Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/28., júl. 30.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

KÖVETKEZŐ LAPSZÁMUNK KÉT HÉT MÚLVA, AUG. 13-ÁN JELENIK MEG

Hírek

Havidíjas elektronikus könyvtár az Amazontól -- átírandó a könyvtárak stratégiája
Szerzői jog a XXI. században -- megrendülnek a könyvtárak?
Konkurens a házifeladat-segítésben -- profivá és fizetőssé válnak a könyvtári kompetenciák
Híres emberek olvasmányajánlása a közkönyvtári pr-ben -- Kaposvár
A könyvtárak gazdasági hasznának bizonyítékai (olvasóink szavazatára)
Vándorgyűlés -- bíznak a mi fényes jövőnkben
Az Ön számára miért lehet jó az MKE-vándorgyűlés?
Interim menedzser -- közkönyvtárban
Kevesebb könyvtárpult: átszervezés a hatékonyság érdekében
Helyismeret 2.0 -- a Berzsenyi könyvtár a lakossággal működik együtt
Olvasási adatok -- még várat magára a kibontakozás
KKÉK az új csodafegyver! -- ám az önértékelés csak szembesítéssel lenne nyerő
Könyvtár által legitimálva -- tudomány / reprezentáció / tudománytörténet?
Fiókkönyvtár-pótlás Szolnokon -- szabad könyvespolc, mint önkormányzati kampányesemény
Olvasás a WC-n -- feltehetően könyvtári könyveket is
Találkozóterek 'kölcsönzése' egyetemi könyvtárban -- belakják a könyvtárat
Balatonalmádi -- esős időben a helyiek könyvtárba mennek
Polgári engedetlenség a tankönyvhasználatban -- lehetőség az iskolai könyvtárnak
Hoppál: Egyenlőek között a még egyenlőbbek -- pl. az OSZK
Szép mai és régi könyvtárak (fényképek)

Analógiák

Túl jónak tartják magukat a wellness-szállodák
Vannak-e konkrét edzéscélok a könyvtárosképzésben? Netán intézményi sorrend...

Praktikus

Mentés gombbal újít a Facebook
Megérkezett a Mozilla új képtömörítő könyvtára -- mínusz 5%

Kisszínes

Csokival jutalmazza a cambridge-i diákokat egy titokzatos jótevő
3D-nyomtatással készítenek mesekönyvet a vak gyerekeknek
Alig fogy az új közéleti újság -- ténylegesen teszünk a sikerpropagandára

Információforrások

Innen számtalan jó minőségű fotót tölthet le ingyen, legálisan
Új magyarországi hírportál, angolul -- a Magyarország Barátai Alapítvány támogatja
Videó: Nézze végig a nándorfehérvári csatát 3D-ben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Havidíjas elektronikus könyvtár az Amazontól -- átírandó a könyvtárak stratégiájaFEL

Ahogyan az már három éve valószínűsíthető volt...
-- Az Amazon olyan előfizetési modellt kínál a Kindle-höz, ami leginkább a Netflix online videokölcsönzőjére emlékeztet: tíz dollárért cserébe több mint 600 ezer könyv és kétezer hangoskönyv közül választhatunk, egészen addig, amíg tart az előfizetésünk.
A teljes kínálatot tekintve ez nem tűnhet túl nagyvonalú ajánlatnak -- az Amazon több mint 2,7 millió e-könyvet kínál eladásra --, viszont ha abból indulunk ki, hogy egy e-könyv ára 10-15 dollár is lehet, már kedvezőbbnek tűnik a helyzet. Az Amazonnak ráadásul célja, hogy a Kindle Unlimited néven futó szolgáltatás népszerű legyen, így a kölcsönözhető könyvek között olyan címeket is szerepeltet, mint a Harry Potter vagy a Gyűrűk Ura.
A Kindle Unlimited még csak Észak-Amerikában használható, de ha sikeres lesz, több mint valószínű, hogy globálisan is elérhető lesz. (Index)
-- Nem minden szerző és jogtulajdonos partner még ebben, jelenleg az Amazon közel 2.800.000 könyvet árul. Meg vagy 700.000 'rövid címet'. Aki tehát havi egy könyvnél többet vásárolt náluk, az már jól jár. (Ekönyvolvasó)

Régebbi hírforrás(ok): Internetes könyvtárat szeretne bevezetni az Amazon link

Szerzői jog a XXI. században -- megrendülnek a könyvtárak?FEL

Múlt pénteken hozta nyilvánosságra az Amazon legújabb szolgáltatását, a havi 9.99 dolláros előfizetői díj ellenében (egy hónapig pedig ingyenes próba keretében) korlátlanul igénybe vehető e- és hangos-könyv kölcsönző szolgáltatást, a Kindle Unlimitedet.
A hírről értelemszerűen minden portál beszámolt, én a New York Times és az ITCafé írását ajánlom áttanulmányozásra mindenkinek. A szolgáltatás lényege, hogy a havidíj ellenében az előfizetők 600.000+ tétel közül válogathatnak kedvükre, és kölcsönözhetik ki azokat (elvben akár százszámra, egy időben természetesen korlátok között, máskülönben nem kölcsönzésről beszélnénk). Ami kifejezetten érdekes azonban, hogy az amúgy közel 2.7 millió e-könyvből álló adatbázisából kizárólag 'csak' a fenti több mint hatszázezerhez biztosít hozzáférést ily módon az Amazon, aminek az oka, hogy sok kiadó ugyan adott engedélyt a felhasználásra, azonban úgy tűnik, hogy az öt legnagyobb angolszász kiadó (HarperCollins; Hachette; Simon & Schuster; Penguin Random House és Macmillan) nem. Nélkülük persze az egész modell veszélybe kerülhet. Már csak azért is, mert nem az Amazon az első, aki ehhez hasonló szolgáltatást kínál. A Scribd -- amely a professzionális tartalmak mellett saját, 'nem professzionális' publikációk feltöltésére is biztosít tárhelyet - 400.000 kötet, az Oyster pedig 500.000 tétel vonatkozásában kínál 9, illetve 10 dollárért hasonló szolgáltatást a fogyasztóknak. Vagyis, ahogy arra a NYT újságírója is felhívta a figyelmet, a kérdés valójában az: mi az, ami benne van, és mi az ami kimarad.


Konkurens a házifeladat-segítésben -- profivá és fizetőssé válnak a könyvtári kompetenciákFEL

Az egész nagyjából onnan indult, hogy Tibornak hallgatókorában nehezen ment a matek, magántanárhoz is járt, de ott sem jött a csoda. Született ellenben a fejében egy ötlet. Egy barátjával, akkori tanárával megcsinálták első oktatóvideójukat, amire egy hétvége alatt több mint 600-an regisztráltak. Készítettek még néhány videót, amiket fizetőssé tettek, és a befektetett pénz másfél hónap alatt vissza is jött.
Három év alatt annyira sikeressé váltak, hogy épp most készítik második projektjüket: az easylearn.hu egy olyan online oktatási oldal, amely már nemcsak a gazdasági szakok hallgatóinak, hanem mindenkinek szól. Ez egy olyan nyitott platform lesz, ahova bárki tölthet fel kurzust, aki érez magában annyi bátorságot, hogy átadja piacképes tudását.


Híres emberek olvasmányajánlása a közkönyvtári pr-ben -- KaposvárFEL

A városhoz kötődő, elsősorban a fiatalok körében kedvelt műsorvezetőket, sportolókat, előadóművészeket kért fel a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, hogy rövid videókban ajánlják kedvenc könyveiket, olvasmányélményeikről mesélve. Többségük örömmel vett részt ebben: 17 részes videósorozat jelent meg ezekből a könyvtár Facebook-oldalán 'Van bennünk valami közös...' címmel.
A sikeren felbuzdulva a könyvtár épületében is közzétették az ajánlókat: a résztvevők fotója mellé egy-egy jellemző mondat került a videóból, az ajánlott könyv címe és példánya mellé.
A hatás a kihelyezett könyvek pótolásának számával mérhető. A klasszikusok és a közelmúlt sikerkönyveinek egy része az ajánlás ellenére is kevésbé forog, talán mert az érintett könyveket már sokan olvasták. Ugyanakkor megnőtt a kereslet néhány ajánlott mű iránt, ilyen pl. a Karalyos Gábor színész által bemutatott 'Szegény anyám, ha látnám', vagy a Juventus rádió műsorvezetője, Esperes Ákos által ajánlott 'Jégtörő Mátyás' c. Tamási Áron regény.
Reneszánszát éli Szerb Antal klasszikusa, az 'Utas és holdvilág' (D. Tóth Kriszta ajánlása), s öccse, András által ismertetett Robert Merle: 'Üvegfal mögött'.
A könyvtárosok további kampányokon is gondolkodnak, amelyekkel megszólíthatják a fiatalabb korosztályt.
A vonatkozó fényképeket ld. a link oldalon.

Régebbi hírforrás(ok): Oktatók ajánlanak nem szakkönyveket a pécsi Tudásközpontban (fotókkal) link

A könyvtárak gazdasági hasznának bizonyítékai (olvasóink szavazatára)FEL

A brit Arts Council tanulmánya
link a könyvtárak társadalomra, gazdaságra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait veszi számba. A fenntartók költségcsökkentései miatt átalakult a könyvtárak szerkezete, csökkent a beiratkozottak száma és a kölcsönzés is. A könyvtáraknak, mint közösségi tereknek azonban fontosabbá vált a közvetítő szerepe, pl. programszervezés, IKT-hozzáférés. S bár a használat csökken, az emberek jelentős csoportja továbbra is fontosnak tartja a könyvtárakat. A könyvtárbezárások mellett sok új könyvtár is nyílt, egyebek mellett olyan zászlóshajók, mint a birminghami, liverpooli vagy a manchesteri központi könyvtárak. Ha további sikereket kívánnak a könyvtárak, tovább kell alkalmazkodniuk: új finanszírozási modelleket kell találniuk, technológiai lehetőségeket kihasználniuk és a használói igényeket jobban szolgálniuk. Ennek érdekében a könyvtáraknak egyértelművé kell tenniük létük közösségi, oktatási, egészségügyi, gazdasági hasznát a közösségi (és magán) finanszírozás fenntartása érdekében. (ref.: MG)


Vándorgyűlés -- bíznak a mi fényes jövőnkbenFEL

A vándorgyűlésre járók évek óta tapasztalhatják a könyvtári prominensek és a megnyerni sikerült aktuális szakmai-politikai képviselők plenáris (nyílt színi) liezonját. A visszatérő kliségyűjteményen való átjutás próbára teszi a befogadó türelmét, de a sorok közötti mintázatok rámutatnak az egyre dermesztőbb valóságra: a szakma végrehajtja a politika aktuális elképzelését: '...hogy a magyar könyvtári rendszer hatékonyan tudja támogatni a társadalompolitikai célokat...'. Igen, a határ egyirányú, és nem a használókkal találkozó féltől indul... (Mi lenne pl., ha a társadalompolitikai célok a használói elégedettségért küzdő szakmát támogatnák?) A minőségirányítás legalapvetőbb elve tehát nagy nekifutással felrúgva -- szakmai asszisztálás mellett. A '...felajánlom az ágazati minisztérium szakmai segítségét' hallatán akár gondolkodóba is eshetünk: hol is a felajánlható szakmai kompetencia? És így tovább. (Ha e folyamatban esetleg szakma oldaláról is segédkeztek, a helyzet még rosszabb.)
Hol van már a néhány évvel ezelőtti reménykeltő FITT-szekció? A tabudöntögető témák és a szervező fiatalok is eltántorodtak a szakmából. Az MKE szervezésében felvetett témák és előadások gyakran a beltenyészet mintázatát mutatják, a könyvtárak stratégiai pozícióvesztésének hírei is távol maradnak, helyette rendre megöndicsérjük magunkat.
Még a jó szakmai pozícióval bíró előadók beszámolóiban is meglepően gyakoriak voltak az 3-5 vagy akár 20 évvel ezelőtti koncepciók, melyek alapján a hallgató próbálja felmérni a magyar könyvtárügy nemzetközi összehasonlításban való megkésettségét.
A vándorgyűlések címei évről évre hiányleltárt körvonalaznak. Aktuálisan: Intelligens szolgáltatás, a szolgáltatás intelligenciája, mely alapján akár úgy is gondolhatnánk, hogy az intelligens szolgáltatás körébe beletartozik egy konferencián pl.
- az előadási idő tartása
- a ppt-n a látható betűnagyság, a max. 24 szó / dia
- a lényegre törő fogalmazás
- megfelelő hangerő / hangosítás
- s alapvetően: az előadói felkészülés. (MG)
-- Sajtóhír: Harminchat év után ismét Sopronba zarándokoltak el, a megóvásra és olvasásra szánt dokumentumok értékmegőrzői és értékközvetítői. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete csütörtökön és pénteken tartotta meg városunkban a 46. Vándorgyűlését. (Sopron TV)


Az Ön számára miért lehet jó az MKE-vándorgyűlés?FEL

Az Ön számára miért lehet jó az MKE-vándorgyűlés? -- tettük fel a kérdést immáron negyedik éve. A 2014-es nem reprezentatív adatok megoszlása:
1 - A szakmai kiállítás, kiállítók megtekintése
6 - Csak pofavizit az egész, inkább a várost nézem meg
11 - Nem járok, számomra nincs ott semmi érdekes
22 - Sörözés, beszélgetés a kollégákkal, esetleg néhány szakmai program
36 - Szakmai tapasztalatok szerzése.
- Az adatsorok alapján még túl nagy bátorság lehetne trendeket megfogalmazni, ugyanakkor látható ( link ), hogy a válaszadók közel fele számára a szakmai program a legfontosabb, minden negyedik számára pedig főként a kötetlenebb szakmai szocializáció. A tudatos távol maradók száma 20% alatt marad, míg a csak a kiállítás iránt érdeklődők, és a csak országot látni vágyók aránya nem éri el a 10%-ot. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. július 30.

Interim menedzser -- közkönyvtárbanFEL

Interim menedzser -- előre szerződött időtartamra foglalkoztatott gyakorlati menedzsment-szakértő -- ilyen embert szerződtetett a holland Deventer város közkönyvtára Mark Deckers könyvtári tanácsadó személyében, 2014. szeptemberétől, heti két napra. Mark dolgozott már 1994 és 1998 között a deventeri könyvtárban, most pedig egy könyvtáraknak is szolgáltató információs tanácsadó vállalkozás munkatársa. 2015-től átveszi a jelenlegi igazgató teljes feladatkörét. Stratégiai tervében a központi könyvtár és a médiaközpont fejlesztésére összpontosít. A napi ügyek viteléért további két munkatárs felel. (ford.: MG)


Kevesebb könyvtárpult: átszervezés a hatékonyság érdekébenFEL

Az Észak-Texasi Egyetem könyvtára stratégiát dolgozott ki a könyvtárossal ellátott szolgáltatóhelyek számának csökkentésére. 2010 nyarán született döntés arról, hogy a szolgáltatóhelyeket úgy vonják össze, hogy abból mind a használók, mind a személyzet tagjai profitálhassanak. A változások kezelése érdekében bizottságot alkottak a hat szolgáltatópont képviselőiből, akik egyeztettek a lebonyolításról és a szükséges tréningekről. Célként tűzték ki, hogy a lehető legjobban lecsökkentsék a szolgáltatóponton dolgozó diplomás könyvtárosok számát. Döntöttek arról is, hogy hetente kétórás műszakokban alkalmaznak mester szakos könyvtáros hallgatókat a közös szolgáltatóponton.
A megoldás pozitív hatásai között említhető, hogy a munkatársak sokat tanulhatnak egymástól, közel kerülnek a könyvtárosok a használókhoz, akik szintén pozitívan értékelték az 'egyablakos' kiszolgálást. Könnyen elérhető maradt a tájékoztató szolgálat. Csapatmunka és bajtársiasság jellemezte a részlegek együttműködését. Jó kétirányú kommunikáció alakult ki a vezetők és a szolgáltató helyeken dolgozók között.
Vannak olyan területek, ahol további előrelépésre van szükség. A bizalmasabb referensz tranzakciók esetében szerencsésebb lenne egy kevésbé nyitott hely. ... (ref.: A szolgáltatóhelyek csökkentése az egyetemi könyvtárban: hogyan lehet minőségi szolgáltatásokat nyújtani a költségvetési megszorítások idején?; Tóth M.)


Helyismeret 2.0 -- a Berzsenyi könyvtár a lakossággal működik együttFEL

A 100 éves Savaria Szállóval kapcsolatos emlékeket keresnek. Facebook-oldal indult, kiállítást terveznek. Lehet, önnek is van valamije? 1914. április 8-án kezdődött meg a Savaria (egykori Kovács) Szálloda építése Szombathelyen. -- A centenárium kapcsán a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi Múzeumbarát Egylet 2014 novemberében kiállítást és kerekasztal-beszélgetést rendez.
A szállodával kapcsolatos személyes emlékek, tárgyi dokumentumok összegyűjtésére és a rendezvényhez kapcsolódó egyéb események 'reklámozására' 2014. július 22-én létrehoztak egy Facebook-oldalt. Egy közösséget, melyhez bárki csatlakozhat, aki szeretné közösen ünnepeli a neves évfordulót.


Olvasási adatok -- még várat magára a kibontakozásFEL

Címkék: felmérés | olvasás |

Az olvasást befolyásoló legfontosabb tényezők:
- a magasabb iskolai végzettség
- településtípus (hozzájutás a kulturális javakhoz -- intézményi szinten)
- az internet, a mobil eszközök ellensúlyozhatnak, ha (könyv)olvasásra (is) használják azokat.
A 2009-2010-ben átlagosan 6 percnyi időben, melléktevékenységként teszik / végzik az emberek. Az adatok tehát nem mutatnak pozitív képet?
- Bár valóban egyre többen már nem a hagyományos könyveket olvassák, ennek ellenére az elektronikus könyvolvasásra fordított idő sem magasabb mint a könyvalapú.
- A könyvolvasást befolyásolja a könyv tartalma, típusa, jellege, az életkor, a nem, a településtípus. Viszont igen erőteljes hatást gyakorol a társadalmi tőke, kulturális tőke, az otthonról hozott/átadott értékek.
(Elhangzott: MKE-vándorgyűlés, Értékteremtés -- értékátadás az olvasási szokásokban Előadó: Laki Ildikó, SZTE JGYPK -- MTA TK Szociológiai Intézet)

Hírforrás: Laki Ildikó
2014. július 30.

KKÉK az új csodafegyver! -- ám az önértékelés csak szembesítéssel lenne nyerőFEL

Pályázat könyvtáraknak 200.000 forintos nevezési díjért. Feltétel:
A Könyvtári Minőségügyi Bizottság által közzétett Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer (KKÉK) szerint elkészített részletes önértékelés. Az önértékelésnek egyértelmű választ kell adnia arra is, hogy a könyvtár a minőségi szemléletet a tevékenységein, feladatain keresztül miképpen érvényesíti, és miképpen működik a minőségirányítási rendszer. Via Heti Atila.
-- Időnként eltűnődik az ember: mi lenne, ha a szakmai döntéshozók a használói igények szolgálatából eredeztetnék a szolgáltatásminőséget. Mert ugyan jó dolog az önértékelés, ha az folyamatosan szembesülhet a környezeti (nem más könyvtárosok általi, hanem a használó általi!) visszacsatolással, mely elv bizonyára ismerős a minőségbiztosításból. Mindkét véglet romlást hozhat -- mely az egyre komorabb használati adatokban is visszaköszön. (MG)


Könyvtár által legitimálva -- tudomány / reprezentáció / tudománytörténet?FEL

Náray-Szabó Gábor akadémikus nem ellenzi, hogy valaki művészeti felsőoktatási intézményben oktasson PhD-fokozat nélkül (Lex Katedra. 168 Óra, 2014. július 17.). Náray-Szabó abban sem látott semmi különöset, hogy az annak idején az ő igazgatósága alatt álló MTA könyvtára öt könyvet is őrzött Elena Ceauşescutól, aki férjének uralkodása alatt a Román Tudományos Akadémia tagja volt, a következő jelzeteken: 892.537, 891.049, 877.838, 880.896, 885.702. Témájuk, a polimerek kémiája, nagyon messze esik a könyvtár fő gyűjtőkörétől. Az ötből három román nyelvű, egy orosz, egy pedig szlovák (!) nyelvű fordítás.


Fiókkönyvtár-pótlás Szolnokon -- szabad könyvespolc, mint önkormányzati kampányeseményFEL

Szandaszőlős könyvespolcát már többen kiolvasták, tehát frissíteni kellett a meglévő könyveket. A szombati akció nagyon jól sikerült, két láda könyvvel gyarapodott mindenki szabadtéri könyvtára.
Kivenni egy könyvet, majd visszarakni egy másik - így működik Szandaszőlős szabad könyvespolca, aminek tartalma a nehéz munkanapok után kellemes kikapcsolódást nyújt. A frissítésre már szükség volt, hiszen többek jelezték, hogy már kiolvasták az ottani könyveket és szeretnének más szellemi csemegét is fogyasztani. Petrovay Zoltán, a városrész képviselője ezért egy flashmob keretében várta szombat délelőtt az új könyveket: 2 láda könyv gyűlt össze, melyektől roskadozik a polc, így elkelne még egy másik szekrény is... Aki esetleg lemaradt a könyvfrissítésről, ne aggódjon, a Szandaszőlősi Művelődési Házba bármikor leadhatja a megunt könyveit, hogy más is kezébe vehesse. A következő megmozdulás várhatóan ősszel lesz.


Olvasás a WC-n -- feltehetően könyvtári könyveket isFEL

Címkék: felmérés | olvasás | USA |

A Bookpatrol több azonos témájú kutatás eredményét összegezte infografikában, melyek mindegyike az olvasók fürdőszobában/vécében jellemző (feltehetően határokon átívelő) szövegfogyasztási szokásait kutatta.
Főként a 34 év alattiak döntenek úgy, hogy a vécén ülés üres perceit kihasználva felzárkóznak az elmaradt olvasmányaikkal. Leggyakrabban magazinnal vonulnak el a megkérdezettek, de az emailek, levelek, könyvek, samponleírások, újságok és a mobiltelefonos tartalmak (appok, emailek, sms-ek) olvasása is jellemző tevékenység. Sőt 3% nemes egyszerűséggel tévét tett a mellékhelyiségbe.
A férfiaknál az erotikus magazinok forognak a legtöbbet, a nőknél a lakberendezési lapok népszerűek. Ezeket követik a sportlapok illetve a romantikus regények, a krimik illetve a pletykalapok, majd negyedik helyen a férfimagazinok és a divatlapok állnak egymással szemben.
A sok-sok érdekes adat mellett azonban az infografika felhívja a figyelmet a hosszas vécén üldögélés veszélyeire is: előidézhet aranyeret, illetve a különböző kórokozók is boldogan költöznek át a vécédeszkáról a keménykötésű könyvekre, illetve az e-könyv olvasókra, úgyhogy ezekkel mindenki bánjon nagyon óvatosan a továbbiakban!


Találkozóterek 'kölcsönzése' egyetemi könyvtárban -- belakják a könyvtáratFEL

Middle Tennessee State University (MTSU) könyvtára, a Walker Library több mint 25 ezer hallgatót szolgál ki. A négyemeletes épület második és negyedik emeletén levő nagy, nyitott terek egy-egy sarkát vették igénybe e célra. Mivel többcélú alkalmazásra kellett felkészülniük, könnyen mozgatható, kerekekkel felszerelt térelválasztókat, asztalokat és székeket szereztek be. A használók így szükség szerint alakíthatják ki a kívánt tér nagyságát és berendezését. A bútorokat esténként a könyvtárosok az emelet eredeti berendezési rendjét tükröző alaprajz szerint rendezik vissza, egyúttal ellenőrizve, hogy megvan-e minden felszerelési tárgy.
A 15 személyes második emeleti és a 36 fő számára berendezhető negyedik emeleti találkozóhely is laptophoz csatlakoztatható, nagy képernyős LCD monitorral rendelkezik. A könyvtárból igényelhető laptop, távirányítók és kábelek is.
Az MTSU hallgatói, oktatói és a személyzet tagjai három óra időtartamra foglalhatják le a tereket a szemeszter három hónapjára előre. Tanórákon kívül más rendszeres összejövetel is helyet kap a találkozóhelyen, például a hallgatói tanácsadó iroda egyetemi sikertörténetekről beszámoló heti workshopja. Ha épp nincs lefoglalva, a közösségi helyszínek ad hoc jelleggel is használhatók, de technikai eszközök nélkül. Az előjegyzések és ezek nyilvántartása online módon történik, amihez ma már egy teljesen automatikus rendszert alkalmaznak. (ref.: Találkozási pontok egy egyetemi könyvtárban; Fazokas E.)


Balatonalmádi -- esős időben a helyiek könyvtárba mennekFEL

Balatonalmádiban esős időben a helyiek a könyvtárban töltik a délutánt, a fiatalok a kihelyezett számítógépeken Facebookoznak (tényleg), a családok dvd-t és könyveket kölcsönöznek, miközben a nyugdíjasok egy csoportja arról beszélget, milyen műsort szervezzenek hétvégére a kápolnába. A Pannónia könyvtár reggel 10-től este 8-ig van nyitva, a látogatás ingyenes, és a városban egyedül itt van megbízható internet. A könyvtárban csak akkor kell fizetni, ha kölcsönözni is szeretne, a többség csak olvasgatni és laptopttal dolgozni, Facebookozni, blogolni jár a könyvtárba.


Polgári engedetlenség a tankönyvhasználatban -- lehetőség az iskolai könyvtárnakFEL

Az állam bőszen hirdeti az ingyenességet. Az ingyenes tankönyvprogramot az idén a másodikosokra is kiterjesztik. A pedagógusok két, a Klik által kijelölt tankönyvből választhatnak tantárgyanként. (Ez igaz a felsőbb évfolyamok nem ingyenes tankönyveire is.) A tanárok viszont nem mindig értenek egyet a választással. Ilyenkor előfordul, hogy a klikes megrendelőív mellett egy párhuzamos tankönyvlistát is kap a szülő. Néha a felsőbb évfolyamosoktól kérik el a már nem rendelhető könyveket.
- A párhuzamos tankönyvbeszerzés valójában polgári engedetlenség, amiről egyre több iskolából hallani -- ismeri el Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, akit a szülői beszerzések növekvő méretei sem lepnek meg.


Hoppál: Egyenlőek között a még egyenlőbbek -- pl. az OSZKFEL

Hoppál Péter: 'Minden intézményre egyenlő figyelmet próbálok fordítani, de nyilván a kiemelt intézmények elsőbbséget élveznek. Ilyen a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, az Opera, az Országos Széchényi Könyvtár, az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, valamint a közgyűjteményi és közművelődési vonalon a Nemzeti Művelődési Intézet, a Nemzeti Levéltár, továbbá a vidéki színházak, múzeumok.'


Szép mai és régi könyvtárak (fényképek)FEL

Analógiák

Túl jónak tartják magukat a wellness-szállodákFEL

A wellness-szállodák sokkal inkább meg vannak elégedve magukkal, mint a vendégek: sokszor nem azt és nem úgy kapják, amire számítottak.
Bár a hazai vendégek alapvetően elégedettek a wellness-szállodákkal és a szolgáltatások minőségével, a megbízhatóságot gyakran kifogásolják -- derül ki Karakasné Morvay Klára kutatásából. A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) adjunktusa közel 50 wellness-szálló mintegy 815 magyar szállóvendégét, valamint 23 szállodai szakembert kérdezett meg -- írja a Napi Gazdaság.
Előfordul, hogy a hazai szállodák mást jelentetnek meg hirdetéseikben, mint ami a valóság.
Amíg nincs szemléletváltás, elkerülhetetlen, hogy a hirdetések túlzásai miatt nagyobb elvárással érkező vendégek csalódjanak.


Vannak-e konkrét edzéscélok a könyvtárosképzésben? Netán intézményi sorrend...FEL

Kódolt kudarc -- átvilágították a magyar fociakadémiákat -- Kiadták a belga Double Pass magyar fociakadémiákat elemző vizsgálatának jelentését. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége 2014. április 22-én tárgyalta meg az audit első szakaszának jelentését és el is fogadta azt. A 134 oldalas jelentés rövid kivonatát, amely júniusra készült el, honlapjukon közölték is. A jelentésben többek között az áll, hogy az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt, a konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak, kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel dolgozó speciális edzőket, az akadémia bevételeinek és kiadásainak átlátható leírása pedig nem történik meg.
A belgák felmérésében az első helyen Debrecen végzett. A Debreceni Labdarúgó Akadémiát csak tavaly áprilisban adták át, és az első évfolyamot is csak tavaly iskolázták be. A Honvéd az 5., az MTK és az Újpest a 6-7., a Felcsút pedig a 9. helyen szerepel, pedig az akadémia alapítója, Orbán Viktor a stadion márciusi átadásán azt mondta, Európa tíz legjobb akadémiája között van az övé.
Praktikus

Mentés gombbal újít a FacebookFEL

A Facebook webes felületén, valamint Android és iOS alkalmazásában is elérhető lesz a mentés gomb, amellyel a különféle posztokat, helyeket, zenéket tölthetjük le a későbbi megtekintésre.

Hírforrás: Prím
2014. július 30.

Megérkezett a Mozilla új képtömörítő könyvtára -- mínusz 5%FEL

Már a 2.0-s verziónál jár a Mozilla által kifejlesztett, mozjpeg névre hallgató képtömörítő könyvtár. A vállalat szerint módszerével a JPEG fájlok mérete átlagban 5 százalékkal csökkenthető, így gyorsítva a böngészést. A kezdeményezés mögé már a Facebook is beállt.
Továbbfejlesztette mozjpeg névre hallgató képtömörítési eljárását a Mozilla. Az eszköz 2.0-s verziója átlagosan 5 százalékot nyír le a képfájlok méretéből, ami észrevehető gyorsulást eredményezhet a fotókkal és illusztrációkkal teletűzdelt weboldalak esetében, mint amilyen például a Facebook.
Kisszínes

Csokival jutalmazza a cambridge-i diákokat egy titokzatos jótevőFEL

Csokoládéval jutalmazzák a vizsgára készülő diákokat Cambridge egyik lánykollégiumának, a Newnhamnek könyvtárában. Egy titkos jótevő két csokit rejt egy könyv kipreparált belsejébe, a szerencsés megtalálótól pedig azt kéri, hogy töltse fel a készletet a következő diáknak. A kollégium szóvivőjének fogalma sincs, hogy az első csokik mikor került a könyvbe, de nem tartja kizártnak, hogy tényleg segítettek a tanulásban, ugyanis ebben a félévben nagyon sok diák ment át elsőre a vizsgáin. Azt nem tudni, hogy mit szóltak a meglepetéshez azok a diákok, akiknek épp a csoki miatt feláldozott oldalakra lett volna szükségük. A könyvtárban egyébként nem engedélyezett az étel és az ital.


3D-nyomtatással készítenek mesekönyvet a vak gyerekeknekFEL

A Coloradói Egyetem szakemberei kifejlesztettek egy olyan 3D-nyomtatási technológiát, melynek segítségével mesekönyvek illusztrációit lehet átalakítani és kinyomtatni háromdimenziós, tapintható formában, a vak és gyengén látó gyerekek számára.
Az ötletgazdák célja egy olyan szoftver létrehozása, melyet a tanárok, illetve a szülők önállóan használhatnak a gyerekkönyvek 3D-be való átalakítására.


Alig fogy az új közéleti újság -- ténylegesen teszünk a sikerpropagandáraFEL

A 10500 darab Magyar Krónikából mindössze 1750-ért fizettek az olvasók, naponta néhány darabot tudnak belőle eladni - közölte az új, a fókuszt az örömhírekre helyező közéleti újság kiadója.
'A nem hivatalos információk szerint elég nagy volt az első szám iránti érdeklődés, ez biztató' -- ezt még július 3-án, a folyóirat második száma megjelenésének napján közölte a Mandiner érdeklődésére a Magyar Krónika szerkesztőségi titkára. Azóta azonban a portál munkatársainak megküldték a konkrét értékesítési adatokat, és kiderült, egyelőre nem igazán lehet átütő sikerről beszélni.
Információforrások

Innen számtalan jó minőségű fotót tölthet le ingyen, legálisanFEL

Mindegy, milyen célra van kellenek remek fényképek, az alábbi oldal gazdag tárháza a szabadon, korlátozások nélkül letölthető fotóknak.
Ha képekre van szükségünk, kimeríthetetlen forrás az internet. Azonban nem lehet csak úgy mindent letölteni, gyakran szerzői jogokat sértünk, ha így szerzünk meg képeket.
Szerencsére a Pexels nevű oldalon link ilyentől nem kell tartanunk: csodás fotók várnak ránk, s bármelyik megtetszik közülük, szabadon, korlátozás nélkül letölthetjük. Ezek a képek ugyanis Creative Commons Zero (CC0) licenccel rendelkeznek, így még az sem gond, ha valaki később kereskedelmi célokra használja őket.


Új magyarországi hírportál, angolul -- a Magyarország Barátai Alapítvány támogatjaFEL

Megkezdte működését a Hungary Today nevű angol nyelvű hírportál, amely a hazánk iránt érdeklődő külföldiek és az itt élő, angolul beszélők rendszeresen látogatott oldalává kíván válni.
A portál link újdonságának azt tartja az alapítója, hogy -- szemben a jelenleg üzemelő angol oldalakkal -- színes, képekkel és videókkal gazdagított tartalmakat szolgáltat hazai vonatkozású politika, kultúra, gazdaság és sport témában.


Videó: Nézze végig a nándorfehérvári csatát 3D-benFEL

A mohácsi, a kenyérmezei csata vagy éppen a piski ütközet után elkészült a nándorfehérvári csatát bemutató animációs film. A 19 perces filmet már meg lehet nézni a YouTube-on.
Nyilvánosságra hozták a nándorfehérvári csatát feldolgozó 19 perces animációs filmet, melyet a Történelmi Animációs Egyesület a Múlt-kor közreműködésével mutatott be. Az Egyesület a 'Mohácsi csata' animációs film készítése óta tovább fejlesztette alternatív animációs technikáját.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu