Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/22., jún. 4.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtárért pedálozok -- gyerekek az új könyvtárépületért
RFID-vel mutatják meg a könyv helyét a polcon
Hogyan emelné a könyvtárosok fizetését? (felmérés)
U-multirank - könyvtári adottságok, mint a felsőoktatási rangsor egyik szempontja
Mennyire megfelelőek a könyvtári meseolvasások? -- felmérték
Mi a Google legnagyobb hátránya? - Túl arrogáns (olvasóink szavazatára)
Könyvtári megtérülés és annak kommunikálása -- IFLA President's Meeting 2.
50 éves a FSZEK Zenei Gyűjteménye (lesz-e még 10 év az internet korában?)
EMMI: a kistelepülési megállapodással rendelkező kistelepülési önkormányzatok listáját
Újabb Gyerek Könyvmegállót adott át az Óbudai Platán Könyvtár -- pályázat nélkül
Strandkönyvtár Tel Avivban (fotók)
Adománykönyveket terveznek a marosvásárhelyi strandkönyvtár polcára
Olvasást ösztönöz az OMV -- követendő és szórakoztató tevékenység
Eltiporva -- kiállítás az OSZK-ban
Iskolakönyvtáros vagyok -- Szeretem a munkám
Tankönyvpiaci romlás -- sikerjelentések és rendőrségi kiszállítás
Az e-könyvek technikája -- új könyv Drótos Lászlótól
Mert boldog vagyok -- a könyvtárban (videók)
Az idősebbek is egyre inkább érhetők el elektronikusan

Analógiák

Az egész embert fejleszti a könyvtár, vagy csak néhány intelligenciatípus egyes faktorait?
Hazai divatblogok -- felsorolás és információs üzleti modellek a konferencián
Így szúrd ki könnyen a veszélyes termékeket -- a könyvtári könyvek kódjai is tájékoztatnak!

Praktikus

Szinkronban fordít a Skype!

Kisszínes

Ismerd meg a világ egyik legszebb olvasótermét

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtári jelnyelv -- videóval és szakmai fórummal

Információforrások

Városi kertészkedés (fotókkal)
Ingyenes szolgáltatás marketingelőnyein osztozkodik a Corvinus és az Opten
Így vásárolhatsz sokkal olcsóbban (avagy a magas áfa nemzetgazdasági hátránya)
A rákos áttéteket is okozó endotoxinokról indult ismeretterjesztő honlap
Utazzon olcsón! -- Telekocsi-tippek
Helyismeret -- okostelefonra: mesélnek az egri műemlékek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

A könyvtárért pedálozok -- gyerekek az új könyvtárépületértFEL

Biciklizők, görkorcsolyázók és gördeszkázók gyűltek össze több mint ötszázan 2014. április 29-én délben a szatmárnémeti Decebal utcai Megyei Könyvtár előtt, hogy városi körútjukkal felhívják a figyelmet a könyvtárak és az olvasás fontosságára, történjék az akár könyvből, akár elektronikus könyvolvasó eszközből. Míg tavaly a könyv fontosságára helyeződött a hangsúly, az idén 'A könyvtárért pedálozok' elnevezésű rendezvény arról is szólt hogy, új székház kellene a megyei könyvtárnak. -- Fényképek az eseményről itt: link (via ReMeK-e-Hírlevél)


RFID-vel mutatják meg a könyv helyét a polconFEL

A Madrid környéki Meco városi könyvtárában kísérletképpen bevezetett SIGUEME (Sistema Inteligente de GUiado para Entornos Multiusuario Extensos -- Intelligens kalauzrendszer kiterjedt sokfelhasználós környezetben) alkalmazás azonosítja a használót, pillanatnyi tartózkodási helyét a könyvtáron belül, és (a stratégiai pontokon elhelyezett képernyők segítségével) megmutatja az utat a használó által keresett könyv (vagy olvasóterem) lelőhelyéhez. Az RFID technológián kívül a rendszerhez szükséges volt az IEEE 802.15.4 szabvány szerinti Zigbee technológiára (mely olyan automatizálási és távvezérlési megoldásokra ad lehetőséget, ahol kis adatforgalmú kommunikációra, kis energiafogyasztásra és megbízható működésre van szükség; előnye volt még, hogy különféle gyártójú eszközök együttműködését is lehetővé teszi). Ugyancsak szükséges volt a mesterséges intelligencia körébe tartozó automatikus tervezés alkalmazására is. A SIGUEME rendszer az olvasók tájékoztatásán (kalauzolásán) kívül a könyvtárosok számára is szolgáltat: statisztikai adatokat nyújt nem csak a keresett dokumentumokat, a felkeresett olvasótermeket, de pl. a könyvtárban eltöltött időt is lekérdezhetővé teszi. (ref.: A használók tájékoztatása a könyvtáron belül rádiófrekvenciás azonosító rendszer segítségével; Mohor J.)


Hogyan emelné a könyvtárosok fizetését? (felmérés)FEL

Hogyan emelné a könyvtárosok fizetését? -- tettük fel a KIT-portálon a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
13 - Versenyképes fizetésekkel: kivenném a könyvtárakat a közszférából
6 - A szakszervezet erősítésével
12 - Minőségibb munkával és annak kommunikálásával
33 - A szakmai lobbi erősítésével
9 - Egyéb.
-- A válaszok túlnyomó többsége a korábbi szavazások során erősen leminősített szakmai lobbi erősítésére voksolt. A minőségi munka illetve a piaci környezet (építés a saját teljesítményre!) együttesen lemaradt ez előbbihez képest, de meglepően sok szavazatot kapott. A szakszervezetekben viszonylag kevesen gondolkodtak. Az egyéb válasz mennyisége viszont további felmérést tehet indokolttá. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. június 04.

U-multirank - könyvtári adottságok, mint a felsőoktatási rangsor egyik szempontjaFEL

A felsőoktatási rangsorok különböző szempontok alapján állítják sorrendbe a képző intézményeket, karokat.
Az oktatók és hallgatók kiválósága mellett a diploma piaci elismertsége, valamint a hallgatók elégedettsége is fontos -- és a negatív demográfia trendek miatt talán növekvő jelentőségű -- szempont.
Az U-multirank a nagyközönség számára készített webes összehasonlító alkalmazás, az Európai Bizottság által finanszírozott egyik projekt eredménye, melyet a CHE Centre for Higher Education (Németország) és a CHEPS Center for Higher Education Policy Studies (Hollandia) hozott létre. A webhelyen többféle rangsorképzési lehetőség biztosított az intézményektől gyűjtött adatokból, bár világrangsorok képzésére még nem eléggé alkalmas (bővebben: link
Az üzleti tudományok területén Európából 261 intézmény szerepel adatbázisában, köztük hat magyarországi.
Az összehasonlításnak van egy 'Tanítás és tanulás (hallgatói felmérés)' dimenziója, közte a 'könyvtári adottságok' szempontjával.
A könyvtárra vonatkozó hallgatói elégedettségi felmérés öt fokú skálájának szempontjai:
- a munkához szükséges irodalom rendelkezésre állása,
- a gyűjteményben lévő könyvek és tudományos folyóiratok hozzáférhetősége,
- hozzáférés az elektronikus folyóiratokhoz,
- felhasználók támogatása,
- rendelkezésre álló tanulói/olvasói helyek,
- nyitva tartás.
(Hasonló szempontokkal vizsgálta 2014 májusában a hallgatói elégedettséget a BGF Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
Könyvtára.)
Az U-multirank adatbázisában fellelhető hat magyarországi gazdasági képzőhely közül kettőtől vannak csak válaszok a könyvtári adottságra vonatkozóan, egy 'átlagos' és egy 'átlag alatti' besorolással.
A 20 német gazdasági képzőhely közül az e kérdésre választ adó 17 intézményből háromnak a könyvtára volt átlagos és kettő átlag alatti.
Minden, a 'szomszéd kertje' ízű hasonlítgatás nélkül érdekesek ezek az eredmények és maga az a rangsorolási koncepció, mely azt bizonyítja, hogy -- legalább 'nyugatuniós' normák szerint -- a könyvtár adottságai szerepet játszanak egy képzőhely minőségének hallgatói megítélésében olyan fontos mutatók mellett, mint a tanulási tapasztalatok összessége, vagy a kurzus- és oktatásminőség. (Szabó G. Tibor)


Mennyire megfelelőek a könyvtári meseolvasások? -- felmértékFEL

A mesemondó rendezvények gyakoriak az Egyesült Királyság könyvtáraiban, a könyvtárosok mesemondó technikája azonban nagyon különböző. Az optimális technika pontos meghatározása és a mesélés előnyeinek felfedezése érdekében mobil gyermekkönyvtárakban zajló mesemondó rendezvények megfigyeléseit elemezték. A résztvevők megfigyelései, etnográfiai összetétele és az elméleti alapok felhasználásával világossá vált, hogy a gyermekek felfogóképessége a koncentrált figyelem révén javul, és a különböző mesemondók hallgatásával bővülnek a gyermekek ismeretei. Bár az egyes mesemondók technikái különböztek egymástól, a gyermekek jól koncentráltak. Az alapos koncentráció és a tapasztalatok sokfélesége révén gazdagodnak a gyermekek nyelvi ismeretei, következésképpen műveltségük is bővül. (Autoref.)


Mi a Google legnagyobb hátránya? - Túl arrogáns (olvasóink szavazatára)FEL

A Google ugyan sok találatot ad, ám mivel nem a felhasználó fejével gondolkodik, gyakran nem a megfelelőeket. A cikk szerzőjének, aki egykori könyvtáros, aki bántónak találja a mai sajtó és filmek könyvtárosképét, a Desk set c. romantikus film jut eszébe, melyben a Katharine Hepburn alakította tájékoztatási osztályvezető géppel akarja helyettesíteni kollégáját -- ám kudarcot vall. A Google azért vacak -- mondja -- mert alkotói mindent jobban tudni vélő fiatalok, és nem hallgatnak a könyvtárosokra. Ehhez egyszerűen túl arrogáns, és előítéletes a könyvtárosokkal szemben -- mint mondja. A könyvtárosok túl pontosak a Google-hoz képest: míg az előbbiek ellenőrzött tárgyszólistát használnak, az utóbbi a szövegből szed kifejezéseket (KWAC). Nem a Google spiderével van gond, hanem a találati halmazt bemutató interfésszel.
Úgy kellene a webet keresni, ahogyan azt Roger Summit, az információs rendszerek atyja tette: keresőszavakkal és algebrai jelekkel (idézőjelek, negálás, közelségi operátorok stb.) a kívánt tételig volt lehetséges szűkíteni a halmazt. A Dialog -- beszédes név -- ismeri a szavak szintaxisát. A Google viszont csak a mennyiségre és az üzletre megy, melyről a cikkírónak trágya-hasonlat jut eszébe. De ennél sokkal többre lenne szükség a weben. (ref.: MG)
-- A cikkíró könyvtáros a témában alultájékozott. A Google számos olyan operátorral bír, amelyet a cikkben hiányol tőle -- ha nem is mindegyikkel. Ezek megtalálhatók egyebek mellett pl. egy magyar hallgató, Ambrus Adrienn középfokú oktatás céljára szánt dolgozatának mellékletében:
link (MG)


Könyvtári megtérülés és annak kommunikálása -- IFLA President's Meeting 2.FEL

Múlt heti számunkban Németh Márton beszámolt az IFLA President's Meeting link helsinki konferenciájáról. Ugyanonnan egy további fontos gondolat:
Ha a könyvtárosok nem képesek fontossá tenni magukat a használóikkal való együttműködésben, nem élhetik túl a gazdasági válságot.
Ha azonban sikeresen tudják kommunikálni a döntéshozók irányába szolgáltatáskínálatuk közösségi nyereségességét, (egy könyvtárra költött euró akár 3-4 Eurót is hozhat), mely máshol -- például a szociális vagy közigazgatási -- kiadásokat tesz feleslegessé, vagy a jobb információmenedzsment által tesz szolgáltatásokat eredményesebbé. Például kevesebb segélyre szorulnak rá a bevándorlók, amellett, hogy gyorsabban integrálódnak a társadalomba. (Németh Márton)


50 éves a FSZEK Zenei Gyűjteménye (lesz-e még 10 év az internet korában?)FEL

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye 1964-ben a belvárosi Fehérhajó utcában nyílt meg, és 1998-ban költözött mostani helyére, az Ötpacsirta utcai Pálffy palotába. A kezdetekkor még csak kottákat, könyveket, folyóiratokat és hangfelvételeket lehetett elérni, 2007-ben indult a könnyűzenei részleg, 2011-ben pedig a népzenei szekciót nyitották meg. A gyűjteményben összesen több mint 53000 kotta, 20000 hangfelvétel, 1400 DVD, 25000 kötet könyv és 53 folyóirat található.
-- A híradások szakmai konferenciát is említenek az alkalomból.


EMMI: a kistelepülési megállapodással rendelkező kistelepülési önkormányzatok listájátFEL

A Kultúráért Felelős Államtitkárság közzéteszi a 2014. január 1-jén hatályos kistelepülési megállapodással rendelkező kistelepülési önkormányzatok listáját: link


Újabb Gyerek Könyvmegállót adott át az Óbudai Platán Könyvtár -- pályázat nélkülFEL

Május 25-én újabb Gyerek Könyvmegállót adott át az Óbudai Platán Könyvtár a Zemplén Győző utcai Máltai játszótéren -- adta hírül a kerület hivatalos honlapja. A könyvszekrényt a 'Hozz egy könyvet; Vigyél egy könyvet!' mozgalom részeként, az önkormányzat támogatásával helyezték el, azzal a céllal, hogy felkeltsék a szabadban játszó gyerekek olvasás iránti érdeklődését, valamint hogy ráirányítsák figyelmüket a közösség és az egymásért való felelősségvállalás fontosságára.
-- A Platán Könyvtár fenntartója az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, több mint 66 000 kötettel, folyóiratokkal, napilapokkal, DVD- és videofilmekkel, hangoskönyvekkel, gyermekkönyvtári részleggel, internet-hozzáféréssel bír.


Strandkönyvtár Tel Avivban (fotók)FELAdománykönyveket terveznek a marosvásárhelyi strandkönyvtár polcáraFEL

A Víkend-telepen nyitna 'új fiókot' a Maros Megyei Könyvtár, az intézmény így buzdítaná olvasásra a szabadidőközpont látogatóit. Az Erdélyi Magyar Televízió beszámolója szerint a könyvtár a medencéktől nem messze állítana fel polcokat, amelyekről bárki leemelheti a kedvére való olvasnivalót. A 'kölcsönzőket' nem jegyzik fel, a könyvek visszaadását a látogatók becsületére bízzák. A televízió körkérdése szerint a Víkend-telep fürdőzői és napozói élnének az ingyenes kulturálódási lehetőséggel. Olyan is van, aki úgy véli, 'ezáltal a fiatalok is visszaszoknának az olvasáshoz és jobban megszeretnék a könyveket'.
A polcokat a Víkend-telep öt pontján helyeznék el, a tervek szerint több tucatnyi szépirodalmi tárgyú könyvvel töltenék fel, de a kicsiknek kifestősöket is biztosítanának. 'Mind a román mind a magyar nyelvű szépirodalmi művekre hangsúlyt fektetünk. Lesz olvasnivaló gyerekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek is' -- nyilatkozta a televíziónak Monica Avram. A Maros Megyei Könyvtár igazgatója hozzátette, a könyveket nem az intézmény leltárából venné ki, azokat ajánlanák fel, amelyeket adományokból kapnak. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Olvasást ösztönöz az OMV -- követendő és szórakoztató tevékenységFEL

'Olvasás népszerűsítése' elnevezésű programjukkal kapcsolatban tartott kerekasztal-beszélgetést május 27-én az OMV Hungária. Az eseményen Wilfried Gepp, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója számolt be a program sikerességéről, Grecsó Krisztián, Kántor Nedda, Kovács Eszter és Sándor Fruzsina pedig az olvasás technikai hátteréről és nehézségeiről beszélt.
Az OMV Hungária számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért is támogatja azon régiók fejlődését, amelyekben jelen van. Wilfried Gepp elmondta: 'azért a társadalomért és környezetért szeretnénk többet tenni, amelyben működik a cégünk, mindezt úgy, hogy közben formálhassuk is a jövőt. Természetesen profitorientált vállalat vagyunk, de nemcsak a profit érdekel minket, hanem szeretnénk a tevékenységeinkkel hozzátenni a körülöttünk lévő társadalomhoz'. Az OMV elsősorban az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem területén nyújt támogatást. Ezek közül is az oktatás vált számukra a legfontosabbá, és ennek keretében került sor az 'Olvasás népszerűsítése' program megszervezésére, amely 2011-ben indult útjára. A program célja, hogy az olvasást követendő és szórakoztató tevékenységként mutassa be. A vállalat úgy gondolja, hogy e tevékenység 'megalapozhat egy jobb jövőt a fiatalok számára, és a szociális mobilitást is elősegítheti'.


Eltiporva -- kiállítás az OSZK-banFEL

A megnyitásra szervezett minikonferencián Haraszti Györgynek az auschwitzi jegyzőkönyvekről szóló előadásából kiderült, hogy az ország politikai és egyházi vezetői már a deportálás előtt is pontosan tudták, mi fog történni Auschwitzban, és mennyi többlethalált jelent, ha a zsidóvérre legszomjasabb alakokat nevezi ki Horthy Miklós a megszállókkal való együttműködésre.
L. Simon bevezetett minket a könyvekkel telezsúfolt lakásába, és drámai szavakkal ecsetelte, milyen trauma néki akárcsak egy krimit is kiselejtezni, és 'micsoda bűn, gyalázat, szégyen mások műveit megsemmisíteni'. Csak az a probléma, hogy az 1956-os forradalom idején is égettek könyveket. Kádárék többek között ezzel igyekeztek a forradalmat a nácizmussal és 1944-gyel összekapcsolni.
A háború után náci, antiszemita, irredenta művek tömegét semmisítették meg. A keresztény egyházakban évszázados hagyománya van a könyvégetésnek. Az 1944-es könyvpusztítás frontembere, Kolosváry-Borcsa Mihály többek között Prohászka Ottokárra hivatkozott, hogy ti. azt valósítják meg, amit ő követelt.


Iskolakönyvtáros vagyok -- Szeretem a munkámFEL

Az iskolakönyvtár mindig a legjobb hely volt a gimiben -- menedékként járt oda minden korosztály, a könyvtárosok pedig közimádatnak örvendtek. Ági néni a mai napig legendás a suliban, az öregdiákok közül nem csak én járok hozzá vissza. :) Legutóbbi szombathelyi látogatásom során is bementem, jó volt látni, hogy a könyvtárnak ez a közösségi funkciója mit sem változott: jöttek-mentek a gyerekek, számítógépeztek, hozták a könyveket, és vitték az új olvasnivalót. Bárki, aki szerint az olvasás már nem divat, és felesleges könyvekre költeni, menjen el nyugodtan egy könyvtárba, és nézze meg magának! A kismadarak megsúgták, hogy mostanában a Szent Johanna Gimi a legnépszerűbb, sorban állnak érte a lányok, de sajnos a könyvtárnak nem volt pénze az utolsó kötetre, ezért a rajongók még nem tudták elolvasni a történet végét.


Tankönyvpiaci romlás -- sikerjelentések és rendőrségi kiszállításFEL

444: Miután a KELLO többszöri megkeresésünkre sem válaszolt a Transparency International jogsegély szolgálatának ügyvédjével, Németh Zsolttal bepereltük őket. Az első tárgyalás június 5-re volt kiírva. Jóval a törvényes a határidő után, egy héttel a tárgyalás előtt megérkeztek a kért adatok.
Ebből derült ki, hogy a tankönyvhelyzet sokkal rosszabb volt, mint azt bárki gondolhatta volna.
- 2013. október 1-én, egy hónappal a tanévkezdés után például 38116 könyv volt, ami nem érkezett meg a gyerekekhez. Összesen 112 iskolában vártak a diákok.
- 2013. november 1-én, amikor a kormányzati nyilatkozatok szerint már tényleg minden a legnagyobb rendben volt, akkor még mindig 28453 könyvre vártak 78 iskolában.
- 2013. december 1-én, három hónappal a tanévkezdés után még 1719 könyv hiányzott 50 iskola tanulóinak.
- 2014. február 1-én, a félévi bizonyítványosztás után 7 suliban még mindig várnia kellett a gyerekeknek, hogy pontosan hány könyvre, azt a KELLO nem árulta el.
Ezek alapján nem meglepő, hogy idén februárig összesen 1080 írásbeli panasz érkezett a tankönyvek késése miatt. 787 az iskoláktól, 283 a szülőktől, 10 alkalommal pedig már az új kormányzat saját intézménye, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sem bírta szó nélkül, és tett panaszt a késések miatt.
A KELLO állítása szerint 6 alkalommal fizettek vissza pénzt szülőknek, szerintük ez főleg átiratkozás és 'státusz változás' (amikor valaki jogosult lesz ingyenes tankönyvre, pedig korábban nem volt) miatt történt. Azt mondták, hogy nem tartják nyilván, hogy összesen mennyi pénzt fizettek vissza a szülőknek a késések miatt.
A 2014/15-ös tanévben a Belügyminisztériumot, illetve a rendőrkapitányságokat is bevonják a tankönyvek kiszállításába. A rendőröknek április végéig kellett felmérniük, hogy hány könyvre lesz szükség, és azt hogy tudják majd eljuttatni a sulikba.
A szeptember nem csak azért lesz izgalmas, mert látni lehet majd, hogy második nekifutásra hogy megy majd a tankönyvek kiszállítása, hanem azért is, mert jórészt már csak az állami tankönyvkiadóktól lehet kétes minőségű könyveket rendelni, ami megint bonyolítani fogja az ellátást.


Az e-könyvek technikája -- új könyv Drótos LászlótólFEL

Ha elektronikus könyvnek tekintünk minden olyan számítógépes fájlt, ami valamilyen, hagyományos értelemben vett könyvszerű dokumentum digitális megfelelője, akkor igencsak széles a paletta: az elmúlt évtizedek alatt különböző készülékekre és különféle célokra sokféle tárolási formátum alakult ki, terjedt el, vagy tűnt el. A mobil eszközökön való olvasás megszállottai számára 2002-ben létrehozott MobileRead fórum wikije mintegy hatvan formátumot sorol fel, és ebben a számban még nincsenek is benne az olyan speciális műfajok, mint a hangoskönyv, a képregény, a magazin, az interaktív multimédia, vagy a nyomdai szedőprogramok és kiadványszerkesztő rendszerek fájltípusai. (Drótos László)


Mert boldog vagyok -- a könyvtárban (videók)FEL

Áprilisban, a könyvtárosok hetén készítette el Birkás László operatőr az egri Bróy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Happy-videóját. Pharrell Williams slágere az egész világon ismert, egy kis internetes kutakodással arra is fény derült, hogy több könyvtár készített már hasonló felvételt. Összegyűjtöttünk néhány jó hangulatú videót, amelyek bizonyítják, hogy a könyvtár boldog és vidám hely.
Bródy Sándor Könyvtár - Eger: link
Universitätsbibliothek TU München: link
School District of West De Pere: link
Public Library of Anniston-Calhoun County: link
DC Public Library: link
Gaston County Public Library: link
Deschutes Public Library: link

Hírforrás: ReMeK-e-Hírlevél
2014. június 04.

Az idősebbek is egyre inkább érhetők el elektronikusanFEL

Az 50-59 éves generáció digitalizálódása terén szintén dinamikus fejlődés volt látható az utóbbi években. A GfK adatai szerint 2013-ban az 50-59 éves magyar lakosság már több mint fele havi szinten kapcsolódik az internetre. Így már majdnem minden második szenior honfitársunk nevezhető rendszeres internethasználónak.
Az ezüstgeneráció tagjai azon túl, hogy az internetet e-mailek küldözgetésére, illetve közösségi oldalakon fotók megosztására használják, nagy gyakorlatra tettek szert az online térben: sokan pénzügyeiket is az internet segítségével intézik. Online banki hozzáféréssel közülük tízből heten rendelkeznek ? ami csak pár százalékkal alacsonyabb, mint a 15-59 évesek 73 százalékos átlaga.
Analógiák

Az egész embert fejleszti a könyvtár, vagy csak néhány intelligenciatípus egyes faktorait?FEL

Vekerdi Tamás az iskoláról: Az iskola a nyolcfajta intelligenciából csupán az értelmi intelligenciát osztályozza, abból is csupán a verbalitást. Ez gyerekkorban mindig gyengébb, kivéve az értelmiségiek gyerekeinek esetében, akik kisebb-nagyobb neurotizálódás árán ebben túl korán megerősödnek, ami aztán az iskolában jól jön nekik. Az iskola nyolcfajta intelligenciából egy felet osztályoz, s annak öt faktorából is csak kettőt, a lexikális memóriát és a matematikai készséget. Ezért nem csodálkozhatunk, ha az életben való boldogulás nem korrelál az iskolai beválással.


Hazai divatblogok -- felsorolás és információs üzleti modellek a konferenciánFEL

A kerekasztal-beszélgetések során a hazai blogoszféra jelentősebb életmód bloggerei -- mint a Pumpkin Paradise, a Krémmánia, Urban Eve, Makeup Blog, I love mom, Festy in style, Beauty Junkie, Pandarte, Édesem -- osztották meg tapasztalatikat, Sixx és Gönci Gábor, az Ebola Média social media stratégája pedig a trollok megregulázásához adott hasznos tippeket. A szakmai napon előadott Dobó Mátyás, a Doransky szerzője, aki a legsikeresebb külföldi példákat szemléltette, Molnár Zsuzsa, a Sanoma Média Budapest portfolió igazgatója és Szabó György, a kiadó SEO szakértője. Ördög Nóri az inspirációszerzésről, Yazmina Cabrera, a Fashion Days Group content directora a hiteles márkázott tartalmakról, Bebita Bonita pedig a saját videó készítésről beszélt a hallgatóságnak.


Így szúrd ki könnyen a veszélyes termékeket -- a könyvtári könyvek kódjai is tájékoztatnak!FEL

A legfontosabb fogyasztóvédelmi ismereteket tartalmazó mobilalkalmazást készített a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
A szükséges információkhoz a megvásárolni kívánt termékek úgynevezett QR-kódjának lefényképezése útján juthatnak a vásárlók -- közölte Kovács Márta az NFH stratégiai kabinetjének képviselője.
Az applikáció lehetőséget nyújt a termékhez kapcsolódó reklamációs határidők nyilvántartására, és válaszokat ad a mindennapok során leggyakrabban felmerülő kérdésekre is. Segít eligazodni az internetes kereskedelemre vonatkozó szabályok között, illetve beállítható, hogy a program figyelmeztessen a szavatossági, jótállási idő közelgő lejártára. Az alkalmazás tartalma egyelőre wi-fi segítségével fejleszthető, de a hamarosan megjelenő megújított verzió letöltése után már 3G szolgáltatással is frissíthetőek az adatok.
Praktikus

Szinkronban fordít a Skype!FEL

-- Egy hazai megyei könyvtár igazgató mondta, hogy akkor használják majd a Skype-ot költségkímélő eszköznek majd, ha számukra kötelezővé teszik. Nos, a többiek számára izgalmas hír:
-- Váratlan, érdekes új funkciót jelentett be népszerű, ingyen telefonálós programjához a Microsoft. A Skype Translator személyi tolmácsként közel valós időben fordít majd, amikor más nyelven beszélő emberrel társalgunk.
Kisszínes

Ismerd meg a világ egyik legszebb olvasótermétFEL

Gyönyörű építészet, lenyűgöző csillár, 350 000 könyv... Brazíliában, Rio de Janeiróban található a Királyi Portugál Olvasószoba amely turisták tízezreit vonzza minden évben a városba. Az 1880 és 1887 között épült helyiség lenyűgöző látványt nyújt 350 000 kötetével és csodaszép csillárjával.
Kiemelt Katalist-hír

Könyvtári jelnyelv -- videóval és szakmai fórummalFEL

Kedves Kollégák!
Szeretném invitálni Önöket az esélyegyenlőség egy megoldatlan szegmensébe, a jelnyelvet használó siketek világába. Készítettem egy ingyenesen hozzáférhető oktatócsomagot azoknak, akik szeretnék megtanulni vagy ismételni azt a minimális jelmennyiséget (körülbelül 250), melynek elsajátításával könnyebb lehet a siket olvasók kiszolgálása és tájékoztatása.
A könnyebb tanulás miatt általánosabb lejátszási listákat hoztam létre pl. beiratkozás, kölcsönzés, abc... Vannak kifejezések, melyek több csoportba is beleillenek, viszont arra az esetre, ha valaki letöltené őket, hogy ne töltse le feleslegesen több példányban, ezért csak egyszer tettem fel. A youtube-on itt érhető el: link
Létrehoztam még 1 blogot link valamint 1 facebook oldalt link itt lehet tájékozódni a jelnyelvvel kapcsolatos hírekről, valamint ha vannak észrevételek, jelnyelvvel kapcsolatos sikerélmények, azokat itt közzé lehet tenni egymás biztatására.
Információforrások

Városi kertészkedés (fotókkal)FEL

Nagyobb városokban egyre több helyen próbálkoznak foghíjtelkek bezöldítésével Magyarországon is. A tetőkertek, dézsakertek pedig eddig is sok helyen szereztek kellemes perceket a lakástulajdonosoknak, vagy az arra járóknak. Erre a könyvtár is ráerősíthet speciális könyv- és folyóirat-kínálatával, esetleg a heti- és napilapok vonatkozó cikkeivel (pl.: link Ám a könyvtár saját kertje is szolgálhat referenciaként. A heti KIT-galéria, ld.: link ehhez ad ízelítőt. (MG, WKÁ és Gál Erzsébet segítségével)


Hírforrás:
2014. június 04.

Ingyenes szolgáltatás marketingelőnyein osztozkodik a Corvinus és az OptenFEL

Céginformációkat több forrásból is beszerezhetünk -- különösen attól függően, hogy mennyit vagyunk hajlandók vagy képesek áldozni az információért. Ez utóbbi -- tehát az információ megfizetésének képessége -- annál fontosabb, minél forrásszegényebb a vállalkozás. Különösen az egyéni, mikro- és kisvállalkozások számára jelent problémát, hogy üzleti partnereiket ellenőrizzék, felmérjék az üzletkötés kockázatát.
Pedig a legapróbb cégek számára ez különösen fontos, hiszen a beszállítói piramis alján helyezkednek el, kiszolgáltatva azoknak a nagyobb vállalkozásoknak, melyek megbízást adnak nekik -- azután később vagy fizetnek, vagy nem...
Ez utóbbi esetben egy-egy nagyobb megbízás kiegyenlítésének elmaradása tönkre is teheti őket.
A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és az Opten Kft. felismerte ezt az információs igényt és létrehozta a BCE Nemzeti Cégtár Zrt.-t, mely Nemzeti Cégtár néven ingyenes céginformációs szolgáltatást indított.
Az online, bárki számára hozzáférhető adatbázisban cégnév, cégjegyzékszám és adószám alapján lehet keresni. Megtalálható benne az összes Magyarországon jegyzett cég hatályos alapadatain túl az egyes cégek megítélését árnyaló pozitív és negatív információ.
Pozitív például a közbeszerzés vagy EU pályázat elnyerése, míg negatív a jelentős adóhiány. Százalékosan ábrázolják a magas kockázatú kapcsolt vállalkozások arányát.
Fentiek segítségével felmérhetők az óvatosságra intő körülmények.
A portál link egyéb lehetőségeket is kínál:
- az interaktív grafikon segítségével gazdasági elemzés készíthető -- a 2008-2014 közötti időszakra vonatkozóan -- a hazai cégek alapításáról, megszűnéséről és eljárásairól,
- az Optijus Light ingyenes jogszabálykereső,
- a BCE menüpont alatt a Corvinus Egyetem által publikált tartalmak érhetők el. (Szabó G. Tibor)


Így vásárolhatsz sokkal olcsóbban (avagy a magas áfa nemzetgazdasági hátránya)FEL

Nem meglepő, hogy a statisztikák szerint hazánkban is egyre népszerűbb az internetes vásárlás. Évről-évre többen rendelnek akár külföldről is terméket, fizetéskor pedig már sokan használják a világ egyik legnagyobb online pénzküldési rendszerét, a PayPalt. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy egy apró trükkel még több pénz maradhat a zsebünkben. Mutatjuk, hogyan fizethetsz még kevesebbet az egyébként is a bolti ár töredékéért kapható árukért.


A rákos áttéteket is okozó endotoxinokról indult ismeretterjesztő honlapFEL

A rákos áttéteket is okozó endotoxinokról indult tudományos-ismeretterjesztő honlap, az link oldal a méreganyagról és a gyógymódokról ad információt az érintetteknek -- tájékoztatta az MTI-t Mándi László, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tutora.


Utazzon olcsón! -- Telekocsi-tippekFEL

Egy út holnapután Münchenbe 12 200 forintért jó ajánlat? És ha háztól házig szól? Vagy Londonba, ugyanígy, 25 ezerért? És mindezt kocsival, előre lecsekkolható sofőrrel és utastársakkal, de nem a haszonért, hanem csak mert van, aki mivel így is, úgy is megy, némi spórolás mellett kellemes útitársakat is keres? Na, ez a telekocsizás, autóhopolás, hoperkedés lényege, amit havonta már több tízezren tudatosan használnak.
Az AutoHop link és az Oszkár link a két legismertebb ilyen portál. Előbbi két huszonéves még nagy dobbantásra és reflektorfényre váró alkalmazása, a maga majd? százezer regisztrálójával, utóbbi pedig a már 2007-ben elindított, rég kiérlelt koncepcióval tavaly őszre a havi 15 ezer útfoglalásig és százezer felhasználóig eljutó rendszer. Ők lehetnek annak a helyzetnek a legfőbb haszonélvezői, amely a kényelmi szempontokra idő-, és költségtakarékos megoldásként, illetve busz és vonat alternatívájaként is rezonáló utazási forma robbanásszerű elterjedésével együtt járhat.


Helyismeret -- okostelefonra: mesélnek az egri műemlékekFEL

Mesélő műemlékek Egerben címmel okostelefonra letölthető alkalmazást tesz elérhetővé május 31-től a Forster Központ, a PocketGuide és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laboratóriuma, amelyet még aznap ki is próbálhatnak az érdeklődők szervezett sétákon keresztül.
A készítők május 31-én vezetett sétákat szerveznek, ahol az alkalmazás kölcsönözhető táblagépekkel ingyenesen kipróbálható lesz. A séták az Eszterházy térről indulnak 10, 13, 16 és 18 órakor. Az alkalmazás szombattól az eger.pocketguideapp.com linken érhető el,illetve letölthető a Google Play Store-ból és az iTunesból is.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu