Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/4., jan. 29.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Felhasználóképzés és / vagy bolondbiztos rendszerek?
Megszűnik vagy tovább él a TMT?
Virtuális Könyves Közösség a Second Lifeban (galéria)
Az egyetemi könyvtár szerepváltozása (olvasóink szavazatára)
Szervezetbomlasztónak átképzett könyvtárosok segíthetnek szakmájukon
Az e-kütyük terjedésével növekszik az e-olvasás (a Pew Internet friss felmérése)
Lassú olvasást hirdet a Somogyi-könyvtár
Az EBLIDA is emancipálná jogilag az e-könyveket
Társadalmi konzultáció az EU-s szerzői jogról -- szerinted?
Újabb három 'minősített könyvtár'
Törésvonalak a könyvtárügyben -- ki kinek gratulál (és kinek nem)?
Nyílt könyvtári rendszerre tér Oslo közkönyvtára -- megfontolások után
Olvasó is szerzeményez -- bizonyítékon alapuló szelekció
A katalógus helyett interneten keresnek -- új generációs könyvtári rendszerek
Természetbeni juttatás -- közalkalmazottaknak
A Bod Péter Megyei könyvtár állománynöveléssel és rendezvényekkel csalogat
Kálóczi Katalin továbbra is megbízott az ELTE EK élén
Baja: hárman célozták meg a közkönyvtár igazgatói székét
2013 legizgalmasabb könyvtárépületei (fotókkal)
Nyolc évtized -- nyolc hónap: szolnoki jubileum

Analógiák

Költöztesse be a HVG-t a Chrome-ba -- könyvtári katalógust is lehet?
Tartós reformképtelenség van Magyarországon -- a könyvtárügyben is

Praktikus

Lehet-e a könyvtáros sztár-blogger (10 tanács - angolul)

Kisszínes

Szemvizsgálat -- munkatársaknak és olvasóknak egyaránt
Az e-könyv ára miért nem nulla forint?
Aranyköpések könyvekről

Információforrások

Délvidéki digitalizált lapok Szabadkáról -- részben online
A könyvtár segíthet a spórolásban is -- az igazi rezsicsökkentés


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Felhasználóképzés és / vagy bolondbiztos rendszerek?FEL

A felhasználóképzés -- ahelyett, hogy etózni tanítanánk az olvasót -- azt jelenti, hogy valaminek a felhasználóit vagy lehetséges felhasználóit (ez lehet technológia, termék, szolgáltatás stb.) felnőttképzési módszerekkel támogatják annak érdekében, hogy 'személyi hatékonyságuk' növekedjen. Mindenféle ismeret/tudás potenciálisan növeli a személyi hatékonyságot és -mobilitást és/vagy pszichikai/szellemi igényt elégít ki.
Régóta megkülönböztetünk 'innovatív tudást' és a 'felhasználói tudást'. A felhasználók egyszerű, magától értetődő terméket / szolgáltatást akarnak, és ezekhez egyre több intelligenciát kell a termékbe / szolgáltatásba építeni (bővített újratermelés, mely ebbéli szerepünkben újfajta tudást igényel tőlünk).
A komplex termék / szolgáltatás maximális képességeit csak az arra felkészült felhasználók tudják maradéktalanul kihasználni (vö. okostelefon: a hülye számára egy drága játék, az értelmes számára pedig egy hatékonyságot jelentősen növelő eszköz). Ugyanakkor ez -- a kiszolgáltság mellett -- kiszolgáltatottságot is teremt. Ezért a címben feltett kérdésre 'és' a válasz.
A használóképzés szélsőséges iránya a 'kis könyvtáros', 'kis orvos' stb. nevelése, ami azért gond, mert ritkán fél bele életünkbe. mindent tudni ugyan jó lenne, de nem fér bele abba a rövidke életünkbe. A bolondbiztos rendszerek túlhajtása pedig kiiktatja az emberi elme és képességek élesítését, pangáshoz vezet. A kétféle megközelítés aktuális helyességét az adott helyzet dönti el. (Szabó G. Tibor)

Hírforrás: Szabó G. Tibor
2014. január 29.

Megszűnik vagy tovább él a TMT?FEL

A 2014. évre szóló támogatást nem adta meg az NKA a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás c. lapnak. Ezért a lap főszerkesztője, Fonyó Istvánné az EKK levelezőlistán a kiadás költségeit fedezendő előfizetési kéréssel fordult a tagokhoz -- a nyomtatási költségek miatt. A fentiek ellenére megjelenő lap első számának köszöntőjében jelzi, hogy a kiadvány önkéntes szerkesztői munka terméke.
A Könyv Könyvtár Könyvtáros és a Könyvtári Figyelő 4.5 milliót kaptak.

Hírforrás: EKK levelezőlista
2014. január 29.

Virtuális Könyves Közösség a Second Lifeban (galéria)FEL

Virtuális Könyves Közösség (VKK) címmel heti rendszerességű kurzus indul 2014. február 5-től a Virtuális Egyetem ( link ) keretein belül. A szervezők a Second Life nevű 3D kommunikációs platformot fogják használni az oktatás színhelyéül, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az avatárok (virtuális ének) alapvető képességeivel, a létező virtuális könyvtárakkal és a könyves közösségekkel.
A gyülekező helyszíne mindig a Vai Sanctuary ( link ) szigete lesz, ahol a szervezők a képen előkészületeket végeznek. Itt lesz majd lehetőség például virtuális vetítőtáblán a prezentálás kipróbálására, és saját könyv összeállítására. Akik még nem használták korábban a Second Life rendszerét, már 2014. január 29-én 19 órától részt vehetnek itt egy előképzésen.
A Virtuális Könyves Közösség egyik szervezője Habók Lilla, avatár nevén Habos Villa, aki informatikus-könyvtáros végzettsége után a Virtuális Oktatási Környezet lehetőségeit kezdte el kutatni az ELTE PPK Neveléstudományi Doktori Iskolájának keretein belül. A kurzus másik szervezője Szemán Zoltán (SL: Sum Anachen), aki az ELTE PPK Andragógia mesterképzésének szakdolgozatát fogja írni a két hónapig tartó könyves közösségszervezésről.
A Second Life virtuális téren belül különböző szigetek találhatóak, amelyek egyaránt magába foglalják a valóságos világon belül létező terek leképezett másait (pl. Párizs vagy Moszkva nevezetességei), illetve teljesen új tereket, melyek a valóságban nem láthatóak, akár nem is lennének megvalósíthatóak a fizika törvényei miatt. A szigeteken belül rengeteg könyvtár is található, pl. egyetemek campusain belül vagy a közösségek által kezdeményezett módon. (Habók Lilla)
A Second Life program ingyenes letöltésére és felhasználói regisztrációra a link oldalon van lehetőség.


Az egyetemi könyvtár szerepváltozása (olvasóink szavazatára)FEL

Martha Bedard, a Connecticut Egyetem könyvtárigazgatója nyilatkozik:
- Ahogyan más nagy egyetemi könyvtárak, mi is elektronikusra cseréljük nyomtatott anyagainkat, ugyanakkor megtartunk egy olyan állományrészt, amely jelentős hányadban a Levéltár és Különgyűjtemény részlegben található unikális gyűjtemény, amely segít könyvtárunkat meghatározni a jövőben. így nem leszünk tucatkönyvtár, egymással egyező állományokkal.
- Csendes és csoportmunkára alkalmas helyiségeket egyaránt kínálunk. Az utóbbiak minőségi tereket jelentenek a találkozásra, kommunikációra.
- Rendszeresen vizsgáljuk állományunkat és mérjük használatát, újra kell gondolnunk a segítői funkciót, a tartalmak formai kérdéseit, és a megőrzést. S bár a használat nem túl magas egy ilyen campuson, arra számítunk, hogy az igény továbbra is fennáll, és nem máshol akarják kielégíteni őket. (ref.: MG)


Szervezetbomlasztónak átképzett könyvtárosok segíthetnek szakmájukonFEL

Tíz év múlva azon fogunk vacillálni a továbbtanulás előtt álló gyerekkel, hogy mémügynöknek vagy 3D-ezermesternek tanuljon-e -- derül ki egy friss összeállításból, amely szerint a jövő Zacher Gáborai a digitális detoxikáló szakemberek lesznek.
Az egyik legegzotikusabb állás a szervezetbomlasztási szakértő, az ő feladata lesz teljesen összekuszálni egy cég belső szervezetét annak érdekében, hogy utána startup-kultúra alakulhasson ki, és az (újra)rendezett káosz segítsen a fejlődésben.


Az e-kütyük terjedésével növekszik az e-olvasás (a Pew Internet friss felmérése)FEL

A Pew Internet az amerikai lakosságot szondázta 2014. január elején. A reprezentatív adatok szerint az USA lakosainak fele tulajdonában van tablet vagy e-könyv-olvasó. Legdinamikusabban a tablet-eladások nőnek, és ez húzza leginkább az e-könyvek olvasását. A legtöbb amerikai olvasott nyomtatott könyvet az elmúlt évben, de igazából az e-könyvek olvasása növekszik. (ref.: MG)


Lassú olvasást hirdet a Somogyi-könyvtárFEL

'Lassíts! Élj tartalmasabb életet!' E gondolatmenet vezette a szegedi Belvárosi mozit és partnereit, hogy egy hétvégét ennek a gondolatnak, a 'lassulásnak' szenteljen. A Somogyi-könyvtár, mint együttműködő partner csatlakozik a rendezvénysorozathoz: Bújj bele a könyvbe! -- Slow reading-et (lassú olvasást) népszerűsítő ajánlatával.
A könyvtár intézménye kezdetek óta fontos része a slow mozgalomnak. Olvasni csak lassan, a szöveget ízlelve érdemes igazán, az olvasás a rohamos élettempónak nem képezi alapvető részét.
Mit kínál a Somogyi-könyvtár a Belvárosi mozi slow hétvégéjén? -- Válogatást a slow mozgalom különböző témáinak szakirodalmából; ízelítőt a népszerű 'gasztroregényekből' valamint a megfilmesített szépirodalom gyöngyszemeiből; belelapozási lehetőséget Móra Ferenc, Szeged 'hírös' írójának legutóbb kiadott műveibe és az elmúlt három évben a Márai-program keretében a könyvtárba érkezett tetszetős szépirodalmi kiadványokba.


Az EBLIDA is emancipálná jogilag az e-könyveketFEL

A könyvtáros egyesületek nemzetközi szövetsége (EBLIDA) kampányt indított azért, hogy egyenlő jogi elbánás alá essen az elektronikus és as papíralapú olvasás. Magyarországon. (EBLIDA)
-- Az ebookot sújtó ÁFA hazánkban az egyik legmagasabb, többek között ennek is köszönhető az, hogy nem tudunk még olcsóbban ebookot venni. Igaz, a papír verziónál még így is olcsóbban juthatunk hozzá.
Az elektronikus könyvek megjelenése valódi kihívások elé állította a pénzügyi kormányzatot és az adóhatóságot, és állítja a mai napig is. A probléma az, hogy amikor digitális tartalmat vásárolunk, de nem fizikai adathordozón (CD, DVD, stb.), akkor ez szolgáltatásnak minősül. Éppen ennek a felfogásnak lett áldozata a magyar ebook piac is. Felismerték ugyan a hatóságok, hogy a kulturális termékek tartalma számít és nem a formája, így például a hangoskönyvek, amelyeket CD-n értékesítenek, szintén haszonélvezőik az 5%-os ÁFA kulcsnak. De az e-könyvekre a kedvezmény már nem vonatkozik, mivel ezeket tipikusan letöltik, ez utóbbi pedig szolgáltatás. (Az e-book világa)


Társadalmi konzultáció az EU-s szerzői jogról -- szerinted?FEL

Ugye nem szeretné, hogy a könyvtárnak ahová jár, webportáljának építése során minden egyes elhelyezett külső link elhelyezése előtt tisztázni kellene az adott célpont tartalmának szerzői jogi helyzetét a jogtulajdonossal, kötelező engedélyhez kötve a link elhelyezését? A digitális formában születő kulturális örökséget meg szeretné őrizni a jövő számára is? Szeretné ha a könyvtárába járó tudományos kutatók ugyanolyan feltételekkel kölcsönözhessenek e-könyveket (akár könyvtárközi forgalomban is) mint a fizikailag kézbe vehető példányokat?
Ha akár egyetlen kérdésre is igen a válasz, akkor fejtse ki a véleményét 15 perc alatt a szerzői jog jövőjéről az EU szerzői jogi társadalmi konzultációs fórumán. A LIBER (Európai Tudományos Könyvtárak Szövetsége) angol nyelvű tematikus oldalán segít értelmezni az egyes konzultációs témaköröket, rávilágítva azok fontosságára a könyvtárak és felhasználóik számára. Védjük meg együtt felhasználóként saját magunkat és könyvtárainkat a szerzői jog extrém vadhajtásaitól!
Útmutató: link Konzultációs felület: link

Hírforrás: Németh Márton
2014. január 29.

Újabb három 'minősített könyvtár'FEL

A Magyar Kultúra napján kiosztották a Minősített Könyvtár Címeket:
- Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét
- Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvár és Levéltár, Szombathely
- Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ.


Törésvonalak a könyvtárügyben -- ki kinek gratulál (és kinek nem)?FEL

A minősített könyvtárak címének kiosztásával a Katalisten, online és offline orgánumokban is találkozik az ember. Ha mini adatbázist készítünk, ki kinek jelzi elismerését a nyílt felületeken, akkor érdekes képet kapunk. Még izgalmasabb, ha
- a korábbi kitüntetésekről készítünk hasonló kis felmérést
- megvizsgáljuk az elismerések tónusát (terjedelem, használt kifejezések, argumentáció.
Érdekes például, hogy egy helyi hírharsona a város két kitüntetett intézménye közül csak az egyikre hívja fel a figyelmet. Vagy hogy az egyik könyvtári kitüntetett hivatalosan nem a másik kettőnek, hanem közülük csak az egyiknek gratulál. A helyzetet szociometriailag figyelve kirajzolódnak a törésvonalak -- mely személyes szimpátiák és ellenszenvek sajnos rendszeresen felülírnak szakmai megfontolásokat. (MG)


Nyílt könyvtári rendszerre tér Oslo közkönyvtára -- megfontolások utánFEL

A Deichman könyvtár (oslói városi könyvtár) a közelmúltban úgy döntött, hogy könyvtári integrált rendszerének frissítése keretében kereskedelmi termékek helyett a nyílt forráskódú, ingyenes KOHA mellett teszi le a voksát. A norvég könyvtárosok levelezőlistáján élénk vita kezdődött arról, hogy a professzionális terméktámogatás hiányát pótolhatja-e a nyílt szoftver felhasználói közösségének együttműködése és közös tudásbázisa? Lesz-e elegendő saját fejlesztői és üzemeltetői kapacitás az átálláshoz, s ennek költsége hogyan viszonyul egy kereskedelmi megoldás igénybevételéhez? A rendszert főképp a harmadik világban számos jelentős állománnyal bíró könyvtári intézmény használja. Egy olyan nagy presztízsű intézményről van szó, melynek központi könyvtára hamarosan új ultramodern épületben talál otthonra, s virtuális szolgáltatásait is a fizikai épület csúcsszínvonalával összhangban tervezi megújítani. (ref.: Németh Márton)


Olvasó is szerzeményez -- bizonyítékon alapuló szelekcióFEL

A Patron Driven Acquisition (PDA), vagyis az olvasók által kezdeményezett gyarapítás tíz éve létezik az USA könyvtáraiban, de már Európában is gyakori. Jelenleg a világon közel 400-600 az ezt az állománygyarapítási formát használó felsőoktatási könyvtárak száma. Az első szerződést 1999-ben írta alá a NetLibrary és a Colorado Alliance of Research Libraries; a szövetség csak olyan címeket akart beszerezni, melyeket sokan elolvasnak. A kísérleti projekt lehetővé tette, hogy a felhasználók válasszák ki az elektronikus könyveket: ezzel biztosítva a használat növekedését és csökkentve egy ideig a könyvtárosok terheit. A tudományos könyvtárakban ez a módszer hasznos (a gyakorlati nehézségek ellenére).
Ezután a tanulmány bizonyítékon alapuló szelekcióként (evidence based selection) foglalkozik az olvasók által kezdeményezett gyarapítással -- 'tiszta' formája nem jó megoldás --, a kockázatok kézben tartásával, a kínált tartalmak optimális méretével, az értékelés alapjával és az árakkal. (ref.: Használjuk ki a digitális publikálás előnyeit! Olvasó kezdeményezte gyarapítás és a kiadók; Murányi L.)


A katalógus helyett interneten keresnek -- új generációs könyvtári rendszerekFEL

Az egyre nyilvánvalóbb, hogy a nyolcvanas években elterjedő könyvtári integrált rendszerek az elektronikus dokumentumok tömeges elterjedése miatt már nem felelnek meg a dokumentumkezelés céljainak. Manapság a használók amúgy sem az OPAC-okban kezdik a keresgélést, hanem az interneten. A könyvtárak ugyan jelen vannak a weben katalógusaikkal és információforrásaikkal, de a különböző részegységek, szoftverek, eltérő interfészek, a sokféle szereplő és beszállító miatt nagyon nehéz érvényesülniük -- ezért nincs más hátra, használniuk kell az új generációs rendszereket és a számítási felhőket. Utóbbiak alkalmazása azért is előnyös, mert nem kell szervereket venni, a technológiával bajlódni, ráadásul a könyvtár felhőben tárolt adatai hatékonyabban érvényesülnek a központi közösségi zónában. Segítségükkel elkerülhető a rekordok duplikációja, és megvalósítható a valódi közös katalogizálás. (ref.: Új generációs könyvtári rendszerek: új lehetőségek és veszélyek; Fazokas E.)


Természetbeni juttatás -- közalkalmazottaknakFEL

Egyedi megállapodásokkal rendezi a béreket a kormány a közalkalmazotti szférában, megpróbálva elejét venni a tanárok, az orvosok, a szociális ágazatban és a kultúrában dolgozók egységes fellépésének.


A Bod Péter Megyei könyvtár állománynöveléssel és rendezvényekkel csalogatFEL

Az országos átlagnak megfelel a Bod Péter Megyei Könyv­tár látogatottsága, a 7500 körüli könyvtári belépővel ren­delkező személy nagyjából a város tizenhat százalékát teszi ki -- ami a könyvtá­ros szempontjából nagyon kevés, külö­nösképp, ha figyelembe vesszük az aktív könyvtárhasználók számát, ami 6700 körül ingadozik. Ezért a könyvtáros elsődleges feladatának az aktív olvasók számának növelését tekinti, magyarázza Szonda Szabolcs igazgató, a megyei könyvtárnál pedig különféle mód­sze­rekkel igyekeznek is a könyv, az olva­sás megszerettetését, tágabb értelemben a kultúra terjesztését minél szélesebb körben elfogadtatni. Alaplehetőségként az állomány állandó fejlesztésével érhetik el ezt, az e célra rendelke­zésükre álló évi nyolcvan-kilencvenezer lejből szerzik be a könyveket és az elektronikus ki­ad­ványokat: magyar és román nyelvű szép­irodalmi és tudományos köteteket, illet­ve a nagy ke­resettségű filmeket, zenei CD-ket, hangoskönyveket is.
Másik lehetőség a kulturális szerve­zőintézményi adottság kihasználása: számos, a könyvhöz, olvasáskultúrához kapcsolódó rendezvény szervezője vagy házigazdája a könyvtár (tavaly ötven rendezvényt szerveztek és húszat befo­gad­tak), e programokon részt vevők azonban jórészt nem könyvtárhasználók: az ő átirányításuk a rendezvényekről a polcok közé állandó kihívás marad. Er­re egyébként adott a példa, a megyei könyvtár által lebonyolított Biblionet program bevezetése után kimutatható, a vidéki könyvtárak látogatottsága je­lentős mértékben növekedett.


Kálóczi Katalin továbbra is megbízott az ELTE EK élénFEL

2013. július 1-jétől - Szögi László nyugdíjba vonulásával - Kálóczi Katalin főigazgató-helyettes az ELTE Egyetemi Könyvtárának megbízott főigazgatója
2013 júliusában kiírták a pályázatot az Egyetemi Könyvtár főigazgatói posztjára
2013 szeptemberében a szakmai bíráló bizottság egyhangúan Kiszl Péter pályázatát javasolta elfogadásra
2013 októberében döntött az ELTE Szenátusa a benyújtott két pályázatról (Kiszl Péter javára)
2013 novemberében az EMMI miniszteri véleményében Kiszl Péter magasabb vezetői megbízását támogatta
2014. január 1-jétől 5 éves időtartamra az ELTE rektora Kiszl Pétert bízta meg az Egyetemi Könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával. Kiszl Péternek azonban nem állt módjában a kinevezést elfogadni, így ismét Kálóczi Katalin az intézmény megbízott főigazgatója

Hírforrás: Kálóczi Katalin
2014. január 29.

Baja: hárman célozták meg a közkönyvtár igazgatói székétFEL

Jövő csütörtökön dönthet a város képviselő-testülete a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatói álláshelyére kiírt pályázatról.
A jelentkezők múlt szerdáig nyújthatták be elképzeléseiket, valamint a feltételek teljesítését igazoló dokumentumokat a bajai városházára. A határidő lejárta után a polgármesteri hivatal illetékes munkatársa felhatalmazás hiányára hivatkozva nem válaszolt lapunk kérdésre, amikor a jelentkezők számáról érdeklődtünk. Dr. Papp Zoltán jegyző pedig egy hét alatt válaszra sem méltatta a Petőfi Népét.
-- Lapzártánk után érkezett: Kamu adatokkal pályázott Zsigó Róbert jelöltje a bajai könyvtár élére link


2013 legizgalmasabb könyvtárépületei (fotókkal)FEL

Sejong, Birmingham, Bagdad...


Nyolc évtized -- nyolc hónap: szolnoki jubileum FEL

Nyolc évtized -- nyolc hónap címmel ünnepi programsorozat tartanak a szolnoki könyvtárban és a múzeumban a két intézmény 80. születésnapja alkalmából.
A szolnoki Damjanich múzeum és a Verseghy nevét viselő könyvtár elődjét Szolnok Város Közkönyvtára és Múzeumi Gyűjtőhelye elnevezéssel 1934. november 11-én alapította meg Balogh Béla gimnáziumi és egyetemi tanár, kutató a Táncsics út 1. szám alatti épület pincerészében - idézte fel Horváth László múzeumigazgató az eseményeket beharangozó keddi sajtótájékoztatón.
Akkor még a könyvtár és a múzeum egy intézményként működött, egészen 1951-ig, és nem csak évtizedekkel ezelőtt, hanem azóta is számos közös rendezvényt tartott -- tette hozzá.
Lászlóné Nagy Ilona könyvtárigazgató jelezte: az idei esztendő több más évfordulót is tartogat. Az ünnepi könyvhét, a holokauszt-emlékév, az első világháború kitörésének századik esztendeje, a második világháború kitörésének 75., befejezésének 70. évfordulója szintén 2014-ben lesz. Emellett 60 évvel ezelőtt vette fel a könyvtár a Verseghy nevet, 40 éve nyitotta meg kapuit a hang- és videotár, valamint 20 évvel ezelőtt alakították meg irodalmat és tudományt kedvelő értelmiségiek a Verseghy Kört.
Az intézmények vetélkedőkkel, kiállításokkal, előadásokkal és év közbeni meglepetésekkel kívánják emlékezetessé tenni az esztendőt. Időszaki kiállítás nyílik majd többek között az elmúlt 10 év múzeumi szerzeményeiből, és olyan vetélkedő is indul a diákoknak, amely a múzeumi és könyvtári ismereteik elmélyítésére kínál lehetőséget.
Analógiák

Költöztesse be a HVG-t a Chrome-ba -- könyvtári katalógust is lehet?FEL

A Chrome böngészőt használók, a szoftverhez egy kattintással telepíthető kiegészítővel az eddiginél gyorsabban elérhetik a hvg.hu-n megjelenő híreket. A Google webáruházából ingyenesen elérhető HVG hírolvasó telepítése után a böngésző fejlécében, jobb fölül jelenik meg egy ikon. A HVG-s jelre kattintva a legfrissebb híreket tartalmazó ablak ugrik elő, melyben alapból az összes rovat hírei láthatók, de újabb kattintással egy-egy rovat cikkei jelennek meg.


Tartós reformképtelenség van Magyarországon -- a könyvtárügyben isFEL

Egy elvesztegetett évtized után vagyunk, és szinte minden téren leszakadtunk a régióhoz képest, mondta Vértes András, a GKI elnöke a gazdaságkutató konferenciáján. Egy szűk elit gazdagodik, a középosztály gyengül, és a szegénység terjed -- hangsúlyozta.
Tartós reformképtelenség van Magyarországon, a 'heterodoxia' pedig sikertelen volt -- vélte. A hatalmi populizmus, a jogbiztonság hiánya, az államosítás, a piacátrendezés és a nacionalista elfordulás Európától azt eredményezte, hogy Magyarország leszakadt. A tőke és a munkaerő nem befelé, hanem kifele áramlik a magyar gazdaságból -- hívta fel a figyelmet.
Praktikus

Lehet-e a könyvtáros sztár-blogger (10 tanács - angolul)FEL

Sokan írnak blogot, kevesen lesznek híresek. Mi a sztár-bloggerek eszköztára, titkos fegyverarzenálja. Hogyan lehetsz te is a legjobbak egyike?
Elkészült az a lista, amely segítségével mindenki leellenőrizheti, hogy megtesz-e mindent a blogjának sikeréért. A Copyblogger bejegyzésében igen fontos tanácsokat gyűjtött össze a kezdő és haladó bloggerek számára.
Az tény, hogyha nem kezdesz bele a blogodba, sosem leszel híres és egy csomó üzleti lehetőségtől is elesel. Az üzleti blog, mint munkaeszköz könnyen segíthet új ügyfelekhez és partnerekhez. A rendszeres posztok olvasói ajánlhatnak barátaiknak, ismerőseiknek, így közvetve a te sikeredet építgetik.
A legfontosabb 11 tanács mellett igen fontos, hogy írásodat többször leellenőrizd, ne maradjon benne helyesírási hiba, elütés. Ez az alap, minden más jöhet ezután.
A vonzó címadástól, a bombasztikus bevezetőn át, a lebilincselő képeken keresztül, az izgalmas tartalomig minden tipp megfogadásra érdemes. Engem főleg a két utolsó ragadott meg, miszerint légy stílusos és 100 százalékosan eredeti.
A tanácsok: link
Kisszínes

Szemvizsgálat -- munkatársaknak és olvasóknak egyarántFEL

A szemvizsgálat fő célja, hogy tesztek sorozatával kiderítse, a páciensnek szüksége van-e látásjavító eszközre, szemüvegre vagy kontaktlencsére, és amennyiben igen, akkor a szükséges korrekció mértékét is. Emellett a két szem együttműködését és a közelre fókuszálási képességet is ellenőrzi. A vizsgálat kiterjed a szem elülső részének vizsgálatára: szaruhártya, kötőhártya, írisz, lencse és szemhéj. A réslámpával és szemtükörrel végzett vizsgálatok segítségével észlelhetők a szem betegségei, például a katarakta és a glaukóma. Ha a szemvizsgáló szembetegség vagy általános betegség nyomát látja, szakorvoshoz küldi a pácienst. Ezek a kóros változások lassúak, gyakran tünetmentesek, így a betegek állapota akár évekig romlik anélkül, hogy tudnának a bajról. A rendszeres ellenőrzés már kezdődő állapotban kimutathatja a problémát, így időben, jobb eredménnyel kezelhető a betegség.

Hírforrás: Ofotért Hírlevél
2014. január 29.

Az e-könyv ára miért nem nulla forint?FEL

Mocorog a könyvpiac: miközben ma már az internetes könyváruházakban megvásárolható könyvcímek hat-nyolcszorosa kering illegális tartalomként a weben, a kiadók (kényszerből vagy józan belátásból) kezdik elfogadni, hogy az e-book mégsem a végüket jelenti, és főleg nem a legfőbb ellenség. Sőt, az ingyenes tartalmakon is lehet keresni, ha megtanulják rendesen becsomagolni. Árcsökkentést azonban érdemben legfeljebb Brüsszelben lehetne kilobbizni.


Aranyköpések könyvekről FEL

Címkék: humor |

Vevő: Szia, meg szeretném kérdezni, hogy Anne Frank írt valaha folytatást? Nagyon tetszett az első könyve!
Jen: A naplója?
Vevő: Igen.
Jen: De... ő... ez nem fiktív könyv, tényleg meghalt, ezért ért véget a napló. A koncentrációs táborban írta.
Vevő: Ó, ez szörnyű. Pedig annyira jó író volt!
-- Továbbiak: ld. a linket alább.

Hírforrás: Starity
2014. január 29.Információforrások

Délvidéki digitalizált lapok Szabadkáról -- részben onlineFEL

A digitalizálás könyvtárunkban 2012. szeptembere óta folyik egy Zeutschel OS 12000 típusú szkenneren. A szkennelésre előrelátott állomány a helyi sajtó a kezdetektől 1944-ig. A feldolgozott anyagot online Excel táblázatban rendszerezzük, ezáltal könnyítve meg a majdani keresését. A táblázat a következő elemeket tartalmazza: cím, évfolyam, év, szám, oldalszám, szerkesztő, formátumok, megjegyzések, mellékletek.
Az eddig digitalizált, rendszerezett, JPEG és PDF formátumban meglevő anyagok a következők:
- Bácsország (1904, 1905),
- Bácskai Friss Újság (1901),
- Bácskai Hírlap (1897, 1898, 1899, 1900, 1901, 1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1907),
- Bácskai Újság (1899, 1900),
- Igaz Szó (1901, 1902),
- Közvélemény (1886, 1887, 1888, 1889),
- Munkánk (1946, 1947-kérésre),
- Bácsmegyei Napló / Napló (1910, 1911, 1917, 1925, 1928, 1929, 1933, 1934, 1935),
- Szabadka (1885, 1886),
- Szabadkai Hírlap (1886, 1887, 1888, 1889, 1890),
- Szabadkai Közlöny (1899),
- Szabadság (1891, 1892, 1893, 1894, 1895,1896).
A már kész anyagok egy kis része PDF formátumban megtalálhatóak a könyvtár honlapján: link
Mivel az állományt nem zárhatjuk el a kutatók elől, viszont nem szeretnénk tartós használatra kiadni, figyelembe vesszük az igényeket, és azokat a lapokat/évfolyamokat vesszük előre, amelyekre igényt tartanak. (via IFLA-HUN levelezőlista)


A könyvtár segíthet a spórolásban is -- az igazi rezsicsökkentésFEL

???????????
-- Bár a januári változások közül - elvileg - több is pluszpénzt jelent a családok számára, az év elején sokaknak össze kell húzniuk a nadrágszíjat. A Pénzcentrum.hu most 14 tippet ad az újévi spóroláshoz: ötleteink egy része egy kis odafigyeléssel, tudatossággal párosítva egész évben használható.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu