Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/8., febr. 26.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Támadnak a MOOC-ok -- könyvtár: ajánlja és felkészül rá?
Élet a könyvtáros után (olvasóink szavazatára)
A kulturális közmunkások...
Így néznek ki az amerikai könyvtárosok (fotók)
926 nyilvános könyvtár van Magyarországon
Nagykörös: beszámoló a városi könyvtárról
21 milliós pr a gyerekek felé a DEENK-ben
Tudásközpont -- Google-módra; könyvespolc is van benne
Nem indokolt az Esterházy-gyűjtemény Fertődre költöztetése -- de számítanak-e szakmai érvek?
Az e-könyvek mentik meg az olvasást? -- Kevesebbet olvasunk, mint öt éve
Hozzuk formába agyunkat -- és lelkünket -- olvasással!
Így hazudnak a 120 milliós olvasásnépszerűsítő programról (Heti Attila)
6 információkeresési kompetencia a munkahelyen
Plágiumszűrés a DEENK új szolgáltatása -- angolul
Impresszum a választási marketinganyagokra
Arany és zöld üzleti modell a publikálásban
Könyvtárakból lopok, így egy ideig lesz mit ennem...

Analógiák

Szakfelügyelet -- árthat, de használhat is

Praktikus

Weboldalból PDF? Itt vannak a legjobb, ingyenes megoldások

Kisszínes

Aki tömegüzletté tette az információkeresést -- meghökkentő tények a Google-ről
A négymillió analfabéta országa leszünk -- Ami ne megy, azt ne erőltessük?!
Rendőröket vethetnek be a tankönyvkáosz ellen -- már a civilek se elegek a tankönyvcsatában?
Márciusban indul a Nemzeti Könyvtár 'második hulláma'
Digitális magazin előfizetéseket ad ajándékba táblagépeihez a Samsung
Tévésorozat lesz A titkok könyvtára-filmekből
Könyvtáros vagyok. A hét minden napján. Még vasárnap is

Kiemelt Katalist-hír

Akár oldalanként linkelhető nyomtatott könyvek a HathiTrust-ben

Információforrások

Az Index és a Magyar Nemzet vezet a sajtópiacon
Mindenkinél megújul a Google Maps
Könyvzene -- olvasmányélmények és zenei utalásokról
Könyvajánló: The Information: A History, A Theory, A Flood


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Támadnak a MOOC-ok -- könyvtár: ajánlja és felkészül rá?FEL

Újra egyetemre járok, és ilyesmi vagy tizenöt éve nem fordult elő velem. Olyan meg pláne, hogy két egyetemre járjak egyszerre, az egyik Kaliforniában van, a másik Tennessee-ben. Az előadásokat online követem, a teszteket online írom, a végén a papírt arról, hogy elvégeztem, online kapom meg. A varázsszó: MOOC, azaz Massive Open Online Courses, ingyenes és nyílt online kurzusok a világ legjobb egyetemeitől. Az, hogy ez az elmúlt évtizedek legfontosabb oktatási kísérlete, ami demokratizálja az egyetemek világát, még a visszafogott vélemények közül való. Az, hogy az MOOC-k miatt 50 év múlva összesen tíz egyetem fog maradni az egész világon, már kicsit erősebb, de mindenki elismeri, hogy ez is benne van a pakliban.

Régebbi hírforrás(ok): Ellentmondások az e-tanulásról link 2013. legfontosabb könyvtári történései -- amerikai szemmel link

Élet a könyvtáros után (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárak szívesen dicsekednek azzal, hogy alkalmazkodnak a kihívásokhoz. Nos, ez nincs teljesen így, ha csak nem soroljuk az e-könyveket is a hagyományosak közé. Két trend látszik kirajzolódni: elmozdulás a
- könyvek utáni könyvtár felé
- a könyv nélküli könyvtár felé.
A (papír)könyvek nélküli könyvtár elkerülhetetlen, és olcsóbb is, mint a mai. A kontroll persze kisebb lesz az állomány felett. Jelentős lehet a megtakarítás könyvtárépületben és könyvtárosban egyaránt. Sokakban meg is fogalmazódik: a könyvtárak identitásválságban vannak, mindent akarnak mindenkinek szolgáltatni, réspiacokat keresnek, és ezekre sok adódollárt költenek. A könyvtárak a csökkenő kölcsönzés helyett számítógépekkel és különféle rendezvényekkel igyekeznek attraktívak maradni. E folyamat során a könyv nélküli könyvtár önellentmondássá válik, mert az már közösségi tér, és nem könyv-tár. A könyvtárosok ugyanakkor a könyvtár kulturális tőkéjébe kapaszkodva igyekeznek valami mást csinálni. Ha azonban eltűnik a könyv, könyvtáros helyett másvalakire lesz szükség. Ezzel egyidőben a könyvtárakkal szembeni adófizetői attitűd is hűvösebbé válhat: a rendezvényszervezés kevésbé attraktív, mint mondjuk a gyermekirodalom támogatása -- írja a szerző. A közösségi terek menedzselése más képzettséget, diplomát igényel, mondjuk: 'a közszórakoztatás mastere'. Az ALA pedig bizonyára akkreditálni fogja, hiszen ők mindent akkreditálnak. (ref.: MG)


A kulturális közmunkások...FEL

A kulturális közmunkásokról kérdeztük a KIT-portál látogatóit a múlt héten. A megítélésükkel kapcsolatos válaszok megoszlása:
9 - Túl sok a munka, ráfordítás velük.
9 - Szinte ingyen munkaerő a könyvtárnak.
10 - Egyéb válasz.
30 - Hasznosulásuk a vezetői hozzáállás kérdése.
-- Úgy tűnik, hogy a potens könyvtárak / könyvtárvezetők látnak lehetőséget a kulturális közmunkások alkalmazásában, a sok 'egyéb válasz' ugyanakkor arra utal, hogy a (velük kapcsolatos) helyzet megítélése egyáltalán nem egyértelmű;a vélemények feltárása további, részletekbe menő felmérést érdemelne. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. február 26.

Így néznek ki az amerikai könyvtárosok (fotók)FEL

Kyle Cassidy fotós az American Library Association téli gyűlésén portrékat készített a résztvevőkről a kapcsolatépítés, oktatások és panelek közben. Eredmény: a könyvtáros közösség színességének ünneplése.


926 nyilvános könyvtár van MagyarországonFEL

A Hivatalos Értesítő 2014. évi 11. számában (II. 14.) link megjelent a 42. Nyilvános könyvtárak jegyzéke, benne 2 új könyvtárral (874-881. p.).
link (via Heti Attila)


Nagykörös: beszámoló a városi könyvtárrólFEL

A múzeumot és a könyvtárt is magában foglaló Arany János Kulturális Központ vezetője benyújtotta 2013. évi beszámolóját az önkormányzat képviselő-testülete elé...
Különösen aggasztó a felnőtt könyvtár épületének külső homlokzata, amelynél az omlásveszély is fennáll. A közkönyvtárakat sújtó országos tendenciától a kőrösi sem különbözik abban a tekintetben, hogy az informatikai eszközök fejlesztésére ebben az évben sem sikerült nagyobb összeget fordítani.
A könyvtár dokumentum ellátottsága összetételben jó, beszerzéseik során igyekeznek figyelembe venni az olvasói kéréseket is. Elsősorban a beszerzési keret és az érdekeltségnövelő támogatás nyújt forrást az állomány fejlesztésére. Állománygyarapításra 2013-ban 2.500.396 Ft-ot fordítottak. Ezen felül 75 folyóirat címet fizettek elő, 60 folyóiratot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, 5 folyóiratot pedig más forrásból ajándék formájában kaptak meg. Az országos tendenciának megfelelően a nagykőrösi könyvtár beiratkozott olvasói létszáma is stagnál. 2011-ben 2.489 fő, 2012-ben 2.582 fő, 2013-ban pedig 2.466 fő mondhatta magát könyvtári tagnak. 2013-ban 5545 fő vette igénybe az internet szolgáltatást, ebből 14 éven aluli 873 fő.


21 milliós pr a gyerekek felé a DEENK-ben FEL

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában zajló munkával, érdekességekkel ismerkedhettek az elmúlt másfél évben tíz debreceni és Debrecen környéki oktatási intézmény diákjai, csaknem háromezren -- adta hírül nemrég a Debreceni Universitas Kft.
A több mint 21 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően a gimnazisták, általános iskolai tanulók és óvodások bepillanthattak olyan területekre is, amelyekkel az olvasók a könyvtárhasználat során ritkán, vagy egyáltalán nem találkoznak. A könyvtár által kínált tematika sokrétű volt: a klasszikus könyvtári munkafolyamatoktól és a régi könyvektől kezdve, az internet előnyein és veszélyein keresztül a blu ray techonológiával, az e-bookkal is megismerkedhettek az érdeklődők -- olvasható a híradásban.


Tudásközpont -- Google-módra; könyvespolc is van benne FEL

Ha meghallom a tudásbázis vagy oktatóközpont szavakat, egyből elszalad a fókusz és az agyam lebegő állapotba kerül: értem a kifejezéseket, de nem tudom, vagy nem vagyok hajlandó értelmezi őket. A percepció kioltja saját magát.
Szóval hagyjuk a hivatalos szöveget és közelítsük meg másként: a Google egy szupermenő központot hozott létre Budapesten, ahol remek, ingyenes képzéseken biztosíthatod majd be magad a következő évtizedekre.
Odabent meg van közösségi tér hatalmas könyvespolccal (és értékes könyvekkel), és a polcból nyíló titkos ajtóval, ami mögött egy kisebb, de nagyon birodalmi tárgyalószoba van. Erről eszembe jut az általános iskolám. Elég sokat kellett az igazgatásra járnom különféle megrovásokért, ami alapvetően rossz lenne, csakhogy az iroda a tanári szoba SZEKRÉNYÉBŐL nyílt. Annyira zavarba ejtően izgalmas volt, annyira szerettem átlépni a titkos átjárón, hogy utólag visszagondolva szerintem direkt azért idegesítettem a tanárokat, hogy az igazgatásra járhassak.


Nem indokolt az Esterházy-gyűjtemény Fertődre költöztetése -- de számítanak-e szakmai érvek?FEL

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője, dr. Mikusi Balázs úgy látja, semmi nem indokolja, hogy a náluk őrzött Esterházy-gyűjtemény is Fertődre kerüljön. Kiállítani ezt a túlnyomórészt kéziratos anyagot állagvédelmi okokból csak nagyon korlátozott ideig lehet és nincs is értelme, elsősorban zenetörténész kutatók vehetik hasznát, a kastély turisztikai vonzerejét érdemben nem növelné a kották költöztetése. (A gyűjteményben fellelhetők ugyan Joseph Haydn kéziratos kottái is, de ennél lényegesen nagyobb az a része, amelynek még ennyi 'exkluzivitása' sincsen, csak zenetudósok számára értelmezhető). Elsősorban tehát megfelelő kutatási környezetet, jól felszerelt kutatókönyvtárat és szakképzett kiszolgáló személyzet közreműködését igényelné a gyűjtemény, mindez a Széchényiben rendelkezésre áll, kiépítése Fertődön viszont rövid vagy akár középtávon még akkor is lehetetlen Mikusi megítélése szerint, ha a kották tárolásához sikerülne is megoldani a megfelelő, speciális körülményeket. Ha pedig csak ki akarnák állítani a gyűjtemény egy részét átmenetileg, ahhoz elég volna kölcsönkérni a kiválasztott darabokat, ahogyan az a nemzeti könyvtár és a különféle kiállítóhelyek között ma is mindennapos gyakorlat.


Az e-könyvek mentik meg az olvasást? -- Kevesebbet olvasunk, mint öt éveFEL

A többség, mintegy 57% saját bevallása szerint kevesebbet olvas most, mint tette azt öt évvel ezelőtt. Négy emberből hárman a kevesebb rendelkezésre álló idővel magyarázták mindezt, ugyanakkor az időtényező mellett a könyvek ára is fokozott szerepet játszott az olvasási szokások alakulásában: minden harmadik ember (34%) drágállja a könyvek mai árát. A felnőtt internetezők 16%-a mostanában inkább rövidebb terjedelmű szövegeket olvas, mintsem könyveket, ami feltehetően leginkább a számítógép- és az internethasználat elterjedésének, valamint az emiatt végbemenő információ-fogyasztási szokások megváltozásának köszönhető. A látásromlás, a gyermekvállalás miatt lecsökkenő szabadidő, a tankönyvek miatt jellemzően több olvasást igénylő tanulmányok befejezése és az érdeklődést felkeltő könyvek hiánya is felmerült az olvasási szokásokat negatívan befolyásoló tényezőként.


Hozzuk formába agyunkat -- és lelkünket -- olvasással!FEL

Címkék: felmérés | marketing | olvasás |

A fikciós szövegek olvasása igen összetett agyi feladat. Olvasás közben állandóan nyomozzuk a jelentéseket, igyekszünk valamiféle mintázatokat, szerkezeteket találni. Ezzel szemben, amikor például egy tudományos előadást hallgatunk, elsősorban tényekkel ismerkedünk meg: kategóriákat, felsorolásokat, definíciókat stb. értelmezünk. -- Rengeteg információt kapunk, amelyet úgy dolgozunk fel, hogy a nyelvi képességünk segítségével dekódoljuk. Amikor azonban egy történetet hallunk, akkor az agyunknak más részei is aktiválódnak, nem csak a nyelvi elemzéssel foglalkozók. A hallott történetről sok minden eszünkbe jut, asszociálunk, és az agyunk egészen különböző területei aktiválódhatnak. Például ha hallunk egy történetet, amelyben az hangzik el, hogy valaki szalad, akkor még az agykéregnek az a része is aktívvá válik, amely a mozgásészlelésért felelős.
Ezért van az is, hogy történetekre könnyebben tudunk visszaemlékezni, mint puszta adatokra. Mivel amikor az agyunk feldolgozza a hallott történetet, mi is átéljük, megéljük. Egy pszichológiai elmélet szerint a kogníció nem csupán nyelvi, hanem egyéb, motorikus területekkel is kapcsolatban áll. (Angolul ezt 'grounded cognition'-nek nevezik; magyarul 'lehorgonyzott megismerés'-nek fordítják.) Az olvasás során szerzett tapasztalatok pedig hosszabb távú változást is okozhatnak az agyunkban.
Újabb vizsgálatok azt is bizonyítják, hogy az fiktív szövegek olvasása az empátia fejlesztése szempontjából is kiemelkedően fontos.


Így hazudnak a 120 milliós olvasásnépszerűsítő programról (Heti Attila)FEL

'Két hét alatt több ezren csatlakoztak a Pál utcai fiúk, valamint az Egri csillagok -- várvédelem élőben elnevezésű oldalakhoz a Facebookon.' -- írják a közleményben.
Az igazság ezzel szemben az, hogy már az indulás napján kb. 6000 lájkolóval indult a Facebook oldal. Tehát pár százan csatlakoztak mindössze két hét alatt. Megkérdeztem egy közösségi médiás szakembert, hogyan lehet az indulás napján egy csomó lájkolója egy FB oldalnak: 'egyszeri lökéssel tolták meg, szerintem vagy valami lájkvadász oldallal, vagy ami valószínűbb, saját adatbázisra dobták rá hírlevéllel'.


6 információkeresési kompetencia a munkahelyenFEL

Az Open University iKnow (Information and Knowledge at Work) elnevezésű projektjének célja az, hogy feltárja és megfogalmazza a 21. századi munkahelyeknél fontos információs műveltségi készségeket. Bár néhány kutatás rámutatott már a rossz hatékonyságú munkahelyi információkeresés költségeire, kevés online anyag jelent meg, amely orvosolná ezt a problémát.
A projekt során először hat alapvető kompetenciát határoztak meg:
(1) a hatékony információkeresés képessége,
(2) annak megértése, hogyan találhatjuk meg gyorsan és hatékonyan az információt,
(3) miként mérhetjük a megtalált információ minőségét,
(4) hogyan kezelhetünk nagy mennyiségű információt,
(5) hogyan tegyük ezt jogszerűen a munkahelyen, valamint
(6) miként legyünk naprakészek az információk segítségével.
(ref.: iKnow: információs készségek a 21. századi munkahelyen; Koltay T.)


Plágiumszűrés a DEENK új szolgáltatása -- angolulFEL

Angol nyelvű plágium-ellenőrző program kezdte meg működését a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A Debreceni Egyetemen is felismerték: fontos, hogy az intézmény berkeiben születő dolgozatok, diplomamunkák, cikkek, tanulmányok, könyvek ne tartalmazzanak plagizált részeket, mert a publikációk minősége fontos presztízskérdés.
Egyre több nemzetközi szaklap várja el, hogy a náluk megjelenő angol nyelvű publikációkat előzetesen megvizsgálja egy plágium-ellenőrző rendszer. Ehhez a szerzőknek a Debreceni Egyetemen nem kell mást tennie, mint elektronikus úton eljuttatni cikküket a crosscheck@lib.unideb.hu címre. A rendszer rövid időn belül átfuttatja a szöveget, kijelöli az idézett részeket -- ennek nagysága nem lehet magasabb 20 %-nál --, és meghatározza azok eredeti megjelenési helyét is -- tudta meg az unideb.hu Varga Tamástól, a könyvtár munkatársától.
A CrossCheck ellenőrző adatbázisa -- amelyre a Debreceni Egyetem előfizetett -- folyamatosan bővül és az iThenticate segítségével pontos elemzést ad az esetleges egyezésekről.


Impresszum a választási marketinganyagokraFEL

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek plakátokat. A jogszabály alkalmazásában plakátnak kell tekinteni a választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, emblémát mérettől és hordozóanyagtól függetlenül -- írja a Magyar Távirati Iroda.


Arany és zöld üzleti modell a publikálásbanFEL

A nyílt hozzáférés 'arany útja' mellett ott van a 'zöld út is'. Az utóbbi esetében nem a publikálás költségeit fizetik meg a szerzők az előfizetés helyett, hanem a hagyományos folyóiratoknál megjelent cikkek e-printjei kerülnek nyílt hozzáférésű repozitóriumokba. A PEER Observatory (Publishing and the Ecology of European Research, link a kiadók, a kutatók és a repozitóriumok együttműködésében vizsgálja az önarchiválás hatását Európában. A PEER kutatása keretében 12 kiadó különböző tudományterületeken kutató szerzőit kérdezték meg egy 1247 értékelhető választ hozó felmérésben és egy workshop keretében. (...)
Magát az elhelyezést alapvetőn könnyűnek minősítették, és a felmérést megelőző évben a válaszadók kétharmada töltött le cikket repozitóriumból, amelyhez közvetett módon (leggyakrabban a Google Scholarban végzett keresés nyomán) jutott el. A kutatók 62%-a a cikkek végleges, publikált változatát részesítette (volna) előnyben, ami azonban tudományáganként eltérő volt, figyelembe véve például, hogy egyes területeken nagy hagyománya van a preprintek használatának. Vannak olyan kutatók, különösen az orvostudományok területén, akiknek az adatok megléte, valamint a táblázatok és illusztrációk olvashatósága különösen fontos, tehát a végleges változatot részesítik előnyben. A válaszadók kétharmada utoljára cikkíráskor használt valamilyen repozitóriumot, míg közel felük naprakészségét igyekezett fenntartani, vagy új témát vizsgált. (ref.: Koltay T., A nyílt hozzáférés 'zöld útja' a kutatók körében)


Könyvtárakból lopok, így egy ideig lesz mit ennem...FEL

...hallhatjuk a Blind Myself: Diszkószám az éhezésről c. nótájában. Kezdő mondata: könyvek neveltek fel, most meg eladom őket. Refrénje: a korgó gyomor erősebb, mint a korgó lélek.
Analógiák

Szakfelügyelet -- árthat, de használhat isFEL

A szakfelügyelet hatékony lehet, ha szakmailag magasan képzett 'inspektorok' járják az iskolákat és segítik a tanárok munkáját, viszik a jó gyakorlatot egyik helyről a másikra, összegzik a pozitív tapasztalatokat, akkumulálják a tudást. Finnországban egészen a kilencvenes évek elejéig működött a szakfelügyelet, és újabban Németország egyes tartományaiban kísérleteznek az újbóli bevezetésével. Ha viszont képzetlen bürokraták hadát szabadítják rá az iskolákra, az visszavetheti a helyi kezdeményezéseket, és csak a formális adminisztráció burjánzásának kedvez. Magasabb fejlettségi szinten persze a kitűnően felkészített autonóm tanárok lehetnek a leghatékonyabbak, akik kezét nem köti semmiféle kényszer, és akik képesek a tanulók egyéni fejlesztésére.
Praktikus

Weboldalból PDF? Itt vannak a legjobb, ingyenes megoldásokFEL

Olyan ingyenes szolgáltatásokat mutatunk, amelyek mind azonos céllal születtek: a segítségükkel pdf-et készíthetünk egy weboldalból...
PDFmyURL -- link
Website To PDF -- link
PDF Burger -- link
iweb2Print -- link
Kisszínes

Aki tömegüzletté tette az információkeresést -- meghökkentő tények a Google-rőlFEL

- Naponta 620 millióan keresik fel a Google oldalát.
- A Google holnapja 88 nyelven érhető el, közte van a latin, sőt, a Star Trek filmekből ismert klingon is.
- A Google név a 'googol' félrebetűzéséből ered, ami a 10 századik hatványának elnevezése a matematikában.
- Nemrég előfordult, hogy a Google néhány fontos szolgáltatása leállt 5 percre. A globális internetforgalom 40%-kal zuhant ez alatt az idő alatt.
- A kereső alatt megjelenő 'I'm Feeling Lucky' gombot alig használja valaki, mégis megtartja a Google, mert a kutatások alapján javítja a felhasználói élményt. Pedig a becslések szerint éves szinten 100 millió dollárnyi hirdetési bevételt veszít a Google miatta.
- Az emberiség történetében az írott művek összesen 50 petabyte (1 petabyte = 1 millió gigabyte) adatot tesznek ki, míg a Google-ön napi szinten 20 petabyte-nyi adat megy keresztül.
- A 2004-es tőzsdére lépéshez kibocsátott IPO-prospektusban a Google 2,718281828 milliárd dollárt célzott meg. Ez a szám az Euler-féle állandó, pontosabban az egymilliárdszorosa.
- A Google első szervere 1996-ban 40 GB tárhellyel rendelkezett (ami kevesebb, mint most egy iPhone mérete) és a háza legó-építőkockákból volt kirakva. ...


A négymillió analfabéta országa leszünk -- Ami ne megy, azt ne erőltessük?!FEL

Könnyebb lemondani a hátrányos helyzetű tanulókról, mint kitartó munkával megemelni a képzés színvonalát.
-- A magyar társadalom rendszerszinten lemond egy-egy generáció 20-30 százalékáról -- nagyjából így összegezhető a szakiskolával foglalkozó szakemberek véleménye. Bár a napokban megjelent hírek nem teljesen igazak az esztergomi iskola bukási arányairól, ott is, és az egész országban is tragikusan felkészületlenül érkeznek a gyerekek a szakiskolákba. Az új rendszer pedig végképp lemond a fejlesztésükről.
A PISA hazai 'megfelelője', az Országos Kompetenciamérés pedig tanulói teljesítményadatokkal is bizonyítja a szakképzés zsákutcajellegét. A 10. évfolyamos szakképzősök matematikából és szövegértésből is rosszabb eredményt értek el 2011-ben, mint az általános iskola 6. évfolyamára járó tanulók átlaga. A szakképzősöknek gyakorlatilag 'kimarad' a felső tagozat: nem képesek elérni a 6. évfolyam átlagos szintjét sem.


Rendőröket vethetnek be a tankönyvkáosz ellen -- már a civilek se elegek a tankönyvcsatában?FEL

Rendőrök gyűjtik össze a tankönyvkiszállítás tervezéséhez szükséges adatokat -- tudta meg a hvg.hu. Ez információink szerint a Belügyminisztérium (BM) döntése volt, miután valószínűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a segítségüket kérte, hogy ne legyen olyan fennakadás a tankönyvellátásban, mint tavaly. Az érintett tárcák hivatalosan csupán azt közölték, hogy a tankönyvkiadás az EMMI feladatköre, ezt a tevékenységet pedig egy miniszteri biztos fogja össze.
Úgy tűnik, a kormány attól tart, hogy esetleg nem boldogul az iskolák tankönyvekkel való ellátásában az Állami Könyvtárellátó (Kello) és az erre a feladatra kinevezett miniszteri biztos, ugyanis a tankönyveket a rendőrök szállíthatják majd ki az oktatási intézményeknek -- értesült a hvg.hu, egy, a kapitányságok vezetőinek kiküldött levélből. Egy volt rendőri vezető szerkesztőségünknek ezt úgy kommentálta: 'a rendőrség olyan, mint az aszpirin, mindenre jó'.

Régebbi hírforrás(ok): Tankönyvrendelés csak a választások után -- új tankönyvbotrány készül? link

Márciusban indul a Nemzeti Könyvtár 'második hulláma'FEL

A tervek szerint március 12-én indul útjára a Nemzeti Könyvtár 24 kötetet tartalmazó 'második hulláma', melyet nyolc neves politikus, nyolc kiemelt intézmény jelenlegi vagy egykori vezetője és nyolc egyházi méltóság ajánlása alapján állítottak össze -- jelentette be pénteken Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott.
A felkért politikusok Orbán Viktor, Kövér László, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, Tarlós István, Balog Zoltán, Hende Csaba és Szőcs Géza, az intézményvezetők Pálinkás József, Matolcsy György, Fekete György, Csorba László, Baán László, Vidnyánszky Attila és Vizi E. Szilveszter, az egyházi méltóságok pedig Erdő Péter, Feldmájer Péter, Gáncs Péter, Steinbach József, Prőhle Gergely, Korzenszky Richárd, Bogárdi Szabó István és Köves Slomó voltak. A felkért személyiségek 3-3 könyvet ajánlottak, ezek közül választottak a szerkesztők -- hangzott el a Parlamentben megrendezett sajtótájékoztatón.


Digitális magazin előfizetéseket ad ajándékba táblagépeihez a SamsungFEL

A Samsung saját felmérése szerint a piac további növekedésének egyik kulcsa a hasznos, valódi hozzáadott értéket jelentő helyi tartalmak megjelenése lehet. Míg a világ több országában már számos magazin kínál különleges, digitális kiadásokat, addig hazánkban elsősorban az interakció nélküli, digitális 'nézőkép' jellegű magazinok terjedtek el. A Samsung több magyarországi kiadóval szövetkezve ezért nem egyszerűen létrehozta a táblagépre optimalizált tartalmakat, hanem ingyenesen elérhetővé is tette azokat vásárlói számára. A cég közleménye szerint a Joy, Éva és Men's Health magazinok digitális kiadásaiból 6 hónapig érvényes, míg a Füles rejtvényújságból 2014. december 31-ig szóló előfizetést kap minden Samsung Galaxy Tab 3, Galaxy Note 8.0, Galaxy Note 10.1 (2014 edition), Galaxy TabPro és Galaxy NotePro tulajdonos.


Tévésorozat lesz A titkok könyvtára-filmekbőlFEL

A filmsorozat egyik producere, Dean Devlin által készítendő széria első szezonja tíz részes lenne, s nagyjából a filmek filozófiájára épülne, természetesen azzal a különbséggel, hogy Noah Wyle nem venne részt főszereplőként a projektben, ugyanis ő jelenleg éppen az Éghasadás című TNT-sorozat főszereplője. Persze ez nem jelenti azt, hogy pár részben ne tűnne fel, de a The Librarians főszereplője pár tanítványa lenne, akik ugyancsak az ereklyék rossz kezektől történő megvédését tűzték zászlójukra.


Könyvtáros vagyok. A hét minden napján. Még vasárnap isFEL

(könyvismertetés) A könyv kissé különös hőse a nők, sajtok és az irodalmi élet útvesztőiben bolyongva időnként komoly létkérdésekbe botlik, ám szerencsére annyira komolyan vesz mindent, hogy végtelenül szórakoztatóvá teszi ezt a fura bolyongástörténetet napjaink Magyarországán.
Kiemelt Katalist-hír

Akár oldalanként linkelhető nyomtatott könyvek a HathiTrust-benFEL

Ha az adott könyv a Google Bookson valamelyik nagy amerikai egyetemi könyvtárból származik, akkor nagy valószinűséggel megtalálható a jobban hivatkozható, és jobban metaadatolt HathiTrust gyűjteményben: link
Ebben ugyanis azok a könyvek találhatók, melyeket az egyetemek digitalizáltattak (többnyire a Google-lel, illetve korábban a Microsoftnak is volt, egy mára lezárult nagy könyvdigitalizáló projektje). A HathiTrust konzorcium az eredményt egy saját szája íze szerint kialakított (és a könyvtárosi, kutatói igényeknek inkább megfelelő) csatornán is közreadja a Google saját megoldása mellett.
Így néz ki egy könyv a HathtiTrustban: link és ugyanennek a könyvnek a katalóguscédulája: link
Információforrások

Az Index és a Magyar Nemzet vezet a sajtópiaconFEL

Melyik magyarországi hírportál közli a legfontosabb híreket? Melyik újság cikkeinek legmagasabb a hírértéke? Mely cikkek voltak a legjobbak egy időszakban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Médianéző legújabb elemzése, ahol a médiatartalmak idézettségét vizsgálták. 2014 januárjában az Index.hu bizonyult a leghatásosabb hírportálnak, míg a nyomtatott médiában a Magyar Nemzet volt a legnépszerűbb.


Mindenkinél megújul a Google MapsFEL

Néhány héten belül mindenki új formájában használhatja a Google térképszolgáltatását, ami szebb és praktikusabb is lesz az eddigieknél. Aki nem szeretne várni, az már most átkapcsolhat az új felületre.
Még tavaly májusban jelentette be a Google a Maps megújítását, azóta pedig mindenki egyéni döntésén múlt, hogy aktiválja-e az új térképeket. A legszembetűnőbb változás az, hogy eltűnik az eddig a bal oldalon helyet kapott oldalsáv, így növekszik a képernyőn elférő hasznos felület, a térkép nagyobb részét láthatjuk majd. Megváltoznak a térképeken látható színek, ikonok és betűtípusok is.
Sokat javul a helyfüggő keresés, a Google egy-egy térképes kereséskor előtérbe helyezi majd az ismerőseink által már meglátogatott, illetve ajánlott kávézókat, hoteleket és egyéb helyeket, és egyéb módon is javul a helyajánlási rendszere. Fejlesztettek az útvonaltervezőn, illetve a mobilos appok után az asztali felületen is beépítették a térképszolgáltatásba a tavaly nyáron felvásárolt Waze-re beküldött valós idejű közösségi adatokat.
A Google a következő hetekben fokozatosan kapcsolja át mindenkinél az új felületet. Aki nem szeretne várni, az pár kattintással már most átkapcsolhatja magának. -- link

Hírforrás: HVG
2014. február 26.

Könyvzene -- olvasmányélmények és zenei utalásokrólFEL

Book jukebox ( link ), hirdeti egy új blog címe, szabad fordításban könyv-zenegép. A blog szerkesztője Novák Péter, aki önmagáról annyit árul el, hogy negyvenes évei elején járó könyvtáros, irodalmi és zenei mindenevő, blogszédelgő (időnként indít egyet).
Sokszor előfordul velem, hogy el-elmerengek könyvekben felbukkanó zenés utalások felett, időnként rá is keresek. Így örömmel vettem, nagy ötletnek tartom Novák Péter book jukebox-át, ahol utánajár néhány olvasmányélménye zenei vonatkozásainak. Eddig két könyv Jonathan Tropper: Mielőtt végleg elmegyek (Geopen, 2013) és Jo Nesbö: Police (Animus, 2013) könyvidézetei (pontos oldalszámmal) mellett találjuk a hozzátartozó zeneszámot, még pedig úgy, hogy a konkrét számot tartalmazó album borítójára kattintunk s így eljutunk a YouTube videóhoz.

Hírforrás: Hangtárnok
2014. február 26.

Könyvajánló: The Information: A History, A Theory, A FloodFEL

Hogyan kapcsolódik össze az Oxford Dictionary, a telekommunikáció története és a Boole algebra az Enigma feltörésével, génjeinkkel és a kvantumfizikával? James Gleick The Information: A History, A Theory, A Flood című könyve ( link ) megkísérli megválaszolni ezen kérdéseket.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu