Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/11., márc. 19.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Overijssel jobban teljesít -- 25%-kal
Az önkiszolgáló kiskönyvtárak Skandináviában is terjednek
Minőség kellene, nem területi elv -- A megyei könyvtárakra összpontosító támogatási rendszer (felmérés)
Borsa Gedeon bibliográfus Széchenyi-díjat kapott
Egyre több a magyar éhező -- információs feladat könyvtáraknak is
A túlsúlyos használókat is várja-e a könyvtár -- a szavakon túl
Kaposvári könyvtárosokért őrül meg az internet -- könyv-pr a weben
Új irodalmi portál kisgyerekeknek az New York Public Librarytól (olvasóink szavazatára)
Új feladatkörök a felsőoktatási könyvtárban
Saját veteményes divatja -- a hatott könyvtári állományrész felélesztésére?
Postaköltség-csökkentési lehetőség -- könyvtári és magánhasználatra
Pozitív menedzsment -- könyvtárban is alkalmazható
Közkönyvtár-jövő: a nyilvános városi tér fontos részeként
Ezek a legolvasottabb könyvek idén tavasszal -- itt a bestseller lista
Olvasási készség és anyatej
Interaktív könyvkaptárral csábít Bristol Közkönyvtára (videó)

Analógiák

Szempontok könyvtári webes megjelenéshez -- az új Index-portál kapcsán
Új layout: jobb navigálás és könnyebb olvasás -- változások a Nol.hu-nál
A magyar újságírók web 2.0-s szokásai -- egyre inkább online gondolkodnak

Kisszínes

Így (is) készülnek a könyvtár által feldolgozott hírek -- Miért beteg a vidéki sajtó?
Orgazmus olvasás közben -- orgazmus mint művészet
Mit néznek a férfiak az interneten?

Információforrások

Elindult az első hazai közösségi álláskereső alkalmazás
Videókkal újul meg a Magyar Kurír, a magyar katolikus hírportál
Radikálisan megnövelte az Arcanum a múzeumi évkönyvek hozzáférhetőségét
Egyedülálló egészségmenedzsment applikáció a piacon -- proaktívan lesi a használói információigényt
Melyik forradalmár vagy? -- online teszt
Melyik párttal ért Ön valójában egyet? -- készítsen infografikát preferenciájáról


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Overijssel jobban teljesít -- 25%-kalFEL

Ha a 2005. évi kölcsönzéseket nézzük, akkor a hollandiai Overijssel (Tartományi) Könyvtárak 25%-kal jobban teljesít, mint Hollandia egésze. Beleértve azt, hogy 2012-ben nemzetközi szinten is visszaesés volt tapasztalható [ahogyan Magyarországon is]. Az Overijssel Könyvtárak két úton indult el:
1. A hagyományos könyvtár élettartamának meghosszabbítása a frontális prezentáció turbózásával: új állományelrendezés és könyvtári munkaszervezés [vö.: shop-koncepció].
2. Erősebb összpontosítás a közösség mindennapi tevékenységeire, a könyvtár helyének megtalálása a közösségen belül.
Új projektek például: Bieb Search projekt link a középiskolások számára, Library at school link a kisiskolások számára.
A tartományban működő Zwolle-i közkönyvtár teljesítménye már 2009-ben is 50%-kal meghaladta az országos átlagot [ld. korábbi hírünket link melyet shop-koncepció szerinti átalakításának és iskolákkal ápolt szoros kapcsolatának köszönhetett. Sok tartományi könyvtár követte ezt a mintát.
A legfontosabb változások Overijsselben azonban csak most következnek. Az új projektek pl.:
- Reading Express link
- Book Launch link
- Library School link
- Adult Education link
(ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvesboltnak látszó könyvtár -- képpel. 50%-os kölcsönzés-növekedés link

Az önkiszolgáló kiskönyvtárak Skandináviában is terjednekFEL

Skandináviában egyre inkább hódit a könyvtárakban a meghosszabbított nyitvatartási idő. A felhasználók olvasójegyükkel léphetnek be a könyvtárba korán reggel és este. Önkiszolgáló rendszerben kölcsönözhetnek s vehetnek igénybe egyéb könyvtári szolgáltatásokat is. Vajon itthon mennyire lenne életképes egy ilyen kísérlet? Sajnos csak norvég nyelvű híradó beszámolót találtam a legutóbbi norvégiai kísérletről. A kelet-norvégiai Spydeberg közkönyvtára az első, a kistérségi hálózatok központi könyvtáraként szolgáló, közkönyvtár ahol bevezették ezt az önkiszolgáló használati módot. (via Németh M., Facebook, Könytárosok / Monguz Kft.)


Minőség kellene, nem területi elv -- A megyei könyvtárakra összpontosító támogatási rendszer (felmérés)FEL

A megyei könyvtárakra összpontosító támogatási rendszer... -- mondat folytatását kértük a múlt héten a KIT-portálon. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
15 - Főként területi alapra; nem minőségre helyezi a súlyt
8 - Hatékonyabban irányítja a térség ellátását
3 - Az egyenszolgáltatásoknak kedvez
4 - Egyéb válasz.
-- Úgy tűnik, hogy a válaszadóknak közel fele tart attól, hogy a minőség helyett a területi 'illetékesség' elve érvényesülhet a megyei könyvtárak által dominált magyar közkönyvtári rendszerben. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. március 19.

Borsa Gedeon bibliográfus Széchenyi-díjat kapottFEL

Borsa Gedeon bibliográfus, az MTA doktora, az Országos Széchényi Könyvtár bibliothecarius emeritusa 1923. október 11-én született Budapesten. A Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán végzett 1945-ben. 1950 és 1951 között a Levéltárak Országos Központjának munkatársa volt, 1951-től pedig az Országos Könyvtári Központ, majd az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársa. 1961 és 1983 között a régi magyarországi nyomtatványok bibliográfiai szerkesztőségét vezette. Legfontosabb kutatási területe a 16. századi nyomtatványok és az ősnyomtatványok nemzetközi nyilvántartása. Az egyetemes és a hazai könyvtörténeti kutatás elismert szakértőjének jelentősek a nyomdászattörténeti és a hungarika-kutatásai. Munkásságáért több rangos elismerésben is részesült: a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1993), Széchényi Ferenc-díj (2003).


Egyre több a magyar éhező -- információs feladat könyvtáraknak isFEL

Duplájára emelkedett az éhezők száma Magyarországon. A válság előtti évekhez képest közel kétszer annyian vannak azok Magyarországon, akik úgy érzik, még élelemre sincs elég pénzük. Az OECD felmérése szerint 2011/2012-ben a magyarok 30 százaléka tartozott ide, míg 2006/2007-ben ez az arány 17 százalék volt.
-- A KIT rendszeresen közöl olyan információforrásokat, melyek a szegény használók számára nyújtott szolgáltatásokat támogatják. Emellett sok olyan hírünk is van, amelyek e szolgáltatásom módszertanával foglalkoznak. Ld.: link Arra is kitértünk, hogy a szegény emberek a könyvtár minden szolgáltatását fontosabbnak tartják, mint az átlagemberek link -- tegyük hozzá: már amennyiben eléri őket a szolgáltatás... (MG)


A túlsúlyos használókat is várja-e a könyvtár -- a szavakon túlFEL

A statisztikai adatok szerint a felnőtt lakosság egyharmada, a gyermekek és a fiatalok 17%-a volt túlsúlyos a 2009-2010. évben az Egyesült Államokban. Erre a tényre a könyvtáraknak is figyelniük kell, főleg akkor, ha új könyvtárat építenek, vagy felújítják a régit. (Erről a kérdésről a szerző hitelesen számol be, hiszen őt is 'dús idomokkal áldotta meg a természet'.) Tanácsai többrétűek és megszívlelendőek:
1. érdemes figyelni: az ülőalkalmatosságokra, főleg a karosszékekre (a támlák között legalább 90 centi legyen a távolság) -- ha könyvtáros munkatársról van, számára alapvető a megfelelő ülőhely biztosítása a munkájához;
2. a mosdókra (WC-csészék és a fülkék méretei, WC-papír elhelyezése),
3. a biztonságra (rosszullét esetén a könyvtár több pontján található hívószámokon a rászoruló segítséget tudjon kérni a mobiljáról, a lift legyen akkora, hogy a mentők hordágya is beleférjen, vagy ha nincs akkora, használhassák a teherliftet,
4. legyenek ivókutak is, nehogy kiszáradjon az olvasó esetleg,
5. a könyvlétrákon szerepeljen, hogy milyen súlyig biztonságos a használatuk, illetve
6. megfelelő feliratok (QR-kódok) is hasznosak lehetnek e csoport számára. (ref.: A könyvtárad vonzó túlsúlyos olvasók számára is?; Murányi L.)


Kaposvári könyvtárosokért őrül meg az internet -- könyv-pr a webenFEL

Egy magyar reddites, botd44 töltötte fel azokat a képeket, amiken a kaposvári könyvtár alkalmazottai könyvek és DVD-k borítóival fotózkodnak. Céljuk az volt, hogy az olvasás szépségére hívják fel az emberek figyelmét, de közben világhírnevet is sikerült összehozniuk a projektnek. A képek ugyanis felkerültek a viralitás szupersztrádájának számító Viralnovára is, onnantól pedig megállíthatatlan lett a terjedés.


Új irodalmi portál kisgyerekeknek az New York Public Librarytól (olvasóink szavazatára)FEL

A most átadott DaybyDayNY (link portál a családikat és kisgyerekeket segíti az olvasásban, tanulásban és a közkönyvtárak használatában. A Ready to Read (kész az olvasásra) program fontos eszköze a New York Közkönyvtárakban. Az állami szintű projekt a könyvtárosokat segíti a kisgyerekek olvasásra nevelését céltó szolgáltatásokban. A DaybyDayNY naponta frissülő virtuális naptár, napi feladatokat és közös olvasásra szolgáló történeteket kínálva a kisgyerekes családoknak. A történeteket a One More Story (link szolgáltatja e-könyv formában, zenei és más hangeffekteket is szolgáltatva Robby Merkin, a Sesame Street korábbi zenei igazgatója vezetésével.
Vannak havi feladatok is a portálon, mesemondós és mondókás videók, kézműves javaslatok, közkönyvtár-kereső szolgáltatás, New York állam múzeumi térképe (a kisgyerekes múzeumi foglalkozások feltüntetésével), egészségügyi információ és olvasmányajánló. A weboldal a gyerekek kognitív képességeit és szórakozását egyaránt szolgálja. (ref.: MG)


Új feladatkörök a felsőoktatási könyvtárbanFEL

A felsőoktatási és tudományos könyvtárak számára szükséges új mesterségek -- olasz könyvtárosok szerint:
Paolo Gargiulo szerint az elektronikus források könyvtárosa egyrészt ugyan azokat a feladatokat látja el, mint a gyarapító és a folyóirat-könyvtáros, csak éppen megváltozott körülmények és más jellegű dokumentumok között. Ugyanakkor új feladatai is vannak, hiszen nem fix árú kiadványok között válogat, hanem kialkudja a hozzáférés díjait és korlátait, ezeket a korlátokat és engedélyeket éppen úgy be kell vezetnie az intézmény rendszerébe, mint a dokumentum (forrás) meglétét a katalógusba stb. és -- magától értetődően -- részt kell vennie a források használatának segítésében, oktatásában is.
Pierfranco Minsenti az online információs szolgáltatások koordinátoráról (avagy a könyvtár webportáljának fenntartásáért felelősről) szól. A portál szerinte nem egyszerűen egy technológiai platform, hanem szolgáltatás. A könyvtár szempontjából lényeges vonása, hogy új és szorosabb integrációt jelent a 'hátsó iroda' (a rendszerek, az elektronikus források kezelése, metaadatok létrehozása stb.) és a 'frontvonal' (dokumentumszolgáltatás, az elektronikus források hozzáférésének segítése stb.) tevékenysége között.
Maddalena Morando az intézményi repozitóriumért felelős könyvtáros alakját elemzi, akinek feladata az egyetem tudományos tevékenységét és eredményeit bemutató kirakat tervezése és kezelése. Ez a tevékenység a célok megfogalmazásával és a tartalmak kiválasztásával kezdődik, ami nem nélkülözheti a megfelelő kommunikációt, a képviseletet, tájékoztatást és támogatást. Végül elengedhetetlen a megfelelő technológia kiválasztása, az új fejlemények figyelemmel kísérése és -- szükség estén -- alkalmazása. (ref.: Új szakterületek a tudományos könyvtárosok számára.; Mohor J.)


Saját veteményes divatja -- a hatott könyvtári állományrész felélesztésére?FEL

Divatba jött a városi kertészkedés, amely a könyvtárban promotálva alkalmas lehet arra, hogy forgásba hozzuk a vonatkozó kevésbé forgó állományrészt. (MG)
-- A híresztelésekkel ellentétben a saját veteményes igenis kitermeli az árát -- és garantáltan bio. Megmutatjuk, hogy fogjon bele.
Nem is gondolná, milyen értékes a kertjének a vége! Ugyanis számításunk szerint 28 négyzetméter Önnek körülbelül 219 ezer forintnyi zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt tud kitermelni minimális -- 50 ezer forintnál kisebb -- költségek mellett. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 169 ezer forint 'nyereséget' termelhet Önnek egy ilyen kis terület is, ha rászánja az időt és az energiát.
Ám talán még ennél is nagyobb értéket kap, hisz az otthon termesztett zöldségek garantáltan vegyszermentesek lesznek. És ha ugyanezt a zöldségmennyiséget a biopiacon venné meg, akkor alighanem a gatyáját is ráfizetné.
Azok, akiknek a szülei, nagyszülei háztájijában cseperedtek fel, alighanem a szemöldöküket vonják fel, amikor azt mondjuk: négyzetméterenként több mint 10 kiló zöldségre számíthat az, aki okosan vet. Ez egy átlagos magyar család éves zöldségszükségletét fedezi -- 28 négyzetméteren, körülbelül 4-5 napnyi kellemes kerti munkával.
Pedig ehhez mindössze 4 dologra van szükség: sok komposztra, némi ügyeskedésre a vetések időzítésével, fátyolfóliára a rovarok ellen és sok vízre.


Postaköltség-csökkentési lehetőség -- könyvtári és magánhasználatraFEL

Ha van könyvtára közelében MOL benzinkút, vagy posta... oda rendelheti csomagját.
-- ...PostaPont szolgáltatásunk ára rendkívül kedvező összevetve az alternatív kiszállítási módokkal.
Miért érdemes postára kérni a csomagot?
- A feladó határozza meg, hogy hány nap legyen az őrzési idő: 5 vagy 10 munkanap. Ezen időintervallumon belül a címzett akkor megy érte, amikor akar, de a feladó rendelkezik az időről.
- Az ország legkiterjedtebb hálózata áll rendelkezésére. Válasszon egy postát, amely útba esik Önnek!
- A küldemény felvételét összekötheti más postai ügyek intézésével.
- Nem kell otthon várakoznia, vagy mást megkérnie a csomag átvételére.
A küldemények maximális tömege 30 kg.
Miért érdemes MOL kútra rendelni a csomagot?
- A legtöbb MOL PostaPont napi 24 órában nyitva tart, így munka előtt vagy munka után is elhozhatja a csomagját.
- SMS-ben vagy e-mailben értesítjük a küldemény érkezéséről.
- A feladó határozza meg, hogy hány nap legyen az őrzési idő: 5 vagy 10 munkanap. Ezen időintervallumon belül a címzett akkor megy érte, amikor akar, de a feladó rendelkezik az időről
- A kijelölt kutak általában a település centrumában találhatók, így könnyen megközelíthetőek.
- A kutakon a parkolás egyszerű és ingyenes.
- A MOL PostaPontokon bankkártyával is fizethet.


Pozitív menedzsment -- könyvtárban is alkalmazhatóFEL

Átfogó kutatásba fogtak a pozitív menedzsmentről a Monday Morning Tanácsadó Kft. szakemberei és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatója. ...
Dr. Battonyai Tünde: A pozitív menedzsment, ugyanúgy, mint a pozitív pszichológia, az erősségekre, és nem a hibákra fókuszál, a hibázást a tanulási folyamat természetes részeként tekinti, és ez hatalmas különbség. Ha nem mernek hibázni a dolgozók, akkor inkább nem csinálják meg a feladatot vagy nem állnak elő új ötletekkel, meghal a kreativitás, csökken a teljesítmény.
Dr. Győrffy Zsuzsa: A magyar iskolákban azt szokjuk meg, hogy mindenki arra kíváncsi, hogy mi az, amit nem tudunk. Egy vezetőnek azonban a pozitív dolgokat kell erősítenie, de ehhez nagyon jól kell tudni kommunikálnia, biztosítania kell a beosztottakat, hogy tényleg büntetlenül elmondhatják az ötleteiket, a véleményüket.
B. T.: A munkahelyi értékelés többnyire csak lefelé működik, fölfelé nagyon ritkán, pedig a kétirányú kommunikáció fontos volna. Az is lényeges, hogy nyitottak-e a kapuk a cégben, hogy be lehet-e menni a vezérigazgatóhoz vagy a HR-igazgatóhoz anélkül, hogy három asszisztensen és két titkárnőn kellene átverekednem magam.


Közkönyvtár-jövő: a nyilvános városi tér fontos részeként FEL

... A program keretében bizonyos tervezési elveket határozottan rögzítettek. Ezek egyike, hogyan kell a könyvtárat a nyilvános városi tér fontos részeként megjeleníteni. Ehhez szöveget, illusztrációkat és hivatkozásokat adtak. A Birminghami Városi Könyvtárban például, amelyet példaképnek tekintenek, az új könyvtárépület 'amfiteátruma' kiváló példa arra, hogyan lehet színvonalas kulturális élményt nyújtani részben a könyvtárban, részben egy nyilvános városi térként. Vagy: egy külső térrel is rendelkező kávézó is jó kapcsolatot teremthet a külvilág és a könyvtár között. A könyvtár akár ki is települhet olyan helyekre, ahol új használókat nyerhet meg (lásd koppenhágai strandkönyvtár). A tervezésnél ki kell fejezni a digitális és a fizikai könyvtár egységét: a digitális platformokat és érintőképernyős terminálokat a könyvtári tér minden pontjára beépítve, a térben mozgó könyvtárosokat pedig például iPadekkel felszerelve, hogy azonnali segítséget tudjanak adni a használóknak. (ref.: Építési mintaprogram közkönyvtáraknak; Hegyközi I.)


Ezek a legolvasottabb könyvek idén tavasszal -- itt a bestseller listaFEL

A slágertémáknak számító gyereknevelés és a pszichológia mellett a kortárs magyar irodalom is a figyelem fókuszába került februárban. És ami a Valentin-nap hónapjában egyáltalán nem véletlen: a romantikus történetek ezúttal is taroltak!
Az önismeret és a tudatos változás korát éljük, így szinte természetes, hogy a pszichológiai kiadványok, azon belül a gyermeknevelés és a család témakörét boncolgató könyvek sikere februárban is töretlen volt: a legjobban keresett nyomtatott művek között ismét az első helyen végzett Vekerdy Tamás Jól szeretni - Tudod-e, milyen a gyereked? című alkotása, míg Jane Nelsen Pozitív fegyelmezése a dobogó 3. helyéről a 2.-ra került. A sikerlistában változatlanul szép számmal vannak jelen az utóbbi hónapok sikerei, többek között Müller Péter (16.), Buda László (22.), Pál Ferenc (29.) és Bagdy Emőke (39.) művei, ami jól mutatja a hazai olvasók érzékenységét és lelki útmutatás iránti igényét.


Olvasási készség és anyatejFEL

Mind a matematika alapjait, mind az olvasást és az írást könnyebben és gyorsabban elsajátítják a legalább 6 hónapos korukig szoptatott gyerekek, sőt hamarabb válnak iskolaéretté is. Nem az amerikai Brigham Young Egyetem kutatóinak mostani tanulmánya az első az utóbbi években, amely a szoptatás hosszú távú előnyeit taglalja. 2011-ben például oxfordi kutatók jelezték, hogy -- 12 ezer iskolás bevonásával végzett vizsgálódásuk szerint -- a csecsemőkorukban szoptatottak még 14 évesen is magasabb pontszámot érnek el az intelligenciateszteken, mint azok, akiket tápszerrel etettek. Tavaly amerikai kutatók mágnesrezonanciás felvételekkel bizonyították, hogy a legalább három hónapig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők agya gyorsabban fejlődik. Eddig nem volt világos, hogy ennek oka az anyatej valamelyik összetevőjében vagy másban keresendő-e. A 7500 gyerek bevonásával készített tanulmányukat a Journal of Pediatrics című szaklapban publikáló amerikai szociológusok úgy vélik, most jöttek rá a titok nyitjára. Szerintük az idegrendszer gyorsabb fejlődésének a kulcsa nem az anyatej -- minden baba--mama-páros esetében egyedi -- összetételében keresendő, noha például a bélflórára valóban egy életen át kihathat a csecsemőkori koszt. A tanulási előnyök inkább abból az anyai viselkedésből származhatnak, hogy a szoptató anyák gyorsabban és többször reagálnak csecsemőjük kimondatlan kéréseire, ráadásul ők hamarabb, 8-9 hónapos korban kezdenek nekik mesét olvasni.


Interaktív könyvkaptárral csábít Bristol Közkönyvtára (videó)FEL

A projekttel a könyvtár 400. éves évfordulójára állt elő.
Analógiák

Szempontok könyvtári webes megjelenéshez -- az új Index-portál kapcsánFEL

'Ennyi tartalmat meg szolgáltatást felpakolni egy címlapra, brutális feladat, szinte lehetetlen jól megcsinálni. De sikerült.' -- Román Balázs az új Indexről.
Első képernyőnézet / címlap scroll nélkül. - Ez a legnehezebb feladat. Az átlag olvasói szem végtelenül lusta, az enyém is ilyen. Képet érzékel, meg érdekes tipográfiai megoldásokat. Vagyis két lehetőség van: kép és érdekes betű.
A kép viszont kicsi nem lehet, ha nagy, sok helyet vesz el, márpedig ezen a felületen minden pixel aranyat ér. A tipó a másik esély, de sokféle betű nem lehet, mert ronda és zavarja a szemet. Az egészet általában megbonyolítja az a természetes sales-es igény, hogy mindenképpen legyen valami látványos display ebben az első nézetben is.
Ezt a mostani Index úgy oldotta meg, hogy van egy nagy és három kis képes anyag, egy - vagy gondolom akár több - nagybetűs cím / dőltbetűs cím / aláhúzott cím / sárgával kiemelt cím. Egyik verzió sem zavarja össze az egységes képet, az eddig látott össze verzió totál harmonikus és gondolom van még néhány extra napokra tartogatott címlapvariáció. ...


Új layout: jobb navigálás és könnyebb olvasás -- változások a Nol.hu-nálFEL

Teljesen átalakították a Nol.hu-t, a változtatás célja az volt, hogy frissebbé, áttekinthetőbbé és könnyebben böngészhetővé tegyék az oldalt. A legszembetűnőbb változás az anyagok elrendezésében és tálalásában tapasztalható: a korábbi tematikus, rovatok szerinti csoportosítást egy sokkal nagyobb szerkesztői szabadságot, ezzel érdekesebb, frissebb oldalképet biztosító layout váltotta fel.
Az új dizájn ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy egy-egy aktuális, fontos téma összes friss, releváns cikkét egy tömbben kínálja az olvasóknak -- derül ki a Ringier közleményéből. A Népszabadság online felületének címoldalának vegyesebb kínálatot nyújtó része mellett megtalálható a rovatok szerinti bontás is, amely könnyedén áttekinthető és segíti az eligazodást. A friss cikkek mellett a látogató egy pillantással felmérheti, hogy mely írások a legolvasottabbak és egy kattintással eljuthat az őt érdeklő témával foglalkozó cikkek gyűjtőoldalára.
A címoldal és az aloldalak megújulása mellett a cikkek megjelenése is megváltozott. Az új layout megkülönbözteti a rövid, aktuális, gyors híreket, illetve a nagyobb lélegzetű háttéranyagokat, elemzéseket, riportokat, a napi hírfogyasztásnál elmélyültebb témákat. Ez utóbbiak tálalása kényelmesebb olvasást biztosít a hosszabb cikkek esetében is.


A magyar újságírók web 2.0-s szokásai -- egyre inkább online gondolkodnakFEL

Munkaeszközzé vált a magyar újságírók számára a Facebook -- derül ki a Trendlabor Médiaindex kutatásából. Bár továbbra is vannak fenntartásaik a hitelességgel kapcsolatban, de egyre többen használják hírforrásként. A legszembetűnőbb változás a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest, hogy a médiában dolgozó szakemberek körében megduplázódott a blogokat használók és írók aránya. Jelentős mértékben nőtt továbbá a videómegosztók népszerűsége, ellenben a többi közösségi csatornát továbbra is kevesen használják.
Jelentős mértékben változott az újságírók álláspontja a klasszikus média és a közösségi média viszonyát illetően: míg 2010-ben minden második megkérdezett úgy gondolta, hogy a hagyományos média továbbra is sokkal erősebb lesz a közösséginél, idén már csupán minden tízedik válaszadó értett ezzel egyet. Több mint háromszorosára nőtt azok aránya, akik szerint egyformán fontos szerepe lesz mindkét médiatípusnak a jövőben, így jelenleg minden második újságíró ezen az állásponton van.
Kisszínes

Így (is) készülnek a könyvtár által feldolgozott hírek -- Miért beteg a vidéki sajtó?FEL

Szerzőnk 25 évig dolgozott vidéki hírlapíróként, többek közt a Tolnai Népújságnál. Ismeri a megyei sajtó működését, tisztában van a helyi hatalmat kiszolgáló mechanizmusaival. Épp ezért tudja, milyen az ideális sajtómunkás. Aki nem kérdez, csak végrehajt. Aki fizetést akar, mert otthon várja a családja.


Orgazmus olvasás közben -- orgazmus mint művészetFEL

Egy évvel ezelőtti anyag, de érdekes...
Legutóbbi projektjében a Hysterical Literature, Clayton Cubitt fotográfus segítségével hölgyeket ültet egy asztalhoz, fekete drapéria elé, és kedvenc könyvük olvasására kéri őket. Ezalatt az asztal alatt vibrátor segítségével orgazmusig juttatják el a hölgyeket. Az eredmény intim, szexis élmény, amely a modern pornográfiában aligha látható szépséget tár a befogadó szeme elé. (ref.: MG)
A forráslinkre csak egyéni felelősségre kattints!


Mit néznek a férfiak az interneten?FEL

Sport, autók, erotikus tartalmak és a hírek a férfiak kedvencei az interneten. A Gemius utánajárt, mely tematikus kategóriákba tartozó weboldalak élvezik a legnagyobb érdeklődését a férfiak körében.
A weboldalak népszerűségét és látogatói összetételét vizsgálva kiderült, hogy a férfiakat leginkább a sport, az autó, felnőtt tartalmak és a hírek érdeklik az interneten. A magyar férfiak számára leginkább a felnőtt tartalmak vonzóak. A látogatók 69 százaléka férfi ebben a kategóriában. Lengyelországban is népszerűek az erotikus tartalmak, a férfiak aránya itt 62 százalék.
A sport az első számú választás a férfiak körében Törökországban (az internetezők 74 százaléka férfi ezeken a portálokon), Ukrajnában (73 százalék) és Bulgáriában (64 százalék).
Információforrások

Elindult az első hazai közösségi álláskereső alkalmazásFEL

Útjára indult a JobNeked, az első közösségi álláskereső applikáció, amely jelenleg egyedülálló kezdeményezésnek számít hazánkban. Az oldalon ingyenesen lehet hirdetni és keresni.
Egy új alkalmazást hozott létre a Talent Selection, a Performan Group keresés-kiválasztással foglalkozó divíziója. A JobNeked alkalmazás a közösség erejére támaszkodik, így próbálja egyszerűsíteni és meggyorsítani a keresést mindkét fél számára. A fejlesztők abban bíznak, hogy ha valaki olyan hirdetéssel találkozik, amely neki nem a legkedvezőbb, de másnak tökéletesen megfelelne, akkor segítik egymást ezen a téren.


Videókkal újul meg a Magyar Kurír, a magyar katolikus hírportálFEL

Videoportál jellegének megerősítésével, megújult arculattal folytatja működését szombattól a Magyar Katolikus Egyház hírportálja, a Magyar Kurír - közölte Kuzmányi István, az orgánum igazgató-főszerkesztője az MTI-vel. Mint közleményében írta, a honlap legnagyobb újdonsága a Kattéka nevű önálló videoportál, amelyen a legjelentősebb hazai, vatikáni és világegyházi történésekről szóló mozgóképes beszámolók kapnak helyet. Hozzátette: a jövőben nagyobb fényképek illusztrálják majd cikkeiket, a gördülő fényképsornak köszönhetően pedig egyszerre több kiemelkedő anyagra is fel tudják hívni olvasóik figyelmét.
A link ezentúl külön rovatban, Külhoni címszó alatt jelennek meg a határon túli magyar egyházi hírek, emellett elindul a Kishírek rovat is, amely a regionális szinten jelentős eseményekről számol be, illetve elindítják a szerzetesi híreket tartalmazó Megszentelt élet című rovatot - közölte.


Radikálisan megnövelte az Arcanum a múzeumi évkönyvek hozzáférhetőségétFEL

Az Arcanum múzeumi projektje az idén ismét folytatódik, két fronton is. A kiadványok terén az eddigi 1.5 millió oldalas gyűjtemény tovább bővül 200.000 oldalnyi saját kiadvánnyal, muzeális könyvvel és múzeumkönyvtári gyűjteményekkel.
Kiemelt újdonságok, amikkel a Magyar Digitális Múzeumi Könyvtár bővül:
- új saját kiadványok
- Orvosi Tár
- muzeális könyvek, köztük a Természettudományi Múzeum vadászati gyűjteménye, az EOK régi magyar könyvei és Mátyás kori ősnyomtatványai
- Balaton monográfiák
- Dugonics gyűjtemény Szegedről
- rengeteg helytörténeti érdekesség, atlasz, stb., Nyíregyházától Szombathelyig.
- Színdarabok szövegkönyvei az OSZMI-ból
- több hozzáférhetetlen szakmai lap: Magyar Színpad, Balaton, Vadász lap, Vadász és Versenylap, Régészeti Füzetek (Magyar Nemzeti Múzeum)
Idén 19 intézmény vett részt a bővítésben, köztük egy új, az Evangélikus Országos Könyvtár.


Egyedülálló egészségmenedzsment applikáció a piacon -- proaktívan lesi a használói információigénytFEL

Hivatalosan is bemutatták a Doktor 24 komplex, a személyes egészség-menedzsmentet támogató mobilalkalmazását. Az applikáció újdonsága, hogy Magyarország legnagyobb, online szakorvosi adatbázisát integrálták a rendszerbe, a felhasználói eligazodást pedig interaktív tünetkereső és gyógyszertár kereső funkcionalitás is segíti. A keresők mellett az alkalmazáson keresztül egy online, orvosi időpontfoglaló is elérhető, így ténylegesen megvalósulhat, hogy egyetlen kattintással 133 szakterületről, közel 1000 szakorvos valamelyikéhez foglalható időpont. Az applikáció Android és iOS rendszerű okostelelefonokhoz érhető el.
A mobilapplikáció önmagában is a Doktor 24 üzenetét hordozza: 'A betegségeket könnyebb megelőzni, mint orvosolni.' Újdonságok:
- Orvos kereső és időpont foglaló
- Gyógyszertár kereső
- Interaktív tünetkereső
- Értesítések egészséggel kapcsolatos teendőkről
- Intelligens gyógyszerezés figyelő


Melyik forradalmár vagy? -- online tesztFEL

Ki hova áll a Kossuth-Széchenyi vitában? Petőfi, Batthyány vagy Táncsics testesíti meg a leginkább '48 szellemiségét? Végre megtudhatjuk, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc melyik nagy alakjával érzünk közösséget! Ebben egy egyszerű teszt segít nekünk.


Melyik párttal ért Ön valójában egyet? -- készítsen infografikát preferenciájárólFEL

Nem kell érzelmi alapon eldöntenie, melyik párt áll Önhöz a legközelebb! Ha kitölti a következő tesztet, megtudhatja, hogy beállítottsága mennyiben hasonlít a magyar politikai paletta legkülönbözőbb szereplőinek nézeteihez. Tesztünket szakértők bevonásával állítottuk össze. A pártok közül -- amúgy teljesen szubjektív módon -- azokat válogattuk be, amelyeket a programjuk vagy megnyilatkozásaik alapján markánsan meg tudtunk egymástól különböztetni. 50 állítást talál majd a tesztben, amelyekre Önnek IGEN-nel vagy NEM-mel kell válaszolnia aszerint, hogy egyetért vagy nem ért egyet az abban foglaltakkal.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu