Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/43., nov. 20.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

VIP-könyvtárosok -- a névsor elejéről: Bakos, Buzai, Fodor, Fonyóné, HSD
Kik látogatják a könyvtári és múzeumi weboldalakat? (olvasóink szavazatára)
E-könyv kölcsönzési szabályzat a lendvai könyvtárban
Kávézóba kihelyezett könyvtári állomány Gödöllőn (fotókkal)
Feledd el a könyvtárpultot! -- 96%-ban oktatási tevékenységet is elvárnak a tájékoztatóktól
Újra módosulhat az 1997. évi CXL.: miniszteri jogkör és minőségbiztosítás
Könyvtári honlapok trendjei: szinte mindegyik kínál virtuális tájékoztatást
A könyvtári vezetők legfontosabb személyes tőkéje pillanatnyilag
Két diplomám van, három nyelven beszélek, közmunkás vagyok
Stratégiai főigazgató-helyettes lesz Fodor Péter?
Jó ütemben: környezettudományi, erdészeti és faipari digitális könyvtár
A szponzorkeresés alapismeretei
Könyvtári mobil-alkalmazás -- kávét éppen nem főz. Külső programozó alkalmazásával
Megújulásra vár a makói könyvtár
E-könyvek kölcsönzése szerzői jogi szempontból -- Csehországban
A könyvtárak központi portálja -- Csehországban a könyvtári stratégián belül

Analógiák

Szupermarketek praktikái; hogy többet költsünk
Az autóm egy adatbánya -- a könyvtári rendszer is lehetne...

Praktikus

Nem kell fizetnie a Wordért: itt egy meglepően sokoldalú, ingyenes szövegszerkesztő

Kisszínes

Radnótit égettek a nácik, meg bikinis Görög Zitát
Presbyopia -- olvasási nehézséget a szem alkalmazkodásának csökkenésével
A Dörmögő Dömötör is rossz példát mutat -- Az újság rosszabb a tévénél
Középkori katedrálist alakítottak könyvesbolttá (képpel)
Járja be Velencét a számítógépe előtt
Petőfi regisztrált a Facebookon -- profilkép

Információforrások

Karrierépítő oldal felsőoktatásban tanulóknak és friss diplomásoknak
A zsidó újító mozgalom felfedezetlen értékei
Negyedóra alatt tesztelheti, mennyire stresszes
Megújult a Játéksziget magazin


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

VIP-könyvtárosok -- a névsor elejéről: Bakos, Buzai, Fodor, Fonyóné, HSDFEL

Címkék: vezető | emberi minőség |

Bakos Klára: Azt pedig végképp nem hiszem, hogy valaki félt volna velem összemérnie magát. Kicsit zavar ez a 'bátorság' felőli megközelítés. A dolog ennél komplexebb, nehezen tudom ebben a szituációban szemantikailag helyesen értelmezni a bátorság fogalmát, illetve nem szeretnék a kelleténél sem önteltebbnek, sem szerényebbnek mutatkozni. ...
Buzai Csaba: Segítenünk kell az információhoz való közvetlen, és lehetőség szerint azonnali hozzáférést, biztosítanunk kell az esélyegyenlőséget, és méltó kereteket kell adnunk a művelődni, kikapcsolódni, feltöltődni vágyó könyvtárhasználóknak. ...
Fodor Péter: A korszerű bibliotéka követelményeinek akkor tudunk megfelelni, ha egyszerre vagyunk a hagyományos könyvtári érték képviselője és egyben virtuális információs központ is. ...
Fonyó Istvánné: Célunk egyrészt, hogy a szolgáltatásokat hatékonyan érjék el mindazok, akik igénylik. Másrészt, hogy a korszerű szolgáltatási formák révén a használók könnyebben megállapíthassák a keresett könyvek és más dokumentumok lelőhelyét. ...
Horváth Sándor Domonkos: Gyökeresen kell változnunk ahhoz, hogy hosszabb távon fennmaradjunk. Nem vagyunk hozzászokva ahhoz az ütemhez, ahogyan az információ- technológia és vele együtt a társadalom is átalakul.


Kik látogatják a könyvtári és múzeumi weboldalakat? (olvasóink szavazatára)FEL

Múzeumi, könyvtári vagy más specializált honlap látogatása, tudásnövelés céljából -- ezt vizsgálta az Eurobarometer két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott kultúrafogyasztás-felmérése, melyből előző számunkban is idéztünk már link A reprezentatív felmérés szerint a látogatók megoszlása:
24% EU27 (összes)
23% férfi
24% nő
Életkorok szerint:
18% 15-24 év
21% 25-39 év
26% 40-54 év
30% 55+
Az oktatási éveket követően (életkorok szerint):
13% 15-24 év
18% 25-39 év
31% 40-54 év
22% még tanul
Szegény (számlafizetési nehézségei vannak)
19% legtöbbször
19% időről időre
26% szinte soha
Kultúrafogyasztási index
56% nagyon magas
37% magas
20% közepes
7% alacsony (ref.: MG)


E-könyv kölcsönzési szabályzat a lendvai könyvtárbanFEL

2013. július 1-től a Knjižnica Lendava, azaz a Könyvtár Lendva állományából kölcsönözhetők szlovén nyelvű e-könyvek. Ennek igénybevételéhez a következőkre van szükségünk:
- könyvtári tagságra, valamint a Cobiss közös katalógushoz való felhasználónévre és jelszóra
- AdobeID-re, mely segítségével különböző elektronikus eszközeinken használhatjuk a kölcsönzött könyveket (ennek megszerzéséhez a könyvtár szlovén nyelven egy jól áttekinthető tájékoztatót is készített -- link )
A könyvtár weboldalán arról is tájékoztatást kapunk, hogy különböző eszközeinket hogyan állíthatjuk be az e-könyvek használatához; kitérnek az e-book olvasó készülékekre, az okostelefonokra, valamint a tabletekre is. Androidos készülékekre és IOS-re is megtalálható az alkalmazásboltokban az ingyenes, e célra készült Biblos program az e-könyvek olvasásához.
Az e-könyvek 14 napos kölcsönzési időben állnak rendelkezésünkre, s egyszerre 4 kiadvány lehet nálunk. Hosszabbításra nincs lehetőség. Késedelmi díj felszámolása szükségtelen, ugyanis 14 nap elteltével a könyv nem nyitható meg a készülékeken. (WKÁ)


Kávézóba kihelyezett könyvtári állomány Gödöllőn (fotókkal)FEL

A Gödöllői Városi Könyvtár egyik kihelyezett állománya a Művészetek Háza Kávézójában, a NoVo Caféban kapott helyet. Akinek megtetszik könyveinkből egy-egy, a könyvtárunkból kölcsönözhet -- beiratkozás után.
Másik projekt: októberben nyílt a megújult Ifjúsági Klub és a Könyvtámasz a Művészetek Házában, melyben könyvtárunk kínálata: ifjúsági könyvek, e-könyvek, folyóiratok, hangoskönyvek, zenei és filmes anyagok, melyeket a fiatalok díjtalanul használhatnak. A megnyitóra reklámplakátokat is készítettünk.
-- A könyvtár ráfordításai. A könyvtár együttműködési megállapodást kötött a Művészetek Házával mindkét mini könyvtár működtetésére, fejlesztésére, gondozására. Könyvtárunk adott éves keretből új dokumentumokat vásárol, amelyek néhány hónap múlva bekerülnek a saját állományunkba. Az állomány frissessége érdekében a megállapodásban szereplő összeg dupláját fordítjuk a kihelyezett kis könyvtárak bővítésére. A két könyvállományt hetente könyvtáros nézi át, rendezi.
-- Eddigi tapasztalatok. A Könyv és Kávé könyvei, színezői, hangoskönyvei napi szinten kerülnek kézbe a kávézó polcáról. A visszajelzések a használóktól egyértelműen pozitív. Mérhető tapasztalataink nincsenek, mert nem kapunk információt a napi használókról. Beiratkozóink száma, akik a Könyv és Kávézóból jönnek át, havi szinten 2-3 olvasó. Az olvasásfejlesztési értéke jóval nagyobb, hiszen egy nem feltétlen olvasó réteget céloztunk meg szolgáltatásunkkal.
A Könyvtámasz esetében csak első benyomások vannak, a fiatalok ismerkednek a lehetőséggel. (Gergely Ildikó, Fóthy Zsuzsanna, Gödöllői Városi Könyvtár; galéria a link oldalon: Gergely Ildikó)


Feledd el a könyvtárpultot! -- 96%-ban oktatási tevékenységet is elvárnak a tájékoztatóktólFEL

A szerzők a különböző weboldalakon feladott hirdetések tartalmi elemzésével veszik számba a pályakezdő felsőoktatási tájékoztató könyvtárosokkal szemben támasztott követelményeket.
Az összes hirdetésnek a fele vonatkozott tájékoztató állásokra. A hirdetések 70,8%-a hat vagy több tevékenységet sorolt fel (23 százalékuk kilencet vagy többet is), ez egybevág a szakirodalom azon megállapításával, hogy időről időre bővül a tájékoztató könyvtárosokkal kapcsolatos elvárások köre. Az álláshirdetések
- 96,8%-ában szerepeltek az oktatással kapcsolatos feladatok (sok esetben ez a munkaköri megnevezésekben is tükröződött, pl. oktatási és kutatási könyvtáros, 'Instruction and Research Services Librarian'),
- 78,1%-ukban a tanszéki összekötői munka,
- 76%-ukban az állományépítés segítése
- 55% információtechnológia,
- 49% tervezés és kivitelezés,
- 43% marketing,
- 42% szakmai tevékenység,
- 39% vezető szervekben való részvétel. (A pályakezdő tájékoztató könyvtárosokkal kapcsolatos elvárások. ref.: Mándy G.)


Újra módosulhat az 1997. évi CXL.: miniszteri jogkör és minőségbiztosításFEL

A törvényjavaslat (T/13048 Törvényjavaslat Egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról) kiegészíti a nyilvános könyvtárak alapkövetelményeit, valamint rögzíti, hogy a nyilvános könyvtárak jegyzékét a miniszter vezeti.
A nyilvános könyvtárak jegyzékére korábban az állami és önkormányzati fenntartású könyvtárak anélkül bekerülhettek, hogy a törvényben előírt alapkövetelményeket és alapfeladatokat teljesítették volna, elegendő volt a létüket jogi szempontból igazoló dokumentum beküldése. A Javaslat a követelmények teljesítéséről szóló fenntartói nyilatkozatot és jogszabályban meghatározott adatok benyújtását is előírja a könyvtár jegyzékre történő felvételéhez. A módosítás a nyilvános könyvtár szolgáltatásaira vonatkozó minőségi követelmények érvényesülése érdekében szükséges.
A Javaslat kiegészíti a nyilvános könyvtár alapfeladatait azzal, hogy szolgáltatása szervezése során figyelembe kell vennie a könyvtári minőségirányítás szempontjait. A könyvtár már régen nem egyszerű könyvkölcsönző hely, hanem korszerű szolgáltató intézmény. A nyilvános könyvtári szolgáltatások folyamatos jó minősége érdekében kell feladatul szabni a könyvtárak számára a minőségirányítás szempontjainak alkalmazását.
Az országos szakkönyvtárak és a megyei könyvtárak számára szükséges a munkaterv készítéséhez szakmailag megfelelően kialakított mutatók alkalmazása. Az e paragrafusban található szabályhoz kapcsolódik a miniszternek rendelet kiadására történő felhatalmazása a szakmai mutatók meghatározása érdekében. (via Heti Attila)


Könyvtári honlapok trendjei: szinte mindegyik kínál virtuális tájékoztatást FEL

Az Association of College and Research Libraries 31 tagjának webes megjelenését vizsgálta. Megállapításaik:
2010-ben az összes könyvtár használt grafikus elemet weboldalán, míg 2000-ben csak 12,9% alkalmazta ezeket. 2010-ben 23, 2000-ben 15 könyvtár adta meg a weblap dátumát és jogtulajdonosának elnevezését. Az aktualizálás dátumát viszont csak 19,35% írta ki, aminek az aránya 2000-ben még 58,06% volt. Mindkét vizsgált időszakban a legtöbb oldalon keresés segítette az eligazodást, továbbá nagy arányban volt jelen a visszacsatolásra szolgáló link, amelyet a gyakran ismételt kérdések követtek gyakoriságban. Ezek aránya minden esetben nagyobb volt 2010-ben.
- 2010-ben a könyvtárral kapcsolatos általános információk közül a könyvtár és állományai bemutatása szerepelt a legtöbbször, amit a felhasználó-képzési anyagok, a nyitva tartás és az e-mail küldés könyvtárosoknak követtek. 2000-ben ezekből az első három szerepelt.
- 2010-ben a leggyakoribb információforrásként a tájékoztatási források, majd az OPAC és a bibliográfiai adatbázisok voltak feltüntetve.
- Ez utóbbiak vezették a listát 2000-ben. A szolgáltatások közül szinte minden könyvtár kínált 2010-ben virtuális tájékoztatást, míg ennek aránya 2000-ben csak 29,03% volt.
- Hasonló volt az előjegyzés gyakorisága 19,35 és 9,67 százalékkal.
- Elektronikus folyóiratokhoz, valamint más adatbázisokhoz szinte minden könyvtár kínált linkeket 2010-ben.
- Az e-könyves linkek aránya 74,19% volt.
- 2000-ben a más adatbázisokhoz vezető linkek voltak a leggyakoribbak.
- 2010-ben a hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások listáját a Web 2.0-s szolgáltatásokra mutató linkek vezették 70, 96% százalékkal. Ezt követték a RSS hírcsatornák és a könyvtári események naptárai. 2000-ben az új szerzeményeket megmutató linkek álltak az élen. (Amerikai felsőoktatási könyvtárak weboldalainak elemzése 2000 és 2010 között, Koltay T.)


A könyvtári vezetők legfontosabb személyes tőkéje pillanatnyilagFEL

A könyvtári vezetők legfontosabb személyes tőkéje pillanatnyilag: -- volt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok:
13 - pozíciójából fakadó hatalom
11 - szakismeretéből, tudásából fakadó hatalom
19 - személyes kapcsolatokra alapuló hatalom
0 - anyagi javaiból fakadó befolyás
-- A válaszadók szerint a könyvtári vezetők leginkább személyes kapcsolataikra és pozíciójukba támaszkodnak, ez a kettő a legfontosabb tőkéjük. Harmadsorban jelenik meg az intellektuális tőke (nem sokkal lemaradva a pozíció után). (MG)


Két diplomám van, három nyelven beszélek, közmunkás vagyokFEL

Régész, művészettörténész, építészmérnök, könyvtáros, magyartanár. Ilyen és más diplomával rendelkezők is kénytelenek közmunkásnak jelentkezni. A jelenleg folyó kulturális közfoglalkoztatási programok résztvevői közt rengeteg a diplomás, őket a kormány most újra meg akarja tanítani dolgozni. A közintézményeknek és a munkanélküli diplomásoknak is jól jönnek ezek a programok, de méltatlannak tartják a helyzetet...


Stratégiai főigazgató-helyettes lesz Fodor Péter?FEL

- Új pályázatot írhatnak ki a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatói posztjára ha megszavazza azt a Fővárosi Közgyűlés.
- Fodor Péter főigazgatói kinevezése 2013. október 31-én lejárt,
- A főigazgatói álláspályázat eredménytelenül zárult
- A főigazgatói feladatokat jelenleg Sóron László általános főigazgató-helyettes látja el.
- Az előterjesztés felkéri a főpolgármestert, hogy az új pályázati felhívást legkésőbb 2014. február 10-ig terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé,
- Az előterjesztésben az is benne van, hogy a Közgyűlés a FSZEK általános főigazgató-helyettese stratégiai főigazgató-helyettesi vezetői beosztással bízza meg Fodor Pétert határozott időtartamra, 2013. november 15-től 2018. november 14-ig.
- A Fővárosi Közgyűlés már korábban, 2013. október 7-i beadási határidővel írt ki pályázatot a FSZEK főigazgatói álláshelyére.
- Az előírt határidőre nem érkezett pályázat, így a kiírás eredménytelenül zárult.


Jó ütemben: környezettudományi, erdészeti és faipari digitális könyvtárFEL

Bő egy év után, nem csak az eredményekről, de a jövő feladatairól is számot adtak a szlovák-magyar nyelvű digitális, szakkönyvtár létrehozásában dolgozó szakemberek. Az 'Ingyenes Környezetvédelmi, Erdészeti és Faipari Tudományos internetes portál' című projekt II. tematikus konferenciáját pénteken tartották meg a Ligneumban.
A nehézségek leküzdésére, és a 2014 tavaszáig befejezendő munka továbbvitelére, már most együttműködő partnereket, szólítanak meg, a munkában részt vevők, és kidolgozták a projekt fenntartásának stratégiáját. A későbbiek során, még fejlesztési irány lehet, a nemzetközinek számító angol nyelv,- majd újabb külföldi kutatóintézetek és egyetemek bevonásával-, további idegen nyelvek kínálatba vétele.


A szponzorkeresés alapismereteiFEL

A felsőoktatási és tudományos könyvtárak számára létkérdés a költségvetési forrásokon felüli támogatások megszerzése. Ezek nagy része (az Egyesült Államokban 2010-ben 73%-a) nem intézményektől, hanem tehetős magánszemélyektől származik, tehát a forráskeresés során célszerű főként őket megcélozni. A prospect research, a lehetséges gazdag adományozók felderítése és becserkészése külön szakmává nőtte ki magát, egy könyvtárban mégis kézenfekvő, hogy az információkeresésben jártas könyvtárosok végezzék ezt a munkát.
A lehetséges adományozók életútjára és anyagi helyzetére vonatkozó információk egy részét könnyű az interneten megtalálni. Az ingatlanvagyon, a politikai célra adott támogatások és más adományok szintén gond nélkül fellelhetők a nyilvános információforrásokban. A könyvtárosok áttekinthetik az intézmény már létező kapcsolatait is (beiratkozott használók, eddigi adományozók, önkéntesek, öregdiákok stb.) és használhatnak webes eszközöket, mint például a NOZA ingyenes webes szolgáltatásai (link vagy a LinkedIn internetes szakmai kapcsolatépítő oldal. (Az adományozók felkutatásának alapismeretei -- a könyvtártámogatási lehetőségek bővítése, ref.: Fazokas E.)


Könyvtári mobil-alkalmazás -- kávét éppen nem főz. Külső programozó alkalmazásávalFEL

Az Emma Mobile-nak elnevezett alkalmazással a használók a következőket tudják elvégezni:
1. egy ISBN számot beszkennelve a könyvtári katalógusban a művet megkeresni,
2. előjegyzést tenni,
3. automatikusan bejelentkezni adatbázisokban való kereséshez és az olvasóval kapcsolatos tranzakciók megtekintéséhez,
4. értesítést kérni az előjegyzésekről, bírságokról, az olvasójegy érvényességének lejártáról,
5. keresni a katalógusban,
6. megtekinteni a könyvtári rendezvények hirdetéseit,
7. útmutatást kapni a könyvtár használatához,
8. telefonbeszélgetést lebonyolítani,
9. e-mailt küldeni a könyvtárnak. (Iphone, android vagy Kindle alkalmazások a könyvtárban, ref.: Hegyközi I.)


Megújulásra vár a makói könyvtárFEL

Biztos, hogy felújítják a makói József Attila Könyvtárt, de hogy mikor, egyelőre kérdéses. Az épület helyére Makovecz Imre álmodott újat egy évtizede.
A napokban ideiglenesen, a városi könyvtár felújításáig a József Attila Gimnáziumban helyezték el Szilvásy Nándor Az éjszaka csodái című festményét. A hír hallatán sokan úgy gondolták: az intézménynek már nem kell sokáig az 1971-ben épült, szocreál stílusú épületben fogadnia az olvasókat.
A könyvtárra valóban ráfér a megújulás, hiszen például a süllyedésnek indult mellvédjét több mint egy évtizeden át gerendákkal kellett aládúcolni -- most dísztéglával burkolt oszlopok tartják, de egyéb gondok is vannak vele.


E-könyvek kölcsönzése szerzői jogi szempontból -- CsehországbanFEL

Az új szerzői jogi törvény Csehországban 2014 elején lép életbe. A cikk a hagyományos és az elektronikus könyv kölcsönzésének összevetésével foglalkozik a cseh jogszabályok alapján. Az európai jogi és társadalmi környezetben nincsenek egységes jogi szabályok az e-könyvek kölcsönzésével kapcsolatban.
A szerzői jog a művet alkotó szerző művéhez való kizárólagos tulajdonjogát szabályozza, amelynek mások általi használata kizárólag a szerző beleegyezésével történhet. Az érvényben lévő szabályok szerint ez alól bizonyos kivételek mentesítenek speciális, a törvény által rögzített esetekben, ha a használat nem áll ellentétben a szokásos használat módjával, nem sérti aránytalanul a szerző érdekeit.Az elektronikus külső kölcsönzés többféle módszere ismert:
1. a tartalmat a hardvereszközzel együtt kölcsönzik (pl. Kindle 4),
2. a használónak a könyvtár épületében átadják saját hardvereszközére az e-könyv másolatát,
3. a használó a saját eszközére mentheti az elektronikus másolatot a könyvtári portálról.
A törvény lehetőséget ad az e-könyv sokszorosítására természetes személyek személyes használatára. (ref.: Prókai M.)


A könyvtárak központi portálja -- Csehországban a könyvtári stratégián belülFEL

A cseh könyvtárak központi portálja, a link lehetővé teszi a használók számára a nyomtatott vagy digitális tartalmak bármikor, bárkinek, bárhonnan való elérését. Korábban ezek a szolgáltatások megosztva, nem felhasználóbarát módon álltak rendelkezésre. A cél egy olyan erős, komplex szolgáltatásokat kínáló központi könyvtári portálszolgáltatás létrehozása, amelyet a könyvtárak közös emberi és anyagi erőforrások együttműködésével tartanak fenn. 2015-ig a portál a kezdetektől csatlakozott könyvtárak számára hozzáférhető, 2020-ig viszont valamennyi cseh könyvtárban elérhetővé válik.
A projekt szorosan kapcsolódik a cseh könyvtárügy 2011-2015 közötti stratégiai fejlesztési tervéhez, konkrétan a 21 kulcsfontosságú terület közül a 6. ponthoz, amely egységes könyvtári rendszer kialakítását tűzte ki, valamennyi könyvtárból valamennyi szolgáltatás elérése céljából. (Mit hoz a cseh könyvtárak központi portálja?, ref.: Prókai M.)




Analógiák

Szupermarketek praktikái; hogy többet költsünkFEL

Többfajta trükköt is bevetnek a szupermarketek azért, hogy minél több időt eltöltsünk náluk és minél több pénzt hagyjunk a pénztáraknál. A fogyasztóknak fontos mindezen stratégiák és potenciális hatásuk megértése, mivel így felelősebben tudnak dönteni a vásárláskor.
A bevásárlókocsi először is arra ösztönöz minket, hogy igyekezzünk a nagy üres teret megtölteni, természetesnek vesszük, hogy neki kell állnunk bepakolni minél több terméket. A szupermarketek emellett úgy vannak kitalálva, hogy a tejtermékek és más alapvető áruk a bolt legtávolabbi sarkában vannak elhelyezve, hogy a lehető legtöbb termék mellett elhaladjunk, míg odáig eljutunk. Érdemes ezért a legrövidebb útvonalon megközelíteni a tejtermékes polcokat, így minél kevesebb haszontalan dolgot vásárolhatunk.
...
A kasszánál lévő polcoknál eközben olyan termékeket igyekeznek eladni nekünk a szupermarketeke, melyeket amúgy nem feltétlenül vásárolnánk meg, ám amíg sorban állunk, megvásároljuk ezeket, még akkor is, ha ezeket a termékeket amúgy olcsóbban tudnánk megvenni.


Az autóm egy adatbánya -- a könyvtári rendszer is lehetne...FEL

Tegnapelőtt elmentem a T-Systems konferenciájára, a Symposiumra. A szünetben meglátogattam az egyik külső teremben elhelyezett 'játszóteret', ahol mindenféle érdekes dolgokat lehetett megnézni és kipróbálni. Teszteltem a mobiltelefonos fizetést, bóklásztam az okos konyhában, elmeséltettem magamnak, hogyan fog működni az internetre kapcsolt, automatizált kerékpár-kölcsönzési rendszer.
A 'connected car' pultnál, egy gyönyörű (és nyilván 'connected') autó mellett állva, képernyőn megjelenített grafikonokat nézegetve szembe kellett néznem azzal a ténnyel, hogy az autóm fedélzeti számítógépe nemcsak a kocsi működéséről és állapotáról, hanem közvetve és fölöttébb szorgalmasan rólam is adatokat gyűjt, hiszen a jellemem, a vérmérsékletem, a szocializáltságom nyilván megmutatkozik a vezetési stílusomban, az autó pedig rögzíti, hogy mikor mit csinálok vele, megvan a véleménye rólam, mint egyébként minden beosztottnak a főnökéről. Ezek az adatok lekérhetők, rádión továbbíthatók, feldolgozhatók, az eredmények pedig mindenféle érdekelt felekhez eljuttathatók: nekem, a szerviznek, a biztosítómnak, a rendőrségnek?
Elgondolkodtató. Vajon mi jönne ki, ha egy furfangos adatbányász összefüggést keresne például a vezetési stílusom és a bankkártyám használatából kirajzolódó vásárlási szokásaim között? Nekem fogalmam sincs, van-e összefüggés, de lehet, hogy van. Miért ne lenne?




Praktikus

Nem kell fizetnie a Wordért: itt egy meglepően sokoldalú, ingyenes szövegszerkesztőFEL

Elképzelhető, hogy valakinek nincsen szüksége táblázatkezelőre, prezentációszerkesztőre, csupán egy-egy dokumentumot szeretne időnként megírni. Mondhatnánk persze, hogy akkor ott a Windows Notepadje, azonban ez a program azért meglehetősen fapados, csak az alapfunkciókat kínálja.
Arany középútként jöhet jól a Mobi Text nevű program, egy igazán sokoldalú, ingyenes szövegszerkesztő. Innen tölthető le, és az exe fájlra kattintva telepíthető -- link




Kisszínes

Radnótit égettek a nácik, meg bikinis Görög ZitátFEL

Volt az a felhívás a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű náci szervezettől, hogy november 9-én (az 1938-as gyilkos tombolás, a Kristályéjszaka évfordulóján) az ország minden pontján égessenek erkölcstelen, pornográf, a nemzetet becsmérlő és minden, a 'cionista szellemiséget magán hordozó tárgyat vagy nyomtatványt'. Elég nagy felháborodás volt körülötte, de eddig nem volt nyoma, hogy bárki is csatlakozott volna hozzájuk.
Most kiraktak egy tudósítást Miskolcról, ahol tízen (zömmel egyenruhában) álltak körbe egy könyvekből, újságokból rakott tüzet.
A képekből az derül ki, hogy egyebek között Radnóti összesét és azt az FHM-et gyújtották meg, amin Görög Zita volt a címlapon. Szerintük 'a nemzetrombolás, az embergyalázó pornográfia, és a bolsevizmus népszerűsítése szentségtörés. Az ezeket képviselő kiadványok tűzre vetése jogos és igazságos reakció.'


Presbyopia -- olvasási nehézséget a szem alkalmazkodásának csökkenésévelFEL

A kor előrehaladtával a testünk minden része fokozatosan veszít rugalmasságából,
alkalmazkodóképességéből. Ez alól a szemünk sem kivétel. A presbyopia egy természetes folyamat, amely 40 éves kor felett fokozatosan egyre több embert érint.
Miért történik? -- A szemünk belsejében egy körülbelül borsó nagyságú lencse helyezkedik el, amelynek alakját egy izom változtatja, így beállítva a megfelelő fókusztávolságot. Az idő múlásával a lencse fokozatosan veszít rugalmasságából. Míg gyermekkorunkban a lencse kb. 14 dioptriányit képes alkalmazkodni, 45 éves korban már csak 4 dioptriányit és 60 éves korunkban ez az érték 1 dioptriára csökken. Ez egy teljesen természetes folyamat, nem tudjuk elkerülni, ahogy az őszülést vagy az ízületek merevedését sem.
Eredményeként számos, korábban egyszerű elfoglaltság, mint például az olvasás, a varrás vagy egy csavar becsavarása, hirtelen nehézkessé válik, hiszen látásunk homályos lesz, és nem tudunk megfelelően fókuszálni. Ráadásul a lencse rugalmasságának csökkenése a távolra látás problémáit is okozhatja.
A legmodernebb és egyben legkényelmesebb megoldás az úgynevezett progresszív lencse használata.


A Dörmögő Dömötör is rossz példát mutat -- Az újság rosszabb a tévénélFEL

Miért van az, hogy a szépségideálokhoz való alkalmazkodás kényszere a nőket sokkal súlyosabban érinti, mint a férfiakat?
Lőrincz Dalma médiaszociológus szerint már egészen kis korban elkezdődik a félrenevelés. Az ELTE egy korábbi kutatására hivatkozott, amiben gyerekmagazinokat elemeztek. A Dörmögő Dömötörben például a kisfiú karakter úgy dicsőül meg, hogy megjavít egy gépet, a kislány maci pedig csak nézi, majd azt mondja a végén: 'jaj de ügyes voltál!' A szakember szerint már itt kezdődik a szerepek leosztása. A hercegnős magazinokból a megkérdezett kislányok azért akartak a hercegnőkre hasonlítani, mert azok szépek. 'A lányok azt látják, hogy a tankönyvek illusztrációiban is a kislány karakterének az a lényege, hogy szép legyen, nem pedig az, hogy csináljon valamit' -- véli Lőrincz.
Mi rombolja súlyosabban az önbizalmat, a tévé vagy a magazinok? Lőrincz Dalma szerint egyértelműen azt látni a statisztikákon, hogy a nőket zavarja a kinézetük. 'Egy kutatás szerint a sokat tévéző férfiaknak ugyanannyi marad az önbizalma, míg a sokat tévéző nőké egyértelműen csökken, de a magazinoknál kiegyenlítettebb a dolog. Tehát az újságok rosszabb hatással vannak az önbizalmunkra. Ennek az lehet az oka, hogy a sorozatokban, a filmekben lehetőség van arra, hogy a karaktereknek több dimenziója legyen, míg a képeken csupán a kinézet marad, ott a szépség maga a dimenzió' -- mondta.


Középkori katedrálist alakítottak könyvesbolttá (képpel)FEL



Járja be Velencét a számítógépe előttFEL

A héten készült el a Google Street View (Utcakép) szolgáltatása Velencéről. A következő linkre kattintva ( link ) egy rövid videót láthat a lagúnák városáról, a Street View linkjén pedig méterről méterre körülnézhet a lélegzetelállítóan szép városban.

Hírforrás: Haszon hírek
2013. november 20.

Petőfi regisztrált a Facebookon -- profilképFEL

Petőfi, Arany, Kölcsey és Vörösmarty Facebook-profilját is elkészítették a budapesti Madách Imre Gimnázium diákjai, akikhez az irodalomtanáruk ezzel a feladattal akarta közelebb hozni a XIX. századi költők világát.
A budapesti Madách Imre Gimnázium 11. évfolyamos diákjai Vajda Éva irodalomtanár vezetésével készítették el több XIX. századi költő Facebook-profilját -- a projektről a pedagógus számolt be a Tanárblognak küldött üzenetében.
Négy-öt fős csoportokban dolgoztunk, XIX. századi költők Facebook-profilját készítettük el. A csoportok a költők neveit kihúzták, és hat órában, egy hét alatt hozták létre a profilokat: Kölcseyt, Vörösmartyt, Petőfit, Aranyt" ? írta az irodalomtanár...




Információforrások

Karrierépítő oldal felsőoktatásban tanulóknak és friss diplomásoknakFEL

Ötletközvetítő és saját maguk megmutatására lehetőséget adó portál indult a magyar felsőoktatásban tanulóknak és friss diplomásoknak. Az egyik oldalon a vállalatok állnak, amelyek problémákat vetnek fel, a másik oldalon pedig a fiatalok, akik egy jó megoldással felhívhatják magukra a figyelmet.
A UNIVERSIDE (link a hazai felsőoktatásban tanulókat és friss diplomásokat tömörítő portál azért jött létre, hogy közelebb hozza a fiatalokat és a vállalatokat. Célja, hogy megteremtse annak a lehetőségét, hogy az igazi tehetségek már a tanulmányaik alatt megmutathassák magukat a munkaadói oldal számára.


A zsidó újító mozgalom felfedezetlen értékeiFEL

Külföldi vélemények szerint a budapesti Rabbiképző Intézet könyvtárában olyan dokumentumok várnak felfedezésre, amelyek átírhatják a közép-európai zsidóságról alkotott eddigi ismereteket.
Mérnök ember, saját mérnöki irodával, akit mindig érdekeltek a múlt kulturális értékei, különösen az Osztrák-Magyar Monarchia időszakából. Nagy János Ádám ennek az érdeklődésének köszönhetően jutott el az I. Ferenc József által alapított Országos Rabbiképző könyvtárában fellelt és felfedezésre váró, a zsidó újító mozgalom, a magyarországi neológia indulása óta felhalmozódott értékekig. Ezekről kérdeztük Nagy János Ádámot...


Negyedóra alatt tesztelheti, mennyire stresszesFEL

A hazai és nemzetközi kutatások szerint a munkahelyi stressz negatív egészségi hatásai a munkavállalók egynegyedét érintik. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete országos stresszfelmérést indított.
A kérdőív a link címen bárki számára elérhető, a kitöltés anonim. A válaszadók a kitöltést követően azonnali visszajelzést kapnak saját eredményeikről, nyomtatható formátumban.


Megújult a Játéksziget magazinFEL

Külsőleg és belsőleg is megújult a gyerekeknek szóló Játéksziget magazin.
Mostantól minden lapszám más témát jár körbe, és a már megszokott ajándék-játék mellett ezentúl szülőknek szóló melléklettel is kiegészül. A kiadványban pszichológusok, mese- és versírók kapnak helyet.
A Felelős Szülők című új, állandó melléklet a gyerekmagazin tematikájához igazodik. Míg az első szám a gyermeki örömök, a vakáció témáját járta körül, addig a második szám a környezettudatos életmódot emelte ki.
A magazin célkitűzése, hogy szellemi aktivitásra késztetve oktassa kis olvasóit, így az ismeretterjesztő és tanító célzatú szövegeken kívül fejtörőket, logikai és nyelvi feladványokat is tartalmaz. A gyermekek kreativitását és képzelőerejét versek, mesék és rajzos feladatok segítségével fejleszti.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu