Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/15., ápr. 16.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Galéria, három szinten -- egyetemi könyvtár Kaposváron
Könyvtár: ahol tisztelik a peremre szorult fiatalokat
Az amerikai közkönyvtárak megismerik a fiatalokat (olvasóink szavazatára)
OSZK-stratégia -- hova tovább?
A hazai kutatói versenyképesség szolgálatában
Mennyire eredményesek az olvasásra ösztönző nyári táborok?
Az USA állami iskoláinak 90%-ában van könyvtár (jelentés az amerikai könyvtárakról)
Megmarad a Könyvtári Intézet az OSZK nevesített szervezeti egységének
Rendelet az országos múzeumok és könyvtárak kiemelt feladatairól
Könyvlépcső a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban (képek)
3-5%-kal növelnék a könyvtárhasználók számát Baranya megyében -- külső ösztönzőkkel
Továbbfejlesztette információszolgáltatási rendszerét a Miskolci Egyetem Könyvtára
Számítógépeket kapott Újbudától az OSZK
A roma világnap kapcsán zsúfolásig telt a könyvtár
Verset a könyvtárból -- sohasem voltak tömegolvasmányok
Demeter Lajos helytörténész kapta az idei Monoki-díjat
Papírra nyomtatták a folyóiratot -- a könyvtárak kedvéért
Folytatódik a Vatikáni Könyvtár kéziratainak digitalizálása

Analógiák

Beteg gyerekek szolgálatában a Google Glass -- mire használhatná a könyvtár?

Praktikus

13 kötelező dolog, ha továbbra is Windows XP-t használ

Kisszínes

A 25 legjobb Tumblr blog könyvfetisisztáknak
A 8 legizgalmasabb könyvborító (képek)
A fiatalok leginkább könyvet vásárolnak online
Kattintható papírral újít a Ricoh
Mobilra turbózott helyismeret -- díj a pécsi imázskiadványnak
240 éves ez első hazai könyvtár említés

Információforrások

Társadalmi riport -- legalább 5000 Ft-ért megkaphatja könyvtáras -- közösségi finanszírozásban
Változik az országos tudakozó száma
Internetre tették az esztergomi Duna Múzeum gyűjteményét
Térkép: ezek az útszakaszok a legveszélyesebbek Magyarországon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Galéria, három szinten -- egyetemi könyvtár KaposváronFEL

A Kaposvári egyetem valódi campussal rendelkezik a város határában. Új épületeit -- köztük a könyvtárét link -- 2005-ben adták át. 1700 m2 hasznos alapterületet, közel 150 ezernyi, folyamatosan tisztított, apasztott dokumentumot, 150 ülőhelyet és 30 olvasói számítógépet kínál. Az utóbbiak a gyors avulás miatt már kevésbé vonzóak, ugyanakkor Kiss Gábor könyvtárigazgató tapasztalatai szerint gyakorlatilag saját mobil eszközzel érkeznek a használók, amit a padlóba süllyesztett csatlakozók illetve wifi segítségével használnak. A három szintes közös térben a hallgatók csendes kuckókat is találnak. Fotók a könyvtárról: link (kép és szöveg: MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. április 16.

Könyvtár: ahol tisztelik a peremre szorult fiatalokatFEL

Amy Cheney rátette az életét, hogy könyvtárosként a társadalom perifériájára szorult embereknek -- és különösképpen is fiataloknak -- segítsen. A magát vállalkozónak, innovációs és kapcsolatépítő szakembernek valló könyvtáros, akinek munkáját több országos díjjal is elismerték, a Lee&Low Booksnak adott interjújában a fogva tartott fiatalok között szerzett könyvtárosi tapasztalatairól nyilatkozik. Azért dolgozik -- mondja -- hogy a könyvtárlátogatás mindenki számára jog legyen és ne privilégium. Amy szerint a fiatalok nagy részének negatív tapasztalatai vannak, többeknek viszont semmilyen kapcsolata sincsen a könyvekkel, így sokan, akik bekerülésük előtt egyáltalán nem olvastak, épp az intézetben szereznek élményt az olvasás szépségéről, és itt többet olvasnak, mint egész addigi életükben. A könyvekkel és az olvasással való kapcsolatuk ellenére a fiatalok számára a könyvtár nagyon is kedvelt tereppé vált: itt tisztelik és elfogadják őket. A könyvtár tere -- ahol társasjátékok is várják a gyerekeket -- amúgy is egészen más, mint az intézet más részei: itt növények vannak, ablakok, az ablakokon át pedig látni a fákat, madarakat, a természetet... Ez a barátságos környezet és a könyvek új élménye nemcsak abban segít, hogy a fiatalok viszonya javuljon az olvasással kapcsolatban, de stresszoldó hatásuk valóságosan életmentő, terápiás hatású a fogvatartottak számára, így a könyvtáros segítő szakemberként is működik.
A könyvtárban tilos olyan könyveket tartani, amelyek szexualitással vagy erőszakkal kapcsolatos jeleneteket ábrázolnak, és fegyver- vagy alkoholkészítésről szólnak. A könyvtárba bekerülő könyveket összetett szempontok alapján választják ki, mérlegelve, melyek azok a művek, amelyek leginkább segítik a fiatalok életét. Az "In the Margins Book Award" díjat pedig arra alapították, hogy megleljék a legjobb könyveket azon fiatalok számára, akik mélyszegénységben élnek az utcán vagy nevelőintézetekben.
Amy üzeni: ne féljünk az élet perifériájára szorult fiatalokkal dolgozni. Általános félreértés, hogy velük nehéz az együttműködés, miközben nagyon találékonyak, viszont egy olyan csapdába bezárva szenvednek, amelybe nem önhibájukból záródtak bele. A titok nyitja, hogy megtaláljuk azokat a tereket, ahol leginkább fejlődhetnek. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete; Interview with a Librarian for Incarcerated Youth)


Az amerikai közkönyvtárak megismerik a fiatalokat (olvasóink szavazatára)FEL

Az amerikai tizenévesek jobban szeretik a könyvtárt és a könyvtárosokat, mint más célcsoportok, de már nem annyira, mint korábban -- tette közzé a felmérésében Pew Research link évvel ezelőtt. Arról a helyről van szó, amely korábban menedék volt a fiatalok számára, kis csöndes melegség a zajos világban, ahol kinyílt előttük a világ; olvastak sportról, szexről, életről és halálról, megismerték az elektronikus világot. Mentor volt a könyvtár -- hallgatólagosan.
A könyvtár azonban tovább próbálkozik.
- Az ifjúsági könyvtárosok szervezete Young Adult Library Services Association (YALSA) támogatásával link olyan rendezvényeket szerveznek, ahol a fiatalok programozhatnak, saját zenéket készíthetnek.
- Kicsit ódivatú, de bejött, hogy könyvtárosok random módon beváltható ajándékszelvényeket rejtettek el könyvekben, szintén fiatalok számára.
- A birkózást és az olvasást hozza össze az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete által szervezett Wrestlemania Reading Challenge link mely eddig különlegességével és nyereményeivel 50 ezer gyereket, fiatalt vonzott.
A fiatalok tehát sokféleképpen használják a könyvtárt: házifeladat-készítéstől nyomtatott és e-könyvekhez való hozzájutáshoz, kreatív és innovatív programokon való részvételhez, melyek felkeltik érdeklődésüket, mentorokkal találkozhatnak, társakra lelhetnek, és hasznosan tölthetik el iskola utáni óráikat. (ref.: MG)


OSZK-stratégia -- hova tovább?FEL

Ápr. 14-e volt az OSZK főigazgatói pályázatának leadási határideje. A meghallgatás(ok?) után fehér füst is felszállhat. A főigazgatónak -- azon túl, hogy feltehetően le kell vezényelnie az intézmény költözését, meg kell határoznia az intézmény szakmai irányelveit is: akarat végrehajtó lesz-e, integrálja-e a digitalizálást, intézményhatárokon átnyúló szervezéssel sikerül-e hatékonyabbá tenni az intézményt (vö.: a British Library megtérülése 4,4-szeres), netán a elindul egy a közvetlen használók kiszolgálásán túl egy kormányzati és vállalati célcsoport számára is versenyképes információt és tartalmakat szolgáltató közművé? (MG)

Hírforrás:
2014. április 16.

A hazai kutatói versenyképesség szolgálatábanFEL

Élre törnek a hazai tudósok -- írja a Magyar Nemzet. A kormányzati törekvésekhez is eszközöket nyújtanak a tudományos országrangsorok -- részterületekre lebontva pl. az Elsevier által kínált Scimago, link -- oldalon, mely a hazai kutatók által is elérhető Scopus adatbázisra épül. Hasonlóképpen, mint az Experts portál is.

Hírforrás: Magyar Nemzet. ápr. 15., p. 4
2014. április 16.

Mennyire eredményesek az olvasásra ösztönző nyári táborok?FEL

Mennyire eredményesek az olvasásra ösztönző nyári táborok? -- tette fel a KIT a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
4 - Sok résztvevőből kevés használó lesz
8 - A legtöbb résztvevő könyvtárhasználó lesz
23 - Eleve könyvtárkasználók mennek táborba.
-- A válaszok szerint nem könnyű új használókat generálni a nyári (olvasó)táborok segítségével. Lehet, hogy azok módszertani vagy imázsbeli tartalmán lenne szükséges változtatni. (MG)


Az USA állami iskoláinak 90%-ában van könyvtár (jelentés az amerikai könyvtárakról) FEL

Az amerikai Nemzeti Könyvtári Hét (április 13-19.) kapcsán az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete kiadta jelentését az USA-beli könyvtárak trendjeiről, helyzetéről, 2014 State of America's Libraries címmel.
A jelentés többek közt ezekre a megállapításokra jut:
- egy, a Pew Research Centers Internet és az American Life Project által végzett országos felmérés link kimutatta, hogy a válaszadók 90%-a szerint a könyvtárak fontosak a társadalom számára.
- az iskolai könyvtárak továbbra is magukon érzik a válság okozta pénzügyi szigorítások és az állam által való elhanyagoltságuk kettős nyomását. Egyes körzetek iskolai könyvtárainak és egyes államoknak továbbra is megszüntetésekkel vagy az iskolai könyvtári tevékenységek szűkítésével kell szembenézniük.
- Az amerikaiak 96%-a egyetért abban, hogy a közművelődési könyvtárak fontosak, mert biztosítanak úgy technológiai forrásokat, mind a dokumentumokhoz való hozzáférést. A válaszadók ugyanilyen arányban vallották a könyvtárakat értékesnek, amiért előmozdítják és fejlesztik a műveltséget és az olvasás szeretetét.
- A hagyományos állami közoktatási intézmények 90%-a rendelkezik iskolai könyvtárral, de eközben ezek az intézmények továbbra is szenvednek a pénzügyi források elvonása és a szakmai személyzet leépítése miatt. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

Régebbi hírforrás(ok): Fontosabbnak ítélik a könyvtári szolgáltatások mindegyikét -- a hátrányos helyzetűek link

Megmarad a Könyvtári Intézet az OSZK nevesített szervezeti egységénekFEL

Megjelent a múltkori könyvtárakról szóló rendelettervnek a terv nélküli rendes verziója a Magyar Közlönyben. Benne a Könyvtári Intézet is nevesítve van! Remélem most már megnyugszik mindenki...


Rendelet az országos múzeumok és könyvtárak kiemelt feladatairólFEL

Az emberi erőforrások minisztere 30/2014. (IV. 10.) EMMI rendelete az országos múzeum, az országos szakmúzeum, a nemzeti könyvtár, az országos szakkönyvtár
és az állami egyetem könyvtárának kiemelt feladatairól
1. Az országos múzeum, az országos szakmúzeum, a nemzeti könyvtár, az országos szakkönyvtár
és az állami egyetem könyvtárának kiemelt feladatai
2. A múzeum kiemelt feladatainak ellátása
3. A muzeális intézmények együttműködési kötelezettsége
4. A nemzeti könyvtár kiemelt feladatainak ellátása
5. Az országos szakkönyvtár és az egyetemi könyvtár kiemelt feladatainak ellátása
6. A gyűjtőköri szabályzat
7. A nyilvános könyvtárak együttműködési kötelezettsége
8. Záró rendelkezések.


Könyvlépcső a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban (képek)FEL

Lépcsőről lépcsőre! Nem saját ötlet, de nálunk nagyon jól néz ki... -- a forma adott, a színeket mi csempésztük be a könyvtár látványvilágába! Nem utolsó sorban könyveket népszerűsítünk általa. Lépegessetek!


3-5%-kal növelnék a könyvtárhasználók számát Baranya megyében -- külső ösztönzőkkelFEL

25 héten át, október 5-ig tartó könyv- és könyvtárhasználati játékot indított a Csorba Győző Könyvtár. Az akció során a cél az, hogy 3-5 százalékkal növekedjen Baranya megyében a könyvtárhasználók száma.
Az olvasási akcióhoz a megye bibliotékáiban és a könyvtárbuszokon lehet jelentkezni. A játékban pontokat/pecséteket kell gyűjteni a könyvtárban/könyvtárbuszon kérhető/letölthető pontgyűjtő lapokon egyéni és könyvtári kategóriában. A pontgyűjtő füzet letölthető lesz a link oldalon és a Baranya Hálón (link
Pontgyűjtési lehetőségek:
- Beiratkozás: 2 pont
- Kölcsönzés (kéthetente 1 alkalommal): 1 pont
- 6-nál több könyv kölcsönzése: + 1 pont
- Könyvtári rendezvényeken való részvétel: 1 pont


Továbbfejlesztette információszolgáltatási rendszerét a Miskolci Egyetem KönyvtáraFEL

Egy 50 milliós uniós támogatás révén továbbfejlesztette információszolgáltatási rendszerét a Miskolci Egyetem Könyvtára. Az új lehetőségeket a hétfői projektzárón ecsetelték.
Az egyik eredmény, hogy letették egy olyan digitális képkönyvtár alapjait, amely a régió ipartörténeti múltjának hiteles bemutatását célozza. A fejlesztés másik elemét az a DRM rendszerben működő tananyagterminál jelenti, amely a hallgatók számára biztosítja a kis példányszámú tananyagok digitális formában (a szerzői jogokat nem sértő módon) történő használatát. A fejlesztés harmadik elemét a 12-18 éves szakiskolai, hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő tanulók szövegértését fejlesztő képzések jelentik, amelyektől azt remélik, hogy e körből is egyre többen élnek majd a könyvtári szolgáltatások oktatást-tanulást segítő lehetőségeivel. A projekt negyedik lába az adatbázisok közös kereső felületének kialakítása, amely megkönnyíti a könyvtári szolgáltatások mobil eszközökről való elérhetőségét.


Számítógépeket kapott Újbudától az OSZKFEL

50 számítógépet és monitort, valamint szervereket adományozott Újbuda Önkormányzata az Országos Széchényi Könyvtárnak. Az OSZK az ennek fejében vállalta, hogy a XI. kerület lakosai és közoktatási intézményei számára olyan ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokat biztosít, mint a kedvezményes belépőjegyek, a tárlatvezetések, a könyvtári séták, valamint az iskolai tananyaghoz kapcsolódó foglalkozások.


A roma világnap kapcsán zsúfolásig telt a könyvtárFEL

Világszerte a Roma Nemzetközi Napot ünneplik áprilisban annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban ekkor tartották az első cigány világkongresszust, ahol többek között a nemzeti szimbólumokról és a nemzetiség himnuszáról döntöttek.
Ehhez az évfordulóhoz csatlakozott a Bátaszéki Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Keresztély Gyula Városi Könyvtár közös rendezvénye is kedden. Kezdésként Bihari László, a nemzetiségi önkormányzat elnöke ismertette az elmúlt időszak történéseit, majd Sági Lajosné, a könyvtár igazgatója és Horváth Elekné Jókai Mór A cigánybáró című kötetének egyik novelláját olvasták fel magyarul, illetve cigány nyelven.


Verset a könyvtárból -- sohasem voltak tömegolvasmányokFEL

Az irodalmi ünnep apropóján nyilván felvetődik az a kérdés is: mit jeleznek a könyvtári tapasztalatok, mit mutatnak a kölcsönzési adatok, hogy áll a vers szénája a bibliotékákban? Megpróbáltunk utána járni.
A verseskötetek sohasem voltak tömegolvasmányok és most sem azok. Egyrészről. Másrészről viszont reneszánszát éli a műfaj: a klasszikus értelemben vett verskönyvek hasonló helyzetbe kerültek, mint a zenei albumok. A versek sokszor már első közlésben is az interneten jelennek meg, ott találkozik -- sokszor interaktív módon -- költő és közönsége.
A versek mellett a versként is működő dalszövegeket is érdemes megemlíteni. A közönség köre így kitágult, sokan nem is élik meg tudatosan, hogy versolvasóvá, befogadóvá válnak -- összegeztek az általunk megkérdezett könyvtárosok.
Ennek oka az is, hogy a klasszikusok sok család könyvespolcán és az interneten is megtalálhatók...

Régebbi hírforrás(ok): ...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés... link

Demeter Lajos helytörténész kapta az idei Monoki-díjatFEL

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete Monoki István-díjában 2014-ben Demeter Lajos, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa részesült.
Bővebben: link


Papírra nyomtatták a folyóiratot -- a könyvtárak kedvéértFEL

A honoráriumot már ritkán fizető társadalomtudományi folyóiratok sorsa egyre bizonytalanabb, sok tekintetben nehezebb, mint a könyvsorozatoké. Többségük pályázati pénzekből él, így aztán évről évre billeg, hogy mi lesz velük, s már néhány hónap kimaradása is a kiadvány végét jelentheti. Az egyik menekülési útvonal az online verzióra átállás lehet. Ez felmerült öt éve a Századvégnél is, ám végül, főleg a könyvtárakra tekintettel, nem szűnt meg a papírverzió.


Folytatódik a Vatikáni Könyvtár kéziratainak digitalizálásaFEL

A Vatikáni Könyvtár újabb háromezer értékes kézirata, a katolikus egyház legjelentősebb történelmi dokumentumainak egy része kerül fel internetre a bibliotéka és a japán NTT DATA közti megállapodás eredményeként.
A távol-keleti informatikai-technológiai cég öt speciális szkennert szerel fel a Vatikáni Könyvtár kézirattárában. A számítógépes másolókkal négy évig tart majd a másfél millió oldalt kitevő kéziratok digitalizálása.
Így a már korábban digitalizált kéziratokkal 2018-ig összesen 15 ezerre emelkedik a komputeren a világ bármely részéről konzultálható, a II. századtól a XX. századig terjedő vatikáni dokumentumok száma.
Analógiák

Beteg gyerekek szolgálatában a Google Glass -- mire használhatná a könyvtár?FEL

Végre valóban hasznos dologra használják a Google okosszemüvegét. Bár a nem mindennapi fejlesztéshez csak a kiváltságosok juthatnak hozzá, és Magyarországon is mindössze két darab található belőle, most mégis beteg gyerekek viselhetik a szemüveget Houstonban.
Praktikus

13 kötelező dolog, ha továbbra is Windows XP-t használFEL

Bár a Microsoft múlt szerdától már nem támogatja tovább a Windows XP-t, de sokan még mindig ezt az operációs rendszert használják. Aki nem is szeretné lecserélni, annak mutatunk 13 hasznos dolgot, amik legalább egy kicsit biztonságosabbá teszik a rendszer használatát...
1. Rendszergazda-fiók átnevezése
2. Erős jelszó használata
3. BOOT szintű BIOS jelszó használata
4. Képernyővédő használata
5. Vendég fiók
6. NTFS fájl rendszer használata
7. Automatikus bejelentkezés letiltása
8. SID-ek felsorolásának letiltása
9. Fájlkiterjesztések mutatása
10. Távoli asztal és távoli vezérlés letiltása
11. Lapozófájlok takarítása rendszerleállás előtt
12. Dump fájl készítésének letiltása
13. Dr. Watson dump fájl készítésének letiltása
Kisszínes

A 25 legjobb Tumblr blog könyvfetisisztáknakFEL

Lehet böngészni: link


A 8 legizgalmasabb könyvborító (képek)FEL

Döntöttél már egy könyv elolvasása mellett pusztán a borítója miatt? Egy korábban feltett kérdésünkre, miszerint mi befolyásolja a döntéseteket egy vásárlásnál, a borító igen előkelő helyen végzett. Az alábbiakban a 8 legizgalmasabb könyvborítóval találkozhattok, és igen, MOZOGNAK!


A fiatalok leginkább könyvet vásárolnak onlineFEL

Lassan megszokjuk az internetes vásárlást: bár csak a kiskereskedelem három százaléka zajlik az interneten, egyre többen bátorkodnak külföldi webshopokba és már az elektronikus fizetéstől is kevesebben félnek -- derül ki a GfK piackutató cég felméréséből. Ez megerősíti a PayPal kutatásának eredményeit is.
Az eredmények szerint a válaszadók 33%-a vásárolt könyvet (is) a neten.


Kattintható papírral újít a RicohFEL

A Ricoh Europe PLC bejelentette, hogy a Clickable Paper (Kattintható papír) technológiája kereskedelmi forgalomba kerül Nyugat-Európában és a bevezetése országról-országra folyamatosan történik, így hamarosan Magyarországon is elérhetővé válik a termék.
A Kattintható papír egy különleges interaktív nyomtatási megoldás, ami összeköti az online és offline világot. Lehetővé teszi az azonnali, egyérintéses hozzáférést akár hat különböző online forráshoz, mint például videó/multimédia, weboldalak, e-commerce, portálok és szociális hálók. A Kattintható papír interaktívvá teszi a papíralapú kommunikációt és kiterjedt értéket nyújt az olvasóknak, azáltal, hogy egyszerűen hozzáférhetnek a digitális tartalmakhoz okostelefonjuk, vagy táblagépük segítségével.
Funkcionalitása kritikus lehet hatékony interaktív nyomtatott kampányok esetén, ahol fel kell kelteni az olvasókban az igényt, hogy további tartalmakat keressenek, illetve a kiadók és a hirdetők számára biztosítani kell ezen tevékenységek nyomon követhetőségét.


Mobilra turbózott helyismeret -- díj a pécsi imázskiadványnakFEL

A mobileszközökben rejlő lehetőségeket kihasználva mutatják be Pécset abban a kiadványban, amely az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. gondozásában jelent meg, és első díjat nyert az Iránytű 2014 -- Turizmus Trend kommunikációs versenyén.
Ebben az alkotók párbeszédre buzdítva, interaktív megközelítésben mutatják be Pécset, a kultúra városát.
A QR-kódok segítségével zenéket hallgathatunk, a Layar alkalmazással pedig a tartalmakhoz kapcsolódó videoklipet nézhetünk meg mobileszközünkön. A multimédiás lehetőségek új dimenziót nyitnak a városmarketing, kiadványszerkesztés területén, hiszen egy nyomtatott kiadvány nemcsak írásban nyújt információkat az érdeklődők számára, hanem a városra jellemző egyéb impressziókat is átadhatja.


240 éves ez első hazai könyvtár említésFEL

Az első hazai könyvtár tegnap volt 240 éves. Pontosan az első említés volt 240 éve.
A legkorábbi ismertetés a könyvtár megnyitásáról voltaképpen híradásnak is tekinthető, hiszen nem sokkal az alapítás után tették közzé a Habsburg Birodalom területén megjelenő két nagy időszaki lapban, a Pressburger Zeitungban és a Wienerisches Diariumban. A két újság három nap különbséggel -- a pozsonyi újság 1774. április 13-án; a bécsi pedig 1774. április 16-án -- azonos szöveggel 'kellemes hírként' adta tudtul a bibliotéka megnyitásának tényét az olvasóknak.
Információforrások

Társadalmi riport -- legalább 5000 Ft-ért megkaphatja könyvtáras -- közösségi finanszírozásbanFEL

Lehet, hogy mégis szükség van tényekre alapozott független elemzésekre? Közleményünk, amelyben arról tudósítottunk, hogy bezárjuk az 1990 óta folytatott sorozatunkat, Magyarországon ritkán tapasztalható visszajelzés-hullámot váltott ki. Közösségi médiában, e-maileken és telefonon kezdtek érkezni támogató nyilatkozatok és felajánlások. Néhány nagyobb felajánlás jó alapot teremt arra, hogy nyissunk egy kalapot a Társadalmi riport finanszírozására. Bár meg vagyunk arról győződve, hogy a Társadalmi riport folytatása alapvetően közfeladat, a fenti reakciók után belefogunk egy kísérletbe. A következőt fogjuk tenni: Az ötlet: közösségi finanszírozás.
Mindenkit, aki felajánlást tesz, beleegyezése esetén feltüntetjük a Társadalmi riportban támogatóként, függetlenül az összegtől, amennyivel hozzájárult. A legalább 5000 Ft-ot adományozóknak tiszteletpéldányt küldünk, ehhez kérjük adja meg emailen a trip2014@tarki.hu címre írva a nevét és postacímét, illetve amennyiben nem saját nevén történt az utalás, kérjük adja meg az utaláskor használt nevet a könnyebb azonosíthatóság érdekében. A kötet cikkeit nyilvánosan hozzáférhetővé tesszük a Társadalmi riport számára nyitott blogon. Kommentelhető lesz, kifejezetten szívesen vesszük, ha a szerzők visszajelzéseket kapnak.


Változik az országos tudakozó számaFEL

Az év második felétől Magyarország teljes területén az Invitel látja el az országos belföldi tudakozó szolgáltatást, változik a telefonszám is.
A kiemelten fontosnak minősített országos belföldi tudakozó szolgáltatás számára a 11800-ás számot jelölték ki, ezt 2014 nyarától lehet majd hívni.


Internetre tették az esztergomi Duna Múzeum gyűjteményétFEL

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum hét gyűjteményének közel háromezer műtárgya vált láthatóvá a múzeum honlapján ( link ) -- mondta el az intézmény marketing munkatársa.
Széchenyi István irat- és levélhagyatékából 930 tétel böngészhető, emellett 80 régi folyamszabályozási és egyéb térkép tekinthető meg. A tárgyi gyűjteményből 200 mérnöki eszköz, modell, makett látható, a 19. századi fényképek közül 400 tétel áll a nagyközönség rendelkezésére -- tette hozzá Bárd Edit.


Térkép: ezek az útszakaszok a legveszélyesebbek MagyarországonFEL

Elkészítették a hazai utak veszélyességi térképét. A felmért közel 3000 kilométernyi szakaszt könnyen értelmezhető öt színű -- zöld, sárga, narancs, piros, fekete -- csoportba sorolták.
Az uniós finanszírozású SENSoR (South East Neighbourhood Safe Routes, vagyis Biztonságos Utak a Dél-kelet Európai Régióban) projekt célja összesen 15 ezer kilométernyi útszakasz kockázatbecslése. A szeretlekmagyarorszag.hu-ra kikerült cikk szerint hazánkban összesen 2918 kilométernyi útszakaszt vizsgált a KTI (Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.) a SENSoR partnereként. A szakemberek összevetették az egyes szakaszok forgalmi adatait a baleseti statisztikákkal.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu