Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/27., júl. 16.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

KÖVETKEZŐ LAPSZÁMUNK KÉT HÉT MÚLVA, JÚL. 30-ÁN JELENIK MEG

Hírek

Informatikus-könyvtárosok -- 50%-os elhelyezkedési aránnyal
A könyvtáros egyesület konferenciája helyett a célcsoport konferenciáján vegyen részt! (olvasóink szavazatára)
Megérkezett a digitális képkeret a szarvasi Városi Könyvtárba (fotókkal)
Helyes-e, ha a könyvtárban meleg gyerekkönyvek is vannak? (felmérés)
Homoszexuális gyerekkönyvek -- társadalmi normák tükrözése és / vagy azok megváltoztatása?
Magyarországon is terjeszkedik a Google Art Project -- csatlakozna?
Impressziók és teljesítménymutatók a Katona József Könyvtárról -- hatékonyságmutatók nélkül
Tüske László lesz az OSZK főigazgatója
Hét hálózatépítő tipp a machiavellista könyvtárostól (olvasóink szavazatára)
Digitális garázsmúzeum -- Kodolányi Sebestyén dokumentumfilmes, archivátor
Összerdélyi gyűjtőkönyvtár létesül Sepsiszentgyörgyön
Korai iskolaelhagyók -- újabb könyvtári célcsoport (ha van hozzá szakértelem)
Szomszédaink voltak -- A nemzeti levéltár online kiállítása
Pénz a neten -- országos képzési program Hargita megye könyvtáraiban
Könyvtári számítógépen tiltanák a káros tartalmakat
Olvasási igényeket felismerő rendszert fejlesztenek magyar vállalatok
Két újabb digitalizált kiadvány a jubiláló MEK-ben és EPA-ban

Analógiák

Stratégiai tervezés könyvtárosoknak is: nem szabotáljuk-e saját eszünkkel kitalált célokat?
Kell-e a hazai könyvtáraknak átlátható információs rendszer?
Miért nyertek a németek?

Praktikus

Távolságokat is mérhetünk a Google Térképpel

Kisszínes

Egy könyv illata -- mi okozza ezeket a jellegzetes aromákat?
99 napos önként vállalt Facebook-rehabra buzdít egy holland ügynökség
Pucér nőket találtak a könyvtárban (képpel)
A magyarok 40 százaléka nem netezik

Információforrások

Drágább tankönyvek -- lehetőség-e az iskolai könyvtár?
10 tuti könyv nyaraláshoz
Ingyen lehet újságírást tanulni a BBC-től
Új honlap segíti a gyerekek tudatos internetezését
Országos belföldi tudakozó októbertől: 11 800
Mobilalkalmazás segít eligazodni fogyasztóvédelmi kérdésekben külföldön


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Informatikus-könyvtárosok -- 50%-os elhelyezkedési aránnyal FEL

...Az adatok szerint a legnehezebben a történelem, a turizmus-vendéglátás, illetve a földrajz szakon végzett pályakezdők helyezkednek el: a hallgatók kevesebb mint 45 százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben. Őket a környezettan, szabad bölcsészet és informatikus könyvtáros diplomával rendelkezők követik, 50 százalék körüli aránnyal -- áll az Educatio 'Államigazgatási adatbázisok diplomás pályakövetési célú integrációja' című, 2013-as gyorsjelentésében...


A könyvtáros egyesület konferenciája helyett a célcsoport konferenciáján vegyen részt! (olvasóink szavazatára)FEL

Én voltam az első könyvtáros, aki részt vett az Amerikai Állatorvostudományi Felsőoktatási Szövetség éves konferenciáján -- mondja André J. Nault, a Minnesotai Egyetem Állatorvos-tudományi könyvtárának vezetője. És javasolja, hogy a könyvtárosok válasszák ki azokat a szakmai rendezvényeket, melyeken célcsoportjuk képviselői vesznek részt. A rendezvényen ismerkedjen meg velük, készítsen posztert és tartson előadást. (ref.: MG)


Megérkezett a digitális képkeret a szarvasi Városi Könyvtárba (fotókkal)FEL

A szarvasi Városi Könyvtárban évek óta nagy figyelmet fordítunk tájékoztató munkánk fejlesztésére, könyvtári szolgáltatásaink megkedveltetésére, így örömmel fogadtuk a GM Info Consuling Kft. által felajánlott digitális képkeretet. A megállapodás szerint vállaltuk, hogy könyvtárunkban a használók tájékoztatása céljából folyamatosan működtetjük az eszközt, és a felhasználás tapasztalatairól 3 alkalommal beszámolunk.
A digitális képkeret érkezését megelőzően felhasználási tervet készítettünk és felelősöket jelöltünk ki, hogy mindig új, friss tartalommal állhassunk az olvasók elé. A tartalom összeállításában előnyt jelent a könyvtár honlapjának tartalma ( link ), a Szarvasi Digitális Könyvtár régi folyóirat gyűjteménye és havonta új könyvekkel bővülő állományunk.
Terveink szerint a tartalommal feltöltött képkeretet az olvasószolgálati pultnál helyeztük el, ahol minden könyvtárlátogató megtekintheti naponta frissülő összeállításunkat: könyvtárunk aktuális programjait, képes könyvajánlókat újdonságainkból, a nap fotóját a könyvtár életéből, 'ezen a napon...' címmel válogatást régi helyi lapok híreiből, információkat az eMagyarország Pontról, tájékoztatást könyvtárunk szolgáltatásairól, gyermek és felnőtt klubjaink programjairól.
A könyvtár szolgáltatásait időközönként a könyvtárépület falain kívül is népszerűsíteni igyekszünk. Egy-egy városi rendezvényhez kapcsolódóan, oktatási intézményekben, civil szervezetek rendezvényein jelenhet meg könyvtárunk a digitális képkeret segítségével.
A tartalommal feltöltött eszközt 2014. július 8-án üzembe helyeztük. Az olvasók érdeklődéssel fogadták a szóróanyagok mellett ezt a speciális reklám- és tájékoztató felületet.


Helyes-e, ha a könyvtárban meleg gyerekkönyvek is vannak? (felmérés)FEL

Helyes-e, ha a könyvtárban meleg gyerekkönyvek is vannak? -- kérdeztük a múlt héten a KIT-portálon. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
47 - természetesen
35 - egyáltalán nem
3 - csak külön kérésre kiadva
9 - kutatói célokra
9 - szülői engedéllyel kiadva.
Úgy tűnik, hogy a válaszadók többsége nem, vagy csak korlátozásokkal tenné elérhetővé a könyvtárban a meleg gyerekkönyveket. A megosztó téma felveti a könyvtár szocializáló vagy igényeket követő szerepének kérdését. Ld.: link . (MG)
FRISS: e felmérés adatait is tartalmazó cikk a Népszabadságban: link


Homoszexuális gyerekkönyvek -- társadalmi normák tükrözése és / vagy azok megváltoztatása?FEL

Nem elég, hogy leszedték a könyvtárak polcairól, meg is akarnak semmisíteni három meleg tematikájú könyvet Szingapúrban. A konzervatív városállam információs minisztere, Yaacob Ibrahim közölte, támogatja az állami könyvtárakat felügyelő hatóság döntését, hogy semmisítsék meg a kipécézett könyvek összes példányát.
A döntés ellen tiltakozók online petíciót és nyílt levelet tettek közzé, már több mint ötezren aláírták, felvetették egyebek mellett a 26 állami könyvtár bojkottját. A miniszter az intézkedést a szingapúri többség konzervatív mentalitásával indokolta, valamit hozzátette, a társadalmak sosem állandóak, és idővel változni fognak, de a jelenlegi hozzáállás célja a társadalmi normák tükrözése, és nem azok megváltoztatása. A megsemmisítés ideje és módja egyelőre tisztázatlan.


Magyarországon is terjeszkedik a Google Art Project -- csatlakozna?FEL

A Google Art Project link a meglévő öt partner mellett újabb kulturális örökségvédelemben érintett intézményekkel szeretne együttműködni Magyarországon; múzeumokkal, könyvtárakkal, levéltárakkal. Az előző hónapban több magyar intézményt is felkeresett, és további kapcsolatfelvételre is nyílik lehetőség. További információ: Alexandru Badinici, badinici@google.com.


Impressziók és teljesítménymutatók a Katona József Könyvtárról -- hatékonyságmutatók nélkülFEL

A Katona József Könyvtár... egy életen át! c. 85 oldalas(!) előadást az első dia szerint július 24-én fogja előadni Ramháb Mária. (via Heti Attila) A falat ábrázoló háttérgrafikát alkalmazó, sok fotót tartalmazó előadás több szempontból mutatja be az intézményt. Teljesítményadatokkal is szolgál, a hatékonyság-adatok viszont ezúttal is elmaradnak; azokat a néző / hallgató saját maga igyekezhet következtetésként levonni. Például: míg Kecskeméten egy lakosra 3,7, Székesfehérváron 1,7, Miskolcon 1,6, Pécsen 1,3 könyvtárlátogatás jut évente (számolgatható ki a 48. dia teljesítményadatai alapján). Ám sajnos nem derül ki, hogy a különbségek mögött mekkora ráfordítások rejlenek. A munkatársak képzettségi szintjét mutatja az anyag (mint a ráfordítások legfontosabb alkotóelemét), amiből külső adatok bevonása után látszik, hogy az bőven meghaladja a nemzetközi irodalomban sokszor javasolt 1/3-os diplomás-arányt. Az adatok tehát túlképzettségre és / vagy kihasználatlanságra mutatnak.
A gyerekek számára nyújtott programok számának növekedésével -- csoportos foglalkozások (25. dia), rendezvények (41. dia) -- a 14 éven aluli használók száma is növekedett, a célcsoport egészében a könyvtárhasználat viszont e könyvtárban is csökkent (48. dia). A közölt adatok nem utalnak a diákévek utáni nagy lemorzsolódás megállításának lehetőségére. (Ez egybecseng azzal, hogy az előadás képei is döntően gyerekeket vagy nyugdíjasokat mutatnak).
A prezentációban nem kerülnek elő a fizikai állomány adatai, vagy a tájékoztatási szolgálat eredményességi mutatói. Mindössze két dia szól az online szolgáltatásokról (a képzésekről több); a virtuális kínálatról, vagy testre szabott információs szolgáltatásról egy sem. A könyvtárat mintha teljesen kikerülte volna a 2.0 koncepció, mely így kb. 10 évvel ezelőtti szemléletet tükröz. A könyvtár ígéretesnek tűnő ágazati külső kapcsolatai hiánynak tűnnek -- vagy pedig időközben elhaltak. A szervezeti diagramot a 77. dia mutatja.
Az anyag a gyerekeknek nyújtott programokon túl nagy terjedelemben foglalkozik a területi elv szerint(!) rendeződő KSZR impozáns adataival is. Az 53. dia térképe különösen érdekes (könyvtári szolgáltatóhelyek a hazai kistelepüléseken); Bács-Kiskunban: 56. dia, volumene: 57. A rendszer hatékonysági mutatói itt sem kerülnek elő. A KSZR országos összehasonlítását Békés, Csongrád és Heves megyékre redukálja (66, 68, 70. 72). A 69. dia igazolni látszik azt a tételt, hogy látogatószámot legkönnyebben épület- és szolgáltatás megújítással lehet elérni.
Bónusz: Ramháb Máriát királynő képében a 28. dia mutatja. (MG)


Tüske László lesz az OSZK főigazgatójaFEL

Tüske László lesz az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója, tudta meg az atv.hu. A hírt az OSZK-ban jelentették be csütörtökön. Ugyan az OSZK július 14. és augusztus 20. között zárva tart, Tüske László mandátuma július 21-én veszi kezdetét.
Tüske László a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab- és iszlámkutató tanára, keletkutató, az Orientalisztikai Tudományos Bizottság tagja; szakterülete az arab irodalom.
-- A kilencvenes években az OSZK Olvasószolgálatának vezetője is volt. (KIT-információ)


Hét hálózatépítő tipp a machiavellista könyvtárostól (olvasóink szavazatára)FEL

Az előző KIT-ben megjelent anyagot link folytatva:
Szervezeti gond is van a felsőoktatási könyvtárakkal: rendszerint közvetlenül az igazgatóság felé tartoznak elszámolással, nem az ügyfeleket képviselő szervezeti egységek felé.
Az elektronikus csatornák térnyerésévek csökkent a személyes interakciók száma, így a könyvtárnak ezeken is jól kell kommunikálnia, leginkább a láthatóság növelése és a reputáció-menedzsment terén. E tevékenységek azonban -- kihívást jelentve -- kibillentik a könyvtárost megszokott komfort zónájából. Ám ilyen módon épülhet csak be a szervezet vérkeringésébe.
1. Lopózz be annyi intézeti értekezletre, ahányra csak tudsz. - Minél többet tudunk az iskoláról / intézményről, annál jobb szolgáltatásokat tudunk nyújtani számára.
2. A tanszéki oktatókkal próbálj meg együtt előadni, publikálni. - Hacsak lehet, nem a könyvtári, hanem a tanszékek által olvasott lapokban publikálok. Javasoltam egy állatorvos-tudományi információs különszámot -- mire bekerültem a szerkesztőbizottságba.
3. Könyvtáros konferenciák helyett link (célcsoportunk konferenciáin vegyünk részt! - Folyt. köv. (ref.: MG)


Digitális garázsmúzeum -- Kodolányi Sebestyén dokumentumfilmes, archivátorFEL

Kodolányi 2005-ben gründolta a BBS Archívumot, amelynek kurátora. A BBS Archívum a Műcsarnok, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Balázs Béla Stúdió Alapítvány együttműködésében jött létre. 2010-ben, a BBS Alapítvány felszámolásakor a gyűjtemény masteranyagait a jogokkal együtt átadta a filmarchívumnak, a Műcsarnokban tovább működtetve a BBS Archívumot, kutatópéldányokkal és az irattárral. Közben állást kapott a filmarchívumban a BBS-gyűjtemény archivátoraként. A vagyonkezelői jogokról az MNV Zrt. azóta sem rendelkezett a BBS-gyűjteménnyel kapcsolatban. 2012-ben a már a MaNDA égisze alatt megjelenő A határozat című BBS-film DVD-kiadásához Kornis Mihállyal íratott fülszöveget. A kiszállított dobozokat a MaNDA főigazgatója, Lovas Lajos visszavonatta a boltokból, eltüntette róluk a Kornis-szöveget. 2013-ban a Médiatanács támogatásával dokumentumfilmet forgatott Vetíteni nem elég címmel a társadalmi forgalmazás BBS-es múltjáról és a forgalmazási forma egy mai lehetséges vetületéről. A film befejezését követően Lovas Lajos kirúgta az állásából...


Összerdélyi gyűjtőkönyvtár létesül SepsiszentgyörgyönFEL

A romániai magyar kiadványok egységes gyűjtésének elméleti és gyakorlati kérdései kapcsán tanácskoztak Sepsiszentgyörgyön, hétvégén, az ország különböző régióiból érkező könyvtáros szakemberek. Az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa és a Bod Péter Megyei Könyvtár kezdeményezésére sorra kerülő egyeztetés központi témáját a romániai magyar gyűjtőkönyvtár létrehozása képezte.
A tanácskozást Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke nyitotta meg, aki kijelentette: 'a megerősödött Székelyföld kész összerdélyi hatáskörű feladatokat vállalni. Ennek jegyében hoztuk létre az 1945. utáni képzőművészeti alkotások összegyűjtését célzó Erdélyi Művészeti Központot, és ennek alapján karoltuk fel a gyűjtőkönyvtárt is.'


Korai iskolaelhagyók -- újabb könyvtári célcsoport (ha van hozzá szakértelem)FEL

Egyre aggasztóbb a korai iskolaelhagyók arányának három éve tartó növekedése, és nem csak a képzetlenek számának növekedése miatt. Magyarország uniós vállalása az arány csökkentése, de mivel ennek az ellenkezője történik, fejlesztési pénzeket is bukhatunk. Úgy tűnik, a kormánynak nincs stratégiája.
A Népszabadság megkereste Balog Zoltán minisztériumát azzal, hogy van-e már erre vonatkozó stratégia. Ez azért is fontos lenne, mert e koncepció elkészítését tavaly tavasszal a kormány határozatban írta elő. Nem kaptunk választ, amit kénytelenek vagyunk úgy értelmezni, hogy nincs.


Szomszédaink voltak -- A nemzeti levéltár online kiállításaFEL

A holokausztra és a vészkorszakra vonatkozó dokumentumokból mutat be válogatást a Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei által rendezett Szomszédaink voltak című online kiállítás az emlékévhez kapcsolódva. -- link


Pénz a neten -- országos képzési program Hargita megye könyvtáraibanFEL

Hargita megye könyvtárai a Biblionet program keretében csatlakoztak a Pénz a neten, 'BANII PE NET' országos képzési programhoz. Az érdeklődők az elektronikus kereskedelem előnyeivel és a vásárlói jogokkal ismerkedhetnek a könyvtárban, illetve, a baniipenet.ro/biblionet honlapra kattintva, online képzésen vehetnek részt.
Tudásuk gyarapítása mellett, ha kedvez a szerencse nekik, sorsoláson megnyerhetik a három Samsung Galaxy S5 okostelefon vagy az ötvenhét darab, egyenként 200 lejig terjedő értékű vásárlási utalvány egyikét. A képzési program kezdeményezője a Junior Achievement Romania, a Visa Europe és a partner bankok támogatásával. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Könyvtári számítógépen tiltanák a káros tartalmakatFEL

Minden könyvtári számítógépen tiltanák a káros tartalmakat. Gyakran nem is gondolnánk, hogy milyen oldalakat látogatnak a gyerekek az interneten. Mivel legtöbbször a szülők otthon tiltják az ezeken való szörfözést, így a nebulók más lehetőségek után néznek, nem is számolva azzal, hogy akár zaklatás áldozataivá is válhatnak.
Hogy mindezektől megóvják a gyerekeket és fiatalokat, az Országgyűlés tavaly úgy döntött, hogy elfogadja azt a törvénymódosítást, amely a kiskorúak által hozzáférhető tartalom szűrhetővé tételéről rendelkezik. Így a gyermekek sem otthon, sem pedig az általuk máshol használt számítógépeken nem férhetnének hozzá a számukra káros, jogellenes tartalmakhoz. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy 2014. szeptember elsejétől már az iskolákban és könyvtárakban, azaz az
internet-hozzáférést biztosító helyeken is kötelező lesz a szűrőszoftverek alkalmazása.


Olvasási igényeket felismerő rendszert fejlesztenek magyar vállalatokFEL

Négytagú magyar konzorcium fejleszti annak a komplex webes ajánlórendszernek a prototípusát, amely egy weboldal látogatójának kevés személyes adatából is képes érvényes, személyre szabott ajánlást adni új olvasnivalóra vagy a felhasználót érdeklő szabadidős programra...
A fejlesztők a valós és online világ viselkedési mintázatainak elemzésével, a tartalomszolgáltatással és értékesítéssel foglalkozó kutatók és vállalkozások együttműködésében, úgynevezett Big Data (nagy mennyiségű adatot feldolgozó) technológiákra alapozva dolgozzák ki és valósítják meg az új elemzési módszertanokat.
A web 3.0 alkalmazások alapjait a közösség által létrehozott tartalmakra és a kollaboratív szűrésre épített ajánlórendszerek biztosítják, így az olyan, jelenleg működő web 2.0 tartalmak, mint a blogok, videomegosztó csatornák vagy a wikipedia, mesterséges intelligenciával támogatott továbbfejlődése várható a web 3.0-tól.
A magyar projekt január 1-jén kezdődött, és 2015. december 31-én zárul. A fejlesztést a résztvevők a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaptól származó, valamint saját erővel kiegészített finanszírozás keretében valósítják meg több mint 435 millió forintból.


Két újabb digitalizált kiadvány a jubiláló MEK-ben és EPA-banFEL

A Magyar Elektronikus Könyvtár fennállásának 20. és a Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis elindulásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi előlappal jelent meg Gáspár Ferenc A Föld körül című útleírásának hat kötete, illetve az 1920-1932 között kiadott Magyar grafika folyóirat. Mindkét kiadvány digitalizálása a MEK Egyesület megbízásából az Internet Szolgáltatók Tanácsának támogatásával készült. Képanyaguk legjava a szintén az Országos Széchényi Könyvtárban működő Digitális Képarchívumban való feldolgozás után önállóan is kereshető lesz majd.
Analógiák

Stratégiai tervezés könyvtárosoknak is: nem szabotáljuk-e saját eszünkkel kitalált célokat?FEL

Az alábbi linken található videó megadja a választ (21 perc). Vegyük számba a szakmai vágyaink és bevett gyakorlatunk közötti hézagot.


Kell-e a hazai könyvtáraknak átlátható információs rendszer?FEL

...Egy régi munkahelyemen csináltunk egy kórházi információs rendszert, ami a laboreredményektől a mosodaszámláig mindent egyben kezelt. Amikor egy beteg elment, pontosan tudni lehetett, hogy mennyibe került (a kontrasztanyagoktól a kajáig, ott volt a lehetőség, hogy a ráfordított időt is mérni lehessen. Amikor jött, akkor lehetett tudni, hogy milyen előélete volt, milyen vizsgálatoknak milyen eredményei.
Laborautomatákat illesztettük hozzá, egyből gépbe mentek az adatok.
Bemutattuk, mindenki tapsolt (90 táján, dos, koax ethernet hálózat); hú, ez milyen klassz. Főnököm kérdezte, mikor vezetik be? Ezt -- kérdeztek vissza -- Soha! -- Azaz: lényegében senkinek nem volt érdeke egy átlátható, megbuherálhatatlan rendszer működtetése. A főnökömet ki is rúgták, bánatában Londonig meg sem állt. Ott is nagy elismerés övezte ezt a rendszert, valami kitüntetést is kapott érte. (Makk Attila)


Miért nyertek a németek?FEL

A német válogatott 22 igen erős egyéniségű játékosból áll, ráadásul bármelyikük bármikor el tud dönteni egy meccset. Több elemzés a németekre mindig jellemző erős csapatszellemet, a teljesítmény központúságot, a küzdeni tudást és a higgadtságot emelte ki. Ezeket az erényeket a csapat fél tucat lengyel, ghánai, tunéziai és török bevándorlóktól született tagja is a magánék vallhatja. A válogatott gerincét a Bayern München játékosai adják. A szövetségi kapitány, Joachim Löw 8 éve tölti be ezt a tisztséget, elegendő ideje volt az ideális csapat felépítésére. A németek semmit nem bíztak a véletlenre, saját szállodát és sportközpontot építettek Brazíliában. 37 masszőr, orvos és tréner kísérte a labdarúgókat. A szurkolók számára a futball mindig jó alkalom a nemzeti színű zászló lengetésére és a hazafias érzelmek kimutatására, amivel amúgy hadilábon áll a német közélet.

Hírforrás: Haszon hírek
2014. július 16.Praktikus

Távolságokat is mérhetünk a Google TérképpelFEL

A Google frissített térképszolgáltatását, melynek révén az egyes pontok közötti távolságot is lemérhetjük. A vállalat a Google+-on jelentette be az újdonságot.
A Google Mapsszel eddig is láthattuk az egyes helyek közti távolságokat, ám csupán a tervezett út hosszát mutatta a térkép az elejétől a végéig. A Google új frissítésének köszönhetően azonban nem csupán a kezdő és a végpont közti távolságot láthatják a felhasználók, hanem kisebb szakaszok között is megnézhetik, mennyit kell menetelni.
A frissítés egyelőre még csak asztali verzióban érhető el. A térképen az egérrel jobb gombjával kattintva hívható elő a 'Távolságmérés' opció, ahol kiválaszthatjuk a két pontot, melyek között mérni szeretnénk az utat. Ezt tovább lehet szűkíteni, és kitérőket is megadhatunk. Ez különösen hasznos, ha már előre tudjuk, hogy közbejön valami, és kíváncsiak vagyunk, nagyjából mennyi lesz a plusz út.
A Távolságmérés opció megadása után szabadon adhatunk ?pöttyöket? utunkhoz. Minden adott pont közti távolságot méri a rendszer, így a kisebb szakaszokat is láthatjuk, mennyit kell mennünk. Ez például akkor is jól jöhet, ha az út egyik felét gyalog, a másikat pedig tömegközlekedéssel szeretnénk megtenni. Ilyenkor kiszámíthatjuk, pontosan mennyit kell gyalog megtennünk.
Kisszínes

Egy könyv illata -- mi okozza ezeket a jellegzetes aromákat?FEL

Az új könyvek illata nagy vonalakban három összetevőre bontható le. Az egyik maga a papír, illetve a kemikáliák, amiket a gyártása során felhasználnak, a másik a tinta, a harmadik pedig a könyvkötészeti eljárás során alkalmazott enyv. Ahány ház, annyi szokás, azaz mivel a könyvek papírjának, tintájának és kötésének előállítása alkalmanként eltérő, ez az oka annak, hogy az új könyvek szaga is különböző lehet, ahogy azt bizonyára Önök is tapasztalták.
A régi könyvek illata azonban azért is fontos, mert az összetevőjükből meg lehet állapítani, milyen állapotban vannak. Nagy általánosságban a könyvekben megtalálható kémiai anyagok lebomlása okozza a ?régi könyvszagot?. A könyv papírja nagy mennyiségben tartalmaz cellulózt, és kis mennyiségben lignint. Ez utóbbi segít egyben tartani a cellulóz rostjait, illetve emiatt sárgulnak be, majd mennek tönkre az öreg kötetek lapjai is. A modern könyvnyomtatás során már próbálják a lignint kivonni a papírból, így azok hosszabb élettartammal is rendelkeznek.
Ezeken kívül még számos más vegyi anyag is hozzájárul a könyvek illatához attól függően, hogy mikor, milyen technikával és milyen körülmények között gyártották őket, illetve hogyan tárolták őket az évtizedek, századok során. Érdekesség még, hogy egy cég egy időben gyártott olyan illatosítókat is, ami a könyvek sokak számára varázslatos illatát próbálta utánozni, illetve ha arra vágyunk hogy magunkon viseljük, akkor vásárolhatunk könyv illatú parfümöt is.


99 napos önként vállalt Facebook-rehabra buzdít egy holland ügynökségFEL

A 99 Days of Freedom nevű küldetés lényege, hogy a felhasználóknak 99 napig kerülniük kell a Facebookot, az erre szánt időt pedig inkább tanulással, önfejlesztéssel, önkéntes munkával, vagy valamilyen más hasznos tevékenységgel kell eltölteniük.
Óriási közfelháborodást keltett a hír, miszerint a Facebook 2012-ben titkos kísérletet folytatott mintegy 700 ezer felhasználón. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy átragasztható-e az érzelmi állapot másokra anélkül, hogy a felek közvetlen interakcióba lépnének egymással; ennek érdekében a felhasználók egy részének csak szomorú, haragos, másoknak csak örömteli, vidám tartalmakat jelentettek meg a hírfolyamban. Arra jutottak, hogy személyes kapcsolat nélkül is működik az úgynevezett érzelmi fertőzés, és pozitív és negatív irányba is lehet stimulálni a másik hangulatát egy-egy jól irányzott állapotfrissítéssel.
A Just nevű holland kreatív ügynökség dolgozóit felháborította az, ahogy a Facebook a felhasználók érzéseivel hazardírozik, ezért úgy gondolták, önként kivonják magukat az érzelmi fertőzés hatása alól, és erre buzdítanak másokat is. A 99 Days of Freedom (~99 nap szabadság) ( link ) nevű küldetés lényege, hogy a felhasználóknak 99 napig kerülniük kell a közösségi oldalt, a facebookozásra szánt időt inkább tanulással, önfejlesztéssel, önkéntes munkával, vagy valamilyen más hasznos tevékenységgel kell eltölteniük. (Miheztartás végett: egy átlagos felhasználó naponta 17 percet tölt el az oldalon képnézegetéssel és céltalan kattintgatással, ami nem is tűnik soknak, ám ez 3 hónap esetében már 28 értékes órát jelent.)
A küldetésben résztvevőknek csupán annyit kell tenniük, hogy profilkép gyanánt feltöltik a kezdeményezés logóját, eltávolítják a telefonjukról az alkalmazást, elindítják a visszaszámlálást, majd az elkövetkezendő 99 napban hanyagolják a Facebook használatát.


Pucér nőket találtak a könyvtárban (képpel)FEL

Két meztelen nőt egy napernyő társaságában ábrázol az a rajz, amire az Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtárának falán bukkantak. A pikáns művet felújítás közben a padláson találták.
Az, hogy ki és mikor készítette a rajzot, nem derült ki. Az átépítés során -- ahogy az ilyenkor azért megesik -- több más elfeledett ritkaságra is bukkantak pakolás közben.
Most már rendezett sorokban letakarva várják a bútorok jobb sorukat, a katalógusok és könyvek is felcímkézett dobozokban pihennek. A katalógusszekrény hátlapján azonban egy valószínűleg az 50-es években odavésett írást is találtak. Ez feltehetően akkor 'készült', amikor Székesfehérvárról a 'Ferenczvárosi' pályaudvarra, onnét pedig a könyvtárba szállították a bútorokat. A könyvtár június 16-tól október végéig zárva tart a munkák miatt.


A magyarok 40 százaléka nem netezikFEL

Jelenleg 5 150 000 magyar felhasználója van a világhálónak, ami 60,68 százalékos internet-penetrációt jelent a 15 évnél idősebb lakosság körében.
Ezzel Magyarország kicsivel az európai átlag fölött helyezkedik el, de van még mit behozni a nyugati országokhoz képest.
A nemek aránya érdekesen alakul: a férfiak továbbra is többségben vannak, arányuk 51,59 százalék, szemben a nők 48,41 százalékával. Ami a korfát illeti, továbbra is a fiatalok dominálnak a neten, de már nem elhanyagolható a 60 év felettiek tábora sem.
Információforrások

Drágább tankönyvek -- lehetőség-e az iskolai könyvtár?FEL

Az elsősök és a másodikosok ingyen kapják, míg a hetedikesek szülei akár 25 ezer forintot is fizethetnek a tankönyvcsomagért. Megnéztük, mekkora kiadással kell számolni.
A rászorulókon kívül szeptembertől már két évfolyam, az elsős és a másodikos általános iskolások is ingyen fogják kapni a tankönyveket. 2013-ban összesen 708 ezer diák jutott hozzá így a tankönyvekhez, amelyeket év végén vissza kellett adniuk az iskolának, ha pedig a tankönyv jelentősen megrongálódott, akkor a kárt ki kellett fizetni. Ez idén sem lesz ez másként. Az állam 12 ezer forintot szán a támogatott diákok tankönyvcsomagjaira.
A tankönyvcsomag ára iskolánként és évfolyamonként is változó. A harmadikosoknak 12-17 ezer forintba, a negyedikeseknek kicsit kevesebbe, 11-15 ezer forintba kerül a tankönyvcsomag. Az ötödikesektől 12-20 ezer forintot kérnek el, a hatodikosoknak valamivel olcsóbb, 10-16 ezer forint, hetedikben és nyolcadikban pedig 15, sőt akár 25 ezer forint is lehet a számla...


10 tuti könyv nyaraláshozFEL

Nyaraláskor könnyebben rávesszük magunkat az olvasásra, talán nem csak azért, mert a strandon nincs wifi. Valahogy a napolaj és a strandpapucs mellett hozzátartozik a part menti csendélethez egy könyv is. Tíz új, vagy régi, vagy izgalmas, vagy elgondolkodtató, vagy mókás, vagy könnyen emészthető olvasmányt ajánlunk.
Sofi Oksanen: Baby Jane -- Sofi Oksanen a budapesti könyvfesztivál idei díszvendége volt, akinek a Sztálin tehenei című sikerkönyve mellett a Tisztogatás, a Mikor eltűntek a galambok és a Baby Jane című kötete kapható a magyar könyvesboltokban. Érdemes megvenni például ez utóbbit, mert tökéletes olvasmány strandra, még úgy is, hogy tabutémákat feszeget. Terítékre kerül a leszbikus szerelem mellett a használt bugyi fétis, továbbá természetrajzot kapunk a pánikbetegekről is. A Pride okán is érdemes elolvasni, és kicsit tágítani a tudatot...

Hírforrás: HVG
2014. július 16.

Ingyen lehet újságírást tanulni a BBC-tőlFEL

A brit közszolgálati tévécsatorna először belső használatra hozott létre egy internetes oldalt 'BBC College of Journalism' ( link ) azaz a BBC Újságírás Főiskola címen. A cél az volt, hogy a tapasztalt riporterek megosszák tudásukat a kollégáikkal.
Ma már rengeteg videó és leírás található az oldalon. Olyan témákat dolgoznak fel, mint a közösségi média használata, sportújságírás, interjúkészítés, internetes újságírás, az olvasók/nézők által beküldött tippek ellenőrzése vagy az újságírók biztonsága munka közben.
A BBC úgy döntött: olyan jó minőségűek az anyagok, hogy megosztja azokat a brit közönséggel. Később az egész világon elérhetővé tették őket, de előfizetés kellett hozzá. Most -- sajnos csupán 12 hónapig -- bárki bármelyik anyaghoz hozzáférhet.


Új honlap segíti a gyerekek tudatos internetezését FEL

Otthonaneten.hu címen már elérhető az a honlap, amely a tudatos és biztonságos internetezéshez nyújt segítséget a gyermekeknek. Az oldal fő támogatója, az UPC kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az internetszolgáltatók honlapjáról letölthető díjmentes szűrőszoftverek mellett egy új weboldal is segít a gyermekeket megtanítani arra, hogyan kerüljék el a veszélyeket az interneten és hogyan fedezzék fel annak valódi értékét. Az oldalon megtalálható a gyermekbarát honlapok listája, egy rovat a kezdő internetezőket, vagyis az 5-6 éveseket segíti, míg információkhoz jutnak a 8-12 évesek és a szülők is.


Országos belföldi tudakozó októbertől: 11 800FEL

Új telefonszámon (11 800) és új szolgáltatónál érhető el az országos belföldi tudakozó szolgáltatása.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika ma aláírta az országos belföldi tudakozó szolgáltatásról szóló hatósági szerződést az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatójával, David McGowannel. Az aláírt hatósági szerződés értelmében 2014. október 1-jétől új szolgáltató, az Invitel látja el az egyetemes szolgáltatási feladatot, az eddig használt 198-as telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó száma 11-800-ra változik. Ezt valamennyi magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizető azonos számon érheti el, függetlenül attól, hogy melyik belföldi szolgáltató hálózatából indította a hívást.


Mobilalkalmazás segít eligazodni fogyasztóvédelmi kérdésekben külföldönFEL

Az unió tagországaiban, Norvégiában és Izlandon egy új mobilalkalmazás segít eligazodni az európai fogyasztóvédelmi kérdésekben. Az ECC-Net: Travel applikációt az Európai Fogyasztói Központok Hálózata dolgozta ki.
A magyar fogyasztóknak külföldön sem kell attól tartani, hogy átverik őket, legalábbis, ha fogyasztóvédelemről van szó. A külföldre utazók segítségére készült el az ECC-Net: Travel nevű alkalmazás, amely az unió tagországaiban, valamint Norvégiában és Izlandon nyújt segítő kezet. A megoldást az Európai Parlamentben mutatták be.
Az applikáció először angol vagy német nyelven indul, majd a felhasználó kiválaszthatja a számára megfelelőt. Az unióban hivatalos 23, illetve norvég és izlandi nyelven érhető el számos információ a bolti vásárlásról, autóbérlésről, szállodai szolgáltatásokról, valamint légi, vasúti, buszos és hajós közlekedésről. Emellett lehet tájékozódni az egészségügyi ellátásokról és fontos telefonszámokról és elérhetőségekről is.
Az ECC-Net: Travel ingyenes, és előnye még, hogy akkor is használhatjuk, ha nem vagyunk internetközelben. Az alkalmazás Android ( link ), iOS ( link ) és Windows Phone ( link ) rendszerű készülékekre érhető le.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu