Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/19., máj. 14.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

17.000 hír a KIT archívumában
* * * Digitális képkeret -- könyvtárba -- ingyen! * * *
Könyv, elektronikus szöveg, vagy mindkettő? -- könyvet is olvassanak a fiatalok
Mennyire etikus a könyvtári osztályozásunk?
Közmunkakáosz: lesz pénz -- vagy mégsem lesz?
Miért firkálnak az emberek a könyvek margójára? (olvasóink szavazatára)
A legszegényebb nyugdíjasok -- potenciális, bevonható célcsoport
Régi-új úton a FSZEK
Koreny Ágnes a FSZEK főigazgató-helyettese
Delfti Műszaki Könyvtár -- Király Péter kommentje
Új kormányrendelet az árva mű felhasználásának részletes szabályairól
Mégsem lesz átalakítás -- New York-i Közkönyvtár
L. Simon lemondott az NKA-alelnökségről -- Balog dönt helyette
Fellapozzák a kódexeket az OSZK corvina-kiállításának záró napján
Iskolai foglalkozás a Halisban -- szocializálás és szövegértés-felmérés (képek)
Gyerekkuckót alakítottak ki az alsónyéki könyvtárban

Analógiák

Új üzleti modell kellene és kevesebb kapkodás -- trendek az újságírásban
A boltok legnagyobb trükkjei -- Melyiket használhatja a könyvtár?

Praktikus

Mobilalkamlazás olvasmánykiválasztásra -- bubble filter-erősítés
13 király trükk az interneten, amiről fogalmad sem volt
Mindig önnél lehet ez a telepítést nem igénylő remek médialejátszó

Kisszínes

Magyar e-book aranyérem Amerikában
Lehetőség könyvtárosoknak: 3 millió szabad állás lesz jövőre big data területen
Nagyon sok magyar egyéniség az internethasználatban, kevés a józan követő
Minden színt összeszedtek egy 300 éves könyvben
Így játszhat titokban az irodában (de azért inkább egyeztessen főnökével)

Információforrások

Elindult az online erdei szálláskereső
Digitális adatbázis készült az első világháború emlékére
Színarany az égből, csak össze kell gyűjtenie! -- Spóroljunk olvasóinknak -- Városi kertészkedés
20 Ft-ból sampon, 80-ból dezodor!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

17.000 hír a KIT archívumábanFEL

A KIT 2002-es indulása óta gyűjti a könyvtári vonatkozású híreket, referátumokat. Nem csak szorosan értelmezett könyvtári anyagok vannak benne, hanem olyanok is, amelyek szükségesek lehetnek a széles látókörű könyvtári tevékenységhez. Így vannak benne más szakterületekről származó, analógiás gondolkodással felhasználható hírek is. Az immáron 17.000-es meghaladó adatbázisban való visszakeresés (pl. a Google mellett) a link oldalon lehetséges, tárgyszavak és szabad szöveges keresés kombinációjával, akár. A tárgyszavak 2009 novemberétől segítik az érdeklődőt, azaz 5 évfolyamnyi hír kereshető vissza ilyen módon. A KIT hetente 2800 olvasóhoz jut el. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. május 14.

* * * Digitális képkeret -- könyvtárba -- ingyen! * * *FEL

Digitális képkeretet kínál fel a KIT Hírlevél térítésmentesen olyan könyvtárnak, amely beépíti azt tájékoztatási funkciójába, és tapasztalatairól kétszer beszámol a KIT-nek. A részletekről érdeklődjön a wildgica@gmail.com e-mailen W. Kovács Ágnesnél.

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. május 14.

Könyv, elektronikus szöveg, vagy mindkettő? -- könyvet is olvassanak a fiatalokFEL

A múlt heti KIT-ben erre vonatkozott a szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 - Törekedjünk arra, hogy a fiatalok könyvet olvassanak.
43 - Törekedjünk arra, hogy a fiatalok könyvet IS olvassanak.
1 - A könyvek szerepét átvette az elektronikus szöveg.
Ha a vagy-vagy kérdést tesszük fel, akkor a nyomtatott könyvek mellett teszik le többen a voksukat. (MG)


Mennyire etikus a könyvtári osztályozásunk?FEL

A tanulmány az osztályozás etikájával foglalkozik. Felvázolja a tudásszervezés (knowledge organization) kutatásában tapasztalható konceptuális elmozdulást, és bemutatja, hogy a jelenlegi osztályozáselmélet a világ pragmatikus megértésén alapul. A szerző úgy véli, a világról szóló hamis állítások és feltételezések komoly kihívást jelentenek a jelenlegi könyvtári osztályozás számára, és megfelelő válaszra van szükség. Bemutat egy keretrendszert az etikus osztályozás kifejlesztésére, amely Alasdair MacIntyre gyakorlat-alapú etikaelméletén alapul. A rendszeren belül a szerkesztők és a könyvtári osztályozási rendszerek kezelői etikusan megalapozott döntéseket hozhatnak. (Etika, értékek és morál napjaink könyvtári osztályozásában; Autoref.)


Közmunkakáosz: lesz pénz -- vagy mégsem lesz?FEL

Címkék: fenntartó | munkaügy |

Legkorábban május 15-én kezdhetik újra a munkát a MaNDA Országos Kulturális Digitalizációs Mintaprogramjában dolgozók -- sok esetben diplomás -- közfoglalkoztatottak, ráadásul a korábbi 900 fő közül csak 500-an. Minderről a hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon, április 30-án értesítették az érintetteket. A kiküldött levélben arra kérték az országszerte 153 intézményben digitalizációs tevékenységet folytatókat, hogy 'hétfőn semmiképpen se menjenek dolgozni', és 'lehetőleg ne keressék fel személyesen az illetékes munkaügyi kirendeltségeket'. ... Idén is meglesz a 200 ezer közfoglalkoztatotti létszám, s a tavalyi 179 milliárd forintnál 4 milliárddal többet szánnak programokra. (HVG)
-- Nem lesz több pénz közmunkára. -- A kormány az országgyűlési választások után döntött arról, hogy havi átlagban 200 ezer nyolc órában foglalkoztatott közmunkást akar idén alkalmazni. Ez a jelenlegihez képest 100 milliárd forintos többletköltséget jelentene a mostani költségvetésben tervezettekhez képest. A konvergenciaprogramban ugyanakkor nem szerepel, hogy további forrásokat akarnának e területre átcsoportosítani. Pedig ez alapvetően érintené az idei költségvetés fenntarthatóságát, és a jövő évi terveket. (Napi)

Hírforrás: HVG (folyóirat) ; Napi
2014. május 14.

Miért firkálnak az emberek a könyvek margójára? (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárigazgató szerző évente többször szembesül dühös olvasókkal, akik összefirkált, megcsonkított kötetek miatt panaszkodnak. Az egyik, 16. századi művek fordításait tartalmazó könyv aláhúzogatóját pedig le is leplezte, amikor egy egyetemi értekezleten azonosította a stílust és a használt zöld tintát: a reneszánsz korrap foglalkozó egyetemi tanárt. Négyszemközt elmondta neki: ha nem hagy fel szokásával, kénytelen felfüggeszteni kölcsönzési jogát. A fenyegetés hatott, ugyanakkor a jelenséget érdemes távolabbról is szemlélni. Aukciós házak sokkal drágábban értékesítik a neves 'rongálók' széljegyzeteivel ellátott köteteket - pl. Jefferson vagy Fithgerald rongált kötetei esetében. E könyvek kincsesbányát jelentene a kutatóknak, rámutatva a jegyzetelő gondolkodási folyamatára. S végül is, a széljegyzetelő azt a könyvet tünteti ki megjegyzéseivel, amihez van hozzászólni valója, amelyeket sokra tart. S nem ez a könyvek célja? (ref.: MG)


A legszegényebb nyugdíjasok -- potenciális, bevonható célcsoportFEL

Többségük nő, és a mezőgazdaságban dolgozott. Ők azok, akiknek vénségükre átlagban kevesebb mint negyedannyi ellátással kell beérniük, mint az átlagnyugdíjasnak.
2012-ben a legtöbb támogatott, több mint 800 fő Bács-Kiskun megyében élt, és itt volt a legnagyobb a tízezer 60 éves és idősebb lakosra jutó számuk is (65). A mutató mindkét alföldi régió megyéiben meghaladta az országos átlagot (26). Jellemzően a kistelepüléseken (500 fő alatti lélekszámú) magas az ellátottak aránya. A KSH magyarázata szerint a korábban a mezőgazdasággal foglalkozó, zömében az Alföldön élő nők egy része nem szerzett elegendő jogosultsági időt saját jogú nyugdíjhoz, miközben a családi gazdaságban is tevékenykedtek.


Régi-új úton a FSZEKFEL

Az elmúlt 12 évben 11 új könyvtárat nyitottak meg főváros szerte, és 29 könyvtár újult meg fővárosi, állami, kerületi és saját forrásból, pályázatokból. (Metropol)
-- Heti Attila komment: Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója 2014-ben ugyanott tart mint 2004-ben: 'Az internetkapcsolat és elérhetőség biztosítása azonban csak a kezdet. Az évtized végére akár két-három alapvető szemléletváltással is számolni kell. A kommunikációs eszközök rohamosan fejlődnek, ami a könyvtárhasználatra is hatással lesz. A változásoknak próbálunk elébe menni, nem kivárni őket. Például egy évtizede a filmek és hanganyagok kölcsönzése még nóvumnak számított, azóta viszont sokkal kevesebben keresik ezeket, mert az internet rengeteg legális és illegális módot biztosít az anyagok eléréséhez.' (Heti Attila)


Koreny Ágnes a FSZEK főigazgató-helyetteseFEL

Címkék: munkaügy | vezető |

Koreny Ágnes korábbi munkahelye az Országgyűlési Könyvtár volt.

Hírforrás: Facebook, LinkedIn
2014. május 14.

Delfti Műszaki Könyvtár -- Király Péter kommentjeFEL

Múlt heti számunkban hívtuk fel a figyelmet a Humanus (ill. a Könyvtári Figyelő) referátumára -- link -- melyre Király Péter, mint a delfti műegyetemi könyvtár beiratkozott olvasója reagált:
1) 'az egyetemi épület' kissé hamis megnevezés, ugyanis, mint minden egyetemen itt is rengeteg épület van. A nevezetes könyvtárépülettel szemben fekvő 'béka' az egyetem konferenciaközpontja, egy nagy aulával, több kisebb teremmel és hatalmas tanulói terekkel. Van saját (holland nyelvű) honlapja is:
link a fotók nyelvtudás nélkül is impresszívek.
2) a nyitva tartás vizsgaidőszakban és különleges alkalmakkor 24 órás
3) a természetes megvilágítást nem a kúp biztosítja, hanem a könyvtár két üvegoldala, ennek egyike remekül látszik itt: bit.ly/1jXmNqO a másik pedig
itt: bit.ly/1l9NG96 (a harmadik üvegoldalon irodák vannak).
4) a füves rész tényleg remek, jó időben tele van a diákokkal, rosszabb időben pedig kacsákkal, sirályokkal.
-- Köszönjük a kiegészítést, korrekciót. A KIT továbbra is szívesen közöl olvasói észrevételeket, kritikákat. (MG)

Hírforrás: Király Péter
2014. május 14.

Új kormányrendelet az árva mű felhasználásának részletes szabályairólFEL

A Magyar Közlöny 2014. évi 61. számában megjelent ( link ) az árva mű felhasználásának részletes szabályairól szóló 138/2014. (IV. 30.) Korm. rendelet (8815-8819. p.), amely a szerzői jogról szóló törvény októberben hatályba lépő, a könyvtárak számára újabb kedvezményt megállapító szabályához kapcsolódik.


Mégsem lesz átalakítás -- New York-i KözkönyvtárFEL

Mégsem fogják átalakítani a New York-i Közkönyvtár főépületét. A döntésben a civilek és neves írók tiltakozása mellett az is szerepet játszhatott, hogy egy friss tanulmány szerint az átalakítás költségei jóval meghaladták volna az előre tervezett 300 millió dolláros keretet...
A bírálatok ellenére a könyvtár vezetői korábban sokáig kiálltak amellett, hogy az átalakítás a könyvtár korszerűsítését szolgálná, és az eddigieknél nagyobb digitális hozzáférést biztosítana a forrásokhoz. A főépület átalakításától a jelek szerint azonban most elállt a vezetőség, a New York Times azonban úgy tudja, hogy a tudományos szakkönyvtárat az eredeti terveknek megfelelően be fogják zárni.


L. Simon lemondott az NKA-alelnökségről -- Balog dönt helyetteFEL

Címkék: pályázat | vezető |

Lemondott a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztéről L. Simon László, mivel ez a poszt összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel, írja az MTI. A múlt heti lemondás tényét L. Simon egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egyelőre senkit nem nevez ki az NKA alelnöki posztjára, hanem elnökként ő irányítja a szervezet munkáját.
L. Simon 2011 októberétől volt az NKA elnöke, majd államtitkári kinevezése után, 2012 júliusától töltötte be az alelnöki pozíciót. L. Simon László az április 6-i országgyűlési választáson az Fidesz-KDNP közös listáján szerzett mandátumot.


Fellapozzák a kódexeket az OSZK corvina-kiállításának záró napjánFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) A szultán ajándéka - Négy corvina a Szeráj könyvtárából című kiállításának szombati zárónapján a tárlat kurátora a zárt tárolókból kiemelve mutatja be az érdeklődőknek a négy kódexet és fellapozza legérdekesebb oldalaikat.


Iskolai foglalkozás a Halisban -- szocializálás és szövegértés-felmérés (képek)FEL

A kiskanizsai iskola alsó tagozatának hat osztálya is megtanulta a link használatát a Halis könyvtárban.
A várossal és a könyvtárral is ismerkedtek 2014. május 7-én a kisdiákok. Ők is azolóztak, olvastak, gólyalábaztak. Nyitottan és felszabadultan, mégis fegyelmezetten használták a számítógépet, olvastak és beszélgettek az olvasnivalóról. A képek jól mutatják, hogy különösen ötletesek és fesztelenek voltak a kényelmes olvasási forma kiválasztásában (ülve, fekve is kényelmesen tudtak elhelyezkedni).
Az olvasott mesét tartalmazó kötetet most is minden diák ajándékba kapta. Sokan kölcsönöztek kedvükre való könyvet is. Mi, a program szervezői abban bízunk, hogy mindannyian olvasó emberré, a könyvtári könyvek kölcsönzőivé válnak.


Gyerekkuckót alakítottak ki az alsónyéki könyvtárbanFEL

Töttős Sándor Lászlóné művelődésszervező elmondta, a kiadványokat, eszközöket a megyei könyvtár pályázati támogatásból bocsátotta a falu bibliotékájának rendelkezésére. A gyerekkuckó már most népszerűségnek örvend, és abban bíznak, hogy a felnőtt olvasók is egyre inkább magukénak érzik az intézményt.
Az önkormányzat a helyi Leader akciócsoport közreműködésével pályázott az építkezésre, a községi könyvtár és a Hagyományőrzők tere kialakítására 11 millió forintot nyertek a nyékiek. A cél az volt, hogy a könyvtár az IKSZT szomszédságába kerüljön, és a hét minden napján látogatható legyen. Töttős Sándor Lászlónétól azt is megtudtuk, az uniós támogatással működő, gyerekeknek szóló képességfejlesztő foglalkozások, valamint a hímző-, rostkötő és szövő szakkörök a nyárig folytatódnak az IKSZT-ben.
Analógiák

Új üzleti modell kellene és kevesebb kapkodás -- trendek az újságírásbanFEL

Kutatást készített az Indianai Egyetem újságíró iskolája 'Az amerikai újságíró a digitális korban' címmel, amely során többek között a zsurnaliszták elégedettségét, munkához való viszonyát is vizsgálták -- írja a Guardian.
Rossz irány alatt a következőket értik a megkérdezettek (zárójelben az állítással egyetértők aránya):
- csökkenő profit (20,4 százalék)
- a szakmaiság online média általi fenyegetettsége (11.4 százalék)
- elbocsátások és leépítés (11,3 százalék)
- a finanszírozási struktúra és az üzleti modell megváltoztatásának szükségessége (10,8 százalék)
- tendencia a kapkodó tudósítás felé (9,9 százalék).
Az újságírók erősen támaszkodnak a közösségi médiumokra a napi munkájuk során, sokan elismerték, hogy az olvasóközönséggel ezáltal könnyebb a kapcsolattartás, és gyorsabb munkát tesz lehetővé, ugyanakkor sokkal kevesebben számoltak be arról, hogy a közösségi média használata növelte volna hitelességüket vagy a produktivitásukat.


A boltok legnagyobb trükkjei -- Melyiket használhatja a könyvtár?FEL

Amikor belépünk egy boltba, nem is gondolnánk, hogy az áruházláncok számos eszközt bevetnek, hogy még több és több pénz elköltésére vegyenek rá minket. Vásárlóik legapróbb mozdulatait is kielemzik, majd a kutatások és elemzések eredményét felhasználva úgy helyezik el a termékeket, hogy a tudatalattinkra hassanak. Nem véletlen a fejünk felett lógó hirdetés, ahogy az sem, hogy zöldségekbe és gyümölcsök várnak minket a bejáratnál. A Pénzcentrum.hu nemcsak azokat a trükköket gyűjtötte össze, melyekkel vásárlásra csábítanak a boltok, de azt is megmutatjuk, mit tehetsz, hogy hó végén sokkal több pénz maradjon a zsebedben.
Praktikus

Mobilalkamlazás olvasmánykiválasztásra -- bubble filter-erősítésFEL

Okostelefonunk személyes tárggyá vált. Gyakran olvasunk híreket, keresünk információt, de sok esetben szelektálnunk kell. A telefonon ez túl sok időt vesz igénybe. Vajon megtaníthatjuk telefonunkat arra, hogy mi érdekel bennünket? Lehetséges az, hogy megfelelő alkalmazással csak a bennünket érdeklő híreket lássuk, és jelentős időt takarítsunk meg a szelektálással? Erre a feladatra javarészt elméleti munkák születtek, a feladat összetett természete miatt.

Régebbi hírforrás(ok): Ügyes szűrők korlátozzák széleslátásunkat az interneten link

13 király trükk az interneten, amiről fogalmad sem voltFEL

Ügyes billentyűkombinációk, rejtett meglepetések, szuperhasznos funkciók -- még tapasztalt internetezőknek is lesznek újdonságok ezek között, ígérjük!
1. Ctrl + Shift + T -- felugrik a legutóbb bezárt ablak
2. S + jobbklikk egy képre -- megkeresi, mi ez a kép. Google Image Search egy mozdulattal -- ha nem tudjuk, mit ábrázol egy kép, használjuk ezt, Chrome-ban legalábbis. Alternatív javaslat: húzzuk be a képet a keresőmezőbe. Ez már Firefox-szal is megy.
3. Ha beírunk egy szót a keresőbe, lenyomjuk a Ctrl-t és Entert ütünk -- hozzáadja a .com-ot. Ugyenez shift-tel .net-et eredményez.
4. Ha lenyomjuk a Ctrl-t, miközben egy linkre kattintunk -- új lapfülön nyílik meg. ...


Mindig önnél lehet ez a telepítést nem igénylő remek médialejátszóFEL

Hasznos lehet munkahelyen, ha telepítési jogunk nincs a gépen, mégis szeretnénk zenét hallgatni.
-- Az alábbi médialejátszó ugyan egyszerű, ám nem jön zavarba, ha különféle fájlokkal találkozik, ráadásul még telepíteni sem kell.
A qAllInOne nevű médialejátszó program arra hivatott, hogy megbirkózzon a legkülönfélébb formátumú audio- és videofájlokkal, a képekkel, sőt még a pdf dokumentumokkal is, és ezzel valóban különbözik egy egyéb, hasonszőrű szoftverektől.
A program innen tölthető le becsomagolt zip fájlban ( link ), és a kicsomagolása után az exe fájlra kattintva már indítható is, ami egyúttal azt is jelenti, hogy hordozható programról van szó, amelyet akár egy pendrive-on is magunkkal vihetünk, és telepítés nélkül bármilyen Windows-os gépen bevethetünk.
Kisszínes

Magyar e-book aranyérem AmerikábanFEL

Címkék: e-könyv | USA | elismerés |

A Webstar Csoport interaktív mesekönyve a 'Történetek a gyerekszobából' második része aranyérmet szerzett az amerikai '2014 Independent Publisher Book Awards' versenyen.
A 2013-ban induló, 7 részesnek tervezett e-mesekönyv sorozat második része a 'Panni baba nevet változtat' angol nyelvű változata közel 600 nevező közül került a győztesek közé 'Regional and E-Book' kategóriában.
A pécsi Webstar Csoport által elindított e-könyv sorozat írója L. Molnár Edit, illusztrátora Steiner Lídia.
Az amerikai kezdeményezés 1996-ban indult abból a célból, hogy felhívja a figyelmet azokra a független szerzőkre és kiadókra, melyek minőségi munkájukkal nagyobb elismerést érdemelnének. Az évente megrendezésre kerülő versenyük kapcsán eddig közel 5000 könyv kapott díjazást, és ezzel lehetőséget nagyobb körű szakmai megjelenésre. A versenyt a Jenkins Group működteti, mely 1988 óta folytat marketing és kiadói munkát Michiganben.

Hírforrás: Pécs Ma ; Berczelly András - Webstar Csoport
2014. május 14.

Lehetőség könyvtárosoknak: 3 millió szabad állás lesz jövőre big data területenFEL

Világszerte 4,4 millió álláslehetőséget teremt jövő év végéig a Big Data. A pozíciók kétharmada szabad lesz.
Az IBM becslése szerint napi szinten kb. 2,5 exabit új adat termelődik a világon. (A kettest és az ötöst 18 nulla követi.) A hatalmas adathalmaz feldolgozását természetesen szoftverek végzik, de a Gartner egy korábbi, jövő évre vonatkozó jóslata szerint a vállalatoknak egyre nagyobb szükségük lesz az adatokat kezelni, elemezni tudó, a szoftverek kezeléséhez és az üzleti folyamatokhoz értő munkatársakra. Szintén előnyben lesznek majd azok a grafikai szakemberek, akik látványos, érthető formában tudják majd vizualizálni az adatokat.


Nagyon sok magyar egyéniség az internethasználatban, kevés a józan követőFEL

Minden harmadik magyar internetező (37%) van úgy vele, hogy nem tudja megmondani, mikor online éppen, hiszen folyamatosan kapcsolódik az internethez. Az internetpenetráció a maga 62%-os arányával Magyarországon a legmagasabb a vizsgált országok közül, ez egyébként közel kétszer annyi, mint Romániában, ahol az internetpenetráció mindössze 32%. Eközben az is igaz, hogy az okostelefonok a romániai internetezők körében a legnépszerűbbek (67%-uk használja mobilját, okostelefonját internetezésre szemben a magyar internetezők 63%-ával).
Az internetet szinte minden nap használók aránya Magyarországon a legmagasabb, 62%.
Magyarországon több fiatal használja az internetet rendszeresen, mint Csehországban, Szlovákiában, Romániában vagy Lengyelországban. Ez a 15-24 éves korosztály 27%-át jelenti. De nem csak a fiatalok, hanem az idősebb generáció is szívesen használja a technológiát Magyarországon: minden ötödik 50 év feletti rendszeres internethasználó (a 15 évnél idősebb internetezők 21%-a). Ez az arány a bronzéremre volt elegendő a vizsgált országok körében.
Magyarországon él a legtöbb 'trendsetter' a vizsgált országok közül -- ők azok, akik elsőként kezdenek el használni egy új technológiát, ezzel együtt azonban azok aránya, akik tőlük példát vennének, és folytatnák az innovációk elterjesztését, Magyarországon a legalacsonyabb.


Minden színt összeszedtek egy 300 éves könyvbenFEL

A. Boogert 1692-ben, egy 800 oldalas könyvben foglalt össze mindent, amit a színekről tudni érdemes. A könyv holland szövege nem csak a színek festményekben való használatáról, de a víz és a festék pontos arányának feltüntetésével előállításukról és módosításukról is szól.
Saját korában a Traité des couleurs servant -- la peinture -- l'eau kézzel írott, színekkel telis-tele tűzdelt 800 oldalával a legalaposabb és legrészletesebb könyv lehetett a témában. Erik Kwakell középkori könyvszakértő szerint annak ellenére, hogy csak egy példány készült belőle, a kiadványt tankönyvnek szánták.
A minden elképzelhető színt összefoglaló kiadvány mai párjának tekinthető a Pantone-skála, amiből az első csak 271 évvel a kézzel írt könyv után jelent meg. (via Heti Attila)


Így játszhat titokban az irodában (de azért inkább egyeztessen főnökével)FEL

Mindenkire ráfér, hogy munka közben azért lazítson is egy kicsit, de nem biztos, hogy ennek a főnök is örül. Megmutatjuk, hogyan cselezhetjük ki felettesünket.
Ha úgy szeretnénk játszani a számítógépünkön, hogy az komoly munkának tűnjön, akkor érdemes lesz felkeresnünk a CantYouSeeImBusy nevű oldalt ( link ), ahol négy, irodai köntösbe öltöztetett játék is vár ránk. Persze ne gondoljunk holmi nagyszabású, filmszerű játékokra, ezek az egyszerűbbek közül valók, viszont a célnak remekül megfelelnek.
Információforrások

Elindult az online erdei szálláskeresőFEL

Elindult az online erdei szálláskereső, a portál a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) tartozó 22 állami erdőgazdaság gondozásában álló vadászházak, turistaszállások, és erdei iskolák szálláshelyeit gyűjti össze.
Klenovics Anikó, a projektet országosan koordináló SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. turisztikai igazgatója elmondta: a terveik szerint május második felében indulhat el az az online rendszer, amely az erdőgazdaságok szálláshelyein közvetlen szállásfoglalást tesz lehetővé. Az erdeiszallas.hu oldalt azzal a céllal hozták létre, hogy az ország erdei környezetben található szálláshelyeit egy helyen mutassák meg. A honlapon jelenleg 118 szálláshely található, de az egyes erdőgazdaságok a kiadható szálláshelyeik körét a folyamatban lévő fejlesztések lezárásával még bővíthetik. Az online foglalási rendszer ismertetése szerint automatikusan működik majd, és ajánlatkérést is lehetővé tesz.


Digitális adatbázis készült az első világháború emlékéreFEL

Az első világháborúban szolgált több millió férfi és nő emlékét őrző internetes adatbázist hozott létre egy brit múzeum. Az Imperial War Museum ( link ) reményei szerint a nagyszabású történelmi projekt, amelyet az első világháború 100. évfordulójához igazítva indítottak, maradandó digitális emlékműve lesz azoknak a Nagy-Britanniából és a Nemzetközösségből származó katonáknak, betegápolónőknek és másoknak, akik az első világháborúban szolgáltak. A projekt hétfő óta elérhető weboldalára ez idáig 4,5 millió olyan ember adatait töltötték fel már létező archívumokból és családi gyűjteményekből, akik a brit hadsereg kötelékében szolgáltak a tengerentúlon. A személyek nagy részéről azonban csak minimális adatok állnak rendelkezésre, ezért a múzeum arra kéri a nagyközönséget, hogy segítsen rekonstruálni ezeknek az embereknek az élettörténetét...


Színarany az égből, csak össze kell gyűjtenie! -- Spóroljunk olvasóinknak -- Városi kertészkedésFEL

42 négyzetméter terület a kert hátsó részében -- nem tűnik soknak, de akár egy egész család számára elegendő zöldséget termeszthetünk rajta. Sorozatunkban ahhoz adunk ötleteket, hogyan.
Esik az eső. Május van. A kertészkedőknek ez a mondat mást jelent, mint a többi embernek. Bosszankodunk persze az elúszott kirándulás miatt, de közben dörzsöljük a tenyerünket, hogy most épp mennyi munkát és pénzt spórol meg nekünk a természet. 42 négyzetméter nem tűnik nagy területnek, de ha öntözőkannával kell kihordani rá a vizet, vagy türelmesen engedni rá nap nap után a slagból, akkor bizony hatalmasnak tűnik.


20 Ft-ból sampon, 80-ból dezodor!FEL

Egyre nagyobb az igény a természetes, bio termékekre, olyan kozmetikumokra és élelmiszerekre, amik a lehető legkevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazzák. Ezeknek a termékeknek valószínűleg az az egyetlen hátránya, hogy nagyon drágák. Azonban vannak olyan házi praktikák, amikkel fillérekből lehet például krémeket és tisztálkodószereket készíteni.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu