello régiós raktáraiba a megrendelt példányszámokat.
A köznevelési államtitkárság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztetett: a tavalyi tankönyvellátás problémáit is a késedelmesen teljesítő kiadók okozták.


Elindult az adomány-üzletlánc -- könyvtárak partnerei is lehetnekFEL

Pár hete tíz alapító szervezet által működtetett 19 adománybolt részvételével megalakult az Adományboltok Országos Szövetsége.


Ismét életveszélyes a TudásközpontFEL

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületének déli homlokzatáról augusztus 5-én a reggeli órákban ismét széttört és lezuhant egy homlokzatburkoló üvegtábla, amely magával sodorta az alatta lévő üvegtáblát is. A káresemény kapcsán személyi sérülés, vagy egyéb anyagi kár nem keletkezett -- írja szerda reggel kiadott közleményében Prekopcsák Tamás, a Pécsi Tudásközpont Kft. ügyvezetője. A közlemény az alábbiakban folytatódik.

Régebbi hírforrás(ok): 'Spontán' hullik az üveg a pécsi tudásközpontról? linkAnalógiák

Már a gazdák is marketinget tanulnak...FEL

Szeptember 2-án veszi kezdetét a hazánkban hiánypótló, az internetes kereskedésről és agrármarketingről szóló rendezvénysorozat, a Gazdag Gazda Roadshow. A konferenciát a Magro.hu mezőgazdasági piactér szervezi, országosan 4 helyszínen: Hajdúböszörményben, Szegeden, Györkönyben és Budapesten. A szakmai rendezvényen az agráriumban dolgozók korszerű tudást kapnak a kereskedelemről és marketingről, a soron következő pályázati lehetőségekről, induló mezőgazdasági képzésekről, és tanfolyamokról, valamint a hatékony ártárgyalási technikákról.
Praktikus

Nem talál egy weboldalt? Akkor próbálja ki eztFEL

Aki sokat netezik, azzal gyakran előfordul, hogy később is újra felkeresne egy más meglátogatott weboldalt. Ebben segíthet az alábbi bővítmény.
Ha 'eltűnik' a szemünk elől egy már felkeresett weboldal, és igazából az Előzmények lehetőség sem segít, akkor érdemes kipróbálni az All Seeing Eye nevű Chrome-bővítményt -- link
A letöltése után látszólag nem történik semmi, nem is utal a jelenlétére semmilyen ikon, de nyugodjunk meg, ott van ő a háttérben és szorgalmasan dolgozik. S hogy ez miből derül ki?
Hát abból, hogy ha legközelebb felkeressük az Előzményeket (azaz a Historyt), akkor egy megváltozott felület fogad, a bővítmény telepítése óta felkeresett weboldalak nézőképeivel.
És ez még nem minden. Ugyanis kulcsszavakkal is kereshetünk az oldalak között, ezeket a Search mezőbe kell beírnunk, s ekkor már csak azon weboldalak képei láthatók, amelyeken előfordult az adott szó.
Az Option lehetőség alatt pedig letilthatunk bizonyos oldalakat (pl. a Gmailt) az ilyesfajta kilistázás alól.
Kisszínes

Videojátékok a gyerekek könnyebb beilleszkedéséértFEL

Könnyebben beilleszkednek azok a gyerekek, akik naponta egy keveset videojátékot játszanak, akik viszont naponta több mint 3 órát töltenek videojátékokkal, kevésbé képesek a pszicho-szociális alkalmazkodásra - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.


Maradjanak drágábbak az e-könyvek -- szorgalmazzák a szerzőkFEL

Nyílt levélben szólította fel több mint kilencszáz író az Amazon.com webáruházat, hogy vessen véget a Hachette könyvkiadóval folytatott elektronikus könyvvitának, amely véleményük szerint nem csupán a szerzőket, hanem az olvasókat is rosszul érinti.
Az Amazon.com a közelmúltban fejtette ki, hogy az elektronikus könyvek túlságosan drágák és legtöbbjüket 9,99 dollárért (2300 forintért) kellene árulni a jelenlegi 14,99, vagy 19,99 dollár helyett. Mint hozzátette, amennyiben az árak csökkennének, akkor több könyvet adnának el és magasabb lenne az összbevétel. A webáruház továbbá azt is nehezményezi, hogy a Hachette 'túlságosan kis részesedést biztosít a szerzőinek'. Mindeközben egy Amazont támogató petíció, amely szerint a Hachette minél magasabban akarja tartani az e-könyvek árát, mintegy 7600 támogatót szerzett, köztük olyan független szerzőket, akik egy demokratikusabb ipar megteremtéséért dicsőítik a kereskedőóriást.
Kiemelt Katalist-hír

A 3D-s nyomtatás lehetőségeiFEL

Több helyről kaptam árajánlatot és segítséget azzal kapcsolatban, hogy honnan tudok letölteni szabadon felhasználható modelleket a nyomtatáshoz. Viszont mivel ez nem könyvtári ügy, hanem magán projekt volt, ráadásul egy jótékonysági rendezvény keretében, így a kiválasztásnál az ár volt az elsődleges szempont a szűkös keretek miatt.
Végül a Gadget Bárra (link esett a választás, amit a kollégák is ajánlottak a Facebook csoportban egy HVGs cikk (link alapján.
Információforrások

20.000 nagyfelbontású térképet tett közkinccsé a New York-i könyvtárFEL

A New York-i Közkönyvtár weboldaláról mostantól óriási mennyiségű térképet lehet ingyen letölteni - többek között az Osztrák-Magyar Monarchiát ábrázoló térképeket is.
A térképek a New York-i könyvtár digitális gyűjtemény oldalán találhatók, mely ide kattintva érhető el, és ahol különböző szűrőket beállítva böngészhetünk közöttük. Mi találtunk például az Osztrák-Magyar Monarchiát ábrázoló térképeket is -- a könyvtár közleményében kiemeli, hogy a Monarchiáról több mint 700 tipográfiai térkép szerepel az adatbázisban.


Iskolaújság névvel indul gazdasági magazinFEL

A Haszon Lapkiadó A Lap címmel új, negyedéves, 'gazdasági magazinhoz hasonló' kiadvánnyal jelentkezik.
A Lap néven új 'gazdasági magazinhoz hasonló kiadvány jelenik meg hazánkban' -- írja a lapot bemutató sajtóközlemény. Három iskolát is tudunk, ahol egykor biztosan volt A Lap nevű iskolaújság, de ezt csak mellékesen jegyezzük meg.


Pinkpuli néven melegportál indulFEL

Elsősorban a 25-35 év közötti közép- és felső-középosztálybeli meleg férfiakat kívánja megszólítani a Pinkpuli.com, amely áprilisban blogként indult, szeptembertől azonban közéleti és életmódmagazinként működik tovább.


OFI: az interneten már elérhetők a kísérleti tankönyvekFEL

A 2014/15-ös tanévtől 1501 iskolában kezdenek el tanítani a kísérleti tankönyvekből, a kiadványok az interneten már elérhetők - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI).
Közleményükben felidézték: szeptembertől 27 megújuló tankönyv, valamint 21 munkafüzet és 2 szöveggyűjtemény, összesen 50 könyv (62 kötet) jelenik meg az általános iskolák 1., 2., 5., 6. és a középiskolák 9., 10. évfolyama számára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a kísérleti tankönyveket és taneszközöket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) készítette el.
A tankönyvek 62 kötete letölthető pdf formátumban keddtől elérhető az OFI weboldalán (link így a pedagógusok, a diákok és a szülők egy hónappal az iskolakezdés előtt megismerkedhetnek az új tankönyvekkel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu