Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/25., jún. 25.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Görög könyvtári éjszaka -- hogy legyenek új olvasók és üdüljenek fel a könyvtárosok
Hogyan segíthetnek a könyvtárosok a kutatók eredményeinek mérésében? (olvasóink szavazatára)
Mennyire fogják segíteni a minisztériumi változások a könyvtárak ügyét? -- iskolai osztályzatokkal (felmérés)
Drónok a katalógusban: a műszakis hallgatóknak is érdemes könyvtárba járniuk
Diákok tanítanak a könyvtárban! Mesematiné és számítógépes gyorstalpaló Orosházán
Meleg tündérmese a könyvtárban -- háborognak a tradicionalista keresztények
British Library: minden egyéni, üzleti és tudományos kérést teljesít
Összeolvad a két nemzeti könyvtár a könyvtáros egyesület nyomására?
A művészetbe csak a diktatúráknak szokása beleszólni -- Hoppál Péter könyvtárról nem szólt
Nehezített a legális dokumentumtovábbítás a könyvtárban -- illegálisan könnyebb
Hatékonyabb egyetemi e-könyv-beszerzés a használók bevonásával
Dokumentumbeszerzés: a beszállító végzi el a kiválasztást, leírást, jelzetelést
Újranyílt a gödöllői könyvtár kávézója (fotóval)
Hogyan, miből tájékoztasson a könyvtárosi etika szerint, semlegesen a könyvtáros?
A fiatalok nem akarnak újságot olvasni, helyette médiát használnak
Átadták a városi kulturális központ és könyvtár épületét Fonyódon
Százéves az állatkerti mozgókönyvtár (videó)

Praktikus

Itt a Google Cégem -- Könnyebben lehetsz elérhető a keresőóriás rendszerében

Kisszínes

5 millióba kerül havonta a kultura.hu! Az EMMI Igazgatása szerződései -- 2014. január-április
47 év után megszűnt az egyik legnevesebb számítógépes újság
Miért jelent meg a türkmén diktátor könyve magyarul?
5000 látványos graffitit talál összegyűjtve egy oldalon
Közkincs lett Sherlock Holmes

Információforrások

Nyár 2014 a budapesti könyvtárakban -- végre egy helyen mutatva
Ingyen olvashat el 15 millió magazint a neten
Készül az első világháború fegyvereinek adatbázisa
Appot kap a szegedi dóm
Nyaraljon fillérekből -- kicsit macerás, de megoldható
Külföldre készül? Akkor mindenképp keresse fel ezt a különleges oldalt
Új utazási portál indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Görög könyvtári éjszaka -- hogy legyenek új olvasók és üdüljenek fel a könyvtárosokFEL

Ötödik alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Könyvtárban az úgynevezett könyvtári éjszakát, amelynek témaköre idén a görög kultúra köré szerveződött.
Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakája ötletére hozták létre a Könyvtárban is az éjfélig tartó nyitva tartást, melyet színes, görögös programokkal próbáltak még emlékezetesebbé tenni. 'Célunk elsősorban az, hogy azok is betérjenek és esetleg be is iratkozzanak, akik eddig még nem tették ezt meg, éppen ezért félárassá tettük a könyvtári szolgáltatások költségeit erre a napra. De arra is jó, hogy könyvtárunk dolgozói egy kicsit kiszabaduljanak a hétköznapi rutin fogságából, hiszen ők is beöltöztek és tevékenyen részt vesznek az est megszervezésében.'


Hogyan segíthetnek a könyvtárosok a kutatók eredményeinek mérésében? (olvasóink szavazatára)FEL

Kutatási eredmények: cikkek, könyv / könyvfejezet, konferencia-kiadvány, szakdolgozatok és disszertációk, adatbázisok, szabadalmak és más szellemi tulajdon, multimédia, szoftver, diakép, jelentések, illusztrációk, weboldalak és blogok, előadás, megszervezett események, stb.
A könyveken és cikkeken túl? Bár a tudományos publikációk még mindig a kutatás legfőbb mutatói, az adatbázisok, repozitóriumok és az értékelési rendszerek egyre inkább elismerik az egyéb teljesítményeket. A könyvtárosok és információs szakemberek abban segítenek, hogy felhívják a figyelmet a teljesítmények széles spektrumára és mérésük lehetőségére.
Túl az idézetek számolgatásán... Idézetek és a kapcsolódó mutatók (bibliometria) -- mely korábban ez egyetlen kutatási hatást mérő eszköz volt - ma kibővült a köz-, közösségi és a tömegtájékoztatási eszközökben hagyott lenyomatok mutatóival (altmetrics), melyeket házi készítésű vagy előrecsomagolt eszközökkel mérnek. A könyvtárosok megmutatják a kutatóknak, milyen mérőszámok és eszközök állnak rendelkezésükre, illetve hogy melyek azoknak ez erősségei, korlátai és érvényessége.
Adatforrások: tudományos adatbázisok, közösségi hálózatok, tudományos hálózatok, tömegtájékoztatás, tudományos blogok, weboldalak, nyílt wikik és keresők.
A kutatási eredmények indikátorai: elmentések, kedvencek, h-index, g-index, m-index, említések a tömegmédiában, publikációk száma, további idézet alapú indexek, hivatkozások, részvények, rákattintások, letöltések, ajánlások, Snowball metrics stb.
-- Tehát érdemes a könyvtárost kérdezni.
Tevékenységlista:
- Keress együttműködő partnert a kutatás második szakaszára
- Segítsünk a bemutatkozó anyagok frissítésében
- Keressünk alternatív finanszírozó szervezeteket
- Segítsünk az ORCID azonosító regisztrálásában
- Tegyük fel a legfrissebb irodalmat a hálózatra
- Ellenőrizzük az adatokat
- Nézzük meg a repozitóriumok, adatbázisok, hálózatok h-indexét
A döntéseket követően a kutatók az együttműködést segítő, pályázati és támogatásokhoz jutást megalapozó adatokhoz juthatnak. A könyvtárosok együtt dolgoznak kutatókkal -- láthatóságuk, tudományos befolyásuk növeléséért, hogy megnöveljék kutatási és karrierlehetőségeiket --, valamint a kutatási irodával -- a teljesítménymérést és minőségértékelést segítendő. (ford.: MG)
(A plakát letölthető: link


Mennyire fogják segíteni a minisztériumi változások a könyvtárak ügyét? -- iskolai osztályzatokkal (felmérés)FEL

Mennyire fogják segíteni a minisztériumi változások a könyvtárak ügyét? (iskolai osztályzatokkal) -- tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív választok megoszlása:
27 - 1
14 - 2
5 - 3
2 - 4
1 - 5.
Átlagot számítva az eredmény majdnem eléri az iskolai kettes szintjét, pontosabban 1.7, azaz akár fölfelé is lehet kerekíteni. Lényeg: a hazai könyvtárosok alig bíznak a könyvtár ügyének minisztérium általi jobbra fordulásnak. Mindez megnöveli az önfejlesztés és önálló kezdeményezések fontosságát :-) Egyúttal azt is jelezheti, hogy teljesen reménytelen a felfelé törleszkedés eddigi gyakorlata. (MG)


Drónok a katalógusban: a műszakis hallgatóknak is érdemes könyvtárba járniukFEL

A Dél-floridai Egyetem katalógusába ugyanis bekerültek a pilóta nélküli repülőgépek is.
A legfrissebb újításokat követően a Dél-floridai Egyetem könyvtára felvette katalógusába két távirányítós kvadkopter drónját. A pici fehér drónok feltehetőleg a DJI Phantom 2 Vision típushoz tartoznak, és még kamera is van rajtuk. Állítólag mindenféle tudományágban nagy hasznát lehet majd nekik venni, nyilatkozta a The Verge szerint az iskola vezetése.
Az építészhallgatók például a gépeknek hála megnézhetnék fentről is az épületeket, és nem kellene csupán 2D-s tervekre vagy modellekre hagyatkozniuk. Az egyetemistáknak persze el kell végezniük előbb egy drónhasználati kurzust, hogy kikölcsönözhessék a pilóta nélküli repülőgépeket, a könyvtárosok pedig folyton figyelni fogják az egyetemistákat, nehogy a zuhanyzókban vagy a hálószobákban akarjanak kémkedni velük.


Diákok tanítanak a könyvtárban! Mesematiné és számítógépes gyorstalpaló OrosházánFEL

Az iskolai közösségi szolgálat keretében két programsorozattal is színesedik a nyáron a Justh Zsigmond Városi Könyvtár élete. A programok erősen kísérleti jellegűek, bármilyen javaslatot, kérést örömmel fogadunk.
1. Mesematiné -- Június 23-tól az iskolai közösségi szolgálat keretében hétköznap délelőttönként középiskolás diákok olvasnak fel meséket a gyermekkönyvtárban. Előre megadott napokon, 10-től 12 óráig várjuk a mesekedvelő apróságokat.
2. Tessék kattintani! -- Hogyan kell e-mail címet regisztrálni, Word-ben szöveget formázni, fotókat feltölteni a Facebook-ra, vagy beszélgetni a Skype-on keresztül? Az iskolai közösségi szolgálat keretében adott napokon, adott időpontban középiskolás diákok segítenek az idősebb korosztály számára a számítógép és internet használatának elsajátításában.


Meleg tündérmese a könyvtárban -- háborognak a tradicionalista keresztényekFEL

Egy kaliforniai professzor, Jeffrey A. Miles megelégelte, hogy a tündérmesék mindig úgy végződnek, hogy a királyfi elnyeri méltó jutalmát, a királylányt, ezért megírta a The Princes and the Treasure (A hercegek és a kincs) című gyerekkönyvet. Két királyfi próbálja benne megmenteni a világszép királykisasszonyt, ám közös kalandjaik során egymásba szeretnek. A keresztény szülők kiakadtak, a könyv szerintük a szexuálisan perverz propaganda egy különösen veszedelmes formája.
A könyv a közkönyvtárakból is kikölcsönözhető, ezt pedig nem hagyhatta szó nélkül az amerikai nonprofit keresztény szervezet, az American Family Association (AFA) sem. Ők voltak az a szervezet is, akik szerint egy hús-vér drag queen, bizonyos Nicole Murray Ramirez [link lobbizott azért, hogy Harvey Milk arca végre bélyegre kerülhessen.

Régebbi hírforrás(ok): Kitüntették a cenzúraellenes iskolai könyvtárost -- polcon tartotta a homoszexuális irodalmat link A könyvesboltok nem semlegesek -- a könyvtáraknak annak kell lenniük link

British Library: minden egyéni, üzleti és tudományos kérést teljesítFEL

A világ egyik legnagyobb könyvtára, a 150 milliós British Library (BL) egyik fő célja, hogy hozzáférést biztosítson a nyomtatott és elektronikus kulturális örökséghez felnőttek, fiatalok, szakemberek számára tanulás információkeresés és kedvtelés céljából. Nincs olyan egyéni, kereskedelmi vagy tudományos kérés, amit ne teljesítenének.
A BL már 2010-ben közzétette tervét (Víziónk 2020-ra), amelyben nemcsak kiáll a szabadon elérhető információszolgáltatások mellett, hanem számos projektben bizonyítja is ezt a véleményt. Éppúgy részt vesz a Google-projektben, mint a 40 millió folyóirat vagy a több millió, arab világról szóló oldal digitalizálásában. Az elvek a gyakorlatban testet öltenek: a BL tudatosan fejleszti állományát, egyes témákhoz újszerű szolgáltatásokat nyújt, amit olvasói igények határoznak meg. Kutatók, egyetemi szakemberek részvételével portálok készülnek (Broadcast news stb.), melyek mobilon, a Twitteren és a Facebookon is elérhetők. A jövőben elsősorban az elektronikus dokumentumokra helyezik a hangsúlyt: 2020-ra el akarják érni, hogy az állomány kb. 70%-a így legyen használható. (Mindezt a közösségi felhasználók ingyenes munkája is kiegészíti.) A BL úgy akar modern könyvtár lenni, hogy megőrzi eredeti funkcióját, de a felhasználók elvárásaihoz és technika újdonságaihoz igazítva. (Megtekintésre javasolt helyek a link link link és a link (ref.: A British Library tartalomstratégiája 2013?2015-re; Pajor E.)


Összeolvad a két nemzeti könyvtár a könyvtáros egyesület nyomására? FEL

Olaszországnak két nemzeti könyvtára van. Egyik az 1870 előtti fővárosban, Firenzében, a másik 1870-től létezik a jelenlegi fővárosban, Rómában. Mindkettő közjogilag független egymástól, az országos általános könyvtári vezetéstől, és a Kulturális Örökség Minisztériuma körébe tartozik, ahová a Központi Audiovizuális Intézet (ICBSA), az olasz könyvtárak közös katalógusának intézete (ICCU), az Országos Könyvtári Szolgálat (SBN) és az Olvasás és Könyv Központjának (CEPELL) intézményei. Ezek együttese adja a nemzeti könyvtári és bibliográfiai szolgáltatások összességét.
A két könyvtár fenntartásának óriási anyagi vonzata van. A 2011-es adatok szerint a firenzeiben dolgozó 188 alkalmazottból 40 a könyvtáros, akik 3.100.871 eurós, a római könyvtár 236 alkalmazottjából 74 a könyvtáros, akik 2.686.154 eurós évi költségvetéssel dolgoztak. Az olasz könyvtárosok egyesülete (AIB) a németországi minta alapján és az utóbbi évek gazdasági hanyatlását látva erőteljesen harcol a két nemzeti könyvtár összeolvasztásáért. A nemzeti könyvtárak munkatársainak egy része pedig azért, hogy ne egy minisztériumtól függjenek, hanem teljesen önállóak lehessenek. Azért, hogy függetlenül, még nagyobb odafigyeléssel és felelősségvállalással láthassák el mindazokat a feladatokat, amelyeket egy nemzet múltjából a jövő érdekében és a kultúra szolgálatában fontosnak tartanak. (ref.: A két központi nemzeti könyvtár Olaszországban; Pajor E.)


A művészetbe csak a diktatúráknak szokása beleszólni -- Hoppál Péter könyvtárról nem szóltFEL

Olcsó politikai blöff lenne, ha rögtön azt követelné, hogy költözzön a kulturális államtitkárság Pécsre -- állítja a kormányszóvivőből kultuszállamtitkárrá avanzsált Hoppál Péter. Fő feladatának a közművelődési intézményrendszer megerősítését tartja, és az ehhez szükséges pénzért harcba is indul, ha kell. Kerényi Imre stílusát nem nézi jó szemmel, nem kommentálja Fekete György kijelentéseit sem, de az MMA-ban fontos partnert lát. Interjú.


Nehezített a legális dokumentumtovábbítás a könyvtárban -- illegálisan könnyebbFEL

A vállalati könyvtárosok 18. műhelybeszélgetésén (2014. jún. 4.) hangzott el:
A résztvevők között ez alkalommal többen képviseltek felsőoktatási könyvtárat, képzőhelyet, illetve egyéb kutatóhelyeket, az ő tapasztalataik szerint az ellátott területükön nem igazán a digitális írástudással van gond, hanem:
- világszerte nehéz szabályosan, hivatalos keretek között biztosítani olyan dokumentumokat, amelyekhez szabálytalan módon sokkal könnyebben, szabadabban jutnak hozzá az igénylők.
- a könyvtáros szerepe az optimális források kiválasztása és költséghatékony biztosítása terén erősödik
- a konkrét dokumentumokat inkább önállóan keresik és töltik le a kutatók.
Nagyobb hangsúlyt kell tehát helyezni az adatbázis források népszerűsítésére, bevezetésére, az azokban való önálló keresés támogatására.

Hírforrás: A vállalati könyvtárosok 18. műhelybeszélgetése
2014. június 25.

Hatékonyabb egyetemi e-könyv-beszerzés a használók bevonásávalFEL

A Lipcsei Egyetemi Könyvtár (Universitätsbibliothek Leipzig, UBL) ötlete, hogy bevonja olvasóit a dokumentumbeszerzés munkájába, három célból eredt: hogy
1. növelje a beszerzés hatékonyságát,
2. fokozza az olvasók elégedettségét,
3. támaszkodjon szakértelmükre és tapasztalataikra.
Az e-könyvek beszerzésébe számos könyvtárban bevonják az olvasót, de saját katalógusból történő könyvbeszerzésre csak az UBL vállalkozik: nemcsak saját állományadataikat szerepeltetik, hanem 'idegeneket' is. Ha keresés közben az olvasó olyan fontos címre bukkan, ami nincs (még) meg a könyvtárnak, meg is rendelheti. Az ötlet megvalósíthatóságát tesztelendő az UBL 2012 májusában kétéves kísérleti programot indított NEprint néven (az NE az olvasói beszerzés rövidítése), ami nem az addigi munkamenet megváltoztatásáról szól, csupán annak kiegészítéséről, amely főleg a speciális tudományos irodalom beszerzését célozza meg. (ref.: Hagyományos dokumentumok gyarapítása használói kezdeményezéssel. A Lipcsei Egyetemi Könyvtár NEprint projektje; Murányi L.)


Dokumentumbeszerzés: a beszállító végzi el a kiválasztást, leírást, jelzeteléstFEL

A hálózat előnyeit a nyilvános könyvtárak is felismerték: Észak-Rajna-Vesztfália 31, Szászország 12, Baden-Württemberg 14 könyvtára működtet közös digitális könyvtárat. A cselekvési terep középpontjában a beszerzendő dokumentumok kiválasztása áll, amihez elengedhetetlen a piac -- de lényeges a kereslet, a használati adatok -- ismerete és a jó gyűjtőköri szabályzat. (Ideális esetben a gyűjtőkörnek megfelelő profil szerint a beszállító végzi el a kiválasztást, leírást, jelzetelést is.) (ref.: A hagyományos beszerzéstől az olvasók által kezdeményezett beszerzésig: az állományépítés elmélete és gyakorlata napjainkban; Murányi L.)


Újranyílt a gödöllői könyvtár kávézója (fotóval)FEL

'Megnyílt könyvtárunkban a Cafe Mi Újság! Gyertek olvassatok magazinokat egy isteni kávé vagy tea mellett!' Olvasható a Gödöllői Városi Könyvtár Facebook-oldalán. - A kávézó nem először van nyitva, de a kívánt forgalom elérése nagy kihívásnak bizonyult. A vendéglátóipari egység üzemeltetése alapesetben a könyvtári tevékenységtől távol álló kompetencia, és a siker feltétele sok esetben a kedvező fekvésen túl a megfelelő vendéglátó-ipari vállalkozással való bérleti szerződés. (MG)


Hogyan, miből tájékoztasson a könyvtárosi etika szerint, semlegesen a könyvtáros?FEL

A megyei lapnak nettó 185 ezret fizet havonta Eger PR-cikkekért, miközben elvárás a városnak kellemetlen hírek mellőzése. A birtokunkba került dokumentumból kiderül: az egyik egri rádió egy év alatt közel 9 milliót szakít. A szerintünk cenzúrának számító kitétel Eger szerint 'teljesen bevett jogi formula'.


A fiatalok nem akarnak újságot olvasni, helyette médiát használnakFEL

György Péter az Origóról: Erősen azt nyomtam, hogy ez egy vizuális termék, amely képekből és mozgóképekből áll és emellett vannak szövegek is. Ezt Albert nem szerette, de jelzem, hogy ugyanannyira, amennyire Weyer meg Nádori sem, mindketten mellékes problémának tekintették. Én meg egyre inkább azt gondoltam, hogy ez a fő műsorszám. A kérdés az, hogy a mostani tizenévesek hogyan fognak internetezni? Újságcikkeket nem fognak olvasni. Azok a tizenkilenc éves diákok, akiket most tanítok, újságírók akarnak lenni. De ők ez alatt nem azt értik, hogy újságcikkeket akarnak írni, hanem azt, hogy médiát akarnak csinálni. Ebben az egész magyar internet eltévedt, a kérdés, hogy kik fogják ezt a problémát megugrani és megoldani.


Átadták a városi kulturális központ és könyvtár épületét FonyódonFEL

Fontos állomásához érkezett Fonyód Városközpontjának Funkcióbővítő Integrált Fejlesztése -- Fonyód városközpont fejlesztésének környezet átalakítása DDOP-4.1.1/A-2f-2010-0006 elnevezésű projekt, melynek keretében megvalósuló Városi Kulturális Központ és Könyvtár épülete átadásra került.
Az átadott épület a projekt számos, már elkészült eleme után egy újabb fontos fejlesztés, mely a beruházás funkcióbővítő jellegét a leginkább tükrözi. A beruházás összköltsége 552 353 798 Ft, mely 71%-os, 391 376 786 Ft támogatással valósul meg. A projektnek több eleme már korábban megvalósult, mint például a Bacsák tér felújítása, vagy a Vigadó téren a Szabadtéri színpad megvalósítása.


Százéves az állatkerti mozgókönyvtár (videó)FEL

Könyvekkel megpakolt csacsifogat és könyvsimogató várja a látogatókat péntektől vasárnapig a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol az Állati (jó) könyvtár elnevezésű rendezvénnyel ünneplik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 110. és az állatkerti mozgó könyvtár elindításának 100. évfordulóját.
Videó: link




Praktikus

Itt a Google Cégem -- Könnyebben lehetsz elérhető a keresőóriás rendszerébenFEL

A keresőórás kicsit átalakította a Google Helyek eddigi céges felületét, így született meg a Google Cégem, amivel minden korábbinál könnyebben és táláthatóbban tehetitek elérhetővé cégeteket a rendszerben.
Nem csak a szállodáknak vagy vendéglátóhelyeknek hasznos belépniük a Google Cégembe és ott hivatalossá tenniük a profiljukat, hanem minden olyan cégnek is, amelynek van telephelye, ahová a látogatók mehetnek, a boltoktól kezdve az orvosi rendelőkön át a fodrászatokig. A Cégem felületen egyszerűen meg lehet adni a cég adatait, hogy a Maps, a kereső és a Google Plus is valós elérhetőségeket mutasson és azonnal tájékoztassa az érdeklődőket. -- link




Kisszínes

5 millióba kerül havonta a kultura.hu! Az EMMI Igazgatása szerződései -- 2014. január-áprilisFEL

A táblázat letölthető az alábbi linken -- link


47 év után megszűnt az egyik legnevesebb számítógépes újságFEL

Tegnap jelent meg utoljára nyomtatásban a 47 éve hetenként kiadott informatikai lap, az amerikai Computerworld. A magyar újság marad, de alig-alig adnak már el belőle.
Az amerikai Computerworld első száma 1967. június 21-én jelent meg, így az informatikai magazin majdnem napra pontosan 47 éven át jelent meg. A Bitport összefoglalója szerint a meghatározó szakmai lap kiadója az eladott példányszám esése és az ezzel együtt járó bevételcsökkenés okozta problémákon formátumváltoztatással, majd a korábban heti rendszerességű megjelenések ritkításával igyekeztek úrrá lenni, de nem sikerült egyenesbe hozni a Computerworldöt. Az IDG ezért a nyomtatott kiadás leállítása mellett döntött.
A lap a jelenlegi tervek szerint augusztusban digitális formában újraindul, de mobilra nem, csak táblagépekre és asztali képernyőkre optimalizálják.
A Bitport azt írja: a Computerworld közel három évtizede megjelenő magyarországi verziója tovább él, vagy inkább éldegél. A 10 ezer példányban nyomott magyar kiadásból a terjesztői adatok szerint az idei első negyedévben lapszámonként átlagosan mindössze 907 példányt adtak el.


Miért jelent meg a türkmén diktátor könyve magyarul?FEL

Magyarul is kiadták a világ egyik legdurvább diktátora, Türkménbasi alapművét, az ázsiai diktátorbibliát, Türkmenisztán NER-jét, a Rukhnamát. Hogy miért volt erre szükség? Ez volt a feltétele egy gázipari beruházás tenderén való indulásnak 2005-ben. Rövid, tanulságos történet a Hogyan üzleteljünk Türkmenisztánnal? - sorozatból...


5000 látványos graffitit talál összegyűjtve egy oldalonFEL

A Google kultúrával kapcsolatos legújabb ötlete a világ legérdekesebb graffitijeinek összegyűjtése, és online bemutatása.
Több mint ötezer érdekes, kreatív graffiti látható már a Google Street Art Project című online bemutatótermében. A folyamatosan bővített gyűjteményben az óriási épületfalakat beborító grafikákon túl kisebb járdastencilezések is láthatók, lényegében minden, ami az utca művészetének része.
A street art alkotásokat a Google a Street View-felvételekből szűrte és válogatta ki, illetve művészektől, intézményektől is várják a javaslatokat. Az így összegyűjtött képek helyszín, illetve ahol ismert, ott alkotó szerint is kereshetők. -- link


Közkincs lett Sherlock HolmesFEL

A chicagói fellebbviteli bíróság döntése szerint Arthur Conan Doyle 1923 előtt publikált 50 Sherlock Holmes-írása már közkincsnek számít. Ez annyit jelent, hogy a skót szerző hagyatékának kezelője már nem kérhet jogdíjat a művekre való hivatkozás miatt.
Richard Posner bíró indoklásában úgy fogalmazott: a Holmes-munkák közkinccsé válása arra bátoríthat más írókat, hogy írjanak új történeteket a régi szereplőkkel. Ha a Doyle-hagyaték javára döntöttek volna, az az alkotás gátja lehetett volna.
A határozat egyúttal Leslie Klinger, a The New Annotated Sherlock Holmes című gyűjteményes kötet és más új keletű Holmes-könyvek szerkesztőjének győzelmét is jelenti. Klinger korábban ötezer dolláros jogdíjat fizetett a Doyle-hagyatéknak, de perbe fogták, amikor az In the Company of Sherlock Holmes című újabb kötetért már nem volt hajlandó fizetni. Mivel a Doyle-hagyaték azzal fenyegette meg a kiadót, hogy leállítja az eladásokat az Amazonon, illetve a Barnes & Noble-nél, a Pegasus Books megtagadta a könyv publikálását. Klinger ügyvédje a döntés után nagyon elégedett volt, és azt nyilatkozta, hogy 'a szerzői jogoknak van kezdete és vége, nem lehet őket a végtelenségig kiterjeszteni.'
Így már csupán tíz olyan 1923 és 1927 között keletkezett Holmes-történet maradt, amelyek szerzői jogai majd 95 év letelte után évülnek el. Doyle 1930-ban hunyt el.




Információforrások

Nyár 2014 a budapesti könyvtárakban -- végre egy helyen mutatvaFEL

Az OIK összegyűjtötte, ki is használja a benne rejlő marketinglehetőséget link Az irány jó, és tovább is lehet haladni akkor, ha a link oldalon lévő táblázat sok használók által látogatott (web)helyen elérhető lenne, esetleg mobilkóddal, az (e)könyvtárak elérhetőségével. (MG)
-- Június 30. és augusztus 2-a között tart zárva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, míg augusztus 4-e és 30-a között csökken a nyitva tartás ideje. Ez idő alatt a nagyobb belvárosi fiókkönyvtárak fogadják a látogatókat.
- Az MTA Könyvtár és Információs Központ idén június 29-től augusztus 10-ig tart zárva.
- Az Országos Széchényi Könyvtár július 14. és augusztus 20. között, míg
- a BME-OMIKK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) július 27. és augusztus 20. között nem látogatható. 5 hétre, július 28-a és augusztus 31-e között, zárja be kapuit az az OIK.
- A KSH Könyvtár augusztus 18. és 29. között tart zárva, míg augusztus 4-15. között csökkentett nyitva tartással üzemel.
- Az Országgyűlési Könyvtár július 28. és augusztus 22. között nem fogad olvasókat,
- az Egyetemi Könyvtár viszont június 16-tól egészen október 31-ig tart zárva.


Ingyen olvashat el 15 millió magazint a netenFEL

Elképesztő mennyiségű magazinba, katalógusba lapozhatunk bele, illetve végig is olvashatjuk őket, ha ellátogatunk az Issue oldalra ( link ). Az újságok, amelyek között magyar nyelvűekre is bukkantunk, kategóriákba vannak sorolva, és ha ráleltünk arra, amelyik érdekel bennünket, akkor éppúgy lapozgathatunk benne, mint valós megfelelőjébe.
Ahhoz, hogy a kategóriákat és egy sor egyéb hasznos szolgáltatást elérjünk, érdemes regisztrálni (ez történhet e-mail címünkkel, vagy Facebook-, LinkedIn-, Google+-azonosítónkkal), ettől kezdve ugyanis jó pár kiadványt akár le is tölthetünk pdf formátumban. Még arra is van lehetőség, hogy mi töltsünk fel publikációkat -- ehhez minden segítséget megkapunk az oldalon.
A Stacks opcióra kattintva még menedzselhetjük is a magazinokat, saját újságos standot összeállítva.
Már arra is van mód, hogy a zsebünkben tartsuk a sok millió magazint, a webalkalmazásnak ugyanis androidos változata ( link ) is van.


Készül az első világháború fegyvereinek adatbázisaFEL

Az első világháború kitörésének századik évfordulója adhat nagy lökést annak az internetes oldalnak, amelynek készítői szeretnék egy adatbázisba gyűjteni az 1914 és 1918 között vívott, 15 millió ember halálát okozó csaták összes kézifegyverét. -- link


Appot kap a szegedi dómFEL

Mobilos alkalmazás segítségével vezetett bejárások, új kiállítások is lesznek a szegedi dómban a templom és a környék felújítása után. Bővítik a látogatók számára is hozzáférhető tereket is.
Pincétől a padlásig, azaz az altemplomtól a tornyokig úgynevezett okostelefonos/visualguide-os vezetés segítségével járhatják majd be a látogatók a szegedi dómot. A több mint 2 milliárd forintos uniós fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a székesegyház környezete, közösségi terei újulnak meg, hanem a Dömötör-torony mellett a jelenleg galambkároktól, szennyezéstől borított Nemzeti Panteon (a Dóm tér U alakú épületegyüttesének bal oldali árkádsora), valamint a Dóm altemplomi részében új, eddig nem látott kiállítások is nyílnak, jelentős alapterületű közösségi terek létesülnek.
Mindezek mellett a Dóm olyan különleges épületrészei is látogathatóvá válnak a turisták számára, mint a kupolakerengő, a fedélszék, vagy a különleges térélményt nyújtó trifórium (a főhajóban az árkádívek felett végigfutó alacsony, nyitott folyosó). Nem utolsó sorban pedig a Dömötör-torony is megnyílik a látogatók számára.
Az új kiállítások, felújított látogatóterek és a fogadalmi templom mobilos alkalmazása a tervek szerint 2015 nyarától lesznek elérhetők.

Hírforrás: HVG
2014. június 25.

Nyaraljon fillérekből -- kicsit macerás, de megoldhatóFEL

A magyaroknak alig 40 százaléka tervez nyaralást idén nyáron, ráadásul aki menne, az sem hosszú időre, és nem is költene sokat. Az anyagi források szűkössége ugyanakkor nem mindig lehet magyarázat arra, miért maradunk otthon. Rengeteg ötlet van arra, hogyan lehet akár pár tízezer forintból -- külföldre is -- elmenni nyaralni...
Utazás: A két legnagyobb kiadási tétel közül ez az egyik. Ha autóval szeretnénk menni, akkor jó ha tudjuk, hogy kisgyermekkel, de még nagyobbal is igen nehéz stoppolni, és nem csak azért, mert a gyerekek nekiállnak nyűgösködni, hanem egyszerűen ritka az olyan jármű, amibe mondjuk még plusz négy fő be tudna szállni. A legolcsóbb utazási megoldást azonnal le is húzzuk tehát a listáról...


Külföldre készül? Akkor mindenképp keresse fel ezt a különleges oldaltFEL

Saját ingyenes idegenvezetőhöz jutunk, ha felkeressük az alábbi oldalt.
Mielőtt külföldre mennénk, érdemes összeszedni, mit érdemes megnézni és felkeresni egy-egy városban. Ebben segítségünkre lehetnek az útikönyvek, illetve ma már inkább az internet.
A Triporg oldalon ( link ) egy helyre gyűjtve találjuk a világ számos városának nevezetességeit, látnivalóit, úgyhogy ha külföldre megyünk, feltétlenül látogassunk el ide.
Az oldal használatához először be kell jelentkeznünk facebookos vagy Google-azonosítónkkal, és ezt követően majd egy e-mailben kapjuk meg jelszavunkat.


Új utazási portál indultFEL

Új utazással foglalkozó honlap indult link néven. Az oldal beszámolói és ötletei utazással és nyaralással kapcsolatos összeállításokhoz is felhasználható a sajtóközlemény szerint.
A honlap személyes információkat tartalmazó beszámolóival, fotóival, tanácsaival és ötleteivel a hosszabb utazást, illetve a rövidebb kirándulást tervezőknek is szól. Az oldalon a közlemény szerint csak lényeges információ jelenik meg, sok képpel, a megfelelő helyeken sok külső lapra mutató linkkel.
A turisztikai régiók szerint csoportosított, térképekkel, fotókkal megtámogatott ajánlók mellett szerepel egy top 10-es lista, amelyben összeállították a régióra jellemző kihagyhatatlan látnivalókat, túrákat. A magyarországi régiók mellett hamarosan megjelennek a külföldi tájegységek is, valamint az oldal tervei közt szerepel biciklitúrák ismertetése is.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu