Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/39., okt. 24.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Hajléktalanok -- és a könyvtár szociális funkciója
Gaetano Pesce bútora -- könyvtárban is (fotókkal)
PISA után PICAA -- a felnőttek készségeit mérte fel
Nyílt hozzáférésű folyóiratok -- a tudományos kiadás tényleges költsége 1. (olvasóink szavazatára)
Az Összefogás hete... -- ellentmondásos szakmai megítélés
Bibliometriai alapon: a hazai egyetemek és az ország K+F versenyképessége. Új K+F-számítás
Szegény használók szempontjai - jog-e az egyenlő hozzáférés?
Könyvtárszakmai prezentációkat is gyűjt a DKA -- anyagokat várnak
Informatikus-könyvtáros diplomával technikai dolgozó -- közoktatási reform
E-book: környezetbarátabb-e a nyomtatásnál? -- a 23. könyvtől
A 60 éves keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár köszöntése (videóval)
Nem kell tovább vödröket kerülgetni a könyvtárban
Együttműködés a Rock klubbal
Tetovált könyvtáros naptár -- pénzszerzés és sztereotípia-rombolás
Új szó születik: könyvtár (trendek)
Szívesen olvasunk sikerkönyveket
Tarol a 'magyar Harry Potter'
E-könyveket árul a Telekom
Ingyenes szemvizsgálat októberben -- életminőség-javítás

Analógiák

'Amit oktatnak, az a múlt' -- és kontraszelekció
4,7-szeres megtérülést hoz a reklámra költött 1 Ft -- és a magyar könyvtár?
Boltnyitás és jótékonyság a Librinél -- sikerlistás könyvek és rendelés

Praktikus

Így biztos nem felejti el időben meglocsolni virágait
Így juthat fantasztikus zenékhez egy elképesztően gazdag ingyenes kínálatból

Kisszínes

Az adatmalackodás vége: az amerikai kormány Adat-innovációs Irodát hoz létre
Trendek a svéd gyermekirodalomban -- beszélgetés Larsson Mária műfordítóval
Nyomd meg -- a videó és a könyv házassága?
Tankönyv: ilyen káoszra nem volt még példa
Mire keres a magyar, ha leül a gép elé?

Kiemelt Katalist-hír

Cenzúra kontra szólásszabadság

Információforrások

Így juthat fantasztikus, nagyfelbontású képekhez ingyen és legálisan
Jön az új gazdasági hírportál


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Hajléktalanok -- és a könyvtár szociális funkciójaFEL

A hajléktalanok átlagéletkora: kétharmad (a nem hajléktalan emberekéhez képest). A személyes okok mellett egyre inkább strukturális okok vezetnek a hajléktalansághoz. Az állandó lakás elvesztése után kb. két évvel mennek az emberek keresztül visszafordíthatatlan testi ás lelki átalakuláson -- leépülésen.
-- Magyarországon a rendszerváltás óta legalább százezer ember tapasztalta meg a hajléktalanlétet -- becsli Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója a Változó és változatlan arcú hajléktalanság című, az idén megjelent könyv bevezetőjében. Az elmúlt öt évben 48 ezren kerültek a hajléktalanok körében minden év elején elvégzett kérdőíves felmérés látókörébe, közöttük egyre többen olyanok, akik már nem egyéni, hanem gazdasági okokból szorultak a társadalom peremére. Szakértők szerint jelenleg Magyarországon legalább 14 ezren élnek az utcán.
Az Európai Unió országaiban összesen közel 3 millió sorstársuk van. Rajtuk szeretett volna érdemben segíteni az Európai Parlament, amikor felszólította a tagállamokat, hogy 2015-re számolják fel az utcai hajléktalanságot. Furcsamód szinte kizárólag Magyarország értelmezte úgy -- hangsúlyozza Fehér Boróka --, hogy ezt a feladatot rendészeti eszközökkel kell elvégeznie.

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link

Gaetano Pesce bútora -- könyvtárban is (fotókkal)FEL

Az olasz formatervezés XX. századi nagy korszakát fémjelző design-alkotások most néhány hétig a budapesti Iparművészeti Múzeumban is láthatók. A kiállítás egyik darabja Gaetano Pesce 1969-ben tervezett, UB 5 & 6 nevű, lábtartóval ellátott vérvörös fotelje a willendorfi Vénusz eltúlzott női idomait idézi. Az 1980 óta New Yorkban élő dizájner későbbi munkáiban végképp elmosódik a tárgyalkotás és a képzőművészet közötti határ. (HVG)
E fotel -- használatban -- az amszterdami közkönyvtár (OBA) gyerekkönyvtári részlegében is megtalálható. Erről a fotókat ld.: link . (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél ; HVG
2013. október 24.

PISA után PICAA -- a felnőttek készségeit mérte felFEL

Meg tudja-e állapítani négy árcédula tanulmányozása után, hogy melyik élelmiszert csomagolták legrégebben? Ki tudja-e keresni a tó körüli futóverseny szervezőinek telefonszámát egy honlapról? Ilyen és hasonló kérdésekkel mérték a felnőttek olvasási, számolási és számítógép-használati készségeit 24 országban, 166 ezer ember meginterjúvolásával. Egy évtizeddel az iskolások tudását összehasonlító, PISA néven ismert felmérés első változata után a múlt héten tették közzé a PIAAC (a felnőttkompetenciák nemzetközi értékelésének programja) első kötetét. Magyarország nem szerepel benne, de más országok adatai mutatják, hogy helyenként aggasztó a helyzet. Mint oly sok nemzetközi összehasonlításban, a finnek és a japánok ebben is az élre kerültek. Olasz- és Spanyolországban viszont a felnőttek egyharmada csak igen alacsony szinten tud olvasni és számolni, például legfeljebb egyszerűbb szövegekből tudnak kiemelni szimpla információkat. A tesztben egyebek mellett gyógyszer használati útmutatója vagy óvodai házirend alapján kellett egyszerű kérdésekre válaszolni. A helyzet jó oktatással megváltoztatható, legalábbis erre utal, hogy például Dél-Koreában a vizsgált 16?65 éves korosztályból a fiatalabbak készségei jócskán meghaladták a legidősebbekét. Más országokban, például az Egyesült Államokban, nem látszott ilyen fejlődés.


Nyílt hozzáférésű folyóiratok -- a tudományos kiadás tényleges költsége 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Peter Binfield, a legújabb open access (OA) folyóirat, a PeerJ társalapítója szerint a folyóirat-kiadás kevésbé drága tevékenység, mint azt sokan gondolják. A nagy kiadók szerint az árak csökkentése a folyóiratok szerkesztési minőségét veszélyeztetné. Az árak azonban nem egyértelműek, illetve nem publikusak. Az OA-folyóiratok megjelenése óta 11%-ra növekedett arányuk. A szerzők pedig különböző nagyságú kiadási díj közül választhatnak. Felvetődik az is, hogy a kiadók tarthatják-e eddigi áraikat. Az Outsell kutatócég számítása szerint egy cikk kiadása átlagosan 5 ezer dollár, ami 20-30%-os nyereséget jelent a kiadók számára (átlagosan, 2011-es adatok alapján). Az OA-kiadók ennél alacsonyabb árakkal -- átlagosan 660 dollár -- dolgoznak, bár ez gyakran nem tartalmaz más, bújtatott költségeket, pl. térítésmentesen kapott szerverhasználat. Így több OA-kiadó mondhatja, hogy szinte ingyen állítják elő a kiadványaikat. Nem ritka a keresztfinanszírozás sem. (folyt. köv.) (ref.: MG)


Az Összefogás hete... -- ellentmondásos szakmai megítélésFEL

Mennyiben tartja eredményesnek könyvtára számára az Összefogás hetét? -- volt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok:
2 - árt, mert nem tudunk elég megnyerőek lenni
12 - egyáltalán nem hozza vissza a befektetett energiát
14 - inkább eredményes
9 - kevéssé eredményes
8 - nagyon eredményes.
Ugyanezt a kérdést a KIT harmadszorra teszi fel, így némi trend is levonható. Eszerint link némileg tovább csökken azon válaszadók száma, akik eredményesnek gondolják a rendezvényt. Valamivel jobban behozza a belé fektetett energiát. Eredményességével kapcsolatban ellentmondásos a magítélés. (MG)

Hírforrás: Devianart ; KIT Hírlevél
2013. október 24.
Régebbi hírforrás(ok): Hogyan alakul az 'Összefogás'-ban hívók száma? link

Bibliometriai alapon: a hazai egyetemek és az ország K+F versenyképessége. Új K+F-számításFEL

A tudomány kvantitatív teljesítményértékelését végző tudománymetria ezen túl is sok különféle mérési mutatót dolgozott ki, s ezek -- a folyamatos és sosem szűnő kritikák ellenére -- nagy átlagban mind ez idáig megállták a helyüket.
Ezt az is bizonyítja, hogy a szigorú értékalapon működő tudományos közösség többé-kevésbé elfogadja a rangsorok hasznát, érvényességét. A mérésekre globális szinten csupán néhány szervezet vállalkozott, ezek a nagy adatbázisok anyagait használják. Ilyen például az amerikai Thomson-Reuters Scientific (korábban Institute for Scientific Information, ISI) vagy az amszterdami székhelyű Elsevier kiadó. Az utóbbi kereken 19 500 jelentős tudományos folyóiratot és nem csupán az úgynevezett idézettségi mutatót, az impakt faktort figyelő Scopus adatbázisa. Ez alapján -- a Google page rank mintájára -- készíti el éves listáját a Scimago, minden olyan intézményt górcső alá véve, amely az elmúlt évben legalább száz, eredményre jogosult végterméket (tudományos közleményt, konferencia-előadást, könyvet stb.) produkált. (NOL)
-- Másképp mérik ezentúl az innovációs teljesítményt Európában: a Európai Bizottság a közelmúltban egy új indikátor kidolgozására tett javaslatot, mert az eddigi (a legnagyobb súllyal a GDP-arányos K + F-et mérő) rendszer nem írta le elég pontosan az uniós tagállamokban zajló tényleges innovációs tendenciákat, különösen a válságos időszakokban.


Szegény használók szempontjai - jog-e az egyenlő hozzáférés?FEL

...a mindennapok világában a hangzatos elvek ('az információhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása') és a gyakorlat között tapasztalható. Ez az egyenlőség mindenekelőtt a beteg, szociálisan izolált, hajléktalan, diszkriminációtól szenvedő, analfabéta érintettek esetében csorbul, de ugyanígy hátrányt szenvednek a 'csak' anyagi értelemben lemaradottak is. Nem járul hozzá a probléma kezeléséhez az amerikai társadalom anyagias attitűdje, amely elsősorban a fizetőképes (vagyonosabb, jómódúbb) fogyasztót preferálja -- szinte minden téren.
Pedig figyelembe kellene venni a szegényebb használók szempontjait is: a könyvtárhasználat alacsonyabb mértéke arra vezethető vissza, hogy ezekben a társadalmi csoportokban kerülik a felesleges kiadások veszélyét (attól tartva, hogy elvesztik az olvasójegyüket, vagy a kölcsönzött könyvet). (Holt, ref.: Vasbányai F., 2007.)
-- Szokatlan, nem konvencionális program keretében találtak megoldást San Francisco-ban arra, hogy hogyan juttathatók a hajléktalanok könyvtárhasználatra jogosító olvasójegyhez.
A Civic Center Plaza-n átmeneti szálláslehetőség mellett (sátrak, menedékhelyek) állandó, több száz főnyi hajléktalan populáció található. A város e pontjához közel eső Városi Könyvtár erőfeszítést tett könyvtári anyaggal való ellátásukra. A tartózkodási hely felügyeletét úgy oldották meg, hogy az ne legyen önkényes és diszkriminatív. A hajléktalanok számára kiadott könyvtári jegy egy közel 400 dollár értékű hitelkártyának felelt meg -- egy alkalommal ilyen értékű könyvtári anyag kölcsönzésére jogosított. (Landgraf, ref.: Szepes Gné, 1992)
-- Hajléktalanokkal kapcsolatos esetleges deviancia kezelése a hazai jó példán túl: A Massachusetts Library Trustees Association 1989 őszi konferenciáját e témának szentelte: hogyan bánjon a könyvtáros az ilyen 'olvasókkal'? A Worchester Public Library képviselői, akik világos, írásban rögzített szabályzatot készítettek a problémás olvasókra vonatkozó teendőkről, azt hangsúlyozták, hogy e személyekben elsősorban az olvasót, nem pedig a problémát kell nézni. Példákkal bizonyították, hogy nem mindig a konfrontáció a legjobb politika velük szemben. (Chadbourne, ref.: Novák I. 1991)

Hírforrás: Fitting library services into the lives of the poor / G. E. Holt. In: Bottom Line 19 (2006) 4 p. 179-186 ; Library cards for the homeless / M. N. Landgraf. In: Amarican Libraries 22 (1991) 10 p. 946-949 ; The problem patron: how much problem, how much patron? / R. Chadbourne. In: Wilson Library Bulletin 64 (1990) 10 p. 59-60
2013. október 24.

Könyvtárszakmai prezentációkat is gyűjt a DKA -- anyagokat várnakFEL

A DKA-ban (Digitális Képarchívum) link eddig a képekre koncentráltunk, idén kezdtük el a prezentációk gyűjtését is, egyelőre a könyvtártudomány területéről. Több felsőoktatási tanszéktől kértünk segítséget. Mivel ezek jogvédett dokumentumok, fontos a szerzői jogi engedély is. Sajnos eddig kevés prezentációt sikerült begyűjteni, azért kérjük a KIT olvasóinak segítségét. Az eddigieket a DKA honlapján, a dokumentumtípusok közül a 'prezentáció'-t választva lehet visszakeresni. A prezentációkat eleinte PowerPoint formában gyűjtöttük, de már a Prezi-t is fogadjuk, mindkettőt Flash-be konvertálva tudjuk megmutatni online, ahol ez lehetséges.
Az adatbázis gazdája nálunk Dávid Adrienn, a fejlesztés felelőse Drótos László.
A dka-info@mek.oszk.hu e-mail címen lehet felajánlani PowerPoint vagy Prezi formájú előadásokat. Terjedelmes, sok vizuális információt tartalmazó, önállóan is értelmezhető prezentációkat gyűjtünk elsősorban, mint amilyen például ez: link és ez link -- Moldován István


Informatikus-könyvtáros diplomával technikai dolgozó -- közoktatási reform FEL

Hat hete tart az új tanév, gyakorló tanárokat kérdeztünk arról, hogy a közoktatási reform hogyan befolyásolta a pedagógusok és az iskolák mindennapjait. Most debütál a pedagógus-életpályamodell, a béremelés, az államosított tankönyvterjesztés, az egész napos iskola, az erkölcstan és az óraszám-emelkedés: olvasóink beszámolóiból szemezgetünk.
Csökkenésről egy olyan informatikus-könyvtáros olvasónk számolt be, aki nem pedagógus 1, hanem technikai dolgozó kategóriába került, miután az informatika-óraszám csökkenése miatt már nem tanít. Így nettó fizetése 6 százalékkal alacsonyabb szeptembertől: '100 ezerről 94 ezerre csökkent a nettó bérem, a diákönkormányzat patronálásáért most már pótlékot sem kapok, tehát azt ingyen folytatom. A béremelés rám nem vonatkozik, nekünk az életpályamodell törött pályát eredményezett' -- írta.


E-book: környezetbarátabb-e a nyomtatásnál? -- a 23. könyvtőlFEL

A könyvkészítésben nem elsősorban a fák feláldozása terheli a környezetet, mert a papírgyártáshoz jórészt hulladék fát használnak, és jelentős az újrafeldolgozott papír aránya is. Nagyobb tétel, hogy sok energiát emészt fel a papírgyártás, a nyomtatás, a kötés, és még többet a szállítás. Aki tehát a nyomtatott könyveket szereti, már azzal is zöldebben olvashat, ha interneten rendel, és nem boltban vásárol. Az üzletekben a kiszállítás, az eladatlan példányok raktározása, utána pedig a forgalomképtelen könyvek visszáruzása és megsemmisítése több pazarlással jár, mint a csomagküldő szolgálatok működtetése -- állítja a Slate amerikai magazin.
Kézenfekvő, hogy az elektronikus könyvolvasó készülékek környezetbarátabbak. Csakhogy nem az első pillanattól. Mint a legtöbb elektronikus árunak, úgy ezeknek a gyártásához is szükség van olyan ásványi anyagokra -- főképp az akkumulátorhoz és a kijelzőhöz --, amelyeket gyakran vitatható körülmények között bányásznak, és a feldolgozásuk is energiafelhasználással jár. Az elektronikus könyvolvasók használata -- beleértve a tartalom letöltéséhez szükséges számítógépközpontok működtetetését is -- már csak elhanyagolható mennyiségű áramfogyasztással jár. Mivel egy olvasógép vagy egy tablet áramfogyasztása szöveg megjelenítésekor csupán néhány watt, ez akár kevesebb is lehet, mint a lámpafénynél tanulmányozott nyomtatott könyv esetében mért fogyasztás. Az egyik legismertebb olvasógép, az Amazon Kindle -- egy 2010-es becslés alapján -- a 23. könyv elolvasásától kezdve ad kedvezőbb környezeti mérleget, mint a nyomtatott kötetek forgatása. Igaz, ebben az összehasonlításban nincs benne, mennyire szennyezi a környezetet a gép, amikor élete végén hulladékká válik.


A 60 éves keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár köszöntése (videóval)FEL

A Fejér György Városi Könyvtár hatvanadik születésnapját ünnepelte. Az ünneplésből a gyermekek sem maradtak ki, izgalmas éjszakai program várt rájuk a könyvtárban.
A Fejér György Városi Könyvtár, mely 31 településen lát el feladatot, szolgálja ki az olvasókat, jelentős Zala életében, kulturális tevékenységében -- emelte ki az ünnepi délutánon Kiss Gábor, a Zala Megyei Könyvtár igazgatója...
A nagykanizsai Halis-könyvtár ez alkalomból egy videóval kedveskedett a keszthelyi könyvtárnak -- link


Nem kell tovább vödröket kerülgetni a könyvtárbanFEL

Vizes folyosók és termek, penészedés. Évekig ez jellemezte a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárat, mert folyamatosan beázott. Több bútor és a falak is tönkrementek. Január óta új fenntartója van az intézménynek. A kaposvári önkormányzat most kijavíttatta a hibát. 17 millió forintból cserélték ki a nyílászárókat, ezzel pedig megszűnt a beázás.


Együttműködés a Rock klubbalFEL

A két szervezet úgy gondolta, hogy a rock klub által rendezett élő koncertek megérdemlik, hogy ne csupán esetleges formában maradjon fenn róluk dokumentum, hanem szervezett keretek között kerüljenek megörökítésre. Így a megállapodás értelmében a Justh Zsigmond Városi Könyvtár támogatás formájában -- azaz térítésmentesen -- videófelvételen rögzíti a klub élő koncertjeit. A cél, hogy ezek a koncertek megmaradjanak az utókor számára. Az elkészült felvételek nonprofit célokat szolgálnak, azonban mind a rock klubban, mind a könyvtárban ingyenesen megtekinthetők lesznek.


Tetovált könyvtáros naptár -- pénzszerzés és sztereotípia-rombolásFEL

Októberben még megfontolandó a hazai kezdeményezés is hazai 2014-es könyvtáros naptárra... :-)
-- A Rhode Island Library Association (RILA) -- regionális könyvtáros egyesület az USA-ban) meg kívánja változtatni a könyvtárosokról alkotott sztereotípiákat. Ennek egyik eszköze -- őszi pénzszerzési célú akciójukban(!) -- hogy kiadják a első Az Óceán Állam Tetovált Könyvtárosai 2014 falinaptárukat, mely 12 könyvtárost mutat be, akik büszkék munkájukra, tetoválásukra és röviden elmondják történetüket is.
Az egyesület pr-bizottságának társelnöke, Mehrer asszony kifejtette: 'A könyvtárosok egyedülállóak abban, hogy egyidejűleg dolgoznak a történelem és a hagyományok megőrzésén, miközben harcolnak a cenzúrával, és a legmodernebb tanulási környezetért küzdenek. Ahogyan a tetoválás is szimbolizálhatja a múlt megőrzését és a szabályok áthágását.'
Az ötlet egyébként nem saját; a Tetovált Massachusetts-i fiatal Könyvtárosok szervezetétől származik. (ref.: MG)


Új szó születik: könyvtár (trendek)FEL

A könyvtár 2020-ban ott lesz mindenütt, az év minden napjának minden órájában. A kihelyezett könyvtárosok jelentősége megnő, fő feladatuk a konzultáció, a tanácsadás, a képzés és a tartalomfejlesztés lesz. A könyvtár a programok, a kutatás, az együttműködés, az alkotás és az oktatás tereként fog szolgálni -- írta Stephen Abram, a washingtoni Information Outlook portál szerzője.


Szívesen olvasunk sikerkönyveketFEL

A legnépszerűbbek a sikerkönyvek és a regények, a megkérdezettek 60 százaléka szívesen olvassa ezeket. A népszerűségi listán ezt követi a szépirodalom (35 százalék), a történelmi témák (30), valamint az egyéb témájú (25) és az életmóddal, egészséggel, otthonnal foglalkozó (24) könyvek -- derült ki Marketing&Media megbízásából a KutatóCentrum által elvégzett kutatásból. A felmérés résztvevőinek körében közel egyforma népszerűségnek örvend az utazás, az ezotéria, a gyermek és ifjúsági, a hobbi és a bulvár, valamint a gazdasági téma (10-13 százalék).


Tarol a 'magyar Harry Potter'FEL

A Szent Johanna gimis könyvsorozat hihetetlen sikereket ér el a tinilányok körében, a fiatalokra gyakorolt hatását egyesek a Harry Potterhez mérik. Lehet, hogy van jobb minőségű irodalom, de ha e kötetek miatt szeretik meg az olvasást a fiatalok, már nem érdemes lebecsülni a sorozatot. Hogy miért éppen ez a tiniregény vált kultuszsorozattá, arról szakemberek mondják el véleményüket.

Hírforrás: HVG
2013. október 24.

E-könyveket árul a TelekomFEL

E-könyv áruházat indít a Txtr-rel partnerségben a Magyar Telekom, ahol több mint 700 ezer idegen nyelvű, és több mint 3000 magyar nyelvű könyv közül válogathatnak az oldalra látogatók. Az oldalra ingyenesen lehet regisztrálni, a belépéshez felhasználónév és jelszó vagy Facebook-azonosító megadása szükséges.
A felhasználóknak egy saját digitális könyvespolca jön létre, ahol a megvásárolt e-könyveket tárolhatják és letölthetik mobileszközeikre. A regisztrált tagok az itt vásárolt könyvek mellett más forrásból származó e-könyveket is tárolhatnak. A digitális könyvespolcon található könyvek meglévő e-könyv olvasó készülékekre is áttölthetők. -- link


Ingyenes szemvizsgálat októberben -- életminőség-javításFEL

Még tart az októberi (a Látás Hónapja) akció az Ofotértben. -- A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében 2013 októberében ismét megrendezésre kerül a Látás Hónapja elnevezésű rendezvénysorozat, melynek keretében az országos akcióban részt vevő több száz vizsgálati ponton ingyenes látásellenőrzésben és szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők. Az Ofotért üzlethálózat is csatlakozott a 2013. október 1-től október 31-ig megrendezésre kerülő programhoz.
A rendszeres látásvizsgálat a család minden tagjának elengedhetetlen, korra és nemre való tekintet nélkül. Ezért is vesz részt az Ofotért évről évre a Látás Hónapja rendezvénysorozaton.
Míg napjainkban a rendszeres tüdőszűrésen, vagy fogorvosi kontrollvizsgálaton való részvétel szükségessége már mindenki által elfogadott tény, ezzel szemben látásunk, és legfontosabb érzékszervünk, a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk. Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegségre vagy a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éles látás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.
Mindemellett az éles látás egy olyan életminőséget befolyásoló szükséglet és egyben lehetőség is, amelynek köszönhetően sikeresebbek lehetünk a munka, a sport vagy a tanulmányaink során. Egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül elképzelhetetlen a jó közérzet, a pontos munkavégzés, vagy akár a közlekedésben való felelősségteljes részvétel, hiszen a világ nem alkalmazkodik látásunkhoz.
A vizsgálat ingyenes látásellenőrzésből és szaktanácsadásból áll. A vizsgálat a pontos korrekció megállapításáig történik. Szembetegség azonosítása esetén további szemvizsgálatot javasolnak és az érdeklődőt szakorvosi rendelésre irányítják.

Hírforrás: Ofotért Hírlevél
2013. október 24.Analógiák

'Amit oktatnak, az a múlt' -- és kontraszelekcióFEL

'Amit oktatnak, az a múlt, ahol pedig a nevem felmerült egy nagyobb szervezet vezetőjeként, azonnal ki is húzták a listáról' -- jellemzi a magyarországi egészségügy állapotát Tóth Árpád orvos, aki a zirci kórház és rendelőintézet főigazgatói székét hátrahagyva ma a norvég Helse Nord RHF regionális egészségirányító szervezet elemző tanácsadója.
'A magyar reformok érintetlenül hagyták az egészségügy alapvető struktúráját, megmaradt a háziorvos?járóbeteg-szakrendelés?kórház felosztás, a futottak még kategóriában pedig a rehabilitáció, a krónikus ápolás' -- mondja Tóth Árpád orvos.
A kórházmenedzser hozzáteszi: Nyolc évvel ezelőtt, egy dániai tanulmányúton döbbentem rá, hogy a világ már másként gondolkodik az egészségügyi szolgáltatásokról, mint mi.


4,7-szeres megtérülést hoz a reklámra költött 1 Ft -- és a magyar könyvtár?FEL

Minden reklámra költött tíz forint 47 forinttal járul hozzá a gazdaság teljesítményéhez -- ismertette a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) megbízásából a PwC Magyarország által készített kutatás eredményét Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke az Internet Hungary-n. Nem elhanyagolható a reklám társadalmi hatása sem, hiszen egy-egy társadalmi célokat szolgáló kampány tényleges hatással van az emberek magatartására.
A reklám számos áttételen keresztül fejti ki a gazdaságra gyakorolt kedvező hatását, így többek között a foglalkoztatás, a fogyasztás-ösztönzés és az innováció révén -- mutatott rá Urbán Zsolt az Internet Hungary-n tartott előadásában.


Boltnyitás és jótékonyság a Librinél -- sikerlistás könyvek és rendelésFEL

Megújult Libri könyvesbolt nyílt az országban található 36 Libri könyváruház mellett a budapesti Árkád Bevásárlóközpont aluljárószintjén.
Az instant boltnak nevezett üzletben főként a toplistás, sikerlistás olvasmányok szerepelnek és átvehetők a Libri.hu oldalon leadott rendelések is. Akit érdekel, a teljes kínálattal találkozhat az Árkád2-ben lévő Libri Könyváruházban, vagy a Sugár Üzletközpontban lévő üzletben.
A Libri egyúttal egy jótékonysági kezdeményezéshez is csatlakozott. A Tv2 'Süss fel nap!' című kezdeményezéséről van szó, amely a gyermeknélkülözés problémájára hívja fel a figyelmet. A Süss fel nap! célja, hogy olyan hétköznapi hősökön segítsen, akinek szívügye a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása.
Praktikus

Így biztos nem felejti el időben meglocsolni virágaitFEL

A legtöbb olvasónak biztosan ismerős az az érzés, amikor eszébe jut, hogy valamelyik virágot elfelejtette időben meglocsolni. Ezeket a helyzeteket igen könnyű elkerülni, ha letöltjük ezt az Androidos készülékekre való alkalmazást.
A Google Play-ből ingyen letölthető Waterbot igen egyszerűen működik: le kell fényképezni a kiválasztott virágokat vagy ennek helyettesítésére ikonokat választani, majd hozzájuk rendelni, hogy milyen időközönként kell őket locsolni. Innentől semmi dolgunk, az okostelefonunk jelez, ha valamelyik virág kezd kiszáradni. Az öntözések gyakoriságát 12 óra és 21 nap között lehet beállítani. -- link


Így juthat fantasztikus zenékhez egy elképesztően gazdag ingyenes kínálatbólFEL

Pillanatok alatt készíthet lejátszólistát egy igazán gazdag zenei kínálatból válogatva az alábbi oldalon, ráadásul remek zenei csatornák is a rendelkezésére állnak.
Már önmagában a YouTube-on is elképesztő mennyiségű zenét (pontosabban videót) találunk, de tovább növelhetjük a kínálatot, ha hozzávesszük még a SoundCloudot és a DailyMotiont. A Solayo nevű ( link ), egyelőre béta fázisban lévő oldal a három említett szolgáltatást fogja össze egy felületen...
Kisszínes

Az adatmalackodás vége: az amerikai kormány Adat-innovációs Irodát hoz létreFEL

Daniel Castro, egy neves adatveterán végiggondolta, miért volna fontos, hogy a meglehetősen sok lábon álló gazdaságfejlesztési tárca, a Department of Commerce hamarosan újabb részleggel gyarapodjon. Az Office of Data Innovation koncepciója azt a felismerést tükrözi, hogy központi kormányzati ügynökségre van szükség ahhoz, hogy nemzeti stratégia szülessen a gazdaság minden szegletét átjáró adat-vezérelt innováció népszerűsítésére és az adatvilágban rejlő potenciál jobb kihasználására.


Trendek a svéd gyermekirodalomban -- beszélgetés Larsson Mária műfordítóvalFEL

A kilencmilliós Svédországban ötven gyerekkönyvíró publikál folyamatosan. Nagyon értenek hozzá, hiszen tanulnak egymástól. Nagyon változatosak a gyerekkönyvek, és sok az ifjúsági regény is. Ami majdnem teljesen hiányzik, az a gyerekvers. Larsson Mária műfordítóval Németh Eszter beszélgetett...


Nyomd meg -- a videó és a könyv házassága?FEL

Érintéssel, dörzsöléssel lehet áramot fejleszteni a Disney kutatói által fejlesztett 'papírral', például magazin vagy képeskönyv lapjaival. A megoldás a teflonnak arra a sajátosságára épül, hogy -- egyszerűen szólva -- úgy van elektromosan töltött állapotban, ahogyan a mágnes is magától mágneses. Szaknyelven elektretnek is nevezik az ilyen anyagokat -- közéjük tartozik a kvarc is --, és mikrofonokban, mikroelektronikai eszközökben használják őket, szintén az áramforrás helyettesítésére. Az Emre Karagozler és társai által szerkesztett áramfejlesztő három elemből áll: egy áttetsző teflonfóliából és két réteg ezüstpapírból. A teflon és egy közönséges papírlap összedörzsölődése indítja meg a folyamatot, amelynek eredményeképpen igen gyenge erősségű, de 1000 volt feszültségű áram keletkezik. A Disney videója gyermekkönyv lapjaira emlékeztető példákat mutat: tekerő, lapogató és más mozdulatok nyomán villanhatnak fel rejtett képek vagy feliratok, esetleg LED-lámpák vagy kisebb motorok lépnek működésbe. Az így fejlesztett villany különösen alkalmas a könyvolvasó gépekben használatos e-tinta áramellátására.


Tankönyv: ilyen káoszra nem volt még példaFEL

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete közleményében azt írta, hogy az idén bevezetett, központosított tankönyvterjesztésben olyan zavarok alakultak ki októberre, amilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa.
Úgy látják, súlyos gondokat okozott a gyerekeknek, a pedagógusoknak, a szülőknek az eddig még sosem tapasztalt mértékű tankönyvhiány a tanévkezdéskor, és 'a kormányzat kommunikációjával szemben' sokan még most, október közepén sem kapták meg minden tankönyvüket, pedig a szülők már júliusban, augusztusban kifizették.


Mire keres a magyar, ha leül a gép elé?FEL

Néhány bankra, néhány boltra és a facebookos bejelentkezésre való keresés ugrott meg legjobban az elmúlt héten Magyarországon a Google adatai szerint. A YouTube-on Bruno Mars és Justin Bieber hódított.
A Google kereső elmúlt hetének toplistája (a leggyorsabban növekvő népszerűségű kifejezések)
- otp direkt
- m1
- facebook bejelentkezés
- mnb
- f1
- euronics
- h&m
- auchan
- dm
- erste ...
Kiemelt Katalist-hír

Cenzúra kontra szólásszabadságFEL

Címkék: cenzúra |

...'Már jó ideje nem gondolkodom azon, hogy szükség van-e/lesz-e könyvtárosokra és meddig. Amíg megoldok problémákat - teljesen mindegy, hogy azok mennyire könyvtári jellegűek! -- és 'megérem a pénzem' a munkáltatóm számára, addig szükség lesz rám. Amíg pedig lekötnek a feladatok és nem várom a munkaidő végét, nem számít, hogy mi a tevékenységem neve. Egyre inkább nem a könyvtárosi tudás, hanem a digitális írástudás, némi alkotókészség, rugalmasság, nyitottság stb. az, amire támaszkodhatok. Olyasmik, amikre másutt is szükség lehet, melyek jól jönnek több szakma vagy munkakör ellátásához.'...
Információforrások

Így juthat fantasztikus, nagyfelbontású képekhez ingyen és legálisanFEL

Semmiféle korlátozás nincsen, ingyen letöltheti, és bármilyen célra felhasználhatja az alábbi oldal valóban fantasztikus fotóit.
Unsplash névre hallgat az Ooomf projektje. Az oldalra minden 10 napban 10 nagyfelbontású, valóban profi minőségű fotó kerül, ezeket bárki letöltheti, és olyan célra használhatja, amilyenre csak akarja (CC Zero licenc).
Eltérően a hagyományos stock fotós oldalaktól, itt nincsenek kategóriákba rendezve a képek, azonban a felvételek valóban gyönyörűek, minőségiek, és tulajdonképpen ha türelmesek vagyunk, fantasztikus képgyűjteményt vadászhatunk így össze magunknak. A fotókat erre a linkre kattintva tekinthetjük meg, és tölthetjük le. -- link


Jön az új gazdasági hírportálFEL

A tervek szerint november első felében indítja el a Napi Gazdaság Kiadó új weboldalát, ami a napigazdasag.hu címen lakik majd.
A nemrég a Századvég Gazdaságkutató tulajdonába kerülő Napi Gazdaság Kiadó azt szeretné, hogy az online felület a napilap szellemiségét kövesse és meghatározó gazdasági hírportál legyen.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu