Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/16., ápr. 23.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Közkönyvtár: a Mit csináltunk helyett a Miért számít, amit csináltunk kérdés a fontos
Használóképzés a könyvtárban: az elméleti információkat teljesen elfelejtették a hallgatók
Térítésért is kölcsönöznénk e-dokumentumokat -- mutatta ki az OSZK Projektirodája
Összeesküvések ellen a Vatikáni Könyvtár -- áttetszővé válik a digitalizálással
Melyik kitelepülés szolgálhatja leginkább a könyvtárimázst? (felmérésünk)
Hobbitfalva -- Környezettudatos gondolkodás -- Videókönyv a Pécsi Tudományegyetem Könyvtárában
Könyvtárfényképezés -- a könyvek helyett a közösség a középpontban (olvasóink szavazatára)
Egyszerre öt KönyvtárPontot adtak át Debrecenben -- elektronikus ügyintézés is
Új honlapja van a Chicagoi közkönyvtárnak -- összehasonlítható a régi és az új
Miért kell a gyerekekkel megutáltatnunk az olvasást?
Az olvasás nem vész el, csak átalakul
Happy-videó -- Az egri könyvtárosok akciója
A magyar könyvkereskedelem beleáll a földbe -- összeomlás várható
Hamarosan befejeződik a szarajevói nemzeti könyvtár újjáépítése -- városgyilkosságot orvosolnak
Szerelem és szépség az OSZK-ban -- Szent György-napi hangverseny a Magyar Régizenei Társasággal
Huzavona az adai könyvtár körül
Ez az 50 legérdekesebb könyv most Magyarországon - És könyvtári sikerlista?

Praktikus

Óriási ingyen tárhely, kötöttségek nélkül
Több Gmail-fiók egy böngészőablakban
Magyarul is elérhető a Prezi

Kisszínes

Mezőgazdasági tudásközpont -- kell-e bele könyvtár?
Iskolai könyvtárat neveztek el Oszama bin Ladenről
Olvasó kislány Kaposvár főutcáján (fotóval)
Rebecca Romijn főszereplésével jön a Könyvtáros-tévésorozat
Betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése -- jövőre

Kiemelt Katalist-hír

Könyvkultúra Magazin a Kellótól

Információforrások

Ingyenes alkalmazás segíti a választást
Tájékoztatási segédlet a vásárlások időzítéséről
Mennyit kell várni 2 deci bor után a vezetéssel?
Amerikai kortárs irodalom a pécsi Zsolnay Negyedben -- képregénytől szakirodalomig
Archív filmek, Magyarországról is: British Pathé


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Közkönyvtár: a Mit csináltunk helyett a Miért számít, amit csináltunk kérdés a fontosFEL

A közkönyvtárak társadalmi környezete nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben. A digitalizálás, a használói elvárások és a használat mikéntjének a változásai is komoly kihívásokat támasztottak a könyvtárakkal szemben. Megkérdőjeleződött a könyvtárak értéke, miközben a gazdasági világválság hatására a döntéshozók minden kulturális célokra elköltött eurót erős kritikával szemlélnek. A könyvtárnak tehát ki kell tudnia mutatnia a saját értékét, amit a közösség számára hordoz. Ehhez nem elegendő többé a kimeneteket (output) mérni, sokkal inkább az eredményekre (outcome) kellene koncentrálni.
A kimenetek egy-egy program közvetlen eredményét mérik, általában azok mennyiségi vonatkozásait úgy, hogy azokat egy független megfigyelő is képes legyen objektíven megítélni. Az eredmények inkább a hatásra fókuszálnak, és a fejlesztések nyomán bekövetkezett változásokat értékelik. Lényegében az eredmények a kimenetek utáni sikertörténetek, amelyek a 'Mit csináltunk?' kérdéstől továbbmegy a 'Miért számít, amit csináltunk?' taglalásáig. (ref.: A közkönyvtár társadalmi értékének mérése: módszertani kutatási program; Tóth M.)


Használóképzés a könyvtárban: az elméleti információkat teljesen elfelejtették a hallgatókFEL

Az észak-amerikai egyetemeken kiemelt figyelemmel fordulnak az elsőéves hallgatók felé, amelynek során bevezetik őket a felsőfokú tanulmányokba. El kell sajátítaniuk a felsőoktatási írás- és prezentációs készséget, az információs műveltséget, ezek a kurzusok beépülnek az elsősök alaptárgyaiba. A könyvtárosok egész félévben a tanárokkal együttműködve foglalkoznak velük, megtanítják az információs alapműveltség elemeit: a téma megfogalmazását, az információs források kikeresését, az információkkal való bánást, prezentálást és a felhasznált forrásokra való korrekt hivatkozások készítését. Kérdésként merül föl azonban, hogy az első félévben milyen mértékben képesek a hallgatók megérteni és elsajátítani ezeket az ismereteket?
A tesztek eredménye nem okozott meglepetést a könyvtári ismeretek és készségek tárgy vizsgálatában: az elméleti információkat teljesen elfelejtették (pl. amiket a könyvtárosok az információforrásokról mondtak nekik), és meglepően jól emlékeztek arra, amit a gyakorlatban is kipróbáltak a félév során. (ref.: Információs műveltség: honnan tudjuk, hogy valóban működik-e?; Prókai M.)


Térítésért is kölcsönöznénk e-dokumentumokat -- mutatta ki az OSZK ProjektirodájaFEL

Az OSZK irányításával -- az Új Széchenyi Terv keretében -- elindult az ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára (ELDORADO) komplex szolgáltatási rendszer megvalósítására irányuló projekt, amely 2014. október 31-gyel zárul.
A magyar könyvtári információ és dokumentumszolgáltató rendszer részeként működő szolgáltatás kiemelt célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz.
Ennek keretében az OSZK Projektiroda célul tűzte ki az e-dokumentumok kölcsönzésére vonatkozó díjfizetési hajlandóság feltérképezését.
Online kérdőívünket 2014. február 10. - március 9. között nagyrészt könyvtárak honlapjáról tettük elérhetővé. Összesen 654-en töltötték ki kérdőívünket. A válaszadóink csaknem kétharmada (72%) nyilatkozott úgy, hogy kölcsönözne térítés ellenében a könyvtárból e-dokumentumokat. A legtöbben e-könyveket, e-folyóiratokat, részdokumentumokat és hangzó anyagokat, jellegét tekintve pedig szak- és szépirodalmat tulajdonképpen egyaránt szívesen kölcsönöznének. A legtöbben az éves 6.000 Ft-os beiratkozási díjhoz képest 50%-kal fizetnének többet, azaz évi 9.000 Ft-ot, korlátlan számú e-dokumentum kölcsönzéséért. A válaszadók kisebbik fele (43%) zömmel alkalmanként 500 Ft-ot fizetne egy e-dokumentum kölcsönzéséért.
A nem reprezentatív vizsgálatunk eredményeiről bővebben a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2014. évi 5. számában olvashatnak.

Hírforrás: Országos Széchényi Könyvtár
2014. április 23.

Összeesküvések ellen a Vatikáni Könyvtár -- áttetszővé válik a digitalizálássalFEL

40 millió oldal digitalizálása szinte már a 'lehetetlen küldetés' kategóriájába tartozik, azonban a Vatikán és egy japán cég most gőzerővel dolgozik ezen.
Nagyjából egy hónappal ezelőtt jelentette be hivatalosan is a Vatikán, hogy digitalizálni kezdi könyvtárának kéziratgyűjteményét. Elképesztő feladatra vállalkoztak, hiszen az 1451-ben alapított Apostoli Könyvtárban közel 40 millió oldalnyi felbecsülhetetlen értékű dokumentumot őriznek, köztük 1600-1800 éves ritkaságokat.
A Vatikáni Apostoli Könyvtár ilyesfajta megnyitása -- olvasható a Wall Street Journal online oldalán -- elejét veheti az összeesküvés-elméleteknek a Vatikánban őrzött titkokkal kapcsolatban. Arra a kérdésre ugyanis, hogy nem tartanak-e attól, hogy a kéziratok nyilvánosságra hozatalával titkos, esetleg kompromittáló adatok kerülhetnek elő, Jean-Louis Brugues érsek, könyvtáros mosolyogva csak annyit mondott: nincsen semmi titkolnivalónk.


Melyik kitelepülés szolgálhatja leginkább a könyvtárimázst? (felmérésünk)FEL

Melyik kitelepülés szolgálhatja leginkább a könyvtárimázst? -- kérdeztük a KIT-portálon a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 - kitelepülés a plázába
4 - olvasótábor
16 - nem tudom, de tényleg kéne valami nagy durranás
19 - folyamatosan kiváló tájékoztatás.
-- A tájékoztatásminőségbe vetett bizalom szakmaiságot sugall, az olvasótábor alacsony említettsége további gondolkodás tárgya lehet. A kreatív könyvtári megjelenés iránti igény szintén kitűnik. (MG)


Hobbitfalva -- Környezettudatos gondolkodás -- Videókönyv a Pécsi Tudományegyetem KönyvtárábanFEL

2014. április 9-én 17.00-24.00 óráig a PTE Egyetemi Könyvtár, a PTE Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszék, és a Csorba Győző Könyvtár szervezésében került megrendezésre a 2. Könyvtári éjszaka. Az idei éjszaka címe 'Hobbitfalva -- környezettudatos gondolkodás' volt. Ezen az éjszakán lehetőséget kaptak az egyetemi hallgatók, hogy éjfélig vegyék igénybe a könyvtári szolgáltatásokat, a 2. szint olvasótermének tanulásra inspiráló csendjében készüljenek vizsgáikra. A konferenciateremben a témával kapcsolatos rövid tudományos ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak meg a látogatók a PTE népszerű oktatóinak előadásában. A 0. szinten megismerkedhettek a Hydromobillal is, valamint a Kötészeti Műhely a maradék alapanyagokból kézműves foglalkozást tartott az érdeklődőknek. A Tudásközpont mélyföldszintjén öko-vásártér várta az érdeklődőket, ahol egészséges, természetes alapanyagokból készült termékeket lehetett kóstolgatni, vásárolni, miközben csendes népzene szórakoztatta a vásárterezőket.


Könyvtárfényképezés -- a könyvek helyett a közösség a középpontban (olvasóink szavazatára)FEL

Robert Dawson közel 20 éve fotózza az USA könyvtárait. A National Library Week alkalmából tette közzé a The Public Library kötetet. A kiadványban megfér egymás mellett a New York Public Library 'katedrálisa' a kunyhók és bevásárlóközpontok könyvtáraiig.
Gyakran mondják Dawsonnak, hogy milyen hasznos dolog dokumentálni egy halódó állatfajt -- a könyvtárakat. Aá ő tiltakozik: az American Library Association szerint a könyvtárakat jobban használják, mint valaha. És a könyvtár egyike azon kevés nem kereskedelmi, vallási intézményeknek, ahol az emberek összegyűlhetnek. A könyvtárak átalakulnak, és a könyvek helyett egyre inkább a közösség kerül a középpontba. (ref.: MG)


Egyszerre öt KönyvtárPontot adtak át Debrecenben -- elektronikus ügyintézés isFEL

Magyarországon elsőként Debrecenben nyitotta meg kapuit a KönyvtárPont hálózat; a héten átadott öt új közösségi térben a városközponttól távol eső települések lakosai teljes körű könyvtári szolgáltatásokat vehetnek igényben, valamint biztosítják számukra a számítógép- és internethasználatot is. Az öt új közösségi tér a teljes körű könyvtári szolgáltatáson, valamint ingyenes számítógép- és internethasználaton kívül lehetőséget kínál az elektronikus ügyintézésre és a hivatalos okmányok beszerzésében is -- írja az MTI.

Régebbi hírforrás(ok): Önkormányzati iroda a könyvtárba! (képekkel) link

Új honlapja van a Chicagoi közkönyvtárnak -- összehasonlítható a régi és az újFEL

Az új link és a régi link Itt pedig kritizálható: link


Miért kell a gyerekekkel megutáltatnunk az olvasást?FEL

Befeszült, konzervatív kisdiákok, tanácstalan szülők, érettségi és felvételi horror, nem gyerekeknek való kötelező olvasmányok. Lexikális tudás vagy kreativitás? Trónok harca vagy Jókai? A Fiatal Írók Szövetségének Mesebeszéd 2. című gyermekirodalmi szimpóziumán jártunk. ...
Aki még 7-8.-ban is szeret olvasni, az nagy valószínűséggel később is fog. Éppen ezért botrányos, hogy a kerettantervben 7.-ben maximum 8 órát kapnak az ifjúsági regények, azt is csak társbérletben a kötelező Szent Péter esernyőjével. Ez azt jelenti, hogy körülbelül négy órát biztosít a hetedikes kerettanterv a szabadabban választott, a gyerekekhez közelebb álló ifjúsági regényekre. Pedig ötödiktől nyolcadikig a János vitéz, a Toldi és a Ludas Matyi mellett -- és természetesen nem helyett -- elsősorban mai és részben a máról is szóló ifjúsági regényeket kellene tanítani.


Az olvasás nem vész el, csak átalakulFEL

...Méghozzá súlyosan: úgy tűnik kezdjük elfelejteni a klasszikus, lineáris módszert, és helyette az online hasznos pásztázó, válogató olvasást részesítjük előnyben.
Mind többen érezhetik azt, hogy az online média elterjedésével megváltoztak az olvasási szokásaik. Ismerős a helyzet, amikor meglátunk egy érdekesnek tűnő cikket, amit valamelyik ismerősünk posztolt valamelyik közösségi oldalra, rákattintunk, elolvasunk belőle pár mondatot, jobb esetben végigfutjuk a cikket ? néhány érdekes kulcsszóra vadászva, majd becsukjuk, és nézzük a következőt, hasonló módon. Az egész mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. És persze józan önmérsékletről tesz tanúbizonyságot az, aki ilyenkor nem osztja tovább a cikket, hogy az ő ismerőseinek a nagy része is hasonló eljárással ismerkedjen meg a benne foglalt információkkal. Online közegben bizony másképp olvasunk, mint hagyományosan, papíron. De mit profitálhatunk a hagyományos értelemben vett olvasásunkkor az internetes átfutó, szkennelő olvasásunkból? -- Erről a kérdésről jelentetett meg érdekes cikket link a The Washington Post.


Happy-videó -- Az egri könyvtárosok akciójaFEL

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is elkészítette saját videóját Pharrell Williams Happy című számára.
Egy könyvtáros?palántának, Baranyi Pannának támadt az ötlete, hogy Pharrell Williams Happy című számára a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárnak is el kellene készíteni saját videóját, hogy így is népszerűsítsék a bibliotékát. Az egri könyvtárosok akciója mindenkit lenyűgözött.


A magyar könyvkereskedelem beleáll a földbe -- összeomlás várhatóFEL

A magyar könyvkereskedelem beleáll a földbe, és ezt a kulturális kormányzat képviselői nagyjából érdektelenül, a könyvkiadók és/vagy -kereskedők pedig nagyjából tehetetlenül nézik végig -- írja nyílt levelében az Új Könyvpiac könyvszakmai lap felelős szerkesztője drámai hangú nyílt levelében, melyet L. Simon László írónak, országgyűlési képviselőnek címez.
Az összeomlás szélére sodródott a könyvpiac, számos kiadó az utolsókat rúgja, mert a nagy kereskedőházak egyike, az Alexandra-csoport a kiadóknak tízmilliókkal tartozik, és a cégcsoportot irányító vagyonkezelő hónapok óta nem fizet nekik -- állítja Szabó Tibor Benjámin, az Új Könyvpiac felelős szerkesztője, aki a hvg.hu-n intézett nyílt levelet link L. Simon Lászlóhoz, a parlament kulturális bizottsága elnökéhez, azonnali cselekvést sürgetve. A szerző jogszabályi javaslatokat is megfogalmazott.


Hamarosan befejeződik a szarajevói nemzeti könyvtár újjáépítése -- városgyilkosságot orvosolnakFEL

Rohamléptekkel halad a szarajevói nemzeti könyvtár újjáépítése, így a boszniai főváros emblematikus épülete valószínűleg időben elkészül az első világháborút kirobbantó szarajevói merénylet júniusban esedékes 100. évfordulójára.
A boszniai fővároson keresztül folyó Miljacka partján, az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1892 és 1894 között épült mór stílusú műemlék épület 1992-ben a boszniai szerb hadsereg ágyútűzétől lángra lobbant, majd nagy része romba dőlt. A felújítási munkálatok 18 évbe teltek, majdnem kilencszer annyi időbe, mint annak idején magának az épületnek a megépítése.
A könyvtárnak nem volt katonai jelentősége, így az épület romjai a szarajevóiak által ?városgyilkosságnak? nevezett aktus szimbólumává váltak: a fogalom azokat a támadásokat jelöli, amelyek a város kulturális vívmányai ellen irányultak.


Szerelem és szépség az OSZK-ban -- Szent György-napi hangverseny a Magyar Régizenei TársasággalFEL

Hagyományteremtő szándékkal Szent György-napi hangversenyt rendez a Magyar Régizenei Társaság április 24-én, csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban.
Tavaszi pihenő Somogy kertjében -- Barangolások Bonnyán Varázslatos tájakon Horvátországban A legszentebb nap Aktív húsvét, hóesés nélkül
'A tavasz, a szerelem és a szépség ünnepe' jegyében megrendezett koncerten Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész bevezetője után fellép az Ars Renata szólóének-együttes Zádori Mária, Hajdú Diána, Sziklai János, May Zoltán, Virágh László, Szabó István (lant) és Szabó Zsolt (viola da gamba) részvételével. A műsoron ismeretlen szerzők mellett Lodovico Agostini, Balassi Bálint, Adriano Banchieri, Guillaume Costeley, Nicolas de la Grotte, Goudeaul, Sigismondo D'India, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Pindarosz, Orazio Vecchi, valamint a Magyar Régizenei Társaság elnöke és az esemény művészeti vezetője, Virágh László művei szerepelnek -- olvasható a koncert ismertetőjében.


Huzavona az adai könyvtár körülFEL

A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete és a Magyar Nemzeti Tanács a Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak átruházását kéri az adai önkormányzattól. Világos Tibor, az adai képviselő-testület VMSZ-es frakcióvezetője és Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke keddi adai sajtótájékoztatójukon elmondták: a könyvtár társalapítói jogaira vonatkozó szerződés megkötése évek óta húzódik, a megbízott igazgató, valamint az igazgatóbizottság mandátuma lejárt, de a tisztségek betöltésére még nem írták ki a pályázatokat.


Ez az 50 legérdekesebb könyv most Magyarországon - És könyvtári sikerlista?FEL

Az utóbbi hónapokban a választások lázában égett az egész ország, így nem meglepő, hogy márciusban a politikai tematikájú könyveknek kiugróan nagy sikere volt a TOP50-es listán. Bár a nyomtatott könyvek legjobbjai között a várva várt újdonságok, Leiner Laura új könyve és a Bridget Jones legújabb naplója is taroltak; az e-könyves sikerlistán a közéleti témák helyett továbbra is a szórakoztató irodalomé volt a főszerep.
-- Április 15-én az Aranykönyv szavazás a második fordulóhoz érkezett. Az első forduló végére kialakult lista megmutatja, hogy az eladások alapján felállított TOP 50 könyvből, melyek jutottak, az olvasók szavazatai alapján, a TOP 10 kötet közé - tájékoztatta lapunkat a Libri Könyvkereskedelmi Kft.
Praktikus

Óriási ingyen tárhely, kötöttségek nélkülFEL

Ismét egy új játékos az ingyenes tárhelyek arénájában: az alábbi felhőszolgáltatás sok érdekes funkciót kínál.
Látványos, színes felület fogad, ha fellépünk a Copy nevű weboldalra ( link ), és azonnal látható, hogy 15 GB-nyi ingyenes tárhely áll a rendelkezésünkre...
A Copy nem tesz megkötést sem a feltöltött állományok mérete, sem a típusuk tekintetében. A kliens alkalmazása letölthető Windowsra, illetve létezik a Copy app androidos, windowsos és iOS-es telefonokra is.


Több Gmail-fiók egy böngészőablakbanFEL

Meglehetősen sok felhasználónak van egynél több Gmail-fiókja, az egyiket például magáncélokra, a másikat hivatalosakra használja, vagy egyszerűen azért duplikál, mert nem akarja kiadni 'igazi' fiókját a különféle weboldalaknak.
Azonban nem kis gondot jelent, ha egyszerre szeretnénk nyitva tartani a különböző fiókokat egyazon böngészőn belül -- egyfajta megoldást jelenthet az Inkognitó ablak használata.
A Google Multi-Account Launcher nevű Chrome-bővítmény ( link ) viszont megoldja ezt a problémát, és a segítségével, mint látni fogjuk, több fiókot is nyitva tarthatunk egymás mellett. A bővítmény, a letöltése és a települése után az Új lapra költözik be, és magával hoz számos, innen elérhető szolgáltatást, persze elsősorban a Google nevével fémjelzetteket, de megtalálhatjuk itt a Binget, az Amazont, a Twittert, a Facebookot stb...


Magyarul is elérhető a PreziFEL

Az ötödik születésnapját ünneplő magyar alapítású prezentációs szoftvercég oldalát (link tegnaptól nyolcadik nyelvként magyarul is elérhetővé tette. Eddig angol, német, francia, spanyol, portugál, japán, és koreai nyelveken lehetett használni. A Prezit 2009-ben alapította Árvai Péter, Halácsy Péter és Somlai-Fischer Ádám. Az indulás után nem sokkal a világ leghíresebb előadásait szervező cég, a TED Conferences fektetett bele. Jelenleg 40 millió felhasználója van, naponta 55 ezer új tag regisztrál.

Hírforrás: Kreatív
2014. április 23.Kisszínes

Mezőgazdasági tudásközpont -- kell-e bele könyvtár?FEL

Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatást indított a Hewlett-Packard Informatikai Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), és az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft., a projekthez a konzorcium több mint 2 milliárd forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán - közölték a résztvevők az MTI-vel.


Iskolai könyvtárat neveztek el Oszama bin LadenrőlFEL

Egy iszlám leányiskola könyvtárát Oszama bin Ladenről, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezéréről nevezték el a pakisztáni fővárosban - jelentette be csütörtökön az oktatási intézmény, amelyet egy vitatott hírű molla vezet.


Olvasó kislány Kaposvár főutcáján (fotóval)FEL

Címkék: olvasás |

Kaposvár főutcájának szobrai között található a Játszó gyerekek 2-nek nevezhető alkotás link Sörös Ritától. Egy kislány olvas a még kisebbnek, aki cumival a szájában figyelmesen hallgatja. Körülöttük játékszerek: gyerekbicikli és kisvonat. Fotók: link (fotó: MG)


Rebecca Romijn főszereplésével jön a Könyvtáros-tévésorozatFEL

Van egy film-franchise, a szegény ember Indana Jones-ja, a Librarian, azaz Könyvtáros-sorozat, amiben Noah Wyle alakít nagyon vagány tudósembert, és minden olyan relikviát beszerez, amit Indy még nem tudott vagy nem akart, mert b-kategóriás kristályokkal nem foglalkozik. A filmek moziba nemigen kerültek (?), eleve videóra/DVD-re és tévéfilmnek gyártották őket, azoknak viszont nagyon sikeresek voltak, mármint tévés viszonylatban. A TNT ezért úgy döntött, 2014 végére kell nekik egy tízrészes sorozat is a történetből, amit egy kicsit átírnak, és női főszereplő köré építenek fel.


Betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése -- jövőreFEL

Jövőre megvalósulhat a magyarországi betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a betegek számára - tudta meg az InfoRádió a Magyar Kórházszövetség elnökétől. Velkey György kifejtette: egy mobilalkalmazás segítségével könnyen és gyorsan megtudhatjuk, hogy egy-egy betegség, vagy tünet esetén melyik orvoshoz menjünk, és hol van a legközelebbi patika.
Kiemelt Katalist-hír

Könyvkultúra Magazin a KellótólFEL

Könyvkultúra Magazin címmel a Kelló elindította online folyóiratát. Kiadványunkban link naponta frissülő hírek, kritikák találhatók könyvekről, kultúráról, a könyves közélet eseményeiről.
Magazinunk arra törekszik, hogy összegyűjtse annak a sok ezer könyvtárosnak és pedagógusnak, több száz kiadónak és könyvkereskedőnek a tapasztalatát, akikkel a Kelló kapcsolatban áll, és így tegye rövidebbé, járhatóbbá és érdekesebbé a szerző és az olvasó közötti utat.
Észrevételeiket, javaslataikat, témaajánlataikat, gondolataikat a magazin@kello.hu email címre várjuk!
Kérjük, keressék fel magazinunkat, és olvassák rendszeresen!
Információforrások

Ingyenes alkalmazás segíti a választástFEL

EUVOX 2014 néven ingyenes alkalmazást fejlesztett ki három választási kutatóintézet, amely segíthet az európai polgároknak a döntésben a májusi európai parlamenti (EP-) választáson -- közölte az EP magyarországi tájékoztató irodája az MTI-vel.
Emlékeztettek: május 25-én több mint 400 millió európai választópolgár dönt a 751 tagú Európai Parlament képviselőiről. A három választási kutatóintézetből álló PreferenceMatcher és a választásokat segítő alkalmazások fejlesztésével foglalkozó holland Kieskompas vállalat ebből az alkalomból indítja el az EUVOX 2014 elnevezésű alkalmazást, amely az EU minden hivatalos nyelvén -- így magyarul is -- elérhető lesz.


Tájékoztatási segédlet a vásárlások időzítésérőlFEL

A rutinos vásárlók (különösen azok, akik gyakran böngészik a webshopokat, akár a külföldieket is) valószínűleg tudják, hogy mikor vannak a nagyobb leárazások. Arra azonban kevesebben gondolnak, hogy az év összes hónapjában találnak olyan termékeket, amiket bizonyos okokból olcsóbban vehetnek meg egy adott időszakban.
Sokat spórolhatnak azok, akik kivárják a megfelelő időszakot egy-egy drágább termék vásárlásánál -- állítja a Which? című brit fogyasztói magazin. A lap kutatása szerint nagyon nem mindegy, hogy mikor vásárolunk például használt autót, vagy műszaki cikket...


Mennyit kell várni 2 deci bor után a vezetéssel?FEL

A táblázatot ld. a forráslinken. De! Mivel nincsen két egyforma szervezet, a felszívódási idő is egyénenként változó. Célszerű tehát a közölt adatokhoz 1-2 óra pihenési időt hozzászámolni.


Amerikai kortárs irodalom a pécsi Zsolnay Negyedben -- képregénytől szakirodalomigFEL

Nobel- és Pulitzer díjas szerzők, New York Times bestsellerek is olvashatóak a Zsolnay Negyedben működő American Corner könyvtárában. Az amerikai szak- és szépirodalmat ingyenesen kölcsönözhetik az angolul olvasni, tanulni vágyók, szinte minden tudományág területén. A képregények, gyerekirodalom, ifjúsági könyvek, kortárs szépirodalom, gazdasági, történelmi, politikai szakkönyvek, nyelvvizsgára felkészítő kiadványok és utazási leírások minden évben frissülnek, a magazinok, DVD-k folyamatosan érkeznek. A könyvtár minden munkanapon nyitva tart délelőtt 10 órától.
Bővebb információ: link tel: 72/500-386


Archív filmek, Magyarországról is: British PathéFEL

A British Pathé pár napja feltöltötte a Youtube-ra a több, mint 85 000 darabból álló archívumát. Filmhíradók, azokból kihagyott jelenetek, mindenféle céltalan operatőri munkák, de komplett riportok is kikerültek az internetre. De van bármi Magyarországról? Van bizony, rengeteg minden.
A British Pathé készített lejátszási listákat is a videókból, különböző tematika szerint, de szabadon lehet böngészni az 1896 és 1976 közötti felvételeket. Mivel a BP volt a korszak egyeduralkodó híradógyártója, megtalálhatók végre a neten tökéletes minőségben olyan pillanatok a történelemből, mint a Hindenburg katasztrófája, Hirosima bombázása, vagy a Wright-fivérek első repülése.
Nade 85 000 film az rengeteg, én fel sem tudom fogni, hogy az mennyi. Úgyhogy kapásból leszűkítettem az egész adatbázist a 'Hungary' kulcsszóval. 1956, Horthy Miklós, túlteljesítő tervgazdálkodások, népviselet, foci, birkózás, árvíz, pingpong, meg egy csomó kis színes hír - ez volt az előző évszázadban Magyarország. (Cink)
- A gyűjteményben sok filmet egyértelműen magyarok forgattak, és van, amelyiken a narráció is magyar. Itt azokat válogattuk ki, amelyek vagy angol szemszögből, vagy angol hangalámondással mutatták be Magyarországot. Van itt minden a természetfilmtől a szocialista mezőgazdaság vívmányain át az érthetetlen furcsaságokig. (444)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu