Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/9., márc. 5.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Felháborodott az 'erkölcstelen' gyerekkönyvön a francia szélsőjobbos politikus (olvasóink szavazatára)
E-könyvek kölcsönzése: könyvtári konzorcium helyett inkább terjesztőkkel, kiadókkal társulnánk
...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés...
Képregényekkel toboroz használókat a Somogyi-könyvtár a plázában
Nemzetközi szintű dokumentumellátásban érdemes gondolkodni -- a hatékonyság érdekében
Halász János: kulturális rendszerváltás volt a közgyűjtemények finanszírozásának átalakítása
Olvasd be Örkényt a vécén is
Digitális archívum lesz az ózdi kohászat helyén
2019-ig maradhat Fodor Péter a Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója
Letölthető Fodor Péter főigazgatói pályázata
Így indítja a vitát a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tiszteletbeli elnöke
Könyvtárral kombinált autószerviz Kolozsváron
Megszabadulhattak ritkán használt állományrészeiktől -- 11 ezer folyóméter és pénz szabadult fel
A régi könyvek miatt alig férnek be az olvasók Kézdivásárhelyen -- rostálást szorgalmaznak
Az e-könyv olvasás hete, március 2-8.
Romantikus kötődés a papírkönyvekhez és az e-kövek sikerének feltétele
Március 5. -- a hangos olvasás világnapja
A kormány einstandolja a Nemzeti Könyvtár épületrészét (Bukarest)
Kevesebb az olvasó, több a látogató a Maros Megyei Könyvtárban
Egyetemi Könyvtár -- praktikus helyett reprezentatív lett

Analógiák

Zöld gondolkodás az állami szektorban -- milyen a könyvtárépületek fenntarthatósága?
A postás, aki a cigánysorra kérte magát (videó)

Praktikus

Nincs ideje semmire? Megmutatjuk, miért nincs

Kisszínes

Ölelj meg egy könyvtárost! világnap (képpel)
Akadálymentesítik a közérdekű weboldalakat az EU-ban
Nyomtatott könyvsorozat készülne a Wikipédiából

Információforrások

Ingyenes könyv az internetes biztonságról
Egy hónapja szól a Pacsirta Rádió -- élesen kritikus, de nem vagdalkozó
Szabadon hozzáférhető a Népszámlálási digitális adattár a KSH Könyvtár honlapján


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Felháborodott az 'erkölcstelen' gyerekkönyvön a francia szélsőjobbos politikus (olvasóink szavazatára)FEL

Noha Franciaországban ritkák a könyvek elleni kirohanások, most egy fősodorhoz tartozó francia szélsőjobbos politikus kiált cenzúra után egy liberális felfogású gyerekkönyv kapcsán, mondván: a politikai rendszert érte támadás. A korábban Sárközy vezette párt most ellenzéki képviselője, Jean-Francois Copé kelt ki a Tous á poil (kb.: Mindenki lehet meztelen) c. könyv ellen, melynek rajzos történetében megmutatja, hogy mindenki; a kisbaba, a babysitter, a szomszéd, a tanár, sőt még a vezérigazgató is lehet meztelen. A politikus kétli, hogy a minisztérium által kisiskolásoknak ajánlott könyv hatására hogyan lehet respektet elvárni a gyerekektől pl. a tanárral szemben. A Le Monde ugyanakkor közölte, hogy a könyv nincs ajánlólistán. A meztelenséget ábrázoló könyvekkel kapcsolatban Franciaországban növekszik az ellenszenv: egy szélsőjobbos csoport nyomás alá helyezte a közkönyvtárakat, hogy távolítsák el az inkriminált tartalmúnak tartott könyveket állományukból. Ide tartoznak a homoszexuális tartalmú díjnyertes könyvek is. A népszerű kultuszminiszter, Aurélie Filippetti az üggyel kapcsolatban kifejtette: az olvasás egy egyik legjobb eszköz a fanatizmus ellen, és kiált a nyomás alá helyezett könyvtárak mellett. Ahogyan a Könyvtárak Egyesülete is kifejezte mélységes egyet nem értését a szélsőséges állásponttal kapcsolatban. A jelen szocialista kormány sok kritikát kap kívülről és belülről, ám a cenzúra szorgalmazása már az alapvető emberi jogokat kezdi ki.
A könyv eközben besztszellerré lett az Amazon.fr-en és a Le Monde meghívta az illusztrátort a blogjára. Az eredmény: link (ref.: MG)


E-könyvek kölcsönzése: könyvtári konzorcium helyett inkább terjesztőkkel, kiadókkal társulnánkFEL

A KIT múlt heti számának kiegészítendő szavazása volt: Az e-könyvek kölcsönzését ... érdemes megoldani. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
22 - könyvterjesztők és kiadók bevonásával
10 - könyvtári konzorcium alakításával
6 - a könyvtáraknak egyénileg
3 - egyéb válasz.
-- A válaszok megoszlása szerint leginkább az üzleti szférával való együttműködés tűnik célravezetőnek. Kérdés persze a könyvtárhasználói igényeket artikulálni és érvényesíteni tudó könyvtári oldal megléte. Annál is inkább, mert a szerzők, kiadók, kereskedők, olvasók és könyvtárak érdekeit összefésülni elég összetett feladatnak tűnik. (MG)


...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés...FEL

Mit tehet néhány roma srác, ha meg van győződve arról, hogy tanulni igenis fontos, és erről a kortársaikat is meg szeretnék győzni? Például készítenek egy videoklipet. Az iskolai lemorzsolódásban Magyarország 'élenjár': mindenütt csökken, nálunk két éve folyamatosan nő az arányuk.
A videó link a Roma Oktatási Alap támogatásával megvalósuló kampány része, ami a korai iskolaelhagyást szeretné megfékezni. Van mit. Mint írtuk, míg egész Európában, szinte minden országban évek óta csökken a korai iskolaelhagyók aránya, addig Magyarországon 2011-ben és 2012-ben egymás után kétszer is nőtt, és várhatóan 2013-ban is folytatódik ez a tendencia. Sok iskolából hallani, hogy 16 éves korban sokan kiiratkoznak (Megtehetik: a köznevelési törvény lecsökkentette a tankötelezettség felső korhatárát).
A kampány ötlete egyszerű: kortársak magyarázzák el a kortársaknak a saját nyelvükön a tanulás fontosságát. Talán ezen jobban elgondolkodnak, mintha azt az erkölcstan tanár, netán maga Hoffmann Rózsa papolná el nekik, hogy 'tanulj fiam!'.


Képregényekkel toboroz használókat a Somogyi-könyvtár a plázábanFEL

A szegedi Somogyi-könyvtár immár öt éve a hazai képregényes világ vidéki bástyája. 2009 óta rendezik meg minden évben a Szegedi Képregényfesztivált. Az eseményen igyekeznek ötvözni a képregénykultúrát az olvasáskultúrával. Céljuk megmutatni, hogy a képregénynek, mint önálló művészeti ágnak van helye a könyvtárban. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években a könyvtár minden alkalommal kereste azokat a lehetőségeket, amikor az épület falain kívül is meg tudja szólítani potenciális olvasóit.
Így természetes volt, hogy amikor egy más által szervezett képregényes esemény befogadója megkeresi a könyvtárat, a megjelenés mellett döntenek; jelen esetben az Árkád bevásárlóközpont megkeresésére bólintottak. Tavalyi kitelepülésünk okán már megvolt a kapcsolat, s ezek szerint jó tapasztalat is. A könyvtár néhány képregényhez kapcsolódó feladatot, játékot vitt ki, melyeket már használtak a fesztiválokon. Egyszerű totókkal, valamint a könyvtárban található képregényekkel vannak jelen -- a könyvtárat bemutató anyagok mellett. Természetesen kedvezményes beiratkozási lehetőséget is kínálnak. Az esemény ideje alatt várják az érdeklődőket játékokkal, olvasnivalóval. A napi több ezer vásárlóból több, mint száz ül le a könyvtárosokhoz. Mivel évek óta vannak kitelepüléseik, egyre több a mobil installációjuk e célra.
Az eseménnyel kapcsolatos képek: link (KIT-összeállítás)

Régebbi hírforrás(ok): Lassú olvasást hirdet a Somogyi-könyvtár link Olvasshopping 2 napra: a bevásárlóközpontba megy a könyvtár (Szeged) link Képregény-fesztivál Szegeden link

Nemzetközi szintű dokumentumellátásban érdemes gondolkodni -- a hatékonyság érdekébenFEL

A tudományos dokumentumok kezelését három, egymással szorosan összefüggő trend határozza meg:
- a költséghatékony tárolás és szolgáltatás,
- a digitalizálás és
- a kiadványok hatalmas mennyisége.
Becslések szerint a világon 130 millió könyvet és 50 millió tudományos cikket publikáltak eddig. E hatalmas mennyiség kezelése nem valósítható meg a tudásszervezés hagyományos eszközeivel, a megszokott együttműködési modellekkel. A szerzők 2012 elején e-felmérést végeztek európai nemzeti könyvtárakban és tároló könyvtárakban a nyomtatott dokumentumok megőrzésére és használatára vonatkozóan.
A válaszolók csekély mennyisége miatt az eredmények leíró jellegűek, csak az Észak-Európára vonatkozóak általánosíthatók. Néhány következtetés levonására és néhány ajánlás megfogalmazására azért sor került: Európában a gyűjteményekkel kapcsolatos koncepciók és megoldások országos szintűek. Az új logisztikai és digitalizálási eszközök segítségével új módszerekkel lehetne az európai kulturális örökséget terjeszteni. Természetesen figyelembe kell venni a nemzeti könyvtárak speciális igényeit és alapvető felelősségüket a nemzeti dokumentumörökséggel kapcsolatosan. Szükség lenne a különböző dokumentumszolgáltatási, tárolási és használati modellek költséghatékonyságának nemzetközi vizsgálatára. A használók ugyanis globalizált dokumentumszolgáltatási világban működnek. A régebbi kulturális örökség digitalizálása mellett igény lenne a kevésbé használt, szerzői joggal védett és a könyvpiacról kifogyott dokumentumok használatának biztosítására is. A digitális dokumentumok letétbe helyezését és terjesztését globális projektként kell kezelni, különben a könyvtárak a szerzői jogi megkötések miatt hatalmas összegeket fektetnek be olyan szolgáltatásokba, amelyek a széles nagyközönség számára nem hozzáférhetőek. (ref.: Nyomtatott gyűjtemények kezelése és hozzáférhetősége európai nemzeti és tároló könyvtárakban; Hegyközi I.)


Halász János: kulturális rendszerváltás volt a közgyűjtemények finanszírozásának átalakításaFEL

...Az államtitkár hangsúlyozta: az állam kiszámítható és emelkedő összegű finanszírozást biztosít a közgyűjtemények fenntartására és fejlesztésére. Rámutatott: a könyvtárak még mindig az 1950-es években kialakított struktúrában működtek, amely már nem felelt meg a kor követelményeinek, főleg a kistelepülések közgyűjteményeinek fenntartása esetében. Az új könyvtári ellátó rendszer a megyei hatókörű könyvtáraknak külön támogatást nyújt az 5 ezer fő alatti települések könyvtári hálózatának fenntartásához -- emelte ki Halász János...


Olvasd be Örkényt a vécén isFEL

Várakozás helyett olvasásra buzdítanak azok a fiatalok, akik Örkényre linkelő matricákkal szórták meg a várost. Egypercesek mindenhol.
A kis cetliken egy QR-kód található, abban meg a webcím, ahol Örkény István egyperces novellái olvashatók.
Az érdeklődők jelenleg 40 novellát találnak az egyperc.minic.ro-n. A kezdeményezők tavaly tavasszal kezdték kiragasztani a matricákat, de mint mondják, eddig nem nagyon haraptak rá az udvarhelyiek.
A buszmegállókban 'Késik a busz. Van egy perced.' címmel, a mellékhelyiségekben pedig 'Foglalt a WC. Van egy perced.' vagy 'Ha már itt vagy. Van egy perced' címmel találják meg a matricákat.
Hamarosan a kolozsváriak és a marosvásárhelyiek is beolvashatják Örkény novelláinak QR-kódját, sőt a fiatalok szerint más típusú tartalmak is helyet kapnak majd az oldalon.


Digitális archívum lesz az ózdi kohászat helyénFEL

Orbán Viktor miniszterelnök Ózdon elhelyezte a hajdani kohászati üzemek területén felépítendő, 2,5 milliárd forintba kerülő digitális archívum időkapszuláját csütörtökön. A most kezdődő 2,5 milliárd forintos ózdi beruházásról a miniszterelnök azt mondta: a leendő digitális központ az egész országot szolgálja majd ki -- írja az MTI. Jelenleg az ország 160 közintézményében ezer diplomás ember dolgozik azon, hogy különböző kulturális értékeket digitalizáljon és elérhetővé tegye nagy távolságból is az érdeklődők számára...
A MaNDA rendszere lehetővé teszi ennek a folyamatosan bővülő, hatalmas állománynak az egységesített szabvány szerint digitalizálását, megőrzését, közzétételét. A magyar kulturális örökséget egységes formában és címszavakkal a link címen teszik hozzáférhetővé.
A MaNDA az ország egyetlen filmes közgyűjteménye, amelyben 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Itt található az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, a plakáttár 26 000 plakátot, a fotótár pedig több mint 350 000 fotót őriz. Az intézmény a mandarchiv.hu honlapon teszi hozzáférhetővé az összegyűjtött digitális tartalmakat, míg a mandatv.hu-n a mozgóképes gyűjtemények érhetők el...

Régebbi hírforrás(ok): link

2019-ig maradhat Fodor Péter a Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójaFEL

Fodor Péter lesz ismét a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának főigazgatója a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.
A közgyűlés egyhangú döntése alapján a régi-új igazgató március 1-től 2019. február 28-ig vezetheti a könyvtárat. A főváros honlapján nyilvánosságra hozott előterjesztés szerint Fodor Péter, az intézmény korábbi főigazgatója, jelenlegi főigazgató-helyettese egyedüliként pályázott.
A szakmai testület nyolc tagja a január 30-án megtartott ülésen a pályázó személyes meghallgatása és benyújtott pályázata alapján egyhangúlag fogadta el Fodor Péter pályázatát.
Fodor Péter főigazgatói kinevezése tavaly október 31-én járt le, Fővárosi Közgyűlés korábban már pályázatot írt ki az álláshely betöltésére. Mivel a benyújtási határidőig nem érkezett pályázat, a közgyűlés november 14-én a pályázatot eredménytelennek nyilvánította és új kiírásról döntött.


Letölthető Fodor Péter főigazgatói pályázataFEL

Fodor Péter főigazgatói pályázata két részletben letölthető innen -- link és link


Így indítja a vitát a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tiszteletbeli elnökeFEL

'A könyvtár egyre fokozottabban legyen közösségi tér, de valamilyen formában minden rendezvénye kapcsolódjon a könyvhöz, különben valamiféle játszóházzá, művelődési házzá alakul, ami nem lehet célja még a községi könyvtáraknak sem.'...


Könyvtárral kombinált autószerviz KolozsváronFEL

Egy kolozsvári autószerelő műhely tulajdonosa úgy döntött, hogy amíg a kliensek autóját a szakemberek bütykölik, arra az időtartamra az ügyfelek kölcsönvehetnek egy könyvet. Amennyiben nem sikerül elolvasniuk a munkálatok elvégzéséig, hosszabb ideig is maguknál tarthatják. Victor Miron, a Iovi autószerelő műhely tulajdonosa már 15 éve vezeti a műhelyt. Elmondása szerint a klienshűséget szeretné elsősorban megteremteni. Holott műhelye egyáltalán nem ismeretlen, nemrégiben az Auto Business magazin Kolozsvár legjobb szolgáltatásokkal rendelkező szervizének választotta. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Megszabadulhattak ritkán használt állományrészeiktől -- 11 ezer folyóméter és pénz szabadult felFEL

A UK Research Reserve (UKRR) koncepció célja olyan osztott nemzeti, a tudományos kutatást szolgáló dokumentumállomány kialakítása, amelyben elérhetők lesznek a ritkán használt nyomtatott folyóiratok, és megőrzésük biztosított lesz. A felsőoktatási szektor és a British Library (BL) együttműködésére épül, részt vesznek benne azok az intézetek, amelyek készek állományukat a ritkán használt anyagok kiszűrésével csökkenteni, és ezzel helyet felszabadítani. A projekt első szakaszában (2007. január?2008. augusztus) 11 ezer folyóméter szabadult fel. A siker nyomán indult a második szakasz (2009?2014), mindkét projektet a felsőoktatási alap támogatta.
A könyvtárak irányításában döntő jelentőségű a csökkenő költségvetés és a növekvő kiadások együttléte, az örökös helyhiány, a legjobb hallgatók és oktatók támogatása, technológiaváltás a nyomtatott dokumentumokról az e-anyagokra, a versenyhelyzet (a hallgatóknak a könyvtár munkáját is értékelniük kell).
A könyvtárak az UKRR-hez csatlakozás eldöntésekor azzal is számoltak, hogy a felesleges példányoktól való megszabadulás lényeges anyagi megtakarítást is jelent. A felszabadult helyet többen közösségi térré, tanulószobává stb. alakították.
Az UKRR folyamatai: az éves tagdíjat fizető intézetek állományukból felajánlják az UKRR-nek a ritkán használt anyagokat. A BL állományával történő összevetés után három példány marad: egy kerül a BL-be a dokumentumszolgáltatáshoz, kettő a tagkönyvtárban marad. Ezzel a módszerrel sikerült sok hiányzó példányt pótolni a BL állományában. (ref.: UK Research Reserve: fenntartható modell a nyomtatott dokumentumokról az elektronikusra történő váltáshoz; Viszocsekné P. É.)


A régi könyvek miatt alig férnek be az olvasók Kézdivásárhelyen -- rostálást szorgalmaznakFEL

Folyamatban van a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjének felújítása. Már évekkel ezelőtt nekiláttak a munkálatoknak, aztán idén ismét napirendre került a pincetatarozás. 'A könyvtár raktárhelyiségei csordulásig tele vannak a 70 ezer példányos állománnyal, rendezvények szervezésére pedig egyáltalán nincsen hely' -- tájékoztat Vántsa Judit könyvtárigazgató. Az egyik olvasóteremben meseklubot szerveznek, de ott is csak 10 gyereket tudnak fogadni.
A Nemzeti és Kulturális Alap Márai-programjának keretében folyamatosan vásárolnak új könyveket, évi 800 ezer forint értékben. A könyvek beszerzésénél elsődleges szempont az olvasók igényeinek figyelembe vétele. Aki valamilyen új kiadványt el szeretne olvasni, jelezheti a könyvtárban, és lehetőség szerint beszerzik. A könyvtárban beszerzik a helyi kiadók könyveit, kiadványait, valamint az Erdéllyel és Székelyfölddel kapcsolatos műveket is.
Legtöbben a bestsellereket, a divatos ifjúsági irodalmat olvassák, de a klasszikus szépirodalmat, a szakirodalmat is nagyon sokan keresik. Csökkent viszont a klasszikus verskötetek népszerűsége, már nem jellemző, hogy a diákok a könyvtárban keresnek egy-egy verset, hiszen az interneten hamarabb boldogulnak. Egyelőre nem gyűjtik a digitális könyveket, viszont több hangoskönyvet tartalmazó CD van a könyvtár birtokában.
A könyvtárigazgató szerint Kézdivásárhelyen még mindig a papíralapú könyv a divatos, az elmúlt években nem tapasztalták, hogy kevesebben olvasnának, csak a kereslet van folyamatosan átalakulóban, ezért az új könyvek beszerzésénél mindig odafigyelnek az olvasók igényeire.
A könyvkölcsönzés mellett a könyvtár más szolgáltatásokat is működtet, meseklubot szerveznek óvodás és kisiskolás gyerekeknek, internetszoba áll az olvasók rendelkezésére, heti egy alkalommal internethasználati útmutatót tartanak. Ezt a szolgáltatást főként idős személyek veszik igénybe.
Szükség van a könyvállomány folyamatos rostálására, a rongált könyvek vagy olyan szakmai kiadványok kiválogatására, amelyek már nem tartalmaznak helytálló információkat. Folyamatosan érkeznek az adományok is. Leginkább jó állapotban levő szépirodalmat tudnak elfogadni és hasznosítani. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Az e-könyv olvasás hete, március 2-8.FEL

'Olvass el egy e-könyvet' hét lesz március 2-8. között. A kezdeményezés Kanadából indult még 2004 körül 'Read an E-Book Week' ( link ) néven. Az e-könyvek népszerűsítésén kívül a rendezők azt is célul tűzték ki, hogy ösztönözzék a legális használatot (azaz vásárlásra buzdítsanak az illegális letöltések helyett), valamint felhívják a figyelmet arra, hogy az e-könyvvel szemben is jogosak a minőségi elvárások.
Ezen a héten érdemes többször ellátogatni az e-könyves kiadók és a forgalmazók weboldalaira: ingyenes e-könyvekre találhatunk -- naponta változó kínálattal. A keresgéléshez kis segítséget is találunk majd az E-könyv olvasók blogon ( link ).
A rendezvényhez az 'Egyesülés az e-könyvekért' társulás tagjai is csatlakoztak.


Romantikus kötődés a papírkönyvekhez és az e-kövek sikerének feltételeFEL

Továbbra is erős a papír könyvek iránti 'romantikus' kötődés: az Enet friss felmérésében 44%-nyi válaszadó mondta, hogy az e-könyvnél hiányzik neki az igazi könyv illata, fogása... Megvizsgáltuk azt is, hogyha ártól függetlenül ugyanaz a könyv nyomtatott, elektronikus és hangzó formában is választható, akkor melyikre teszik a voksukat a hazai netezők. Ez mutatja ugyanis legjobban az affinitást. Így viszont az derült ki, hogy mindössze a felnőtt netezők hetede (13%) áll az e-könyv mellé és négyötöde (80%) továbbra is papírkönyv párti.
Gátja az elektronikus könyvek terjedésének az is, hogy a magyar internetezőknek csak ötöde (21%) olvas angolul is, 4% németül is, de az elsöprő többség csak magyarul. A magyar nyelvű e-könyv kínálat viszont meglehetősen szegényes a nemzetközi kínálattal összevetve.
Mindent összevetve az eredmények azt mutatják, hogy az e-könyves piac hazai fejlődéséhez növelni kell a magyar nyelvű kínálatot.


Március 5. -- a hangos olvasás világnapjaFEL

Minden évben március első szerdáján a hangos olvasás szerepére hívják fel a figyelmet világszerte az olvasás, művelődés felé elkötelezett szakmai szervezetek. A nap célja, hogy a gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket arra motiválja, hogy becsüljék és ünnepeljék a kimondott szó erejét és értékét, legyen szó akár felolvasásról, akár egymásnak mesélt történetekről, s hogy figyelmeztesse a fiatalokat: joguk van írni, olvasni, s megosztani szavaikat a világgal. Az esemény honlapja: link


A kormány einstandolja a Nemzeti Könyvtár épületrészét (Bukarest)FEL

Pár hónapja úgy tűnik, a román kormány intézkedései szabotálják néhány fontos intézmény, a Pedagógiai Könyvtár és a Román Nemzeti Könyvtár tevékenységét.
Románia legfontosabb könyvintézményében a könyvtárosok vészhelyzetben vannak. A Román Kulturális Minisztérium részéről ugyanis felszólítást kaptak, hogy a könyvtár adminisztrálásában lévő épület egy részét át kell adniuk a minisztériumnak.
A 2013. november 8-i, 862. számú kormányhatározat értelmében ugyanis a földszint és a félemelet teljes felületének egyharmada -- tehát éppen az a felület, amelyet bérbe lehet adni kulturális célú rendezvények számára -- a Kulturális Minisztériumhoz kerül, azzal az indokkal, hogy azok eddig nem voltak megfelelően adminisztrálva. Doina Stănescu, a Romániai Nemzeti Könyvtár Könyvtárosai Egyesületének elnöke szerint a kormánynak ez a rendelkezése, mindamellett, hogy megzavarja a Nemzeti Könyvtár tevékenységét, több érvényben lévő törvényt is sért. Az átvétel nem indokolt, az intézmény ugyanis nagyon jól adminisztrálta a szóban forgó felületet. A könyvtári épület egy részének adminisztrátoraként a Kulturális Minisztérium azonban bármilyen olyan célra is használhatja a felületet, amelyek nem voltak meghatározva az építkezési tervben, megváltoztatva ezzel az eredeti rendeltetést, és következésképpen megváltoztatva az Európai Fejlesztési Bankkal 2007. május 4-én kötött, 2007 augusztusában a 93317. számú kormányrendelettel jóváhagyott szerződésben meghatározott feltételeket, amely a kölcsön felhasználását kizárólag a Nemzeti Könyvtár építésére határozta meg. Végső soron ezek a dolgok az olvasók eltávolodását vonják maguk után. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Kevesebb az olvasó, több a látogató a Maros Megyei KönyvtárbanFEL

Csökkent a beiratkozók száma a Maros Megyei Könyvtárban, az elmúlt évben 10 339 olvasója volt az intézménynek, míg 2012-ben 12 987.
A létszámcsökkenés várható volt Marosvásárhelyen, mivel a könyvtár több részlege hónapokig zárva volt, néhány pedig egész évben. 'Az időszakos kiadványok részlegét, sajnos, egész évben nem tudtuk megnyitni a felújítások miatt. Nagyon rossz állapotban volt a terem, az embernek a kedve is elment, olyan lehangoló volt. Március végén azonban már szeretnénk újra megnyitni. A társadalomtudományok és irodalom részleget is be kellett zárnunk bő egy hónapra leltározás miatt. Ez nagy veszteség volt, hiszen ez a két részleg a leglátogatottabb. A Tudor lakótelepi fiókunk megszűnt, mert hely hiányában nem tudtuk korszerűsíteni. Nehéz éve volt 2013-ban a könyvtárnak, azonban most újult erővel igyekszünk a legjobbat kihozni mindenből' -- monda el Monica Avram igazgató.
A fiatalok látogatják leginkább az intézményt, ők az olvasók 61 százalékát teszik ki. A 26?40 év közöttieknek már kevesebb idejük van könyvtárba járni, ez a generáció a könyvtári látogatók 19 százalékát jelenti. 12 százalékban képviseltetik magukat a 41?60 év közöttiek, ugyanakkor nyugdíjasok is járnak a könyvtárba. Az intézmény olvasóinak 35 százaléka magyar nemzetiségű.
Ha az olvasók száma csökkent is, a látogatások száma nőtt 2013-ban: hétezerrel több látogatást regisztráltak, mint 2012-ben. Az elmúlt évben összesen 250 ezer könyvet kölcsönöztek ki, amelyből 66 371 magyar nyelvű volt. A legnagyobb érdeklődés az irodalom iránt van, 58 százalékban prózát, verset és kritikákat olvasnak a Maros megyeiek, a könyvtár adatai szerint. Nagy az érdeklődés ugyanakkor az orvosi, jogi és történelmi szakkönyvek iránt, de a vallás, az építészet és a technika is érdekli az olvasókat. Az intézményvezető elmondta, a kortárs, illetve bestseller irodalom is népszerű. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Egyetemi Könyvtár -- praktikus helyett reprezentatív lettFEL

Ferenciek tere... A már említett ferences kolostor nagyjából a mostani ELTE Egyetemi Könyvtár helyén volt, ami 1777-ben kapta meg az épületet. Az 1860-as évekre tarthatatlanná vált odabenn a helyzet, a könyvek a folyosókon és a lépcsőházakban voltak, a kolostor pedig roskadozott. Így lett az ELTE most is látható könyvtára a magyar történelemben az első állami pénzből létesített önálló könyvtárépület. Az Országos Széchényi Könyvtár megalapításáig gyakorlatilag országos könyvtárként működött.
Az épület persze nem olyan lett, ahogy azt az akkori igazgató Toldy Ferenc elképzelte, mert amíg ő egy modern, praktikus könyvtárat látott volna szívesen, addig a minisztérium egy mutogatni való, reprezentatív palotát akart felépíteni a pénzéből. Az utóbbi terv érvényesült, melynek köszönhetően a könyvtár hatalmas, de kihasználhatatlan előcsarnoka évtizedekig ravatalozásra is szolgált. Egyes leírások szerint a raktárban hét méter magas polcok voltak, aminek a megmászásával az ott dolgozók állandóan kockáztatták a testi épségüket. Az előtér mellett szintén nagyon impozáns a díszteremként is funkcionáló olvasóterem, melynek falait Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik.
Analógiák

Zöld gondolkodás az állami szektorban -- milyen a könyvtárépületek fenntarthatósága?FEL

Az Épületenergetikai Civil Akadémia nem csupán egy oktatási tananyag, hanem egy új szemléletmód. A kezdeményezés célja, hogy az állami, önkormányzati épületek fenntartásával, korszerűsítésével, illetve az új ingatlanok építésével kapcsolatban az intézményi és igazgatási döntéshozók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek: például a fenntartható fejlődés és az energiatakarékos építőipari technológiák területén.
Az Európai Unió stratégiai programja, az EU 2020 törekvései a magyarországi klíma- és energiapolitikai vállalásokat is tartalmazó Nemzeti Reform Programban (NRP) kerültek megfogalmazásra. A legfontosabb vállalások közé tartozik a megújuló energiaforrások arányának 14,65 százalékra emelése, az energiahatékonyság 10 százalékos növelése, és az üvegházhatású gázkibocsátás legfeljebb 10 százalékos növelése a 2005-ös értékhez képest.
Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) alapja egy 80 órás akkreditált felnőttképzési program, amely a jó gyakorlatokra, a különböző szektorok együttműködésére, valamint a tapasztalatok és a felhalmozott tudás integrálására épít. Az ötlet a 2012 novemberi ÉCA-konferencián született meg, és a képzés 2013 nyarán kapta meg a hivatalos akkreditált program státuszt.


A postás, aki a cigánysorra kérte magát (videó)FEL

Szőke Tibor isteni szerencsének érezte, amikor egy hónappal ezelőtt megüresedett a postai körzet a pécsi György-telepen. Az egykori szociális segítő most postásként járja a lepukkant utcákat, és úgy gondolja, mosolyt és fényt visz oda, ahová más be sem tenné a lábát. Hangos fotóriport egy napjáról.
Praktikus

Nincs ideje semmire? Megmutatjuk, miért nincsFEL

Ha úgy érezzük, hogy bár egész nap a gép előtt ülve dolgoztunk, de mégsem jutottunk semmire, akkor érdemes utánanézni, miért is történhetett ez.
Ha már a számítógép előtt ülünk, és netkapcsolat is van, bizony nehéz megállni, hogy ne lépjünk fel virtuális szörfdeszkánkra, s ne hagyjuk elcsábítani magunkat a különféle weboldalaktól. Az idő pedig csak múlik, múlik, és délután nem értjük, miért nem haladtunk úgy a munkánkkal, ahogy azt szerettük volna.
Nos, tüzetesen utánanézhetünk, hol és mennyi ideig barangoltunk az interneten, és bizony láthatjuk, mire is mentek el az értékes perecek. Az alábbiakban két Chrome böngészőbővítményt is mutatunk, amelyek ebben a leleplezésben segítenek...
A Webby Tracker innen tölthető le -- link
A timeStats innen tölthető le -- link
Kisszínes

Ölelj meg egy könyvtárost! világnap (képpel)FEL

Ma, március 1-jén van az International Hug-a-Librarian-Day (Ölelj meg egy könyvtárost!) nemzetközi világnap. Nekem kimaradt, de Móra Ferencnek talán összejött. A képen Móra könyvtárigazgató úr szivarozik elégedetten Fischof Ágota, az első magyar szakképzett női könyvtáros társaságában a szegedi Somogyi Könyvtárban...


Akadálymentesítik a közérdekű weboldalakat az EU-banFEL

Az Európai Parlament döntése azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak olyan technikai módszereket kell alkalmazniuk minden elérhető felületen, amelyek segítségével például a gyengénlátók vagy a szellemi fogyatékosok is használni, kezelni tudják a közérdekű oldalakat. Az új weblapoknál 2015-től él az új szabály, a régi oldalakat 2017-ig kell átalakítani. A döntést még a Tanácsnak is jóvá kell hagynia. A mulasztókat megbírságolják.

Hírforrás: Haszon hírek
2014. március 05.

Nyomtatott könyvsorozat készülne a WikipédiábólFEL

Elképzelhetetlennek tűnik, hogyan lehet könyvvé alakítani egy olyan gyűjteményt, melynek csak az angol változata több mint 4 millió cikket tartalmaz. Egy csapat most mégis erre a feladatra vállalkozik egy Indiegogo projekt keretében.
Információforrások

Ingyenes könyv az internetes biztonságrólFEL

Ingyenesen letölthető, a számítógép biztonságos használatáról szóló elektronikus könyvet jelentetett meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). A könyv közérthető nyelven íródott, így bárki számára értelmezhető műről van szó.
könyv egyúttal a 2013 októberében bevezetett IT biztonság nevű új ECDL modul tankönyveként is jól használható. A könyv az NJSZT oldaláról szabaon letölthető. -- link


Egy hónapja szól a Pacsirta Rádió -- élesen kritikus, de nem vagdalkozóFEL

A régi, magyar gyártmányú, minőségi világvevő rádiókészülékre és a sosem hamis madárra asszociáló Pacsirta néven link indul internetes rádió február 1-jén több mint hetven volt rádiós és tévés műsorkészítő közreműködésével. Fodor János ötletgazda a HVG-nek elmondta, nem áll mögöttük semmilyen párt, intézmény vagy cég, az ingyen, szabadidejében dolgozó, független, szabadon gondolkodó csapat egyetlen szerkesztési alapelve, egyben újságírói kötelessége, hogy igazat mondjon. Az 'élesen kritikus, de nem vagdalkozó, higgadt' adás a választásokig napi 24 órában, 12 órányi új tartalommal jelentkezik egy tönkrement kisrádió kölcsönstúdiójából, az internetes és egyéb kisebb költségeket saját zsebből és baráti hozzájárulásból fizetik, a munkatársak zöme a közmédiumokból életkoruk miatt vagy politikai okokból eltávolítottakból, illetve önként távozottakból verbuválódott.


Szabadon hozzáférhető a Népszámlálási digitális adattár a KSH Könyvtár honlapjánFEL

2014. március 5-étől a KSH Könyvtár és az Arcanum Adatbázis Kft. együttműködésének, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 'élesben' üzemel a Népszámlálási digitális adattár (Néda).
Az adatbázis a XVIII. és a XX. század vége között megtartott magyarországi népszámlálások és mikrocenzusok összesen 362 kötetét közli több mint 128 ezer oldalon.
A gyűjteményt a teljesség igénye nélkül kiegészítettük néhány, a külföldi népszámlálások anyagából a KSH által készített összeállítással.
Az adatbázis tesztelhető a link oldalon.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu