Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/18., máj. 7.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A Svéd Nemzeti Könyvtár integrálódik az OCLC WorldCat rendszerébe!
Mindenki másképp ragasztja (képekkel)
* * * Könyvtári segítség a kutatói kapcsolatépítésben -- Mendeley videótutorialok * * *
Fogjunk kezet! -- Akcióban a megyei könyvtár 3D-nyomtatója
Bezárkózásunk lépései -- egyre rosszabbul teljesítünk
Miben használ leginkább a Könyvfesztivál a könyvtáraknak?
Új magyar helyszínekre nézhetünk be a keresőóriással -- átveszi a Google a helyismereti funkciót is?
Könyvtáros 2.0 -- érvényben maradt a szakma egy-két hagyományosabb jellemvonása
Kutatókat támogató könyvtáros -- versenyképességüket építi
Műszaki Könyvtár Delftben -- éjjel 2-ig, füves tetővel
Bonyhádon nem lett kevesebb könyvtárhasználó -- folytathatja munkáját Kult Imréné
Sokkal kevesebb könyvolvasás -- sokkal több e-olvasás és szövegtermelés
Intelligens könyvtárak és hozzáértő közvetítők: különbségek a Könyvtár 3.0 és 2.0 között
Este és hétvégén is nyitva a pécsi tudásközpont -- évi 300 látogatás a két könyvtárban együtt
Alba Ecstasy & Nord: elektronikus zenei koncert a könyvtárban
Információs írástudás -- a pedagógus rezonálásával
A MaNDA megkezdte az adatexportot az Europeana felé
Kérdezd a könyvtárost -- online (képekkel)
Gyermekvédelem: Milyen legyen a jó szűrőszoftver?

Kisszínes

Könyvtárba küldi rajongóit a popzenekar
Ha ezt tapasztalja, sürgősen váltson munkahelyet!
A populáristól is eljutni az elitkultúrához
105 éve született Radnóti Miklós, és van róla egy papírom -- az iskolai könyvtárból
A világ legkülönlegesebb könyvtárai
Elképesztő, mit tud a világ legkisebb 3D-nyomtató tolla -- a holnap könyvtárának felszerelése?

Kiemelt Katalist-hír

Nyomtatott papír, vagy e-hírek -- melyik a zöldebb?

Információforrások

10 tipp: ez kell ahhoz, hogy tényleg olcsón bankoljon -- tájékoztatás költségtudatossághoz
Digitalizált kézcsók -- Archívumba gyűjtött képeslap-sztorik -- 300.000 tétel
Egy kis időutazás a Google Street Viewval
Sokat bukhatsz a spórolással: 10 tipp, hogy az olcsóbb ne legyen drágább


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

A Svéd Nemzeti Könyvtár integrálódik az OCLC WorldCat rendszerébe!FEL

Érdekes hír lehet az itthoniaknak is hogy mi sül ki majd belőle, különös tekintettel a Creative Commons elveinek gyakorlati érvényesítése kapcsán...
7 évnyi tárgyalások után a Svéd Nemzeti Könyvtár s a Libris rendszert használó könyvtárak (a svéd könyvtárügy derékhada) integrálódik az OCLC WorldCat rendszerébe.
(via Facebook, Németh Márton)


Mindenki másképp ragasztja (képekkel)FEL

Nincs bevett gyakorlat a vonalkódok ragasztását illetően a könyvtárakban. Sok helyen -- pl. Nyugaton leginkább -- a borítóra, máshol a könyv belsejébe ragasztják. Bár belül kevésbé használódik, a kívülre ragasztott vonalkódot gyorsabban lehet leolvasni. Visszatérő hazai félelem, hogy a borítón lekophat a kód, mely a sok évvel ezelőtti anyagok esetében jogos félelem lehetett. A fóliázott kódok ugyanakkor drágábbak is, mint a sima papírok. A borítón egységesen elhelyezett vonalkód másodpercekkel rövidíti le a kölcsönzési folyamatot és megkönnyíti az automatizált kölcsönzési rendszer bevezetését is. Lehet, hogy e téves munkahelyvédelmi elképzelés miatt nem terjed Magyarországon? Képek a link -n: magyar, szlovén, dán és holland példák. (WKÁ)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. május 07.

* * * Könyvtári segítség a kutatói kapcsolatépítésben -- Mendeley videótutorialok * * *FEL

A Mendeley és az Elsevier együtt kínálnak megoldásokat a kutatók számára az egész tudományos munkafolyamatra: a tartalom-visszakeresés és hozzáférés, a tudásmenedzsment és együttműködés, közzététel és terjesztés. A Mendeley olyan platformokon átnyúló alkalmazás (Windows, Mac, Linux, iPhone), amely segít a kutatók jegyzeteinek és tudományos publikációgyűjteményüknek kezelésében. A kutatók közös projekteket, együttműködő csapatokat és vitaköröket is létrehozhatnak, és megoszthatják adataikat a Mendeley internetes platformján. A Mendeley-használók kutatásidokumentum-gyűjteményeit névtelenül egyesíti a webes platform, ami egy közös munkára alkalmas kutatási adatbázis, melyet egyedülálló közösségi információs háló fed be: minden kutatási dokumentumhoz az abban érdekelt közösség szociodemográfiai információja kapcsolódik. Ezeket az adatokat a Mendeley API (alkalmazásprogramozási felület) teszi nyilvánossá, amelyre a kutatócsoport alkalmazásokat építhet.
-- A szakkönyvtár aktív ösztönzője is lehet az eszköz tudatos használatának, hozzájárulva a kutatók tudományos karrierjének építéséhez. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Bibliográfiai adatbázisból ágazati irányító-tanácsadó alkalmazás link

Fogjunk kezet! -- Akcióban a megyei könyvtár 3D-nyomtatójaFEL

A 9 éves Matthew Shields ujjak nélkül született. Édesanyja fájdalommal látta, hogy fia beilleszkedési zavarokkal, önértékelési problémákkal küzd társai között, ám a társadalombiztosítás révén sem engedhettek meg maguknak egy műkezet.
Az anyuka az interneten rátalált a Robohand nevű protézis leírására egy dél-afrikai honlapon, akik el is küldték neki a műszaki leírást. A kisfiú egyik diáktársa, Mason, aki 17 éves, kitűnő tanuló és mérnöknek készül, a kansasi Johnson Megyei Könyvtár 3D-s nyomtatójának használatával tervezte meg a találmányt. 20 alkatrészt készített, melyeket rozsdamentes acéllal és kesztyűvel borított.
Matthew most már ki tudja nyitni az ajtót, tud labdázni és kezébe vehet egy könyvet is.
A kisfiúnak nagy tervei is vannak: hegyet fog mászni, és a szobáját is gyorsabban fogja kitakarítani. Osztálytársai nem cikizik, sőt dicsérik az új kezet. Az édesanya is nagyon hálás Mason-nek. Ő pedig azt tervezi, hogy további protéziseket fog készíteni, melyhez egy 3D-nyomtatóra gyűjt. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Bezárkózásunk lépései -- egyre rosszabbul teljesítünkFEL

Riasztó adatok, amelyek a magyarok extrém mértékű bezártságát mutatják, és nemcsak a nyugat-európai, hanem a kelet-európai sztenderdekhez képest is. Ezeket a döbbenetes adatokat a legfrissebb (tavaly készült) Eurobarometer felmérésben lehet olvasni, vagyis majdnem tíz évvel az uniós csatlakozásunk, és hat évvel a schengeni határnyitás után: a magyarok 84 százaléka nem olvasott az utóbbi egy évben idegen nyelvű lapot vagy könyvet, 76 százalékuk nem lépett kapcsolatba más tagország polgárával, 79 százalékuk nem nézett idegen nyelvű tévéműsort egy év leforgása alatt, 88 százalékuk pedig nem vásárolt semmit más tagországból az interneten. Ezekben a -- puha -- mutatókban abszolút utolsók vagyunk a régióban: a szlovákok, csehek, lengyelek, szlovének, de még a később csatakozott románok is nyitottabbak és tájékozottabbak nálunk.


Miben használ leginkább a Könyvfesztivál a könyvtáraknak?FEL

Miben használ leginkább a Könyvfesztivál a könyvtáraknak? -- volt a kit múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 - baráti / szakmai találkozások
12 - ismerkedés új könyvekkel
2 - a könyvtár-ismertség növekedése
3 - könyvtárhasználat-növekedés
2 - egyéb válasz.
A válaszok szerint az esemény közösségi és beszerzési fókuszú. (MG)


Új magyar helyszínekre nézhetünk be a keresőóriással -- átveszi a Google a helyismereti funkciót is?FEL

A múlt héten adtuk közre az Egy kis időutazás a Google Street Viewval link hírt, s most újabbat osztunk tovább. Ezek alapján még nem gondoljuk, hogy szőröstül-bőröstül átveszik a könyvtár helyismereti funkcióját a Google 'buta' algoritmusai, de az tény, hogy nagy szeleteket harapnak ki ebből is. (MG)
A Mátyás-templom és a Dohány utcai Zsinagóga belső terei, az Operaház nézőtere, királyi díszpáholya, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék szőlőhegyei, az Egri vár, a Hollókői vár, a Halászbástya és a Budai várnegyed, a Művészetek Palotája, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és több tucat más történelmi, turisztikai és kulturális szempontból fontos magyarországi helyszín - nevezetes épületek belső terei, települések autóval be nem járható részei - várják néhány napja virtuális utazásra az ország és a világ internetezőit a Google Street View-ban. Azért hogy Magyarország településeiből, különleges helyeiből még többet és minél aktuálisabb fényképeken láthassanak az internetezők, május elejétől újra fényképezni fognak a Street View munkatársai az országban.

Régebbi hírforrás(ok): Egy kis időutazás a Google Street Viewval link

Könyvtáros 2.0 -- érvényben maradt a szakma egy-két hagyományosabb jellemvonásaFEL

A korszerű könyvtáros jellemzői az alábbi sorrendben 'sűrűsödtek': az információtechnológiához értő, interaktív, felhasználó-központú, naprakész, aktív, internetközpontú, létrehozó, virtuális, nyitott stb.
Az eredmények szerint a Könyvtáros 2.0 fogalmát egyértelműen a világhálóval kapcsolták össze a könyvtárosok, noha a szakma egyik vagy másik hagyományosabb jellemvonása máig megőrizte a relevanciáját. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a Könyvtáros 2.0 irányába mutató változások ijesztőek is lehetnek némelyik könyvtáros számára, amit számításba kell venni a könyvtár stratégiájának kidolgozásakor. A vizsgálat végül azt is kimutatta, hogy a jövőben elvárható jártasságok kapcsolatosak lesznek ugyan az internetes munkával és navigálással, és nyitottságra is szükség lesz az internethasználókkal folytatott kommunikációban, de a Könyvtáros 2.0 képe szilárdan kötődik továbbra is a hagyományos szakmai értékekhez és kompetenciákhoz. (ref.: Mi a Könyvtáros 2.0 jellemzője? Új kompetenciák vagy inkább interaktív kapcsolatok? Felmérés finn könyvtárosok körében; Murányi L.)


Kutatókat támogató könyvtáros -- versenyképességüket építiFEL

Az angol 'informationist' terminus a 2000-es években született meg, amikor olyan új egészségügyi szakemberek képzésében gondolkoztak, akik könyvtár- és információtudományi végzettségre tesznek szert az egészségügyi szakismeretek mellett.
A kutatókat többnyire nem képzik ki az adatkezelésre, ami megnehezíti, hogy megfeleljenek a finanszírozó ügynökségek adatmegosztással kapcsolatos követelményeinek. Bár a 'nagy adatok' jelentős figyelmet kaptak, gyakran a kisebb kutatócsoportoknak van szükségük segítségre, miközben költségvetésük nem engedi meg, hogy teljes munkaidejű adatmenedzsert alkalmazzanak.
A kutatási információs szakemberek képzésének és továbbképzésének tartalmaznia kell az adatok kezelésével és megőrzésével kapcsolatos, valamint pályázatírói ismereteket. Emellett a hagyományos szakkönyvtári készségekre (keresés, információs műveltségi oktatás) is szükség van. Tisztában kell lenniük az adott tudományterület alapjaival, a szakmai közösségek természetével, továbbá ismerniük kell szakzsargonjukat, viszont nincs szükség magas szintű tudományos képzettségre. (ref.: Koltay Tibor)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtáros kell az üzleti hírszerzők csapatába link

Műszaki Könyvtár Delftben -- éjjel 2-ig, füves tetővelFEL

A delfti egyetem nyolc karán kb. 15 ezer hallgató tanul, akiknek a 13%-a külföldi. Az egyetemi épület a múlt század 60-as éveiben épült, masszív beton, hatalmas aulával, amely egy nagy beton 'békára' emlékeztet. Ennek környezetében épült föl 1996 és 1998 között 14 millió euróért az új könyvtár épülete, amely központi egyetemi könyvtár és egyben Hollandia országos műszaki könyvtára is. Az épület egyedi sajátossága, hogy a teteje füves terület, ezáltal a könyvtár nemcsak a tanulás, művelődés, hanem a szórakozás, pihenés számára is teret biztosít, kívül-belül is hasznosul. Az épület Delft szimbólumává vált betonkúpjával, melynek a csúcsa fémszerkezettel magasodik a füves rész fölé (mint egy indián sátor). Ez a kúp biztosítja a könyvtár természetes nappali megvilágítását. A kúp belsejében négy szinten egyéni tanulóhelyiségek találhatóak. ... A füves tető energetikai takarékosságot is jelent és teljes hangszigetelést biztosít a könyvtári terek számára, mintha katedrálisba lépne az ember.
A nyitvatartási idő szokatlanul hosszú, reggel 8-tól éjjel 2-ig, vagyis 18 órás nyitva tartással várják az érdeklődőket. A szolgáltatásokról szóló információk megtalálhatóak a link oldalon. (ref.: A könyvtárépület ideális elhelyezése az egyetemi téren belül: két sikeres projekt a külföldi gyakorlatból; Prókai M.)
-- Király Péter kommentje a hírhez: link .


Bonyhádon nem lett kevesebb könyvtárhasználó -- folytathatja munkáját Kult ImrénéFEL

A bonyhádi képviselő-testület döntése értelmében 2015. július 16-ig továbbra is Kult Imréné irányítja a Solymár Imre Városi Könyvtárat, míg dr. Szőts Zoltán a Völgységi Múzeumot.
-- Az országos tendenciával ellentétben nálunk nem csökkent az olvasói létszám, sőt, a gyermekkönyvtárat tekintve némi emelkedés figyelhető meg. Azt szeretném elérni a munkatársaimmal, hogy a jövőben minél több rendszeres látogatója legyen bibliotékánknak -- összegezte Kult Imréné.


Sokkal kevesebb könyvolvasás -- sokkal több e-olvasás és szövegtermelésFEL

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent Magyarországon a könyvolvasók száma és a könyvek olvasásával töltött idő ? derült ki a Központi Statisztikai Hivatal 2013-ban az olvasási szokásokat felmérő kutatásából. Míg 1986/87-ben még minden második megkérdezett olvasott a megkeresés előtti napon, addig 2009/2010-re ez már csak minden negyedik emberre igaz -- áll az anyagban. A lakosság olvasással töltött átlagos ideje 1986/87-hez képest 2009/2010-re (az internetezést is az olvasáshoz sorolták) a szabadidő jelentős emelkedése ellenére is átlagosan napi 13 perccel rövidült. A számok lesújtónak tűnhetnének, ám árnyalja a képet, hogy Magyarországon is egyre többen olvasnak e-könyvet.
Hammer Ferenc szociológus-médiakutató is arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben sokan keseregnek az olvasás visszaesésén, a mai fiatal generációk nagyságrendekkel több szöveget olvasnak és állítanak elő, mint a szüleik korosztálya. A könyv és a 'nem könyv' közti határvonalak pedig elmosódnak.
A nyolcvanas évekhez képest Magyarországon ma már sokkal több cím jelenik meg, ám a korábbiaknál jóval alacsonyabb példányszámban. Míg korábban a könyvtár és más intézményrendszerek segítették a tisztánlátást a könyvek között, ma sokkal nehezebb szűrni, hogy mely tartalmak fontosak. A végtelen számú digitális szöveg esetében ez még nehezebb -- állítja Nyáry Krisztián. Ugyanakkor szemben a nyomtatott könyvvel, az e-könyv 'nem kerül le a polcokról', nem fogy el, így hosszú évekkel a megjelenés után is fellelhető -- hangsúlyozza Farkas István.


Intelligens könyvtárak és hozzáértő közvetítők: különbségek a Könyvtár 3.0 és 2.0 közöttFEL

A 'pont nulla' elnevezésnek a könyvtárügy fejleményeire való alkalmazása nagy vitát generált a Könyvtár 2.0 elnevezés alkalmasságáról, alapjáról, szintaxisáról, jelentéséről és lehetőségeiről. Most egy újabb fogalom született, a Könyvtár 3.0. Van-e bármilyen lényeges különbség a két modell között? A szerzők -- miután dokumentum-elemzéssel vizsgálták a kifejezéseket -- arra a megállapításra jutnak, hogy van. Amíg a Könyvtár 2.0-t úgy is lehet tekinteni, mint ami gyengíteni próbálja a könyvtáros szerepét a fejlődő információs környezetben, addig a Könyvtár 3.0 úgy számít a könyvtárosokra mint kiemelkedő közvetítőkre, akik segítenek a könyvtárhasználóknak, hogy számtalan formájú és különböző forrásból származó, megbízható információkat találjanak, használjanak, amikor éppen szükségük van rájuk. A Könyvtár 3.0 modellje visszaadja a reményt azoknak, akiknek kényelmetlen az a tömeg-intelligencia architektúra, melyen a Könyvtár 2.0 modell alapult, s biztosítja az információs szféra megszervezésének eszközeit és kereteit, melyet a Könyvtár 2.0 összekuszált. A szerzők a Könyvtár 3.0-át személyre szabható, intelligens, érzékeny és élő intézménynek látják, melyet a könyvtárhasználók, könyvtárosok és a téma szakértői teljes egyetértésben hoztak létre és működtetnek az információs ösvények közös hálózatán. (Autoref.; Intelligens könyvtárak és hozzáértő közvetítők: különbségek a Könyvtár 3.0 és 2.0 között)


Este és hétvégén is nyitva a pécsi tudásközpont -- évi 300 látogatás a két könyvtárban együttFEL

Komoly fegyvertényt könyvelhet el a pécsi Tudásközpont, hiszen töretlen a 2010-es átadása óta megindult érdeklődés a könyvtár iránt. Még mindig évente 25 ezer körül van a kiadott olvasójegyek száma, napi szinten ezer, évente 300 ezer látogatást regisztrálnak.
- A megnyitás óta eltelt első teljes évben 26, most közel 25 ezer olvasójeggyel rendelkeznek, ami azt jelenti, lankadatlan az érdeklődés a bibliotéka iránt -- mondta lapunknak Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár igazgatója, aki megerősítette: a ház megépítése óta divat lett könyvtárba járni Pécsen.
A siker egyértelműen annak szól, hogy ma miénk az ország legkorszerűbb könyvtára, amelybe szívesebben járnak az emberek, mint a sötét, öreg, azóta kiürített megyei és városi bibliotékákba. További előny, hogy hétvégén és este is nyitva vannak. Az adatokból pedig látszik, hogy megéri a folyamatos készenlét.
A szakemberek korábban azt valószínűsítették, hogy a kezdeti nagy forgalmat nehéz lesz fenntartani, hiszen az újdonság varázsa nem tarthat örökké. Ezzel szemben ma is kétszer annyian járnak a Tudásközpontba, mint korábban a városi és a megyei könyvtárba együttvéve. A számok súlyát nem csökkenti, hogy ide került az egyetem központi könyvtára is, hiszen korábban a hallgatók párhuzamosan beiratkoztak a megyei és az egyetemi bibliotékába is.
A diákok jól meg is férnek a pécsiekkel a házban, hiszen míg ők leginkább hétfőtől csütörtökig napközben, a városlakók esténként és leginkább hétvégén járnak a Tudásközpontba.


Alba Ecstasy & Nord: elektronikus zenei koncert a könyvtárbanFEL

Talán nem is lehetett volna jobb helyszínt találni a szokatlan elektronikus zene koncertnek, mint a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termét, hisz a két fellépő művész, Mihail Adrian Simion (Bukarest) és Sztakics István Attila (Sepsiszentgyörgy) egy tökéletes világba repítették el a közönséget, ahol a hangok furcsán, és mégis szépen keveredtek a könyvtár jellegzetes könyv illatával.
A szintetizátorok, sokak számára ismeretlen felszerelések, és a művészek által átadott energia hozzájárultak ahhoz, hogy a közönségben levők arcain történetek jelenjenek meg. Mindenki gondolt valamire, hagyta magát elrabolni a hangok által egy olyan elektronikus zenei birodalomba, amely lám, más is lehet, mint a tévék és rádiók által sugározott slágerek.(via ReMeK-e-Hírlevél)


Információs írástudás -- a pedagógus rezonálásávalFEL

A kortárs kultúra része a digitália is. Ma a gyerek bemegy az iskolába, elteszi az okostelefonját, és azt látja, hogy a tanár áll és magyaráz valamit. Hirtelen évszázadokat ugrik vissza az időben, 'múzeumban' érzi magát.
Pethőné Nagy Csilla: Én is a baby-boom generációból jövök, nagy a távolság aközött, amit a diákok tudnak erről a világról, és amit én tudok. De nincs más út, meg kell tanulnunk ezt a nyelvet. És nem szégyen segítséget kérni. Nálam minden osztálynak van egy zárt Facebook-csoportja, ezen keresztül adok feladatokat, leírom, mit kérek, milyen taneszközt, szöveget hozzanak másnap, de oda töltik fel például most a kidolgozott érettségi témaköröket, vagy pécsi kulturális eseményeket ajánlanak egymásnak. Ez egy kiváló eszköz, miért ne használhatnánk? A mobiltelefon sem ördögtől való. Adódik, hogy nem jut eszembe valami, egy diák megszólal, hogy rögvest utánanéz. Miért ne tegye? Szöveget, idézetet, információt tud keresni. Sokszor dolgozunk csomagolópapírra az órán, így azonban nincs jegyzet a füzetben, de minek is, hiszen mobillal lefotózzák és feltöltik.


A MaNDA megkezdte az adatexportot az Europeana feléFEL

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) megkezdte az adatszolgáltatást az európai digitális adatbázis, az Europeana számára -- mondta Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Az intézményvezető tájékoztatása szerint legalább 300 ezer dokumentumot digitalizáltak már a MaNDA keretén belül, az intézmény adatbázisa az év végére mintegy ötszörösére fog nőni. A MaNDA az Europeana alapsztenderdjét (ESE) magyarította, illetve építettek egy exportmodult az Europeanához. Lovas Lajos kitért arra, hogy a tesztek áprilisban sikeresen lezárultak, az európai szervezet tudja fogadni a tömeges magyar adatexportot. A MaNDA a nagyobb európai intézményekből importálni is tömegesen fog, a teszt az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben zajlott.


Kérdezd a könyvtárost -- online (képekkel)FELGyermekvédelem: Milyen legyen a jó szűrőszoftver?FEL

Elsősorban a hírközlési, az internet-hozzáférést nyújtó és a tartalomszolgáltatók számára szolgál iránymutatásul az az ajánlás, amelyet a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal fogadott el múlt szerdai ülésén a szűrőszoftverekre és a káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó figyelemfelhívásokra vonatkozóan. A kötelező erővel nem bíró dokumentum többek között ösztönzi, hogy a szűrőszoftverek rendelkezzenek előre kiválasztható életkori profillehetőségekkel, de legyen lehetőség az egyedi beállításokra és a naplózásra is.

Régebbi hírforrás(ok): 01234 Vegyél könyvtámaszt eBay-ről KIT hírlevél: 2014/17., ápr. 30. E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes Hírek ? Információs műveltség -- az eredményességet az oktatás formája befolyásolja ? A digitális versenyképesség kellékei -- mit adhat hozzá a könyvtár? ? Digitális detoxikálással is foglalkoznia kell a könyvtárnak (olvasóink szavazatára) ? Könyvtárak jövője -- ha van nekik ? Vegyél könyvtámaszt eBay-ről (galéria) ? Fincsi? Ehető Könyvek Napja ? Mennyit használ a szakmának a könyvfesztiváli részvétel? ? Ha fontos a könyvtáraknak a Z-gerneráció -- szinte mident újra kell gondolni ? Könyvforgalom Magyarországon 1997-2013 (képpel) ? A szerzői jogokról tanácskoztak a Budapesti Könyvfesztiválon ? MKE a gyermekirodalomról -- nehézkes főkuszálás ? Ezért jöttél könyvtárba (képpel) ? Kötelező szűróprogram iskolában és a könyvtárban ? Tudatos stresszkezelés -- milyen lehetőség a könyvtárosnak, könyvtárnak? ? Társasjáték-kínálattal invitál a Kikötő Budapesten ? Aki nem tartotta alkalmasnak Csokonait a könyvtároskodásra ? Könyvtárban forgattak leszbipornót az egyetemista lányok ? 3 képesség a munkahelyen, amit csak a legjobbak tudnak Analógiák ? Könyvtári rendszer is lehet mobil eszközre? Praktikus ? Mit milyen hosszan érdemes megírni a neten? Kisszínes ? Eladó a Széchényi könyvtár alapító okirata ? Könyvtár ihlette festészet ? Jó kérdés: hogy sikerült összehozni a tankönyvlistát? ? Ekkora a világ legkisebb címlapja Kiemelt Katalist-hír ? Statisztikai linkgyűjtemény a KSH Könyvtár honlapján Információforrások ? Helyismereti filmgyűjtemény a Bródyban ? Kerékpár-körkép: biciklifajtáktól a művészetig ? Nézze meg, melyik pártra érdemes szavaznia ? Filmmel, honlappal, mobilalkalmazással is népszerűsítik az új fordítású Bibliát A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek. Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé. Hírek Információs műveltség -- az eredményességet az oktatás formája befolyásoljaFEL Címkék: felmérés | hatékonyság | irányítás, mérés, szabályozás | A könyvtárak képzési szerepe (...) az elmúlt években, főként a felsőoktatási könyvtárak körében, nem volt megfelelő. ... Az oktatás formája és módszere meghatározza azt a mértéket, amennyire a hallgatók a felvetett problematikára emlékeznek, és azt is, hogy mennyire képesek alkalmazni a szerzett ismereteket. Ha az oktatói stílus támogatta az aktív információforrások használatát és a megszerzett információkkal való bánásmódot az információs műveltségi kurzus elsajátításában, a hallgatók sokkal nagyobb mértékben voltak képesek megőrizni és alkalmazni a szerzett ismereteket. Népszerű volt az ismeretek tesztelésére a portfólió-készítés. Az információs műveltség keretében a portfólió segítségével követhetővé vált az a módszer, ahogyan a hallgató az információs források megkeresésével, prezentációs alkalmazásával és a hivatkozásokkal dolgozik. Ez összetettebb értékelést biztosított a hallgatók egyedi teljesítményében, mint egy pillanatnyi ismereteket tükröző gyorsteszt alkalmazása. Hírforrás: Humanus 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link A digitális versenyképesség kellékei -- mit adhat hozzá a könyvtár?FEL Címkék: információs írástudás | egyéb, nem könyvtári (információ)szolg. szerv. | oktatás (folyamat, intézmény stb.) | HVG: Az imént említette a digitális versenyképességet: mit kell ma tudnia egy magyar kisvállalkozásnak, startupnak ahhoz, hogy ne maradjon le? Szelei Szabolcs, Google Ground: Alapvetően a digitális írástudásról van szó, tehát ezen a területen kell elsajátítani az írás-olvasás képességét: egyrészt tisztában kell lenni azzal, milyen technológiák léteznek, másrészt tudni kell azokat használni. Nehéz megmondani, hogy ma milyen tudásra van szükségük, mert lehet, hogy két hónap múlva teljesen más kell. Olyan gyorsan változik, annyira az internetre költözött az egész életünk, minden ember és minden eszközünk, hogy ez folyamatos képzést és utánajárást igényel. Ma már csak akkor lehetünk jók a szakmánkban, ha mindig tudjuk, mi zajlik benne, folyamatosan tanulunk és képezzük magunkat. Hírforrás: HVG (regisztrcióval) 16. sz. 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Digitális detoxikálással is foglalkoznia kell a könyvtárnak (olvasóink szavazatára)FEL Címkék: USA | rendezvény használók számára | könyvtár, köz- | közösségépítés | Pennsylvania állam közkönyvtári csúcsvezetője, Stacey Aldrich a Lancaster megyei könyvtárosok előtt a technológia szerepe mellett arról is beszélt, hogy sok ember szeret ha rövidebb időre is, de technológiamentes szünetet tartani. Azért as könyvtárak, amelyek a közelmúltban igyekeztek lépést tartani a technológiai eszközök beszerzésével és használatával, ezzel ellentétes irányt is kell szolgálniuk. Ez jelentheti például digitális detoxikáló éjszakék tartását, hagyományos társasjátékokkal és beszélgetési lehetőséggel. (ref.: MG) Hírforrás: Lancaster Online 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Könyvtárak jövője -- ha van nekikFEL Címkék: gép, technikai eszköz | információs írástudás | könyvtári tevékenység alternatívája | tervezés, stratégia | egyéb, nem könyvtári (információ)szolg. szerv. | oktatás (folyamat, intézmény stb.) | nyílt hozzáférés / forráskód | Egyszerre növekszik és csökken a könyvtár iránti igény. A Public Library Association felmérése szerint növekszik az igény a szolgáltatások, a wifi-elérés, a számítógépek, a számítógépes képzések, digitális készségek oktatása. A legtöbben nem könyvet kölcsönözni mennek már a könyvtárba, hanem az információs társadalom tagjai kívánnak lenni. Nem a hozzáférés, hanem annak a minősége válik döntővé, melyhez a digitális ismeretek oktatása van a használók segítségére. Ebben számos üzleti ás közintézmény konkurense a könyvtáraknak -- melyek nem ritkán fizikailag a könyvtárakban kapnak helyet. A konkurensek között (cybercafé, iskola, hotspot, könyvesbolt stb.) a könyvtár akkor lehet nyerő, ha kevesebb könyvtárost és több információmenedzser és digitális készség-szakértőt alkalmaz. Az internet elérése helyett az ott talált információ feldolgozásának a kritikus sikertényező -- melyre fel kell készülni. Tehát a hozzáférés csak kiindulási pont. Hallgatólagosan vagy nyíltan, könyvtárak és versenytársaik már elindultak ebbe az irányba: a papírhordozók felhalmozása helyett a készségek megszerzésére, továbbadására összpontosítanak;a fókuszban: kevesebb könyvtár, több felhasználó. A könyvtár jövője attól függ, hogyan tudnak versenytársaikkal és használóikkal ebben együttműködni. (ref.: MG) Hírforrás: ICTology 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Vegyél könyvtámaszt eBay-ről (galéria)FEL Címkék: berendezés, eszköz, bútor | közösség mint információforrás (2.0) | terjesztő, kereskedő | Rengeteg érdekes, szép és ízléstelen könyvtámasszal találkozhatunk szerte az interneten. Néhány ilyen közül szemezgettünk, melyek eBay-ről megvásárolhatók. 1. Segítség, dől a könyv! -- link 2. Hajó, könyvekkel megpakolva -- link 3. A kopasz, orrtúró. Túrjon az Ön polcán is! -- link 4. Weszternbudis, leselkedős -- link 5. Szép paripák, kettőhúszért -- link (WKÁ) Hírforrás: eBay 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Fincsi? Ehető Könyvek NapjaFEL Címkék: Ausztria | Olaszország | Oroszország | pr (bizalomkeltés) | rendezvény használók számára | Románia | Svédország | Szingapúr | Új-Zéland | USA | Németország | Kína | Kanada | Japán | Írország | India | Hollandia | Franciaország | Az Ehető Könyvek Napja mikor máskor lehetne, mint április 1-jén! A fesztivált olyan országok jegyzik már, mint Anglia, Ausztria, Belgium, Brazília, Franciaország, Hollandia, Hong Kong, India, Írország, Japán, Kanada, Kína, Luxemburg, Marokkó, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Svédország, Szingapúr, Új Zéland és az USA. Április 1-je Jean-Anthelme Brillat-Savarin francia gasztronómus születésnapja, akinek híres könyve Az ízlés fiziológiája című, az asztali örömökről 1825-ben írt meditáció a mai napig az egyik legfontosabb és leggyakrabban elemzett gasztronómiai mű. De az ünnep igazából a bolondok napjára született kezdeményezés. A könyvtárak látogatói vagy baráti összejövetelek résztvevői szó szerint falják a jobbnál jobb 'könyveket', miközben játékra is sor kerül. A tiszavirág életű világméretű lakoma étkeiről készített képeket az internetre is fel szokták tölteni, innen ötleteket meríthetünk mi is könyves finomságok elkészítéséhez. A honlap híreink szerint webmestert keres. Vajon ki fog ráharapni? (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete) Hírforrás: 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Régebbi hírforrás(ok): Április 1, a bolondok és az ehető könyvek napja Nagykanizsán (képekkel) link Ehető könyvek fesztiválja az USA-ban link Mennyit használ a szakmának a könyvfesztiváli részvétel?FEL Címkék: szakmai rendezvény | hatékonyság | felmérés | szakmai szervezet | Mennyit használ a szakmának a könyvfesztiváli részvétel? -- kérdeztük a KIT-portálon a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása: 11 - sokat használ 21 - inkább használ 3 - inkább nem használ 6 - csak ráfordítás -- A válaszok szerint inkább elégedettek vagyunk a Könyvfesztiválon való megjelenésünkkel, ugyanakkor vannak szkeptikus hangok is. Az új szavazásunkban a kérdést tovább boncoljuk. Kérdésünk: Miben használ leginkább a Könyvfesztivál a könyvtáraknak? Szavazzon a link oldalon! (MG) Hírforrás: 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Ha fontos a könyvtáraknak a Z-gerneráció -- szinte mident újra kell gondolniFEL Címkék: használó (gyerek, fiatal) | információs írástudás | közösség mint információforrás (2.0) | marketing | közösségi média | oktatás (folyamat, intézmény stb.) | A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok feldolgozása és az ismeretek szöveges visszaadása ? derül ki egy friss, a Z-generáció tanulási szokásait vizsgáló felmérésből. E helyzetre az iskolának is reagálni kellene. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola vizsgálata azt bizonyítja, hogy a legfiatalabbak a gyorsan megszerezhető információt részesítik előnyben. A napi tájékozódáshoz a 16 és 19 év közöttiek közel ugyanakkora arányban jelölték meg fő forrásként a közösségi médiát, mint a hírportálokat (34% és 36%), míg az idősebb kitöltőknél utóbbi magasan vezet. Ha elmélyültebb információszerzésről van szó, a tinik elsősorban a Wikipediára támaszkodnak, míg a húszas éveikben járók már a témához kapcsolódó megjelent híreket és cikkeket is átolvassák. A harmincasok egészen alaposak, és a téma szakirodalmának is utánanéznek.'A Z-generáció tagjai számára nehézséget okoz az ismeretek lineáris feldolgozása, vagy az egyirányú koncentráció, ezt mostanra ismert tényként kezeljük' -- mondja Tari Annamária pszichológus. 'Rövidebb ideig tart, de több pályán mozog egyszerre a figyelmük és türelmetlenebbek. Éppen ezért nehezebben követik az elméleti levezetéseket, a kézzelfogható, gyakorlati példa fontos számukra. Az olvasás és szövegértés elmélyült figyelmet igényel, és nem feltétlenül gyors folyamat, ami ma -- úgy tűnik -- nem annyira vonzó számukra. A keresőmotorok gyorsasága megváltoztatta a realitásban is a gondolkodáshoz szükséges idő definícióját, és a fiatal digitális generáció átszokott erre a sebességre. Mindebből következik, hogy a hatékony oktatásnak módszertanában a diákok megváltozott igényeihez kell alakulnia, hiszen ezeket a kognitív folyamatokat figyelembe kell vennie' -- véli a szakember. Hírforrás: HVG 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Könyvforgalom Magyarországon 1997-2013 (képpel)FEL Címkék: kiadó(vállalat), kiadás | könyv, nyomtatott | piac, könyv- és dokumentum- | Csökkenés a válság kezdete óta, drasztikus esés 2013-ben. Hírforrás: Cink 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link A szerzői jogokról tanácskoztak a Budapesti KönyvfesztiválonFEL Címkék: fájlcserélő hálózat | szakmai belső kommunikáció (2013.02-) | szakmai rendezvény | jog, szerzői (általában) | jog, szerzői (illegális tartalmak) | A szerzői jogokról és érvényesítésükről, az e-könyvek adta lehetőségekről, a illegális letöltésekről és például az úgynevezett árva művek felhasználási jogairól tartanak egész napos tanácskozást a szerzői jogok világnapja alkalmából a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. 'Egyszerre változik minden, amit a Gutenberg-galaxisban megszoktunk' -- indokolta Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, miért fontos, hogy a könyves seregszemlén a szerzői jogokról és azok érvényesítéséről kiemelten beszéljenek. 'Ezek a változások gyökeresek, morális és gazdasági típusú megpróbáltatásokat jelentenek' -- mutatott rá. A három kerekasztal-beszélgetésnek nem célja, hogy végleges választ adjanak, hiszen kort, a technika fejlődését nem lehet megelőzni, csupán szinkronba lehet kerülni vele... Hírforrás: SG 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link MKE a gyermekirodalomról -- nehézkes főkuszálásFEL Címkék: használó (gyerek, fiatal) | rendezvény használók számára | szakmai belső kommunikáció (2013.02-) | szakmai rendezvény | szakmai szervezet | szervezés, szervezeti kérdések | A Magyar Könyvtárosok Egyesülete által szervezett péntek délelőtti kerekasztal-beszélgetés résztvevői a hosszú asztal mögött is csak félkaréjban fértek el, annyian voltak. A (gyerek)könyvtárosok számára meghirdetett programon sajnálatosan elég foghíjas volt a zsöllye, és a rendezvény némileg suta szervezését csak tetézte, hogy óriási témát választottak, s a másfél órásra tervezett program alatt akadt olyan szakember, aki sajnos nem jutott szóhoz (Fűzfa Balázs). Elsőként a gyerekirodalom és a gyerekkönyv különbségét vitatták meg, Hermann Zoltán felvezetésével. Három évvel ezelőtt a Mesebeszéd szimpóziumon kiderült: szakmai igény mutatkozik egy pedagógiai továbbképzési szak elindítására. Idén ősszel, az országban elsőként a Károli Gáspár Református Egyetemen indul egy képzés, amelynek az a célja,... Hírforrás: Prae 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Ezért jöttél könyvtárba (képpel)FEL Címkék: felmérés | könyvtár, köz- | legjobb gyakorlat (közkönyvtár) | pr (bizalomkeltés) | A tervezett két hét helyett végül kerek egy hónapig álltak kint a könyvtár két helyszínén a táblák a kérdésünkkel: 'miért jöttél ma könyvtárba?'. 'A táblák egy jól látható részére a következő feliratot tettük ki: 'Számtalan ok létezhet, hogy miért jön valaki könyvtárba. Kérjük, fogj egy tollat és egy papírcetlit, és írd le ide: te miért jöttél ma könyvtárba?' Miután gondosan lefotóztuk a cetliket, kedden leszedtük a válaszokat, hogy azt a magunk módján ki is értékeljük. Ahhoz még a cetlikre se volt szükség, hogy megállapíthassuk: a gyerekek sokkal lelkesebben válaszolgattak a kérdésre, mint az idősebb könyvtárhasználók. A válaszok túlnyomó része pozitív színben tünteti fel mind a könyveket, mind a könyvtárat. Ezt nagyon köszönjük, még ha tudjuk is, hogy az lett volna meglepő, ha azok, akik használják a könyvtárunkat, -- és még veszik is a fáradtságot, hogy filctollat ragadjanak, mert arra kérjük őket, -- majd csúnyákat írnak rólunk. Azt azért fontos megjegyezni, hogy mivel az egyébként helyileg teljesen különálló internetes részben nem tettünk ki táblát, így a felnőttek számítógép-használata teljesen hiányzik innen, pedig az is elég jelentős... Hírforrás: Könyvtárosháza 2014. április 30. ? Továbbküldöm a hírt Link e hírhez: link Kötelező szűrőprogram iskolában és a könyvtárban linkKisszínes

Könyvtárba küldi rajongóit a popzenekarFEL

A Coldplay Twitter-üzenetekkel igazítja útba a kalandvágyó könyvmolyokat. Megszületett az intellektuális promóció?
A feladat nem más, mint hogy a rajongók megkeressék a május 19-én megjelenő új Coldplay-lemez, a Ghost Stories kilenc számának könyvtárakban fellelhető szellemhistóriákba rejtett dalszövegét. A Chris Martin által személyesen lejegyzett, kézzel írott szövegeket a világ különböző országainak könyvtáraiban helyezték el.
A kilencből hármat már meg is találtak az elszánt mexikóvárosi, szingapúri és helsinki coldplayesek. A találatokat itt lehet megtekinteni. A könyvtárakban rejtőzködő borítékok egyikében ráadásul egy különleges golden ticket is található, amellyel felfedezője egy londoni Coldplay-koncertre utazhat másodmagával.


Ha ezt tapasztalja, sürgősen váltson munkahelyet!FEL

A rossz főnök óriási visszahúzó erő tud lenni a munkavégzésnél. Íme 20 jel arra, hogy az ön feljebbvalója ebbe a kategóriába tartozik. Szavazás is van!
A Forbes magazin összeállítása szerint a mai világban a munkavállalók rendszerint a "legerősebb elve" alapján kerülhetnek be és maradhatnak pozícióban. Az álláshirdetések többsége önálló munkavégzést, felelősségvállalást és kreativitást vár el a dolgozóktól. Ehhez pedig ideális esetben a főnök támogatást és fejlődési lehetőségeket nyújt -- derül ki a Profession.hu szemléjéből.
Ideális esetben. És mi jelzi, ha nem a legjobb a főnökünk, így a munkahelyünk sem? Íme a 20 legtipikusabb jel, rossz a főnökünk, ha: ...


A populáristól is eljutni az elitkultúráhozFEL

Pethőné Nagy Csilla: ...És lehet a populáristól is eljutni az elitkultúrához, amikor például a Pókembertől és a Supermantől érkezünk el Ovidiushoz, mert ezekben közös, hogy átváltozás-történetek. Vagy amikor a Tankcsapda Mennyország tourist című számától jutok el az Iván Iljics haláláig, addig, hogy vannak látszat utak és vannak fontos belső utak, és az én döntésem, melyiket építem. De volt olyan is, hogy Petőfi ars poeticáit vettük, megbeszéltük, melyek a műfaj nyelvi-poétikai jellemzői, aztán arra kértem a diákokat, hogy a következő órára hozzanak olyan popdalokat, amelyek szerintük e műfajba sorolhatók. Hozták a 30Y és más alternatív zenekarok dalait. A gyerekek a saját kortárs kultúrájukban élnek, és erről az iskolának is tudomást kellene venni. Ha a tanár napi tapasztalattá teszi, hogy összekapcsolódhat a kortárs szubkultúra az elitkultúrával, az hatalmas motivációs bázist jelenthet a diákoknak, elfogadóbbak lesznek a kanonikus szövegek iránt is.


105 éve született Radnóti Miklós, és van róla egy papírom -- az iskolai könyvtárbólFEL

Amit most megmutatok nektek. A nagy magyar költő a Szemere utcai iskolában volt elemista, ott dolgozik jó ideje a feleségem könyvtárosként, és őrzik okosan és ügyesen az anyakönyveket. A kis Glatter Miklós felülről nyolcadik az 1915/16-os évjárat kisdiákjai között.
Nem tudom, hogy van ez, de nekem valahogy nagyon erős érzés volt így látni a nevét abban a régi, súlyos és vastag könyvben, ezekkel a szépírásos betűkkel. Hogy nem is múzeumban, meg minden. Jövőre lesz 100 éve, hogy rávésték ezeket arra a papírra.


A világ legkülönlegesebb könyvtáraiFEL

A középkortól kezdve egészen napjainkig épülnek-szépülnek és benépesülnek a könyvtárak. Lássunk most egy válogatást a teljesség igénye nélkül!


Elképesztő, mit tud a világ legkisebb 3D-nyomtató tolla -- a holnap könyvtárának felszerelése?FEL

Amit rajzolunk a levegőbe, az életre kel egy kicsi és könnyű tollal. Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, hamarosan Magyarországon is megvásárolható a 3Doodle, a világ első 3D-nyomtató tolla. Ez a szerkentyű a levegőbe nyomtatja ki a tárgyakat, azonban meglehetősen termetes jószág.
Nem úgy a Kickstarterre tegnap felkerült társa, amely mindössze 24 óra alatt már a célul kitűzött összeg háromszorosát is összegyűjtötte, ami remek visszajelzés a netes közönség részéről a fejlesztés várható fogadtatásával kapcsolatban.
Kiemelt Katalist-hír

Nyomtatott papír, vagy e-hírek -- melyik a zöldebb?FEL

Egy új -- a különféle hordozók környezetterhelését vizsgáló -- kutatás
eredményeiről: link
Információforrások

10 tipp: ez kell ahhoz, hogy tényleg olcsón bankoljon -- tájékoztatás költségtudatossághozFEL

Ahhoz, hogy valaki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő számlacsomagot, számos szempontot kell mérlegelnie. Az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni az ideális bankszámla felkutatásakor, ha kizárólag egy-egy díjtételre koncentrálunk. Félreértés ne essék, kiindulási pontként tökéletes, hiszen már egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy bankhasználati szokásainkat tisztán lássuk. Ez viszont csupán az első lépés abba az irányba, hogy megtaláljuk a leginkább megfelelő számlacsomagot.


Digitalizált kézcsók -- Archívumba gyűjtött képeslap-sztorik -- 300.000 tételFEL

Régi és újabb, kopottas barna, élénk színekben pompázó vagy elszürkült papírdarab. Képeslapok gigantikus mennyiségben, amelyek között térkép segítségével is kereshetünk. Kézcsók az úrhölgynek, üdvözlet a családnak, fenyegetés az ellenforradalmárnak. Magyar Narancs)
Jelenleg öt intézmény, a Zempléni Múzeum; az Országos Széchenyi Könyvtár; a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum; a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Damjanich János Múzeum közel 300,000 db képeslapja kereshető és tekinthető meg az oldalon. Az adatbázis célja, hogy minél több múzeum gyűjteményét integrálja a közös kereső programba, ezért reményeink szerint az elkövetkező években folyamatosan bővül majd a tartalom.


Egy kis időutazás a Google Street ViewvalFEL

A Google Street View új funkciójával akár 2007-ig is visszamehetünk az időben, és megnézhetjük, egyes helyek és épületek hogyan változtak azóta.
A Google új Street View újdonságával az időutazáshoz hasonló élményben lehet részünk, hiszen virtuálisan szemügyre vehetjük, hogyan változtak az egyes helyek, épületek az évek során. A szerdán bejelentett link új, digitális időkapszula funkció a Google Maps asztali verziójában érhető el, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Google hatalmas Street View fotógyűjteményét úgy böngésszék, hogy közben akár 2007-ig visszapörgethetik az idő kerekét.


Sokat bukhatsz a spórolással: 10 tipp, hogy az olcsóbb ne legyen drágábbFEL

Számos esetben megéri az olcsóbb, sajátmárkás termékeket választani. Ugyanakkor van néhány kivétel, amikor hosszabb távon rengeteg bosszúságtól és sok felesleges plusz kiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha a picivel drágább, de minőségi árut választjuk. Gondoltál már rá, hogy miért jársz jobban, ha egy jobb lepedőt vagy falfestéket vásárolsz? A Pénzcentrum.hu cikkéből ez is kiderül.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu