Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/6., febr. 12.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Szakmai igazgató az OSZK élén -- Káldos János
Kik döntenek az OSZK dolgaiban? -- Országos Könyvtári Kuratórium
3000 magyar kutató tudományos profilja egy nemzetközi adatbázisban
Olaszországban terjeszkedett idén a Szatmár Megyei Könyvtár
A könyvtáros egyesület kiáll a használói igények mellett -- a kiadói szempontok ellenében
Így teszi tönkre a Google a webet (olvasóink szavazatára)
Érdemes-e könyvtárba DVD-ket vásárolni?
Szakmát kínál Los Angeles közkönyvtára
A tekintélyelvű könyvtárvezetők nem is nagyon érhetnek el sikereket
WSDS -- webméretű kutatóeszközök, illetve az ezekkel nyújtott szolgáltatások
Kutyákkal tanulnak olvasni a könyvtárban -- már az észt gyerekek is
120 millió 'olvasásnépszerűsítésre' -- de mér-e valaki eredményt, hatékonyságot?
Egyetemi hallgatók és a könyvtári számítógépek használata: szükség van még rájuk?
Közérzet-kutatás: hol kapcsolódhat a könyvtári segítő funkció?
Könyvtárosok ábrázolása népszerű mozifilmekben
Mitől jó egy könyvtáros -- a kompetenciafejlesztés útja
A 3D nyomtatás világa: egy ízig-vérig startup története -- az amerikai könyvtárak alapfelszerelése?
Hogyan írjon szakcikket a könyvtáros -- segítő tippek
Hova kerüljenek az erdélyi magyar közgyűjtemények?
Kisvárda -- a könyvtár a magyar múlt, a jelen és az elkövetkezendő jövendő támasza és hordozója
Whiskyreklám -- az olvasás megosztott élménye (könyvtárban is)

Analógiák

A Házipatikánál már orvos is foglalható -- hol rendelhető könyvtáros?

Kisszínes

Új oligarchák kezébe kerülhetnek a magyar műkincsek
Claudio Magris: Jogunk van digitális analfabétának maradni!

Információforrások

Filléres receptek: reggeli, ebéd, vacsora 370 forintból
Alternatív vásárlás -- adatbázisokban
Virtuális téliolimpia-kiállítás az Orosz Nemzeti Könyvtártól


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Szakmai igazgató az OSZK élén -- Káldos János FEL

Szemerei Péter Fidesz-alapító hétfőn távozik az Országos Széchényi Könyvtár éléről -- erősítette meg az ügy több szereplője a Narancs információját. Utóda az OSZK Különgyűjteményének eddigi igazgatója, Káldos János lesz -- Szőcs Géza ugyanis nem ér rá könyvtárat igazgatni.
Tudomásunk szerint Káldos Jánost csupán két hónapra bízza meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével. A döntést hétfőn jelenti be a tárca, Káldos nem kívánta kommentálni értesülésünket. Nem tudni pontosan, mit tervez a nemzeti könyvtárral az Emberi Erőforrások Minisztériuma, két héttel korábban ugyanis azt közölték kérdésünkre, hogy nincs napirenden az intézmény vezetői pályázatának kiírása. Ugyanakkor Szőcs Géza lapunknak most azt mondta, álláspontja szerint mielőbb ki kell írni a pályázatot.
Káldos János a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában kezdte a pályáját, 2000-ben került az OSZK-ba, ahol először a Magyar Elektronikus Könyvtárban foglalkozott digitalizálással és elektronikus publikációkkal, és 2009-ben lett a Különgyűjtemények igazgatója. Sajó Andrea főigazgató leváltotta erről a tisztségről, de utóda, Szemerei Péter tavaly visszahelyezte. Káldos több mint egy évtizede foglalkozik a digitalizálás elméletével és gyakorlatával, ő vezette egy évig az Eldorado-projektet is, amit 2011-es újbóli igazgatói kinevezésekor átadott.

Régebbi hírforrás(ok): OSZK-saga link Virágot is vitt magával a szomszédba látogató Áder -- beágyazódás link Sajó-pályázat is: konkrétumok és számadatok híjánlink

Kik döntenek az OSZK dolgaiban? -- Országos Könyvtári KuratóriumFEL

Az Országos Könyvtári Kuratórium (a továbbiakban: Kuratórium) a kultúráért felelős miniszter mellett működő konzultatív testület. (Feladatai: link Tagjai:
Dr. Jankovits László PhD, tanszékvezető egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem.
Dr. Kokas Károly főigazgató-helyettes, címzetes docens, Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár.
Dr. Maróth Miklós az MTA alelnöke, egyetemi tanár.
Dr. Monok István DSc, főigazgató, MTA Könyvtár és Információs Központ.
Nagy Zsuzsanna főigazgató, Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtár.
Dr. Szakadát István egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Dr. Szentpéteri Márton PhD, egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Szőcs Géza a miniszterelnök főtanácsadója, kormánybiztos.
Dr. Virágos Márta főigazgató-helyettes, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.


3000 magyar kutató tudományos profilja egy nemzetközi adatbázisbanFEL

A SciVal Experts adatbázis 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. Speciális, kutatói hálózatokat feltérképező eszköz, az Elsevier B. V. által kifejlesztett egyedülálló szoftver segítségével került kifejlesztésre. Így jött létre az a páratlan, magyar kutatókat bemutató adatbázis, amely adattartalmát a Scopus-ból, a világ legnagyobb szakirodalmi adatbázisából nyeri. Bárki számára szabadon elérhető a világ bármely pontjáról, így segíti a kutatóink bekapcsolódását a nemzetközi tudományos életbe.
A kutatói profilok kiválasztása az Elsevier kutatói nyilvántartás alapján történt, összegyűjtötték mindazon magyar kutatókat, akik azokban a lektorált, nemzetközi folyóiratokban publikálnak, amelyeket a Scopus indexel. A kutatói profilok kiválasztásában kizárólag tudománymetriai szempontok érvényesültek, publikációk száma, idézetek száma, Hirsch-index stb. Így alakult ki az a névsor, amelyről elmondhatjuk, hogy a magyar és határon túli magyar tudományos élet legjelentősebb 3000 kutatójának névsorát tartalmazza. (képek az adatbázisról: link


Olaszországban terjeszkedett idén a Szatmár Megyei KönyvtárFEL

Közel kilencezer fővel esett vissza a Szatmár Megyei Könyvtár látogatottsága 2013-ban az előző évhez képest -- annak ellenére, hogy immár Olaszországban is működik egy kirendeltsége.
Az intézmény évértékelő beszámolója szerint tavaly 72267 alkalommal keresték fel a megyei könyvtárakat, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 81188 látogatottsághoz képest. Ennek egyik oka, hogy alaposan megnőtt az interneten, telefonon vagy faxon történő kapcsolatfelvétel vagy ügyintézés - 26.583-ról 30.892-re. Elektronikus úton ezentúl például a kölcsönzés határidejét is meg lehet hosszabbítani...
A Szatmár Megyei Könyvtár egyik legfontosabb tavalyi megvalósítása, hogy megnyitotta fiókját az olaszországi Cassino városában. A Lazio régió Frosinone megyéjének 33.000 lakosú kisvárosában a wikipedia olasz nyelvű változata szerint 2009-ben hivatalosan 269 romániai állampolgár élt. A fiókban jelenleg közel hatszáz kötet van, ám ez igen kevés az ott élő hétszáz tagú román közösség számára, ezért idén a könyvtár legfontosabb céljai közé tartozik az ottani állomány bővítése.


A könyvtáros egyesület kiáll a használói igények mellett -- a kiadói szempontok ellenébenFEL

A porosodó állomány problémája egyre határozottabban vetődik fel a norvég közkönyvtárakban is. A Norvég Kulturális Tanács több mint félmillió kötetet vásárol meg kiadóktól s oszt szét az országos közkönyvtári hálózatban.A mostani szabályozás még 1965-re az akkori körülmények közé nyúlik vissza, amikor a megjelent művek száma és témák szerinti eloszlása alapvetően más volt, mint manapság. A rendelkezés főképp az új szerzők, s kevéssé ismert, korlátozottan piacképes könyvek bevezetését célozná a könyvtári forgalomba (felnőtt szak és széppróza, gyermek és ifjúsági művek, idegennyelvből fordított művek kategóriákban). A beszerzést és a szállítást központi költségvetésből állják évi mintegy 120 millió norvég korona értékben.
Gond, hogy a kötetek inkább a kiadók ajánlatát, mint a használói igényeket tükrözik. Így a kelendő szak- és szépirodalmi kötetekből sokszor hiány van, 9-12 hónap késéssel érkeznek. Miközben akár könyvek százai (főleg túl nagy példányszámban a könyvtárakba került drámai művek és verseskötetek) állnak olvasatlanul a polcokon. A Norvég Könyvtárosok Egyesülete most kampányt hirdetett a rendelet megújítására. Már az egyik legnagyobb napilapban az Aftenpostenben is téma volt a kérdés. A hatóságok reakciója még várat magára... (ref.: Németh Márton)


Így teszi tönkre a Google a webet (olvasóink szavazatára)FEL

Sok potenciálisan jó internetes szolgáltatás veszik el az internet süllyesztőjében. A keresőgépek, agy a Google is, keres szavakra, kifejezésekre -- ha azokat jól meg tudjuk fogalmazni. Ha ez megvan, a találati halmazban alig nézzük meg az első néhány találat utáni tartalmakat. És senki nem garantálja, hogy ezek a számunkra legjobb oldalak is. Elmenthetjük ugyan linkgyűjtőben a 'Stayful' kapszula hotellel kapcsolatos oldalt -- ha éppen megragadta figyelmünket, de egy időn -- illetve méreten -- túl ezek is túl nagyokká válnak a hatékony kereséshez; a kapszula kifejezésre még talán emlékszünk, de a 'Stayful'-ra már aligha. Szűkíthetjük a keresést, de a sok fizetett oldal megnehezíti a dolgunkat. Hja, a Google [és társai] profitra utaznak -- nem meglepő módon. S bár sok szempontból nagyszerű szolgáltatást nyújtanak, én nem keresni szeretnék, hanem tartalmakhoz hozzáférni.
A keresőgépek abból profitálnak, hogy fenntartják bennünk a keresés késztetését. A figyelmünket megragadni igyekvő szolgáltatók a találati lista elejére igyekeznek vásárolni magukat. A keresőgépek pedig nem sietnek bennünket a halmaz alsóbb rétegeibe terelgetni. A tartalomszolgáltatók az első találatok felé törekednek, amelyeket a keresőgépek így kontroll alatt tartanak. Ezzel megszűnik a semlegesség: a web nem nyílt platform innentől (ref.: MG).


Érdemes-e könyvtárba DVD-ket vásárolni?FEL

-- volt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
10 - Csak kivételes esetben, lejárt az ideje.
2 - Esetleg kistelepülésekre.
24 - Természetesen.
34 - Inkább jó nemzeti audiovizuális adatbázis kell.
3 - Egyéb válasz.
-- A válaszadók közel fele inkább egy központi videószolgáltatásban hinne. Ami persze nincs. Másodsorban magától érthetőséggel vásárolják a DVD-ket, melyek tartalmát gyakorlatilag bármely képzettebb olvasó a netről is letölthet -- még ha illegálisan is. A válaszadóknak kb. egyhetede látja úgy, hogy a DVD-k felett eljárt az idő. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. február 12.

Szakmát kínál Los Angeles közkönyvtáraFEL

Szakmát kínál egy Los Angeles-i közkönyvtár
A Los Angeles Public Library, mely egyébként is a tanulás színtere egy további lépést próbál tenni ebben az irányban: 2014 januárjában bejelentette szándékát, hogy szakmai érettségihez szeretné juttatni azokat a diákokat vagy felnőtteket, akik részt vesznek a könyvtár munkájában. A program révén azok, akik esetleg szégyellték, hogy nincs szakmájuk, mert akár kényszerűségből, családi vagy személyes okok miatt kénytelenek voltak kimaradni az iskolából, a könyvtárba járva ezt megkaphatják.
A program első évében 150 személy kaphat szakmai érettségi papírt a könyvtár 150.000 dolláros keretéből. A jelentkezők közül interjú során választják ki a tanulókat. A tanfolyamon a résztvevők online kapják a tananyagot, de konzultációs alkalmakon is részt vesznek a könyvtárban.
Ez lenne az első ilyen program az Egyesült Államokban.
A könyvtár magyar származású igazgatója, John Szabó elmondása szerint ezzel a programmal csatlakozni szeretne azon törekvésekhez, hogy digitális korunkban újraértelmezzék a közkönyvtárakat egy könyveket tároló intézményből oktatási intézménnyé.
?Meg vagyok győződve róla, hogy a közkönyvtárak meg tudják változtatni az emberek életét.' -- mondta Szabó. ?A közkönyvtárakban ugyanis megbíznak az emberek. Társadalmunkban ugyanis, ha valakinek nincs megfelelő végzettsége, nem kaphat állást, nem tudja eltartani a családját és nem tud előrelépni. Reményeink szerint ezt a programot az ország más közkönyvtárai is át fogják venni a jövőben.' (ford.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)


A tekintélyelvű könyvtárvezetők nem is nagyon érhetnek el sikereketFEL

A Hamburgi Egyetemen több szakdolgozat és kutatás is született a könyvtári menedzsmenttel kapcsolatosan. Egy hallgató négy mélyinterjút készített egyetemi könyvtárak felső vezetőivel. Hárman is a kooperatív vezetői stílus mellett tették le a voksukat. Ők a csapatuk tagjait szakértőknek tartják, és szívesen delegálják is a feladatokat. A tekintélyelvű vezetők -- a csapatuk tagjaival való állandó konfrontálódás miatt -- nem is nagyon érhetnek el sikereket. Valamennyi vezető elvárja, hogy a vezetettek önállóan dolgozzanak. Munkájuk jelentős részét teszi ki a kommunikáció. Van, aki rendszeresen besegít a munkába az információs pultnál is, hogy jobban ismerje a beosztottak feladatait.
A Hamburgi Egyetem oktatói szintén végeztek kutatásokat. Köz- és felsőoktatási könyvtárak középvezetőivel készített interjúk alapján arra keresték a választ, hogy a változásokat jelentő projektek során miként küzdötték le a csapattagjaik körében meglévő aggodalmakat, kételyeket és félelmeket, hogyan kommunikáltak, és mit tennének másként, ha újra kezdhetnék? (ref.: Könyvtárvezetés változások idején; Tóth M.)


WSDS -- webméretű kutatóeszközök, illetve az ezekkel nyújtott szolgáltatásokFEL

Megközelítőleg egy évtizede folyik a diskurzus az internetes keresők könyvtári környezetben történő alkalmazásáról. A Google és az Amazon cégekéhez hasonló keresőeszközök és felületek támogatói felbecsülhetetlennek tartják ezek kényelmi szolgáltatásait, amelyek sok forrásban történő egyidejű és egyszerű kutakodást tesznek lehetővé. Ez igen vonzóvá teszi őket a használók körében, ám kritikusabb könyvtárosok azt állítják, hogy a kifinomultabb könyvtári eszközökkel nem vethetők össze, és komolyabb kutatásoknál legfeljebb első lépcsőfokként szolgálhatnak.
Az internetes keresőeszközöknél lényegesen jobb eredményeket mutatnak a webméretű kutatóeszközök, illetve az ezekkel nyújtott szolgáltatások (web-scale discovery services = WSDS). A különböző platformokon létrehozott, általában egyesített indexállomány segítségével működő webméretű keresőeszközök azért válnak mind elismertebbé a könyvtári világban, mert segítségükkel a használók akár egyszerű kulcsszavas kereséssel a könyvtárban rendelkezésre álló összes (tehát saját, előfizetett és nyílt hozzáférésű) forrásban, egyidejűleg kereshetnek, és gazdag eredményhez juthatnak. (ref.: Fazokas E.)


Kutyákkal tanulnak olvasni a könyvtárban -- már az észt gyerekek isFEL

Méretes cukiságbombát robbantott a tartui városi könyvtár: az észt város könyvtára 'fél óra az olvasókutyával' néven futtatja új programsorozatát, ahol a gyerekek kutyákkal tanulhatnak olvasni, írja az ohtuleht.ee. A módszer egyébként például az USA-ban és az Egyesült Királyságban is eléggé elterjedt, mert a kutyák nagyon sokat segíthetnek azoknak a gyerekeknek, akik szoronganak, amikor hangosan, mások előtt kell olvasniuk.
Az olvasókutyákat akár öt hónapig is képezhetik a feladatra. Az ideális kutya barátságos, gyerekszerető, tűri a simogatást, és nem ugat, miközben a gyerek olvas.
Az ötlet a tartui könyvtár olvasóinak fejéből pattant ki, a könyvtár vezetése pedig felvette a kapcsolatot az Észt Segítőkutya Egyesülettel. Jelenleg hatalmas az érdeklődés a program iránt. A könyvtár vezetői örülnek, és remélik, hogy nem hagy alább az újdonság elmúltával.

Régebbi hírforrás(ok): Kutyák segítik az olvasásban a félénk finn gyerekeket -- is link A kutya segít az olvasás gyakorlásában, Tucsonban is -- nézze meg! link

120 millió 'olvasásnépszerűsítésre' -- de mér-e valaki eredményt, hatékonyságot?FEL

A kormány összesen 120 millió forintot szán olvasásnépszerűsítő programokra és pályázatokra.
Halász János, Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta:
1. az olvasás és a művelődés hozzájárul a gazdasági növekedés előmozdításához is
2. az olvasás pedig akkor lesz népszerű a fiatalok körében, ha élménnyé válik számukra.
3. összehangolt figyelemfelkeltő programsorozat elindítása mellett, melyben állami és nem állami intézmények és szervezetek is részt vesznek. A programsorozat már futó és jövőben induló elemei között vannak, amelyek a klasszikusokat hozzák közel a mai diákokhoz, más kezdeményezések a kortárs irodalmat népszerűsítik, a hátrányos helyzetű fiatalokhoz szólnak, vagy éppen a tehetséggondozás a céljuk.


Egyetemi hallgatók és a könyvtári számítógépek használata: szükség van még rájuk?FEL

A felsőoktatási könyvtárak hagyományosan számítógépeket biztosítanak a hallgatók számára a gyűjtemény elérésére és újabban a tanulás minden tekintetben való megkönnyítésére. A legújabb technológiai változások, elsősorban a mobil eszközök elterjedése felveti a kérdést, hogyan tudnának a könyvtárak a legjobb technológiai támogatást nyújtani, és ez miként hatna a többi könyvtári szolgáltatás használatára. A Kaliforniai Állami Egyetem San Marcos könyvtárában két éven keresztül vizsgálták a hallgatók számítógép-használatát, mind a könyvtár asztali számítógépeiét, mind a hallgatók saját laptopjaiét. A tanulmány azt találta, hogy bár a hallgatók egyre növekvő számban rendelkeznek mobiltechnológiával, még mindig határozottan jobban szeretik a könyvtári számítógépeket használni. Az is bebizonyosodott, hogy a könyvtári számítógépet használó hallgatók nagyobb valószínűséggel vették igénybe a könyvtár egyéb szolgáltatásait és nyomtatott állományát is. (Egyetemi hallgatók és a könyvtári számítógépek használata: szükség van még rájuk?; Autoref.)


Közérzet-kutatás: hol kapcsolódhat a könyvtári segítő funkció?FEL

Egy friss felmérés a (magyar) lakosság közérzetét vizsgálta, több szempontból:
- élettel való szubjektív elégedettség
- munkában, hobbiban elért sikerek szubjektív megítélése
- személyes kapcsolatok -- van-e kivel megbeszélni a problémákat
- bizalom és biztonságérzet.


Könyvtárosok ábrázolása népszerű mozifilmekbenFEL

A könyvtárosokról a nagyközönség fejében élő sztereotípiák kialakulásához és megszilárdításához nagyban hozzájárulnak filmbeli ábrázolások -- a filmvásznon jellemzően szigorú, komoly, művelt és középkorú, különc vénkisasszonyként láthatjuk viszont magunkat.
A könyvtárosok ábrázolását a popkultúrában már sokan vizsgálták, a kérdésről általában kisebb cikkek születtek. Vannak azonban igen alapos gyűjtések és elemzések, melyek szinopszissal együtt tartalmazzák a könyveket és filmeket, melyekben könyvtárosok fordulnak elő. A cikk a két legjobb forrás alapján ismertet tíz amerikai, hét nyugat-európai, tizenöt orosz (és szovjet) és hat ázsiai filmet. Ezek alapján a könyvtárosokra vonatkozó -- nem feltétlenül negatív -- sztereotípiák jellemzője, hogy leggyakrabban intelligens és különc nőként mutatják őket. Tanulságként az is megállapítható, hogy fontos ugyan figyelemmel kísérnünk a kép változását, hiszen ez is hatással van a könyvtárosi pálya alakulására, de ajánlatos mértékletesen és humorral kezelni a rólunk mutatott képet. A filmeket tanulmányozva a könyvtárosok és könyvtáros hallgatók szembesülhetnek a közvéleménnyel, de eszközként is használhatják a filmeket a szakma fejlesztéséhez. (ref.: Könyvtárosok ábrázolása népszerű mozifilmekben; Fazokas E.)


Mitől jó egy könyvtáros -- a kompetenciafejlesztés útjaFEL

A University of South Florida könyvtárának a nyugdíjazások és a folyamatosan szűkülő költségvetési keretek miatt munkaerő-problémákkal kellett szembenéznie. A megüresedő pozíciókat nem engedték betölteni, így a megmaradt munkatársaknak kellett ellátnia a távozók munkáit is. A készségek és kompetenciák terén jelentős hiányok keletkeztek. A probléma megoldására alakítottak egy munkacsoportot, akik a hiányzó kompetenciák fejlesztésére dolgoztak ki stratégiát.
Az alapvető kompetenciák kidolgozásához az egyetemen készült lista szolgált kiindulópontul. Nyolc teljesítménymutató az egyetemen használt hagyományos kategóriák közül került ki, mint
- az álláshoz szükséges tudás,
- produktivitás, a
- munka minősége.
Bizonyos szubjektív területek a viselkedésre fókuszáltak:
- kommunikáció,
- szolgáltatásminőség,
- csapatmunka.
Továbbá megjelentek a
- kezdeményezőkészség és a
- problémamegoldás.
Ezekhez kettőt tett hozzá az alapvető kompetenciák fejlesztésével megbízott munkacsoport: az
- alkalmazkodókészséget és az
- emberek vezetését. (ref.: A könyvtárosok alapvető kompetenciáinak fejlesztése: a University of South Florida könyvtárának kísérlete; Tóth M.)


A 3D nyomtatás világa: egy ízig-vérig startup története -- az amerikai könyvtárak alapfelszerelése?FEL

Kell egy ékszer, nyomtatok egyet, kell egy cipő, nyomtatok egyet. És a sort még lehetne folytatni. A jövő ugyanis egyértelműen az egyre közismertebbé váló 3D nyomtatásé. A 3D nyomtatóban kétdimenziós papíralapú kép helyett egy háromdimenziós tárgy készül. Honti Pál, a FREEDEE Kft. egyik tulajdonosa szerint egyszer, a nem túl távoli jövőben az emberek többségének lesz otthon 3D nyomtatója, amellyel kedvére nyomtathat magának tárgyakat. Honti Pál üzletfejlesztéssel, befektetői lehetőségek felkutatásával foglalkozott, amikor az új technológiát látva ő maga is vállalkozásba kezdett.
-- Korábban szóltunk a KIT-ben arról, hogy számos amerikai könyvtár szerez be 3D-s nyomtatót. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ráncfelvarrás és az amerikai könyvtárak új útjai link 3D-s nyomtató a könyvtárban -- de milyen is az?link

Hogyan írjon szakcikket a könyvtáros -- segítő tippekFEL

A szakcikkek a könyvtáros szakmában is arra valók, hogy a szakemberek egymással megosszák tapasztalataikat. Számos írástechnikai, stílussal és nyelvtannal foglalkozó -- nyomtatott vagy elektronikus -- segédlet áll az érdeklődők rendelkezésére, akik publikálni szeretnének.
A cikkeket harmadik személyben írjuk, objektív és formális stílusban, részekre tagolva. Az eredeti kutatásokról szóló cikkek szokásos tagolása szerint haladva:
- a bevezetés a cikk célját közli (jelen időben);
- a szakirodalom áttekintése a korábbi kutatásokat foglalja össze, és a saját kutatás indokoltságát alapozza meg;
- a módszerekről szóló fejezet a kutatás tervét, tárgyát, elemzéseit mutatja be (múlt időben);
- az eredmények rész a módszertan sorrendjében objektíve írja le, mire jutott az adott kutatás, olyan módon, hogy azok is értsék, akik a nyers adatokat nem ismerik (múlt időben);
- a tárgyalás rész adja meg az eredmények rész magyarázatát, magát a kutatási kérdésre adott választ; az első bekezdés fogalmazza meg tömören az általános következtetést;
- a következtetések rész voltaképpen a cikk tömör összefoglalója egy bekezdésben (azt szeretnénk, hogy erre emlékezzen az olvasó a cikk elolvasása után). (ref.: Tippek ahhoz, hogy a könyvtárosok számára a publikálás ne legyen rémálom...; Hegyközi I.)


Hova kerüljenek az erdélyi magyar közgyűjtemények?FEL

A közgyűjtemények gyűjtési területének összehangolásáról tanácskozott múlt héten a Kulturális Autonómia Tanács és az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az egyeztetés fő céljaként egy olyan gyűjtési kör megszervezését nevezték meg, amely a hagyatékok kezelését, elhelyezését megkönnyítené, vagy egyáltalán, lehetővé tenné. A részletekről Székely Istvánt, a KAT elnökét kérdeztük...


Kisvárda -- a könyvtár a magyar múlt, a jelen és az elkövetkezendő jövendő támasza és hordozójaFEL

'A kisvárdai Városi Könyvtár olyan intézménnyé kíván válni, hogy Kisvárda polgárai büszkék legyenek szolgáltatásaira. Erre az ötven esztendős tradíció éppúgy kötelez, mint a most elkezdődött új évezred. A könyvtár a magyar múlt, a jelen és az elkövetkezendő jövendő támasza és hordozója.' -- olvasható a Könyvtár küldetési nyilatkozatában.


Whiskyreklám -- az olvasás megosztott élménye (könyvtárban is)FEL

Torokszorító reklámot készített a dél-afrikai Bell's whiskynek a King James reklámügynökség, amiben egy idős, fekete bőrű, analfabéta ember látható, aki meg akar tanulni olvasni -- vélhetően azért, hogy a reklám elején látható könyvet elolvassa.
A férfi rengeteg nehézségen megy át (például a betűkirakósban elhibázza a macska szót -- cat helyett kat-et rak ki), amíg először az ABC-t, majd a legegyszerűbb szavakat elsajátítja -- és együtt örülünk vele, amikor ki tudja betűzni az étlapon a kalamárit, amikor csillagot kap az esti iskolában a dolgozatára, vagy amikor a betűtésztából kirakja a feleségének a 'Hello Sexy' mondatot. A végén annyira belejön, hogy sikerül elolvasnia a könyvet is, és valódi happy enddel zárul a film, amikor kiderül, hogy valójában ki volt annak a szerzője.
Analógiák

A Házipatikánál már orvos is foglalható -- hol rendelhető könyvtáros?FEL

Stratégia megállapodást kötött a Házipatika.com és a Foglaljorvost.hu startup. A Házipatika a generált forgalmon kívül a fejlesztésben, a sales és marketingfeladatokban segíti majd a Foglaljorvost, míg a startup orvosi kapcsolathálója jelent extrát a szájtnak. A Sanoma laikusuknak szóló egészségügyi portálja a Foglaljorvost időpontfoglalási rendszerét is integrálja, így közösen erősítenék szolgáltatásuk minőségét.
Kisszínes

Új oligarchák kezébe kerülhetnek a magyar műkincsekFEL

Akár új oligarchák birtokába is kerülhetnek a közgyűjteményekből hatalmi szóval kimazsolázható műkincsek. 'Nem tudom, miért lenne az baj, ha módos magánemberek, ahelyett, hogy a tengerparton vesznek maguknak villát meg jachtot, Magyarországon akár állami tulajdonban lévő kastélyokat újítanának fel, és abba visszavinnénk az Iparművészeti Múzeumból, a Nemzeti Múzeumból és más múzeumainkból azokat a képeket, amelyek nincsenek kiállítva ezekben a múzeumokban, de egyébként ezekből a kastélyokból hurcolták be valamikor az ötvenes években őket a múzeumi raktárba' -- vázolta a muzeális műtárgyak újraosztásáról szóló elképzelését a parlament kulturális bizottsága előtt L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke.
Szerinte csak a sárga irigység akadályozza meg, hogy magánembereknek felújítás fejében száz-kétszáz évre oda lehessen adni vagyonkezelésbe a kastélyokat. A közgyűjteményekből kiszemezgetett muzeális tárgyak ehhez már csak bónuszként járnának.


Claudio Magris: Jogunk van digitális analfabétának maradni!FEL

Akaratom ellenére feltett valaki a Facebookra. Nem kérek belőle - ezt a címet adta a Corriere első oldalán megjelent cikkének a kortárs olasz irodalom kiemelkedő képviselője, Claudio Magris. Az olasz alkotmányra hivatkozva arra emlékeztette olvasóit, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadon döntsön arról, tagja akar-e lenni vagy sem egyesületnek, szervezetnek vagy éppen internetes közösségnek.
Magris szerint 'ordító ellentét' korában élünk. Egyrészt minden területen a különbözőség elismerését követeljük, másrészt a mai világ kötelezővé teszi, hogy valamilyen csoportnak, közösségnek legyünk a tagjai.
'Mindenkinek ugyanazokat a könyveket kell olvasnia, ugyanazokról a problémákról vitáznia, ugyanazokon az eseményeken részt vennie. Aki nem teszi, az közösségellenes és vissza kell terelni őt az előírt útra akarata ellenére is, ahogyan egy koldust kényszerítenének arra, hogy szmokingot viseljen' -- fogalmazott.
A Duna című esszéregény szerzője kijelentette: jogot követel magának arra, hogy digitális analfabéta maradjon.
Információforrások

Filléres receptek: reggeli, ebéd, vacsora 370 forintbólFEL

Ha a könyvtár fontosnak tartja azokat az embereket, akik számára szolgáltatása fontosabb, mint az átlagpopulációnak, szolgáltathat (kugyakötelességből is) a szegényeknek. Egy téma-pl.:
A Nagy-Britanniában élő Lesley Cooper életére nagy hatással voltak azok az ínséges idők, amikor se otthona, se pénze nem volt. De minden kreativitását bevetve az évek során több mint 150 olyan receptet és tippet állított össze, melyek segítségével napi egy fontból (370 Ft) bőségesen és változatosan tud étkezni egy személy. Ezeket egyre népszerűbb blogján osztja meg a világgal, ahol az olvasók egyéb tippeket is kaphatnak akár a mindennapi spóroláshoz, akár az olcsó Valentin napi menü összeállításához -- írja a Daily Mail.


Alternatív vásárlás -- adatbázisokbanFEL

Új vadászterep nyílt a gyűjtők számára: bolhapiac és régiségbolt helyett egyre többen választják ezek virtuális verzióját és apróhirdetési oldalakon hódolnak szenvedélyüknek. A Jófogás.hu-n sokan keresnek kollekciókat: bár továbbra is a festmény és a porcelán a legnépszerűbbek, a legkülönösebb hobbikra is fény derül, ha az ember elmerül a gyűjtemény kategória elemzésében. A láncfűrész szett darabjait például 5-30 ezer forintért kaphatjuk meg.
A keresési toplistát a 'festmény' vezeti, erre kerestek rá a legtöbben, de a porcelánok is népszerűek (Zsolnay, Herendi), valamint sokan vadásznak 'antik' tárgyakra, órákra és katonai eszközökre is. Pörögnek a retro és antik pénzérmék, órák és pipák, valamint hatalmas mennyiségben fellelhetők a telefonkártya szettek és az újra divatos bakelitlemez kollekciók is.


Virtuális téliolimpia-kiállítás az Orosz Nemzeti KönyvtártólFEL

Az Orosz Nemzeti Könyvtár készített egy virtuális kiállítást a Téli Olimpiai Játékok 90. évfordulójára. (Via Heti Attila)
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu