Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/7., febr. 19.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A könyv nélküli könyvtári tér -- hogyan válhat alacsony intenzitású találkozóhellyé?
A könyvtár újragondolása -- finn könyvtárépítészet (olvasóink szavazatára)
Könyvtári webes tartalom -- nyomtatva: függőleges kiállítás a Halis-könyvtárban
Szegény használók irányába nyitni...
Kevesebb a tájékoztatás, de felsőoktatási könyvtárakban még mindig van tájékoztatópult
A Corvinus könyvtárában is bérelhető könyvtáros
A hallgatók SOHA nem a katalógusban kezdenek kutatni -- a felfedezőeszköz segíthet
Tóratekercseket adhatnak vissza az oroszok -- a Lenin könyvtárból
Könyv- és ekönyv-áresést okozhat az Amazon magyarországi megjelenése
Magyarország tovább csúszik lefelé a sajtószabadság-listán -- hogyan tájékoztassunk objektíven?!
A meghívott gyerekek láthatták ismét Ramháb-királynőt
Kerülj előnybe: Értsd meg az Y-t!
Használati utasítás netfüggő tinédzserekhez

Analógiák

Gigantikus baki a magyar szabadalmi hivatalnál
Új trend: hobbiból 'közmunka' -- könyvtár is szervezhetné a Green Gym-et?
Okosszemüveggel válnak láthatóvá a rákos sejtek -- és a dokumentumok metaadatai?

Praktikus

Egyetlen apró trükk, amivel dupla olyan gyors lehet a számítógéped

Kisszínes

Irodalmi kampány a közösségi médiában
Kihirdették a legjobb európai gyermekbarát tartalom díj győzteseit
Olcsóbb, mint az antikvárium: adománybolt
Tankönyvrendelés csak a választások után -- új tankönyvbotrány készül?
Új divat: magyar irodalom -- külföldi színészektől

Információforrások

Évfordulós háttéranyagok a Hadtörténeti Könyvtárból
Interaktív 3D-s rekonstrukcióval élesztették fel az elpusztult Vitányvárat
Hírblog indult Szirmai Gergellyel
Így számolják a pártok ígéreteit -- beárazzák a propagandaszövegeket
Folyóirattal jelentkezik a Magyar Művészeti Akadémia
Tíz kemény könyv a szerelemről
Új erdélyi szemleportál elindítását jelentették be Kolozsváron
Elindult a PártKereső.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

A könyv nélküli könyvtári tér -- hogyan válhat alacsony intenzitású találkozóhellyé?FEL

Napjaink tudástársadalmában a kreativitás, az interdiszciplináris gondolkodás, a problémamegoldás és a másokkal való együttműködés képessége mind nagyon fontos készségek, amelyek elsajátítása nagyon nehéz lenne csupán a könyvekből. A könyvtáraknak reagálniuk kell ezekre a kihívásokra. Jelen esettanulmány a Queenslandi Állami Könyvtár digitális kulturális központjának (könyv nélküli könyvtári tér, amit The Edge-nek neveztek el).
A megfigyelések alapján nem jellemző, hogy különböző egyéni kulturális háttérrel rendelkező idegenek egymást inspirálnák, hogy természetes módon valósuljon meg a közösségi tanulás. A terekben -- bár az együttműködésre találták ki őket elsősorban egymás melletti tanulás zajlik.
Az intézmény elsősorban magas intenzitású találkozóhelyet jelent, amely akkor válhat alacsony intenzitású találkozásokban gazdag (azaz sok önszervező, közösen dolgozó-tanuló csoportot jelentő) hellyé, ha nagyon sokféle háttérrel bíró embert sikerül bevonzani egy időben. Mások megszólításának az a legfőbb korlátja, hogy nincsenek tisztában egymás készségeivel és érdeklődésével, valamint hogy félnek idegeneket megszólítani. (ref.: A könyvtárak mint a közös munka terei. A közösségi tanulás használói motivációi és akadályai; Tóth M.)

Régebbi hírforrás(ok): Közkönyvtár: alacsony intenzitású találkozóhely link

A könyvtár újragondolása -- finn könyvtárépítészet (olvasóink szavazatára)FEL

Ne tévesszenek meg senki a Helsinki Egyetemi Könyvtár szép új 'Kaisa' épülete. A designelemek messze túlmutatnak az építészeti látványelem-funkción. A könyvtár kétéves Intelligent Design projektje keretében teljesen újragondolja szolgáltatáskínálatát. A hallgatókat is bevonó projektben a hagyományos kölcsönzési és állománykezelési feladatokat a tanulás és a használói munkavégzés irányába vitték el.
Észrevették például, hogy a hallgatók a kikölcsönzött tankönyveket a kölcsönzési idő kisebb részében használták -- mire bónuszrendszert vezettek be a könyvek mielőbbi visszahozatalára.
Hangos, beszélgetős és csendes zónákat hoztak létre -- az eltérő hallgatói tanulási igényekre tekintettel.
Helyiségeket biztosítanak azoknak is, akik allergiásak a villamos energiára, vagy hallássérültek. A vizuális jeleket a használók szempontjából egyértelműsítették. Terveik szerint a könyvtáron belüli navigációt mobilalkalmazással segítik, így a dokumentum megtalálását és kölcsönzés is mobillal zajlik majd. (ref.: MG)


Könyvtári webes tartalom -- nyomtatva: függőleges kiállítás a Halis-könyvtárbanFEL

A Magyar Kultúra Napjára készült, de máig látható a nagykanizsai Halis-könyvtár szolgáltatásait bemutató függőleges kiállítás. Az egyébként webes tartalmak -- mint felfelé görgethető oldalak -- a könyvtárbelső több emeletét áttörő opeionjában felfüggesztett, kézzel mozgatható papírszalagok jelentek meg. A kiállításnak külön sátra is van, melyet nemcsak a könyvtárban vernek fel, hanem a környező településekre is kivisznek, és más, sok embert megmozgató rendezvényekkel egyidőben állítanak fel. Képek a függőleges kiállításról: link


Szegény használók irányába nyitni...FEL

Szegény használók irányába nyitni... -- volt a KIT múlt heti kiegészítendő szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
12 - Kellene, de nem vagyunk rá eléggé felkészülve.
23 - Eddig is nyitottak voltunk.
7 - Igen, közülük lehet új használókat nyerni.
2 - Inkább a műveltebbeket érdemes céloznunk.
0 - Egyéb válasz.
-- Az ALA felmérésével ellentétben idehaza nem készült olyan felmérés, amely azt mutatná, hogy az eltérő anyagi státuszú csoportok mennyiben veszik igénybe a könyvtári szolgáltatásokat, illetve mennyire elégedettek vele. Ezért a fenti válaszok valósághoz való viszonyát nem tudjuk vizsgálni. A válaszadók fele szerint a könyvtárak (be)fogadják a szegény használókat, alig egyharmad szerint még van mit tennünk az ügyben. Az elitista attitűd nyomokban képviselteti magát. Az is igaz, hogy folyosói beszélgetések során elismerjük: gyakran tehetetlenek vagyunk a (mély)szegénységben élők megszólításában, a velük kapcsolatos devianciák kezelésében. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. február 19.
Régebbi hírforrás(ok): Fontosabbnak ítélik a könyvtári szolgáltatások mindegyikét -- a hátrányos helyzetűek link

Kevesebb a tájékoztatás, de felsőoktatási könyvtárakban még mindig van tájékoztatópultFEL

A cikk első része a referensz szolgáltatások változó jellegével kapcsolatos szakirodalmat tekinti át. Először azt állapítja meg, hogy országos szinten csökkent a referensz tevékenység, ennek mi az oka, és hogy az online referensz szolgáltatások talán majd megállíthatják vagy visszájára fordíthatják ezt a hanyatlást. Ezután a referensz kifejezés definícióit elemzi rámutatva, hogy ezek a definíciók nem minden esetben fedik a valóságot, azaz a referenszpultnál zajló tevékenységet. Ezután a referensz munka pultcentrikus modelljének bírálatát vizsgálja kitérve arra, hogy sok felsőoktatási könyvtárban még mindig fennmaradt a pult. A cikk második része részletesen bemutatja, hogy egy amerikai egyetemi könyvtár (University Library at Cal Poly Pomona) hogyan szervezte át referensz tevékenységét. Bevezették a LibStARS (Library Student Assistant Researcher Support) programot, azaz könyvtárosok helyett könyvtár szakos hallgatókat alkalmaztak a pultnál heti 40 órában, és a referensz munka automatizálása érdekében bevezették a LibAnswers rendszert. A tanulmány az új kezdeményezés előnyeinek áttekintésével zárul. (Autoref.; A könyvtáros- és pultcentrikus referensz szolgáltatás átalakítása a LibStARs és LibAnswers rendszerrel)


A Corvinus könyvtárában is bérelhető könyvtárosFEL

A KIT febr. 12-i számának 'A Házipatikánál már orvos is foglalható -- hol rendelhető könyvtáros?' link cikkére reagált Börzsönyi Nóra a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárából:
Már hosszú évek óta működik a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárában a 'Foglaljon könyvtárost!' szolgáltatás, melyet az egyetem érvényes kölcsönzőjeggyel rendelkező oktatói és hallgatói térítésmentesen, a beiratkozott külsős olvasók pedig térítés ellenében (3500 Ft/óra) vehetnek igénybe. A szolgáltatást igénylőknek az Oktatás- és kutatástámogató osztályon dolgozó kollégák nyújtanak segítséget a könyvtár öt (csoportos tanulás céljára egyébként szabadon foglalható) konzultációs szobájának egyikében. Az elmúlt években havonta átlagosan 5 alkalommal került sor könyvtárosfoglalásra, mivel tájékozódás céljából sok hallgató választja -- a személyes konzultációval szemben egyébként jóval költséghatékonyabban működtethető -- csoportos felhasználói tréningjeink valamelyikét, melyből a szorgalmi időszak során négyfélét is indítunk, különböző időpontokban. Tréningjeinkről és a könyvtárosfoglalásról további információk a honlapunkon találhatók:
link link
-- A Corvinusos gyakorlatról korábban szóltunk a KIT-ben link és örömmel adunk hírt további hasonló kínálatról. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Corvinus-tapasztalatok 1. -- Kutatószoba helyett előjegyezhető konzultációs helyiség link

A hallgatók SOHA nem a katalógusban kezdenek kutatni -- a felfedezőeszköz segíthetFEL

Több korábbi, használói kutatással foglalkozó tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az egyetemi hallgatók a kutatásaikat SOHA nem a könyvtári webes katalógusokban kezdik. A tudósok ennél okosabbak, ismerik a könyvtárakat és szolgáltatásaikat, de könyvtárba ők is egyre ritkábban járnak.
A központi keresőszolgáltatás eleve megkönnyíti a forrásokhoz való hozzáférést azok számára, akik nem szentelnek időt a klasszikus keresési módszereknek, olyan nagy mennyiségű releváns információ összegyűjtésével, amelyet a weben szabad kereséssel nem találnának meg.
A központi keresők eredményeként a könyvtári források kihasználtsága növekedett. Előnyük, hogy a hagyományos és elektronikus forrásokban egyidejűleg keresnek, egyetlen feltételük az indexelés. Másik nagy előnyük a relevancia szerinti minőségi rangsorolás, amelyet az algoritmus optimalizálásával értek el. A relevancia növelését szolgálja a szakkategóriák szerinti indexekben való keresési lehetőség. A központi keresők az ún. OpenURL link resolver (linkserver) alkalmazásával működnek, ha a központi index nem közvetlenül mutat a teljes forrásokra vagy a további szolgáltatási lehetőségekre (pl. könyvtárközi kölcsönzés).
A központi keresők hatalmas lépést jelenthetnek a használók könyvtári szolgáltatásokkal való elégedettségének javításában. (ref.: Prókai M.; Fedezzük föl a Discoveryt!)


Tóratekercseket adhatnak vissza az oroszok -- a Lenin könyvtárbólFEL

Tárgyalnak azoknak a tóratekercsnek a visszaadásról, amelyek a nyizsnij-novgorodi Lenin könyvtár kézirattárában találhatók -- jelentette be Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. (Gondola)
-- 103 második világháború után elkerült tóratekercsnek a visszaadásról tárgyalnak az orosz féllel, amelyek jelenleg a nyizsnij-novgorodi Lenin könyvtár kézirattárában találhatók.
Ilyen nagy mennyiségű tóratekercs fellelésére még nem volt példa, a tekercsek legnagyobb részét azonban restaurálni kell. Feltehetően Oroszországban vannak még 'Magyarországról elkerült' tóratekercsek, ezért szeretnék, ha nemzetközi szervezetek és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány is bekapcsolódnának a tóratekercseket feltáró folyamatba -- mondta el Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija keddi sajtótájékoztatóján. Hír24)


Könyv- és ekönyv-áresést okozhat az Amazon magyarországi megjelenéseFEL

Tovább terjeszkedik Kelet-Közép-Európában az Amazon.com. A világ egyik legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó áruháza ezúttal Prága mellett létesít lerakatot, de piaci pletykák szerint hamarosan Magyarországra is betörhetnek.
A társaság agresszív terjeszkedése -- főként egy esetleges magyarországi nyitás esetén -- sok hazai szolgáltatónak is kellemetlenséget okozhat. Piaci értesüléseink szerint különösen a hazai műszaki áruházak szegmensében, illetve a könyvkereskedelemben, ezen belül is az elektronikus könyvek piacán okozhat anomáliákat az amerikai óriás régiós, illetve magyarországi terjeszkedése. Ugyanakkor azok a lokális szereplők, amelyek könyvkiadással is foglalkoznak, még mindig nagy előnyben vannak. Számukra az egyetlen kellemetlenséget a társaság zászlóshajója, a Kindle e-könyv olvasó okozhatja, mely ár-érték arányban az egyik legjobbnak számít.


Magyarország tovább csúszik lefelé a sajtószabadság-listán -- hogyan tájékoztassunk objektíven?!FEL

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet a legfrissebb jelentése szerint Magyarországon 2013-ban romlott a sajtószabadság helyzete. Ismét, hiszen 2012-ben még a 40. helyre rangsoroltak bennünket, mára viszont a 64. lett Magyarország. (HVG)
-- Magyarország 24 helyet rontott néhány év alatt. (MMOnline)


A meghívott gyerekek láthatták ismét Ramháb-királynőtFEL

Február 15-én, szombaton tartották meg Bács-Kiskun megye legjobb mesemondóinak találkozóját. A kecskeméti Katona József Könyvtár és a Kincskeresők Egyesülete közös rendezvényének ezúttal is a könyvtár adott otthont. A majdnem három évtizedes hagyományokkal rendelkező találkozóra azok a gyerekek -- összesen huszonhatan -- kaptak meghívást, akik az előző próbatételek után lakóhelyük legkiválóbbjai lettek. A nemes versengésben a zsűri döntése alapján az alsó tagozatosok közül Salánki Villő, a felsősök közül, pedig Molnár Tamás végzett az első helyen, és nyerte el a Meseország hercegnője illetve hercege címet.


Kerülj előnybe: Értsd meg az Y-t!FEL

Az Y generáció felnőtt, jelen van a munkaerőpiacon. Érteni kell őket és számolni velük. Azok a szervezetek, akik képesek rájuk hangolódni, erősségeiket és erényeiket elfogadni, megérteni és tovább fejleszteni, képesek lesznek lépéselőnyt szerezni a piaci versenyben. Milyen fejlesztési formákat részesítenek előnyben, milyen témákban fejlődnének legszívesebben a generáció tagjai? Erről készült kutatási beszámoló.


Használati utasítás netfüggő tinédzserekhezFEL

Azt hiszem, előbb-utóbb minden szülőnek el kell döntenie, hogy a 3T-ből (tiltás, tűrés, támogatás) mit és hogyan valósít meg a gyermekei netes életét és infokom eszközhasználatát illetően. Ami különösen azért problematikus, mert még maguk a felnőttek sem mindig tudják, hogy ezeket az eszközöket mikor és hogyan 'illik' használni.
A könyv fontos kérdéseket vizsgál meg, például, hogy miért tűnnek olyan furcsának a tinédzserek az interneten; miért tűnik úgy, hogy egyáltalán nem számít nekik a privátszféra (pedig de); mitől kattantak rá annyira a közösségi média használatára? Aztán megpróbál a szülői félelmeknek is a végére járni a szerző: tényleg mindenhol ott vannak a szexuális ragadozók; a net valóban felerősíti az aljasságot és a kegyetlenséget (lásd cyberzaklatás)-- Végül körbejárja azt a közkeletű sztereotípiát is, amit a 40-es és annál idősebb korosztály előszeretettel oszt a fiatalokkal kapcsolatban: a mai tinédzserek olyan digitális bennszülöttek, akiknek minden a kisujjukban van, ami digitális. Pedig higgyük el, nekik sem egyszerű -- pláne, ha még a szüleik internettel kapcsolatos gyanakvásával, tiltásaival és tudatlanságával is meg kell küzdeniük. Bár az első kettőben nem biztos, hogy segít a könyv, a tudatlanságunk ellen sikerrel indíthatunk harcot, ha elolvassuk. Megéri.
Analógiák

Gigantikus baki a magyar szabadalmi hivatalnálFEL

Üzleti titkokat tartalmazó magyar feltalálói szabadalmi bejelentések százai váltak hosszú időre elérhetővé a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapjáról. Mégis a hibát felfedező közérdekű bejelentő ellen indult eljárás.
Az Egis gyógyszergyár egyik új, szabadalmaztatásra beadott 'kombinációs gyógyszerkészítményének' 34 oldalas dokumentációja is heteken át elérhető volt a 2010-es kormányváltás után Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) átnevezett szabadalmi hatóság honlapján. Ugyanez történt több száz -- elvben szigorúan védendő -- iratcsomaggal is. Az érintetteknek esetleg súlyos károkat okozó 'szivárgásra' egy civil szervezet tagjai figyeltek fel még tavaly. A Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület vezetője -- maga is szakmabeli, európai szabadalmi ügyekre szakosodott irodája van -- közérdekű bejelentést tett a hivatal felett őrködni hivatott igazságügyi tárca Répássy Róbert vezette államtitkárságán. Ám újabb hét kellett ahhoz, hogy az üzleti titkokat tartalmazó információk elérhetetlenek legyenek.
A történet nemrég újabb fordulatot vett azzal, hogy a bejelentő Pintz György ellen -- ahogy korábban a NAV-botrány kirobbantója esetében is történt -- eljárás indult, az ügyben saját maga ellen vizsgálódó hivatal pedig azt állapította meg, hogy voltaképpen ő az áldozat.


Új trend: hobbiból 'közmunka' -- könyvtár is szervezhetné a Green Gym-et?FEL

Az angoloknál és a németeknél egyre többen vállalnak -- kikapcsolódás, testmozgás céljából -- különleges parkgondozást. A Green Gym nyomán a közparkok megszépülnek, a résztvevők pedig egészségesebbek lesznek.
De jó is lenne kiszabadulni a légkondis épületekből, friss levegőt szívni és csak úgy egy kicsit mozogni! Aki sokat ül az irodájában vagy otthon a számítógép előtt, az már nem biztos, hogy a drága konditermek izzadtságszagú levegőjét, a tükörfalakat és a gépeket tartja a legjobb kikapcsolódásnak.
Az oxfordi egyetem három évig figyelte a projekt résztvevőit Oxfordshire-ben és Sussex-ben és megállapította, hogy azok, akik rendszeresen jártak a Green Gym csoportba, azok szellemileg és fizikailag is kedvező változásokat tapasztaltak. Jelentősen javult a szív- és érrendszeri állapotuk, csökkent a vérnyomásuk, erősödött az izomzatuk, háromszor több kalóriát égettek el egy óra alatt, mint egy step aerobic órán, javult a kedélyállapotuk, már az első három hónapban csökkent a csípő-derék méretarányuk.


Okosszemüveggel válnak láthatóvá a rákos sejtek -- és a dokumentumok metaadatai?FEL

Az orvostudomány is igyekszik kiaknázni az okoseszközökben rejlő lehetőségeket. A Washingtoni Egyetem kutatócsoportja fejlesztett ki egy olyan szemüveget, mely a rákos sejteket láthatóvá teszi a sebészek számára, ám a megoldást egy ideig csak tesztfázisban használják majd.
Praktikus

Egyetlen apró trükk, amivel dupla olyan gyors lehet a számítógépedFEL

A számítógép igényli a törődést. Három ingyenes program, amivel elvégezheted a belső takarítást.
Hiába óvod a széltől is a számítógépedet, ha néha nem teszel rendet a belsejében. Időnként nem árt megszabadulni a felesleges fájloktól, és helyreállítani a hibákat.
Kisszínes

Irodalmi kampány a közösségi médiábanFEL

A közösségi média eszközeivel kívánja olvasásra ösztönözni a fiatalokat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit (a továbbiakban MANK) 'Mozi a fejedben' című kampánya, amelyhez forgatókönyvíró pályázat is kapcsolódik.
A megszólítani kívánt, már az internettel felnőtt 8-16 éves korosztályt a napokban indult program arra ösztönzi, hogy két kötelező olvasmány, az Egri csillagok és A Pál utcai fiúk történetét az általuk használt eszközök (közösségi oldalak, blogok, fájlmegosztók) használatával dolgozzák fel -- mondta el csütörtökön Budapesten a MANK kommunikációs igazgatóhelyettese, Cseh Boglárka.


Kihirdették a legjobb európai gyermekbarát tartalom díj győzteseitFEL

Kihirdették a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj győzteseit: az európai uniós versenyben a Magyarországot képviselő két weboldal közül a link második helyen végzett a felnőtt nem szakmabeliek kategóriájában.


Olcsóbb, mint az antikvárium: adományboltFEL

Van, aki tankönyveket visz, mások a gyerekeiknek keresnek és találnak tanszereket és ruhákat, a turkálók és az antikváriumok árainál jóval olcsóbban. Másfél hónapja nyílt meg az ország negyvenedik adományboltja, ahova bárki beviheti feleslegessé vált tárgyait -- és ezzel nemcsak a rászoruló családokon segít, hanem egy oktatási alapítvány működését is támogatja.
Verseskötetektől, regényektől, tankönyvektől, jegyzetektől, ruháktól, játékoktól és konyhai eszközöktől roskadoznak a polcok Budapest legújabb, Budafoki úti adományboltjában. Vannak olyan könyvek, amelyeket száz-kétszáz forintért meg lehet vásárolni, de a ruhákért sem kérnek sokkal többet. Új árura sem kell sokat várni -- nemcsak a vásárlók, hanem az adományozók száma is folyamatosan emelkedik. Van, aki a Műegyetemre menet tér be az üzletbe, de olyanra is volt már példa, hogy valaki előbb szállt le a buszról, mert észrevette a különleges boltot.


Tankönyvrendelés csak a választások után -- új tankönyvbotrány készül?FEL

A botrányok elkerülésére a kormány a választások utánra tolná el a tankönyvrendelés időszakát, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tankönyvrendeletének tervezetéből (link Forrásaink szerint ez a lépés még a tavalyinál is kaotikusabb állapotokat idézhet elő.
A tankönyvjegyzéket, amely az iskolákban használható könyveket sorolja fel, hosszú éveken át már decemberben közzétették és az iskolák február végéig rendelhettek. Tavaly csak februárban jelent meg a jegyzék, és március végéig lehetett rendelni. Az Emmi rendeletének tervezete szerint mostantól a jegyzéket elég lesz április 10-én (!) közzétenni, a könyveket pedig április 30-ig kell megrendelni az iskoláknak.


Új divat: magyar irodalom -- külföldi színészektőlFEL

Két napja hódít az új őrület, a híres magyar versek rászinkronizálása híres nem magyar filmekre. Mi elsőre Nagy László rambósított verzióját szúrtuk ki, de ma már ötös toplistát is összeállítottunk a Youtube-on fellelhető alkotásokból. Ezek közös pontja az alkotó, Boldizsár Péter.
Információforrások

Évfordulós háttéranyagok a Hadtörténeti KönyvtárbólFEL

A Hadtörténeti Könyvtár blogja számos érdekes és informatív anyaggal segítheti a tájékoztató könyvtárosok munkáját. Hírfolyamukban megjelennek programajánlók, évfordulókhoz kapcsolódó anyagok (a legutóbbi Umberto Nobile volt, aki 1885 január 21-én született, így a róla szóló bejegyzés január 21-én jelent meg) -- legtöbbször a wikipedia szócikkeit felhasználva. Konkrét keresés esetén a használhatóságot nehezíti, hogy az információk nincsenek csoportosítva. A könnyebb navigációt segítenék a különböző aloldalak, pl. programajánlók, évfordulók, fórum. A könyvtár digitális gyűjteménye is elérhető innen, évekre lebontva, de a címválasztást (pl. Rangsorolás/sematizmus gyűjtemény) újra gondolnám, mivel nem teljesen egyértelmű, hogy milyen gyűjteményről is van szó -- esetünkben a Magyar Királyi Honvédség névjegyzéke). (Benke Dániel ajánlásával)


Interaktív 3D-s rekonstrukcióval élesztették fel az elpusztult VitányváratFEL

Virtuálisan rekonstruálták a Vértes legromantikusabb várromját, a Vitányvárat, amely a legmodernebb technológia révén 16. századi pompájában épült újjá és vált teljesen bejárhatóvá a virtuális térben.
A Vitányvárat a SziMe3D AR, részben európai uniós támogatásból megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt keretében élesztették fel. A programban 3D-szkennerek és virtuális technológiák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják magyarországi műemlékeken és műtárgyakon. A vár rekonstrukciója mindenki számára elérhető az interneten a link címen. Még teljesebb élményt adnak azok a fejlesztések, amelyek három dimenzióban teszik láthatóvá a várat: elkészült a rekonstrukció 3D-s televíziókra, az Oculus nevű speciális szemüvegre, valamint az emberi kéz mozgását érzékelő Leap Motion nevű hardverre egyaránt, amellyel a virtuális túrázó szinte a középkorba utazhat az időben. Ezek a új fejlesztések mindenki számára kipróbálhatók lesznek áprilistól a Visegrádon, a Mátyás király Múzeumban nyíló a SziMe3D AR projekt eredményeit bemutató tárlaton.


Hírblog indult Szirmai GergellyelFEL

Oxox.hu néven új hírblog indult. A blog célközönsége elsősorban a fiatalok, akiket érdekel, hogy a kortársaik miként vélekednek a világról. A főszerkesztő Horváth Balázs, a videós pedig Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség bloggere.
Közleményük szerint az Oxox napról-napra ad teret a racionális, motivált, tenni akaró, de kritikus meglátásoknak, politikai kiábrándultságba menekült fiatalok hangjának, akik a kudarcok mellett sikerekről is szeretnénk beszámolni. Vendégbloggerekkel együtt írnak meg eseteket és véleményeket politikáról, gazdaságról és kultúráról, egy egyetemistáknak szóló gasztrorovat mellett pedig ?Budapest Akusztik? címmel heti zenei videókat készítenek hazai előadókkal. Az oldalt öt újságíró szerkeszti, mindannyian egyetemisták, a munkájukat pedig videóriporterként Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség bloggere segíti. Saját bevallásuk szerint nincs semmilyen politikai ideológiája a site-nak.


Így számolják a pártok ígéreteit -- beárazzák a propagandaszövegeketFEL

Hivatalosan is kezdetét vette a kampányidőszak. Az április 6-i parlamenti választásokig előttünk álló hetekben várhatóan sorra érkeznek majd az ígéretek az egyes pártok részéről. Ha kíváncsi arra, hogy ezek az ígéretek mennyibe kerülnek az adófizetőknek (vagyis nekünk), akkor nem marad segítség nélkül. Most azt mutatjuk be, hogy az árazás feladatát magára vállaló, nemrégiben elindult 'Mit választunk?' link projekt mi alapján mondja meg, mi mennyibe kerül.
A Mit választunk? projekt közzétette módszertani útmutatóját arról, hogy milyen alapelvek mentén árazzák be az egyes pártok ígéreteit. Ebből kiderül, hogy azoknak a pártoknak a hivatalos dokumentumaiból válogatják ki az ígéreteket, amelyek jelenleg is rendelkeznek parlamenti képviselettel. Így megismerhetjük a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az Együtt-PM, az LMP és a DK ígéreteinek költségét.


Folyóirattal jelentkezik a Magyar Művészeti AkadémiaFEL

A Kultúra népi, genetikus, konzervatív, nemzeti, tartalmas. A Civilizáció városi, kitalált, liberális, globális és üres. A Magyar Művészeti Akadémiának lett egy saját folyóirata. Elolvastuk.


Tíz kemény könyv a szerelemrőlFEL

Tizenhat éves kora után már mindenki tudja, hogy a szerelem nem könnyed, harmonikus és fájdalommentes állapot. Ezt a tudást körbebástyázza, bekebelezi, és szívre ható történetek formájában időről időre kilöki magából a világirodalom. Valentin-napi könyvajánlónk túlmerészkedik a Rómeó és Júlia-Love Story tengelyen. Szemezgessen a szerelmesek ünnepére hangolódva.

Hírforrás: HVG
2014. február 19.

Új erdélyi szemleportál elindítását jelentették be KolozsváronFEL

Főtér.ro új címmel erdélyi szemleportál elindítását jelentették be a szerkesztők Kolozsváron. Nem elsősorban a hírre koncentrálnak, hanem arra, hogy mit gondolnak a hírről. Erdélyben rendkívül alacsony szintű a 'kommentkultúra', ezen szeretnének változtatni.


Elindult a PártKereső.huFEL

PártKereső.hu címen indított a Nézőpont Intézet internetes oldalt, ahol egy kérdőív kitöltése után bárki megtudhatja, milyen mértékben ért egyet az egyes pártok politikai céljaival és törekvéseivel.

Hírforrás: Prím
2014. február 19.
Régebbi hírforrás(ok): Milyen értékek, törekvések járnak kéz a kézben a politikai jobboldalon? És a baloldalon? linkHírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu