Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/17., ápr. 30.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Információs műveltség -- az eredményességet az oktatás formája befolyásolja
A digitális versenyképesség kellékei -- mit adhat hozzá a könyvtár?
Digitális detoxikálással is foglalkoznia kell a könyvtárnak (olvasóink szavazatára)
Könyvtárak jövője -- ha van nekik
Vegyél könyvtámaszt eBay-ről (galéria)
Fincsi? Ehető Könyvek Napja
Mennyit használ a szakmának a könyvfesztiváli részvétel?
Ha fontos a könyvtáraknak a Z-gerneráció -- szinte mident újra kell gondolni
Könyvforgalom Magyarországon 1997-2013 (képpel)
A szerzői jogokról tanácskoztak a Budapesti Könyvfesztiválon
MKE a gyermekirodalomról -- nehézkes főkuszálás
Ezért jöttél könyvtárba (képpel)
Kötelező szűrőprogram iskolában és a könyvtárban
Tudatos stresszkezelés -- milyen lehetőség a könyvtárosnak, könyvtárnak?
Társasjáték-kínálattal invitál a Kikötő Budapesten
Aki nem tartotta alkalmasnak Csokonait a könyvtároskodásra
Könyvtárban forgattak leszbipornót az egyetemista lányok
3 képesség a munkahelyen, amit csak a legjobbak tudnak

Analógiák

Könyvtári rendszer is lehet mobil eszközre?

Praktikus

Mit milyen hosszan érdemes megírni a neten?

Kisszínes

Eladó a Széchényi könyvtár alapító okirata
Könyvtár ihlette festészet
Jó kérdés: hogy sikerült összehozni a tankönyvlistát?
Ekkora a világ legkisebb címlapja

Kiemelt Katalist-hír

Statisztikai linkgyűjtemény a KSH Könyvtár honlapján

Információforrások

Helyismereti filmgyűjtemény a Bródyban
Kerékpár-körkép: biciklifajtáktól a művészetig
Nézze meg, melyik pártra érdemes szavaznia
Filmmel, honlappal, mobilalkalmazással is népszerűsítik az új fordítású Bibliát


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Információs műveltség -- az eredményességet az oktatás formája befolyásoljaFEL

A könyvtárak képzési szerepe (...) az elmúlt években, főként a felsőoktatási könyvtárak körében, nem volt megfelelő. ...
Az oktatás formája és módszere meghatározza azt a mértéket, amennyire a hallgatók a felvetett problematikára emlékeznek, és azt is, hogy mennyire képesek alkalmazni a szerzett ismereteket. Ha az oktatói stílus támogatta az aktív információforrások használatát és a megszerzett információkkal való bánásmódot az információs műveltségi kurzus elsajátításában, a hallgatók sokkal nagyobb mértékben voltak képesek megőrizni és alkalmazni a szerzett ismereteket. Népszerű volt az ismeretek tesztelésére a portfólió-készítés. Az információs műveltség keretében a portfólió segítségével követhetővé vált az a módszer, ahogyan a hallgató az információs források megkeresésével, prezentációs alkalmazásával és a hivatkozásokkal dolgozik. Ez összetettebb értékelést biztosított a hallgatók egyedi teljesítményében, mint egy pillanatnyi ismereteket tükröző gyorsteszt alkalmazása.


A digitális versenyképesség kellékei -- mit adhat hozzá a könyvtár?FEL

HVG: Az imént említette a digitális versenyképességet: mit kell ma tudnia egy magyar kisvállalkozásnak, startupnak ahhoz, hogy ne maradjon le?
Szelei Szabolcs, Google Ground: Alapvetően a digitális írástudásról van szó, tehát ezen a területen kell elsajátítani az írás-olvasás képességét: egyrészt tisztában kell lenni azzal, milyen technológiák léteznek, másrészt tudni kell azokat használni. Nehéz megmondani, hogy ma milyen tudásra van szükségük, mert lehet, hogy két hónap múlva teljesen más kell. Olyan gyorsan változik, annyira az internetre költözött az egész életünk, minden ember és minden eszközünk, hogy ez folyamatos képzést és utánajárást igényel. Ma már csak akkor lehetünk jók a szakmánkban, ha mindig tudjuk, mi zajlik benne, folyamatosan tanulunk és képezzük magunkat.


Digitális detoxikálással is foglalkoznia kell a könyvtárnak (olvasóink szavazatára)FEL

Pennsylvania állam közkönyvtári csúcsvezetője, Stacey Aldrich a Lancaster megyei könyvtárosok előtt a technológia szerepe mellett arról is beszélt, hogy sok ember szeret ha rövidebb időre is, de technológiamentes szünetet tartani. Azért as könyvtárak, amelyek a közelmúltban igyekeztek lépést tartani a technológiai eszközök beszerzésével és használatával, ezzel ellentétes irányt is kell szolgálniuk. Ez jelentheti például digitális detoxikáló éjszakék tartását, hagyományos társasjátékokkal és beszélgetési lehetőséggel. (ref.: MG)


Könyvtárak jövője -- ha van nekikFEL

Egyszerre növekszik és csökken a könyvtár iránti igény. A Public Library Association felmérése szerint növekszik az igény a szolgáltatások, a wifi-elérés, a számítógépek, a számítógépes képzések, digitális készségek oktatása. A legtöbben nem könyvet kölcsönözni mennek már a könyvtárba, hanem az információs társadalom tagjai kívánnak lenni. Nem a hozzáférés, hanem annak a minősége válik döntővé, melyhez a digitális ismeretek oktatása van a használók segítségére. Ebben számos üzleti ás közintézmény konkurense a könyvtáraknak -- melyek nem ritkán fizikailag a könyvtárakban kapnak helyet. A konkurensek között (cybercafé, iskola, hotspot, könyvesbolt stb.) a könyvtár akkor lehet nyerő, ha kevesebb könyvtárost és több információmenedzser és digitális készség-szakértőt alkalmaz.
Az internet elérése helyett az ott talált információ feldolgozásának a kritikus sikertényező -- melyre fel kell készülni. Tehát a hozzáférés csak kiindulási pont.
Hallgatólagosan vagy nyíltan, könyvtárak és versenytársaik már elindultak ebbe az irányba: a papírhordozók felhalmozása helyett a készségek megszerzésére, továbbadására összpontosítanak; a fókuszban: kevesebb könyvtár, több felhasználó. A könyvtár jövője attól függ, hogyan tudnak versenytársaikkal és használóikkal ebben együttműködni. (ref.: MG)


Vegyél könyvtámaszt eBay-ről (galéria)FEL

Rengeteg érdekes, szép és ízléstelen könyvtámasszal találkozhatunk szerte az interneten. Néhány ilyen közül szemezgettünk, melyek eBay-ről megvásárolhatók.
1. Segítség, dől a könyv! -- link
2. Hajó, könyvekkel megpakolva -- link
3. A kopasz, orrtúró. Túrjon az Ön polcán is! -- link
4. Weszternbudis, leselkedős -- link
5. Szép paripák, kettőhúszért -- link
(WKÁ)


Fincsi? Ehető Könyvek NapjaFEL

Az Ehető Könyvek Napja mikor máskor lehetne, mint április 1-jén! A fesztivált olyan országok jegyzik már, mint Anglia, Ausztria, Belgium, Brazília, Franciaország, Hollandia, Hong Kong, India, Írország, Japán, Kanada, Kína, Luxemburg, Marokkó, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Svédország, Szingapúr, Új Zéland és az USA.
Április 1-je Jean-Anthelme Brillat-Savarin francia gasztronómus születésnapja, akinek híres könyve Az ízlés fiziológiája című, az asztali örömökről 1825-ben írt meditáció a mai napig az egyik legfontosabb és leggyakrabban elemzett gasztronómiai mű. De az ünnep igazából a bolondok napjára született kezdeményezés. A könyvtárak látogatói vagy baráti összejövetelek résztvevői szó szerint falják a jobbnál jobb 'könyveket', miközben játékra is sor kerül. A tiszavirág életű világméretű lakoma étkeiről készített képeket az internetre is fel szokták tölteni, innen ötleteket meríthetünk mi is könyves finomságok elkészítéséhez.
A honlap híreink szerint webmestert keres. Vajon ki fog ráharapni? (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)

Hírforrás:
2014. április 30.
Régebbi hírforrás(ok): Április 1, a bolondok és az ehető könyvek napja Nagykanizsán (képekkel) link Ehető könyvek fesztiválja az USA-ban link

Mennyit használ a szakmának a könyvfesztiváli részvétel?FEL

Mennyit használ a szakmának a könyvfesztiváli részvétel? -- kérdeztük a KIT-portálon a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 - sokat használ
21 - inkább használ
3 - inkább nem használ
6 - csak ráfordítás
-- A válaszok szerint inkább elégedettek vagyunk a Könyvfesztiválon való megjelenésünkkel, ugyanakkor vannak szkeptikus hangok is. Az új szavazásunkban a kérdést tovább boncoljuk. Kérdésünk: Miben használ leginkább a Könyvfesztivál a könyvtáraknak? Szavazzon a link oldalon! (MG)


Ha fontos a könyvtáraknak a Z-gerneráció -- szinte mident újra kell gondolniFEL

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok feldolgozása és az ismeretek szöveges visszaadása ? derül ki egy friss, a Z-generáció tanulási szokásait vizsgáló felmérésből. E helyzetre az iskolának is reagálni kellene.
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola vizsgálata azt bizonyítja, hogy a legfiatalabbak a gyorsan megszerezhető információt részesítik előnyben. A napi tájékozódáshoz a 16 és 19 év közöttiek közel ugyanakkora arányban jelölték meg fő forrásként a közösségi médiát, mint a hírportálokat (34% és 36%), míg az idősebb kitöltőknél utóbbi magasan vezet.
Ha elmélyültebb információszerzésről van szó, a tinik elsősorban a Wikipediára támaszkodnak, míg a húszas éveikben járók már a témához kapcsolódó megjelent híreket és cikkeket is átolvassák. A harmincasok egészen alaposak, és a téma szakirodalmának is utánanéznek.'A Z-generáció tagjai számára nehézséget okoz az ismeretek lineáris feldolgozása, vagy az egyirányú koncentráció, ezt mostanra ismert tényként kezeljük' -- mondja Tari Annamária pszichológus. 'Rövidebb ideig tart, de több pályán mozog egyszerre a figyelmük és türelmetlenebbek. Éppen ezért nehezebben követik az elméleti levezetéseket, a kézzelfogható, gyakorlati példa fontos számukra. Az olvasás és szövegértés elmélyült figyelmet igényel, és nem feltétlenül gyors folyamat, ami ma -- úgy tűnik -- nem annyira vonzó számukra. A keresőmotorok gyorsasága megváltoztatta a realitásban is a gondolkodáshoz szükséges idő definícióját, és a fiatal digitális generáció átszokott erre a sebességre. Mindebből következik, hogy a hatékony oktatásnak módszertanában a diákok megváltozott igényeihez kell alakulnia, hiszen ezeket a kognitív folyamatokat figyelembe kell vennie' -- véli a szakember.


Könyvforgalom Magyarországon 1997-2013 (képpel)FEL

Csökkenés a válság kezdete óta, drasztikus esés 2013-ben.


A szerzői jogokról tanácskoztak a Budapesti KönyvfesztiválonFEL

A szerzői jogokról és érvényesítésükről, az e-könyvek adta lehetőségekről, a illegális letöltésekről és például az úgynevezett árva művek felhasználási jogairól tartanak egész napos tanácskozást a szerzői jogok világnapja alkalmából a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
'Egyszerre változik minden, amit a Gutenberg-galaxisban megszoktunk' -- indokolta Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, miért fontos, hogy a könyves seregszemlén a szerzői jogokról és azok érvényesítéséről kiemelten beszéljenek. 'Ezek a változások gyökeresek, morális és gazdasági típusú megpróbáltatásokat jelentenek' -- mutatott rá. A három kerekasztal-beszélgetésnek nem célja, hogy végleges választ adjanak, hiszen kort, a technika fejlődését nem lehet megelőzni, csupán szinkronba lehet kerülni vele...


MKE a gyermekirodalomról -- nehézkes főkuszálásFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete által szervezett péntek délelőtti kerekasztal-beszélgetés résztvevői a hosszú asztal mögött is csak félkaréjban fértek el, annyian voltak.
A (gyerek)könyvtárosok számára meghirdetett programon sajnálatosan elég foghíjas volt a zsöllye, és a rendezvény némileg suta szervezését csak tetézte, hogy óriási témát választottak, s a másfél órásra tervezett program alatt akadt olyan szakember, aki sajnos nem jutott szóhoz (Fűzfa Balázs).
Elsőként a gyerekirodalom és a gyerekkönyv különbségét vitatták meg, Hermann Zoltán felvezetésével. Három évvel ezelőtt a Mesebeszéd szimpóziumon kiderült: szakmai igény mutatkozik egy pedagógiai továbbképzési szak elindítására. Idén ősszel, az országban elsőként a Károli Gáspár Református Egyetemen indul egy képzés, amelynek az a célja,...


Ezért jöttél könyvtárba (képpel)FEL

A tervezett két hét helyett végül kerek egy hónapig álltak kint a könyvtár két helyszínén a táblák a kérdésünkkel: 'miért jöttél ma könyvtárba?'.
'A táblák egy jól látható részére a következő feliratot tettük ki: 'Számtalan ok létezhet, hogy miért jön valaki könyvtárba. Kérjük, fogj egy tollat és egy papírcetlit, és írd le ide: te miért jöttél ma könyvtárba?'
Miután gondosan lefotóztuk a cetliket, kedden leszedtük a válaszokat, hogy azt a magunk módján ki is értékeljük. Ahhoz még a cetlikre se volt szükség, hogy megállapíthassuk: a gyerekek sokkal lelkesebben válaszolgattak a kérdésre, mint az idősebb könyvtárhasználók.
A válaszok túlnyomó része pozitív színben tünteti fel mind a könyveket, mind a könyvtárat. Ezt nagyon köszönjük, még ha tudjuk is, hogy az lett volna meglepő, ha azok, akik használják a könyvtárunkat, -- és még veszik is a fáradtságot, hogy filctollat ragadjanak, mert arra kérjük őket, -- majd csúnyákat írnak rólunk. Azt azért fontos megjegyezni, hogy mivel az egyébként helyileg teljesen különálló internetes részben nem tettünk ki táblát, így a felnőttek számítógép-használata teljesen hiányzik innen, pedig az is elég jelentős...


Kötelező szűrőprogram iskolában és a könyvtárbanFEL

A január 1-jétől megváltozott gyermekvédelmi törvény nyomán szeptembertől kötelező az iskolákban és könyvtárakban is olyan szűrőprogram használata, amely gátolja a veszélyes oldalak elérését. Az ingyenes programhoz otthon is bárki hozzáférhet majd.


Tudatos stresszkezelés -- milyen lehetőség a könyvtárosnak, könyvtárnak?FEL

Már hatévesen elkezdhetnénk megtanulni kezelni a stresszhelyzeteket, de az iskolai relaxációs program félreértelmezése és egyházi körök riogatása miatt a heti 30 perces lazítás mégsem került be a Nemzeti alaptantervbe. Bagdy Emőke szerint informálni kell a közvéleményt, és eloszlatni a félelmeket: a relaxáció nem valami spirituális humbug, hanem tudományosan megalapozott önfejlesztő módszer, amivel mindenki csak jól járhat. De miért nem akarják ezt a felsőbb, döntéshozó körökben? Interjú.


Társasjáték-kínálattal invitál a Kikötő BudapestenFEL

Kikötő néven új könyvtári részleget avatnak májusban, fiatalok részére az Üllői úti könyvtárban.
Ha elmúltál 14, és szeretsz olvasni, társasozni, beszélgetni, horgonyozz le a tékában! A Kikötőt felső korhatár nélkül használhatja mindenki, aki fiatalnak érzi magát.
Mit találsz a Kikötőben? Vidám-, fantasztikus-, vörös pöttyös könyveket, és minden olyat, amit a fiatalok kölcsönöznek. Az idegen nyelvű regények szintén itt vetődtek partra, és halászhatsz CD-ket, folyóiratokat is.
S ha nem vigyázol, errefelé megtalálnak a vámpíros könyvek és a kötelező olvasmányok is! A társasjátékokból is szabadon válogathatsz, íme a kínálat: ...


Aki nem tartotta alkalmasnak Csokonait a könyvtároskodásraFEL

260 éve született Széchényi Ferenc gróf, a jeles gazdálkodó, nemzeti múzeumunk és könyvtárunk megalapítója.
A mögöttünk hagyott rendszer történelemoktatásának egyik tudatos torzítása az anyanyelvén nem is tudó, Bécsben és Párizsban dorbézoló, jobbágyait kizsákmányoló és a Habsburgokat mindenben kiszolgáló magyar arisztokráciáról szólt. Kétségtelen, hogy ilyen a haza számára értéktelen embereket is találunk arisztokrata körökben, de találunk olyanokat is, mint a 260 éve született Széchényi Ferenc gróf, a jeles gazdálkodó, nemzeti múzeumunk és könyvtárunk megalapítója. Aki nem tartotta alkalmasnak Csokonait a könyvtároskodásra.


Könyvtárban forgattak leszbipornót az egyetemista lányokFEL

Címkék: könyvtári enteriőr |

A Columbia egyetem néhány hallgatója az intézmény könyvtárát használta fel arra, hogy leforgassanak egy feminista filmecskét, amellyel a domináns férfitársadalmat szándékozták kritizálni. De tulajdonképpen inkább egy bizarr szoft pornó ( link ) lett belőle.


3 képesség a munkahelyen, amit csak a legjobbak tudnakFEL

A munkavégzés három aranyszabálya és kombinációjuk megmutatja a gyenge pontokat egy szervezetben.
A sikeres vállalkozások részben azért sikeresek, mert sokkal okosabb embereket vesznek fel, mint maguk a tulajdonosok. Ennek két útja van: vagy más sikeres vállalkozástól csábítják el a tehetségeket vagy maguk nevelik ki azokat. Egy amerikai üzleti magazin megkérdezett egy szervezeti tanácsadót, hogy szerinte mi az a három legfontosabb képesség, amely csak a legjobb munkavállalókra jellemző. Andy Miller szerint ezek a következők: hozzáállás, hozzáértés, gondolkodásmód. A tanácsadó szerint e három képesség kombinációjával az összes dolgozót le lehet írni egy szervezetben, és ez segíthet beazonosítani a gyenge pontokat a működésben. Másrészt e hármasegység a munkahelyi felvételiknél is jól jöhet a cégeknek, hiszen a tulajdonosok / a HR osztály célzott kérdésekkel hatékonyabban tudják megtalálni a számukra legjobb munkavállalót egy-egy állásinterjún.
Analógiák

Könyvtári rendszer is lehet mobil eszközre?FEL

Ritkábban zaklatják fölöslegesen az ügyfeleiket, de jobban a kezükben is tartják a kuncsaftok adatait azok, akik mobilalkalmazásokat használnak.
Erre megoldás a mobil CRM, vagyis az, hogy táblagépen, okostelefonon futtatható alkalmazások segítségével intézik az ilyen telefonokat. Az amerikai Gartner piackutató éppen az idénre jósol nagy fellendülést, mondván, egy év alatt hatszorosára nő az erre alkalmas applikációk száma: 200 helyett 1200 ilyen szoftver lesz már jelen a piacon. Ez nem független attól, hogy mostanra terjedtek el igazán a mobileszközök, és a fejlett országokban már nem gond a mobilinternet sem, amelyen 2013-ban már a világháló teljes forgalmának 13 százaléka zajlott.
Praktikus

Mit milyen hosszan érdemes megírni a neten?FEL

A Facebookon 40 karakter az ideális szöveges megosztás hossza. (Ez a mondat például 39 karakterből áll.) Az oldalon idézett kutatás szerint a negyvenes szövegek 86 százalékkal magasabb interakciót (kattintást, lájkolást, hozzászólást) váltanak ki, mint a hosszabbak. Mivel 40 karakterbe azért elég nehéz beleférni, jó hír, hogy a maximum 80 karakteres szövegek is 66 százalékkal nagyobb aktivitást eredményeznek, mint a hosszabbak. A Facebookon tehát 40-80 karakterben érdemes fogalmazni.
Az e-mailes tárgymezőbe írt szöveg akkor a legjobb, ha belefér a 28-39 karakteres hosszba. Az ennél rövidebb tárgy kicsit, a hosszabb viszont sokkal kevesebb megnyitást eredményez. Mindezt hírlevelek esetén vizsgálták, személyes levelezésben azért nagy valószínűséggel megnyitja a címzett az e-mailünket.
Egy online bemutató / előadás / prezentáció ideális hossza 18 perc. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb ember 10-18 percig képes fókuszálni a figyelmét egy prezentációra vagy online előadásra.
Egy blogposztot / cikket 7 perc olvasás, nagyjából 1600 szó után hagynak ott legtöbben. Ebbe még bőven belefértünk most, még mobilon is, ahol gyanúnk szerint ez a határ jóval alacsonyabb.
Kisszínes

Eladó a Széchényi könyvtár alapító okirataFEL

Jelenlegi kikiáltási ára 2.000 Ft a Vaterán -- link


Könyvtár ihlette festészetFEL

Címkék: emberi minőség |

Zsuzsanna a csinos Halmaji Közösségi Ház könyvtárszobájában fogad minket. Csodás a rend, az ember önkéntelenül is suttogni kezd. A könyvtáros-festőművész nagykinizsi születésű, ám jó ideje Halmajon él. Mennyire lehet elválasztani a helyi közösségi ház könyvtárosát a festőművésztől? -- vetjük fel.
- Lelkiekben nagyon sok feltöltődést ad számomra a könyvtár ? mondja. ? Valahol lélekben nagyon nagy megerősítést is nyújt számomra. Talán ez a szakma kicsit olyan szinten emberi, mint maga a művészet. Mielőtt könyvtáros lettem, gyakorlatilag gépészeti vonalon, műszaki emberként tevékenykedtem.


Jó kérdés: hogy sikerült összehozni a tankönyvlistát?FEL

Az LMP közérdekű adatkéréssel fordult az Oktatási Hivatalhoz, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez, illetve a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez, mert tudni szeretné, hogy milyen szempontok alapján állították össze a tankönyvjegyzéket -- mondta Osztolykán Ágnes hétfőn az MTI-nek.


Ekkora a világ legkisebb címlapjaFEL

Egyetlen polimerre vésték fel a National Geographic Kids magazin múlt havi címlapját. A lap 11-szer 14 mikrométeres, kétezerszer ráfér egy sókristályra. A nyomatot egy hűtőszekrény méretű géppel készítették.
A gépnek van egy szilíciumhegye, amely százezerszer kisebb egy kihegyezett ceruzánál. Ezzel vésték a két pandát ábrázoló képet a műanyagdarabkába.
A technológia a jövőben használható például tranzisztorokhoz, de segítségével bankjegyeket, igazolványokat, műalkotásokat is elláthatnak olyan apró biztonsági jelekkel, amelyek megakadályozzák hamisításukat.

Hírforrás: HVG
2014. április 30.Kiemelt Katalist-hír

Statisztikai linkgyűjtemény a KSH Könyvtár honlapjánFEL

Az érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk statisztikai linkgyűjteményünket ( link ), amely a nemzetközi szervezetek, a hazai és a külföldi statisztikai intézmények elektronikus kiadványait, adatbázisait gyűjti össze egy felületen. Az oldal külföldi anyagát szervezetek, illetve országok, a magyart témák szerint csoportosítottuk. A Digistat felületét (Kozma Zsófia, Pásztor Angelika és Major László kollégánk munkáját) folyamatosan frissítjük és bővítjük.
Információforrások

Helyismereti filmgyűjtemény a BródybanFEL

Heves megyéről, településeiről szóló, itt játszódó filmek mellett a Bródy Sándor Könyvtár helyismereti gyűjtőkörébe tartoznak az itt készített, itt forgatott filmek is. A filmdokumentumok, a filmhíradók, a televízió-híradók fontos forrásául szolgálnak a honismereti kutatásnak. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a TV EGER hírműsorainak gyűjtésével, feldolgozásával és közzétételével hozzájárul Eger és környéke történéseinek dokumentálásához napjaink és az utókor helytörténészei, érdeklődői számára. A TV Eger HírAdás című műsorából jelenleg kb. 4800 db online elérhető könyvtárunk filmgyűjteményében. 1998-tól 2000-ig a TV Eger munkatársai dolgozták fel az anyagot, 2000-től 2002-ig könyvtárunk munkatársai, a feldolgozás folyamatosan zajlik tovább napjainkig (jelenleg tehát az 1998-2002 közötti időszak elérhető), pillantsatok bele, böngésszetek a többszempontú visszakeresést lehetővé tévő Filmgyűjteményben (ügyeljetek rá, hogy a pipa legyen benne a Helyismereti filmgyűjtemény előtti négyzetben): link


Kerékpár-körkép: biciklifajtáktól a művészetigFEL

Megjelent a Népszabadság új Top kiadványa, amely a kerékpározás témáját járja körül. Bemutat 36 bringafajtát, tanácsokat ad kezdőknek és haladóknak, de nem maradnak ki belőle a profi kerékpározás legjobbjai, a bringásokra fókuszáló vendéglátók, a hölgyeknek készült biciklik, a szobai változatok és a biciklisdivat sem.
A közlekedésbiztonságról szóló összefoglalókban a jogoktól a védőfelszereléseken és a gyermekszállítási tippeken keresztül a biztosításig minden vonatkozás felmerül.
A kiadványt interjúk színesítik: Till Attila, Fáy Miklós, Ónodi Eszter és a hot! főszerkesztője, Illés Csaba is beszámol bringás élményeiről. A szerkesztőség személyes tapasztalatai is helyet kapnak: a Népszabadság újságírója a Mol BuBi közösségi bringázást tesztelte. A lap utolsó oldalain kerékpározás ihlette képzőművészeti alkotások szerepelnek.


Nézze meg, melyik pártra érdemes szavazniaFEL

Az EUVOX 2014 választási tanácsadó programmal kiderítheti, hogy melyik párt áll hozzá a legközelebb, akinek fogalma sincs, hová szavazzon az EP-választásokon. Az alkalmazás közel 40 kérdésben kéri ki a véleményünket, hogy a választó elhelyezhesse magát Európa politikai térképén, és így összevethetik a saját elképzeléseiket a választásokon induló pártokéval. Az alkalmazást három európai kutatóintézet készítette, és az EU minden hivatalos nyelvén elérhető. link


Filmmel, honlappal, mobilalkalmazással is népszerűsítik az új fordítású BibliátFEL

Az interneten terjesztett háromrészes reklámfilmsorozattal, a link honlappal és mobiltelefonos alkalmazással is népszerűsíti a Magyar Bibliatársulat Alapítvány az új fordítású Bibliát -- közölte a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata kedden az MTI-vel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu